Τι λέει στον Ε.Τ. ο επιδημιολόγος Δημήτρης Παρασκευής.
Πιθανώς πιο μολυσματικός είναι ο νέος κορονοϊός, εξαιτίας μετάλλαξής του, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell.
Οι επιστήμονες εξετάζουν εάν μετάλλαξη του Sars-CoV-2, που φέρεται να κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο, μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα σε σχέση με τον ιό που είχε εμφανιστεί αρχικά στην Κίνα. Δεν έχει τεκμηριωθεί τίποτα ακόμη, επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.
«Πρόκειται για μια έρευνα που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και είχε δοθεί σε προδημοσίευση. Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία. Δε γνωρίζουμε εάν ισχύει. Ο ιός μεταλλάσσεται, όπως κάθε ιός, αλλά χωρίς να σημαίνει ότι αλλάζει απαραίτητα. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία οι μεταλλάξεις», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον ιό.
Εξηγεί, μάλιστα, ότι οι αναζωπυρώσεις σε διάφορες χώρες το τελευταίο διάστημα είναι αποτέλεσμα μη τήρησης των μέτρων με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδίδεται. «Πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται πολύ εύκολα, μεταδίδεται και το καλοκαίρι, συνεπώς χρειάζονται μέτρα προστασίας όπως οι αποστάσεις», επισημαίνει.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, σχολίασε για τη συγκεκριμένη μελέτη πως «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ένας άνθρωπος ανταπεξέρχεται λιγότερο καλά σε αυτήν ή όχι». Πρόσθεσε δε ότι «φαίνεται ότι ο ιός αναπαράγεται καλύτερα και μπορεί να είναι πιο μεταδοτικός, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο δοκιμών για να το επιβεβαιώσουμε. Υπάρχουν πολύ καλοί γενετιστές για τους ιούς που εργάζονται πάνω σε αυτό».
Οι γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού ερευνώνται σε όλον τον κόσμο από επιστήμονες, οι οποίοι τις δημοσιοποιούν για να τις μοιραστούν με άλλους σε μια διεθνή βάση δεδομένων, την Gisaid, η οποία αποτελεί έναν θησαυρό 30.000 γενετικών αλληλουχιών μέχρι σήμερα.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες «άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι χορήγηση έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου έχει εγκριθεί και στις ΗΠΑ.
«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορονοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, και πρόσθεσε πως «η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.
Για το συγκεκριμένο φάρμακο οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αγορά μεγάλων αποθεμάτων. Ο κ. Παρασκευής δεν θεωρεί πολύ πιθανό στο τέλος να υπάρχει πρόβλημα τροφοδότησης της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου με τη θεραπεία που φαίνεται να επιδρά θετικά στη λοίμωξη Covid-19. Εάν, βέβαια, επιτραπεί τελικώς να έχουν οι ΗΠΑ όλη την παραγωγή, οι υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα έχουν πρόβλημα να λάβουν το φάρμακο.
Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που εξελίχθηκε χθες (Τετάρτη 2 Ιουλίου), εξαρθρώθηκε οργανωμένη εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων, εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, αγοραπωλησίες όπλων και ναρκωτικών, τοκογλυφίες, απάτες κ.α. αδικήματα.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν (11) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα αλλοδαπός και (10) ημεδαποί, μεταξύ των οποίων και αστυνομικός. Ταυτοποιήθηκαν ακόμα (6) ημεδαποί, από τους οποίους (3) δεν συνελήφθησαν διότι εξέλειπαν οι λόγοι του αυτοφώρου και (3) αναζητούνται.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι (25) κατηγορούμενοι ημεδαποί, από τους οποίους (2) αστυνομικοί και Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, από την οποία διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) η εγκληματική οργάνωση, έχοντας ως αρχηγικό μέλος 35χρονο συλληφθέντα, λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων και παρείχε «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις «τοποθετούσαν» μέλη τους σε ορισμένα καταστήματα, ως «φύλακες», προκειμένου να επεμβαίνουν σε τυχόν φασαρίες και να ενημερώνουν άμεσα τον αρχηγό και τους επικεφαλείς των υποομάδων τους, για όσα συνέβαιναν στο κατάστημα.
Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιοκτήτες υποχρεωνόντουσαν να αμείβουν τους «φύλακες» με ημερομίσθιο, το οποίο ήταν επιπλέον του απαιτούμενου χρηματικού ποσού της «προστασίας». Σε όσα καταστήματα η εγκληματική οργάνωση απαιτούσε την τοποθέτηση «φυλάκων», οι ιδιοκτήτες τους κατέβαλλαν εκβιαστικά χρήματα για την «προστασία» των επιχειρήσεών τους.
Επιπλέον τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συνεχώς στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα και προέβαιναν σε εκδικητικές πράξεις εκρήξεων και εμπρησμών, οπλοχρησίας, πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλών και τραμπουκισμών. Ακόμα προέβαιναν σε αγοραπωλησίες όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, καθώς και χειροβομβίδων, γεγονός που καταδεικνύει τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Μάλιστα αναφέρονταν στα όπλα κωδικοποιημένα χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις όπως: «καστάνια», «Beverly», «μηχανάκι», «ποδήλατο, «τρυπάνι».
Παράλληλα, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο σε πληθώρα ξυλοδαρμών και «τραμπουκισμών», συμμετέχοντας άλλοτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός και άλλοτε ως ηθικός αυτουργός, συχνά έναντι αμοιβής. Μάλιστα, κατόπιν δικής του εντολής, έγκλειστοι των φυλακών, χειροδικούσαν σε έτερους συγκρατούμενους τους.
Στις περιπτώσεις των ξυλοδαρμών και των «τραμπουκισμών», τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδείκνυαν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, καθώς δε δίσταζαν να προκαλέσουν επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, ακόμα και με τη χρήση αντικειμένων (σιδερογροθιές, όπλα κ.λπ).
Ακόμη, μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών άλλοτε για ιδία χρήση και άλλοτε για την προώθηση τους σε άλλα άτομα. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνομιλιών, τα ναρκωτικά αναφέρονται ως: «σκληρό», «κουφέτο», «σιντί», «γλυκάκι», «λουκούμια», «χάπια», «κομμάτι», «βράχο», «βρώμα», «πέτρα».
Παράλληλα, μέλη της οργάνωσης, βασιζόμενα στην οικονομική ρευστότητα που τους εξασφάλιζε η παράνομη δραστηριότητά τους, προέβαιναν στην τέλεση οικονομικών εγκλημάτων, όπως απάτες, τοκογλυφίες, «σπάσιμο επιταγών» κ.α. συναφή αδικήματα, με αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο να επαυξάνονται οι παράνομες οικονομικές τους απολαβές.
Ακόμη, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η διοργάνωση παράνομων κυνομαχιών σε όλη τη χώρα και η διενέργεια παράνομων χαρτοπαιγνίων, σε συνδυασμό με πράξεις τοκογλυφίας. Μάλιστα στην οικία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, εντοπίστηκαν (5) σκυλιά που χρησιμοποιούσε για κυνομαχίες, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
Για την αποφυγή εντοπισμού τους, τα μέλη της οργάνωσης, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Συνομιλούσαν μεταξύ τους, είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία ταυτότητας άλλων προσώπων, ενώ χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και κωδικοποιημένες εκφράσεις και λέξεις.
Ως προς την εμπλοκή των αστυνομικών, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς αστυνομικός είχε κεντρική συμμετοχή στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ οι άλλοι δύο διαδραμάτιζαν περιφερειακό ρόλο.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί:
(32) περιπτώσεις εκβιάσεων, με το πρόσχημα παροχής προστασίας σε διάφορα καταστήματα όπως μπαρ, καφέ, Club, beach bar, περίπτερα, μουσικές σκηνές, ψητοπωλεία, ταβέρνες, χαρτοπαικτικές λέσχες, ουζερί κλπ.
(2) περιπτώσεις εμπρησμού οχημάτων, τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μοσχάτο και τον Φλεβάρη του 2010 στη Νίκαια και απόπειρα εμπρησμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στο Κερατσίνι τον Μάρτιο του 2020,
(2) περιπτώσεις έκρηξης Αυτοσχέδιου Εμπρηστικού Εκρηκτικού Μηχανισμού (Α.Ε.Ε.Μ.) τον Φλεβάρη του 2020 έξωθεν οικίας στη Νίκαια και τον Ιούνιο του 2014 σε μοτοσικλέτα ενώ τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός έξωθεν οικίας στη Νίκαια, ο οποίος ενεργοποιήθηκε αλλά δεν εξερράγη και
(4) κλοπές οχημάτων, σε δύο από τις οποίες απαίτησαν εκβιαστικά και έλαβαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
υποπολυβόλο με (2) γεμιστήρες,
(5) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με αποξασμένο σειριακό αριθμό,
τυφέκιο και (2) περίστροφα,
αεροβόλο με γεμιστήρα,
γεμιστήρα πυροβόλου όπλου με (7) φυσίγγια,
πιστόλι τύπου airsoft,
(4) σιδερογροθιές,
το χρηματικό ποσό των (19.910) ευρώ,
(2) μεταλλικές πτυσσόμενες ράβδοι,
(3) μοτοσικλέτες και (3) αυτοκίνητα,
πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
διάφορα μαχαίρια και ξιφίδια,
(7) κροτίδες,
αναβολικά σκευάσματα,
μεταλλικές χειροπέδες,
ρόπαλο, ξύλινο γκλοπ και πλαστική ράβδος,
μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,
(2) αλεξίσφαιρα γιλέκα,
συναλλαγματική επιταγή ποσού (5.000) ευρώ,
συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM,
φορητή συσκευή τάμπλετ,
συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών μέσων (USB),
κάρτες αναλήψεων και βιβλιάρια τραπεζών, καθώς και
πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, συναλλαγματικών και αποδείξεων πληρωμών.
Σημειώνεται ότι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην πλειοψηφία τους έχουν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές για πληθώρα αδικημάτων κυρίως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, εκβιάσεις, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες κ.α. αδικήματα.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Όσοι βγήκαν “αλώβητοι” από την κρίση πανδημίας (δηλαδή όσοι διατήρησαν ή αύξησαν τον τζίρο τους) θα πληρώσουν στο ακέραιο την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2021. Όσοι όμως κατέγραψαν έστω και 5% πτώση στον κύκλο εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2020 δικαιούνται έκπτωση από 30% και άνω, στην προκαταβολή φόρου. Οι “μεγάλοι κερδισμένοι” από το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου κατά 35% όπως επίσης και οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή της προκαταβολής.
Επί της ουσίας, επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ φαρμακεία, courrier κλπ που “δούλεψαν” τους μήνες της έξαρσης του κορονοϊού θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος. Στον αντίποδα, μικρότερη θα είναι η προκαταβολή για ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υφίστανται φέτος τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μετέρχονται απότομα από κερδοφόρα σε ζημιογόνα θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Η προκαταβολή φόρου καταβάλλεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος του τρέχοντος έτους. Ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται επί του κύριου φόρου ο οποίος αναλογεί στα καθαρά κέρδη της χρήσης του προηγούμενου έτους. Βεβαιώνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε επιχείρησης, μαζί με τον κύριο φόρο. Σε περίπτωση που παρέμενε στο επίπεδο του 100%, χιλιάδες επιχειρήσεις θα επιβαρύνονταν φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με υπέρογκα ποσά φόρων τα οποία δεν θα ήταν σε θέση να τα εισπράξει φέτος το Δημόσιο. Κι αυτό θα συνέβαινε επειδή οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να καταβάλουν τα ποσά αυτά άμεσα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής θέσης στην οποία έχουν βρεθεί ξαφνικά με την κρίση του κορονοϊού, και θα αναγκάζονταν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής τους στα 2 έτη επιλέγοντας να τα ρυθμίσουν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το 2021 το Δημόσιο θα υποχρεωνόταν να πληρώσει πολύ μεγάλα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις αυτές, αφού, λόγω των τεράστιων οικονομικών ζημιών που υφίστανται ήδη από φέτος, οι περισσότερες δεν θα εμφανίσουν κέρδη στη χρήση του 2020 και έτσι δεν θα βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος για τη χρήση αυτή, με τις φορολογικές δηλώσεις του επόμενου έτους, οπότε ολόκληρο το ποσό της βεβαιωθείσας από το 2020 προκαταβολής φόρου θα έπρεπε να επιστραφεί στις επιχειρήσεις αυτές από το Δημόσιο!
Σύμφωνα, τώρα, με όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση η προκαταβολή φόρου μειώνεται ως εξής:
Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι του 1ου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5%-15% η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%
Για πτώση τζίρου 15,1%-25% η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%
Για πτώση τζίρου 25,1%-35% το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%
Για πτώση τζίρου άνω του 35% η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται
Από την προκαταβολή φόρου εξαιρούνται επίσης :
Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.
Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.
Ας το εξηγήσουμε τα παραπάνω με ένα παράδειγμα:
Αν μια επιχείρηση είχε το 2019 κέρδη ύψους 10.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει εφέτος θα είναι 2.400 ευρώ (συντελεστής φορολογίας 24%) συν άλλα τόσα (100%) ως προκαταβολή φόρου .
Εάν η ίδια επιχείρηση εμφανίσει το 2020 ζημιές, και δεν είχε γίνει από εφέτος η μείωση – μηδενισμός της προκαταβολής του φόρου, τότε το κράτος θα έπρεπε να επιστρέψει το σύνολο της εφετινής προκαταβολής, δηλαδή τα 2.400 ευρώ, του χρόνου. Τώρα που η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση της εφετινής προκαταβολής (εισοδήματα 2019) συμβαίνει το εξής: Εάν η επιχείρηση κατέγραψε ζημίες π.χ. 30% (το 1ο εξαμηνο του 2020) τότε η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 50%. Άρα η επιτήρηση του παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει ως προκαταβολή φόρου 1.200 ευρώ (50%Χ 2.400 ευρώ) και το 2021 το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει το ίδιο ποσό και όχι το διπλάσιο.
Τα “ψιλά γράμματα”
Οι επιχειρήσεις που είχαν πτώση του τζίρου τους έως 5% το 1ο εξάμηνο του 2020 θα πρέπει να πληρώσουν το 100% της προκαταβολής του φόρου για το 2021 παρά το γεγονός οτι κατέγραψαν αυτήν την “μικρή” ζημία. Το λεπτό αυτό σημείο ενδέχεται να δημιουργήσει λογιστικές και άλλες δυσκολίες καθώς πολλοί θα βρεθούν στο... “νήμα” για την ένταξη τους στο εν λόγω μέτρο. Προφανώς, το σημείο αυτό θα διευκρινιστεί με την εξειδίκευση της νομοθετικής ρύθμισης και με την σχετική εγκύκλιο
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η πιστοποίηση της μείωσης του τζίρου θα προκύπτει μέσα από:
την σύγκριση των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του πρώτου εξαμήνου του έτους με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η σύγκριση θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες
από τη σύγκριση θα προκύψει η μείωση των ακαθάριστων εσόδων για κάθε επιχείρηση και επαγγελματία
από το ποσοστό της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων θα προκύπτει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου
Η μείωση - μηδενισμός της προκαταβολής φόρου θα εφαρμοστεί αυτόματα εντός του έτους με επανυπολογισμό του οφειλόμενου ποσού φόρου εισοδήματος, δηλαδή των δόσεων που απομένουν έως την αποπληρωμή του φόρου.
Ένεση 1 δις ευρώ στις επιχειρήσεις με το 3ο γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής
Μέσα στο επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ο 3ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Θα χορηγηθούν κρατικά δάνεια, ύψους 1 δις ευρώ λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.
Ο τρίτος κύκλος αποβλέπει στην ενίσχυση κυρίως των εποχικών επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούν πάνω από το 50% του τζίρου τους την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου έχουν μείνει εκτός της συγκεκριμένης χρηματοδότησης μέχρι στιγμής. Πρόκειται για επιχειρήσεις κάθε είδους, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, οι οποίες λειτουργούν σε νησιά, όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά., όπου η κίνηση επικεντρώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες.
Λένε πως ο ερχομός ενός παιδιού βελτιώνει τις ήδη καλές σχέσεις ενός ζευγαριού ή διαλύει όσες ήταν προβληματικές.
Ε, λοιπόν, το ίδιο συμβαίνει και με την καραντίνα, η οποία λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Η αύξηση κατά 100% των κλήσεων που αφορούσαν στο διαζύγιο, στην τηλεφωνική γραμμή που διαχειρίζεται η Ενωση «Μαζί για το Παιδί», το αποδεικνύει. Οπως μαρτυρούν οι ψυχολόγοι που ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις και εκκλήσεις για βοήθεια, η ένταση που πυροδότησε ο τρίμηνος εγκλεισμός στο σπίτι εκτονώθηκε στις διαπροσωπικές σχέσεις. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα τηλεφωνήματα για θέματα διαζυγίου αποτελούν το 25% των συνολικών κλήσεων συμβουλευτικής, δηλαδή μία στις 4 κλήσεις.
Οι κλήσεις στο επίμαχο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου αφορούσαν τόσο σε νέα διαζύγια όσο και σε ζητήματα σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ ήδη χωρισμένων ζευγαριών. «Μια από τις συχνές ερωτήσεις που δεχόμασταν από ζευγάρια που αποφάσισαν να χωρίσουν εν μέσω καραντίνας ήταν αν έπρεπε να το πουν στο παιδί στο διάστημα αυτό ή αν θα έπρεπε να περιμένουν. Στην περίπτωση που αποφάσιζαν να το πουν, το ερώτημα ήταν πώς θα το έλεγαν», σημειώνει στον «Ε.Τ.» η ψυχολόγος της Ενωσης, Νάγια Σουρβίνου. «Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία μεταξύ των γονέων είναι ο παράγοντας που θα διευκολύνει ή θα δυσκολέψει τη διαχείριση του θέματος».
Ταυτόχρονα, προέκυψαν θέματα σε ήδη διαζευγμένα ζευγάρια που είχαν να κάνουν με την επικοινωνία με το παιδί. Τόσο σε επίπεδο συναισθηματικής διαχείρισης όσο και πρακτικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα η μετακίνηση του παιδιού, ειδικά όταν γονείς των παιδιών ζούσαν σε άλλη πόλη. Οπως σημειώνουν οι επιστήμονες του «Μαζί για το Παιδί», τέτοια προβλήματα στο παρελθόν δεν υπήρχαν.
«Προέκυψαν θέματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Ηταν φανερή η αγωνία του ενός γονέα αν θα τηρούνται π.χ. τα μέτρα υγιεινής το ίδιο αυστηρά στο άλλο σπίτι που θα πήγαινε το παιδί. Υπήρχε όμως και η αγωνία και το δίλημμα που βίωνε το ίδιο το παιδί που σκεφτόταν αν πρέπει να πάει στον γονέα με τον οποίο δεν έμενε, αν έπρεπε να φύγει ή όχι από το σπίτι του», λέει η κ. Σουρβίνου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης, παρατηρήθηκε ότι γονείς με ήδη επιβαρυμένη επικοινωνία ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο σε σχέση με γονείς που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ τους. «Μια ακόμα σημαντική διάσταση ήταν αυτή των ίδιων των παιδιών. Από τη μια αισθάνονταν ενοχές να αφήσουν μόνο του τον ένα γονέα μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της καραντίνας και έπειτα να γυρίσουν και πιθανά να τον εκθέσουν σε κίνδυνο. Από την άλλη, αισθάνονταν στεναχώρια να μη δουν τον άλλον γονέα με τον οποίο δεν μένουν. Δεν ήταν λίγα τα παιδιά που μπήκαν σε αυτό το δίλημμα με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονταν σε κάθε τους πιθανή επιλογή».
Πώς και τι πρέπει να μάθει το παιδί
-Οι γονείς ανακοινώνουν από κοινού την απόφαση στο παιδί.
-Μιλούν με ηρεμία και σαφήνεια.
-Δεν πρέπει να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη διαζύγιο.
-Προτιμούν την ειλικρίνεια, αλλά έχουν κατά νου ότι το παιδί χρειάζεται να ακούσει ως εκεί που αντιστοιχεί στον ρόλο του.
-Χρησιμοποιούν γλώσσα κατανοητή ανάλογα με την ηλικία του.
-Συζητούν με σοβαρότητα που αρμόζει και όχι προσπαθώντας να «ελαφρύνουν» το κλίμα.
-Εξηγούν ότι σαν ζευγάρι δεν θα συνεχίσουν, σαν γονείς όμως θα είναι δίπλα στο παιδί.
-Διασφαλίζουν την αγάπη τους για το παιδί και ότι με το διαζύγιο αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει.
-Απενοχοποιούν. Τα παιδιά δεν έχουν ούτε την ευθύνη ούτε τη δύναμη να αλλάξουν την κατάσταση.
-Δίνουν χρόνο και χώρο στα παιδιά να κατανοήσουν τη νέα συνθήκη και να εκφράσουν ερωτήσεις.
-Εκφράζουν τα συναισθήματά τους πρώτα οι ίδιοι οι γονείς, ώστε να διευκολύνουν και το παιδί να εκφραστεί.
Μηνύματα
-Σημαντικό να έχουν αποφασίσει οι γονείς ζητήματα πρακτικά που θα ανακοινώσουν στο παιδί (π.χ. διαμονή, επισκέψεις κ.λπ.).
-Υπεύθυνοι για τις αλλαγές είναι οι γονείς και όχι το παιδί (δεν ρωτάμε π.χ. «πού θέλεις να μείνεις» ενώ ήδη έχουμε αποφασίσει).
-Η διατήρηση της ρουτίνας και σταθερών σημείων είναι σημαντική εν μέσω μιας μεγάλης αλλαγής.
-Οχι βιασύνη ώστε να προσπεραστεί το γεγονός του
διαζυγίου, αλλά χρόνος να το διαχειριστεί το παιδί.
-Διευκόλυνση έκφρασης όλων των συναισθημάτων, τόσο θετικών όσο και αρνητικών.
Μετά
-Συναισθήματα θλίψης, θυμού, άγχους, φόβου είναι φυσιολογικό να υπάρχουν.
-Σε περίπτωση όμως που συναισθήματα και συμπεριφορές εντείνονται είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.
-Οσο καλύτερη είναι η συνεργασία μεταξύ των γονέων τόσο καλύτερη και η διαχείριση από την πλευρά του παιδιού.
-Είναι σημαντικό να μην μπαίνουν τα παιδιά σε έναν ρόλο «αγγελιοφόρου» και να μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των γονέων.
-Τα παιδιά έχουν ανάγκη την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας και για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο των αλλαγών.
Γραμμή 115 25
Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 115 25 απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι δωρεάν και λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Στο υψηλότερο, στα χρονικά, ύψος έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία στο τέλος Μαρτίου, παρά τις παρατάσεις πληρωμής των εισφορών για τους πληττόμενους επιχειρηματίες, μαζί και την κάλυψη των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτών που ίσχυσε ήδη από τα μέσα Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα χρέη εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τα ταμεία ξεπέρασαν τα 36,3 δις. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2020 έναντι των 35,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.
Με άλλα λόγια αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση του ΚΕΑΟ λίγο κάτω από 100 εκατ. ευρώ της αύξησης των οφειλών προήλθε από νέους οφειλέτες.
Συνεπώς, όπως προκύπτει από αυτή την ανάλυση, τα υπόλοιπα κοντά 900 εκατ. ευρώ των νέων οφειλών προήλθαν από ήδη καταχωρημένων στο ΚΕΑΟ οφειλετών. Δηλαδή τα 9/10 των νέων χρεών που πέρασαν στο ΚΕΑΟ είναι νέα χρέη ήδη υφιστάμενων οφειλετών.
Πάνω από 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη των εργοδοτών και κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη των επαγγελματιών, σύμφωνα με τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ Δεκεμβρίου 2019-Μαρτίου 2020. Μάλιστα, η αύξηση των χρεών των επαγγελματιών ήταν μεγαλύτερη (4%) σε σχέση με την αύξηση των χρεών των εργοδοτών (2,5%).
Το στοιχεία αυτό έχει εξαιρετική σημασία, καθώς από τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί ο τριμηνιαίος κύκλος συλλογής των στοιχείων από το ΚΕΑΟ προκειμένου να συντάξει την έκθεση του, η κυβέρνηση θέσπισε δύο κρίσιμα μέτρα τα οποία απέτρεπαν τη δημιουργία ληξιπροθέσμων οφειλών:
*Το πρώτο μέτρο προέβλεπε την κρατική κάλυψη των εισφορών των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή
*Το δεύτερο προέβλεπε την 6μηνη παράταση της καταβολής τρεχουσών και ρυθμισμένων ληξιπροθέσμων οφειλών των πληττομένων εργοδοτών και επαγγελματιών.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν (20/5/2020), οι οφειλές αυτές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (αν και νεότερες άτυπες εκτιμήσεις τις κατεβάζουν στα 1-1,2 δις.ευρώ).
Ωστόσο, δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έτσι δεν μπορούν να μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ, ενώ αν και ακόμα και θεωρούνταν δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος έως τα τέλη Μαρτίου, έτσι ώστε να γίνει αυτή η μεταφορά.
Οι οφειλές των πληττόμενων επιχειρηματιών που θα πάρουν το δρόμο του ΚΕΑΟ θα είναι εκείνες που δεν εξυπηρετήθηκαν τον περασμένο μήνα μέσω της εξόφλησης της δόσης του Μαρτίου, αλλά και εκείνες που δεν εξυπηρετηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέσω της εξόφλησης των εισφορών του Φεβρουαρίου κλπ.
Έτσι, οι νέες οφειλές προς το ΚΕΑΟ , οι οποίες προστέθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 - Μαρτίου 2020, σύμφωνα με στελέχη των ταμείων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, πιθανότατα προήλθαν από αθέτηση πληρωμών πριν ξεσπάσει η κορονο-κρίση, αλλά και μετά από μη πληττόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα παράτασης των τρεχουσών εισφορών τους .
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».
Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να κάνει ότι υπάρχει και ρωτάει και ανησυχεί αλλά κανένας δεν κατάλαβε ποια ήταν η ερώτηση και ποια η κριτική της Φώφης για τα μέτρα της κυβέρνησης.
Απάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»
Η πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας, κυρία Γεννηματά, είναι η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας, έχει αποκατασταθεί πλήρως η κοινοβουλευτική τάξη και η κοινοβουλευτική κανονικότητα, παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω του κορονοϊού. Βρίσκομαι τακτικά στη Βουλή να απαντώ σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού. Έχουν ψηφιστεί, κύριε Πρόεδρε, συνολικά 81 νομοθετήματα αυτόν τον χρόνο και εκτιμώ ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέλη της κυβέρνησης, Υπουργοί και Υφυπουργοί, απάντησαν συνολικά σε 668 ερωτήσεις συναδέλφων Βουλευτών, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Κυρία Γεννηματά, άκουσα με προσοχή τα ζητήματα τα οποία θέσατε. Τα ερωτήματα τα οποία αναπτύσσετε στην επίκαιρη ερώτηση την οποία καταθέσατε και βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας απαντήσω. Να απαντήσω αφενός αποδομώντας κατά την άποψή μου τη βασική σας επιχειρηματολογία, και να ανακοινώσω μια σειρά από πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και κυρίως του κόσμου της εργασίας. Μέτρα τα οποία είχαμε προγραμματίσει και τα οποία είμαστε σε θέση να ανακοινώνουμε σήμερα, διότι έχουμε πια όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μας για να μπορούμε να μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία.
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι σήμερα είναι πιστεύω μία καλή ημέρα, συνολικά για την ανάπτυξη στη χώρα, καθώς μετά από 19 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκινούν επιτέλους τα έργα για τη νέα επένδυση στο Ελληνικό, με την προοπτική δημιουργίας του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου της χώρας, αλλά και μίας συνδυασμένης ανάπτυξης η οποία θα δημιουργήσει στην πλήρη της ανάπτυξη 80.000 θέσεις εργασίας.
Και θέλω να σας πω, το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Κάνοντας και εμείς τη δικιά μας αυτοκριτική, πρώτον να σας πω, ότι και εμείς είχαμε υποτιμήσει το βαθμό της συνθετότητας, της περιπλοκότητας, των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και των προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Όμως χάρη σε μία συστηματική και μεθοδική δουλειά όλων των συναρμοδίων Υπουργείων καταφέραμε να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα η επένδυση αυτή να ξεκινάει συμβολίζοντας το πέρασμα από την παλιά, «γκρίζα» Ελλάδα του χθες σε μια πιο φωτεινή, σε μια πιο αισιόδοξη ανάπτυξη του αύριο.
Το λέω αυτό διότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκκινούμε επενδύσεις εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, κυρία Γεννηματά, ότι μιλάμε για μία κρίση η οποία είναι εξωγενής και πρωτοφανής ως προς το μέγεθός της και ως προς την έντασή της. Αυτό φαίνεται συνέχεια στην κριτική της Αντιπολίτευσης, να το ξεχνάει. Βρεθήκαμε εδώ πέρα ως αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά απρόοπτου γεγονότος. Ένα απρόοπτο γεγονός το οποίο θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε μία ύφεση αντίστοιχη της οποίας ο πλανήτης δεν έχει ζήσει από τη δεκαετία του ’30. Αυτό αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Και προσπαθούμε -θα μιλήσω για αυτό στη συνέχεια- αυτή την ύφεση την εξωγενή να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια και ταυτόχρονα μέσα στην κρίση να θέσουμε τα θεμέλια για μία γρήγορη ανάκαμψη, όταν με το καλό βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και αφήσουμε πίσω μας αυτή την υγειονομική περιπέτεια.
Έχουμε πει πολλές φορές, ότι το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι μία θεωρητική άσκηση. Άκουσα και εσείς να επικαλείστε διάφορα νούμερα προβλέψεων για το μέλλον. Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι να μιλήσω με βάση τα δεδομένα τα οποία ήδη έχουμε. Ποια είναι τα δεδομένα τα οποία ήδη έχουμε και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης;
Πρώτον, ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη ύφεση στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: 0,9% έναντι 3,6%.
Δεύτερον, ότι το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μειώθηκε μεν κατά 7,4%, αλλά τέσσερις φορές λιγότερο -προσέξτε- από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στην Ευρώπη κατρακύλησε η βιομηχανική παραγωγή, αυτούς τους δύο μήνες, κατά 27,7%.
Με άλλα λόγια η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα ή λιγότερο άσχημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γνωρίζουμε όμως ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο θα είναι επιπτώσεις δραματικές. Τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Το ξέρουμε αυτό, δεν το κρύψαμε ποτέ. Άρα το να ερχόμαστε εδώ και να παρουσιάζουμε, με ενίοτε ρητορικές εξάρσεις μια δύσκολη κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν κάνετε τίποτα παραπάνω από το να περιγράφετε αυτό για το οποίο έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές. Αυτή είναι η κατάσταση. Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Να έρθουμε εδώ πέρα να μιλήσουμε ουσιαστικά για το τι μπορούμε να κάνουμε για να την απαλύνουμε.
Τώρα, είδα ότι δεν επιμείνατε πολύ σε αυτό και νομίζω ότι καλά κάνατε, διότι το να επικαλείται κανείς την επιχειρηματολογία ότι η κρίση υπήρχε στη χώρα πριν τον κορονοϊό που είναι το βασικό επιχείρημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, νομίζω και εσείς καταλαβαίνετε ότι δεν αντέχει σε καμία απολύτως κριτική, αμα δει κανείς τα αποτελέσματα της οικονομίας, τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, το τι έγινε αυτό το 8μηνο πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Η καλύτερη απόδειξη πάλι, επιμένω σε αυτό, είναι το γεγονός ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η ελληνική οικονομία πήγαινε εξαιρετικά και για αυτό και τα τελικά στοιχεία του τριμήνου δεν ήταν τόσο άσχημα. Αυτή είναι η εξήγηση η οποία υπάρχει, οπότε τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση η οποία είναι εξωγενής, αφορά στον κορονοϊό, η ελληνική οικονομία είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, δυναμική αναπτυξιακή τροχιά, πριν από την κρίση και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις ενός γεγονότος του οποίου τα χαρακτηριστικά έχω ήδη περιγράψει.
Ως προς την απασχόληση. Λέτε ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2020 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 250.000. Εδώ κάποιο λάθος πρέπει να έχει γίνει, διότι γνωρίζετε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης περιόδου, κυρία Γεννηματά, είχαν απαγορευτεί οι απολύσεις στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αλλά, επειδή αναζήτησα τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, τον Απρίλιο το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό. Τον Ιούνιο η ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε 37.568 περισσότερες προσλήψεις, 8.000 περισσότερες από πέρυσι. Περισσότερες από τις μισές αφορούν θέσεις πλήρους εργασίας. Ενώ έχει ενδιαφέρον να δει κανείς, θα επανέλθω και σε αυτό στη συνέχεια, τα στοιχεία το Γ.Ε.Μ.Η πώς δημιουργούνται επιχειρήσεις και να τα συγκρίνουμε με το τι συνέβαινε πριν από ένα χρόνο.
Για να δούμε λοιπόν λίγο τα στοιχεία δημιουργίας επιχειρήσεων, το τρίμηνο Δεκέμβριος ’19 – Φεβρουάριος ’20. Ακριβώς δηλαδή πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Εάν κάνετε τη σύγκριση χρόνο με το χρόνο, τι συνέβαινε πέρσι και τι συμβαίνει φέτος, είχαμε μία βελτίωση της τάξεως του 43%. Δημιουργήθηκαν 2.403 περισσότερες επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.055 λιγότερες. Αυτή λοιπόν ήταν η κατάσταση πριν μας βρει ο κορονοϊός, και με στοιχεία τα οποία νομίζω ότι δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Κοιτάξτε, δεν ισχυρίζομαι ότι στη φάση στην οποία βρισκόμαστε η οικονομία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, για αυτό και η κυβέρνηση συζητά να φέρει πιο μπροστά ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πέραν της προσπάθειας την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή για να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Αλλά εδώ πέρα, αυτό το οποίο μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει, είναι να αποτρέψουμε μία απότομη αύξηση της ανεργίας, όπως αυτή παρατηρείται σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, όπου έχουν μια αγορά εργασίας η οποία είναι παντελώς ευέλικτη και παντελώς απορυθμισμένη, θα έλεγα.
Τι έχουμε κάνει εμείς, κυρία Γεννηματά, και μου κάνει εντύπωση που μας ασκείτε κριτική σε αυτό, ως ένα κόμμα το οποίο προέρχεται, ως ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό. Το κράτος ανέλαβε το κόστος της μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό έγινε. Αυτό θα έπρεπε κανονικά να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. ΚΙ όμως ήρθε να το κάνει μία φιλελεύθερη κυβέρνηση, διότι έδωσε πάνω απ’ όλα έμφαση στην προστασία των θέσεων εργασίας και στο εισόδημα των εργαζομένων. Εδώ δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, ποιες είναι οι αριστερές λύσεις. Η προστασία των ευάλωτων και κυρίως η προστασία της απασχόλησης, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και εκεί στρέψαμε όλο το βάρος της προσοχής μας.
Μας ασκείτε κριτική για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Με μεγάλη ευκολία το χαρακτηρίσατε αποτυχημένο. Και αναρωτιέμαι γιατί άραγε, κυρία Γεννηματά; Και γιατί υιοθετείτε εσείς ειδικά -από άλλους το περίμενα από εσάς όχι όμως- το «μισή δουλειά, μισός μισθός»; Αλήθεια; Μισός είναι ο μισθός; Δεν το ξέρετε ότι δεν είναι μισός μισθός; Δεν ξέρετε ότι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο όπου δουλεύοντας κάποιος τις μισές ώρες παίρνει σχεδόν το 100% του μισθού του. Αν κάνω την αναγωγή δηλαδή στο πόσο πληρώνεται την ώρα πληρώνεται περισσότερα έχοντας πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό είναι «μισή δουλειά – μισός μισθός»; Πάρτε το πίσω παρακαλώ. Από άλλους τα περιμένω. Από εσάς δεν το περιμένω. Περιμένω μία αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας.
Είχαμε όντως κάποια ζητήματα, που αφορούσαν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο που καθόριζε τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Συν-Εργασία». Κάτσαμε, πολύ μεθοδικά, με εργοδότες και εργαζόμενους και πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα καταφέραμε να τα επιλύσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» πιο ελκυστικό. Αλλά αναρωτιέμαι τι είναι καλύτερο τελικά; Να κλείσει τελείως μία επιχείρηση ή να μπορέσουμε να έχουμε ένα πρόγραμμα ορισμένου χρόνου, έκτακτων καταστάσεων το οποίο, ναι, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναδιατάξουν το εργατικό τους δυναμικό για να ξεπεράσουν μία έκτακτη κρίση;
Ξέρετε, κυρία Γεννηματά, ποιος είναι ο δημιουργός τέτοιων προγραμμάτων; Το γνωρίζετε φαντάζομαι. Πότε έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά αυτά τα προγράμματα στην Ευρώπη; Το ξέρετε φαντάζομαι. Δεν σας λέω κάτι καινούργιο. Είναι προγράμματα τα οποία για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν από την Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία, από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτά είναι τα προγράμματα τα οποία ερχόμαστε και εφαρμόζουμε σήμερα.
Και τι κάνουμε στην ουσία. Να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια. Δίνουμε στις επιχειρήσεις πλήρη ευελιξία να μπορέσουν είτε να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή, να πληρώνεται δηλαδή το προσωπικό από το κράτος -και φυσικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό αυτό σημαίνει διατήρηση της εργασιακής σχέσης, άρα δυνατότητα στη συνέχεια να ξαναμπούν στο Ταμείο Ανεργίας ώστε να μπορέσουν να επαναπροσληφθούν από το 2021- ή να αξιοποιήσουν με απόλυτη ευελιξία τις πρόνοιες του προγράμματος «Συν-Εργασία». Να μπορούν δηλαδή να αξιοποιούν περισσότερους εργαζόμενους μιας και θα έχουν λιγότερο τζίρο και με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι να έχουν καλύτερα εισοδήματα.
Αναρωτιέμαι δηλαδή σε αυτό το επιχείρημα ποια μπορεί να είναι η ανταπάντηση; Εσείς τι ακριβώς προτείνετε, εν πάση περιπτώσει; Διότι έκατσα και διάβασα με πολύ προσοχή, γιατί μου αρέσει να είμαι προετοιμασμένος για αυτές τις συζητήσεις, τι είναι αυτό το οποίο προτείνετε εσείς και δεν βρήκα μία πειστική εναλλακτική πρόταση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ότι έχουμε επιχειρήσεις που έχουν πολύ λιγότερο τζίρο, κυρίως στον τουρισμό, οι οποίες δηλαδή χρειάζονται λιγότερους εργαζόμενους, και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αυτούς τους εργαζόμενους να τους καλύψουμε μέχρι να περάσει η μπόρα.
Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα προγράμματα είναι τα πιο δοκιμασμένα προγράμματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και έχουν κατεξοχήν μια κεντροαριστερή ιδεολογική προέλευση. Κατά συνέπεια προβληματίζομαι πάρα πολύ για το αν η κριτική σας έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του προγράμματος ή αν έχει να κάνει με ηθικές πρόνοιες του προγράμματος. Αν μεν είναι το πρώτο, θα ήθελα να καταλάβω από πού μας ασκείτε κριτική. Θα μπορούσα κάλλιστα να δω μια κριτική που έρχεται από μια πιο «νεοφιλελεύθερη» προσέγγιση. Φαντάζομαι ότι δεν εισηγείστε αυτό. Αν τώρα η κριτική σας αφορά συγκεκριμένες πρόνοιες του προγράμματος «Συν-Εργασία», εδώ πέρα είναι ο Υπουργός, η Γενική Γραμματέας, να συζητήσουμε για το πώς το πρόγραμμα αυτό μπορεί να γίνει καλύτερο.
Όμως, επειδή έχουμε πει πολλές φορές ότι σε αυτή την κρίση κρατάμε πυρομαχικά για να μπορούμε να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών αλλά πρέπει να έχουμε και στη διάθεσή μας συγκεκριμένα δεδομένα, είμαι σήμερα στη θέση να ανακοινώσω μία ακόμα δέσμη μέτρων στήριξης του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας, ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Θα έλεγα κυρία Γεννηματά ότι, επειδή μας λέτε ότι πάμε βλέποντας και κάνοντας, και βλέπουμε και κάνουμε. Αυτή είναι η απάντηση. Και βλέπουμε το τι γίνεται στην πραγματική οικονομία και προσαρμοζόμαστε. Τι κάνουμε λοιπόν;
Πρώτον, μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση της προκαταβολής -και θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες από το Υπουργείο Οικονομικών- θα κυμαίνεται από το 30% στο 70%. Κάνουμε και κάτι ακόμα όμως: Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Ποιες είναι αυτές; Είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες καταγράφουν τουλάχιστον, προσέξτε, το 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όλες, δηλαδή, οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή.
Και έχει ενδιαφέρον ότι εδώ πέρα μας ασκείτε κριτική για κάτι το οποίο είχαμε πει ότι θα κάνουμε. Είχαμε πει εδώ και δύο μήνες ότι θα κάνουμε παρέμβαση στην προκαταβολή φόρου. Εκεί δεχθήκαμε ομοβροντίες, κριτική. Είχαμε πει ότι θα το κάνουμε τον Ιούλιο. Δεν έχει κανένα νόημα εξάλλου, δεν έχει καταβληθεί η προκαταβολή φόρου. Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τέτοια πρεμούρα; Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι μία αξιόπιστη κυβέρνηση και αυτά που λέει τα κάνει.
Επίσης, μισή προκαταβολή θα καταβάλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Συνολικά αυτό είναι μια παρέμβαση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου.
Δεύτερον, είδατε κυρία Γεννηματά που υιοθετούμε και κάποιες από τις προτάσεις σας, διότι πράγματι εγκαινιάζουμε και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισεκατομμυρίου. Αυτή θα αφορά πλέον και για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Δηλαδή ανθρώπους σε εποχικά καταλύματα, σε δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου. Θα καταβάλλεται με βάση το τζίρο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου. Είναι μία σημαντική ένεση ρευστότητας, απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα προσπαθήσουν και προσπαθούν να κρατηθούν πάνω από το νερό και που χρειάζονται σήμερα αυτήν την ρευστότητα, την οποία -εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας αλλά όχι ως προς την πλήρη διάσταση της κριτικής που ασκείτε- είναι μία ρευστότητα που συχνά δεν μπορούν να βρουν από το τραπεζικό σύστημα.
Θέλω να δώσω κάποια στοιχεία για το τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θυμίζω ότι η δεύτερη φάση της θα πληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Μιλήσατε για τον τουρισμό, 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή, θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα. Εκατόν-είκοσι χιλιάδες επιχειρήσεις περίπου έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Απασχολούν γύρω στους 300.000 εργαζόμενους.
Αν πάμε τώρα στα υπόλοιπα προγράμματα ρευστότητας, το υφιστάμενο πρόγραμμα επιδότησης των τόκων έχει ωφελήσει παραπάνω από 40.000 επιχειρήσεις και αυτές απασχολούν 320.000 εργαζόμενους. Και, μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός του ΤΕΠΙΧ -για τον οποίο μας έχει ασκηθεί έντονη κριτική- έχει ωφελήσει 12.787 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας εκταμιεύσει συνολικά 1,7 δισ. Είναι περίπου το ύψος του προγράμματος όπως το είχαμε καθορίσει. Και περιμένουμε ακόμα τα απολογιστικά στοιχεία για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα, για να μπορέσουμε να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο παρέμβασης με στήριξη της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
Κοιτάξτε, εμείς έχουμε πει -αυτή η άσκηση έχει γίνει και από τον Υπουργό Οικονομικών και από τον Υπουργό Ανάπτυξης- σε εβδομαδιαία βάση παρακολουθούμε τις εκταμιεύσεις. Από τη στιγμή που το κράτος έρχεται και βάζει εγγύηση έχουμε την απαίτηση από την τράπεζα αυτές τις εγγυήσεις να τις αξιοποιήσουν και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Και να στηρίξουν, ναι, και επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα ρευστότητας και επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Αλλά επιτρέψτε μου, κυρία Γεννηματά, το επιχείρημα ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει ανακεφαλαιοποίησει τις τράπεζες τρεις φορές έχοντας πληρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια. Τελευταία ανακεφαλαιοποίηση μέρες που είναι τώρα, για να μην ξεχνιόμαστε τι συνέβαινε σε αυτή τη χώρα πριν από πέντε χρόνια, αποτέλεσμα των τραγικών χειρισμών του Ιουλίου του 2015. Το γεγονός ότι έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σήμερα να πάνε να δημιουργήσουν μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Διότι το μεγάλο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος παραμένουν τα κόκκινα δάνεια. Άρα προφανώς και θα υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια στη χορήγηση των χρηματοδοτήσεων. Δεν φαντάζομαι ότι ισχυρίζεται κανείς κάτι διαφορετικό. Απλά έρχεται το κράτος, με ευρωπαϊκούς πόρους, προσθέτοντας την κρατική εγγύηση για να κάνει αυτή τη χρηματοδότηση πιο εύκολη, πιο βατή. Αλλά βέβαια μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων είναι επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν, ωφελούνται και θα ωφεληθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία συνολικά θα πλησιάσει σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέτρο τρίτο. Επιδότηση κατά 60% από την πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο Πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Επεκτείνεται και για τον Αύγουστο και για το Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο, περίπου 600 εκατομμύρια.
Μέτρο τέταρτο. Οι εποχικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις του τουρισμού δηλαδή όπως τις ορίσαμε πριν. Και θέλω να τονίσω, αυτός είναι ένας ad hoc ορισμός της εποχικότητας. Ορίζουμε ως εποχική επιχείρηση, το επαναλαμβάνω, επιχειρήσεις που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος. Είναι άλλα 600 εκατομμύρια.
Πέμπτο μέτρο. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Είναι κάτι το οποίο αφορά πάρα πολλούς απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, σε όλο το εμπόριο των τουριστικών ειδών, τα καταστήματα δηλαδή, τα ωραία καταστήματα που είδα στη Σαντορίνη, τα οποία ζουν ας το πούμε αποκλειστικά από τον τουρισμό. Και αυτά εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να δώσουμε στις επιχειρήσεις την πλήρη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες σε τι ποσοστό θέλουν να βάλουν εργατικό προσωπικό σε αναστολή και σε τι ποσοστό θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη «Συν-Εργασία». Αλλά το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Όσο δε για τα επιδόματα ανεργίας, αυτά έχουν παραταθεί -όπως γνωρίζετε- και ο σκοπός μας είναι να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και τους ανέργους οι οποίοι προφανώς έχουν μεγάλη δυσκολία να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας όταν έχουμε μια τέτοια βαθιά οικονομική κρίση.
Κυρία Γεννηματά, κλείνω λέγοντάς σας ότι καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές -και δεν θα κουραστούμε να το λέμε- ότι οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές, ότι έχουμε φυλάξει πυρομαχικά για να μπορούμε να τα αξιοποιούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και όταν το επιτάσσουν οι περιστάσεις.
Θέλω να θυμίσω ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης το κράτος ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα. Δώσαμε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο 0,13% όταν στις αρχές Ιουνίου είχαμε βγει με 0,25%. Εκδώσαμε 10ετές ομόλογο μέσα στην κρίση με κόστος δανεισμού 1,57%. Σήμερα ήδη το 10ετές -δεν το είδα πού είναι σήμερα- αλλά είναι κάτω από το 10ετές της Ιταλίας, λίγο πάνω από το 1%. Όλα αυτά είναι πράγματα που θα φάνταζαν αδιανόητα πριν από ένα χρόνο.
Όμως, και θέλω να το ξαναπώ, δεν υποτιμώ το μέγεθος της κρίσης. Η κρίση είναι βαθιά και είναι επώδυνη, κυρίως για τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε πάντα εδώ να συζητήσουμε δημιουργικά με την αντιπολίτευση, να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας και να ενσωματώσουμε στην επιχειρηματολογία τη δική μας και στα μέτρα τα οποία θα πάρουμε, οποιαδήποτε δημιουργική και παραγωγική πρόταση έρχεται καλόπιστα από την αντιπολίτευση. Είναι κάτι το οποίο πιστεύω το έχουμε αποδείξει καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης και είναι κάτι το οποίο θα κληθούμε να το ξανακάνουμε και σε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, στην Ολομέλεια δηλαδή, και αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις.
Στο νομοσχέδιο αυτό θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Βλέπω τον κύριο Καμίνη, ο οποίος υπήρξε ο πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας όταν ήταν Δήμαρχος της Αθήνας και γνώριζε απόλυτα το αυτονόητο: Ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο και ότι τα δικαιώματα αυτού που διαδηλώνει, θα πρέπει να σέβονται και τα δικαιώματα του μαγαζάτορα, του πολίτη αυτής της πόλης, ο οποίος ταλαιπωρείται μονίμως και συστηματικά από πολύ μικρές πορείες που διαταράσσουν πλήρως την κοινωνική ζωή. Και θέλαμε το νομοσχέδιο αυτό να έρθει προς συζήτηση, αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστερήσαμε, δεν θέλαμε να συζητηθεί με μειωμένο αριθμό βουλευτών. Τώρα που η Βουλή επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, φέρνουμε το νομοσχέδιο προς ψήφιση και θα ήθελα πραγματικά να βρούμε σε αυτό ένα πεδίο συνεννόησης. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε όλη τη διάθεση να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να ενσωματώσουμε και δικές σας δημιουργικές προτάσεις.
Αυτό, τονίζω, προϋποθέτει μια ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στην καταστροφολογία, στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και πάντως δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει μία αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια και μία εικόνα μιας χώρας η οποία ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Εύχομαι και ελπίζω να μην είναι αυτό το επίπεδο του διαλόγου σε αυτό το Κοινοβούλιο. Με εσάς, τουλάχιστον, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να κάνουμε μία ουσιαστική, ποιοτική αντιπαράθεση, η οποία θα αφήσει πίσω της μία φρασεολογία και έναν τρόπο έκφρασης πολιτικού λόγου που πιστεύω ότι ανήκει πια οριστικά στο παρελθόν.
Σας ευχαριστώ.
Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»
Να προσθέσω στην επιχειρηματολογία σας, κύριε Πρόεδρε, ότι και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες εκδόθηκαν από την Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την κατεπείγουσα κατάσταση την οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε, ήρθαν προς κύρωση στο Κοινοβούλιο κατά μέσο όρο μέσα στις 10 ημέρες, μη εξαντλώντας τα χρονικά περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα. Έτσι ώστε να υπάρξει και η τυπική νομοθετική νομιμοποίηση σε αυτό το έκτακτο εργαλείο το οποίο αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε.
Κυρία Γεννηματά, πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον αυτή την έντονα κριτική διάθεση την οποία έχετε απέναντι στην παράταξή μας, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως Υπουργοί και ήσασταν Υπουργός στην κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε όλα αυτά. Ξαφνικά τα έχετε θυμηθεί, με μία μικρή καθυστέρηση. Οπότε καλό είναι όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν, να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους.
Ναι, ήμασταν μαζί στην ίδια κυβέρνηση, όντως, θυμάμαι με τι δυναμισμό δεν προχωρήσατε όλο το μεταρρυθμιστικό έργο στο Υπουργείο Άμυνας. Αλήθεια είναι. Και πώς μπλοκάρατε πλήρως την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας για να μας κληρονομήσετε μία σειρά από προβλήματα, τα οποία χρειάζεται τώρα να λύσουμε. Όντως, ναι. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αν τα πιστεύατε αυτά, θα μπορούσατε κάλλιστα να μην συμμετέχετε στην κυβέρνηση αυτή. Πάνω από όλα το αξίωμα όμως.
Και μία υφολογική παρατήρηση. Ξέρετε, ήμουν πολύ ήπιος στην πρώτη μου τοποθέτηση και νομίζω ότι σας αντιμετώπισα με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που σας αξίζει. Το να ανεβάζετε τα decibel δεν σας καθιστά κατ’ ανάγκη πιο υπεύθυνους.
Η αναφορά μου σε «μαγκάλια» και σε «συσσίτια» προφανώς δεν ήταν αναφορά σε εσάς. Νομίζω το καταλάβατε, το κατάλαβε όλη η αίθουσα, ότι δεν αναφερόμουν σε εσάς. Αναφερόμουν σε άλλους. Το ζήτημα είναι να μην γίνετε εσείς σαν τους άλλους, σαν και αυτούς. Αυτή είναι η ευχή μου, η ελπίδα μου. Βέβαια, δεν θα σας υποδείξω εγώ πώς θα κάνετε την αντιπολίτευση. Η ευχή και η ελπίδα μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση, την οποία ο τόπος πλήρωσε πολύ ακριβά. Εξάλλου το 2020 -όπως έχουμε πει πολλές φορές- δεν είναι 2015 και η Ιστορία επαναλαμβάνεται ενίοτε ως φάρσα.
Έρχομαι τώρα στις επισημάνσεις σας. Πάλι δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πού είναι η συγκεκριμένη σας κριτική ως προς τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει. Άκουσα μια κριτική συγκεκριμένη ως προς το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», η οποία λέει ότι θα χάσει ο εργαζόμενος το 20%. Το 8% θα χάσει μετά από φόρους και εισφορές, για να δουλεύει το μισό χρόνο. Και ναι, αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε είναι να επιμεριστούμε με έναν τρόπο δίκαιο το βάρος μιας έκτακτης κρίσης. Πρώτη ευθύνη έχει το κράτος, αμέσως μετά έχει ευθύνη ο επιχειρηματίας και τελευταίος έχει ευθύνη ο εργαζόμενος σε αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε.
Αν πιστεύετε, όμως, ότι με κάποιο μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα σε μια οικονομία η οποία θα υποστεί μια βαθιά ύφεση, τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη, κυρία Γεννηματά. Λυπάμαι πραγματικά, διότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι παντελώς ανέφικτο, δεν το έχει καταφέρει καμία χώρα και δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε και εμείς. Θα σας έλεγα ότι ως προς την προτεραιότητα που δίνουμε στη στήριξη του κόσμου της εργασίας είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα τα οποία πήραν πολλές άλλες χώρες.
Και εν πάση περιπτώσει, επειδή εμένα δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες -και είδα ότι εξανίσταστε όταν επικαλούμαι τη σοσιαλδημοκρατία- δεν είπα προς Θεού ότι η κυβέρνηση αυτή έγινε σοσιαλδημοκρατική και ούτε αυτό πρεσβεύουμε. Είμαστε μια κεντροδεξιά, φιλελεύθερη κυβέρνηση. Δεν διεκδικούμε εισπήδηση στο δικό σας ιδεολογικό χώρο. Όμως μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι παρεμβατικός όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δεν πρέπει να είναι παρεμβατικός εκεί που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ρυθμίζει πολύ καλύτερα τα του οίκου του. Και αυτό κάναμε αυτή τη στιγμή.
Και αν αυτό ενοχλεί κάποιους οι οποίοι είχαν χτίσει στερεότυπα στο μυαλό τους για το τι είναι αυτή η Νέα Δημοκρατία, μια δήθεν κακιά, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους και τις ελίτ και δυστυχώς αυτό το οποίο κάνουμε έρχεται σε σύγκρουση με αυτή την εικόνα, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αυτών που επιλέγουν να μας ασκήσουν αυτή την άστοχη κριτική.
Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα: Το πρώτο μας μέλημα κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και εισόδημα εργαζομένων και ειδικά στον τουρισμό. Ειδικά στον τουρισμό το πρώτο μας μέλημα είναι να κρατηθεί ο παραγωγικός ιστός του τουρισμού ζωντανός, να μην κλείσουν ξενοδοχεία, να μην απολυθούν μόνιμα εργαζόμενοι. Ναι, θα υπάρχει μία απώλεια στο εισόδημα, βεβαίως θα υπάρχει μία απώλεια στο εισόδημα, αλλά δεν θα υπάρχει απώλεια στη σχέση εργασίας και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ώστε αυτοί οι άνθρωποι, όταν με το καλό ο τουρισμός ανακάμψει και πάλι το ’21, να μπορούν να προσληφθούν με τους ίδιους όρους με τους οποίους θα δούλευαν κανονικά το 2020 εάν δεν μας είχε χτυπήσει αυτή η πρωτοφανής κρίση.
Και έχει ενδιαφέρον, διότι μας ασκήσατε κριτική γιατί προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Εδώ στις δικές σας ανακοινώσεις: «όρθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία, 7 προτάσεις», στις 6/4, ενδιάμεσο πρόγραμμα «όρθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία», προτάσεις στις 14/5. Εσείς επικαιροποιείται τις δικές σας προτάσεις και εμείς επικαιροποιούμε τις δικές μας, είναι απολύτως αυτονόητο, άρα μην μας ασκείτε κριτική όταν και εσείς ακριβώς κάνετε τα ίδια πράγματα.
Έρχομαι τώρα σε κάποια ακόμα θέματα τα οποία θίξατε: Τουρισμός, τι είναι αυτά που λέτε ότι υποδέχεται ο στρατός; Σας παρακαλώ. Σας ακούνε και εκτός Ελλάδος. Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε τις πόρτες της Ελλάδος με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, αλλά φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτήν την αίθουσα ότι θέλουμε να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μας ασκήσατε κριτική για το λεγόμενο PLF. Το λεγόμενο PLF αυτή τη στιγμή και ο αλγόριθμος τον οποίο χρησιμοποιούμε για να εντοπίσουμε τους επισκέπτες οι οποίοι πρέπει να τεσταριστούν είναι παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Έρχονται και μας ρωτάνε για αυτήν την τεχνολογία, διότι πράγματι είναι καινοτόμα. Δουλέψαμε με επιστήμονες στο εξωτερικό, κάνουμε κάτι το οποίο άλλες χώρες δεν έχουν κάνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και θέλω να το καταστήσω απολύτως σαφές -δώσαμε μία μικρή μεταβατική περίοδο μέχρι που το σύστημα να τρέξει- ότι όλοι, όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα πρέπει να έχει συμπληρώσει ηλεκτρονικά αυτό το PLF. Μπορεί να το κάνει μέχρι και στο αεροδρόμιο ή μπορεί να το κάνει και ένα μήνα πριν ταξιδέψει, αλλά είναι υποχρεωτικό, γιατί πρέπει να ξέρουμε όποιος έρχεται στην Ελλάδα και τύχει να τεσταριστεί, πού βρίσκεται για να μπορούμε να τον βρούμε.
Σας παρακαλώ λοιπόν. Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή να διαφημίσουμε τη χώρα μας, μην έρχεστε να την υπονομεύετε με τέτοιου είδους κουβέντες που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα. Έχουμε κάνει μία πλήρη αναδιάταξη των δυνάμεών μας, Πολιτική Προστασία, δυνάμεις του ΕΟΔΥ, όπου χρειάζεται δυνάμεις της Αστυνομίας, και πράγματι η Πολιτική Προστασία έχει υποστήριξη και από κάποια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μα, δεν τα ξέρετε αυτά τα πράγματα; Λοιπόν, τι έρχεστε και τα λέτε τώρα με τέτοιο ύφος, δυσφημώντας ουσιαστικά την ίδια τη χώρα και την προσπάθεια που κάνει; Δεν σας ταιριάζει αυτό το ύφος και πάντως δεν ταιριάζει στη μεγάλη προσπάθεια τη οποία κάνουμε, να σώσουμε ό,τι μπορούμε από μία πολύ δύσκολη τουριστική περίοδο.
Έρχομαι σε δύο θέματα ακόμα τα οποία θίξατε: Λιγνίτης. Και με το περιβάλλον και με τον λιγνίτη, αυτό μας λέτε ουσιαστικά. Η χώρα πήρε μία τολμηρή πρωτοβουλία να απεμπλακεί από τον λιγνίτη, όχι μόνο γιατί είναι περιβαλλοντικά άκρως προβληματικός, αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά ζημιογόνος και για τη ΔΕΗ και για όλους τους εμπλεκόμενους. Εσείς κανονικά, που υποτίθεται ότι έχετε περιβαλλοντικές ευαισθησίες και τα κόμματα της αριστεράς, θα έπρεπε να χαιρετίζουν αυτή την προσπάθεια. Το γεγονός ότι έχουμε βγει στην πρώτη γραμμή μας επιτρέπει να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλούς πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο για το θέμα αυτό και σας είπα ότι ο κύριος Μουσουρούλης, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει αυτή τη δύσκολη άσκηση, είναι στη διάθεσή σας να σας ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες. Ήσασταν επάνω. Και σήμερα είναι στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε από κοινού το σχέδιο δίκαιης μετάβασης σε αυτές τις περιοχές.
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω -και αυτό αφορά συνολικά τα κόμματα της Αριστεράς- πώς ταυτόχρονα μπορεί να διαμαρτύρονται κατά της κλιματικής αλλαγής και να ισχυρίζονται ότι είναι φίλοι του περιβάλλοντος και στην εμβληματική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης που είναι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων να βγαίνουν απέναντι. Δεν ταιριάζουν αυτά τα δύο. Δεν γίνεται. Δεν μπορείς να είσαι και με τον λιγνίτη και με την προστασία του περιβάλλοντος. Διαλέξτε στρατόπεδο. Διότι μερικές φορές με τις ίσες αποστάσεις κινδυνεύει να σας ρουφήξει το πολιτικό κενό.
Αυτό με φέρνει στο τελευταίο θέμα, στο θέμα των πορειών. Θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην Ολομέλεια να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά. Εσείς θα κάνετε ό,τι νομίζετε. Το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί απ’ αυτή την κυβέρνηση. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Και όπως είδατε, θα ενσωματώσουμε προτάσεις τις οποίες έχετε. Είναι ένα να κάνεις ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου -και πράγματι κάποιες ήδη ενσωματώθηκαν- και είναι άλλο να κρύβεσαι πίσω από προσχηματικές προτάσεις για να βρεις μία δικαιολογία να μην ψηφίσεις ή να απέχεις ή να κάνεις κάτι διαφορετικό.
Εδώ όλοι θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε τελικά. Και το ζήτημα, προσοχή, δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία ή τη μικρή μειοψηφία. Διότι σε μία οργανωμένη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των μειοψηφιών είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Δεν αναφερόμαστε σε αυτό. Αναφερόμαστε στην οριοθέτηση ενός δικαιώματος, το οποίο όταν δεν είναι οριοθετημένο γίνεται καταχρηστικό. Σε αυτό ακριβώς αναφερόμαστε. Είναι μια βαθιά, βαθύτατη δημοκρατική αντίληψη για το πώς, σε μία Δημοκρατία, ορίζουμε τα δικαιώματα διαφόρων εμπλεκόμενων κοινωνικών ομάδων. Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε. Και θα τη λύσουμε. Και να σας πω κάτι; Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν έχει κανένα πλαίσιο οργάνωσης του τρόπου με τον οποίο γίνονται διαδηλώσεις στο δημόσιο χώρο.
Και να σας πω και κάτι ακόμα, εν πάση περιπτώσει, και να κλείσω με αυτό. Σε όλους αυτούς οι οποίοι -δεν ανήκετε εσείς σε αυτή την κατηγορία- αλλά σε όλους αυτούς οι οποίοι λένε «όχι δεν συζητάμε. Δεν συζητάμε τίποτα. Εμείς θέλουμε ανά πάσα στιγμή 50 άτομα να κλείνουν όλο το δρόμο και να παραλύει το κέντρο», διότι αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε σήμερα. Πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε. Δεν μιλάμε για τις μεγάλες διαδηλώσεις. Ήδη το νομοσχέδιο οριοθετεί με σαφήνεια ότι διαδηλώσεις όπως η Πρωτομαγιά, η 17η Νοεμβρίου, δεν εμπίπτουν στο πεδίο κάλυψης αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Δεν συζητάμε για αυτό, ξέρουμε πολύ καλά για τι συζητάμε. Εάν κάποιοι έχουν παρεξηγήσει, παρερμηνεύσει το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και στη διαμαρτυρία και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπόλοιπων πολιτών, αυτοί θα μας βρουν απέναντι.
Αλλά θα είμαστε εδώ και την επόμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνω, με δημιουργική διάθεση να ενσωματώσουμε πρωτοβουλίες, σκέψεις, όχι όμως στο βαθμό που θα απονευρώσουν το νομοθέτημα και θα το κάνουν εντελώς ανεφάρμοστο. Και επειδή τελικά όλοι κρινόμαστε, όχι για τα λόγια μας αλλά για τη στάση μας, νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να βαδίσετε κι εσείς πάνω στο δρόμο τον οποίο χάραξε με τόλμη ο κ. Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας σας και να κάνετε επιτέλους το σωστό, να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία.
Ξαφνικά… πελάτες της Alpha Bank έλαβαν SMS για μεταφορές χρημάτων που δεν έκαναν ποτέ και για συναλλαγές web banking.
H τράπεζα καθησυχάζει τόσο για τους λογαριασμούς, όσο και για τα προσωπικά δεδομένα.
Δείτε ένα απο τα SMS που προκάλεσαν την μεγάλη αναστάτωση.
Η αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 03.07.2020, σε μεγάλο αριθμό πελατών της τράπεζας Alpha Bank που έλαβαν στο κινητό τους μηνύματα με κωδικούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονταν στα SMS πως έγιναν συναλλαγές, ακόμη και εκατοντάδων ευρώ!
Επισήμως η τράπεζα που δεν μπορείς εύκολα να βρεις κάποιον εκπρόσωπο της δηλώνει πως δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, αλλά για τεχνικής φύσεως ζήτημα (κόλλησε ο Server) γι’ αυτό και στέλνονται ανεξέλεγκτα μηνύματα προς πελάτες όμως σύντομα το όλο ζήτημα θα αποκατασταθεί.
Η Alpha Bank διαβεβαιώνει ότι τα συστήματα της Τράπεζας είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα χρήματα, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.
Μέχρι και αυτή την ώρα που γράφεται η είδηση δεν μπορούν να λάβουν κωδικούς συναλλαγών οι πελάτες της Alpha Bank και δεν απαντούν και στα τηλέφωνα οι εκπρόσωποι της τράπεζας.
Κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε χθες βραδυ στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας.
Πρόκειται για ασθενή, κάτοικο Ραφήνας, ο οποίος εισήχθη στο κέντρο Υγείας και μετά τους απαιτούμενους ελέγχους μεταφέρθηκε αμέσως σε κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.
Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου κλήθηκε να προβεί στην απαραίτητη απολύμανση του χώρου, ενώ ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προχωρούν ήδη στην ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε σήμερα στην έναρξη των πρόδρομων εργασιών για την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, η οποία θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, και με μία πρότυπη αστική ανάπλαση που θα περιλαμβάνει ανοιχτές υποδομές πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, έρευνας και επιχειρηματικότητας.
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, μία συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας αυτά τα παλιά, άχρηστα κτήρια του παλιού αεροδρομίου, βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν για να φτάσουμε ως εδώ τόνισε: «Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα και όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Θέλω να μνημονεύσω ιδιαίτερα τρεις Υπουργούς, πρώτα απ’ όλα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε και τη συνολική εποπτεία του έργου αυτού, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τη Λίνα Μενδώνη και τους Υφυπουργούς μας, τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Οικονόμου. Συνεργάστηκαν άψογα μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς και όλα τα στελέχη της διοίκησης, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουν πια για τα καλά ξεκινήσει τα έργα στο Ελληνικό».
Να σημειωθεί ότι το ακίνητο του πρώην αεροδρομίου ήταν αναξιοποίητο επί περίπου 19 χρόνια, ενώ χρειάστηκε μία οκταετία και 52 πράξεις -ανάμεσά τους 18 νομοθετικές παρεμβάσεις- προκειμένου να μπουν μπουλντόζες στο οικόπεδο.
Μετά τις εκλογές του περυσινού Ιουλίου η κυβέρνηση κλήθηκε να ψηφίσει πέντε νόμους που τροποποιούσαν τον βασικό νόμο για το Ελληνικό, ενώ και σε άλλα νομοθετήματα εντάχθηκαν ρυθμίσεις που αφορούσαν την επένδυση. Χρειάστηκαν επίσης 10 Υπουργικές και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που διευκόλυναν τη δρομολόγηση των εργασιών, αλλά και τρεις αποφάσεις κτηματολογίου ώστε να διορθωθούν διάφορα σφάλματα του παρελθόντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στις αντιλήψεις που επικρατούσαν κι έβαζαν φρένο για τόσα πολλά χρόνια στην υλοποίηση του έργου. «Θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου, διότι εδώ πέρα στο Ελληνικό συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Η μία που ήθελε τον χώρο τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μία αντίληψη αδράνειας. Και μία αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από την δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια με το Δημόσιο, το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους για όλους τους κατοίκους της Αττικής και αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο έχει για εμένα προσωπικά τεράστια σημασία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του.
Η επένδυση, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελέσει πηγή αναπτυξιακής ώθησης για την ελληνική οικονομία και πόλο έλξης επισκεπτών και κεφαλαίων στη χώρα μας. Αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας στην πλήρη της ανάπτυξη -10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής- και θα προσελκύσει 1 εκατομμύριο νέους τουρίστες. Επίσης, υπολογίζεται ότι η επένδυση θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ κατά 2,4% έως την ολοκλήρωσή της και θα τονώσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
Κατά την επίσκεψή του ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα προχωρήσει η ανάπλαση της περιοχής, ενώ παρακολούθησε έργα κατεδάφισης ενός παλιού κτηρίου, που σηματοδοτούν την εκκίνηση της επένδυσης στο πεδίο.
Παρόντες για την έναρξη των έργων, από πλευράς κυβέρνησης, ήταν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου.
Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού:
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, μία συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας αυτά τα παλιά, άχρηστα κτήρια του παλιού αεροδρομίου, βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο. Θα δημιουργηθεί εδώ, σε αυτόν τον για 19 χρόνια εγκαταλελειμμένο χώρο, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο -2.500 στρέμματα- αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει μία κυψέλη ανάπτυξης.
Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον. Ένα έργο το οποίο θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα, όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε.
Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα και όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Θέλω να μνημονεύσω ιδιαίτερα τρεις Υπουργούς, πρώτα απ’ όλα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε και τη συνολική εποπτεία του έργου αυτού, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τη Λίνα Μενδώνη και τους Υφυπουργούς μας, τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Οικονόμου. Συνεργάστηκαν άψογα μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς και όλα τα στελέχη της διοίκησης, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουνε πια για τα καλά ξεκινήσει τα έργα στο Ελληνικό.
Θέλω επίσης να τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου, διότι εδώ πέρα στο Ελληνικό συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Η μία που ήθελε τον χώρο τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μία αντίληψη αδράνειας. Και μία αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από την δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια με το Δημόσιο, το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους για όλους τους κατοίκους της Αττικής και αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο έχει για εμένα προσωπικά τεράστια σημασία.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους τρεις Δημάρχους των όμορων Δήμων, οι οποίοι και αυτοί έβαλαν τη δικιά τους σφραγίδα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο πού βρισκόμαστε σήμερα.
Σήμερα κάνουμε μία αρχή, το είπατε σωστά, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτό είναι ένα έργο μακράς πνοής. Θα χρειαστεί μπορεί και μία δεκαετία για την πλήρη του ανάπτυξη αλλά εν προκειμένω κάθε μεγάλο ταξίδι -όπως λένε και οι Κινέζοι- ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα και βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε το πρώτο βήμα, να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών, ο επενδυτής να κινητοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε κεφάλαια σε πρώτη φάση και 8 δισεκατομμύρια στην πλήρη του ανάπτυξη, έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος.
Σήμερα λοιπόν τραβάμε μία γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Αρωγοί και πάντα μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο, να ξαναβρισκόμαστε εδώ να επιτηρούμε την πρόοδο του, να βλέπουμε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια να μετατρέπονται σε κυψέλες δημιουργικής εργασίας. Θέσεις εργασίας που τόσο σημαντικές είναι, ειδικά τώρα που η χώρα πλήττεται -όπως και όλος ο κόσμος- από την κρίση του κορωνιού.
Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυστοκίας η πιο εμβληματική επένδυση στην χώρα, το Ελληνικό, ξεκινάει σήμερα να γίνεται πραγματικότητα. Και πάλι ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου».
Το σχέδιο για την ανάπλαση του Ελληνικού
Η ανάπλαση περιστρέφεται γύρω από το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, το οποίο θα καταλάβει περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και θα καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης του Ελληνικού. Το Πάρκο θα εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, παρέχοντας πρόσβαση στην παράκτια ζώνη, στην οποία θα περιλαμβάνεται μία νέα ανοιχτή παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου. «Ραχοκοκαλιά» του Πάρκου θα είναι ένα δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και λοιπόν δικτύων μήκους 50 χιλιομέτρων.
Ο χώρος θα λειτουργεί ως «πνεύμονας» πρασίνου για την πρωτεύουσα, προσβάσιμος σε όλους, αλλά και ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Άλιμο, τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη.
Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης οικιστικές ζώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πληθώρα σημαντικών τοπόσημων, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο πολλαπλών λειτουργιών που θα συνοδεύεται από Πύργο Παρατήρησης, το Νέο Αστικό και Επιχειρηματικό Κέντρο που θα στεγάζει επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το ενυδρείο που θα ενισχύσει το υπάρχον Ωκεανογραφικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, η μαρίνα 337 θέσεων που θα διαθέτει δικό της ξενοδοχείο, ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο κι ένα ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, όπου θα ενσωματωθεί το καζίνο.
Στα έργα που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021 περιλαμβάνονται ειδικό σχολείο για ΑΜΕΑ και εγκαταστάσεις του αθλητικού συγκροτήματος. Η πρώτη φάση του Μητροπολιτικού Πάρκου προβλέπεται να παραδοθεί κατά το δεύτερο μισό του 2022, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σχεδιάζεται η παράδοση της επέκτασης του Τραμ.
Οι κατεδαφίσεις θα γίνουν με μέριμνα την προστασία της περιοχής και του περιβάλλοντος. Το ταφικό μνημείο και τα γύρω σπίτια δεν θα κινδυνεύσουν χάρη στην χρήση καινοτόμων μεθόδων καταστροφής των παλαιών κτισμάτων, ενώ παράλληλα θα αναγνωριστούν η ρύπανση και η μόλυνση των εδαφών ώστε να μην επηρεάσουν το νέο ανάπτυγμα.