Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΠΟΥ: «Πολύ ανησυχητική» η κατάσταση στην Ευρώπη - Νωρίς για αισιοδοξία




Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι «πολύ ανησυχητικό», είπε την Τετάρτη ο τοπικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Επιπλέον, παρότρυνε τις κυβερνήσεις να το σκεφτούν «πολύ σοβαρά» προτού προχωρήσουν σε χαλάρωση των μέτρων πρόληψης.

«Μια δραματική αύξηση κρουσμάτων σε διάφορα σημεία του Ατλαντικού δείχνει πως η εικόνα παραμένει πολύ ανησυχητική στην Ευρώπη», ανέφερε ο Δρ. Χανς Κλούγκε. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο σε αυτόν τον μαραθώνιο».

Ο Δρ Μπρους Έιλγουορντ, ανώτατος σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, επιστρέφοντας από επίσκεψή του στην Ισπανία, είπε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για αισιοδοξία αλλά και ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού έχει «οπωσδήποτε παρουσιάσει μείωση».

Απάντηση Τέντρος στις δηλώσεις Τραμπ

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του Αμερικανού πρόεδρου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απάντησε ότι «σε αυτήν την κρίσιμη φάση της πανδημίας, δεν είναι η στιγμή για περικοπές στη χρηματοδότηση».


REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κατάσχεση ΣΔΟΕ σε 4 τόνους ακατάλληλα αντισηπτικά και χιλιάδες μάσκες που προβάλλονταν σε τηλεπωλήσεις



Στην κατάσχεση 4.070 λίτρων διαλυμάτων που προβάλλονταν ως αντισηπτικά και 2.308 χειρουργικών μασκών χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια προέβη το ΣΔΟΕ. Τα προϊόντα προβάλλονταν σε τηλεπωλήσεις αλλά και στο ίντερνετ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, κλιμάκιο υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής διενήργησε έλεγχο σε επιχείρηση, η οποία, μεταξύ άλλων, εμπορεύεται προϊόντα ατομικής προστασίας και προσωπικής φροντίδας, και προέβη στην κατάσχεση:

ποσότητας 4.070,95 λίτρων διαλύματος που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ελεγχόμενης, για την οποία διαπιστώθηκε η μη σύννομη κυκλοφορία της, αφού, σύμφωνα με έγγραφο που μας απέστειλε ο ΕΟΦ, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας μας, τα συγκεκριμένα διαλύματα, τα οποία προβάλλονταν και διαφημίζονταν ως αντισηπτικά, δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια και, κατά συνέπεια, δεν κυκλοφορούσαν νόμιμα στη χώρα μας ως βιοκτόνα-αντισηπτικά.

ποσότητας 2.308 χειρουργικών μασκών για τις οποίες δεν επεδείχθησαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης.

Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για την κατάσχεση:

ΣΔΟΕ: Κατάσχεση αντισηπτικά

Σε αποθηκευτικό χώρο της ανωτέρω επιχείρησης, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες χειρουργικών μασκών, καθώς επίσης και διαλυμάτων τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά στη χώρα μας, με προέλευση από Τουρκία και Κίνα. Τα παραπάνω προϊόντα διαφημίζονταν κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες, μέσω καταιγισμού τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και μέσω διαδικτύου ως αντισηπτικά. Συγκεκριμένα, συνολικά εντοπίστηκαν 4.070,95 λίτρα (που αντιστοιχούσαν σε 55.201 τεμάχια των 100ml και 50ml) προϊόντων, τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά αλλά διαφημίζονταν ως αντισηπτικά, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

Επίσης όσον αφορά την υποχρέωση συμμόρφωσης της επιχείρησης προς τις διατάξεις του άρθρου 2 της από 14/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Τεύχος Α 64/14.3.20) περί καταγραφής των αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε απογράψει ανακριβώς στη δήλωση που υπέβαλε ηλεκτρονικά με ημερομηνία 30/03/20, ποσότητα 2.042 τεμαχίων χειρουργικών μασκών και 1.062,95 λίτρων υγρού.

ΣΔΟΕ: Κατάσχεση μάσκες από τηλεπωλήσεις

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ έχει ήδη ενημερώσει με έγγραφό του τη γενική γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία ήταν η αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή των διατάξεων της από 14/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί καταγραφής αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα, για τις δικές της κατά νόμο ενέργειες όσον αφορά τα κατασχεμένα είδη.


Al Jazeera: Πώς η Ελλάδα ίσιωσε την καμπύλη του κορωνοϊού


Στην περίπτωση της Ελλάδας και στο πώς κατάφερε να ισιώσει την καμπύλη του κορωνοϊού αναφέρεται δημοσίευμα του Al Jazeera, το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής του στην Αθήνα Γιάννης Ψαρόπουλος.

Με τίτλο «Πώς η Ελλάδα ίσιωσε την καμπύλη του κορωνοϊού» και υπότιτλο «Το lockdown που επιβλήθηκε νωρίς, εξαιτίας της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της χώρας, οδήγησε την Ελλάδα στο να χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών ΜΕΘ που διαθέτει», το ρεπορτάζ ξεκινάει παραθέτοντας τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα: Ακύρωσε όλα τα καρναβάλια, στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και πολλοί θεώρησαν το μέτρο υπερβολικό. Όμως οι Έλληνες γρήγορα έβαλαν το επαναστατικό τους πνεύμα στην άκρη και υπάκουσαν στις συμβουλές της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι.

Το αποτέλεσμα είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων -81 την Τρίτη, σε σύγκριση με τους 17.000 στη γειτονική Ιταλία. Ακόμα και μετά τις πληθυσμιακές προσαρμογές, η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη. Επίσης, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα τα πάει καλύτερα. Οι θάνατοι που έχει καταγράψει είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς του Βελγίου (2.035) και της Ολλανδίας (1.867), που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή: «Κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα, ταχύτητα είναι ζητήματα που έχουν οικονομική σπουδαιότητα. Τα σχολεία μας έκλεισαν πριν να έχουμε το πρώτο θύμα. Οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, αφού είχαν θρηνήσει δεκάδες».

Άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ και προσλήψεις 4.000 γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη συνέχεια αναφέρεται η άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι η κυβέρνηση «επέδειξε μια πολύ επαγγελματική, “managerial”, προσέγγιση, από πολύ νωρίς» και παρατίθενται οι περικοπές που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας, εξαιτίας της λιτότητας.

Σημειώνεται ότι από τα 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας που είχε η χώρα τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση τα ανέβασε σε 910 και προσέλαβε πάνω από 4.000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μια άλλη αδυναμία είναι ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι πάνω από 60. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η προωθημένη γραμμή άμυνας ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η Ελλάδα να αμυνθεί και απέδωσε.

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών ΜΕΘ
Αυτή τη στιγμή η χώρα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών ΜΕΘ.  Στη συνέχεια, ο Παγουλάτος σημειώνει ότι η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης ίσως άφησε την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση, καθώς η χώρα χρειάστηκε να  διαχειρίζεται κρίσεις από το 2010. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σημειώνει: «Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα. Θέλουμε να πει ο κόσμος ότι η Ελλάδα το διαχειρίστηκε αυτό καλά. Αν επιτύχουμε θα έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη φήμη μας. Η Ελλάδα αναδύθηκε από μια δεκαετή οικονομική κρίση, με κατεστραμμένη αξιοπιστία και θέλουμε να αφήσουμε πίσω την ταμπέλα του μαύρου πρόβατου της Ευρώπης». Τώρα όμως η Ελλάδα ίσως να πέτυχε τον στόχο της να κερδίσει πίσω την αξιοπιστία της. Όχι μόνο έλαβε νωρίς τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αλλά και όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα, ο Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να μην το επιτρέψει. Αν και η μάχη που δόθηκε είναι νομικά και ηθικά αμφισβητούμενη, ήταν αποτελεσματική και κέρδισε το χειροκρότημα των Ευρωπαίων ηγετών, που χαρακτήρισαν την Ελλάδα «ασπίδα της Ευρώπης». Η αποτελεσματική διαχείριση δύο κρίσεων ταυτόχρονα έδωσε στον Μητσοτάκη τη φήμη της καλής διαχείρισης, σε αντίθεση με ηγέτες που αψήφησαν τον κορωνοϊό στα αρχικά στάδια.


Στη συνέχεια το ρεπορτάζ παραθέτει τις οικονομικές συνέπειες του lockdown. Αναφέρει ότι ακόμη και η τουριστική βιομηχανία θυσιάστηκε, καθώς ξενοδοχεία και μουσεία έχουν κλείσει. Μέσα σε μια νύχτα, μεγάλα κομμάτια του εμπορίου και των υπηρεσιών, που τροφοδοτούν με φόρους τη χώρα, μετατράπηκαν σε δαπάνες για την κυβέρνηση.

Το κόστος των επιδοτήσεων και εκπτώσεων φόρων στις επιχειρήσεις και στα 2,4 εκατ. εργαζομένων που επηρεάστηκαν από τα μέτρα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο μόνο, ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ. Πώς μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση αποφάσισε να διακινδυνεύσει μία ακόμη; «Υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ των συνεπειών στην υγεία και των οικονομικών συνεπειών» δηλώνει ο Πάνος Τσακλόγου, που χρημάτισε σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών στην εποχή της κρίσης. «Όσο νωρίτερα αποφασίζεις μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στην οικονομία…δεν είναι εύκολος ο συμβιβασμός». Ο Πατέλης δηλώνει ότι η ομάδα διαχείρισης της κρίσης της κυβέρνησης αντέστρεψε το επιχείρημα. «Υπήρξε συναίνεση ότι όσο χειρότερη είναι η κατάσταση της υγείας, τόσο χειρότερο θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε. Επίσης, λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να διαθέτει δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ύψους 15,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ρευστό της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα και στις εμπορικές τράπεζες ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή. Αυτό το «μαξιλάρι» κρατάει την Ελλάδα σε υγιή οικονομική κατάσταση, μεσοπρόθεσμα, προειδοποιεί ο Τσακλόγλου. «Το εκτιμώμενο κόστος  του κορωνοϊού στον προϋπολογισμό της Ελλάδας είναι 3,5-5 δισ. ευρώ μηνιαίως», λέει και συμπεραίνει ότι το απόθεμα ρευστού υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει για τρεις μήνες ή λίγο περισσότερο.

Οικονομικά μέτρα

* Σε 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (περίπου το 80% του συνόλου) θα δοθεί βοήθημα 800 ευρώ. Το κόστος εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,53 δισεκατομμύρια δολάρια).

* Για 2,2 εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και 700.000 αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες έχει γίνει αναστολή είσπραξης φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τον Απρίλιο. Το κόστος για την κυβέρνηση εκτιμάται σε περαιτέρω 2,1 δισ. ευρώ (2,29 δισ. δολάρια) και 1,6 δισ. ευρώ (1,74 δισ. δολάρια) αντίστοιχα.

* Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,09 δισ. δολ.) σε δάνεια επιστρεπτέας προκαταβολής από την κυβέρνηση.

* Οι κυβερνητικές δαπάνες ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ (762 εκατομμύρια δολάρια) για την πρόσληψη περισσότερων γιατρών και νοσοκόμων, τη δημιουργία προσωρινών κέντρων υγείας, την αγορά τεστ διάγνωσης και προληπτικών ατομικών τεστ και την παροχή μπόνους στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

* Τα μέτρα για την προστασία της οικονομίας θα φθάσουν το συνολικό κόστος των 14 δισ. ευρώ (15,25 δισ. δολ.), με 10 δισ. ευρώ επιπλέον (10,89 δισ. δολάρια) σε μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής ρευστότητας -συνολικά 24 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 13% του ΑΕΠ του 2019.


Πηγή: iefimerida.gr 


Κορωνοϊός – ΟΗΕ: 1,25 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή περικοπή μισθού


Κορωνοϊός: Η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τι εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.

Σε εφιαλτικές εκτιμήσεις για τους εργαζόμενους προχώρησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, που υποστηρίζει ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «σοβαρότερη κρίση της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς 1,25 δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους.

Νέα μελέτη της υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η πανδημία θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλον τον κόσμο, μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή 195 εκατομμύρια ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης (για εβδομάδα εργασίας 48 ωρών).

Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο

Οι αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι θα πληγούν σφοδρά, όμως σε απόλυτους αριθμούς, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αυτήν την περίοδο του έτους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτές οι απώλειες σε ώρες εργασίας και σε θέσεις απασχόλησης συνιστούν «τη σοβαρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β΄ΠΠ», προειδοποιεί η ΔΟΕ.

Οι τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα

Πολλές χώρες έχουν ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 75.500 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα. Στον ενεργό πληθυσμό των 3,3% δισεκατομμυρίων εργαζομένων, πάνω από τέσσερις στους πέντε (ποσοστό 81%) επηρεάζεται από το πλήρες ή μερικό κλείσιμο των χώρων εργασίας. Έτσι, 1,25 δισεκ. άνθρωποι απασχολούνται σήμερα σε τομείς που θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αυξηθούν «δραστικά και καταστροφικά» οι απολύσεις και να μειωθούν οι μισθοί και οι ώρες εργασίας.

Η τελική αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας για φέτος θα εξαρτηθεί για πολλούς από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, καταλήγει η ΔΟΕ, η οποία στην προηγούμενη εκτίμησή της, στις 18 Μαρτίου, έκανε λόγο για 25 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας αλλά τώρα κρίνει πιθανό ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος.


Πηγή : protothema.gr


Ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά σχολεία «φέρνει» νέα ΚΥΑ


Εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές αποφασίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, στο πλαίσιο των μέτρων της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.

Η ΚΥΑ αναμενόταν από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς υπήρχαν καταγγελίες από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για αυθαιρεσίες από πλευράς ορισμένων σχολαρχών και, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις και για τους εργαζομένους και τη σχέση εργασίας τους με την επιχείρηση, απαγορεύοντας τις απολύσεις από 18/3 και έπειτα, καθώς επίσης και την αναπροσαρμογή διδάκτρων.

«Εξασφαλίζουμε όρους βιωσιμότητας για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας», σχολίασαν με κοινή τους δήλωση η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

«Μέριμνά μας είναι πρωτίστως η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η διατήρηση της στενής επαφής μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Εξίσου σημαντική, η πρόβλεψη στήριξης του προσωπικού και των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και των οικογενειών που καλούνται να καταβάλουν δίδακτρα στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές», σημείωσαν.

«Καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προχωρά με την πολύτιμη συνδρομή εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης και μαθητών, εξασφαλίζουμε όρους βιωσιμότητας για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την επόμενη ημέρα της κρίσης πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, πιο δυνατοί και έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε να βγούμε και από αυτήν την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», κατέληξαν.

Ειδικότερα, τα κυριότερα σημεία της απόφασης είναι τα εξής:

Ι. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

1. Δεν αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλε-εκπαίδευση) και οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά από τους εργοδότες τους. Ως εκ τούτου, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).

2. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν λάβει διοριστήριο, καθώς και το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικών δομών, μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως (τηλε-εκπαίδευση/τηλε-κατάρτιση) και σε αυτήν την περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας τους δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τους εργοδότες τους. Ομοίως, στην περίπτωση αυτή δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).

3. Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω δύο κατηγορίες, τελούν σε αναστολή για το χρονικό διάστημα από 15/3/2020 έως και 30/4/2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας). Για όσους από τους εργαζομένους της παρούσας παραγράφου παρέχουν υπηρεσίες σε διοικητικές λειτουργίες ή εξ αποστάσεως εργασία με σκοπό την υποστήριξη της διαδικασίας της τηλε-εκπαίδευσης ή των λοιπών λειτουργικών αναγκών της εκπαιδευτικής δομής, οι συμβάσεις εργασίας κατ' επιλογή της επιχείρησης-εργοδότη δεν αναστέλλονται. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους.

4. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης).

5. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, τότε αναστέλλονται οι συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού όλων των κατηγοριών, το οποίο δικαιούται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα λοιπά μέτρα στήριξης.

ΙΙ. ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

1. Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.ά., από τους εργοδότες-επιχειρήσεις δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους.

2. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου κατ' αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλε-εκπαίδευσης/τηλε-κατάρτισης.

3. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το ανωτέρω διάστημα.

ΙΙΙ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες από 18/3/2020, ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Άρθρο «φωτιά» του Μάθιου Νίμιτς: Έτσι έπεισα Αθήνα και Σκόπια να καταλήξουν σε λύση



Με ένα μακροσκελές άρθρο στο Cambridge University Press, ιστοσελίδα του ομώνυμου πανεπιστημίου, ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, αποκαλύπτει -μεταξύ άλλων- τα πέντε ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, πριν την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών το 2018, αλλά και πως τελικά έπεισε Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Η Διαμάχη του Ονοματολογικού – Το Μακεδονικό ζήτημα επιλύθηκε;», ο Μάθιου Νίμιτς εξηγεί πως στις 17/1/2018 ξεκίνησε ο τελικός και επιτυχημένος γύρος διαπραγματεύσεων.

Σκόπια και Αθήνα κλήθηκαν να εξετάσουν πέντε ονόματα:

 North Macedonia (Βόρεια Μακεδονία)
Upper Macedonia (Άνω Μακεδονία)
Macedonia-Skopje (Μακεδονία-Σκόπια)
Vardar Macedonia (Βαρδάρ Μακεδονία)
Nova Macedonia (Νέα Μακεδονία που είχε προταθεί από τον Σάιρους Βανς το 1993 αλλά απορρίφθηκε και από τις δύο χώρες).



Πώς έπεισε και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία

Τα Σκόπια τελικά επέλεξαν το «North Macedonia» (Βόρεια Μακεδονία) λίγες μέρες πριν από τις Πρέσπες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία Νίμιτς, πως μετά από επιχειρήματα που κατέθεσε στις δύο πλευρές, κατάφερε να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο της διαφοράς πείθοντας τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο ίδιος περιγράφει τα επιχειρήματα που κατέθεσε σε Σκόπια και Αθήνα.

Αρχικά επιχείρησε να καθησυχάσει τους γείτονες πως δεν αμφισβητείται η εθνική τους ταυτότητα, αλλά το ζητούμενο είναι η αλλαγή της ονομασίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Ας μιλήσουμε για τη γεωγραφία, όχι για την ταυτότητα. Στα ψηφίσματά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν προσπαθούσε να αλλάξει την ταυτότητα του λαού σας. Στο πλαίσιο αυτό χαλαρώστε από τους φόβους που έχετε ότι η μακεδονική ταυτότητα θα χαθεί. Ωστόσο, το όνομα ενός κράτους θα πρέπει να αντανακλά μία γεωγραφική πραγματικότητα. Έτσι, ας μιλήσουμε όλοι για τη γεωγραφία. Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική έννοια και είναι μια μεγάλη περιοχή. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό; Αυτή η μεγάλη περιοχή ήταν για αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία. Και αυτή διαιρέθηκε το 1912-1913 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων», συμφώνησαν τα Σκόπια».

Με τον Μάθιου Νίμιτς να κάνει ένα βήμα παραπέρα: «Και πρέπει να παραδεχτείτε ότι ενώ το έδαφός σας είναι μέρος αυτής της περιοχής της Μακεδονίας, είναι μόνο ένα τμήμα. Έτσι, ας είμαστε ακριβείς σε αυτό: είναι ένα μικρό κομμάτι, περίπου το 38%. Έτσι, δεν απέχει τόσο πολύ αν εισάγετε μια τροποποίηση στο όνομά σας (γεωγραφικό προσδιορισμό) για να αντικατοπτρίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη γεωγραφική πραγματικότητα. Σκεφθείτε να διατηρήσετε το όνομά σας Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά να προσθέστε έναν αξιοπρεπή γεωγραφικό προσδιορισμό», επιχειρηματολόγησε ο Νίμιτς προς την πλευρά των Σκοπίων, που τελικά μετακινήθηκαν από την αδιάλλακτη θέση μη αλλαγής της συνταγματικής τους ονομασίας.

Στη συνέχεια, και απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά, ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επιχειρηματολόγησε ως εξής: «Ας μιλήσουμε για τη γεωγραφία, όχι για την ταυτότητα. Κανείς δεν προσπαθεί να πάρει την μακεδονική ταυτότητά σας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος ήταν μέρος του ελληνικού κόσμου και η μακεδονική κληρονομιά είναι ελληνική. Όλος ο κόσμος το ξέρει. Μην φοβάστε ότι η ταυτότητά σας θα χαθεί. Και οι άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Ελλάδα αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες. Ωραία … Aυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Ας μιλήσουμε για τη γεωγραφία. Όλοι συμφωνούμε ότι η Μακεδονία είναι μία γεωγραφική έννοια και ότι η οθωμανική Μακεδονική περιοχή χωρίστηκε το 1912-1913. Η Ελλάδα κέρδισε μακράν το μεγαλύτερο μέρος, αλλά πρέπει να παραδεχτείτε ότι ήταν μόνο το μισό αυτού του εδάφους», το οποίο παραδέχθηκαν απρόθυμα. Και ο βόρειος γείτονάς σας ήταν γεωγραφικά ένα μέρος αυτής της διαίρεσης της οθωμανικής Μακεδονικής επικράτειας. Ας υποθέσουμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι υπερβολικά εκτεταμένο για να είναι κατάλληλο από γεωγραφική άποψη, δεν θα μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε μια ονομασία που ξεκαθαρίζει την γεωγραφική διαφορά μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και του βόρειου γείτονα;».


Πηγή : in.gr


Η αξία του να μοιράζεσαι ακόμα και τα πιο μικρά όπως το αυτοκίνητο σου!


Πριν διαβάσετε το άρθρο της Κέλλυς θα αναφέρω ένα πραγματικό περιστατικό : Ένας κοντινός μου δικός μου άνθρωπος είχε οικονομική ανάγκη, ζήτησε να τον βοηθήσω. Δεν είχε να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του, τα service, την ασφάλεια για να το κυκλοφορεί και τελικά μια μεγάλη ζημιά. Εγώ προσφέρθηκα να τον βοηθήσω όλες τις φορές γνωρίζοντας ότι έχει ανάγκη και χωρίς να διστάσω!! Τελικά μετά από μήνες που το αμάξι κυκλοφορούσε με την δικιά μου τσέπη γιατί έτσι θεωρούσα σωστό, χρειάστηκε να πάω το δικό μου το αμάξι στο συνεργείο και θα το έπαιρνα μετά από μέρες. Ξέροντας ότι το αμάξι του δικού μου ανθρώπου δεν κυκλοφορεί και κυκλοφορούσε γιατί εγώ τον βοήθησα, το ζήτησα για δύο ημέρες ώστε να μπορώ να κυκλοφορώ να πηγαίνω στην δουλειά μου, η απάντηση ήταν ΟΧΙ δεν με αφήνουν οι δικοί μου και δεν θέλω και εγώ να το μοιραστώ!

Αυτό με έκανε να είμαι προσεκτικός στην ζωή μου ποιους βοηθάω ποιους έχω στην ζωή μου και θυμήθηκα αυτό : Να θυμάσαι ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που παίρνουν περισσότερα, αλλά αυτοί που δίνουν περισσότερα… H. Jackson Brown

Διαβάστε παρακάτω :

«Να είσαι πάντα τυχερός και ευτυχισμένος!», «Να έχεις όλα τα καλά του κόσμου!», «Εύχομαι να παίρνεις πάντα πολύ αγάπη γιατί το αξίζεις!». Πόσες φορές έχεις λάβει τέτοιου είδους ευχές; Άραγε έγιναν ποτέ πραγματικότητα όλα τα παραπάνω στη ζωή σου; Αν όχι, τι έφταιξε; Τι πήγε λάθος; Μήπως δεν πήρες από τη ζωή όσα περίμενες και αν όχι τότε τι έδωσες; Μήπως περίμενες να πάρεις πολλά περισσότερα από όσα έδωσες; Η μήπως μεγάλωσες και εσύ με τη γνωστή φράση: «Να δίνεις ό,τι παίρνεις». Και τι είναι τα συναισθήματα; Συναλλαγές που μπαίνουν σε συγκεκριμένα κουτάκια; Κάπου το χάνουμε. Μαζί και την αλήθεια μας.

Αναρωτήσου τα εξής: Τι θα σήμαινε η ευτυχία αν ήταν μια μονόπλευρη κατάσταση δοτικότητας; Πόσο σημαντική θα ήταν ως ευχή; Τι επιρροή θα ασκούσε ο έρωτας στη ζωή σου αν τον αντιμετώπιζες εγωιστικά και με συγκεκριμένους όρους αποδοχής; Τι αξία θα είχε το να λαμβάνεις αγάπη, φροντίδα, καλοσύνη και υποστήριξη αν εσύ ο ίδιος δεν έκανες το ίδιο ή και ακόμη περισσότερα; ‘Οχι για αντάλλαγμα, όχι. Στο συναίσθημα του να προσφέρεις αναφέρομαι! Σε αυτό που επιθυμείς με όλη σου την καρδιά να δώσεις ό,τι καλύτερο έχεις μέσα σου, χωρίς να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου την προϋπόθεση πως αν το κάνεις θα λάβεις ακόμη περισσότερα! Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν γίνεται να μπαίνουν σε καλούπια και σε συγκεκριμένες διαδικασίες βόλεψης, όσο και αν το επιθυμούμε πολλές φορές! Οι ανθρώπινες σχέσεις κρύβουν μεγάλο δυναμισμό για αυτό και αργά ή γρήγορα διαπιστώνουν τα λάθη, επιζητώντας το κάτι καλύτερο!

Ασφαλώς και οι επιθυμίες των ανθρώπων πολλές φορές έχουν την τάση να διακατέχονται από κίνητρα εγωισμού. Από τη φύση μας αποφασίζουμε ασυνείδητα πολλές φορές να προστατεύσουμε το «εγώ» μας και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να συμβαίνει με σκοπό τη διασφάλισή μας από οτιδήποτε είναι ικανό να μας βλάψει. Είτε συναισθηματικά είτε σωματικά. Ασφαλώς και υπάρχουν φορές που ενώ έχουμε όλη τη θέληση να δώσουμε, επιθυμούμε περισσότερο να λάβουμε. Είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια αυτοσυντήρησης και ενδυνάμωσης του εσωτερικού μας εαυτού. Είναι από εκείνες τις στιγμές που κουραστήκαμε να δίνουμε και θέλουμε μόνο να λαμβάνουμε αγάπη, φροντίδα και ουσιαστικό ενδιαφέρον! Με αυτόν τον τρόπο επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες μας, ανακτούμε εσωτερική δύναμη και επιστρέφουμε δυναμικά στην επιθυμία του να δώσουμε! Το πάρε – δώσε στις σχέσεις υποδηλώνει ισορροπία. Υποδηλώνει ουσιαστικό ενδιαφέρον. Και αν καταλήξεις να δίνεις περισσότερα από όσα παίρνεις; Πειράζει; Μήπως βγεις χαμένος; Και αν ναι, σε τι; Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε λάθος τις καταστάσεις που βιώνουμε. Ακούμε συχνά λανθασμένα να λένε: «Πάψε να είσαι ανοιχτό βιβλίο».«Πρόσεχε τι λες και σε ποιον». «Μην ανοίγεσαι τόσο, εσύ φταις που έδωσες τόσα πολλά». «Κράτα και τίποτα για σένα». «Οι άνθρωποι προδίδουν και ας τους φέρεσαι με τον καλύτερο τρόπο». «Έδωσες τα πάντα και δεν πήρες τίποτα».


Έδωσες τα πάντα; Eίσαι σίγουρος; Δεν πήρες τίποτα απολύτως; Πόσο σίγουρος είσαι και για αυτό; Όχι δεν έδωσες τα πάντα και σίγουρα κάτι πήρες αλλά επιλέγεις να παραβλέψεις τα καλά που πήρες! Επιλέγεις συνήθως να εστιάζεις την προσοχή σου στα όσα πήγαν λάθος και φυσικά πάντα από τη μεριά του άλλου. Kαι η αυτοκριτική; Πού πήγε; Επιβάλλεται να υπάρχει στη ζωή σου! Μήπως από το να επικεντρώνεσαι στο τι πήρες, θα ήταν σοφότερο να επικεντρωθείς στο τι έδωσες; Δεν είσαι τέλειος! Αποδέξου το! Έκανες όμως αυτό που νόμιζες πως ήταν το καλύτερο ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζεις. Το ίδιο και οι άνθρωποι οι οποίοι αναφέρεις πως σου έδωσαν λίγα. Έδωσαν και εκείνοι με τη σειρά τους όσα νόμιζαν πως μπόρεσαν να δώσουν. Λίγα ή πολλά, αυτά επέλεξαν να μοιραστούν και εσύ ίσως δεν έκανες το κάτι διαφορετικό για να γίνουν περισσότερα παρά την επιθυμία σου. Μάλλον απλά περίμενες. Σκεφτόσουν, αναθεωρούσες και απλά περίμενες ώσπου δεν είδες καμία ιδιαίτερη αλλαγή και η αιτιολόγηση σου; Δεν πήρα όσα έδωσα!

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ 

Τίποτα δεν γίνεται χωρίς να προσπαθήσεις. Τίποτα δεν έρχεται αν δεν πας και εσύ κάποιες φορές προς αυτό. Για να κερδίσεις ό,τι επιθυμείς χρειάζεται να παλέψεις για αυτό. Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς όπως λέει και η γνωστή παροιμία. Την επιθυμία του να «παίρνεις» λοιπόν δεν αρκεί να τη ζητάς, δεν αρκεί να την αξίζεις, πρέπει και να τη φροντίζεις, πρέπει και να την επιδιώκεις πρωτίστως εσύ ο ίδιος με το να προσφέρεις και να μοιράζεσαι! Και όταν η επιθυμία αυτή γίνει πραγματικότητα στη ζωή σου, ακόμη και τότε θα πρέπει να συνεχίσεις αδιάκοπα! Μια φορά δοτικότητας δεν είναι αρκετή, ούτε δύο! Αν μετράς τις φορές καλά θα κάνεις να σταματήσεις. Δεν οδηγεί πουθενά. Οι σχέσεις ολοκληρωτικού συμφέροντος αποδεδειγμένα έχουν δείξει πως έχουν ημερομηνία λήξης και καλό θα ήταν να μην ανήκεις σε μία απο αυτές.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΙ ΑΞΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙΣ
Κανένας ώριμος και κατασταλαγμένος άνθρωπος δεν θέλησε ποτέ πραγματικά κάποιον που στην προσπάθεια του να υπάρξει δοτικός, κατάφερε να χάσει τον ίδιο του τον εαυτό! Κανείς όμως δεν θέλησε και εκείνον που έπαιξε συμφεροντολογικά και «άρπαξε» όσα πρόλαβε. Αργά ή γρήγορα ένας τέτοιος χαρακτήρας αποδεικνύεται λίγος και φτωχός από συναισθήματα.

ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ, ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ, ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΡΝΕΙΣΑΙ
Εξερευνώντας τις ανθρώπινες σχέσεις σου ίσως να ανακαλύψεις κενά, διαφωνίες και δυσκολίες που ίσως σε πρώτη ή και δεύτερη φάση απέφευγες να δεις και να επιλύσεις. Φρόντισε να καλύψεις τα όποια κενά. Φρόντισε να προστατεύσεις αυτές τις σχέσεις και πάνω από όλα να γίνεις ένας από τους πρωταγωνιστές σε αυτές και όχι ένας απλός και αμέτοχος θεατής! Να θυμάσαι πως υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να δώσουν ακόμη και πράγματα που δεν χρειάζονται. Άλλοι που δυσκολεύονται να διεκδικήσουν πράγματα που τους ανήκουν. Άνθρωποι που ενώ επιθυμούν κάτι πολύ, δεν το εκφράζουν όπως θα έπρεπε και κάποιοι ακόμη που δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε κάτι που τους ζητούν οι άλλοι. Απο αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι. Πόσο διαφορετικές είναι οι επιθυμίες τους, οι επιλογές τους, τα όρια τους και ο χαρακτήρας τους!

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ

Αν και διαφέρουν οι άνθρωποι, η ευτυχία δεν παύει να είναι μία και να μετριέται σε στιγμές. Οι πιο σημαντικές της; Εκείνες που μοιράστηκαν. Εκείνες που είδαν παραπάνω από δύο μάτια! Εκφράσου. Δείξε ελεύθερα ποιός/ά είσαι. Δώσε χωρίς αντάλλαγμα. Μοιράσου στιγμές! Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είπε κάποτε πως «Ευτυχισμένος είναι αυτός που όταν δίνει δεν θυμάται, και όταν παίρνει δεν ξεχνά». Εγώ θα συμφωνήσω. Εσύ;



Κέλλυ Σεφέρου
Πηγή : fwords.gr


Πανελλαδικές: Σε ποια ύλη θα εξεταστούν οι υποψήφιοι - Πότε θα γίνουν



Οι συστάσεις των ειδικών θα κρίνουν αν και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει καταλήξει στην απόφαση ότι οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων θα εξεταστούν στην ύλη που διδάχτηκε στις σχολικές αίθουσες μέχρι τις 11 Μαρτίου, οπότε και άρχισε η εφαρμογή των μέτρων αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Εντός των ημερών αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις για την εξεταστέα ύλη.

Στο υπουργείο μέσα από την τακτική ενημέρωση των σχολείων έχουν την εικόνα ότι αυτά στην πλειονότητά τους έχουν καλύψει τον ίδιο όγκο ύλης.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας την Τρίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι προτεραιότητα έχουν τα παιδιά της τρίτης λυκείου και γι’ αυτό εξετάζονται τα εξής μέτρα:

1) Η μείωση της ύλης, για να μην αγχώνονται οι μαθητές και να εστιάσουν στη μελέτη τους. Θα υπάρξει ανακοίνωση το προσεχές διάστημα.

2) Επέκταση του σχολικού έτους. Όπως εξήγησε η υπουργός συνολικά θα έχει χαθεί διδακτικός χρόνος 4,5 εβδομάδων από τα σχολεία, αλλά είναι εφικτό να καλυφθεί.

Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των Πανελλαδικών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι σταθερή επιδίωξη είναι να γίνουν «όσο πιο κοντά στον Ιούνιο».



Πηγή: skai.gr




Ασυνόδευτοι ανήλικοι θα μεταφερθούν την επόμενη εβδομάδα από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο



Ανήλικοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα μεταφερθούν πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών. Πρόκειται για «1.600 ασυνόδευτους ανήλικους (…) Οι πρώτοι θα πάνε την επόμενη εβδομάδα πιθανώς στο Λουξεμβούργο», είπε η ντερ Λάιεν μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

«Οκτώ χώρες έχουν δηλώσει έτοιμες» να παραλάβουν αυτά τα παιδιά, συνέχισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν διευκρίνισε εξάλλου ούτε πόσοι ανήλικοι θα σταλούν σε πρώτη φάση στο Λουξεμβούργο. «Είμαστε πολύ, πολύ ευγνώμονες» που αυτές οι χώρες δέχτηκαν να αναλάβουν τους ανηλίκους, πρόσθεσε.

Τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν να εκκενωθούν οι καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά, καθώς φοβούνται ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί σε αυτούς τους χώρους όπου δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Η ντερ Λάιεν έκρινε ότι «δεν είναι παρά ζήτημα χρόνου» να φτάσει η ασθένεια Covid-19 και στα κέντρα αυτά.

Στις αρχές Μαρτίου η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι μια ομάδα χωρών της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί μέχρι και 1.500 ασυνόδευτα παιδιά. Πρόκειται για ανηλίκους που είτε χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία γιατί πάσχουν από κάποια ασθένεια ή για ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 14 ετών, στην πλειονότητά τους κορίτσια.


Πηγή: iefimerida.gr


Αποφυλακίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου




Αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος ήταν προφυλακισμένος από τον Οκτώβριο του 2018, για υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων, που φέρεται να έλαβε ως δώρο για το πρόγραμμα αναβάθμισης φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού το 2003.

Υπέρ της αντικατάστασης τής κράτησης του 71 ετών κατηγορούμενου τάχθηκε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών πριν λίγες ημέρες, καθώς συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των δεκαοκτώ μηνών.

Το Συμβούλιο όρισε περιοριστικούς όρους καθώς και χρηματική εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ για την άρση της κράτησης του κ. Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός παρέμενε στη φυλακή καθώς σύμφωνα με τον συνήγορο του Μιχάλη Δημητρακόπουλο αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό της εγγύησης.

Η έξοδος από την φυλακή έγινε εφικτή για τον πρώην υπουργό καθώς του δόθηκε προθεσμία για την καταβολή της εγγύησης έως την 1η Ιουλίου 2020.

Ο πρώην υπουργός βρισκόταν στη φυλακή από τις 23 Οκτωβρίου 2018 οπότε και είχε κριθεί προφυλακιστέος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του καταλογίζουν οι δικαστικές αρχές για ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, που κατά την δικογραφία αποτελεί «δώρο» που έλαβε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003, χρήματα τα οποία του καταλογίζεται ότι απέκρυψε χρησιμοποιώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα.




Χάνει την "μπάλα" και η Γερμανία Στους 1.861 οι θάνατοι



Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4.003 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 103.228, σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Robert Koch που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Επιπλέον, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 254 και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στους 1.861.


Κορωνοϊός: Έρχονται 500 κινητές μονάδες για εξετάσεις στο σπίτι



Προχωρά η υλοποίηση της δράσης των 500 κινητών μονάδων που, μεταξύ άλλων, θα εξετάζουν κατ’ οίκον για κορονοϊό άτομα με ήπια συμπτώματα. Από σήμερα και μετά τη δημοσίευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εντάσσονται λειτουργικά στον ΕΟΔΥ οι 500 ΚΟΜΥ (Κινητές Μονάδες Υγείας) Ειδικού Σκοπού, για τις οποίες θα απαιτηθούν 1.100 προσλήψεις ορισμένου χρόνου (3μηνες).

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ αναλαμβάνει τη συγκρότηση και λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας μισθώνοντας έως 500 οχήματα και εκπαιδεύοντας 2.000 νέους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μέλη ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού. Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ ενισχύεται με 100 νέα στελέχη για τη διαχείριση των κλήσεων των ΚΟΜΥ ενώ η διαχείριση των συμβάντων θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος κατευθύνοντας τα μέλη των ομάδων, που θα φέρουν ατομικό εξοπλισμό προστασίας, να προχωρήσουν στη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού.

Σήμερα ξεκινούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από τον ΕΟΔΥ – οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως η εξασφάλιση των οχημάτων, αλλά και η προετοιμασία του «πλάνου» για την επιλογή των περιοχών και των ατόμων που θα ελέγχονται δειγματοληπτικά. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, θα είναι κυρίως άτομα που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και άτομα που έχουν ήπια συμπτωματολογία και παραμένουν σπίτι, χωρίς να έχουν ελεγχθεί για το εάν φέρουν ή όχι τον ιό. Με τον τρόπο αυτό θα διερευνηθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της κοινωνίας.

Οι συνιστώμενες ΚΟΜΥ θα είναι στο δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και διασυνδέονται μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας. Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας ιατρός της οικείας ΤΟΜΥ είτε, σε περίπτωση έλλειψης, ιατρός της οικείας ΔΥΠΕ στην οποία η οικεία ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού δραστηριοποιείται. Κάθε ΚΟΜΥ αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων: Τουλάχιστον έναν νοσηλευτή και έναν οδηγό.

Η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού διενεργείται από τον ΕΟΔΥ και προσλαμβάνονται, με απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας αίτησης, συνολικά οι ακόλουθες ειδικότητες:

Α) 500 θέσεις ΔΕ νοσηλευτών.

Β) 500 θέσεις ΔΕ φυσικών προσώπων με δίπλωμα οδήγησης.

Γ) 100 θέσεις ΠΕ διοικητικού για τη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ.

Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαρκείας 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ένα επιπλέον τρίμηνο. Η εκτιμώμενη δαπάνη για το προσωπικό είναι της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση των δράσεων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Tηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με γιατρούς Μονάδων Εντατικής Θεραπείας



Τηλεδιάσκεψη με στελέχη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, τον Απόστολο Αρμαγανίδη από το «Αττικόν», την Αναστασία Κοτανίδου από τον «Ευαγγελισμό», την Αντωνία Κουτσούκου από το νοσοκομείο «Η Σωτηρία», την Ελένη Γκέκα από το ΑΧΕΠΑ και τη Μηλίτσα Μπιτζάνη από το «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, είχε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη και ευχαρίστησε τους εντατικολόγους για την ανυπολόγιστη προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και για το συνολικό έργο τους. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση των κύριων αναγκών που έχουν οι ΜΕΘ, προκειμένου να προχωρήσει η ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις υλικοτεχνικές υποδομές και το έμψυχο δυναμικό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, και πέραν του Covid-19.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να εξασφαλίσει τον χρόνο που απαιτείται ώστε το ΕΣΥ να ενισχυθεί περαιτέρω και να προετοιμαστεί καλύτερα. Χάρη σε αυτή την πρώτη νίκη, προσέθεσε, το σύστημα υγείας έχει το περιθώριο να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο δεύτερο «κύμα» του κορονοϊού ή για οποιαδήποτε μελλοντική κρίση.

Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε (on camera):

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου. Με κάποιους έχουμε μιλήσει κατά μόνας, με κάποιους δεν έχουμε επικοινωνήσει αλλά μιας και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ήθελα με την ευκαιρία αυτή καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την καταπληκτική δουλειά που έχετε κάνει και εσείς και όλοι οι εργαζόμενοι στις Εντατικές -γιατροί, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό. Πράγματι θεωρώ ότι μας έχετε βγάλει ασπροπρόσωπους και έχετε εμπνεύσει συνολικά με την δουλειά σας μια νέα εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις δυνατότητές του και κυρίως τους ανθρώπους του.

Βέβαια η δική μας η δουλεία -όπως είπα και χθες στο “Σωτηρία”, όπως κουβεντιάζαμε με την κυρία Κουτσούκου- είναι να σας παρέχουμε όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας σωστά. Είτε μιλάμε για προστατευτικό υλικό είτε μιλάμε, προφανώς, για εξοπλισμό είτε μιλάμε για νοσηλευτές και ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα μια έκτακτη κρίση, όπως αυτή η κρίση του κορονοϊού.

Θα ήθελα να ακούσω από εσάς τις δικές σας εμπειρίες. Τι πρέπει να ξέρουμε εμείς, τι έχουμε κάνει καλά, τι δεν έχουμε κάνει καλά. Πού είναι οι ελλείψεις τις οποίες εντοπίζετε εσείς σήμερα. Σε ποιο βαθμό έχουμε μία εικόνα για το τι δουλεύει και το τι δεν δουλεύει σε επίπεδο θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς είστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της ασθένειας. Και οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίζουμε σε κεντρικό επίπεδο ώστε η παρέμβασή μας τουλάχιστον ως προς το κομμάτι των Εντατικών να μην είναι μια παρέμβαση που να περιοριστεί πυροσβεστικά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Ο σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω μας μια ουσιαστική παρακαταθήκη, για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση. Θα έρθει η επόμενη κρίση. Όπως έλεγα και σε κάποιους συνεργάτες μου δεν θα θέλω ποτέ να ξαναφτάσουμε στο σημείο -το δύσκολο σημείο, θυμάμαι είχα γίνει και εγώ αποδέκτης τέτοιων αιτημάτων- να πρέπει να ζητείται η παρέμβαση ενός πολιτικού για το ποιος Έλληνας πολίτης θα έχει ή δεν θα έχει τελικά πρόσβαση σε ένα κρεβάτι Εντατικής. Αυτό πρέπει να το αφήσουμε τελείως πίσω μας».

Οι εντατικολόγοι στάθηκαν στην ανάγκη αύξησης των μόνιμα διαθέσιμων κλινών και ενίσχυσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Η αύξηση της δυναμικότητας, προσέθεσαν, θα επιτρέψει στις Μονάδες να δέχονται ασθενείς προτού η επιδείνωση της υγείας τους καταστήσει απόλυτα αναγκαία την εντατική θεραπεία, αναβαθμίζοντας την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων.

«Σε αυτή την περίπτωση δεν θα παίρναμε μόνο τα πολύ βαριά, θα παίρναμε και αυτά τα οποία έχουν και μεγαλύτερη ελπίδα να γίνουν καλά, γιατί θα τα παίρναμε πολύ νωρίτερα», σημείωσε η κα. Κοτανίδου. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε, ανά 100.000 πληθυσμού, το μισό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (…) Άρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα τόσα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Επίσης είμαστε ακόμα πιο χαμηλά, στις μονάδες “step down”, δηλαδή αυτές όπου θα πάει ο άρρωστος όταν είναι κάπως πιο ελαφρά», ανέφερε ο κ. Αρμαγανίδης.

Σημειώθηκε επίσης πως είναι σημαντικό να θεσπιστούν εκπαιδευτικά προγράμματα για νοσηλευτές που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ και κίνητρα ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην εγκαταλείπει τις Μονάδες για άλλες κλινικές. Επισημάνθηκαν ακόμη οι επιπτώσεις του brain drain, καθώς νεαροί έλληνες γιατροί έχουν δεχτεί θέσεις στο εξωτερικό.

«Για το μέλλον νομίζω ότι σημαντικό είναι να δούμε τι θα μας μείνει από αυτή την ιστορία, τι κέρδος θα έχει όχι μόνο η εντατική θεραπεία αλλά το Σύστημα Υγείας και η κοινωνία συνολικότερα (…) Σκεφτείτε στο μέλλον να φτιάξετε ειδικευμένους νοσηλευτές Εντατικής», δήλωσε η κα. Κουτσούκου. «Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί με την εξειδίκευση της εντατικολογίας (…) Το κυριότερο πρόβλημα -που νομίζω πανελλήνια υπάρχει- είναι η έλλειψη από τις μάσκες υψηλής προστασίας», ανέφερε από την πλευρά της κα. Γκέκα.

«Το θέμα είναι να εκμεταλλευτούμε πραγματικά αυτή την ευκαιρία, να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Δηλαδή αυτά τα κρεβάτια, όλα τα κρεβάτια που έχουν μπει σε όλα τα νοσοκομεία, σιγά-σιγά να εξοπλιστούν, να επανδρωθούν και να μείνουν στο ελληνικό ΕΣΥ για να αρχίσουμε πλέον να δεχόμαστε αρρώστους οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα διασωληνωμένοι αλλά είναι βαριά και θα πάνε πολύ καλύτερα αν νοσηλευτούν σε μία ΜΕΘ», σχολίασε η κα. Μπιτζάνη.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε πως στόχος είναι η αντιμετώπιση των σημερινών κενών και ελλείψεων με ζητούμενο την πολύπλευρη και μακρόπνοη θωράκιση του ΕΣΥ, ώστε να μην χρειάζεται η προσφυγή σε έκτακτες, «πυροσβεστικές» λύσεις, και για να εξασφαλιστεί μία παρακαταθήκη που θα έχει διάρκεια. Χαρακτήρισε επίσης αυτονόητη την επανεξέταση ρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαδικασία επιλογής εξειδικευόμενων γιατρών στις ΜΕΘ, η οποία προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία τους.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.


Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ διαφωνώντας για την πολιτική κατά του κορωνοϊού




Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


1.939 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ



Σε 24 ώρες υπέκυψαν 1.939 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την χθεσινή  καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Έχουν καταμετρηθεί συνολικά 396.223 κρούσματα κοροναϊού στις ΗΠΑ

Η ΗΠΑ πλησιάζουν σήμερα, την Ιταλία (17.127 νεκροί) και την Ισπανία (13.798), οι νεκροί από τον κοροναϊό στις ΗΠΑ έφτασαν τους 12.722 

Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφεται πάνω από το ένα τέταρτο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: έχουν καταμετρηθεί 396.223 συνολικά (+29.609 μέσα σε ένα 24ωρο), σύμφωνα με τα δεδομένα του Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνονται συνεχώς.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί την εστία της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, με σχεδόν 5.500 νεκρούς και 140.000 ασθενείς, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην πόλη της Νέας Υόρκης, την οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, που πλέον έχει παραλύσει σχεδόν τελείως.