Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Οι Βρετανοί προειδοποιούν - 56% πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος, άρα περισσότεροι θάνατοι

 



Ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός του Κεντ είναι 56% πιο μολυσματικός, κατά συνέπεια θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους στην Αγγλία σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, ακόμη και με την επιβολή lockdown προειδοποιούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής «SAGE» που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο μεταλλαγμένος ιός που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, μπορεί να μολύνει πολύ περισότερα άτομα επειδή εξαπλώνεται πιο γρήγορα.

Αν και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο επικίνδυνος ή θανατηφόρος, το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σημαίνει ότι θα έχουμε- αναπόφευκτα- και περισσότερους θανάτους, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Τα κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου ιού εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο, την ανατολική και νοτιοανατολική Αγγλία, ωστόσο, ο ιός εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές.

Την ώρα που οι ειδικοί προσπθούν να ρίξουν φως στη γενετική ακολουθρία του νέου μεταλλαγμένου ιού, περισσότεροι από 500.000 Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid- 19 με το ενέσιμο σκεύασμα των Pfizer και BionTech.

To 2020 οι νεκροί στη Βρετανία από τις επιπλοκές της νόσου Covid έφθασαν τις 70.000 με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι, με το Νέο Έτος, και παρά την επιβολή των lockdown, o αριθμός αυτός θα είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Η μετάλλαξη - που ονομάζεται «B.1.1.7» θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους απλώς και μόνο επειδή θα προκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι Βρετανοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, θα μολυνθούν από τον μεταλλαγμένο ιό.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έως και 118.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από επιπλοκές της νόσου Covid το 2021, όπως προειδοποιούν ειδικοί από το «London School of Hygiene and Tropical Medicine».

Οι ίδιοι έσπεσαν να επισημάνουν πως, μόνο ένα ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμού με τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Βρετανούς να λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021, θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση των νέων μεταλλαγμένων ιών.

«Εάν επιτευχθεί ένα καθολικό lockdown στη χώρα και πραγματοποιούνται 200.000 εμβολιασμοί την εβδομάδα , τότε η Βρετανία θα είχε 83.200 θανάτους έως τον Ιούλιο του 2021 , δηλαδή 18% περισσότερους από φέτος. Αλλά εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί τότε οι θάνατοι θα μειωθούν στις 35.700, δηλαδή οι μισοί από αυτούς καταγράφηκαν το 2020», τονίζουν οι ειδικοί.

Ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, ο καθηγητής Σεμπάστιαν Φανκ και ο καθηγητής Ρόζαλιντ Εγκο, είναι τρεις εκ των συντακτών της μελέτης της επιστημονικής επιτροπής SAGE.

Για να εκτιμήσουν πόσο πιο μολυσματικό είναι αυτός ο νέος μεταλλαγμένος ιός, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα σε σχέση με τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού στις ίδιες περιοχές.


Μίνα Αγγελίνη

protothema.gr



Μητσοτάκης για Brexit : Τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε μια αμοιβαία επωφελής σχέση

 



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter συγχαίρει τον Μισέλ Μπαρνιέ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και τις ομάδες τους για την συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η ευρωπαϊκή ενότητα παρέμεινε ισχυρή μέσω μιας επίπονης διαδικασίας, ενώ τα συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ προστατεύθηκαν. Τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει ο πρωθυπουργός .



Πώς θα επηρεάσει το Brexit τους Έλληνες;

Οι επιπτώσεις του Brexit θα επηρεάσουν και τη χώρα μας αλλά και τους Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Βρετανία.

Αύξηση των διδάκτρων

Μία από τις επιπτώσεις του Brexit θα την καταλάβουν στην τσέπη τους οι Έλληνες φοιτητές που έχουν επιλέξει την Αγγλία για σπουδές, καθώς θα αυξηθούν τα δίδακτρα. Όσοι θα εγγραφούν από το 2021, θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο.

Όσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι, θα συνεχίζουν να πληρώνουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.

Επιπλέον, οι Έλληνες φοιτητές χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Εκτός όμως από τα δίδακτρα, προκύπτει και το θέμα της φοιτητικής βίζας. Ο λόγος για έναν νέο μηχανισμό που ονομάζεται Student Route, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Τέλος και το Erasmus

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, οι φοιτητές από τη Βρετανία δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus για ανταλλαγή φοιτητών με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Αντίστοιχα, ούτε οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα μπορούν να πάνε στη Βρετανία για το Erasmus τους.

Oι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να τα βρουν για το κόστος της συμμετοχής της Βρετανίας στο πολύ επιτυχημένο αυτό πρόγραμμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί ότι δεν απειλούνταν το Erasmus τον περασμένο Ιανουάριο. Σήμερα, είπε απλά ότι η έξοδος από το Erasmus ήταν «μια πολύ δύσκολη απόφαση».

Για τους Βρετανούς φοιτητές, θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα, το πρόγραμμα Τούρινγκ, για να μπορούν να πηγαίνουν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου.

Όσο για τους Ελληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, δυσκολεύουν τα πράγματα όσον αφορά την επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη χώρα.

Φαίνεται ότι για τους Ελληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία εδώ και χρόνια δεν αλλάζει το σημερινό καθεστώς. Δυσκολεύει, όμως, η επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη Βρετανία. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια, στα οποία το ένα μέλος εργάζεται και διαμένει στην Αγγλία, ενώ το άλλο ετοιμαζόταν να ακολουθήσει. Η μετάβαση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτή μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Ακόμα και τέκνα ή σύζυγοι οφείλουν να πληρούν τους νέους και αυστηρούς κανόνες μετανάστευσης που έχει θέσει η χώρα.

Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για όσους θα επιχειρήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.



Νέα δολοφονία αφροαμερικάνου από αστυνομικό στις ΗΠΑ

 


Ο Αντρέ Μορίς Χιλ, 47 ετών, σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης από τις σφαίρες λευκού αστυνομικού στο Κολόμπους, στην πολιτεία Οχάιο, κι έγινε ο δεύτερος Αφροαμερικανός που έχασε με πανομοιότυπο τρόπο τη ζωή του στην πόλη αυτή των βόρειων ΗΠΑ, γεγονός που αύξησε την αγανάκτηση σε μια χώρα όπου από την άνοιξη έχει εκδηλωθεί κίνημα ιστορικών διαστάσεων κατά της αστυνομικής βίας.

Ο Χιλ βρισκόταν στο γκαράζ σπιτιού τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη όταν χτυπήθηκε από πολλές σφαίρες που έριξε ο αστυνομικός. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν κληθεί για ασήμαντο περιστατικό στην περιοχή.

Τα πλάνα από την κάμερα που φόραγε ο αστυνομικός εικονίζουν τον Χιλ να προχωράει προς αυτόν, κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο στο αριστερό του χέρι, χωρίς να είναι ορατό το δεξί. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός ανοίγει πυρ και ο 47χρονος καταρρέει. Τίποτα στο βίντεο δεν εξηγεί γιατί ο αστυνομικός άνοιξε πυρ.

Ο Άνταμ Κόι και ο συνάδελφός του θα περιμένουν αρκετά λεπτά προτού πλησιάσουν το θύμα, ακόμα ζωντανό. Ο Χιλ θα ξεψυχήσει λίγο αργότερα.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Κολόμπους, ο Τόμας Κουίνλαν, τόνισε χθες Πέμπτη ότι έχει κινηθεί διαδικασία για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας και ότι θέλει ο αστυνομικός που άνοιξε πυρ, ο Άνταμ Κόι, να αποταχθεί πάραυτα.

Ο αστυνομικός, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στον διευθυντή δημόσιας ασφάλειας της πόλης Νεντ Πέτους, ο οποίος θα πάρει αποφάσεις για την τύχη του.

«Έχουμε έναν επίορκο αστυνομικό, που δεν τήρησε τους κανονισμούς και τις πολιτικές της αστυνομίας του Κολόμπους», ανέφερε ο Κουίνλαν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. «Και οι συνέπειες της παραβίασης του όρκου του είναι τέτοιες που απαιτούν να αναληφθεί άμεση δράση. Αυτή η παραβίαση στοίχισε τη ζωή σε έναν αθώο».

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, εναντίον του αστυνομικού, στο σώμα 19 χρόνια, είχαν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες για χρήση υπέρμετρης βίας.

Οι δικαστικές αρχές του Οχάιο διενεργούν, πέραν της εσωτερικής έρευνας στην αστυνομία, έρευνα για να αποφασίσουν αν θα υπάρξει ποινική δίωξη.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στη συνοικία όπου σκοτώθηκε ο Αντρέ Χιλ, για να καταγγείλουν την αστυνομική βία με θύματα Αφροαμερικανούς και να απαιτήσουν δικαιοσύνη.

Ο Χιλ ήταν ο δεύτερος μαύρος που έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας στο Κολόμπους μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες. Ο Κέισι Γκούντσον ο νεότερος, 23 ετών, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από πολλές σφαίρες αστυνομικών την 4η Δεκεμβρίου, μπροστά στο σπίτι του, όπου επέστρεφε αφού είχε πάει να αγοράσει σάντουιτς. Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε ήταν μέλος ομάδας που αναζητούσε έναν φυγά.

«Για ακόμη μια φορά, οι αστυνομικοί είδαν μπροστά τους έναν μαύρο και συμπέραναν ότι πρόκειται για επικίνδυνο εγκληματία», είπε με αγανάκτηση ο Μπεν Κραμπ, ποινικολόγος ο οποίος εκπροσωπεί τις οικογένειες πολλών θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Τζορτζ Φλόιντ.

Ήταν ο θάνατος του Φλόιντ, στα τέλη Μαΐου, το γεγονός που πυροδότησε το κύμα των διαδηλώσεων εναντίον του ενδημικού ρατσισμού και της βίας της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

Ο Αντρέ Χιλ είναι ο 96ος Αφροαμερικανός που χάνεται μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, τόνισε ο κ. Κραμπ, καταγγέλλοντας την «τραγική σειρά» θανατηφόρων περιστατικών στα οποία ενέχονται αστυνομικοί.

Ο δήμαρχος του Κολόμπους, ο Άντριου Γκίνθερ, δήλωσε «σοκαρισμένος» για τις περιστάσεις του θανάτου του Αντρέ Χιλ. Ήταν «γνωστός στους ενοίκους του σπιτιού μπροστά στο οποίο είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του — ήταν καλεσμένος τους, όχι κλέφτης», είπε ο δήμαρχος, απαιτώντας να αποταχθεί «αμέσως» ο αστυνομικός. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε το πιο «στυγερό» στην υπόθεση το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν προσέφεραν καν τις πρώτες βοήθειες στο θύμα, ούτε όταν συνειδητοποίησαν ότι πυροβόλησαν έναν άοπλο.





Αθλιότητα νοσηλευτή για αστυνομικό που πέθανε από κοροναϊό: «Δεν πειράζει… Ενας μπάτσος λιγότερος»

 


Σε μία ανάρτηση, νοσηλευτής της μειοψηφίας, έδειξε την ποιότητα του σαν άνθρωπος, και τον άθλιο χαρακτήρα του. 

Σύμφωνα με το thestival.gr, θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το υβριστικό σχόλιο απαράδεκτου νεαρού κάτω από ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τον θάνατο αστυνομικού από κορονοϊό.

Χρήστης του facebook δημοσίευσε την είδηση θανάτου του 54χρονου υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Δεκάδες χρήστες έσπευσαν να συλλυπηθούν για τον αδόκητο χαμό του αστυνομικού. Ο νεαρός, κάτω από την είδηση του θανάτου του 54χρονου, σχολίασε: «Δεν πειράζει… Ένας μπάτσος λιγότερος».

Το απαράδεκτο σχόλιο του νεαρού, ο οποίος τυγχάνει να είναι νοσηλευτής σε γνωστή κλινική της πόλης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση πλήθους χρηστών του facebook.

Αρκετοί έσπευσαν να του απαντήσουν. Πολλοί είπαν ότι πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας. Αστυνομικός, φίλος του θανόντος, αποφάσισε να κινηθεί εναντίον του νομικά.

Μετάνιωσε…

Εφόσον δεν μπορούσε να βρει τον ίδιο, απευθύνθηκε στη διεύθυνση της εργασίας του και ζήτησε εξηγήσεις. Ο διευθυντής της κλινικής καταδίκασε απερίφραστα την πράξη του νοσηλευτή.

Λίγες ώρες αργότερα και μετά τις αντιδράσεις ο κατάπτυστος νεαρός, με ανάρτησή του στο προφίλ του, εμφανίστηκε δήθεν μετανιωμένος για την πράξη του και πήγε να τα μαζέψει, :





Προκλητικός νεαρός βήχει προκλητικά σε ασανσέρ και ηλικιωμένος τον άρχισε στις μπουνιές

 



Τον γύρο των social media κάνει ένα βίντεο που γυρίστηκε στις ΗΠΑ και δείχνει έναν ηλικιωμένο άνδρα να γρονθοκοπηθεί έναν νεαρό που προκλητικά δεν τηρούσε τα μέτρα για τον κορονοϊό. 

Το περιστατικό σημειώθηκε σε ένα ασανσέρ όπου ο νεαρός άρχισε να βήχει προκλητικά στο πρόσωπο του ηλικιωμένου και πήρε αυτό που το άξιζε.