Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Οικονομική στήριξη για υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ


 

Τρεις πρωτοβουλίες στήριξης συγκεκριμένων ομάδων πολιτών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα τις αυξήσεις των τιμών. Συγκεκριμένα:

Όπως συνέβη το 2020, 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Ένα ποσό περίπου 900 ευρώ, κατά μέσο όρο, θα τους αποδοθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα βοήθημα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του. Έτσι 800.000 πολίτες θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξή τους.

Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία. Πρόκειται για τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.




Η τρίτη δόση εμβολίου συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού


 

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, η μόλυνση με κορονοϊό είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Η προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης συνεχίζεται με συστηματική προσπάθεια, ενθάρρυνση και διευκόλυνση των συμπολιτών μας.

Τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια ραντεβού κυμαίνονται στις 20 χιλιάδες, ενώ πριν τα νέα μέτρα ήταν μεταξύ πέντε και επτά χιλιάδων.

Τις τελευταίες 30 μέρες κλείστηκαν 444.000 ραντεβού για εμβολιασμό 1ης δόσης και 1,2 εκατομμύρια ραντεβού για την 3η δόση. Μάλιστα, ότι το τελευταίο σαββατοκύριακο κλείστηκαν 187 χιλιάδες ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Με αυτά τα δεδομένα εντός της εβδομάδας θα περάσουμε τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς 1ης δόσης.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί 20.154 αιτήσεις και ήδη έχουν εμβολιαστεί 17.609 συμπολίτες μας και από τις κινητές ομάδες των κέντρων υγείας καθώς και από ιδιώτες γιατρούς.

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση, αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι είναι λίγο πάνω από 2.827.000 δηλαδή το 43% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί, 32,6% των δικαιούχων και περίπου 700.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, άλλο ένα 24,4%. Συνολικά δηλαδή 57%.

Η ανοσία και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την τρίτη δόση είναι πολύ γρήγορη και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες, η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και στη μείωση των κρουσμάτων



"lockdown" σε τέσσερις ελληνικές φυλακές λόγω κορονοϊού - 3.000 αρνητές κρατούμενοι


 

Σε τέσσερις φυλακές της χώρας επιβάλλεται αυστηρό lockdown, καθώς ο κορονοϊός σαρώνει τους έγκλειστους στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Το lockdown ξεκινά σε Κορυδαλλό, Τρίκαλα, Άμφισα και Λάρισα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως διακόπτονται επισκεπτήρια, άδειες, μεταγωγές αλλά και προφυλακίσεις.

Τα σωφρονιστικά καταστήματα αποτελούν μια "μικρογραφία" της κοινότητας και στο κομμάτι… άρνησης εμβολιασμού. Από τους 11.100 κρατούμενους των φυλακών της χώρας, οι περίπου 3.000 αρνούνται να εμβολιαστούν. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας 367 άτομα, 290 κρατούμενοι και 77 σωφρονιστικοί υπάλληλοι νόσησαν από κορονοϊό.

Από την Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής τα στοιχεία που δίνονται είναι:

 6.140 κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν εμβολιαστεί, ενώ άλλοι 1.960 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να το κάνουν, αλλά πρόκειται για αλλοδαπούς που δεν είχαν ΑΜΚΑ και αναμένεται η έκδοσή τους, προκειμένου και εκείνοι να εμβολιαστούν. Μάλιστα υπάρχουν 62 κρατούμενοι έχουν κάνει και την 3η δόση του εμβολίου.

Aπό τους 367 νοσούντες, τα μεγαλύτερα νούμερα καταγράφονται στις φυλακές του Κορυδαλλού με 31 κρατούμενους και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, σε αυτές των Τρικάλων 31 κρατούμενοι και 9 σωφρονιστικοί, στα Διαβατά 38 κρατούμενοι και δύο σωφρονιστικοί και σε αυτές της Άμφισσας 33 κρατούμενοι και τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Eστία μόλυνσης φέρεται να είναι τα επισκεπτήρια και κυρίως οι κρατούμενοι που επέστρεψαν από άδειες που είχαν λάβει από τα σωφρονιστικά καταστήματα.



Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις

 


Εισάγεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις. Μεταξύ άλλων:

Διασφαλίζει την απαραίτητη νομική σαφήνεια και δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές.

Περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας.

Προάγει την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παροχή υπολογιστικού νέφους (cloud computing), τα κέντρα δεδομένων (data centers), τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών (studios), τον ιατρικό τουρισμό, την αγροδιατροφή, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs).

Διευκολύνεται ο χαρακτηρισμός μιας επένδυσης ως στρατηγικής καθώς μειώνονται τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων με την ανάθεση της παρακολούθησης σε ιδιωτικούς φορείς.

Εισάγεται νέα κατηγορία Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον τίτλο «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» που συνδέονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προωθούνται ουσιαστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των ιδιωτικών επενδύσεων.

Διευρύνονται οι φορείς από τους οποίους θα προέρχονται τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης και τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες αξιολόγησης και ελέγχου υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.



Νέα συμπληρωματική ενίσχυση για τους Δήμους και τις Περιφέρειες


 

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών,  η έκδοση νέας συμπληρωματικής απόφασης Κ.Α.Π., ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας. Πρόκειται για νέα έκτακτη επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, προκειμένου οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες και τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στις λειτουργικές τους δαπάνες, στην υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων ή εκκρεμών υποχρεώσεων. Η απόφαση προβλέπει τις λεπτομέρειες σχετικά με την κατανομή και έρχεται να προστεθεί στη συμπληρωματική Κ.Α.Π. των 107 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Παράλληλα:

Επιχορηγούνται με νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και οι Περιφέρειες της χώρας, με το συνολικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

Πρόσθετη χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 1 εκατ. ευρώ, δίδεται και στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του τρέχοντος έτους.

Ειδική πρόβλεψη υπήρξε για την κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής κατανομής ποσού, ύψους 7 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους –σε όλους τους Δήμους της χώρας– για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι συνέπειες από τις διακυμάνσεις των τιμών στο κόστος ενέργειας και να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολικών μονάδων, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.



73 Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ασχολούνται με την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας


 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό εστιάζεται:

Στην πρόληψη μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.

Στην προστασία των θυμάτων αναπτύσσοντας συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη διερεύνηση και στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων με σκοπό την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη.

73 υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ ασχολούνται με την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας ενώ υπάρχουν ειδικά γραφεία σ’ όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας και 6 ειδικά τμήματα. 910 αστυνομικοί έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ η επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς είναι συνεχής.




Οργή για τους Ρομά συγγενείς της 8χρονης και για τους υπεύθυνους του εργοστάσιου

 


Η άτυχη 8χρονη συνεθλίβη όταν εγκλωβίστηκε σε μεταλλική πόρτα εργοστασίου, και μάλιστα δύο φορές.

Αυτό που σοκάρει ακόμα περισσότερο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατός της δεν ήταν ακαριαίος και πέθανε απο ασφυξία και εσωτερική αιμορραγία.

Ευθύνες δεν έχουν μόνο οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, αλλά και οι Ρομά συγγενείς της 8χρονης που κάνουν πώς δεν ξέρουν πώς πήγε στο εργοστάσιο ασυνόδευτη.

Το πρωί ένα μέλος της Ρομά οικογένειας επιχείρησε να ρίξει με το αυτοκίνητο του τη μεταλλική πόρτα από την οποία το μικρό κορίτσι βρήκε φρικτό θάνατο και ο παππούς της, είπε ότι θα κάψει το εργοστάσιο εάν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη.

Και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για την ψυχή της μικρής αλλά σε όλους και στους συγγενείς!!!

Η ιατροδικαστική έκθεση θα δοθεί στα χέρια του εισαγγελέα για να συμπεριληφθεί στον φάκελο της υπόθεσης θρίλερ και ένα από τα θέματα που πρέπει να διερευνηθεί είναι πώς έφτασε το κοριτσάκι στο εργοστάσιο και ποιοι το έστελναν για επαιτεία καθημερινά.

Η διοίκηση του εργοστασίου, μέσω του δικηγόρου της, αναμένεται με δελτίο Τύπου να παρουσιάσει τη θέση της για την τραγωδία.



Πλάνα του ΕΚΑΒ από τη διακομιδή της 13χρονης που έπεσε από πολυκατοικία

 


Συγκλονίζουν τα πλάνα του ΕΚΑΒ από τη διακομιδή της 13χρονης στο νοσοκομείο. Το κορίτσι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε από πολυκατοικία στο Κολωνάκι το βράδυ της Δευτέρας. 

Η ανταπόκριση της Ομάδας Μοτοσικλετών του ΕΚΑΒ ήταν άμεση, καθώς η 13χρονη ήταν πολυτραυματίας, και σύμφωνα με πληροφορίες, ένα δέντρο ανέκοψε την πτώση της. 




Φαίη Κοκκινοπούλου για Σερβετάλη : «Ο μόνος ανεμβολίαστος και πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός»

 


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Άρη Σερβετάλη να αποχωρήσει από την παράσταση Ρινόκερος, στην οποία και πρωταγωνιστούσε, καθώς προκλητικά δεν δέχεται τον διαχωρισμό των θεατών σε εμβολιασμένους και μη.

Η ηθοποιός Φαίη Κοκκινοπούλου είναι κι εκείνη ανάμεσα σε αυτούς που «ξέσπασαν» για την κίνηση του συναδέλφου της, καθώς τονίζει ότι η αποχώρηση του θα επηρεάσει σίγουρα και την υπόλοιπη παραγωγή, με αποτέλεσμα ίσως κάποιοι να χάσουν τις δουλειές τους. Με λίγα λόγια χωρίς να σκεφτεί κανένα άλλο έκανε αυτό που ήθελε.

Με μία ανάρτησή της στο Facebook, η ηθοποιός «έριξε τα πυρά της» στον Άρη Σερβετάλη, τονίζοντας πως είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς και αφήνοντας έτσι, αιχμές ότι ίσως δεν είχε πραγματικά ανάγκη την δουλειά, σε σύγκριση με άλλα άτομα της παραγωγής.

Η ανάρτησή της : 

«Δεν μπορώ να μην το σχολιάσω και ας μου γίνουν ριπόρτ και ας κατεβάσουν το προφίλ μου. Αξίζει. Ο Σερβετάλης (ο μόνος ανεμβολίαστος ανάμεσα σε 20 ανθρώπους που εργάζονται στην παράσταση «Ρινόκερος») αποφάσισε να μην συνεχίσει τις παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός, γιατί δεν θέλει να παίζει μόνο σε εμβολιασμένους. Η παραγωγή, προς τιμήν της και χίλια μπράβο, του πρότεινε να συνεχίσει τις παραστάσεις μέχρι αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια η παράσταση να κατέβει, δεμευόμενη (η παραγωγή) ότι θα πληρώσει τους ηθοποιούς κανονικά μέχρι τη λήξη της θεατρικής σαιζόν! Ο καλοπληρωμένος συνάδερφος αρνήθηκε και πάλι. Ηθοποιοί (μεταξύ των οποίων και φίλοι μου)-τεχνικοί- ταξιθέτριες, καθαριστές, ταμίας, θα μείνουν όλοι άνεργοι. Δεν έχουμε ελπίδα. Φάτε».




Άραγε πώς ένιωθε ο Τσίπρας από τις "φάπες" που έτρωγε από τον Μητσοτάκη

 


Εχθές φάνηκε για ακόμα μία φορά, η χαώδης διαφορά Μητσοτάκη - Τσίπρα.

Όσο αναίσθητος και φαιδρός είναι κάποιος, την χθεσινή ημέρα δύσκολα θα την ξεχάσει.

Κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να βρίσκεται στην θέση του Αλέξη Τσίπρα εχθές στην βουλή, που έτρωγε την μία φάπα μετά την άλλη. Εκεί που γέλασε και ο κάθε πικραμένος είναι με την βεβαιότητα του Α. Τσίπρα πως θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός. Αυτή η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα έκανε πολύ κόσμο να γελάσει με την ψυχή του.

Καταρχήν όποιος είδε το ύφος του Αλέξης Τσίπρα μετά τον αιφνιδιασμό με τις έκτακτες παροχές που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα νόμιζε ότι ήρθε το εγκεφαλικό. Άνεβηκε στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, έλεγε συνέχεια τα ίδια πράγματα, χωρίς να αλλάξει ούτε κόμμα από τις άλλες φορές,  μίλαγε με τον ίδιο τόνο φωνής και τις ίδιες κινήσεις, και έδειχνε ότι τα είχε χαμένα. 

Οι βουλευτές του από κάτω τον άκουγαν αποσβολωμένοι, γιατί δεν ήξεραν τι να πούν, και ίσως κάποιοι να τον λυπόντουσαν μετά το "ξύλο" που έφαγε.

Ειδικά όταν έκανε αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΗ, κατάλαβαν όλοι, ότι πάσχει από ανήκεστο ηλιθιότητα,  άγνοια κινδύνου και παντελής επαφής με την πραγματικότητα και του ίδιου και των ηλίθιων που τον συμβουλεύουν.

Έκανε λοιπόν το λάθος, να προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον είχε έτοιμο, και να ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά ενώπιον όλων εντός και εκτός βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε τι ΔΕΗ παρέλαβε και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα. Παρέθεσε οικονομικά στοιχεία, τα οποία ουδείς τολμά να αμφισβητήσει, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα που δεν καταλαβαίνει από νούμερα. Αποτέλεσμα τα έχασε εντελώς και ο Τσίπρας και οι βουλευτές του και όσοι των συμβουλεύουν και των ξεφτιλίζουν συνέχεια.

Από τη χθεσινή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την ακρίβεια, φάνηκε και η χαώδης διαφορά που χωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, τόσο από πλευράς στρατηγικής όσο και πολιτικής ουσίας. 

Αντιθέτως, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε με λογική του 2014, υπερασπίστηκε το Μνημόνιό του και αποτύπωσε την πολιτική του από τη χρεωμένη ΔΕΗ μέχρι τις υποσχέσεις για παροχές που παρέπεμπαν στο αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Επέρριψε ευθύνες στον Κυρ. Μητσοτάκη για την ακρίβεια, όταν το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ έχει την τρίτη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη στον πληθωρισμό.

Η αμφισβήτηση των δεδομένων από τον κ. Τσίπρα και η άρνηση του να δεχθεί τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία, όπως ότι η Ελλάδα τρέχει με τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας, αποτυπώνουν τα πολιτικά αδιέξοδα του με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζεται συνέχεια.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέληξε τελικά για ακόμα μία φορά μπούμερανγκ για τον Τσίπρα, που έχει μείνει προσκολλημένος σε αποτυχημένα μοντέλα που φόρτωσαν τους πολίτες με υπερφορολόγηση και έναν βαρύ λογαριασμό, όπως η παραλίγο πτώχευση της ΔΕΗ και έδειξε ότι έχει τελειώσει πολιτικά μια για πάντα.

Το θέμα είναι κατάλαβε ο Τσίπρας τι έγινε εχθές; Ζαλίστηκε από τις "φάπες" του Μητσοτάκη; Αντιλαμβάνεται ότι είναι τελειωμένος πολιτικά; Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό!!!



Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου

 



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού, καθώς και τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Προηγήθηκαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες σε δύο διαδικτυακούς λογαριασμούς νεφοϋπολογιστικής υπηρεσίας (Cloud Service) υπήρχε αναρτημένο πορνογραφικό υλικό ενηλίκων και ανηλίκων, το οποίο διαμοιραζόταν σε διάφορα διαδικτυακά δωμάτια επικοινωνίας καθώς και σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε, εντοπίσθηκαν τέσσερα ανήλικα θύματα, τα οποία, επιβεβαίωσαν ότι απεικονίζονταν στο επίμαχο οπτικό υλικό, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν και τα ηλεκτρονικά ίχνη των δύο εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Στη συνέχεια εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Ακολούθως, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, διενήργησαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία (3) κινητά τηλέφωνα, δύο (2) ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληρός δίσκος και USB .

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ στην κατοχή του ενός εντοπίσθηκε πλήθος φωτογραφιών σχετικές με την υπόθεση, πράξη για την οποία και συνελήφθη. Ο δεύτερος ημεδαπός δεν συνελήφθη καθόσον δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια αποστέλλονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε ανακριτή, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

 Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

 Μέσω twitter: @CyberAlertGR 

 Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )

 Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD



Μητροπολίτης Δωδώνης: Οι αρνητές ιερείς γίνονται όργανα του σατανά


 

Την οργή του για τους αρνητές ιερείς, εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πρότεινε να γίνει οριζόντια υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους όσους μισθοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου χωρίς διαχωρισμούς εάν πρόκειται για παππά.

Για τους ιερείς που επιμένουν να μην εμβολιάζονται είπε:

«Ο σατανάς έχει επιτραπεί από τον ίδιο το θεό να μας ''πειράζει''. Από την επιδεκτικότητα του ανθρώπου αν γίνεται όργανο του σατανά, όπως εν προκειμένω γίνονται αυτοί που δεν ακούνε τη φωνή της Εκκλησίας».

Και τόνισε ότι οι αρνητές ιερείς θέτουν εαυτόν εκτός Εκκλησίας καθώς δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις της Συνόδου και του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Κρέμασμα θέλουν, εμ τι; Η Εκκλησία έχει κανόνες, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος» είπε ο χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τα μοναστήρια τόνισε ότι η λήψη μέτρων για αρνητές είναι λίγο πιο δύσκολη, ωστόσο ο Επίσκοπος έχει τη δυνατότητα να πει στον ηγούμενο «δεν θα εξομολογήσεις, δεν θα λειτουργήσεις μέχρι νεοτέρας».

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο μοναστήρι του Αγίου Διονύσου, όπου «κρύβονται οι καλόγεροι που κάνουν το εμβόλιο από τον ηγούμενο».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο ένας καλόγερος που εμβολιάστηκε και το έμαθε ο ηγούμενος, μετά δεν του έδινε το χέρι να το φιλήσει «για να μην τον κολλήσει» και δεν τον άφηνε να λειτουργήσει.

«Αντί να τρίζει ο ζυγός, τρίζει τ’ αλέτρι», σχολίασε.

Για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου πως δεν μπορεί διενεργεί η Εκκλησία ελέγχους στις εισόδους των ναών, τόνισε ότι είναι λογικό και πως δεν μπορεί ο παππάς, ο νεωκόρος ή ο επίτροπος που προσφέρει εθελοντικά να κάνουν ελέγχους.



Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την παρουσίαση της ψηφιακής βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής

 


Δύο νέες υπηρεσίες «δίπλα» στις εμβληματικές υπηρεσίες Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα, από σήμερα, στην υπηρεσία των πολιτών. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνονται και ψηφιοποιούνται πλήρως μέσω του gov.gr οι υπηρεσίες που άπτονται του γνησίου υπογραφής για πολίτες και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από πολίτες και επιχειρήσεις μέσω των ΚΕΠ για μια πληθώρα διαδικασιών και αναγκών. «Σήμερα θα μιλήσουμε για μία πολύ σημαντική, για μία ακόμα πολύ σημαντική, ψηφιακή εφαρμογή, η οποία έρχεται να διευκολύνει πολίτες αλλά και υπαλλήλους. Είναι η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφων και συμφωνητικών που μαζί με την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και την ψηφιακή εξουσιοδότηση, συγκροτούν τον μεγάλο όγκο συναλλαγών μέσω του gov.gr», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδα, αυτές οι τρεις υπηρεσίες στο παρελθόν απαιτούσαν σχεδόν 30 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Οπότε καθώς σήμερα που κλείνουμε τον κύκλο αυτόν μέσα από την ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής -για να το πούμε έτσι με απλά λόγια όπως το αντιλαμβάνονται οι πολίτες- δίνουμε ακόμα μία ψηφιακή υπηρεσία στους πολίτες. Θα τους διευκολύνει σημαντικά. Θα απελευθερώσει σημαντικότατο χρόνο απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα. Θα δώσει τη δυνατότητα, δηλαδή, και στους αστυνομικούς μας αντί να απασχολούνται με διοικητικές υπηρεσίες γραφείου, να βγουν περισσότερο στο δρόμο και να ασχοληθούν με τον πυρήνα της δουλειάς τους που είναι η προστασία του πολίτη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της σύσκεψης σύστησε στους συμμετέχοντες τον Κωνσταντίνο που βρίσκεται σήμερα στο πλευρό του. «Επιτρέψτε μου, καταρχάς, να κάνω τις απαραίτητες συστάσεις. Έχουμε, σήμερα, μαζί μας τον Κωνσταντίνο. Όπως ίσως ξέρετε, χθες ήταν η DUOday. Είναι μία μέρα στην οποία άτομα με ειδικές δεξιότητες έρχονται σε δημόσιους φορείς για να μπορέσουν να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, καθώς ο σκοπός μας είναι νέοι συμπολίτες μας σαν τον Κωνσταντίνο, να έχουν τη δυνατότητα, τελικά, να εργαστούν. Οπότε σήμερα ανοίξαμε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στον Κωνσταντίνο και στη μητέρα του που έχουμε τη χαρά να την έχουμε μαζί μας. Μας συνοδεύει όλο το πρωινό. Πριν ήταν μαζί μας στη συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, σήμερα θα παρακολουθήσει όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα για τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στη συνέχεια και μετά θα έχω τη χαρά να τον πάρω μαζί μου για να επισκεφτούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας μας συνάντησης».


O Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Όλα τα έγγραφα του γνησίου αποκτούν το δικό τους ψηφιακό σπίτι και βέβαια θα βρίσκονται και στη θυρίδα του Πολίτη. Όλα τα έγγραφα τα οποία θα αποκτούν βεβαίωση γνησίου υπογραφής από το gov.gr, σαν pdf θα έχουν πάνω τους ένα QR code και έτσι θα μπορεί κανείς πλέον να επιβεβαιώσει πραγματικά και όχι μόνο οπτικά, αν τα έγγραφα αυτά είναι γνήσια. Γιατί θα υπάρχουν και στο φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο. Και βέβαια ως συνέχεια του νόμου 4727/2020 που τώρα θα τον εξειδικεύσουμε, τα παραγόμενα έγγραφα θα έχουν την υποχρέωση να τα δέχονται όλοι οι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας».




Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:


«Επιτρέψτε μου, καταρχάς, να κάνω τις απαραίτητες συστάσεις. Έχουμε, σήμερα, μαζί μας τον Κωνσταντίνο. Όπως ίσως ξέρετε, χθες ήταν η DuoDay. Είναι μία μέρα στην οποία άτομα με ειδικές δεξιότητες έρχονται σε δημόσιους φορείς για να μπορέσουν να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, καθώς ο σκοπός μας είναι νέοι συμπολίτες μας σαν τον Κωνσταντίνο, να έχουν τη δυνατότητα, τελικά, να εργαστούν. Οπότε σήμερα ανοίξαμε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στον Κωνσταντίνο και στη μητέρα του που έχουμε τη χαρά να την έχουμε μαζί μας. Μας συνοδεύει όλο το πρωινό. Πριν ήταν μαζί μας στη συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, σήμερα θα παρακολουθήσει όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα για τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στη συνέχεια και μετά θα έχω τη χαρά να τον πάρω μαζί μου για να επισκεφτούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας μας συνάντησης. Οπότε καλώς ήρθες Κωνσταντίνε και χαιρόμαστε πάρα πολύ που σε έχουμε μαζί μας.


Σήμερα θα μιλήσουμε για μία πολύ σημαντική, για μία ακόμα πολύ σημαντική, ψηφιακή εφαρμογή η οποία έρχεται να διευκολύνει πολίτες, αλλά και υπαλλήλους. Είναι η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφων και συμφωνητικών που μαζί με την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και την ψηφιακή εξουσιοδότηση, συγκροτούν τον μεγάλο όγκο συναλλαγών μέσω του gov.gr.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδα, αυτές οι τρεις υπηρεσίες στο παρελθόν απαιτούσαν σχεδόν 30 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, οπότε καθώς σήμερα που κλείνουμε τον κύκλο αυτόν μέσα από την ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής -για να το πούμε έτσι με απλά λόγια όπως το αντιλαμβάνονται οι πολίτες- δίνουμε ακόμα μία ψηφιακή υπηρεσία στους πολίτες. Θα τους διευκολύνει σημαντικά. Θα απελευθερώσει σημαντικότατο χρόνο απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα. Θα δώσει τη δυνατότητα, δηλαδή, και στους αστυνομικούς μας αντί να απασχολούνται με διοικητικές υπηρεσίες γραφείου, να βγουν περισσότερο στο δρόμο και να ασχοληθούν με τον πυρήνα της δουλειάς τους που είναι η προστασία του πολίτη.


Και χαίρομαι Υπουργέ μου, γιατί η σημερινή εξέλιξη, αποτελεί -κατά κάποιο τρόπο- τον απόγονο μιας άλλης παλαιότερης, της εισαγωγής της ηλεκτρονικής υπογραφής στα δημόσια έγγραφα, την οποία είχα προωθήσει για πρώτη φορά το 2013, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως θα θυμάται και ο Γραμματέας του Υπουργείου, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος είναι μαζί μας σήμερα.


Από τότε η ψηφιοποίηση ουσιαστικά έμεινε στάσιμη, μέχρι να αποκτήσει αυτήν τη νέα ορμή από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα. Γιατί δεν νομίζω ότι είναι μία τομή μόνο στην υπέρβαση της γραφειοκρατίας, αλλά και ένα μέτρο ενδυνάμωσης του πολίτη και τελικά καλύτερης λειτουργίας της Δημοκρατίας μας.


Αναμένω, λοιπόν, με πολύ ενδιαφέρον να μας παρουσιάσετε αυτή τη νέα πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία».


Ενισχύεται το οπλοστάσιο του ψηφιακού κράτους


Με την ψηφιοποίηση και απλοποίηση της διαδικασίας του γνησίου υπογραφής οι πολίτες θα κερδίσουν σημαντικό παραγωγικό χρόνο ενώ ενδυναμώνεται ψηφιακά το σύνολο της κοινωνίας αλλά και του απόδημου Ελληνισμού καθώς αυτή η διαδικασία όντας πλέον ψηφιακή θα μπορεί να ολοκληρωθεί από οπουδήποτε και οποτεδήποτε μέσω του gov.gr.


Σημειώνεται ότι η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από το docs.gov.gr και από το portal του gov.gr ενώ ο χρήστης κάνει login με κωδικούς taxisnet ή τραπεζών για λόγους αυξημένης ασφάλειας. Δηλαδή πρέπει να έχει πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, και ανεβάζει το αρχείο στο οποίο θέλει να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του ψηφιακά. Αμέσως, η διαδικασία ολοκληρώνεται και ο χρήστης αποκτά το παραγόμενο έγγραφο το οποίο έχει βεβαιωθεί ψηφιακά το γνήσιο του χρήστη βάση της ψηφιακής υπογραφής του gov.gr και των προσωπικών στοιχείων του (Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, ΑΦΜ) εξομοιώνοντας τη φυσική παρουσία σε ΚΕΠ (εκεί το ταυτοποιητικό στοιχείο για την επιβεβαίωση θα ήταν ο ΑΔΤ αντί του ΑΦΜ). Σε περίπτωση πολλαπλών υπογραφόντων, δηλαδή στην περίπτωση του ιδιωτικού συμφωνητικού, ο χρήστης καταχωρεί τα ΑΦΜ και όνομα, επώνυμο των συνυπογραφόντων, οι οποίοι λαμβάνουν τη δυνατότητα να υπογράψουν το έγγραφο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και από τον τελευταίο συνυπογράφων, τότε το έγγραφο εμφανίζεται ψηφιακά βεβαιωμένο στις θυρίδες τους στο my.gov.gr.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τις τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος Γνωμοδοτικής Επιτροπής ΕΔΥΤΕ & Κοσμήτορας Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΗΥ, Άρης Κοζύρης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.



Η αστυνομία καταγγέλλει επίθεση με μαχαίρια στη φυσούνα του ΣΕΦ

 


Επίθεση με μαχαίρια στη φυσούνα, μετά το τέλος της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, για την 8η αγωνιστική της Α1 Ανδρών/Basket League, καταγγέλλουν οι αστυνομικές δυνάμεις του ΣΕΦ.

Στην επίθεση τους οι άγνωστοι… επιστράτευσαν ακόμη και πυροσβεστήρες, χωρίς όμως η αστυνομία να αναφέρει κάποιον τραυματισμό ή σύλληψη.

Μετά τον αγώνα, επεισόδια υπήρξαν και πέριξ του περιβάλλοντα χώρου του ηλεκτρικού σταθμού, πάλι ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και σε διμοιρίες ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες στο σημείο. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5 προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που δίνει στη δημοσιότητα η Αστυνομία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Δίωξη για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε 48 πρόσωπα

 


Βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν δράση εγκληματικής οργάνωσης απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από τον εισαγγελέα Καρδίτσας, αφορά συνολικά 48 πρόσωπα που πλέον είναι υπόλογοι για την υπόθεση, ενώ τέσσερα ή πέντε εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις που αφορούν την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Καρδίτσας -κατόπιν εντολής, τον περασμένο Σεπτέμβριο του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου- απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 48 ατόμων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται ποινικά στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε όταν εντοπίστηκαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το συγκεκριμένο κέντρο Υγείας με εμπλοκή μίας 44χρονης διοικητικής υπαλλήλου που φέρεται να χρησιμοποιούσε κωδικούς μίας νοσηλεύτριας. 

Αρχικά οι εν λόγω πλαστές βεβαιώσεις έφθαναν τις 34. Στο επίμαχο Κέντρο Υγείας είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 40.000 εμβολιασμοί, με τους κατοίκους της περιοχής που εξυπηρετούσε το κέντρο αυτό να μην ξεπερνούν τις 6.000.

Βάσει της ποινικής δίωξης που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας ο φερόμενος ως στενός πυρήνας της οργάνωσης είναι περίπου πέντε πρόσωπα που βαρύνονται με τις κακουργηματικές κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της δωροληψίας. Η δικογραφία περιλαμβάνει και τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος της δωροδοκίας συνέργειας σε δωροδοκία, ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφίας.

Η υπόθεση πλέον ανατέθηκε για την διενέργεια κύριας ανάκρισης σε Τακτικό Ανακριτή στο Πρωτοδικείο της Καρδίτσας ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα που ανά περίπτωση τους αποδίδονται.



Κορίτσι 13 ετών έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας στο Κολωνάκι

 


Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ  ένα κορίτσι ηλικίας 13 ετών έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας.

Το περιστατικό συνέβη γύρω τις 7:30 το απόγευμα της Δευτέρας στην οδό Σπευσίπου, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Το κορίτσι διακομίσθηκε εν ζωή με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Παίδων» όπου και διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τις συνθήκες τους ατυχήματος διερευνά η αστυνομία.




Βουλγαρία: Τουλάχιστον 45 νεκροί, ανάμεσά τους 12 παιδιά, από φωτιά σε λεωφορείο

 


45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν λεωφορείο με πινακίδες κυκλοφορίας της Βόρειας Μακεδονίας και 52 επιβάτες, πήρε φωτιά σε αυτοκινητόδρομο της Βουλγαρίας τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν τουλάχιστον 12 παιδιά, μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES.

Το λεωφορείο μετέφερε 52 ανθρώπους, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Επτά εγκαυματίες, που «μπόρεσαν να σωθούν» από το δυστύχημα, διακομίστηκαν εσπευσμένα και έχουν εισαχθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της Σόφιας, δήλωσε ο Νικολάι Νικόλοφ, στέλεχος του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BTV.

Ο κ. Νικόλοφ συμπλήρωσε πως ακόμη δεν είναι σαφές εάν η φωτιά προκάλεσε το τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη το όχημα ή προκλήθηκε από αυτό.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε περί τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε τμήμα του οδικού δικτύου περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Σόφιας.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε διπλωμάτης στην πρεσβεία της χώρας αυτής στη Σόφια στο BTV.



Κορωνοϊός: Δύο σενάρια για 30 κρίσιμες ημέρες

 


«Ο χειμώνας μπροστά μας είναι δύσκολος», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν σε 7.287, γεγονός που καταδεικνύει ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Ταυτόχρονα, η Δευτέρα μπορεί να χαρακτηριστεί «μαύρη», καθώς ο αριθμός των θανάτων έσπασε το όριο των 100 (κατεγράφησαν 105 θάνατοι), την ώρα που αυξάνεται η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους διασωληνωμένοι ασθενείς να ανέρχονται σε 608.

Τα δύο σενάρια

Τούτων δοθέντων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προχώρησε στην διατύπωση δύο σεναρίων, όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στην χώρα μας. Είπε ότι τώρα θα αυξάνονται και τα νούμερα, με το καλό σενάριο να θέλει την κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο να βλέπει το «πικ» μετά τα Χριστούγεννα.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «δεν θα υπάρξει απαγορευτικό, ούτε υπάρχει σχετική εισήγηση από την επιστημονική επιτροπή», καθώς «έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση».

Και σημείωσε ότι «η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ καλά, αν και δεν καταγράφεται ενδιαφέρον από τις μεγάλες ηλικίες για την πρώτη δόση». «Στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε, αλλά τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου», είπε και πρόσθεσε: «Η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ καλά και θα κλείσει θετικά, ωστόσο, δεν καταγράφεται ενδιαφέρον πρώτης δόσης στις μεγάλες ηλικίες, άνω των 60 ετών».

Αντισώματα εξπρές

Η κ. Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού, αναφερόμενη στην τρίτη δόση είπε ότι η ανοσία και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την αναμνηστική δόση είναι πολύ γρήγορη και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Συμπλήρωσε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και την μείωσης των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες.

Η ίδια εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξήσει την επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εμβολιασμένους και επισήμανε ότι η νόσηση και στη συνέχει ο εμβολιασμός προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ανοσία. Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορωνοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Διαβάστε αναλυτικά

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε: «Ξεπεράσαμε τους 13.860.000 εμβολιασμούς. Πάνω από 6.910.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,8% επί του γενικού πληθυσμού και 75,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 6.550.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου πληθυσμού».

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, έχουμε την δυνατότητα για πάνω από 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα», επισήμανε.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ