Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Φρίκη: Βίασαν, σκότωσαν και έφαγαν γυναίκα μπροστά στον άντρα της



Σοκ προκαλούν οι φρικιαστικές λεπτομέρειες από το άγριο έγκλημα με θύματα έναν άνδρα και μία γυναίκα στη Βραζιλία. 

Η 44χρονη Cristina Amaral και ο 57χρονος σύζυγός της Juvenal, βρήκαν τραγικό θάνατο από μια συμμορία ληστών στην πόλη Camaçari της Βραζιλίας, υπομένοντας για ώρες τα βασανιστήρια τους. Το άτυχο ανδρόγυνο φέρεται να έπεσε θύμα των άρρωστων ορέξεων τους, όταν αρνήθηκε να τους παραχωρήσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Τα άψυχα σώματά τους βρέθηκαν θαμμένα στην αυλή του σπιτιού τους στην περιοχή Camacari στην βορειοανατολική Βραζιλία. Μάλιστα, όπως είχε γνωστό, από την 44χρονη έλειπαν ζωτικά όργανα.


Οι δράστες, ένας 29χρονος, ένας 25χρονος και 3 ανήλικοι, 13, 14 και 16 ετών, που συνελήφθησαν αργότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις επικεφαλής της αστυνομίας, βίασαν την άτυχη γυναίκα μπροστά στα έντρομα μάτια του άτυχου συζύγου της, στη συνέχεια αφαίρεσαν τα γεννητικά της όργανα και έφαγαν κομμάτια από το σώμα της.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο κανιβαλισμός των θυμάτων αποτελεί ένα είδος τελετουργικού της συμμορίας.Έπειτα οι κανίβαλοι έδειραν και μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου τον άτυχο 57χρονο.

Από την έρευνα της αστυνομίας διαπιστώθηκε πως, οι δράστες τρύπωσαν μέσα στο σπίτι της οικογένειας και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να τους ληστέψουν. Οι δράστες – κανίβαλοι φέρεται να έμαθαν για τα λεφτά που είχε το ανδρόγυνο από την γιαγιά του ενός που δούλευε ως καμαριέρα εκεί. Οι σοροί του ζευγαριού βρέθηκαν θαμμένοι στο πίσω μέρος του σπιτιού τους, στην αυλή τους, με τις αρχές να δηλώνουν ότι έλειπαν αρκετά τμήματα του κορμιού τους, ιδίως από την άτυχη Amaral.


Ύστερα από μια ανώνυμη πληροφορία οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους Daniel Santos Neves, 29 ετών και Carlos Alberto Neres, 25 ετών, αλλά και 3 έφηβους 13, 14 και 16 αντίστοιχα χωρίς να δώσουν τα δικά τους ονόματα στην δημοσιότητα.

«Πολλά ζωτικά όργανα των νεκρών λείπουν, κυρίως από την γυναίκα την Amaral, όπως οι ωοθήκες της και οι σάλπιγγες της. Δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται αυτά τα τμήματα του κορμιού τους, αλλά οι ιατροδικαστές εντόπισαν ότι υπάρχουν σημάδια κοπής του δέρματος τους μέχρι το κόκαλο που έχουν προέλθει ενδεχομένως από δόντια.  Δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε σίγουροι αν αυτά έγιναν όσο ήταν ζωντανοί ή μεταθανάτια. Οι δράστες γνώριζαν την καθημερινότητα του ζευγαριού, καθώς η γιαγιά του ενός συλληφθέντα εργαζόταν στο σπίτι τους ως καθαρίστρια τους» ανέφερε η εκπρόσωπός της αστυνομίας στα ΜΜΕ.



Πηγή : eleftherostypos.gr


ΠΟΜΙΔΑ: Ο ΕΝΦΙΑ «στεγνώνει» την αγορά ακινήτων



Σημαντική μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης, αδυναμία πληρωμής των φόρων στα ακίνητα, που θεωρούνται από τους περισσότερους άδικοι, επιδίωξη της πλειονότητας των ιδιοκτητών να απαλλαγούν από τα ακίνητά τους πουλώντας τα ακόμα και σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία και γενική απροθυμία επενδύσεων στην κτηματαγορά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων σήμερα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της ΠΟΜΙΔΑ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του 35ου επετειακού πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που διεξήχθη σήμερα στην ιστορική αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, παρουσία πλήθους ιδιοκτητών και στελεχών της ΠΟΜΙΔΑ από όλη τη χώρα, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κτηματαγοράς.


Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι:

-Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε από 81,6% το 2006 σε 73,9% το 2018 (-7,7 ποσοστιαίες μονάδες). Πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κανείς κατοικία (49%) από το να διαθέτει ιδιόκτητη (42,1%) ενώ έξι στους δέκα ιδιοκτήτες κρίνουν ότι είναι ασύμφορο να διαθέτει κανείς ακίνητα για να τα νοικιάζει.

- Οι καθυστερήσεις και η μη πληρωμή ενοικίων παραμένουν τεράστια προβλήματα για τους ιδιοκτήτες κυρίως επαγγελματικών ακινήτων όπου το ποσοστό ασυνέπειας είναι 48,9% (37,6% στα διαμερίσματα και 20% στις μονοκατοικίες). Ωστόσο παρατηρείται σημαντική βελτίωση στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς έχουν αυξηθεί αισθητά οι συνεπείς ενοικιαστές. 

- Ο κύριος λόγος για τη βελτίωση του δείκτη συνέπειας είναι οι μειώσεις ενοικίων που έκανε η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα το 76,4% έκαναν μειώσεις στα ενοίκια διαμερισμάτων, το 68% στα ενοίκια μονοκατοικιών και το 81,5% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων. Τα ποσοστά των μειώσεων στα ενοίκια κλιμακώνονται πάνω και από το 40%.

- Εντυπωσιακή είναι η αύξηση (σχεδόν τριπλασιασμός) εκείνων που σκοπεύουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία. Το ποσοστό είναι σήμερα 33%, έναντι 12,3% το 2006. Αντίθετη είναι η εξέλιξη του ποσοστού των υποψήφιων αγοραστών: μόλις το 20,3% του πληθυσμού απαντά σήμερα «ναι» και «ίσως» έναντι 53,5% το 2009. Δραματική είναι εξάλλου η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία των τιμών: το 33,3% πιστεύουν ότι θα αυξηθούν, έναντι 81% που έκανε την αντίστοιχη εκτίμηση το 2004.

- Ένας στους δύο (50%) πιστεύει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια (έναντι 72,3% το 2007 και 29,9% το 2009), κυρίως για τουριστικά ακίνητα σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας όπου το ποσοστό των εκτιμήσεων για αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει εκτοξευθεί στο 56,1%, από 26% το 2009.

- Το 7,2% των ιδιοκτητών προσπάθησε να εκμισθώσει κάποιο ακίνητο το 2017 μέσω της πλατφόρμας Airbnb και συναφών διαδικτυακών τόπων ενώ το 20,3% το επιχείρησε μέσω παραδοσιακών τρόπων.

- Το 76,8% των ιδιοκτητών θεωρούν άδικους τους φόρους επί των ακινήτων ενώ αντίστοιχο ποσοστό (75,9%) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για τα κενά και απρόσοδα ακίνητα.

- Το 38,3% δηλώνει ότι θα δυσκολευτεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και το 25,4% ότι δεν θα μπορέσει να το κάνει. Στην ερώτηση τι θα κάνουν στο μέλλον αν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, το 15,8% δηλώνει ότι θα προσπαθούσε να τα πουλήσει σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής και το 33,4% σε τιμή ίση με την αντικειμενική ενώ το 8,6% θα αφήσει να τα κατάσχει το Δημόσιο.

- Σχεδόν ένας στους τρεις (28,7%) έχει τραπεζικό δανεισμό για αγορά ακινήτου και από αυτούς ένας στους τέσσερις (24%) δεν εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του. Το ποσοστό εκείνων που πληρώνουν κανονικά έχει μειωθεί σε 76%, από 83,5% το 2012.

Η έρευνα καταγράφει επίσης την ευρεία αναγνωρισιμότητα της ΠΟΜΙΔΑ (το 56,5% την γνωρίζουν και το 17,2% έχουν ακούσει γι αυτήν). Το 52,6% έχει θετική γνώμη για την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ενώ το σοβαρότερο ζήτημα στο οποίο καλείται να επικεντρώσει τη δραστηριότητά της αναδεικνύεται η φορολογία ακινήτων.



ΤΟ ΒΗΜΑ


Αυγενάκης: Το 2018 θα είναι χρονιά μεγάλης πολιτικής μάχης



«Μια μεγάλη εκλογική νίκη που θα αποτελέσει την αφετηρία μιας πορείας αναγέννησης της πατρίδας μας»

Η πορεία της διαπραγμάτευσης που «έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί σοβαρές ανησυχίες», η «πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ..», η «υπερφολόγιση», η μείωση των συντάξεων και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία της αποψινής ομιλίας του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΝΟΔΕ Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στην ψήφιση του νέου Κανονισμού Πανελλαδικής Οργάνωσης, ο οποίος στοχεύει στην «απερίσπαστη και αποτελεσματική λειτουργία των περιφερειακών οργάνων και την αναβάθμισή τους…Ο νέος κανονισμός εκφράζει το πνεύμα της ανανέωσης, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της καλύτερης αξιοποίησης των στελεχών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2018 «θα είναι χρονιά μεγάλης πολιτικής μάχης» και κάλεσε σε συμπόρευση «ώστε να ισχυροποιήσουμε το μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να κερδίσουμε μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αλλαγής». Προσδιορίζοντας τον τελικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «Ξέρουμε τι θέλουμε. Μια μεγάλη εκλογική νίκη που θα αποτελέσει την αφετηρία μιας πορείας αναγέννησης της πατρίδας μας».


Πηγή : news.gr


Αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών



Αυξημένες κατά 2,5 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2017 έναντι του Νοεμβρίου, το σύνολο των οποίων ανήλθε στα 126,3 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, τα συνολικά υπόλοιπα των καταθέσεων που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν στα τέλη του χρόνου, και από 138,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο υποχώρησαν στα 137,8 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση οφείλεται στην υποχώρηση των καταθέσεων που διατηρεί η κεντρική κυβέρνηση στις εμπορικές τράπεζες, το ύψος των οποίων μειώθηκε κατά 3,4 δισ. ευρώ, και από 14,7 δισ. ευρώ περιορίστηκαν στα 11,5 δισ. ευρώ.

Ενα μέρος αυτών είναι οι δαπάνες που έγιναν για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, των ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ κ.ά., το συνολικό ύψος των οποίων προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο άλλωστε ότι τον Δεκέμβριο δεν υπήρξε κάποια καταβολή δόσης μέσω του προγράμματος, η μείωση που παρατηρείται στο σύνολο των καταθέσεων είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ρευστότητας που διατηρούν οι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες, τη στιγμή μάλιστα που τα διαθέσιμα του Δημοσίου μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.

Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, οι εισροές των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ε.Ε. μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και το δώρο των Χριστουγέννων, που καταβλήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα, είναι οι αιτίες για την αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ στα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρεί ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων είναι οριακά μειωμένες κατά 105 εκατ. ευρώ, ενώ των νοικοκυριών είναι αυξημένες κατά 2,6 δισ. ευρώ. Συνολικά, από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 6,6 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης η αύξηση φθάνει τα 6,9 δισ. ευρώ και απέχει πολύ από την ανάκτηση των εκροών που έγιναν από το 2014 έως και το 2015 και οι οποίες ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο Ιανουάριος θα είναι πτωτικός μήνας, καθώς μέρος της αύξησης που υπήρξε τον Δεκέμβριο δαπανάται από τα νοικοκυριά και από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του οικονομικού κύκλου, δηλαδή των δαπανών για νέες παραγγελίες πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Η ασθενική αύξηση των καταθέσεων ερμηνεύει και την έλλειψη ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και το 2017. Αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης των πιστοδοτήσεων περιορίστηκε στα τέλη του 2017 στο -0,9%, πρόκειται για τον όγδοο συνεχή χρόνο που η οικονομία καταγράφει συρρίκνωση. Οι προσδοκίες για αναστροφή αυτής της πορείας το 2018 προϋποθέτουν την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests για τις τράπεζες και την αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων, που αποτελεί το μεγάλο βαρίδι στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα στα τέλη του 2017 διαμορφώθηκε στα 184 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 88,9 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, 82,3 δισ. ευρώ οι οφειλές των νοικοκυριών και 12,8 δισ. ευρώ οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των ατομικών επιχειρήσεων.



ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ






Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου.  Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους Πολιτικούς Αρχηγούς, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.  

Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Δεν ενημέρωσε  ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.  

Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Έλληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια.

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση.   

Η διαπραγμάτευση έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας.  Η  πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε  διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή.  Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος.  

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα.  Ο βίος και η πολιτεία  του  κ. Τσίπρα, αλλά και οι ως τώρα χειρισμοί του στο θέμα των Σκοπίων, δεν πείθουν ούτε κατ΄ ελάχιστον τους Έλληνες ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.   

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτε. Άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε, τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν τραγικά.

Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής.  Αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εν τέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει πριν από λίγες μέρες. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευθεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του.  Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι, ούτε για συνενόχους».   






Νέα πρόκληση: Για «υπό κατάληψη» νησιά του Αιγαίου μιλά ο Ερντογάν


Τι ανέφερε για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα ελληνικά νησιά για να απαντήσει στον Κιλιτσντάρογλου.

Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υπερασπιζόμενος την στρατιωτική επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάθε τόσο τον εγκαλεί να δώσει απαντήσεις για τα «υπό ελληνική κατοχή» (όπως υποστηρίζει) νησιά του Αιγαίου.


Σε ομιλία του στη Νικομήδεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ετοιμάζει φάκελο με ιστορικά αρχεία για τη Συνθήκη της Λωζάνης, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του οποίου ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου. «Αν ρωτήσεις τον Κιλιτσντάρογλου, θα πει ότι νικήσαμε στη Λωζάνη. Και μετά στέλνει τον «λογαριασμό» στην Κυβέρνηση του ΑΚΡ για τα νησιά. Τα νησιά εσείς τα δώσατε! Εσείς! Οι αρχηγοί του δικού σας κόμματος τα έδωσαν! Τώρα σου ετοιμάζω τα ιστορικά αρχεία. Και αυτά τα αρχεία θα περιέχουν και τη Λωζάνη. Και τότε θα τους τα φέρω μπροστά τους και ενώπιον του έθνους και θα τους τα εξηγήσουμε. Και τότε θα δουν, ποιος, πού και τι έδωσε!», δήλωσε σε έντονο ύφος ο Ερντογάν.

Νωρίτερα ο τούρκος Πρόεδρος ανέφερε σχετικά με την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας», πως διεξάγεται παράλληλα ένας διπλωματικός αγώνας, προκειμένου να μην υποστούν έπειτα «μία ήττα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως έγινε στη Λωζάνη». 

«Όσο συνεχίζεται ο αγώνας μας, τόσο η αποφασιστικότητά μας αυξάνεται. Εμείς από την Άγκυρα, αλλά και ο Πρωθυπουργός μας και οι Υπουργοί μας κάνουν έναν διπλωματικό αγώνα. Μιλάμε με τη Ρωσία, με την Αμερική, με την Αγγλία, με διάφορες χώρες της Ευρώπης... Γιατί αν δεν εξηγήσεις στη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε και άλλες φορές στην Ιστορία, θα κερδίσεις στο πεδίο των μαχών, αλλά θα χάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και στη Λωζάνη το ίδιο δεν έγινε; Αυτό έγινε», δήλωσε ο Ερντογάν πριν απαντήσει στη συνέχεια στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τα νησιά του Αιγαίου.


Πηγή : protothema.gr


Καμία στήριξη, συγκρούσεις και δηλώσεις - Ο Τσίπρας είδε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς



Λίγη ουσία, περισσότερες συγκρούσεις και σχεδόν καθόλου στήριξη ή ομοφωνία προέκυψαν σήμερα από τις επαφές του πρωθυπουργού με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα την ονομασίας.  

 H μέρα αναλώθηκε με εκατέρωθεν κατηγορίες και δηλώσεις, κάτι που είναι σύνηθες για το σημερινό πολιτικό σκηνικό όπως μήνες διαμορφώνεται τώρα.   Πρώτος πέρασε την πόρτα του Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε αφήσει να διαφανεί πως η διάθεσή του ήταν συγκρουσιακή. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λίγο μετά τη συνάντηση μετέβη στην Βουλή και δήλωσε ότι προσήλθε στη συζήτηση ως υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο.   Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον τον πρωθυπουργού τόνισε ότι άργησε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και ότι απέφυγε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης.  

 «Ο  Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες με τις επιλογές και τις προτάσεις του» ανέφερε χαρακτηριστικά.   «Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε ακόμη ο επικεφαλής της ΝΔ συμπλήρωσε: «Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Έτσι, κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση».   

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύοντα τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», προσέθεσε, συμπληρώνοντας ότι εμείς «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς». «Ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό το δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους», κατέληξε ο  Μητσοτάκης.   Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού δεν άργησε να έρθει και αντεπιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό.   Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. 

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα». 

Σ. Θεοδωράκης: Σύνθετη ονομασία στη σλαβική διάλεκτο, έναντι όλων   Την κρυστάλλινη, όπως δήλωσε, θέση του Ποταμιού για σύνθετη ονομασία παράλληλα με δεσμευτικές εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, ανέπτυξε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην συνάντησή τους το μεσημέρι του Σαββάτου.   

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά την συνάντηση ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, με κυρίαρχο να είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. «Υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκριμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα», είπε.   Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση τη συζήτηση για συναίνεση καθώς έπρεπε να είχαν συζητηθεί εξ αρχής όλες οι πτυχές του ζητήματος ενώ επέκρινε δριμύτατα τη στάση του Πάνου Καμμένου, ως επικίνδυνη και γελοία.   «Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς: Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. 'Αρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το 'Ανω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο», υποστήριξε.   Σε ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας κινείται σε εθνική γραμμή ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. 

Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».   Όσο για το αν συμβαίνει το ίδιο με τον κ.Καμμένο, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. « Σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. 

Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες».   Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο φανατισμός και οι ακραίες εκδηλώσεις που στήνουν ανά την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μη ενημέρωσης του κόσμου και της απουσίας ξεκάθαρων τοποθετήσεων από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση που εδώ και μήνες εμφανίζεται με διπλή γλώσσα. 

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η  Γεννηματά   Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.   Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».   

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».   Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα». 

Κουτσούμπας: Να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός   «Είχαμε μια όσο γίνεται, φαντάζομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλυτική ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό που είπα και μέσα, στην αρχή της συνάντησής μας, είναι ότι κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν και μετά την ενημέρωση να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια με την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.   

«Εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ η οποία είναι σταθερή, συνεπής με τις αρχές που διέπουν και τις διεθνείς σχέσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου, ότι, δηλαδή, οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών και βεβαίως αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει άσχετα από τις όποιες διαπραγματεύσεις, από τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρχουν με γειτονικές δημοκρατίες, τόσο με τα Σκόπια, όσο και με την Αλβανία ή με άλλες χώρες, το κύριο ζήτημα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και βεβαίως δημιουργούν προβλήματα απαράδεκτων διεκδικήσεων ενάντια στη χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς και από αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών ηγεσιών, χρειάζεται επαγρύπνηση του ελληνικού λαού».   

Ερωτηθείς αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή». Απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός». 

Ο Λεβέντης θέλει διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ από μηδενική βάση και να μην παραιτηθούμε από το όνομα   Εξερχόμενος ο κ. Λεβέντης μετά από 2 ώρες περίπου δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν . Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».   

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ.   Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί . Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».   Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ.Λεβέντης.   Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το Σκοπιανό: Η στάση του είναι δείγμα αναξιοπιστίας   Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό.   

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί «δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια».   Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την γειτονική Αλβανία, είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.   «Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».  

 Όσον αφορά το «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εξήγησε «ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια».   Ειδικότερα, τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».   «Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζάεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Σκοπίων, από οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας» είπε ο κ. Τσίπρας.   

Επισήμανε δε, ότι «αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».   «Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη.   Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.   

Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κρισιμότερο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.   Επίσης, όπως είπε, δεν αποτελεί θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.   «Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε και ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας».   Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «είναι, το λιγότερο, υποκριτικό , κάποιες πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα» και υπογράμμισε ότι «απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν είναι ώρα - όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο - για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού».   Συνέστησε δε «σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».   

Ειδικά για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι με τους περισσότερους είχε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση.   «Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του».   Καταλήγοντας την δήλωσή ο κ. Τσίπρας είπε: «Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. 


Πηγή: lifo.gr