Πληθαίνουν οι καταγγελίες φορολογούμενων για την ΔΟΥ Γλυφάδας που δεν εξυπηρετεί, δεν κλείνει ραντεβού για να εξυπηρετηθεί κόσμος, και δεν κάνουν διακανονισμούς για να εξυπηρετήσουν φορολογούμενους.
Πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν και να κάνουν διακανονισμό χρεών ώστε να πάρουν ενημερότητες για να κάνουν την δουλειά τους, είναι αδύνατον να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2131610169 - 2131610168.
Συγκεκριμένα η Ε.Κ. προσπαθεί από την προηγούμενη Παρασκευή 7/5/2021 εώς και αυτή την στιγμή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά για να κλείσει ραντεβού και δεν σηκώνει κανένας τα τηλέφωνα για να εξυπηρετήσει.
Ο Β.Β. προσπαθεί επίσης να βρει στα τηλέφωνα τους υπαλλήλους στο εισόδημα, και δεν μπορεί να τους βρεί εδώ και μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει την δουλειά του γιατί οι υπάλληλοι αρνούνται να σηκώσουν τα τηλέφωνα.
Οι καταγγελίες διερευνώνται και έχουν γίνει και επώνυμες καταγγελίες στο Υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο γραφείο που εξυπηρετεί το εισόδημα.
Ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ θα δοθούν το επόμενο διάστημα στην οικονομία για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αφορούν τις δράσεις:
«Επιστρεπτέα προκαταβολή 7»: απομένουν ενισχύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ», συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο δόθηκε παράταση έως το τέλος Μαΐου.
Η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί έως το τέλος του μηνός και μέσω της οποίας θα διατεθούν 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις.
Η επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων. Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το β' στάδιο θα αρχίσει τον Ιούνιο, ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούλιο. Το κράτος θα καλύψει έως το τέλος του έτους τμήμα των πάγιων δαπανών αφού αφαιρεθούν οι ενισχύσεις που έχουν ήδη δοθεί. Θα δίδεται ένα πιστωτικό για να καλύπτονται οφειλές σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ- Εργασία» για τους εργαζόμενους.
Τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για παιδότοπους, γυμναστήρια κ.ά.
Η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια θα γίνει για τον Απρίλιο με προκαταβολή, όπως και τον Μάρτιο.
Τα δημοσιονομικά μέτρα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ για τη διετία 2020- 2021 (24 δισ. ευρώ το 2020 και 15,5 δισ. ευρώ εφέτος) και χρηματοδοτούνται κυρίως από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και ομολόγων.
Η Κυβέρνηση, ενώ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της πανδημίας, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία.
Κατατέθηκε, ήδη, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοσχέδιο, που ρυθμίζει το πλαίσιο των σχέσεων γονέων-τέκνων, μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο ή την ακύρωση ενός γάμου. Έχει ως βάση την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνει την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Ανάμεσα στα άλλα:
Προάγει εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.
Θεσπίζει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.
Καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων.
Θεσπίζει επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις διεθνείς Συμβάσεις και ιδίως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Έχει ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που υπηρετεί το στόχο που είχε θέσει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μην μείνει «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο». Το νομοσχέδιο:
Αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων.
Υπαγορεύει θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών.
Θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό πλαίσιο εποπτείας, ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου να μη μείνει κενό γράμμα.
Διευρύνει τον κατάλογο των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων.
Προβλέπει πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, και αυστηροποιεί τις προβλέψεις για σημαντικές παραβάσεις.
Η επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται σταδιακά, με προσοχή, με αυστηρή επιτήρηση στα μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο πόλεμος συνεχίζεται. Σύμμαχοί μας στην πορεία αυτή είναι ο καιρός που επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ανοικτούς χώρους, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο εμβολιασμός που συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς.
Η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου:
Εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα και έχει ήδη ξεπεράσει τους 3.640.000 εμβολιασμούς.
Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην Ε.Ε. σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού.
Στα μέσα του μήνα, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας που δεν μπορούν να φτάσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο.
Τέτοιο πρόγραμμα δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη, ακριβώς επειδή επιχειρησιακά είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Και πάλι πρωτοπορούμε εμείς και θα το κάνουμε πρώτοι.
Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει το μονοδοσικό εμβόλιο, που είναι ενδεχομένως πιο εύκολο στη χρήση.
Στο τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-44.
Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς για να έχουμε τη δυνατότητα σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμών τον Ιούνιο. Ανέβηκε, ήδη, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η φόρμα όπου μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς, -ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές- θέλουν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση «Ελευθερία».
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, τις οποίες θα μας κάνει τον Ιούνιο, θα εμβολιάζονται και οι ηλικίες 18-29.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι θα υπάρχει μέσα στον Ιούνιο καθολική δυνατότητα εμβολιασμού, για όλες τις ηλικίες και άρα και η ανάλογη ευθύνη όλων μας να πάμε να εμβολιαστούμε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τον φίλο Πρωθυπουργό της Σλοβενίας είχαμε και σήμερα μια πολύ παραγωγική συνεργασία. Και καθώς η χώρα του αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2ο εξάμηνο του 2021, η ατζέντα φυσικά των θεμάτων που εξετάσαμε ήταν ευρεία.
Μας απασχόλησαν όμως, και οι διμερείς μας σχέσεις που ήδη εξελίσσονται με νέα δυναμική, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λιουμπλιάνα.
Οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως κράτη που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Μεσογείου. Το θαλάσσιο μέτωπο της Σλοβενίας μπορεί να είναι μικρό, αλλά ο ρόλος του μεγάλος, γι’ αυτό και στηρίζουμε την ένταξη της Σλοβενίας στην ομάδα των MED7, τη Σύνοδο της οποίας θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει φέτος η Ελλάδα.
Στο δρόμο της εξόδου από την πανδημία και οι δύο πλευρές θεωρούμε κλειδί της επόμενης μέρας την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υποστηρίζουμε ενθέρμως την Ευρωπαϊκή απόφαση για το Πράσινο Διαβατήριο. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό δηλαδή, το οποίο θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή προσκομίζουν ένα αρνητικό τεστ COVID-19 να ταξιδεύουν απρόσκοπτα, με προϋποθέσεις ασφαλής μετακίνησης για όλους.
Πρόκειται για μέτρο το οποίο μπορούν να εφαρμόσουν με ευελιξία όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, όμως, η νέα εμβολιαστική πραγματικότητα μας επιτρέπει να επικαιροποιήσουμε και τις οδηγίες για την είσοδο στην Ευρώπη πολιτών από τρίτες χώρες. Κάτι τέτοιο θα έδινε σοβαρή στήριξη στον τουρισμό. Κάτι το οποίο αφορά εξίσου την Ελλάδα, αλλά και τη Σλοβενία, ώστε όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, από την άλλη να αίρονται οι περιορισμοί.
Όπως είπα, η διμερής οικονομική συνεργασία μας αναπτύσσεται δυναμικά και σίγουρα αυτή θα κινηθεί σε ευνοϊκότερο περιβάλλον με την Ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του 2003 στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα ως παλαιότερο μέλος της Ένωσης -στην ευρύτερη περιοχή- πρωταγωνιστεί σε αυτήν την προσπάθεια. Και είμαι σίγουρος ότι η Προεδρεία της Σλοβενίας θα προσδώσει σε αυτήν τη δυναμική νέα ταχύτητα και γι’ αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα που επιβεβαιώνεται και η διενέργεια μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής με θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σλοβενία, τον μήνα Οκτώβριο.
Με τον φίλο Janes συζητήσαμε, επίσης, θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης τα οποία, δυστυχώς, στην περιοχή μας τέμνονται καθώς και τα δύο συνδέονται με τη συμπεριφορά της γειτονικής Τουρκίας.
Επανέλαβα στον συνομιλητή μου την καθαρή εθνική θέση που είναι και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν επιτρέπει και σε κανέναν να την απειλεί. Απορρίπτει τις προκλήσεις γιατί έχει αυτοπεποίθηση στις συζητήσεις και θεωρεί μοναδικό πλαίσιο για την εξέταση κάθε διαφοράς που μπορεί να υπάρχει, το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας και προφανώς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αφού δεν πρόκειται για διμερή αλλά για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και τήρησης των διεθνών κανόνων.
Και με την ευκαιρία αυτή θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας διότι συστηματικά και με συνέπεια στέκεται στο πλευρό των ελληνικών θέσεων σε κάθε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για το Κυπριακό υπήρξε, πιστεύω, μια κοινή απογοήτευση για τις εξελίξεις ή μάλλον θα έπρεπε να πω για τις μη εξελίξεις της Πενταμερούς συνάντησης της Γενεύης. Νομίζω ότι οι πρωταγωνιστές του αδιεξόδου είναι γνωστοί.
Γνωστή, όμως, είναι και η μοναδική οδός για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει σε όλες του τις αποφάσεις και σε όλα του τα ψηφίσματα τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως το μόνο πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς ξένους εγγυητές και βέβαια με ενεργή τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος αποτελεί πλήρες μέλος.
Αναφορικά, τώρα, με την πρόταση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου νομίζω ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι θα πρέπει να υπηρετεί μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική με δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών.
Ειδικά η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, που βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά ολόκληρη την ήπειρο. Οι κοινές προκλήσεις απαιτούν και κοινές λύσεις.
Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιμείνει στην τήρηση της σαφούς δέσμευσης της Τουρκίας να αποτρέπει παράνομα κύματα μεταναστών όπως η ίδια, εξάλλου, έχει συμφωνήσει στην κοινή δήλωση του 2016. Και ασφαλώς να υποδέχεται ξανά όσους ξεκίνησαν από τις δικές της ακτές και αποδείχθηκε τελεσίδικα ότι δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπεται να γίνονται μοχλοί πίεσης για άλλες σκοπιμότητες.
Τέλος, με τον Πρωθυπουργό της φίλης χώρας συζητήσαμε και για τη μεγάλη πρόκληση της Κλιματικής αλλαγής. Και η Ελλάδα και η Σλοβενία υποστηρίζουμε τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και ήδη η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απεξάρτησης από το λιγνίτη και στην πράσινη ανάπτυξη. Η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα αποτελεί κύριο συστατικό στοιχείο του Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».
Κλείνω με ευχαριστίες προς τον αγαπητό Janes για τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών όπως και στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι καθώς οι Έλληνες γιορτάζουμε φέτος δύο αιώνες ελευθερίας, η Σλοβενία συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής ως ανεξάρτητο κράτος. Πρόκειται για συμπτώσεις στο παρόν που έχουν όμως και ισχυρές ρίζες στο παρελθόν. Ήδη η μυθολογία ταξίδεψε τους Αργοναύτες στη Λουμπλιάνα όπου ο Ιάσονας ταξίδεψε με τον τρομερό δράκο ο οποίος αποτελεί και σήμερα το σύμβολο της πόλης κοσμώντας τον θυρεό και τη σημαία της. Ενώ και η ιστορία κατέγραψε τον Μάρτιο του 1821 την παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια στο περίφημο συνέδριο που έγινε στην κεντρική πλατεία της, υπέρ των εξεγερμένων τότε, λαών της περιοχής.
Οι σχέσεις των δύο χωρών μας, λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, έρχονται από μακριά και μας καλούν να τις οδηγήσουμε ακόμα πιο μακριά. Ευχαριστώ και πάλι για την άψογη διμερή συνεργασία και σας εύχομαι μια δημιουργική παρουσία στην φιλόξενη Αθήνα.
Janez Janša – με βάση τη διερμηνεία
Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ φίλε, είναι όντως μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ και συμμετείχα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Και κυρίως χαίρομαι που συμμετείχα σε μία συνάντηση όπου συζητήσαμε μία ποικιλία θεμάτων, όπως ανέφερε ο κύριος Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Ανέφερε ήδη τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Σλοβενίας, οι οποίοι είναι δεσμοί πολύ παλαιοί και μάλιστα ξεκίνησαν από χιλιετίες πριν, από τα βάθη της ιστορίας. Κάποιοι άλλοι δεσμοί ανάμεσα στις χώρες μας είναι πιο πρόσφατοι. Όλοι γνωρίζετε ότι μιλάμε πάντοτε για φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Και πολύ χαίρομαι, ειλικρινά, που είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Σλοβενίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία Προεδρία θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Είναι αλήθεια ότι μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις για τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω να σας συγχαρώ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε την πανδημία του COVID-19, με μεγάλο θάρρος και με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε αντλήσει πολλά διδάγματα από τα δικά σας μέτρα και πραγματικά υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία σας να θεσπιστεί το Πράσινο Διαβατήριο, το οποίο θα ισχύει για την κινητικότητα μεταξύ των κρατών-μελών.
Και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να δώσει κάποια ελευθερία ακόμα και πριν εξαφανιστεί η πανδημία. Θεωρούμε ότι οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αξίζουν αυτό μετά τα όσα έχουν υποφέρει με την πανδημία και είναι καθήκον μας να το κάνουμε πράξη. Πρέπει, δηλαδή, από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταστήσουμε δυνατόν κάτι τέτοιο όσο γίνεται συντομότερα.
Επίσης, συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Ελλάδος και της Σλοβενίας. Άρχισα ήδη να ασχολούμαι με ευρωπαϊκά θέματα, τα θέματα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από το 2003 στη Θεσσαλονίκη όπου ελήφθη αυτή η ιστορική απόφαση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα αποκτήσουν το δικαίωμα να γίνουν κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν εκπληρώσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Και, από τότε μάλιστα, αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που ωθεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να εκπληρωθούν τα ευρωπαϊκά standard.
Δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε. Καταρχήν να διατηρηθεί αυτή η δυναμική. Υπάρχουν -είναι αλήθεια- κάποια σημάδια κόπωσης σε αυτή τη διεργασία. Και το δεύτερο είναι να πραγματωθεί αυτό στην πράξη και να ολοκληρωθεί. Είναι, νομίζω, πλέον, καιρός αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έρθει αντιμέτωπη με διάφορες κρίσεις τα τελευταία 15 χρόνια, οικονομική κρίση, χρηματοπιστωτική κρίση, μεταναστευτική κρίση, στη συνέχεια μας έπληξε η πανδημία, το Brexit ήταν μια άλλη πρόκληση, είναι, νομίζω, όμως, πλέον καιρός να ανακάμψουμε όσο το δυνατόν συντομότερα.
Και στη συνέχεια να εστιάσουμε στα στρατηγικά ζητήματα τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την Ένωση. Και ένα από τα κυριότερα, μια πρώτη προτεραιότητα είναι η διεύρυνση. Η διεύρυνση διότι πρέπει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη η οποία να είναι ελεύθερη και ειρηνική.
Αυτός ο ευγενής στόχος δεν μπορεί όμως να εκπληρωθεί παρά μόνον όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και μέχρι στιγμής αυτή η επιθυμία είναι πολύ ισχυρή. Και για αυτό το λόγο η Σλοβενία θεωρεί ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια κορυφαία προτεραιότητα για την προεδρία μας. Όπως είπε και ο κύριος Μητσοτάκης, σκοπεύουμε να οργανώσουμε μια έκτακτη διάσκεψη μεταξύ χωρών Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία τον Οκτώβριο και ευχαριστώ τον κύριο Πρωθυπουργό για κάποιες πολύ ωραίες ιδέες που μου έδωσε για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα με στόχο να δώσουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική σε αυτές τις χώρες και έναν πραγματικό στόχο, ο οποίος ευελπιστούμε να εκπληρωθεί συντομότερα από τις προβλέψεις που έγιναν πριν από ένα έτος.
Βεβαίως, είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος, είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Είναι πολλά που πρέπει να κάνουν όχι μόνο οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων αλλά και από δικής μας πλευράς ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Αλλά πρέπει νομίζω να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στη Θεσσαλονίκη το 2003.
Επίσης, σας ευχαριστώ που με ενημερώσατε για το Κυπριακό. Και για κάποιες λεπτομέρειες που μου δώσατε σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα.
Όπως, έχω ξαναπεί η διττή προσέγγιση είναι πραγματική, υφίσταται. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει ως οικογένεια. Όσο είμαστε ενωμένοι, ίσοι με τους συναδέλφους από την Ελλάδα και την Κύπρο και εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι που τέθηκαν τον Μάρτιο, όταν ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα.
Επίσης, θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας στην ένταξη της Σλοβενίας στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών, στη “MED7”, στις 7 Μεσογειακές χώρες, γιατί η Σλοβενία είναι αλήθεια ότι είναι ένα μείγμα αλπικής περιοχής και μεσογειακών περιοχών. Είναι αλήθεια ότι είμαστε και εμείς μεσογειακή χώρα και αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό και δεν θέλουμε να χάσουμε καθόλου αυτόν μας τον χαρακτήρα
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πολύ και επίσης ευχαριστώ για τα όσα είπατε για τα θέματα τα οικολογικά και τα θέματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και τον τρόπο που συμβάλλετε στην επίλυσή τους.
Άλλωστε, όπως είπατε και εσείς, να προσθέσω ότι η Σλοβενία φέτος εορτάζει τα 30 χρόνια της Ανεξαρτησίας της, την ίδια χρονιά που η Ελλάδα εορτάζει 200 χρόνια ανεξαρτησίας όπως είπαμε και κατά τη συζήτηση που έγινε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Και πραγματικά αισθανόμαστε την αλλαγή που έχει γίνει αυτά τα χρόνια και βλέπουμε στην Ελλάδα τις στιγμές αυτές που το έθνος απέκτησε την ανεξαρτησία του είναι ιερές στιγμές στην ιστορία μας και πρέπει να τις θυμόμαστε, πρέπει να τις εορτάζουμε. Δεν έχει σημασία ποιο κράτος – μέλος της Ευρώπης εορτάζει την επέτειο. Πρέπει όλοι να εορτάζουμε, γιατί αυτές οι επέτειοι εμπλουτίζουν όλους μας.
Είμαστε όλοι ευρωπαίοι και είμαστε και Έλληνες, είμαστε Σλοβένοι, είμαστε Γερμανοί, είμαστε Γάλλοι, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι Ευρωπαίοι.
Σας ευχαριστώ πολύ. Ήταν μεγάλη χαρά μου η συζήτηση που είχαμε.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez είχαν το απόγευμα διάλογο με τον δημοσιογράφο του Politico Florian Eder, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ακολουθούν οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά.
Florian Eder: Για το πράσινο πιστοποιητικό. Ήσασταν ένας από τους πρώτους που εισήγαγαν την ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να έρθουν στην χώρα. Γιατί είναι σημαντικό να το έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο σύντομα αναμένουμε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ Florian. Καλώς ήρθατε Pedro και Janez (Janša). Είναι χαρά μας να σας φιλοξενούμε στην Ελλάδα για τη συμμετοχή σε μία εκδήλωση που έχει αναδειχθεί σε θεσμό δημόσιας συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Είναι πολύ σημαντικό το πράσινο πιστοποιητικό γιατί θέλουμε να επανέλθει η ελευθερία κίνησης των πολιτών όσο πιο γρήγορα γίνεται εντός της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να συμβεί όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε πως οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς να υφίστανται μη αναγκαίους περιορισμούς.
Όταν έθεσα για πρώτη φορά το θέμα αυτό -και το στήριξαν αμέσως τόσο ο Pedro όσο και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τότε- ήταν εμφανές πως θα έφτανε σύντομα η στιγμή που θα είχαμε ένα σημαντικό ποσοστό ευρωπαίων πολιτών που θα ήταν εμβολιασμένοι και θα χρειαζόμασταν μια κοινώς αποδεκτή βεβαίωση εμβολιασμού ή μια βεβαίωση πως κάποιος έχει νοσήσει ή μια κοινώς αποδεκτή βεβαίωση ότι υπεβλήθη σε τεστ πριν από το ταξίδι και είναι αρνητικός.
Το συζητήσαμε πολλές φορές, το εξετάσαμε και στο Πόρτο. Το τεχνικό έργο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Αναμένω πως το πιστοποιητικό θα είναι λειτουργικό πριν το τέλος του Ιουνίου. Και θα διευκολύνει τις ζωές μας, γιατί δεν θα χρειάζεται να προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες, αλλά θα δεχόμαστε όλοι το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ενώ τώρα πρέπει να δούμε την περίπτωση της κάθε χώρας σε διμερές επίπεδο.
Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς εξαρτόμαστε σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό και αναμένω ότι ο κόσμος όντως θα θέλει να ταξιδέψει το καλοκαίρι Ήδη είναι έκδηλη μια αίσθηση ευφορίας στην κοινωνία μας, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει το άνοιγμα.
Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας. Και ενώ ανοίγουμε σταδιακά θα πρέπει να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σεβόμαστε τους βασικούς κανόνες που έχουν ορίσει οι ειδικοί.
Αλλά ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, με τους λιγότερο δυνατούς περιορισμούς.
Και μια τελευταία παρατήρηση: θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην χώρα από όπου προήλθαν χωρίς επιπρόσθετη ταλαιπωρία. Επομένως, αυτό που ισχύει για ένα βορειοευρωπαίο που επισκέπτεται την Ελλάδα ή την Ισπανία, θα πρέπει να ισχύει και για το ταξίδι επιστροφής στη χώρα του.
(…)
Νομίζω μερικές φορές υπάρχει μεθοδολογική σύγχυση όταν μιλάμε για το πράσινο πιστοποιητικό. Στόχος είναι η διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων, όχι να υπαγορεύσουμε στα κράτη-μέλη τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες που βρίσκονται εντός της επικράτειάς τους.
Αυτή είναι μία διαφορετική συζήτηση. Έχουμε διαφορετικά νομικά συστήματα, διαφορετικές συνταγματικές προϋποθέσεις, όμως δεν πρέπει να συγχέουμε το πράσινο πιστοποιητικό με το δικαίωμα διαφορετικών χωρών να κάνουν διαφορετικά πράγματα. Πρόκειται απλά για ένα εργαλείο που θα επιτρέψει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα, για να το θέσω στην πιο βασική μορφή του.
Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους πολίτες: όταν θα θέλουν να κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την Ισπανία, την Ελλάδα ή άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες και σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι περιορισμοί θα εφαρμόζονται στους Έλληνες, τους Ολλανδούς ή τους Φινλανδούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα ή την Ισπανία. Για παράδειγμα, εάν στην Ελλάδα αποφασίσουμε ότι τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 12:00 τα μεσάνυχτα θα κλείνουν για όλους που βρίσκονται στην χώρα. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι μη απαραίτητες καραντίνες κατά την άφιξη και κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για το θέμα των ταξιδιών από τρίτες χώρες μετά από την τοποθέτηση του κ. Sánchez
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόκειται για κάτι που συζητήσαμε στο Πόρτο και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό. Πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν νέες ανησυχητικές μεταλλάξεις. Εάν πρέπει να ληφθεί απόφαση για τον περιορισμό των μετακινήσεων από μία συγκεκριμένη χώρα πρέπει να ληφθεί γρήγορα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη.
(…)
Αναγνωρίζεται πλέον ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιστάσεις που είμασταν ενδεχομένως υπερβολικά αργοί (ως Ευρώπη) στο να κατανοήσουμε πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν αυτές οι ανησυχητικές μεταλλάξεις. Όπως είπε ο Pedro, έχουμε πλέον σαφώς καλύτερη κατανόηση της φύσης της πανδημίας και πρέπει επίσης να υπάρχει καλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομίζω ότι αφορά πρωτίστως τις μεγαλύτερες χώρες που έχουν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες αυτές. Ωστόσο, πιστεύω πως ξεκάθαρα κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τον συντονισμό των πολιτικών μας για τα ταξίδια, τόσο εντός της Ευρώπης όσο και από τρίτες χώρες.
O Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση που κατέθεσε το 2020 στο δημόσιο διάλογο για τις πατέντες των εμβολίων.
«Επιτρέψτε να συγχαρώ τον Κυριάκο γιατί ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που δήλωσε, σε άρθρο, ότι τα εμβόλια πρέπει να αποτελούν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Τώρα λοιπόν έχουμε όλη αυτή τη συζήτηση για τις πατέντες και το τι θα κάνουμε μετά από όσα ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση πριν από μερικές ημέρες. Υπερασπίζομαι κι εγώ αυτήν την προσέγγιση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Sánchez για τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ερωτηθείς από τον συντονιστή της συζήτησης για το θέμα των πατεντών και το αν συμφωνεί με τον κ. Sánchez μετά και από τη συζήτηση που έγινε στο Πόρτο, ο Πρωθυπουργός απάντησε:
Είμαστε λίγο-πολύ ευθυγραμμισμένοι με την ανάγκη να είμαστε πιο ελαστικοί όσον αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας όταν πρόκειται για πατέντες. Έγραψα ένα άρθρο πριν από ένα χρόνο, στο οποίο υποστήριξα την άποψη ότι τα εμβόλια πρέπει να είναι παγκόσμια δημόσια αγαθά. Νομίζω ότι αυτό που υποστηρίζουμε και οι δύο είναι ότι από μόνη της η χαλάρωση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα αύριο το πρωί, αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε ότι σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για την επιτάχυνση της παγκόσμιας παραγωγής.
Ακούω τα επιχειρήματα που αμφισβητούν αυτήν την άποψη, δεν είμαι πεπεισμένος ότι έχουν δίκιο, αλλά μιλάμε για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Βραχυπρόθεσμα, αυτό που πιστεύω ότι όλοι συμφωνήσαμε στο Πόρτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν πρέπει να έχουμε περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές. Κακώς δεν πιστώνεται στην Ευρώπη το γεγονός ότι συνέχισε να εξάγει εμβόλια σε μια εποχή που ακόμη, τότε, η πλειονότητα του πληθυσμού της Ευρώπης δεν είχε εμβολιαστεί. Συνεισφέρουμε (ως Ευρώπη) σημαντικά στο πρόγραμμα COVAX και δεν επιβάλαμε ποτέ περιορισμούς στις εξαγωγές, όπως έκαναν για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμβεί είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουμε αγοράσει πλέον περισσότερα εμβόλια από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε -αυτό είναι γεγονός- και θα λάβουμε τελικά περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε. Το κάναμε σκόπιμα, γιατί θέλαμε να είμαστε ασφαλείς και να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να τα διοχετεύσουμε το συντομότερο δυνατόν σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Όμως, από μόνη της η απόφαση από την πλευρά της Ευρώπης να αγοράσει εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να τα διανείμει αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς διάκριση μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών, μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών, είναι κατά την άποψή μου μια σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν χρειαζόταν να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για την προμήθεια εμβολίων. Είμαι βέβαιος ότι θυμάστε τι συνέβη τους πρώτους μήνες της πανδημίας όταν όλοι αγωνιζόμασταν για να βρούμε μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας. Ήταν πολύ έντονο.
Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν μεν καθυστερήσεις -και νομίζω ότι η Επιτροπή ήταν ειλικρινής όταν είπε ότι προφανώς θα θέλαμε να είχαμε το εμβόλιο νωρίτερα- αλλά η απόφαση να αγοράσουμε εμβόλια, η απόφαση να αγοράσουμε επαναληπτικά εμβόλια για τα επόμενα δύο χρόνια για να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε ένα επαναληπτικό εμβόλιο εάν αυτό απαιτείται -που είναι πολύ πιθανό- νομίζω ότι είναι μια σημαντική ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μιας νέας ικανότητας προφανώς την οποία αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η οποία δεν είχε προγραμματιστεί έφοσον ήμασταν αναγκασμένοι, κατά κάποιο τρόπο, να επανεφεύρουμε τον τροχό καθώς προχωρούσαμε.
Πιστεύω λοιπόν ότι τα εμβόλια από τη μία πλευρά και φυσικά αυτό που κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και την πενθήμερη διάσκεψη κορυφής που είχαμε τον Ιούλιο, αποτελούν χαρακτηριστικά μιας Ευρώπης που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και είναι σε θέση να λαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές και ουσιαστικές αποφάσεις κατά την αντιμετώπισης μιας άνευ προηγουμένου κρίσης.
Είμαι αντίθετος στις ισοπεδωτικές επιθέσεις απέναντι στην Ευρώπη. Πιστεύω μάλιστα ότι και στους κόλπους της ίδιας της Ευρώπης αυτές οι δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις δεν έχουν αναγνωριστεί επαρκώς. Ίσως το συζητήσουμε αργότερα, αλλά το ύψος των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας για δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις δεν έχει προηγούμενο. Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα διαθέτουμε αυτά τα επιπλέον ποσά για να αναμορφώσουμε τις χώρες μας.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Florian Eder: Κύριε Μητσοτάκη, υπολογίσατε ανάπτυξη της τάξεως του 7% του ΑΕΠ. Είναι αυτή μια ευκαιρία για τη χώρα σας και την Ευρώπη που δεν θα πρέπει να χαθεί;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ναι. Όταν συζητούσαμε τον Μάρτιο του 2020 την οικονομική αντίδραση στην κρίση, οκτώ από εμάς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, έστειλαν μια επιστολή στον Charles Michel και ουσιαστικά ζήτησαν την εκκίνηση της συζήτησης για την δυνατότητα της Ευρώπης να δανειστεί ως μια υπερεθνική οντότητα και να στηρίξει την ανάκαμψη των κρατών-μελών, χωρίς τα κράτη-μέλη να πρέπει να επωμιστούν και άλλο χρέος.
Εκείνη την στιγμή, όπως θυμάστε, βρεθήκαμε σε αδιέξοδο. Ωστόσο, πήρε μόλις τρεις μήνες εντατικού lobbying και ήρθε η συνειδητοποίηση από όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή προτύπου. Και αυτό ακριβώς συνέβη τον Ιούλιο. Η δυνατότητα έκδοσης χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη κρατών-μελών μέσω επιχορηγήσεων και δανείων χωρίς να χρειαστεί τα ίδια τα κράτη-μέλη να δανειστούν κατά μόνας, σε συνδυασμό με μια χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ, δημιούργησαν τις συνθήκες, τον συνδυασμό δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, όχι μόνο για μια γρήγορη ανάκαμψη αλλά για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη.
Και η πραγματική πρόκληση θα είναι όχι μόνο τα ποσοστά ΑΕΠ αυτά καθαυτά. Πιστεύω όλοι θα έχουμε υψηλή ανάπτυξη, κυρίως την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, θα συμβεί. Αλλά τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή; Μια ανάπτυξη που θα κινείται από την κατανάλωση; Βεβαίως η κατανάλωση είναι ένα σημαντικό στοιχείο του ΑΕΠ αλλά δεν είναι αρκετό.
Θα πρέπει να εστιάσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας γιατί η εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες (reskilling) και η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) είναι σημαντικές παράμετροι αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι θέσεις εργασίας για να είναι κανείς σε θέση να επανεκπαιδεύσει τους εργαζόμενους ώστε να αναλάβουν αυτά τα πόστα.
Θα πρέπει να εστιάσουμε, όπως είπε ο Pedro, στην ταχεία προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, και θα πρέπει να έχουμε και ένα ισχυρό κοινωνικό στοιχείο, όπως συζητήσαμε στο Πόρτο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα μεταξύ των φύλων, να μειώσουμε την παιδική φτώχεια, να μειώσουμε γενικά τις ανισότητες.
Και να είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε και άλλους δείκτες πέραν του ΑΕΠ. Αυτή θα είναι μια πολύ επίκαιρη συζήτηση για το πώς θα αξιολογήσουμε την επίδοσή μας. Γιατί η Ευρώπη, στο σύνολό της, δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάπτυξη της οικονομίας. Έχει να κάνει με αυτό που αποκαλούμε «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», που δεν έχει να κάνει μόνο με την μέτρηση της ανάπτυξης.
Για μένα αυτό που είναι εντυπωσιακό με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ότι είναι ευθυγραμμίζεται εξαιρετικά με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Η πράσινη μετάβαση ήταν μέρος του σχεδίου μας αλλά τώρα έχουμε τα κεφάλαια να την στηρίξουμε.
Έλαβα την απόφαση αυτή -γιατί κάποιες φορές πρέπει να λάβεις μία τολμηρή απόφαση και μετά να επεξεργαστείς τις λεπτομέρειες υλοποίησής της- και τον Σεπτέμβριο του 2019 ανακοίνωσα πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείναμε όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με καύση λιγνίτη. Αρχικά κάποιοι σοκαρίστηκαν αλλά στη συνέχεια, όταν είδαμε τους αριθμούς, συνειδητοποιήσαμε πως, πράγματι, μπορούμε να πούμε στους νέους της Δυτικής Μακεδονίας πως υπάρχει και άλλο μέλλον, δεν χρειάζεται να αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας μόνον ως εργαζόμενους στις μονάδες λιγνίτη.
Και επεξεργαστήκαμε ένα πρόγραμμα μετάβασης, κινητοποιώντας συνολικά σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτή την περιοχή, που θα διοχετευτούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς.
Βεβαίως δεν είναι εύκολο να το κάνει κανείς και πρέπει να πείσεις τον κόσμο. Αλλά χωρίς τη χρηματοδότηση που πλέον είναι διαθέσιμη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα ήταν δύσκολο να τα καταφέρουμε, κινητοποιώντας μόνο κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα θα χρειαζόταν και περισσότερος χρόνος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό. Αλλά θα είχε κοστίσει και περισσότερο.
Η Ελλάδα πέρασε πολλά. Την προηγούμενη δεκαετία η χώρα υπέστη πολιτικές λιτότητας, ακόμα πιο σκληρές σε σχέση με αυτές στην Ισπανία. Επομένως φτάσαμε σε ένα σημείο που συνειδητοποιήσαμε πως στην εποχή μετά την πανδημία χρειαζόμαστε μια διαφορετική, μακρο-οικονομική προσέγγιση που ξεπερνά τους παραδοσιακούς, πολύ αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής σύγκλισης που αντιμετωπίζαμε όλοι.
Florian Eder: Και πότε συνειδητοποιήσατε ότι θα συμβεί, ότι θα υλοποιούνταν το Ταμείο Ανάκαμψης; Ήταν πριν τη Σύνοδο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι πριν τη Σύνοδο, έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά, γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να κλείσουμε τη συμφωνία. Μετά, θυμόμαστε τις συζητήσεις, το θέμα ήταν το πόσα χρήματα θα πήγαιναν σε επιχορηγήσεις, πόσα σε δάνεια, πόσα θα έπρεπε να κόψουμε από εδώ, εκεί. Και βεβαίως έγιναν και συμβιβασμοί.
Το συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας. Εξαρτάται από το πόσο καλά θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα. Στο τέλος της ημέρας επαφίεται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα θα δαπανηθούν και θα επενδυθούν σοφά, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουμε εκπονήσει. Το ισπανικό σχέδιο είναι εξαιρετικό, αυτό ακούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κι εμείς έχουμε κάνει καλή δουλειά.
Εν τέλει γνωρίζουμε ότι αμφότερες οι χώρες μας έχουν ένα ιστορικό σε ό,τι αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Ξέρουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς όσον αφορά τη δυνατότητα απορρόφησης πόρων από τα ταμεία συνοχής, χρήματα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική -βασικοί πυλώνες της συνοχής και της στήριξης για τον πρωτογενή τομέα- και ταυτόχρονα σε αυτά να προστεθούν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης.
Πιστεύω ότι εφόσον αυτά τα χρήματα δαπανηθούν σοφά για την επιτάχυνση των δύο μεταβάσεων, θεωρώ ότι δεν θα είναι ένα μοναδικό γεγονός. Άρα επαφίεται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την σωστή προσέγγιση.
Ο Pedro έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι ο τρόπος για να πείσουμε τις αποκαλούμενες «φειδωλές» χώρες ήταν να τους εξηγήσουμε ότι θα επωφεληθούν και οι ίδιες από την ανάκαμψη της ενιαίας αγοράς. Για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν παράγει ηλεκτροκίνητα οχήματα, πρέπει να τα αγοράσει από κάπου.
Η απάντηση δεν θα πρέπει να είναι απλά ένα μοντέλο εφάπαξ χρηματοδότησης.
Florian Eder: Έχετε ακούσει κάτι από την Επιτροπή, όπως είπατε, σε κάποιο Σχέδιο Ανάκαμψης που θα σας έδινε λόγο να υψώσετε «κόκκινη σημαία» και θα ήταν λόγος να παρέμβετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ειλικρινά, όχι. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι χώρες που στην αρχή αντιμετωπίστηκαν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό ήταν οι χώρες που υπέβαλαν στην Επιτροπή εγκαίρως τα καλοδουλεμένα σχέδια που είχαν. Οι χώρες που θα επωφελούνταν περισσότερο έχουν επεξεργαστεί με λεπτομέρεια τα σχέδιά τους. Στο τέλος της μέρας, δεν αναμένεται καμία χώρα να κοιτάξει την υποπαράγραφο χ του ισπανικού ή ελληνικού σχεδίου.
Απαντώντας σε ερώτηση του Florian Eder για το πώς βλέπει την Ευρώπη μετά τη λήξη της καγκελαρίας της Angela Merkel, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:
Συμφωνώ ότι οι τεκτονικές πλάκες της ευρωπαϊκής πολιτικής μετακινήθηκαν σε έναν βαθμό από την Angela Merkel όταν απομακρύνθηκε από τη θέση κάθετης αντίστασης σε αυτό που τελικά συνέβη τον περασμένο Ιούλιο.
Προς τιμήν της, πιστεύω ότι διαπίστωσε την ανάγκη η Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο, όπως συνέβη και στην περίπτωση των κοινών αγορών εμβολίων. Εάν η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη ασχολούνταν μόνο με το δικό της συμφέρον θα ήταν αναμενόμενο να προμηθευτεί εμβόλια ευκολότερα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες.
Δεν αναμένω κάποια αλλαγή προσέγγισης από την πλευρά της Γερμανίας. Φυσικά η θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μικρότερη συγκριτικά με του Pedro, αλλά αναμφίβολα η Angela Merkel είναι μία εξαιρετικά έμπειρη πολιτικός, με την ικανότητα να οικοδομεί συμβιβασμούς όταν είναι απαραίτητο. Ήταν, είναι, πάντοτε θα είναι, κατά βάθος Ευρωπαία.
Στο τέλος της ημέρας αυτή είναι η φύση των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι θεσμοί πρέπει να υπερβαίνουν τα πρόσωπα.
Σε ερώτηση για το πώς και το πότε αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:
Η δική μου ιστορία είναι ελαφρώς διαφορετική γιατί μεγάλωσα σε μια πολιτική οικογένεια. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ήταν πολλές οι στιγμές που είπα πως ποτέ μα ποτέ δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική. Μεσολάβησε μια μακρά διαδικασία, μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα και σε κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι η ουσία της δημοκρατίας είναι η συνεισφορά στη δημόσια σφαίρα.
Ως κάποιος που έχει ένα «προνομιακό» πολιτικό υπόβαθρο, ήξερα και ήταν πιο εύκολο για μένα να κάνω τα πρώτα βήματά μου στην πολιτική. Επομένως, αναρωτήθηκα πώς πείθεις κάποιον που δεν έχει το δικό σου πλεονέκτημα να μπει στην πολιτική εάν δεν το κάνεις ο ίδιος; Και αν νιώθεις ότι μπορείς να φέρεις την αλλαγή, προσπάθησέ το.
Όταν ξεκινάς στην πολιτική ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. Το ξέρει και ο Pedro καλά. Υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Υπάρχουν στιγμές που θεωρείς πως είσαι εντελώς εκτός του κάδρου και ξαφνικά κάτι συμβαίνει. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δεν είναι εύκολη δουλειά. Υπάρχουν στιγμές που πιστεύεις πως συνεισφέρεις κι εσύ σε μια σημαντική αλλαγή και λες «ναι, τελικά όλο αυτό αξίζει».
Στο τέλος της μέρας, δεν μπορείς να ασχοληθείς με την πολιτική εάν δεν είσαι πλήρως πεπεισμένος πως μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα. Εάν είσαι κυνικός και η προσέγγισή σου είναι «δεν αλλάζουν τα πράγματα, δεν έχει σημασία ποιος κυβερνά, ποια είναι τα κόμματα, οι ιδεολογίες», καλύτερα μείνε στο σπίτι σου ή περιόρισε τη συνεισφορά στις αναρτήσεις στα social media. Αλλά αν νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά τότε να εμπλακείς με όλα τα επίπεδα της δημόσιας σφαίρας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε πιστεύω, και αυτή είναι η πρόκληση για τη δημοκρατία στο μέλλον είναι το να πείσουμε τους νέους να ασχοληθούν με τον δημόσιο βίο. Κυρίως την εποχή των social media που δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, μια εποχή που οι δολοφονίες χαρακτήρων είναι η νόρμα παρά η εξαίρεση στον κανόνα.
Η «στρατολόγηση» ταλαντούχων ανθρώπων στην πολιτική, για να χρησιμοποιήσω επιχειρηματική ορολογία, θα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την επόμενη γενιά, τους ανθρώπους που θα έρθουν μετά από εμάς. Όλα όμως ξεκινούν με την πεποίθηση ότι μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα και αν έχεις το πάθος μπορείς να φέρεις την αλλαγή. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας στη δική μας δουλειά. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα, όλοι το ξέρουμε αυτό, αλλά αξίζει η προσπάθεια.
Ερωτηθείς από τον Florian Eder για το μεταβαλλόμενο τοπίο στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης και τη φθορά παραδοσιακών δυνάμεων, ο Πρωθυπουργός είπε για την εμπειρία της Ελλάδας:
Στην περίπτωσή μας, η κεντροδεξιά ήταν ουσιαστικά το μόνο κόμμα που επέζησε από τη ρήξη, τον πολιτικό σεισμό που ουσιαστικά σχεδόν διέλυσε την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα. Στην περίπτωσή μας το παραδοσιακό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αντικαταστάθηκε από κάτι άλλο, το οποίο, κατά την άποψή μου, μοιάζει ελάχιστα με τη Σοσιαλδημοκρατία, όπως τουλάχιστον ο Pedro την προσδιόρισε. Και ήταν η κεντροδεξιά που κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει, να ευδοκιμήσει και να ενισχυθεί. Αλλά ίσως το πέτυχε διότι έγινε λιγότερο ιδεολογική, πιο πρακτική, πιο προοδευτική και ικανή να κάνει το είδος της μεγάλης σύνθεσης και των αλλαγών που απαιτούνται σε ένα άρδην μεταβαλλόμενο τοπίο.
Στο μυαλό μου η διάκριση, για παράδειγμα, μεταξύ μεγάλου και ενός μικρού κράτους δεν έχει σημασία. Θέλουμε ένα αποτελεσματικό κράτος και αν αυτό το κράτος πρέπει να είναι παρόν σε μια εποχή που διαταράσσεται αυτό που αποκαλούμε κανονικότητα, θα πρέπει να είναι παρόν. Και ποιος θα περίμενε -αστειευόμουν με τον Υπουργό μου και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών μου- ότι μία κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι αυτή που έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία της Ελλάδας στηρίζοντας την πραγματική οικονομία. Αλλά ήταν απαραίτητο και έπρεπε να συμβεί.
Είναι η πράσινη μετάβαση ιδεολογική εκ φύσεως; Δεν είμαι σίγουρος. Υπερβαίνει ιδεολογίες. Έχει να κάνει με τη μοίρα των παιδιών μας. Υπάρχει ένα στοιχείο στο μυαλό μου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και έχει να κάνει με τη μείωση των ανισοτήτων και τη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής μορφής καπιταλισμού; Θα έλεγα ότι αυτό το όραμα μπορεί να είναι εξίσου συμβατό με έναν σοσιαλδημοκράτη όσο και με έναν πολιτικό από την κεντροδεξιά. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές συνταγές, αλλά πιστεύω ουδείς μπορεί σήμερα να δεχτεί -της κεντροδεξιάς περιλαμβανομένης- ότι οι μεγάλες ανισότητες που προκαλεί ένας καπιταλισμός δίχως ρυθμίσεις και έλεγχο μπορεί να είναι οικονομικά και ηθικά αποδεκτές.
Oι πρώτοι 50 από τους συνολικά 120 «αδιάφθορους» αστυνομικούς που θα στελεχώσουν το νέο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου αναμένεται να φθάσουν σήμερα στο νησί των Ανέμων, σε μια προσπάθεια ελέγχου των φαινομένων ανομίας που παρατηρούνται κατά καιρούς σε δημοφιλείς προορισμούς, ενόψει μάλιστα και του ανοίγματος της φετινής τουριστικής σεζόν.
Όπως δηλώνει στο newsbeast.gr ο δήμαρχος της περιοχής κ. Κωνσταντίνος Π. Κουκάς, στη Μύκονο έχει συσταθεί με Προεδρικό Διάταγμα από τον περασμένο Νοέμβριο αστυνομική Υποδιεύθυνση που πρακτικά τώρα αρχίσει να στελεχώνεται.
«Η υφιστάμενη δύναμή μας είναι 29 άτομα, σήμερα θα έρθουν τα 50 νέα και μέχρι το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στα μέσα του μήνα αναμένονται και οι υπόλοιποι, προκειμένου να φθάσουμε τον αριθμό των 120. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο πάλευα εδώ και χρόνια για να υλοποιηθεί» τονίζει, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο δήμος είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τους αστυνομικούς δωρεάν για όσο διάστημα απαιτηθεί!
«Έχουμε νοικιάσει σπίτια γι’ αυτό το σκοπό, προκειμένου να μην υπάρχει και η δικαιολογία ότι είναι ακριβά στη Μύκονο και ενδεχομένως να μην μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη διαμονή τους, όπως ακουγόταν παλαιότερα. Ο δήμος έχει επίσης παραχωρήσει κτίριο, για να συστεγαστεί επίσης δωρεάν η Υποδιεύθυνση της ΕΛ.Α.Σ και θέλω να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη που έχει δείξει την πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, γιατί παλαιότερα είχαμε παρατηρηθεί φαινόμενα ανομίας στο νησί. Είμαι 6,6 χρόνια δήμαρχος, και δεν είχα ξαναδεί ποτέ τέτοια ανταπόκριση από το υπουργείο».
Θυμίζουμε ότι ο κ. Κουκάς είναι αυτός που το 2018 είχε υποβάλλει μήνυση στον Άρειο Πάγο κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του τότε αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, «για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως, γιατί ενώ επιμόνως έστελνα επιστολές και τους «ενοχλούσα», δεν στελεχωνόταν το καλοκαίρι τη Μύκονο» όπως μας λέει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνόμευση στο νησί θα κινηθεί στα πρότυπα αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού, αφού η ΕΛ.ΑΣ. είναι έτοιμη να διαθέσει drones και συσκευές υψηλής τεχνολογίας, μέρος των οποίων είναι έτοιμο να καλύψει όχι μόνο το κράτος και ο δήμος Μυκόνου, αλλά και οι ευκατάσταστοι επιχειρηματίες της περιοχής που δεν αντέχουν να βλέπουν κάθε καλοκαίρι κακοποιούς να κλέβουν αντικείμενα μεγάλης αξίας από βίλες ή να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε άλλες παράνομες πράξεις, χωρίς να συλλαμβάνονται, είτε γιατί αδυνατούσε μέχρι σήμερα η αστυνομική δύναμη να τους αντιμετωπίσει, είτε γιατί υπήρχαν κατά το παρελθόν ένστολοι αξιωματικοί που εσκεμμένα δεν κινητοποιούνταν. Μετά το «ξήλωμα» της προηγούμενης διοίκησης του αστυνομικού τμήματος και την εκ νέου στελέχωση και επάνδρωσή του, η Μύκονος ευελπιστεί ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι εντελώς διαφορετικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Ο αδίστακτος απατεώνας τσέπωνε τα χρήματα και έλεγε στα θύματα: «Πετάγομαι στη ΓΑΔΑ και επιστρέφω…»
Την απίστευτη ιστορία ενός 42χρονου απατεώνα που παρίστανε τον αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών προσέγγιζε τα θύματα του δήθεν ότι μπορούσε να τους πουλήσει κατασχεμένα οχήματα από τον ΟΔΔΥ και αφού τα «δάγκωνε» εξαφανιζόταν, παρουσιάζει το protothema.gr. Μάλιστα, ο θρασύτατος απατεώνας για να γίνεται πιο πιστευτός στους «πελάτες» του, έκλεινε ραντεβού σε καφέ γνωστής αλυσίδας πίσω από το κτήριο της ΓΑΔΑ και μόλις τα λεφτά άλλαζαν χέρια και τσέπωνε τα μετρητά, τους ζητούσε να περιμένουν για λίγο μέχρι να πεταχτεί στο γραφείο του στην Ασφάλεια να τους φέρει τα κλειδιά και γινόταν καπνός.
Η Ασφάλεια Εξαρχείων μετά την καταγγελία του τελευταίου θύματος του «μαϊμού αστυνομικού» και ενδελεχή έρευνα κατάφερε να τον ταυτοποιήσει με αποτέλεσμα να στείλει στον εισαγγελέα τον φάκελο της «δεμένης» υπόθεσης χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει μέχρι στιγμής συλληφθεί. Ο 42χρονος κατηγορείται για παράβαση των άρθρων 175,386 Π.Κ «Αντιποίηση αρχής και απάτη από δράστη επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, δρώντα κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια» ενώ μέχρι στιγμής έχουν προκύψει 13 περιπτώσεις απάτης με το ίδιο modus operandi.
«Πετάγομαι στη ΓΑΔΑ και επιστρέφω…»
Όταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της 9ης Απριλίου, ένας 23χρονος άνδρας πέρασε το κατώφλι του Τμήματος Εξαρχείων και κατήγγειλε την περιπέτεια που είχε από έναν «συνάδελφο» τους και μάλιστα όπως τους είπε από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, οι έμπειροι αξιωματικοί κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το θύμα, κατέθεσε ότι ο «αστυνομικός» με το μικρό όνομα Μιχάλης που έχει γραφείο στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης στη λεωφόρο Αλέξάνδρας, τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω της αδερφής του η οποία εργάζεται σε καφέ της περιοχής του Χολαργού στην οποία ο «αστυνομικός» σύχναζε ως πελάτης, του είπε ότι μπορεί να μεσολαβήσει για αγοράσει σε χαμηλή τιμή ένα αυτοκίνητο από τον ΟΔΔΥ. «Ο Μιχάλης, προφασιζόμενος ότι είναι αστυνομικός και υπηρετεί στη Δίωξη Ναρκωτικών, με έδρα το κτήριο της ΓΑΔΑ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, την 9-4-2021 και περί ώρα 07:50 συναντήθηκε με τον ανωτέρω μηνυτή στην οδό Δημητσάνας έξωθι του καταστήματος Γρηγόρης όπισθεν του κτηρίου της ΓΑΔΑ και με το πρόσχημα ότι μπορεί νομότυπα να του πουλήσει κατασχεθέν από την υπηρεσία του αυτοκίνητο πριν αυτό παραδοθεί στον ΟΔΔΥ κατάφερε να του αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ και εν συνεχεία να εξαφανιστεί λέγοντας ότι μεταβαίνει στα γραφεία της υπηρεσίας για να τακτοποιήσει τα γραφειοκρατικά της μεταβίβασης» αναφέρει το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία. Έτσι, όταν ο 22χρονος είδε ότι περνούσε η ώρα και τα κλειδιά του αυτοκινήτου μαζί με τα χαρτιά δεν έρχονταν και ο «αστυνομικός» που είχε πεταχτεί στο γραφείο του στη ΓΑΔΑ ήταν άφαντος, πήγε στο Τμήμα Εξαρχείων.
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Εξαρχείων, έπιασαν αμέσως δουλειά και μέσα από «πηγές» και δίκτυα προσώπων κατάφεραν πολύ γρήγορα να ταυτοποιήσουν τον «μαϊμού» αστυνομικό και να τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί. Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό «Από την έρευνα που κάναμε στο ηλεκτρονικό αρχείο της υπηρεσίας μας, διαπιστώσαμε ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος έχει κατηγορηθεί και άλλες φορές γιατί δρα κατά σύστημα με πανομοιότυπο τρόπο παρουσιαζόμενος δηλαδή ως αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών και καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να εξαπατά πολίτες αποσπώντας χρηματικά ποσά». Μάλιστα, όπως φαίνεται ο απατεώνας έχει «δαγκώσει» κόσμο όχι μόνο από την Αθήνα καθώς ανάμεσα στις 13 περιπτώσεις υπάρχουν θύματα και από την επαρχία όπως η περίπτωση δύο γυναικών που στις 16 Απριλίου κατέθεσαν μήνυση στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.
Μετά από μάχη ενός μηνός, κατέληξε 66χρονος αρνητής ιερέας που λειτουργούσε για περισσότερα από 40 χρόνια σε εκκλησία του Χορτιάτη.
Ο πατέρας Χαράλαμπος, που όπως είπε στο MEGA η πρεσβυτέρα του, αμφέβαλε για την πανδημία και δεν τηρούσε πιστά τα μέτρα προστασίας. Αυτή του η άρνηση του κόστισε την ζωή, νόσησε και έναν μήνα μετά άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο αρνητής ιερέας δεν φορούσε ποτέ μάσκα στην εκκλησία, και έδιωχνε τους πιστούς που φορούσαν μάσκα μέσα στην εκκλησία κάνοντας κήρυγμα κατά της πανδημίας.
Οι κινήσεις και η φιλοσοφία του ιερέα τους μήνες της πανδημίας, είχαν προκαλέσει κατά διαστήματα προβληματισμό και αντιδράσεις από πιστούς και την Μητρόπολη. Κάτοικοι της περιοχής τονίζουν πως ο 66χρονος επηρέασε πολλούς με τη στάση του, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και δεν γνωρίζουν πόσοι έχουν νοσήσει απο την εγκληματική ανευθυνότητα του ιερέα που τελικά έχασε την ζωή του.
Όταν πριν από έναν μήνα νόσησε, και κατόπιν εορτής, άρχισε να τηρεί πιστά τα μέτρα προστασίας αλλά η μάχη με τον ιό.
Το πρωί της Κυριακής, ο ιερέας κηδεύτηκε με την εγκληματική ανευθυνότητα να συνεχίζεται από τους πιστούς που δεν κρατούσαν αποστάσεις.
Τουλάχιστον είκοσι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα, σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί νωρίτερα από τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Με βάση αυτόν τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι νεκροί ανέρχονται σε 20 και οι τραυματίες στους 65.
Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σειρήνες προειδοποίησης για εκτόξευση πυραύλων ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις, λίγα λεπτά μετά το τελεσίγραφο που εξέδωσε η Χαμάς καλώντας το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από δύο σημεία ανάφλεξης στην πόλη.
Ματαιώθηκε, λόγω των ταραχών, η πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ».
Εκκενώθηκε το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ
Φωτιά ξέσπασε στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ
Ο ισραηλινός στρατός τόνισε πως ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το Ισραήλ.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε πως άκουσε τρεις εκρήξεις στο κεντρικό Ισραήλ.
Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,9% (μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την μέτρηση του Απριλίου). Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,2% (23,5% τον προηγούμενο μήνα), το ΚΙΝΑΛ με 7,2% (7%), το ΚΚΕ με 6,1% (6,4%), η Ελληνική Λύση με 3,9% (4%), το ΜΕΡΑ 25 με 3,2% (3,4%). Η διασπορά ψήφου ( άλλο κόμμα, λευκό, άκυρο, αποχή, αναποφάσιστοι) συγκεντρώνει το 19,5% στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων.
Στο ερώτημα ποιος ξέρει καλύτερα οικονομικά, ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομική κρίση, και ποιος είναι ικανός να φέρει επενδύσεις στην χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναμφισβήτητα και με διαφορά πρώτος, με τον Αλέξη Τσίπρα να παλεύει με τον ΚΑΝΕΝΑ για να βγει δεύτερος.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών, πρώτος έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, με 77,9% και ακολουθεί ο υπουργός Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου με 59,8%. Τρίτος στην αξιολόγηση είναι ο υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας, με 58,9% και τέταρτος-επίσης ενισχυμένος- ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης με 54% θετικές γνώμες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπλήρωση της πρώτης εξάδας από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα (50,5%) και Εργασίας κ. Κ. Χατδηδάκη (43,8%).
Αυτό που περίμεναν πολλοί έγινε: ο FDA έδωσε το «πράσινο φως» για τα γίνονται τα εμβόλια της Pfizer / BioNTech και σε εφήβους.
Η άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την COVID-19 επεκτάθηκε στους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (10.05.2021) ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA).
Πρόκειται για «σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της πανδημίας» του νέου κορονοϊού, έκρινε η Τζάνετ Γούντκοκ, η οποία ασκεί χρέη υπηρεσιακής διευθύντριας του FDA, διαβεβαιώνοντας πως «η ενέργειά μας επιτρέπει στον νεότερο πληθυσμό να προστατευθεί έναντι της COVID-19», καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα αρχίζει να επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα.
Μέχρι χθες, η επείγουσα χρήση του εμβολίου αυτού είχε εγκριθεί για τους 16 ετών και άνω. Θα μπορεί πλέον να χορηγηθεί σε εκατομμύρια εφήβους, οι οποίοι θα λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου με ίση ποσότητα του προϊόντος με αυτή για τους ενηλίκους.
«Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η υπηρεσία προχώρησε σε διεξοδική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων», διαβεβαίωσε η Γούντκοκ.
Την Τετάρτη, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του προϊόντος των Pfizer/BioNTech για αυτό το ηλικιακό φάσμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν οι έφηβοι στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Μετά την ανακοίνωση της έγκρισης της χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον FDA, «θα είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε αμέσως», τόνισε.
Περίπου 20.000 φαρμακεία θα είναι σε θέση να εμβολιάζουν έφηβους από μεθαύριο Πέμπτη, ενώ δόσεις του προϊόντος θα διανεμηθούν επίσης σε παιδίατρους, διευκρίνισε.
Στις ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης άλλα δύο εμβόλια για την COVID-19, αυτό της Moderna και αυτό της Johnson & Johnson, αμφότερα για τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω.
Τα περισσότερα παιδιά δεν παρουσιάζουν παρά ήπια συμπτώματα της νόσου – και σε ορισμένες περιπτώσεις κανένα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, ενώ φυσικά δεν υπάρχει καμία μελέτη για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανάπτυξή τους. Επιπλέον, μεταδίδουν τον ιό.
Περί το 46% των Αμερικανών ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Ωστόσο ο ρυθμός της εκστρατείας ανοσοποίησης έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με την κορύφωσή του στα μέσα Απριλίου, όταν χορηγούνταν κατά μέσον όρο 3,3 εκατ. δόσεις την ημέρα για επτά ημέρες. Ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε 2,1 εκατ. δόσεις την ημέρα την 4η Μαΐου, κατά τους αριθμούς των CDC, ήτοι κατά το ένα τρίτο.
Η Pfizer αναμένει να έχει δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για τα παιδιά 2 ως 11 ετών τον Σεπτέμβριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μιμηθεί σύντομα το παράδειγμα των ΗΠΑ και να εγκρίνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους.