Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

ΚΤΗΝΟΣ στα Ιωάννινα έσερνε σκύλο με αγροτικό μέχρι να πεθάνει


ΚΤΗΝΟΣ συνελήφθη για κακούργημα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου σε περιοχή των Ιωαννίνων, και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας το ΚΤΗΝΟΣ νωρίτερα έσερνε με αγροτικό όχημα σκύλο, πιθανόν νεκρό όπως αναφέρει το epiruspost, ο οποίος ήταν δεμένος με σκοινί από αυτό, αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων εντόπισαν το ΚΤΗΝΟΣ να οδηγεί το συγκεκριμένο όχημα, στην καρότσα του οποίου ανευρέθηκε νεκρός σκύλος.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, το οποίο επιλήφθηκε της προανάκρισης, έγιναν οι δέουσες ενέργειες για την περισυλλογή του ζώου και τη διενέργεια κτηνιατρικής πραγματογνωμοσύνης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.




Γιόρταζαν «τη Μέρα του Βασιλιά» και βούλιαξε η βάρκα τους σε κανάλι του Άμστερνταμ


 

Την ώρα που η κατάμεστη βάρκα άρχισε να βυθίζεται υπό το βάρος των επιβατών, κάποιοι εξ’ αυτών πήδηξαν για να φθάσουν στην όχθη του καναλιού Χέρενγκραχτ του Άμστερνταμ, αλλά οι περισσότεροι κατέληξαν στο νερό βάζοντας τα γέλια όσοι το παρακολουθούσαν.



Η Μέρα του Βασιλιά στις 27 Απριλίου είναι εθνική γιορτή στην Ολλανδία για τα γενέθλια του βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ. Λίγο πριν τις 14:00 τοπική ώρα κι ενώ οι εορτασμοί ήταν σε εξέλιξη, πολλοί κάτοικοι του Άμστερνταμ κατέβηκαν στα κανάλια για το μεγάλο γεγονός. Το viral βίντεο με τις δεκάδες εκατομμύρια θεάσεις, καταγράφει τη στιγμή που οι επιβάτες άλλων, πιο αξιόπλοων, σκαφών, παρακολουθούν τους συμπατριώτες τους να «τα κάνουν μούσκεμα».

Την ώρα που πλησιάζουν την όχθη κάποιοι από τους επιβάτες της βάρκας, σπεύδουν να αποβιβαστούν με αποτέλεσμα το σκάφος να αρχίζει να χάνει την ισορροπία του και να μπάζει νερά.

Η βάρκα αρχίζει να βυθίζεται μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες, αλλά τον αρχικό πανικό διαδέχονται τα γέλια μόλις γίνεται αντιληπτό ότι όλοι οι ναυαγοί είναι σώοι και αβλαβείς.




Ιταλός φοιτητής έπεσε θύμα κακοποίησης από Αμερικανούς αστυνομικούς

 


Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία και την διεθνή κοινότητα, βίντεο το οποίο δημοσιοποίησε η οικογένεια και οι συνήγοροι του 25χρονου Ιταλού Ματέο Φαλτσινέλι.

Πρόκειται για νεαρό ο οποίος παρακολουθούσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα τουριστικών επιχειρήσεων στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 25 Φεβρουαρίου ο Φαλτσινέλι επισκέφθηκε κλαμπ στο οποίο, όπως δήλωσε, ήπιε δυο κοκτέιλ και παρακολούθησε πρόγραμμα με στριπτίζ. 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αντελήφθη ότι κάποιος είχε αφαιρέσει από το σακάκι του τα δυο του κινητά τηλέφωνα με σειρά προσωπικών στοιχείων.


Ύστερα από ένταση που προέκυψε με τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού, ο Φαλτσινέλι βγήκε στον δρόμο, όπου τον περίμεναν αστυνομικοί. Εκνευρισμένος, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, ζήτησε από τους Αμερικανούς αστυνομικούς να δραστηριοποιηθούν για να μπορέσει να ξαναβρεί τα κινητά του, τα οποία περιείχαν και τους κωδικούς του τραπεζικού του λογαριασμού. Ο νεαρός ακινητοποιήθηκε με το κεφάλι στην άσφαλτο και το γόνατο ενός αστυνομικού να του πιέζει το πρόσωπο, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica. Αμέσως μετά, ένας υπεύθυνος ασφαλείας του μαγαζιού, παρέδωσε τα κινητά του Ιταλού φοιτητή σε αστυνομικό.

Στη συνέχεια, ο 25χρονος Ιταλός μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου, όπως δείχνει βίντεο που μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης, υπέστη βαρύτατη κακοποίηση. 'Ανδρες της αστυνομίας τον ακινητοποίησαν και πάλι και με μια ζώνη, έδεσαν τα πόδια του με τις χειροπέδες, πίσω από την πλάτη του. Η κακοποίηση αυτή διήρκεσε δεκατρία λεπτά, με τον νέο να επαναλαμβάνει ότι ζήτησε μόνο να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματά του και να φωνάζει από τους φρικτούς πόνους.

Ο Φαλτσινέλι παραπέμφθηκε σε δίκη για αντίσταση σε αστυνομική αρχή και στην φάση αυτή βρίσκεται εκτός φυλακής, αφού συναίνεσε να προφέρει, για μικρό χρονικό διάστημα, κοινωνικά χρήσιμες υπηρεσίες.

Η μητέρα του αποκάλυψε ότι ο γιος της μετά την τραυματική αυτή εμπειρία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τέσσερις φορές και ότι κατάφερε , τελικά, να αντέξει χάρη στην ψυχική του δύναμη, λόγω και του ότι, στο παρελθόν, ήταν επαγγελματίας αθλητής. Η οικογένεια του Ματέο Φαλτσινέλι έκανε γνωστό ότι προτίθεται να προσφύγει στην δικαιοσύνη, προς αποκατάσταση της αλήθειας και με στόχο την καταδίκη όλων των υπεύθυνων.




ΟΟΣΑ: Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

 



Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (FDI in Figures).

Από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023, σημειώνοντας μία αύξηση 62% καθώς η ελληνική οικονομία σημείωνε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το 2020, είχαν μειωθεί στα 3,2 δισ. δολάρια, αλλά αυτό οφειλόταν στην πανδημία του κορονοϊού που οδήγησε στην ανάσχεση των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις παγκόσμιες ΞΑΕ να κάνουν βουτιά 58% το έτος αυτό.

Το 2021, οι ΞΑΕ στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν στα 6,3 δισ. δολάρια για να φτάσουν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 8,4 δισ. το 2022. Πέρυσι, υποχώρησαν στα 5,4 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι πάντως υψηλότερο σε σχέση με τα χρόνια της περιόδου 2017-2019.

Αναλυτικά η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις ξένες άμεσες επενδύσεις

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ΞΑΕ αφορούν την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, συχνά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ή δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων, την επανεπένδυση κερδών και τον ενδοεπιχειρηματικό δανεισμό.

Το συνολικό απόθεμα των ΞΑΕ (FDI Inward Position) στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2022 στα 50,8 δισ. δολάρια ή στο 23,2% του ΑΕΠ.

Θεαματική ήταν και η αύξηση των άμεσων επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, μία εξέλιξη που αντανακλά επίσης την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Από μόλις 429 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο στην περίοδο 2017-219 εκτινάχθηκαν στα 2,8 δισ. την τριετία 2021-2023. Μάλιστα, συνέχισαν να αυξάνονται και το 2023, φθάνοντας σχεδόν τα 4 δισ. δολάρια. Το συνολικό απόθεμα των επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (FDI Outward Position) ανερχόταν το 2022 στα 16,7 δισ. δολάρια ή στο 7,7% του ΑΕΠ.

Το 2023 ήταν παγκοσμίως μία χρονιά δύσκολη για τις ΞΑΕ λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος - με τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη - και της γεωπολιτικής κατάστασης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνουν το κλίμα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι παγκόσμιες ΞΑΕ (εισερχόμενες και εξερχόμενες) μειώθηκαν κατά 7% στα 1,36 τρις. δολάρια, συνεχίζοντας την πτώση που σημείωσαν το 2022 και κινήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν σημειωθεί πριν από την πανδημία.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών, με πιο χαρακτηριστική τη βουτιά που σημειώθηκε στην Κίνα, όπου οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα από ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 42 δις. δολάρια από 190 δις. το 2022. Και στην Ινδία, όμως, υπήρξε σημαντική μείωση των επενδύσεων από ξένους, με το ποσό των εισερχόμενων ΞΑΕ να ανέρχεται στα 28 δις. από σχεδόν 50 δις. δολάρια, αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ προσελκύουν με διαφορά τις περισσότερες εισερχόμενες ξένες άμεσες επενδύσεις, με ένα συνολικό ποσό που το 2023 έφτασε τα 341,4 δις. δολάρια, όταν συνολικά στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθαν σε 501,3 δις. Στη δεύτερη θέση ήταν η Βραζιλία με 63,6 δις. δολάρια και στην τρίτη ο Καναδάς με 50,3 δις.

Οι ΗΠΑ κατέχουν τα σκήπτρα και όσον αφορά το απόθεμα των ξένων άμεσων επενδύσεων, τόσο των εισερχόμενων που ανερχόταν το 2023 σε 13,5 τρις. δολάρια ή στο 50,2% του αμερικανικού ΑΕΠ όσο και των εξερχόμενων που ανέρχονταν σε 9,5 τρις. ή το 35,1% του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα στις εισερχόμενες ΞΑΕ με ένα απόθεμα 3,5 τρις. δολαρίων ή το 20,1% του ΑΕΠ της και η Ολλανδία στις εξερχόμενες με 3,4 δις. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 309% του ΑΕΠ της. Πάντως, η Κίνα έχει επίσης υψηλό απόθεμα επενδύσεων από εταιρείες της στο εξωτερικό που ανερχόταν σε 2,9 τρις. δολάρια ή το 16,6% του ΑΕΠ της.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα πέρυσι στις ΞΑΕ με τη μορφή εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A), οι οποίες υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο 10ετίας λόγω επιδείνωσης του οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι ΞΑΕ με τη μορφή νέων παραγωγικών μονάδων (greenfield investment), ενώ συνολικά οι ροές μετοχών παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2005.