Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Στα μαλακά ο παπακωνσταντίνου



Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επέβαλε κατά πλειοψηφία το ανώτατο ειδικό δικαστήριο στον πρώην υπουργό οικονομικών Γίωργο Παπακωνσταντίνου.

Το δικαστήριο τον έκρινε μεν ένοχο για τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ αφαιρώντας τα ονόματα των συγγενών του, αλλά σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος, όπως ήταν η αρχική κατηγορία. Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία που δεν έχει αντικείμενο πλέον μετά τη μετατροπή του προηγούμενου κακουργήματος σε πλημμέλημα.

Ρίχνοντας την αυλαία της δίκης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσσος είπε: "Θα αντιληφθείτε προφανώς ότι το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του σε εσάς αυτό με την ευχή να αποτελέσει οδηγό στη ζωή σας, αν και φαίνεται ότι έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Επι τρία έτη θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικός γιατί αν σε αυτό το διάστημα διαπράξατε άλλο αδίκημα θα σας επιβληθεί και αυτή η ποινή και ενα έτος φυλάκισης δεν ειναι λίγο. Πηγαίνετε και μη καίτοι αμαρτάνετε"

Η μειοψηφία είχε την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών στον κατηγορούμενο.

Στην αδυναμία των δημοσίων υπηρεσιών να βεβαιώσουν το δικαστήριο ότι από την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ προέκυψε ζημιά σε βάρος του δημοσίου στηρίχθηκε η απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντινου.

Οι μάρτυρες από το ΣΔΟΕ και του Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου που κατέθεσαν στη δίκη δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσουν κατηγορηματικά ότι από την αφαίρεση των τριών αρχείων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC της Γενεύης προκύπτει ζημιά για το δημόσιο. Ειναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο προσωρινός καταλογισμός προστίμων σε βάρος των συγγενών του πρώην υπουργού έγινε μόλις κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου. Και πάλι όμως οι μάρτυρες δεν ήταν σε θέληση να βεβαιώσουν ότι αυτός ο καταλογισμός δεν θα καταπέσει στα διοικητικά δικαστήρια. Ειναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα πρόστιμα μόνο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου ξεπερνούν τα δυο εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο οι μάρτυρες δήλωσαν αδυναμία να προβλέψουν ότι αυτά τα πρόστιμα δεν θα εξαλειφθούν.

Οι δικαστές κατά συντριπτική πλειοψηφία 10 έναντι 3 τάχθηκαν υπέρ της μετατροπής της κατηγορίας για τη νόθευση εγγράφου από το κακούργημα των ισοβίων στο πλημμέλημα. Οι τρεις δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της απόφασης που θα οδηγούσε στη φυλακή τον πρώην υπουργό ειναι οι αρεοπαγίτες Δημ. Κόμης, Μαρία Γάλανη Λεοναρδοπούλου και Αργύρης Δταυράκης. Στην τελική απόφαση η πλειοψηφία διαμορφώθηκε στους 8 έναντι 5 για την ενοχή του πρώην υπουργού. Οι πέντε δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της αθώωσης του λόγω αμφιβολιών είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικ. Πάσσος οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας και οι σύμβουλοι του ΣτΕ Ταξιαρχία Κόμβου και Αγγελική Σακελλαροπούλου.

Η πλειοψηφία των δικαστών ανέφερε ότι το USB με τη λίστα Λαγκάρντ αποτελεί έγγραφο με εκδότη τις Γαλλικές αρχές. Δέχτηκαν ότι ο πρώην υπουργός διέγραψε τα τρία αρχεία με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα. Ωστόσο, κατά την πλειοψηφία, δεν αποδείχτηκε ζημιά άνω των 150.000 ευρώ που αποτελεί προϋπόθεση για την καταδίκη του κατηγορούμενου σε βαθμό κακουργήματος.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνοντας την απόφαση επι της ενοχής του πρώην υπουργού είπε "ήρθε η στιγμή της αλήθειας" και κάλεσε τον κατηγορούμενο να σταθεί όρθιος στο εδώλιο. Οι δικαστές έκριναν αθώο τον κατηγορούμενο για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος που επίλυσης τιμωρείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Γίωργο Παπακωνσταντίνου αλλά ομόφωνα οι δικαστές του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου που έριξε την ποινή για την πλημμεληματική νόθευση εγγράφου, η οποία έχει "οροφή" την πενταετή φυλάκιση.


Πηγή : thetoc.gr



38 χρόνια και 3 μέρες πριν συνέβη η πιο πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία όλων των εποχών



του Λουκά Καρνή

Σαν η μοίρα να παίζει ένα άσχημο, νοσηρό παιχνίδι, σχεδόν 38 χρόνια μετά από το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, μια τραγωδία συγκλονίζει την Ευρώπη.Ναι, «το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μέσο μετακίνησης» όπως ισχυρίζεται με τις επιλεκτικές στατιστικές αναφορές η αεροπορική βιομηχανία ωστόσο οι 0,05 θάνατοι ανά ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα είναι ένα νούμερο που δεν καθησυχάζει όταν ο απολογισμός είναι όλοι νεκροί. Με αφορμή το σημερινό δυστύχημα, θυμόμαστε 3 μέρες πριν από την επέτειο του τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία που κόστισε τη ζωή σε 583 ανθρώπους.


Όλα ξεκίνησαν στη 1:15 μ.μ. της 27ης Μαρτίου 1977 όταν εξεράγη βόμβα που είχαν τοποθετήσει μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης «Ένοπλες Ομάδες των (ιθαγενών) Γουάντσε» (Fuerzas Armadas Guanches) στο αεροδρόμιο του Γκραν Κανάριας, του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος των Καναρίων Νήσων, στ' ανοιχτά της βορειοδυτικής Αφρικής. Οι αρχές διέκοψαν αμέσως τη λειτουργία του αεροδρομίου σε αυτόν τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό και αποφάσισαν να διοχετεύσουν την εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο «Λος Ροντέος» του γειτονικού νησιού της Τενερίφης. Η πυκνή ομίχλη που κάλυπτε το αεροδρόμιο δεν προμήνυε καλή εξέλιξη εκεί όπου η κατάσταση έμοιαζε με μποτιλιάρισμα αεροσκαφών.


Αν και ο αμερικάνος πιλότος της Pan Am είχε ζητήσει να κάνει κύκλους στον αέρα περιμένοντας την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, οι αρχές τον παρέτρεψαν σε προσφείωση. Η πτήση 1736 «Λος Άντζελες - Νέα Υόρκη - Γκραν Κανάρια» με 380 επιβάτες και 16μελές πλήρωμα ήταν το ένα θανατηφόρο σιδερένιο πουλί. Το ολλανδικό KLM που εκτελούσε την πτήση 4085 «Άμστερνταμ - Γκραν Κανάρια» με 234 επιβάτες και 14μελές πλήρωμα ήταν το δεύτερο.


Όταν το απόγευμα, στις 5 το απόγευμα το αεροδρόμιο άρχισε να επαναλειτουργεί, οι εντολές για σταδιακή αναχώρηση δόθηκαν από τις αρχές που έπαιξαν με τη μοίρα πολλών. Η χαμηλή νέφωση και η απουσία επίγειου ραντάρ φρόντισαν για να κάνουν το τραγικό αλήθινο. Καθώς το αεροσκάφος της KLM άρχισε να τροχοδρομεί ανυπόμονα ανεβάζοντας ταχύτητα, ο μπερδεμένος από το χάος και τις συνθήκες αμερικανός πιλότος δεν κατάφερε να βρει το σωστό βοηθητικό διάδρομο παραμένοντας στον διάδρομο απογείωσης. Για ελάχιστα μέτρα το βαρύ από καύσιμα 747 της KLM προσέκρουσε με τη κοιλιά του στην άτρακτο του 747 της Pan Am και η κόλαση έγινε επίγεια σε κλάσματα δευτερολέπτων. Τα σωστικά συνεργεία, αντιμέτωπα με πανικό και πυκνό καπνό δεν ότι μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα από τα φλεγόμενα συντρίμια της ολλανδικής πτήσης, υπήρχαν άνθρωποι ζωντανοί που έπρεπε να δώσουν μάχη με τη φωτιά και τον καπνό και τα πυρακτωμένα θραύσματα για να ζήσουν. Η σφοδρή σύγκρουση είχε απολογισμό σκληρό. Όλοι όσοι επέβαιναν στο Μπόινγκ της KLM ήταν νεκροί. Μόνοι επιζώντες, 61 άνθρωποι του αμερικανικου αεροσκάφους.


Η Τραγωδία της Τενερίφης, η αντιμαχία στα πορίσματα και η τραγική κατάληξη είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη μιας σειράς μέτρων από τον ICAO για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Καθιερώθηκε τυποποιημένη φρασεολογίας μεταξύ πύργου ελέγχου και κυβερνήτη του αεροσκάφους για αποφυγή παρανοήσεων ενώ περιορίστηκε ο λόγος του κυβερνήτη στο αεροσκάφος. 38 χρόνια μετά και 3 μέρες νωρίτερα η ιστορία έδειξε τα δόντια της ξανά.



Πηγή : newsit.gr


Προκήρυξη: " Ζητάτε «εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας», εμείς θέλουμε τους μπάτσους στην άσφαλτο νεκρούς "


H οργάνωση «Μηδενιστική περίπολος / Εμπρηστές της γειτονιάς» ανέλαβε με προκήρυξη της την ευθύνη για τον εμπρησμό των τοπικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην οδό Βυζαντίου Στεφάνου στα Πατήσια τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στη προκήρυξη της, η οποία δημοσιεύεται στο https://athens.indymedia.org/ , η
οργάνωση σημειώνει ότι «είναι ευνόητο ότι καμία κλίκα εξουσιαστών πολιτικάντηδων δεν θα μπορούσε ποτέ να ικανοποιήσει τις άγριες επιθυμίες μας. Εσείς μιλάτε για αριστερή κυβέρνηση, εμείς θέλουμε την καταστροφή του κράτους. Υπόσχεστε αυξήσεις στους μισθούς, μείωση των φόρων, θέσεις εργασίας, εμείς θέλουμε την κατάργηση του χρήματος, του εμπορεύματος και της εργασίας».
Αναλυτικά η προκήρυξη έχει ως εξής:

Την ίδια ώρα που οι σοσιαλδημοκρατικές εφεδρείες του καθεστώτος προσπαθούν να μας χαϊδέψουν τα αυτιά και εκστατικοί αποβλακωμένοι μικροαστοί ψηφοφόροι χορεύουν συρτάκι στο Σύνταγμα σε συγκεντρώσεις υπέρ της κυβέρνησης (!), οι λύκοι που γλιτώσανε απ’το κυνήγι κατεβαίνουνε στην πόλη λυσσασμένοι…

Είναι ευνόητο ότι καμία κλίκα εξουσιαστών πολιτικάντηδων δεν θα μπορούσε ποτέ να ικανοποιήσει τις άγριες επιθυμίες μας. Εσείς μιλάτε για αριστερή κυβέρνηση, εμείς θέλουμε την καταστροφή του κράτους. Υπόσχεστε αυξήσεις στους μισθούς, μείωση των φόρων, θέσεις εργασίας, εμείς θέλουμε την κατάργηση του χρήματος, του εμπορεύματος και της εργασίας. Ζητάτε «εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας», εμείς θέλουμε τους μπάτσους στην άσφαλτο νεκρούς. Παλεύετε για καλύτερες συνθήκες στις γειτονιές, εμείς όμως θέλουμε να γλεντήσουμε πάνω στα φλεγόμενα ερείπια των πόλεών σας. Εσείς κάνετε πολιτική, εμείς κάνουμε πόλεμο. Δύσκολα τα πράγματα κύριοι πολιτικάντηδες. Αντιλαμβάνεστε ότι μας χωρίζει μια υπαρξιακή άβυσσος και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαλόγου.

Έτσι δεν είναι να απορεί κανείς που τα ξημερώματα της Δευτέρας 23/3, της επίσημης μέρας επιστροφής του «αστυνομικού της γειτονιάς», επιλέξαμε να προσφέρουμε στις φλόγες της άρνησης τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος στα Πατήσια.

Αφιερώνουμε αυτή την επίθεση στα αδέρφια μας που διεξάγουν απεργία πείνας και απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι όποιες υποχωρήσεις του εχθρού σε τέτοια επιμέρους ζητήματα μπορούν να κατασιγάσουν τον πόθο μας για ολοκληρωτική καταστροφή του κόσμου σας και της εμετικής κοινωνίας σας:

-Άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού.

-Άμεση απελευθέρωση της μητέρας των αδερφών Τσάκαλων και της συντρόφου του Γεράσιμου.

-Κατάργηση των τρομονόμων και του κουκουλονόμου.

-Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

-Κατάργηση των διατάξεων περί βίαιης λήψης γενετικού υλικού.

-Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους φυλακισμένους.



ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



μηδενιστική περίπολος / εμπρηστές της γειτονιάς



Πηγή : bloko.gr


ΧΑΜΟΣ στη Νέα Αλικαρνασσό...Η στιγμή της επ’ αυτοφώρω «σύλληψης» παιδόφιλου στην Κρήτη (Φωτογραφίες)



Χαμός επικράτησε σήμερα το πρωί στην λαϊκή αγορά της Νέας Αλικαρνασσού, όταν οι έμποροι αντιλήφθηκαν έναν ηλικιωμένο άνδρα να «βάζει χέρι» και να χαϊδεύει ένα κοριτσάκι μόλις 12 ετών!



Αμέσως τον ακινητοποίησαν, αλλά δυστυχώς η μητέρα του μικρού παιδιού αρνήθηκε να καλέσει την αστυνομία, φοβούμενη τη διαδικασία στην οποία θα έπρεπε να υποβληθεί η ίδια αλλά και το κοριτσάκι της.


Σύμφωνα με τους μικροπωλητές που τον έκαναν «τσακωτό» ο δράστης έχει και κατά το παρελθόν παρενοχλήσει γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας στην ίδια λαϊκή.



Πηγή : eglimatikotita.gr


Η Ελλάδα Παρανομεί : Της επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων - Δεν εφάρμοσε σχετική οδηγία




Χρηματική ποινή €72.864 την ημέρα ζητά από το Δικαστήριο της ΕΕ να επιδικάσει εναντίον της Ελλάδας, η Επιτροπή για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

Όπως αναφέρει ανεπίσημο έγγραφο του Δικαστηρίου, το 2003 η Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασία ελέγχου για την εφαρμογή, από τις ελληνικές αρχές, της κοινοτικής οδηγίας 1999/31 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.


Η Επιτροπή εκτίμησε ότι ο σχεδιασμός της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, ότι δεν υφίσταντο στην ελληνική επικράτεια κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων και ότι η μέθοδος διάθεσης του μεγαλύτερου μέρους της παραγόμενης στην Ελλάδα ποσότητας επικίνδυνων αποβλήτων δεν ήταν συμβατή με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Ακολούθως, η Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο το οποίο, με απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2009, έκρινε ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοσε τις επιταγές της οδηγίας 1999/31.

“Εκτιμώντας ότι η παραβίαση συνεχίζεται και ότι η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί καθόσον η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προβεί σε εγκατάσταση του κατάλληλου δικτύου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, η Επιτροπή κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2014 νέα προσφυγή στο Δικαστήριο ζητώντας να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα, μη λαμβάνοντας τα μέτρα που συνεπάγεται η εκτέλεση της απόφασης του 1999, δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και να διατάξει την Ελλάδα να καταβάλει στην Επιτροπή τα ακόλουθα:

Μια προτεινόμενη χρηματική ποινή ύψους 72.864,00 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 1999 από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση μέχρι την ημέρα που θα έχει εκτελεστεί η απόφαση του 1999 και το ημερήσιο κατ` αποκοπήν ποσό των 8.096,00 ευρώ ανά ημέρα από την ήμερα έκδοσης της απόφασης του 1999 έως την ημερομηνία πού θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης του 1999 εάν επέλθει νωρίτερα.

Πηγή:ΚΥΠΕ


Πυροβολισμός στην Κηφισίας σε επεισόδιο μεταξύ οδηγών



Με πιστόλι κρότου που τράβηξε επιχείρησε να λύσει τις διαφορές του με οδηγό Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου ένας 47χρονος οδηγός ταξί, ο οποίος συνελήφθη.

Οι δύο άντρες διαπληκτίστηκαν λίγο μετά τις 2.15 το μεσημέρι της Τρίτης, στη συμβολή της Κηφισίας με τη Βολανάκη, στο ύψος της Πανόρμου, στους Αμπελοκήπους.

Στη διάρκεια του επεισοδίου, ο 47χρονος έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε μία φορά στον αέρα.



Newsroom ΔΟΛ





Ψηφιακός Ελ Γκρέκο… στην Αθήνα



Με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου το ελληνικό κοινό μπορεί να θαυμάσει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

Ένα διαφορετικό και πρωτότυπο αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το ελληνικό κοινό στην Εθνική Γλυπτοθήκη με τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του από το Τολέδο και το Εσκοριάλ σε ψηφιακή μορφή.

Η έκθεση με τα έργα του διάσημου Κρητικού ζωγράφου θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου στις 20.00 στην προσωρινή της έδρα στο Γουδί (Εθνική Γλυπτοθήκη), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην τεράστια οθόνη, διαστάσεων 4Χ6 μ. που έχει στηθεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα κορυφαία έργα του στις φυσικές τους διαστάσεις που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αφού αφενός το κόστος μεταφοράς τους είναι απαγορευτικό και αφετέρου λόγω μεγέθους αλλά και το ότι βρίσκοντας σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα της Ισπανίας.

Στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδί και χάρη στην υπερσύχρονη τεχνολογία οι συντελεστές της έκθεσης υπόσχονται ότι όσο κι αν πλησιάσει κοντά στην οθόνη ο θεατής δεν θα δει το παραμικρό pixel αφού οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας επιτρέπουν στον φακό να ‘ζουμάρει’ σε λεπτομέρειες που μόνο η θέαση του αυθεντικού έργου μπορεί να προσφέρει.

Το αφιέρωμα ξεκινά και στην οθόνη προβάλλεται το αγαπημένο Τολέδο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου όπως είναι σήμερα αλλά με τον ουρανό που είχε ο ίδιος ζωγραφίσει. Ο φακός εστιάζει στα υπέροχα μακριά δάχτυλα που ζωγράφιζε ο Θεοτοκόπουλος, στις πτυχώσεις των ρούχων, στα βλέμματα που εκφράζουν πλήθος συναισθημάτων αλλά κυρίως στην υπογραφή των έργων του με ελληνικά γράμματα: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εποίη».

Τα αριστουργήματα

Στο ψηφιακό αφιέρωμα παρουσιάζονται 9 αριστουργήματα του Ελ Γκρέκο που προέρχονται από 5 μνημεία. Ξεχωρίζουν:

* Ο περίφημος «Διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού», λάδι σε καμβά 2,85Χ1,73μ. από το Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού του Τολέδο, την πόλη όπου εγκαταστάθηκε τους πρώτους μήνες του 1577.


* Η «Αγία Τριάδα», λάδι σε καμβά 3Χ1,79 μ. από το σύνολο του Αγίου Δομήνικου του Παλιού στο Τολέδο.


* «Η ταφή του Κόμη του Οργκάθ», λάδι σε καμβά 4,80Χ3,60μ. όπου ο ίδιος ο Ελ Γκρέκο εμφανίζεται στη σύνθεση κοιτώντας κατάματα τον θεατή μαζί με τον μικρό του γιο Χόρχε Μανουέλ.


Η προβολή έχει διάρκεια μιάμιση ώρα και προσφέρει στον θεατή μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία με αφήγηση της διευθύντριας της Πινακοθήκης κας. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα που επιμελήθηκε το όλο εγχείρημα και υπογράφει τα κείμενα και μουσική υπόκρουση του Βαγγέλη Παπαθανασίου μαζί με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ελ Γκρέκο η Εθνική Πινακοθήκη έχει εκδώσει ένα επετειακό λεύκωμα σε πεντακόσια αριθμημένα αντίτυπα που αποτελείται από ένα κουτί επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία. Το λεύκωμα περιέχει 12 έργα του ζωγράφου και ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με πλούσια εικονογράφηση που επιμελήθηκε η κ. Λαμπράκη - Πλάκα.

INFO: Εγκαίνια έκθεσης 31 Μάρτιου στις 20.00 στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος του Ελληνικού Στρατού στο Γουδί.
Είσοδος 5 ευρώ, μειωμένο 3 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210-7235937-8.

Επιμέλεια: Τασία Μπαλικούρα



Πηγή 



Διεψεύδει τα περί κατάσχεσης κτηρίου του Γκαίτε ο Ν. Παρασκευόπουλος



Διαψεύδει ότι έχει μιλήσει για κατάσχεση του κτηρίου του Ινστιτούτου Γκαίτε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα ήθελε μια κατάσχεση σε ένα ιστορικό μορφωτικό-πολιτιστικό ίδρυμα.

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρινίζει ότι η διαστρέβλωση της θέσης του οφείλεται «στην επίκληση εκ μέρους του Στ. Θεοδωράκη μιας εξ ορισμού αναπόδεικτης και ούτως ή άλλως ανύπαρκτης «διαρροής», την οποία ο ίδιος ο υπουργός κατ' επανάληψη έχει διαψεύσει».
Οι πολίτες, καταλήγει η ανακοίνωση, «μπορούν οι ίδιοι να επιβεβαιώσουν την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στο Ινστιτούτο Γκαίτε παρακολουθώντας την ομιλία του στη Βουλή που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο».


Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ : Ένοχος κρίθηκε από το ειδικό δικαστήριο πριν από λίγο ο πρώην ΥΠΟΙΚ κ. Παπακωνσταντίνου



Ένοχος κρίθηκε από το ειδικό δικαστήριο ο πρώην ΥΠΟΙΚ του ΠΑΣΟΚ κύριος  Γ. Παπακωνσταντίνου, η ποινή όμως μετατρέπεται σε πλημμέλημα το οποίο επισύρει ποινή έως 5 έτη φυλάκιση και όχι κάθειρξη που σημαίνει ότι δεν οδηγείται στην φυλακή.


Μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα



Κατά 37% μειώθηκαν τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα το 2014, σε σχέση με το 2010, και έφτασαν τα 72 ανά εκατομμύριο πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των «28», όπου κατά μέσο όρο τα θύματα τροχαίων μειώθηκαν κατά 18% και ήταν 51 ανά εκατομμύριο πολίτες.

Σε σχέση με το 2013, η μείωση των θυμάτων στην Ελλάδα το 2014 ήταν 9%, όταν στην ΕΕ ήταν 1%.
Από τα στοιχεία της Κομισιόν προκύπτει, ακόμη, ότι η Μάλτα, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων, με κάτω από 30 θανάτους ανά εκατομμύριο πολίτες κατά μέσο όρο, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, όπου τα θύματα υπερβαίνουν τους 90 ανά εκατομμύριο πολίτες.

Πηγή: skai.gr


Τραγωδία στις Αλπεις: Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή της συντριβής του Airbus


Πρόκειται για μία δύσβατη ορεινή περιοχή και για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν τα ελικόπτερα

Οι πρώτες φωτογραφίες από την περιοχή στις γαλλικές Άλπεις κοντά την οποία συνετρίβη την Τρίτη το μοιραίο αεροσκάφος Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings (χαμηλού κόστους, θυγατρική της Lufthansa), το οποίο και μετέφερε 144 επιβάτες και είχε έξι μέλη πλήρωμα.


Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», το σημείο της συντριβής είναι μία ορεινή περιοχή και για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ελικόπτερα, ενώ πριν από λίγη ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε πως τα πρώτα στοιχεία των ερευνών θα καθυστερήσουν κάποιες ώρες, καθώς είναι δύσβατη η περιοχή και τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φτάσουν.  


Μάλιστα, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής Haute Provence στις Άλπεις δήλωσε στην εφημερίδα: «Για να φτάσω στο σημείο όπου συνετρίβη το Airbus, χρειάζεται να οδηγήσω μισή ώρα με το αυτοκίνητο και να συνεχίσω με τα πόδια για άλλες πέντε ώρες!». 


Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε ο κ. Ολάντ, δεν υπάρχουν επιζώντες από την αεροπορική τραγωδία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 42 από τους επιβάτες είναι Ισπανοί, ενώ όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία σε γαλλικό έδαφος μετά τη συντριβή του Κονκόρντ το 2000.











Πηγή : protothema.gr


Διαχειρίσου έξυπνα τον διαβήτη σου εκδήλωση στο Παλαιό Φάληρο





Ημερίδα για το σακχαρώδη διαβήτη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  29 Μαρτίου 6-8 το απόγευμα, στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου Αρτέμιδος και Τερψιχόρης 51 

Στήν εκδήλωση θα γίνουν ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις,έλεγχος και δυνατότητα συμμετοχής πασχόντων άνω των 50 στο ευρωπαικό πρόγραμμα smartcare όπου συμμετέχουν με σύμπραξη εκπροσωπώντας την Ελλάδα, οι Δήμοι Αγ.Δημητρίου-Αλίμου -Π.Φαλήρου.

O dr Ιωάννης Ντούπης μας αναλύει τα νεώτερα για το διαβήτη,ο Αναστάσιος Ρεντούμης μας εξηγεί το πρόγραμμα και ο διατροφολόγος Γιώργος Λάντις μας αναλύει τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου προγράμματος Πρόληψης Μεταβολικού Συνδρόμου Εφήβων.

Η Τζούλι Μασίνο μας μιλά πως αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα το διαβήτη,ετοιμάζει γλυκές και αλμυρές συνταγές και μας ταξιδεύει μουσικά με τη φωνή της.


Συντονιστής της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος και Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δήμου Π.Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος.


Ένας θάνατος στρατιώτη,πολλά ερωτήματα κι ακόμη καμία απάντηση από το ΓΕΣ!



Είναι λογικό σε μια ευρωπαϊκή χώρα -έστω και …χρεωμένη- το 2015 ,ένας στρατιώτης να πεθαίνει από πνευμονία; Στην Ελλάδα συνέβη. Ο θάνατος του Νικήτα Λιθάρη στο στρατόπεδο της Σπάρτης είναι θέμα το οποίο πρέπει να αναδειχθεί. Πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι να το αναδείξουμε ακριβώς επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλαμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο πλήρη ενημέρωση. Το ΓΕΣ εχει αρκεστεί στην ανακοίνωση του θανάτου του νεαρού στρατιώτη. Τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί -κυρίως στο διαδίκτυο- προκαλούν μια σειρά ερωτημάτων τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Κυρίως για τους γονείς και τους φίλους του νεαρού στρατιώτη . Αλλά και για τους υπόλοιπους γονείς που ακούγοντας τέτοιες απίστευτες ειδήσεις είναι λογικό να χάνουν την εμπιστοσύνη τους για την “ασφάλεια” των παιδιών που στέλνουν για να υπηρετήσουν την θητεία τους. 

Ο βετεράνος αλλά πάντα μάχιμος αμυντικός συντάκτης Λουκάς Δημάκας, γράφει για τον θάνατο του νεαρού στρατιώτη . Και νομίζουμε οτι θέτει καίρια ερωτήματα .

Την ώρα που  ετοιμάζονταν τα πακέτα για τις 10.000 σημαιούλες που θα μοιραστούν δωρεάν στο Σύνταγμα για την παρέλαση με τις φιέστες,τα χορευτικά,τα τραγούδια, τους''εθελοντές'' ενστόλους στα πεζοδρόμια να χειροκροτούν και άλλα σχετικά, ένας 22χρονος στρατιώτης βαριά άρρωστος επί μέρες, οδηγείτο από την Σπάρτη στην Εντατική Μονάδα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθήνας συνοδεία ενός συναδέλφου του, ως ''πακέτο'', με ...λεωφορείο!


 Δυο μέρες μετά πέθανε... Οι καταγγελίες για ό,τι μεσολάβησε σοβαρές. Όπως και για το ισχύει ακόμα σε αυτή (μόνο;) την μονάδα.Δεν μπορεί να πει ένας δημοσιογράφος εκ των προτέρων μάλιστα πόσα απ΄όσα καταγγέλλονται είναι ακριβή. Χρειάζεται -τουλάχιστον -έρευνα από τους αρμόδιους που λόγω του ότι έχουμε θάνατο αλλά και δημόσιες καταγγελίες, πρέπει να γίνει από την Δικαιοσύνη.

Τα 6+5 στοιχεία της καταγγελίας

Πριν πούμε τι εν τέλει γίνεται, ας παραθέσουμε τις καταγγελίες που έχουν γίνει από μια επώνυμη- με όνομα και τηλέφωνο, δηλαδή- οργάνωση που ασχολείται με θέματα στρατευμένων. 

-1).  ''Ο Νικήτας ήταν ένας καλοκάγαθος γίγαντας(...).Κανονικά, επειδή ήταν υπέρβαρος, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί η Σωματική Ικανότητα Ι-5''.

-2).   ''Ο Νικήτας αφού κόπηκε μετά από ιατρικές εξετάσεις στο Γύθειο , όπου εκπαιδεύονταν για μάγειρας, πήγε στο ΚΕΝ Σπάρτης, περιμένοντας τη μετάθεση για μονάδα της παραμεθορίου.Στο ΚΕΝ Σπάρτης, σε αυτό το άθλιο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, που κυριαρχεί η βρωμιά, που βασιλεύει η Αδιαφορία των στελεχών και της Διοίκησης, γρήγορα θα παραπονεθεί για την κατάσταση της υγείας του''.

-3).  ''Όμως, ενώ θα βγει ελεύθερος υπηρεσιών, δε θα του δοθεί καμιά συγκεκριμένη αγωγή. Δε θα υπάρξει καμιά Διάγνωση. Για 10 μέρες παραπονιέται ότι πονά, ότι υποφέρει, αλλά δεν του δίνουν Παραπεμπτικό (Σ.Σ.για νοσοκομείο)''.

-4).  ''Οι συνάδελφοι του τον παρακολουθούν να αγκομαχεί, καθώς πασχίζει και χρειάζεται μισή ώρα για να διανύσει την απόσταση από τους κοιτώνες στα ιατρεία, που απέχουν 5 λεπτά.Όταν πλέον η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει, όταν πνίγεται από το βήχα, ουσιαστικά "τον φυγαδεύουν" εσπευσμένα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο''.

-5).  ''Ενώ το ΓΕΣ ανακοινώνει ότι νοσηλεύτηκε από τις 13-18-/3 στο 401 ΣΝ, μόλις την τελευταία στιγμή και λίγο πριν πεθάνει ενημερώνουν τους γονείς του''. 

-6).  '' Η ανακοίνωση του ΓΕΣ, όσο και η συμπεριφορά των διοικητών σε Γύθειο-Σπάρτη, αποκαλύπτουν ότι έχει επιλεγεί ο δρόμος της συγκάλυψης''.
 
Δεν υπήρχε κρεβάτι στο ιατρείο;

Αυτά με τη πρώτη ανακοίνωση της οργάνωσης '' Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος''. Γιατί χθες το βράδυ ακολούθησε και άλλη με καταγγελίες, που δείχνει- αν είναι ακριβής σε όλα τα σημεία της - ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι γενικότερο.

 Αναφέρει λοιπόν:
-1).  ''Σήμερα είναι η πρώτη φορά που έφεραν γιατρό στο στρατόπεδο''.

-2). ''Μετράμε δεκάδες αρρώστους οι οποίοι φεύγουν για τα ΣΤΕΠ στην Σπάρτη αφήνοντας πίσω, είτε νέους αρρώστους (για παράδειγμα άλλοι 10 έφυγαν σήμερα για Σπάρτη) είτε λιγοστούς φαντάρους που πρέπει να βγάλουν το σύνολο των υπηρεσιών χωρίς να πάρουν ανάσα''.

-3). ''Σύμφωνα με καταγγελίες των φαντάρων που υπηρετούν στην ίδια μονάδα, ο 22χρονος παρουσίαζε συμπτώματα πνευμονίας πολλές μέρες νωρίτερα, αλλά με ευθύνη του στρατοπέδου δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. Δε νοσηλευόταν στο ιατρείο γιατί δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι, παρά μόνο του δινόταν το ελεύθερο υπηρεσίας για να μένει όλη μέρα στο θάλαμο''.

-4).   ''Δε διατέθηκε ούτε καν ασθενοφόρο για τη μεταφορά του στην Αθήνα, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αλλά στάλθηκε με ΚΤΕΛ με τη συνοδεία ενός ακόμα φαντάρου''.

-5). ''Υπάρχουν ακόμα δεκάδες φαντάροι οι οποίοι νόσησαν με παρόμοια συμπτώματα και υπήρξαν καθυστερήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους''.
Αυτά λένε οι καταγγελίες.

Τι είπε το ΓΕΣ

Για την πληρέστερη εικόνα του  αναγνώστη παραθέτουμε και την ανακοίνωση του ΓΕΣ της 18ης / 3/2015:

''Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2015 ο Στρατιώτης (ΠΖ) Λ.Ν. ετών 22, ο οποίος βρισκόταν νοσηλευόμενος από τις 13 Μαρτίου 2015 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, απεβίωσε λόγω κεραυνοβόλου νεκρωτικής πνευμονίας – πολυοργανικής ανεπάρκειας. 
Ο παραπάνω Στρατιώτης κατετάγη στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στις 28 Ιανουαρίου 2015 και υπηρετούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών από την 18η Φεβρουαρίου 2015 για εκπαίδευση σε ειδικότητα. 
Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντα''.

Τα ερωτήματα των πολιτών -γονιών

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορούμε - αυτήν την ώρα - να ξέρουμε τι απ' όλα αυτά που καταγγέλλονται και αναφέρονται είναι ακριβή. Από το ρεπορτάζ έχει, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωθεί από (ανεπίσημες )στρατιωτικές πηγές ότι πράγματι ο άτυχος Νικήτας ήταν υπέρβαρος αλλά δεν είχε πάρει βαθμό Σωματικής Ικανότητας Ι-5 αλλά ( μάλλον) Ι-4. Ότι  είχε κάποιες ήμερες πρόβλημα και του είχε δοθεί κάποιο φάρμακο.Ότι πράγματι στάλθηκε στο 401 ΣΝ με λεωφορείο του στρατού (όχι του ΚΤΕΛ), μαζί με συνοδό στρατιώτη...
Για έναν απλό πολίτη, για ένα γονιό που έστειλε ή θα στείλει τα παιδιά του στο στρατό, υπάρχουν πολλά ερωτήματα.Υπάρχει αγανάκτηση. Ζητεί απαιτήσεις- ιδίως από μια νέα κυβέρνηση που έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει ουσιαστική την θητεία των νέων πολιτών.Απαιτεί διερεύνηση στον ανώτατο βαθμό διότι έχουμε θάνατο αίνος νέου ανθρώπου.

''Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει;''

Αντί αυτού μαθαίνουμε επισήμως από το ΓΕΣ που ρωτήσαμε  ότι όχι η Δικαιοσύνη δεν έχει εμπλακεί, διότι είναι, μας είπαν, ανεξάρτητη και δρα μόνη της, αλλά μας είπαν επίσης ότι ούτε της έστειλαν μια ειδοποίηση για το περιστατικό και την καταγγελία ... Θα της σταλεί, μας είπαν, το πόρισμα της   Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) όταν τελειώσει...Α, και ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για να χαρακτηρισθεί ο άτυχος νεαρός ως θανών εν υπηρεσία- με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Η Ένορκη Διοικητική Εξέτασης (ΕΔΕ)  πάντως  δεν  γίνεται από αξιωματικό άλλης, προϊσταμένης, Μονάδας ή Σχηματισμού . Αλλά από αξιωματικό της ...ίδιας της Μονάδας! 

Θα κληθούν όλοι ανεξαιρέτως οι φαντάροι να καταθέσουν και μάλιστα σε συνθήκες που να μην τους προκαλείται άγχος -πίεση ( έστω έμμεσα) λόγω του ότι έχουν μπροστά τους υπόλοιπο θητείας; 

Θα διερευνηθούν οι - επώνυμες - καταγγελίες του ''Σπάρτακου'';

Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι ο διεξάγων την εξέταση δεν κάνει σωστά την δουλειά του. 

Ωστόσο η κοινή λογική λέει ότι δεν πρέπει ο Γιάννης να κερνά και μόνος του να πίνει...




Πηγή : onalert.gr


Απεργία για την Κυριακή των Βαΐων αποφάσισαν οι εμποροϋπάλληλοι



Στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του Εμπορίου, στις 5 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, προχώρησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Η απεργία πραγματοποιείται κατά της προγραμματιζόμενης λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων στο πλαίσιο του νόμου Ν.4177/13 για τη λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές τον χρόνο.

Με ανακοίνωσή της, η ΟΙΥΕ καλεί τους εργαζόμενους να λάβουν μαζικά μέρος στην απεργία και τους Εμπορικούς Συλλόγους όλης της χώρας να κλείσουν τα καταστήματά τους.

Ζητάει επίσης από την κυβέρνηση «να τηρήσει τις ξεκάθαρες προγραμματικές της δεσμεύσεις, που δεν είναι άλλες από την άμεση κατάργηση του Ν. 4177/2013 και την επαναφορά της Κυριακής- Αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία».

«Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι όσο αυτό το αντεργατικό κατασκεύασμα είναι σε ισχύ, τόσο ο αγώνας μας θα δυναμώνει κάθε Κυριακή που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, μέχρι να τον καταργήσουμε εμείς στην πράξη» καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σκηνές ντροπής και παρακμής στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου- "Στρατιώτες" δίνουν σημείωμα στον Μπέο


Επεισόδιο που προκαλεί αντιδράσεις και σχόλια σημειώθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, που σημαδεύτηκε από αποχωρήσεις των μειοψηφιών.   

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το magnesianews.gr και το βίντεο από το περιστατικό την ώρα που ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος ενημέρωνε το σώμα για τη ΔΕΥΑΜΒ μπήκαν στην αίθουσα δύο νεαροί που φορούσαν στρατιωτικές φόρμες και δήλωσαν ότι είναι από το στρατόπεδο «Γεωργούλα», έμαθαν ότι υπάρχει μια δημοτική «που κάνει καλό σεξ» και αφού έδωσαν ένα χαρτάκι με ένα τηλέφωνο στον δήμαρχο, αποχώρησαν.  

 Άμεση ήταν η αντίδραση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Αλέκου Δούρα, που ζήτησε από τον δήμαρχο να καλέσει την Αστυνομία και τον κατηγόρησε ότι μετέτρεψε σε καρναβάλι το Δημοτικό Συμβούλιο, αφήνοντας αιχμές για προβοκάτσια της Δημοτικής Αρχής, ενώ οι μειοψηφίες αποχώρησαν, εκτός του Μιχάλη Μιτζικού.   

Ο δήμαρχος τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και τόνισε ότι το καταδικάζουν όλοι, τόσο την ενέργεια όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της, ενώ ζήτησε εκτός από την Αστυνομία να κληθεί και η Στρατονομία, ενώ πρότεινε και έγινε αποδεκτή τρίλεπτη διακοπή.   Τελικά, μετά από λίγο έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο αστυνομικός, στον οποίο ο δήμαρχος εξήγησε τι είχε συμβεί ενώ η θιγόμενη δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας έδωσε κατάθεση στον αστυνομικό που έφτασε στο δημαρχείο.   

Ο δήμαρχος, απευθυνόμενους προς τους συμβούλους της πλειοψηφίας ζήτησε να καταδικαστεί το περιστατικό, αλλά τόνισε ότι υπάρχει ηθικός αυτουργός που δεν είναι άμοιρος ευθυνών. 





Πηγή: lifo.gr



Ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη δανειακή σύμβαση κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη



Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη δανειακή σύμβαση κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία ζητεί να μάθει γιατί δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία στη Βουλή, ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές για το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους εταίρους.

Η κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει παράλληλα ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος αμφισβήτησε σήμερα δημοσίως τόσο την υπογραφή του κειμένου της επέκτασης της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες όσο και το ίδιο το περιεχόμενό της.

«Η αμφισβήτηση αυτή, η οποία εκφράζεται και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί ερωτηματικά στο εσωτερικό και το εξωτερικό και υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας εν όψει της προσεχούς διαπραγμάτευσης στο Eurogroup» επισημαίνει η κ. Μπακογιάννη.




Πηγή


Έδειξε την ενόχληση του μέσα από το twitter ο Παπαδημούλης για τα ταρατατζούμ της 25ης Μαρτίου



Έγινε φανερή η ενόχληση του κύριου Παπαδημούλη για την φιέστα και τους χορούς που ετοιμάζει ο Καμμένος στο Σύνταγμα την ημέρα της στρατιωτικής παρέλασης γράφοντας στον λογαρισμό του στο twitter :
"Θερμή παράκληση προς συναρμόδιους: Οι εθνικές επέτειοι να εορτάζονται στο μέλλον, διαφορετικά. Με λιγότερα έξοδα κ χωρίς πολύ "ταρατατζούμ"

Θερμή παράκληση προς συναρμόδιους: Οι εθνικές επέτειοι να εορτάζονται στο μέλλον, διαφορετικά. Με λιγότερα έξοδα κ χωρίς πολύ "ταρατατζούμ".
47 retweets55 favorites


Προσφυγή της Cosco κατά της Κομισιόν για τις ενισχύσεις



Παράνομες και μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο θεωρεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει με τη μορφή φοροαπαλλαγών και σχετικών διευκολύνσεων η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει από το 2008 με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ). Σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από το ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει από τον ΣΕΠ τα χαμένα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα να διακόψει κάθε σχετικές φοροαπαλλαγές στο άμεσο μέλλον. Στο πόρισμά της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι μια σειρά από οικονομικά πλεονεκτήματα που δόθηκαν στον ΣΕΠ, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης παραχώρησης, εγείρουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων ομοειδών εταιρειών.

Η αντίδραση από την πλευρά της Cosco παραμένει άγνωστη, τουλάχιστον επί του παρόντος, ωστόσο χθες, κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας ανέφεραν στην «Κ» ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ασκώντας έφεση ενάντια στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, άφηναν αιχμές για το σκεπτικό της εν λόγω κίνησης, δεδομένου ότι ανάλογες φοροαπαλλαγές έχουν χορηγηθεί κατά καιρούς σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης στην Ελλάδα, χωρίς να έχει ανακινηθεί ζήτημα για καμία εξ αυτών. Χαρακτηριστικά επισημαίνουν τις περιπτώσεις όλων των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα, της Αττικής Οδού, της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Σπάτων. Μάλιστα, το σχετικό επιχείρημα είχε επικαλεστεί και η ελληνική πλευρά κατά την απάντηση που είχε αποστείλει στις ευρωπαϊκές αρχές κατά τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κύκλοι της αγοράς έκαναν λόγο για απόφαση που έχει ελάσσονα σημασία, εκτιμώντας ότι το συνολικό όφελος του ΣΕΠ από τις εν λόγω απαλλαγές δεν ξεπερνά το 1-2 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχεται ως αποτέλεσμα διερεύνησης καταγγελίας που είχε υποβάλει στο τέλος Απριλίου του 2009 τόσο ο τότε νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας όσο και η ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος) λίγες ημέρες αργότερα. Εν τέλει, απορρίφθηκε η πλειονότητα των αιτιάσεων των καταγγελόντων, όπως μια σειρά από αναντιστοιχίες μεταξύ της αρχικής διακήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και της τελικής σύμβασης που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί παράνομες ενισχύσεις μια σειρά από φοροαπαλλαγές και λογιστικές διευκολύνσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εξαιρουμένης της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος εταιρειών των αγαθών, εργασιών και υπηρεσιών που παρέχονται στον ΣΕΠ εκτός Ελλάδος. Μεταξύ των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών περιλαμβάνονται η επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ για κάθε φορολογική περίοδο, ανεξάρτητα από τον βαθμό ολοκλήρωσης του αντικειμένου της σύμβασης, εντός περιόδου 60 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, η μεταφορά ζημιών χωρίς χρονικό περιορισμό και η επιλογή ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές μεθόδους απόσβεσης του κόστους της επένδυσης που συνδέεται με την ανακατασκευή των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ. Επίσης, ο ΣΕΠ απαλλάσσεται από τα τέλη χαρτοσήμου κάθε είδους αποζημιώσεων που καταβάλλονται από τον ΟΛΠ στον ΣΕΠ δυνάμει της σύμβασης παραχώρησης, οι οποίες δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του κώδικα ΦΠΑ.



Πηγή



Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από προσάραξη αλιευτικού στην Ερμιόνη


Τραγωδία στην Ερμιόνη. Τρία μέλη πληρώματος αλιευτικού (ένας 56χρονος έλληνας και δύο υπήκοοι Αιγύπτου, 32 και 55 ετών) έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν προσάραξε τα ξημερώματα της Τρίτης σε βραχώδη ακτή στο ακρωτήριο Μουζάκι Ερμιόνης και στη συνέχεια βυθίστηκε.

Αρχικά ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ερμιόνης, πρώτες πρωινές ώρες, για περιστατικό προσάραξης σε βραχώδη ακτή στο ακρωτήριο Μουζάκι Ερμιόνης, του αλιευτικού σκάφους «Παναγιώτης Φ» με επιβαίνοντες δύο Έλληνες και τρεις αλλοδαπούς και την άμεση βύθισή του,

Άμεσα, κινητοποιήθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στην περιοχή μετέβησαν για παροχή συνδρομής τρία αλιευτικά σκάφη, τρία θαλάσσια ταξί στα οποία επέβαιναν στελέχη των Λιμενικών Αρχών Πορτοχελίου, Ερμιόνης καθώς και περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Στις έρευνες συμμετείχε επίσης και ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού. 

Στην περιοχή του συμβάντος έπνεαν βόρειοι άνεμοι, εντάσεως 4 μποφόρ. 

Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν σε παρακείμενη ακτή δύο επιβαίνοντες, ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός οι οποίοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου λόγω υποθερμίας. 

Παράλληλα βρέθηκε νεκρός ένας Έλληνας που ανασύρθηκε από τη θάλασσα δίπλα στο αλιευτικό σκάφος και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι βρέθηκαν εντός της καμπίνας τους από ιδιώτη δύτη. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στην Ερμιόνη.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ερμιόνης.



Βυθούλκας Διονύσης
Πηγή : tovima.gr


Την Πέμπτη ξεκινά η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στο ΙΚΑ



Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχουν ανοίξει οι ηλεκτρονικές εφαρμογές για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης των οφειλών σε όλα τα Ταμεία. Στόχος η είσπραξη 1,4 δισ. εφέτος. Τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης και οι προθεσμίες.

Μεθαύριο Πέμπτη 26 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση οφειλών του ΙΚΑ, αναφέρει η Καθημερινή. 

Μέχρι τη Δευτέρα θα ανοίξουν οι αντίστοιχες εφαρμογές και για τα υπόλοιπα Ταμεία, με στόχο την είσπραξη 1,4 δισ. ευρώ το 2015. 

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε την έναρξη της διαδικασίας άμεσα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα, οι αιτήσεις για ένταξη σε ρυθμίσεις που είναι ήδη ενεργές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. 

Τα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης

Στη ρύθμιση υπάγονται οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 2η Μαρτίου 2015, που αφορούν δηλαδή σε εισφορές μισθολογικών περιόδων έως και τον Ιανουάριο 2015.

Το σύνολο της οφειλής (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα (στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές του 1/2015). Εάν η οφειλή είναι άνω των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται με 0,25% μηνιαία (χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, προσαύξηση ή ποινή). Για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία μηνιαία προσαύξηση.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών (εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων), ως ακολούθως:

• Έκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής
• Έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις
• Έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις
• Έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις
• Έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις

Οφέλη από την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση

Με τον νέο νόμο δίνεται στους οφειλέτες η δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και σε αριθμό δόσεων που οι ίδιοι θα επιλέξουν, απολαμβάνοντας σημαντικές εκπτώσεις σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που φθάνουν ως και την πλήρη απαλλαγή.

Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση χορηγείται από τον Φορέα μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής στο οποίο πιστοποιείται το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Επίσης, με την καταβολή της πρώτης δόσης και την έκδοση της απόφασης ρύθμισης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

Προϋποθέσεις – Διαδικασία υπαγωγής

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών του Φεβρουαρίου 2015 έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου καθώς και των τρεχουσών εισφορών από εκεί και έπειτα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή της αίτησης υπαγωγής και η προσκόμιση αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας του οφειλέτη.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα υποβάλλονται από τις 26 Μαρτίου 2015 απευθείας στις Ταμειακές Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά Κ.Ε.Α.Ο.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «Υπολογισμός Δόσεων Ρύθμισης», η οποία επιτρέπει στον οφειλέτη να υπολογίσει τα στοιχεία της ρύθμισης ανάλογα με το ύψος της οφειλής (αριθμός δόσεων-ποσό δόσης) με χρήση εναλλακτικών σεναρίων. Επίσης, στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή «Ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη», μέσω της οποίας ο οφειλέτης θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνεται σχετικά με τα στοιχεία των οφειλών του, τα στοιχεία των ρυθμίσεων και τα στοιχεία των πιστώσεων.

Προθεσμίες

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 30 Απριλίου 2015. Κάθε δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Για την καταβολή των δόσεων αυτών δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.


Πηγή : euro2day.gr


Εμμισθη παράταση της στρατιωτικής θητείας προανήγγειλε ο Καμμένος



Σειρά νομοσχεδίων για το υπουργείο Άμυνας θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα ο Πάνος Καμμένος. Στα νομοσχέδια, όπως τόνισε, περιλαμβάνεται και ρύθμιση για την επανίδρυση της παλιάς ΜΟΜΑ η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους να την επεκτείνουν με έμμισθη σχέση για ακόμα δύο χρόνια.

«Δεν αναφέρομαι μόνο σε πολιτικούς μηχανικούς αλλά και σε παιδιά που είναι χειριστές μηχανημάτων και θέλουν να δουλέψουν», τόνισε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega).

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς της αποστρατείας στα 50 και τα 55 χρόνια, ενώ προανήγγειλε και τη σύσταση φορέα στον οποίο θα περιληφθούν όλα τα εναέρια μέσα που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να γίνεται εξορθολογισμός της χρήσης τους.

Πρόκειται για μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη πολλές αλλαγές μέσα στους δύο προηγούμενους μήνες όπως η μετάθεση δυνάμεων στον Έβρο και τα νησιά για ενίσχυση των συνόρων, αλλά και για κατάργηση, όπως υποστήριξε, του ρουσφετιού.


Πηγή : kathimerini.gr


Αεροπλάνο airbus A320 της Germanwings έχει καταπέσει στην Νότια Γαλλία



Νεώτερα για το αεροπορικό δυστύχημα.

Το αεροσκάφος ήταν της εταιρίας germanwings και είχε 148 επιβαίνοντες, 142 επιβάτες και 6μελή πλήρωμα.

Έχει καταπέσει στην Νότια Γαλλία στην περιοχή Digne και έχουν εντοπιστεί τα πρώτα συντρίμμια.

Η Germanwings είναι θυγατρική της Lufthansa.






Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα



Μετείχαν 1878 μαθητές από τα 313 σχολεία του Δήμου Αθηναίων

Ολοκληρώθηκε η εφετινή μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της πρωτεύουσας με την συμμετοχή 1878 μαθητών από τα 313 σχολεία του Δήμου Αθηναίων.

Οι μαθητές από τα 174 δημοτικά, τα 72 γυμνάσια και τα 67 λύκεια παρελάσανε υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, ενώ, όπως κάθε χρόνο, η παρέλαση ξεκίνησε με το Λύκειο Καλαβρύτων, οι μαθητές του οποίου φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες και ο σημαιοφόρος κρατούσε το λάβαρο της επανάστασης του 1821. 

Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες του σώματος προσκόπων και αθλητές των special Olympics. 

O αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης, που έχει  ταχθεί συχνά στο παρελθόν υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων, δεν βρισκόταν σήμερα στο Σύνταγμα κατά την διάρκεια της μαθητικής παρέλασης.

Πάντως εφέτος στην πλατεία Συντάγματος δεν τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα, ενώ η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική.

Πριν την παρέλαση έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνήμειο του Αγνώστου Στρατιώτη από τον υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, ενώ στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ο κοσμήτορας της Βουλής κ. Γιώργος Πάντζας. 

«Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, ημέρα σεβασμού της μνήμης, ημέρα Ιστορίας, ημέρα για όλες τις γενιές που έκαναν την Ελλάδα να είναι ελεύθερη και δημοκρατική και ημέρα γιορτής για τη νέα γενιά, για τα παιδιά που είδαμε, για τους γονείς τους, για τους δασκαλους τους, για όσους βοηθούν η νέα γενιά να γίνει αντάξια των προηγούμενων γενιών και καλύτερες από αυτές» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

«Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία και τη νέα γενιά. Στα καλά σχολεία, τα ανταγωνιστικά πανεπιστήμια, στην προαγωγή της επιστήμης και της καινοτομίας. Γιατί μόνο έτσι δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων.



Παπαματθαίου Μάρνυ 
Πηγή : tovima.gr



Αύριο δίνουν τη λίστα, αυξάνουν ΦΠΑ σε Μύκονο-Σαντορίνη και... ελπίζουν σε δόση-αντίδωρο



Πράσινο φως από Σουλτς για ενδιάμεση χρηματοδότηση αν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της βδομάδας - Τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την Τετάρτη - Αναμένεται να παρουσιαστεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων

Η αυριανή ημέρα, Τετάρτη 25 Μαρτίου του 2015, είναι η μέρα κρίσης για την ελληνική οικονομία. Σε συνέχεια των όσων αποφασίστηκαν τα ξημερώματα της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες στη μίνι σύνοδο κορυφής του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι, η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει αύριο στους εκπροσώπους των χωρών μελών της Ευρωζώνης τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που η Αθήνα προτείνει στους δανειστές. 

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, αύριο Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, με επίκεντρο την Ελλάδα. 

Προτού ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων υποβληθεί οριστικά στους δανειστές αναμένεται να τύχει λεπτομερούς αξιολόγησης και επεξεργασίας από παράγοντες των πιστωτών ώστε να μην υπάρξουν νέες παρεξηγήσεις ή αμφισβητήσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και το κατάλληλο «editing» από έμπειρους εκπροσώπους των θεσμών. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει την εκταμίευση της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης, παρουσιάζοντας παραλλήλως μεταρρυθμίσεις και σχέδια νόμου τα οποία αναμένονται από καιρό. 

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει άμεσα στην καταβολή (ή άλλη αξιοποίηση για κάλυψη των αναγκών ρευστότητος) των 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στην  είσπραξη τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, που περιλαμβάνονταν στο πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας, ήδη και πριν τις εκλογές, για να αποφύγει το ενδεχόμενο να στερέψουν τα κρατικά ταμεία από χρήματα όταν τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντληθούν.  Εκτός από τα 3,1 δισ. όμως, στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα ήταν εφικτό να δοθούν  στη χώρα μας και άλλα 1,8 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο, αλλά αυτό εξαρτάται και πάλι από την θετική αξιολόγηση από τους τρεις Θεσμούς και τον EFSF.

Ενα θετικό σήμα για την πιθανή εκταμίευση μέρους της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έδωσε με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών μέσα στην εβδομάδα και προανήγγειλε ότι αυτό το deal θα αποτελέσει ικανή και αναγκαία συνθήκη για την παροχή μέρους της υπολειπόμενης βοήθειας από την Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα επιτευχθεί νέα συμφωνία, η οποία θα είναι αρκετή για την εκταμίευση της πιο επείγουσας χρηματοδότησης», επισημαίνει ο κ. Σουλτς και ξεκαθαρίζει ότι στη συνέχεια η Ελλάδα «δεν θα έχει πάνω από τρεις μήνες» για να παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο, λεπτομερές και οριστικό» σχέδιο. 

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο αποκαλύπτει ένα-ένα κάποια από τα όπλα που έχει στην κατοχή της προκειμένου να εξευμενίσει την οργή των Ευρωπαίων για την καθυστέρηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων και να δείξει στους δανειστές ότι ξεκινά να υλοποιεί όσα είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά, αποκαλύπτοντας μία μόνο ένδειξη για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να υποβάλει η κυβέρνηση στο Eurogroup.

«Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη η Μύκονος και η Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», υπογράμμισε η κ. Βαλαβάνη μιλώντας στον AΝΤ1. 

Όσον αφορά σε πιθανή αύξηση του ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα, υπογράμμισε ότι τα τσιγάρα είναι πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου, τονίζοντας ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων οδήγησε ήδη σε περιβαλλοντική καταστροφή. 

Εφ' όσον επαληθευτεί η προαναγγελία της κυρίας Βαλαβάνη και αυξηθεί τελικώς ο ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα νησιά όπου το τουριστικό ρεύμα είναι μεγάλο, θα επιβεβαιωθεί πως στο οικονομικό επιτελείο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να προχωρήσει με τα τρικ που στην αρχή εξέταζε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση» είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτοντας ότι αντί να αυξήσει το φόρο θα προσπαθήσει να... ξεγελάσει τους δανειστές, παραγνωρίζοντας ίσως το γεγονός ότι οι δανειστές παρακολουθούν όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του κ. Βαρουφάκη και των άλλων μελών της κυβέρνησης. Απόψεις σαν τη σκέψη του κ. Βαρουφάκη για τον ΦΠΑ, που οδήγησαν τους πιστωτές να απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους για την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης Τσίπρα φαίνεται πως πλέον αποτελούν παρελθόν, και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αυξήσει τους συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. 



Πηγή : protothema.gr