Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Νέα πρόκληση από ΣΥΡΙΖΑ - Χριστόπουλος : Ορθές οι δηλώσεις Φίλη για τη Ροδόπη

 


Την ώρα που φημολογείται ότι ο Ερντογάν έδωσε εντολή στον Αλέξη Τσίπρα να μην διανοηθεί να πειράξει τους βουλευτές του σε Ροδόπη και Ξάνθη, οι προκλήσεις απο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται.

Ο πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Δ. Χριστόπουλος έσπευσε να υπερασπιστεί τον ανθέλληνα Νίκο Φίλη αναφορικά με τις τελευταίες του τοποθετήσεις γύρω από το δικαίωμα των μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν για την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Μάλιστα ο προκλητικός συριζαίος χαρακτηρίζει ορθές τις απόψεις του Νίκου Φίλη και για να παρουσιάσει ως λογικοφανή την επιχειρηματολογία του κάνει συγκρίσεις ανάμεσα στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με την εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Ακολουθεί η θέση του κ. Χριστόπουλου, η οποία αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα commonality της ομάδας των 53 του ΣΥΡΙΖΑ.

«H Ελλάδα ορθώς εγκαλεί την Αλβανία διότι αρνείται να αναγνωρίσει δικαιώματα εθνικής μειονότητας στους Έλληνες της Χειμάρας, από τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής αυτής νιώθουν Έλληνες.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Ελλάδα αρνείται στους Θρακιώτες μειονοτικούς να λένε ότι είναι Τούρκοι, άπαξ νιώθουν έτσι.

Όποιος μάλιστα αμφισβητεί την ορθότητα της πολιτικής αυτής κατηγορείται ως προδότης και “φιλότουρκος”.

Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τις ορθές δηλώσεις του Νίκος Φίλης, θέλω να πω ότι το να αρνείται ένα κράτος σε πολίτες του το δικαίωμα να προσδιορίζονται εθνικά όπως επιθυμούν αποτελεί παραβίαση της συνταγματικά εγγυημένης ελευθερίας τους να αναπτύσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους (Άρθρο 5, παρ. 1 Σ).

Το μακρινό 1990, η χώρα μας μαζί με όλα τα κράτη μέλη της τότε ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για την Ασφάλεια για την Συνεργασία στην Ευρώπη, νυν ΟΑΣΕ) συνομολόγησε στην Κοπενχάγη ότι το “να ανήκει κανείς σε μια εθνική μειονότητα είναι θέμα ατομικής επιλογής του ανθρώπου και κανένα μειονέκτημα δεν μπορεί να προκύπτει από την άσκηση αυτής της επιλογής” (Άρθρο 32 του Καταληκτικού Κειμένου).

Κοινώς, δεν μπορούμε σοβαρά και πειστικά να ζητάμε για τις ελληνικές μειονότητες εκτός επικράτειας αυτά που αρνούμαστε στις μειονότητες εντός.

Αν το ελληνικό κράτος σοβαρά πιστεύει ότι το να αρνείται στους ανθρώπους να δηλώνουν ότι είναι Τούρκοι ή να κάνουν συλλόγους με την ονομασία “Τούρκικος” ή “Τουρκική” λύνει το πρόβλημα που υπάρχει με την εμπλοκή της Τουρκίας στα μειονοτικά της Θράκης, είναι βαθιά γελασμένο. Γελάνε και τα μουστάκια της Τουρκίας που ανάγεται σε μείζον θέμα προεκλογικά από τη ΝΔ η υποτιθέμενη αρωγή του τουρκικού προξενείου στον κερδισμένο των εκλογών στη Ροδόπη.

Μ’αυτά και μ’αυτά το πρόβλημα αυτό όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά παροξύνεται.

Τα προηγούμενα μου φαίνονται ο ελάχιστος δημοκρατικός κοινός τόπος για τα μειονοτικά στην Ελλάδα και παντού. Και σε μια δημοκρατία σε τελευταία ανάλυση, ο καθείς μπορεί να λέει αυτό που νομίζει χωρίς να εγκαλείται από τους γνωστούς ανόητους “πατριωτικούς κύκλους” ως μειοδότης και τα λοιπά.

Αυτά είναι ντροπές για μια δημοκρατία με τα οποία η χώρα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.

Πρέπει να το παλέψουμε».



Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος

 



Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών, δίνοντας μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και παραγωγικούς Έλληνες συνθέτες, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με μεγαθήρια της ελληνικής μουσικής παράδοσης όπως είναι Νίκος Ξυλούρης.

Έχει γράψει μουσική για θέατρο, για σινεμά, για τηλεόραση και χορό, το όραμα του έχει μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου.






Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη


 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί αυτή την ώρα συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της Ροδόπης, που έχει προκαλέσει αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει ανησυχήσει τους Έλληνες πολίτες για την νέα ανθελληνική στάση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου υπήρξαν σαφέστατες παρεμβάσεις υπέρ υποψηφίων με μηνύματα «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» για δύο βουλευτές.

«Καταλαβαίνετε τι εθνικές συνέπειες έχει το θέμα αυτό και την προσπάθεια ενσωμάτωσης» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, και σχολιάζοντας όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί «κυπατζίδικων πρακτικών», είπε «δεν καταλαβαίνουμε τι διακυβεύεται στην Θράκη;».

Ο κύριος Μητσοτάκης είπε επίσης «ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές υπηρεσιακά. Το γραφείο του είχε ενημερωθεί. Είχε ενημερωθεί απόλυτα ότι το προξενείο έκανε προεκλογική περίοδο για δύο βουλευτές. Το μήνυμα που περάσαμε ήταν σαφές, μην τους βάλεις αυτούς τους δύο στα ψηφοδέλτια αλλά δεν μας άκουσε. Θα κριθεί γι' αυτό ο κ. Τσίπρας. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν πει καμία κουβέντα. Τους ζητώ το ελάχιστο, να πούνε ότι εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική μειονότητα».



Επίθεση με μολότοφ την νύχτα από συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ κατά αστυνομικών


 

Τρεις επιθέσεις ακροαριστερών αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Εξάρχεια και του Ζωγράφου.

Η πρώτη επίθεση με μολότοφ έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα από περίπου 20-25 κακοποιοί με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Διδότου.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 00:35, έγινε η δεύτερη επίθεση με μολότοφ από περίπου 40 κακοποιούς που πέταξαν μολότοφ σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στη συμβολή της Εμμανουήλ Μπενάκη με την Κωλέττη.

Η τρίτη και τελευταία επίθεση με μολότοφ έγινε στου Ζωγράφου, περίπου στις 2 τα ξημερώματα, όταν ακροαριστεροί κακοποιοί πέταξαν μολότοφ σε διερχόμενους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Ευτυχώς από τις επιθέσεις δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή κάποια ζημιά.





Πλήρη απαξίωση Τσίπρα και στην Ιωνία Βόλου - Με το ζόρι 50 άτομα

 



Παρά τα όσα βλέπει και μόνος του Αλέξης Τσίπρας κάνοντας περιοδείες, συνεχίζει να λέει ψέματα να παρουσιάζει μιά άλλη Ελλάδα, και να στήνει αγανακτισμένους με τελευταία παράσταση τον συνδικαλιστή του ΕΚΑΒ.

Η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Ιωνία του Βόλου, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και για να μην ξεφτιλιστεί ο Τσίπρας δεν δίστασε να αναφερθεί σε λαοθάλασσα.




Handelsblatt: Μία νίκη του Μητσοτάκη θα σημαίνει ασφάλεια για τους επενδυτές

 


Σε μία εκ νέου θητεία Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας μετά τις επερχόμενες εκλογές ποντάρουν οι επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, το άρθρο σχολιάζει πως «για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η κούρσα έχει ήδη τελειώσει: οι επενδυτές ποντάρουν σε μια ακόμη θητεία του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο και αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην αρχή της θητείας του ως επικεφαλής της κυβέρνησης είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της κρατικής χρεοκοπίας με την συγκρουσιακή του πορεία έναντι των διεθνών πιστώτών, μια νίκη του Μητσοτάκη θα σημαίνει ασφάλεια για τους επενδυτές».

Επίσης, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, σημειώνεται «ο ελληνικός δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει τα περισσότερα άλλα χρηματιστήρια από την αρχή του έτους», ενώ στα τέλη Μαΐου κατέγραψε «νέο υψηλό εννέα ετών».

Προοπτική επανένταξης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές

Επιπλέον, η Handelsblatt τονίζει πως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ , καθιστούν ολοένα και πιθανότερη την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που «όχι μόνο θα έκανε φθηνότερη την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αλλά θα επέτρεπε επίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις ευνοϊκότερες επιλογές χρηματοδότησης. Ταυτοχρόνως, ανοίγεται η προοπτική επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των αναπτυγμένων αγορών, πράγμα που θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των επενδυτών». 

Προς αυτή τη θετική πορεία συμβάλλουν ταυτόχρονα και «η προοπτική της πολιτικής σταθερότητας, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τα εξαιρετικά τριμηνιαία στοιχεία των περισσότερων εταιρειών και οι ελπίδες ότι η χώρα, που άλλοτε βρισκόταν σε κρίση, θα επανενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα, οδήγησαν τον δείκτη αναφοράς Athex Composite σε νέο υψηλό εννέα ετών στα τέλη Μαΐου». Ακόμα, η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι «οι τιμές των ομολόγων επωφελήθηκαν επίσης από τις ευνοϊκές συνθήκες. […] Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο δείκτης αναφοράς της Αθήνας κέρδισε περισσότερο από 7%, φτάνοντας σε συνολική αύξηση 33,3% από την αρχή του έτους, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει έτσι καλύτερες αποδόσεις από τις περισσότερες άλλες αγορές». Τέλος προστίθεται και το στοιχείο ότι «οι 30 εισηγμένες εταιρείες που παρουσίασαν στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο έως το τέλος Μαΐου ανέφεραν αύξηση των κερδών κατά 82% συγκριτικά με πέρυσι και τα σταθερά κέρδη αντικατοπτρίζονται στην άνοδο των τιμών των μετοχών».


tomanifesto.gr