Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Ο ελεεινός συζυγοκτόνος «απαίτησε από τη μητέρα της Καρολάιν να πληρώσει το φέρετρο»

 


Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί η αποκάλυψη του δικηγόρου της οικογένειας της Καρολάιν στον ΣΚΑΪ ότι ο δολοφόνος και σύζυγός της απαίτησε από την μητέρα της 20χρονης να πληρώσει για το φέρετρο του παιδιού της.

«Εγώ εκείνο που θέλω να σας πω και να κλείσω, γιατί δεν θέλω να το σχολιάσω, φοβάμαι ότι θα παρεκτραπώ, είναι ένα. Και φαντάζομαι θα μείνετε κι εσείς άναυδοι όπως έμεινα κι εγώ χθες. Το φέρετρο της Καρολάιν απαίτησε ο δράστης να το πληρώσει η μητέρα της και το πλήρωσε. Καλή σας ημέρα», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Θανάσης Χαρμάνης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Αυτή η αποκάλυψη προκαλεί οργή στην κοινωνία και περιμένει από τους δικαστές και τους ενόρκους να μην δείξουν καμία  επιείκεια στην τιμωρία του στυγνού και ψυχρού δολοφόνου της Καρολάιν.



Μπαινοβγαίνουν οι κακοποιοί: Τα 401 χρόνια φυλακής που έγιναν 7 και άλλες υποθέσεις που προκαλούν τη λογική

 



Περιοριστικοί όροι που πηγαίνουν… περίπατο, ποινές- χάδι, προσωρινή κράτηση «απούσα» λόγω… κορονοϊού, συγχωνεύσεις ποινών, δίκες που δεν διεξάγονται εγκαίρως.

Τέσσερις στους δέκα προφυλακισθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι την τελευταία τριετία για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, με την εγκληματικότητα στη χώρα να λειτουργεί με διαδικασίες… ανακύκλωσης. Κακοποιοί με διψήφιο αριθμό συλλήψεων στο ενεργητικό τους συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους φορτώνοντας το ποινικό τους μητρώο. «Κοντεύουμε να μάθουμε τους κλέφτες με τα μικρά τους ονόματα», σχολίασε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής λίγες μέρες πριν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραδεχόμενος τη σοβαρότητα του προβλήματος.

«Σε 117 προφυλακισθέντες κατά τα έτη 2018-2020, στις 12/1/2021, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη έλεγχος στις βάσεις δεδομένων, οι 51 είχαν αποφυλακισθεί στην απόλυτη πλειονότητά τους επειδή η προσωρινή τους κράτηση είχε αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους ή οι ποινές τους είχαν συγχωνευθεί ή λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου ή ακόμα σε δύο περιπτώσεις λόγω του ότι παρήλθε το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς να έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης σε πρώτο βαθμό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας σε συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Αρκετοί από αυτούς τους 51 έχουν ήδη ξανασυλληφθεί, καθώς συνέχισαν απτόητοι την εγκληματική τους δράση.


ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗ… ΛΟΓΙΚΗ


» Ο «Δράκος» με τις δύο πρόωρες αποφυλακίσεις

Στις 23 Μαΐου του 2020, η Αστυνομία συλλαμβάνει στο νησί της Κέρκυρας τον «Δράκο» του Κάβου. Λίγες ημέρες πριν, μία γυναίκα είχε καταγγείλει στις Αρχές ότι ο 47χρονος την κρατούσε αιχμάλωτη και την κακοποιούσε σεξουαλικά κατ’ επανάληψη, πριν την εντοπίσουν οι αστυνομικοί αφού είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της. Ο «Δράκος» είχε καταδικαστεί το 2012 σε κάθειρξη 53 ετών για τον βιασμό 6 γυναικών, όμως βγήκε έχοντας εκτίσει μόλις 5 χρόνια ποινής κάνοντας χρήση διατάξεων του Νόμου Παρασκευόπουλου. Ηταν η δεύτερη φορά που ο «Δράκος» χτυπούσε με θύματα ανυπεράσπιστες γυναίκες, έπειτα από πρόωρη αποφυλάκισή του. Το καλοκαίρι του 2010, υπό την απειλή μαχαιριού, βίασε τρεις Βρετανίδες τουρίστριες σε θαμνώδεις περιοχές στον Κάβο Λευκίμμης, πριν τελικά παραδοθεί στις Αρχές, αφού τον κατήγγειλαν τα θύματά του. Οπως αποκαλύφθηκε, είχε αφεθεί ελεύθερος μόλις ενάμιση μήνα πριν, έχοντας εκτίσει τη μισή ποινή που του είχε επιβληθεί (6 χρόνια) για σεξουαλικές επιθέσεις σε άλλες Βρετανίδες τουρίστριες μεταξύ του 1997 και του 2005.

» Τα 401 χρόνια ποινής, τελικά, έγιναν… 7!

Καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 401 έτη φυλάκισης, αποφυλακίστηκε σε 7 χρόνια, συνελήφθη εκ νέου, γιατί παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, και αφέθηκε ξανά ελεύθερος. Ο Νίκος Σειραγάκης, καταδικασμένος για παιδεραστία εις βάρος 36 ανήλικων αγοριών στο Ρέθυμνο της Κρήτης, πήρε, τελικά, τον περασμένο Ιούλιο ξανά τον δρόμο για τη φυλακή, καθώς το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας έκρινε πως ο 56χρονος είναι επικίνδυνος να διαπράξει εκ νέου το αδίκημα και πως η «συμπεριφορά του είναι καλή κατ’ επίφαση». Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του είχε συλληφθεί στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, καθώς εντοπίστηκε να παραβιάζει τον περιοριστικό όρο της μετακίνησής του εκτός περιοχής κατοικίας του που είναι στην Καλαμαριά. Υστερα από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών, αφέθηκε ξανά ελεύθερος, πριν, τελικά, ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος ο εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας και αποφασιστεί η επιστροφή του στις φυλακές.

» Σύλληψη, απέλαση, επιστροφή και δολοφονία

Τρεις φορές είχε συλληφθεί προσπαθώντας να μπει παράνομα στην Ελλάδα, είχε απελαθεί κι όμως πέρασε ξανά τα σύνορα και σκότωσε. Ο 20χρονος αλβανικής καταγωγής δράστης της στυγερής δολοφονίας ξενοδόχου στην Οία της Σαντορίνης τον περασμένο Δεκέμβριο είχε και αυτός απασχολήσει επανειλημμένα τις ελληνικές Αρχές, πριν από το αποτρόπαιο έγκλημα. Ο νεαρός άνδρας, που βρισκόταν στη χώρα δίχως άδεια παραμονής, γρονθοκόπησε το 69χρονο θύμα έπειτα από καβγά, το χτύπησε με μεταλλικό αντικείμενο, το περιέλουσε με ποτά, του έβαλε φωτιά και στη συνέχεια επιχείρησε να καλύψει τα ίχνη του. «Είχα θολώσει και προσπαθούσα να σβήσω τα ίχνη της δολοφονίας», ομολόγησε ο 20χρονος στους αστυνομικούς, που τον συνέλαβαν ξανά, αυτήν τη φορά όμως ως δράστη ανθρωποκτονίας.

» Θύμα επίθεσης με… περιοριστικούς όρους

Συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας να κινείται με ηλεκτρικό πατίνι φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο. Πάνω του είχε πιστόλι και ναρκωτικά, όμως μια μέρα μετά αφέθηκε ελεύθερος, αφού του ορίστηκε ρητή δικάσιμος. Λίγη ώρα μετά, θα δεχτεί πυροβολισμούς στον Αγιο Παντελεήμονα από… επιβάτες ταξί. Ο 32χρονος «Αρης», πρωταγωνιστικό μέλος συμμορίας της αλβανικής μαφίας, γλίτωσε από τη δολοφονική επίθεση του περασμένου Φεβρουαρίου, έπεσε νεκρός όμως στις 30 Μαΐου σε καφετέρια στα Σεπόλια, έπειτα από την 4η απόπειρα εκτέλεσης εις βάρος του μέσα σε 3 χρόνια. Ο άνδρας από την Αλβανία ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όμως αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του με περιοριστικούς όρους.

» Του είχαν περάσει χειροπέδες 20 φορές

Λίγες ημέρες πριν, βίντεο από κάμερα ασφαλείας κατέγραφε τα μέλη σπείρας Αλγερινών κακοποιών να ανοίγουν αυτοκίνητο στην καρδιά της Αθήνας. Ο ένας από τους δράστες έπεσε στα χέρια των Αρχών λίγη ώρα αργότερα. Ηταν η… 20ή φορά που συλλαμβανόταν από αστυνομικούς, ενώ είχε δύο φορές αφεθεί με περιοριστικούς όρους, τους οποίους αποφάσισε να αγνοήσει. Δεν πρόκειται για την εξαίρεση αλλά για τον κανόνα. Αρκετά από τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων που απασχολούν κατά καιρούς τις Αρχές έχουν αντίστοιχα βεβαρημένα βιογραφικά συλλήψεων. Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, μία ακόμα σπείρα Αλγερινών που είχε σαρώσει το κέντρο της Αθήνας εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Το καθένα από τα συνολικά 130 μέλη της είχε συλληφθεί από 5 έως και 22 φορές, ενώ συνολικά είχαν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη σε… 684 περιπτώσεις. Πάνω από 200 φορές είχαν συλληφθεί τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Οι κακοποιοί διέπραξαν πάνω από 180 κλοπές και ληστείες μέσα σε έναν χρόνο, ενώ δεν δίστασαν ακόμα και να πωλούν τα κλοπιμαία στο Διαδίκτυο.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Φάκελος Ιατρική Ευθανασία: Επετράπη στην Ισπανία – Τι είναι, από πότε συζητείται, τι ισχύει στο εξωτερικό και τι στην Ελλάδα

 


Τέθηκε σήμερα σε ισχύ στην Ισπανία η νομοθεσία που επιτρέπει την ευθανασία, καθιστώντας τη χώρα μία από τις λίγες που επιτρέπει στους ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες να βάλουν τέλος στη ζωή τους.


Η νομοθεσία «απαντά σε ένα κοινωνικό αίτημα και περιλαμβάνει εγγυήσεις», διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.


Η Ισπανία έγινε η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την ευθανασία, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και υιοθετήθηκε τον Μάρτιο από το κοινοβούλιο.


Βάσει του νόμου επιτρέπεται η ευθανασία – όταν ένας θεραπευτής προκαλεί τον θάνατο του ασθενούς–, όπως και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία – όταν ο ασθενής λαμβάνει μόνος του μια δόση σκευάσματος που του έχει συνταγογραφηθεί για να πεθάνει.


Προβλέπει ότι όποιος «πάσχει από μια σοβαρή και ανίατη ασθένεια» ή έχει «χρόνιους πόνους που τον καθιστούν ανίκανο» μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για να πεθάνει και άρα να αποφύγει «τον αφόρητο πόνο».


Ωστόσο ο νόμος περιέχει και αυστηρούς όρους: το άτομο, Ισπανός ή κάτοικος Ισπανίας, πρέπει να «έχει πλήρη συνείδηση» όταν λαμβάνει την απόφαση να πεθάνει, ενώ το αίτημά του πρέπει να γίνεται γραπτώς «χωρίς εξωτερική πίεση» και να επαναληφθεί 15 ημέρες αργότερα.


Ο γιατρός μπορεί να απορρίψει το αίτημα, αν εκτιμήσει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια ή ότι ο ασθενής δεν έχει πλήρη συνείδηση. Εξάλλου το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί και από δεύτερο γιατρό και να λάβει το πράσινο φως από επιτροπή.


Ο νόμος διχάζει την κοινή γνώμη στην Ισπανία και προκάλεσε την αντίθεση των κομμάτων της δεξιάς και της καθολικής εκκλησίας. Το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσέφυγε χθες Πέμπτη κατά του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.


Τι είχε γίνει στην Ισπανία

Τον Ιούλιο του 2019 ισπανικό δικαστήριο της χώρας διέταξε νοσοκομείο να προχωρήσει σε ανάνηψη μίας ασθενούς, που η περίπτωσή της έγινε σύμβολο στην αντιπαράθεση για το δικαίωμα στην ευθανασία.


Ο γιατρός Μάρκος Ουρμάν συγκέντρωσε 600.000 υπογραφές μέσω της πλατφόρμας Change.org, προκειμένου η εισαγγελία να μη διώξει ποινικά τον Άνχελ Ερνάνδεθ, τον άνθρωπο που βοήθησε τη σύζυγό του Μαρία Χοσέ Καράσκο, η οποία έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση να φύγει αξιοπρεπώς από τη ζωή, όπως του είχε ζητήσει η ίδια.


Ο Τσέμα Λορέντε είδε την σύζυγό του που έπασχε από Αλτσχάιμερ να πεθαίνει χωρίς να μπορέσει να της προσφέρει ένα λυτρωτικό τέλος. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από την πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει η οικογένειά του ξεπέρασαν τις 374.000, ενώ άλλες 99.000 υπογραφές καταθέτει η Μαρία Ασουνθιόν Γκόμεθ, χήρα του Λουΐς ντε Μάρκος, που δεν κατάφερε να φύγει από τη ζωή όπως ήθελε.


Τι είναι όμως η ιατρική ευθανασία

Ευθανασία ορίζεται κυρίως η προσφυγή σε διαδικασίες που επιτρέπουν να προκληθεί ανώδυνος θάνατος σε μία ανθρώπινη ύπαρξη που το επιθυμεί ή υποτίθεται ότι το επιθυμεί. Για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος όρος  χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της ιατρικής από το Francis Bacon το 17ο αιώνα.


Γίνεται αναφορά σε έναν εύκολο, ανώδυνο, ευτυχή θάνατο, όπου ήταν ευθύνη του γιατρού να απαλύνει τους «φυσικούς πόνους» του σώματος. Ο Bacon αναφέρεται σε μια «εξωτερική ευθανασία» σε αντιδιαστολή προς την «πνευματική» ευθανασία, η οποία απαιτεί την προετοιμασία της ψυχής.


Για να καταλάβετε πόσο σύνθετο πράγμα είναι η ευθανασία θα πρέπει να ξέρετε ότι διακρίνεται ανάλογα με το πως ο άνθρωπος που θα την επιλέξει δίνει την συγκατάθεσή του. Ετσι υπάρχει η εκούσια, η ακούσια και η μη εθελοντική. Υπάρχει ακόμη η μη εθελοντική ενεργός, η παθητική, η έμμεση και η ιατροϋποβοηθούμενη αυτοκτονία.


Ας αναλύσουμε κάθε μία


Εκούσια ενεργός: Είναι η σκόπιμη χορήγηση από το γιατρό φαρμακευτικών ουσιών ή η εφαρμογή άλλων ιατρικών πράξεων που οδηγούν στο θάνατο του ασθενούς. Για την πράξη αυτή απαιτείται ρητή απαίτηση και πλήρης θετική συγκατάθεση του ασθενούς.


Ακούσια ενεργός: Είναι η σκόπιμη χορήγηση από το γιατρό φαρμάκων ή η εφαρμογή άλλων ιατρικών πράξεων που οδηγούν στο θάνατο του ασθενούς. Ο ασθενής είναι διανοητικά ικανός, αλλά δεν υπάρχει εκ μέρους του ρητή απαίτηση και πλήρης συγκατάθεση. Ο ασθενής δε ρωτήθηκε αν θέλει να τερματίσει τη ζωή του.


Μη εθελοντική ενεργός: Στο πρώτο σκέλος είναι παρόμοια με τις δύο προηγούμενες. Όμως, ο ασθενής παρουσιάζει διανοητική έκπτωση (διανοητική αναπηρία) και κατά συνέπεια αδυνατεί ρητά να απαιτήσει το θάνατό του. Παράδειγμα είναι ο κωματώδης ασθενής.


Παθητική: Ορίζεται ως η διακοπή ή η απόσυρση μιας υποστηρικτικής για τη ζωή του ασθενούς θεραπευτικής αγωγής (π.χ. αναπνευστήρας) με αποτέλεσμα το θάνατό του.


Έμμεση: Ορίζεται ως η χορήγηση ναρκωτικών ή άλλων φαρμακευτικών ουσιών για την ανακούφιση της συμπτωματολογίας του ασθενούς (π.χ. πόνου), που έχει όμως ως έμμεσο επακόλουθο τη βαθμιαία πρόκληση σοβαρού βαθμού καταστολής του αναπνευστικού του συστήματος και τελικά το θάνατό του.


Ιατροϋποβοηθούμενη αυτοκτονία: Ο γιατρός, προβαίνοντας σε φαρμακευτικές ή άλλες παρεμβάσεις στον ασθενή, γνωρίζει συνειδητά ότι αυτός θα τις χρησιμοποιήσει για να τερματίσει τη ζωή του.


Η ευθανασία στο πέρασμα των αιώνων

Η ευθανασία φαίνεται ότι απασχολεί τον άνθρωπο από τα πρώτα του βήματα στην Γη. Ο Ιπποκράτης δεν ήθελε να ακούει γι αυτήν σε αντίθεση με τον Σενέκα τον Πρεσβύτερο. Αισχύλος, Σοφοκλής, Ιπποκράτης, Πλάτων, Στωικοί, Σαίξπηρ και άλλοι επίσης αναγνωρίζουν το δικαίωμα της αυτονομίας του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο.


Το 1935 ιδρύθηκε στη Βρετανία η Εταιρεία Νομιμοποίησης της Εθελοντικής Ευθανασίας (σήμερα αποκαλείται Αξιοπρέπεια στο Θάνατο). Το 1936 δόθηκε στο θνήσκοντα βασιλέα της Αγγλίας, Γεώργιο Ε΄, μια θανατηφόρος δόση μορφίνης και κοκαΐνης με σκοπό την επίσπευση του θανάτου του. Ο βασιλεύς έπασχε από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια και η απόφαση για τερματισμό της ζωής ελήφθη από το γιατρό του, λόρδο Dawson.


Η ευθανασία με μία διαφορετική μορφή και αιμοβόρα κίνητρα  αναβίωσε στη Γερμανία το 1920, με την έκδοση του συγγράμματος των Hoch και Βinding, καθηγητών της ψυχιατρικής και νομικής αντίστοιχα, με τίτλο «Άδεια για καταστροφή της ανώφελης ζωής». Σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτούς, ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων διανοητικά αναπήρων, με ανίατες ασθένειες ή παραμορφωμένα παιδιά, βιώνουν μια ανώφελη και ανάξια ζωή.


Σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω; Αν όχι αυτή η θεωρία των Hoch και Binding έγινε αναπόσπαστο τμήμα της προπαγάνδας των Ναζί για την κάθαρση της Άριας Φυλής και ενθάρρυνε γιατρούς να υιοθετήσουν τη θανάτωση ασθενών με κίνητρο τη φιλευσπλαχνία. Με την τακτική αυτή εκτελέστηκαν συνολικά 8.000 παιδιά και 300.000 ενήλικοι. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η παραπάνω θηριωδία των ναζί ήταν η αιτία για να εγκλωβιστεί ο περισσότερος κόσμος στην απόρριψη της ευθανασίας.


Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα για την ακούσια ευθανασία ισχύει το Άρθρο 300 του Ποινικού Κώδικα περί ανθρωποκτονίας με συναίνεση: «Όποιος αποφάσισε και εκτέλεσε ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του θύματος και από οίκτο για αυτόν που έπασχε από ανίατη ασθένεια, τιμωρείται με φυλάκιση».


Με τη διατύπωση αυτή αναγνωρίζεται κατά κάποιον τρόπο η ύπαρξη ελαφρυντικού, το οποίο μπορεί να ληφθεί υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής.


Το διάλογο γύρω από το αμφιλεγόμενο θέμα «ευθανασία» αναμόχλευσε ο Αλέξανδρος Βέλιος. Μάλιστα αρχικά υπήρξε η διάθεση να συζητηθεί το θέμα στις αλλαγές που θα γίνονταν στον νέο ποινικό κώδικά. Το είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μετά από ερώτηση που του είχε κάνει ο τότε βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.


Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο

Στις περισσότερες χώρες ο όρος ευθανασία περιορίζεται στην ενεργό ευθανασία. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν υπάγεται στην ευθανασία. Στη Πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ θεωρείται νόμιμη και, παρά το όνομά της, δεν συγκαταλέγεται νομικά στις αυτοκτονίες. Η ενεργός ευθανασία με τη διακοπή θεραπείας που συντηρούν τη ζωή, θεωρείται καθολικά στις ΗΠΑ νόμιμη. Η χορήγηση αναλγητικών προς ανακούφιση του πόνου, ακόμα και αν επιταχύνει το θάνατο, έχει κριθεί νόμιμη από αρκετά δικαστήρια.


Μερικές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την εκούσια ευθανασία, αλλά αυτή γενικά θεωρείται εγκληματική ανθρωποκτονία. Στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, όπου έχει νομιμοποιηθεί η ευθανασία, ακόμα θεωρείται ανθρωποκτονία, αλλά δεν διώκεται αν ο γιατρός πληροί ορισμένες νομικές εξαιρέσεις.


Στη βελγική γερουσία έχει υποβληθεί νομοσχέδιο που επεκτείνει τη νομιμοποίηση της ευθανασίας σε περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανίατης νόσου και υποφέρουν από αφόρητο πόνο που δεν είναι δυνατόν να καταπραϋνθεί. Τα παιδιά αυτά πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν για τη ζωή τους.


Στην Ολλανδία  η ευθανασία έχει νομιμοποιηθεί υπό ορισμένες συνθήκες. Ο γιατρός προβαίνει στην ευθανασία μόνο όταν υπάρχει αξίωση του ασθενούς για θάνατο, οπότε τη διενεργεί ως μια επιπρόσθετη θεραπεία. Ο «φιλεύσπλαχνος» γιατρός δε χάνει την ηθική του υποχρέωση για φροντίδα του ασθενούς, ακόμα κι όταν επιτρέπεται η ευθανασία.


Κατά τη διενέργεια αυτών των θεραπευτικών προσεγγίσεων, για να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ιατρικά συμβάματα ή λάθη γιατρών, απαραίτητη είναι η τήρηση των ακόλουθων εγγυήσεων νομιμοποίησης της ευθανασίας:


I. Ο ασθενής που πάσχει από σοβαρή ασθένεια, πρέπει να απαιτεί το θάνατό του επανειλημμένα και πιθανώς εγγράφως.


II. Ο ασθενής να μην πάσχει από κατάθλιψη ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές.


III. Η ευθανασία να διενεργείται από εξειδικευμένο προσωπικό που δεν πρέπει να αμείβεται για την παρέμβασή του αυτή.


IV. Το περιστατικό ευθανασίας να καταγράφεται στο ιστορικό αρχείο λεπτομερώς.


V. Τα περιστατικά ευθανασίας να αναφέρονται σε επίσημο ιατρικό φορέα ώστε να εντοπίζονται πιθανές καταχρήσεις.


To 293 άρθρο του Ολλανδικού Κώδικα καθορίζει τους ακόλουθους 3 όρους που επιτρέπουν την ευθανασία:


I. Ο ασθενής να λαμβάνει ο ίδιος την πρωτοβουλία απαιτώντας την ευθανασία κατ? επανάληψη, συνειδητά και ελεύθερα.


II. Ο ασθενής να υποφέρει, η δε μόνη ενδεδειγμένη λύση και ανακούφιση να είναι ο θάνατος,


III. Ο γιατρός που θα προβεί στην ευθανασία να ζητήσει και τη γνώμη δεύτερου γιατρού και από κοινού να συμφωνήσουν ότι η ευθανασία είναι η κατάλληλη αγωγή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επιπλέον, για το θάνατο απαιτείται ενημέρωση των αρχών.


Τα επιχειρήματα των φίλων και των πολέμιων της ευθανασίας

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια λοιπόν η ευθανασία αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαμάχης ανάμεσα σε γιατρούς, φιλοσόφους, ιστορικούς, θεολόγους και κοινωνιολόγους.


Όσοι είναι υπέρ τονίζουν:


α) Το δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέγει το τέλος της ζωής του όταν αυτή έχει αλλοιωθεί από μία αρρώστια ή από μία κατάσταση που του στερεί την δυνατότητα να ζήσει όπως θέλει.


β) Σε ορισμένες περιπτώσεις η συνέχιση της ζωής του ατόμου προκαλεί περισσότερο πόνο απ’ ό,τι ο θάνατος (βασανιστικές, ανίατες, επώδυνες παθήσεις). Στις περιπτώσεις αυτές ο τερματισμός της ανθρώπινης ζωής από το γιατρό είναι όχι μόνο ηθικά σωστός, αλλά και πράξη αλτρουισμού.


γ) Η ευθανασία δε διαφέρει κατά πολύ από τη διακοπή ή την αφαίρεση μιας υποστηρικτικής για τη ζωή του ασθενούς θεραπευτικής αγωγής.


Οσοι είναι κατά τονίζουν:


α)  Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να αρνηθεί τη θεραπεία, δεν έχει δικαίωμα να αναμίξει στην πράξη αυτή τους γιατρούς.


β) Η επιστήμη προχωρά, οργανώνει εξειδικευμένα κέντρα νοσηλείας, ανακαλύπτει νέες ανακουφιστικές μεθόδους και αναλγητικά.


γ). Στην ενεργό ευθανασία, ο γιατρός χορηγεί φάρμακο στον ασθενή για να τον θανατώσει, ενώ στη διακοπή ή απόσυρση της ιατρικής αγωγής, ο γιατρός απέχει, δε χορηγεί θανατηφόρο φάρμακο, αλλά αποσύρει μόνο τη φορτική, οδυνηρή και ανυπόφορη για τον άρρωστο θεραπευτική αγωγή.


δ) Η νομιμοποίηση της ευθανασίας είναι επικίνδυνη δημόσια πολιτική, που δυναμιτίζει τη σχέση ασθενούς-γιατρού και την άσκηση της ιατρικής. Ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι να εμφανίζεται η ευθανασία πιο προσοδοφόρα για το γιατρό και τους συγγενείς.


ε) Ένας άλλος κίνδυνος είναι ο εξαναγκασμός του ασθενούς να επιζητεί την ευθανασία με τη σκέψη ότι η οικογένειά του υποφέρει μαζί του.


στ) Ελοχεύει ο κίνδυνος νομιμοποίησης της ευθανασίας είναι η επέκτασή της στους διανοητικά ασθενείς, στους ασθενείς σε κωματώδη κατάσταση, σε ανάπηρα παιδιά και σε ψυχοπαθείς.


Μιχάλης Μαρδάς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Johnson & Johnson: Σταματά την πώληση οπιοειδών -Θα καταβάλει 230 εκατ. δολάρια

 



Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson δέχτηκε να σταματήσει την πώληση οπιοειδών σε όλες τις ΗΠΑ και να καταβάλει το ποσό των 230 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο ενός διακανονισμού με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς ανακοίνωσε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν σε δόσεις, τα επόμενα εννέα χρόνια.

Με τον διακανονισμό, η J&J θα αποφύγει τη δίκη που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την Τρίτη στο Λονγκ Άιλαντ, όπου κατηγορούμενες είναι πολλές παρασκευάστριες εταιρείες οπιοειδών και διανομείς αυτών των φαρμάκων. Η J&J δεν παραδέχτηκε την ευθύνη της ή τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων στη συμφωνία της με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης και τις κομητείες Νάσο και Σάφοκ.

«Η επιδημία των οπιοειδών έσπειρε τον όλεθρο» σε όλη τη χώρα. «Η Johnson & Johnson βοήθησε να τροφοδοτηθεί αυτή η φωτιά», ανέφερε η Τζέιμς στην ανακοίνωσή της. Η εισαγγελέας τόνισε ότι στόχος της είναι να μεταφερθούν πόροι «στις κοινότητες που επλήγησαν από τα οπιοειδή το συντομότερο δυνατόν».

Η J&J ανέφερε ότι οι διακανονισμοί αυτοί συνάδουν με τις παλαιότερες συμφωνίες που έχει κάνει ώστε να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να ρυθμιστούν οι απαιτήσεις Πολιτειών, δήμων, κομητειών και τοπικών αρχών σε όλες τις ΗΠΑ. Η εταιρεία και οι μεγαλύτεροι διανομείς φαρμάκων στις ΗΠΑ (AmerisourceBergen Corp, Cardinal Health Inc και McKesson Corp) έχουν προτείνει να καταβάλουν συνολικά 26 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποσυρθούν χιλιάδες αγωγές σε βάρος τους. Η J&J άσκησε επίσης έφεση στην απόφαση που εξέδωσε το 2019 ένας δικαστής στην Οκλαχόμα και την καταδίκασε να πληρώσει σε αυτήν την Πολιτεία 465 εκατομμύρια δολάρια για παραπλανητικό μάρκετινγκ όσον αφορά τα οπιοειδή φάρμακα.

Η δίκη της Τρίτης είναι μια από τις πολλές που έχουν προγραμματιστεί για φέτος. Άλλες είναι σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια και τη Δυτική Βιρτζίνια. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες AbbVie Inc και Teva Pharmaceutical Industries Ltd, καθώς και η αλυσίδα φαρμακείων Walgreens Boots Alliance Inc.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) αναφέρουν ότι σχεδόν 500.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών μεταξύ 1999-2019.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Μπλόκο του Facebook στον ψεκασμένο προσωπικό λογαριασμό του Πολάκη

 


Δεν τον άντεξαν ούτε οι χρήστες του Facebook και μπλόκαραν για τρεις ημέρες στον προσωπικό λογαριασμό του ψεκασμένου προκλητικού αρνητή Παύλου Πολάκη.

Όπως αναφέρει σε μήνυμα του ο ψεκασμένος αρνητής πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο συγκεκριμένος αποκλεισμός αφορά σε δημοσιεύσεις που έγιναν στο χρονικό διάστημα (14/10/20 – 4/1/21 – 25/6/21), με τον ίδιο να βάλλεται εναντίον της πλατφόρμας.

Η ανάρτηση του Πολάκη

«Αφού είδαν και απόειδαν ότι δεν περνάει εύκολα η δολοφονία χαρακτήρα με τη λάσπη, τη διασπορά fake αντι-επιστημονικών απόψεων που μου αποδίδονται ελαφριά τη καρδία από γαλάζιους “έγκριτους δημοσιολόγους” τύπου Φιλιππίδη και επικλήσεις προς τον Αλ. Τσίπρα “να επιληφθεί”…, επιστρατεύτηκαν τα γνωστά νεοδημοκρατικά τρολ των (καταχρεωμένων στις τράπεζες) υπογείων της Πειραιώς για να μπλοκάρουν τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook!».





Ο Τσίπρας θέλει να χαντακώσει και το ΚΙΝΑΛ "φλερτάροντας" με την Φώφη


 

Ένας τελειωμένος πολιτικά, και απαξιωμένος από τους πολίτες Αλέξης Τσίπρας, ψάχνει ακόμα σανίδα σωτηρίας και εύκολο θύμα να το πάρει μαζί του στο ναυάγιο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει τα πάντα για να τραβήξει το ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν προλάβει να αλλάξει ηγεσία και αναδειχθεί άλλος ηγέτης που θα δυσκολέψει το έργο του.

Είναι βέβαιο ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ θα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, και θα πάρει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, οδηγώντας τον Τσίπρα γρηγορότερα στο πολιτικό του τέλος στην ηγεσία.

Η συνύπαρξη Αλέξη Τσίπρα-Φώφης Γεννηματά στις Βρυξέλλες για την προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών, δεν έδειξε ότι μπορεί αν πετύχει κάτι, γιατί η συμπεριφορά της Φώφης δεν ήταν αυτή που θα ήθελε ο Τσίπρας αφού δεν κάθισαν ούτε στο ίδιο τραπέζι, δεν μίλησαν, αλλά ούτε καν χαιρετήθηκαν.

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε τον απαξιωμένο από τους πολίτες Αλέξη Τσίπρα, να προσπαθεί να επιβιώσει, γιατί δεν μπορεί να συμβιβαστεί ότι έχει τελειώσει πολιτικά και δεν πρέπει να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κάθε του εμφάνιση, κάθε του συνέντευξη χαντακώνει περισσότερο το κόμμα.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλες στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία, και αυτό το παρατήρησαν όσοι παρακολούθησαν την προσπάθεια του να τον πάρει κάποιος στα σοβαρά και να μιλήσει μαζί του. Η απαξίωση του από τους ευρωπαίους ηγέτες ήταν έκδηλη παρά τις προσπάθειες της Κουμουνδούρου να παρουσιάσουν τις επαφές Τσίπρα επιτυχημένες.

Με λίγα λόγια όλοι του δείχνουν τον δρόμο της εξόδου απο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν βουλιάξει περισσότερο το καράβι που το έχει ρίξει στα βράχια, και το μήνυμα τον ευρωσοσιαλιστών ήταν ξεκάθαρο, είσαι απαξιωμένος και στην Ευρώπη.

Ο Τσίπρας όμως αντί να αντιλαμβάνεται σωστά τα μηνύματα απαξίωσης, νομίζει ότι ακόμα είναι το καλό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και ότι μπορεί να διαλύσει το ΚΙΝΑΛ, για να καθιερωθεί ώς ηγέτης όλων των σοσιαλιστών στην Ελλάδα.

Η τελευταία δημοσκόπηση της marc για λογαρισμό τους ΘΕΜΑΤΟΣ, και το ποσοστό 16,4% το οποίο προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά απο 2 χρόνια κυβέρνηση, η σαφή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, η εδραίωση του ΚΑΝΕΝΑ στην δεύτερη θέση που αφήνει τρίτο τον Αλέξη Τσίπρα, δίνουν εδώ και μήνες το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλάξτε ηγεσία.

Νίκη σε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει και αυτό το έχουν καταλάβει όλοι εκτός απο τον Αλέξη Τσίπρα που προσδοκά στις επόμενες εκλογές να ηγηθεί λόγω της απλής αναλογικής (έγκλημα δικό του και αυτό), με το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ αφήνοντας το πρώτο κόμμα εκτός. Με λίγα λόγια ποντάρει στο να υπάρξει ακυβερνησία, με πολλές ακροαριστερές και αριστερές φωνές με τις ιδεοληψίες τους και τις διαφορετικότητες τους να κάνουν την Ελλάδα μπάχαλο, για να ξανά κυβερνήσει αυτός.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Τσίπρας είπε ανοικτά σε συνέντευξη του ότι στην επικείμενη μάχη για την εκλογή νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, δεν θέλει τον Ανδρέα Λοβέρδο αρχηγό, γιατί απλά τον συμφέρει η Φώφη, την θεωρεί ευκολότερη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι ένας σοβαρός και έμπειρος πολιτικός που έχει απαξιώσει τον Αλέξη Τσίπρα εδώ και χρόνια, και θεωρείται ο ικανότερος για να κάνει μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να χτίσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στα πόδια του. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας και είναι το μόνο που αντιλαμβάνεται.




Μπροστά με 16,4% η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

 


Μπροστά με 16,4% η ΝΔ δύο χρόνια μετά τις εκλογές.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι η πρώτη επιλογή στην εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι πολίτες αξιολογούν θετικά τα πεπραγμένα του περασμένου 24μήνου και δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν νοσταλγούν καθόλου την αποτυχημένη κυβέρηση Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει πλέον μόνο με τον ΚΑΝΕΝΑ.

Η εταιρεία Marc ενήργησε δημοσκόπηση για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» που δείχνει ότι η υποχώρηση της πανδημίας οδηγεί σε σταδιακή αύξηση την αισιοδοξία των πολιτών, και εκφράζουν την υποστήριξή τους στον σημερινό πρωθυπουργό και την κυβερνητική ομάδα του.

Η υποχρεωτικότητα των εμβολίων γίνεται αποδεκτή απ’ όλο και περισσότερους πολίτες, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc για το «ΘΕΜΑ» και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πανδημία η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικροτείτε απο τους πολίτες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 65% των πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και ζητούν απομάκρυνση ή μετάθεση για τους «αρνητές».

Η δημοσκόπηση αναλυτικά στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα



Νέο "παπατζιλίκι" Ερντογάν με γέφυρες, φιέστες και όλα τα καλά ενός καθεστώτος



Ο Ερντογάν, έστησε μεγαλειώδη φιέστα για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Ο δικτάτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε εχθές την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, κόστους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (που θα τα βρεί δεν ξέρουν οι Τούρκοι), με σκοπό να ανακουφιστεί η πίεση που δέχονται τα πολυσύχναστα Στενά του Βοσπόρου.

Οι επικριτές του «τρελού έργου», όπως το αποκάλεσε ο ίδιος ο Ερντογάν όταν το παρουσίασε πριν από μια δεκαετία, αμφισβητούν τη βιωσιμότητα μιας πλωτής οδού μήκους 45 χιλιομέτρων που θα περνά μέσα από ελώδη εδάφη και αγροκτήματα, στο δυτικό άκρο της Κωνσταντινούπολης, και προειδοποιούν ότι θα βλάψει το περιβάλλον.

«Θεωρούμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης ως ένα έργο που θα σώσει το μέλλον» της πόλης, είπε ο Ερντογάν στην τελετή θεμελίωσης. «Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην αναπτυξιακή ιστορία της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Οι εργάτες έριξαν τσιμέντο στα θεμέλια της γέφυρας, μήκους 1,6 χλμ., ενώ το πλήθος κυμάτιζε τουρκικές σημαίας. Ο Ερντογάν είπε ότι η διώρυγα θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια και εάν την δείτε όπως λένε οι Τούρκοι να μας γράψετε.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τα δεξαμενόπλοια να περνούν από τον Εύξεινο Πόντο στη Θάλασσα του Μαρμαρά μέσω του κορεσμένου Βοσπόρου, που χωρίζει την ασιατική από την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Κάθε χρόνο περνούν από τα Στενά 43.000 πλοία, πολύ περισσότερα από τα 25.000, αριθμό που θεωρεί «ασφαλή» η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 78.000.

Πάντως, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι πολίτες αντιτίθενται στο σχέδιο, όπως και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) στο οποίο ανήκει. Οι επικριτές του λένε ότι θα καταστρέψει το θαλάσσιο οικοσύστημα και θα θέσει σε κίνδυνο την παροχή πόσιμου νερού της πόλης.

Εντωμεταξύ οι τράπεζες είναι απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τη διώρυγα, λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών και των επενδυτικών κινδύνων.

Η Ρωσία ανησυχεί επίσης ότι η νέα διώρυγα μπορεί να μην καλύπτεται από τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, που καθορίζει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου.

Ο Ιμάμογλου απέρριψε την τελετή υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ένα διαφημιστικό κόλπο για να σωθεί το γόητρο ενός έργου που καθυστερεί να υλοποιηθεί, εν μέρει λόγω οικονομικών δυσκολιών. Επισήμανε επίσης ότι η γέφυρα αποτελεί μέρος ενός αυτοκινητοδρόμου που δεν σχετίζεται με τη διώρυγα.



Αυτοί είναι οι δύο Αλβανοί που βίαζαν επί μέρες 20χρονη

 


Δύο 20χρονοι Αλβανοί γνώρισαν μια 19χρονη κοπέλα μέσω Facebook, έκλεισαν ραντεβού μαζί της, την πήραν την έβαλαν σε ένα σπίτι στα Πατήσια και την βίαζαν για τρεις μέρες.

Στην συνέχεια οι Αλβανοί κακοποιοί την εγκατέλειψαν στο λιμάνι του Πειραιά και έφυγαν  για διακοπές στη Μύκονο! Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών μαζί με κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Μυκόνου, μετά απο συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν, μόλις έφτασαν στο νησί της Μυκόνου να τους εντοπίσουν να τους περάσουν χειροπέδες και να τους στείλουν πίσω στην Αθήνα για να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Όπως κατέθεσε το θύμα όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, όταν οι δύο Αλβανοί, της έπιασαν κουβέντα μέσω Facebook, την κατάφεραν να βγουν ραντεβού μαζί της και αφού συναντήθηκαν, η ίδια ισχυρίζεται οτι της έριξαν κάτι στο ποτο για να κάμψουν τις αντιστάσεις της, την οδήγησαν σε διαμέρισμα στα Πατήσια όπου για τρεις ημέρες ξεσπούσαν πάνω της τα αρρωστημένα τους ένστικτα βιάζοντας την. 

Το πρωϊ του Σαββάτου οι δύο Αλβανοί βιαστές μαζί με την κοπέλα , η οποία όπως κατήγγειλε ήταν ακόμη ναρκωμένη, πήραν το τραίνο και  μετέβησαν στην περιοχή του Πειραιά. Εκεί,  παράτησαν την 19χρονη επίσης Αλβανίδα στο λιμάνι του Πειραιά και ανέβηκαν στο πλοίο για διακοπές στη Μύκονο. 

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους απο την Υποδιεύθυνση του νησιού και τους άνδρες του Λιμεναρχείου Μυκόνου, με οδηγό τις φωτό που τους έδωσε το θύμα απο το Facebook, μόλις οι δυο Αλβανοί βιαστές αποβιβάστηκαν απο το καράβι, τους συνέλαβαν αμέσως πριν προλάβουν να αντιδράσουν και τους έστειλαν με το ίδιο καράβι πακέτο πίσω στην εισαγγελία Αθηνών για τα περαιτέρω.