Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Βανδαλισμοί χθες σε μαγαζιά της Πατησίων από αναρχικούς



Σπάσανε ακόμη και μάρμαρα από πλακόστρωτο

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη μία τα ξημερώματα έξω από το Πολυτεχνείο στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, όταν ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμάτων στο μέσο της οδού Στουρνάρη.

Μάλιστα, οι νεαροί έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Αρκετή ώρα αργότερα αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν σημειώθηκαν τυχόν προσαγωγές ή συλλήψεις.


Σπάσανε ακόμη και μάρμαρα από πλακόστρωτο

«Δεν το πιστεύω ότι για δεύτερη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στο μαγαζί μου. Ήρθα να ανοίξω το καφέ μου το πρωί και τα βρήκα όλα σπαραλιασμένα. Πήγα στη ΓΑΔΑ η κάμερα ασφαλείας τα έχει καταγράψει όλα να δούμε ποιος ευθύνεται ποιος το έκανε όλο αυτό και αν είναι ας μου πληρώσουν τις ζημιές για μένα είναι έξοδα πάλι για να φτιάξω το μαγαζί στα καλά καθούμενα έλεος πια», λέει στο protothema.gr ο κ. Στέργιος ιδιοκτήτης καφέ επί της Πατησίων ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχνείο.


Πηγή : protothema.gr




Η ζωή και ο θάνατος του Παύλου Μπακογιάννη με αφορμή τα 25 χρόνια απ' τη δολοφονία του απ' την 17 Νοέμβρη




H αρκετά δημοφιλής -στη δεκαετία του '80- οργάνωση 17 Νοέμβρη δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη στις 7.58 το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989. Τρεις ένοπλοι τον πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια και τραυμάτισαν θανάσιμα.   Η επιλογή του προσώπου προκάλεσε έκπληξη. Δολοφονίες βασανιστών της Χούντας, συνεργατών των Αμερικανών ή μεγαλοεπιχειρηματιών ήταν συνηθισμένες.

Ο Μπακογιάννης όμως ήταν μία απ' τις πιο γνωστές 'φωνές' του αντι-δικτατορικού αγώνα, και, παρ' ό,τι δεξιός είχε προσπαθήσει για την Εθνική Συμφιλίωση, και την επούλωση των πληγών του Εμφυλίου και του Διχασμού.   Θεωρούνταν με άλλα λόγια ένας άνθρωπος με σύνεση, χαμηλών τόνων, δημοκράτης και ενωτικός.

Η δολοφονική επίθεση εναντίον του απ' την 17 Νοέμβρη ξένισε ακόμα και υποστηρικτές της. Από όλους τους φιλο-χουντικούς πολιτικούς που κυβέρνησαν, που έκλεψαν, που κορόιδεψαν, η οργάνωση βρήκε να τιμωρήσει κάποιον νεοεκλεγέντα βουλευτή και μάλιστα μετριοπαθή;   Ακόμα χειρότερο θεωρήθηκε πως η 17 Νοέμβρη χρησιμοποίησε ως αιτιολογία το παρακάτω:   «Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη.

Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης» (απόσπασμα από τη 12σέλιδη προκήρυξη με ημερομηνία 18.9.1989 που εστάλη στην «Ελευθεροτυπία» στις 9 Οκτωβρίου 1989).



Τους ισχυρισμούς περί "απατεώνα" Μπακογιάννη είχε κάνει δημοφιλείς η εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ του Κουρή, που στα τέλη των '80ς (όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο) δεν ήταν και το πιο έγκυρο μέσο και πετούσε λάσπη σε αντιπάλους, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.  

To ότι η Αυριανή και η 17 Νοέμβρη θεώρησαν τον Μπακογιάννη ένοχο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τη στιγμή που έσκαγαν καθημερινά αποκαλύψεις για τον Παπανδρέου, τον Κουτσόγιωργα, τον Πέτσο και ένα σωρό ακόμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κρίθηκε ως αστοχία. Το ότι η 17 Νοέμβρη όμως επέλεξε απ' όλους όσους σχετίζονταν πραγματικά με το σκάνδαλο να εκτελέσει κάποιον που είχε κριθεί ένοχος απ' την εφημερίδα του Κουρή (άτυπο κομματικό όργανο του ΠΑΣΟΚ) δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Τύπο της εποχής.  

Η εφημερίδα «Πρώτη» στην έκτακτη έκδοσή της την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 1989 γράφει ότι η «Αυριανή» με δημοσίευμά της στις 11.9.1989 προτρέπει σε δράση τη 17Ν, αφού αναφέρεται σε προβοκάτσια την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα του Κουρή, σχεδιάζει η ΝΔ κατά του ΠαΣοΚ, καλεί ουσιαστικά τη 17Ν να εμφανιστεί πριν από τις εκλογές για να κριτικάρει τις πολιτικές εξελίξεις και να αναλάβει δράση εναντίον της κυβέρνησης Τζαννετάκη.

Η «Πρώτη» συνεχίζει: «Η σατανική όσο και αφελής αυτή υπόδειξη, μετά τη σημερινή δολοφονική ενέργεια, αποκτά ουσιαστικά διάσταση και είναι σκόπιμο να εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές».   Ο Χαρίλαος Φλωράκης, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου του 1989, δήλωσε για τον φόνο του Μπακογιάννη, ότι «η "Αυριανή" προετοίμασε το έγκλημα της 17Ν».  

Η «Απογευματινή» την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 1989 είχε ως πρώτο τίτλο «Πολιτικοί αρχηγοί: Να οι ηθικοί αυτουργοί. Το ΠαΣοΚ πίσω απ' τους φονιάδες. Αμεση σχέση κινήματος και εκτελεστών» και ο «Ελεύθερος Τύπος» της ίδιας ημέρας έγραφε: «Χτύπησε η πασοκική 17 Νοέμβρη».   Η «Αυγή» έγραψε την Τετάρτη 27.9.1989: «Η 17Ν ήξερε τι επιδίωκε: Να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη διαδικασία της κάθαρσης.

Να δημιουργήσει κλίμα έντασης και αναταραχής. Να αναιρέσει τη βούληση του ελληνικού λαού να πορευθεί ομαλά προς τις επικείμενες εκλογές και φυσικά να "αποδείξει" ότι τα σκάνδαλα του καλαμποκιού ή των υποκλοπών ή του Κοσκωτά δεν είναι δα μια τόσο σοβαρή υπόθεση ώστε να ασχολούμαστε με αυτήν».  

Στην ίδια έκδοση, ο Χαρίλαος Φλωράκης λέει: «Οι αυριανιστές ήσαν οι μόνοι που δεν αισθάνθηκαν για τον φόνο του Μπακογιάννη ντροπή. Κάποιοι βέβαια εμφανίστηκαν υποκριτικά συντετριμμένοι. Ενώ κάποιοι άλλοι – θρασείς, προκλητικοί, αγριάνθρωποι – δεν απέκρυπταν τον επόμενο στόχο τους: "Μετά τον Μπακογιάννη", έλεγαν, "σειρά έχει ο Κύρκος"!».


ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤ-1 Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 1989



Σημέρα, 25 χρόνια μετά η Αστυνομία διαθέτει την ομολογία του Βασίλη Τζωρτζάτου, ο οποίος είπε στην προανακριτική του κατάθεση ότι πήρε μέρος στη λήψη απόφασης της δολοφονίας.

Βάσει της κατάθεσής του, με τη δολοφονία εμπλέκονται ακόμη οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Ηρακλής Κωστάρης: «... Σε συνάντηση που είχαμε στα μέσα Αυγούστου 1989 εγώ, ο "Λάμπρος" (σ.σ.: Γιωτόπουλος), ο "Λουκάς" (σ.σ.: Κουφοντίνας) και ο "Μιχάλης" (σ.σ.: Σ. Ξηρός) με πρόταση του "Λουκά" και του "Λάμπρου" αποφασίσαμε την εκτέλεση του βουλευτή Μπακογιάννη. [...]

Την εκτέλεση έκαναν ο "Λουκάς", ο "Μιχάλης" και ο "Χάρης" (σ.σ.: Κωστάρης), χωρίς να ξέρω ποιος πυροβόλησε. Μετά την εκτέλεση και οι τρεις ήρθαν πεζή στο αυτοκίνητο όπου ήμουν εγώ».

Στη δική του κατάθεση ο Χριστόδουλος Ξηρός τονίζει: «Στη δολοφονία του Μπακογιάννη εγώ δεν συμμετείχα, πλην όμως, απ' όσα άκουσα στην οργάνωση, την ομάδα αποτελούσαν ο "Σταμάτης", ο αδελφός μου ο Σάββας, ο "Λουκάς", ο "Χάρης" και ο "Λάμπρος"».

Ο Μπακογιάννης ήταν 54 όταν έπεσε νεκρός στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Η ζωή του είχε ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου του 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας, όπως διαβάζω στην βικιπαίδεια. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του παπα - Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη.  

 Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωνσταντίας (Konstanz), στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών.  

Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.   Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την «Ντόιτσε Βέλλε» και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα.  

Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (1974) επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το 1982 ανέλαβε εκδότης - διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» ως το Φεβρουάριο του 1985. Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Μητσοτάκη.  

Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Ακολούθησε η Κυβέρνηση Τζαννετάκη, στο σχηματισμό της οποίας έλαβε ενεργό ρόλο, ως διαπραγματευτής μεταξύ του κόμματός του και του Συνασπισμού.

Λίγο πριν δολοφονηθεί, κατήρτησε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ευρυτανίας, το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως πολιτικός θεωρούνταν ήπιος και συναινετικός. Θεωρούσε επιβεβλημένη την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, την επούλωση των πληγών του Εμφυλίου και του Διχασμού και την Εθνική Συμφιλίωση. Ήταν επίσης εισηγητής, εκ μέρους της Ν.Δ., του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου που υπερψηφίστηκε και έγινε Νόμος το καλοκαίρι του 1989.   Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει.




Πηγή : lifo.gr









Η αλλαγή ονόματος στο Παιδείας θα κοστίσει πάνω από 800.000 ευρώ




Ανάλογο ποσό είχε χρειαστεί και το 2013 - Πρέπει να τυπωθούν νέα λογότυπα, σφραγίδες και πινακίδες - Πώς σχολιάζει τα «διπλά βαφτίσια» το Ποτάμι

Αρκετές χιλιάδες ευρώ αναμένεται να κοστίσει η αλλαγή του ονόματος του υπ. Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει όνομα.

Φυσικά η αλλαγή της ονομασίας έχει κόστος, καθώς θα πρέπει να τυπωθούν νέα λογότυπα του υπουργείου και άλλων φορέων που εποπτεύει ενώ αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στις σφραγίδες, στις πινακίδες σήμανσης κ.α

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» αυτή τη φορά η αλλαγή του ονόματος θα ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ.

Ανάλογο ποσό είχε χρειαστεί και το 2013 όταν και τότε υπουργείο άλλαξε πάλι ονομασία, καθώς στον τίτλο «μπαινοβγαίνουν» λέξεις όπως: Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλα, ανάλογα τις εμπνεύσεις της κάθε κυβέρνησης.

«Μου ζήτησαν 2.000 ευρώ μόνο για την νέα προμετωπίδα και φυσικά αποφάσισα να μην τα δώσω, αφού σκέφτηκα ότι σε λίγο μάλλον θα χρειαστεί να αλλάξουμε πάλι ονομασία», λέει στην εφημερίδα παλιός γενικός γραμματέα του υπουργείου.

Για αυτό άλλωστε σήμερα η ταμπέλα έξω από το κτίριο γράφει ακόμη υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, παρότι δεν ισχύει πια και έχει αλλάξει.

Το Ποτάμι: Πόσο κοστίζουν τα διπλά βαφτίσια του Υπουργείου Παιδείας;

Σφοδρή κριτική στην αλλαγή τίτλου του υπουργείου 2 φορές μέσα σε 8 μήνες άσκησε σήμερα το Ποτάμι, με ανακοίνωση που συνέταξε ο Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του κόμματος.

«Άραγε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αναλογισθεί και υπολογίσει το κόστος αυτών των αλλαγών;» διερωτάται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, καλώντας τον νέο Υπουργό Παιδείας να ενημερώσει τους πολίτες σε τι αφορά η δαπάνη (σφραγίδες, φακέλους, λογότυπα κλπ.) και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετονομασίας του Υπουργείου Παιδείας τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2015.

«Μήπως τελικά θα πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο και να κρατήσουμε ένα σταθερό όνομα;» ρωτά η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Εν κατακλείδι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκει κάθε φορά χρήματα για τις αλλαγές στον τίτλο του Υπουργείου Παιδείας και τη δημιουργία νέων υπουργικών θέσεων αλλά «δε βρίσκει» για τις ίδιες τις ανάγκες της Παιδείας».

Πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας: «Μια ονομασία δεν είναι απλώς αλλάζω το όνομα και τελειώσαμε»

Για το κόστος της μετονομασίας του Υπουργείου Παιδείας μίλησε σήμερα στον ΒήμαFM ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, Θ. Κυριαζής, αναφερόμενος αναλυτικά στις αλλαγές που αυτή συνεπάγεται.

«Μια ονομασία δεν είναι απλώς αλλάζω το όνομα και τελειώσαμε, είναι όλα τα συνακόλουθα. Ειδικά το υπουργείο Παιδείας μόνο, χωρίς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που είναι τώρα, έχει 198 περίπου εποπτευόμενους φορείς. Ο κάθε φορέας από αυτούς πρέπει να αλλάξει τα πάντα. Από λογότυπα μέχρι σφραγίδες», επισήμανε στην εκπομπή του Μ. Παπαπαναγιώτου και Α. Παπαστάθη ο κ. Κυριαζής.

Όπως πρόσθεσε, «στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν 1,5 εκατ. περίπου μαθητές» για τους τίτλους σπουδών των οποίων πρέπει να αλλάξουν όλα τα λογότυπα κι επίσημα χαρτιά.

«Πρέπει να είναι από την αρχή, δεν μπορείς να κολλήσεις από πάνω μια κορδέλα και να πεις "αλλάζω έτσι το όνομα". Κι επίσης, όλη η αλληλογραφία που γίνεται είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, δεν μιλάω για την εσωτερική, αλλά για αλληλογραφία που υπάρχει, 198 εποπτευόμενοι φορείς συν το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι τεράστιο, όλες οι διευθύνσεις σπουδών που υπάρχουν, 160 διευθύνσεις πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας… Όλα αυτά είναι έγγραφα», συμπλήρωσε ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας.



Πηγή


Η περίπτωση Τζιτζικώστα ανοίγει θέμα δυαρχίας στη Νέα Δημοκρατία




ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΩΣ ΤΟ 2019

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη τις υπογραφές των 49 στελεχών της ΝΔ συν την 50η του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητά του και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι τις αναζητούν, η περίπτωση να μπει στην κούρσα της διαδοχής στη ΝΔ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας φέρνει στο προσκήνιο την πιθανότητα δυαρχίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας λόγω της θεσμικής του θέσης δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής μέχρι το 2019. Ετσι, στην περίπτωση που θα αναδεικνυόταν νέος πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία, δεν θα είχε τη δυνατότητα να ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως μετέδωσε χθες το Mega, στο βραδινό του δελτίο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως είχε συναντήσεις στην Αθήνα με στελέχη του κόμματος.

Μέχρι στιγμής, δεδομένη είναι μόνο η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοινώθηκε επισήμως αμέσως μετά την εκκίνηση των διαδικασιών από τον Ευ.Μεϊμαράκη. Μάλιστα, ο «γαλάζιος» πρώην υπουργός έχει ήδη συγκεντρώσει τις απαραίτητες 50 υπογραφές στελεχών που απαιτούνται για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του. Η τελευταία εξ αυτών, σε μία συμβολική κίνηση, είναι αυτή του πατέρα του και επίτιμου προέδρου του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος εξέφρασε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αν και συνδέει την τελική του απόφαση με την στάση που θα κρατήσει ο νυν πρόεδρος. Εάν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης διεκδικήσει εκ νέου το κορυφαίο κομματικό αξίωμα, ο κ.Κεφαλογιάννης δεν πρόκειται να συμμετέχει, όπως είπε νωρίτερα σήμερα.

Κατά πολλούς κομβική για την επιλογή Μεϊμαράκη είναι η συνάντηση που θα έχει με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στην «ομάδα» Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη εξετάζουν επίσης τη λίστα με τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να κάνουν τις κατάλληλες επαφές για τις αντίστοιχες υπογραφές. Μέχρι στιγμής, η υποψηφιότητα του πρώτου θεωρείται πιθανή, ενώ ο δεύτερος έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει.

Αντίστοιχη πρόθεση συμμετοχής στην κούρσα της διαδοχής έχει εκφράσει και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ενώ πληροφορίες θέλουν την ίδια πρόθεση να έχει και ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας.


Πηγή : ethnos.gr


ΠΑΣΟΚ: Η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει το αποτέλεσμα της πρώτης





Η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει το αποτέλεσμα της πρώτης.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «μόνο που τώρα τους γνώρισαν όλοι και ξέρουν ότι δεν έχουν τίποτα καλό και νέο να περιμένουν. Η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει το αποτέλεσμα της πρώτης. Χωρίς όμως τις αυταπάτες των αρχών της χρονιάς. Και με την ελπίδα να αναζητείται». «Ίδια λόγια, ίδιοι σχεδόν άνθρωποι, ίδια συνθήματα», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.


Πηγή : newsbeast.gr



Τα κατάφερε πάλι άνω - κάτω το κοινοβούλιο με το σίριαλ του γραφείου της εκτός βουλής Ζωής




Γιατί άλλαξε η κλειδαριά του γραφείου, ποιος ο ρόλος του γραμματέα της Βουλής Γιώργου Θαλάσση και τι λέει η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σε σίριαλ σεναρίου συνωμοσίας εξελίσσεται η υπόθεση με το γραφείο Ν. 207 της Βουλής και το κλειδί του.

Το νέο επεισόδιο περιλαμβάνει ως πρωταγωνιστές έναν κλειδαρά, τον γραμματέα της Βουλής Γιώργο Θαλάσση, ορισμένους υπαλλήλους και κάποιους δημοσιογράφους που πίστεψαν πως έπιασαν "λαβράκι". Συγκεκριμένα όταν είδαν να πραγματοποιούνται εργασίες στο συγκεκριμένο γραφείο και να αλλάζουν την κλειδαριά θεώρησαν ότι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις τους και πως ο χώρος προορίζεται για το προσωπικό γραφείο της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Αυτό παρά το γεγονός ότι η ίδια το είχε διαψεύσει πριν από λίγες ώρες και μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, όπου έγραψε: «Το περί γραφείου, κλειδιού και άλλων δαιμονίων είναι ψευδές».


Τι είχε συμβεί όμως και γιατί άλλαξε η κλειδαριά;

Η λύση του "μυστηρίου" δεν ήταν δύσκολη υπόθεση, καθώς δόθηκε με ένα απλό τηλεφώνημα σε υπηρεσιακό παράγοντα της Βουλής που ασχολείται με χωροταξικές αλλαγές. Ο συγκεκριμένος λοιπόν ξεκαθαρίζει πως δεν έχει υπάρξει εντολή για την μετατροπή του χώρου σε γραφείο της κυρίας Κωνσταντοπουλου και πως θα παραμείνει στην διεύθυνση της βιβλιοθήκης. Παραδέχεται ωστόσο ότι εξηγήσεις για την αλλαγή του κλειδιού δεν έχουν δοθεί εκτιμώντας ότι η αναστάτωση εντάσσεται στην βεντέτα και στον πόλεμο νεύρων που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ της προέδρου και των υπαλλήλων.


Η αρχή της ιστορίας

Η αρχή έγινε όταν αιφνιδιαστικά και χωρίς εξηγήσεις ο γραμματέας της Βουλής Γιώργος Θαλάσσης και στενός συνεργάτης της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να κλειδώσει το γραφείο 207, απαγορεύοντας την είσοδο στους εργαζόμενους της βιβλιοθήκης που έως τότε το επισκέπτονταν απρόσκοπτα για να επεξεργαστούν τα σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονται εκεί.

Αμέσως η διευθύντρια της βιβλιοθήκης συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας ζητώντας να της επιστραφεί το κλειδί. Η επιστολή όμως διέρρευσε στον Τύπο. Οι διακινητές μάλιστα μαζί με την επιστολή μεταβίβασαν και την εκτίμηση που από ορισμένους δημοσιογράφους φιλτραρίστηκε ως πληροφορία πως ο χώρος "καταλήφθηκε" προκειμένου να γίνει προσωπικό γραφείο της κυρίας Κωνσταντοπούλου για την μετά προεδρική εποχή. Ως πρώην πρόεδρος της Βουλής άλλωστε δικαιούται γραφείο και μετακλητούς υπαλλήλους. Η εκτίμηση τελικά έγινε ρεπορτάζ διαμορφώνοντας ένα ακόμα επεισόδιο στην εννεάμηνη παρουσία της κυρίας Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο του κοινοβουλίου. Η ίδια πάντως φέρεται να μην επιθυμεί να κάνει χρήση των προνομίων της ως πρώην πρόεδρος και να μην κρατήσει γραφείο. Ορισμένοι όμως φαίνεται πως επιθυμούν το αντίθετο με αποτέλεσμα να αναζητούν χώρο για να την κρατήσουν έστω και με αυτό τον παράδοξο τρόπο.


Πηγή : protothema.gr


«Εκπτωση» 60% σε όσους έχουν προσφύγει για φορολογικές υποθέσεις



Με την καταβολή του 40% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό μπορούν να «καθαρίσουν» όσοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών, ή στα διοικητικά δικαστήρια. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα εισπρακτικό σχέδιο, το οποίο εφόσον γίνει δεκτό από τους πιστωτές της χώρας (έχει την αρχική έγκριση των τεχνικών κλιμακίων) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει περίπου σαν «περαίωση», αλλά υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί και εν συνεχεία αμφισβητηθεί από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια περίπου δύο ή τριών μηνών και όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στην «περαίωση» ελεγμένων υποθέσεων πληρώνοντας εφάπαξ ένα ποσό της τάξης του 40% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, θα «κλείνει» οριστικά η υπόθεση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περισσότερες από 87.000 φορολογικές υποθέσεις, με την αξία τους να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Επίσης, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχουν υποβληθεί από τις αρχές του έτους μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο 8.471 προσφυγές με τις οποίες οι ελεγχόμενοι αμφισβητούν τις πράξεις των ελεγκτικών αρχών. Από τον τεράστιο αυτό όγκο των προσφυγών η ΔΕΔ αποφάσισε για τις 5.928 εξ αυτών τα εξής:

• Δεκτές έγιναν μόλις οι 345 προσφυγές.

• Απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες οι 2.991.

• Με τις 2.592 υπόλοιπες δεν ασχολήθηκαν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία για εξέτασή τους.

Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τη σύσταση της Επιτροπή ανέρχονται σε 20.791. Από αυτές εξετάστηκαν οι 14.021, ενώ έγιναν δεκτές μόλις 1.718. Δηλαδή 6.165 απορρίφθηκαν, ενώ 6.105 δεν κατέστη ποτέ εφικτό να εξεταστούν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία. Μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, 7.623 ελεγχόμενοι που αμφισβήτησαν και τις αποφάσεις της Επιτροπής προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές της χώρας διαπιστώνουν ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα για τα οποία συστάθηκε. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για μία ακόμη φορά. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται να οδηγούν στην καταβολή ποσού που ανέρχεται στο 40% των φόρων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους ελεγχόμενους.

Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει μόλις το 1% από τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι με το ανωτέρω σχέδιο μπορούν να τονωθούν τα έσοδα του Δημοσίου που παρουσιάζουν απόκλιση άνω των 4 δισ. ευρώ και να «αδειάσει» η δεξαμενή των προσφυγών που έχουν κατατεθεί αλλά και των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια.


Έντυπη Καθημερινή


Tέλη κυκλοφορίας: Νέος τρόπος υπολογισμού και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη



Κριτήριο ο αριθμός των ΙΧ που έχει στην κατοχή του ένα νοικοκυριό - Θα αθροίζουν τα κυβικά όλων των ΙΧ της οικογένειας - Μπαίνει και «ηλικιακό» κριτήριο των αυτοκινήτων - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι θα τη γλυτώσουν

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Πηγές προσκείμενες στο ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως οι αλλαγές είναι πολύ πιθανό να ισχύσουν αι για τα τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από φέτος (τέλη κυκλοφορίας 2016).
Επισήμως το υπουργείο διαψεύδει ότι υπάρχσι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή το θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή το θέμα να εξεταστεί και δεν προσδιορίζει ποια θα είναι αυτή.

Σύμφωνα λοιπόν με οικονομικές πηγές αλλά και ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star,  το σχέδιο που εξετάζεται έχει τα εξής βασικά σημεία:

- Εισαγωγή κριτηρίου συνολικού αριθμού ΙΧ ανά νοικοκυριό. Τα νοικοκυριά με δυο ενήλικες που έχουν τρίτο ή και τέταρτο ΙΧ θα επιβαρυνθούν σε σχέση με όσα καταβάλλουν σήμερα. Αντίστοιχα το νοικοκυριό με έναν φορολογούμενο και περισσότερα από ένα ΙΧ επίσης θα επιβαρυνθούν.

- Εισαγωγή κριτηρίου αθροίσματος κυβικών των ΙΧ κάθε νοικοκυριού. «Όποιος έχει ένα οικογενειακό ΙΧ και ένα «χιλιάρι» για δεύτερο δεν θα επιβαρυνθεί», λένε αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ που επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις. «Γιατί όμως να μην πληρώσει περισσότερα το εύπορο νοικοκυριό που διαθέτει δύο ή τρία οχήματα μεγάλου κυβισμού» προσθέτουν.

- Εεισαγωγή κριτηρίου εμπορικής αξίας κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά. Σήμερα το ύψος των τελών των καινούργιων αυτοκινήτων υπολογίζεται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους.
Στο υπουργείο Οικονομικών ότι αυτός ο υπολογισμός ευνοεί σημαντικά φορολογούμενους που αγοράζουν ακριβά ΙΧ σε σχέση με φορολογούμενους που έχουν ΙΧ με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά αλλά είναι μοντέλα πριν το 2010.

Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ανήλθαν το 2014 στα περίπου 1,1 δισ. ευρώ και με τις παραπάνω παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά με επιβάρυνση, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, των νοικοκυριών που διαθέτουν φοροδοτική ικανότητα.


Πηγή


Για 15η ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στο ΤΕΙ Αθήνας από 20 αντιεξουσιαστές




Η ομάδα αντιεξουσιαστών που έχει κάνει κατάληψη στον χώρο ζητάει τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο Νίκο Ρωμανό για ένα νόμο που έχει ψηφιστεί και καθυστερεί να εφαρμοστεί  έχοντας μέσα ειδική διάταξη συγκεκριμένα για χάρη του Ρωμανού που ο υπουργός δικαιοσύνης την συμπεριέλαβε στο εγκληματικό νομοσχέδιο που πέρασε από την βουλή και μέσα από αυτό απελευθερώνονται κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων πολύ σκληροί κακοποιοί.


Η συνέλευση του ΤΕΙ Αθήνας εκφράζει την αγανάκτησή αλλά χωρίς να λαμβάνει μέτρα να πετάξει έξω 20 αντιεξουσιαστές που κάνουν πάρτι έχοντας σε ομηρία χιλιάδες φοιτητές.

Η πολιτεία μάλλον δεν έχει την θέληση να λήξει όλη αυτή η εγκληματική συμπεριφορά κατά των φοιτητών και της παιδείας γενικότερα γιατί εάν ήθελε μπορούσε άμεσα να τερματίσει την παράνομη κατάληψη.

Δυστυχώς τα πράγματα γίνονται χειρότερα αντί να γίνουν καλύτερα και η παιδεία απαξιώνεται όλο και περισσότερο όπως φαίνεται και από τις νέες τοποθετήσεις υπουργών και υφυπουργών στο αρμόδιο υπουργείο.