Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Συνελήφθησαν Ρομά απατεώνες που εξαπατούσαν πολίτες δήθεν με αγορά αυτοκινήτου για να τους τρώνε τις προκαταβολές


 

Τα στοιχεία 5 κακοποιών που συνελήφθησαν για απάτη η ζημία της οποίας υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες:


α) ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Παύλος, της Σπυριδούλας, γεν. 14.12.1989




β) ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Διαμαντής-Πέτρος, του Ασημάκη και της Σοφίας, γεν. 1.1.1992




γ) ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Πέτρος, του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, γεν. 15.2.1967


δ) (επ) STANEVA (ον) DONKA–ANTONIA, του MARIN και της MELI, γεν. 15.9.2002


ε) (επ) NIKOLOV (ον) IVAN, του PETROV και της MARUSIA, γεν. 15.3.1988


Οι συλληφθέντες ήταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που είχαν διαπράξει συνολικά 42 απάτες πανελλαδικά. Η οργάνωση εξαρθρώθηκε και τα μέλη της συνελήφθησαν την 1η Απριλίου μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρησε σε Ηλεία και Αργολίδα.

Σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, που διαπράττε απάτες και πλαστογραφίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα κατ΄ εξακολούθηση, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (40) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια . Πρόκειται για άτομα που αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για την εγκληματική οργάνωση, καθώς διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

Το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ στις 2 Απριλίου:

«Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του έτους 2023, με συνεχή δράση, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Γιάννενα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη) όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εξιχνίασαν συνολικά (42) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 180.000 ευρώ.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προφίλ, όπου αναρτούσαν σε πλατφόρμες αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων.

Στη συνέχεια ζητούσαν από τους υποψήφιους αγοραστές – παθόντες προκαταβολές ή προεξόφληση της αξίας των αγορών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμα και απέστελλαν το αποδεικτικό στους παθόντες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο».



Λογική Μπόρις Τζόνσον για Γλυπτά τύπου εάν δώσει ο κλέφτης πίσω τα κλεμμένα δεν θα έχει κέρδος

 


Μπόρις Τζόνσον για Γλυπτά του Παρθενώνα: Αν επιστραφούν στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

Σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τοποθετήθηκε για το ζήτημα της επιστροφής τους.

Τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο παρέθεσε ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν δοθούν πίσω τα Μάρμαρα στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε απογύμνωση του Βρετανικού Μουσείου από θησαυρούς δεκάδων χωρών.

Αφού ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την επιθυμία του να αποκτήσει ένα σπίτι στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν έρχεται φιλοξενείται και απήγγειλε Ιλιάδα είπε ότι είναι ένα «εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα» που θα πρέπει να το προσεγγίσουμε σφαιρικά διότι δεν θα πρέπει να απογυμνωθούν τα μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ή το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν αρχίσουν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, επιστρέφοντάς τους τότε θα καταστρέφονταν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που γρήγορα και φθηνά μπορούν να διδάξουν τους νέους για τους πολιτισμούς της αρχαιότητας».



Απολύθηκε η μελαχρινή που έκανε viral το παρακμιακό μαγαζί Scorpios, δεν την χρειάζεται πλέον η ιδιοκτήτρια

 



Παρακμιακό μαγαζί, έγινε "διάσημο" με ένα παρακμιακό βίντεο που σκέφτηκαν να γυρίσουν, και να γίνει viral.

Εννοείται ότι δεν είναι μαγαζί για όλους, και η αναγνωρισιμότητα του οφείλεται σε μία μελαχροινή που απολύθηκε τελικά και ήταν πρωταγωνίστρια του βίντεο.

Τις τελευταίες ημέρες η Μαρίνα Μπομπέτσι έχει γίνει viral στο TikTok με αφορμή ένα βίντεο, στο οποίο και διαφήμιζε το παρακμιακό μπαρ στο οποίο εργαζόταν.

Μάλιστα η ατάκα της, “Σκορπιός είναι για σένα. ΠΑΜ!”, χρησιμοποιήθηκε από χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και έκανε γνωστό το μαγαζί.

Σύμφωνα ωστόσο με τα όσα είπε η ίδια η Μαρίνα Μπομπέτσι στην On Time και τη Σάσα Σταμάτη, η πρώην φίλη της και ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, Μαρία Ιορδάνοβα, την απέλυσε.

Είστε φίλες με την ιδιοκτήτρια του μπαρ; Πόσα χρόνια την ξέρετε;

Είμαστε πολλά χρόνια φίλες. Δουλεύαμε μαζί χρόνια. Αποφάσισε να ανοίξει δικό της μαγαζί και ήθελε να μαζέψει ομάδα δυνατή! Εννοείται ότι θα πήγαινα.

Πώς προέκυψε το viral βίντεο με εσάς, που έκανε το μαγαζί γνωστό στο πανελλήνιο;

Το «Scorpios είναι για σένα» (γελάει) άνοιξε στις 20 Δεκεμβρίου του 2023. Σκεφτόμασταν όλη η ομάδα πώς να το μάθει ο κόσμος, πέρα από τους φίλους και γνωστούς μας. Προσπαθήσαμε μέσω Facebook και Instagram, όταν ένας φίλος μάς πρότεινε να κάνουμε λογαριασμό στο TikTok και να το διαφημίσουμε εκεί. Όντως, η Μαρία (ιδιοκτήτρια του μαγαζιού) έκανε λογαριασμό και ξεκινήσαμε με βίντεο από το εσωτερικό του μαγαζιού, τα ποτά… Είχε κάνει το πρώτο βίντεο η Αντωνία (Ρωσίδα, δύναμη!) και αργότερα ένα δεύτερο η Πέπα, μια άλλη κοπέλα. Το τρίτο βίντεο ήταν το δικό μου.

Πώς γυρίστηκε; Είχατε σενάριο;

Ντρεπόμουν. Τελικά ήπιαμε δύο Absolute κι έγινε το βίντεο που όλοι γνωρίζετε…

Μετά την επιτυχία του βίντεο, που έφτασε τουλάχιστον τα δέκα εκατ. προβολές, τι έγινε;

Εγώ δεν έχω καλή σχέση με τα social media. Eνας γείτονας μου λέει «έχεις γίνει διάσημη, παίζεις παντού» και μου έδειξε. Μπήκα να διαβάσω τι είναι το viral. Να πω την αλήθεια, στην αρχή στενοχωρήθηκα. Σκεφτόμουν τι θα λένε για μένα. Διάβαζα και τα σχόλια. Έχω κι ένα παιδάκι, μην πουν κάτι κακό.



Τώρα, όμως;

Με αναγνωρίζει ο κόσμος στο δρόμο. Μου μιλούν, με χαιρετούν. Άλλοι ζητούν να βγάλουν με φωτογραφία, άλλοι μου ζητούν να πω την ατάκα «ΠΑΜ!», Θετικά σχόλια…

Δουλεύετε ακόμη στο μαγαζί; Πώς σας αντιμετωπίζουν,

Αυτό είναι το θέμα. Μετά την επιτυχία του βίντεο με εμένα και όσα είπα, δεν συνεργάζομαι πια με το «Scorpios». Ερχόταν κόσμος, θαυμαστές και με ζητούσαν, άλλοι με κερνούσαν σαμπάνιες. Μάλιστα, κάποιοι έρχονταν από Σπάρτη, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις να με δουν, μου έφερναν δώρα, άλλοι μου έδιναν χρήματα για να πω «Scorpios είναι για σένα». Αυτό δεν άρεσε στην ιδιοκτήτρια. Όταν μπαίνουν τα χρήματα στη μέση, οι φιλίες πάνε περίπατο…

Δηλαδή; Τι συνέβη;


Η Μαρία Ιορδάνοβα (ιδιοκτήτρια του παρακμιακού μαγαζιού) με σταμάτησε από το μαγαζί. Δεν της άρεσε ότι ο κόσμος ερχόταν και με ζητούσε. Έλεγαν «πού είναι η μελαχρινή που λέει το ΠΑΜ;». Ήθελε να καρπωθεί την επιτυχία εκείνη και το μαγαζί. Έβγαλε ζήλια, θεωρώ, και κακία. Κρίμα, γιατί γνωριζόμαστε τόσα χρόνια…

Έπειτα από τόσα χρόνια συνεργασίας και φιλίας σας έδιωξε;

Η Μαρία δεν εκτιμάει αυτό που έγινε. Γενικότερα, δεν εκτιμάει όλους που δουλεύουν εκεί. Δεν συμπεριφέρεται όμορφα. Πλήρωσε 50 ευρώ το μοντάζ για τα βίντεο, δεν της ανήκουμε. Στα social media, που της σχολιάζουν ότι η επιτυχία έγινε χάρη σε εμένα και ζητούν να δουν βίντεο για το μαγαζί με εμένα, απαντά προσβλητικά.

Από εδώ και πέρα τι θα κάνεις;

Λέω να γίνω influencer. Είχα προτάσεις για να κάνω βίντεο πρόμο και να λέω το σύνθημα για διάφορες επιχειρήσεις και μαγαζιά. Ευχαριστώ όλους. Είναι μεγάλη η ευκαιρία με αυτή την επιτυχία του βίντεο.



Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια του παρακμιακού μαγαζιού, Μαρία Ιορδάνοβα, απάντησε στις καταγγελίες της φίλης της: “Την έδιωξα. Έκανε το μαγαζί άνω κάτω. Μέθυσε ένα βράδυ και άρχισε να βρίζει όλο τον κόσμο και να πετάει ποτήρια. Την ξέρω δεκαπέντε χρόνια. Ξέρουμε όταν πίνει τι γίνεται. Έγινε πολλές φορές. Είχαμε παράπονα από πελάτες. Αναγκάστηκα να τη διώξω που έκανε άνω κάτω το μαγαζί. Ο κόσμος που την έχει ζήσει, την ξέρει”.



Πατέλης για το προκλητικό φτωχικό του Κασσελάκη : "για όσους δεν είναι ο κ. Κασσελάκης να έχουν χρήματα........, χθες άνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα "Ανακαινίζω-Νοικιάζω"

 



Πιστός στους κανόνες του lifestyle , συνεχίζει ο Στέφανος Κασσελάκης την πορεία του προς τις ευρωεκλογές, με ψέμα, τοξικότητα, εργαλειοποίηση τραγωδιών, και προκλητικές επειδείξεις του πλούτου του.

Mε μία εύστοχη ανάρτησή του, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ενημερώνει τους πολίτες που δεν είναι... Στέφανος Κασσελάκης -και κατά συνέπεια δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για την ανακαίνιση του σπιτιού τους- για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που προσφέρει τη σχετική δυνατότητα.

«Και για όσους δεν είναι ο κ. Κασσελάκης να έχουν χρήματα να ανακαινίζουν το σπίτι τους στο Κολωνάκι λάιβ στην τηλεόραση, χθες άνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα "Ανακαινίζω-Νοικιάζω". Επιδότηση 40% για έξοδα μέχρι 10.000 και προκαταβολή 50%. Για να πέσουν & άλλα σπίτια στην αγορά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Πατέλης, για την προκλητικότητα του Στέφανου Κασσελάκη να συμπεριφέρεται ως ινφλουένσερ.

Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Ευαγγελάτο, εκτός ότι πρόσβαλε και τον ίδιο τον Ευαγγελάτο, πρόσβαλλε και τους Έλληνες που υποτίθεται ότι νοιάζεται ο Κασσελάκης . Είναι τέτοιο το θράσος του Κασσελάκη που ενημέρωσε κιόλας για το υπέρογκο ποσό που το αγόρασε (1,8 εκα. ευρώ) και για τη ζωή που ευελπιστεί να έχει σε αυτό, την ίδια ώρα που κατέθετε και την αγωνία του για τον πόνο των συνανθρώπων του χωρίς ίχνος ντροπής.

Το μεγάλο θέμα είναι που τα βρήκε τα λεφτά; 

Εάν είναι νόμιμα;  

Ποιες είναι οι σχέσεις του με τις εταιρίες; 

Πόσες εταιρίες είναι; 

Πόσα λεφτά νόμιμα έχει βγάλει αυτά τα χρόνια και ένα έχουν δηλωθεί;

Γιατί φαλίρισε η εταιρία του πατέρα του στην Ελλάδα; 

Πώς πληρώθηκαν τα χρέη του πατέρα του; 

Ποιά ήταν η σχέση του ίδιου με την εταιρία του πατέρα του; 

Και άλλα πολλά για τα οποία πρέπει αφού επιδεικνύει πλούτου να τα αναλύσει!!

Η ανάρτηση του Αλέξη Πατέλη



O Βελόπουλος θέλει δικτατορία στην Ελλάδα - Λατρεία για τον δικτάτορα Πούτιν : «Τέτοιο ηγέτη θέλω για τη χώρα μου»

 


Κανένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή την χώρα, δεν θα ψήφιζε τον επιστολογράφο του Ιησού, αυτόν που εξαπατούσε τον κόσμο με την θεραπεία του κορονοιού και τις κεραλοιφές που μέχρι και μαλλιά θα έβγαζαν σε καραφλούς.

Εκτός του ψέματος και των ψεκασμένων θεωριών, ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει και μεγάλη αγάπη στον αιμοσταγή δικτάτορα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που μόνο καθεστώτα και δικτάτορες τον υποστηρίζουν.

Στην προχθεσινή εμφάνιση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στο Attica TV., είπε ξακάθαρα ότι θέλει ένα δικτάτορα στην Ελλάδα όπως ο Πούτιν «Τέτοιο ηγέτη θέλω για τη χώρα μου» είπε, δικαιολογώντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως εξής: «Ο Πούτιν προτιμά τον Τραμπ γιατί δεν θέλει πόλεμο κι αυτός. Τον ανάγκασαν (τον Πούτιν) να κάνει πόλεμο, αναγκάστηκε να κάνει εισβολή» είπε ο Βελόπουλος δείχνοντας ποιός είναι το ίνδαλμα του, και το πόσο σοβαρός πολιτικός είναι ο ίδιος.



Δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, στο Βίλνιους

 



Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, στο Βίλνιους.



Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών πέρυσι. Είναι η πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών, ανοίγοντας τη νότια οδό συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά στη σιδηροδρομική και οδική συνδεσιμότητα είτε αφορά στην ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε το φυσικό σημείο εισόδου για την ενέργεια -είτε πρόκειται για φυσικό αέριο είτε για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές- από το νότο στον βορρά.

Και, αν σκεφτεί κανείς με όρους πραγματικής γεωγραφίας, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών θα δικαιολογούσε ακόμα και τη μετονομασία της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών σε Πρωτοβουλία Τεσσάρων Θαλασσών, καθώς ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Προσβλέπω ιδιαίτερα, λοιπόν, στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα έχουμε στη σημερινή συνάντηση. Σας ευχαριστώ.



Κυβέρνηση για Κασσελάκη: Οι οικονομολόγοι να απομακρύνονται από τις τηλεοράσεις όταν μιλά για οικονομία

 



Με αιχμηρό τρόπο σχολίασαν κυβερνητικές πηγές τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο Mega, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία.

«Αρκεί να δει κανείς άλλη μια συνέντευξη του κ. Κασσελάκη για να διαπιστώσει ότι αυξάνεται και η αλαζονεία του και ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο μιλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πιέζεται να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά μετά τη συνέντευξη του κ. Κασσελάκη.

Σχολίασαν πως κάθε φορά που ο Κασσελάκης καλείται να πει πού θα βρει τα χρήματα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των 40 δισ. που έχει ανακοινώσει, «οι οικονομολόγοι θα πρέπει να απομακρύνονται από τις τηλεοράσεις».

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές εγκαλούν τον κ. Κασσελάκη για διαστρεβλώσεις γύρω από τη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, για τα περί «μονταζιέρας» και «ξυλολίου» στα Τέμπη.

Τι αναφέρουν ακριβώς οι κυβερνητικές πηγές για τη συνέντευξη Κασσελάκη:

«Αρκεί να δει κανείς άλλη μια συνέντευξη του κ. Κασσελάκη για να διαπιστώσει ότι αυξάνεται και η αλαζονεία του και ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο μιλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πιέζεται να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις.

Κάθε φορά πάντως που αναφέρεται στα της οικονομίας και στο πού θα βρει τα χρήματα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των 40 δισ. που έχει ανακοινώσει, οι οικονομολόγοι θα πρέπει να απομακρύνονται από τις τηλεοράσεις.

Τέλος, ως προς τις νέες του διαστρεβλώσεις γύρω από τη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, για τα περί ''μονταζιέρας'' και ''ξυλολίου'' στα Τέμπη, παραθέτουμε τις σημερινές απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:


Δημοσιογράφος: Επειδή αναφέρθηκε το πρωί στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, άφησε ανοιχτό, το τρένο να μετέφερε στην τραγωδία των Τεμπών το ξυλόλιο και είπε ότι δεν γνωρίζει πώς διέρρευσαν οι λεγόμενες «μονταρισμένες συνομιλίες». Θα ήθελα ένα σχόλιο γι' αυτό.

Π. Μαρινάκης: Δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Είπε ότι θεωρεί ότι όλα αυτά είναι αναπόδεικτα και θεωρίες συνωμοσίας. Όμως, οτιδήποτε και να είναι, όπως πολύ σωστά επισήμανε, όλα αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Δεν θα τα αποφασίσει κανένας άλλος, πέραν της Δικαιοσύνης. Καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του, αλλά αποφάσεις για όλα τα επιμέρους ζητήματα και συνολικά για μια υπόθεση παίρνει η Δικαιοσύνη. Και αυτό νομίζω ότι χρειάζεται η χώρα μας, πολιτικούς, οι οποίοι να σέβονται τη διάκριση των εξουσιών και να μην προδικάζουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Τώρα, ως προς το ζήτημα της περιβόητης μονταζιέρας, επανέλαβε αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, μπορεί να είναι και εκατοντάδες πλέον φορές, ότι άλλο πράγμα αν υπήρξε κακώς μια διαρροή, άλλο πράγμα αν μια συνομιλία από τις 15 βγήκε αλλοιωμένη, όπως φάνηκε από τις επόμενες ημέρες, άλλο πράγμα αν υπήρχε αλλοίωση στοιχείων με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Είπε και πάλι ο Πρωθυπουργός -το έχουμε πει πάρα πολλές φορές όλοι μας- ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάτι τέτοιο. Όχι απλά δεν υπήρξε. Γιατί και οι συνομιλίες όλες βγήκαν σωστές, δηλαδή πλην μίας που δεν είχε βγει σωστή τις επόμενες ημέρες, ακόμη και από τη Δημόσια Τηλεόραση και από όλα τα sites και από τα sites που αναδημοσίευσαν την πρώτη συνομιλία ή δημοσίευσαν την πρώτη συνομιλία και την ίδια ημέρα είχε γίνει γνωστή η ομιλία του σταθμάρχη. Άρα, δεν μπορούσε να υπάρξει προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης στο ζήτημα του ανθρώπινου λάθους, που φαίνεται ότι είναι κάτι που συμφωνούμε όλοι, πέραν των άλλων πτυχών. Τη συζήτηση σκοπίμως η Αντιπολίτευση την πάει αλλού. Το επίμαχο, το επίδικο εδώ, δεν είναι αν υπήρξε μια αλλοιωμένη συνομιλία την πρώτη ημέρα. Προφανώς τη μεθεπόμενη ημέρα, η ίδια συνομιλία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αυτή που είχε εμφανιστεί την πρώτη ημέρα, από όλα τα Μέσα. Κανείς, δηλαδή, δεν πήγε να κρύψει κάτι. Το επίδικο είναι αν κάποιος είχε λόγο ή δόλο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για το ανθρώπινο λάθος. Αυτό είχε λυθεί. Αυτό το ζήτημα είναι ένα τελειωμένο ζήτημα. Κανένας δεν θα μπορούσε καν να το κάνει αυτό, γιατί ήταν δεδομένη η συνδρομή του ανθρώπινου λάθους. Αυτά είναι τα δεδομένα και νομίζω ότι πλέον έχουν εξηγηθεί επαρκώς σε όλους.

Δημοσιογράφος: Τον ακούσαμε σήμερα τον Πρωθυπουργό για τα Τέμπη και αναφέρθηκε σε θεωρίες συνωμοσίας, για το μπάζωμα, όπως είπε, τα εκρηκτικά, το ξυλόλιο και τα αποδίδει στον κ. Κασσελάκη και στον κ. Βελόπουλο. Όμως, τα περισσότερα από αυτά έρχονται και από τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων και από τις δηλώσεις των συγγενών. Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν δίνει μια απάντηση για όλα αυτά; Δηλαδή, πότε ενημερώθηκε και από ποιον για την εκχωμάτωση, όπως αναφέρει ο ανακριτής και το μπάζωμα, το οποίο αναφέρεται. Πότε άκουσε ο ίδιος και από ποιον τα ηχητικά που τεκμηριώνουν κατ΄ αυτόν το ανθρώπινο λάθος, τις πρώτες ώρες. Και τέλος, θα θέλαμε μια απάντηση -επιμένω στο ερώτημα του συναδέλφου- για το αν δηλώνει και σήμερα βέβαιος ο κ. Μητσοτάκης για το περιεχόμενο της επίμαχης αμαξοστοιχίας…

Π. Μαρινάκης: Ο Πρωθυπουργός μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας. Μίλησε για θεωρίες, οι οποίες δεν έχουν καμία απόδειξη, πρώτον. Δεύτερον, είπε -το ξαναλέω- ότι η κάθε επιμέρους πτυχή ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και όποια γνώμη και να έχει οποιοσδήποτε, την απόφαση για κάθε επιμέρους πτυχή και τη συνολική απόφαση τη λαμβάνουν οι αρμόδιοι δικαστές και εισαγγελείς. Υπάρχει ανακριτής, υπάρχει εισαγγελέας και εξετάζουν κάθε πτυχή της υπόθεσης και σε αναβαθμισμένο, μάλιστα, επίπεδο, επίπεδο εφετών. Τρίτον, ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει για όλα αυτά σε συνεντεύξεις, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Συνεχώς απαντάει και έτσι έχει καθήκον να κάνει. Από εκεί και πέρα, καθένας αξιολογεί αυτή την απάντηση. Από εκεί και πέρα -το είπε και σήμερα ο Πρωθυπουργός- το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον πόνο των συγγενών, να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο για να κάνουν πολιτική, δεν σημαίνει ότι εμείς στρεφόμαστε κατά των συγγενών. Έχουν δικαίωμα και στην οργή και στην αγανάκτηση και στη διατύπωση κατηγοριών και στο οποιοδήποτε αίτημα, ως διάδικοι, σε μια διαδικασία. Αλίμονο αν το αμφισβητούσαμε αυτό το δικαίωμα. Όμως, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πάνω σε αυτή την τραγωδία, πάνω σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, προσπαθούν να κάνουν πολιτική. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Η τοξικότητα εκεί έγκειται. Στο ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πάνε να κάνουν καμπάνια με πανό, με συνθήματα, με εκδηλώσεις, πάνω σε μια ανθρώπινη τραγωδία. Τι να κάνουμε τώρα; Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Εμείς δεν το έχουμε κάνει ποτέ, ούτε πρόκειται να το κάνουμε, αλλά είναι δεδομένο. Άλλο, λοιπόν, πράγμα οι συγγενείς, τα αιτήματά τους, η οργή τους και άλλο πράγμα οι πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές δυνάμεις αποφάσισαν να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο. Αυτό είναι δεδομένο. Ό,τι και να πουν, έχει αποτυπωθεί πλήρως».



Τι αλλάζει για αυθαίρετα, διαχείριση υδάτων, προστασία δασών, ρευματοκλοπές


 

Αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλαγές στο σύστημα εντοπισμού και κατεδάφισης αυθαίρετων, στη διαχείριση των υδάτων και στην προστασία των δασών, καθώς και παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, δρομολογώντας ενέργειες σε τρία κομβικά επίπεδα:

  1. Στην προστασία των υδάτων, των δασών και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και της εξειδικευμένης διαχείρισης των υδάτων, του εξορθολογισμού της διαχείρισης, προστασίας και εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών, καθώς και του εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αντίστοιχα.
  2. Στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αστικών περιοχών που μπορούν να απορροφήσουν κινδύνους και να ανακάμπτουν από προκλήσεις και πάσης φύσεως κρίσεις, στην καταστολή της αυθαίρετης δόμησης και συμπληρωματικά στην επίλυση συναφών χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων.
  3. Στην εκπόνηση προγράμματος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια, στην περαιτέρω προώθηση και τον εκσυγχρονισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, με έμφαση την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

10 μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

  1. Μεταβίβαση των πολυδιασπασμένων αρμοδιοτήτων για τα νερά της Θεσσαλίας που ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια και δεκάδες οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, εκ των οποίων πολλοί είχαν προβληματική λειτουργία), σε έναν ισχυρό και ευέλικτο οργανισμό, τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία», που θα αναλάβει να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά). Αναλαμβάνει, δηλαδή, εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, εκπόνηση master plan έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων (πλην των στρατηγικών που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών), κατασκευή, έλεγχο, συντήρηση και διοίκηση εγγειοβελτιωτικών έργων και δικτύου άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, κ.ά.
  2. Η δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης για τα όμβρια ύδατα (φρεάτια και αγωγοί), δηλαδή των μελετών και κατασκευών δικτύων, επιδιορθώσεων, καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας τους, που σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση επί μέρους δήμων, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στις αντίστοιχες περιοχές ευθύνης της καθεμίας, ώστε να λειτουργούν ως ένα ενιαίο δίκτυο με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και με δυνατότητα σχεδιασμού στο μέλλον ενεργητικής διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας.
  3. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών. Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των ελληνικών δασών και προπαντός εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων στη νότια Ελλάδα, περιοχή περισσότερο ευάλωτη στην κλιματική κρίση, που είναι εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς καμία διαχείριση. Και αυτό, ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται οι τεράστιες ποσότητες εύφλεκτης υπερβάλλουσας βιομάζας που έχει συσσωρευτεί σε αυτά, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους. Για το σκοπό αυτό καθιερώνεται η επιδότηση της απομάκρυνσης της βιομάζας, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση Υβριδικών Σχημάτων συνεργασίας δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που μεταποιούν βιομάζα (για παραγωγή προϊόντων ξύλου, πέλετ, ενέργειας κ.λπ.), που υπό την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας θα αναλάβουν να εφαρμόσουν σύγχρονες, διαχειριστικές μελέτες που καθιστούν τα δάση παραγωγικά προφυλάσσοντάς τα ταυτόχρονα -κατά το δυνατόν- από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
  4. Η δυνατότητα άμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με τη δημιουργία συστήματος ενεργοποίησης των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας σε περίπτωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών (megafires), για τη δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών, που ενισχύουν, καταλυτικά, το έργο της πυροσβεστικής, όταν οι πυρκαγιές αποκτούν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχουν μεγάλα μέτωπα και πολυήμερη διάρκεια.
  5. Η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, με στόχο την εξάλειψη και την κατεδάφιση κάθε νέας, αυθαίρετης δόμησης. Για το σκοπό αυτό μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης σε ισχυρή κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που με τη βοήθεια μεγάλης επένδυσης στη σύγχρονη τεχνολογία (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, σύνδεση της με την εφαρμογή e-adeies και ενός συστήματος αυτόματου εντοπισμού κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος), θα επιτρέπει στην ταχύτατη καταγραφή, τον έλεγχο και την κατεδάφιση κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος. Επίσης, με την μεταρρύθμιση αυτή, γίνεται για πρώτη φορά προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων και προτάσσονται όλα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.   
  6. Θεσμοθετείται Εθνική Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, Στρατηγικά Σχέδια και Σχέδια Δράσης για τους ΟΤΑ με στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ανθεκτικότητα των πόλεων, που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και οι άλλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής (γερασμένο οικιστικό απόθεμα, ενεργειακή ανεπάρκεια, προβληματική κοινωνική συνοχή κ.ά.).
  7. Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Το Πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα τροφοδοτούν με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την κατανάλωση μεγάλων Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θα συσταθούν για την εφαρμογή του.
  8. Θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η δυνατότητα περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ενθαρρύνεται η αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση που στηρίζεται σε έργα ΑΠΕ και καθιερώνεται η τηλεποπτεία και τηλεδιαχείριση μεγάλου αριθμού σταθμών ΑΠΕ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
  9. Καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.
  10. Για την επιτάχυνση της προώθησης του εθνικής σημασίας σχεδίου ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την ταχύτερη αξιοποίηση του εθνικού αιολικού θαλάσσιου δυναμικού που είναι το καλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχεται η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων να πραγματοποιεί η ίδια ή μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού έρευνες και μετρήσεις, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των νέων πάρκων, και ενισχύεται σημαντικά σε προσωπικό για την προώθηση των νέων αρμοδιοτήτων της.

 



Επαναπατρισμός πρωτοκορινθιακής οινοχόης από τη γερμανική κατοχή

 




Αρχαιότητα που είχε απομακρυνθεί, κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, επιστράφηκε στην Ελλάδα, από  τον Δήμο του Αννόβερου Γερμανίας και το Μουσείο August  Kestner. Πρόκειται για μία τριφυλλόσχημη οινοχόη με πώμα, που χρονολογείται στο 620- 600 π.Χ.,  η οποία σώζει ίχνη από γραπτή διακόσμηση περιμετρικά του λαιμού. Το αγγείο είχε περιέλθει στο Μουσείο το 1986 από τον καθηγητή Γεωλογίας Δρ.Hannfrit  Putzer    και, σύμφωνα με επιστολή που το συνόδευε, το είχαν βρει Γερμανοί  το 1943 κατά την διάρκεια εκσκαφών, στο νότιο άκρο της διώρυγας της Κορίνθου και του το είχαν παραδώσει.  Μαζί με την επιστολή υπήρχε και σκαρίφημα που έδινε την θέση ανεύρεσης του αντικειμένου.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον επαναπατρισμό   της αρχαϊκής οινοχόης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  • «Το Μουσείο August Kestner  έρχεται να προστεθεί στην ομάδα των διεθνών μουσείων, τα οποία τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια να ερευνήσουν ζητήματα προέλευσης των αντικειμένων των συλλογών τους. Μουσεία, που τα στελέχη τους έχουν το θάρρος να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα αντικείμενα, που διαπιστώνουν ότι συνδέονται με παράνομες πράξεις.
  • Ο Δήμος του Αννόβερο σε εφαρμογή της δέσμευσής του να επιστρέψει πολιτιστικά αγαθά που κλάπηκαν, κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, επιστρέφει την αρχαιότητα στην Ελλάδα.
  • Το ελληνικό κράτος, από τα πρώτα χρόνια, μετά την λήξη του πολέμου, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες να εντοπίσει και να επαναπατρίσει τις αρχαιότητες που αποτέλεσαν λάφυρα των κατοχικών δυνάμεων. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, άοκνη, μέχρι σήμερα από την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ, αποφέροντας σταθερά καρπούς».  


Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»: 972.893 πολίτες υπέβαλαν αίτηση

 



Με υψηλό ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του vouchers.gov.gr.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 972.893. Από αυτές το 78,2% αφορά δικαιούχους που θα συμμετέχουν στην κλήρωση για επιδότηση 200 ευρώ, το 3% αφορούν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία από 67% και άνω που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν διπλάσιο ποσό δηλαδή 400 € ώστε να καλυφθεί η ανάγκη συνοδού ατόμου, και το 18,8% αφορά ευάλωτες ομάδες: έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης και πολίτες άγαμους ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν άυλη ψηφιακή κάρτα αξίας 300 € .
  • Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν υποβάλει οριστική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2022.
  • Όσοι δικαιούχοι επιλεγούν μετά από κλήρωση, θα μπορούν να εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία.
  • Η ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης και οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων αναμένονται εντός του β΄ δεκαπενθήμερου του Απριλίου και πριν από το Πάσχα. Επομένως, όσοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την αίτηση.


Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την ανακαίνιση 14 συρμών της γραμμής 1 του Μετρό

 



Τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό, που εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι την Κηφισιά, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από ενέργειες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

  • Το συνολικό επιλέξιμο κόστος για το έργο ανέρχεται σε 12,3 εκατ. ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του Ταμείου Συνοχής.
  • Εκτιμάται ότι ο εκσυγχρονισμός θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τρένων κατά περίπου 25 χρόνια, ενώ η υψηλότερη άνεση και η βελτιωμένη αξιοπιστία θα κάνουν τα τρένα πιο ελκυστικά για τους επιβάτες, κάτι που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων.
  • Η Αθήνα μπορεί να προσβλέπει σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου χάρη στα εκσυγχρονισμένα τρένα και την αναβάθμιση δύο υποσταθμών ανάκτησης ενέργειας, καθώς και χάρη στην εγκατάσταση συστήματος ανάκτησης ενέργειας από το ηλεκτρικό φρενάρισμα, τεχνολογίες που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%».

Σημειώνεται ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω επενδύσεις από την περίοδο χρηματοδότησης 2021-2027, γεγονός που σημαίνει ότι η συνολική επένδυση για αυτό το έργο θα ανέλθει σε περισσότερα από 94 εκατομμύρια ευρώ.




Δικαίωση για το «Πρώτο Θέμα» και τη Σοφία Νικολάου - Έγραψαν την αλήθεια για τον Νόμο Παρασκευόπουλου

 



Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε η αγωγή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκου Παρασκευόπουλου κατά του «protothema.gr» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και της  τέως γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής   Σοφίας Νικολάου, για ανάρτηση,  η οποία περιελάβανε και δηλώσεις της κυρίας Νικολάου, τις οποίες η τελευταία εν συνεχεία ανάρτησε στο  μέσο κοινωνικής δικτύωσης twitter.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείου Αθηνών απέρριψε την αγωγή του κ. Παρασκευόπουλου με την οποία ζητούσε να επιδικαστεί αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την επίμαχη ανάρτηση, υποστηρίζοντας ότι από κοινού το «protothema.gr» και η κυρία Νικολάου, έχουν διαπράξει το αδίκημα της συκοφαντικής ή απλής δυσφήμησης ή της εξύβρισης.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 αναρτήθηκε στο protothema.gr ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Νόμος Παρασκευόπουλου: 17.000 αποφυλακίσεις την περίοδο 2015-2019» με υπότιτλους: «Είχε βιάσει τρεις γυναίκες, καταδικάστηκε σε 53 χρόνια φυλακή, βγήκε στα 10.- Ελεύθερος ο δολοφόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και οι τρεις Γεωργιανοί που «σιδέρωσαν» 85χρονη στην Κυψέλη».

Σε άλλο σημείο, αναφερόταν: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε μήνα έβγαιναν από τη φυλακή περίπου 430 με 450 κρατούμενοι, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Μόνο το 2017 με τον συγκεκριμένο νόμο αποφυλακίστηκαν 320 άτομα με καταδίκες για ληστείες και 1.137 με καταδίκες για κλοπές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός που αφορά υποθέσεις ναρκωτικών πλησιάζει τους 700. Όπως προκύπτει από τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι αποφυλακίσεις με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου ξεπέρασαν τις 17.000 τα  έτη  2015-2019». Στη συνέχεια γινόταν αναφορά σε περιπτώσεις αποφυλακίσεων που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη και έγιναν με τις ευεργετικές διατάξεις  «του νόμου Παρασκευόπουλου».

Παράλληλα, η κυρία Νικολάου, σε δήλωσή της η οποία φιλοξενήθηκε στο επίμαχο ρεπορτάζ, ανέφερε: «Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το νόμο Παρασκευόπουλου 4322/2015 αιμοσταγή. Διότι στο όνομα της δήθεν αποσυμφόρησης των φυλακών αποφυλακίστηκαν και εκατοντάδες επικίνδυνοι κακοποιοί, δολοφόνοι, βιαστές, σκληροί λίστες. Ο προσωρινός νόμος που θα ίσχυε δήθεν για ένα έτος, κράτησε περισσότερο από 4 χρόνια και συγκεκριμένα  από τον Απρίλη του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2019». Σε άλλο σημείο η κυρία Νικολάου ανέφερε: «Ας σταματήσει λοιπόν η παραπληροφόρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ας ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και κυρίως από τα θύματα εκείνων που ενώ είχαν καταδικαστεί, βγήκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου και προέβησαν σε νέες εγκληματικές ενέργειες». 

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι το περιεχόμενο του επίμαχου κειμένου είναι ψευδές και αποσκοπούσε στο να πλήξει την  τιμή και την υπόληψή του, τόσο ως ατόμου, όσο και ως πολιτικού και ακαδημαϊκού. Όμως, οι δικαστές είχαν αντίθετη άποψη και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση «Πρόθεση  των συντακτών του επίμαχου κειμένου δεν ήταν να πλήξουν την προσωπικότητα, την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος (σ.σ.: Νίκου Παρασκευόπουλου) στο πρόσωπο του οποίου ουδεμία  αναφορά γίνεται ούτε αμφισβητείται το κύρος του ως ακαδημαϊκού, αλλά να στηλιτεύσουν για συγκεκριμένους λόγους την αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

Άλλωστε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο νόμος 4322/2015, που επικράτησε ως νόμος Παρασκευόπουλου, ταυτίζεται με το πρόσωπο του ενάγοντος, καθώς όπως είναι γνωστό ο νόμος ναι μεν προτάθηκε από τον ενάγοντα υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Δικαιοσύνης, πλην όμως, αφού τέθηκε σε διαβούλευση και έτυχε επεξεργασίας από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, εν συνεχεία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία  της τελευταίας και ως εκ τούτου αποτελεί προϊόν του νομοθετικού έργου της Βουλής, είναι δηλαδή έργο συλλογικό και όχι ενός προσώπου».

Εξάλλου, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, για το νόμο  4322/2015 υπήρξαν ευρύτερες αντιδράσεις από τον Τύπο και από επιστημονικούς φορείς, όπως είναι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ενώ οι περιπτώσεις αποφυλακίσεως κρατουμένων που αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα «δεν αποδείχθηκε» ότι «αποδίδονται αναληθώς στο νόμο  4322/2015» (νόμο Παρασκευόπουλου). Ακόμη, οι δικαστές, σημειώνουν ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία που προσκόμισε η κυρία Νικολάου στο δικαστήριο, ότι «συμφωνούν κατά βάση με τα αριθμητικά αναφερόμενα στο δημοσίευμα». Ούτε όμως οι δηλώσεις της κυρίας Νικολάου, προσθέτουν οι δικαστές.

Και καταλήγει η δικαστική απόφαση:«Κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν αποδείχθηκε ότι οι εναγόμενοι (σ.σ.: Πρώτο Θέμα και η κυρία Νικολάου) τέλεσαν σε βάρος του ενάγοντος (σ.σ.: κ. Παρασκευόπουλου) το  αδίκημα της συκοφαντικής ή της απλής δυσφήμησης ή της εξύβρισης ή ότι εν γνώσει τους ή ανυπαιτίως αγνοώντας υποστήριξαν αναληθή γεγονότα που εκθέτουν σε κίνδυνο την πίστη, το επάγγελμα ή το μέλλον του ενάγοντος. Κατ΄ ακολουθίαν  η αγωγή είναι απορριπτέα ως ουσία αβάσιμη».


Πηγή



Κασσελάκης κρύβει τις εταιρίες του, δεν απάντησε σε Ευαγγελάτο : «Δεν είσαι λογιστής μου, δεν πρόκειται να σου απαντήσω»

 


Θράσος από ένα σκοτεινό τύπο που κανένας δεν ξέρει τα οικονομικά του και τις εταιρίες του, και όταν τον ρωτάς απαντάει με θράσος δεν είσαι λογιστής μου.

«Είμαι ένας άνθρωπος που έχει έρθει στη χώρα μόνιμα λόγω της εκλογικής διαδικασίας. Δεν ήρθα στην Ελλάδα γιατί μου έδωσε μια επαγγελματική ευκαιρία» τόνισε ο τουρίστας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο. 

Μέσα σε όλα αυτά που ρωτήθηκε ο Κασσελάκης, ήταν και το σκοτεινό θέμα των οικονομικών του, όπου και απάντησε στον Νίκο Ευαγγελάτο στην ερώτηση σε πόσες εταιρείες είχε συμμετοχή στην Αμερική πως «δεν είσαι λογιστής μου, δεν πρόκειται να σου απαντήσω».

Αυτή ήταν ξεκάθαρα μια απάντηση ενοχής, και θράσους του Στέφανου Κασσελάκη και φταίει η πολιτεία που τον αφήνει ανεξέλεγκτο και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την δικαιοσύνη.




Opinion Poll: 17,1% μπροστά η Ν.Δ. - Ακατάλληλος για πρωθυπουργός ο Κασσελάκης - Τρίτο το ΠΑΣΟΚ

 


H Ν.Δ. προηγείται με 32.1% στην εκτίμηση ψήφου με διαφορά 17.1% του σταθερά δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται με 15%. 

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο ΚΑΝΕΝΑΣ εμφανίζονται με την ίδια επίδοση της ταξης του 33.9%. Ο Κ. Μητσοτάκης χάνει 2.1% , ο ΚΑΝΕΝΑΣ αυξάνει και αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα την ισοπαλία. Οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί ακολουθούν με μικρές αυξομοιώσεις με τις εξής επιδόσεις και τη σειρά που αναφέρονται: 

Σ. Κασσελάκης 8.5% (8%), Κ. Βελόπουλος 6.6% ( 5.3%), Ν. Ανδρουλάκης 6.2% ( 6.1%), Δ. Κουτσούμπας 3.5% ( 3.3%), Ζ. Κωνσταντοπούλου 3% ( 3.1%), Β. Στίγκας 0.6% (0.5%), Δ. Νατσιός 0.5% (2%), Α. Χαρίτσης 0.5% 9 1.1%).

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει στασιμότητα με ποσοστό 12.4% (12.5% ), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ενισχύεται παραπέρα με επίδοση 10.7% (10.1%). Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ από 0.9% σε 2.6%, ενώ ταυτόχρονα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ μειώνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ από 2.4% σε 1.7%. 

Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν : 

Κ.Κ.Ε 8.5% (9.4%), ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 2.6% (2.5%), ΝΙΚΗ 3.7% (4.3%), ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3.7% (2.9%) ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 3.2% (2.8%), ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΛΟΒΕΡΔΟΣ 3% (2.9%), ΜΕΡΑ 25 1.3% (1.9%), ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται και η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ με 1.4%. 

Η ακρίβεια συνεχίζει να εμφανίζεται μακράν πρώτο πρόβλημα που αναφέρουν οι πολίτες , αν και φαίνεται μια μικρή μείωση με 49.1% έναντι 55.1%. Ακολουθούν η Οικονομία με 26.3% ( 28.6%), η εγκληματικότητα ψηλά με 25.9 % ( 21.6%) , η κατάσταση στο ΕΣΥ με 13.7%  ( 19%),  το επίπεδο των μισθών με 9.5%, η κατάσταση στην Παιδεία με 9.3% ( 11.4%) η λειτουργία της Δικαιοσύνης 9.1%,  η ανεργία με 7.7% ( 10.7%)κ.λ.π 

Το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια με το 80% να έχει αντίθετη  άποψη. Πρόκειται για χαμηλή επίδοση αν και υπάρχει μια μικρή αύξηση κατά 2.6% σε σχέση με την προηγούμενη που ήταν 17.6%.

Μόνο το 19% εμφανίζεται ικανοποιημένο από την Πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στα θέματα εγκληματικότητας/ παραβατικότητας. Αντίθετη άποψη εκφράζει το 80%. 

Το 61.7% απορρίπτει την πρόταση του Σ. Κασσελάκη για προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Την υιοθετεί το 34.3% ( 60.7% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ). Στα κομματικά ακροατήρια πλειοψηφικά τάσσονται υπέρ αυτής στον ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.

Το 59% δεν υιοθετεί την άποψη του Σ. Κασσελάκη ότι υπάρχει περίπτωση νοθείας στις Ευρωεκλογές και ότι θα πρέπει να διεξαχθούν με την παρουσία ξένων επιτηρητών. Την υιοθετεί το 36.1% ( 60% εντός του ΣΥΡΙΖΑ) . Στα κομματικά ακροατήρια πλειοψηφικά τάσσονται υπέρ αυτής στον ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΝΙΚΗ και ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.

Στην δημοφιλία των Πολιτικών Αρχηγών προηγείται ο Κ. Μητσοτάκης με 37.2% ( 37.6%) και ακολουθούν ο Δ. Κουτσούμπας με 35.6% ( 33.7%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 35% ( 28.4%) , ο Ν. Ανδρουλάκης με 30% ( 28.9%), Α. Λοβέρδος με 27.9% ( 29.8%), Κ. Βελόπουλος με 27% ( 27.6%), Σ. Κασσελάκης με 26.9% ( 23.2%) Α. Χαρίτσης με 19% ( 18.8% ), Δ. Νατσιός με 10.9% ( 13.8%) και Β Στίγκας με 6.2% ( 7.5%). Τις συγκριτικά πιο σημαντικές αυξησεις δημοφιλίας παρουσιάζουν η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο Σ. Κασσελάκης

Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο ΚΑΝΕΝΑΣ εμφανίζονται με την ίδια επίδοση της ταξης του 33.9%. Ο Κ. Μητσοτάκης χάνει 2.1% , ο ΚΑΝΕΝΑΣ αυξάνει και αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα την ισοπαλία. Οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί ακολουθούν με μικρές αυξομοιώσεις με τις εξής επιδόσεις και την σειρά που αναφέρονται : Σ. Κασσελάκης 8.5% ( 8%), Κ. Βελόπουλος 6.6% ( 5.3%), Ν. Ανδρουλάκης 6.2% ( 6.1%), Δ. Κουτσούμπας 3.5% ( 3.3%), Ζ. Κωνσταντοπούλου 3% ( 3.1%), Β. Στίγκας 0.6% ( 0.5%), Δ. Νατσιός 0.5% ( 2%) , Α. Χαρίτσης 0.5% 9 1.1%).

Η δημοσκόπηση σε κάρτες :

Δείτε την έρευνα: 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-1
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-2
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-3
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-4
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-5
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-6
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-7
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-8
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-9
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-10
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-11
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-12
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-13
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-14
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-15
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-16
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-17
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-18
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ_11-04-2024-19