Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Άντρο κακοποιών και αντιεξουσιαστών κάνει η κυβέρνηση τα πανεπιστήμια σε βάρος των παιδιών μας



Κατατίθεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνει οπισθοδρομικές αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία της ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η χειρότερη από όλες είναι η επαναφορά του ασύλου δώρο της κυβέρνησης στους αντιεξουσιαστές και κάθε είδους κακοποιούς που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια σε βάρος της ασφάλειας των φοιτητών, των παιδιών μας.

Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου, αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο (άρθρο 3) και ορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ΑΕΙ αυτεπαγγέλτως, χωρίς απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

"Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

Με λίγα λόγια τα πανεπιστήμια και γίνουν γκέτο κακοποιών, αποθηκευτική χώροι μολότοφ αντιεξουσιαστών και γιάφκες όπλων τρομοκρατών, τόσο απλά.


Λαφαζάνης: Εθνικοποίηση της ΤτΕ και λεφτά από τη Ρωσία προέβλεπε το εναλλακτικό σχέδιο



Ο πρόεδρος της ΛΑΕ παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συζητήσει και με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμήθευε την χώρα μας με πετρέλαιο

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, υποστήριξε ότι ο ίδιος το 2015 είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία η Ελλάδα να λάβει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση, σε περίπτωση Grexit. 

Επιπλέον, παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συζητήσει και με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμήθευε την χώρα μας με πετρέλαιο.

Ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε πως στην περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα εθνικοποιείτο, «θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» και θα προχωρούσε στην εκτύπωση της νέας δραχμής.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η δέσμευση του κόμματος πριν από τις εκλογές ήταν «όχι ευρώ πάση θυσία», κάτι που σήμαινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα και όχι να υπογράψει νέο μνημόνιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΛΑΕ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως το εναλλακτικό σχέδιο περιελάμβανε ανάμειξη του στρατού για την δημόσια τάξη ή την διανομή τροφίμων και χαρακτήρισε αυτές τις πληροφορίες «κινδυνολογικές».

Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να είπε ότι θα πετάξει τον Γιάννη Στουρνάρα από την τράπεζα της Ελλάδος «με τις κλωτσιές», ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως παίζει ένα «κακόγουστο θέατρο». 

Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος


Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδέχθηκε πως το «εναλλακτικό σχέδιο» που ο ίδιος είχε εκπονήσει και γνώριζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περιαλάμβανε εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση της νέας δραχμής.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα γινόταν τράπεζα υπό τον έλεγχο των Αθηνών, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Αθήνας, και όχι της Φρανκφούρτης. Αυτή η τράπεζα θα είχε το αποκλειστικό προνόμιο της έκδοσης χρήματος. Θα ασκούσε την εθνική νομισματική πολιτική υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Θα υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί νέα δραχμή στο νομισματοκοπείο. Είχε κατατεθεί ένα ειδικό σχέδιο, ότι θα μπορούσε να κοπεί με τον τρόπο που λειτουργούσε το νομισματοκοπείο. Υπήρχε η δυνατότητα για μια γέφυρα η οποία χρηματοδοτικά θα μπορούσε να στηριχθεί με τρόπους τους οποίους έχω καταθέσει.

Η δέσμευση μας ήταν ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια. Η δέσμευση μας ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Εγώ από την αρχή ήμουν κατά του ευρώ. Θεωρούσα ως επιλογή ότι έπρεπε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.
Για το ενδεχόμενο η νέα δραχμή να υφίστατο υποτίμηση ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε: «Τα χρήματα δεν θα έχαναν την αξία τους. Απλά από ευρώ θα μετατρέπονταν σε δραχμές. Δεν θα είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε υποτίμηση η νέα δραχμή. Αλλά και αν σε μια φάση κριθεί αναγκαία μια λογική, μικρή υποτίμηση αυτή δεν είναι προς θάνατον. Με τη δραχμή ζήσαμε πάρα πολλές υποτιμήσεις».

Δισεκατομμύρια από τη Ρωσία


Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως το 2015, μπροστά στον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, είχε εξασφαλίσει από τη Ρωσία μια βοήθεια κάποιων δισεκατομμυρίων ως προκαταβολή για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση.

«Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα.
Ο αγωγός για τον οποίον έγινε η συμφωνία, αν εφαρμοζόταν θα άλλαζε πολλά δεδομένα και οικονομικά για την Ελλάδα και δεδομένα εξωτερικής πολιτικής, θα απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.
Εγώ είχα διασφαλίσει ότι θα παίρναμε και μια προκαταβολή (κάποια δισεκατομμύρια) έναντι των ωφελειών που θα είχαμε από την λειτουργία του αγωγού η οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια ανακούφιση της χώρας εκείνη την περίοδο.
Θα εδίδετο η προκαταβολή, αλλά μεσολάβησε η υπογραφή του μνημονίου, η απομάκρυνση μου από το υπουργείο και η Ελλάδα επανήλθε στη λογική του ευρω- ατλαντικού οικοπέδου.
Ο κ. Τσίπρας βεβαίως είχε συμφωνήσει για την προκαταβολή από τη Ρωσία. Ήταν δεδομένα όλα και γνωστά. Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. Η Ρωσία δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο. Η Ρωσία θα κάνει συμφωνίες στη βάση αμοιβαίου οφέλους.


Η βοήθεια θα ήταν κάποια δισεκατομμύρια, μια προκαταβολή που θα εδίδετο στη δημόσια εταιρεία που θα συμμετείχε στον αγωγό. Η προκαταβολή θα ήταν υποβοηθητική, θα ήταν μια μικρή ανάσα για την χώρα».

Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα


Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως δεν ήταν παρών σε συζητήσεις για την παροχή βοήθειας από τη Βενεζουέλα, αλλά παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει βοήθεια και από την λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου.

«Το θεωρώ φυσιολογικό, αν βγει η χώρα από το ευρώ και θέλει μια βοήθεια και μια στήριξη, και η Βενεζουέλα είχε δυνατότητα να μας δίνει φθηνότερο πετρέλαιο, γιατί όχι. Εγώ το θεωρούσα και αυτονόητο, μια χώρα σαν τη Βενεζουέλα, που αισθανόταν κοντά στην προσπάθεια που γινόταν για μια αλλαγή στην Ελλάδα, αν είχε την δυνατότητα, γιατί να μη βοηθούσε; Και γιατί να μην απευθυνθείς στη Βενεζουέλα για βοήθεια»;

Διαφωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα


Ο κ. Λαφαζάνης προσθέτει επίσης ότι όταν έφθασε η ώρα υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου υπήρξε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Διαφωνούσαμε σταθερά εγώ και ο Τσίπρας στο θέμα του ευρώ. Εγώ ήμουν σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να έχει μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία μέσα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο όταν μπήκαμε κάτω από τη μπότα των μνημονίων. Εκεί ήταν η διαφωνία μας από την αρχή. Όμως συμφωνούσαμε και οι δυο –υποτίθεται- ότι θα έπρεπε να καταργηθούν σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια. Και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα βάλουμε το ευρώ πάνω από τα μνημόνια. Για αυτό και η θέση του κόμματος ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Δηλαδή όχι και με μνημόνιο μέσα στο ευρώ. Επομένως θα περίμενε κανείς, και έτσι θα έπρεπε να γίνει με βάση τις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Ο ρόλος του στρατού στο εναλλακτικό σχέδιο


Ο κ. Λαφαζάνης στην συνέντευξη του στον «ΒΗΜΑ FM» αρνήθηκε κατηγορηματικά πως στο εναλλακτικό σχέδιο υπήρχε ανάμειξη του στρατού με οποιονδήποτε τρόπο.
«Δεν υπήρχε πρόβλεψη να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για να εξασφαλίσει την δημόσια τάξη. Για να περάσουμε από το ευρώ στη δραχμή. Είναι εντελώς κινδυνολογικά αυτά. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε Δημοκρατία. Δεν υπάρχει ίχνος Δημοκρατίας σε αυτή χώρα. Στη χώρα υπάρχει δικτατορία του ευρώ και της μνημονιακής χούντας. Τίποτα από όσα έχουν γίνει στη χώρα από το 2010 δεν έχει τη λαϊκή έγκριση. Εδώ ένα «ΟΧΙ» είπε ο λαός και το μετέτρεψαν πραξικοπηματικά σε «ΝΑΙ».

Το σχέδιο του Βαρουφάκη


Αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Λαφαζάνης ήταν επικριτικός απέναντι του.
«Ο κ. Βαρουφάκης παίζει ένα κακόγουστο θέατρο, αξιοποιεί την καταστροφική του παρουσία το εξάμηνο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντλεί επικοινωνιακή δύναμη και ισχύ. Αυτό το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από αυτά που λέει τα πιο πολλά είναι ανακριβή. Συναγωνίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακρίβειες τον Αλέξη Τσίπρα».

Προοπτική συγκρότησης κοινού αντιμνημονιακού μετώπου


Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως υπάρχει προοπτική συγκρότησης κοινού αντιμνημονιακού μετώπου με το δικό του κόμμα και τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αλέκου Αλαβάνου.

«Η θέση η δική μας είναι ότι αυτή την ώρα χρειάζεται όλες οι αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο θα οδηγήσει σε ήττα τις μνημονιακές δυνάμεις και θα ανοίξει ένα καινούργιο προοδευτικό δρόμο παραγωγικής ανασυγκρότησης και δικαιοσύνης για την Ελλάδα.

Αυτό το μέτωπο για εμάς είναι ζωτικής σημασίας. Κάνουμε συζητήσεις. Με τον Αλέκο Αλαβάνο και το «Σχεδίο Β» έχουμε συμφωνήσει για αυτό το μέτωπο, βρισκόμαστε σε έναν θετικό δρόμο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την «Πλεύση Ελευθερίας». Βεβαίως απευθυνόμαστε και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση μέχρι στιγμής αλλά εμείς επιμένουμε. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να έχουμε δημοκρατική ανατροπή στη χώρα. Θέλουμε και το ΚΚΕ να συμμετάσχει σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχει κοινό έδαφος για να διαμορφωθεί αυτό το μέτωπο και προγραμματικό».


Πηγή : protothema.gr


Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών 33χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές, κατηγορούμενου για τα αδικήματα της κατάχρησης σε ασέλγεια, με παθόντα ανήλικο και της αποπλάνησης παιδιού



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 33χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές, ο οποίος συνελήφθη την 20-06-2017, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα αδικήματα της κατάχρησης σε ασέλγεια, με παθόντα ανήλικο και της αποπλάνησης παιδιού, που είχε συμπληρώσει τα δεκατέσσερα αλλά όχι τα δεκαπέντε έτη της ηλικίας του.

Πρόκειται για τον:

(επ) KAZI (ον) MIZAN του ANAYAT και της ANWARA , που γεννήθηκε την 05-07-1984 στο Μπαγκλαντές.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αξιόποινων πράξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 22510-24646 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.



Επαναφορά ασύλου και κατάργηση συμβουλίων Πανεπιστημίων στο ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση



Κατατίθεται σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνει αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία της ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο, που συνιστά μία "ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην οργάνωση των ΑΕΙ", θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση στις 31 Ιουλίου. Τα περισσότερα από όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι γνωστά και δεν "κρύβονται" μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα όσα είχε ανακοινώσει το υπουργείο.

Ρύθμιση για το άσυλο στα ΑΕΙ

Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου, αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο (άρθρο 3) και ορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ΑΕΙ αυτεπαγγέλτως, χωρίς απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

"Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

Ακόμη, καθορίζεται η διαδικασία ανάδειξης πρύτανη και αντιπρυτάνεων, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Ρυθμίσεις για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Στη συνέχεια, ρυθμίζεται η λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ). Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί από πλευράς υπουργείου, στο ζήτημα των τελών των ΠΜΣ και γι΄ αυτό, τίθενται περιορισμοί σε σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, ούτως ώστε το αντίτιμο που δίνουν οι φοιτητές να κυμαίνεται "εντός λογικών ορίων" και να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. "Τέλη φοίτησης επιβάλλονται μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των ΠΜΣ, ενώ τα αδικαιολόγητα υψηλά τέλη φοίτησης ελέγχονται από τον υπουργό" αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Επίσης, με το άρθρο 35 του σχεδίου νόμου, κατοχυρώνεται η πρόσβαση των υποψηφίων στον δεύτερο κύκλο σπουδών, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας. Προβλέπεται, δηλαδή, η υποχρέωση των ΑΕΙ να διασφαλίζουν την πρόσβαση όλων των φοιτητών που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια στα ΠΜΣ, ανεξάρτητα της οικονομικής τους κατάστασης.

Έτσι, κατοχυρώνεται το δικαίωμα δωρεάν φοίτησης σε μεταπτυχιακά, τα οποία έχουν τέλη φοίτησης, για υποψηφίους με χαμηλά εισοδήματα. Το όριο εισοδήματος που θέτει η διάταξη είναι το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος και δεν πρέπει να το υπερβαίνει ούτε το οικογενειακό, ούτε το ατομικό εισόδημα του φοιτητή, εάν έχει.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι φοιτητές που απαλλάσσονται τελών φοίτησης δεν θα υπερβαίνουν το 30% του συνολικού αριθμού εισακτέων στο ΠΜΣ, σε αντίθεση με το 40%, που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ειδικότερα, χρήση του δικαιώματος απαλλαγής από φοιτητή με χαμηλά εισοδήματα, γίνεται για την εισαγωγή και φοίτηση σε ένα μόνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και, αρχικά, η απαλλαγή χορηγείται κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα. Για να συνεχίσει να τυγχάνει απαλλαγής ο φοιτητής, πρέπει να έχει και καλή επίδοση, όπως αυτή προσδιορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό ΠΜΣ. 

Η αίτηση απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης προβλέπεται να υποβάλλεται ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων και οι φοιτητές επιλέγονται να φοιτήσουν στα ΠΜΣ βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Πέραν της απαλλαγής, ωστόσο, ορίζεται ότι και τα Ιδρύματα μπορούν να χορηγούν υποτροφίες σε φοιτητές με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Εξάλλου, καθορίζεται ότι "αναγκαία προϋπόθεση" για την επιλογή ενός φοιτητή σε μεταπτυχιακό, εκτός των ακαδημαϊκών κριτηρίων που προβλέπονται στον εκάστοτε Κανονισμό, είναι η γνώση μίας ακόμη γλώσσας, πλέον της γλώσσας διεξαγωγής του ΠΜΣ.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο έχουν ενταχθεί ρυθμίσεις σχετικά με τους διδάσκοντες στα μεταπτυχιακά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα, με απόφαση του υπουργού, να οργανώνονται διδακτορικές σπουδές και από Τμήματα ΤΕΙ.

Ακόμη, ορίζεται ότι προσμετρείται θετικά από το υπουργείο κατά την επιχορήγηση των ιδρυμάτων, η λειτουργία ΠΜΣ χωρίς τέλη φοίτησης, ενώ παράλληλα τα ΑΕΙ οφείλουν να αναρτούν κάθε χρόνο στην ιστοσελίδα τους απολογισμό εσόδων- εξόδων, με αναγραφή της κατανομής των δαπανών ανά κατηγορία.

Επίσης, παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες διαδικασίες αξιολόγησης, ορίζεται η αξιολόγηση κάθε μαθήματος και διδάσκοντος από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς επίσης και η εξωτερική αξιολόγηση από Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή (ΕΣΕ), η οποία αποτελείται από αξιολογητές (καθηγητές, ερευνητές κλπ) που δεν διδάσκουν σε μεταπτυχιακό της οικείας Σχολής.

Σχετικά με τη μετάβαση στο νέο καθεστώς των ΠΜΣ, από το σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 "είναι αναγκαία η ίδρυση νέων ή η επανίδρυση των ήδη υφιστάμενων ΠΜΣ", σύμφωνα με τη νέα διαδικασία ίδρυσης ΠΜΣ που προβλέπει το νομοσχέδιο. Για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές, εξασφαλίζεται η συνέχιση και ολοκλήρωση της φοίτησης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα πτυχία των ΑΕΙ πενταετούς τουλάχιστον φοίτησης, ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναγνώρισή τους ως "ενιαίοι και αδιάσπαστοι τίτλοι σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου". Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο, "πρόκειται για αναγνώριση επιπλέον ακαδημαϊκών προσόντων στους αποφοίτους των Τμημάτων ή Σχολών των ΑΕΙ, που πληρούν τις προϋποθέσεις".

Ίδρυση Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η ίδρυση Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) και η κατάργηση των υφιστάμενων Ινστιτούτων Δια Βίου Εκπαίδευσης και των λειτουργούντων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ιδρυμάτων. Κάθε άλλο πρόγραμμα επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης εντάσσεται στο ΚΕΔΙΒΙΜ, τους πόρους του οποίου διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος.

Μάλιστα, τα ιδρύματα οφείλουν να αποστείλουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου κατάλογο με τα Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που διατηρούν, καθώς και με τα λοιπά προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης που προσφέρουν, προκειμένου να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη κατάργησης των δομών αυτών, ώστε από την 1/1/2018 κανένα από αυτά να μην παρέχεται από άλλο φορέα πλην του ΚΕΔΙΒΙΜ.

Θεσμοθέτηση των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας

Με μία ακόμα διάταξη του σχεδίου νόμου, θεσμοθετούνται τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΣΑΕΕ), αντικαθιστώντας στην ουσία τα Συμβούλια Ιδρύματος, με κύριο σκοπό, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, "την χάραξη της στρατηγικής για την ανάπτυξη του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την εκτίμηση των αναπτυξιακών προοπτικών και την στρατηγική που έχει κάθε ίδρυμα της Περιφέρειάς του, τη δυνατότητα εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεργειών μεταξύ των ιδρυμάτων αυτών και τη διαμόρφωση κρίσιμων κοινών υποδομών".

Το ΑΣΑΕΕ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, κάθε δύο έτη θα συντάσσει απολογισμό πεπραγμένων και τα μέλη του θα έχουν τριετή θητεία, με δυνατότητα επανεκλογής για μία δεύτερη.
Ρυθμίσεις για τους ΕΛΚΕ

Επιπροσθέτως, με το νομοσχέδιο κωδικοποιείται και επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων και ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους προϋπολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι ΕΛΚΕ δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά λαμβάνουν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από χρηματοδοτήσεις και κάθε είδους χορηγίες και δωρεές από φυσικά και νομικά πρόσωπα (δημόσια ή ιδιωτικά, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής), καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από διεθνείς Οργανισμούς.

Επίσης, έχουν πόρους από την παροχή υπηρεσιών που αναλαμβάνει και υλοποιεί το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό και οι οποίες σχετίζονται με την ερευνητική και λοιπή δραστηριότητα του ΕΛΚΕ. Επιπλέον πόρο, αποτελεί και το ποσοστό των τελών εγγραφής/δίδακτρα από εκτελεσμένα προγράμματα και σεμινάρια στο πλαίσιο της τυπικής και δια βίου μάθησης.
Επιμέρους θέματα

Όπως είχε προαναγγελθεί, με το σχέδιο νόμου καταργείται το τέταρτο (4ο) Επιστημονικό Πεδίο "Επιστήμες της εκπαίδευσης" αφού, όπως δήλωσε το υπουργείο, πολλοί υποψήφιοι αποθαρρύνονται να το δηλώσουν, επειδή απαιτείται η προετοιμασία για ένα επιπλέον μάθημα.

Στο εξής, τα τμήματα που κατατάσσονταν στο πεδίο αυτό θα εντάσσονται σε όλα τα υπόλοιπα πεδία, γεγονός που, σύμφωνα με το υπουργείο, "θα διευκολύνει την προσέλκυση υποψηφίων υψηλού επιπέδου στις επιστήμες της αγωγής".

Επίσης, με σχετική ρύθμιση του σχεδίου νόμου, επιτρέπεται πλέον η μετεγγραφή φοιτητών μεταξύ σχολών και τμημάτων που ανήκουν στο ίδιο ΑΕΙ ή/και εδρεύουν στην ίδια περιφέρεια.

Ακόμη, με το σχέδιο νόμου ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο και ανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις μετακίνησης μελών ΔΕΠ. Αίρεται ειδικά για τα μέλη ΔΕΠ πρώτης βαθμίδας, η απαγόρευση μετακίνησης από ΑΕΙ της περιφέρειας σε ΑΕΙ των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, απαγόρευση η οποία διατηρείται για τα υπόλοιπα μέλη ΔΕΠ.

Επιπλέον, συστήνεται δικαστικό γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Πάντειο πανεπιστήμιο, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα Νομική Υπηρεσία, με σκοπό "την καλύτερη αντιμετώπιση της πληθώρας των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πάντειο, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φοιτητών, διδακτικού προσωπικού, ερευνητικών κέντρων και διοικητικού προσωπικού".

Στη συνέχεια, ρυθμίζονται θέματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Μαθητείας, συστήνεται Εθνική Επιτροπή και Τεχνική Επιτροπή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Ακόμη, απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, αφού το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), πλέον θα επιλαμβάνεται μόνο των υποθέσεων για τις οποίες δεν έχει αποφανθεί το ίδιο στο παρελθόν.

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα των ΑΕΙ να διοργανώνουν, κατ΄ εξαίρεση, προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου συνολικά ή εν μέρει σε ξένη γλώσσα, αποκλειστικά σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Κατάργηση της αναγραφής της διαγωγής στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας

Όσον αφορά τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την -ήδη προαναγγελθείσα- κατάργηση της αναγραφής του χαρακτηρισμού της διαγωγής στους τίτλους σπουδών που χορηγούνται στους μαθητές της δευτεροβάθμιας. Μάλιστα, ο χαρακτηρισμός της διαγωγής, ο οποίος αναγράφεται σε τίτλους σπουδών που έχουν ήδη χορηγηθεί σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν θα αναγράφεται στα αποδεικτικά απόλυσης και στα κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται, από την έναρξη ισχύος του νόμου, στους ενδιαφερομένους.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
capital.gr


Και ο Κουβέλης αμετανόητος και απτόητος στην κατρακύλα : Η κυβέρνηση μπορεί να ασκεί κριτική σε δικαστικές αποφάσεις


Αμετανόητος ο Φώτης Κουβέλης κάνει ότι μπορεί για να βρει στέγη οπουδήποτε ακόμα και στην καταστροφική καθεστωτική κυβέρνηση του Τσίπρα.

Η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης.

«Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, του ελεύθερου Τύπου, των δημοσιογράφων, των λειτουργών της ελευθεροτυπίας, να κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις», τονίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το κύρος της δικαστικής εξουσίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναζητείται στη σιωπή της κοινωνίας, με δεδομένο, μάλιστα, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και υπάρχουν αυτές οι εξουσίες υπέρ αυτού του λαού».

Ο κ. Κουβέλης, σε πλήρη ταύτιση με τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά της δικαιοσύνης αναφέρει ότι: «σε χώρες με παράδοση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τον κοινοβουλευτισμό, εκεί όπου η αξιολόγηση των αποφάσεων είναι έντονη και η κριτική ακραία».

Όταν είσαι στην αφάνεια κάνεις ότι μπορείς να προκαλέσεις, αδιαφορώντας για την προσωπικότητα σου και το ήθος που μπορεί να είχες αρκεί να ακουστείς έστω και έτσι αρνητικά.



Έχουμε τόση θάλασσα, παράδοση στην αλιεία και όμως εισάγουμε το 66% των ψαριών που καταναλώνουμε!!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Το 66% των ψαρικών που καταναλώνουν οι Έλληνες είναι εισαγόμενα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση το WWF, το οποίο διερωτάται πως είναι δυνατό να συμβαίνει σε μία χώρα με τόσο μεγάλη παράδοση στην αλιεία.

Τα Μεσογειακά κράτη της ΕΕ - Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία και Πορτογαλία - τα οποία αναλύονται στη νέα έκθεση του WWF, Seafood and the Mediterranean: local tastes, global markets (Θαλασσινά και Μεσόγειος: τοπικές προτιμήσεις, παγκόσμιες αγορές), συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ψαρικών παγκοσμίως. Η περιοχή έχει ετήσια μέση κατανάλωση 33,4 κιλών ψαρικών κατ’ άτομο, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 22,9 κιλά και ο διεθνής μέσος όρος 19,2 κιλά. Αναφορικά με την Ελλάδα, ιδιαίτερα υψηλή είναι η ετήσια κατανάλωση ψαρικών κατ’ άτομο, η οποία αγγίζει τα 19,6 κιλά, εκ των οποίων το 66% είναι εισαγόμενα, το 22% προϊόντα εγχώριας υδατοκαλλιέργειας και μόνο το 12% προϊόντα εγχώριας αλιείας. Αντίστοιχα, η κατανάλωση στην Πορτογαλία είναι 56,8 κιλά, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από ένα κιλό ψαρικών κατ’ άτομο την εβδομάδα, ενώ η Ισπανία έχει την επόμενη υψηλότερη κατανάλωση, με 42,4 κιλά ψαριών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρικών που πωλούνται στις αγορές της Μεσογείου είναι εισαγόμενα και προέρχονται, κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σημειώνεται παράλληλα, ότι για κάθε κιλό ψαρικών που αλιεύονται ή εκτρέφονται στα μεσογειακά κράτη της ΕΕ, σχεδόν δύο ακόμα κιλά εισάγονται από άλλες χώρες.

Για να κατανοήσει κανείς την κλίμακα του εμπορίου αρκεί να αναφέρουμε ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ καταναλώνουν σχεδόν 7,5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών ετησίως. Παρόλα αυτά, εξ αυτών μόνο οι 2,75 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από εγχώριες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι αφενός για να καλύψουμε τη ζήτηση, κάθε χρόνο αναζητούμε από άλλες χώρες 5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών και αφετέρου, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως, εξαρτώνται από αυτήν την υψηλή ζήτηση ψαρικών στη Μεσόγειο. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ απορροφούν το 36% όλων των ψαρικών που εισάγονται από τρίτες χώρες. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη), ενώ σημειώνεται ότι το 2014, τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ εισήγαγαν περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους από αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη, Μαυριτανία, Αίγυπτος και Τουρκία).

Τα πράγματα όμως, δεν ήταν έτσι και στο παρελθόν. Παλαιότερα, η Μεσόγειος είχε μεγάλη επάρκεια ψαρικών, σε αντίθεση με σήμερα που η υπεραλίευση, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, αλλά και η μη υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στις θάλασσές μας.

Ο Marco Costantini, υπεύθυνος του Μεσογειακού γραφείου του WWF για θέματα αλιείας δήλωσε: «Η κατάσταση στη Μεσόγειο αντανακλά την παγκόσμια κρίση στον τομέα της αλιείας. Πρέπει επειγόντως να διαχειριστούμε καλύτερα τις σχέσεις μας με τα ψάρια και τις θάλασσές μας, και να εντάξουμε την έννοια της βιωσιμότητας στο επίκεντρο των αγορών ψαρικών στην περιοχή μας».



Πηγή: WWF Ελλάς
 iefimerida.gr 


Νέα Δημοκρατία: Ραγδαία επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους από τις αρχές του 2015



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Έκθεση του Δ.Ν.Τ. για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους επιβεβαιώνει το τεράστιο κόστος που συσσώρευσε στη χώρα η ανερμάτιστη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κόστος που θα “κουβαλάει” στις πλάτες της η ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση καταγράφει τη ραγδαία επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους από τις αρχές του 2015.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2014, το Δ.Ν.Τ. εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωνόταν κοντά στο 60% του Α.Ε.Π. το 2060, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες κοντά στο 13% του Α.Ε.Π. Μάλιστα, υποστήριζε ότι το χρέος έχει μπει σε “μονοπάτι βιωσιμότητας”.

Στη σημερινή Έκθεση, το Δ.Ν.Τ. εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 195% του Α.Ε.Π. το 2060, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο 45% του Α.Ε.Π.! Και χαρακτηρίζει το χρέος ως “εξαιρετικά μη βιώσιμο”.

Βασικός παράγοντας της επιβάρυνσης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους είναι η συρρίκνωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. 

Συγκεκριμένα, ο μεσο-μακροπρόθεσμος ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. προβλέπονταν, τον Ιούνιο του 2014, στο 1,9%, και σήμερα έχει πέσει στο 1%.

Η επίτευξη, όμως, υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχει αποδεχθεί ήδη η Κυβέρνηση, με χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, εγκλωβίζει τη χώρα σε διαρκή λιτότητα, με υψηλούς φόρους και εισφορές, όπως κάθε μέρα βιώνουν οι πολίτες. 

Αυτό είναι το κόστος της ανικανότητας, της ανευθυνότητας και των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Και κάτι ακόμη: Σήμερα που το Δ.Ν.Τ. χαρακτηρίζει το χρέος ως “εξαιρετικά μη βιώσιμο”, ισχύει η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, στις 10 Απριλίου 2014, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση βγήκε στις αγορές, ότι “η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απαντά στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της Κυβέρνησης” και “έρχεται να στηρίξει μόνο το νέο “success story”;».  


Νέα δολοφονική επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον αστυνομικών το βράδυ με την ανοχή του Νίκου Τόσκα και της κυβέρνησης



Κάθε μέρα τα γράφουμε και αντί να ιδρώσει το αυτή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δημόσιας τάξης και του Αλέξη Τσίπρα, αδιαφορούν σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών και για τυχόν τραυματισμούς και της απώλειας ζωής αστυνομικών.

Σε περίπτωση δυστυχήματος από δολοφονικές επιθέσεις των αντιεξουσιαστών εννοείται ότι ο Νίκος Τόσκας και ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων που τους βαραίνουν και ποινικές ευθύνες για την ανοχή που δείχνουν.

Διπλή επίθεση με βόμβες μολότοφ έγινε εχθές το βράδυ κατά ανδρών των ΜΑΤ, σε Πατησίων και Χαριλάου Τρικούπη.

Στις 2:45, ομάδα περίπου 20 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, επιτέθηκε κατά διμοιρίας στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα πετώντας δεκάδες μολότοφ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές.

Μισή ώρα αργότερα, επιτέθηκαν και κατά ανδρών των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως συμβαίνει πάντα δεν έγινε ούτε μία σύλληψη και προσαγωγή γιατί έτσι είναι οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί απλά.


Πρώην διευθυντής της CIA: Ο Τραμπ θα έπρεπε να ντρέπεται



Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν καταφέρθηκε με σφοδρότητα χθες εναντίον της προσπάθειας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υποβαθμίσει τη σημασία της εκτίμησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία επενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, η οποία όπως έκρινε είναι «αισχρή».

Η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά ερευνών για τις καταγγελίες περί επέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι στις ΗΠΑ και την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με την προεκλογική του εκστρατεία.

Μία ημέρα πριν από την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αμβούργο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ δήλωσε πως υποπτεύεται κι αυτός ότι υπήρξε επέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές, αλλά κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα.

«Τα σχόλια αυτού του είδους είναι απλά αισχρά (...) και το πρόσωπο που τα έκανε θα έπρεπε να ντρέπεται», είπε ο Μπρέναν, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο Aspen Security Forum, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μούλερ και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν έρευνα για το εάν και κατά πόσον η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές εκλογές ή υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με την εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου για να ηττηθεί η δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε ουδεμία σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία.

Ο Μπρέναν δήλωσε απογοητευμένος για το πώς ο πρόεδρος Τραμπ χειρίζεται τα ζητήματα ασφαλείας το πρώτο του εξάμηνο στο αξίωμα.

«Πρέπει να πω ότι υπάρχουν πράγματα που βλέπω, τα οποία με απογοητεύουν, όσον αφορά το τι κάνει ο κ. Τραμπ στη διεθνή σκηνή, τα οποία νομίζω εγείρουν ερωτήματα για το πώς χειρίζεται θέματα εθνικής ασφάλειας», σημείωσε ο Μπρέναν.

Στην ίδια εκδήλωση, στο Άσπεν του Κολοράντο, ο Τζέιμς Κλάπερ, ο πρώην Διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών επί Ομπάμα, επίσης επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τον Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλο του Λευκού Οίκου και γαμπρό του Τραμπ, η εξουσιοδότηση ασφαλείας που του έχει δοθεί διότι δεν αποκάλυψε τις επαφές που είχε με Ρώσους όταν υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα, ο Κλάπερ απάντησε πως θα έπρεπε να του αφαιρεθεί και να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

«Νομίζω ότι το σωστό θα ήταν (...) τουλάχιστον να ανασταλεί η εξουσιοδότηση ασφαλείας έως ότου γίνει μια έρευνα και κατόπιν να αποφασιστεί αν η εξουσιοδότηση αυτή πρέπει να του δοθεί ξανά ή όχι», υπογράμμισε ο Κλάπερ στην ίδια εκδήλωση.

Παράλληλα τόσο ο Μπρέναν όσο και ο Κλάπερ επέκριναν έντονα ένα σχόλιο που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, κατηγορώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ότι δρουν κατά τρόπο που παραπέμπει στις πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας.

«Αυτό (το tweet) ήταν μια φρικτή προσβολή, όχι για εμένα ή για τον Τζον. Εμείς παίρνουμε υψηλούς μισθούς για να αντέχουμε. Μιλάω για τους απλούς ανθρώπους που υπηρετούν, τους ανθρώπους στα χαρακώματα, τους άνδρες και τις γυναίκες, τους πατριώτες στην κοινότητα των πληροφοριών. Αυτό ήταν εντελώς ανάρμοστο», είπε ο Κλάπερ.



Πηγή : newsbeast.gr


Η Κονιόρδου θέλει να κηρύξει διατηρητέες και τις ταβέρνες! Τι άλλο θα ακούσουμε από αυτή την κυβέρνηση



Η Κονιάρδου θα μας τρελάνει όλους με τις χαζές ιδέες της!!!

Την πρόθεσή της να κηρύξει διατηρητέο μνημείο την ιστορική ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό φέρεται να επιθυμεί η υπουργός πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, σύμφωνα το ρεπορτάζ της Αγγελικής Κώττη στην ιστοσελίδα Liberal.gr.

Η υπουργός πολιτισμού αποκάλυψε την ιδέα της λίγο πριν αρχίσει η παράσταση «Βάκχες» που παρουσίασαν οι σπουδαστές του Λυκείου της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα, στο Στάδιο της Επιδαύρου, με την εντολή για να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες να έχει ήδη δοθεί. 




Τρομερές αποκαλύψεις από τον Βαρουφάκη για Τσιπρα - Παππά




Σύμφωνα με τα «Νέα», το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο Adults in the Room, ο Βαρουφάκης εξήγησε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, έπρεπε να διώξει τον Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει μια σύσκεψη, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, με τη συμμετοχή επίσης του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά.

«Μόλις γίνω πρωθυπουργός, θα ζητήσω την παραίτησή του. Κι αν χρειαστεί θα τον διώξω από την κεντρική τράπεζα με φωνές και κλωτσιές», είπε τότε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μετά από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς εξήγησε ότι «υπάρχουν και πιο δραστικές λύσεις στο πρόβλημα».

Τώρα τι να εννοούσε άραγε με αυτό το καθεστωτικό ερωτηματικό ο Παππάς «υπάρχουν και πιο δραστικές λύσεις στο πρόβλημα»;