Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΠΥ, ζητούν 45 γυναίκες βουλευτές



Την κάλυψη του κόστους της ψηφιακής μαστογραφίας απο τον ΕΟΠΥΥ ζητούν 45 γυναίκες βουλευτές. Στο πλαίσιο διακομματικής πρωτοβουλίας που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων η Όλγα Γεροβασίλη, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Φώφη Γεννηματά, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Σοφία Βούλτεψη, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, εστάλη υπόμνημα-αίτημα προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. 

Οι υπογράφουσες υπογραμμίζουν ότι «η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί, ιατρικά και κοινωνικά, έναν από τους πλέον σύγχρονους και ασφαλείς τρόπους διάγνωσης-πρόληψης μιας από τις μεγαλύτερες μάστιγες του γυναικείου πληθυσμού, δηλαδή του καρκίνου του μαστού. Εντούτοις, στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος κάλυψης, η αναλογική μαστογραφία εξακολουθεί να αποτελεί την μοναδική εξεταστική επιλογή των ενδιαφερομένων. Η διατήρηση αυτής της εξεταστικής μεθόδου μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, αλλά και των γυναικών εκείνων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το δόγμα της προληπτικής ιατρικής». 

Παράλληλα σημειώνουν, ότι η ψηφιακή μαστογραφία ως εξεταστική μέθοδος, είναι πλέον η μόνη η οποία συνίσταται, και τελικώς συνταγογραφείται από τους θεράποντες ιατρούς.

«Με την ψηφιακή μαστογραφία, τη σύγχρονη δηλαδή τεχνολογική εξέλιξη της καθιερωμένης αναλογικής μεθόδου, αυξάνονται οι πιθανότητες εντοπισμού του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο και κατ’ επέκταση των δυνατοτήτων, η ασθένεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, προσφέροντας την ευκαιρία μιας φυσιολογικής ζωής στις γυναίκες που νοσούν και περιορίζοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό την οικονομική και όχι μόνο, επιβάρυνση του Δημόσιου, αλλά και των οικείων τους, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα», αναφέρουν οι υπογράφουσες και επισημαίνουν ότι τα νέα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζονται, κατά προσέγγιση στα 4.500, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% των περιπτώσεων καρκίνου που εμφανίζονται στις Ελληνίδες, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. 

Επίσης, τονίζουν ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία, έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 56%. 

Γίνεται κατανοητή η αξία και η επιτακτική ανάγκη της δωρεάν παροχής της συγκεκριμένης εξέτασης, αναφέρεται στο υπόμνημα και σημειώνεται ότι τα βασικά πλεονεκτήματα της οποίας, έναντι της αναλογικής, είναι τα εξής: 1) Η εξέταση διαρκεί σχεδόν το μισό χρόνο, 2) επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της δόσης της ακτινοβολίας στην ασθενή, 3) λαμβάνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης που αυξάνουν τη διαγνωστική πληροφορία και συντελούν στην πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού σε πολύ πιο αρχικό στάδιο, 4) η ψηφιακή εικόνα μπορεί να υποστεί επεξεργασία από τον ιατρό, βελτιώνοντας την αντίθεση, φωτεινότητα, να προβεί σε μεγέθυνση της βλάβης κλπ, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις άσκοπες επαναλήψεις, αποφεύγοντας δηλαδή τη λήψη πρόσθετης ακτινοβολίας, αλλά και επιπρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης, 5) αποθηκεύεται ηλεκτρονικά και διατηρείται αναλλοίωτη η εικόνα για πολλά χρόνια, ούσα κατ’ αυτόν τον τρόπο ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για ενδεχόμενη συγκριτική μελέτη στο μέλλον, 6) παρέχει τη δυνατότητα χρήσης υπολογιστικά υποβοηθούμενης διάγνωσης (CAD), ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου στην υπηρεσία των ακτινολόγων, 7) έχει καλύτερη διαγνωστική ικανότητα και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, στις μικροαποτιτανώσεις, στους πυκνούς μαστούς, λιγότερη πίεση του μαστού την ώρα της εκτέλεσης.

«Γίνεται σαφές ότι η ψηφιακή μαστογραφία συμβάλλει στην καλύτερη απεικόνιση της νόσου και στην έγκαιρη διάγνωση αυτής έτσι ώστε: α) να είναι μικρότερες οι χειρουργικές επεμβάσεις, β) λιγότερες οι συμπληρωματικές θεραπείες και γ) να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων για τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος αλλά και τις ίδιες τις ασθενείς, καθώς εκείνες δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε πολυδάπανη νοσηλεία, ενώ παράλληλα δεν θα παροπλιστούν εργασιακά, παραμένοντας στο ενεργό εργασιακό δυναμικό της χώρας με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται, όπως η συνέχιση της καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών, η αποφυγή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων λόγω ασθενείας και λήψης επιδομάτων ασθενείας», αναφέρουν οι γυναίκες μέλη του κοινοβουλίου που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, και τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά αναγκαίο η ψηφιακή μαστογραφία να ενταχθεί στις εξεταστικές μεθόδους-μέσα που καλύπτονται από δημόσιους πόρους (ΕΟΠΥΥ), με σκοπό να έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν των ευεργετικών της αποτελεσμάτων όλες οι Ελληνίδες, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνάμεων. 
Τούτο, διότι η εν λόγω μέθοδος παρέχει σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες προληπτικής διάγνωσης, είναι δε δεδομένο ότι η πρόληψη αυτού του τόσο σοβαρού νοσήματος πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας.
Αιτούμεθα να εξετάσετε κατά προτεραιότητα το αίτημα ένταξης των δαπανών ψηφιακής μαστογραφίας στο πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΟΠΥΥ, επιτρέποντας σε όλες τις γυναίκες που ζουν στη χώρα μας να αξιοποιήσουν την τεχνολογική πρόοδο, με σκοπό την προστασία της υγείας και τελικά την προάσπιση του δικαιώματός τους στη ζωή και την ολομέτωπη συμμετοχή στα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά πράγματα της πατρίδος μας, απαλλαγμένες από τη μάστιγα του καρκίνου», αναφέρουν. 

Το υπόμνημα-αίτημα υπογράφουν οι: Αναγνωστοπούλου Σία, Αντωνίου Μαρία, Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Αυλωνίτου Ελένη, Βάκη Φωτεινή, Βαγενά Άννα, Βαγιωνάκη Βάλια, Βούλτεψη Σοφία, Βράντζα Παναγιώτα, Γεννηματά Φώφη, Γεννιά Γεωργία, Γεροβασίλη Όλγα, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη, Γκαρά Αναστασία, Δριτσέλη Παναγιώτα, Θελερίτη Μαρία, Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καββαδία Αννέτα, Καρακώστα Εύη, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα, Καφαντάρη Χαρά, Κεραμέως Νίκη, Κεφαλίδου Χαρά, Κεφαλογιάννη Όλγα, Κοζομπόλη Παναγιώτα, Κόλλια-Τσαρουχά Μαρία, Κουντουρά Έλενα,  Λιβανίου Ζωή, Μάρκου Κατερίνα, Μαρτίνου Γεωργία, Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα, Μπακογιάννη Ντόρα, Παπανάτσιου Κατερίνα, Σκούφα Μπέττυ, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφύλλου Μαρία, Ράπτη Έλενα, Χριστοδουλοπούλου Αναστασία, Χριστοφιλοπούλου Εύη.




health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους ο εφοπλιστής Γ.Καραγεώργης



Ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ, αλλά και με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μία φορά την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του), αφέθηκε ο 66χρονος εφοπλιστής Ιωάννης Καραγεώργης ο οποίος είχε συλληφθεί στο σπίτι του στη Γλυφάδα, με βάση ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις ολλανδικές Αρχές. 

Το ένταλμα αφορούσε τα αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας και δόλιας πτώχευσης, για τα οποία κατηγορείται στην Ολλανδία.

Ο εφοπλιστής προσέφυγε διά του συνηγόρου του, Γιάννη Μαντζουράνη κατά της διάταξης του εισαγγελέα που είχε διατάξει την κράτησή του. Η προσφυγή του έγινε δεκτή με θετική εισήγηση και του εισαγγελέα της έδρας, κ. Κούτρα.

Ο κ. Μαντζουράνης τόνισε ότι ο εντολέας του δεν είχε λάβει ποτέ κλήση από τις ολλανδικές αρχές, καθώς οι όποιες κλήσεις στέλνονταν σε ανύπαρκτη διεύθυνση. Μάλιστα η νέα, μόνιμη διεύθυνσή του ήταν γνωστή στις ολλανδικές αρχές.


Χαστούκι από το ΣτΕ στον Πολάκη επιστροφή Γιαννόπουλου στο ΚΕΛΠΝΟ



Αντισυνταγματικές και παράνομες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αναγκαστικές παραιτήσεις μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον περασμένο Μάιο.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει τις παραιτήσεις των τριών μελών της διοικήσεως του ΚΕΕΛΠΝΟ (πρώην προέδρου Αθαναςίου Γιαννόπουλου, πρώην αντιπροέδρου Ιωάννη Γιαννάκη και του πρώην μέλους της διοικήσεως του ΚΕΕΛΠΝΟ Δημητρίου Μπίτα) με το σκεπτικό ότι είναι και αντισυνταγματικές και μη νόμιμες.

Οι τρείς που παύθηκαν από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη για την απομάκρυνσή τους, ελήφθησαν λόγω της άρνησης τους να υιοθετήσουν τις  προσλήψεις των 500 επιλεγμένων γιατρών και νοσηλευτών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Ακόμη, ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης «εξ ολοκλήρου έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών επιτροπή».

Σε άλλο σημείο των αιτήσεων τους, οι τρεις ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης χρησιμοποίησε «την εξουσία του κραυγαλέως καταχρηστικά και κατά κατάλυση του συνταγματικού κράτους δικαίου μας, εν τέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργώντας άκρως εκδικητικά καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τούτο θα συνιστούσε για το Δ.Σ. τέλεση σωρείας αδικημάτων και μάλιστα κακουργηματικής μορφής».

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (1877/2016, κ.λπ.) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών   κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις  διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του  ο ελεγχόμενος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων  με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, κλήθηκαν ο τρεις να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους (κάτι που οι τρεις το αρνούνται).

Τί απαντούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας:

«Το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να καθαρίσει μέχρι τέλους το «απόστημα» του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εάν οι τεχνικοί λόγοι που διέρρευσαν σε ΜΜΕ ως σκεπτικό της απόφασης ισχύουν, τότε το Υπουργείο θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερό στην απόφασή του.»



Ιωάννα Μάνδρου
Πηγή : kathimerini.gr


Παγκόσμια Ημέρα Ζώων



Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ήταν το 1931, σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, όπου οι συμμετέχοντες θέλησαν να βρουν έναν τρόπο για να ευαισθητοποιήσουν κοινό και ειδικούς για τα υπό εξαφάνιση ζώα.



Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου, ενώ η θέσπισή της ολοκληρώθηκε με τη διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων στο Παρίσι το 1978.



Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.


Ανακοίνωση Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ Λευτέρη Αυγενάκη για τον εορτασμό των 42 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας



«42χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, 42 χρόνια προσφοράς και συμβολής στην ευρωπαϊκή δημοκρατική και αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Η Νέα Δημοκρατία, από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα, είναι η παράταξη της λογικής και της υπευθυνότητας, η παράταξη του οράματος και της προόδου, η παράταξη των μεγάλων αποφάσεων που εδραίωσε τη δημοκρατία και χάραξε και υλοποίησε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Είναι η παράταξη που υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αποκατέστησε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και θεμελίωσε την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία. Η κληρονομιά που μας κληροδότησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθώς και το πλαίσιο των αρχών, των ιδεών και των θέσεων της ΝΔ, όπως αυτό καταγράφεται στην Ιδρυτική Διακήρυξή της παραμένουν επίκαιρα και ισχυρά.

Η παράταξή μας με Πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανοίγει μια νέα σελίδα, όπου επαναπροσδιορίζει τις αξίες και τις πολιτικές του κόμματος χτίζοντας στις αρχές της παράταξης μας, επανατοποθετώντας στον πυρήνα της τον πολίτη και προσαρμόζοντας τη λειτουργία της στις απαιτήσεις και τις προοπτικές του 21ου αιώνα.

Αποσκοπούμε η ΝΔ καλύτερα οργανωμένη πλέον, να δώσει ξανά νόημα στην πολιτική, να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις επιθυμίες των πολιτών, να αποτελέσει μέσο διαμόρφωσης της αντίληψης των πολιτών για το «δημόσιο συμφέρον» και να πραγματώνει τις ανάγκες των πολιτών.    

Με διαφάνεια και αξιοκρατία, με συνέπεια και αξιοπιστία, η ΝΔ εκφράζει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και των προνομιούχων. Μέσα από έναν πλουραλισμό ιδεών, απόψεων και θέσεων δημιουργούμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα.

Η ΝΔ, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προτείνει τη «Συμφωνία Αλήθειας» με τους πολίτες προτάσσοντας τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, ανάταξης της οικονομίας, λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και αναγέννησης των κοινωνικών προσδοκιών.

Η ελληνική κοινωνία αναμένει από εμάς και μαζί με εμάς να δημιουργήσουμε τη ΝΔ του αύριο, να ξαναβάλουμε το τραίνο της χώρας στις ράγες και να διαμορφώσουμε τη νέα Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης».


Μπαράζ λουκέτων στην αγορά το 2016

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Έλλειψη ρευστότητας, πτώση της κατανάλωσης, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αλλά και capital controls άφησαν τα σημάδια τους στην αγορά από την αρχή του χρόνου, με τα λουκέτα των επιχειρήσεων να είναι πλέον περισσότερα από τις νεοεισερχόμενες στην αγορά επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με Τα Νέα, τη σημαντική επιδείνωση της εικόνας των επιχειρήσεων δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, καθώς τα λουκέτα των επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση 33,35%, φτάνοντας τον αριθμό αυτών που διαγράφηκαν από τα μητρώα στις 24.330, έναντι 18.245 την ίδια περίοδο του 2015.

Ωστόσο, αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία των νέων επιχειρήσεων αφού και αυτά με τη σειρά τους δείχνουν μειωμένη δυναμική και υπολείπονται σημαντικά των διαγραφών. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο οι ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν μόλις 21.657, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 10,41%, έναντι των 24.174 που ήταν το εννεάμηνο του 2015. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς το 2016 οι διαγραφές τους εκτοξεύονται στις 16.587 έναντι 12.331 το 2015. Ισχυρές ωστόσο είναι οι απώλειες και για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αφού ο αριθμός όσων διέκοψαν τη λειτουργία τους έφθασε τις 636 έναντι των 474 που έβαλαν λουκέτο το 2015. 

Όμως και οι διαγραφές των ΕΠΕ, που το εννεάμηνο του 2016 φθάνουν τις 1.474 έναντι 831 το 2015, είναι εξίσου προβληματικές. Οσο για τις νέες επιχειρήσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων υποχώρησε το 2016 στις 14.335 από τις 17.359 το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αντίθετα, οι ιδρύσεις Ανώνυμων Εταιρειών (434 έναντι 453) υπέστησαν μικρή υποχώρηση, όπως και των ΕΠΕ (324 έναντι 336), ενώ ως προς την ίδρυση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Επιχειρήσεων (ΙΚΕ) καταγράφεται μια αισθητή αύξηση το 2016 (3.454 έναντι 2.887).



Newsroom ΔΟΛ



Τι ζούμε θεέ μου! Καταγγελία από τον γιο του Βούτση : Μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν την υπερατλαντική «απαγωγή» μου



Διαβάζουμε στην huffingtonpost.gr σε ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καλαφάτη και θέλουμε να φωνάξουμε ΤΙ ΖΟΥΜΕ ΧΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ; ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ;

Την «απαγωγή» του από μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Μεξικό καταγγέλλει ο Γιώργος Βούτσης-Βογιατζής, γιος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου περιγράφει μία απίστευτη ιστορία, στην οποία πράκτορες μυστικών υπηρεσιών τον «απήγαγαν» και τον ανέκριναν ως ύποπτο για τρομοκρατία. Όλα ξεκίνησαν από την Αθήνα, όπου στο αεροδρόμιο η υπάλληλος της αεροπορικής εταιρίας με την οποία ταξίδευε του γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να γίνει check in. Αρχικά επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους και στη συνέχεια λόγους ασφαλείας. Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο του Heathrow στο Λονδίνο, που ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός για Μεξικό, καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ενέδρας των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και πάλι επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο χωρίς να γίνει check in αλλά μόνο με την κάρτα επιβίβασης.

Εκεί, όπως λέει, ξεκίνησε το σχέδιο εξαφάνισής του από τη CIA. Όταν έφτασε στο Μεξικό του ανακοινώθηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το διαβατήριό του και τον οδήγησαν σε ειδικό χώρο, όπου εμφανίστηκαν τέσσερις άνδρες με πολιτικά. Αφού τον φωτογράφισαν με κινητά τηλέφωνα και του έκαναν σωματικό έλεγχο, άρχισαν να τον ρωτάνε εάν έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, ενώ λίγο αργότερα του γνωστοποίησαν ότι γνωρίζουν την ποινή κάθειρξης που του είχε επιβληθεί στο παρελθόν –το 2007- για «απαλλοτρίωση» τράπεζας. Ακολούθησε, όπως προσθέτει, ανάκρισή του μέσω ανοιχτής τηλεφωνικής ακρόασης από κλιμάκιο Αμερικανών (παρουσία Ανακριτή), που του είπε ότι τον θεωρούν μέλος σε επαναστατικές ομάδες που είναι εκπαιδευμένο σε όπλα και εκρηκτικά. Όταν τελείωσε η ανάκριση του ανέφεραν ότι για το μεξικανικό κράτος θεωρείται τρομοκράτης και τον επιβίβασαν στο αεροπλάνο του γυρισμού.


Αμεσο ψαλίδι στο ΕΚΑΣ και σταδιακά η παροχή Επιδόματος Αλληλεγγύης



Νέα δραματική μείωση του ΕΚΑΣ κατά 439,2 εκατ. ευρώ και πιθανή χρονική μετάθεση της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης αποκαλύπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017. Πρόκειται για το έτος κατά το οποίο η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση εφαρμόζεται σε ετήσια βάση και παρά τη μείωση δαπανών της τάξεως των 779,9 εκατ. ευρώ (έναντι 767,7 εκατ. το 2016) κυρίως εξαιτίας της περικοπής των συντάξεων και της αύξησης των εισφορών, το έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται σε 1,02 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, από παρεμβάσεις σε συντάξεις, εισφορές και ΕΚΑΣ εξοικονομεί τη διετία 2016-2017 1,5 δισ. ευρώ, εκ του οποίου τα 779,9 εκατ. ευρώ το 2017, την ίδια στιγμή που προβλέπονται νέες δαπάνες της τάξεως των 871 εκατ. ευρώ για κοινωνικά επιδόματα.

Μάλιστα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης στην επιστολή που συνοδεύει το προσχέδιο αναφέρονται στην πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, από το προσχέδιο φαίνεται αφενός ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί «σταδιακά» σε εθνικό επίπεδο (και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2017 όπως προβλέπει το Μνημόνιο), αφετέρου ότι έχουν προϋπολογιστεί 571 εκατ. ευρώ και αυτά χωρίς να αναφέρεται η πηγή προέλευσής τους. Γίνεται, δε, αναφορά για σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη, μετά και τη σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ενα επιπλέον ποσό αναμένεται να προστεθεί στα 571 εκατ. ευρώ, από τα κονδύλια που σήμερα διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, ενοικίου και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος). Το 2017, κυρίως για μισθούς και κατά δεύτερο λόγο για συντάξεις θα δαπανηθούν 12,2 δισ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβάλλονται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο θα καταβάλλεται και εισφορά από το κράτος ως εργοδότη για τους υπαλλήλους με σύμβαση Δημοσίου Δικαίου. Αντίστοιχα, οι δαπάνες εκτιμώνται σε 20,25 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνονται η πλήρης εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πίστωση 571 εκατ. ευρώ), η επιχορήγηση του ΕΦΚΑ για την πληρωμή συντάξεων του Δημοσίου (5,2 δισ. ευρώ), καθώς και συνεισφορά του Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (100 εκατ. ευρώ). Στο προσχέδιο προβλέπονται επίσης δαπάνες της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για απροσδιόριστες νέες παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, για παιδεία, πρόνοια και υγεία. Αύξηση προβλέπεται και για το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Είναι ενδεικτικό ότι και το 2017 οι συντάξεις θα μειωθούν επιπλέον κατά 326 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο οι δαπάνες για επικουρικές συντάξεις μειώνονται το 2017 κατά επιπλέον 117,3 εκατ., που έρχονται να προστεθούν στην εξοικονόμηση της τάξεως των 174,2 εκατ. που επιτεύχθηκε εντός του 2016, από τις μειώσεις επικουρικών σε τουλάχιστον 240.000 ήδη συνταξιούχους. «Εσοδα» ύψους 177,8 εκατ. προβλέπει το προσχέδιο από την αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης, που προστίθενται στα 172,1 εκατ. του 2016.



Έντυπη Καθημερινή


Δήλωση Βαγγέλη Μεϊμαράκη με αφορμή την 42η επέτειο ίδρυσής της




Δήλωση σήμερα Τρίτη ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την επέτειο των 42 χρόνων από την ίδρυση της παράταξης.

«Η επέτειος ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θυμίζει επιτακτικά σε όλους όσοι, ασκούν εξουσία, πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η διαρκής υπεράσπιση της Δημοκρατίας και η ευημερία του λαού μας.

Η παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής και την Εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα.

Η Νέα Δημοκρατία με τις αρχές και αξίες της, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας απέναντι στον λαϊκισμό και τις ακρότητες».


Κύπρος: Ποιων ηρώων κομάντο τα οστά επαναπατρίζονται σήμερα - ΟΛΑ τα ονόματα




Επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 42 ολόκληρα χρόνια τα οστά 15 καταδρομέων και ενός αεροπόρου που έπεσαν στην επιχείρηση "Νίκη", στις 22 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.

Ο πολεμικός Σύλλογος "Κομάντος '74" ετοιμάζει θερμή υποδοχή επαναπατρισμού των οστών στο αεοδρόμιο Τατοϊου.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχει στην Κύπρο σε τελετή επίσημης παραλαβής λειψάνων Ελλήνων αγωνιστών, που επέβαιναν στο αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά την 21η Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στη τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων ηρώων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4.

Στην τελετή, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγγενείς των πεσόντων. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, "Κομάντος '74" στο Τατόι θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των συγγενών των ηρώων που κατέπεσαν στην επιχείρηση "ΝΙΚΗ".

Θα τιμηθούν οι :
Αεροπόρος Άνθιμος Ηλίας

Καταδρομείς

Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ, από το Χάβαρι Ηλείας
Γιαννακάκης Κοσμάς του Εμμανουήλ, από το Ζουνάκι Χανίων
Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά, από το Παλαιοεκκλήσιο Καρδίτσας
Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου, από το Μεσοχώρι Λάρισας
Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου, από τη Βάρκιζα Αττικής
Λιγδής Χρήστος του Λουκά, από την Αταλάντη Φθιώτιδας
Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου, από τη Ζαχάρω Ηλείας
Μονιάς Αιμίλιος του Γεωργίου, από την Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας
Νάκος Κωνσταντίνος του Γεωργίου, από τον Πλάτανο Τρικάλων
Πρινιανάκης Στυλιανός του Εμμανουήλ, από τους Στόλους Ηρακλείου
Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους, από τον Χαμόλακο Κεφαλληνίας
Τσάκωνας Ευάγγελος του Ανδρέα, από το Κολιάκιο Αργολίδας
Τζουράς Σωτήριος του Ιωάννη, από τις Κορφές Καλαβρύτων
Χατζόπουλος Χρήστος του Αθανασίου, από το Ελαφοχώρι Διδυμότειχο Έβρου
Χριστόπουλος Αθανάσιος του Ανδρέα, από το Περιστέρι Αττικής


Πηγή : onalert.gr


Απίστευτα πράγματα στην δικαιοσύνη :Έκπτωτος από προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ο Ντογιάκος



Όσα περίεργα και απίστευτα συμβαίνουν στην δικαιοσύνη ακολουθούν τα όσα περίεργα απίστευτα συμβαίνουν στην πολιτική σήμερα και στην χώρα γενικότερα.

Σε έκπτωση από την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών οδηγείται ο Ισίδωρος Ντογιάκος αφού σήμερα του επιδόθηκε η καταδίκη του από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου η οποία του είχε επιβληθεί πριν από είκοσι ημέρες.

Στις πρόσφατες εκλογές αναπληρωτής προϊστάμενος είχε αναδειχθεί ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας και δεν γνωρίζει κανένας εάν θα γίνουν νέες εκλογές για την αντικατάσταση του κύριου Ντογιάκου

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντογιάκος εξελέγη, για δεύτερη φορά στη θέση του προϊσταμένου, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές που έγιναν στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 και ενώ είχε προηγηθεί η πειθαρχική καταδίκη του.



Λεβέντης: «Είπε στον Τσίπρα πως είναι βλάκας που δεν δίνει την εξουσία στον Μητσοτάκη»



«Δεν είναι κακός ο Τσίπρας που βάζει φόρους, ούτε ο Σαμαράς που έβαζε φόρους. Ο Σαμαράς έκανε μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις. Ο Σαμαράς ήταν ο κακός που ήθελε να κόψει συντάξεις; Του επεβλήθη μια στραβή πολιτική και απλά την εφάρμοζε» δήλωσε μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και την Μαριάννα Πυργιώτη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε και πάλι υπέρ της δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης και συμπλήρωσε «δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και καταστρέφουν τη χώρα»

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέτρεξε στην τελευταία του ομιλία στην Βουλή. «Είπα του Τσίπρα, είσαι βλάκας αν δεν κάνεις τώρα εκλογές, να έρθει ο Μητσοτάκης, να κόβει μισθούς και συντάξεις και να έχει μπροστά του εκλογική διαδικασία με 0 μπόνους».

Ερωτηθείς για την δημοσκοπική πτώση της Ένωσης Κεντρώων την απέδωσε στην επίθεση που δέχεται ότι πρόκειται να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια τόνισε ότι «τέλειωσαν οι εποχές που κάναμε μια διαδήλωση και ο πρωθυπουργός έδινε κάτι παραπάνω. Τώρα πια δεν μπορεί και δεν πρέπει να δώσει. Γιατί είναι σαν να παραδέχεται ότι ήταν άδικος και για να δώσει θα πάρει από άλλες κοινωνικές ομάδες που με την σειρά τους θα εξεγερθούν.
Στη χθεσινή περίπτωση επειδή είναι οι «πατεράδες» μας έπρεπε να υπάρξει μια ψυχραιμότερη απόφαση. Ήταν λάθος χειρισμός από την κυβέρνηση και λάθος κατεύθυνση της κοινωνίας».

Για τη μήνυση που δέχτηκε από υπεύθυνο Εταιρείας Δημοσκοπήσεων ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι δεν έκανε λόγο για χρηματισμό αλλά ότι απλά αποκάλυψε μια συνομιλία.

«Η εξήγηση δεν είναι ότι με πλησίασε άνθρωπος και μου ζήτησε 10.000 για να μου ανεβάσει τα ποσοστά. Μου είπαν ότι ξέρουμε πως δέχεσαι επίθεση και σου λένε ότι θα πας με τον Τσίπρα κτλ. Γιατί δεν αμύνεσαι σε αυτή την επίθεση, κάνοντας μια δημοσκόπηση για να δείξεις τα ποσοστά σου… Εγώ δεν έχω λεφτά για δημοσκοπήσεις του απάντησα. Και μου είπε ότι με 10.000€ μπορώ να κάνω μια δημοσκόπηση και να αναδείξω τα ποσοστά της Ένωσης Κεντρώων» υποστήριξε.



Πηγή : koolnews.gr


Σειρήνες συναγερμού την Τετάρτη σε όλη τη χώρα




Οι σειρήνες συναγερμού Πολιτικής άμυνας να ηχήσουν το πρωί της Τετάρτης.

Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016». 

Συγκεκριμένα, στις 11:00 θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης, για  διάρκεια 60 δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης). 

Στις 11:05 θα σημάνει λήξη συναγερμού για 60 δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας, τονίζεται στην ανακοίνωση.


Η Ζ. Κωνσταντοπούλου παρουσίασε τη «Δικαιοσύνη για όλους»



«Δικαιοσύνη για όλους» ονομάζεται ο νομικός φορέας, ο οποίος συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της «Πλεύσης Ελευθερίας» και θα διερευνήσει τέσσερις μεγάλες υποθέσεις: Τις γερμανικές αποζημιώσεις, την υπόθεση της Siemens, το ελληνικό χρέος και τα μνημόνια, και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. 

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Δεξαμενή». Ο συγκεκριμένος κινηματογράφος επελέγη για συμβολικούς λόγους, καθώς τον διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ - και όπως σημείωσε η κα. Κωνσταντοπούλου, «θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ότι θα υπερασπιστούμε την περιουσία του λαού και τη χώρας μας, και τα δημόσια αγαθά που ο σφετερισμός τους αποτελεί εγκληματική πράξη, εντασσόμενη στο αίτημα του μνημονίου».

Αναφερόμενη στις γερμανικές οφειλές, η κα. Κωνσταντοπούλου διάβασε αποσπάσματα από το απόρρητο πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2014. «Το πόρισμα καταλήγει ότι η Ελλάδα έχει ενεργές αξιώσεις έναντι της Γερμανίας και δυνατότητα να τις επιδιώξει και στα εθνικά και τα διεθνή φόρα, με διαφορετική κάθε φορά, αλλά όχι αντιφατική τεκμηρίωση και θεμελίωση» είπε η κα. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Η τελευταία ενέργεια διπλωματικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 1995 με τη ρηματική διακοίνωση του Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία Γ. Μπουρλογιάννη».

Στη συνέχεια, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» μίλησε αναλυτικά για το οικονομικό μέγεθος των οφειλών και τόνισε ότι «εκείνοι που σήμερα, όπως ο πρωθυπουργός, όπως οι υπουργοί, οι βουλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.λ.π., που προφασίζονται ότι δήθεν η διαπραγμάτευση είναι μπροστά, είναι εκείνοι που στην πραγματικότητα θέλουν να μεθοδεύσουν την πλήρη ματαίωση των διεκδικήσεων της χώρας μας έναντι της Γερμανίας».

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «θέλει απύθμενο θράσος για να κάνει κανείς αυτό που έκανε χθες ο κ. Τσίπρας. Να εμφανιστείς εκεί που χύθηκε αίμα για την πατρίδα, για την ελευθερία, για αρχές, αξίες και ιδεολογία και να κάνεις λειτουργία με τα κόλλυβα των νεκρών". Θέλει πολύ θράσος να έχεις παραδώσει τη χώρα με την υπογραφή σου και να παραδίδεις και τα τελευταία ιμάτια της, και να εμφανίζεσαι ως η συνέχεια εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας».

«Η πρωτοβουλία μας σημαίνει ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν υπεύθυνο ατιμώρητο και ταυτόχρονα η πρωτοβουλία μας σημαίνει ότι θα αναλάβουμε την προσωπική μας και ιστορική μας ευθύνη, να διεκδικήσουμε δικαιοσύνη για όλους» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γλέζος, ο επικεφαλής του νομικού φορέα καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς.



Πηγή : zougla.gr


Σε εκλογική ετοιμότητα η Νέα Δημοκρατία σε πανικό η κυβέρνηση




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση σε διαρροές κυβερνητικών πηγών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου ξεχειλίζει. 

Είναι πλέον έτοιμοι να αμφισβητήσουν ακόμη και τη δημοσκόπηση της εφημερίδας “Αυγή”.

Είναι προφανώς ξεκομμένοι από τον ελληνικό λαό, που βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα υπερφορολόγησης, ανεργίας και εκτροπής.

Η κοινωνία ζητά έξοδο από την κρίση.

Ζητά εκλογές, για να απαλλαγεί από την πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση έγινε ουσιώδη πολιτική συζήτηση εφ όλης της ύλης, ενώ συζητήθηκαν τα βασικά μηνύματα της «συμφωνίας αλήθειας» με τους πολίτες.

Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, διατυπώθηκε η εκτίμηση πώς σύντομα στην χώρα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και στη ΝΔ είναι όλοι σε ετοιμότητα για όποτε προκύψουν αυτές οι εξελίξεις.


Τσέχος Πρόεδρος: Σε ακατοίκητα νησιά της Ελλάδας οι οικονομικοί μετανάστες της Ευρώπης




Η πρόταση του Μίλος Ζέμαν για τους μετανάστες των οποίων απορρίπτεται το άσυλο. Η απάντηση του ΥΠΕΞ της χώρας.

Τη μετεγκατάσταση όσων οικονομικών μεταναστών δεν εξασφαλίζουν άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες, σε ακατοίκητα νησιά της Ελλάδας ή σε άδεια μέρη της Αφρικής, πρότεινε ο Μίλος Ζέμαν, Πρόεδρος της Τσεχίας.

Ο Τσέχος Πρόεδρος, μιλώντας στους Financial Times, εξέφρασε την άποψη ότι, το ένα τρίτο των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη του 2015 και το 2016 ήταν οικονομικοί μετανάστες.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Ουγγαρίας για την αποδοχή ή όχι της ευρωπαϊκής υποχρέωσης της χώρας για την εγκατάσταση προσφύγων βάσει ποσοστώσεων. Αν και πάνω από 98% όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν την απόρριψη της συμφωνίας, αυτό δεν μέτρησε. Ο Βίκτορ Όρμπαν, Πρωθυπουργός της χώρας προανήγγειλε την αλλαγή του Συντάγματος, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

«Αδειάζει» τον Πρόεδρο το ΥΠΕΞ Τσεχίας

Λίγες ώρες μετά τη μετάδοση της συνέντευξης Ζέμαν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, «η πρόταση του Τσέχου Προέδρου Μίλος Ζέμαν, να απελαθούν οι οικονομικοί μετανάστες και να μεταφερθούν σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά δεν είναι η επίσημη πολιτική θέση της Πράγας στο ζήτημα του μεταναστευτικού και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία τέτοια πρόταση».

Παραδέχτηκε ωστόσο ο Λούμπομιρ Ζαοραλεκ ότι, η Ευρώπη έχει περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής και ίσως στο μέλλον να μην μπορεί να δεχτεί επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες.

Ζέμαν: Η Ελλάδα να «ξεπληρώσει» το χρέος της με τη φιλοξενία προσφύγων

Η πρόταση του Τσέχου Προέδρου φαίνεται πως ήταν αρκετά επεξεργασμένη,  ενώ είχε και τα κατάλληλα…. επιχειρήματα.

Διευκρινίζοντας ότι όταν μιλά για μετεγκατάσταση μεταναστών στα ελληνικά ακατοίκητα νησιά και σε «άδειες» περιοχές της Αφρικής, δεν αναφέρεται σε πρόσφυγες πολέμου, παραδέχτηκε ότι αναγνωρίζει «τη σκληρότητα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά δεν μιλάμε γι' αυτούς τους ανθρώπους».

Ο Ζέμαν περιέγραψε την ιδέα του, μπλέκοντας τα δύο μεγάλα ζητήματα, δηλαδή το προσφυγικό με την αναζήτηση λύσης στο ελληνικό χρέος.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει σπίτια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά της, ως ένα είδος αποπληρωμής του χρέους της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σχετικά και συμπλήρωσε ότι, «η Ελλάδα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο εξωτερικό χρέος. Έτσι, αν δημιουργηθούν hot spot στα νησιά αυτά, θα καλυφθεί ένα μέρος του χρέους».

Τέλος, αναφέροντας ότι, η μουσουλμανική κουλτούρα όσων έρχονται στην Ευρώπη δεν ταιριάζει με την τοπική κουλτούρα, συνέδεσε το προσφυγικό κύμα με τους «ευρωπαίους» τζιχαντιστές, αναφέροντας ότι,  «υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ τους».



Πηγή : antenna.gr


Πετρέλαιο θέρμανσης: «Φωτιά» θα είναι η τιμή του - Πόσο θα κοστίσει φέτος



Αυξημένη θα είναι φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Αιτία για την άνοδο της τιμής είναι θα είναι ο νέος αυξημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλλά και το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να είναι κατά 11% ακριβότερη.

Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους νέους υψηλότερους έμμεσους φόρους που θεσπίστηκαν στο τέλος της περασμένης άνοιξης όταν έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τα πρώτα μέτρα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν. Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Στις 15 Οκτωβρίου του 2015 το πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, το πετρέλαιο ξεκίνησε να πωλείται με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο.

Αν ξεκινούσε από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου τότε τα νοικοκυριά θα το πλήρωναν με τιμή περίπου στο 0,92 ευρώ το λίτρο ή 920 ευρώ τα χίλια λίτρα σύμφωνα με τις τωρινές τιμές διύλισης και το νέο ΕΦΚ και ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Το κόστος είναι γίνεται δυσβάσταχτο αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 30 Απριλίου του 2016 – οπότε και σταμάτησε για την περασμένη χειμερινή περίοδο η διάθεση του «θέρμανσης» στην αγορά – η μέση τιμή είχε κλείσει στο 0,764 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα είναι της τάξης του 20% ή 0,156 ευρώ το λίτρο.

Έρχονται αυξήσεις σε βενζίνη και ντίζελ

Σε ό,τι αφορά, δε, τα καύσιμα κίνησης, από την 1η Ιανουαρίου 2017, η βενζίνη και το ντίζελ κίνησης θα πωλούνται αντίστοιχα κατά δέκα και πέντε περίπου λεπτά ακριβότερα (9% και 4%) λόγω της αύξησης από το νέο έτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης στους δύο αυτούς τύπους καυσίμου.


Πηγή : newsbomb.gr


Διώκονται για κακουργήματα οι δράστες της επίθεσης κατά της 23χρονης στο ΑΠΘ




Ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για ομαδικό βιασμό, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, κατοχή και εμπορία ναρκωτικών άσκησε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας πλημμελειοδικών σε βάρος των επτά αλλοδαπών, που συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελία της 23χρονης και του 20χρονου φίλου της για επίθεση που δέχθηκαν, την Κυριακή τα ξημερώματα σε υπαίθριο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για την επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη κατηγορούνται 17χρονος, 20χρονος και 27χρονος, που, σύμφωνα με την καταγγελία, λήστεψαν τους δύο νεαρούς και στη συνέχεια προέβησαν σε ασελγείς πράξεις εναντίον της κοπέλας. 

Κατόπιν ερευνών, οι τρεις παραπάνω, εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου κατά την αστυνομική έφοδο βρίσκονταν άλλοι τέσσερις αλλοδαποί, ενώ από τον ίδιο χώρο κατασχέθηκαν περίπου 2 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, τα οποία φαίνεται ότι προορίζονταν για διακίνηση.

Από την Συρία και την Αλγερία

Οι επτά συλληφθέντες, που κατάγονται στην πλειονότητά τους από την Συρία και την Αλγερία, οδηγήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης. 

Ανάλογα με την περίπτωση και τον βαθμό συμμετοχής του καθένα στην υπόθεση, η εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Παρ’ ότι η δικογραφία περιλαμβάνει δύο ανηλίκους, τον 17χρονο κι έναν 16χρονο, η εισαγγελέας δεν διαχώρισε γι’ αυτούς την δικογραφία και παρέπεμψε άπαντες να απολογηθούν στον 4ο τακτικό ανακριτή, από τον οποίο οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία. Μέχρι να απολογηθούν εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κατά την έφοδο στο διαμέρισμα κατασχέθηκαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 1 κιλού και 962,9 γραμ., το χρηματικό ποσό των 5.670 ευρώ, που εκτιμάται ότι προέρχεται από εμπορία ναρκωτικών, δύο ζυγαριές ακριβείας, 11 κινητά τηλέφωνα και οκτώ κάρτες sim, όπως επίσης χρυσαφικά και κοσμήματα, η προέλευση των οποίων ερευνάται, αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων ύψους 3.550 ευρώ, κι ένα πορτοφόλι που περιείχε προσωπικά έγγραφα ημεδαπού.



Πηγή : tanea.gr


Φέρνει νέα επαχθή αντικοινωνικά μέτρα η κυβέρνηση Τσίπρα



Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του Γιώργου Παλαιτσάκη στο dikaiologitika.gr 

Επαχθή δημοσιονομικά μέτρα 3,66 δισ. ευρώ κρύβει ο προϋπολογισμός του 2017 - Στα 571 εκατ. ευρώ και όχι στα 760 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών το κονδύλι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 313,4 εκατ. ευρώ και την επιβολή περικοπών συνολικού ύψους 839,6 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για την καταβολή συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονονικών, Ε. Τσακαλώτο. 

Η μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη προβλέπεται να λάβει χώρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αυτοαπασχολουμένων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα που θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται συνολικά κατά 1,45 δισ. ευρώ, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Επιπλέον, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού: - Εκατομμύρια μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα υποστούν περαιτέρω μειώσεις αποδοχών συνολικού ύψους 177,8 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικών συντάξεων. - Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν πρόσθετες εισοδηματικές απώλειες ύψους 135,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών που θα προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού τους, βάσει των πραγματικών εισοδημάτων τους. - Πάνω από 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν συνολικές εισοδηματικές απώλειες ύψους 439,2 εκατ. ευρώ λόγω πλήρους κατάργησης ή μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος - Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται περαιτέρω κατά 117,3 εκατ. ευρώ. 3,66 δισ. ευρώ το ύψος των επαχθών δημοσιονομικών μέτρων 

Το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών μέτρων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την αύξηση των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των δαπανών φθάνει τα 3,66 δισ. ευρώ. Ποσό ύψους 971 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση που θα προκύψει λόγω της εφαρμογής των μέτρων αυτών προβλέπεται να διατεθεί για τη χρηματοδότηση δράσεων ενίσχυσης των οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού, τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους τομείς της υγείας και της παιδείας και τη συνεισφορά του κράτους στην προστασία της κύριας κατοικίας των φτωχών πολιτών που έχουν οφειλές από μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια. 

Συνεπώς, η καθαρή απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων στη μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης περιορίζεται τελικά στα 2,69 δισ. ευρώ. Αισιόδοξοι στόχοι για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα Παρά την περαιτέρω υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβάνει άκρως αισιόδοξες προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, αύξηση επενδύσεων κατά 9,1% και εξαγωγών κατά 5,3% εντός του 2017. Ως βασικός δημοσιονομικός στόχος του προϋπολογισμού τίθεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,8% του ΑΕΠ (3,33 δισ. ευρώ) για το 2017 έναντι πλεονάσματος 0,6% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.. Τα φορολογικά μέτρα Η επίτευξη του στόχου για τριπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 προβλέπεται να γίνει κατά κύριο λόγο με τις ήδη εφαρμοζόμενες αλλά και με πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, που θα αποδώσουν συνολικά 2,513 δισ. ευρώ.  Ειδικότερα: 

- Από τα μέτρα αναμόρφωσης της φορολογία εισοδήματος (μείωση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων, αυξήσεις συντελεστών φορολόγησης για αγροτικά εισοδήματα και ενοίκια, αυξήσεις συντελεστών φορολόγησης για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες), προβλέπεται να προκύψουν επιπλέον εισπράξεις ύψους 772 εκατ. ευρώ - Οι αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εκτιμάται ότι θα αποδώσουν επιπλέον έσοδα ύψους 678 εκατ. ευρώ. 

- Από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ προβλέπεται να προκύψουν επιπλέον έσοδα ύψους 218,4 εκατ. ευρώ - Από την αναμόρφωση της φορολογίας οχημάτων εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον 12,5 εκατ. ευρώ. - Από τις αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 440 εκατ. ευρώ. 

- Η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον εισπράξεις εσόδων ύψους 91 εκατ. ευρώ. - Από την επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα εισπραχθούν επιπλέον 14,6 εκατ. ευρώ. - Η επιβολή του φορολογικού τέλους στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αποδώσει 54,2 εκατ. ευρώ. - Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπύρα προβλέπεται να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 25,8 εκατ. ευρώ. 

- Από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα συμβατικά τσιγάρα και την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ. - Από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ προσδοκόνται πρόσθετα έσοδα ύψους 62 εκατ. ευρώ. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών Επιπλέον, προβλέπονται πρόσθετες εισπράξεις ύψους 177,8 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικών συντάξεων και 135,6 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, βάσει του πραγματικού τους εισοδήματος. 

Περικοπές συνταξιοδοτικών και κοινωνικών δαπανών Στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπονται παρεμβάσεις προκειμένου να εξοικονομηθούν συνολικά 839,6 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, προβλέπονται εξοικονομήσεις: 

- 326 εκατ. ευρώ από την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, 
- 439,2 εκατ. ευρώ από την περαιτέρω μείωση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ μέσω της εφαρμογής χαμηλότερων εισοδηματικών ορίων για τη χορήγησή του, 
- 40,3 εκατ. ευρώ (25,8 εκατ. ευρώ στην κεντρική διοίκηση και 14,5 εκατ. ευρώ στους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης) από την αλλαγή του κανόνα της αναλογίας προσλήψεων προς αποχωρήσεις σε 1 προς 4 από 1 προς 5. Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί την τριετία 2017-2019. 
- 34,1 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή από μειώσεις συνολικών αποδοχών στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών, δικαστικών και λοιπών δημοσίων λειτουργών. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέσω του τομέα των δαπανών λαμβάνεται στοχευμένα μέριμνα και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με πρώτους τους κοινωνικά ευάλωτους αλλά και την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

 - Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 571 εκατ. ευρώ -και όχι τα 750 εκατ. ευρώ που γράφει το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών. Η παροχή προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.   
- Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους. - Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας, που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις. 
- Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Έξοδος στις αγορές Την πρόθεση της κυβέρνησης να δοκιμάσει την τύχη της σε δανεισμό από τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 2017 θα έχει δεδομένα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ . 

Στο κείμενο του προσχεδίου τονίζεται ότι καθοριστικό ρόλο στην συγκράτηση του ύψους του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ έπαιξε και η κοινή διαχείριση των τραπεζικών διαθεσίμων των δημόσιων οργανισμών. Όπως τονίζεται, αυτήν την περίοδο σε προθεσμιακό δανεισμό βρίσκεται περίπου των 75% των ταμειακών διαθεσίμων με αποτέλεσμα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης να προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 178,9 % του ΑΕΠ (έναντι 181,8% που προβλέπονταν στην αρχή του χρόνου) το 2016 και στο 174,8 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2017 καταγράφοντας μείωση κατά 4,1% του ΑΕΠ. 

Τέλος, από το πρόγραμμα εξόφλησης παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής 1,443 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό μέσα από τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ.




Έχασε την λαική εντολή η κυβέρνηση Τσίπρα στις 12,5 μονάδες το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας



Στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες  το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την μέτρηση της πρόθεσης ψήφου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε δημοσκόπηση που παρουσίασε  ο ΣΚΑΪ. 

Στην πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών, η έρευνα δίνει 16% στον ΣΥΡΙΖΑ και 28,5% στη Νέα Δημοκρατία. 

Ενδεικτικό της κατάρρευσης της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ότι στην προηγούμενη μέτρηση του ΠΑΜΑΚ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 17,5% και η ΝΔ 27,5%.

Ακολουθούν στην πρόθεση ψήφου η Χρυσή Αυγή με 7,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 1,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, η Ένωση Κεντρώων με 2%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2%, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 2%.

Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψήφιζε το 6,5%, το «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ» φτάνει το 20,5%, το «Ακυρο / Λευκό» το 6,5%, ενώ «Δεν θα ψηφίσω» απαντά το 13,5%. 

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας 62% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 13%.

Μεγάλη η διαφορά και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει το 30,5% και ο Αλέξης Τσίπρας το 17%. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι καταλληλότερος για τους πολίτες δεν κρίνεται κανένας από τους δύο με 47,5%. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (85,5%) θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ παρόμοιο ποσοστό (86,5%) δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα.

Για τις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ: Το 8,5% θεωρεί αξιόπιστο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 22,5% θεωρεί αξιόπιστο το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Κανένας από του δύο» απαντά το 42,5%.

Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες 64,5% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, 18% ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να θέσει κανόνες διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο, ενώ 17,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».