Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Αλβανίδα πυροβόλησε στο Χαλάνδρι τον γιατρό πρώην άντρα της

 


Το περιστατικό σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Ζαν Μωρεάς και Φιλικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα με καταγωγή από την Αλβανία έχει συλληφθεί και πυροβόλησε το θύμα στην κοιλιά. Δράστης και θύμα φέρονται να ήταν ζευγάρι ενώ η γυναίκα που δεν απομακρύνθηκε από τον τόπο του εγκλήματος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι της βίασαν το παιδί.

Η γυναίκα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ψυχιατρικά προβλήματα, πυροβόλησε τον  πατέρα του παιδιού της, γιατρό στο επάγγελμα.

Το θύμα, Έλληνας οφθαλμίατρος, φέρεται να μεγάλωσε το παιδί με την Αγγλίδα σύζυγό του, έχοντας πάρει την αποκλειστική επιμέλεια, λόγω σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η βιολογική μητέρα του παιδιού.

Γείτονες αναφέρουν πως η γυναίκα από την Αλβανία τον ενοχλούσε πάντα, με αφορμή το παιδί που είχαν αποκτήσει μαζί.

Σήμερα όμως η γυναίκα του είχε στήσει καρτέρι. Όταν ο άνδρας βγήκε από το σπίτι για να παραλάβει το 13χρονο παιδί από το σχολείο η γυναίκα τον πλησίασε κι αφού καβγάδισαν τον πυροβόλησε ψυχρά στην κοιλιά.



Για 13η φορά συνελήφθη η μητέρα ανήλικων κλεφτών στην Άρτα!

 


Δεν βάζουν μυαλό, παρά τις συνεχείς συλλήψεις τους, τα τρία παιδιά ηλικίας από 9 έως 13 χρονών μιας Ελληνίδας που έχουν ρημάξει στις κλοπές την πόλη της Άρτας! Το αποτέλεσμα είναι να συλλαμβάνεται κάθε τρεις και λίγο η μητέρα τους που κατηγορείται για παραμέληση ανηλίκων και την Τετάρτη ήταν η... 13η φορά!

Νωρίτερα ένα 10χρονο από τα παιδιά της είχε προσπαθήσει να κλέψει χρήματα από το ταμείο ενός καταστήματος, ενώ λίγο αργότερα έκλεψε το τσαντάκι ενός άνδρα με 85 ευρώ από τον εργασιακό του χώρο! Ο πιτσιρίκος εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και προσήχθη στην Ασφάλεια, όπου βρέθηκαν πάνω του 60 ευρώ και αποδόθηκαν στο θύμα. Η μητέρα του «άγουρου» κακοποιού συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου και οδηγήθηκε για μια ακόμη φορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, που έχει... βαρεθεί να της ασκεί διώξεις!

Δυστυχώς, τα ανήλικα παιδιά της έχουν κάνει… επάγγελμα τις κλοπές, είτε από κοινού είτε το καθένα ξεχωριστά. Στις 5 Σεπτεμβρίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο από αυτά, καθώς εξακριβώθηκε ότι από τις 19 ως τις 30 Απριλίου ο ένας από τους δύο ανήλικους ξάφρισε τέσσερις φορές προϊόντα από το ίδιο περίπτερο στην πόλη της Άρτας, ενώ σε μία κλοπή συμμετείχε και ο αδελφός του.

Στις 31 Μαΐου, οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των πιτσιρικάδων μετά την καταγγελία του ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου, μέσα από το οποίο έκλεψαν 100 ευρώ, ενώ πέντε ημέρες πριν ένα από τα μικρά αγόρια ξάφρισε από ένα γραφείο έναν φορητό υπολογιστή και μετρητά ύψους 1.000 ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο είχε συλληφθεί ένας αδελφός του, γιατί έκλεψε από τα γραφεία συλλόγου ένα πορτοφόλι, μέσα στο οποίο υπήρχαν 400 ευρώ.


protothema



Τι ζούμε πάλι με τον ΓΑΠ μας λέει "Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;"

 


Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ φαίνεται ότι τον έφεραν πίσω σαν διασκεδαστή, αλλιώς δεν εξηγείται τέτοιο νούμερο να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή!!

Είπε να μην κρατηθεί και να αμολήσει τις ιδέες του ο Γιωργάκης, προσφέροντας και πάλι γέλιο!!!

«Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;» αναρωτιέται ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέουυποστηρίζοντας πως εφόσον η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα, θα έπρεπε να έχει κέρδος από την επεξεργασία τους!

 Και δεν το σκέφτηκε μόνος του, μοιράστηκε τις σκέψεις του στο ραδιόφωνο του alpha, κάνοντας πρόταση για "μοντέλο αυτοδιαχείρισης των δεδομένων" του Facebook. "Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;" υποστήριξε, συμπληρώνοντας"εφόσον εγώ δίνω τα δεδομένα μου, γιατί να μην έχω ένα κομμάτι κέρδους από την επεξεργασία τους;".

 Δεν έμεινε όμως εκεί ο πρώην Πρωθυπουργός, προτείνοντας να κάνει η Ευρώπη "μία πλατφόρμα των πολιτών" και το είπε για να ολοκληρωθεί το νούμερο!!!

 Η ανάρτησή του:




Ανατιμήσεις «φωτιά» σε αέριο, καύσιμα και τρόφιμα

 


Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, φτάνοντας το 3,4%, με την εξέλιξη αυτή να οφείλεται αφενός στον υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, στις πολύ μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά και στις ευρείες ανατιμήσεις που καταγράφονται πλέον σε πολλά τρόφιμα. Το τελευταίο δε, αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, δεδομένου του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους κατευθύνεται στην αγορά τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 132,3%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 45,9%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 18,9%, των καυσίμων κατά 22,3%. Σημαντικές ανατιμήσεις πλέον παρατηρούνται και σε τρόφιμα. Στο ελαιόλαδο και στα λαχανικά, που εδώ και μήνες βρίσκονται σε τροχιά μεγάλων ανατιμήσεων και στα οποία η αύξηση τιμής είναι σε ετήσια βάση 22,1% και 9,3% αντιστοίχως, προστίθενται και άλλα προϊόντα, όπως οι πατάτες, με την τιμή τους να είναι αυξημένη κατά 9,1%, το ψωμί κατά 3,9%, τα πουλερικά κατά 8,5%, τα ψάρια κατά 7,9%. Συνολικά στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» καταγράφεται αύξηση του δείκτη τιμών κατά 3% τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.


Το χειρότερο ίσως είναι ότι, παρά τις αρχικές προβλέψεις για αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή προς το τέλος του τρέχοντος έτους, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ακόμη δεν έχουν περάσει στις τιμές καταναλωτή όλες οι αυξήσεις που περιλαμβάνονται στους τιμοκαταλόγους που έχουν παραλάβει από τους προμηθευτές, αυξήσεις που αναμένεται να τις δούμε μέχρι το τέλος του 2021. Επίσης, εταιρείες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε ανατιμήσεις, διότι είχαν αποθέματα σε πρώτες ύλες τις οποίες είχαν αγοράσει φθηνότερα, θα προβούν σε αυξήσεις τιμών τον επόμενο χρόνο.

Μέσα σε ένα χρόνο το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 132,3%, το ελαιόλαδο 22,1%, τα λαχανικά 9,3% και οι πατάτες 9,1%.

Τα νέα από τη διεθνή οικονομική σκηνή κάθε άλλο παρά αισιοδοξία επιτρέπουν. Και αυτό διότι μπορεί να ξεκίνησε η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου ύστερα από την απόφαση της Ρωσίας να αυξήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, όμως δεν παρατηρείται ανάλογη αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές σειράς βασικών πρώτων υλών για τρόφιμα. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) έφτασε τον Οκτώβριο του 2021 στα υψηλότερα επίπεδα από το Ιούλιο του 2011, εξέλιξη που αποδίδεται στη νέα αύξηση των τιμών στα δημητριακά, στα φυτικά έλαια και στα γαλακτοκομικά. Την ίδια ώρα, μπορεί να παρατηρείται μικρή μείωση των ναύλων για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα, αυτά παραμένουν όμως τουλάχιστον τετραπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πιθανό να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 4% έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου 2022 και μετά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς. Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,2% το 2021, αλλά θα «σκαρφαλώσει» στο 3,8% το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που ο πληθωρισμός βρέθηκε σε επίπεδα 3% και άνω ήταν τον Οκτώβριο του 2011. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ακολούθησε στη συνέχεια σταθερά καθοδική πορεία και το 2013 η ελληνική οικονομία εισήλθε στο φάσμα του αρνητικού πληθωρισμού, κάτι που διήρκεσε έως και το 2016. Ο αρνητικός πληθωρισμός επανήλθε τον περυσινό Απρίλιο λόγω πανδημίας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ο κακομοίρης Ακάρ νομίζει ότι τον φοβόμαστε και απειλεί

 


Παροξυσμός μίσους από τον Τούρκο καθεστωτικό Ακάρ που νομίζει ότι τον φοβάται η Ελλάδα, και μας λέει, να μην εξοπλίζονται οι Έλληνες-Να διδαχθούν από την ιστορία και το 1922.

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας του απαξιωμένου δικτάτορα Ερντογάν, είπε :

Η Ελλάδα έχει υπερβολική αγάπη για τα εξοπλιστικά.Επιδιώκουν να εξοπλιστούν με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας.

 Ονειρεύονται. Αλλά αυτή είναι που προκαλεί ζημίες. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν

Αυτό επιδεινώνει τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες του ελληνικού λαού.Ο εξοπλισμός δεν έχει κανένα νόημα ακόμα κι αν είναι αριθμητικά ισοδύναμος με την Τουρκία γιατί τα μαθηματικά και η ιστορίας είναι ξεκάθαρα. 

 Το 1919 ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων.Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9Η Σεπτεμβρίου 1922. Οι Έλληνες να διδαχθούν από την ιστορία.

Την ίδια ώρα τουρκικά μμε κάνουν λόγο για διπλωματική επίθεση από την ελληνική πλευρά. 

Όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global το ελληνικό κράτος με τις συμφωνίες που σύναψε με ΗΠΑ και Γαλλία ξεκίνησε μια διπλωματική επίθεση ενώ κατηγορούν την Ελλάδα πως επιθυμεί να μειώσει την επιρροή της Τουρκίας στην Αφρική:

«Η Ελλάδα ξεκίνησε μια διπλωματική επίθεση. Ήδη έχουν υπογραφεί με  ΗΠΑ και Γαλλία, σημαντικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας. Παράλληλα Έλληνες αξιωματούχοι ξεκίνησαν επισκέψεις σε διάφορα σημεία του κόσμου. Μετά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα φαίνεται πως ξεκίνησε ενέργειες για να μειώσει την επιρροή της Τουρκίας στην Αφρική.».





Πέθανε 22χρονος ανεμβολίαστος που νοσηλευόταν στο «Παπαγεωργίου»


 

Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ένας 22χρονος που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Ο νεαρός άνδρας δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά της νόσου, ενώ είχε υποκείμενα νοσήματα, καθώς έπασχε από άσθμα και παχυσαρκία.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία και κατέληξε χθες από επιπλοκές του κορωνοϊού.




Κατά της ασφάλεια των πολιτών και το ΚΙΝΑΛ - Υπερψηφίζει τους Ποινικούς Κώδικες ο Λοβέρδος

 


Από τον ΣΥΡΙΖΑ το περιμέναμε, έκανε τόσο αγώνα να αλλάξει τον ποινικό κώδικα υπέρ των κακοποιών συντρόφων, τρομοκρατών συντρόφων και αντιεξουσιαστών συντρόφων.

Δέν υπήρχε ποτέ περίπτωση να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ την ασφάλεια των πολιτών πρώτη και έτσι να στεναχωρήσει τους κακοποιούς συντρόφους.

Αλλά το ΚΙΝΑΛ; Γιατί; Το κομματικό συμφέρον και μετά η ασφάλεια των πολιτών; Δέν ντρέπονται καθόλου; Πώς περιμένουν να κάνουν την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ; Και αυτοί υπέρ των κακοποιών συντρόφων;

Ο Λοβέρδος έκανε την διαφορά και άσκησε σφοδρή κριτική σε όσους καταψηφίζουν τις διατάξεις τoυ Ποινικού Κώδικα που αυστηροποιούν τις ποινές για βιαστές ανηλίκων, στρέφοντας τα πυρά και κατα μελών του δικού του κόμματος.

«Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν τοποθετήσεις επί άλλων θεμάτων την στιγμή που η εισηγήτριά μας, η κυρία Γιαννακοπούλου επισημαίνει διαρκώς την ανάγκη αυστηροποίησης των Ποινικών Κωδίκων. Την στιγμή που η αείμνηστη πρόεδρός μας έχει ασκήσει κριτική στην  κυβέρνηση για το ίδιο θέμα», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Είναι δυνατόν να υπάρχουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τους βιασμούς ανηλίκων και παράλληλα θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις με δάκρυα για όσα συμβαίνουν γύρω μας; Είναι ψεύτες αυτοί που θα το κάνουν. Είναι δυνατόν να λέμε "όχι" και να αναζητούμε ψευτοδικαιολογίες σε ψευδομελέτες;».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε οτι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το κυβερνητικό νομοσχέδιο και τις περισσότερες διατάξεις ασκώντας ωστόσο κριτική στην ρύθμιση για την διασπορά ψευδών ειδήσεων για την οποία είπε ότι συμφωνεί με την ΕΣΗΕΑ. 



12χρονος και 13χρονος ληστής επιτέθηκαν και λήστεψαν δύο 19χρονους στα Σεπόλια

 


Κακοποιοί ληστές σε ηλικία 12 και 13 ετών, οπλισμένοι με μαχαίρια και αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανένα έλεγχο απο τους γονείς τους, που πρέπει να συλλαμβάνονται και οι ίδιοι.

Οι ανήλικοι κακοποιοί κρατώντας μαχαίρια επιτέθηκαν και λήστεψαν δύο 19χρονους στα Σεπόλια.

Η ληστεία σημειώθηκε έξω από τον σταθμό του μετρό και οι ανήλικοι κακοποιοί μετά από καταγγελία των θυμάτων στο τοπικό τμήμα εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα και συνελήφθησαν.

Το συμβάν σημειώθηκε στις 22:30 της Τρίτης, που ανήλικα παιδιά χωρίς κανένα γονικό έλεγχο κυκλοφορούν έξω ανεξέλεγκτα.

Οι δύο ανήλικοι κακοποιοί, ηλικίας 12 και 13 ετών τους πλησιάζουν και τους ζητούν να τους δώσουν ένα τσιγάρο, οι νεαροί απαντούν ότι δεν καπνίζουν και τότε ο ένας ο 13χρονος κακοποιός ορμάει πάνω στον έναν και του ρίχνει ένα χαστούκι στο πρόσωπο λέγοντάς του να του δώσει ό,τι έχει πάνω του, την ίδια ώρα που ο 12χρονος τους απειλεί ότι έχει στην τσέπη του μαχαίρι και αν δεν υπακούσουν και δεν δώσουν λεφτά, θα τους ξεκοιλιάσει.

Οι 19χρονοι τους δίνουν 60 και 30 ευρώ που είχαν πάνω τους τα οποία οι δράστες τα παίρνουν και εξαφανίζονται , μέχρι να συλληφθούν απο την αστυνομία και να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για κακούργημα.




O δήμαρχος Ύδρας μηνύει την Ολλανδή δημοσιογράφο

 


Ο δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης καταγγέλλει την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ για «πρωτοφανή επίθεση λάσπης στους Υδραίους»

Αποκάλεσε τους κάτοικους της Ύδρας «ακροδεξιούς, ρατσιστές, Χρυσαυγίτες, ξενοφοβικούς, που τραμπουκίζουμε τους ξένους!».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Με τεράστια έκπληξη παρακολούθησα τη χθεσινή συνέντευξη της Κας Ingeborg Beugel στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA, στην οποία επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή επίθεση λάσπης στους Υδραίους!!! Μας αποκάλεσε ακροδεξιούς, ρατσιστές, Χρυσαυγίτες, ξενοφοβικούς, που τραμπουκίζουμε τους ξένους! Ως Υδραίος και ως Δήμαρχος αυτού του τόπου που φημίζεται για τη φιλοξενία του και γι’ αυτό πολίτες όλου του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η εν λόγω Κυρία, τον επιλέγουν όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για τόπο διαμονής, νιώθω απίστευτα προσβεβλημένος από τα ασύστολα ψεύδη που ξεστόμισε χθες η Κυρία αυτή και για το λόγο αυτό θα προσφύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη! Τέτοιες προσβολές για τους Υδραίους δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές!!! Λυπάμαι πολύ που μετά από τόσα χρόνια, κατά τα οποία η τοπική μας κοινωνία έχει αγκαλιάσει την εν λόγω Κυρία, όπως άλλωστε και όλους τους ξένους που μένουν εδώ, εκείνη αυτά έχει να πει για τους συντοπίτες και γείτονες της… Το λόγο πλέον, θα έχει η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας θα κληθεί να αποδείξει, μεταξύ άλλων, πότε ακριβώς οι μισοί Υδραίοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή….».

app-facebook
George Koukoudakis
3 ώρες πριν
223


Συνελήφθη ακόμα ένα μέλος της αδίστακτης συμμορίας ανήλικων κακοποιών


 

Εχθές Τετάρτη, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα ακόμα ανήλικο μέλος των αδίστακτων κακοποιών«Kolonos hooligans», με καταγωγή και αυτός από την Αλβανία, ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί γρονθοκοπώντας τους αστυνομικούς. 

Πρόκειται για το 15χρονο που λίγες μέρες πριν είχε μαχαιρώσει μαθητή στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών.Μέσω μιας ομαδικής συνομιλίας στο Instagram έδιναν αιματηρά ραντεβού, αντάλλασσαν οπλισμό, οργάνωναν κλοπές και ληστείες, ενώ μοιράζονταν ακόμα και βίντεο που τραβούσαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επιθέσεών τους σε βάρος νεαρών από αντίπαλες συμμορίες σε Κολωνό, Αγιο Παντελεήμονα και Σεπόλια.



Οι Αρχές αναζητούν ακόμα 10 μέλη της αδίστακτης συμμορίας των ανήλικων κακοποιών που κρύβονται για να μην συλληφθούν.

Επίσης περιμένουμε την σύλληψη και των γονιών τους για να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες της παραμέλησης ανηλίκου.



Κακούργημα η μολότοφ σε συγκεντρώσεις


 

Την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση όσων συλλαμβάνονται για ρίψη μολότοφ σε συγκεντρώσεις προωθεί η Κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο περιθώριο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο ποινικό κώδικα που συζητείται σήμερα Πέμπτη.

Το άρθρο 2 της σχετικής τροπολογίας με τίτλο «Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών» ορίζει επί λέξει ότι «όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνο για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Επίσης, σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο του σχετικού άρθρου, ως επιβαρυντική περίσταση που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια αναφέρεται η παρουσία σε δημόσια συνάθροιση. «Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη εάν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετείχε σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων», αναφέρεται.

Η τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης συντάχθηκε κατόπιν συνεννόησης με το συναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της τροπολογίας στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «το πρόβλημα εντοπίζεται στην ποινική προβληματική για την έννοια των εκρηκτικών υλών με εμπρηστικό αποτέλεσμα, η οποία επιλύεται με τη συμπερίληψη στα επικίνδυνα αντικείμενα και των εμπρηστικών υλών και των μηχανισμών».

Σε ότι αφορά αντίστοιχα στις δημόσιες συναθροίσεις, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «συχνά συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις, πρόσωπα που φέρουν τα εν λόγω επικίνδυνα μέσα πρόκλησης έκρηξης και εμπρησμού, με σκοπό τη χρήση τους».



Δίνουν ακόμα και 1000 ευρώ για ένα μαϊμού ράπιντ τεστ - Καταγγελία φαρμακοποιού

 


Στην αποκάλυψη ότι έχουν σημειωθεί περιστατικά πολιτών που προσέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά για την απόκτηση ψευδώς θετικού ράπιντ τεστ, προέβη ο φαρμακοποιός Κώστας Μανωλόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, ο φαρμακοποιός δήλωσε πως σε δύο περιπτώσεις στην επαρχία , πολίτες προσέφεραν σε φαρμακοποιούς από 500 μέχρι και 1000 ευρώ για να τους δηλώσουν ψευδώς θετικά ράπιντ τεστ. «Το κάνουν με το σκεπτικό ότι θα γλιτώσουν για ένα εξάμηνο τα ράπιντ και θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι συνάδελφοί του δέχονται συστηματικά ενοχλήσεις μέσω τηλεφώνου από άτομα που συνήθως δεν τα γνωρίζουν προσωπικά και τους ζητούν να «ολοκληρώσουν» το τεστ δίχως να προσέλθουν, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι είναι δήθεν αθλητές και χρειάζονται σε συχνή βάση να κάνουν τεστ και δεν προλαβαίνουν.

Υπό τον φόβο ότι θα βγουν θετικοί, εξήγησε ο φαρμακοποιός, δίνουν 20 ευρώ ώστε να δηλωθεί το εικονικό τεστ τους ως αρνητικό.

«Φοβούνται ακόμα και το 1% της θετικότητας και για αυτό προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές βάζοντας σε κίνδυνο  συναδέλφους μου», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος

Ωστόσο, φαρμακοποιός δήλωσε πως δεν έχει αναφερθεί καμία επώνυμη καταγγελία μέχρις στιγμής εντός του φαρμακευτικού συλλόγου.



Ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση κατά ελληνικής εφημερίδας και δημοσιογράφων

 


Δίωξη κατά του τύπου και στην Ελλάδα ζητάει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η μήνυση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατατέθηκε στην Εισαγγελία της Άγκυρας, βάση του άρθρου 299 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας. Εκτός από την εφημερίδα «Δημοκρατία», κατηγορούμενοι είναι επίσης ο Διευθυντής της, Δημήτρης Ριζούλης, ο αρθρογράφος της εφημερίδας, του οποίου το άρθρο προκάλεσε τη μήνυση Ερντογάν, Μανώλης Κοττάκης, και οι δυο Διευθυντές Σύνταξης της εφημερίδας, Ανδρέας Καψαμπέλης και Γιώργος Πατρουδάκης.

Αφορμή της δίωξης είναι το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο «siktir git», που εξέφρασε την αγανάκτηση για μία σειρά υβριστικών αναφορών τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του, την περίοδο των παράνομων ερευνών του «Oruc Reis».




Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διώκει την εφημερίδα "Δημοκρατία" και θέλει να καταδικάσει τέσσερα στελέχη της σε φυλάκιση στην Τουρκία, που μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός ξένου κράτους στρέφεται κατά ελληνικής εφημερίδας, και μάλιστα για πολιτικούς λόγους, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από το κείμενο της μηνύσεως που απέστειλε η εισαγγελία της Αγκυρας.

Η δίωξη έφτασε στην Ελλάδα και κοινοποιήθηκε στη "Δημοκρατία" μέσω της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής. Η μήνυση του κ. Ερντογάν στρέφεται κατά του διευθυντή της "Δημοκρατίας" Δημήτρη Ριζούλη, του βασικού αρθρογράφου της εφημερίδας Μανώλη Κοττάκη, του οποίου το κείμενο αποτέλεσε την αφορμή για το εκδικητικό ξέσπασμα του Τούρκου Προέδρου, και των δύο διευθυντών σύνταξης, Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη.

Ο Τούρκος εισαγγελέας Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, αφού έλαβε σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου Προέδρου, δρ. Χουσεΐν Αΐδιν, κατηγορεί τους τέσσερις δημοσιογράφους για "το έγκλημα της εξύβρισης του προέδρου" με βάση το κατάπτυστο άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, που έχει καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο για την εξόντωση των αντιπάλων του κ. Ερντογάν.

Αφορμή της δίωξης είναι το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο ''siktir git'', που εξέφρασε την αγανάκτηση της πλειονότητας των Ελλήνων για μία σειρά υβριστικών αναφορών τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του, την περίοδο των παράνομων ερευνών του ''Oruc Reis''.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το επίσημο νομικό κείμενο που παραδόθηκε στις Ελληνικές Αρχές βρίθει προκλήσεων και αλυτρωτικών αναφορών. Αφενός αναφέρεται το Αιγαίο Πέλαγος ως "θάλασσα των νησιών", αφετέρου η τουρκική πλευρά κατηγορεί τους δημοσιογράφους της "Δημοκρατίας" ότι δημιουργούν εμπόδια στις βλέψεις του κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Η "Δημοκρατία" αρνείται να συμμετάσχει στις σχετικές νομικές διαδικασίες που στηρίζονται στη μήνυση-παρωδία του Ερντογάν και θεωρεί τιμή της ότι η τουρκική ηγεσία χαρακτηρίζει την εφημερίδα μας εμπόδιο στα επεκτατικά και επικίνδυνα σχέδιά της».



Αλιβιζάτος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού παντού

 


Την εκτίμηση πως νομικά- συνταγματικά δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών εξέφρασε ο  ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σχολίασε πως η τάση ευαισθησίας στο να μην υφιστάμεθα κάποιου είδους θεραπείας ή να μην χορηγείται αυτονόητα κάποια ουσία στο ανθρώπινο σώμα, αποτελεί φαινόμενο που δεν υπήρχε τόσο έντονα πριν κάποια χρόνια αλλά γιγαντώθηκε κατά την τελευταία εικοσαετία.

«Αυτή η αλλαγή οφείλεται στο ότι πολύ σωστά, κατά τη γνώμη μου, η ιατρική επιστήμη στρέφεται στον άνθρωπο κι όχι στην ασθένεια» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως «εάν ένας άνθρωπος σου πει, κοίτα να δεις γιατρέ μου, εγώ αυτή τη τέλεια θεραπεία που μου προτείνεις δεν την θέλω, εφόσον έχει συναίσθηση των πραττομένων του, ο γιατρός οφείλει να τον ακολουθήσει».

«Αυτό λένε πλέον όλοι οι κώδικες δεοντολογίας παντού» συνόψισε και εξήγησε πως η επέκταση του φαινομένου αυτού στους χώρους του εμβολίου είναι αυτό που ζούμε σήμερα.

Σύμφωνα με τον κο Αλιβιζάτο, η αντίληψη αυτή, στην κακή της μορφή είναι ιδιαιτέρως εγωιστική ενώ σε μια ηπιότερη της μορφή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φιλελεύθερη.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής επεσήμανε πως εν προκειμένω βιώνουμε μια πανδημία όπου οι προσωπικές μας επιλογές έχουν επιπτώσεις και στους γύρω μας.

Όπως επεσήμανε, τα δικαστήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Στρασβούργο έχουν αποφανθεί πως το εμβόλιο μπορεί να γίνει υποχρεωτικό υπό δύο όρους.

Πρώτον εφόσον υπάρχουν σοβαρές ιατρικές αντενδείξεις- δηλαδή εάν υπάρχει ένα σοβαρό υποκείμενο νόσημα, το οποίο και δεν θα επέτρεπε την χορήγησή του και δεύτερον εφόσον υπάρχουν αποδεδειγμένες με μακρόχρονες πρακτικές, φιλοσοφικές ή θρησκευτικές.

«Δηλαδή έναν άνθρωπο ο οποίος επί πολλά χρόνια δεν δέχεται οποιαδήποτε επέμβαση στο σώμα του, θα τον σεβαστείς», εξήγησε και πρόσθεσε πως κατά την εκτίμηση του αυτή ειδικά η στάση δεν θα πρέπει να αποτελεί απόρροια της τελευταίας στιγμής ή καπρίτσιο που προέκυψε εντελώς αμελέτητα και χωρίς κάποια βαθύτερη προσήλωση σε κάποια συγκεκριμένη πεποίθηση.

«Εάν ένας νόμος έλεγε ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει εξετάσεις στον ΑΣΕΠ χωρίς να είναι εμβολιασμένος, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν απόλυτα θεμιτός» είπε περαιτέρω επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα πρόβλημα συνταγματικότητας.

«Όταν δίνεις στον εμβολιασμένο την δυνατότητα να δώσει αυτές τις εξετάσεις, δεν του δίνεις ένα προνόμιο, επανέρχεται στην ομαλότητα. Η εξαίρεση ήταν το lockdown, που κλεινόμασταν όλοι μέσα. Αφήνοντας τον εμβολιασμένο να πάει θέατρο, δεν του δίνεις ένα προνόμιο, του δίνεις την δυνατότητα να επανέλθει στην κανονικότητα. Αυτό είναι απόλυτα θεμιτό.», δήλωσε.

Τέλος αναφορικά με τις κυρώσεις σε παραβάσεις των μέτρων για την πανδημία ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα πως ο φαρμακοποιός που δίνει ψεύτικες βεβαιώσεις ότι ο πολίτης έχει κάνει τεστ για τον κορωνοιό, χωρίς να έχει κάνει, θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός ειδικού νόμου με ειδικές κυρώσεις.

«Ο φαρμακοποιός ο οποίος βγάζει τέτοιο χαρτί, πρέπει να πάει μέσα. Χωρίς αναστολή της ποινής» σχολίασε και πρόσθεσε πως το ίδιο κατά τη γνώμη του πρέπει να ισχύει αντίστοιχα και για τον πολίτη που θα του το ζητήσει. 

Kληθείς να σχολιάσει το φαινόμενο οικογενειών που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο καθώς αρνούνται να τους φορέσουν μάσκα και να τα υποβάλουν σε σελφ τεστ, τόνισε πως έχει την εντύπωση ότι πρέπει να παρέμβει η πολιτεία, καθώς η στέρηση της μόρφωσης στα παιδιά αποτελεί ποινικό αδίκημα εφόσον τα παιδιά είναι κάτω των 15 ετών.



Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη με Γαλλία και Γερμανία στο επίκεντρο του τέταρτου κύματος

 


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη με τις περισσότερες χώρες να καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων της νόσου Covid και την Γερμανία όπως και τη Γαλλία να βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού, προκαλεί την έντονη ανησυχία των ειδικών ενόψει του χειμώνα.

Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα με ασθενείς Covid.

Οι υγειονομικές αρχές σε Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται αντιμέτωπες με τρομακτικά επίπεδα θανάτων.

Επίσης, η Ρωσία αναφέρει τις τελευταίες ημέρες πάνω από χίλιους θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid μέσα σε μία ημέρα.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη σε επίπεδα που δεν έχουν εντοπιστεί εδώ και μήνες, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στους υγειονομικούς αξιωματούχους και πυροδοτεί φόβους ότι η Γηραιά Ηπειρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο ισχυρό κύμα πανδημίας φέτος τον χειμώνα.

Στη Γαλλία, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από ασθενείς με Covid.

H υποχρεωτική χρήση μάσκας επέστρεψε χθες στα σχολεία, ενώ σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει απολογισμό της κατάστασης σε διάγγελμά του το οποίο , όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Η πολιτική του Μακρόν για επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού σε εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους χώρους, συνέβαλε στην ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού και έχει πιστωθεί ευρέως για τη διατήρηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από ορισμένες γειτονικές χώρες.

Στη Γερμανία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά με τις αρχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid από την έναρξη της πανδημίας.

Η συχνότητα μόλυνσης ανέρχεται πλέον σε 171,9 άτομα ανά 100.000, σε διάστημα επτά ημερών. Κάτι τέτοιο είχε καταγραφεί την κορύφωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού την άνοιξη.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία, είναι ο υψηλότερος από τον Μάιο.

Οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα ασκήσει στα συστήματα υγείας της Ευρώπης ασφυκτικές πιέσεις καθώς ο ιός δεν χαλιναγωγείται εύκολα.

Αυτό θέτει ένα ζήτημα επείγουσας ανάγκης στις προσπάθειες εμβολιασμού, είτε αυτό σημαίνει τη λήψη των πρώτων δόσεων, είτε την προετοιμασία για την παροχή ενισχυτικής τρίτης δόσης σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, κι ενώ κάποιες κυβερνήσεις διστάζουν να επαναφέρουν τα lockdown, χώρες όπως η Λετονία έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Στη Γερμανία, με περίπου 16 εκατομμύρια ανεμβολίαστους, οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να προχωρήσουν στην τρίτη δόση.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τόνισε ότι η χώρα βιώνει μία πανδημία ανεμβολίαστων επισημαίνοντας ότι η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Όμως, οι προσπάθειες της χώρας περιπλέκονται περαιτέρω με την αλλαγή ηγεσίας.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα κορωνοϊού έφτασαν σε νέο υψηλό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Imperial College του Λονδίνου. Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σαγίντ Τζαβίντ τόνισε ότι η μελέτη στέλνει ένα «σημαντικό μήνυμα» σχετικά με την παραμονή σε εγρήγορση ενόψει του χειμώνα.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έγινε ποτέ για την γρίπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που συμπίπτουν με την αναζωπυρωμένη γρίπη. Τα κέντρα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία άρχισαν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις για τον κορωνοϊό σε άτομα υψηλού κινδύνου χωρίς ραντεβού.

Την ίδια ώρα, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας έγινε επίσης η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το αντιιικό χάπι Covid-19 της Merck & C.

Στην Ιταλία, ορισμένες βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Βενέτο και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, έχουν καταγράψει ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέεται εν μέρει με τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών κατά των εμβολίων. Η άνοδος ώθησε τις αρχές να κάνουν εκ νέου νέα καμπάνια προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι.

Στην Ισπανία, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, με τις νοσηλείες να συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Πάνω από το 88% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ισπανοί έχουν λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου, από τότε που η κυβέρνηση ενέκρινε το μέτρο στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην Πορτογαλία, την ώρα που οι αρχές ανέφεραν την Πέμπτη τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να είναι μηδαμινά σε σχέση με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο πλήγμα. Περίπου το 86% του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Στη Δανία, όπου πάνω από το 75% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες και οι νοσηλείες έχουν επίσης αυξηθεί.

Ο Σόρεν Μπρόστρομ, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της χώρας, προέτρεψε την Πέμπτη την κυβέρνηση να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Στην Ουγγαρία, η εκστρατεία εμβολιασμού με ρυθμούς χελώνας και η έλλειψη μέτρων για τον κορωνοϊό βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ένας από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των λοιμώξεων στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν καθιστά πιο αυστηρούς ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επανεισαγωγής της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι εργοδότες επιτρέπεται να απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους εργαζόμενους, με όσους αρνούνται να βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Η Τσεχία κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα κρουσμάτων από τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ έξι μηνών, ενώ αυξάνονται και οι θάνατοι.

Η χώρα αυστηροποιεί τους κανόνες για να καταστήσει πιο δύσκολη την επίσκεψη των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, καθώς και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά η επερχόμενη κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει σκληρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή να κλείσει ξανά τμήματα της οικονομίας.

Η περιοχή της Βαλτικής αναφέρει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο κατά κεφαλήν.

Η Εσθονία εξετάζει περισσότερους περιορισμούς εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Τον περασμένο μήνα, η Λετονία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που επέβαλε εκ νέου lockdown τεσσάρων εβδομάδων μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων που απειλούνταν να κατακλύσουν τα νοσοκομεία. Το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο την Πέμπτη, δίνοντας στους εργαζόμενους το πράσινο φως για να απολύσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία παρατείνει τις σχολικές διακοπές για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού στα παιδιά.

Στην περιοχή των Βαλκανίων, η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα.

Η έλλειψη διαθέσιμων κλινών έχει οδηγήσει σε νοσηλείες σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων αλλά και σε ασθενοφόρα. Μερικοί ασθενείς έλαβαν οξυγόνο ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.

Η Βουλγαρία, που κατέχει την θλιβερή πρωτιά της λιγότερο εμβολιασμένης χώρας στην ΕΕ, βίωσε την πιο θανατηφόρα εβδομάδα της πανδημίας, με περισσότερους από 1.000 θανάτους. Οι αρχές αυστηροποιούν τα μέτρα, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν το lockdown ενόψει των γενικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου.

Τα δυτικά Βαλκάνια έχουν βιώσει σχεδόν επίπεδα ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες. Η Σερβία είχε τον πιο θανατηφόρο μήνα την πανδημίας τον Οκτώβριο. Το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται πολύ πίσω.

Η Κροατία ενίσχυσε τα μέτρα, μετά από αναφορά ρεκόρ κρουσμάτων. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν στα 50 άτομα, εκτός από τις περιπτώσεις που ο πολίτης θα επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης εμβολιασμούς για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα από τις 15 Νοεμβρίου.


protothema



Και οι ιδιωτικές κλινικές για βοήθεια, θα δίνουν τις κενές κλίνες ΜΕΘ τους στο ΕΣΥ

 


Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.



Σε δημόσια διαβούλευση το πέμπτο σχέδιο νόμου της αθλητικής μεταρρύθμισης


 

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, έως και τις 22 Νοεμβρίου, τέθηκε το σχέδιο νόμου «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, το 5ο κατά σειρά του Υφυπουργείου Αθλητισμού, είχε παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Οκτωβρίου και αποτελεί τη συνέχεια της μεταρρύθμισης, η οποία σταδιακά και στοχευμένα υλοποιείται στον τομέα του αθλητισμού.

Στο σχέδιο νόμου εισάγεται ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που  μεταξύ άλλων προβλέπει:

Για τον Αθλητικό Εθελοντισμό

Δημιουργείται η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού (ΕΔΑΕ)».

Προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης των αθλητικών εθελοντών και των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.

Εκπονείται ετήσιο επιχειρησιακό πρόγραμμα αθλητικού εθελοντισμού.

Για Αθλητισμό Αναψυχής και Άθληση για Όλους

Οριοθετείται η έννοια του αθλητισμού αναψυχής και της «Άθλησης για Όλους» και ορίζονται οι διοργανώσεις αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους ως οι αθλητικές διοργανώσεις που δεν έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα. 

Ιδρύονται σωματεία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους.

Δημιουργούνται κλάδοι άσκησης, όπου ομαδοποιούνται οι δραστηριότητες αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, ενώ, για κάθε κλάδο άσκησης, συστήνεται Ομοσπονδία.

 Για τον Πνευματικό Αθλητισμό

Οριοθετείται νομικά ο πνευματικός αθλητισμός, που απαιτεί πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα και εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τα αθλήματά του.

Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν πνευματικά αθλήματα εγγράφονται στη Γ.Γ.Α. και λαμβάνουν ειδική αθλητική αναγνώριση.

Δημιουργείται πρόσθετη κατηγορία αθλητικής εγκατάστασης για τα πνευματικά αθλήματα.

Για τον Ηλεκτρονικό Αθλητισμό/e-sports

Ρυθμίζεται ο ηλεκτρονικός αθλητισμός, αναγνωρίζοντας ως ηλεκτρονικά αθλήματα όσα έχουν αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο.

Η αναγνώριση αφορά μόνο σε αναγνωρισμένα αθλήματα και δεν αναγνωρίζονται τα παιχνίδια βίας.

Ο αθλητής συμμετέχει σε προπονήσεις, αγώνες και διοργανώσεις ηλεκτρονικού αθλητισμού και μπορεί να είναι μέλος σε μια μόνο ομάδα.

Προβλέπεται η ίδρυση σωματείων με αντικείμενο την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αθλημάτων.

Για τον Εργασιακό Αθλητισμό

Οριοθετείται ο εργασιακός αθλητισμός για τις αθλητικές δραστηριότητες.

Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο φορέων.

Θεσπίζεται η κάρτα υγείας εργαζομένου, η οποία αποτελεί προσωπικό έγγραφο κάθε αθλούμενου εργαζόμενου.




Πιο γρήγορα από ποτέ τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Β. Εύβοια

 



Πιο γρήγορα από κάθε άλλη περίπτωση του παρελθόντος εξελίσσονται τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Β. Εύβοια.

Ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών τον περασμένο Αύγουστο με το μάζεμα των καμένων στις άκρες των δρόμων. Παράλληλα, ξεκίνησε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για τον προσδιορισμό αντιδιαβρωτικών έργων η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες αντιδιαβρωτικής προστασίας και έχουν ξεκινήσει τα έργα συγκράτησης των εδαφών και στις εννέα υδρολογικές λεκάνες που υπάγονται στα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Υλοποιήθηκαν ήδη πάνω από το 50% των αντιδιαβρωτικών έργων και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Για την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων στη Βόρεια Εύβοια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εξασφαλίσει πιστώσεις που θα υπερβούν συνολικά τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά ιδιωτικών εταιρειών στο πλαίσιο του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», δεδομένου ότι έως τώρα οι δωρεές μόνο για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Η πρωτόγνωρη σε σχέση με το παρελθόν ταχύτητα στην προώθηση των αντιδιαβρωτικών έργων στη Β. Εύβοια οφείλεται πρωτίστως:


Στο νεοσύστατο θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», ο οποίος αποτέλεσε το εφαλτήριο να αναπτυχθεί ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης και χορηγιών για την ανασυγκρότηση των πληγεισών εκτάσεων.

Στην υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών απευθείας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία πετύχαμε τον μέγιστο βαθμό συντονισμού με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες δώσαμε στα Δασαρχεία μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την ανάθεση των έργων στους Δασικούς Συνεταιρισμούς.



Ένταξη 19 μεταρρυθμίσεων και έργων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

 



Στην πρώτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, αποφασίστηκε  η ένταξη 19 μεταρρυθμίσεων και έργων ύψους 2,5 δισ. ευρώ,  στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Αποφασίστηκε παράλληλα ο ορισμός του ΤΑΙΠΕΔ, ως φορέα ωρίμανσης, διενέργειας του διαγωνισμού και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων των έργων αυτών. Η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα ωρίμανσης κυρίως για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε προκειμένου να αξιοποιηθεί η  εμπειρία και η τεχνογνωσία του στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων και αποφόρτιση των υπουργείων.

Οι 19 μεταρρυθμίσεις και τα έργα που εντάσσονται  στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας είναι:


Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων

Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης - Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών.

Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.

Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

Νέα Βιομηχανικά Πάρκα.

Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

Ενίσχυση Βασικής Και Εφαρμοσμένης Έρευνας.

Εξωστρέφεια Έρευνας Και Καινοτομίας.

ΤΗORAX - Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα (Άμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία.

HORIZON 2020 -Σφραγίδα Αριστείας.

Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ.

Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ.

Αθηναϊκή Ριβιέρα (Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις).

Ανακαίνιση ΟΑΚΑ.

Σχέδιο Δασικής Προστασίας.

Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού.

Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας.