Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Ένοχη η θετή μητέρα για την κακοποίηση των παιδιών της

 


Δεκαέξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, το οποίο έκρινε ένοχη τη 49χρονη θετή μητέρα, η οποία συνελήφθη μετά την καταγγελία για κακοποίηση των ανηλίκων τέκνων της.

Αύριο θα εξεταστεί τι θα γίνει με το μέλλον των παιδιών, ενώ οικογένειες από τη Ζάκυνθο έχουν εκφράσει την επιθυμία να υιοθετήσουν τα δύο παιδιά.

Στην κατάθεσή της, γειτόνισσα της οικογένειας είπε ότι το 12χρονο αγόρι έφτασε κάθιδρο και σοκαρισμένο στο σπίτι της ζητώντας βοήθεια. όπως κατέθεσε η ίδια: «Το Σάββατο στις 16.30 ήρθε ο μικρός ζητώντας βοήθεια και χτύπαγε την πόρτα. Μου είπε: “Συγγνώμη κυρία Ε…. ήρθα σε εσάς γιατί δεν έχω που να πάω. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα εδώ και καιρό. Με χτυπάει η μητέρα μου».

Σε ερώτηση της γειτόνισσας απάντησε: «με χτυπάει από την πρώτη ημέρα που ήρθαμε σε αυτό το σπίτι», λέγοντας ότι η μητάρα δεν χτυπάει την αδερφή του αλλά μόνο τον ίδιο. «Ότι γινόταν στο σπίτι η μητέρα μου τα έριχνε όλα σε εμένα. Όλες τις ζημιές», είπε ο 12χρονος σύμφωνα με πληροφορίες. Όπως ανέφερε, η μικρή αδελφή του δεν έχει κακοποιηθεί.

Η γειτόνισσα κατέθεσε ότι: «Το παιδί είχε μώλωπες στον λαιμό. Έναν στην μία πλευρά και περισσότερους στην άλλη από δάχτυλα. Σήκωσε την μπλούζα του και μας έδειξε εκδορές στην ωμοπλάτη, με αίμα». Η ίδια λέει ότι είναι παιδιά με τρόπους. Τα έβλεπαν χαρούμενα και δεν είχαν ακούσει το παραμικρό.



500 συλλήψεις και 1.418 προσαγωγές ανηλίκων το τελευταίο δίμηνο

 



«Ραντεβού θανάτου» με φόντο την επικυριαρχία σε γειτονιές των νοτίων προαστίων. Με αυτά τα λόγια περιγράφουν αστυνομικοί την παρ’ ολίγον συμπλοκή που απετράπη το βράδυ του Σαββάτου, ανάμεσα σε ομάδες ανηλίκων στο γήπεδο της Τερψιθέας.

Οι 25 νεαροί δράστες ηλικίας 14 έως 17 ετών είχαν δώσει κάλεσμα μέσω social media, όμως πριν προλάβουν να λύσουν με τη βία τις διαφορές τους, έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς.

Μέσα σε μόλις δύο μήνες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε συνολικά 1.418 προσαγωγές και 500 συλλήψεις ανηλίκων, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου αντιμετώπισης της «άγουρης» παραβατικότητας.

Οι αστυνομικοί, που είχαν «αλιεύσει» μέσω Διαδικτύου τις πληροφορίες για τη συνάντηση, κατάφεραν να βρεθούν έγκαιρα στο σημείο της προγραμματισμένης συμπλοκής και να αποτρέψουν τη συνάντηση των αντίπαλων «στρατοπέδων».

Πρόκειται για μια χρόνια διαμάχη ανάμεσα σε ομάδες ανηλίκων από την Ανω Γλυφάδα (Τερψιθέα) και τον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού (Σούρμενα), που ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνουν βίαια «ραντεβού», με φόντο την επίδειξη δύναμης και επικυριαρχίας στα νότια προάστια.

Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, προσήχθησαν 10 ανήλικοι από τη Γλυφάδα και 15 από το Ελληνικό, ενώ κλήθηκαν και οι γονείς τους για καταθέσεις. Τρεις 17χρονοι κρατήθηκαν προσωρινά, καθώς δεν είχαν δελτία ταυτότητας, όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Αποτροπή και χαρτογράφηση



Με στόχο την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία υλοποιούν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τον νέο σχεδιασμό, που επικεντρώνεται όχι μόνο στην αποτροπή και στη χαρτογράφηση των βίαιων περιστατικών, αλλά και στην πρόληψη, μέσω ειδικών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία και άλλους χώρους.

Οι δράσεις ήπιας αστυνόμευσης από εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υλοποιούνται κάθε βράδυ της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, με τις Αρχές να επικεντρώνονται σε γειτονιές, πλατείες, εμπορικά κέντρα και άλλα σημεία συγκέντρωσης νέων. «Η δράση έχει αποτιμηθεί θετικά από τους ανηλίκους και τους γονείς, οι οποίοι πλησιάζουν τους αστυνομικούς, συνομιλούν μαζί τους και ενημερώνονται για ζητήματα που τους απασχολούν», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποτυπώνοντας την αλληλεπίδραση που καταγράφεται στις εβδομαδιαίες δράσεις. Μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των «κόκκινων» σημείων που εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενη παραβατικότητα, αναμένεται να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις από την Αστυνομία.

Ηπια αστυνόμευση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., κάθε ημέρα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, οι Αρχές προχωρούσαν σε περισσότερες από 8 συλλήψεις ανηλίκων, στο πλαίσιο των δράσεων ήπιας αστυνόμευσης, που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Στα συνολικά 6.568 σημεία που έχουν υλοποιηθεί οι δράσεις, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε 40.638 ελέγχους και 1.418 προσαγωγές. Οι 500 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τις παραβάσεις που έχουν καταγραφεί να φτάνουν τις 1.238. Ενδεικτικά, 50 ανήλικοι έχουν συλληφθεί για κλοπές και διαρρήξεις, 38 για ναρκωτικά, 22 για όπλα και 10 για σωματικές βλάβες.

Οσον αφορά τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που διοργανώνονται σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την επικράτεια 1.250 διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 101.969 άτομα, καθώς και 86 συναντήσεις με δήμους, ΜΚΟ, αθλητικούς ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και λοιπούς φορείς.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή με αναπηρία

 


Νέο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού απασχολεί τη μαθητική κοινότητα, αλλά και τις τοπικές αρχές του Βόλου. Αυτή τη φορά, μαθητής Γενικού Λυκείου πηδώντας από τα κάγκελα ΕΠΑΛ, εισέβαλε στο σχολείο και έδειρε μαθητή με αναπηρία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επίθεση ήταν άγρια, καθώς ο μαθητής που επιτέθηκε στον άλλον τον έριξε κάτω και να τον κλωτσούσε κατ’ επανάληψη, για άγνωστο λόγο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τον μαθητή του ΓΕΛ έπιασαν οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί, όμως αυτός ξέφυγε, πήδηξε και πάλι τα κάγκελα και εξαφανίστηκε.

Ωστόσο, ο μαθητής αναγνωρίστηκε από άλλους μαθητές του ΕΠΑΛ.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Βόλου ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωκράτης Σαβελίδης, το περιστατικό συνέβη στο 3ο ΕΠΑΛ σήμερα το πρωί. 

Η διευθύντρια του σχολείου κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, η οποία διεξάγει προανάκριση για την υπόθεση.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης, στο Νότιο Πήλιο, που κατήγγειλε πατέρας 15χρονου μαθητή σε βάρος του γιου του, στη διάρκεια σχολικής εκδρομής, με αποτέλεσμα να συλληφθούν τρεις συμμαθητές του, οι οποίοι, νωρίτερα αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, αφού προηγουμένως παραπέμφθηκαν σε τακτική δίκη.


protothema.gr



Συνεχίζει να κάνει το θύμα ο Ανδρουλάκης γνωρίζοντας ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε την αλήθεια την οποία γνωρίζει εδώ και μήνες


 

Κατά πρώτο να ξεκαθαρίσουμε ότι υπήρχε λόγος σοβαρός που η ΕΥΠ προχώρησε στη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του.

Κατά δεύτερο, τέλος χρόνου Ανδρουλάκη όσο και να κρύβεσαι πίσω από τις καθυστερήσεις έρχεται η ώρα που θα μάθουμε γιατί ήσουν επικίνδυνος για την Ελλάδα.

Δυστυχώς ο Νίκος Ανδρουλάκης ακόμα και σήμερα κρύβεται πίσω από συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις στις οποίες στηρίχθηκε και η εισαγγελική εντολή για τη «νόμιμη επισύνδεση» της τηλεφωνικής γραμμής του γιατί ξεκάθαρα δεν υπήρχε τίποτα παράνομο, οπότε οποιοσδήποτε ισχυρισμόσ περί «υποκλοπών» δεν υπάρχει.

Σήμερα μετά την συνάντηση του με τον Ράμμο συνέχισε να εξαπατά τους Έλληνες λέγοντας : “Ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια”!1 Ποια αλήθεια ρε Ανδρουλάκη; Αφού την ξέρεις γιατί μας κούρασες και δεν την λες με τις οποίες επιπτώσεις για την πολιτική σου καριέρα;

Υποκλοπές το έβγαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να κάνει το θύμα και να κρυφτεί για να μην χρειαστεί ο ίδιος να αποκαλύψει την αλήθεια.

Τέλος χρόνου λοιπόν Νίκο Ανδρουλάκη, ένοχος η αθώος; Θύμα, η επικίνδυνος;  Μένει να αποκαλυφθεί με τις επικείμενες εξελίξεις έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δέχθηκε εν μέρει και όχι στο σύνολο τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το γελοίο της υπόθεσης είναι και πάλι η συμπεριφορά του Νίκου Ανδρουλάκη που κοροιδεύοντας τον Ελληνικό λαό μίλησε για «νίκη του κράτους δικαίου» και την απόλυτη δικαίωσή του την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Και επειδή ξέρει ότι υπάρχει μιά διαδικασία για να μπορέσει η ΑΔΑΕ να τον ενημερώσει, συνεχίζει να κάνει το θύμα, χωρίς ίχνος ηθικής.

Ήρθε η ώρα να πέσει φως στην υπόθεση και θα διαλύσουν τους μύθους γύρω από τις «υποκλοπές». Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, πότε και γιατί. Αλλά κυρίως ο λόγος, βάσει του οποίου η εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την επισύνδεση, για την οποία υπενθυμίζεται άλλωστε ότι χρειάστηκαν έξι υπογραφές υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΠ και όχι μόνο μια υπερβολική ή αυθαίρετη προσωπική απόφαση της εισαγγελέως. Αυτό σημαίνει ότι και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να πει την αλήθεια και να ενημερώσει τους πολίτες αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Χρήστο Ράμμο, ποιος ήταν πραγματικά ο λόγος της παρακολούθησής του, κάτι που ξέρει πολύ καλά ο Ανδρουλάκης και φοβάται να βγεί η αλήθεια στον Ελληνικό λαό γιατί θα τελειώσει η πολιτική του καριέρα.



Ο Τράμπ συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ιησού και τον Μαντέλα

 


Ως έναν «σύγχρονο Μαντέλα» βλέπει τον εαυτό του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, και δείχνει ότι έχει ξεφύγει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρεται τακτικά εναντίον του δικαστή που θα προεδρεύσει στη δίκη που αφορά υπόθεση φερόμενου χρηματισμού μίας πορνοστάρ, μέσω εμπρηστικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αντίδραση, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν του επέβαλε περιορισμό λόγου.

Ο Τράμπ αναφέρθηκε σ' αυτό τον περιορισμό λόγου σε μια πολύ μακροσκελή ανάρτηση στο δίκτυό του «Truth Social», κατηγορώντας το δικαστή ότι «παραβιάζει το νόμο και το Σύνταγμα ταυτόχρονα».

Τραμπ: Θα γίνω πρόθυμα ένας σύγχρονος Νέλσον Μαντέλα

«Αν αυτός ο εντελώς μεροληπτικός τσαρλατάνος θέλει να με βάλει στη φυλακή επειδή είπα την πιο προφανή αλήθεια, θα γίνω πρόθυμα ένας σύγχρονος Νέλσον Μαντέλα - αυτό θα ήταν μεγάλη τιμή», ισχυρίσθηκε επικαλούμενος τον άνθρωπο που στα χρόνια του 1990 έβαλε τέλος στο καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική αφού είχε μείνει φυλακισμένος για 27 χρόνια.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναδημοσιεύσει ένα ψεύτικο σκίτσο του ακροατηρίου της δίκης, στο οποίο εικονίζεται να κάθεται… ακριβώς δίπλα στον Ιησού Χριστό.

Η ομάδα του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, περιγέλασε τα μηνύματα αυτά.

«Φαντάσου να είσαι τόσο εγωκεντρικός ώστε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον Ιησού Χριστό και με τον Νέλσον Μαντέλα μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η εκπρόσωπος Τζάσμιν Χάρις



Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμο 120.000 ευρώ και διακοπή λειτουργίας e-shop

 



Πρόστιμο συνολικού ύψους 120.000 ευρώ στην επιχείρηση e-shop «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΡΗΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» που διατηρεί το ηλεκτρονικό http://perishop.gr επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η λειτουργία του site διεκόπη αμέσως μετά από ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.

Μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας και ειδικότερα:

  • Η μη παράδοση των παραγγελιών προϊόντων στον συμφωνημένο χρόνο παράδοσης και η μη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τον οριστικό χρόνο εκτέλεσης της παραγγελίας μετά την παρέλευση της προθεσμίας.
  • Η μη επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν οι καταναλωτές για την αγορά των αγαθών τα οποία ουδέποτε παρέλαβαν μετά από καταγγελία της σύμβαση και την ακύρωση της παραγγελίας.
  • Η παραπλάνηση των καταναλωτών σχετικά με τη διαθεσιμότητα των αγαθών ενώ στην πραγματικότητα η επιχείρηση δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει τις παραγγελίες.
  • Η δυσχερής έως αδύνατη επικοινωνία με την επιχείρηση.

Όποιος παρανομεί θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι την αγορά, τόσο τη συμβατική όσο και τη διαδικτυακή και επιβάλλουν όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.



Το 90% των επιχειρήσεων προχωρούν στη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

 



Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς το 90% των επιχειρήσεων έχουν συνδεθεί ή έχουν προγραμματίσει τη διασύνδεση μέχρι το τέλος Απριλίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των πολυεθνικών.

Ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε επίσης τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών του Δημοσίου (αντίστοιχα με αυτά που έχουν υιοθετηθεί για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς και περαιτέρω δικλείδες για τη θωράκιση της αγοράς ακινήτων από τις επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στο πνεύμα σχετικής πρότασης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα:

  • Για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS: Όσοι έλεγαν ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί ή θα πάμε σε παράταση διαψεύστηκαν. Το 90% των επιχειρήσεων έχουν συνδεθεί ή έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό ως το τέλος Απριλίου. Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται δε πως το υπολειπόμενο περίπου 10% των επιχειρήσεων αφορά σε: εποχικές επιχειρήσεις, που έχουν περιθώριο να διασυνδεθούν μέχρι και την ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους,
    επιχειρήσεις που ούτε έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα, αλλά ούτε προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός Απριλίου και οι οποίες είναι πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.
  • Για την Golden Visa: Το όριο των επενδύσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους (το ίδιο πληθυσμιακό όριο ισχύει σε πληθώρα άλλων ρυθμίσεων) ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ και στις υπόλοιπες περιοχές στις 400.000 ευρώ, με μεταβατική ρύθμιση προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς. Αντίθετα, απορρίπτεται η πρόταση για γενική αύξηση του ορίου σε όλη τη χώρα στις 800.000 ευρώ, όπως και για αναδρομική εφαρμογή της απαγόρευσης διάθεσης σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε ο Υπουργός, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους επενδυτές. Παράλληλα, προωθείται ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά (δάσκαλοι, γιατροί κ.ά.) στα νησιά στο πρότυπο αντίστοιχου προγράμματος για τους στρατιωτικούς. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ακόμη ότι άδεια διαμονής (Golden Visa) χορηγείται σε επενδυτές όχι μόνο για αγορά ακινήτων, αλλά και για μετοχές, ομόλογα κ.λπ. για τα οποία το όριο δεν αυξάνεται.
  • Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα λειτουργήσουν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο και θα επανέλθει το φθινόπωρο.
  • Για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων: «Προχωρούμε στο πλαίσιο συμφωνίας του ΟΟΣΑ, που υιοθετήθηκε από την ΕΕ, στη φορολόγηση πολυεθνικών ομίλων, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν χαμηλότερους φόρους, υπονομεύοντας την έννοια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της οικονομικής ελευθερίας». Η ρύθμιση αφορά σε 19 ελληνικούς ομίλους και 900 θυγατρικές ξένων ομίλων και τα εκτιμώμενα έσοδα είναι 80 εκατ. ετησίως. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρύθμιση εντάσσεται στην πολυεπίπεδη προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία αποδίδει ήδη, καθώς το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από 23% το 2018 σε 15% το 2023 και με την επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.


Περισσότερα κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τα υγιή συνεργατικά σχήματα


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ο οποίος λειτουργεί εδώ και 52 χρόνια παράγοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνεταιρισμού, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Επισκέπτομαι σήμερα για να τιμήσω την πολύ σημαντική προσπάθεια την οποία έχετε κάνει, να μετατρέψετε τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων σε ένα υπόδειγμα συνεργασίας στον κτηνοτροφικό τομέα. Και το λέω αυτό διότι έχετε επιτύχει κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό: μία επιχείρηση η οποία είναι κερδοφόρα, ένα προϊόν το οποίο αποτελεί τη “ναυαρχίδα” του πρωτογενούς μας τομέα, 1.200 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι καθημερινά φέρνουν το γάλα τους στον Συνεταιρισμό, παραπάνω από 200 εργαζόμενοι. Αλλά, ταυτόχρονα, ένας συνεταιρισμός με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, ο οποίος είναι πάντα δίπλα και κοντά σε όποιον έχει ανάγκη, στους παραγωγούς αν αρρωστήσει ένα ζώο σας, με επενδύσεις, με περιβαλλοντική ευαισθησία. Είναι το μοντέλο της συνεργατικής παραγωγής το οποίο θέλουμε να το κάνουμε κανόνα και όχι εξαίρεση συνολικά στον πρωτογενή κλάδο της χώρας και όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Υπουργό, θέλω να δώσουμε περισότερτα κίνητρα για να ενθαρύνουμε τα υγιή συνεργατικά σχήματα. 
  • Αποφεύγω τον όρο “συνεταιρισμός” όχι γιατί δεν τιμώ τον συνεταιρισμό, αλλά γιατί στη συνείδηση πολλών οι συνεταιρισμοί είναι ταυτισμένοι με κάποιες κακές συνήθειες του παρελθόντος, κυρίως με χρεοκοπίες, με δανεικά τα οποία δίνονταν και τελικά κατέληγαν αγύριστα.


Έναρξη λειτουργίας του νέου Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου



Την έναρξη λειτουργίας του νέου Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου στον ιστότοπο www.energycost.gr ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Στην πλατφόρμα του νέου Εργαλείου Σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ, οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν όλα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που είναι εμπορικά διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνονται:

  • Η δυνατότητα κατάταξης των τιμολογίων με βάση την αναγωγή όλων των χρεώσεων σε μία, μοναδική, τελική τιμή χρέωσης που αποτυπώνεται σε ευρώ ανά KWh.
  • Η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις πρόσθετες εκπτώσεις, παροχές, τρόπους χρέωσης και όρους συμβάσεων για κάθε συγκρινόμενο τιμολόγιο.
  • Η δυνατότητα σύγκρισης είτε μεμονωμένων τιμολογίων Ηλεκτρισμού ή Φυσικού Αερίου ή και Συνδυαστικών προϊόντων που περιέχουν και τις δύο παροχές σε μια προσφορά.
  • Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν από τη διαθέσιμη λίστα το τιμολόγιο που ήδη έχουν, ακόμα και αν αυτό δεν είναι πλέον εμπορικά διαθέσιμο, και να το συγκρίνουν με όποια άλλα εμπορικά διαθέσιμα τιμολόγια επιθυμούν.
  • Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους καταναλωτές να βρουν το τιμολόγιο τους με σάρωση του QR CODE ο οποίος βρίσκεται στον λογαριασμό τους, ώστε να μην χρειάζεται να καταχωρούν ένα-ένα τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου τους.
  • Με την ίδια ευκολία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν το υφιστάμενο τιμολόγιο τους επιλέγοντας το όνομα του τιμολογίου τους από τη σχετική λίστα.
  • Η σύγκριση των τιμολογίων μπορεί να εξειδικευτεί σημαντικά μέσω των λεπτομερών φίλτρων που διαθέτει η εφαρμογή.


7 νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια για Αττική και Θεσσαλονίκη

 



Τα επτά νέα ΓΠΣ  είναι τα εξής:

  1. Η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ν. Θεσσαλονίκης) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού
  2. Η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων του Δήμου Νεάπολης - Συκεών (Ν. Θεσσαλονίκης) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού.
  3. Η Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου (Ν. Θεσσαλονίκης) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού.
  4. Η Έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Χωρικής Υποενότητας Κοιλάδας Ωρωπού (Δ.Κ. Νέων Παλατίων, Δ.Κ. Σκάλας Ωρωπού, Δ.Ε. Συκαμίνου, Χαλκουτσίου και Τ.Κ. Ωρωπού) του Δήμου Ωρωπού (Ν. Αττικής) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού.
  5. Η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Λυκόβρυσης του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης (Ν. Αττικής) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού.
  6. Η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Λαυρεωτικής και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού.
  7. Η Έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Λαυρεωτικής (Ν. Αττικής) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού.

Οι αναθεωρήσεις, εγκρίσεις και τροποποιήσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων στο παρελθόν έχρηζαν πολυετούς διαδικασίας -σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τις δύο δεκαετίες. Πλέον προχωρούν με υψηλή ταχύτητα, μεθοδικότητα, προγραμματισμό και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. 




Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.380.000 ευρώ σε 13 επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία

 



Πρόστιμα συνολικού ύψους  1.380.000 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 13 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώθηκαν παραβάσεις των διατάξεων περί αθέμιτης κερδοφορίας, δηλαδή για αποκόμιση μικτού κέρδους υψηλότερου από το αντίστοιχο μικτό κέρδος του 2021 σε συγκεκριμένα προϊόντα από 13 διαφορετικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 5045/2023, περί ανακοίνωσης των επωνυμιών των επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους μεγαλύτερο από 50.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε: 

  • «Η μάχη της κυβέρνησής μας και του Υπουργείου Ανάπτυξης για την έμπρακτη καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού της απληστίας είναι διαρκής.  Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή, συνεχίζουμε και εντείνουμε, με αυστηρούς ελέγχους, την τιμωρία της αισχροκέρδειας σε όλη την αγορά.  Όλοι όσοι δεν τηρούν το νόμο, εντοπίζονται και πληρώνουν  ακριβά κάθε παράβαση.
  • Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των νέων μέτρων είναι ήδη ορατά με αποκλιμάκωση των τιμών σε χιλιάδες βασικά προϊόντα.
  • Σε κάθε περίπτωση, δεν εφησυχάζουμε, ενδυναμώνουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και προωθούμε αποφασιστικά  το έργο τους  μέχρι να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις στον χώρο του εμπορίου και να επικρατήσει η νομιμότητα και ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά, προς όφελος όλων των καταναλωτών».


Γελάει ο κόσμος με τον Κασσελάκη που ξεστόμισε : Έγινα πρόεδρος για να σας βοηθήσω να επιβιώσετε!


 

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καταλάβει ότι αυτή η συνταγή του σωτήρα, όλα κατεστραμμένα, πεθαίνει η Ελλάδα κτλπ, δεν έπιασε και ο ΣΥΡΙΖΑ καταπονίστηκε.

Μην μπορώντας όμως να κάνει κάτι άλλο διαφορετικό, τάζει τα πάντα στους πάντες, υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια και θεωρεί τον εαυτό του σωτήρα, παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον θέλει.

Από την Κρήτη που βρίσκεται σε περιοδεία ο Κασσελάκης και μην μπορώντας να μαζέψει κόσμο να τον ακούσει, ανέβηκε σε ένα τραπέζι και είπε στον κόσμο ότι μας έκανε και χάρη που έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μόλις τελείωσε το make up σε κατάστημα της περιοχής, ο Στέφανος Κασσελάκης στην Ιεράπετρα Κρήτης, έκανε ομιλία σε 50-60 άτομα και ανέβηκε... πάνω σε τραπέζι ενός εστιατορίου ώστε να δούν τον σωτήρα, λές και όρθιο 50-60 άτομα δεν θα τον έβλεπαν.

Ο Κασσελάκης ομολόγησε ότι ήρθε τουρίστας στην χώρα μας, δεν περίμενε ποτέ να γίνει πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αναγκάστηκε να έρθει από τις ΗΠΑ μετά την παραίτηση του Τσίπρα, ώστε να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες να επιβιώσουν, και δεν πρέπει να έχει υπάρξει σοβαρός άνθρωπος που τον άκουσε και δεν γέλασε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν περίμενα να πάνε τα πράγματα όπως πήγαν, δεν περίμενα να φύγει ο Αλέξης, δεν περίμενα να γίνω αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά αυτά τώρα είναι ιστορία, τώρα πρέπει να σκεφτούμε εσείς πως θα επιβιώσετε». 

Η απώλεια σοβαρότητας του Κασσελάκη επιδεινώνεται καθημερινά!!



Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. 37χρονος αλλοδαπός κατά τη διάρρηξή διαμερίσματος στη Νίκαια

 



Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, μεσημβρινές ώρες την 5-4-2024, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στη Νίκαια, 37χρονος αλλοδαπός για διάρρηξη- κλοπή από οικία.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος αφού παραβίασε τη θύρα διαμερίσματος εισήλθε σε αυτό και αφαίρεσε διάφορα τιμαλφή.

Κληθέντες αστυνομικοί, μετέβησαν άμεσα στο επίμαχο διαμέρισμα και ο 37χρονος προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης, εξήλθε στο μπαλκόνι και κατά την αναρρίχησή του σε μπαλκόνι παρακείμενου διαμερίσματος, τραυματίστηκε ένεκα πτώσης του.

Ο κατηγορούμενους μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα.

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι ο 37χρονος διέπραξε και επιπλέον διάρρηξη-κλοπή από έτερο διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας.

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.



5 Συλλήψεις από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. σε Ίλιον και Εξάρχεια


 


1. Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες της 5-4-2024 στην περιοχή του Ιλίου, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, -4- ανήλικοι (-3- ημεδαποί και ένας αλλοδαπός), κατηγορούμενοι για φθορές κατά συναυτουργία και απείθεια.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι έρριψαν αντικείμενα σε αστικό λεωφορείο, το οποίο κινούνταν στην περιοχή του Ιλίου προκαλώντας φθορές.

Περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τους εντόπισαν προχωρώντας αρχικά στην ακινητοποίηση των δύο εξ αυτών και παρά την απρόσφορη προσπάθεια των άλλων δύο εμπλεκόμενων να διαφύγουν, οδηγήθηκαν και οι 4 στο Τμήμα Ασφαλείας Ιλίου, όπου ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

2. Επιπλέον, βραδινές ώρες της 5-4-2024 στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 34χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για ληστεία.

Ειδικότερα, ο ανωτέρω προσέγγισε περίπτερο στο κέντρο της Αθήνας, και με απειλή χρήσης αιχμηρού αντικειμένου αφαίρεσε προϊόντα.

Κληθέντες αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων το οποίο επελήφθη προανακριτικά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ευχήθηκα στον Τσίπρα να μην κερδίσει τις εκλογές για το καλό του»


 

Ο τότε υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας στο βιβλίο που έγραψε αφιέρωσε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας με λεπτομερείς αφηγήσεις. 

«Η ζωή μου στην πολιτική», όπως τιτλοφορείται το βιβλίο αυτό και κυκλοφορεί τη Δευτέρα στη Γερμανία, λίγους μόλις μήνες μετά τον θάνατό του, αναδημοσιεύονται αποκλειστικά αποσπάσματα του βιβλίου του στα ελληνικά από την «Καθημερινή».

Δείχνοντας να έχει επίγνωση της πραγματικότητας ότι δεν υπήρξε και η πιο... αγαπημένη πολιτική προσωπικότητα για τους Έλληνες, ο Σόιμπλε καταγράφει στα απομνημονεύματά του τις ημέρες και νύχτες της ελληνικής κρίσης και των Μνημονίων, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές του ελληνικού δράματος και των πρωταγωνιστών του. Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ορισμένα από τα πρόσωπα που «σκιαγραφεί» ο πανίσχυρος, εκείνη την εποχή, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Η προετοιμασία για Grexit

Στην κριτική του για το «σύνηθες blame game που τόσο επιτυχημένα ήξεραν να παίζουν οι Ελληνες», ο Σόιμπλε θέτει το ρητορικό ερώτημα «σε ποιον αρέσει να παραδέχεται ότι έζησε πάνω από τις δυνάμεις του;».

«Το γεγονός ότι έγινα αποδιοπομπαίος τράγος δεν με πείραξε, αυτό πρέπει κανείς στην πολιτική να το αντέχει, ακόμη και άκομψους παραλληλισμούς με τους ναζί, που αντλούνταν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Στο μίσος των social media υπήρχε ως αντίβαρο μια πλημμυρίδα αποδοχής και υποστήριξης μέσω επιστολών και emails. Η εκστρατεία δυσφήμησης έπιασε ωστόσο ασυγχώρητο πάτο την άνοιξη του 2017, όταν μια εξτρεμιστική οργάνωση επιτέθηκε με παγιδευμένα πακέτα στον τότε μεταβατικό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας υπαλλήλου. Μια βόμβα που εστάλη σε μένα εντοπίστηκε εγκαίρως στο σημείο διαλογής του υπουργείου και απενεργοποιήθηκε» γράφει.


Και συνεχίζει: «Με την κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2015, ξεχάστηκε ότι στην αρχική φάση εγώ ήμουν ο πιο φιλοευρωπαίος σε σχέση με την καγκελάριο (σ.σ. Άνγκελα Μέρκελ), η οποία με τη διστακτικότητά της στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα όξυνε την εικόνα της ως «Μαντάμ όχι». Ηδη από το 2010 άρχισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών να εξετάζει «εναλλακτικά σενάρια», στα οποία φέρεται ότι συμφωνούσε και η καγκελάριος». «Οι αμφιβολίες μου (σ.σ. για τη μεταρρυθμιστική ετοιμότητα της Ελλάδας) με ώθησαν να εξετάσω από νωρίς εναλλακτικά σενάρια. Ηδη από το 2010 δεν απέκλεισα τη δυνατότητα να βγει από την ευρωζώνη ένα μέλος, ως τελευταίο σκέλος μιας αλυσίδας ενεργειών, ως έσχατη λύση -τότε μάλιστα σε συμφωνία με την καγκελάριο [...] Θα ήταν μια προσωρινή έξοδος από το ευρώ, προκειμένου να υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, ένας εφικτός δρόμος; Δεν θα ήταν ένα τέτοιο τέλος με τρόμο καλύτερο από έναν τρόμο χωρίς τελειωμό, αφού ένα και μοναδικό σοκ θα ήταν ευκολότερο να αντιμετωπιστεί από τα χρόνια προγράμματα λιτότητας;».


Το δείπνο με Βενιζέλο: «Δεν έφαγε σχεδόν τίποτα» - «Μάλλον θα ήθελε ο ίδιος να γίνει πρωθυπουργός»

Σε αυτό το σημείο αφηγείται την πρώτη του συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως υπουργό Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011. «Τον κάλεσα στο Βερολίνο, όχι στο υπουργείο, αλλά σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα και ως ένδειξη εκτίμησης στο βραβευμένο εστιατόριο του Τιμ Ράουε, για να του εκθέσω τις αμφιβολίες μου… Αυτό που του είπα φάνηκε να του κόβει την όρεξη. Δεν έφαγε σχεδόν τίποτα, όταν του εξήγησα τη στάση μου σε αμφότερες τις εναλλακτικές σκέψεις. Αρχικά τον ρώτησα ωμά αν θα είχε νόημα να ανατεθεί η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ώστε να μην απαιτούνται κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για την υλοποίηση των μέτρων. Ηταν μια πρόταση που ήξερα ότι θα είχε βαθιές συνέπειες στην κυριαρχία της Ελλάδας και την οποία απέρριψε κατηγορηματικά ο Βενιζέλος, ο οποίος μάλλον θα ήθελε ο ίδιος να γίνει πρωθυπουργός. Αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει πάση θυσία στην ευρωζώνη. Εχει όμως την περηφάνια της και γι' αυτό δεν θα ήθελε ποτέ να εκχωρήσει κομμάτια της εθνικής της κυριαρχίας σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Αφού αρνήθηκε και την προσωρινή έξοδο από τη νομισματική ένωση, δηλαδή το τάιμ άουτ που πρότεινα, στη διάρκεια του οποίου θα υποστηριζόταν γενναιόδωρα από την ΕΕ, έμεινε μόνο ο δύσκολος δρόμος των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Ετσι θα υποβάλλαμε τους Ελληνες σε πολλές δοκιμασίες και εκείνοι με τη σειρά τους θα έπρεπε να προβούν σε μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση...».


Οι πιέσεις στον Παπανδρέου

Περιγράφοντας τη δύσκολη συγκυρία για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, αφηγείται τις πιέσεις από τους Μπαράκ Ομπάμα, Νικολά Σαρκοζί, Αγκελα Μέρκελ, αλλά και Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, ώστε να του υπαγορεύσουν το κείμενο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να τεθεί ενώπιον των ψηφοφόρων το δίλημμα είτε να αποδεχθούν το πρόγραμμα βοήθειας είτε να αποφασίσουν να βγουν από το ευρώ.«Οταν ενημέρωσα τους Ευρωπαίους ομολόγους μου γι’ αυτό, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγκάδο, μια αξιόπιστη σοσιαλδημοκράτης, εμφανίστηκε βέβαιη ότι το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Της απάντησα ότι ήμουν παρών και πως αυτό συμφωνήθηκε, εκείνη όμως μας πρότεινε να βάλουμε στοίχημα. Ο Βενιζέλος, τον οποίο γνώριζε καλά, θα το απέτρεπε επειδή ήταν εσωκομματικός αντίπαλος του Παπανδρέου. Είχε δίκιο για το δημοψήφισμα. Ματαιώθηκε και ο Παπανδρέου παραιτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. Πλήρωσα φυσικά το χρέος μου για το στοίχημα στη Σαλγκάδο, ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί. Ωστόσο, δεν έγινε ο Βενιζέλος πρωθυπουργός. Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση ουδέποτε συζητήθηκε με τόση σαφήνεια, όσο κατά τις δραματικές ώρες των Καννών».


Η γνωριμία με τον Τσίπρα: «Του ευχήθηκα να μην κερδίσει τις εκλογές για το καλό του»


«Τον Τσίπρα τον είχα γνωρίσει ήδη από το 2013 ως ηγέτη της αντιπολίτευσης. Με ενδιέφερε αυτός ο άνθρωπος ενός ανερχόμενου κινήματος που έπνεε τα μένεα κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Πώς πίστευε ότι μπορούσε να επιλύσει την κρίση; Αν και ουδείς ήθελε να τον υποδεχθεί εκείνη την εποχή στο Βερολίνο, εγώ τον κάλεσα στο υπουργείο Οικονομικών για να ανταλλάξουμε απόψεις. Σε μια συνομιλία που διήρκεσε μία ώρα, επιχείρησε να μου αναλύσει πως η πολιτική λιτότητας ήταν λάθος, μου εξήγησε με αφοπλιστική αμεσότητα ότι θα υποσχεθεί στη διάρκεια της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας πως θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ πάση θυσία, χωρίς όμως, όταν γίνει πρωθυπουργός, να αποδέχεται την αιρεσιμότητα, δηλαδή οποιοδήποτε πρόγραμμα. Του απάντησα με την ίδια αμεσότητα πως του εύχομαι να μην κερδίσει τις εκλογές για το καλό του, επειδή η υπόσχεση που θα του εξασφαλίσει εκλογική επιτυχία, δεν μπορεί να τηρηθεί με κανέναν τρόπο» θυμάται, μεταξύ άλλων, ο Σόιμπλε για την αρχή της... ολέθριας σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα.


Ξεχωριστό υποκεφάλαιο για Βαρουφάκη: «Προκάλεσε την κρίση σε μεγάλο βαθμό» - «Ένας υπουργός με αέρα ποπ σταρ που με άφηνε παγερά αδιάφορο»


Στην αυτοβιογραφία του ο Σόιμπλε αφιερώνει ξεχωριστό υποκεφάλαιο στον Γιάνη Βαρουφάκη. «Αυτή την κρίση προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό ο άνθρωπος ο οποίος κατά την κυβερνητική αλλαγή ανέλαβε ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας να υλοποιήσει το σχέδιο» θυμάται. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν οικονομολόγος γνωστός για την ειδίκευσή του στον τομέα της θεωρίας των παιγνίων, ωστόσο τους όρους του παιχνιδιού δεν τους καταλάβαινε ή τους αγνοούσε συνειδητά» γράφει κατόπιν. Και εξηγεί: «Η πρώτη του εμφάνιση στο Eurogroup, κατά την οποία εν είδει πανεπιστημιακής διάλεξης μάς εξήγησε πόσο ανίδεοι είμαστε όλοι, διέλυσε εξαρχής οποιαδήποτε καλή διάθεση και αποδείχθηκε καταστροφική για την περαιτέρω συνεργασία. Οι προκλητικές απόψεις και οι εσκεμμένα αντισυμβατικοί του τρόποι πήγαιναν χέρι χέρι στην περίπτωση του Βαρουφάκη. Αποκήρυξε την προηγούμενη πολιτική ως ένα συνδυασμό “τοξικών λαθών” και της είχε ήδη δείξει το μεσαίο του δάχτυλο δημοσίως -ένας υπουργός με αέρα ποπ σταρ που με άφηνε παγερά αδιάφορο. Τα έβρισκα όλα αυτά σαχλά, σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα του κύκλου των υπουργών Οικονομικών και την ένταση που απαιτούσε η περίσταση».


«Από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ομολόγους του, ήμουν επιδεικτικά ο τελευταίος που επισκέφθηκε. Οταν τελικά ήρθε στο Βερολίνο, με συμβούλευσαν οι συνεργάτες μου να αποφύγω μια κοινή δημόσια εμφάνιση εξαιτίας των χιλιοτραγουδισμένων επικοινωνιακών ικανοτήτων του. Εγώ όμως επέμεινα στο συνηθισμένο πρωτόκολλο των επισκέψεων, δηλαδή μπροστά στη σημαία και με συνέντευξη Τύπου. Ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οταν μου εξήγησε διεξοδικά ότι στην κυβέρνησή του, με εξαίρεση τον ίδιο, ήταν όλοι άσχετοι και τόνισε μάλιστα πως ο ίδιος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, παρενέβη ο Τσακαλώτος και είπε “εγώ ξέρω”. Αυτό με έκανε να αντιδράσω, λέγοντας ότι προφανώς εκείνος είναι ο επιβλέπων. Από αυτή την ανταλλαγή απόψεων αυτό που μου έμεινε, και θα μπορούσε να είναι κι ένα συμπέρασμα για τη σύντομη θητεία του Βαρουφάκη, είναι “συμφωνούμε πως διαφωνούμε”. Αν και ο Βαρουφάκης, ο οποίος ήθελε πάντα να έχει την τελευταία λέξη, προσέθεσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι ούτε καν σε αυτό συμφωνούμε...».


Και ο Σόιμπλε καταλήγει στο σχετικό εδάφιο με την αποστροφή της Λαγκάρντ περί ανάγκης να επιστρέψει ο διάλογος μεταξύ ενηλίκων στο δωμάτιο και υπογραμμίζει πως ουδέποτε διάβασε μια πιο «εξοντωτική» ετυμηγορία για έναν συνάδελφό του, από αυτήν του Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην επικεφαλής του Eurogroup, για τον Βαρουφάκη: «Ποτέ ένας υπουργός Οικονομικών δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα του σε τόσο σύντομο διάστημα».


Το «όχι» στο δημοψήφισμα και ο Τσακαλώτος

Ενθυμούμενος την περίφημη ρήση του «στις 28 Φεβρουαρίου isch over» (τελείωσε), ο Σόιμπλε εξηγεί πως πλέον είχε πειστεί ότι μόνο με τελεσίγραφα και απειλές θα μπορούσε να επιτευχθεί η ελληνική υποχώρηση, αν και με έναν δραματικό ελιγμό ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εξασφαλίσει μια τετράμηνη παράταση του προγράμματος. Κατά τη γνώμη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο Τσίπρας είχε πιθανότατα με το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 ως στρατηγικό στόχο να εξασφαλίσει ένα οριακό “όχι”, που αφενός θα του έδινε ένα ισχυρό επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και αφετέρου μια διέξοδο να εξηγήσει στο εσωτερικό την υποχώρησή του. Ωστόσο, το ξεκάθαρο αποτέλεσμα τον αιφνιδίασε, αφού πλέον δεν ήταν σε θέση να βγει από τη δύσκολη θέση χωρίς να χάσει την αξιοπιστία του.Για τον διάδοχο του Βαρουφάκη, δε, τον «επιβλέποντα» Τσακαλώτο, χρησιμοποιεί τα επίθετα «σοβαρός και προσωπικά αξιόπιστος», σε αντίθεση με τον προκάτοχό του.


Η νέα συζήτηση για τη δραχμή και η μεταστροφή Τσίπρα

Μετά το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην καγκελαρία ενδοκυβερνητική σύσκεψη, στην οποία επιχειρηματολόγησε ξανά υπέρ ενός τάιμ άουτ [...] Οταν στη συνέχεια συζητήθηκε το τάιμ άουτ, 15 από τους 19 υπουργούς Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ, ενώ εκτός από τον Τσακαλώτο διαφώνησαν ο Σαπέν, ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Παντοάν και ο Κύπριος Χάρης Γεωργιάδης.Στη Σύνοδο Κορυφής που ακολούθησε η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, η Μέρκελ ήταν διστακτική και τον Τσίπρα, θυμάται ο Σόιμπλε, σιγοντάρανε οι Τζέφρεϊ Σακς, Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ενώ περιγράφει την «κωματώδη» κατάσταση στην οποία βρίσκονταν στο τέλος της συνεδρίασης οι συμμετέχοντες. «Αυτό είναι επίτευξη συναίνεσης διά της κόπωσης. Η Μέρκελ είναι ειδική σε αυτό». Εξαίρει, δε, την τελική μεταστροφή του Τσίπρα με την αποδοχή του προγράμματος: «Ηταν ένα θαρραλέο βήμα και ο Τσίπρας πέτυχε στη συνέχεια αξιοπρόσεκτα πράγματα, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στην επόμενη κυβέρνηση να σταθεροποιήσει πάνω σε αυτή τη βάση την Ελλάδα. Αυτό αξίζει αναγνώριση»...