Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Σάλος για την βίλα των 540.000 ευρώ του Ιγκλέσιας – Πώς προσπαθεί να τα… μαζέψει



Με ένα μακροσκελές μήνυμά τους στο Facebook επιχείρησε χθες το ζεύγος Πάμπλο Ιγκλέσιας και Ιρένε Μοντέρο των Podemos να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη της αγοράς ενός σαλέ 540.000 ευρώ για να στεγάσουν την οικογένειά τους, μετά και τη γέννηση των δίδυμων αγοριών τους μετά το καλοκαίρι.

Όπως εξηγεί το ζεύγος, η κατοικία 250 μ2 στο Γαλαπαγάρ έξω από τη Μαδρίτη, κτισμένη σε οικόπεδο 2.000 μ2 με πισίνα, κατέστη δυνατόν να αποκτηθεί με σύναψη στεγαστικού δανείου 540.000 ευρώ, που προϋποθέτει καταβολή μηνιαίας δόσης 1.600 ευρώ, που όπως διατείνονται οι δύο προσωπικότητες των Podemos, μπορούν να εξυπηρετήσουν από τα εισοδήματά τους–ακόμη και μετά την αφαίρεση του ποσού που παραχωρούν στο κόμμα από την βουλευτική τους αποζημίωση.

Στό μήνυμά τους, οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο απευθύνονται στους «συντρόφους», καθώς είναι ορατή η δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος η δημοσίευση της είδησης. Δεδομένου ότι στην Ισπανία, ο μέσος όρος στα στεγαστικά δάνεια είναι 120.00ο ευρώ για 24 χρόνια, οι όροι του στεγαστικού του ζεύγους φαντάζουν προκλητικοί.

Επίσης, καθώς στο διαδίκτυο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέσυραν τις δηλώσεις του Ιγκλέσιας το 2012 κατά της αγοράς της πολυτελούς κατοικίας υπουργού και την κριτική του πριν τις εκλογές του 2015 για τους «πολιτικούς που ζουν σε σαλέ και αποκόπτονται από τον κόσμο», η ηχηρή σιωπή των στελεχών των Podemos έκανε απαραίτητη μία απάντηση.

Οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο υποστηρίζουν πως έλαβαν την απόφαση να αγοράσουν αυτήν την κατοικία προκειμένου να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητα της προσωπική τους ζωής και για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην εξοχή «κανονικά», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που τους παρακολουθεί κατά πόδας και διαρκώς, όπως διατείνονται, ιδίως αφότου στα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσαν την εγκυμοσύνη της Μοντέρο.Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως από καιρό αναζητούσαν μία κατοικία στην εξοχή, που να καλύπτει τα κριτήρια διαβίωσης που επιθυμούν για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

«Είναι μεγάλη τύχη να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας για τη ζωή και την οικογένειά μας, όμως έχουμε ακόμη την εντύπωση πως με εμάς συμβαίνουν πράγματα που δεν γίνονται σε άλλα δημόσια πρόσωπα. Έχουν δημοσιευθεί και φωτογραφίες από το σπίτι μας, ακόμη και των δωματίων μας με τα έπιπλα των προηγούμενων ιδιοκτητών», τονίζουν στο μήνυμα οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο, προσθέτοντας «μας ακολουθούν παπαράτσι όποτε πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, στον συμβολαιογράφο, ή όταν βγάζουμε βόλτα τα (τρία) σκυλιά μας και μετά πωλούν τις φωτογραφίες στο (πρακτορείο) Εδουάρδο Ίνδα. Δεν ευχόμαστε να συμβεί αυτό σε κανέναν άλλο πολιτικό ηγέτη», ούτε σε άλλο δημόσιο πρόσωπο.


Οι ίδιοι τονίζουν πως ουδείς θα τους εμποδίσει να εκπληρώσουν το όνειρο ζωής τους και τονίζουν πως «48 ώρες μετά την υπογραφή του στεγαστικού στις 9 Μαΐου» μετέβαλαν τις δηλώσεις για τα εισοδήματά τους στο ειδικό πρόγραμμα της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη μεταβολή και να είναι σύμφωνοι με τις απαιτήσεις για διαφάνεια.

Οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο δηλώνουν πως το δάνειο είναι εξ ημισείας και καθένας τους θα πληρώσει λίγο πάνω από 800 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 30 έτη. «Γνωρίζουμε πως πολλές ισπανικές οικογένειες, ακόμη και με δύο μισθούς στο σπίτι, δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν ένα τέτοιο στεγαστικο, και γι’ αυτό εμείς θεωρούμε πως είναι κεφαλαιώδους σημασία να υπερασπιζόμαστε τους αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και όλες», προσθέτουν.

Οι ίδιοι τονίζουν πως η αγορά αυτή τους κόστισε μεγάλο μέρος από τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις και για τούτο «η Ιρένε ζήτησε δάνειο από τον πατέρα της, που εργαζόταν μία ζωή ως μεταφορέας, ενώ η μητέρα της ήταν νηπιαγωγός», συνεπώς ποτέ δεν ήταν ευκατάστατος, «ενώ οι γονείς του Πάβλο κέρδιζαν περισσότερα» και «θα τους αφήσουν μία κληρονομιά, που σαφώς θα βοηθήσει» το ζεύγος στις υποχρεώσεις του.

Όσον αφορά τα εισοδήματά τους, οι δύο τους υπογραμμίζουν πως τα δηλώνουν κανονικά και υπενθυμίζουν πως εξόν από τη βουλευτική του αποζημίωση, που τμήμα της αφήνει στους Podemos, ο Ιγκλέσιας είναι επίσης παρουσιαστής στα προγράμματα Fort Apache και Otra Vuelta de Tuerka, ενώ εισπράττει και τα δικαιώματα από τα βιβλία που έχει συγγράψει.

Στο ίδιο μήνυμα αναφέρονται στα σχόλια που είχε δημοσιεύσει ο Ιγκλέσιας το 2012 για την αγορά ενός πολυτελούς ρετιρέ από τον τοτινό υπουργό Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουΐς ντε Γίνδος, που ανέσυρε στη μνήμη και στο διαδίκτυο η κοινή γνώμη, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να γίνεται παραλληλισμός, γιατί αυτοί θα χρειασθούν 3ο χρόνια για να αποπληρώσουν την κατοικία τους «και θα το κάνουμε γιατί αγοράσαμε μία πρώτη κατοικία, για να ζήσουμε κι όχι για κάνουμε επένδυση».

Υπογραμμίζουν δε, πως «τους υπουργούς και κάποιο δημόσιο πρόσωπο θα πρέπει πάντοτε να το κρίνουμε για την πολιτική του κι ενδεχομένως για τη διαφθορά του, κι όχι γιατί δαπανά χρήματα για να κάνουν αυτό που θέλουν και το κάνουν με έντιμο τρόπο».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Όσοι κάνουν «καμάκι» στους δρόμους θα πληρώνουν πρόστιμο €750 στη Γαλλία



Αν και η αρχική πρόταση μιλούσε για πρόστιμο 90 ευρώ

Πρόστιμο 750 ευρώ θα επιβάλλεται σε όσους κάνουν «καμάκι» σφυρίζοντας ή γενικότερα παρενοχλούν γυναίκες στο δρόμο στη Γαλλία μετά τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης Μακρόν είναι με το νόμο αυτό οι γυναίκες να μην φοβούνται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους.

Το πρόστιμο πάντως είναι εντυπωσιακά αυξημένο σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί πριν από έναν χρόνο όταν άρχισε να συζητείται το θέμα καθώς τότε η γαλλική κυβέρνηση μιλούσε για πρόστιμο 90 ευρώ.

Το νομοσχέδιο καλύπτει οτιδήποτε «παραβιάζει την ελεύθερη κυκλοφορία των γυναικών σε δημόσιους χώρους και υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και το δικαίωμα στην ασφάλεια».

Στο απόσπασμα μπαίνουν «σχόλια, συμπεριφορές ή πίεση σεξουαλικής ή σεξιστικής φύσης που υποβαθμίζουν, ντροπιάζουν, απειλούν ή είναι επιθετικές».

Στη Γαλλία το τελευταίο διάστημα είχε γίνει πολύς λόγος για επιθέσεις σε βάρος γυναικών σε μέσα μαζικής μεταφοράς που οδήγησαν αρκετές από αυτές να υποχρεώνονται να φορούν παντελόνια αντί για φούστες προκειμένου να προστατευτούν από επίδοξους εφαψίες.

Το νομοσχέδιο αποτελεί «πνευματικό παιδί» της υπουργού Ισότητας Μαρλέν Σιάπα. «Μιλάμε για τη στιγμή που ο άνδρας πλησιάζει από πίσω μια γυναίκα, της μιλάει και η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί είναι μόνη της. Δεν καλεί σε βοήθεια γιατί πιστεύει ότι "θα συνεχίσω να περπατάω και θα ξεφύγω". Οι άνδρες πιστεούν ότι είναι οι "Γάλλοι εραστές" και ότι "σιγά μωρέ, απλά σπάμε πλάκα". Εμείς λέμε "όχι"» λέει η υπουργός.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν, πάντως, ότι θα αποτελέσει ταφόπλακα στον έρωτα αλά γαλλικά προσθέτοντας ότι οι διατάξεις του δεν θα εφαρμοστούν ποτέ στην πράξη.


Πηγή : protothema.gr


Ξεφτιλίστηκε ο Κοντονής για το φιάσκο Novartis κάνοντας αναφορά στον Αβέρωφ



Ο Σταύρος Κοντονής βλέποντας ότι έχουν ξεφτιλιστεί με την Novartis τα έδωσε όλα στην βουλή λέγοντας :  «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη συντηρητική παράταξη: το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Θυμόμαστε τι είχε συμβεί στη Βουλή όταν συζητιόταν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο αντιμετώπιζε αναγκάστηκε να αποσύρει την Κ.Ο. από τη Βουλή για να μην πλησιάσει κανείς την κάλπη ή στην ψηφοφορία» 

Και πρόσθεσε πάνω στην αφωνία του για το αποτέλεσμα : «Το πράξατε και κατά τη συζήτηση της συγκρότηση της προκαταρκτικής επιτροπής. Αποσύρατε την ΚΟ της ΝΔ έτσι ώστε οι βουλευτές να μην έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους επί του θέματος το οποίο είχε τεθεί και διαμορφώνετε τώρα τις προϋποθέσεις για να κάνετε το ίδιο. Γι’ αυτό σας λέω ότι ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη ΝΔ, Το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ».

Δείτε το video: 


Και πήρε την απάντηση του από τον Νίκο Δένδια : «Αν υπήρχε στην αίθουσα ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν θα υπήρχε ως φάντασμα. Θα υπήρχε ως ευλογία και λυπάμαι που δεν υπάρχει ως ευλογία για να σας βάλει λίγο μυαλό»




Ελεύθερη διέλευση των ανέργων και των AμεA προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στην Εγνατία Οδό

Πηγή: EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


Την ελεύθερη διέλευση των ανέργων και των ατόμων με αναπηρία στην Εγνατία Οδό προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της υπό κατάρτιση σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα «δεσμεύει» τον επενδυτή που θα αναλάβει την διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου, Άρης Ξενόφος, ο οποίος συναντάται με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έχει ειδικές προβλέψεις υπέρ των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Μάλιστα, πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ελεύθερη διέλευση να μην αφορά μόνο στους ανέργους και ΑμεΑ που είναι κάτοικοι των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία Οδός, αλλά όλων των πολιτών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες.

Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ θα προβλέπει στην σύμβαση παραχώρησης την υποχρέωση του ιδιώτη παραχωρησιούχου να κατασκευάσει το τμήμα της ΠΑΘΕ «Χαλάστρα- Πολύκαστρο». Πρόκειται για 44,2 χιλιόμετρα αυτού του τμήματος στα οποία υπάρχει μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και δεν υφίστανται διαχωριστική νησίδα και κιγκλιδώματα από τις δύο άκρες του οδοστρώματος. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για την ασφαλή διέλευση των πολιτών από την Εγνατία Οδό, καθώς σε αυτό το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου σημειώνονται συχνά μετωπικές συγκρούσεις και δυστυχώς θανατηφόρα τροχαία.

Για το θέμα των διοδίων, ο κ. Ξενόφος ανέφερε πως το Ταμείο στηρίζει απόλυτα το αναλογικό σύστημα, καθώς είναι και κοινωνικά δίκαιο και επιχειρηματικά σωστό. Υπάρχει, πρόσθεσε, δυσκολία με τους δυο διαγωνισμούς (του ΤΑΙΠΕΔ για επέκταση της σύμβασης και του υπουργείου για αναλογικά διόδια), γεγονός που προκάλεσε δυσκολία στον διαγωνισμό του Ταμείου. «Είμαστε σε μία προσέγγιση», είπε, «ώστε να υπάρξει ένα αναλογικό σύστημα που να είναι συμβατό με οποιοδήποτε άλλο αναλογικό σύστημα. Εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση για το αναλογικό σύστημα εάν είχε προηγηθεί του διαγωνισμού μας ή εάν γινόταν μετά. Να εφαρμοστεί η αναλογικότητα στα διόδια με την τεχνική που θα επιλέξει ο επενδυτής».

Για τα περιφερειακά λιμάνια, ο κ. Ξενόφος ανέφερε ότι το Ταμείο είναι σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτική πλευρά για την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων (όχι καθολική παραχώρηση, ούτε πώληση) των λιμένων, αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου ανταποδοτικότητας. Πρόσθεσε δε, ότι στα δέκα περιφερειακά λιμάνια προτεραιότητα αποτελούν η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα και η Κέρκυρα.

Ο κ. Ξενόφος σημείωσε ότι το α' τετράμηνο υπήρξε ρεκόρ στις επιδόσεις του Ταμείου από τη σύστασή του, καθώς λογιστικά ξεπεράστηκε το 1 δισ. ευρώ. Αυτό αφορά σε ΟΤΕ, ΟΛΘ και ΔΕΣΦΑ, χωρίς τα ακίνητα. Για τα ΕΛΠΕ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια καλή εικόνα για το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ για το «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Ταμείου και Βρυξελλών και αισιοδοξία ότι εντός του μηνός θα έχει κλείσει η σύμβαση για την επέκταση της παραχώρησης. Ενώ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, είπε ότι «ενδεχομένως ο υπουργός να αναφερόταν σε μία δυστοκία του Ταμείου στο παρελθόν. Οι επιδόσεις μας νομίζω ότι αναγνωρίζονται και υπάρχει ικανοποίηση και στην κυβέρνηση και την αγορά».


Πηγή : Cnn.gr


Τζέιμς Κόρντεν, Ράιαν Ρέινολντς και Τζος Μπρόλιν δίνουν ρέστα πριν την προβολή του Deadpool 2


Ο Τζέιμς Κόρντεν είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς late night παρουσιαστές και με καλεσμένους τους  Ράιαν Ρέινολντς και Τζος Μπρόλιν προσφέρουν άφθονο γέλιο.

Ο διάλογος που ακολουθεί θα σας αποζημιώσει.




Βόλος: Σκότωσαν πατέρα τριών παιδιών με αυτοκίνητο – Το έκαναν να μοιάζει με τροχαίο – Ισόβια στον δολοφόνο!

EUROKINISSI

Ένα σχέδιο σατανικό που καταδίκασε τρία ανήλικα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς τον πατέρα τους. Τα στοιχεία οδήγησαν τους δικαστές στην τελική απόφαση...

Αυλαία σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τόσο τη Λάρισα όσο και το Βόλο, όπου σημειώθηκε το θανατηφόρο τροχαίο. Τα πράγματα όπως αποκαλύφθηκε δεν ήταν όπως έδειχναν αρχικά, αφού η παράσυρση του άτυχου πατέρα έγινε μελετημένα, όπως δέχθηκαν οι δικαστές.

Ποινή ισόβιας κάθειρξης λοιπόν, ομόφωνα και χωρίς ελαφρυντικά, επέβαλε χθες (17-05-2018  το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας σε έναν 33χρονο Αλβανό, που κατηγορούνταν ότι είχε παρασύρει και είχε σκοτώσει έναν 29χρονο πατέρα τριών ανήλικων παιδιών την Πρωτομαγιά του 2015 έξω από μπαρ στα Παλαιά Βόλου και αφού προηγήθηκε λογομαχία του θύματος με συγγενικό πρόσωπο του δράστη.

Πρόκειται για έναν 33χρονο σήμερα Αλβανό, που κρίθηκε ένοχος ομόφωνα από το δικαστήριο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη την 1η Μαΐου του 2015 στον Βόλο και θύμα ήταν ένας 29χρονος πατέρας 3 ανήλικων παιδιών. Τη νύχτα εκείνη είχε την ατυχία να διαπληκτιστεί με έναν 17χρονο σε καφέ – μπαρ της πόλης, για μεταξύ τους προσωπικές διαφορές. Όμως αυτός ο καβγάς έμελλε να είναι μοιραίος για τη ζωή του 29χρονου πατέρα.

Ο ανήλικος περίμενε τον 30χρονο που καταδικάστηκε και μαζί επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο. Μόλις ο 29χρονος βγήκε από το κατάστημα στον δρόμο, γκάζωσαν με το αυτοκίνητο, τον παρέσυραν και τον σκότωσαν. Οδηγός ήταν ο 30χρονος (πατέρας δύο παιδιών) που κατά τη διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως ήταν τροχαίο, το οποίο δεν έγινε σκόπιμα. Το δικαστήριο όμως δεν πείστηκε…



Πληροφορίες: Εφημερίδα Ελευθερία
newsit.gr


Ενοχλήθηκε και αποχώρησε από συνάντηση ο Κώστας Γαβρόγλου



Με σχεδόν μισή ώρα καθυστέρηση προσήλθε στη χθεσινή συνάντησή του με την πρώην... ομοσπονδία του ΠΟΣΔΕΠ, ο νυν υπουργός Παιδείας και πανεπιστημιακός Κώστας Γαβρόγλου. Γεγονός που ναι μεν δικαιολογήθηκε από τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, αλλά έριξε λάδι στον εκνευρισμό τους. Στη συνέχεια, όμως, το κλίμα πυροδοτήθηκε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο υπουργός να εγκαταλείψει το συναινετικό ύφος του και να αποχωρήσει οργισμένος. Με την παρέλευση κάποιας ώρας, η ψυχραιμία επανήλθε και ορίστηκε νέα συνάντηση. Ειδικότερα, η ΠΟΣΔΕΠ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα των μισθολογικών περικοπών των μελών της. Οταν ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής προηγείται η αποκατάσταση των απωλειών ασθενέστερων μισθολογικά κλάδων του Δημοσίου, μέλη της ΠΟΣΔΕΠ του υπενθύμισαν ότι σε άλλους κλάδους με ειδικά μισθολόγια έχει γίνει αποκατάσταση των απωλειών, κατ’ εφαρμογήν σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ. Η έκρηξη συνέβη όταν μέλη της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ ανέφεραν ότι τα ΑΕΙ δεν μπορούν να εκταμιεύσουν την έκτακτη επιχορήγηση λόγω γραφειοκρατίας. Μίλησαν για virtual χρηματοδότηση. Τότε κ. Γαβρόγλου φέρεται να ενοχλήθηκε και αποχώρησε.

«Το υπ. Παιδείας έχει αποδείξει ότι έχει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου. Μοναδική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός ανάμεσα στους συνδιαλεγόμενους», ανέφερε το υπουργείο. «Αυτή η προϋπόθεση δεν τηρήθηκε εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς μελών της ΠΟΣΔΕΠ. Η ΠΟΣΔΕΠ κατέθεσε ένα υπόμνημα γεμάτο ανακρίβειες. Ο υπουργός θέλησε να διευκρινιστούν διάφορα σημεία, και αντ’ αυτού άρχισαν μέλη του Δ.Σ. να διακόπτουν τη συζήτηση με έναν απαράδεκτο τρόπο για πανεπιστημιακούς. Είναι υποχρέωση της ΠΟΣΔΕΠ να αυτοπροστατευθεί από παρόμοιες συμπεριφορές μελών της, διαφυλάσσοντας τη θεσμική της υπόσταση. Οι καλοί τρόποι και οι κανόνες διαλόγου αφορούν και τα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ», πρόσθεσε. Η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ στον αντίποδα ήταν πολύ λιτή, χωρίς πρόθεση πόλωσης του κλίματος. Τελικά, ορίστηκε νέα συνάντηση –ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι ήταν με δική του πρωτοβουλία– για τις 30 Μαΐου.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνελήφθη 41χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος γυναίκας αστυνομικού στη Λακωνία



Συνελήφθη, 17.5.2018, στο Γύθειο Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου, 41χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ειδικότερα, ο 41χρονος, εντός αίθουσας δικαστηρίου όπου παρευρίσκετο ως μάρτυρας, απείλησε με περίστροφο που κατείχε, γυναίκα αστυνομικό καθώς και 38χρονο ημεδαπό ενώ κάμπτοντας τη σθεναρή αντίσταση της αστυνομικού της απέσπασε τον ατομικό της οπλισμό.

Στην προσπάθεια της αστυνομικού να τον αφοπλίσει και να προστατεύσει τους παρευρισκόμενους πολίτες, επιχείρησε να την πυροβολήσει με το περίστροφο που κατείχε, το οποίο δεν εκπυρσοκρότησε.

Η αστυνομικός μαζί με άλλους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου κατάφεραν να τον αφοπλίσουν και να τον συλλάβουν, ενώ από την κατοχή του κατέσχεσαν το περίστροφο με έξι (6) φυσίγγια.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, ληστεία, διατάραξη συνεδρίασης δικαστηρίου και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου.


Το Πεντάγωνο μεταθέτει τους Μητρετώδη-Κούκλατζη στη διπλωματική αποστολή της Αγκυρας



Σε μετάθεση στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Άγκυρας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, προχωράει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Η εξελίξη αυτή θα δώσει ένα επιχείρημα στους συνηγόρους των ελλήνων στρατιωτικών, ενόψει και του νέου αιτήματος που θα καταθέσουν για να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί, καθώς θα επικαλεστούν μόνιμη διαμονή τους στην Τουρκία. 

Οι συνήγοροι ζητούσαν από τις τουρκικές αρχές οι Μητρετώδης και Κούκλατζης να αφεθούν ελεύθεροι και να οριστεί τόπος διαμονής του το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη. 




Επίθεση του Ρουβίκωνα προστατευόμενου από δικαιοσύνη - κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. σε συμβολαιογραφείο



Επίθεση σε συμβολαιογραφείο στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας».

Στην ανακοίνωση του «Ρουβίκωνα» σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, «η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος συμμετέχει σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτων κατοικιών ήδη από τις αρχές των διαδικασιών».

Η ανακοίνωση του «Ρουβίκωνα» :

"Δεν είναι περίοδος για μακροσκελείς θεωρητικές αναλύσεις. Όταν χιλιάδες άνθρωποι της τάξης μας απειλούνται με κατασχέσεις σπιτιών είναι η ώρα για δράση. Όσοι συμμετέχουν σε διαδικασίες εξώσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών των λαικών κατοικιών θα βιώνουνε και την αντίδραση των από τα κάτω. Σήμερα λίγο μετά της 10 το πρωί επιτεθήκαμε στο συμβολαιογραφείο της Δάλλας Πολυζώη Θηρεσία.

Η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος συμμετέχει σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτων κατοικιών ήδη από τις αρχές των διαδικασιών. Όσο για τον ισχυρισμό τους πως δε συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς να γνωρίζουν στο συγκεκριμένο γραφείο πως δεν ξεγελιόμαστε και είμαστε πάντα βέβαιο για τις κινήσεις και τις δράσεις μας. Θα ακολουθήσει βίντεο".


SOS των ειδικών φρουρών καταγγέλλουν την ανυπαρξία στρατηγικής πρόθεσης στην αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής



Η σκληρή ανακοίνωση των ειδικών φρουρών με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στον καταυλισμό των Άνω Λιοσίων όπου αστυνομικοί της ΟΠΚΕ δέχτηκαν βροχή από σφαίρες από ένοπλους Ρόμα που ήθελαν νεκρούς αστυνομικούς.

«Δυστυχώς, η εθελοτυφλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η παράπλευρη συνακολουθία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά την πρόσφατη κοπή της κορδέλας από τον Πρωθυπουργό της Χώρας και τα " αποκαλυπτήρια " της νέας αστυνομικής δράσης από τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, ξεσκεπάζει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την ανυπαρξία στρατηγικής πρόθεσης να αστυνομευθεί η περιοχή, η οποία υποκαθίσταται με μιας μορφής επικοινωνιακής και μόνο τακτικής. Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α για ακόμη μια φορά καταγγέλλει την σαθρή λειτουργία μιας Αστυνομικής Επιχειρησιακής Ομάδας που αντί να λειτουργεί απρόσκοπτα στα πλαίσια της αποστολής της έχει καταντήσει η "φιλιππινέζα " των γνωστών μέτρων τάξης της Αττικής.

Συγκεκριμένα:

Από 28 ομάδες που προβλέπει η λειτουργία της υπηρεσίας, λειτουργούν 27 επειδή η μία εξ αυτών "έκλεισε" λόγω λειψανδρίας!

Οι υπόλοιπες 27 ομάδες λειτουργούν με τουλάχιστον 30 αστυνομικούς λιγότερους, αποψιλωμένες και αυτές λόγω λειψανδρίας!

Από τους εναπομείναντες διατίθενται καθημερινά :

Δύο Ομάδες στη φρούρηση των κεντρικών γραφείων πολιτικών κομμάτων .

Σε συμβολαιογραφεία ως ενίσχυση των μέτρων για τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Στη φρούρηση εταιρείας πλειστηριασμών .

Στην Ενίσχυση των πεζών περιπολιών του κέντρου της Αθήνας. 

Στην Υπηρεσία Μεταγωγών και για μεταγωγές Τμημάτων Ασφαλείας. 

Στα κρατητήρια της Κρατικής Ασφάλειας.

Περίπου 20 αστυνομικοί στην φρούρηση οικείας, υποδίκου σε κατ οίκον περιορισμό. 

Ότι εξ αυτών απομένει διατίθεται στην αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής!

Στο Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α με αίσθημα ευθύνης χωρίς να υπολογίζουμε συνέπειες και διώξεις , όπως εκείνες του προσφάτου παρελθόντος , θα επιδιώκουμε τεκμηριωμένα, την βελτίωση της αστυνόμευσης των απλών πολιτών, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων μας , ιδιαίτερα εκείνων που καθημερινά διακινδυνεύουν την ζωή τους και που χθες από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς ή τραυματίες».


Έρευνα: Το 28,7% των Ελλήνων πιστεύει ότι «μας ψεκάζουν» και το 30% θέλει ηγέτη τον Πούτιν



Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas- Ράμφος:«Οποιοδήποτε πολύ σοβαρό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι μάλλον καταδικασμένο».

Τα συμπεράσματα της ετήσιας πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες» συζήτησαν την Πέμπτη σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη (της οδού Πειραιώς) ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Ευθυμίου. 

Σύμφωνα με την έρευνα την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος, αλλά αποτελεί προϊόν ευρύτερης επιστημονικής συνεργασίας, το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο θα βελτιώσει τις υπηρεσίες. Παράλληλα όμως το 28,7% των Ελλήνων συνεχίζει να πιστεύει ότι «μας ψεκάζουν» ενώ το 30% εκτιμά πως ο ιδανικός ηγέτης για την Ελλάδα θα ήταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο κ. Ράμφος μίλησε για το «παραδοσιοκρατικό» στοιχείο που ενδιαφέρει τους Έλληνες. Η έρευνα δείχνει ότι στην πρώτη θέση που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες βρίσκεται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ο θεσμός της οικογένειας, ενώ ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία με την πεντάδα να κλείνει η Αστυνομία.

«Δηλαδή τα πεδία, οι τόποι με τους υψηλότερους δείκτες εμπιστοσύνης» σχολίασε ο φιλόσοφος. «Το πρώτο που αναζητεί κάποιος είναι αυτό που του δίνει ασφάλεια» εξήγησε για να υποστηρίξει ότι «υπό αυτή την έννοια το οποιοδήποτε πολύ σοβαρό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι μάλλον καταδικασμένο». 

«Άρα δεν μπορεί να υπάρξει εγχείρημα κυβερνητικό αν δεν ακουμπάει σε αυτές τις ψυχές» συνέχισε ο κ. Ράμφος και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω σχολίασε: «Τα ακραία αριστερά και ακραία λαϊκιστικά κόμματα είναι απολιθώματα» υπό την έννοια πιθανόν ότι στηρίζονται σε παγιωμένες αντιλήψεις που δεν φαίνεται να αλλάζουν. 

«Η έρευνα περιέχει πολλές αντιφάσεις» σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Ευθυμίου. «Δεν έχουμε αυτοπεποίθηση πραγματική, συνήθως την αντλούμε από την αρχαιότητα» είπε η κυρία Ευθυμίου αλλά από την άλλη πλευρά παρατήρησε το εξής: «Ένα 68% θεωρεί την Ελλάδα μοντέρνα χώρα», αντίστοιχη με τις πιο προοδευμένες του εξωτερικού. 

«Σαν κοινωνία έχουμε γίνει δυτικού τύπου από το 1821 και μετά» τόνισε η ίδια, «έχουμε δεθεί με τη Δυτική Ευρώπη» αλλά μέσα από δομές που εμπεριέχουν τη σχιζοφρένεια που αποτυπώνεται στη λογική του «σε θαυμάζω αλλά και σε μισώ», «με βοηθάς και γι αυτό σε μισώ», συνέχισε η ίδια, για να συμπεράνει πάντως ότι κάποια σημεία στην έρευνα δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί κάπως αυτή η σχιζοφρένεια. 

Η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018. Φέτος, η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων για καθένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2.500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI).

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη ήταν ο Πρόεδρος της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου (ανάμεσά τους οι Πέτρος Ευθυμίου και Πάνος Τσακλόγλου) και πλήθος προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, της επιστήμης, των ενόπλων δυνάμεων, της οικονομίας, της τέχνης και του πολιτισμού. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου ενώ παρόντα ήταν τα κεντρικά της στελέχη της, ο διευθυντής ερευνών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο διευθυντής περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος.


Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr


Σε κατ’ οίκον περιορισμό η 19χρονη που πέταξε το μωρό της - Στη φυλακή η μητέρα της



Προφυλάκιση αποφάσισαν ανακριτής και Εισαγγελέας για τη γιαγιά του νεογέννητου, η σωρός του οποίου βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών στην Πετρούπολη, ενώ διαφώνησαν για την ποινική
μεταχείριση της 19χρονη μητέρας του μωρού.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απολογιών των δύο γυναικών, που κατηγορούνται για τον φόνο του νεογνού, ενώπιον του 3ου τακτικού ανακριτή, η κρίση των δικαστικών λειτουργών για την μητέρα της 19χρονης ήταν ότι πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή. Για τη νεαρή ωστόσο ο ανακριτής είχε την γνώμη ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ενώ ο Εισαγγελέας ζήτησε να έχει την ίδια αντιμετώπιση με την μητέρα της και να προφυλακιστεί.

Έτσι την διαφωνία θα κληθεί να λύσει, υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο. Μέχρι να αρθεί η διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα η 19χρονη θα βρίσκεται σε περιορισμό κατ’ οίκον.

Οι δύο γυναίκες απολογήθηκαν για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία.


Πηγή


Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 10,5 μονάδων για τη ΝΔ


Μεγάλη διαφορά 10,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΪ, που διεξήχθη κατά το διάστημα 13-15 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων : 

Νέα Δημοκρατία 32%, 
ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, 
Κίνημα Αλλαγής 8%,
Χρυσή Αυγή 8%,
ΚΚΕ 6%, 
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%,
Ένωση Κεντρώων 2%, 
Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας στο 1%, 
Αναποφάσιστοι 7,5%.

Στην παράσταση νίκης, το προβάδισμα της ΝΔ είναι πολύ μεγάλο 56%, έναντι μόλις 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα, πρώτος ο κανένας, με ποσοστό 38%.

Το 53%, εκτιμούν ότι η πιθανότερη χρονική περίοδος, για να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, είναι στο α' εξάμηνο του 2019, το 25% και στο β' εξάμηνο του 2019, έως το τέλος θητείας της κυβέρνησης το 28% και το 34% των ερωτηθέντων βλέπει κάλπες μέσα στο 2018.


Ποιοί παρακολουθούν τα τηλέφωνα με βαλιτσάκια


Όσο προχωρούν και εξελίσσονται οι νέες τεχνολογίες, τόσο απροστάτευτος είναι ο πολίτης σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών του, παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που ενημέρωσαν σε κοινή συνεδρίασή τους, τα μέλη των Επιτροπών Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, για τα πεπραγμένα του 2016. Τόνισαν, εξάλλου, την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και ενίσχυσης τόσο του προσωπικού όσου και των υποδομών της Αρχής, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ζαμπίρας, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που καταβάλλει η Αρχή για τη διασφάλιση του τηλεφωνικού απορρήτου των πολιτών, τονίζοντας ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, με μειωμένο προσωπικό και περιορισμένη οικονομική ενίσχυση, κάνει το καλύτερο δυνατό και υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ανέφερε, δε, ακόμα ότι «ανεξέλεγκτα βαλιτσάκια» βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, οι οποίοι παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτών, ενώ σημείωσε ότι στα τρία νόμιμα φορητά συστήματα συνακροάσεων που διαθέτουν η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία, ίσως έπρεπε να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από την ΑΔΑΕ.

«Μέσα στο πλαίσιο της καθηκόντων της και με τα μέσα που διαθέτει η ΑΔΑΕ κάνει το καλύτερο δυνατό. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Θα ήταν χρήσιμος ένας ουσιαστικός διάλογος με τη Βουλή και εμείς είμαστε διατεθιμένοι να τον κάνουμε» είπε ο κ. Ζαμπίλας. 

«Χωρίς μεσολάβηση παρόχου υπάρχουν τα τεχνικά μέσα στη διάθεση προσώπων, ώστε να έχουν, χωρίς συγκαταθέσεις, συνακροάσεις;» ρώτησε τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και έλαβε την απάντηση: «Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη, ΕΥΠ και αστυνομία να έχουν συστήματα νόμιμων συνακροάσεων και να μπορούν για συγκεκριμένους λόγους να άρουν το απόρρητο των επικοινωνιών, εφόσον υπάρχει εισαγγελική έγκριση. Εμείς κάνουμε ελέγχους για την τήρηση της άρσης του απορρήτου. Την ενεργοποίηση, όμως, για την άρση απορρήτου την κάνει ο πάροχος. Εμάς απλά μας κοινοποιούνται οι ενέργειες. Για το αν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, για παράδειγμα στην έρευνα ενός εγκλήματος, δεν μπορεί η ΑΔΑΕ να υπεισέλθει. Είναι αρμοδιότητα των δικαστικών Αρχών να το ελέγξουν».

«Υπάρχει πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι δεν είναι ασφαλής. Από πλευράς τεχνολογικής ασφάλειας, υπάρχει το απόρρητο στις τηλεπικοινωνίες, ή να αποδεχτεί η κοινωνία ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι προσβάσιμη, ανοικτή, αλλά όχι ασφαλής. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι οι υπηρεσίες παροχής και σταθερής τηλεφωνίας συμμορφώνονται στο κανονιστικό πλαίσιο;» επέμεινε ο κ. Βενιζέλος. 

«Εμείς ελέγχουμε κατά πόσο ο πάροχος τηρεί τις τεχνικές προϋποθέσεις. Απ΄ ό,τι μας δηλώθηκε, υπάρχουν τρία κρατικά βαλιτσάκια που έχουν η ΕΥΠ και η Αστυνομία. Ξέρουμε για τρία και ελέγχουμε τρία. Υπάρχουν βαλιτσάκια, όπως λέγεται, και σε ιδιώτες, αλλά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό. Κάναμε προτάσεις για θέματα ελέγχου αυτών των... βαλιτσακίων, αλλά δεν έχουν ευδοκιμήσει. Είναι ανέλεγκτα αυτά» σημείωσε ο κ. Ζαμπίρας και πρόσθεσε:

«Οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με τους νόμους, είναι να ελέγχει στην ελληνική επικράτεια τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν και να υλοποιούν τις πολιτικές ασφάλειας των πολιτών και να ελέγχονται για τη τήρησή τους από την ΑΔΑΕ. Δεν έχει, όμως, θεσμοθετηθεί και δεν μπορεί από τον νόμο η ΑΔΑΕ να ελέγξει τα δίκτυα. Κάναμε προτάσεις, αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα».

Έμφαση δόθηκε από τους βουλευτές - μέλη των δύο Επιτροπών στο θέμα τόσο της κυβερνοασφάλειας όσο και του διαδικτύου, με αφορμή και τις τελευταίες αποκαλύψεις για την εταιρεία Facebook, με τους εκπροσώπους της ΑΔΑΕ να παραδέχονται τους μεγάλους κινδύνους, αλλά και να αναγνωρίζουν την αδυναμία όχι μόνο της ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών.
«Αυτό είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Δεν μπορεί η ΑΔΑΕ να ελέγξει υπερεθνικούς φορείς, όπως η Google ή το Facebook. 

Εμείς, επειδή υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι, δίνουμε συμβουλές μέσω της ιστοσελίδας μας και φυλλαδίων που έχουμε εκδώσει, πώς μπορεί ο πολίτης να προστατευτεί από αυτούς τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν μπορεί μια χώρα από μόνη της να το αντιμετωπίσει. Χρειάζεται διακρατική συνεργασία και νομοθετική επεξεργασία, γίνονται προσπάθειες και σε επίπεδο ΕΕ να θεσπιστούν κανόνες γι αυτές τις εταιρείες. Το κακό βρίσκει πάντα τρόπους και μεθόδους που ξεπερνούν τη νομοθεσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπίρας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διασφάλισης Υποδομών, Απορρήτου Υπηρεσιών και Εφαρμογών Διαδικτύου, Γιάννης Ψαλλίδας, σημείωσε ότι είναι υπό διαμόρφωση ο ευρωπαϊκός κανονισμός, που θα προβλέπει τη διαδικασία, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους κανόνες για τη διασφάλιση του απόρρητου των ιδιωτικών επικοινωνιών.

«Αναμένουμε τον κανονισμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, περιμένουμε» τόνισε ο κ. Ψαλλίδας. «Η ΑΔΑΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις διαδικασίες, αποκτά εμπειρία που μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ελέγχους στο εσωτερικό της χώρας» συμπλήρωσε ο κ. Ζαμπίρας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κάτσης επεσήμανε ότι με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες υπάρχει μεν μεγάλη και γρήγορη πρόσβαση, ωστόσο υπάρχει και το «τυράκι πίσω από την κολοσσιαία αυτή φάκα» και αφορά τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων. 

«Αυτό το φακέλωμα, ως προς τις συνήθειες του ατόμου ή τις πολιτικές του απόψεις, υπάρχει ο κίνδυνος να πουληθεί σε μια κυβέρνηση για να χειραγωγήσουν τις μάζες» είπε ο κ. Κάτσης, αναφέροντας ως παράδειγμα την εταιρεία Facebook, που κατηγορήθηκε ότι πούλησε απόρρητα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμύριων χρηστών, τα οποία είχε επεξεργαστεί και το θέμα ερευνάται από τις αμερικανικές Αρχές. 

Η βουλευτής της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου ζήτησε να μάθει ποια είναι η συμμετοχή της ΑΔΑΕ στη κατάρτιση της εθνικής κυβερνοασφάλειας, σημειώνοντας ότι τον Μάρτιο του 2018 εγκρίθηκε από τον αρμόδιο υπουργό η οδηγία ΝΙΣ NIS (Network and Information Systems) που ήταν η πρώτη νομοθετική πράξη της ΕΕ για την ασφαλεια των δικτύων και των πληροφοριών.

Για ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, που λειτουργούν καταχρηστικά, έκανε λόγο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

«Να ξέρετε όλοι ότι όσο προχωρά η τεχνολογία τόσο μειώνεται η ασφάλεια του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Έχω την αίσθηση ότι κάποιες δυνάμεις, όχι εξωήγινες, δεν θέλουν να λειτουργήσει η ΑΔΑΕ. Δεν μπορεί να έχουμε απαρτία επτά μελών, να μην αλλάζει η νομοθεσία και να έχουμε ένα παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο. Αν δεν ενισχυθεί με πρόσωπα και χρήμα η ΑΔΑΕ, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε» επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Αρχής Μιχάλης Σακκάς. 

Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ανέφερε ότι η ανεξάρτητη Αρχή θα προχωρήσει σε συνεργασία με την περιφερειακή διοίκηση και τους δήμους της χώρας, στη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων των πολιτών, με στόχο την ενημέρωσή τους για τους νέους κινδύνους στην επικοινωνία τους.


TO BHMA


Έτρεμαν οι Έλληνες που ξενύχτησε ο Τσίπρας με τον Ζάεφ αλλά ευτυχώς δεν ξεπούλησε το όνομα ακόμα



Ο Τσίπρας όταν ξενυχτάει δεν μας φέρνει καλά νέα αλλά όπως διαβάσαμε το παρακάτω ρεπορτάζ στο eleftherostypos.gr, πρός το παρών γλιτώσαμε νέες περιπέτειες με την υπογραφή Αλέξη Τσίπρα.

Για πρόοδο τις συζητήσεις για την ονομασία των Σκοπίων αλλά όχι για συμφωνία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Ζόραν Ζαεφ. 

«Με τον κ. Ζάεφ συναντηθήκαμε και χθες και σήμερα. Είχαμε πολύ απαιτητικές διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στην συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών στο Σούνιο ήταν ουσιαστική. Ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, συναντηθήκαμε και σήμερα. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία».

Σε ερώτηση για το τι αποδέχονται και τι όχι ο κ. Τσίπρας είπε ότι ε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή θα συμφωνήσεις σε όλα ή δεν θα συμφωνήσεις σε τίποτα. Για αυτό όπως τόνισε δεν θέλει να επεκταθεί σε ποια θέματα είναι ακόμη ανοιχτά. Επίσης είπε ότι όλοι ψάχνουν να βρουν λύσεις σε όλα τα ζητήματα χωρίς όμως να περάσει κανείς τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί.

Σε επίμονες ερωτήσεις για το όνομα τόνισε ότι τίποτα δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος διαψεύδοντας ότι έχει προχωρήσει η λύση του «Ανω Μακεδονία».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η περίπτωση να γίνει μία συμβολική συνάντηση στις Πρέσπες για να κλείσει η συμφωνία με τα Σκόπια τόνισε ότι είναι μια σκέψη αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις επαφές που θα έχουν στην συνέχεια οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών.

Επίσης εξήρε την στάση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματο που ήταν βασισμένη στην κοινή εθνική γραμμή για το σκοπιανό.

Για την διαπραγμάτευση με την Αλβανία είπε ότι είναι πολύ δύσκολη και έχει κρατήσει πολύ περισσότερο χρόνο. μίλησε για το ζήτημα της ΑΟΖ αλλά και για την ελληνική μειονότητα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων.

Για το θέμα του χρέους είπε ότι πάντοτε κάποιος συμβιβασμός θα επιτευχθεί και το κρίσιμο είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και ότι ακόμη και ο πιο δύσπιστος έχει πειστεί για την επιτυχία της Ελλάδας και τις θυσίες που έχει κάνει τόσα χρόνια. Μάλιστα άφησε αιχμές και για το ΔΝΤ λέγοντας ότι «παρατηρώ ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί την επιτυχία της Ελλάδας. Ας είναι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν βγούμε στις αγορές, να δανειζόμαστε με ένα μικρό επιτόκιο και να προχωρήσουμε».

Για τη Σύνοδο είπε ότι υπήρξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον στα Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή Ενωση. «Αναδείχθηκε η θετική ατζέντα για την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων και την έρευνα. Είναι πολύ σημαντικά θέματα για εμάς που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και τα μνημονιακά χρόνια αλλά και για την προσφυγική κρίση. Θέλουμε να έχουμε ένα ηγετικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Σύνοδος είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με άλλες χώρες της βαλκανικής. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που έχει προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες για την διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια. Ο ρόλος της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη και την ευημερία της πολύπαθης αυτή περιοχής.  Για το κοινό καλό όλων θα πρέπει να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

Τι είπε ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε πως συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα του  ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο.


Με 19 μονάδες διαφορά σε δημοσκόπηση της Public Issue



Διαφορά 19 μονάδων υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της εταιρείας Public Issue σχετικά με τις τάσεις του εκλογικού σώματος, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 23 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου και δίνει αυττοδυναμία στην Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

- ΝΔ: 39%

- ΣΥΡΙΖΑ: 20%

-Κίνημα Αλλαγής: 11%

-Χρυσή Αυγή: 8,5%

-ΚΚΕ: 6,5%

-Ένωση Κεντρώων: 3,5%