Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Κατσαφάδος στη Βουλή: «Ο τρομοκράτης γιος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ»



Απαράδεκτη, προσβλητική και καθόλα ψευδή», χαρακτήρισε από το βήμα της Ολομέλειας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπό του, ότι ως φοιτητής και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, μετείχε σε επεισόδια βιαιοπραγίας κατά του τότε πρύτανη.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Κ. Κατσαφάδος είπε ότι ήρθε στην Βουλή όχι «ως απολογούμενος στον κ. Τσίπρα, δεν το έχω ανάγκη, αλλά για να εκπροσωπήσω μια γενιά φιλελεύθερων νεολαίων, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδικασίες στα πανεπιστήμια και αγωνίστηκαν για να είναι ελεύθερα, για να είναι ανοιχτά, για να είναι δημοκρατικά, για τη φοιτητική νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, την ανεξάρτητη φοιτητική νεολαία, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία πρωταγωνίστησε και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων, όπου ήταν αυτή η οποία μίλησε για μεταπτυχιακά, για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι σπουδές των φοιτητών, ήταν αυτή που μίλησε για προγράμματα ERASMUS, ήταν αυτή η οποία ήθελε ανοικτά τα πανεπιστήμια, και όχι να τα κλείνουμε για το πώς θα είναι το μέγεθος της τυρόπιτας, ή για το τι γίνεται στο Αφγανιστάν, ή για το τι γίνεται στο Ιράν, όπως ήταν τα αιτήματα, τότε, της φοιτητικής νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ζητούσε κατάληψη κάθε λίγο και λιγάκι για πράγματα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τον φοιτητικό χώρο και με τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν οι φοιτητές».

Είμαι εδώ, τόνισε ο κ. Κ. Κατσαφάδος «για να εκπροσωπήσω όλους αυτούς τους φιλελεύθερους νέους, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και για να μπορέσω να βγάλω αυτήν την προσπάθεια συμψηφισμού, η οποία προσπάθησε να γίνει». Ο υφυπουργός κατέθεσε την απόφαση του δικαστηρίου στον Πειραιά «όπου μετά από μία μήνυση η οποία είχε γίνει από τον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά για ένα περιστατικό, το οποίο το είχαμε καταδικάσει απερίφραστα, κατηγόρησε όλο τον σύλλογο φοιτητών, τα μέλη της ΔΑΠ, τα μέλη της ΠΑΣΠ, οκτώ φοιτητές, επτά συμφοιτητές μου είχε κατηγορήσει ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου εδώ υπάρχει η αμετάκλητη, οριστική και ομόφωνη αθωωτική απόφαση και των οκτώ».

Ο υφυπουργός, παράλληλα, προς επίρρωση των όσων ανέφερε, κατέθεσε και την ανακοίνωση την οποία έβγαλε το πανεπιστήμιο, μετά όπως είπε «από αυτόν τον οχετό ψεμάτων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τυγχάνει να την υπογράφει ο σημερινός πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε εκείνο το εκλεκτορικό και ο οποίος, για να μην υπάρξει πάλι κάποιος συμψηφισμός και κάποια ταύτιση, δεν συμφωνεί με το εν λόγω νομοσχέδιο και λέει ότι δεν ήμουν καν στο πανεπιστήμιο τότε εκείνη τη μέρα, όπως αποδείχτηκε και στο δικαστήριο».

“Ο γιος ενός συναδέλφου σας συνελήφθη ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης”

«Καταλαβαίνω και κατανοώ ότι δεν μπορείτε να χωνέψετε εσείς, οι σύντροφοί σας, έναν νέο άνθρωπο, έναν γιο ενός «μπάτσου» – έτσι λέτε τους αστυνομικούς, αυτή είναι η πραγματικότητα – ένα παιδί από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, ο οποίος δεν έζησε και δεν μεγάλωσε στα πλούτη και στα παλάτια, όπως λέτε εσείς ότι είμαστε πορφυρογέννητοι, ο οποίος αγωνίστηκε μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο οποίος είναι περήφανος για τη δράση του, τις ιδέες τους και τις απόψεις του και τους ομοϊδεάτες του, και ο οποίος έχει τη χαρά και την τιμή να τον στηρίζουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες του. Σας ξαναλέω, δεν ήρθα εδώ για να απολογηθώ σ’ εσάς. Έρχομαι γιατί έχω μία υποχρέωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σ’ αυτήν την προσπάθεια συμψηφισμού που πήγε να γίνει. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εγώ είμαι περήφανος, γιατί όλα μου τα χρόνια στο πανεπιστήμιο, αγωνιζόμουν για να είναι ανοιχτά τα πανεπιστήμια, όταν εσείς και τα παιδιά σας αγωνιζόσασταν για να είναι κλειστά τα πανεπιστήμια. Εγώ είμαι περήφανος γιατί είμαι ο γιος ενός ‘μπάτσου’, όπως λέτε. Γιατί ο γιος ενός συναδέλφου σας, ο οποίος συνελήφθη ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης με ένα πιστόλι και μία χειροβομβίδα, όταν τον ρώτησε ο εισαγγελέας και του είπε ‘Τι θα τα κάνατε; Θα τα χρησιμοποιούσατε αυτά τα όπλα;’, η απάντησή του ήταν ‘μόνο για τους αστυνομικούς’. Και όταν τον ρώτησε ο εισαγγελέας – εσείς που κόπτεστε για την αστυνομία – “γιατί; Αυτοί δεν είναι άνθρωποι;”, απάντησε ‘όχι, είναι το μακρύ χέρι του νόμου». Και όταν πήγα να κλέψω την τράπεζα, πήγα να κάνω απαλλοτρίωση, όχι να ληστέψω την τράπεζα!’». «Δεν είμαστε ίδιοι λοιπόν. Δεν είμαστε αυτοί που πηγαίνουμε μάρτυρες υπεράσπισης στους τρομοκράτες, στους μπαχαλάκηδες, στους αναρχικούς, σε όσους πετάνε μολότοφ, σε όσους καταστρέφουν και λεηλατούν την ελληνική περιουσία. Δεν είμαστε ίδιοι. Και λυπάμαι, στεναχωριέμαι πάρα πολύ, αλλά είχα υποχρέωση, όπως σας είπα, να έρθω εδώ, για τους χιλιάδες νεολαίους της Νέας Δημοκρατίας, για τον πρωθυπουργό και την υπουργό που δίνουν μια μάχη, για τη χώρα που πάει να μπει στην κανονικότητα. Έρχομαι εδώ για να μιλήσω για το αυτονόητο, έχοντας υποχρέωση μόνο μία: απέναντι σε αυτά τα παιδιά, απέναντι στην κληρονομιά που μου άφησε η μάνα μου και ο πατέρας μου και απέναντι στην κληρονομιά που πρέπει να αφήσω και εγώ στην κόρη μου, όχι για εσάς» είπε ο κ. Κατσαφάδος.

Ο υφυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε, «εσείς ήσασταν, είστε και θα συνεχίσετε να είστε οι μεγαλύτεροι ψεύτες που έχουν περάσει μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο […]Εσείς είστε εδώ για συνεχίζετε αυτόν τον διχασμό και να τον τροφοδοτείτε με το ψέμα και με τον λαϊκισμό. Δεν θα σας περάσει».



Φαιδρός αμετανόητος ψεύτης ο Τσίπρας - Το Πανεπιστήμιο Πειραιά τον διαψεύδει για Κατσαφάδο

 


Δεν βάζει μυαλό ο Αλέξης Τσίπρας και παραμένει ένας φαιδρός ανήθικος παθολογικός ψεύτης

Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας περί δήθεν εμπλοκής του υφυπουργού Ναυτιλίας Κωνσταντίνου Κατσαφάδου σε επεισόδιο κατά πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το 2003, προχώρησε ο νυν πρύτανης του πανεπιστημίου, Άγγελος Κότιος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστησε νέο ψέμα για να παραπλανήσει και να σπιλώσει υπολήψεις και στην πρωτολογία του εγκάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπουργοποίηση του κ. Κατσαφάδου αναφέροντας τα εξής:

«Εσείς μπορείτε, όμως, όπως μπορείτε να κάνετε κι άλλα πράγματα και να μας κουνάτε και το δάχτυλο. Διότι όχι στο παλιό παρελθόν, πριν λίγες μέρες, πριν λίγες εβδομάδες κάνατε υφυπουργό Ναυτιλίας τον κ. Κατσαφάδο. Τι έκανε ο κ. Κατσαφάδος; Τίποτα τρομερό. Έστειλε μαζί με άλλους συναγωνιστές του της ΔΑΠ τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, διότι ήθελε να διαλύσει μια συνεδρίαση εκλεκτορικού σώματος και όταν έκλεισαν οι καθηγητές την πόρτα για να μην προπηλακιστούν άδειασαν τα πρωτοπαλίκαρα αυτά τους πυροσβεστικούς κρουνούς μέσα στην αίθουσα με αποτέλεσμα να πάνε στο νοσοκομείο καθηγητές με αναπνευστικά προβλήματα. Μια μέρα μετά, βεβαίως, η ΔΑΠ με αίσθηση ευθύνης προς την ακαδημαϊκή κοινότητα αποφάσισε τη διαγραφή του κ. Κατσαφάδου, αλλά εσείς σήμερα, που μας παριστάνεται τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια, τον επιβραβεύσατε, τον κάνατε υφυπουργό πριν από λίγες εβδομάδες. Τόσο υποκριτής είστε!»

Αναφερόμενος στα ψέματα που είπε ο φαιδρός Τσίπρας στη Βουλή, ο κ. Κότιος τόνισε ότι «απερίφραστα δηλώνω ως σημερινός Πρύτανης του Ιδρύματος και ως αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, ότι ο κ. Κατσαφάδος, όχι μόνο δεν μετείχε, αλλά δεν βρισκόταν καν στο χώρο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Πρόσθεσε, δε, ότι «όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι φοιτητές, αθωώθηκαν πανηγυρικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα, η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου ανέφερε:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και με αφορμή δημοσιεύματα και επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις περί δήθεν εμπλοκής του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου σε επεισόδιο κατά πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, απερίφραστα δηλώνω ως σημερινός Πρύτανης του Ιδρύματος και ως αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, ότι ο κ. Κατσαφάδος, όχι μόνο δεν μετείχε, αλλά δεν βρισκόταν καν στο χώρο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πρόκειται δε για περιστατικό, για το οποίο όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι φοιτητές, αθωώθηκαν πανηγυρικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη».





Συνελήφθη εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές οχημάτων,


Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 6-2-2021 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, τρεις (3) ημεδαποί (ηλικίας 70, 46 και 59 ετών) ως μέλη εγκληματικής ομάδας που διέπραττε κλοπές οχημάτων, τα οποία στη συνέχεια αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν προς πώληση τα εξαρτήματά τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -τα κατά περίπτωση αδικήματα- της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, ψευδούς κατάθεσης, απάτης και της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες κ.α.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ανωτέρω κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές οχημάτων, τα οποία στη συνέχεια απέκρυπταν σε συνεργείο που διατηρούσε ο 70χρονος και ήταν ιδιοκτησίας του 59χρονου.

Εντός του ανωτέρω συνεργείου, το οποίον χρησιμοποιούσαν ως «διαλυτήριο», προέβαιναν στην αποσυναρμολόγηση των αφαιρεθέντων οχημάτων, με τα κατάλληλα εργαλεία που είχαν προμηθευτεί.

Στη συνέχεια, τα εξαρτήματα που αποσυναρμολογούσαν τα διέθεταν προς πώληση σε ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, οι οποίοι προσέρχονταν στο συνεργείο για να τα παραλάβουν ή αναλάμβαναν να τους αποστείλουν ο 70χρονος και 46χρονος.

Εντός του συνεργείου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία (3) κλεμμένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

πλήθος εργαλείων,

πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος,

ποσότητα κάνναβης βάρους -23,9- γραμμαρίων

-8- ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας αλλοδαπών αρχών

κλειδιά οχημάτων

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.





Μητσοτάκης - Νετανιάχου συμφώνησαν, Τσιόδρας ενημερώνεται για το νέο φάρμακο

 


Η συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου έφερε και συμφωνία για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού που παρασκευάζεται από τον καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, ξεκίνησαν οι επαφές ανάμεσα στις δυο χώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ που παρασκεύασε το πρωτοποριακό φάρμακο.

Στο τηλεφώνημα συμφωνήθηκε μάλιστα η άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας και σε νοσοκομείο της χώρας μας.

Την περασμένη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο, το οποίο περιείχε το φάρμακο κατά του κορωνοϊού που δοκιμάζει το Ισραήλ.

Πρόκειται για εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Ισραήλ και, σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Η νέα θεραπεία αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24 και σύμφωνα με τον καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ θεράπευσε 29 στους 30 ασθενείς που χορηγήθηκε εντός 3-5 ημερών.

Το φάρμακο αυτό καταπολεμά την «καταιγίδα» κυτταροκινών, μια δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κορωνοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα -μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων- για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, «Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο ερευνητής Σίραν Σαπίρα του εργαστηρίου του Αρμπέρ.

Η πρωτεΐνη αυτή βοηθά στο να «ηρεμήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στην συγκράτηση της επίδρασης από την άκρατη υπεραντίδραση του οργανισμού που ενεργοποιείται εναντίον του ίδιου του εαυτού του.

Το φάρμακο λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες, είπε ο καθηγητής Αρμπέρ, «Κατευθύνεται απευθείας στην καρδιά αυτή της επίδρασης -στους πνεύμονες- και έτσι, σε αντίθεση με άλλους τύπους, που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά,λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες» κατέληξε.



Σε καραμπόλα στον Κηφισό η κλούβα που μετέφερε την τρομοκράτη Πόλα Ρούπα

 


Σε τροχαίο ατύχημα στη Λεωφόρο Κηφισού ενεπλάκη το απόγευμα της Πέμπτης η «κλούβα» της ΕΛ.ΑΣ. που μετέφερε την καταδικασμένη για τρομοκρατία Πόλα Ρούπα και ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας",  τις φυλακές του Ελαιώνα.

Το όχημα της υπηρεσίας μεταγωγών ήταν μεταξύ των αυτοκινήτων που προκάλεσαν καραμπόλα στο ρεύμα προς Αθήνα.

Eνεπλάκησαν συνολικά έξι οχήματα, τέσσερα Ι.Χ., ένα περιπολικό και μία κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. Το περιπολικό συνόδευε την κλούβα της Αστυνομίας μέχρι την Θήβα.

Ελαφρά τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ για αρκετή ώρα προκλήθηκε μποτιλιάρισμα.  




Ο Ρουβίκωνας στοχοποιεί τον Λιγνάδη με αφίσες : Σίχαμα θα πληρώσεις για όλα

 


Μετά την ανάρτηση του αρχηγού του Ρουβίκωνα, Γιώργου Καλαϊτζίδη, κατά του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, που ανέφερε ότι «επειδή έχει άκρες, βάζει κόσμο να παίρνει τηλέφωνα και να απειλεί κόσμο να μην κινηθούν νομικά εναντίον του», μέλη της αναρχικής γέμισαν το κέντρο της Αθήνας με αφίσες, στις οποίες στοχοποιεί στους συντρόφους τον κατηγορούμενο πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα στοχοποιούν σε όλους τους συντρόφους τον κατηγορούμενο και τον αποκαλούν «σίχαμα», προειδοποιώντας τον και απειλώντας πως «θα πληρώσει για όλα».




Τέλη 2022 θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα - στο 10% η ύφεση για το 2020

 



Στο τέλος του 2022 μεταφέρουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2019, εκτιμώντας ότι από ύφεση 10 % του ΑΕΠ το 2020 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ φέτος και με 6% το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στις Φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου πριν επιβληθεί το δεύτερο lockdown στην οικονομία η ΕΕ προέβλεπε ύφεση 9% του ΑΕΠ για το 2020 και ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το 2022.

Στο σχόλιό της η Επιτροπή αφήνει να εννοηθεί ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα και παράλληλα η αιτία της αναθεώρησης των προβλέψεων ήταν η χειρότερη του αναμενομένου πορεία του κλάδου των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι.

Σε ειδικό κομμάτι της έκθεσης η ΕΕ βάζει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις απώλειες του τουρισμού, με 73% μείωση στο σύνολο των διανυκτερεύσεων και 77% μείωση διανυκτερεύσων από ξένους τουρίστες. Συγκεκριμένα τονίζει ότι η τριμηνιαία άνοδος του ΑΕΠ από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο κατά 2,3% οφείλεται κατά βάση στην ιδιωτική κατανάλωση λόγω του ανοίγματος της οικονομίας από το πρώτο lockdown της οικονομίας ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών και ειδικά ο τουρισμός είχε βαριές απώλειες. Με την επάνοδο των περιοριστικών μέτρων που επανήλθαν το τέταρτο τρίμηνο η ΕΕ εκτιμά ότι θα είχαμε ύφεση και το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, με την ύφεση για το σύνολο του προηγούμενου έτους να διαμορφώνεται στο 10% του ΑΕΠ. Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν και το 2021 και με αυτό το δεδομένο αναμένεται η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και 5% του ΑΕΠ για το 2021.

Οι τομείς που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, σύμφωνα με την ΕΕ, θα είναι η ιδιωτική κατανάλωση και η καλή πορεία των εξαγωγών. Μετά την επιτάχυνση των εμβολιασμών η Ελλάδα αναμένεται να ανακτήσει ένα μέρος της τουριστικής της κίνησης αλλά όχι και το σύνολο των τουριστών που είχε το 2019. Επίσης η Επιτροπή αναμένει και ανάκαμψη των επενδύσεων αλλά με ρυθμούς βραδύτερους από τους αναμενόμενους, ενώ εκτιμά ότι η ρευστότητα στην οικονομία θα τονωθεί και με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για εγγυήσεις δανείων και κάλυψη δόσεων δανείων. 

Η ανεργία η οποία αναμένεται να κλείσει στο 16,7% το 2020 τονίζεται ότι συγκρατήθηκε και λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας ενώ και ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει αρνητικός στο -0,1 για να γίνει και πάλι θετικός το 2022. 

Κίνδυνοι

Πάντως σε κάθε περίπτωση και αυτές οι προβλέψεις γίνονται με πολλές αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών, την ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει ο ιδιωτικός τομέας μετά το τέλος των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Από την άλλη η Ελλάδα έχει να περιμένει μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξή της από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις 

Σήμα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έδωσε σήμερα ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αν το γεγονός της μεγάλης ύφεσης κατά 10% του ΑΕΠ το 2020 οδηγήσει σε αναβολή της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων όπως π.χ. ο πτωχευτικός κώδικας ήταν ξεκάθαρός "Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που περνά η Ελλάδα. Το θέμα της προώθησης μεταρρυθμίσεων θα συζητηθεί με την έκθεση για την 10η αξιολόγηση που συνδέεται και με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Πάντως ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις" τόνισε ο Ιταλός επίτροπος.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα θέσει μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της ο κ.Τζεντιλόνι τόνισε ότι η Ελλάδα είχε, όπως και πολλές άλλες χώρες μια μεγάλη ύφεση το 2020. Ωστόσο οι βιομηχανίες του Τουρισμού και των Ταξιδιών είχαν μεγάλη συμμετοχή σε αυτό αλλά παραμένουν ισχυρές. Δήλωσε πάντως σίγουρος ότι οι ελληνικές αρχές είναι προσηλωμένες στο να μην δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα. 

Αναθεώρηση προς τα πάνω και για την Ευρωζώνη 

Σε επίπεδο Ευρωζώνης οι χειμερινές προβλέψεις κάνουν μια οριακή αναθεώρηση προς τα πάνω στο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 στο 4,1% του ΑΕΠ από 4% που προέβλεπαν το Νοέμβριο του 2021. Η αναθεώρηση έρχεται μετά το καλύτερο του αναμενομένου τέταρτο τρίμηνο του 2020 που διαμόρφωσε την ύφεση για το σύνολο της Ευρωζώνης από το 7,8% που προβλέπονταν τον Νοέμβριο στο 6,8% του ΑΕΠ. Ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι μετά την αλλαγή του χρόνου και με δεδομένη την επιτάχυνση των εμβολιασμών το 2021 θα είναι ένα έτος ανάκαμψης για την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Τόνισε μάλιστα ότι η λειτουργία του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και το 2026 ανάπτυξη υψηλότερη κατά 3-3,5% του ΑΕΠ από ότι αν δεν είχε συμφωνηθεί το Ταμείο. Τόνισε μάλιστα ότι μεγαλύτερο κέρδος από την λειτουργία του Ταμείου θα έχουν οι χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.


Πηγή




Μπάιντεν: Δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια έως το τέλος του καλοκαιριού


 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν επαρκείς δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικανοί.

Ο Μπάιντεν προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Εργαστήριο Ιογενής Παθογένεσης στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σε προάστιο της Ουάσινγκτον.




Καλίν: Η Άγκυρα δεν κάνει πίσω στους S-400 - «Παρανοήθηκαν» οι δηλώσεις του Ακάρ

 



Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber ο Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει να επιλύσει τα όποια ζητήματα με τις ΗΠΑ, μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μέσω του διαλόγου.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 το Δεκέμβριο. Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προτείνει τη μερική ενεργοποίηση του συστήματος, στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο TRT Haber ο Καλίν υποστήριξε ότι η δήλωση του Ακάρ «παρανοήθηκε», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τις διαφωνίες των δύο πλευρών, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται γρήγορες λύσεις στα προβλήματα, σε μια σειρά ζητημάτων.

Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, συζητώντας μόνο μια πρόταση εγκαθίδρυσης δύο κρατών, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, προσθέτοντας πως προηγούμενες αποτυχημένες προτάσεις δεν πρέπει να τεθούν στην ατζέντα. «Δεν μπορούμε τα πράγματα που συζητάμε επί 40 χρόνια, να τα συζητάμε για ακόμα 40 χρόνια», υποστήριξε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λιβύη θα παραμείνουν εκεί για όσο παραμένει σε ισχύ η διμερής στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και εφόσον το ζητά η λιβυκή κυβέρνηση πρόσθεσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Νέα έντυπα μετακίνησης από Δευτέρα


 

Από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου παύουν να ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζόμενων που δεν προσέρχονται  στην εργασία γιατί τελούν  σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης. Επιπλέον οι εν λόγω εργαζόμενοι  δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη» είτε από το forma.gov.gr.

Για να ελεγχθούν τα… ύποπτα έντυπα όλοι  οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με την βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» θα κληθούν να επανεκδώσουν την βεβαίωσή τους από την Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν το έντυπο που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα.

Ειδικότερα, από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2 μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.  Έτσι στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει δηλωθεί ως τηλεργαζόμενος το σύστημα δε θα επιτρέπει την έκδοση της βεβαίωσης μετακίνησης.

Στη νέα βεβαίωση θα συμπληρώνεται από το σύστημα  το πραγματικό ωράριο εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α από το forma.gov.gr.

Οι εντατικοί έλεγχοι, οι διασταυρώσεις και τα πρόστιμα που θα μπουν στη καθημερινότητά μας από τη Δευτέρα έχουν στόχο να μειώσουν  την άσκοπη κινητικότητα και να περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης του covid19.  

Η χαλάρωση των ελέγχων το προηγούμενο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να εντοπίζονται στο δρόμο από αστυνομικούς δήθεν εργαζόμενοι σε αναστολή η τηλεργασία καθώς και εργαζόμενοι με βεβαιώσεις με πλαστές σφραγίδες εταιριών που κυκλοφορούσαν χωρίς περιορισμούς όλο το 24ωρο.

Στους ελέγχους θα συμβάλλει η υποχρέωση των επιχειρήσεων να δηλώνουν εκ των προτέρων στο σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία και αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες πρέπει να σπεύσουν να προαναγγείλουν τους τηλεργαζόμενους για το Φεβρουάριο πριν αρχίσουν οι εντατικοί έλεγχοι.

Στόχος του υπουργείου εργασίας είναι από τη Δευτέρα να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων ώστε τα μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της Αρχής Διαφάνειας που θα διενεργούν ελέγχους  να έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία κυρίως για την τηλεργασία και τις αναστολές.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους θα μπορούν να επιδεικνύουν όπως και πριν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων από το forma.gov.gr και τη  βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη».

Οι βεβαιώσεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες.  Από την Κυριακή οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν μια υπεύθυνη δήλωση στο Εργάνη με τη λίστα των εργαζόμενων που δουλεύουν κανονικά, δεν βρίσκονται δηλαδή σε αναστολή η τηλεργασία.

Επίσης όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση που εκδίδουν  από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε σε τυχόν έλεγχο να διαπιστώνεται αν όντως αυτοαπασχολούμενος ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.

Με τη βεβαίωση από το  forma.gov θα μπορούν να  μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ που εκδόθηκε με τα νέα μέτρα:

Δε θα χορηγούνται βεβαιώσεις κίνησης  σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν μάλιστα ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε αυτούς παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021.

Ειδικότερα για την μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη) πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης. Η βεβαίωση μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ' εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα 14 ημερών.

Tι ισχύει για την τηλεργασία: Το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλε-εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διατηρείται στο 50% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση.

Η  μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.

Στο μέγιστο βαθμό θα εφαρμόζεται η τηλεργασία στο δημόσιο όπου  συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων ενώ εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να εργάζονται τα ευπαθή άτομα. Στις υπηρεσίες θα βρίσκεται μόνο το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και στις περιπτώσεις που δε μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία, οι υπάλληλοι θα δουλεύουν εκ περιτροπής.


Πηγή