Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Παρέμβαση Άρειου Πάγου κατά της ανακοίνωσης της Ε.Δ.Ε. υπέρ Κουφοντίνα

 


Παρέμβαση από την Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αφορμή τις τοποθετήσεις του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που πήρε θέση στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Με κοινή ανακοίνωση τους, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελικής Αλειφεροπούλου και ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας, παρενέβησαν, δηλώνοντας ότι “η δικαιοσύνη  εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών- οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο – και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα”.

Η κοινή ανακοίνωση : 

“Ενόψει αναφυεισών διαφωνιών και αντεγκλήσεων στους κόλπους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με το περιεχόμενο πρόσφατου δελτίου τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επισημαίνεται, ότι η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη λειτουργία και πυλώνας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών- οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο – και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα.

Εξάλλου, με αφορμή διατυπούμενες δημοσίως επικρίσεις εναντίον δικαστικών εν γένει αρχών για το χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, τονίζεται ότι οι δικαστές και εισαγγελείς, έχοντας επίγνωση του ιδιαίτερου θεσμικού τους ρόλου και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους από τις εγγυήσεις που τους παρέχει το Σύνταγμα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, επιτελούν την αποστολή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με εντιμότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα, απερίσπαστοι και ανεπηρέαστοι από ευκαιριακά δυσμενή σχόλια, περιστασιακούς επαίνους ή άδικες επιθέσεις, όταν δέχονται αυτές υπό το μανδύα της κριτικής, αντιπαρερχόμενοι κάθε προσπάθεια επηρεασμού και αυτής ακόμη της προσωπικής τους στοχοποίησης, με νηφαλιότητα, θάρρος, γενναιότητα και αυτοπεποίθηση και με οδηγό, πάντοτε, το νόμο και τη συνείδησή τους.

Τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές υπαίτιες συμπεριφορές των ιδίων (δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών) υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών.


Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου       Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Αγγελική Αλειφεροπούλου                   Βασίλειος Πλιώτας”



Σεισμός στη Νέα Ζηλανδία: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό

 



Προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και τριών μέτρων σε όλον τον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε το PTWC, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι της Χαβάης, μετά την πολύ ισχυρή δόνηση, μεγέθους 7,8-8,1 βαθμών που σημειώθηκε κοντά στα Κερμάντεκ, μια συστάδα ακατοίκητων νησιών που ανήκουν στη Νέα Ζηλανδία.

Το PTWC ανέφερε ότι κύματα ύψους τριών μέτρων μπορεί να πλήξουν το Βανουάτου και τη Νέα Καληδονία. Μικρότερα κύματα ενδέχεται να φτάσουν σε χώρες που απέχουν τεράστιες αποστάσεις από το επίκεντρο της δόνησης, όπως στην Ιαπωνία, τη Ρωσία, το Μεξικό και τα παράλια της νότιας Αμερικής.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών στο Βόρειο Νησί. Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου απείχε περίπου 1.000 χιλιόμετρα, δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημιές.

«Όσοι βρίσκονται κοντά στην παραλία στις ακόλουθες ζώνες πρέπει αμέσως να ανέβουν στα κοντινότερα υψώματα ή να απομακρυνθούν όσο μακρύτερα γίνεται προς την ενδοχώρα» ανέφερε η εθνική υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων. «Μην μείνετε στα σπίτια σας!» προειδοποίησε.

Οι σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων ήχησαν και εργαζόμενοι και κάτοικοι απομακρύνθηκαν από περιοχές όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οφ Πλέντι.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και το Εθνικό Σύστημα Υγείας

 


Από την έναρξη της εκστρατείας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχουν χορηγηθεί 1.024.711 δόσεις, ενώ μόνο χθες εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 33.300 συμπολίτες μας.

Τα εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό και τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας. Κάθε εμβόλιο είναι ένα ακόμη βήμα προς το στόχο μας να νικήσουμε την πανδημία και να είμαστε σύντομα όλοι υγιείς και προστατευμένοι, σε μια ασφαλή Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να εισηγηθεί τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες 65 ετών και άνω και στην Ελλάδα.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1.000.000.

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» -η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος- εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων, γεγονός που την κατατάσει στις καλύτερες του κόσμου. Για να φτάσουμε σε αυτό το πολύ καλό επίπεδο οργάνωσης και ταχύτητας στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών απαιτήθηκε πολλή δουλειά υποδομής.

Η Κυβέρνηση έχει στηρίξει από την αρχή το επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις πυλώνες που -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- τηρούνται στο ακέραιο:

Ο πρώτος πυλώνας είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και την διανομή, μέχρι και την διενέργεια των εμβολιασμών. Υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα.



Ισραήλ: «Φαντασιώσεις» της Άγκυρας τα περί συμφωνίας με την Αίγυπτο κόντρα σε Ελλάδα- Κύπρο


 

Με δηκτικό τρόπο αντιμετωπίζεται στο Ισραήλ η ξαφνική προσπάθεια της Άγκυρας να μιλήσει για το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, για την οποία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

«Η Τουρκία έχει επινοήσει έναν νέο φαντασιακό «συμβιβασμό» - αυτή τη φορά με την Αίγυπτο - μετά από την αποτυχημένη της προσπάθεια να φτιάξει ένα ανάλογο στόρι με το Ισραήλ, την περασμένη χρονιά», γράφει η Jerusalem Post.

Η μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, «όταν η Τουρκία είδε ότι με την εκλογή Μπάιντεν , οι μέρες της στενής συνεργασίας της με τον Ντόναλντ Τραμπ τελείωναν, επιχείρησε να εμπλέξει το Ισραήλ σε μία συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, μέσω της οποίας ουσιαστικά «εξαφάνιζε» την Κύπρο και τα δικαιώματά της». Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ είχε αρνηθεί κάθε συζήτηση επ' αυτού.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Άγκυρα και το Κάιρο θα μπορούσαν να υπογράψουν μία τέτοια συμφωνία - και θα ήταν παράξενο για την Αίγυπτο να αντιστρέψει μία πολύχρονή πολιτική συμπόρευσης με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να εμπλακεί σε μία συμφωνία που βλάπτει και την Κύπρο και την Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα - για να προσθέσει ότι τόσο το Ισραήλ, όσο και η Αίγυπτος δεν έχουν να κερδίσουν το παραμικρό από τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία, αφού «έχουν ορίσει τις ΑΟΖ τους και δεν χρειάζονται την συμφωνία της Άγκυρας,αφού τα θαλάσσια συνορά τους με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ πιο κοντινά.

Όπως είναι γνωστό, Ελλάδα και Αίγυπτος προχώρησαν τον περασμένο Αύγουστο σε μερικό καθορισμό των θαλασσίων ζωνών τους, δίνοντας ένα συντριπτικό νομικό πλήγμα στο περιβόητο «τουρκολιβυκό μνημόνιο». Ωστόσο, Αίγυπτος και Ελλάδα δεν προχώρησαν σε συμφωνία για την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, όπου δεν έχει καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 


Πηγή : protothema.gr



Όταν δεν αρέσει το αποτέλεσμα στην ακροαριστερά καταργεί το ερώτημα - Αυτό προσπάθησε η "Αυγή"

 


Έτσι λειτουργεί η ακροαριστερά, όταν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα καταργούμε το ερώτημα και αυτό προσπάθησε να κάνει με άρθρο της η εφημερίδα "Αυγή" που δεν δέχεται ότι η κοινωνία είναι κατά του εκβιασμού Κουφοντίνα.

Δεν άρεσε στην εφημερίδα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει τον αμετανόητο εκτελεστή Κουφοντίνα, ότι 7 στους 10 πολίτες ζητάνε να μην περάσει ο εκβιασμός του κατά συρροή δολοφόνου να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στη δημοσκόπηση της MRB, στο ερώτημα: «Να ικανοποιήσει ή όχι η κυβέρνηση το αίτημα Κουφοντίνα;», το 69,8% ζητά «να μην κάνει δεκτό το αίτημα του», ενώ μόλις 15,5% ζητούν «να γίνει δεκτή» η μεταγωγή Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η εφημερίδα «Αυγή», προσπάθησε να ακυρώσει το ερώτημα γιατί δεν της άρεσε το αποτέλεσμα λέγοντας κατά την ακροαριστερή της λογική «παραπλανητικό και καθοδηγητικό, από την αρχή μέχρι το τέλος», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «ζητήματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να μπαίνουν σε δημοσκοπήσεις»!

Για να ενισχύσει την ακύρωση του ερωτήματος η εφημερίδα «Στο πρώτο μάθημα του πρώτου έτους της Πολιτικής Επιστήμης, οι φοιτητές μαθαίνουν πως ζητήματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να μπαίνουν σε δημοσκοπήσεις. Διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και δεν επιτρέπεται να τίθενται υπό διαπραγμάτευση με όρους ευκαιριακών πλειοψηφιών-μειοψηφιών», γράφει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το συντριπτικό «Όχι» των πολιτών στο συγκεκριμένο ερώτημα.

«Η MRB χτες έγινε η ντροπή της Πολιτικής Επιστήμης», καταλήγει το άρθρο της «Αυγής» προσπαθώντας να καταργήσει το ερώτημα γιατί δεν της άρεσε το αποτέλεσμα.

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι η κοινωνία δεν τους έχει σιχαθεί μόνο, είναι και εξοργισμένοι μαζί τους.




Αντ. Περατικός για Κουφοντίνα: Μόνο ένας δειλός σκοτώνει πισώπλατα


 

Ο αδελφός του δολοφονημένου από τη 17Νοέμβρη Κωστή Περατικού, Αντώνης, γράφει στην επιστολή του:

«Φάγανε τον Κωστή μας». Στην αρχή δεν κατάλαβα. Έπρεπε να ακούσω από τον πατέρα μου «τον σκότωσαν» για να σκοτεινιάσουν όλα γύρω μου. Έβγαλα αυθόρμητα μια κραυγή, είχε φύγει ένα κομμάτι μου. Στην κηδεία του στο νεκροταφείο θυμάμαι δύο πράγματα. Το χαμένο βλέμμα της μάνας μου και το ένα από τα δυο αγόρια του – ο άλλος ήταν πολύ μικρός για να τον φέρουμε σε τέτοια μαυρίλα. Πώς να σκεφθεί ότι δεν θα ξαναδεί τον γιό της, πώς να σκεφθούν ότι δεν θα έχουν πια πατέρα; Και μετά, το άλλο που θυμάμαι, είναι η στενοχώρια στο πρόσωπο των εκατοντάδων εργατών των Ναυπηγείων. Στο όνομα των εργατών «τον φάγανε τον Κωστή» αλλά οι εργάτες ήταν εκεί.

Ήταν 28 Μαΐου 1997, το όνομα του δολοφόνου το ακούτε συχνά τις τελευταίες μέρες. Όταν παραδόθηκε το 2002 προσπαθούσα, στις τηλεοράσεις που τον έβλεπα, να διακρίνω στο πρόσωπο του μια θλίψη, μια στενοχώρια για όλους αυτές τις ανθρώπινες ζωές που είχε αφαιρέσει. Άλλοι λένε 9 άλλοι λένε 11 κι άλλοι 13. Και όλους τους σκότωσε «πισώπλατα». Σε κανένα δεν έδωσε τη δυνατότητα να αμυνθεί. Όπως βρε αδελφέ το κάνουν κάποιοι τηλεοπτικοί δολοφόνοι. Αυτός όμως με κανέναν δεν αναμετρήθηκε. Ο Κωστής, ο μεγάλος μου αδελφός προχωρούσε μόνος του στο δρόμο, απογευματάκι, χωρίς σωματοφύλακες χωρίς τίποτα. Μπαμ μπαμ μπαμ και κάτω. Πολλές σφαίρες, όχι δυο ή τρεις – πολλές, έτσι νά'ναι σίγουροι. Όμως 9, 11, 13, ανυποψίαστα θύματα δεν σε κάνουν αντάρτη, στυγνό δολοφόνο σε κάνουν.

Αλλά γιατί τα λέω όλα αυτά σήμερα; Γιατί δεν μπορώ άλλο να διαβάζω «για την απεργία πείνας του γενναίου Κ......». Μόνο ένας δειλός σκοτώνει πισώπλατα. Και μετά είναι η άλλη δειλία η μεγαλύτερη. «Θέλω την ευαισθησία της Δημοκρατίας, θέλω την ευαισθησία του νόμου, θέλω την ευαισθησία του κόσμου, θέλω την ευαισθησία της νέας γενιάς». «Αλλά εγώ δεν θα δείξω ποτέ ευαισθησία». «Δεν θα ζητήσω ποτέ συγνώμη». Λες και η Δημοκρατία, η Πολιτεία τέλος πάντων πρέπει να εξαντλεί κάθε φορά την ευαισθησία της ακόμη και σε αυτούς που συνεχώς την προκαλούν και την εχθρεύονται. Αυτούς που την μια μέρα φωνάζουν «ο αγώνας συνεχίζεται» και την άλλη «αυτοί οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να περπατάμε εμείς» - βολτάροντας στα σημεία που σκότωσαν τα θύματα τους.

«Όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κ.....» φωνάζουν κάποιοι, σχεδόν κάθε μέρα, στην Αθήνα. Όλα ανάποδα! Καλά γράψανε κάποιοι: «Όταν η μαγκιά δεν θά'ναι δωρεάν το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Αξαρλιάν».

Και για να τελειώνουμε: Το ύψιστο αγαθό είναι η ζωή», θυμήθηκαν, και λένε κάποιοι υπερασπιστές του δολοφόνου. Συμφωνεί μαζί τους ο δολοφόνος; Έστω και τώρα συμφωνεί; Μόνο αυτό ρωτάω. Αν συμφωνεί να ζητήσει έστω και τώρα, 9, 11, 13 φορές, συγνώμη και μετά όλοι εμείς να ζητήσουμε από την Πολιτεία την ευνοϊκή του – για μια ακόμη φορά - μεταχείριση».



Πώς θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων


 

Τον τρόπο εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις προ του ν. 4387/2016 (πριν την 13η.05.2016) προβλέπει, μεταξύ άλλων, Υπουργική Απόφαση που αντικαθιστά την παλαιότερη απόφαση του επανυπολογισμού των συντάξεων (οικ. 26083/2016 όπως ισχύει), η οποία ακυρώθηκε ως συνέπεια των αποφάσεων του ΣτΕ του Οκτωβρίου 2019.

Η νέα υπουργική απόφαση αφορά σε κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους. Αποτελείται από επτά άρθρα τα οποία αφορούν στο πεδίο εφαρμογής της, τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξεων, τις συντάξιμες αποδοχές, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα έτη ασφάλισης, τον προσδιορισμό της καταβλητέας από 1.10.2019 σύνταξης και τη διαδικασία αναπροσαρμογής.

Τα βασικά σημεία της απόφασης αφορούν στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, βάσει των νέων, βελτιωμένων συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός βάσει των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016 προβλέφθηκε στην εγκύκλιο του ΥΠΕΚΥΠ με Α.Π. 15982/2020.

Η αναπροσαρμογή από 01.10.2019 όλων των κύριων συντάξεων που χορηγήθηκαν με προγενέστερες του ν.4387/2016 διατάξεις πραγματοποιείται βάσει των στοιχείων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επανυπολογισμός και αναπροσαρμογή του διαστήματος από 13.05.2016 έως 30.09.2019. Οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης εφαρμόζονται άμεσα, χωρίς επανάληψη του πρώτου επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής.

Προκειμένου να προσδιοριστεί η καταβλητέα από 01.10.2019 σύνταξη, γίνεται σύγκριση α) του καταβαλλόμενου την 30.09.2019 ποσού εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς με β) το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Η σύγκριση των ποσών διενεργείται μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών.

Αν το καθαρό προ φόρου ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος προ της 30.09.2019 εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε εξακολουθεί να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό. Η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά και ακολουθώντας τις σχετικές προβλέψεις του νόμου.

Στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης προκύπτει αυξημένο ποσό στον δικαιούχο, σε σχέση με ό,τι ελάμβανε προ της 30ής Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ' έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι κάθε συνταξιούχος προ του 2016 θα λαμβάνει τουλάχιστον όσα ελάμβανε, εάν όχι περισσότερα. Για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι ανταποδοτικές τους συντάξεις, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και αυξήσεις των καθαρών ποσών που αυτοί λαμβάνουν.

Τέλος, τυχόν αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν για τους συνταξιούχους για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019 μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά θα τους αποδοθούν εφάπαξ.

Με την υπουργική αυτή απόφαση κλείνει ο κύκλος των επανυπολογισμών και αποκαθίστανται οι αδικίες των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης του προηγούμενου νόμου 4387/2016 για όσους είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΣτΕ του Οκτωβρίου 2019 και, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πρόσφατα μέτρα επιτάχυνσης απονομής των συντάξεων, συμπληρώνει το πλέγμα ενεργειών της κυβέρνησης και του Υπουργείου προς ομαλοποίηση της λειτουργίας του ασφαλιστικού μας συστήματος.



Άμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στη Θεσσαλία

 


Από την πρώτη στιγμή που έγινε ο σεισμός υπήρξε άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού:

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετέβη στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων και είναι έτοιμο να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση των ζημιών.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε άμεσα κλιμάκια μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν μνημεία, αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι.

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μισθώσει ξενοδοχεία για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεταφέρει στην περιοχή σκηνές, γεννήτριες, κουβέρτες, κρεβάτια και λοιπό υλικό για προσωρινή χρήση από τους πληγέντες.

Η Πολιτεία θα εφαρμόσει στις πληγείσες περιοχές άμεσα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:

Στεγαστική Συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί από το Υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο. 

Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας. 

Οι Δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής. 

Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.

Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων. 

Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές όπου υπάρχει ανάγκη προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.

Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στο Δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή με την κατασκευή του Ε65 και ζήτησε ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να κατασκευάσει νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου. Η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Διευθυντή του σχολείου και συνεχάρη τον ίδιο και τους άλλους εκπαιδευτικούς που έβγαλαν με ασφάλεια τους μαθητές από το κτίριο που υπέστη σοβαρότατες ζημιές.



Απολύθηκαν 2 υπάλληλοι σε Γηροκομείο γιατί δεν ήθελαν να εμβολιαστούν.

 


Δύο υπάλληλοι σε γηροκομείο, έβαζαν σε κίνδυνο τις ζωές των τροφίμων αρνούμενοι να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με το Patrinews.gr με στόχο και σοβαρότητα για να προστατεύσει την υγεία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο της Ι. Μ. Ηλείας στη Γαστούνη καθώς και των εργαζομένων στο ίδρυμα, ο Μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός απέλυσε δύο εργαζόμενους που αρνήθηκαν πεισματικά και δίχως λόγο να εμβολιαστούν.

Ο σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στις απομακρύνσεις δύο εργαζομένων από το ίδρυμα «Παναγία Καθολική», δήλωσε: «Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Ήδη πρέπει να σου πω ότι απολύσαμε χθες δύο εργαζόμενους από ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως , από το Γηροκομείο "Παναγία η Καθολική" στην Γαστούνη. Τους απολύσαμε γιατί ενώ πήγε το κλιμάκιο να κάνει εμβόλιο αυτοί οι δύο εργαζόμενοι είπαν "εμείς δεν κάνουμε". Τους δώσαμε και 15 μέρες άδεια να πάνε για εμβολιασμό ή σε γιατρό να τους δώσει χαρτί ότι δεν ενδείκνυται εμβολιασμός αλλά οι εργαζόμενοι ήταν ανένδοτοι. "Εγώ δεν το κάνω ό,τι και να γίνει" είπαν. Δυστυχώς τους απολύσαμε για να μην κινδυνεύσει η υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και των εργαζομένων».

Ο Μητροπολίτης με αφορμή τον ένα χρόνο παρουσίας του Covid-19 και στην Ηλεία δήλωσε στην «Πατρίς»: «Ο κορωνοϊός δεν είναι μια κατάσταση μυθώδης. Δεν είναι ένα τέχνασμα κάποιων για να υποδουλώσουν τους λαούς. Ο κορονοϊός είναι μια πραγματικότητα και γύρω μας πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα, άλλοι υποφέρουν και υποφέρει και η οικονομία μας. Πρέπει όλοι να επιδεικνύουμε μεγάλη προσοχή και να ακούμε τους ειδικούς και τι μας λέει η κυβέρνησή μας. Ως Επίσκοπος της Ηλείας από την αρχή που εκδηλώθηκε ο κορονοϊός, από πέρυσι δηλαδή, έλαβα τόσα μέτρα ώστε να προστατευτούμε όλοι και οι χριστιανοί μας αλλά και οι χριστιανοί δεν πρέπει να το παίρνουν αψήφιστα το θέμα και ιδιαίτερα οι νεώτερες ηλικίες αφού και αυτές πλήττονται. Να προσέχουν οι νέοι μας γιατί είναι πολύτιμο κεφάλαιο. Να προσέχουμε λοιπόν. Να καταλάβουμε ότι θα συμβεί κάτι κακό και θα είναι δύσκολο να σωθούμε».



7 στους 10 πολίτες ζητά να μην γίνει δεκτό το αίτημα Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό

 



Με διαφορά 13,1 % προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, στη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.


 

Το 60,5% κρίνει θετικά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, ενώ το 18,5% την κρίνει αρνητικά. Το 60% κρίνει αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το 17,3% θετικά.


Το 69,8% ζητεί να μην γίνει δεκτό το αίτημα Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό, ενώ το 15,5% ζητεί να υπάρξει κυβερνητική υποχώρηση.


Τα ποσοστά  των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι:

ΝΔ 35,6 %

ΣΥΡΙΖΑ 22,5%

ΚΙΝΑΛ 5, 7%

ΚΚΕ 4,6 %

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5 %

ΜΕΡΑ 25 3,5%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2, 7%

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ 20,9 %



Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 39,9% ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δεύτερο τον ΚΑΝΕΝΑ και τρίτο με ποσοστό 25,7 % τον Αλέξη Τσίπρα.

Για την υπόθεση Λιγνάδη το 59% κρίνει αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης, ενώ το 30% την κρίνει θετικά. Το 56,5% κρίνει αρνητικά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το 32,2% την κρίνει θετικά.

Σχετικά με την αξιολόγηση των χειρισμών της κυβέρνησης για την πανδημία και του εμβολιασμούς το 52% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ το 44,8% απαντά πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Το 58,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πως στο θέμα των εμβολιασμών η κυβέρνηση τα πάει καλά. 



Επικίνδυνος ο Τσίπρας στοχοποίησε την Σοφία Νικολάου και κουβέντα για Δρίτσα -τρομοκρατία - Κουφοντίνα

 



Εμφανίστηκε στην βουλή εχθές ο Αλέξης Τσίπρας για να εξαπατήσει τον ελληνικό λέγοντας ψέματα και παραποιώντας στοιχεία για την πανδημία.

Μία ώρα έλεγε ψέματα για την πανδημία μήπως καταφέρει και τρομάξει τον ελληνικό λαό, και παράλληλα φρόντισε να στοχοποιήσει στους κακοποιούς συντρόφους του, την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, απαξιώνοντας την μάλιστα προσφωνώντας «αυτή την κυρία» και δείχνοντας ακόμα μία φορά ότι δεν έχει ούτε ήθος, ούτε τρόπους.

Στο παραλήρημα ψεύδους και εξαπατήσεις μίας ώρας, δεν κατάφερε ο Τσίπρας να βρει μία κουβέντα αποδοκιμασίας των απόψεων Θ. Δρίτσα για την τρομοκρατία στην Ελλάδα.

Ούτε κουβέντα δεν είπε για το θέμα Κουφοντίνα, αποφεύγει να μιλήσει ξεκάθαρα κατά του Κουφοντίνα, όπως ακριβώς αποφεύγει να μιλήσει και ξεκάθαρα υπέρ, ποντάρει και παρακαλάει να γίνουν φασαρίες και καταστροφές υπέρ Κουφοντίνα, μήπως κάνει ζημιά στην κυβέρνηση. 

Φοβάται να στεναχωρήσει τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ των εγκλημάτων της 17Ν, και του εκτελεστή της Δημήτρη Κουφοντίνα, δεν πρόκειται να μιλήσει και να καταδικάσει συμπεριφορές και δηλώσεις συντρόφων του ειδικά ακροαριστερών.



Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κέντρο Υγείας Πατησίων

 


«Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πατησίων που προσφέρει τις υπηρεσίες και ως εμβολιαστικό κέντρο και επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης, ημέρα που συμπληρώθηκε το 1.000.000 εμβολιαστικών δόσεων.



Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη διαδικασία εμβολιασμού, συνομίλησε με πολίτες που είτε περίμεναν τη σειρά τους είτε μόλις ολοκλήρωσαν τη διαδικασία κι ευχαρίστησε το προσωπικό του Κέντρου για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει. «Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό που έχει απασχοληθεί στη διαδικασία του εμβολιασμού. Νομίζω ότι από όλους τους πολίτες ακούμε μόνο καλά λόγια, για εσάς πρωτίστως. Γιατί τους υποδέχεστε με χαμόγελο, τους δίνετε αυτό το αίσθημα της ασφάλειας που είναι σημαντικό και γι’ αυτούς οι οποίοι μπορεί να ανησυχούν λίγο παραπάνω και είναι απολύτως ευνόητο». Επέστησε δε την προσοχή σημειώνοντας πως «θέλει πολύ προσοχή για να μπορούμε να ξαναρχίσουμε να ανοίγουμε την οικονομική δραστηριότητα και τα σχολεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

«Το βασικό είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Νομίζω ότι αυτό παρά την αύξηση των κρουσμάτων ήδη αν δει κανείς πιο αναλυτικά τα στοιχεία, αρχίζει και φαίνεται και αποτυπώνεται στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να εξυπηρετούν τις απαιτούμενες ανάγκες. Σημειώνεται δε ότι στο συγκεκριμένο κέντρο πραγματοποιούνται περισσότεροι από 300 εμβολιασμοί την ημέρα.


Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα γιατί πραγματικά εγώ θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό που έχει απασχοληθεί στη διαδικασία του εμβολιασμού. Νομίζω ότι από όλους τους πολίτες ακούμε μόνο καλά λόγια, για εσάς πρωτίστως. Γιατί τους υποδέχεστε με χαμόγελο, τους δίνετε αυτό το αίσθημα της ασφάλειας που είναι σημαντικό και γι’ αυτούς οι οποίοι μπορεί να ανησυχούν λίγο παραπάνω και είναι απολύτως ευνόητο. Άρα πόσο σημαντική είναι η οργάνωση σε κεντρικό επίπεδο.

Mεγάλο ευχαριστώ, σήμερα που κλείνουμε ένα εκατομμύριο δόσεις, στο Μάριο Θεμιστοκλέους και σε όλη την ομάδα που οργάνωσε όλο το σύστημα για να φτάσουν τα εμβόλια σε εσάς. Γιατί για να φτάσουν απαιτείται πάρα πολύ δουλειά υποδομής από πίσω. Αλλά δεν θα είχαμε αυτή την ταχύτητα στους εμβολιασμούς, γιατί είμαστε και πρέπει να το λέμε από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή ως προς την ταχύτητα εμβολιασμού εάν δεν είχαμε το προσωπικό στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, σε όλες τις εμβολιαστικές γραμμές που έχουμε ανοίξει. Να μπορείτε να τηρείτε εσείς το χρονοδιάγραμμα και να εξυπηρετείτε τους πολίτες με χαμόγελο αλλά και με συνέπεια. Οπότε στο πρόσωπό σας ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας, πρωτίστως αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που η σειρά έρχεται τους σύντομα».

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν και συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Στάθης και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας, Νίκος Ζαμπέλης.





Νέα Fake news του παθολογικά ψεύτη Τσίπρα στη Βουλή για το lockdown


 


Παθολογικός ψεύτης και λαοπλάνος ο Αλέξης Τσίπρα, πήγε στην βουλή για να πει ψέματα, να τρομάξει, και να εξαπατήσει, τους πολίτες νομίζοντας ότι έτσι κάνει αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε με στοιχεία στα νέα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «Fake news» σχετικά με το lockdown και τη διαχείριση της πανδημίας.

Αναλυτικά η ΝΔ σημείωσε:

Το μόνο που κάνει ο κ. Τσίπρας από την αρχή της πανδημίας είναι να καταγγέλλει όποιο μέτρο λαμβάνει η Κυβέρνηση. Όταν ανοίγουν δραστηριότητες διαμαρτύρεται ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Όταν λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα διαμαρτύρεται για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Σήμερα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω χαρακτηρίζοντας αποτυχημένη τη διαχείριση της πανδημίας κάνοντας λόγο «για το πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη». Επειδή η καλύτερη απάντηση στα fake news είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία, παρακάτω θα βρείτε όλα τα δεδομένα για την υγειονομική εικόνα, τους εμβολιασμούς και το ιστορικό των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Μια απλή ανάγνωση των στοιχείων επιβεβαιώνει ότι, εν αντιθέσει με τα fake news Τσίπρα, η προσαρμογή των μέτρων στα επιδημιολογικά δεδομένα και η τροποποίησή τους ανάλογα με τις εξελίξεις είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τόσο οι υγειονομικοί δείκτες όσο και η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας διαψεύδουν με τον πιο ηχηρό τρόπο το fake αφήγημα περί δήθεν αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας και δείχνουν ότι τα έχουμε πάει καλύτερα από την μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό που κρίνει σε τελική ανάλυση την επιτυχία μιας πολιτικής είναι τα δεδομένα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τους παραθέτουμε λοιπόν στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΛΛΑΔΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 635


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 9,51


Περιοριστικά μέτρα από τον Νοέμβριο 2020 με τοπικά lockdown έως και τις 16 Μαρτίου 2021.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 854


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 8,13


Ισχύουν περιοριστικά μέτρα από τις αρχές Νοεμβρίου, lockdown από τις αρχές Δεκεμβρίου και παράταση του lockdown μέχρι τις 28 Μαρτίου.


ΓΑΛΛΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1339


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 7,13


Η Γαλλία βρίσκεται σε εθνικό lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου 2020. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν πριν τα μέσα Απριλίου. Εκτός από τους εθνικούς περιορισμούς, εφαρμόζονται και τοπικά lockdown όπως στη Γαλλική Ριβιέρα όπου απαιτείται ειδική άδεια για να βγει κάποιος από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας.


ΙΣΠΑΝΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1502


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 8,68


Τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν από τις 9 Οκτωβρίου 2020 όταν η Μαδρίτη και άλλες 8 περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στις 25 Οκτωβρίου γενικεύτηκαν σε όλη τη χώρα.


Η Ισπανία βρίσκεται σε εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις αρχές Μαΐου 2021. Μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για δουλειά, εκπαίδευση, φάρμακα- γιατρούς και φροντίδα ηλικιωμένων ή παιδιών.


ΙΤΑΛΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1633


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 7,87


Τοπικά lockdown και μέτρα σε εθνικό επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου 2020. Παράταση των μέτρων έως τις 28 Μαρτίου. Σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των 20 περιοχών, τηλεκπαίδευση από τον περασμένο Οκτώβριο. Από τις αρχές Φεβρουαρίου χαλάρωσε τα μέτρα αλλά μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων ξαναμπήκε σε νέους περιορισμούς. Την περασμένη Τρίτη ο Ιταλός υπουργός Υγείας παρουσίασε τα νέα μέτρα πρόληψης που θα ισχύσουν από τις 6 Μαρτίου, μέχρι τις 6 Απριλίου.


ΑΥΣΤΡΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 954


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 8,03


Στις 26 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε το τρίτο lockdown. Από τις 8 Φεβρουαρίου προχώρησε σε μερική χαλάρωση των μέτρων και στη συνέχεια σε παράταση του lockdown μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, στις 4 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, των ξενοδοχείων και του πολιτισμού.


ΣΛΟΒΑΚΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1371


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 8,98


Η χώρα με έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας της COVID-19 στον κόσμο σκληραίνει τα μέτρα μέσω απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας τουλάχιστον έως τις 19 Μαρτίου και με ενδεχόμενο παράτασης.


ΒΕΛΓΙΟ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1905


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 7,29


Στις 31 Οκτωβρίου ανακοινώνει το δεύτερο εθνικό lockdown.


Παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου. Ανοιχτά μόνο τα σχολεία και τα καταστήματα με τον κανόνα ο καθένας να ψωνίζει μόνος του και να μην παραμένει εντός του καταστήματος περισσότερο από μισή ώρα.


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1614


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 8,83


Από τον Νοέμβριο 2020 βρίσκεται σε μερική καραντίνα και από τις 15 Ιανουαρίου σε πανεθνικό lockdown.


Το γενικό lockdown παρατείνεται τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου με κλειστά σχολεία, τηλεργασία και ανοιχτές μόνο τις «αναγκαίες» επιχειρήσεις.


ΤΣΕΧΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1962


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 6,86


Μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην ΕΕ, η Τσεχική Δημοκρατία σκληραίνει τα μέτρα.


Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο και το κλείσιμο σχολείων για μικρότερα παιδιά.


Βρίσκεται σε μερικό lockdown από το τέλος Οκτωβρίου. Χαλάρωσε κάποια μέτρα πρόσκαιρα και από το τέλος Δεκεμβρίου ξαναμπήκε σε lockdown.


ΟΛΛΑΝΔΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 915


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 5,9


Σε lockdown τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου με τα περισσότερα μέτρα να εφαρμόζονται από τον περασμένο Οκτώβριο όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.


ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 137


Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 8,8


Από τον Νοέμβριο του 2020 ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ ανακοινώθηκε νέο lockdown από τις 8 Μαρτίου και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.


Πηγές: https://www.politico.eu/coronavirus-in-europe/


https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries



Η Κούρτοβικ απειλείται η ασφάλεια έτσι και δεν μεταφερθεί στο Κορυδαλλό ο εκτελεστής


 

Η Ιωάννα Κούρτοβικ μιλώντας σε εκδήλωση της ιστοσελίδας ThePressproject έκανε την απίστευτη δήλωση: «Να διατάξει τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό. Ο νόμος του δίνει αυτή τη στιγμή αυτό το δικαίωμα. Για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας και δημόσιας τάξης. Έχουμε ένα μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης που, νομίζω, δεν μετράει αυτή τη στιγμή η πολιτειακή εξουσία. Δεν μετράει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής».

Η συνήγορος του εκτελεστή αφήνει να εννοηθεί ότι διακινδυνεύεται η διασάλευση της δημόσιας τάξης και απειλείται η κοινωνική ειρήνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον Κουφοντίνα από τους κακοποιούς συντρόφους του.






Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή έκτισης της ποινής του δολοφόνου Κουφοντίνα

 



Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε την αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για διακοπή έκτισης της ποινής του. 

Η ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του αμετανόητου εκτελεστή της 17Ν για αναστολή έκτισης της ποινής του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση».

Νωρίτερα, να απορριφθεί το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας είχε προτείνει η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημελιοδικείου Λαμίας Αγορής Παπακώστα. 

Η κυρία Παπακώστα τόνισε στην αγόρευσή της ότι ο νομοθέτης προβλέπει σε εξαιρετικές περιπτώσεις την αναβολή, όταν υπάρχει σοβαρή και ειδικά χρόνια ασθένεια, που δεν προκλήθηκε με τη βούληση του κρατουμένου, κάτι που δεν ισχύει στην εξεταζόμενη περίπτωση που η ασθένεια προκλήθηκε με τη βούλησή του. Επισήμανε επίσης ότι επειδή γνωρίζει την κατάσταση έδωσε παραγγελία για την προστασία της υγείας του κρατουμένου.

Τον εκτελεστή της 17Ν εκπροσωπούσαν με ιδιόχειρη εξουσιοδότηση οι δικηγόροι Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμης Σοφός. Ο τελευταίος υποστηρίζοντας το υποβληθέν αίτημα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ζητούν μια προσωρινή διακοπή λόγω σοβαρής ασθένειας, λέγοντας ότι «ένα βήμα πριν το θάνατο δεν έχει νόημα η συνέχιση της ποινής», αφήνοντας στην ευχέρεια του Δικαστηρίου για να αποφασίσει το διάστημα αποκατάστασης.

Στη διαδικασία συμμετείχε και ο γιατρός Αναπληρωτής Διευθυντής της ΜΕΘ Εντατικολόγος Χρήστος Γεωργιάδης που δέχτηκε τις ερωτήσεις της έδρας σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου και απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται λόγω της κατάστασής του ως ασθενής.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «έχει νοητική διαύγεια αλλά βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης σε ό,τι αφορά τα ζωτικά όργανα και κινδυνεύει η ζωή του». 




Ξάφνιασε τους επιστήμονες ο χθεσινος σεισμός


 

Πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού, εντοπίζεται το επίκεντρο του νέου ισχυρού μετασεισμού των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Νίκο Ανδρίτσο.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.

Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής τόνισε μιλώντας αργότερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι τα 5,9 Ρίχτερ δεν ήταν μετασεισμός, αλλά ένας νέος σεισμός, που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Καρακώστας-Καθηγητής ΑΠΘ: Ενδεχομένως δραστηριοποιήθηκε άλλο ρήγμα – Αναμένουμε μετασεισμούς

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, τόνισε ότι η δόνηση δεν εντάσσεται στα πλαίσια της κανονικής σεισμικής εξέλιξης αλλά δεν είναι και κάτι μη αναμενόμενο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον Βασίλη Κουφόπουλο, ο καθηγητής τόνισε ότι φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον χθεσινοβραδινό μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

«Αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Έως αύριο το μεσημέρι, θα έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία όταν θα έχουμε αναλύσει και τους μικρότερους σεισμούς που γίνονται τώρα», τόνισε ο κ. Καρακώστας.

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες χώρες αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.