Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Σε ισχύ οι νέοι κανόνες και τα ψηφιακά εργαλεία για τις παροχές της ΔΥΠΑ

 


Τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των παροχών της ΔΥΠΑ, καθώς και τα νέα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων τέθηκαν σε ισχύ, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετάπτωσης των υφιστάμενων μητρώων ανεργίας, που τηρούσε η ΔΥΠΑ, στο νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ του άρθρου 18 του ν. 4921/2022. Η σχετική Υπουργική Απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Πέμπτη 29/12/2022 (ΦΕΚ Β’ 6867). Ειδικότερα, με την δημοσίευση της απόφασης τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή οι διατάξεις που προβλέπουν:


Θέσπιση νέων ψηφιακών εργαλείων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, που είναι:

Το νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, το οποίο ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλες τις διαδικασίες ένταξης στο μητρώο και διευκολύνει τόσο τη διαχείριση των λογαριασμών που διατηρούν στη ΔΥΠΑ οι αναζητούντες εργασία όσο και την επεξεργασία των δεδομένων τους από τη ΔΥΠΑ. Η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου είναι το πρώτο βήμα ώστε σταδιακά να ακολουθήσει μια διαφορετική πιο εξατομικευμένη και φιλική προς το χρήστη εμπειρία ψηφιακής εξυπηρέτησης με τη ΔΥΠΑ.

Το νέο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ), που απαιτεί πλέον τη συναίνεση του αναζητούντος εργασία και του συμβούλου εργασίας για τον καθορισμό των δράσεων και του χρονοδιαγράμματος αυτών σχετικά με την εύρεση της κατάλληλης για εκείνους θέση εργασίας. Το ΑΣΔ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά.

Η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, που σηματοδοτεί την κατάργηση της έντυπης μορφής της κάρτας ανεργίας και τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής κάρτας διαθέσιμης από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet η οποία θα είναι διασυνδεδεμένη και θα ενημερώνεται καθημερινά από το Ψηφιακό Μητρώο ώστε να υπάρχει σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποια επιδόματα. Μέσω του μηχανισμού επαλήθευσης Gov.gr Wallet, θα είναι εύκολα αντιληπτό το τί είδους παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχος της νέας Ψηφιακής Κάρτας Ανεργίας. Η νέα Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας ΔΥΠΑ θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα μέσα από την εφαρμογή Gov.gr Wallet.

Προβλέπεται επίσης καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στις περισσότερες παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις της ΔΥΠΑ (όπως το Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων, τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, Θεαμάτων, αγοράς βιβλίων, η ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία κ.ά.) για τους μακροχρόνια ανέργους (12+ μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας) με την εξαίρεση φυσικά των επιδομάτων ανεργίας καθώς και του ειδικού εποχιακού βοηθήματος. Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν είναι εκείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης τα οποία σήμερα είναι:

οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,

οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,

οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Ενεργοποίηση ενός συστήματος αμοιβαίων υποχρεώσεων αναζητούντων εργασία και ΔΥΠΑ που δημιουργεί συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις συμπεριφοράς ή και σε συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν έως και τη διαγραφή του αναζητούντος εργασία από το νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο χρόνια στις περιπτώσεις που ο εγγεγραμμένος αρνηθεί τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας (που αντιστοιχούν στα προσόντα, τις δεξιότητες, τον τόπο κατοικίας κ.λπ.) και για έξι μήνες σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

Θεσμοθέτηση του επιδόματος εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά πριν να λήξει η περίοδος επιδότησής τους. Ειδικότερα, για πρώτη φορά, θεσπίζεται επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν εργασία και το οποίο ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του. Το επίδομα εργασίας αναμένεται να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο και επιβράβευση για την ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Απονομή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους έως 300€ ως μέτρο ενεργοποίησης των μακροχρόνια ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ για 5 και πλέον έτη με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) ή και εύρεσης εργασίας.

Η ΔΥΠΑ, από 1/1/2023, εισέρχεται σε μια νέα εποχή με γνώμονα την ταχύτερη, ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναζητούντων εργασία με γνώμονα την περαιτέρω μείωση της εγγεγραμμένης ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, μέσα από εργαλεία, παροχές και προγράμματα που στοχεύουν στην ενεργοποίηση των ανέργων και στην ταχύτερη κατά το δυνατόν (επανα)προώθησή τους στην αγορά εργασίας.




Προχωράει η υλοποίηση του «Πολλαπλού Βιβλίου» στα σχολεία

 


Η δημιουργία, συγκρότηση, λειτουργία και τεχνική υποστήριξη του Μητρώου Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ) και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Διδακτικών Βιβλίων (ΨΒΔΒ), καθώς και επόμενα βήματα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του Πολλαπλού Βιβλίου, καθορίζονται με νέα Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

Το πολλαπλό βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο επιθυμούν να διδάξουν στην τάξη, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που περιλαμβάνονται στο ΜΔΒ, ενώ ταυτόχρονα όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, προκειμένου οι μαθητές μας να μπορούν να συνδυάσουν πηγές και να καλλιεργήσουν με τον τρόπο αυτό περαιτέρω την κριτική τους σκέψη.

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η σταδιακή απομάκρυνση από την αποστήθιση, μέσα από περισσότερα του ενός βιβλία ανά γνωστικό αντικείμενο, καθώς και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων διδακτικών εργαλείων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούν να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους με το κατάλληλο διδακτικό βιβλίο.

Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία εφαρμογής της μεταρρύθμισης είναι η συγκρότηση Επιτροπής Κοστολόγησης, η έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η διαδικασία συγγραφής, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα, ενώσεις φυσικών προσώπων, νομικά πρόσωπα ή ενώσεις νομικών προσώπων που θα έχουν εγκριθεί από το ΙΕΠ, και η αξιολόγηση των βιβλίων προς ένταξη στο ΜΔΒ από επιστημονικές επιτροπές ανά γνωστικό αντικείμενο, με κριτήρια ποιότητας και χαρακτηριστικά επιστημονικής και παιδαγωγικής καταλληλότητας.




Ξεκινά η εμβληματική δράση «Πράσινα ΤΑΞΙ»

 



Ξεκινά με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, η εμβληματική δράση «Πράσινα ΤΑΞΙ», καθώς από τις 9 Ιανουαρίου 2023 αρχίζει η υποβολή αιτήσεων και παράλληλα τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης. Η νέα δράση συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο στόλο των οχημάτων ΤΑΞΙ που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας με αντικατάσταση περίπου 2.000 παλιών και ρυπογόνων  ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά.


Mε το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος ΤΑΞΙ, για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ, να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ.

Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.



Μπαίνει σε εφαρμογή το Καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360°», του νέου Αναπτυξιακού Νόμου


 

Μπαίνει σε εφαρμογή ένα ακόμη καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, το Καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360°», που έρχεται να συμπληρώσει τα υπόλοιπα  Καθεστώτα Ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου καθώς απευθύνεται σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε σημαντικούς τομείς για την εθνική οικονομία.

Στο Καθεστώς αυτό μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην αφαλάτωση θαλασσινού νερού σε νησιωτικές περιοχές, την ανακύκλωση, τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο, τη δημιουργία γηπέδων και κολυμβητηρίων, τη δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης και οίκων ευγηρίας κ.α., υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στην προκήρυξη.

Η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο   καθεστώς αυτό ξεκινάει την 9η  Ιανουαρίου με καταληκτική ημερομηνία την 10η Απριλίου.

Με το καθεστώς αυτό δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για ένα νέο κύκλο σημαντικών επενδύσεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια κρίσιμη για την οικονομία στιγμή λόγω της επερχόμενης ύφεσης στην Ευρώπη το 2023.




Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά αξιόπιστους Δασικούς Χάρτες

 



Το έργο των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη φάση της αρχικής κύρωσης, που αφορά στο 95% τής υπό ανάρτηση έκτασης και στο 90% της Επικράτειας. Οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο που πηγάζει από τις επιταγές του Συντάγματος πέτυχαν το στόχο που είχε τεθεί, αν και η υλοποίηση ξεκίνησε για το σύνολο της χώρας, μόλις, στις αρχές του 2021, ύστερα από τις αστοχίες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Σήμερα φθάσαμε στο 95% των συνολικών αναρτήσεων (έναντι 51% που ήταν το 2020) και στο 90% των κυρώσεων (έναντι 50% προ διετίας).


Η κατάρτιση και κύρωση αξιόπιστων δασικών χαρτών έχει ανεκτίμητη περιβαλλοντική αξία και αποτελεί βασικό έργο υποδομής προεπενδυσιακού χαρακτήρα, μακρόπνοο και απολύτως αναγκαίο για τους πολίτες και την οικονομία.

Με την κύρωση των δασικών χαρτών υφίστανται, πλέον, οριοθετημένες με σαφήνεια και αδιαμφισβήτητα οι εκτάσεις στις οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις), ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του δασικού μας πλούτου.

Παράλληλα, μέσω της διαφανούς διαδικασίας δημοσιοποίησης των δεδομένων των αναρτημένων και κυρωμένων δασικών χαρτών, καλλιεργείται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της διοίκησης και του πολίτη και διασφαλίζεται η εγκυρότητα των συναλλαγών και η υλοποίηση επενδύσεων. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η άμεση πληροφόρηση του πολίτη για τον χαρακτήρα και τη φύση των εκτάσεων, με χρήση αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Το βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας επικεντρώνεται στην πλήρη ενεργοποίηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για τις όποιες νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις απαιτηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε πολύ γρήγορα να επιλυθούν τυχόν λειτουργικά προβλήματα. Στόχος είναι η ταχεία εξέταση όλων των αντιρρήσεων με αίσθημα ασφάλειας δικαίου τόσο για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όσο και του φυσικού περιβάλλοντος.



Μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων


 

Η επικαιροποίηση των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Η επικαιροποίηση των μέτρων έχει ως ακολούθως:

Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.




Άνοιξε η πλατφόρμα προαιρετικής υπαγωγής νέων εργαζομένων στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ

 



Ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της νέας επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης άνοιξε, καθώς από χθες απέκτησαν δικαίωμα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί από 01.01.1987 και μετά.

Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31.12.2023.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4826/2021 ιδρύθηκε το ΤΕΚΑ (teka.gov.gr), που σκοπό έχει τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης με εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών.

Το ΤΕΚΑ, που σταδιακά πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ), μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γνωρίζει μια απρόσμενη επιτυχία, αφού στο τέλος του 2022 οι ασφαλισμένοι του έχουν υπερβεί τους 150.000 ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις.

H νέα ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr ανοίγει αρχικά για όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να την μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ.

Από τον Μάρτιο του 2023, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΚΑ θα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, κ.λπ.). Το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ σε αυτή την περίπτωση διατηρείται μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.




Σημαντική μείωση της εγκληματικότητας σε σχέση με την προ κορονοϊού περίοδο

 



Το 2022, με βάση τα τελικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει σημαντική μείωση της εγκληματικότητας, αλλά και αυξημένα ποσοστά εξιχνιάσεων σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα:

Το 2022 υπήρξε μείωση κλοπών και διαρρήξεων κατά 12,12% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019. Οι κλοπές τροχοφόρων μειώθηκαν κατά 30,48% ενώ οι ληστείες μειώθηκαν κατά 35,69%.

Το 2022 παρουσιάζει τον μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών από το 2011, όταν άρχισε η πλήρης τήρηση των στοιχείων, και το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων. Το 2022 τελέστηκαν 79 ανθρωποκτονίες και το ποσοστό εξιχνιάσεων (εγκλημάτων του ιδίου και προηγούμενων ετών) ανήλθε στο 88,61%.

Το 2022 για την προστασία των συνόρων στον Έβρο έγιναν 256.060 αποτροπές και 1.491 συλλήψεις διακινητών.

Το 2022 σημειώθηκε σημαντική μείωση τροχαίων ατυχημάτων 20%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019.

Το 2022 έγιναν 523.400 έλεγχοι για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και βεβαιώθηκαν 6.133 παραβάσεις.

Το 2022 για την προστασία των ζώων έγιναν 4.999 έλεγχοι, σχηματίστηκαν 1.717 δικογραφίες, σημειώθηκαν 308 συλλήψεις, βεβαιώθηκαν 1.953 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 3.251.265 ευρώ.

Το 2022 σημειώθηκαν 11.476 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτά τα 3.279 περιστατικά διαχειρίστηκαν τα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία -όπως επισημαίνει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος- αποδεικνύουν ότι η ασφάλεια στις γειτονιές βελτιώνεται διαρκώς με  σημαντική μείωση της εγκληματικότητας κατά 25% σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 κι ότι η Ασφάλεια στα σύνορα της Πατρίδας μας είναι σήμερα πανίσχυρη. Με τις λιγότερες ανθρωποκτονίες των τελευταίων 11 ετών, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.




Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Περισσότερες από 4.000 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα

 



Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη ασθενειών γιατί είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ήδη -όπως τόνισε χθες Τρίτη σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», περισσότερες από 4.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και σήμερα κάνουν θεραπεία. Για αυτές τις γυναίκες, το ραντεβού αυτό μπορεί να τους έσωσε τη ζωή.

Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δωρεάν περισσότερες από 65.000 ψηφιακές μαστογραφίες.

Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής διευρύνεται μέσα στο 2023. Μέσα από ένα καινοτόμο για την Ελλάδα σύστημα -όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης- οι πολίτες θα λαμβάνουν με μήνυμα το παραπεμπτικό τους για προληπτικές εξετάσεις που αντιστοιχούν στο φύλο και την ηλικία τους. Και αυτό γίνεται εντελώς δωρεάν και χωρίς περιττές διαδικασίες.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Δημιούργησε αρχικά την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της οποίας ο πολίτης λαμβάνει τις ιατρικές του συνταγές με SMS και e-mail. Και αυτό αποτελεί το θεμέλιο της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς προστίθενται διαρκώς νέες δυνατότητες. Ήδη ιατρικά παραπεμπτικά και ιατρικές βεβαιώσεις εκδίδονται άυλα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν οι βεβαιώσεις νοσηλείας και οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Η  άυλη συνταγογράφηση -στην οποία έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες- λειτουργεί ως «κλειδί» των νέων ψηφιακών εργαλείων. Αυτό έγινε στον εμβολιασμό, με τις εξατομικευμένες προτάσεις ραντεβού. Αυτό έγινε και στο MyHealth app, την εφαρμογή που βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA.

Η ψηφιακή πολιτική -όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι μια κοινωνική πολιτική, με προστιθέμενη αξία για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θέλουμε οι πολίτες να μπορούν να φροντίζουν την υγεία τους έγκαιρα, εύκολα και γρήγορα, μέσα από απλές ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές.



Ελλείψεις φαρμάκων: επιτακτική ανάγκη για κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο Ε.Ε.

 



Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με επιστολή του προς την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρξει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην επιστολή αναφέρει, ότι:

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη.



Γεωργιάδης σε ακροαριστερό Ηλιόπουλο : Σας έχει σιχαθεί ο κόσμος


 

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι για όλο τον κόσμο που τον ακούει και τον βλέπει, ένας προκλητικός, ακροαριστερός, ψεύτης που δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο στην ζωή του.

Σήμερα είχε έντονη αντιπαράθεση στον αέρα του ΑΝΤ1 με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον προκλητικό ακροαριστερό να επιδίδεται σε άθλιους χαρακτηρισμούς, όπως ακριβώς έκαναν οι ακροδεξιοί σύντροφοι του προκαλώντας τους πάντες.

Ο ακροαριστερός Ηλιόπουλος, παρέμβαινε συνεχώς πάνω στο λόγο του υπουργού, προχώρησε και σε αήθη επίθεση, όπως έκανε και ο ακροδεξιός σύντροφος του Κασιδιάρης που δεν άφηνε άνθρωπο να μιλήσει.

Όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, ο Νάσος Ηλιόπουλος αποκάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη “κλόουν”. Προηγούμενα τον είχε αποκαλέσει “απατεώνα”, ενώ είχε χρησιμοποιήσει εκφράσεις του τύπου “πόσα θες να μας τρελλάνεις”, χρησιμοποιώντας ακροαριστερό και ακροδεξιό λεξιλόγιο, αλητείας που χαρακτηρίζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Παραδίδω στον ελληνικό λαό το δήθεν μειλίχιο ύφος του κυρίου Ηλιόπουλου”, ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, με τον Ηλιόπουλο να επιμένει ότι “δεν παίρνει πίσω” τον χαρακτηρισμό “κλόουν” και τον Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντάει την αλήθεια για να ξέρουν τι συμβαίνει έξω στους πολίτες : “Είστε άθλια υποκείμενα”, “σας έχει σιχαθεί ο ελληνικός λαός”.



Κίνα: Καίνε τους νεκρούς από κορονοϊό στους δρόμους

 



Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Κίνα με τα κρούσματα αλλά και τους θανάτους από κορονοϊό να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς με τα νοσοκομεία, τα γραφεία τελετών και τα κρεματόρια έχουν «παραλύσει» σε όλη τη χώρα.

Αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να καίνε στον δρόμο τους συγγενείς τους που πέθαναν από κορονοϊό. Η Κίνα αντιμετωπίζει τεράστια έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού μετά τον τερματισμό της «μηδενικής COVID» πολιτικής, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών που συγκεντρώνονται στα νοσοκομεία να έχει εκτοξευθεί, την ίδια στιγμή που τα κρεματόρια της χώρας ανεβάζουν τις τιμές των υπηρεσιών τους.