Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση



Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, το ίδιο κακή ή και χειρότερη από αυτή του 2009, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του - της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC) - για τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. «Προβλέπουμε ανάκαμψη το 2021 - πιθανόν να είναι και σημαντική, αλλά μόνο αν πετύχουμε να περιορίσουμε τον ιό παντού και να αποτρέψουμε τα προβλήματα ρευστότητας να γίνουν πρόβλημα φερεγγυότητας», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου, προσθέτοντας: «Βασική ανησυχία για έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο από την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί ένα κύμα χρεοκοπιών και απολύσεων που όχι μόνο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη, αλλά μπορεί και να διαβρώσει τον ιστό των κοινωνιών μας».

Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι περίπου 80 χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότησή τους από το ΔΝΤ και ακόμη περισσότερες αναμένεται να υποβάλουν στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι κανονικά δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερα από μερικά αιτήματα ταυτόχρονα. Χθες, πρόσθεσε, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το πρώτο από αυτά τα αιτήματα για την Κιργιζία σε χρόνο - ρεκόρ. Πολλά προβλήματα, είπε, υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές από την εξάπλωση του ιού, το κλείσιμο οικονομιών, τις εκροές κεφαλαίων και - για τις χώρες που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών - από τη μεγάλη πτώση των τιμών τους. Η σημερινή συντηρητική εκτίμηση του Ταμείου, σημείωσε, είναι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των αναδυόμενων αγορών θα φθάσουν τα 2,5 τρισ. δολάρια, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν από τα διαθέσιμα και τους εγχώριους πόρους τους. «Καλούμαστε από τα μέλη μας να κάνουμε περισσότερα, να τα κάνουμε καλύτερα και ταχύτερα από ποτέ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους εταίρους μας», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο προκλητικός Ραγκούσης προσπαθεί να χρεώσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στην Ν.Δ.



Αδιόρθωτος και προκλητικός ο Γιάννης Ραγκούσης εξοργίζει τους Έλληνες με την συμπεριφορά του, και τα post του που γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση και απευθύνονται στο 3% των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπαθεί να χρεώσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων, στην Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ είναι επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Εθνικού προδότη Αλέξη Τσίπρα που υπέγραψαν το ξεπούλημα.

Δεν μπορεί να καταλάβει το μυαλό του και γιαυτό έχει ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ (που έχει μαζέψει τους ότι να'ναι), φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ ,ότι άλλο θέμα η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ που είχε εξασφαλιστεί αποκλειστικά με την προδοσία και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ με την συμφωνία των Πρεσπών, και άλλο η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση της Ελλάδας.

Για να ξεφτιλιστεί και να προπαγανδίσει λοιπόν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, και δεν είναι η πρώτη φορά που ξεφτιλίζεται προσπαθεί να χρεώσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων, στην Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ είναι επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Εθνικού προδότη Αλέξη Τσίπρα . Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επιτεύχθηκε αποκλειστικά με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες και μόνο, όλα τα άλλα είναι καραγκιοζιλίκια του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει τις ευθύνες του για την Εθνική προδοσία!!!

Γράφει ο προκλητικός Ραγκούσης χωρίς να ντρέπεται :



app-facebook
Giannis Ragkousis
5 ώρες πριν
Έτσι συσπείρωσε την εθνολαικιστική δεξιά παράταξη, έτσι κέρδισε το 39,85% στις εκλογές.
Με αυτήν την πολιτική εξαπάτηση σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Kyriakos Mitsotakis @kmitsotakis Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι η τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και μάλιστα, μέσα από μια διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει την κυβέρνηση ηθικά απαξιωμένη. #vouli 7:56 μ.μ. 08 Φεβ Twitter Web Client"
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του & προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας 8:20 μ.μ. 27 Μαρ 20 Twitter Web App"

419






Ιατρικές συνταγές στο κινητό μέσω του gov.gr – Σε δοκιμαστική λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση




Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν από σήμερα οι πολίτες, καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr.

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, μέσω της οποίας μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία γίνεται απλούστερη για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια. Καθιερώνεται, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail. Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Πλην όμως, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση, δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων λόγω κορωνοϊού


Σε παρατάσεις προθεσμιών υποβολής δηλώσεων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου και κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, και με στόχο, όπως αναφέρεται, την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λογιστών- φοροτεχνικών στην πρωτοφανή δοκιμασία που περνούν αυτήν την περίοδο, ώστε να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των δηλωτικών υποχρεώσεων οι οποίες είναι κρίσιμες για τη στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, παρατείνονται οι εξής προθεσμίες υποβολής δηλώσεων:

*Παρατείνονται για δύο μήνες από τη λήξη τους, κατά περίπτωση, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου, με καταληκτική ημερομηνία εντός Μαρτίου και Απριλίου 2020. Οι δηλώσεις τελών χαρτοσήμου, που αποδίδονται ηλεκτρονικά με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος και αποτελούν παρακολούθημα του φόρου αυτού, αποδίδονται κατά τον χρόνο απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου.

*Παρατείνεται έως και τις 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στο α’ τρίμηνο του 2020.

*Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 31/3/2020, που αφορούν στα ειδικά στοιχεία τα οποία εκδόθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2020.

*Παρατείνεται έως και τις 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στα ειδικά στοιχεία που εκδόθηκαν εντός Μαρτίου 2020.

*Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών και κερδών από τυχερά παίγνια, που λήγει εντός Μαρτίου και Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

*Για την προστασία της υγείας των συναλλασσόμενων και των εργαζομένων στις εφορίες, οι δηλώσεις φορολογιών κεφαλαίου που υποβάλλονται κατά το χρονικό αυτό διάστημα, παραλαμβάνονται και διεκπεραιώνονται χωρίς διενέργεια ελέγχου, ο οποίος θα διενεργηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Που είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ; Η Εφημερίδα των Συντακτών ανέστειλε τις συμβάσεις 92 δημοσιογράφων



Διαβάζουμε στην omadaalithias.gr ότι η Εφημερίδα των Συντακτών επηρεασμένη από την κατάσταση που επικρατεί λόγω κορωνοϊού αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή σύμβασης για 92 δημοσιογράφους.

 Την είδηση επιβεβαιώνει και η ίδια η εφημερίδα, με άρθρο στο site της που τιτλοφορείται: "Η «Εφ.Συν.» και ο ιός της παραπληροφόρησης".

 Εκεί αναφέρει πως ο λόγος που προχώρησε στην αναστολή σύμβασης είναι γιατί ανήκει στις επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και πως οι άνθρωποι που εργάζονται στην εφημερίδα δικαιούνται αυτό το μικρό βοήθημα που θα πάρουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην ίδια θέση. 

Η ίδια εφημερίδα, βέβαια, πολλές φορές στο παρελθόν στηλίτευσε το μέτρο της αναστολής σύμβάσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημερινό της πρωτοσέλιδο:




Ολόκληρο το άρθρο της ΕφΣυν:

"Στην «Εφ.Συν.» αντέξαμε και θα αντέξουμε και στο μέλλον. Όσο κι αν ενοχλούνται κάποιοι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άλλωστε μιλάμε για μία εφημερίδα που ανήκει, αποκλειστικά, στους εργαζόμενους της και στους εργοδότες της (εσάς). Η συνεταιριστική εφημερίδα απέδειξε σε εχθρούς και φίλους ότι όλα γίνονται, ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα.

Η «Εφ.Συν.» πληρώνει στην ώρα τους τα δεκαπενθήμερα στους ανθρώπους της (μέχρι και σήμερα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα χρωστούμενο) και όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δεν διαθέτει «βοηθητικές» ενέσεις από τα διάφορα ΚΕΕΛΠΝΟ και ολόκληρο το σύστημα (ούτε ένα ευρώ τραπεζικό δάνειο δεν έχει) και κυρίως δεν στηρίζεται στα υπερκέρδη κάποιου εφοπλιστή ιδιοκτήτη.


Η «Εφ.Συν.» ως μοναδικό της έσοδο από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της έχει την κυκλοφορία της, δηλαδή τους αναγνώστες, και τη διαφήμιση. Καμία άλλη ενίσχυση δεν ήρθε ποτέ από κανένα φανερό ή κρυφό διάδρομο. Ακόμα και τα αυτονόητα και τόσο απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης των εφημερίδων που αποφάσισε καθυστερημένα την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα ανεστάλησαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Για την «Εφ.Συν.» λοιπόν, η μόνη λύση για τη συρρίκνωση της κυκλοφορίας των τελευταίων δύο-τριών εβδομάδων λόγω των πολλών κλειστών σημείων πώλησης, ήταν η προσωρινή, για έναν μήνα, αναστολή συμβάσεων του μεγαλύτερου αριθμού των συνεταιριστών και με τη σύμφωνη γνώμη τους. Εννοείται πως η εφημερίδα θα κυκλοφορεί κανονικά χωρίς να αλλάξει τίποτα.


Ανήκουμε στις επιχειρήσεις που χτυπάει αλύπητα η εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και οι άνθρωποι μας δικαιούνται αυτό το μικρό βοήθημα που θα πάρουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην ίδια θέση.


Ας αφήσουν λοιπόν οι «φίλοι» μας τις παραπλανητικές αποκαλύψεις του συρμού μια και ήδη πολλές πανδημίες βασανίζουν τον κόσμο και δεν τους χρειάζεται και η χολέρα.


Η «Εφ.Συν.» θα δώσει τη δική της μάχη και ελπίζουμε σε ένα μήνα να γίνουν τα πράγματα όπως χθες.  Εμείς εμπιστευόμαστε την εφημερίδα μας. Εσείς συνάδελφοι των άλλων Μέσων θα κάνατε το ίδιο;" 


Παρατηρητήριο ΝΔ: Η κυκλοφορία των πολιτών περιορίστηκε, των fake news όχι


«Η κυκλοφορία των πολιτών περιορίστηκε, των fake news όχι!»

Στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του Παρατηρητηρίου αναφέρεται ειδικότερα:

«1. Η Νέα Δημοκρατία ακύρωσε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού της προηγούμενης κυβέρνησης.

(Πηγή: στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ & social media)

Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, από την πρώτη μέρα της θητείας τους μιλούσαν τακτικά για χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ενδεικτικά ο κ. Τσίπρας το 2017 εξήγγειλε 15.000 προσλήψεις στην υγεία εκ των οποίων 5.000 μόνιμους. Το 2018 ο κ. Ξανθός δεσμευόταν στη Βουλή για την πρόσληψη 6.000 μόνιμων γιατρών, ενώ λίγους μήνες πριν τις εκλογές Ξενογιαννακοπούλου, Ξανθός και Πολάκης εξήγγειλαν από κοινού 8.000 νέες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.

Ας μεταφερθούμε τώρα στον πραγματικό κόσμο για να δούμε πόσες πραγματικές προκηρύξεις και προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, για το οποίο τόσο εμφατικά φωνάζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν επί των ημερών του:

* Μια προκήρυξη για 1607 θέσεις το 2015.

* Τρεις προκηρύξεις για 1666, 93 και 935 θέσεις αντίστοιχα το 2016.

* Μια προκήρυξη για 257 θέσεις το 2017.

* Μια προκήρυξη για 37 θέσεις το 2018.

* Μια προκήρυξη για 1116 θέσεις το 2019.

Η κάλυψη όσων εκ των προκηρυγμένων θέσεων δεν είχε ολοκληρωθεί προχωράει κανονικά. Συγκεκριμένα η προκήρυξη του 2019 την οποία βρήκε σε εκκρεμότητα η νέα κυβέρνηση, προχωράει τάχιστα και βρίσκεται στη φάση όπου αναμένονται τα αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ.

2. Επαναφέρει τα capital controls η Κυβέρνηση: Μέχρι 400 ευρώ οι αναλήψεις μετρητών.


Πηγές: στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ & social media ελεγχόμενα απο τον ΣΥΡΙΖΑ


Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά



Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο τα ξημερώματα η θερινή ώρα και βάζουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά.

Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.




ΝΔ: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.........επιδίδονται σε διαγωνισμό χυδαιότητας



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη χυδαία ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες ώρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, επιδίδονται σε διαγωνισμό χυδαιότητας, την ώρα που η χώρα δίνει σκληρή μάχη με όλες της τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση γι' αυτές τις χυδαιότητες. Αν δεν τις αποδοκιμάσει, σημαίνει ότι τις υιοθετεί. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται ενότητα κι ομοψυχία κι όχι μίσος και χυδαιότητα. Αλλά κάποιοι, όπως και στο παρελθόν, ποντάρουν στον πόνο μήπως κερδίσουν πολιτικούς πόντους. Ούτε ντράπηκαν, ούτε ντρέπονται!».


Ηττημένοι οι Τούρκοι τα ρίχνουν στον κορωνοιό που μάζεψαν τους λαθρομετανάστες απο τον Έβρο



Αντί να βάλουν μυαλό και να γίνουν άνθρωποι, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν παρά την ήττα τους.

Αναγκασμένος μετά την ξεφτίλα, να απολογηθεί ο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV, ανακοίνωσε και επίσημα ότι 5.800 άτομα μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας από τη μεθοριακή γραμμή σε εννέα κέντρα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Για να μην ξεφτιλιστούν εντελώς ο Τούρκος, επανέλαβε τις απειλές περί επαναφοράς τους, όταν λήξει ο συναγερμός λόγω του ιού.

«Η εν λόγω κίνηση από την πλευρά μας δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής και οι μετανάστες θα είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν όταν η πανδημία περάσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όταν όλα τελειώσουν δεν θα εμποδίσουμε κανέναν που επιθυμεί να φύγει από την Τουρκία». 


Τρισδιάτατος εκτυπωτής του ΑΠΘ: Θα παράγει 100 βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δυο ημέρες


Εκατό βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δύο ημέρες δύναται να παράγει, μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο εξοπλισμός και το επιστημονικό προσωπικό του οποίου τέθηκε στη διάθεση του ΕΟΔΥ για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, που παρουσιάζει έλλειψη παγκοσμίως, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ και σε αυτόν εργάζεται η ομάδα «Ψηφιακή Αποτύπωση και Κατασκευή με Πρόσθεση Υλικού» (Digital Representation and Additive Manufacturing -DRAM), αποτελούμενη από ερευνητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Οδοντιατρικής, Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Ιατρικής του ΑΠΘ. Η ομάδα αποτυπώνει αντικείμενα με οπτικές μεθόδους και έχει εξελίξει τη βελτιστοποιημένη παραγωγή προτύπων και λειτουργικών εξαρτημάτων με χρήση τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ διατηρεί συνεργασίες με πανεπιστημιακούς φορείς, ερευνητικά κέντρα, μεγάλες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα και υποστηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα (startups).

«Με συναίσθηση της ευθύνης του προς την κοινωνία, το Αριστοτέλειο αυτονόητα στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν αρκεί όμως η διάθεσή μας να συνεισφέρουμε, αλλά η προσφορά μας, όσον αφορά στο επιστημονικό και ερευνητικό κομμάτι, πρέπει πάντα να εξειδικεύεται και να διέπεται από τα αυστηρότερα ακαδημαϊκά κριτήρια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου και εξήγησε: «Το να δηλώσουμε έτοιμοι για την παραγωγή εξαρτημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε εξοπλισμό στις εντατικές, για ανθρώπους που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, δεν είναι μια ερευνητική ή πειραματική διαδικασία. Και γι' αυτό δεν το ανακοινώσαμε με ευκολία, αλλά κινητοποιήσαμε την ερευνητική ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση στον τομέα αυτό και διαθέτει τον καταλληλότερο για την εργασία αυτή τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ενημερώσαμε σχετικά τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας για τις δυνατότητες μας».

«Σε ετοιμότητα παραγωγής για ό,τι υπάρχει στη βιβλιογραφία»

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε μια επείγουσα κατάσταση. Χωρίς πειραματισμούς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά που ξέρουμε σίγουρα και άμεσα. Άρα, αν εξαντληθούν τα υπάρχοντα αποθέματα υγειονομικού υλικού και δεν μπορεί να αναπληρωθεί κάποιο κρίσιμο εξάρτημα με καινούριο, εφοδιασμένο με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, τότε μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και συντονιστής της ομάδας DRAM, Αθανάσιος Μιχαηλίδης.

«Έχουμε ήδη έλθει σε επαφή κατ' εντολή του πρύτανη με τους υπεύθυνους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, όπως και με τη διοίκηση της 441ης Αποθήκης Βάσεως Υγειονομικού Υλικού. Δεν είμαστε σηπτικό εργαστήριο, δηλαδή δεν εργαζόμαστε σε αποστειρωμένο περιβάλλον, ωστόσο αυτά που παράγουμε μπορούν να αποστειρωθούν. Ενημερώσαμε για τις παραγωγικές δυνατότητες του Εργαστηρίου και θέσαμε ό,τι παραγωγική δυνατότητα υπάρχει στη διάθεσή τους», γνωστοποίησε.

Ερωτηθείς για το εύρος των εξαρτημάτων που η ομάδα του ΑΠΘ μπορεί να αναλάβει να εκτυπώσει, ο καθηγητής απάντησε πως «ως Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για το τι ακριβώς υπάρχει ανάγκη την κάθε στιγμή, αλλά εφόσον έχουμε τα σχέδια, μπορούμε να το παράγουμε άμεσα».

«Για παράδειγμα, τις βαλβίδες που κατασκεύασαν στην Ιταλία μπορούμε να τις παράγουμε και εμείς. Έχουμε τις δυνατότητες και τις θέτουμε στη διάθεση του ΕΟΔΥ. Εκτός από βαλβίδες και παραπλήσια εξαρτήματα μπορούμε να παράγουμε και ό,τι άλλο μας ζητηθεί, αρκεί να είναι μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των μηχανημάτων μας», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγικής ικανότητας διευκρίνισε ότι «αν αυτή τη στιγμή παραστεί ανάγκη μπορούμε, για παράδειγμα, από το συγκεκριμένο εξάρτημα των βαλβίδων αναπνευστήρων, για την παραγωγή του οποίου έχουμε κάνει και την προετοιμασία που χρειάζεται, να παράγουμε σε δύο μέρες εκατό τεμάχια», καθώς «για τα δεδομένα μας είναι κάτι απλό», ενώ «αντίστοιχα στα μεταλλικά εξαρτήματα η τεχνολογία απαιτεί περισσότερο χρόνο και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία μέρα ένα εξάρτημα».

Σχετικά με τη διαδικασία της αποστείρωσης, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως θα πρέπει να την αναλάβει αρμόδιος ιατρικός φορέας και να την κάνει με τον προβλεπόμενο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι «το πλαστικό που χρησιμοποιούμε είναι αδρανές υλικό που μπορεί να αντέξει μέχρι 110 βαθμούς θερμοκρασία».

«Στη μονάδα παραγωγής»

Η εγκατάσταση τρισδιάστατων εκτυπώσεων της ομάδας DRAM αποτελείται από τρεις μονάδες. Η πρώτη είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, κατάλληλος να τυπώνει σε βιομηχανική κλίμακα -δηλαδή εξαρτήματα κατασκευασμένα από πλαστικό υψηλής αντοχής και μεγάλης ακρίβειας.

«Υπάρχουν πολλοί εκτυπωτές μικροί, οι οποίοι φτιάχνουν αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κυρίως για επίδειξη, για να δείξει κανείς πώς είναι ένα εξάρτημα και όχι για να χρησιμοποιηθούν πραγματικά. Τα εξαρτήματα που παράγουμε εμείς είναι έτοιμα και κατάλληλα προς χρήση», επισήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο δεύτερος εκτυπωτής μπορεί να κατασκευάσει εξαρτήματα από μέταλλο και μάλιστα, αν χρειαστεί, ακόμη και από τιτάνιο. Η τρίτη μονάδα της εγκατάστασης είναι τρισδιάστατος σαρωτής (scanner), με τον οποίο αντιγράφεται η εξωτερική μορφή ενός εξαρτήματος προς παραγωγή.

Η ομάδα DRAM σχεδιάζει και αναπτύσσει προϊόντα ιατρικού, οδοντιατρικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με πρόσθετο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα παραγωγής με τρισδιάστατη εκτύπωση. «Μέχρι στιγμής χρησιμοποιούμε τους εκτυπωτές μας και παράγουμε εξαρτήματα, τα οποία προορίζονται για βιομετρικές συσκευές και βιομηχανικές κατασκευές. Έχουμε εκτενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαιτέρως υποστηρίζουμε start-up εταιρείες.

Από εμάς ξεκίνησε και η formula student το 2007 και έκτοτε έχει διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα και χαίρομαι να βλέπω ότι έχει βρει τόσους μιμητές», ανέφερε ο καθηγητής.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
liberal.gr


Συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για τις άσκοπες μετακινήσεις



Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (389) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

(89) στην Αττική,
(64) στην Κρήτη,
(36) στα Ιόνια Νησιά,
(29) στη Στερεά Ελλάδα,
(27) στη Δυτική Ελλάδα,
(26) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(26) στην Πελοπόννησο,
(25) στη Θεσσαλονίκη,
(21) στη Θεσσαλία,
(20) στο Νότιο Αιγαίο,
  (9) στην Ήπειρο,
  (9) στο Βόρειο Αιγαίο και
  (8) στην Κεντρική Μακεδονία.
Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.452) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


325 οι νεκροί στην Γερμανία



Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε στα 48.582 ενώ 325 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6.294 συγκριτικά με μία ημέρα νωρίτερα, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 55, σύμφωνα με τον απολογισμό.

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Γερμανία δεν θα χαλαρώσει τα μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού πριν από τις 20 Απριλίου.




Απίστευτη πρόκληση η Εκκλησία ζητά να λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ οι εργαζόμενοί της



Απίστευτη πρόκληση από την Εκκλησία της Ελλάδος!!

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με επιστολή της στις 24 Μαρτίου προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζητάει την ένταξή της στους ΚΑΔ εργοδοτών στην Εργάνη προκειμένου οι εργαζόμενοί της, ιερείς, ιεροψάλτες, νεωκόροι, προσωπικό καθαριότητας κ.α να αποζημιωθούν από το κράτος. Με εγκύκλιο σημείωμά της που απέστειλε την ίδια ημέρα, η Ιερά Σύνοδος ενημερώνει τους εκκλησιαστικούς φορείς για την ενέργειά της αυτή ώστε να το επικοινωνήσουν με τους εργαζομένους τους.

Δείτε την επιστολή :




Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές σε οικίες



Εξαρθρώθηκαν, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές σε οικίες.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 22-3-2020, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή αστυνομικών Τμημάτων Ασφαλείας της Βορειοανατολικής Αττικής, πέντε αλλοδαποί, μέλη των οργανώσεων. Συγκατηγορούμενός των ανωτέρω τυγχάνει έτερος αλλοδαπός έγκλειστος Καταστήματος Κράτησης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Ειδικότερα από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, αποκαλύφθηκε η δράση, από τις αρχές Φεβρουαρίου, δύο εγκληματικών οργανώσεων με διαρκή δράση, τα μέλη των οποίων διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε οικίες.

Πεδίο δράσης ήταν περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής καθώς και γειτονικών Νομών.

Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν "επιχειρησιακά" αυτοκίνητα, τα οποία φρόντιζαν να αλλάζουν συχνά, για την αποφυγή εντοπισμού τους.

Κινούμενοι βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, εντόπιζαν και στη συνέχεια εισέρχονταν σε οικίες, παραβιάζοντας την κεντρική θύρα τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και αφαιρούσαν κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα αξίας.

Κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων χρησιμοποιούσαν γάντια και δεν δίσταζαν σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί, να ασκήσουν βία σε βάρος των ενοίκων, προκειμένου να διατηρήσουν τα κλοπιμαία και εξασφαλίσουν τη διαφυγή τους.

Μετά από έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κοσμήματα, ρολόγια, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, το χρηματικό ποσό των -1.600- ευρώ, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, καθώς και τα (3) "επιχειρησιακά" τους αυτοκίνητα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί (33) περιπτώσεις κλοπών και (3) ληστειών από οικίες.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Μετά τα 55 νέα κρούσματα το Πεκίνο κλείνει τα σύνορα στους ξένους



Η κυβέρνηση της Κίνας ετοιμάζεται να κλείσει προσωρινά τα σύνορα και να μειώσει δραστικά τις διεθνείς πτήσεις, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα 55 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, από τα οποία τα 54 ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες, εξάλλου, καταγράφηκε κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του SARS-CoV-2, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Πέντε θάνατοι καταγράφηκαν στη Χουμπέι, την αχανή κεντρική επαρχία που βρισκόταν σε καραντίνα στα τέλη Ιανουαρίου, προτού τα μέτρα αποκλεισμού να αρχίσουν να αίρονται προοδευτικά από την Τετάρτη.

Η Κίνα, όπου ξέσπασε τον Δεκέμβριο η παγκόσμια πανδημία, τοποθετεί πλέον ψηλά στις προτεραιότητές της σήμερα την αποτροπή του κινδύνου η ασθένεια COVID-19 να επιστρέψει στην επικράτειά της από το εξωτερικό. Η χώρα κατέγραψε 595 «εισαγόμενα» κρούσματα ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη.

Πρόκειται στη συντριπτική πλειονότητά τους (90%) για Κινέζους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει προσωρινά τα σύνορα για τους περισσότερους αλλοδαπούς και ότι θα μειώσει δραστικά τις διεθνείς πτήσεις. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου [σ.σ. τοπική ώρα· στις 18:00 την Παρασκευή ώρα Ελλάδας].

Οι περιορισμοί κλείνουν την πόρτα στους τουρίστες αλλά και στους αλλοδαπούς που ζουν στην Κίνα αλλά βρίσκονται σήμερα εκτός χώρας. Τα ταξίδια για επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς λόγους εξαιρούνται.

Οι κάτοικοι υπηρεσιακών και διπλωματικών διαβατηρίων επίσης εξαιρούνται.

Από μεθαύριο Κυριακή, κάθε κινεζική αεροπορική εταιρεία δεν θα μπορεί να εκτελεί παρά μία πτήση εβδομαδιαίως με τρίτη χώρα. Και κάθε ξένη εταιρεία δεν θα μπορεί να εκτελεί παρά μόνο μία πτήση εβδομαδιαίως προς την Κίνα.

Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό ανερχόταν σε 81.340 και ο αριθμός των νεκρών σε 3.292 ως χθες τα μεσάνυχτα στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
protothema.gr


Ο Ερντογάν καλεί τους πολίτες στην Τουρκία να μπουν σε εθελοντική καραντίνα



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους περισσότερους από 80 εκατομμύριο πολίτες της χώρας του να εφαρμόσουν μια «εθελοντική καραντίνα» και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους εκτός και αν πρόκειται για βασικές ή επείγουσες ανάγκες, καθώς ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Τουρκία ανέβηκε σε 92.

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα ανακοίνωσε την διακοπή όλων των διεθνών πτήσεων, τονίζοντας πως συμβούλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα συγκροτηθούν στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας για να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα προφύλαξης αν κριθεί αναγκαίο.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε νέα δραστικά μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης μετακινήσεων καθώς και πως 12 πόλεις και χωριά τέθηκαν σε καραντίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή


Δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.



Η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο μέτωπο της δημόσιας υγείας κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της και παίρνει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι πιο κατάλληλα. Εμείς δεν διστάσαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν.

Στο μέτωπο της οικονομίας, όμως, η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα.

Θα χρειασθεί αυξημένους πόρους ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την δουλειά τους. Αλλά και για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα.

Μαζί με άλλους 8 συναδέλφους μου υπογράψαμε, προχθές, μια επιστολή, ζητώντας να επεξεργαστούμε την πρόταση έκδοσης ενός ειδικού Ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Το επιχείρημα είναι απλό: Ο Κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών.

Εδώ δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Το 2020 δεν είναι 2010…

Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις.
Η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα. Όμως, η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί.

Τα λόγια μου δεν είναι, απλώς, τα λόγια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία. Αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον της.

Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!


Ισημερινός – κοροναϊός : Κρατούσαν δεκάδες νεκρούς μέσα στα σπίτια τους



Οι αρχές του Ισημερινού απομάκρυναν περίπου εκατό πτώματα από σπίτια στην πόλη Γουαγιακίλ μέσα σε τρεις ημέρες, δήλωσε χθες Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, εν μέσω των διαμαρτυριών πολλών πολιτών και της πανδημίας του κοροναϊού.

Δεν είχαν άλλη επιλογή

Στην παραθαλάσσια πόλη εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κοροναϊό, αλλά και εκτενής παρουσία του στρατού, που επιτηρεί την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας η οποία επιβλήθηκε μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο εξήγησε χθες πως η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα άλλα μέτρα έχουν μειώσει δραστικά τις ώρες λειτουργίας των γραφείων τελετών και πολλές οικογένειες δεν είχαν καμία άλλη επιλογή παρά να κρατήσουν τα πτώματα των δικών τους στα σπίτια τους.

«Ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους συνδέονται με τον κοροναϊό, άλλοι όχι», εκτίμησε η υπουργός.

Ως χθες Παρασκευή στον Ισημερινό καταγράφονταν 1.627 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό και 41 θάνατοι. Πάνω από το 70% των κρουσμάτων εντοπίζεται στην επαρχία Γουάγιας, στην οποία υπάγεται η πόλη Γουαγιακίλ.

Δεν είχαν εξεταστεί

Η Ρόμο παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πέθαναν σπίτια τους δεν είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και, κατά συνέπεια, δεν θα συμπεριληφθούν στον επίσημο απολογισμό.

Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και σε συνεντεύξεις τους σε ΜΜΕ του Ισημερινού, κάτοικοι τόνισαν με αγανάκτηση ότι σε πολλές περιπτώσεις πέρασαν πάνω από 24 ώρες για την περισυλλογή των πτωμάτων.

Τέτοια περίπτωση ήταν αυτή του Μπολίβαρ Ρέγες, 43 ετών, εμπόρου χυμών, που πέθανε αφού εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας αλλά δεν υποβλήθηκε ποτέ σε τεστ, κατήγγειλε η σύζυγός του Ρόσα Ρομέρο.

«Θα έκαιγαν το σπίτι μου»

Το πτώμα του έμεινε μέσα στο σπίτι τους, σε φτωχή συνοικία στο βόρειο τμήμα της Γουαγιακίλ, για πάνω από μία ημέρα διότι τα συνεργεία που έχουν επιφορτιστεί με την αποκομιδή των πτωμάτων δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες, αφηγήθηκε η γυναίκα.

«Μου είπαν να κάνω υπομονή, ότι δεν μπορούσαν να έρθουν διότι είχαν μόνο ένα όχημα, που έπρεπε να πάει σε πολλά σημεία», είπε η Ρομέρο.

«Γείτονες μου είπαν πως εάν δεν φρόντιζα να απομακρυνθεί [το πτώμα του συζύγου της], θα έκαιγαν το σπίτι μου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Γαλλία: Αυξήθηκαν οι νεκροί από κορωνοϊό - 299 θύματα σε μία ημέρα -1.995 συνολικά



Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ζερόμ Σάλομον, 299 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες στη Γαλλία από κορωνοϊό. Συνολικά, οι νεκροί στη χώρα είναι 1.995.

Η Γαλλία είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα που καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σήμερα, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Παράλληλα, 15.732 άτομα νοσηλεύονται, εκ των οποίων τα 3.787 βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση. Περίπου 5.700 άτομα ιάθηκαν και πήραν εξιτήριο, όπως μεταδίδει το BFMTV.

Σοκ στη Γαλλία από τον θάνατο της 16χρονης Ζουλί

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία, ο θάνατος της 16χρονης Ζουλί, η οποία εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα και τελικά υπέκυψε από κορωνοϊό. Η Ζουλί είχε λίγο βήχα την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος αυξήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ εμφάνισε και βλέννα. Η νεαρή διαγνώστηκε με αναπνευστική δυσχέρεια.


Πηγή: iefimerida.gr


Φάρμακα με ψηφιακή συνταγή – Βήμα βήμα η διαδικασία για την άυλη συνταγογράφηση



Νέα ψηφιακή «συνταγή» στη συστηματική θεραπεία κατά της γραφειοκρατίας, από την οποία… νοσεί η εξυπηρέτηση εκατομμυρίων ασφαλισμένων που πλέον έχουν εγκλωβιστεί και από τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας, προσθέτει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Aπό σήμερα και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, gov.gr, τίθεται σε λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Με τη χρήση της πλατφόρμας ehealth.gov.gr οι ηλικιωμένοι ή οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα θα μπορούν να λαμβάνουν στο κινητό τους ή στο e-mail τους τη συνταγή της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν σε σταθερή βάση, χωρίς να επισκεφθούν τον προσωπικό τους γιατρό.

Διαδικασία

Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη της συνταγής θα γίνεται ηλεκτρονικά, θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και θα αποστέλλεται στο κινητό του με μορφή ενός κωδικού (barcode). Ο φαρμακοποιός με τη σειρά του θα εκτελεί τη συνταγή είτε «σκανάροντας» τον barcode είτε αναζητώντας τη συνταγή με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς – και σε κάθε περίπτωση με την αποστολή κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό του ασφαλισμένου για λόγους ασφαλείας. Σημειώνεται ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και όποιος ασθενής το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να τη λαμβάνει εκτυπωμένη, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.

Αγώνας δρόμου

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η πλατφόρμα να τεθεί σήμερα σε λειτουργία ή το αργότερο τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα και ο ασθενής θα μπορεί να καταθέτει την αίτηση κατόπιν πιστοποίησης. «Θα γίνεται η αίτηση στην πλατφόρμα και κατόπιν πιστοποίησης ο ασθενής θα λαμβάνει από το γιατρό mail ή SMS και με αυτό θα εκτελείται στο φαρμακείο η συνταγή. Θα αφορά τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες και η πλατφόρμα θα λέγεται ehealth.gov.gr», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βήμα βήμα

Για να μπορέσει να αξιοποιήσει το νέο ψηφιακό εργαλείο, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια απλά βήματα:

* Εισέρχετα στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr και συνδέεται με τους κωδικούς TAXISnet και δηλώνει και τον ΑΜΚΑ του.

* Στη συνέχεια πρέπει να δηλώσει ότι θέλει να λαμβάνει άυλα (ηλεκτρονικά) τις συνταγές των φαρμάκων του. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να τις λαμβάνει. Είτε μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο κινητό του καταχωρίζοντας τον αριθμό του τηλεφώνου του είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), συμπληρώνοντας την ηλεκρτονική του διεύθυνση. Στο στάδιο αυτό, του αποστέλλεται βεβαίωση ότι ολοκλήρωσε την εγγραφή του.

* Στη συνέχεια επικοινωνεί με το γιατρό του, ο οποίος προχωρά στην κατάριστη της συνταγής του ασθενούς του στην αντίστοιχη πλατφόρμα που υπάρχει ήδη για τους γιατρούς. Οταν ο γιατρός καταχωρίσει τη συνταγή, ο ασθενής λαμβάνει είτε SMS στο κινητό του είτε e-mail, με το οποίο ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής μαζί με τον barcode.

* Με την επίδειξη λοιπόν του SMS ή του e-mail στο φαρμακοποιό, ο ασθενής προμηθεύεται τα φάρμακά του. Εναλλακτικά, μπορεί να πει τον ΑΜΚΑ του και να αναζητήσει ο φαρμακοποιός τη συνταγή και να την εκτελέσει.

Εγγραφή

Επισημαίνει ότι η είσοδός του και η εγγραφή του στο ehealth.gov.gr γίνεται για μία και μοναδική φορά άπαξ. Για ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, άτυπα την εγγραφή τους μπορεί να την κάνει είτε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο είτε ο γιατρός τους είτε ακόμα και ο λογιστής τους.

Σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμένους χωρίς χρόνια νοσήματα, μπορούν να κάνουν επίσης την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ακολουθώντας τα δύο πρώτα βήματα. Ωστόσο, αν αρρωστήσουν, θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους και μετά την εξέταση να τους γράψει τα φάρμακα με την ίδια διαδικασία και να λάβουν μήνυμα στο κινητό τους αντί να πάρουν εκτυπωμένη τη συνταγή.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Έκκληση Μακρόν για ευρωπαϊκή δημοσιονομική «αλληλεγγύη»



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ενώ αρνήθηκε πως αψήφησε τις ενδείξεις στην Ιταλία που έδειχναν πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση για τη δημόσια υγεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ιταλικές εφημερίδες το βράδυ της Παρασκευής.

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ιταλία, εισηγήθηκαν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει έκδοση κοινού χρέους όλης της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, ασκώντας πίεση στη Γερμανία, η οποία εναντιώνεται πάγια στην αμοιβαιοποίηση χρεών.

«Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica.

«Είναι τάχα η ΕΕ, η ευρωζώνη, απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων, πολύ χαλαρών, που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα (έκδοσης) κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση», πρότεινε.

«Το ύψος του ποσού είναι δευτερεύον, αυτό που μετράει είναι η χειρονομία, διαμέσου της έκδοσης κοινού χρέους ή της σύνταξης κοινού προϋπολογισμού», υπογράμμισε.

Παρά τις «επιφυλάξεις» χωρών όπως η Γερμανία «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησής του, ειδικά ως προς την επιβολή μέτρων περιορισμού, τη στιγμή που η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία στην Ιταλία, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε: «Δεν αγνοήσαμε διόλου τις ενδείξεις αυτές. Πήρα πολύ σοβαρά αυτή την κρίση, από τη στιγμή που ξέσπασε στην Κίνα».

Καθώς «η Ιταλία προηγήθηκε από εμάς», «στη Γαλλία λάβαμε τα πιο σκληρά μέτρα το συντομότερο», όταν ο «αριθμός των κρουσμάτων» άρχιζε να γίνεται «συγκρίσιμος», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος, ξεπερνώντας έτσι μια ερώτηση για το γεγονός ότι επέλεξε να πάει να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση την 6η Μαρτίου, 11 ημέρες πριν ανακοινωθούν τα μέτρα περιορισμού.

«Ακολούθησα σε κάθε στάδιο τρεις βασικές αρχές: να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τις επιστημονικές συστάσεις, να προσαρμοζόμαστε στην εξέλιξη της κρίσης και να λαμβάνουμε αναλογικά μέτρα», εξήγησε ο Μακρόν.

«Η Γαλλία στέκει στο πλευρό της Ιταλίας», διαβεβαίωσε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

«Γίνεται πολύς λόγος για τη βοήθεια της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά γιατί δεν λέμε ότι η Γερμανία και η Γαλλία παρέδωσαν 2 εκατομμύρια μάσκες και δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές στολές στην Ιταλία;» διερωτήθηκε. «Δεν αρκούν αυτά, όμως είναι μόνο η αρχή (...). Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να δηλητηριάζονται από αυτά που μπορεί να λένε οι διεθνείς εταίροι μας ή οι ανταγωνιστές μας», έκρινε.

Στην Ιταλία, μια από τις χώρες που υπέστησαν τα βαρύτερα πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας, έχουν εκφραστεί οξύτατες επικρίσεις σε βάρος της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς Παρίσι και Βερολίνο αρχικά απέρριψαν τις εκκλήσεις να διαθέσουν μάσκες, άλλο υλικό και εξοπλισμό για να βοηθήσουν τη δοκιμαζόμενη χώρα του ευρωπαϊκού νότου. Η Ρώμη στράφηκε στην Κίνα: το Πεκίνο έστειλε ένα αεροπλάνο φορτωμένο μάσκες και συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής με αυτοκόλλητα που έγραφαν «Φόρτσα Ιτάλια» και μικρές κινεζικές και ιταλικές σημαίες. Η χειρονομία έκανε αίσθηση.

Η Ευρώπη «πρέπει να νιώθει υπερήφανη και ισχυρή, επειδή είναι. Αλλά πρέπει πράγματι να πάει πιο μακριά. Γι’ αυτό υπερασπίζομαι τη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και των συνεπειών της», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι η αρρώστια» του ατομικισμού, η «ο καθένας ας κοιτάξει τον εαυτό του», πρόσθεσε. «Αν δεν δείξουμε αλληλεγγύη, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλοι θα μπορούν να πουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ‘πού ήσασταν εσείς όταν εμείς βρισκόμασταν στο μέτωπο;’ Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη», είπε ο Μακρόν.

Τη 10η ημέρα περιορισμού των μετακινήσεων στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την παράταση του μέτρου ως τη 15η Απριλίου. Η Γαλλία θρηνεί 1.995 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού από το ξέσπασμα της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 300 τις προηγούμενες 24 ώρες, κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.


Πηγή: ΑΠΕ, AFP, REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αναστέλλεται η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «Sport24»




Σταματάει την λειτουργία του ο ραδιοφωνικός σταθμός Sport24 Radio 103,3 λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η παύση λειτουργία ξεκινάει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τη λειτουργία του, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του, Παντελής Διαμαντόπουλος.

Με έκτακτη παρέμβασή του στην εκπομπή των Παντελή Βλαχόπουλου και Βαγγέλη Αρναούτογλου, ο διευθυντής του σταθμού είπε πως ελλείψει αθλητικής δράσης, δεν μπορεί ο σταθμός να συνεχίσει τη λειτουργία του και αυτή θα σταματήσει από τις 12 το βράδυ και θα παίζει πλέον μόνο μουσική.

Ο κ. Διαμαντόπουλος δεν διευκρίνισε αν ο ραδιοφωνικός σταθμός θα επανέλθει μαζί με την αγωνιστική δράση.


Παρατείνεται η μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων



Παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων μέχρι και τις 10 Απριλίου 2020 στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Δικαιοσύνης,Υγείας και Εθνικής ΄Άμυνας.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ των κ.κ. Τσιάρα, Κικίλια και Παναγιωτόπουλου, το καθεστώς αναστολής των εργασιών που είχε αποφασιστεί με την από 15.3.2020 ΚΥΑ [ΦΕΚ Β’ 864] διατηρείται και επεκτείνεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και στα Ειδικά Δικαστήρια των άρθρων 88 παρ. 2 και 99 του Συντάγματος.

Επίσης, όσον αφορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται πλέον η δυνατότητα διενέργειας όλων των διασκέψεων εξ αποστάσεως, με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων.

Για τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, όπως ορίζει η ΚΥΑ, οι διασκέψεις και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών, μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων, των μαρτύρων και των συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιείται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου.

Τέλος, η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, θα πραγματοποιούνται μόνο εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιορισμένες υποθέσεις στις οποίες συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης και υποθέσεις κακουργημάτων, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021.


Στους 29 οι νεκροί στην Ελλάδα



Ένας 78χρονος άνδρας που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο της Καστοριάς είναι ο 29ος νεκρός από τον ιό στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος, είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα καθώς ήταν νεφροπαθής, και κατέληξε τα ξημερώματα.

Πρόκειται για τον πέμπτο άνθρωπο από την περιοχή της Καστοριάς που χάνει τη ζωή του από τον κορωνοϊό.