Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης

 


Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την τετραμερή σύσκεψη με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Mario Draghi, της Ισπανίας, Pedro Sánchez και της Πορτογαλίας, António Costa.



Κάναμε πιστεύω σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής απάντησης στη δραματική αύξηση των τιμών ενέργειας.

Χρειάστηκε, δυστυχώς, αγαπητέ Mario, αγαπητέ Pedro, αγαπητέ António να συμμετάσχω μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της ασθένειάς μου από τον Covid. Ετσι στερήθηκα την εξαιρετική φιλοξενία του Mario. Όμως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τη συζήτηση και το συντονισμό με τους φίλους Πρωθυπουργούς σε ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των χωρών μας, όπως τονίστηκε και από τους τρεις προλαλήσαντες.

Και μιλάω για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα διεθνώς, κυρίως όμως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. Για την απειλή, με άλλα λόγια, του πληθωρισμού σήμερα, αλλά και τις προοπτικές της υπέρβασής του και της επιστροφής στην ανάπτυξη αύριο.

Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, που αφορά κυρίως τα πιο ευάλωτα στρώματα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης αλλά και τις επιχειρήσεις μας, και κυρίως τις πιο μικρές επιχειρήσεις μας, απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως και αποτελεσματικά μόνη της μία τέτοια κρίση. Γιατί όταν οι τιμές του ηλεκτρισμού, της θέρμανσης, αυξάνονται πέντε-έξι φορές, κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να τις καλύψει.

Συνεπώς, οι τέσσερις χώρες μας συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Όπως ανέφερε και ο Pedro και ο Mario και ο António, κάθε χώρα έχει δρομολογήσει το δικό της εθνικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Χθες, εμείς ανακοινώσαμε μια πρόσθετη δέσμη ρυθμίσεων, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε αθροιστικά οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το φθινόπωρο να πλησιάζουν τα 4 δισεκατομμύρια.

Θα επαναλάβω, όμως, αυτό το οποίο είπαν και οι υπόλοιποι Πρωθυπουργοί: οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Και γι΄ αυτό και προτείνουμε, σε πρώτη φάση, να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού.

Όλοι πιστεύουμε στις ελεύθερες αγορές, αλλά πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Κι όταν αυτό ξεκάθαρα δεν συμβαίνει, όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε έρχεται η ώρα κάποιας κεντρικής ρύθμισης, κάποιας κεντρικής παρέμβασης. Αυτή είναι και η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση εισηγούμαστε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Και είμαι σίγουρος ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά -όπως είπε και ο Pedro- πρέπει να πάρουμε αποφάσεις άμεσα, να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων, των πολιτών μας. Δεν γίνεται σε επίπεδο διπλωματίας να απαντάμε από κοινού, και σωστά, στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά να μην συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας που πλήττεται από αυτήν. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που απειλεί την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Πρόκειται όμως και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα και στη δημοκρατία. Μπορεί αυτή η ενεργειακή κρίση να ξυπνήσει ξανά τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας. Και σε αυτό το πεδίο πληρώσαμε, ειδικά εμείς στην Ελλάδα, βαρύ τίμημα τα δέκα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρέπει να ξαναδούμε, σε καμία περίπτωση, τα ίδια φαινόμενα.

Γι’ αυτό και πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να παρεμβαίνουμε δραστικά και άμεσα, όταν απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση και αυτή η ευρωπαϊκή παρέμβαση, η άμεση, δεν θέτει σε αμφισβήτηση -όπως είπαν και οι φίλοι συνάδελφοι Πρωθυπουργοί- τους κεντρικούς μας άξονες για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Με περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -και οι τέσσερις χώρες είμαστε εξαιρετικά ανταγωνιστικές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας- με διαφοροποίηση ως προς τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, με περισσότερο LNG, με έμφαση στις διασυνδέσεις, να δούμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διασυνδέσεις της ιβηρικής χερσονήσου με τη Γαλλία, στις διασυνδέσεις της Ελλάδος με την Ιταλία, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την αφρικανική ήπειρο. Και βέβαια να εξακολουθούμε να επενδύουμε στην εξοικονόμηση, καθώς η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή την οποία δεν καταναλώνουμε ποτέ.

Τέλος, μία γρήγορη αναφορά στα ζητήματα της Στρατηγικής Πυξίδας. Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι το κείμενο το οποίο πιστεύουμε ότι θα εγκρίνουμε στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι φιλόδοξο, με τις μικρές προσαρμογές που ακόμα χρειάζεται να γίνουν. Και τα γεγονότα στην Ουκρανία έρχονται να αποδείξουν αφενός την ανάγκη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον αναθεωρητισμό και στις επιβουλές των τρίτων μερών, αλλά και την ανάγκη της συνεργασίας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ΝΑΤΟ.

Είναι ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν έντονα τους επόμενους μήνες, όπως θα μας απασχολήσει βέβαια και η αύξηση των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών και ο τρόπος με τον οποίο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις σημαντικές επενδυτικές δαπάνες που σίγουρα θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς μας. Γίνονται όμως για έναν κοινό, έναν ουσιαστικό, έναν ευρωπαϊκό σκοπό.

Τέλος, αγαπητέ Mario, να εκφράσω δημόσια τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν, σήμερα που μιλάμε, στην Ουκρανία, ειδικά στη Μαριούπολη. Γνωρίζετε το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την πόλη αυτή, η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, καθώς εκεί κατοικούν παραπάνω από 100.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί.

Και επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει -όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης- να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης το οποίο και βομβαρδίστηκε τις τελευταίες ημέρες, ως μια μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία, όταν με το καλό, σύντομα ελπίζουμε, τελειώσουν οι εχθροπραξίες.

Και πάλι ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου έδωσες, αγαπητέ Mario, να συμμετέχω έστω και διαδικτυακά σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση. Και θα σας δω από κοντά, με το καλό, σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες.



Ο Πούτιν είχε χαρίσει σκουλαρίκια 50.000 ευρώ στην πρώην (ακροδεξιά) ΥΠΕΞ

 


Σάλος στην Αυστρία!!!

Οι εικόνες από το χορό της τότε υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας και μέλους του ακροδεξιού FPÖ, Κάριν Κνάισλ με τον προσκεκλημένο στο γάμο της, Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν προκαλέσει αίσθηση πριν από τρία χρόνια ανά την υφήλιο.

Ως γαμήλιο δώρο ο Ρώσος πρόεδρος της έφερε ένα σαμοβάρι, λουλούδια και μια χορωδία Κοζάκων του Ντον, όπως είχε γίνει τότε γνωστό. Εκείνο που δεν είχε διαρρεύσει, ήταν το ζευγάρι σκουλαρίκια με ζαφείρια συνολικού βάρους 22,9 γραμμαρίων και λευκόχρυσο αξίας περίπου 50.000 ευρώ που είχε χαρίσει ο Πούτιν στην τότε ΥΠ ΕΞ της Αυστρίας.

Η κόντρα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που παρουσιάζει η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung η Κνάισλ συγκρούστηκε σφοδρά με το υπουργείο της για την ιδιοκτησία των σκουλαρικιών. Το υπουργείο υποστήριζε ότι αποτελούν κρατική περιουσία, ενώ εκείνη έλεγε ότι ήταν προσωπικό δώρο.


Κάποια στιγμή φαίνεται ότι βρέθηκε λύση στο πρόβλημα με μια συμφωνία δανεισμού εφ’ όρου ζωής των σκουλαρικιών στην Κνάισλ, τα οποία οι κληρονόμοι της ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν μετά το θάνατό της στο αυστριακό κράτος.


Ωστόσο η Κνάισλ συνέχισε να αμφισβητεί τη συμφωνία περιγράφοντάς της ως «θηλιά». Σύμφωνα με το υπουργείο τα σκουλαρίκια φυλάσσονται από τον Φεβρουάριο του 2020 σε κρατικό θησαυροφυλάκιο, όπως γράφει η Kronen Zeitung.

Ευρωκοινοβούλιο: Η Κνάισλ «αρνητικό παράδειγμα» της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η πρώην υπ Εξ της Αυστρίας επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς σε έκθεση του ευρωκοινοβουλίου κατονομάστηκε μαζί με το κόμμα της, το FPÖ και τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ , που κατέχει πόστα σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας, ως αρνητικό παράδειγμα της επιρροής που ασκεί το Κρεμλίνο στην ΕΕ.

Πέραν τούτου και παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, η Κνάισλ επιβεβαίωσε επανειλημμένα ότι θέλει να διατηρήσει τη θέση της στο εποπτικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδα Die Presse, η πρώην διπλωμάτης έχασε πάντως ένα άλλο πόστο, εκείνο της Α' Αντιπροέδρου της Εταιρείας Πολιτικών-Στρατηγικών Σπουδών (STRATEG). Η Κνάισλ παραιτήθηκε από τον στρατιωτικό-πολιτικό σύνδεσμο που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η αποχώρησή της δεν ήταν εντελώς οικειοθελής.

Η πρώην υπ ΕΞ της Αυστρίας αρνείται να πάρει αποστάσεις από τον Πούτιν

Σε συνέντευξή της στο RTL η Κνάισλ τόνισε ότι δεν μετάνιωσε για το χορό της με τον Πούτιν στο γάμο της. Είπε ότι η ζωή της έχει πλέον «καταστραφεί», αλλά δεν θέλει να αποστασιοποιηθεί από τον Πούτιν, επειδή δεν της έμειναν «και πολλά πέρα από την εύνοιά του».


Η Κνάισλ επέκρινε επίσης την πατρίδα της, την οποία εγκατέλειψε για να πάει στη Γαλλία. «Υποχρεώθηκαν να φύγω, δεν το έκανα οικειοθελώς», είπε. Υποστήριξε δε ότι έφυγε από την Αυστρία επειδή συνάντησε πολύ αρνητική στάση και της απαγορεύτηκε de facto η εργασία, καθώς λόγω της εγγύτητάς της με τον Πούτιν δυσκολευόταν ως επιστήμονας να βρει δουλειά.


iefimerida



Επιμένει η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ότι η αλήθεια βρίσκεται μόνο στο OPEN

 


Συνεχίζει τις  προκλητικές προπαγανδιστικές αναρτήσεις η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, θεωρώντας ως πρότυπο για να μαθαίνει την Ρώσικη προπαγάνδα του δικτάτορα Πούτιν ο Έλληνας πολίτης το κανάλι Open.

Αυτή τη φορά, η πρεσβεία του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, με ανάρτηση στο Twitter, προέβαλε μία νεαρή ομογενή από τη Μαριούπολη , η οποία μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Open ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι Ουκρανοί στρατιώτες τους σταμάτησαν και τους απείλησαν, ενώ ρωσικά τανκς προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν.

«Νεαρή κοπέλα της Μαριούπολης που έφτασε στην Ελλάδα: Μας σταμάτησαν Ουκρανοί στρατιώτες και μας απειλούσαν. Μετά οι στρατιώτες στα ρωσικά τανκς προσπαθούσαν να μας ηρεμήσουν», αναφέρει η ανάρτηση.



Το σχέδιο απόδρασης Δημάκη με συνεργούς αριστερά και ακροαριστερά πέτυχε


 

Επειδή είναι αρκετοί οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές, τρομοκράτες, αντιεξουσιαστές και κακοποιοί γενικότερα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί και να μην επιτρέπουν να τους επηρεάζουν στημένες αντιδράσεις κάθε είδους.

Σχέδιο απόδρασης ήταν η απεργία πείνας και δίψας για εκπαιδευτική άδεια, του Βασίλη Δημάκη. Το είχε σχεδιάσει καλά εδώ και χρόνια, είχε συνεργούς όλους τους Συριζαίους, ακροαριστερούς και αριστερούς που έβγαιναν στα κανάλια, φώναζαν στην βουλή και έκαναν πορείες συμπαράστασης για τον σύντροφο κακοποιό.




12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που είχε χορηγηθεί στον καταδικασμένο κρατούμενο των φυλακών Κορυδαλλού, σταμάτησε να εκπέμπει σήμα, το σχέδιο πέτυχε και οι συνεργοί του κακοποιού Βασίλη Δημάκη που πίεζαν για να πετύχει το σχέδιο απόδρασης, είναι γνωστοί σε όλους μας.

Ο κακοποιός σύντροφος Δημάκης, ήταν προγραμματισμένο να δώσει το «παρών» σε μάθημα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, όπου φοιτά, όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ. 



Το τελευταίο ίχνος του καταγράφηκε στην περιοχή της Νίκαιας.

Μόλις είχε πετύχει το σχέδιο του σύντροφου κακοποιού Δημάκη, με την βοήθεια των συνεργών του στον ΣΥΡΙΖΑ, ακροαριστερών και αριστερών είχε γράψει στο facebook που διέθεται και απο αυτό άν και βαρυποινίτης : «Μόλις γύρισα από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο, ήταν η εισαγγελέας εφέτης, μου έδωσε την άδειά μου, είπε να σταματήσω να κάνω κακό στον εαυτό μου και ότι είχε γίνει ένα μπέρδεμα, γι’ αυτό το λόγο καθυστερούσαν να μου δώσουν την άδειά μου!». Τα παραπάνω ανέφερε την περασμένη Τρίτη σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ενημέρωνε παράνομα, ο Βασίλης Δημάκης, ανακοινώνοντας ότι σταματά την απεργία πείνας και δίψας που είχε ξεκινήσει μια ημέρα πριν, ζητώντας από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αδειών τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Από εχθές «ο ληστής με το καλάσνικοφ», ο σύντροφος Βασίλης Δημάκης που έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 44 ετών για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία, το έχει σκάσει κατά το κοινός λεγόμενο.




Συνεχίζονται οι δολοφονίες αμάχων από τους εκτελεστές του δικτάτορα Πούτιν


 

Ακόμα μια πολυκατοικία στο Κίεβο δέχτηκε πλήγμα από ρουκέτα των Ρώσων εκτελεστών του δικτάτορα Πούτιν, και οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για ένα νεκρό και 4 τραυματίες.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός κοινοβουλευτικός Σερχίι Ταρούτα ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι στο θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, μιλώντας δήθεν για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ, είχαν καταφύγει ακόμη περισσότεροι άμαχοι από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και διασώθηκαν.

Ως τώρα, οι αρχές στην πόλη έκαναν λόγο για κάπου 1.000 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν και πόσοι νεκροί υπάρχουν.




Οργισμένη διάψευση Παναγιωτόπουλου για τα fake news του Ακάρ

 



Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τις αναφορές του Τούρκου ομολόγου του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης τους έθεσαν επι τάπητος και θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου».

Ασφαλώς και δεν τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για οφέλη και για τις δύο χώρες από την συνεκμετάλλευση τόσο σε τουριστικό επίπεδο όσο και όσον αφορά στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Αρχιπελάγους.



Βουλγαρία: Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ


 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, συνελήφθη αργά την Πέμπτη στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που συνδέεται με τις έρευνες της εισαγγελίας της ΕΕ, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού, Μέντα Στογιάνοβα, καθώς και η σύμβουλος ΜΜΕ του Μπορίσοφ, Σεβνταλίνα Αρναούντοβα, συνελήφθησαν επίσης, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με 120 υποθέσεις της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλγαρία. Έρευνες και κατασχέσεις πραγματοποιούνται σε πολλές διευθύνσεις. Οι Boyko Borisov, Vladislav Goranov, Menda Stoyanova και Sevdalina Arnaudova κρατούνται αυτή τη στιγμή», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο Σάμπυ Μιωνή κέρδισε τη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση με την Γιάννα Παπαδάκου της πήρε το σπίτι

 


Δικαίωση για τον Σάμπυ Μιωνή, στην αντιδικία που είχε με τη Γιάννα Παπαδάκου, ήταν η απόφαση υπ’ αριθμόν 420/2022 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο Ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας είχε ασκήσει αγωγή καταδολίευσης σε βάρος της δημοσιογράφου, της κυπριακής εταιρείας - βιτρίνα «Promanus Limited», καθώς και των οργάνων διοίκησης της εταιρείας, επειδή η Παπαδάκου, προκειμένου να μην τον αποζημιώσει για συκοφαντικό δημοσίευμα, πούλησε εικονικά το σπίτι της  στην κυπριακή off shore.  Το δικαστήριο, διέρρηξε, ακύρωσε δηλαδή, την πώληση του μεριδίου που κατέχει η δημοσιογράφος στο οικογενειακό ακίνητο -πρόκειται για το ½ εξ αδιαιρέτου μεζονέτας στα Μελίσσια- και επιπροσθέτως επιδίκασε αποζημίωση 20.000 ευρώ στον Μιωνή για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Τα γεγονότα που οδήγησαν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως περιγράφονται στο κείμενο της απόφασης είναι τα ακόλουθα: Ο Μιωνής προσέφυγε στο Ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου, ζητώντας αποζημίωση για συκοφαντικό δημοσίευμα της Παπαδάκου στο «Βήμα της Κυριακής». Σε αυτό, τον κατηγορούσε ψευδώς για δήθεν οφειλές του στο αμερικανικό δημόσιο και για δήθεν φορολογική εμπλοκή του στην Λίστα Λαγκάρντ, κάτι που η δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον ενάγοντα, δεν έχει σταματήσει να κάνει με πολλά και συνεχή συκοφαντικά δημοσιεύματά της, αδιάλειπτα, μέχρι και σήμερα.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, της 22ηςΙουλίου 2014, που καταδίκασε τη δημοσιογράφο να καταβάλει στον επιχειρηματία το ποσό των 116.290 λιρών Αγγλίας (128.000 ευρώ), κηρύχθηκε αμετάκλητα εκτελεστή στην Ελλάδα, με απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου 2019. Επειδή δεν βρέθηκαν χρήματα στην κατοχή της Παπαδάκου, το δικαστήριο επέβαλλε συντηρητική κατάσχεση στο 50% του μεριδίου της στην διώροφη μεζονέτα που κατέχει από κοινού με τον σύζυγό της. 

Τον Αύγουστο του 2019, ενώ η Παπαδάκου γνώριζε την απόφαση του Αρείου Πάγου, κατά τη διάρκεια της εκ του νόμου αναστολής κάθε πράξης εκτελέσεως, πούλησε το μερίδιο της, της κατοικίας στα Μελίσσια, στην κυπριακή εταιρεία «PromanusLimited», αντί μόλις 5.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του μεταβιβασθέντος ποσοστού κυριότητας εκτιμήθηκε στα 83.649 ευρώ. Παρά την πώληση του μισού σπιτιού, η Παπαδάκου συνέχισε να ζει με τον σύζυγό της στην οικογενειακή μεζονέτα.

Η κυπριακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ιδρύθηκε στην Λευκωσία στις 22 Μαρτίου 2019, αρχικά με την επωνυμία Holdsway Holding Limited, η οποία τον επόμενο μήνα άλλαξε σε  Promanus Limited, με αντικείμενο «γενικό εμπόριο και άλλα». Το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν 1.000 ευρώ και μοναδικός μέτοχος η εταιρεία MNL Mercury (Nominees) Limited, με την ίδια έδρα στη Λευκωσία.

Στη δίκη ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι Κύπριοι συνεργοί της Παπαδάκου κατέθεσαν ότι πίσω από την εταιρεία «Promanus Limited» βρισκόταν ο σύζυγός της, Παντελής Τάφας, ο οποίος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος της συγκεκριμένης κυπριακής εταιρείας και συνιδιοκτήτης του υπολοίπου ½ εξ αδιαιρέτου της μεζονέτας–κατοικίας τους στα Μελίσσια, στην οποία και σήμερα διαμένουν.

Σημειώνεται ότι η Γιάννα Παπαδάκου κλήθηκε πρόσφατα από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου σχετικά με τη συμμετοχή της στην καταγγελλόμενη από τον Σάμπυ Μιωνή εγκληματική οργάνωση που στοχοποίησε τον ίδιο, για λόγους οικονομικούς και το δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου, για λόγους πολιτικούς.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε ότι η πώληση του ½ εξ αδιαίρετου του ακινήτου της Παπαδάκου έγινε εικονικά, και σε συμπαιγνία δική της  με τα όργανα διοίκησης της αγοράστριας, κυπριακής εταιρείας - βιτρίνας και των οργάνων διοίκησής της. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια μεθόδευση, μέσω της οποίας η εναγόμενη διατήρησε την χρήση των ακινήτων της, χωρίς  ωστόσο να μπορεί πλέον ο ενάγων ως δανειστής της να ικανοποιήσει την επίδικη απόφασή του, αφού η εναγομένη δεν φέρει ικανή προς αυτό κινητή ή ακίνητη περιουσία, μετά την επίδικη απαλλοτρίωση», γράφει η απόφαση του δικαστηρίου. 

Οι παραπάνω πράξεις, συνεχίζει η απόφαση, «συνιστούν ιδιαίτερα τεχνάσματα», ώστε να «καταστεί αδύνατη η ικανοποίηση της απαίτησης του ενάγοντα. Η ως άνω συμπεριφορά των εναγόμενων, η οποία είναι αξιόμεμπτη συνιστά καταδολίευση σε βάρος του ενάγοντος, αλλά και αδικοπραξία, καθόσον οι εναγόμενοι ενήργησαν με βάση σχέδιο που κατέστρωσαν από κοινού, επιδιώκοντας την μη ικανοποίηση του ενάγοντος και συνεπώς η συμπεριφορά τους αξιολογείται ότι εμπεριέχει συμπαιγνία που βρίσκεται πέρα από το δόλο του οφειλέτη και τη γνώση τρίτου». Για τον λόγο αυτό επιδικάστηκε η επιπλέον αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης στον Μιωνή.  

Ο Μιωνής έχει καταθέσει και δεύτερη αγωγή κατά της Παπαδάκου και του συζύγου της, μετά την αποκάλυψη των Κύπριων οργάνων διοίκησης της εταιρείας βιτρίνα «Promanus Limited» ότι πίσω από αυτήν την εταιρεία βρίσκεται ο Παντελής Τάφας,σύζυγος της Γιάννας Παπαδάκου. Εκκρεμούν, επίσης, εγκλήσεις στην ποινική δικαιοσύνη για το αδίκημα της καταδολίευσης δανειστών και της απάτης, οι οποίες μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, θεωρείται βέβαιο ότι θα δικαιώσουν τον Μιωνή.

Ο επιχειρηματίας έχει δηλώσει ότι, όπως έκανε και στο παρελθόν, θα δωρίσει όλα τα ποσά που θα εισπράξει από τους αντιδίκους του, στο «Χαμόγελο του Παιδιού», την «Κιβωτό του Κόσμου» και άλλες γνωστού κύρους φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Αγωγή διαρρήξεως εκκρεμεί και κατά του Ιωάννη Φιλιππάκη, των εταιρειών που εκπροσωπεί και των μελών Δ.Σ. αυτών, οι οποίοι διέπραξαν το αδίκημα της καταδολίευσης δανειστών εις βάρος του Μιωνή. Αυτό συνέβη τον Νοέμβριο του 2017, και ενώ είχε ήδη επισπεύσει νόμιμα, εκτέλεση κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία», βάσει αμετάκλητα εκτελεστής βρετανικής διαταγής για το ποσό των 380.000 ευρώ, όταν εκχώρησαν όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των εντύπων της εφημερίδας «Δημοκρατία» στην εν τοις πράγμασι ίδια εταιρεία «Εφημερίς Εστία», για να μην υπάρχει αντικείμενο εκτέλεσης και να μην ικανοποιηθεί ο Μιωνής  ποτέ για την νόμιμη απαίτησή του εναντίον τους.

Η δε αντίστοιχη έγκλησή του κατά των Ι. Φιλιππάκη και Ν. Χαβούτη, ατομικά και ως εκπροσώπων της «Δημοκρατικός Τύπος», για το αδίκημα της καταδολίευσης δανειστών αναμένεται να εκδικαστεί άμεσα, καθώς έχει ήδη κινηθεί η ποινική δίωξη εναντίον τους από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών.

Ο Σάμπυ Μιωνής έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά του και να συμβάλλει στο να αποδοθεί δικαιοσύνη κατά όλων των μελών της ομάδας που προέβησαν σε παράνομες πράξεις εναντίον του και εναντίον των συνεργατών και των οικείων τους, είτε αυτοί είναι δημοσιογράφοι είτε εκδότες είτε υπουργοί είτε κρατικοί λειτουργοί. Και  ότι προχωρά έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία του είναι αδιάσειστα και αποκαλύπτουν παράνομες ενέργειες και ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.


iefimerida



H Τζωρτζέλα Κόσιαβα αποχώρησε από το Open ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας


 

Η δημοσιογράφος Τζωρτζέλα Κόσιαβα αποχώρησε χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό Open και ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας της με το κανάλι στο προφίλ της στο Instagram, με μια φωτογραφία, στην οποία εμφανίζεται συμβολικά ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας.

Στην ανάρτησή της ανέφερε ότι ευχαριστεί όλους όσους συνεργάστηκε και πρόσθεσε πως φεύγει «με χαμόγελο και ψηλά το κεφάλι σε μια πορεία που είχε τα πάντα». Η δημοσιογράφος παρουσίαζε την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν την εκπομπή «Μίλησέ μου» στη μεσημεριανή ζώνη του σταθμού, η οποία ωστόσο «κόπηκε» τον περασμένο Νοέμβριο.



«Γυρίζω σελίδα σήμερα, φεύγοντας από το @opentvgr, με χαμόγελο και ψηλά το κεφάλι μετά από μια πορεία που είχε τα πάντα. Μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που δουλέψαμε με αγάπη και όραμα ! Καλή συνέχεια με υγεία και δημιουργία… #theend #opentv #newbeginning», έγραψε.



Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη: «Χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός »

 


Για τις δραματικές στιγμές που έζησε στην πολιορκούμενη από τους Ρώσους δολοφόνους του δικτάτορα Πούτιν, μίλησε ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης. 

Ο κ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο, σημείωσε ότι «έζησα την πόλη ζωντανή, με τα μαγαζιά της, τους ανθρώπους της, τώρα αφήνω μια πόλη κατεστραμμένη».

«Κάθε μέρα ήταν και χειρότερη. Το να ακούς τις μάχες απο μακριά, λες εντάξει είναι μακριά. Κάθε μέρα που πλησίαζε γινόταν όλο πιο κοντά αυτός ο ήχος. Η πόλη καταλάβαμε ότι ήταν αποκλεισμένη», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως τόνισε «χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός και δομές, και όταν λέω χτυπήθηκε, εννοώ δεν έμεινε τίποτα». «Δεν βλέπω τον λόγο να επιστρέψει κάποιος σε αυτήν την πόλη», σημείωσε ακόμη.

Δείτε την συνέντευξη :






Μπάιντεν για Πούτιν :«Είναι δολοφόνος δικτάτορας, καθαρός κακοποιός»

 



Μετά το προχθεσινό χαρακτηρισμό του Τζο Μπάιντεν για Πούτιν αποκαλώντας τον Εγκληματία Πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επανέρχεται εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τις νέες δηλώσεις έκανε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, τη γιορτή των Ιρλανδών, στο Καπιτώλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος καταφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν είναι «δολοφόνος δικτάτορας, καθαρός κακοποιός που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον τον ανθρώπων της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δείτε το βίντεο






FT: Oι διαπραγματεύσεις είναι θέατρο του Πούτιν -Μαζεύει στρατό για νέα επίθεση


 

Κανένας δεν πιστεύει ότι ο δικτάτορας Πούτιν πηγαίνει στα σοβαρά για διαπραγματεύσεις.

«Τέχνασμα» του Πούτιν οι διαπραγματεύσεις για να κερδίσει χρόνο.

Τη δυσπιστία τους για τις προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία μεταδίδουν οι Financial Times σε δημοσίευμα τους. 

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, την Τετάρτη, ρωσικές δυνάμεις μαγνητοσκοπήθηκαν να φεύγουν από το κατεχόμενο έδαφος της Οσσετίας στη Γεωργία και να κατευθύνονται προς το ουκρανικό μέτωπο.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από διαφορετικές απόψεις, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρών μαχών, η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία, φέρνοντας νέα στρατεύματα από αλλού.

Οι FT, εγείρουν το ερώτημα εάν ο κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα τέχνασμα για να ανασυνταχθεί η Μόσχα και να κερδίσει χρόνο ενώ φθάνουν οι ενισχύσεις.

«Η Ρωσία επιδιώκει όλο και περισσότερο να μεταφέρει επιπλέον στρατεύματα για να ενισχύσει και να αντικαταστήσει τις απώλειές της στην Ουκρανία», δήλωσε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Για να γίνει αυτό, η Μόσχα αναδιατάσσει δυνάμεις ακόμη και από ιδιαίτερα μακρινές περιοχές, όπως η «ανατολική περιφέρεια της Ρωσίας, ο στόλος του Ειρηνικού και η Αρμενία. Επίσης, επιδιώκει όλο και περισσότερο να εκμεταλλευτεί παράτυπες πηγές, όπως ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, Σύρους και άλλους μισθοφόρους».



Εξειδικεύοντας το δίχτυ ασφαλείας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες

 



To πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σημεία από την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών:

Στη δίνη αυτής της νέας κατάστασης, ως Κυβέρνηση κατανοούμε την όξυνση προβλημάτων στο πεδίο της οικονομίας, και συναισθανόμαστε, πλήρως, την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη. Γι’ αυτό και αντιδρούμε άμεσα και, πρωτίστως, ψύχραιμα και συγκροτημένα. Κάνουμε το καλύτερο στο πλαίσιο του εφικτού, ώστε να περιορίσουμε τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας στο πορτοφόλι του πολίτη.

 Αξιοποιούμε την υφιστάμενη, παροδική ευρωπαϊκή δημοσιονομική ευελιξία, με σύνεση και υπευθυνότητα.

Ενεργοποιούμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα διαθέσιμα εργαλεία και τον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκειμένου να συνεχίσουμε να βοηθάμε, όσο περισσότερο μπορούμε, την κοινωνία.

 Χτίζουμε ένα νέο «δίχτυ ασφαλείας», όπως με επιτυχία πράξαμε κατά την περίοδο της πανδημίας, πάνω από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση, σε συνέχεια της μέχρι σήμερα κρατικής στήριξης, προχωρά σε νέα δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα:

1η Παρέμβαση. Αυξάνουμε – σημαντικά – την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συνεχίζουμε την επιδότηση φυσικού αερίου.

 Δίνουμε έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Το συνολικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 640 εκατ. ευρώ για τον

Απρίλιο.

2η Παρέμβαση. Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας. Χορηγείται έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας. Η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν το Πάσχα. Συγκεκριμένα:

 Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους

δικαιούχους Μαρτίου, δηλαδή δόση που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι

  

τα δύο πρώτα, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά.

 Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι οι συμπατριώτες μας με τα χαρακτηριστικά του επιδόματος του περυσινού

Δεκεμβρίου.

 Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.

 Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ.

 Χορηγείται διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 240.000 δικαιούχους του.

Το συνολικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων, παρεμβάσεις με σαφές κοινωνικό

αποτύπωμα, διαμορφώνεται στα 324 εκατ. ευρώ.

3η Παρέμβαση. Επιδοτούμε την κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνουμε την τιμή του πετρελαίου κίνησης. Και αυτή η παρέμβαση έχει σαφέστατο κοινωνικό πρόσημο.

Δεν βοηθάμε, οριζόντια, όλες τις εισοδηματικές ομάδες της κοινωνίας. Επιλέγουμε να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Συγκεκριμένα:

 Χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων στους πολίτες, που καλύπτει σημαντικό

μέρος των αυξήσεων των τιμών για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών. Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, στα πρότυπα του freedom pass, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης της, το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους. Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα διαθέτουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν μέχρι το ανωτέρω οικογενειακό εισόδημα. Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως, και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Τονίζεται ότι η μέση κατανάλωση ανά φορολογούμενο εκτιμάται στα 54 λίτρα καυσίμου τον μήνα. Συνεπώς, η επιδότηση είναι σημαντική, πιο γενναία αντίστοιχης άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση ενισχύεται και ανέρχεται στα 28 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

 Επιδοτείται στην πηγή, από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τον Απρίλιο, ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Σημειώνεται ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα προέκυπτε από μείωση του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα, με βάση τα θεσπισμένα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η μείωση της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, είναι σημαντική για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται περίπου στα 23 εκατ. ευρώ.

 Δίνεται, κατά τον μήνα Απρίλιο, ενίσχυση ύψους 200 ευρώ στις υπηρεσίες ταξί, ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους καυσίμου σε αυτή την περίοδο που διανύουμε.

4η Παρέμβαση. Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, με τις μειώσεις βάσει τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί. Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που αυτές επιστραφούν εφάπαξ. Υπενθυμίζεται ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέρχονται στα 8,3 δισ. ευρώ. Από αυτές, μετά τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι βεβαιωμένες οφειλές διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα, στα 3 δισ. ευρώ. Το συνολικό πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος αυτών των 4 παρεμβάσεων υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στο Νομοσχέδιο που συζητάμε στη Βουλή, περιέχονται πρόσθετες παρεμβάσεις

που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη, κυρίως της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Παρεμβάσεις που τις έχουμε μεν ανακοινώσει, το θετικό αποτέλεσμα

  

όμως των οποίων θα γίνει ορατό στο πορτοφόλι του πολίτη από τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα:

5η Παρέμβαση. Μειώνεται, περαιτέρω, σημαντικά και δίκαια, ο ΕΝΦΙΑ. Μέσα σε 2,5 χρόνια, η συνολική μείωσή του ανέρχεται στο 35% σε σχέση με το 2018. Δηλαδή, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν, από εφέτος, συνολικά 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018! Συγκεκριμένα, 8 στους 10 πολίτες, το 80% των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, δηλαδή περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι, θα δουν, μόνιμα, ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους. Και όλα αυτά επιτυγχάνονται παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών εκκίνησης στην πλειοψηφία των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, που οδηγεί σε αύξηση της αξίας αυτών των ακινήτων. Το συνολικό ποσό βεβαίωσης εκτιμάται μειωμένο κατά 360 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

6η Παρέμβαση. Ενισχύουμε τους αγρότες μας.

 Καθορίζεται, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που

χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

 Ενώ, επίσης, καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. 6%, αντί του 13% που ισχύει σήμερα, για τα λιπάσματα.

Σε αυτά τα μέτρα πρέπει να προστεθούν, μεταξύ άλλων:

 η επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών,

 η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών

 η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

αγροτικής χρήσης, για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων στον πρωτογενή τομέα υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, το συνολικό κόστος αυτών των 6 παρεμβάσεων, που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, υπερβαίνει τα 1,7 δισ. ευρώ. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν όσες έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως είναι:

 οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου από τον περυσινό Σεπτέμβριο,

 το σημαντικά αυξημένο επίδομα θέρμανσης

 η στοχευμένη εισοδηματική ενίσχυση του περυσινού Δεκεμβρίου.

Συνεπώς, το σύνολο των μέτρων, που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθούν, ξεπερνά, επί του παρόντος, τα 3,7 δισ. ευρώ.

Σημεία από την τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί ρεκόρ υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια. Η μέση τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ/MWh όταν τον Ιανουάριο ήταν στα 227 ευρώ/MWh και τον Φεβρουάριο στα 213 ευρώ/MWh, 5 φορές υψηλότερη από τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Η ελληνική Κυβέρνηση είναι η πρώτη, που από τον Σεπτέμβριο του 2021, εφαρμόζει σε μηνιαία βάση μέτρα στήριξης των καταναλωτών προσαρμοσμένα στις μεταβολές των τιμών της ενέργειας. Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο οδηγούνται τα υπερπλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ, καθώς και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων CO2. Η Ελλάδα ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο εφαρμόζει σχεδόν όλα τα μέτρα της

  

εργαλειοθήκης που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθώντας να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων.

 Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

 Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

 Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο, ποσοστό αύξησης 80%. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, για τις πρώτες 150 ΚWh κατανάλωσης επιδοτούμε με 270 ευρώ ανά MWh, από 150 ευρώ το Μάρτιο. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 KWh επιδοτούμε με 210 ευρώ ανά MWh από 110 ευρώ τον Μάρτιο. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή στα ευάλωτα νοικοκυριά επιδοτούμε με 290 ευρώ ανά MWh τις πρώτες 300 ΚWh της μηνιαίας κατανάλωσης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. τον Μάρτιο.

 Για τους πολίτες που στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, και σε αυτούς θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

 Επίσης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για την συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

 Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια, δηλαδή, σε αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.α.

 Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης

διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh το Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο.

 Επιπλέον, για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh. Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ

για τον Απρίλιο.

 Επιπροσθέτως, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kva διαθέτουμε

επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο να απορροφήσουμε αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

 Συνολικά για το μήνα Απρίλιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 313 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. τον Μάρτιο αύξηση 137%.

 Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

 Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο για όλα τα

νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς

καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

 Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική


MWh, ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς

καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 43 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

 Για τον μήνα Απρίλιο οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου λόγω της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις τιμές του Φυσικού Αερίου τις τελευταίες

εβδομάδες, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για την μέση τιμή που θα διαμορφωθεί.

 Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

 Συνεχίζουμε την επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Μάρτιο και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ για τον

Μάρτιο.

 Για τους δύο αυτούς μήνες, λαμβάνουμε συνολικά μέτρα που προσεγγίζουν τα 900 εκατ.

ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Με τα μέτρα του Μαρτίου και του Απριλίου, η Κυβέρνηση θα έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ. Συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο είναι αναγκαίο.

Σημεία από την τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

 Να θυμίσουμε ότι ήδη υλοποιούνται:

 Η επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα αφορά και τις

γεωργικές – αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

 Η δέσμευσή μας για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό

πετρέλαιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα. Θα γίνει στη συνέχεια- με υπουργική απόφαση-η εξειδίκευση των επιδοτήσεων που δικαιούται ο κάθε καλλιεργητής, ανάλογα με τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην εφετινή δήλωση ΟΣΔΕ. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλη την χρονιά αυτή από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022.

 Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, η οποία έχει συντελεστεί και υλοποιείται στο 6%.

 Στη Βουλή βρίσκεται προς ψήφιση και η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα επίσης στο 6%.

 Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της διαδικασίας, μέσω της οποία θα

εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι μας το 4% του τζίρου τους για ενίσχυση για τις ζωοτροφές.

 Αναμένεται η υλοποίηση του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο στην μεταφορά ζωοτροφών που αφορά την Κρήτη, μετά από υπουργική απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Και Αναμένεται κατά 50% αύξηση του προγράμματος για τα

μικρά νησιά του Αιγαίου, για τη μεταφορά επίσης των ζωοτροφών.

 Εφέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, έχουμε ενεργοποιήσει την κάρτα του αγρότη μέσω

της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών για κεφάλαιο κίνησης και ήδη πολλοί αγρότες το αξιοποιούν.

 Σε συνέχεια αυτών των μέτρων, ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ, που έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται, στα σημερινά μέτρα – εκτός από τη συνέχεια της στήριξης με το ρεύμα- υπάρχουν δύο παρεμβάσεις , οι οποίες βοηθούν πάρα πολύ τους αγρότες:


 Η πρώτη παρέμβαση είναι αυτή που αφορά την κάρτα καυσίμων, δηλαδή την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, καθώς μέσα στους δικαιούχους είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βεβαίως και οι αγρότες που μπορεί να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου αυτού μέτρου για τα οχήματά τους, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.

 Η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή για τον μήνα Απρίλιο, αφορά όλους τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.

 Πέρα από τα ανακοινωθέντα μέτρα και αυτά που υλοποιούνται αναμένουμε το επόμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανακοίνωση της «εργαλειοθήκης», η οποία θα δώσει, ίσως, τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση νέων παρεμβάσεων. Αυτή η ανακοίνωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες και τότε θα μπορούμε, ειδικά για τους αγρότες, να δούμε εάν υπάρχει και άλλη δυνατότητα στήριξης.

Σημεία από την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών:

Τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν είναι οριζόντια. Κι αυτό, διότι τα οριζόντια μέτρα, όπως αυτά που μας προτείνει η αντιπολίτευση, είναι σπάταλα (ξεπερνούν, κατά πολύ, τις δυνατότητες της οικονομίας) και με μειωμένη κοινωνική απόδοση. Μας λένε: «Μειώστε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων». Η απάντησή μας είναι ότι προτιμούμε, με τα ίδια χρήματα, να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις οικογένειες με παιδιά και επιλεγμένα αυτούς που έχουν αυτοκίνητο ή μηχανή, με κριτήρια όμως. Με αυτά τα δεδομένα, εξειδικεύω τα μέτρα, για το επόμενο τρίμηνο, σε σχέση με τα καύσιμα:

 Ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας

 Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους

δικαιούχους Μαρτίου (δόση, δηλαδή, που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

 Ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι (όπως τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.

 Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

 Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

 Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου

εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

 Συνολικό κόστος: 324 εκατ. ευρώ σε 1,7 εκατ. δικαιούχους. Από τα εν λόγω μέτρα

ωφελούνται περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη.

 Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης

 Κάρτα καυσίμων: Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων

επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών),

φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.


 Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass), η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

 Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

 Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

 Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

 Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

 Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Υπολογισμός κόστους: Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση, πανελλαδικά, ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα. Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

 Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

 Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.