Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Στο Ροστόφ μπήκαν άντρες της Wagner

 


Στρατιωτική κρίση εξελίσσεται στη Ρωσία, καθώς ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner και πρώην επιστήθιος φίλος του Ρώσου δικτάτορα Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν «κήρυξε πόλεμο» στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας, θέτοντας τη σε τροχιά εσωτερικής αποσταθεροποίησης. 

Αιτία ο ισχυρισμός του ολιγάρχη της Wagner ότι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών του, ζητώντας αντίποινα.



Άντρες της Βάγκνερ με επικεφαλής τον Πριγκόζιν βρίσκονται ήδη στο Ροστόφ από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν ήδη καταλάβει το στρατιωτικό κυβερνείο και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της ρωσικής πόλης. Παράλληλα, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης, επιτρέποντας ωστόσο στα αεροσκάφη που προορίζονται για το πεδίο της Ουκρανίας, να αναχωρήσουν.

Στο πρωινό του μήνυμά, ο Πριγκόζιν δήλωσε μεταξύ άλλων πως «όταν φτάσαμε εδώ, διαπιστώσαμε νέα πράγματα. Έχουν χαθεί πάρα πολλά εδάφη, ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί, είναι 3 με 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που μας δίνουν. Ο Γκερασίμοφ το έβαλε στα πόδια όταν μας είδε να πλησιάζουμε στο Ροστόφ. Οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε εκείνα τα μέρη όπου η στρατιωτική ηγεσία δίνει ψευδείς πληροφορίες στους μαχητές και ως εκ τούτου σημειώνονται αψιμαχίες. Όταν οι στρατιώτες μας συναντούν, από την Εθνική Φρουρά και την αστυνομία, κουνάνε τα χέρια τους χαρούμενα και πολλοί από αυτούς λένε: "Θέλουμε να πάμε μαζί σας". Υπάρχουν ήδη 60-70 άτομα που έχουν έρθει μαζί μας, αν και έχουμε διανύσει ακόμη μικρή απόσταση. Νομίζω ότι ο μισός στρατός είναι έτοιμος να έρθει μαζί μας».



Οι δραματικές εξελίξεις στη Ρωσία, με τον στρατό του Πριγκόζιν να έχει ήδη καταλάβει το Ροστόφ, απειλώντας με πραξικόπημα, έχουν προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση Πούτιν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα το πρωί του Σαββάτου στον ρωσικό λαό.

Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με δήλωσή του στο Ria Novosti. «Ναι, στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μήνυμα από τον πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά.




Ανδρέας Δρυμιώτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει

 


 Άνοδο των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Ανδρέας Δρυμιώτης ο οποίος μιλώντας στο euronews αναλύει και τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπέστη εκλογική συντριβή. 

«Τέσσερα χρόνια δεν έχει αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο ίδιος που έχασε το 2019 και από τότε δεν άλλαξε τίποτα» τονίζει ο κ. Δρυμιώτης.

Δηλώνει επίσης ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλετε κυρίως στο αφήγημά του, που επικεντρώθηκε στην καταστροφολογία εμφανίζοντας τον Αλεξη Τσίπρα να διεκδικεί την αρνητική ψήφο την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχους για την επόμενη ημέρα.

 « Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης είχαν ένα αφήγημα που έλεγε ψηφίστε με να συνεχίσω το πρόγραμμά μου με όλα τα λάθη που έχω κάνει. Οι άλλοι δύο τι έλεγαν; Ψηφίστε μας να φύγει ο Μητσοτάκης κι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει γίνει. Και μετά; Δηλαδή ο κόσμος δεν θέλει άρνηση. Θέλει θέση. Η άρνηση σημαίνει αβεβαιότητα. Τέσσερα χρόνια δεν έχει αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο ίδιος που έχασε το 2019 και από τότε δεν άλλαξε τίποτα. Τα πρόσωπα είναι τα ίδια, υπάρχουν οι τοξικοί, όπως ο Πολάκης. Ούτε αυτούς δεν μπόρεσε να διώξει για να προβάλει ένα καινούργιο αφήγημα», αναφέρει και μιλά και για την απλή αναλογική.

Όπως σημειώνει ο κόσμος δεν καταψήφισε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την απλή αναλογική, «την ταλαιπωρία της απλής αναλογικής». Μάλιστα τονίζει ότι η απλή αναλογική λειτούργησε αρνητικά για τον εισηγήτή της, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μετά την ήττα, την αποκήρυξε. «Αυτό είναι άλλο τρελό. Την ψήφισε σαν στρατηγικό πλεονέκτημα και τώρα την αποκηρύσσει. Αυτά δεν αρέσουν στον κόσμο», επισημαίνει.



Τι δείχνουν οι αριθμοί για τις προσλήψεις την προηγούμενη 4ετία σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια, άμυνα

 



Κατά  την περίοδο 2019-2023, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τηρώντας τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, επιδίωξε και πέτυχε αύξηση προσωπικού στους κρίσιμους τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας και της άμυνας. Και αυτό επιβεβαιώνεται  από τα στοιχεία προκύπτουν από το μητρώο απογραφής Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών. Ουσιαστικά, αναδιανέμοντας το προσωπικό σε τομείς που έχουν περισσότερη ανάγκη έγιναν περισσότερες και στοχευμένες προσλήψεις κατά την περίοδο 2019-2023 ενισχύοντας έμπρακτα τη δημόσια υγεία, το δημόσιο σχολείο και την ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έγιναν 28.500 μόνιμες προσλήψεις στην παιδεία.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για πρόσθετες προσλήψεις αδιακρίτως και χωρίς καμία στόχευση, η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει  μια συνετή, δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική προσλήψεων στο Δημόσιο, που δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και ταυτόχρονα καλύπτει σημαντικά κενά στους πιο κρίσιμους κλάδους που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Αξιοποιώντας ταυτόχρονα την ψηφιοποίηση του κράτους  την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων από υπηρεσίες που έως πρότινος παρέχονταν χειρωνακτικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό σε σημαντικές και αναγκαίες υπηρεσίες του κράτους. Κατόρθωσε έτσι  να προσθέσει έμψυχο δυναμικό σε δημόσιους τομείς που έχουν ανάγκη. Και έτσι θα συνεχίσει στην επόμενη τετραετία με προτεραιοποίηση της υγείας.

Ας μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς:

  • Στην Υγεία από 100.308 υγειονομικούς τον Ιούνιο του 2019 φτάσαμε τον Δεκέμβριο του 2022 τους 107.676  (+7.368, ποσοστό +7,3%)
  • Στην  Παιδεία  από 163.741 εκπαιδευτικούς  τον Ιούνιο του 2019 φτάσαμε τον Δεκέμβριο του 2022 τους  181.038 (+17.297, ποσοστό +10,6%).
  • Στην δημόσια ασφάλεια (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Λιμενικό) από 74.497 αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς τον Ιούνιο του 2019 φτάσαμε τον Δεκέμβριο του 2022 τους 78.663 (+4.166, ποσοστό +5,6%).
  • Στις Ένοπλες Δυνάμεις από 80.358 στρατιωτικούς    τον Ιούνιο του 2019   φτάσαμε το Δεκέμβριο του  2022 τους 85.403  (+5.045, ποσοστό +6,3%).

Αυτή η σημαντική αύξηση στους πλέον κρίσιμους τομείς που απασχολούν τους πολίτες, έχει συμβεί με εσωτερική ανακατανομή προτεραιοτήτων και προσλήψεων και δεν έχει επιβαρύνει τον συνολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα, ο οποίος μάλιστα έχει σημειώσει και μια μικρή μείωση κατά 0,5% συγκριτικά με το 2019. Η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί μια πολύ πιο αποτελεσματική πολιτική προσλήψεων στο Δημόσιο που:

  • Δεν διογκώνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Ενισχύει τους πλέον ευαίσθητους τομείς με πρόσθετο προσωπικό.
  • Στηρίζεται στην αρχή «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».
  • Καταρρίπτει το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ περί απαξίωσης της δημόσιας υγείας και παιδείας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πολιτική ανοικτών συνόρων που θέλει την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι»


 

Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και στελέχη του κόμματός του αφενός προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πελοποννήσου με βολές εναντίον του Λιμενικού Σώματος και σιωπή απέναντι στα δίκτυα των διακινητών και αφετέρου δεν κρύβουν τον επιμονή τους στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσαν ως Κυβέρνηση το 2015-2019 μετατρέποντας τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι».

Τελευταίο παράδειγμα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που δήλωσε ότι  θα ήθελε να μην υπάρχει φράχτης στον Έβρο και  όταν θα πέσει θα έπαιρνε χαρά «σαν να έπεφτε το τείχος του Βερολίνου». Πιστός  στη γραμμή Τσίπρα - που ρίχνει ευθύνες στο Λιμενικό χωρίς να λέει κουβέντα για τους διακινητές- χαρακτήρισε πολιτικό έγκλημα της Ευρώπης το ναυάγιο στην Πύλο «με συναυτουργό τη Νέα Δημοκρατία» και απέδειξε σύμπλευση με όσους στοχοποιούν τη χώρα μας. Την ίδια μάλιστα στιγμή  που στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ  δήλωνε ότι: «οι ενέργειες της Ελληνικής Ακτοφυλακής θα πρέπει να εξεταστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για απόπειρα δολοφονίας ανθρώπων. Η Ελληνική Ακτοφυλακή μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών μπροστά στα μάτια μας».

Ανέφερε χθες για όλα αυτά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί παρά το γεγονός ότι κάποιοι τον αντιπαλεύονται. Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών αυτούς οι  οποίοι αντί να υπερασπίζονται, στοχοποιούν τη χώρα και δίνουν τελικά επιχειρήματα στην τουρκική προπαγάνδα. Είναι πολύ λυπηρό αυτό το οποίο έγινε με τη στοχοποίηση του Λιμενικού Σώματος από πλευράς  ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου. Και πραγματικά πολύ δυσάρεστο να βλέπουμε ακριβώς  τα ίδια επιχειρήματα να αναπαράγονται από την επίσημη Τουρκία και από την τουρκική προπαγάνδα».




Η ενίσχυση του κύρους και της αυτοπεποίθησης της χώρας πρέπει να συνεχιστεί




Από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στα Νέα Μουδανιά:

  • Θα αξιοποιήσουμε και το τελευταίο λεπτό της προεκλογικής περιόδου να συναντούμε πολίτες, να εξηγούμε με απλά λόγια γιατί είναι σημαντικό η χώρα να έχει την Κυριακή μια σταθερή κυβέρνηση, με μία αυτοδυναμία η οποία να είναι άνετη, να είναι λειτουργική και να μπορούμε ακριβώς να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο έχουμε ήδη παρουσιάσει στον ελληνικό λαό
  • Η σταθερότητα έχει σημασία και για ένα λόγο ακόμα, φίλες και φίλοι. Για την ανάγκη να υπάρχει ένα έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας που θα χειριστεί τις μεγάλες εθνικές προκλήσεις.
    • Το λέω αυτό διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε σε μία δύσκολη και σύνθετη γειτονιά. Στο τιμόνι θα είμαι εγώ την Κυριακή, με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη του ελληνικού λαού, γιατί ακριβώς ίσως αυτό που με κάνει πιο περήφανο, φίλες και φίλοι, είναι όταν πηγαίνω στο εξωτερικό και βλέπουμε πια ότι η εικόνα της πατρίδας μας έχει αλλάξει.
    • Η Ελλάδα μετράει, η Ελλάδα μπορεί να στέκεται ως ισότιμος Ευρωπαίος εταίρος, να διεκδικεί στην Ευρώπη αναπτυξιακούς πόρους και όχι μνημόνια για να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες.
    • Αυτή ακριβώς η ενίσχυση του κύρους και της αυτοπεποίθησης της χώρας πρέπει να συνεχιστεί την επόμενη μέρα με μία υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική στα εξωτερικά και αμυντικά ζητήματα, με μία πολιτική η οποία θα αναδεικνύει το ρόλο της πατρίδας μας ως παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Είναι σημαντικό την επόμενη μέρα να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας

 



Από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στoν Πολύγυρο Χαλκιδικής:

Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας γνωρίζετε στον περίγυρό σας κάποιους συμπολίτες μας που την τελευταία στιγμή επέλεξαν να μην μας ψηφίσουν. Σας ζητώ, λοιπόν, να κάνετε την προσπάθεια αυτή και να τους εξηγήσετε γιατί είναι σημαντικό την επόμενη μέρα να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Δεν μπορούμε να πάρουμε ρίσκο αυτή τη στιγμή με το μέλλον της χώρας και μόνο σήμερα η σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εξασφαλίσει μέλλον, προκοπή και σταθερότητα. Διότι στο κάτω-κάτω δεν υπάρχει και καμία άλλη πρόταση διακυβέρνησης.

Όλοι οι άλλοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι πρώτος στην αντιπολίτευση. Ποιος θα έχει το ρετιρέ της κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Μόνο που στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση. Ας τα λύσουν αυτά μετά τις εκλογές, θα έχουν, εξάλλου, χρόνο. Θα έχουν και χρόνο να αναλογιστούν τι είναι αυτό το οποίο πήγε στραβά. Γιατί έπεσαν στο 20%. Γιατί όταν όλα τα παρουσίαζαν μαύρα, όλα τοξικά, «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης». Ό,τι συνέβαινε στον κόσμο έφταιγε ο Μητσοτάκης. Για τα πάντα έφταιγε. Εν πάση περιπτώσει, ας βρουν και αυτοί το δρόμο τους. Δεν είναι το κύριο μέλημά μας αυτή τη στιγμή.



Η αύξηση των μισθών αποτελεί τον κεντρικό πολιτικό στόχο της Ν.Δ.

 


Σημεία από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Live News» του MEGA και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο:

  • Με τον Πρόεδρο Obama είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση, τον απασχολούν πολύ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία με ενδιαφέρουν και εμένα πάρα πολύ και πιστεύω ότι θα είναι το επόμενο αντικείμενο που θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ -θα έλεγα- έξυπνα για τον τρόπο με τον οποίον η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει ένα εργαλείο προόδου και όχι ένα εργαλείο, τελικά, υπονόμευσης της ίδιας της ποιότητας της δημοκρατίας μας.
    • Και δυστυχώς είναι ένα θέμα για το οποίο δεν συζητήσαμε αρκετά στην προεκλογική περίοδο.
    • Εγώ ετοιμάζω μετά τις εκλογές, αμέσως, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα μπορεί να εισφέρει σκέψεις για τη θέση της Ελλάδος σε αυτόν τον καινούριο κόσμο ο οποίος ανοίγεται και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι εμείς τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Για εμένα η αύξηση των μισθών αποτελεί τον κεντρικό πολιτικό στόχο και θα έλεγα και το προσωπικό μέτρο με το οποίο θέλω να κρίνω την επιτυχία μια δεύτερης θητείας, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.
    • Αναγνωρίζω, πρώτος, ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Ειδικά για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, δεν είναι εύκολο να τα βγάλει κανείς πέρα, ειδικά αν δεν έχει δικό του σπίτι. Επομένως, γιατί λέμε εμείς ότι μπορεί ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και πώς θα το πετύχουμε αυτό, διότι προφανώς αυτό δεν καθορίζεται με υπουργική απόφαση ή με κανένα νόμο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις, μέσα από τη μείωση της ανεργίας, μέσα από την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του ίδιου του εργαζόμενου.
    • Ακούω συχνά επιχειρηματίες που μου παραπονιούνται, «δεν βρίσκουμε εργαζόμενους». Και τους λέω, «συμπάσχω μαζί σας, αλλά πληρώστε παραπάνω και θα βρείτε». Και αυτό γίνεται ήδη στην αγορά. Σε πολλούς κλάδους γίνεται ήδη, γι’ αυτό και ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί -και αυτά είναι στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- από τα 1.040 στα 1.200 ευρώ. 

Άρα, θεωρώ ότι ο συνδυασμός των επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας, αλλά θα έλεγα και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων με καινούργιους όρους, μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους.

  • Καμία αύξηση φόρων. Περαιτέρω μειώσεις φόρων θα περιμένουν οι πολίτες.
    • Έχω δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς θα βελτιώνεται και η φορολογική συμμόρφωση. Το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι σημαντικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του.
    • Από εκεί και πέρα έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.
    • Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, μιας και με ρωτήσατε, θα ξεκινήσουν από την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν παιδί. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά θα δει αμέσως από 1/1/24, ανεξαρτήτως του τι άλλο θα κάνουμε στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση 50 ευρώ.

Άρα καμία αύξηση φόρων, περαιτέρω μειώσεις φόρων θα περιμένουν οι πολίτες. Και, ναι, στόχος μου είναι προς το τέλος της τετραετίας, στο δεύτερο μισό, να μπορούμε να εξετάσουμε πια μόνιμες μειώσεις στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Διότι αυτό το οποίο εισηγείται σήμερα η αντιπολίτευση, την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, δεν την προκρίνω.

  • Κοιτάξτε, εμείς έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό προσλήψεων και οφείλουμε να τον κάνουμε σε βάθος τριετίας.
    • Ο σκοπός μας είναι σταδιακά να αυξάνουμε τον αριθμό των εργαζόμενων στην υγεία, γιατί και εκεί θα υπάρχουν αποχωρήσεις και άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν και δεν θέλουμε να ξεφύγουμε ουσιαστικά από τον κανόνα του 1:1. Όλοι αναγνωρίζουμε, όμως, ότι στην υγεία πρέπει να γίνουν και παραπάνω μόνιμες προσλήψεις, όπως γίνονται ήδη αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν προκηρύξεις οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Παραδείγματος χάρη για νοσηλευτές, γιατί έχουμε ελλείψεις ειδικά στον χώρο των νοσηλευτών.
    • Να σας πω όμως και κάτι ακόμα για τις προσλήψεις, γιατί με προβληματίζει πολύ, και αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία γίνονται οι προσλήψεις. Κι εσείς έχετε κάνει πολλές φορές, πολλά ρεπορτάζ, που αναδεικνύουν ότι ναι μεν το ΑΣΕΠ είναι ένας αξιοκρατικός και αντικειμενικός μηχανισμός προσλήψεων όμως οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες. Για εμένα, λοιπόν, μία βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση και μία αποστολή για τον επόμενο ή την επόμενη Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης ή Εσωτερικών θα είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία των προσλήψεων. Μιλάμε για αλλαγή λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Δεν μιλάμε για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, αλλά μιλάμε για μεγαλύτερη ταχύτητα από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία πρόσληψης μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα πιάσει δουλειά. Έχουμε ήδη κάνει μία δουλειά να χαρτογραφήσουμε τη διαδικασία. Έχουμε επίσης και κάτι ακόμα το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό: για πρώτη φορά οριζόντιους διαγωνισμούς οι οποίοι γίνονται. Έγινε ήδη ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ τον Μάρτιο, κάτι το οποίο μας δημιουργεί μία «δεξαμενή» υποψηφίων. Μιλάμε τώρα για τις γενικές προσλήψεις που θα γίνουν, προφανώς όταν μιλάμε για πιο εξειδικευμένο προσωπικό αυτό δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, αλλά παραδείγματος χάρη για διοικητικούς υπαλλήλους θα μπορούμε να προστρέξουμε στη μεγάλη δεξαμενή του ΑΣΕΠ και με αυτόν τον τρόπο να επιταχύνουμε και τους χρόνους προσλήψεων.
  • Πρόθεσή μου, όμως, είναι στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα ξεκινήσει το 2025, να θέσω και ζήτημα της αλλαγής του άρθρου 16 και κατάργησης πια του μονοπωλίου τού κράτους στην τριτοβάθμια.
    • Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος του κράτους. Δεν θέλω πανεπιστήμια τα οποία να είναι κατ’ όνομα πανεπιστήμια και να μην έχουν αυστηρές προδιαγραφές.
    • Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, όλη μου η έμφαση, κ. Ευαγγελάτε, είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο στηρίχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
      • Και όταν εννοώ στηρίχθηκε, μέσα από έναν νόμο - πλαίσιο απελευθερώθηκαν τα πανεπιστήμια να συνεργάζονται περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα, να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κατάρτιση των προγραμμάτων τους, το εσωτερικό ERASMUS. Ένας φοιτητής να μπορεί να φεύγει από το τμήμα του και να πηγαίνει σε ένα άλλο τμήμα για ένα εξάμηνο για να έχει περισσότερες προσλαμβάνουσες παραστάσεις.
      • Το γεγονός ότι καταφέραμε και βγάλαμε, ουσιαστικά, τους μπαχαλάκηδες από τα πανεπιστήμια, γιατί το πρόβλημα της βίας δεν είναι πια αυτό το οποίο ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.
      • Το γεγονός ότι στηρίζουμε τα πανεπιστήμια και δημιουργούμε καινούργιες φοιτητικές εστίες μέσα από συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
      • Τα πανεπιστήμια σήμερα, τα δημόσια πανεπιστήμια, και ξέρετε πολλά πανεπιστήμια της περιφέρειας που κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, πρωταγωνιστούν στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με ξένα ιδρύματα. Ξενόγλωσσα προγράμματα, η Ιατρική Θεσσαλονίκης έχει ξενόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής το οποίο το χρεώνει, προφανώς για φοιτητές από το εξωτερικό, διότι ο Έλληνας έχει δωρεάν πρόσβαση στην παιδεία. Και γίνεται η Ελλάδα, αρχίζει να γίνεται, κέντρο εκπαίδευσης. Από το να εξάγουμε φοιτητές, δηλαδή, έχει έρθει η ώρα να μπορούμε εμείς να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες. 
  • Έχω μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας ενός καινούργιου Υπουργείου οικογένειας και κοινωνικής συνοχής, ουσιαστικά αποσπώντας ένα κομμάτι του Υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε το πολύ σημαντικό αυτό αντικείμενο πολιτικής να έχει έναν ιδιοκτήτη, σε επίπεδο Υπουργού. Είναι ήδη σχεδιασμένο και έτοιμο το Υπουργείο, …
    • Το Υπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Παιδείας και πιστεύω ότι πρέπει να είναι σε επίπεδο Αναπληρωτή Υπουργού, διότι είναι ένα τελείως αυτοτελές αντικείμενο και ο αθλητισμός έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και από εκεί και πέρα θα υπάρχουν μία σειρά από επί μέρους…
    • Το Υπουργείο Μεταφορών - Υποδομών θα μείνει ως έχει, απλά με ένα αυτοτελές χαρτοφυλάκιο Μεταφορών. Είναι πολύ συμβατές αυτές οι έννοιες και δεν θέλω να δημιουργήσω, ξέρετε, και έναν πληθωρισμό καινούργιων Υπουργείων, διότι και αυτό έχει μια δυσκολία.
    • Εμείς φτιάξαμε κάποια καινούργια Υπουργεία, τα οποία πιστεύω ότι απέδωσαν.
      • Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργήθηκε -σας θυμίζω- αμέσως όταν αναλάβαμε τα πράγματα το 2019. Πιστεύω ότι απέδειξε ότι είναι ένα Υπουργείο το οποίο έχει τεράστια χρησιμότητα.
      • Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, βλέπετε πόσο κρίσιμο είναι, ειδικά τώρα που τα ζητήματα της μετανάστευσης έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο.
      • Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Όλα αυτά είναι Υπουργεία τα οποία στήθηκαν ουσιαστικά από το μηδέν -μικρά Υπουργεία- αλλά επειδή μπορέσαμε και τα στήσαμε από το μηδέν, δημιουργήσαμε δομές οι οποίες να μην είναι δέσμιες, θα έλεγα, παλιών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

  • Από εκεί και πέρα, γι’ αυτό το οποίο λέτε «μετακίνηση στο κέντρο», εμένα δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, με την έννοια ότι θεωρώ τον εαυτό μου έναν προοδευτικό μεταρρυθμιστή, φιλελεύθερο πολιτικό με έντονες θα έλεγα πατριωτικές ευαισθησίες -όπως πρέπει να έχει οποιοσδήποτε, το τονίζω αυτό.
    • Αλλά μία πολιτική η οποία λύνει -ας πούμε- το πρόβλημα το οποίο το είχατε αναδείξει τόσες φορές εσείς, το να απονέμονται οι συντάξεις στην ώρα τους, είναι κάτι κεντρώο, δεξιό ή αριστερό;
    • Είναι κεντρώο, δεξιό ή αριστερό να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης στην ουρά στα ΚΕΠ και να μπορεί να έχει ένα ψηφιακό εργαλείο για να μπορέσει να επικοινωνεί με το κράτος και να γλιτώνει ώρες ταλαιπωρίας;
    • Είναι κεντρώο, δεξιό ή αριστερό το να μπορούμε να τρέχουμε, ας πούμε, προγράμματα πρόληψης για τις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού;