Στο τέλος του 2022 μεταφέρουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2019, εκτιμώντας ότι από ύφεση 10 % του ΑΕΠ το 2020 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ φέτος και με 6% το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι στις Φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου πριν επιβληθεί το δεύτερο lockdown στην οικονομία η ΕΕ προέβλεπε ύφεση 9% του ΑΕΠ για το 2020 και ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το 2022.
Στο σχόλιό της η Επιτροπή αφήνει να εννοηθεί ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα και παράλληλα η αιτία της αναθεώρησης των προβλέψεων ήταν η χειρότερη του αναμενομένου πορεία του κλάδου των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι.
Σε ειδικό κομμάτι της έκθεσης η ΕΕ βάζει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις απώλειες του τουρισμού, με 73% μείωση στο σύνολο των διανυκτερεύσεων και 77% μείωση διανυκτερεύσων από ξένους τουρίστες. Συγκεκριμένα τονίζει ότι η τριμηνιαία άνοδος του ΑΕΠ από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο κατά 2,3% οφείλεται κατά βάση στην ιδιωτική κατανάλωση λόγω του ανοίγματος της οικονομίας από το πρώτο lockdown της οικονομίας ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών και ειδικά ο τουρισμός είχε βαριές απώλειες. Με την επάνοδο των περιοριστικών μέτρων που επανήλθαν το τέταρτο τρίμηνο η ΕΕ εκτιμά ότι θα είχαμε ύφεση και το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, με την ύφεση για το σύνολο του προηγούμενου έτους να διαμορφώνεται στο 10% του ΑΕΠ. Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν και το 2021 και με αυτό το δεδομένο αναμένεται η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και 5% του ΑΕΠ για το 2021.
Οι τομείς που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, σύμφωνα με την ΕΕ, θα είναι η ιδιωτική κατανάλωση και η καλή πορεία των εξαγωγών. Μετά την επιτάχυνση των εμβολιασμών η Ελλάδα αναμένεται να ανακτήσει ένα μέρος της τουριστικής της κίνησης αλλά όχι και το σύνολο των τουριστών που είχε το 2019. Επίσης η Επιτροπή αναμένει και ανάκαμψη των επενδύσεων αλλά με ρυθμούς βραδύτερους από τους αναμενόμενους, ενώ εκτιμά ότι η ρευστότητα στην οικονομία θα τονωθεί και με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για εγγυήσεις δανείων και κάλυψη δόσεων δανείων.
Η ανεργία η οποία αναμένεται να κλείσει στο 16,7% το 2020 τονίζεται ότι συγκρατήθηκε και λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας ενώ και ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει αρνητικός στο -0,1 για να γίνει και πάλι θετικός το 2022.
Κίνδυνοι
Πάντως σε κάθε περίπτωση και αυτές οι προβλέψεις γίνονται με πολλές αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών, την ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει ο ιδιωτικός τομέας μετά το τέλος των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Από την άλλη η Ελλάδα έχει να περιμένει μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξή της από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Σήμα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έδωσε σήμερα ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αν το γεγονός της μεγάλης ύφεσης κατά 10% του ΑΕΠ το 2020 οδηγήσει σε αναβολή της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων όπως π.χ. ο πτωχευτικός κώδικας ήταν ξεκάθαρός "Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που περνά η Ελλάδα. Το θέμα της προώθησης μεταρρυθμίσεων θα συζητηθεί με την έκθεση για την 10η αξιολόγηση που συνδέεται και με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Πάντως ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις" τόνισε ο Ιταλός επίτροπος.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα θέσει μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της ο κ.Τζεντιλόνι τόνισε ότι η Ελλάδα είχε, όπως και πολλές άλλες χώρες μια μεγάλη ύφεση το 2020. Ωστόσο οι βιομηχανίες του Τουρισμού και των Ταξιδιών είχαν μεγάλη συμμετοχή σε αυτό αλλά παραμένουν ισχυρές. Δήλωσε πάντως σίγουρος ότι οι ελληνικές αρχές είναι προσηλωμένες στο να μην δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα.
Αναθεώρηση προς τα πάνω και για την Ευρωζώνη
Σε επίπεδο Ευρωζώνης οι χειμερινές προβλέψεις κάνουν μια οριακή αναθεώρηση προς τα πάνω στο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 στο 4,1% του ΑΕΠ από 4% που προέβλεπαν το Νοέμβριο του 2021. Η αναθεώρηση έρχεται μετά το καλύτερο του αναμενομένου τέταρτο τρίμηνο του 2020 που διαμόρφωσε την ύφεση για το σύνολο της Ευρωζώνης από το 7,8% που προβλέπονταν τον Νοέμβριο στο 6,8% του ΑΕΠ. Ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι μετά την αλλαγή του χρόνου και με δεδομένη την επιτάχυνση των εμβολιασμών το 2021 θα είναι ένα έτος ανάκαμψης για την Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Τόνισε μάλιστα ότι η λειτουργία του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και το 2026 ανάπτυξη υψηλότερη κατά 3-3,5% του ΑΕΠ από ότι αν δεν είχε συμφωνηθεί το Ταμείο. Τόνισε μάλιστα ότι μεγαλύτερο κέρδος από την λειτουργία του Ταμείου θα έχουν οι χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου