Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Πάλι υπονόμευσε την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τους έκανε πρωτοσέλιδο η Τουρκία

 


Μόνο ανθέλληνες μπορούν να χαρακτηριστούν τα στελέχη τους ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που υπονομεύουν την χώρα, και ξεφτιλίζονται διεθνώς δείχνοντας πόσο ακροαριστεροί είναι.

Σύμφωνα με την omadaalithias.gr,  η ανθελληνική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με την Γαλλία για την αγορά 3+1 φρεγατών παίζει σε τουρκικά ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα Yeni Safak γράφει:


 Μετάφραση από google transalte

Το ελληνικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ριζοσπαστικός Αριστερός Συνασπισμός, αντέδρασε στη συμφωνία άμυνας σχετικά με την αγορά 3 φρεγατών και 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία: Το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για μια χώρα με μεγάλα χρέη όπως η Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ


  

 

Η ανθελληνική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκδοθεί λίγο νωρίτερα και δεν είχε καμία λογική σοβαρού κόμματος είχε ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία.
«Στο πλαίσιο αυτό η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Επιλογές που θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη», πρόσθεσε.
«Υπενθυμίζουμε, ότι μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι 2020 ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis παροτρύναμε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ωστόσο οι Κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ», σημειώνει.
«Ακούγεται πάντοτε πολύ ευχάριστο να ενισχύουμε με νέα όπλα την Άμυνά μας. Όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων. Η εθνικά υπεύθυνη στάση όμως και η πατριωτική μας ευθύνη, μας υποχρεώνει πέρα από ευχάριστοι να είμαστε και εθνικά ωφέλιμοι. Και αυτό σημαίνει να θέτουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής με αρχή μέση και τέλος», αναφέρει.
«Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας;» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», τονίζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει:
«Αλλά θα είναι ταυτόχρονα απέναντι :
•    Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας.
•    Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.
•    Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν.
Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους : Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.»



Στις 11,4 μονάδες η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση


 

Γκάλοπ MARC για το «ΘΕΜΑ».

Με σταθερά διψήφιο ποσοστό και μετά τις δύσκολες καμπές που είχε η κυβέρνηση με τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τον ανασχηματισμό εξακολουθεί να προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την δημοσκόπηση με κάρτες :












Νέο περιστατικό με ψεκασμένο αρνητή που απείλησε ότι θα πυροβολήσει με καραμπίνα



Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδα patrisnews.com πριν από μερικές ημέρες πατέρας μαθητή που φοιτά σε γυμνάσιο στην Ηλεία, και διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό, τηλεφώνησε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απείλησε πως θα πάρει την καραμπίνα και θα πάει στο σχολείο να σκοτώσει την διευθύντρια αν δεν επιτρέψει στο παιδί του να πάει στο σχολείο.

Με λίγα λόγια ο επικίνδυνος αρνητής είχε το θράσος να απαιτήσει με εκβιασμό να πάει το παιδί του με κορονοιό στο σχολείο.

Ο επικίδυνος αρνητής πατέρας υποστήριξε πως το παιδί του έχει μια απλή γρίπη παρά το γεγονός πως το τεστ βγήκε θετικό.

«Είχαμε έναν πατέρα στην Ηλεία που πήρε τον διευθυντή εκπαίδευσης και απειλούσε ότι θα πάει να πάρει την καραμπίνα και θα σκοτώσει τη διευθύντρια του σχολείου που πηγαίνει το παιδί του επειδή του είπε ότι έχει κορωνοϊό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.



Βαρουφάκης: Αποκλείεται η οποιαδήποτε προοδευτική συγκυβέρνηση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

 


Σφοδρή προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταβεί στο τελευταίο σκαλοπάτι της συνθηκολόγησης και έχει πλήρως προσχωρήσει στο δόγμα «Γερούν γερά».

Η επιστολή  Βαρουφάκη εχει ως εξής: 

«Αγαπητέ Αλέξη…»:

Θα θυμάσαι, φαντάζομαι, εκείνες τις μέρες στα τέλη του Γενάρη του 2015, όταν προετοιμαζόμασταν πυρετωδώς για το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εσύ, το πρώτο Eurogroup εγώ. Θα θυμάσαι την κοινή γραμμή που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε: Να επιχειρηματολογήσουμε πως, ως ΕΕ, καλούμασταν να εξισορροπήσουμε, από τη μία, το αποτυχημένο Μνημόνιο και, από την άλλη, την νωπή λαϊκή εντολή μας. Θα τους λέγαμε ότι, στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε σύγκρουση μεταξύ της λαϊκής εντολής μας και των συμφερόντων της Ευρώπης. Θα τους αποδεικνύαμε γιατί το ελληνικό Μνημόνιο, το οποίο εμπνεύστηκε και επέβαλε βίαια η κυβέρνηση της κας Μέρκελ, όχι μόνο προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας αλλά και έγινε η βάση όλων των πολιτικών λιτότητας στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που πλήγωσαν βαθιά την Ευρώπη. Πράγματι, αυτά ακριβώς τους είπαμε – και σωστά.

Προχθές διάβασα το άρθρο σου στην γερμανική Die Zeit σε αφιέρωμα με την ευκαιρία της αποχώρησης της Άγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία. Σε αυτό αναθεωρείς το ζητούμενο της πρώτης σου κυβέρνησης ανασκευάζοντας τον κοινό μας στόχο της εξισορρόπησης του Μνημονίου με την λαϊκή μας εντολή ως εξής:

«Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης.»

Εκεί, δηλαδή, που είχαμε ταχθεί στην υπέρβαση του δίπολου «λαϊκή εντολή», από τη μία, και «καταστροφικό Μνημόνιο», από την άλλη, εσύ σήμερα μιλάς για δίπολο «λαϊκή εντολή», από τη μία, και «ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης» από την άλλη – λες και η λαϊκή εντολή του Γενάρη του 2015 ερχόταν σε σύγκρουση όχι μόνο με το συμφέρον των λαών της Ευρώπης αλλά και με την… ειρήνη!

Έως προχτές, ήθελα να πιστεύω ότι οι δρόμοι μας χώρισαν επειδή διαφωνήσαμε για το κατά πόσον η ρήξη με το Βερολίνο και την τρόικα ήταν ενδεδειγμένη κίνηση υπέρ του κοινού σκοπού – που δεν ήταν άλλος από το να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές ώστε να ανακουφιστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη. Λέω «έως προχτές» επειδή με το άρθρο σου στην Die Zeit αποκήρυξες, έμμεσα αλλά σαφέστατα, όχι μόνο τη ρήξη αλλά και την λαϊκή εντολή που ζητήσαμε και πήραμε ως αντίθετη (άκουσον άκουσον!) με την… ειρήνη στην Ευρώπη. Κρίμα.

Με αυτή τη δήλωση μετανοίας σου -και μάλιστα σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης- κατέβηκες το τελευταίο σκαλί της συνθηκολόγησής σου. Ουσιαστικά απαρνείσαι τη λαϊκή εντολή του Γενάρη του 2015. Δεν σου αρκούσε το ότι έχεις από πολλού χαρακτηρίσει «αυταπάτη» την ρήξη για την οποία είχαμε εκλεγεί; Ότι έκανες τα πάντα να μην γίνει το 2015, αλλά και να δαιμονοποιηθεί χωρίς να έχει γίνει;

Πολλοί θα αναρωτηθούν: Έχει σημασία, μετά από τόσα και τόσα, αυτό το νέο σου βήμα, της πλήρους προσχώρησης στο δόγμα των «Βάστα Γερούν» που παρουσιάζουν την τότε κυβέρνησή μας ως αντι-ευρωπαϊκή, λαϊκιστική και επικίνδυνη για την Ευρώπη; Έχει σημασία η προσωπική σου διαδρομή από υβριστής της Άγκελα Μέρκελ σε υμνητή της;

Ναι, έχει σημασία. Έχει σημασία επειδή το άρθρο σου σηματοδοτεί σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που στενάζει σήμερα κάτω από τη διακυβέρνηση της «Μητσοτάκης ΑΕ» πως, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις ενός μεγάλου μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ηγεσία του πάνω απ’ όλα βάζει την ένταξή της στο σύστημα που τους συνθλίβει. Οι πολίτες ακούνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρονται εναντίον του ξεπουλήματος της ΔΕΗ ή του ΔΕΔΔΗΕ κλπ και, όχι μόνο θυμούνται πως αυτά όλα δρομολογήθηκαν με το Μνημόνιο που εσύ υπέγραψες, αλλά και σε διαβάζουν τώρα να τους λες πως όλα τα ξεπούλησες, μαζί με την κα Μέρκελ, υπέρ της ευρωπαϊκής… ειρήνης.

Αγαπητέ Αλέξη,

Αυτό το γράμμα μου σε σένα δεν αφορά ούτε το παρελθόν ούτε την Ιστορία. Αναφέρεται στο μέλλον αυτής της χώρας. Εξηγεί γιατί αποκλείεται η οποιαδήποτε προοδευτική συμμαχία με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σκιαγραφεί την παλλαϊκή συστράτευση που θα γεννήσει, αργά ή γρήγορα, η μονιμοποιημένη κρίση. Και θυμίζει ότι η αυθεντική παλλαϊκή συστράτευση που έχει ανάγκη ο τόπος δεν θα αφήσει ξανά χώρο για ανεύθυνη υπακοή στις διάφορες Μέρκελ που το σύστημα πάντα θα γεννά ώστε να αναπαράγεται το ίδιο εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας ελλήνων και ευρωπαίων».



Στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην απολογηθούν για ΔΕΗ και πρόταση μομφής, αναφέρουν ότι η Ν.Δ. έχει εσωκομματικά ζητήματα

 


Για ακόμα μία φορά γελάει ο κόσμος με τον ΣΥΡΙΖΑ, που για να καλύψει την ανικανότητα και ανεπάρκεια του Αλέξη Τσίπρα, προσπαθεί με fake news να παραπλανήσει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει εσωκομματικά προβλήματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ απειλούσαν την κυβέρνηση με πρόταση μομφής, αλλά επειδή είναι πονηρά ηλίθιοι, δεν τόλμησαν να την υποβάλουν γιατί θα έπρεπε να απολογηθούν για την ΔΕΗ.

Ατολμία να καταθέσει πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης χρέωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Οικονόμου, σχολιάζοντας με τη σειρά του την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

«Επί ημέρες, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, με αφορμή το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Ομως, δεν το τόλμησε! Γιατί έτσι θα έπρεπε να απολογηθεί, από βήματος Βουλής, για το πώς η κυβέρνησή του έφερε την εταιρεία ένα βήμα από την πλήρη χρεοκοπία και διάλυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Η δήλωση του Ηλιόπουλου, για να απαντήσει στον Οικονόμου, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο θέμα αντιπολιτευτικής ικανότητας.

O Ηλιόπουλος προσπαθώντας να απαντήσει στον Γιάννη Οικονόμου, σχολιάσε πως «έχει τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και όχι του υποβολέα των κινήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Αν η κυβέρνηση έχει σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα ανοιχτά και επιθυμεί να δείξει ενότητα στην πολιτική της εκποίησης του δημοσίου πλούτου που αποτελεί πεδίο σύγκλισης Μητσοτάκη-Σαμαρά, τη λύση δεν θα τους τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».



Ακροαριστεροί εναντίον ακροδεξιών και στην μέση μαθητές

 



Τέτοια αίσχη μόνο από ακροαριστερούς και ακροδεξιούς συντρόφους γίνονται!!!

Τι δουλειά είχαν ακροαριστεροί και ακροδεξιοί σε σχολείο για να λύσουν τις διαφορές τους για το ποιος είναι περισσότερο φασίστας από τον άλλο;

Τι δουλειά είχαν φοιτητές να είναι έξω από σχολείο και να διαδηλώνουν;

Ποιος έδωσε το δικαίωμα σε εξωσχολικούς να βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου;

Τι δουλειά είχαν ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές στο σχολείο;

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί σε διαμαρτυρία φοιτητών, έξω από το 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων έξω από το σχολείο, ομάδα που βγήκε από το σχολείο επιτέθηκε στους διαδηλωτές. 

Πέταξαν πέτρες, όπως κι διάφορα άλλα αντικείμενα και πυρσούς.

Μάλιστα χτύπησαν με κοντάρια τους φοιτητές, ενώ δύο εξ αυτών φαίνεται να έχουν τραύματα στο κεφάλι.






Αυτά είναι τα site των απατεώνων αντιεμβολιαστών



Έγιναν γνωστά τα τέσσερα σάιτ των απατεώνων αρνητών - αντιεμβολιαστών, που εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διασπορά fake news για τον κορονοϊό και τα εμβόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τις ιστοσελίδες: 

rumble.com, 

brighteon.com, 

ellinesithagenis.gr, 

ugetube.com.

Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Πλην των τεσσάρων σάιτ που αναφέρθηκαν παραπάνω, εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία και για 6 λογαριασμούς σε social media, και οι έρευνες συνεχίζονται και για τις 10 περιπτώσεις.

Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.




Το καινούργιο όπλο Belharra, αναβαθμίζει τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.


 

Η γαλλική φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm προσφέρει καταλυτικές δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.

Η Belharra είναι απόλυτα διαλειτουργική με τις πολυεθνικές ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ενώ είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές πολλαπλoύ ρόλου για λογαριασμό του εθνικού και συμμαχικού στόλου σε λεπτεπίλεπτες και άλλες επιχειρήσεις. Επίσης δύναται να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποτροπή και στον υποβρύχιο ρόλο σε ένα σύνθετο, πιεστικό και πολυεθνικό πεδίο επιχειρήσεων π.χ. στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής ειδικά και μέσω του ελικοπτέρου που μεταφέρει. Επίσης καλύπτει απειλές τέταρτης γενιάς, καθώς και ασύμμετρων/μη γραμμικών πεδίων μάχης.

Η φρεγάτα διαθέτει συγκεκριμένους χώρους συνεχούς οπτικο-ηλεκτρονικής κάλυψης 360 μοιρών, 24 ώρες το 24ωρο. Εχει σχεδιαστεί για να μπορεί να είναι εξοπλισμένη σαν αστακός ενώ μπορεί να πλήξει στόχους πολύ μακριά με πυραύλους Κρουζ.

Η Belharra θα επιτρέπει στο Π.Ν. να αντιμετωπίσει αναδυόμενες, μη ορατές, υβριδικές ως και μελλοντικές απειλές (π.χ. UAVs, Cyber, αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, απειλές επιφανείας, μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα κ.ά.).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Belharra:

Μήκος: 121 μ.

Πλάτος: 18 μ.

Μέγιστο εκτόπισμα: 4.400 τόνοι

Μέγιστη ταχύτητα: > 27 κόμβοι

Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3.500 ώρες εν πλω το χρόνο

Αυτονομία: 45 ημέρες

Πλήρωμα: 125 άτομα

Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων

Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV



Μητσοτάκης – Μακρόν: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρώπη»



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας – Γαλλίας, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπητέ Πρόεδρε της Γαλλικής Δημοκρατίας, κυρία και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι,


Σήμερα είναι μία ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία. Γιατί με τον Πρόεδρο Macron, αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα τη διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία.


Η υπογραφή της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια, δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει μία πραγματικότητα, η οποία είναι γνωστή σε όλους: πώς οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση, που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, οι τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος, αλλά δεν εξαντλούν σε καμία περίπτωση αυτή την συνεργασία.


Αναφέρθηκε σε αυτό και ο κύριος Πρόεδρος μόλις πριν από λίγες μέρες στη Μασσαλία και αμέσως μετά στην Αθήνα. Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύλογο τρόπο τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στο ευαίσθητο οικοσύστημα της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου.


Διαχρονικά η Ελλάδα και η Γαλλία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν δεσμούς τους οποίους διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ασφαλώς ο σεβασμός και η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Η σημερινή εξέλιξη, λοιπόν, έρχεται να εδραιώσει αυτή την κοινή, αυτή τη συνεπή πορεία. Αποτελεί όμως πιστεύω και μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται σε αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας. Γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.


Με τον Πρόεδρο Macron έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η Συμφωνία, λοιπόν, αυτή ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μία Ευρώπη που όπως είπε ο κύριος Πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ. Μία Ευρώπη που θα διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή, ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.


Και ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας μετά τα 24 μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό μας Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία.


Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει προφανώς κίνητρο εθνικό, καθώς θωρακίζει την Πατρίδα μας. Έχει όμως  και κίνητρο ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία. Θυμίζω ότι ίδιες φρεγάτες  διαθέτει και η φίλη Γαλλία.  Έχει όμως η επιλογή αυτή και έναν χαρακτήρα ευρωατλαντικό.  Γιατί αφορά δύο εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και δυο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Και μια Ευρώπη η οποία ενισχύει την άμυνά της, ενισχύει εντέλει και την ίδια την διατλαντική συμμαχία.


Αγαπητέ Emmanuel, η σύνδεση των χωρών μας διατρέχει τους αιώνες, αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.  Γιατί αυτός -όπως πολύ ωραία το ανέφερες και εσύ- δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τα θεμέλια της αρχαίας ελληνικής σκέψης. “Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης” όπως σημείωνε και ο André Malraux.  Ούτε όμως και να αναπτυχθεί χωρίς τον γόνιμο άνεμο του γαλλικού διαφωτισμού.


Χθές το βράδυ βρεθήκαμε μαζί σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Λούβρο.  Στα εγκαίνια μιας έκθεσης η οποία είναι αφιερωμένη ακριβώς στη στενή διαχρονική σχέση Ελλάδος-Γαλλίας. Και έχει νομίζω και τον δικό του ξεχωριστό συμβολισμό το γεγονός ότι υπογράφουμε τώρα αυτή τη σημαντική συμφωνία 200 χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα για να γίνει η Πατρίδα μου ελεύθερο Κράτος. Ένας αγώνας που δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη χωρίς τη στήριξη και της Γαλλίας.


Από τις ακτές της Μασσαλίας άλλωστε εκεί όπου έφτασαν το 600 π.Χ. οι πρώτοι Ίωνες θαλασσοπόροι ξεκίνησαν και οι Γάλλοι φιλέλληνες για να πλεύσουν και να ενισχύσουν την επαναστατημένη χώρα μου.  Και οι δεσμοί μας αυτοί όλο και δυναμώνουν.


Κύριε Πρόεδρε, σήμερα μιλάμε για φρεγάτες. Δεν είναι όμως, παρά οι “απόγονοι”των θωρηκτών “Ύδρα”, “Σπέτσαι” και “Ψαρά”, που ο Χαρίλαος Τρικούπης παρήγγειλε στα ναυπηγεία της Χάβρης. Όταν, ήδη από το 1884, μια γαλλική ναυτική αποστολή συμμετείχε στην αναδιοργάνωση του ελληνικού ναυτικού, υπό τον Ναύαρχο Laurent Jospeh Lejeune. Έναν συμπατριώτη σας από την Αμιένη, κύριε Πρόεδρε. Όπως μιλάμε και για τα Rafale. Τους “διαδόχους”, δηλαδή, του «Αετού» του «Γύπα», του «Δαίδαλου» και του «Ιέρακα». Γιατί αυτά τα 4 γαλλικά «Henri Farman ΙΙ» έγιναν, το 1912, η πρώτη ελληνική μοίρα στρατιωτικής αεροπορίας. Με πρωτοβουλία του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος, μάλιστα, επέλεξε ο ίδιος τα ονόματά τους.


Κύριε Πρόεδρε, η Ιστορία, λοιπόν, μας θέλει μαζί. Όπως και η Γεωγραφία. Όπως η Μεσόγειος και η Ευρώπη για την οποία οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον. «Να οικοδομήσουμε την Ευρώπη, ιδού η δική μας αποστολή, ιδού η αποστολή στην οποία μας καλεί ο ίσκιος της Ακρόπολης», όπως έλεγε, το 1963, ο Στρατηγός Charles de Gaulle, μιλώντας στην Αθήνα. Και αυτήν την αποστολή τιμούμε και σήμερα στο Παρίσι με υπερηφάνεια.


Σας ευχαριστώ.


Δημήτρης Γκάτσιος: Η ερώτησή μου είναι προς τον κ. Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, σας ακούσαμε τόσο τώρα, όσο και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να μιλάτε για την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Χθες, μάλιστα, στη συνέντευξη που παραχωρήσατε στην Ε.Ρ.Τ., είπατε ότι το αίτημα είναι πια απολύτως επιτακτικό και ώριμη η πρόταση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, λοιπόν, πόσο κοντά είμαστε σε αυτό. Εάν υπάρχει δηλαδή κάποιο χρονοδιάγραμμα και ποιες άλλες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης να λάβει “σάρκα και οστά”. Σας ευχαριστώ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία έχει ξεκινήσει κ. Γκάτσιο να αποκτά πραγματικό περιεχόμενο. Και πιστεύω ότι και με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2022, θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση.


Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της εθνικά και γεωγραφικά, υπερ-Ευρωπαϊκά συμφέροντα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει μόνο εάν αναπτύξει τη δυνατότητα να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατ’ ανάγκη να προσβλέπει- εάν το κρίνει η ίδια απαραίτητο – στη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Και βέβαια επιλογές όπως η σύναψη αυτής της εταιρικής στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι ενισχύοντας την αμυντική μας συνεργασία, προωθώντας τη διαλειτουργικότητα, αγοράζοντας ουσιαστικά ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα, ακριβώς αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή υπηρετούμε. Και γι΄ αυτό και είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι σε διμερές τουλάχιστον επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας προφανώς το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, εφόσον αυτές το επιλέξουν.


Σ. Φασουλάκη: Καλημέρα κύριε Πρόεδρε.  Ήθελα να ρωτήσω εάν αυτή η πολύ σημαντική συμφωνία σε στρατηγικό, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο θα μπορούσε να επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είναι σε πολύ καλό επίπεδο εδώ και αρκετά χρόνια ή και τις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ. Ευχαριστώ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες διότι η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.


Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες, διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού, διότι κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και βέβαια θέλω να προσθέσω ότι υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το ελληνικό Ναυτικό είχε θέσει.


Και βέβαια υπάρχει πάντα η δυνατότητα- παρά το γεγονός ότι τα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία- να υπάρχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία έτσι ώστε να μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να προσφέρει σε αυτή την πολύ σημαντική αγορά την οποία κάνει η χώρα.


Κατά συνέπεια σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δούμε αυτή τη συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα. Όπως είπε και ο κύριος Πρόεδρος, Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορευτούν μαζί για πολλές δεκαετίες ακόμα στο μέλλον. Και η Ελλάδα δεν ξεχνά- και αυτό επιβεβαιώνεται και επικυρώνεται και με τη σημερινή συμφωνία- το γεγονός ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 2020. Και πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία στρατηγικής, η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας έρχεται ως το απολύτως λογικό επιστέγασμα μιας σχέσης δύο χωρών με μεγάλο πολιτικό, ιστορικό, πολιτιστικό βάθος.



Δήλωση της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την σύλληψη του επικίνδυνου ληστή αντιεξουσιαστή.

 


Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, στην Αττική, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, 33χρονος ημεδαπός δραπέτης, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης (46 ετών και 5 μηνών) για διακεκριμένη ληστεία κατά συναυτουργία με πυροβόλο όπλο, διακεκριμένη αντίσταση από πρόσωπο που οπλοφορεί, απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, διακεκριμένη οπλοκατοχή από κοινού, παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

O ανωτέρω την 02-08-2021, παραβίασε τους όρους χορήγησης τακτικής πενθήμερης άδειας απουσίας από κατάστημα κράτησης, και αναζητούταν.




Κατά τη σύλληψη, στην κατοχή του βρέθηκε πολεμικό τυφέκιο (καλάσνικοφ) και δύο πιστόλια, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του, στη διάπραξη πρόσφατων ένοπλων ληστειών σε υποκαταστήματα τραπεζών.

Ειδικότερα :

Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες χθες, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, στην Αττική, 33χρονος ημεδαπός, δραπέτης φυλακών, ο οποίος διέπραττε ληστείες σε τράπεζες.

Ο ανωτέρω εντοπίσθηκε, στο πλαίσιο συνεργασίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μαζί με 34χρονη ημεδαπή, η οποία επίσης συνελήφθη.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για -κατά περίπτωση- ληστεία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αντίσταση, νομοθεσία για τα όπλα και τα ναρκωτικά, περιλαμβάνεται ακόμα ένα άτομο, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς με τον αναζητούμενο, κατά το τελευταίο δίμηνο, διέπραξαν 3 περιπτώσεις ληστειών σε καταστήματα τραπεζών σε περιοχές της Αττικής.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, από την κατοχή τους και σε οικία, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 πολεμικό τυφέκιο (καλάσνικοφ) με γεμιστήρα και 26 φυσίγγια,

19 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου,

2 πιστόλια με γεμιστήρες που περιείχαν 11 και 14 φυσίγγια αντίστοιχα,

3 γεμιστήρες πιστολιού και 28 φυσίγγια,

περίστροφο με 6 φυσίγγια,

ταχυγεμιστήρας περιστρόφου και 141 φυσίγγια,

νάιλον συσκευασία, με ηρωίνη βάρους 36,67 γραμμαρίων,

κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim , χρήματα και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο 33χρονος από την 02-08-2021 παραβίασε τους όρους χορήγησης τακτικής άδειας απουσίας από κατάστημα κράτησης, όπου εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης (46 ετών και 5 μηνών) και αναζητείτο.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ ο 33χρονος και στο Τμήμα Εκτελέσεως Ποινών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Οι έρευνες συνεχίζονται.





Στον εισαγγελέα 4 ιστοσελίδες αρνητών και 6 λογαριασμούς στα social για fake news, απάτη



Στενεύουν τα περιθώρια για τους απατεώνες αρνητές που σαρώνουν το διαδύκτιο, εξαπατώντας, παραπλανώντας, περνώντας χρήματα από αφελής ψεκασμένους.

Δεν είναι τυχαίο το ότι από εχθές ιστοσελίδες απατεώνων αρνητών έχουν εξαφανιστεί, αλλά όχι τα ίχνη τους στο διαδύκτιο.

Ύστερα από την εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της έρευνας της, για την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών απατεώνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία.

Από την έρευνα εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς απατεώνων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται και είναι βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι απατεώνες αρνητές, θα αυξηθούν.



5 και 12 Δεκεμβρίου οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

 


Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 5/12 και ο δεύτερος στις 12/12.

Την απόφαση θα κληθεί να επικυρώσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ που συνεδριάζει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Επίσης στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις: Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, από το Μουσείο του Λούβρου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

 


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Μουσείο του Λούβρου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Νίκο Αλιάγα και Αντριάνα Παρασκευοπούλου.



Α. Παρασκευοπούλου: Καλησπέρα σας κύριε Πρόεδρε. Βρισκόμαστε στο Μουσείο του Λούβρου μαζί με τον Νίκο Αλιάγα, όπου σε πολύ λίγο με τον Γάλλο Πρόεδρο θα εγκαινιάσετε την έκθεση «Αθήνα – Παρίσι, Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδος».   Τα θέματα στο διεθνές προσκήνιο είναι  πολλά. Η νέα αμυντική συνεργασία, γερμανικές εκλογές, τουρκική παραβατικότητα. Θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια για να δούμε πόσο μας αφορούν και πόσο μας επηρεάζουν. Θα ήθελα όμως να σταθούμε εδώ, στη Νίκη της Σαμοθράκης. Γιατί ουσιαστικά αυτή η έκθεση που γίνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δεν αφορά μόνο στο παρελθόν μία χώρας, αλλά είναι η εδραίωση μία Ευρωπαϊκής συμμαχίας. Τι συμβολίζει για εσάς και γιατί χρειαζόμαστε νέες συμμαχίες;


Κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, δεν μπορώ να μην εκφράσω το θαυμασμό μου για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε μέσα στο μοναδικό Μουσείο του Λούβρου με θέα αυτό το καταπληκτικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Θα έχουμε την ευκαιρία όντως, σε λίγο, να εγκαινιάσουμε μια σημαντική έκθεση με τον Πρόεδρο Μακρόν, η οποία σηματοδοτεί τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και αποτελεί μία διαδρομή στο χρόνο, μία υπενθύμιση ότι η Ελληνική Επανάσταση, η οποία οδήγησε στη γέννηση του Ελληνικού κράτους, υπήρξε ουσιαστικά μία Ευρωπαϊκή επανάσταση, μία επανάσταση των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της  αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν εδώ στη Γαλλία, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Επομένως οι σχέσεις Ελλάδος και Γαλλίας έρχονται από μακριά, πηγαίνουν μακριά και ακριβώς αυτό σηματοδοτεί και η κοινή μας παρουσία με τον Πρόεδρο Μακρόν στα εγκαίνια αυτής της Έκθεσης.


Ν. Αλιάγας: Κύριε Πρόεδρε, πού συνδέεται η Ελλάδα, η διαχρονική Ελλάδα  που ενέπνευσε τους Γάλλους με τη σύγχρονη Ελλάδα;


Κ. Μητσοτάκης: Ένα νήμα ιστορίας συνδέει την αρχαία, την κλασική Ελλάδα, γενέτειρα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της ομορφιάς, της τέχνης, με την Ελλάδα της επανάστασης, στην οποία συνενώθηκαν από τη μία η ανάγκη της χώρας να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, χωρίς όμως να χάσει την ιδιαίτερη εθνική της ταυτότητα. Το προϊόν, λοιπόν, αυτής της ώσμωσης είναι  η σύγχρονη Ελλάδα, η Ελλάδα του 2021. Μία χώρα βαθιά Ευρωπαϊκή, όμως, μια χώρα εξαιρετικά υπερήφανη για τη δική της ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και ακριβώς σε αυτή την ώσμωση νομίζω συνίσταται και η πρόκληση του πως μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα Έλληνες και Ευρωπαίοι.


Ν. Αλιάγας:     Μιλήσατε πριν για τις νέες συμμαχίες, Ανδριάνα, με τη Γαλλία…


Α. Παρασκευοπούλου: Ακριβώς γιατί, κύριε Πρόεδρε, παραγγέλνουμε Rafale,  συζητάμε για υπερσύγχρονες φρεγάτες. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Είμαστε πιο κοντά; Είμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή μiας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία;


Κ. Μητσοτάκης: Θα σας ζητούσα λίγη υπομονή. Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον Πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο.


Α. Παρασκευοπούλου: Αυτό μπορεί να μεταφραστεί πέρα από εξοπλιστικά προγράμματα και σε συνδρομή της Γαλλίας προς εμάς;


Κ. Μητσοτάκης: Κάντε λίγη υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα δούμε αύριο. Αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να αναφέρω και στην ομιλία μου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη: ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μία Ευρώπη, δηλαδή, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δυο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η οποία -να τονίσω- δεν είναι μόνο μία προσπάθεια η οποία καθ΄ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ.


Ν. Αλιάγας: Εσείς λέτε μπορούν να συνυπάρξουν λοιπόν και ιδιαίτερες σχέσεις με τους Γάλλους, τους Ευρωπαίους, και την Αμερική;


Κ. Μητσοτάκης: Είναι επιβεβλημένο να συνυπάρχουν, αλλά πάλι μπορεί να σκεφτεί κανείς αποστολές, ενδεχομένως, στη Μέση Ανατολή ή στο Σαχέλ -το οποίο τόσο μας ενδιαφέρει και την Ελλάδα και τη Γαλλία- στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες δεν θα συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Και βέβαια η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι μία αρμοδιότητα, είναι μια ευθύνη η οποία βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη.


Ν. Αλιάγας: Η Γαλλία ξεκινάει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λίγους μήνες. Ένα από τα θέματα είναι το αμυντικό θέμα και για τη Γαλλία όχι μόνο για εμάς, και για την πραγματικότητα της περιοχής μας. Εσείς θεωρείτε ότι η πρόταση του κ. Μακρόν, κύριε Πρόεδρε, να στηρίξει, να οικοδομηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός, κάτι που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, είναι προτεραιότητα;


 


Κ. Μητσοτάκης: Είναι ώριμη πρόταση πια.  Είναι ώριμη πρόταση διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων. Και το γεγονός τελικά ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας.  Τονίζω, η Ευρωατλαντική Συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα, αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα άρρηκτα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου, εάν κρίνεται ότι η Ευρώπη, αν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, άρα των κρατών-μελών της Ευρώπης τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί.


Α. Παρασκευοπούλου: Σε αυτή την ώριμη απόφαση σε τι επίπεδο θα συμμετείχε η Ελλάδα;


Κ. Μητσοτάκης: Σε πολύ ενεργό επίπεδο. Ξέρετε, δεν μπορούμε να απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε προσπάθειες ευρωπαϊκές, έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ευρώπη ή προς άλλα κράτη-μέλη. Μια ενεργή εξωτερική και αμυντική πολιτική επιβάλλει να μην ζητάμε μόνο στήριξη, αλλά και να είμαστε σε θέση -και πρέπει να είμαστε σε θέση, γιατί θυμίζω ότι  η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία ξοδεύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα- να μπορεί αυτήν την ισχύ της να την αξιοποιεί προς όφελος της Ευρώπης.


Και βέβαια, μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η συζήτηση περί της διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων. Εμείς επιλέξαμε, παραδείγματος χάρη, να αγοράσουμε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία η δική μας με τη Γαλλία, με άλλες χώρες -όπως είναι η Κροατία ας πούμε η οποία και αυτή πρόσφατα αποκτά αεροσκάφη Rafale- θα είναι πολύ πιο εύκολη, διότι ουσιαστικά θα χρησιμοποιούμε κοινά οπλικά συστήματα.


Ν. Αλιάγας: Πάντως μιλήσατε για αλληλεγγύη. Είναι  δεδομένη στα αλήθεια σήμερα όταν εμείς ζούσαμε επεισόδια θερμά στην περιοχή μας στο Αιγαίο όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκαζαν  κατά κάποιο τρόπο, αλλά, κάποιοι έμεναν ουδέτεροι. Μήπως τελικά χτίσαμε μια Ευρώπη και άλλαξε πρόσωπο γιατί στην ουσία τα πρώτα, τα θεμέλια ήταν για ειρήνη και αλληλεγγύη.


Κ. Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους 18 μήνες και συγκεκριμένα ως προς τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας αποτελούν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Αποτελούν σημαντικές αποφάσεις, διότι θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το πρίσμα το ευρωπαϊκό.


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ουσιαστικά ευρωτουρκικές και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορώ, όμως, να μην αναγνωρίσω ότι υπήρχαν χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες προσέφεραν απτή στήριξη στην πατρίδα μας όταν την χρειάστηκε και μέσα από γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, στην ξηρά, στον αέρα και στις θάλασσές μας.


Ν. Αλιάγας: Άρα, το μότο κύριε Πρόεδρε  της εθνικής μοναξιάς, που επανέρχεται, που ακούμε, είναι  μυθοπλασία ή πραγματικότητα;


Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά. Και όσο εμείς περιχαρακωνόμαστε σε μια αντίληψη εθνικής μοναξιάς, τόσο η εθνική μοναξιά γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.


Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, μια Ελλάδα ισχυρή, η οποία πατάει καλά στα πόδια της δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μέσα από αυτό το πλέγμα. Αν κάτι, πιστεύω, έχουμε πετύχει αυτούς τους 26 μήνες που ο ελληνικός λαός μας έχει εμπιστευτεί τις τύχες του τόπου, είναι ακριβώς να χτίσουμε ένα πλέγμα συμμαχιών το οποίο είναι εξαιρετικά πολυδιάστατο αλλά και ταυτόχρονα ισχυρό.


Εξαιρετικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμειξη της Ευρώπης στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, ισχυροποίηση της συμμαχίας μας με την Αίγυπτο.  Αρχίζουμε να έχουμε μια παρουσία στην Αφρική- μια ήπειρο η  οποία είναι τόσο κοντά μας- σε πρώτη φάση μέσα από μια διπλωματία των εμβολίων. Ανοίγματα μεγάλα τα οποία κάνουμε προς την Ινδία.


Η Ελλάδα είναι μια χώρα η γνώμη και η άποψη της οποίας σήμερα μετρά.  Μετρά στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή με τολμηρές πολιτικές οι οποίες, νομίζω, ότι έχουν τύχει της προσοχής όλων των χωρών που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης. Είναι με άλλα λόγια μια χώρα η οποία πάνω από όλα έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της.


Α. Παρασκευοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, δεν συναντηθήκατε στην Αμερική, τελικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως προϊδέαζε τουλάχιστον ο ίδιος γι’ αυτή τη συνάντηση. Και μετά από ένα σύντομο -η αλήθεια είναι- χρονικό διάστημα νηνεμίας, η Τουρκία επανέρχεται στη γνωστή της τακτική. Στην τακτική των προκλήσεων. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να έχουμε ένα θερμό επεισόδιο;


Κ. Μητσοτάκης: Είχα κάνει μια πρόβλεψη την άνοιξη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και μετά έναν ήσυχο χειμώνα. Πιστεύω ότι και η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τελικά κανέναν.


Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αποτελεσματικότητα και με αυτοπεποίθηση. Και προτιμώ πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Και μισογεμάτο σημαίνει ότι υπάρχουν κοινές προκλήσεις όπως τα ζητήματα -ας πούμε- της κλιματικής αλλαγής ή της μετανάστευσης, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Υπάρχουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν μέσα από μια καλή διάθεση.


Αυτό προϋποθέτει βέβαια -πάνω από όλα- σεβασμό του γείτονα, σχέσεις καλής γειτονίας. Και μια επί της αρχής συμφωνία ότι οι μεγάλες διαφορές μας με σημαντικότερη, κυριότερη, το ζήτημα της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο ένα εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για την επίλυση τέτοιων θεμάτων, που είναι το Διεθνές Δίκαιο.


Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για να λύνονται αυτά τα ζητήματα, παρά μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας, και στην περίπτωση της Αιγύπτου ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες.    Συμφωνίες που απαιτούν, ναι, θα το πω ανοιχτά και κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου  να μπορούμε να πετύχουμε τελικά λύσεις που θα είναι  προς όφελος όλων.


Α. Παρασκευοπούλου: Πάντως, αυτή η καλή διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας δεν εκδηλώνεται ούτε με το να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε με τις αυξημένες παραβιάσεις που έχουμε, τουλάχιστον τις τελευταίες εβδομάδες, ούτε με την εκτόξευση απειλών για έρευνες στην ΑΟΖ. Εμείς πως θα αντιδράσουμε; Θα αντιδράσουμε διαφορετικά;


Κ. Μητσοτάκης: Θα αντιδράσουμε όπως αντιδράσαμε πάντα και πιστεύω ότι το κάναμε μέχρι στιγμής με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση όπως σας είπα. Πλην όμως δεν μου αρέσει- το τονίζω- να βλέπω πάντα το αρνητικό σενάριο. Η Τουρκία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι  τα όριά μας, τα οποία όπως σας είπα δεν είναι  μόνο όρια της Ελλάδος, είναι  όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία  προ  των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση: να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με  τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας. Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου.


Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετία κρίσης, την οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στη διάδοχό μου- γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι αυτές είναι  αποφάσεις, μεγάλες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα υλοποίησης- Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ.


Ν. Αλιάγας: Κύριε Πρόεδρε, τι περιμένετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το νέο Σύμφωνο για το μεταναστευτικό;


Κ. Μητσοτάκης: Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος κ. Αλιάγα, αγαπητέ μου Νίκο, ότι θα μπορέσουμε να βρούμε εύκολα μία συμφωνία με την Ευρώπη.


Ν. Αλιάγας: Γιατί;


Κ. Μητσοτάκης: Διότι υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δεν δέχονται επί της αρχής ότι πρέπει να εκφράζουν οποιαδήποτε αλληλεγγύη και δεν δέχονται επί της αρχής, ότι πρέπει να υπάρχει οποιοσδήποτε καταμερισμός ευθυνών στη διαχείριση του  προσφυγικού προβλήματος. Και αυτό είναι  μεγάλο πρόβλημα αυτή στιγμή  για την Ευρώπη. Διότι όπως ξέρετε, απαιτείται ομοφωνία για επίτευξη τέτοιων σημαντικών  αποφάσεων, η οποία σήμερα πολύ απλά θα σας το πω, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι εμείς έχουμε μία υποχρέωση να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε. Να φυλάμε τα σύνορά μας.


Ν. Αλιάγας: Άρα εκεί είμαστε μόνοι.


Κ. Μητσοτάκης: Όχι, δεν είμαστε μόνοι, διότι…


Ν. Αλιάγας: Ήρθαν και Αυστριακοί, μας βοήθησαν.


Κ. Μητσοτάκης: Όχι, δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες μας υποστηρίζουν σε διμερές επίπεδο. Υπάρχει η Frontex, η οποία και αυτή μας υποστηρίζει, υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι. Παραδείγματος χάριν, θα βρεθώ τις επόμενες μέρες στη Σάμο. Στη Σάμο εγκαινιάσαμε προ ημερών ένα υποδειγματικό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων το οποίο παρέχει συνθήκες διαβίωσης αξιοπρεπείς στους ανθρώπους οι οποίοι φτάνουν στην πατρίδα μας. Και κλείνουμε αυτό τον άθλιο χώρο στο Βαθύ που αποτελούσε ντροπή, προσβολή για τη χώρα, για τους Σαμιώτες αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι έμεναν σε αυτό τον ανοργάνωτο χώρο, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς βασικές υποδομές.


Άρα η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία υπερασπίζεται τα σύνορά της.  Το κάνει με πολύ ξεκάθαρους κανόνες. Σέβεται πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, σώζει ανθρώπους στη θάλασσα. Έχει πια γρήγορες διαδικασίες απονομής ασύλου. Και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο στα νησιά της, σε χώρους  οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι τολμώ να πω ότι είναι υποδειγματικοί και σίγουρα παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε κατατρεγμένους ανθρώπους.


Ν. Αλιάγας: Αν έρθουν αύριο όμως δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες μετά τα γεγονότα τα γεωπολιτικά στο Αφγανιστάν και αλλού, είμαστε έτοιμοι;


Κ. Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι μ’ ένα τέτοιο γεγονός.  Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Θα επαναλάβω: κατά 90%.


Παραλάβαμε ένα πρόβλημα σε έξαρση και σήμερα βρίσκεται σε απόλυτη ύφεση. Δεν μπορώ να είμαι προφήτης να ξέρω τι θα γίνει, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καμία σχέση σήμερα, αν πάτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με αυτό το οποίο παραλάβαμε όταν ήρθαμε στα πράγματα πριν από 26 μήνες.


Α. Παρασκευοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, οι γερμανικές κάλπες βάζουν σε δεύτερο πλάνο τον Συνασπισμό της Κεντροδεξιάς μετά από 16 χρόνια που βρισκόταν στο τιμόνι η Άγκελα Μέρκελ. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο Όλαφ Σολτς, ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης θα είναι ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας. Αυτό πόσο θα επηρεάσει εμάς στο βασικό θέμα που μας αφορά που είναι το Σύμφωνο της Σταθερότητας. Περιμένετε να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή του;


Κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς πρέπει να πω ότι θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε γερμανική Κυβέρνηση προκύψει μέσα από τις διαβουλεύσεις των κομμάτων.  Διότι, όπως ξέρετε πράγματι με βραχεία κεφαλή κέρδισε ο κ. Σολτς, αλλά δεν υπάρχει στη Γερμανία συνταγματική υποχρέωση να λάβει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης το πρώτο κόμμα.


Κυβέρνηση θα έχουμε ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των κομμάτων. Αν όμως ο κ. Σολτς είναι τελικά Καγκελάριος προσβλέπω σε μια πολύ γόνιμη συνεργασία μαζί του.


Και ένα είναι βέβαιο: ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Είναι αδύνατον να επιστρέψουμε στους αυστηρούς- ανούσιους τολμώ να πω- δημοσιονομικούς κανόνες οι οποίοι έρχονται από μια εποχή η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πιστεύω ότι ο κ. Σολτς το αναγνωρίζει αυτό. Πιστεύω ότι και η κυρία Μέρκελ το αναγνώριζε αυτό, εξ ου και η στροφή της και η αποδοχή της σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, την ανάγκη δηλαδή η Ευρώπη να δανείζεται ευρωπαϊκά για να στηρίζει μέσα από επιδοτήσεις τα κράτη-μέλη.


Αυτή η συζήτηση, λοιπόν, θα ανοίξει στα σοβαρά στην Ευρώπη το 2022 και είμαι βέβαιος ότι όποιος κι αν είναι καγκελάριος θα δεχθεί τη βασική αρχή ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές.


Α. Παρασκευοπούλου: Είναι η σωστή ώρα τώρα να αλλάξει;  Και θεωρείτε ότι είναι και εφικτό και ρεαλιστικό να αλλάξει στο προσεχές διάστημα;


Κ. Μητσοτάκης: Είναι απολύτως επιβεβλημένο να αλλάξει, δεν μπορεί να μείνει  έτσι.  Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους. Το πώς θα αλλάξει ακριβώς, το ποιο θα είναι το πλαίσιο το οποίο ταυτόχρονα θα δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ευελιξίας για να αντιμετωπίζουμε μια κρίση χωρίς να θέτει σε κίνδυνο όμως την δημοσιονομική σταθερότητα μιας ζώνης όπου όλα τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν σε αυτή μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και αυτή είναι η δυσκολία αυτής της άσκησης.


Ν. Αλιάγας: Τι σας ενώνει με τον κ. Εμανουέλ Μακρόν, κύριε Πρόεδρε;  Με τον Γάλλο Πρόεδρο πού τα έχετε βρει, πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών;


Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι έχουμε μια πολύ ανθρώπινη, τολμώ να πω φιλική σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Τον εκτιμώ πολύ,  είναι ένας άνθρωπος με βαθιά σκέψη, που σκέφτεται πριν μιλήσει, με βαθιά παιδεία.


Είχαμε μια πολύ όμορφη επίσκεψη- την οποία κρατήσαμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- την προηγούμενη Παρασκευή όπου ανεβήκαμε μαζί με τις συζύγους μας στην Ακρόπολη, αργά το βράδυ. Μια πολύ δυνατή εμπειρία.


Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο αισθάνομαι ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να πάρω τηλέφωνο και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί. Ανταποκρίθηκε ας πούμε το καλοκαίρι όταν τον κάλεσα στο τηλέφωνο και ζήτησα βοήθεια για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη το επόμενο βήμα. Και θα είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μας.


Ν. Αλιάγας: Σας ευχαριστούμε κύριε Πρωθυπουργέ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε, εδώ, στο Μουσείο του Λούβρου, για την Ελληνική Τηλεόραση με την Αντριάνα.


Α. Παρασκευοπούλου: Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί ήταν και περιορισμένος ο χρόνος λόγω των εγκαινίων που ακολουθούν σε πολύ λίγο. Και γι’ αυτό επειδή περισσότερο συζητήσαμε τα διεθνή θέματα και τα γεωστρατηγικά θα ήθελα να δεσμευτείτε και στους δυο μας ότι όλα αυτά τα τεκταινόμενα που αφορούν την εσωτερική επικαιρότητα θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε την επόμενη φορά στην Αθήνα.


Κ. Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά. Σας ευχαριστώ πολύ.


Ν. Αλιάγας : Και ένα τελευταίο κύριε Πρόεδρε. Τι μας λέει σήμερα η Νίκη της Σαμοθράκης; Το 2021, τι μας λέει;


Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω είναι η νίκη της ελπίδας απέναντι στον φόβο. Ένα άγαλμα που παρότι δεν βρήκαμε ποτέ το πρόσωπό του νομίζω από την ίδια τη στάση του σώματος εκπέμπει μια έμφυτη αισιοδοξία που νομίζω ότι πρέπει όλους μας να μας διακρίνει παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.


Ν. Αλιάγας: Ευχαριστώ.



Βρετανία – Απίστευτες ουρές στα βενζινάδικα – Ξεμένουν από καύσιμα


 

Σχεδόν στο ένα τρίτο των πρατηρίων βενζίνης της ΒΡ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξαντληθεί τα καύσιμα, όπως ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός, καθώς οι οδηγοί συνέχισαν να συρρέουν μαζικά το Σαββατοκύριακο για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. 

Κι αυτό, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των υπουργών και της αστυνομίας ότι οι οδηγοί πρέπει να λειτουργούν σα να μην υπάρχει πρόβλημα. Για άλλη μια φορά, δε,  διατυπώθηκαν οι κατηγορίες ότι ολόκληρη η κρίση στην αγορά καυσίμων έχει πυροδοτηθεί από τους οδηγούς που “αποθηκεύουν” άσκοπα καύσιμα και όχι από έλλειψη προμηθειών.

Διαμάχη

Μια διαμάχη ξέσπασε την Κυριακή μεταξύ της κυβέρνησης και της ένωσης οδικών μεταφορών εμπορευμάτων (RHA), αφού ο γραμματέας Μεταφορών Grant Shapps ισχυρίστηκε ότι η κρίση καυσίμων ήταν μια «κατασκευασμένη κατάσταση» που προκλήθηκε από διαρροή στα μέσα ενημέρωσης στην οποία προέβη η RHA, μετά από μια συνάντηση στην οποία εκφράστηκαν ανησυχίες από την BP για προβλήματα εφοδιασμού.

Από τη μεριά της η RHA αρνήθηκε τον ισχυρισμό του κυβερνητικού στελέχους, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντη επίθεση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να απομακρύνει την προσοχή των πολιτών από τους χειρισμούς της στο άλλο μεγάλο ζήτημα των ημερών στη χώρα, αυτό της έλλειψης οδηγών βαρέων οχημάτων, μια εξέλιξη για την οποία πολλοί έχουν κατηγορήσει το Brexit. 

Η θέση της BP

Από τη μεριά της η BP, η οποία λειτουργεί 1.200 πρατήρια στη Βρετανία, ανακοίνωσε τα εξής «Με την έντονη ζήτηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, εκτιμούμε ότι περίπου το 30 % των πρατηρίων μας σε αυτό το δίκτυο δεν διαθέτουν προς το παρόν καμία από τις κύριες κατηγορίες καυσίμων .. ”

«Εργαζόμαστε για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε η εταιρεία.

Οι ουρές οχημάτων που σχηματίστηκαν στα βενζινάδικα για τρίτη μέρα συνεχίζονταν την Κυριακή, καθώς οι οδηγοί περίμεναν, μερικοί για ώρες, για να γεμίσουν με καύσιμα το ντεπόζιτό τους, με τις εταιρείες καυσίμων να δηλώνουν ότι η έλλειψη οδηγών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα μεταφοράς από τα διυλιστήρια έως τις πόλεις. 

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν δεκάδες πρατήρια κλειστά, αντλίες «εκτός λειτουργίας» και μεγάλες ουρές αυτοκινήτων που περίμεναν να φουλάρουν με καύσιμα τα αυτοκίνητά τους και με επιπλέον δοχεία στα χέρια τους.

Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι περιπολικά παραβίασαν τις ουρές για να γεμίσουν με καύσιμα, ενώ ένα ασθενοφόρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα που έκαναν ουρές για βενζίνη στο Μπρόμλεϊ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.


Πηγή : in.gr



Η Ελλάδα κάνει άλματα με το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων

 


Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των πέντε (5) πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. €.

Για πρώτη φορά υλοποιείται για πάνω από το 70% της Επικράτειας παράλληλος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώροσυντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Οι προκηρύξεις που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος του συνολικού έργου, αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια: Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Δήμου Θήρας, Δήμου Μυκόνου, Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου, Δήμου Ήλιδας, Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Δήμου Πηνειού), Δήμου Κορινθίων &Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων.

Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" αφορά σε χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών και περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:


Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (ΤΠΣ), και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ)

Αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ),

Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και

Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών

Τα ΤΠΣ όπως και τα ΕΠΣ θεσμοθετούν: χρήσεις γης, όρους δόμησης, κανονισμούς και περιορισμούς, οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, οδικό δίκτυο, μεταφορών, κατασκευών, καθώς και περιβαλλοντικά δίκτυα, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, όπως και προϋποθέσεις ή περιορισμούς που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.