Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Μόλις 4 στους 10 Έλληνες έχουν καλή υγεία



Μόλις 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν καλή υγεία. Συγκεκριμένα μόνο το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι «εξαιρετική» (12%) ή «πολύ καλή» (29%), σύμφωνα με την νέα πανελλαδική έρευνα Hellas Health VΙ για την υγεία των Ελλήνων η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, διευθυντή του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και όπως επεσήμαναν ότι έχουν «κακή υγεία» δηλώνουν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό οι συνταξιούχοι, σε ποσοστό 14% και οι έχοντες βασική εκπαίδευση σε ποσοστό 17%.

Όπως έδειξε η έρευνα, ο δείκτης ψυχικής υγείας είναι σημαντικά μειωμένος (45,8%) σε σχέση με το 2010 που ήταν στο 49,5%.

Επίσης, το 39% των ελλήνων απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα (μέτρια φυσική άσκηση), ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Εξαιρετικά υψηλό, παρά τη μείωση των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα με ποσοστό 37%, με το 40% να αφορά τους άνδρες και 34% τις γυναίκες. Επιπροσθέτως, υψηλό είναι το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας με ποσοστό 27%, στα εστιατόρια με 78% και στις καφετέριες μπαρ με 92%.

Όπως αναδείχθηκε επίσης, το 9% των ελλήνων δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο. Και μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος. Για την ακρίβεια ένα 17% είναι παχύσαρκοι, και ένα 42% υπέρβαροι.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση υπηρεσιών υγείας και το φάρμακο διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στη χρήση προληπτικών εξετάσεων, κυρίως μαστογραφίας με ποσοστό 57%, μικροσκοπική κοπράνων 14%, ενώ 2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν μετρήσει ποτέ την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος.

Αυξημένη είναι η προσφυγή σε ιδιώτες γιατρούς με το ποσοστό να φτάνει στο 60% και μειωμένη χρήση ιατρείων ασφαλιστικού ταμείου, μόλις 8%.

Επίσης, το 22% δεν έλαβε τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελε και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει καλά τι είναι τα γενόσημα φάρμακα και μόνο ένας στους πέντε τα εμπιστεύεται.

Το 83% δεν ζητά από τον ιατρό να προτείνει γενόσημο φάρμακο ενώ, την ίδια στιγμή ένα 64% έχει εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό ότι θα δώσει το φθηνότερο γενόσημο. Επιπροσθέτως, το 61% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν φθηνότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτό που προτείνει ο γιατρός.

Τέλος, το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους.


Πηγή : tribune.gr



"Σάπισε' στο ξύλο τον εξάχρονο γιο της επειδή δεν της έβγαλε λεφτά το ΑΤΜ!(βίντεο)



Τι να πεις και τι να σχολιάσεις για το παρακάτω video που δείχνει μια "μάνα"; Ο θεός να την κάνει μάνα να κτυπάει το παιδί της με τέτοιο μίσος επειδή το ΑΤΜ δεν έβγαλε το ποσό που του ζήτησε.

Η Zhanna Voytishek 35 ετών σε ένα σουπερμάρκετ στα Ουράλια στη Ρωσία, πήγε να βγάλει χρήματα από ένα ΑΤΜ.

Η κάρτα όμως δεν πήρε έγκριση για τη συναλλαγή, κάτι που την εξόργισε και βγήκε εκτός ελέγχου.

Αμέσως άρχισε να κλωτσά τον εξάχρονο γιο της με θανατηφόρα χτυπήματα ενώ δεν σταμάτησε ούτε όταν της ζήτησαν το λόγο αυτόπτες μάρτυρες.

Η γυναίκα συνελήφθη και βρίσκεται στη φυλακή για κακοποίηση ανηλίκου.





Death Wish: Ο πιο δυνατός καφές!



Ο καφές Death Wish είναι ο πιο δυνατός οργανικός καφές που υπάρχει με καφεΐνη 200%, δηλαδή περισσότερη απ’ οποιοδήποτε άλλον κλασικό καφέ! Αν σκεφτεί κανείς ότι μια κούπα γαλλικού καφέ έχει 120mg καφεΐνης και ένας μικρός εσπρέσσο έχει έως 50 mg καφεΐνης, ο Death Wish σε μια μόνο κούπα έχει το απίστευτο 520 mg καφεΐνης, μια ποσότητα που ξυπνάει και ταύρο!



Ο καφές που πωλείται σε συσκευασία 450 γραμμαρίων, καλλιεργείται βιολογικά και αποτελείται από μαύρους καβουρδισμένους κόκκους Arabica, οι οποίοι έχουν βγάλει όλη τους την καφεΐνη. Η εταιρεία εξηγεί ότι όσο πιο πολύ ψήσεις τους κόκκους του καφέ τόσο πιο πολύ απελευθερώνεται η καφεΐνη. Ο καφές πωλείται και μέσω του Amazon και μάλιστα η εταιρεία είναι πρόθυμη να επιστρέψει τα χρήματα σε όποιον δεν μείνει ευχαριστημένος.


Πηγή : perierga.gr


Μια κουταλιά κουρκουμά την ημέρα το διαβήτη κάνει πέρα



Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του διαβήτη, ειδικά του τύπου 2, λόγω κακής διατροφής και έλλειψης άσκησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ομάδα μεταβολικών νόσων που διαταράσσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Προκαλείται είτε από ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης, όπως στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, είτε από μη ανταπόκριση του σώματος προς την ινσουλίνη, όπως στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες παγκοσμίως σχετικά με την επίδραση της σωστής διατροφής στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Είναι γνωστό ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και άπαχο κρέας, προωθεί υγιή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Κάποιες τροφές όμως είναι λιγότερο γνωστές για την «βοήθεια» που προσφέρουν στην υγεία μας, και μια από αυτές είναι ο κουρκουμάς.

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (επιστημονική ονομασία Curcuma longa ή Curcuma domestica) είναι ένα ριζοματοειδές πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των τζίντζερ (Zingiberaceae) και οφείλει το χρώμα του στην κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ως μπαχαρικό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα στην Ινδική και Ασιατική κουζίνα. Έχει εξωτικό άρωμα και ταυτόχρονα πικρή και καυτή γεύση.

Τα τελευταία χρόνια ο κουρκουμάς έχει έρθει στο επιστημονικό προσκήνιο, με μελέτες που διερευνούν τα πιθανά οφέλη που έχει στην υγεία. Έχει αναφερθεί ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες στην καταπολέμηση παθήσεων όπως αλλεργίες, φλεγμονές, καρδιακά προβλήματα, οστεοαρθρίτιδες, αϋπνίες, κατάθλιψη και δυσπεψία.

Πολλές είναι και οι μελέτες που έχουν συνδέσει τον κουρκουμά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Έχει αναφερθεί ότι βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης στο αίμα, στον έλεγχο και την ισορροπία του σακχάρου και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Βοηθάει στη μείωση του λίπους στο σώμα και στην καταπολέμηση αυτού που ονομάζουμε «οξειδωτικό στρες», το οποίο προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο.

Ερευνητές από το Monash University στην Αυστραλία βρήκαν ότι μισό γραμμάριο κουρκουμά κάθε πρωί, ήταν αρκετό για να βελτιώσει τη μνήμη των ανθρώπων σε πολύ πρώιμα στάδια διαβήτη. Η απώλεια μνήμης είναι στενά συνδεδεμένη με το διαβήτη καθώς ο εγκέφαλος λειτουργεί με γλυκόζη. Σε άτομα με διαβήτη τα επίπεδα γλυκόζης είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα καθημερινά μέσω της λήψης ινσουλίνης. Για να διατηρηθεί η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, άτομα με διαβήτη χρειάζονται μια σταθερή παροχή γλυκόζης. Ο επίτιμος καθηγητής Mark Wahlqvist σημειώνει ότι:

«Αυτή η μικρή προσθήκη του ενός γραμμαρίου κουρκουμά στο πρωινό βελτίωσε τη μνήμη ηλικιωμένων ατόμων με προδιαβήτη».

Μελέτη που κράτησε 9 μήνες και έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Diabetes Care, αναφέρει ότι η προσθήκη του κουρκουμά στην καθημερινή διατροφή απέτρεψε ασθενείς σε προδιαβητικό στάδιο να γίνουν διαβητικοί.

Δεν είναι όμως μόνο ο κουρκουμάς. Ερευνητές από το University of Georgiaμελέτησαν εκχυλίσματα από 24 κοινά μπαχαρικά. Διαπίστωσαν ότι πολλά είχαν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες με ωφέλιμη βιολογική δράση στο σώμα μας. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κανέλλα περιέχει ιδιότητες που είναι ευεργετικές για τη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Φυσικά, πάντα μιλάμε για διαχείριση των συμπτωμάτων και όχι για θεραπεία ή αντικατάσταση της χορήγησης της ινσουλίνης. Αν είστε διαβητικοί καλό είναι να συμβουλεύστε πάντα το γιατρό σας πριν εισάγετε κάτι νέο στη διατροφή σας.





Για πολιτική δίωξη κατά του συζύγους της αναφέρει η κυρία Κεραμέως



Πυρά ΝΔ κατά Σταθάκη για τροπολογία που «φωτογραφίζει» τον σύζυγο της Ν. Κεραμέως

Προβλέπει ότι συγγενείς ή σύζυγοι βουλευτών δεν μπορούν να είναι μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Για πολιτική δίωξη κάνει λόγο η βουλευτής της ΝΔ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας ήγειρε η ΝΔ για τροπολογία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη η οποία αφορά τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μεταξύ των διατάξεων που εισάγονται είναι και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας μέλους της Επιτροπής με τη συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας (μέχρι γ' βαθμού) ή με τη συζυγική σχέση με πρόσωπο που είναι μέλος του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή της κυβέρνησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «φωτογραφική» διάταξη, ενώ διά του Θ. Φορτσάκη χαρακτήρισε αντισυνταγματική την ρύθμιση καθώς παρεμβαίνει σε ανεξάρτητη αρχή ενώ με την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται γίνεται προσπάθεια ελέγχου της επιτροπής. Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η εν λόγω Επιτροπή δεν ανήκει στις συνταγματικά προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές και εξήγησε ότι δεν θίγονται τα τωρινά μέλη και ότι η (και) η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να εμπίπτει σε ένα πειθαρχικό πλαίσιο όπως όλες οι ανεξάρτητες αρχές.

Ενώ αντέκρουσε κατηγορηματικά τα περί ελέγχου του έργου της επιτροπής επικαλούμενος την διακομματική στήριξη που έτυχαν δυο προτεινόμενα από τον ίδιο μέλη της. «Ισχυροποιούμε την ανεξαρτησία και θωρακίζουμε την επιτροπή απέναντι σε ένα νομικό σύστημα χωρίς ισχυρές διατάξεις νομικής προστασίας και αμεροληψίας», τόνισε ο κ. Σταθάκης αποσαφηνίζοντας ότι το ασυμβίβαστο «δεν θίγει τα τωρινά μέλη» (μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού) και δηλώνοντας ότι «οι ανεξάρτητες αρχές δεν πρέπει να έχουν ίχνος πολιτικής επιρροής».

Ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης κατήγγειλε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι ερίζουν περί συνταγματικότητας ή μη «όταν έχουν κάνει λάστιχο το Σύνταγμα», ενώ σημείωσε ότι «εδώ ο ΣΥΡIΖΑ θέλει να ξηλώσει κάποιους νεοδημοκράτες και η ΝΔ θέλει να τους κρατήσει». Μάλιστα είπε ότι ο «καβγάς» γίνεται για τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο οποίος είναι σύζυγος της βουλευτού Επικρατείας της ΝΔ Νίκης Κεραμέως.

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας παραδέχθηκε ότι «πράγματι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο σύζυγος της κυρίας Κεραμέως». «Δεν κρύβουμε και τίποτα, ιδιαίτερα καθώς η απόδειξη της σχέσεως κυοφορείται ήδη…», πρόσθεσε καθώς η βουλευτής είναι έγκυος. Ενώ κατηγόρησε τον κ. Σταθάκη ότι επικαλείται αποφάσεις ευρωπαϊκές «που όμως λένε το αντίθετο από αυτό που λέτε εσείς, ότι δηλαδή η σχέση με μέλος του κοινοβουλίου είναι κολάσιμη».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η ίδια η κυρία Κεραμέως λέγοντας: «Σιωπώ γιατί αυτό επιβάλλει η αξιοπρέπειά μου». Και απευθυνόμενη στον κ. Σταθάκη του είπε: «Ευχαρίστως θεσπίστε το “φωτογραφικό” παρότι ο σύζυγός μου ορίστηκε έξι χρόνια πριν γίνω βουλευτής και πριν καν παντρευτούμε, θεσπίστε το παρότι ποινικοποιεί την οικογενειακή σχέση». Όπως τόνισε η βουλευτής -και τρίτη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ- η ρύθμιση «εν συνόλω καθαιρεί πρόεδρο, αντιπρόεδρο και  διευθυντές εν μέσω θητείας». «Δεν υπάρχει άλλος που να θίγεται από άλλη διάταξη. Ποιο φωτογραφική δεν γινόταν. Ευχαρίστως θεσπίστε το. Αλλά για να πείσετε ότι δεν είναι πολιτική δίωξη βάλτε το σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Και θεσπίστε το σε όλα τα ζευγάρια βουλευτών και υπουργών και δικαστικών», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Κρίνομαι γιατί παντρεύτηκα. Κρίνεστε για τις πράξεις σας».  

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ τελικώς απορρίφθηκε.




Πηγή άρθρου : Σταυρόπουλος Λάμπρος
                          tovima.gr


Η ευαισθησία τους απέναντι σε καταδικασμένους τρομοκράτες είναι γνωστή. Αλλά να τους βαφτίζουν σχεδόν "ανθρωπιστές" ξεπερνά κάθε όριο».



Ανακοίνωση, με αφορμή τα όσα δήλωσε νωρίτερα στο Βήμα FM για την 17Ν ο βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, εξέδωσε το γραφείο τύπου της ΝΔ.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:



«Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε ότι "οργανώσεις, όπως η 17 Νοέμβρη είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου".

Ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλά αόριστα για "δράση ένοπλων ομάδων".

Και οι δύο επιμελώς ξεχνούν τη λέξη τρομοκρατική πριν την "οργάνωση" και την "ένοπλη ομάδα".

Η ευαισθησία τους απέναντι σε καταδικασμένους τρομοκράτες είναι γνωστή. Αλλά να τους βαφτίζουν σχεδόν "ανθρωπιστές" ξεπερνά κάθε όριο».




Γλίτωσαν τα ισόβια οι δολοφόνοι του στυγερού εγκλήματος της Μάνης




Το δικαστήριο αναγνώρισε στους δυο νεαρούς το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας - Πώς παγίδευσαν τα θύματά τους οι δυο νεαροί δολοφόνοι

Γλίτωσαν τα ισόβια οι δύο 19χρονοι από τον Κάμπο Αβίας και την Καλαμάτα, που κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε τριακονταετή φυλάκιση έκαστος από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Γυθείου, για το διπλό φονικό που διέπραξαν τα ξημερώματα της Τρίτης 19 Αυγούστου του 2014 στην Αλτομιρά της Μεσσηνιακής Μάνης και είχε συγκλονίσει την κοινωνία όλης της Πελοποννήσου.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου καταδίκασε τον Νίκο Μοσχανδρέου σε ποινή φυλάκισης 31 ετών για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και τον Παναγιώτη Μητσό σε ποινή φυλάκισης 30 ετών για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δυο καταδικασθέντες - σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση - θα πρέπει να περάσουν στη φυλακή τα επόμενα 25 χρόνια της ζωής τους. Η υπόθεση, ωστόσο, θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό και δεν αποκλείεται η ποινή τους να αλλάξει.

Το πρωτόδικο δικαστήριο αναγνώρισε στους δυο νεαρούς κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και αντίθετα απέρριψε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και του πρότερου έντιμου βίου. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου με την απόφασή του έκρινε ότι το έγκλημα τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με αυτουργό τον Μοσχανδρέου και άμεσο συνεργό τον Μητσό.

«Σεβόμαστε την απόφαση, είναι αυστηρή αλλά για εμάς δεν είναι η πρέπουσα, έστω και με μειοψηφία, για αυτό το διπλό έγκλημα, όπως πρότεινε και ο κύριος εισαγγελέας. Θα προσφύγουμε στον Εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας για να επαναληφθεί το ίδιο δικαστήριο», δήλωσε στο protothema.gr o κ. Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου Κωνσταντίνου Σγούρου, ενω ο αδελφός του δολοφονηθέντος 25χρονου, Γιάννης Σγούρος, ήταν περισσότερο επικριτικός: «Το μήνυμα που δίνει μια τέτοια απόφαση είναι ότι ο καθένας μπορεί να πάρει ένα όπλο, να δολοφονήσει, να εξευτελίσει, να αποκρύψει την αλήθεια και να μην λάβει την ποινή που του αρμόζει για τις πράξεις του. Αλίμονο... Να έχουν το δικαίωμα για ελαφρυντικά (μετεφηβικής ηλίκιας)  αυτοί που με τόσο στυγνό τρόπο οργάνωσαν, εκτέλεσαν και προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημά τους, αλλά και να τους αναγνωρίζουν και ελαφρυντικά αυτοί που πριν από λίγο τους καταδίκασαν ως ενόχους. Εμείς ως οικογένεια θα κάνουμε το παν η δίκη να επαναληφθεί και να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως πρέπει και αρμόζει».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του μόνιμου υπαξιωματικού Νίκου Κομμάτη που καταγόταν από τη Σάμο Ζαχαρίας Κεσσές και Δημήτρης Πετρούσκας δήλωσαν στο protothema.gr: «Το αφήγημα των κατηγορούμενων κατέρρευσε. Ο βασικός ισχυρισμός του Μητσου ότι ήταν αθώος και του δεύτερου κατηγορουμένου ότι ήταν σε άμυνα απορρίφθηκαν και καταδικάστηκαν ομόφωνα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Αναδείχθηκε δε το εγκληματικό τους σχέδιο το οποίο ήταν προμελετημένο και καλά σχεδιασμένο». 

Η δολοφονία των δύο ανδρών είχε προκαλεί αίσθηση όχι μόνο στην τοπική κοινωνία της Μάνης αλλά σε όλη την Ελλάδα. Οι σοροί τους ανασύρθηκαν έπειτα από ημέρες ερευνών από χαράδρα σε δυσπρόσιτη περιοχή στις Γαϊτσές, μεταξύ Καρδαμύλης και Καλαμάτας.

Ακόμη μεγαλύτερο σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη, ότι οι δράστες του διπλού φονικού ήταν δύο 18χρονοι. Υποστήριξαν ότι είχαν οικονομικές διαφορές με τα θύματα σχετικά με την αγορά αναβολικών. Οι δύο κατηγορούμενοι έδωσαν ραντεβού στον 25χρονο Κωνσταντίνο Σγούρο και τον 26χρονο Γιάννη Κομμάτη και με το πρόσχημα ότι ήθελαν να τους δείξουν ένα γρήγορο αυτοκίνητο το οποίο ήταν προς πώληση, τους οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία. Εκεί ο Νίκος Μοσχανδρέου τους πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Παναγιώτη Μητσού επέταξαν τις σορούς σε μία χαράδρα για να τις εξαφανίσουν. Έπειτα από μερικές ημέρες ερευνών οι οι σωροί των δυο νέων βρέθηκαν στη χαράδρα και σε βάθος οκτώ μέτρων.

Στα γυμναστήρια 


Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα βάση του οποίου δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι Ν. Μοσχανδρέου και Π. Μητσός. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι Μοσχανδρέου και Μητσός ήταν φίλοι για περίπου τρία χρόνια πριν προβούν στην αποτρόπαια πράξη τους και αυτό που τους ένωνε ήταν «η κοινή τους πορεία στο χώρο της βελτίωσης της σωματικής διάπλασης τους, μέσα από τα γυμναστήρια». 

Οι δυο νεαροί «κατά την προσπάθειά τους να επιτύχουν το παραπάνω αποτέλεσμα απευθύνονταν σε οργανωμένους χώρους γυμναστηρίων της πόλης της Καλαμάτας». Σε ένα από τα γυμναστήρια αυτά, γνώρισαν και το ένα από τα δυο θύματά τους, τον Κων. Σγούρο, «ο οποίος ήταν ένα άτομο με ιδιαίτερα μεγάλη σωματική διάπλαση και ρώμη, που ανέλαβε να τους χορηγεί αναβολικά στεροειδή, για να επιταχύνουν το επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα». Μάλιστα όπως αναφέρουν οι δικαστές μεταξύ του Μητσού και του Σγούρου είχε αναπτυχθεί μια πιο στενή σχέση με τον κατηγορούμενο να αγοράζει ενέσιμα αναβολικά από το θύμα του έναντι τιμήματος 800 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο Μοσχανδρέου τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, κάνουν ιδιαίτερη μνεία «στον τομέα της εκπαίδευσής του στα όπλα και μάλιστα από παιδικής ηλικίας, γεγονός, που επεξηγεί τόσο την αποφασιστικότητά του, κατά την τέλεση του παραπάνω εγκλήματος, όσο και την σκοπευτική του ικανότητα». 

Σκιαγραφούν την προσωπικότητα ενός ατόμου, «που έχει ταυτιστεί, με αυτό τον τρόπο ζωής, που από τα πρώιμα ευαίσθητα χρόνια της ζωής του υπέβοσκε και αθόρυβα καλλιεργούσε τάσεις εκδήλωσης μιας αλόγιστης βίας, υπό την επίδραση κάποιων περιστάσεων και ερεθισμάτων, ως εν προκειμένω». 

Πως παγίδευσαν τα θύματά τους 

Οι δικαστές περιγράφουν πως οι δυο νεαροί,καταδικασθέντες πλέον σε πολυετείς καθείρξεις, κατάφεραν να παγιδεύσουν τα θύματά τους και να τα οδηγήσουν στην ενέδρα θανάτου που τους είχαν στήσει σε δύσβατη περιοχή. Όπως λένε είχαν ενημερώσει τον Κων. Σγούρο ότι κατάφεραν να του βρουν ένα «πειραγμένο» αυτοκίνητο (χωρίς αριθμό πλαισίου) το οποίο για να του το δείξουν έπρεπε να τους ακολουθήσει στο σημείο που θα του υποδείκνυαν. 

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι είχαν προσχεδιάσει τη συνάντηση αυτή και είχαν εφεύρει το επιχείρημα της παράδοσης του αυτοκινήτου, για να δελεάσουν και να παρασύρουν το θύμα τους Κων. Σγούρο. Στη συνέχεια συναποφάσισαν να μεταβούν στο παραπάνω ραντεβού οπλισμένοι και ειδικότερα ο 1ος (σ.σ. Μοσχανδρέου) των κατηγορουμένων, πήρε μέσα από την οικία του το κυνηγετικό όπλο, χωρίς να ενημερώσει τη μητέρα του, που ήταν εκεί και αμφότεροι, με ιδιαίτερες προφυλάξεις, για να μην το αντιληφθεί εκείνη το τοποθέτησαν στο πίσω κάθισμα του αγροτικού αυτοκινήτου, με το οποίο μεταφέρθηκαν στο προκανονισμένο σημείο συνάντησής τους, κατά τρόπο, που εξασφάλιζε τη συγκάλυψη των προθέσεών τους, αφού δεν ήταν δυνατόν εκ προοιμίου τα παραπάνω θύματα να αντιληφθούν ότι οι κατηγορούμενοι οπλοφορούσαν». 

Η συνάντηση 

Ακολούθησε συνάντηση των δυο κατηγορουμένων με τα θύματά τους κατά την οποία «επιβεβαιώθηκαν εκ νέου οι εξ' ολοκλήρου ψευδείς και παραπλανητικές παραστάσεις των κατηγορουμένων προς τα θύματα τους, «περί της δήθεν υπάρξεως ενός κλεμμένου "AUDI S3" μαύρο» και ότι ήταν ευχερώς εφικτό να του το παραδώσουν, μετά από λίγη ώρα, με το πρόσχημα ότι ήταν κρυμμένο και προστατευμένο στην απομονωμένη περιοχή των Αλτομυρών». 

Έτσι – αναφέρουν οι δικαστές «μετά από μια δύσκολη διαδρομή οι κατηγορούμενοι οδήγησαν τα θύματά τους στο (0,7) χλμ. της επαρχιακής αγροτικής οδού Αλτομυρών - Πηγαδιών Δήμου Δυτικής Μάνης και ειδικότερα σε χωμάτινη οδό, με υπάρχουσα ανωφέρεια από τα Αλτομυρά προς τα Πηγάδια». Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα επιβαρυντικό το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι συνομολογούν στις ανακριτικές τους απολογίες πως δεν είχαν καμία πρόθεση «να μεταφέρουν τα θύματα με το αγροτικό αυτοκίνητο, στο οποίο οι ίδιοι, με άνεση επέβαιναν, επικαλούμενοι ότι δήθεν είχαν καταληφθεί από φόβο και δεν ήθελαν να ευρίσκονται κοντά τους». 

«Έγκλημα αλόγιστου μίσους»

«Προχώρησαν απτόητοι στην αποπεράτωση του εγκληματικού τους σχεδίου, χωρίς κανένα συναισθηματισμό και οίκτο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παραπεμπτικό βούλευμα και αυτό «ενώ θα μπορούσαν πολλαπλώς να αποφύγουν τη συνάντηση αυτή, γεγονός που αφήνει εύλογα περιθώρια αναδείξεως της διπλής αυτής ανθρωποκτονίας, ως ενός εγκλήματος αλόγιστου μίσους και άκρατης εκδικήσεως, για ήσσονος σημασίας λόγο και δη για μια ασήμαντη οικονομική διάφορα, που θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί ευχερώς, είτε μεταξύ τους, είτε με την παρέμβαση τρίτων και ψυχραιμότερων προσώπων».

Στο βούλευμα περιγράφεται καρέ – καρέ το σκηνικό της δολοφονίας: «Όταν λοιπόν ο 2ος των κατηγορουμένων (σ.σ. Μοσχανδρέου) όπλισε την κυνηγετική καραμπίνα κινήθηκε προς την πλευρά του 1ου των κατηγορουμένων (σ.σ. Μητσού) και των θυμάτων, γνωρίζοντας ότι στην γύρωθεν περιοχή υπήρχε επαρκής φωτισμός, λόγω του φεγγαριού, που φώτιζε την περιοχή, συνεπικουρούμενος όμως σε σημαντικό βαθμό και από την τεχνική εκπομπή των φώτων του ως άνω οχήματος, που εσκεμμένα άφησαν ανοικτά οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να διευκολυνθεί η ευστοχία του 2ου των κατηγορουμένων και να διασφαλιστεί απρόσκοπτα το αξιόποινο αποτέλεσμα της αφαίρεσης των δύο αυτών ανθρώπινων ζωών».

Και συνεχίζουν την συγκλονιστική περιγραφή τους οι δικαστές: «Αμέσως μόλις κινήθηκε ο 2ος των κατηγορούμενων προς την πλευρά των θυμάτων και ενώ ευρίσκονταν σε απόσταση περίπου δεκαπέντε μέτρων απ' αυτούς ο συγκατηγορούμενός του, που ευρίσκονταν, σε πλήρη συγχρονισμό μαζί του, κινήθηκε, με αστραπιαία ταχύτητα προς την αριστερή πλευρά του χωμάτινου δρόμου και τρέχοντας μέσα στην δασώδη περιοχή ξέφυγε από την εμβέλεια των φυσιγγίων του κυνηγετικού όπλου, που διεσπάρησαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, που επακολούθησαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αδιάσειστα συνομολόγησαν αμφότεροι οι κατηγορούμενοι ο 2ος εξ' αυτών, μόλις συνειδητοποίησε ότι ο συγκατηγορούμενός του αποσχίστηκε από την παρέα των θυμάτων και ότι δεν κινδύνευε άρχισε να πυροβολεί αδιάκριτα, κινούμενος προς την πλευρά τους και μάλιστα, όταν εξαντλήθηκαν τα πρώτα φυσίγγια, γέμισε εκ νέου την καραμπίνα, με τα φυσίγγια, που κρατούσε στα χέρια του. 

Όταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος, αφού είδε ότι τα θύματα εβλήθησαν και έπεσαν στο έδαφος σε ύπτια θέση πλησίασε από κοντινότερη και αποτελείωσε αυτά με τα άλλα τρία φυσίγγια, με τα οποία είχε γεμίσει εκ νέου το κυνηγετικό όπλο, πυροβολώντας αυτά κάθετα και σχεδόν από πάνω τους, με ωμό και στυγνό τρόπο, έτσι ώστε να είναι βέβαιος ότι είχαν αποβιώσει. Αμέσως μετά οι κατηγορούμενοι πλησίασαν προς τα πτώματα των θυμάτων και αφού βεβαιώθηκαν ότι πλέον είχαν εκπνεύσει, αποφάσισαν να τα μεταφέρουν από εκεί και να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, καθόσον ο δρόμος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι προσβάσιμος σε βοσκούς και περιοίκους της γύρωθεν περιοχής και των όμορων χωριών και θα ήταν πιθανός ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές και η εξακρίβωση της δολοφονικής αυτής ενέργειας. Έτσι λοιπόν αμφότεροι οι κατηγορούμενοι, αφού μετέφεραν με όπισθεν κίνηση το αγροτικό όχημα προς την πλευρά των πτωμάτων και σε σχετικά κοντινή απόσταση απ' αυτά αποφάσισαν να μεταφέρουν πρώτα το πτώμα του Κων. Σγούρου επάνω στην καρότσα του αγροτικού οχήματος και στη συνέχεια, κατά τον ίδιο ψύχραιμο τρόπο το πτώμα του Ιωάννη Κομμάτη. Ακολούθως ο 2ος των κατηγορουμένων, που όπως προαναφέρθηκε είχε τον πρωταρχικό ρόλο στο οργανωτικό κομμάτι του σχεδιασμού, αλλά και της συγκάλυψης της διπλής αυτής «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως», έδεσε με ένα κομμάτι σκοινί το πόδι καθενός από τα θύματα στην καρότσα και κανόνισε, έτσι ώστε το κεφάλι τους να στρέφεται προς την καρότσα. Αξιοσημείωτο δε στοιχείο της προσχεδιασμένης αυτής εγκληματικής πράξεως ήταν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν επιμεληθεί κάθε λεπτομέρειας, που θα διασφάλιζε, τόσο τον εκτελεστικό τομέα, όσο και αυτόν της συγκάλυψης της και για το λόγο αυτό είχαν φροντίσει να υφίσταται εκ των προτέρων το σκοινί αυτό στην καρότσα του αγροτικού οχήματος. Επακολούθησε δε η μεταφορά και η ρίψη των πτωμάτων των νεαρών θυμάτων στην γέφυρα «Κοσκάρακα», αφού οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν τα τσαντάκια τους, που είχαν στη μέση τους, επιδιώκοντας να εξαφανίσουν τα στοιχεία της ταυτότητας και προσδοκώντας ότι τα άγρια ζώα, που περιφέρονταν στην περιοχή και ιδίως τα αγριογούρουνα θα τα κατέτρωγαν και θα τα εξαφάνιζαν»



Πηγή : protothema.gr


ΕΟΠΥΥ: Έκανες εξετάσεις αίματος; «Του χρόνου» πάλι!



Ορισμένοι πάροχοι υγείας ήδη ενημερώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ότι πιθανώς από τον Μάρτιο θα… παγώνει τον ΑΜΚΑ ασθενούς που πραγματοποίησε μια συγκεκριμένη εξέταση, πχ αιματολογική, και θα …αποψύχεται όταν έρθει η ώρα που θα μπορεί να κάνει και πάλι επαναληπτικά την εξέταση αυτή.

Αυτό θα ορίζεται με βάση ιατρικό πρωτόκολλο και ο έλεγχος θα γίνεται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Για τον λόγο αυτό μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσληφθούν 50 γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα καλύπτουν τις βασικές ιατρικές ειδικότητες παθολογίας, γενικής ιατρικής, καρδιολογίας, χειρουργικής κλπ, οι οποίοι θα ελέγχουν τα παραπεμπτικά. Μόνο αυτοί θα μπορούν να "ξεκλειδώνουν" τους ΑΜΚΑ.

Στόχος αυτού του προγράμματος αυτού είναι η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, η οποία "φουσκώνει"  ετησίως, ρίχνοντας στα... βράχια τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Πέρσι για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 302 εκατ. ευρώ ενώ τα παραπεμπτικά που υποβλήθηκαν, ήταν αξίας 560 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα πάντως θα προχωρήσει και σχέδιο κατηγοριοποίησης των ιατρικών ειδικοτήτων με στόχο να γίνεται πάνω στα παραπεμπτικά σύγκριση τιμών για τις ίδιες εξετάσεις.


Πηγή : iatropedia.gr


Καταγγελία σοκ: "Έσβησαν" το όνομα της ξαδέρφης του Πολάκη από την έκθεση για την υπεξαίρεση



Σε μια καταγγελία βόμβα προχώρησε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΥΝΑΠ και μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου. Κατηγορεί το Βενιζέλειο νοσοκομείο πως έστειλε ελλειπή φάκελο για την υπόθεση υπεξαίρεσης φαρμάκων, την οποία έχει ομολογήσει η Νεκταρία Πολάκη, πρώτη ξαδέρφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Μπορεί η ίδια η αναισθησιολόγος, που μετείχε στη μοιραία εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε η 4χρονη Μελίνα και κατέληξε στο θάνατο του μικρού παιδιού, να έχει ομολογήσει ότι πήρε από το φαρμακείο του νοσοκομείου πεθιδίνες, από το φάκελο για την υπόθεση που έστειλε στο πειθαρχικό το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν υπάρχει το όνομά της!

Η πρόεδρος της ΕΥΝΑΠ και μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου Ματίνα Παγώνη τόνισε πως ο φάκελος ήταν ελλιπής και γι’ αυτό επιστρέφεται στο Βενιζέλειο. "Ο φάκελος ήταν ελλιπής γιατί ανέφερε μόνο πως διαπιστώθηκε υπεξαίρεση, χωρίς να καταλογίζει ευθύνες. Ούτε έχει κατονομαστεί κάποιος υπεύθυνος. Υπάρχει μόνο εισήγηση ότι υπάρχει απώλεια οποιούχων φαρμάκων", είπε η κα Παγώνη.

Σημείωσε δε ότι ο φάκελος επιστρέφει στο νοσοκομείο του Ηρακλείου κι από εκεί πρέπει να παραπεμφθεί η διαδικασία στη ΔΥΠΕ, ξεκινώντας και κατονομάζοντας για ποιο πειθαρχικό αδίκημα, ποιος και γιατί παραπέμπεται".

Την ευθύνη την έχει το νοσοκομείο, είπε και σημείωσε πως η κα Πολάκη θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της αφού δεν υπάρχει παραπομπή ούτε έχει κατονομαστεί.

Αυτή ήταν η εξέλιξη της ΕΔΕ που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας για την υπόθεση υπεξαίρεσης που ήρθε στο φως μετά το θάνατο της 4χρονης Μελίνας, στην εγχείρηση για κρεατάκια της οποίας ήταν η Νεκταρία Πολάκη. Η σημερινή διαδικασία ήταν ως μη γενόμενη αφού ο φάκελος δεν ήταν πλήρης και το πειθαρχικό συμβούλιο τον επιστρέφει στο Βενιζέλειο.

Έκλεισαν τις πόρτες στους δημοσιογράφους
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ΕΔΕ για τον θάνατο της μικρής Μελίνας, η ηγεσία του υπουργείου απαγόρευσε την είσοδο στους δημοσιογράφους, ενώ η πρώτη ξαδέρφη του υπουργού μπήκε από την πίσω πόρτα!

Όσοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο για να καλύψουν το γεγονός και προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο βρήκαν την πόρτα κλειστή και μάλιστα οι υπεύθυνοι ασφαλείας είπαν ότι: "Απαγορεύεται η εισοδος σε όλους τους δημοσιογράφους μόνο για σήμερα".

Σε ερώτηση του Newsit στον άνθρωπο ασφαλείας στην είσοδο του υπουργείου για το ποιός έδωσε την εντολή απαγόρευσης εισόδου στο υπουργείο, η απάντηση που πήραμε ηταν πως "υπάρχει τέτοια εντολή". "Δεν επιτρέπεται η εισοδος", μας είπαν χαρακτηριστικά.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Πηγή : newsit.gr


Ο κρυφοΜπαλαούρας εκδηλώνεται με τις δηλώσεις του :Οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου!



Διαβάσαμε στο iefimerida.gr

Μια απίστευτη τοποθέτηση για την τρομοκρατία στην Ελλάδα έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, υποστηρίζοντας ότι οργανώσεις όπως η 17 Νοέμβρη είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου!

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Βήμα FΜ, ο κ. Μπαλαούρας ρωτήθηκε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Προτού όμως απαντήσει, ο ίδιος ο κ. Μπαλαούρας ζήτησε να τοποθετηθεί για το κατέβασμα της παράστασης του Εθνικού «Ισορροπία του Nash».

Αναφερόμενος σε σχόλιο του δημοσιογράφου για το αν είναι σωστό να ανέβει θεατρικό σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή και το αν έχει δικαίωμα ο Ρουπακιάς να γράψει για την απονομή της δικαιοσύνης και το πώς δολοφόνησε τον Φύσσα, ο κ. Μπαλαούρας είπε ότι δεν είναι το ίδιο όπως με το βιβλίο του Σάββα Ξηρού, στο οποίο βασίστηκε η αμφιλεγόμενη παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

«Εγώ λέω ότι είναι το ίδιο» είπε ο δημοσιογράφος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γράψει βιβλίο που θα γίνει θεατρικό ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα και στο γεγονός ότι το μέλος της 17Ν Σάββας Ξηρός έγραψε όσα πιστεύει ότι έπραττε η 17 Νοέμβρη και το υλικό χρησιμοποιήθηκε σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.

«Όχι, δεν είναι» απάντησε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε ο κ. Μπαλαούρας: «Οι οργανώσεις αυτές όπως η 17Ν είχαν ένα λαθεμένο αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου...».

Η τοποθέτηση αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. «Υπέρ του ανθρώπου σκοτώνοντας ανθρώπους;» ρώτησε τον συνομιλητή του και ο Μάκης Μπαλαούρας συνέχισε.

«Γενικά σας λέω, είχαν ας πούμε αντίληψη μιας κοινωνίας εντελώς διαφορετικής, μιας καλής κοινωνίας εν πάση περιπτώσει και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν» είπε ο κ. Μπαλαούρας για την 17 Νοέμβρη.

«Όχι, ο φασισμός είναι σε μαζικό επίπεδο δεν είναι ο κακός τραπεζίτης» συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και όταν ρωτήθηκε αν δικαιολογούνται οι «στοχευμένες» δολοφονίες: «Αλίμονο, οτιδήποτε και να 'ναι δεν μπορείς να σκοτώσεις. Δεν είμαστε υπέρ της εις θάνατον καταδίκης και εκτέλεσης».

Ωστόσο, ο κ. Μπαλαούρας αναφερόμενος συγκεκριμένα στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο σενάριο της παράστασης «η ισορροπία του Nash» που κατέβηκε έπειτα από τις αντιδράσεις των οικογενειών των θυμάτων της 17Ν αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογράμμισε αναφερόμενος στα μέλη της 17 Νοέμβρη: «Όμως είχανε μια διαφορετική αντίληψη. Αυτοί μιλάγανε, αυτές οι οργανώσεις μιλούσανε για κάποια συγκεκριμένα άτομα για να δημιουργήσουν μια αναταραχή, να ξεσηκωθεί ο λαός να πάρουν την εξουσία...».

«Υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Όχι» απάντησε ο Μάκης Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει να κάνουμε ορισμένες διαφορές. Εξυπηρετεί η διάκριση γιατί η φασιστική ιδεολογία έχει μια εξολοθρευτική μαζική αντίληψη των πραγμάτων...».

«Ενώ ο Ξηρός είχε μια πιο εξατομικευμένη αντίληψη;» ήταν το επόμενο ερώτημα.

«Όχι μόνο εβραίους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές και αυτό έχει μια τεράστια διαφορά κατά την γνώμη μου» τόνισε ο κ. Μπαλαούρας και συμπλήρωσε: «Δεν υποστηρίζω καμία απ' αυτές αλλά διακρίνω».

«Πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση ένας Ρουπακιάς από έναν Ξηρό;» ήταν το επόμενο ερώτημα του δημοσιογράφου προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι, όχι. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο σε μια συζήτηση πνευματικού επιπέδου...» σχολίασε ο Μάκης Μπαλαούρας.


Τέο Φράνκεν για Μουζάλα: Ποτέ δεν είπα για πνιγμούς – Λυπάμαι για αυτές τις τραγελαφικές δηλώσεις



Σε κατηγορηματική διάψευση των δηλώσεων του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Τέο Φράνκεν ζήτησε από την Ελλάδα να απωθεί τους μετανάστες ακόμα και αν αυτό σημαίνει να τους αφήνει να πνιγούν, προέβη ο υφυπουργός  Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης της Ελλάδας είχε αναφερθεί σε όσα διημείφθησαν στο άτυπο Συμβούλιο της 25ης Ιανουαρίου στο Άμστερνταμ, όπου ο κ. Φράνκεν αντικαθιστούσε τον ομόλογό του.


Η απάντηση του τελευταίου ήρθε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής: «Κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 25 Ιανουαρίου του 2016 στο Άμστερνταμ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μετανάστευσης είχαν μια ανοιχτή και άτυπη συζήτηση στο μεσημεριανό γεύμα για την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση και τους πιθανούς τρόπους επίλυσής της. Σε καμία περίπτωση δεν κάλεσα τον Έλληνα συνάδελφό μου να ωθήσει πίσω τους μετανάστες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να πνιγούν. Λυπάμαι βαθύτατα για αυτές τις τραγελαφικές δηλώσεις. Το Βέλγιο είναι μια σεβαστή χώρα με υψηλά πρότυπα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και τη διεθνή προστασία. Δεν μπορώ παρά να σημειώσω πως αυτές οι κατηγορίες ακούγονται ακριβώς σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι όλο και πιο απομονωμένη στον ευρωπαϊκό διάλογο για το μεταναστευτικό».

Και συνέχισε: «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ούτε πρόθυμοι ούτε είναι σε θέση να δεχθούν τον ίδιο ή ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο το 2016, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις και να επιλύσουμε τις ελλείψεις στο ισχύον σύστημα. Πιστεύω ότι η δημιουργία hotspot- και ο μηχανισμός μετεγκατάστασης μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέσο για την κατανομή των βαρών με έναν σωστό και ανθρωπιστικό τρόπο. Δυστυχώς, όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτό το σύστημα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ο μηχανισμός μετεγκατάστασης προορίζεται ως μια προσωρινή παρέκκλιση από τον κανονισμό του Δουβλίνου για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, τα οποία βιώνουν μια πολύ μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Ωστόσο, το σύστημα απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο οι ίδιοι οι μετανάστες μπορούν να επιλέξουν να μην περάσουν από τη διαδικασία μετεγκατάστασης αλλά να επιλέξουν οι ίδιοι τη χώρα προορισμού. Ενώ χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στην Ελλάδα κάθε εβδομάδα, λιγότεροι από 300 επέλεξαν τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Όλοι οι υπόλοιποι απλώς συνέχισαν το ταξίδι τους χωρίς η Ελλάδα να λάβει μέτρα για να σταματήσει αυτές τις δευτερεύουσες ροές και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας είχε κατηγορήσει τον κ. Φράνκεν λέγοντας στην εκπομπή Newsnight του BBC τα εξής: «Οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους πρόσφυγες στην θάλασσα! Μας είπαν: "Παρανομείστε! Φοβόμαστε! Δεν μας νοιάζει αν θα τους πνίξετε! Ευτυχώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε».

Στη σημερινή εμφάνιση του στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός ανασκεύασε εν μέρει τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πάντως ότι το νόημα είναι το ίδιο: «Ο Βέλγος στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας της τελευταίας συνόδου στο Άμστερνταμ, είπε τρία απίστευτα πράγματα: να βγούμε από την Σένγκεν, να φτιάξουμε στρατόπεδο για 400.000 άτομα και να κάνουμε push back. Δεν είπε να τους πνίγουμε, αλλά αυτό θα γίνεται…»


Πηγή : koolnews.gr


Επίθεση εις βάρος 12 γερμανών ακροδεξιών στο Μοναστηράκι




Επίθεση εναντίον 12 γερμανών ακροδεξιών, επισκεπτών στην Αθήνα, πραγματοποίησε ομάδα περίπου 25 ατόμων, που εισέβαλε λίγο μετά τις 23:00 την Πέμπτη σε εστιατόριο, στην οδό Μητροπόλεως 69 στο Μοναστηράκι.

Οι δράστες ξυλοκόπησαν άγρια τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να τραυματίσουν πέντε απο αυτούς, οι οποίοι διακομίστηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Ένας από τους τραυματίες παρέμεινε για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήριο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες, φορώντας κράνη, μπήκαν στο εστιατόριο και ρώτησαν τους Γερμανούς που έτρωγαν ποιοι είναι. Στη συνέχεια τους αποκάλεσαν «φασίστες» και τους ξυλοκόπησαν. Στη διάρκεια της επίθεσης χρησιμοποιήθηκαν καρέκλες και ένα σπασμένο μπουκάλι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Λίγο αργότερα, έγινε αναρτηση σε ιστότοπο του αναρχικού χώρου, ύστερα απο τηλεφωνική επικοινωνία των ατόμων που φέρονται ότι εμπλέκονται στην επίθεση. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, αντιφασίστες επιτέθηκαν σε γερμανούς ακροδεξιούς, οι οποίοι «είχαν έρθει καλεσμένοι για την "πατριωτική φιέστα" των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου προγραμματίζεται συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για την επέτειο των Ιμίων, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι οργανώνεται αντιφασιστική συγκέντρωση.

Απο την Αστυνομία διενεργειται προανάκριση και γίνονται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.




ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Απώλειες 26 δισ. ευρώ για τους μισθωτούς την περίοδο 2009 - 2014




Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και η απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι εργαζόμενοι στην περίοδο 2009 - 2014 συνολικά 26 δισ. ευρώ σε αποδοχές και το ΙΚΑ 13 δισ. ευρώ από  εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων του ΙΚΑ και προέρχονται από μελέτη του οργανισμού για την απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.  Σε ανακοίνωση της η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αναφέρει ότι «η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, ενοποίηση σε ένα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση των ανομοιογενών και ήδη προβληματικών Ταμείων ως προς τη βεβαίωση και  είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από  το διοικητικό χάος και τις άλλες παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσει, θα απειλήσει τα ήδη μειωμένα  έσοδα και κατ' επέκταση τις παροχές για όλους τους ασφαλισμένους».  

Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ από τη μελέτη του ΙΚΑ για τη συγκεκριμένη  περίοδο προκύπτει ότι:

Ο αριθμός των ασφαλισμένων (εργαζόμενοι έστω και μία ημέρα κατ’ έτος) μειώθηκε έως το 2012 κατά 19,5% (-489.702 άτομα) και μεταξύ 2009-2014  κατά 11,54% (-288.793 άτομα), ενώ  στις οικοδομικοτεχνικές επιχειρήσεις κατά 70,90%. Συμπερασματικά από τα στοιχεία η μεγαλύτερη μείωση προκύπτει στους εργαζόμενους στις μικρές επιχειρήσεις.

Οι «ασφαλιζόμενες» αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 31,53%, στα 22,854 δις ευρώ από 33,379 δις ευρώ. Οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 22,60% (στις 10.320 ευρώ το χρόνο, από 13.334 ευρώ που ήταν). Οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες (έως 32,50%) για όλους τους «νέους» που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των «παλαιότερων». Ειδικότερα για όσους αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, η μεσοσταθμική μείωση άγγιξε το 52,84%, αντίθετα με τους υψηλόμισθους που παρατηρήθηκε μείωση 15,38%.

Τα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 34,34% (στα 9,479 δις ευρώ από 14,437 δις ευρώ) παρά την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων που καταγράφεται από το 2012 και μετά (οι περισσότεροι είναι με μερική απασχόληση και μισό μισθό).
Από την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού διαπιστώνεται η καθολική μείωση των εργαζομένων σε ηλικίες από 55 έως 65 ετών.

Η κατάσταση με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», επιδεινώθηκε το 2015, αφού σε σύνολο 1.809.552 προσλήψεων οι 1.004.488 (ποσοστό 55,51%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (677.521) και «εκ περιτροπής» εργασία (326.967)




Στέλιος Παπαπέτρου
Πηγή : naftemporiki.gr



Μητσοτάκης: Η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία


Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει και τώρα υφίσταται τις συνέπειες

«Η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία» προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) συνάντησή του με τη διοίκηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό και η γραφειοκρατία, πλήττουν τις επιχειρήσεις αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλείται από την πολιτική αβεβαιότητα. 

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει και τώρα υφίσταται τις συνέπειες, λάθος που δεν πρόκειται να επαναλάβει η ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισαν αντίστοιχα δημοσιονομικά προβλήματα με αυτά της Ελλάδας, σήμερα δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση και ανάπτυξη των ΜμΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο.


«Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παλεύει να σταθεί όρθια με λύσεις ‘έκτακτης ανάγκης’ που υπονομεύουν την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το ελληνικό εμπόριο παρά τις σοβαρές απώλειες σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έδειξε εντυπωσιακή αντοχή και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και όχι να τιμωρηθεί» σημείωσε ο κ. Κορκίδης αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης. 

«Ειδικά όσον αφορά στο ασφαλιστικό, που αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, ελπίζουμε να εισακουστούν οι διορθωτικές παρεμβάσεις μας και να επικρατήσει η λογική» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ κατέθεσε στον πρόεδρο της ΝΔ τις προτάσεις της για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το φορολογικό, τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως επίσης και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ορίζοντα το 2020.




Πηγή: skai.gr


Ύβρεις Λοβέρδου σε Παππά για τα κανάλια: Είσαι άσχετος, δεν είμαστε Βόρεια Κορέα



«Ντροπή σου» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας. «Είστε άσχετοι για το θέμα» είπε στην αντιπολίτευση ο Ν. Βούτσης. Αντισυνταγματική χαρακτηρίζουν την τροπολογία για τον αριθμό των αδειών, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Σκληρή προσωπική επίθεση στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, για την τροπολογία του που μεταφέρει στη Βουλή την αρμοδιότητα για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών την τηλεοπτικών σταθμών.


Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε όπως έκανε νωρίτερα και η ΝΔ ότι η ρύθμιση του κ. Παππά είναι αντισυνταγματική γιατί η σχετική αρμοδιότητα θα έπρεπε να δοθεί στη Βουλή. Στη συνέχεια όμως άρχισε να εξαπολύει βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Παππά. «Δεν είμαστε Βόρεια Κορέα, δεν θα κάνετε τη Βουλή χουντική» είπε εκτός εαυτού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να σηκωθούν όρθιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο κ. Παππάς διαμαρτυρόμενοι για τη φράση. «Ντροπή !» ανέφερε ο κ. Παππάς με αποτέλεσμα να βγει εκτός εαυτού ο κ. Λοβέρδος. «Είσαι άσχετος ! Είσαι άσχετος προσωπικά !» είπε στον κ. Παππά προκαλώντας χαμό στην αίθουσα της Βουλής.

Στις αναφορές του κ. Λοβέρδου απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής καταλογίζοντας στο σύνολο της αντιπολίτευσης ότι είναι «άσχετοι» για το θέμα των αδειών. Τόσο ο κ. Βούτσης, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας αντέκρουσαν τον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική. «Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι βάζει φρένο στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή. Αντίστοιχα ο κ. Λάππας επισήμανε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού και τον αριθμό των αδειών τον καθορίζουν οι κυβερνήσεις και όχι οι ανεξάρτητες αρχές.

Τους τόνους ύψωσε όμως και η ΝΔ που χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» την τροπολογία Παππά. «Η τροπολογία σας είναι για γέλια και για κλάματα» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, και υποστήριξε ότι η διάταξη αντιβαίνει τη συνταγματική διάταξη (άρθρο 15 παράγραφος 2)  που αναφέρει ότι ο «έλεγχος της ραδιοτηλεόρασης και της ραδιοφωνίας υπάγεται στο κράτος και το ΕΣΡ». Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη αυτό σημαίνει ότι μόνο το ΕΣΡ μπορεί να αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών». «Με τη ρύθμιση αυτή ακυρώνεται πλήρως η πρόβλεψη του νομοθέτη αφού μεταφέρεται η αρμοδιότητα από τη ανεξάρτητη αρχή» τόνισε ο κ. Βορίδης. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να μεταφέρει την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ διαμηνύοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΝΔ θα συνεχίσει να μπλοκάρει τη συγκρότησή του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να αντιμετωπίσει την διαπλοκή των ΜΜΕ αλλά να δημιουργήσει δική της. Ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε, πάντως, ότι και με τον λεγόμενο «νόμο Ρουσόπουλο» για τα ΜΜΕ η αρμοδιότητα δεν ανήκε στο ΕΣΡ αλλά στην κυβέρνηση.

Αποστάσεις από το θέμα πήρε το ΚΚΕ που χαρακτήρισε προσχηματική την αντιπαράθεση και υποκριτικό το ενδιαφέρον των κομμάτων.



πηγή φωτογραφίας: intime
news247.gr


Τσακαλώτος: Συλλογική η ευθύνη της κυβέρνησης για τον Βαρουφάκη



Για «συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή απαντώντας στην αντιπολίτευση για τα όσα ο προκάτοχός του κύριος Βαρουφάκης αποκάλυψε για το plan X σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν θα λέμε συνεχώς τα ίδια» δήλωσε και πρόσθεσε με νόημα: «κάθε άνθρωπος που είναι υπουργός πρέπει ή να εκτελεί τις υποχρεώσεις του ή να απαντά στις συνεντεύξεις του Βαρουφάκη. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται».


Μπλόκα στους δρόμους ακόμα και στην Αττική πρός το αεροδρόμιο



Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με πολύωρους αποκλεισμούς Εθνικών οδών.

200 τρακτέρ έχουν κατεβάσει στο δρόμο οι αγρότες και στην Αττική όπου ετοιμάζονται να  κλείσουν σήμερα το μεσημέρι το δρόμο για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σήμερα θα κλείσει για μια ώρα από τις 12:00 έως 13:00, η λεωφόρο Μαρκοπούλου στη διασταύρωση προς αεροδρόμιο με αποτέλεσμα η κίνηση για το Ελευθέριος Βενιζέλος να γίνεται μόνο από την Αττική Οδό. 




Νέα 48ωρη απεργία στα λιμάνια




Νέα 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε η ΠΝΟ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της για το ασφαλιστικό. Έτσι τα πλοία θα παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από τις 06:00 σήμερα Παρασκευής (29.01.2016) έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 31 Ιανουαρίου. Από την απεργιακή κινητοποίηση δεν εξαιρούνται τα πλοία μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων της.


ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΣΜ, Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, όλα ένας αριθμός



Τα επιμέρους μητρώα καταργούνται και όλα θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο που θα περιέχει όλα τα στοιχεία των πολιτών. Στο σύστημα αυτό θα εντάσσονται και οι επιχειρήσεις. Τι προβλέπει το σχέδιο Κουρουμπλή

Στην κατάργηση των διαφόρων μητρώων των πολιτών, τα οποία θα συγχωνευτούν σε ένα που θα καταχωρηθεί σε μία βάση δεδομένων, όπου θα έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες τόσο του Δημοσίου όσο και της Αυτοδιοίκησης προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών. 
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ» και έχει ήδη πάρει την έγκριση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Μεγάρου Μαξίμου, το αμέσως επόμενο διάστημα μητρώα όπως το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, το ΑΣΜ και ληξιαρχικές πράξεις θα συγχωνευτούν σε ένα και μόνο μητρώο, το οποίο θα ονομάζεται Μητρώο Πολιτών. Στο συγκεκριμένο μητρώο θα έχουν πρόσβαση οι δημόσιοι λειτουργοί μετά από σχετική αίτηση του πολίτη, η οποία θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά. Θα υπάρχει, έτσι, η δυνατότητα όλες οι υπηρεσίες να ανταλλάσσουν πιστοποιητικά, φορολογικές ενημερότητες και λοιπές πληροφορίες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στο σχέδιο, «δεκάδες φορείς της Δημόσιας Διοίκησης (ΚΕΠ, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛ.ΑΣ., Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κ.λπ.) θα αντλούν, αυτοματοποιημένα και με άμεσο τρόπο, έγκυρα στοιχεία δημοτικής κατάστασης πολιτών και στοιχεία ληξιαρχικού χαρακτήρα, αποκλειστικά από το Μητρώο Πολιτών».

Στο σύστημα αυτό θα εντάσσονται και επιχειρήσεις με κύριο στόχο την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεών τους, καθώς όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να εκδοθεί μια άδεια θα βρίσκονται στην ηλεκτρονική καρτέλα του μοναδικού -πλέον- μητρώου. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα να το χρησιμοποιούν οι αλλοδαποί, καθώς θα θεσμοθετηθεί η έννοια του ηλεκτρονικού κατοίκου της χώρας, διευκολύνοντας έτσι την ίδρυση επιχειρήσεων. Το σχέδιο που έχουν ήδη ετοιμάσει υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την αυτόματη ενημέρωση του συστήματος με τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους πολίτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση πληροφόρηση των υπηρεσιών του κράτους σε όλη την επικράτεια. 

Επιπλέον θα περιλαμβάνει στοιχεία των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα. Συγκεκριμένα, πέραν του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ, το Μητρώο Πολιτών θα περιέχει ληξιαρχικά και δημογραφικά δεδομένα αντικαθιστώντας τα βιβλία των ληξιαρχείων και του Δημοτολογίου, καθώς και το βιβλίο του Μητρώου Αρρένων. Δηλαδή, θα περιέχονται δεδομένα όπως η ληξιαρχική πράξη γέννησης, βάπτισης, γάμου κ.ά.

Τι σημαίνει στην πράξη το Μητρώο Πολιτών

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα από τους δήμους, αν ο πολίτης χρειάζεται να ενημερώσει την υπηρεσία π.χ. για ένα ληξιαρχικό γεγονός, θα μπορεί να επισκέπτεται ένα δημοτικό γραφείο -ανεξαρτήτως αν είναι εγγεγραμμένος σε αυτό- και να ενημερώνει, χωρίς να απαιτείται έκδοση πράξεων σε άλλους φορείς. Αυτοί οι φορείς θα αντλούν τα στοιχεία ηλεκτρονικά, χωρίς την πρόσθετη ενεργοποίηση του πολίτη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από καμία υπηρεσία δεν θα ζητείται πιστοποιητικό γέννησης ή ληξιαρχική πράξη, κατά το πρότυπο έκδοσης σήμερα της Αστυνομικής Ταυτότητας. 

Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στον ηλεκτρονικό φάκελό του, καθώς και τη δυνατότητα να τον ενημερώνει από το σπίτι του για αλλαγές όπως σε διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο κ.ά. Επιπλέον, οι αιτήσεις για τις υπηρεσίες εκείνες που δεν χρειάζονται βεβαιώσεις από τρίτους φορείς θα γίνονται ηλεκτρονικά. 
Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο η υποχρέωση του πολίτη να έρχεται σε άμεση επαφή με τον υπάλληλο μιας υπηρεσίας, κάτι που, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Task Force, ενθάρρυνε τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία. 

Αλλάζουν οι εκλογικές διαδικασίες

Το σχέδιο για το νέο Μητρώο Πολιτών στοχεύει επίσης στη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Οπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί ψηφοφόροι δεν συμμετέχουν καθώς ψηφίζουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους. Οι ετεροδημότες, δε, θα πρέπει να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν σε άλλη περιοχή από τον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι αρκετούς μήνες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Πλέον, όσοι διαμένουν μακριά από τον τόπο τους θα μπορούν ακόμα και δέκα ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών ή δεκαπέντε ημέρες πριν από τη διενέργειά τους να δηλώσουν ηλεκτρονικά πού επιθυμούν να ψηφίσουν. 

Ακόμα, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν εκλογές τον πρώτο μήνα του χρόνου, οι νέοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν κώλυμα να συμμετέχουν, όπως έγινε τον Ιανουάριο του 2015, καθώς οι κατάλογοι θα ενημερώνονται αυτόματα μετά το πέρας του ορίου του 18ου έτους ηλικίας του πολίτη. Σε ό,τι αφορά τώρα τα στρατολογικά θέματα των αρρένων, οι δήμοι θα απαλλαγούν τελείως από την τήρηση του αντίστοιχου Μητρώου Αρρένων και πλέον οι ηλεκτρονικές καρτέλες θα ενημερώνονται απευθείας από τα στρατολογικά γραφεία. 

Να σημειωθεί ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 7 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών προγραμμάτων γι’ αυτόν τον σκοπό, ωστόσο οι βάσεις δεδομένων του κράτους δεν λειτουργούν ακόμη. Επίσης, ένας από τους στόχους του προγράμματος αυτού είναι και η μείωση της φοροδιαφυγής.




Πηγή: protothema.gr


Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 84-72



Ο Ολυμπιακός υπέστη τρίτη συνεχόμενη ήττα στο TOP 16 χάνοντας από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη με 84-72.

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την τρίτη συνεχόμενη ήττα στο Top 16 αφού έχασε στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ με 84-72. Το ματς κρίθηκε στην τρίτη περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι γηπεδούχοι έκαναν τα πάντα σωστά και οι φιλοξενούμενοι τα πάντα λάθος. Αν και βρισκόμαστε μόλις στην 5η αγωνιστική οι τρεις σερί ήττες έχουν φέρει τον Ολυμπιακό πίσω στη βαθμολογία.

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με αστοχία και λάθη, η άμυνα ήταν αυτή που κράτησε τη Ρεάλ από το να πάρει διαφορά. Όταν μπήκαν και κάποια μακρινά σουτ τότε οι Πειραιώτες βρέθηκαν με προβάδισμα (17-19). Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Τζέι Σι Κάρολ βρήκε ρυθμό πίσω από τα 6,75, αλλά κάτι παρόμοιο συνέβη και με τους Ματ Λοτζέσκι (7π. ημίχρονο) ο οποίος επέστρεψε μετά από μεγάλη απουσία και Ντάνιελ Χάκετ (8π. ημίχρονο). Το τελευταίο δίλεπτο πάντως δεν εξελίχθηκε καλά αφού το 29-33 μετατράπηκε σε 41-35 με επιμέρους σκορ 12-2.

Στο τρίτο δεκάλεπτο εκεί που ο Ολυμπιακός έλεγχε το ρυθμό, εμφανίστηκε ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ (με δύο τρίποντα και μία τελική πάσα) και Σέρχιο Γιουλ (με ένα τρίποντο και μία τελική πάσα) έστειλαν την ομάδα τους στο +16 (56-40, 27’).

Οι Πειραιώτες μπήκαν αποφασισμένοι στην τελευταία περίοδο, ωστόσο ενώ έβγαζαν άμυνες, δε σκόραραν στην επίθεση οπότε δεν άργησε η στιγμή που η Ρεάλ προηγήθηκε πάλι με απαγορευτική για ανατροπή, διαφορά (68-52, 34’). Το μόνο που κατάφερε ο Ολυμπιακός ήταν να ρίξει τη διαφορά στους 9 (81-79) χάνοντας τελικά με 84-72.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Οι Μαδριλένοι νίκησαν δίκαια αφού ήταν καλύτεροι στα τρίποντα (11/22) και γενικότερα έβγαλαν περισσότερη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Σέρχιο Γιουλ σε 32:17 είχε 18 πόντους (3/6δ., 3/5τρ., 3/3β.), ένα ριμπάουντ, 7 ασίστ, ένα κλέψιμο και 2 λάθη.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Βασίλης Σπανούλης (1π. με 0/4δ., 0/2τρ, 1/2β., 3λ., 4ασ. 9 κερδ.φάουλ) και Γιώργος Πρίντεζης (5π. με 1/4δ., 1/4τρ., 3ρ., 1λ.. 1ασ.) ήταν μακριά από τον καλό τους εαυτό. Ο Τζόνσον Όντομ κλασική απόδοση (1π. με 0/2δ., 0/2τρ., 1/2β., και κακή άμυνα). 

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Μέσα σε ένα δίλεπτο του τρίτου δεκαλέπτου η Ρεάλ έτρεξε σερί 11 αναπάντητων πόντων. Το 45-40 έγινε 56-40 και κάπου εκεί κρίθηκε ο νικητής.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Η Ρεάλ το καλό μπάσκετ που έπαιξε, την ουσιαστική επιστροφή του Γιουλ που ανέβασε την ενέργεια στο παρκέ και φυσικά τη διαφορά των 12 πόντων που μπορεί να παίξει ρόλο. Οι Πειραιώτες κρατούν μόνο την απόδοση του Ντάνιελ Χάκετ και την επιστροφή του Ματ Λοτζέσκι στην αγωνιστική δράση.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Οι Μαδριλένοι τίποτα απολύτως. Ο Ολυμπιακός την καταστροφική τρίτη περίοδο και φυσικά το μέγεθος της διαφοράς η οποία μπορεί να παίξει ρόλο.

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 41-35, 63-48, 84-72



Πηγή :  gazzetta.gr



Το «μυστικό» site του Facebook, που δεν γνωρίζει σχεδόν κανείς και θα σας λύσει τα χέρια





Όλοι γνωρίζουν το Facebook: Ο βασιλιάς των κοινωνικών δικτύων βρίσκεται παντού και χρησιμοποιείται από τους πάντες. 

Ωστόσο, ελάχιστοι ξέρουν ότι υπάρχει και ένα...δεύτερο site, στο ίδιο πλαίσιο του κοινωνικού δικτύου, το οποίο είναι πιο «ευέλικτο», λιγότερο «φορτωμένο» και εξυπηρετεί εξίσου καλά μια από τις βασικές του λειτουργίες, που είναι η άμεση επικοινωνία με τους φίλους σας μέσω προσωπικών μηνυμάτων.

Ο λόγος για το Messenger.com: Πρόκειται για την ιστοσελίδα της εφαρμογής instant messaging του Facebook, Messenger, το οποίο όλοι χρησιμοποιούμε από τα κινητά και τα tablets μας, ωστόσο όχι από τους desktop υπολογιστές μας. Το interface είναι πανεύκολο, και μέσω του μπορείτε να κάνετε chat με τους φίλους σας, με όλες τις δυνατότητες που παρέχονται από το Messenger.

Επίσης, το ότι είναι διαφορετικό από το Facebook (αν και συνδέεται κανείς με τον λογαριασμό του στο Facebook) μπορεί να είναι πλεονέκτημα εφόσον κάποιος βρίσκεται κάπου όπου για κάποιον λόγο το Facebook είναι μπλοκαρισμό. 

Εν ολίγοις: Messenger στον desktop υπολογιστή, για ευκολότερο chat, πιο εύκολα από ό,τι στο smartphone. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Business Insider, τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2015, αλλά έχει μόλις 70 εκατ. επισκέψεις ανά μήνα. 



Πηγή : huffingtonpost.gr


BBC: Γιατί κάποιοι Έλληνες συνταξιούχοι θα πρέπει να μαζεύουν χόρτα για να επιβιώσουν



Mε πρωταγωνιστή έναν 80χρονο Κρητικό το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι η βαθιά οικονομική κρίση θα οδηγήσει τις ήδη μικρές συντάξεις ακόμη χαμηλότερα και οι Έλληνες θα χρειαστεί να επιστρέψουν στις συνήθειες των φτωχών προγόνων τους

Με ένα διαφορετικό τρόπο το βρετανικό δίκτυο ΒΒC σε άρθρο του με τίτλο  «Why some Greek pensioners may have to forage to survive» παρουσιάζει το πως μπορεί να εξελιχθεί, κατά τον αρθρογράφο του, η κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης... μετά και το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.  

Στο άρθρο παρουσιάζεται μία ιστορία από την Κρήτη, με πρωταγωνιστή έναν 80χρονο συνταξιούχο αγρότη, τον κύριο Γιώργο. Δημοσιογράφος του δικτύου τον συνοδεύει σε μία από τις συχνές του εξορμήσεις του στα όρη του Λασιθίου, για να μαζέψει χόρτα, κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να «διαφυλάξει» τα καλά σημεία από άλλους ενδιαφερόμενους στο καφενείο του χωριού.

«Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν ότι η Ελλάδα έχει γνωρίσει τον πλούτο μόλις τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια», σχολιάζει η δημοσιογράφος του ΒΒC.

«Το θαύμα... των αυτοκαθαριζόμενων φούρνων είναι σχετικά νέο σ' αυτήν τη χώρα. Μόλις 70 χρόνια πριν η πείνα ήταν εξαπλωμένη. Οπότε δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα ότι τα σημεία όπου μπορεί να βρει κανείς τα χόρτα, με τα οποία οι άνθρωποι επιβίωναν, όχι πολύ καιρό πριν, φυλάσσονται πολύ προσεκτικά», αναφέρει στο άρθρο της.

Μετά από διαδρομή μίας ώρας και έχοντας φτάσει στον προορισμό τους, ο 80χρονος έχει ξεκινήσει να γεμίζει τη σακούλα του. Αγκομαχώντας, σχολιάζει το γεγονός ότι σπάνιες ορχιδέες που φυτρώνουν στο συγκεκριμένο σημείο του βουνού ξεριζώνονται επίσης, προκειμένου να τραφεί, από την πώλησή τους, μία οικογένεια για έναν μήνα. Θυμωμένος γι' αυτό - όπως σημειώνεται - κατηγορεί αποκλειστικά την Ευρώπη. 

«Όταν μπήκαμε το 1981 υπήρχαν λεφτά παντού. Δεν ήξερα καν τι σήμαινε δάνειο τότε - Για μένα ήταν δωρεάν χρήματα», λέει.

Επιστρέφοντας στο σπίτι του των δύο δωματίων, δείχνει στη δημοσιογράφο έναν πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος, 180 ευρώ για δύο μήνες. «Ως συνταξιούχος αγρότης ζει με μία σύνταξη των 500 ευρώ, αλλά τώρα, καθώς η οικονομική κρίση της Ελλάδας βαθαίνει, η σύνταξή του θα μειωθεί στα 300 ευρώ», αναφέρει στο άρθρο του το ΒΒC.

Το άρθρο κλείνει με τα λόγια του 80χρονου, καθώς έχει σερβίρει τα χόρτα και τσαλακώνει με το χέρι του τον λογαριασμό:

«Σύντομα αυτά τα χόρτα θα είναι τα μόνα που θα έχω να φάω. Σύντομα θα επιστρέψουμε στις συνήθειες των προγόνων μας και θα είναι δύσκολο για μας, πολύ δύσκολο».



Πηγή : protothema.gr



Για ένα μπουκάλι κρασί χάλασε το γεύμα του Ολάντ με τον ιρανό πρόεδρο



Το Παρίσι δεν είναι Ρώμη

Μπορεί ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί να έγινε δεκτός με τιμές στην Γαλλία -ελέω των εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών που θα υπέγραφε-  όμως ο Φρανσουά Ολάντ δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ρέντσι. Έτσι το επίσημο γεύμα των δύο προέδρων στο Παρίσι δεν έγινε ποτέ, καθώς ο γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να αποσύρει από το μενού το κρασί κατ' απαίτηση της ιρανικής αντιπροσωπείας 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη στην Ρώμη, ο ιρανός πρόεδρος δεν αντίκρισε τα γυμνά αγάλματα στις αίθουσες όπου γίνονταν οι συναντήσεις, καθώς αυτά είχαν καλυφθεί για να μην σκανδαλίσουν τους Ιρανούς. 

Η κίνηση αυτή (για την οποία ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε άγνοια)  προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία, με τον υπουργό Πολιτισμού να εκφράζει ανοικτά τη δυσαρέσκειά του. Για τα σκεπασμένα αγάλματα ρωτήθηκε και ο Ροχανί προτού αναχωρήσει από τη Ρώμη για την γαλλική πρωτεύουσα. 

Χαμογέλασε διπλωματικά και αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι Ιταλοί είναι φιλόξενος λαός και κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους τους. Τους ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα για αυτό. 

Στο Παρίσι ο Ολάντ δεν είχε καμιά διάθεση να αποσύρει το κρασί από το τραπέζι, όπως ζητούσε η Τεχεράνη. 

Ο γάλλος πρόεδρος φέρεται πάντως  να αντιπρότεινε στον ιρανό ομόλογό του να πάρουν μαζί ένα σαφώς πιο ανώδυνο πρωινό, χωρίς αλκοόλ, όμως η ιρανική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, απέρριψε την προσφορά ως «φθηνή» ή έστω κατώτερη των περιστάσεων. 

Και πράγματι η περίσταση ήταν ιδιαίτερη, καθώς ο ιρανός πρόεδρος βρέθηκε στην Ευρώπη μετά την άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν για να υπογράψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Στους δρόμους πάντως το κλίμα δυσαρέσκειας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν εκφράστηκε με εντυπωσιακό τρόπο: Γυμνόστηθη ακτιβίστρια των Femen κρεμάστηκε από γέφυρα στο Παρίσι, αντιδρώντας στην επίσκεψη Ροχανί.

«Καλωσήρθες Ροχανί, εκτελεστή της ελευθερίας» έγραφε το πανό που συνόδεψε τη νέα δράση της οργάνωσης κατά του Ιράν, όπου κάθε χρόνο εκτελούνται πάνω από 800 άνθρωποι.




Πηγή : tovima.gr