Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Greek Mafia: Ο Αλ Καπόνε, η ξαδέλφη Λίτσα και τα «συμβόλαια θανάτου»



Δεκάδες «Ελληνες μαφιόζοι» φωτογραφίζονται στο βούλευμα-σοκ του Συμβουλίου Εφετών - Τα νήματα κινούσε ο Βλαστός - Το σκηνικό συνθέτουν δολοφονίες, απαγωγές, τοκογλυφία, εκβιασμοί, ξέπλυμα χρήματος, αλλά και συνεργασίες με άτομα από το σύγχρονο αντάρτικο πόλης

To βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με ημερομηνία Ιουλίου 2017, που στην ουσία αποτελεί τη Βίβλο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, ξεδιπλώνει μέσα στις 468 σελίδες του τη δράση μιας ομάδας που με έδρα τις φυλακές κατάφερε να κάνει τα πάντα... Από δολοφονίες, απαγωγές, τοκογλυφίες και εκβιασμούς μέχρι επενδύσεις, ξέπλυμα χρήματος και επιλεκτικές συνεργασίες με άτομα που κινούνται στο σύγχρονο αντάρτικο πόλης.  

Είναι η ελληνική βερσιόν της ιταλικής μαφίας που πριν από μία δεκαετία κατάφεραν να εξαρθρώσουν οι Καραμπινιέροι παγιδεύοντας με κάμερες ένα ολόκληρο σισιλιάνικο χωριό. Αρχικά κατηγορήθηκαν 34 άτομα, όμως το βούλευμα είχε ανατροπές καθώς ένα από τα κεντρικά πρόσωπα, ο Βασίλης Στεφανάκος, απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία, ήρθησαν ακόμη και οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί και ουσιαστικά δικαιώθηκε, καθώς από την πρώτη στιγμή ο διασημότερος -πρώην πλέον- κρατούμενος των ελληνικών φυλακών φώναζε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση για την οποία κατηγορούνταν. Θετική εξέλιξη υπήρξε και για τον Ακη Τσοχατζόπουλο που είχε κατηγορηθεί ως μέλος της λεγόμενης «Greek Mafia», η οποία εκβίαζε τον πρώην συνεργάτη του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας Γιάννη Σμπώκο να της δώσει μέρος από τα 10.000.000 ευρώ που έλεγαν ότι έκρυβε στην Ελβετία. Ο πρώην υπουργός απαλλάσσεται και αυτός, ενώ οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες. 


Η ομερτά και η φαμίλια


Πρωταγωνιστικούς ρόλους στο πόρισμα του Συμβουλίου Εφετών Πειραιώς φέρεται να παίζουν δύο πρόσωπα: ο Παναγιώτης Βλαστός και η πρώτη ξαδέρφη του Ευαγγελία, γνωστή και ως Λίτσα, η οποία πλέον ζει εξαφανισμένη, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Γιατί όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να σπάσει η ομερτά που δένει τα μέλη της μαφίας και το «βαθύ λαρύγγι» να προέρχεται από τους κόλπους της για να ξεδοντιαστεί η οργάνωση. Σε αυτή την περίπτωση τον ρόλο αυτό τον είχε το πρώην δεξί χέρι ενός εκ των αρχηγών, δηλαδή η Λίτσα. Ο 46χρονος θα μπορούσε να είναι ο Ελληνας Αλ Καπόνε, ένας άλλος Ντον Κορλεόνε, αν το μεγαλύτερο μέρος της «καριέρας» του το πέρναγε εκτός φυλακών. Η ιστορία του Παναγιώτη Βλαστού είναι μοναδική, καθώς σχεδόν όλη την παράνομη δράση του την έστησε και την πραγματοποίησε μέσα από τις φυλακές. Στα λίγα τετραγωνικά μέτρα ενός σκοτεινού κελιού κατέβαζε ιδέες και οργάνωνε βρώμικες δουλειές. Και όταν οι διώκτες του τον έπιαναν, σαν να μην έτρεχε τίποτα ξεκινούσε ξανά από το μηδέν για να στήσει τη μαφιόζικη αυτοκρατορία του. 

H επιλογή να είναι η αγαπημένη του ξαδέρφη Λίτσα, το alter ego του, στον έξω κόσμο και να εκτελεί τις παραγγελιές του ήταν και η αιτία που στήθηκε η μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας -πριν από δυόμισι χρόνια- για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που περιγράφεται στο βούλευμα το οποίο παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Και αυτό γιατί όταν ο 46χρονος ανακάλυψε στο «χαρτοφυλάκιό» του ένα οικονομικό κενό 250.000 ευρώ, δεν είχε κανέναν δισταγμό να κάνει αυτό που ορίζουν οι άγραφοι νόμοι της μαφίας: να δώσει εντολή να σβήσουν τη Λίτσα από τον χάρτη. Γιατί ο Παναγιώτης Βλαστός τα τελευταία χρόνια είχε γίνει το Big Boss μπαίνοντας για τα καλά στο πετσί του ρόλου. Οσοι τον ξέρουν μιλάνε για ένα άτομο ιδιαίτερα έξυπνο και πονηρό. Ακόμα και οι διώκτες του, οι οποίοι μελετούν χρόνια την περίπτωσή του, λένε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ακριβοπληρωμένος μάνατζερ σε πολυεθνική εταιρεία αν στα εφηβικά του χρόνια επέλεγε αντί για τη νύχτα τις σπουδές. Διαθέτει μοναδική ικανότητα να οργανώνει από το μηδέν επικίνδυνες αποστολές με μεγάλα κέρδη, καθώς παρότι τα μισά χρόνια της ζωής του τα έχει περάσει στη φυλακή και δεν δούλεψε ποτέ, για την Αστυνομία είναι εκατομμυριούχος. 

Η Ευαγγελία Βλαστού, μια νοικοκυρά που έγινε το δεξί χέρι του αρχιμαφιόζου και κατέληξε μετά από ένα συμβόλαιο θανάτου που σφράγισαν σε βάρος της να τον δίνει στην Αστυνομία, είναι ένα πρόσωπο που πριν από το 2012 δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές. Παντρεμένη χρόνια με ναυτικό και μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, η 47χρονη έκανε προ κρίσης διάφορες δουλειές του ποδαριού μέχρι να καταλήξει να γίνει το alter ego του μεγάλου αφεντικού. 
Η πρώτη επίσημη εμφάνισή της έγινε πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν παρουσιάστηκε έξω από τις Φυλακές Τρικάλων μαζί με τη συνήγορο και συγκατηγορούμενη του Βλαστού ζητώντας από τον εισαγγελέα να μεταφέρει τον 46χρονο στο νοσοκομείο μετά την πτώση και τον τραυματισμό που είχε κατά την απόπειρα απόδρασής του με το ελικόπτερο. Αυτή η αδιάφορη μορφή, με το γυαλί ηλίου και την εμφάνιση λαϊκής νοικοκυράς, δεν έβαλε τους αστυνομικούς σε υποψίες για το τι μπορεί να καταστρώσει (αυτός ο πονηρός «θηλυκός Βλαστός», όπως τη χαρακτήρισαν μετά την πρώτη κατάθεση που έδωσε στην Ασφάλεια και «κάρφωνε» στεγνά τον πρώτο ξάδερφό της). 

Η απαλλαγή Στεφανάκου


Ενας από τους δικηγόρους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, ο Παναγιώτης Κάσσης, συνήγορος του Βασίλη Στεφανάκου, αναφερόμενος στο βούλευμα επισημαίνει: «Μετά από μια προδικασία η οποία διήρκεσε δυόμισι έτη και την ανάκριση διεξήγαγαν δύο διαφορετικοί ειδικοί ανακριτές Διαφθοράς, τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά, ο εντολέας μου απηλλάγη από κάθε κατηγορία εις βάρος του. Για δεύτερη φορά, μετά την υπόθεση των 217 κατηγορουμένων το 2011, οπότε και πάλι απηλλάγη στην προδικασία με την έκδοση βουλεύματος, αποδείχθηκε ότι η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση χαλκευμένες κατηγορίες οι οποίες δεν συνοδεύονται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ευτυχώς, προσώρας, η Δικαιοσύνη κρίνει με τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία και όχι με τις ευχές των διωκτικών αρχών. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν μείνει πολλά ερωτήματα, τα οποία λογικά και θα αποσαφηνιστούν ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου».

Αθώος και ο Τσοχατζόπουλος


Σε ό,τι αφορά τον Ακη Τσοχατζόπουλο και την εμπλοκή του στην υπόθεση εκβίασης του Γιάννη Σμπώκου, τον οποίο ο ίδιος είχε κατηγορήσει ότι του έφαγε λεφτά, και μάλιστα φέρεται να είχε πει «έχει 500 εκατ. ευρώ σε χρυσό στην Ελβετία», το βούλευμα τον απαλλάσσει από τις κατηγορίες. Στη δικογραφία υπήρχε η πληροφορία ότι ένας από τους αρχινονούς πλησίασε τον Σμπώκο ζητώντας 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην του κάνουν κακό και ότι είχαν βάλει μάλιστα βόμβες στα σπίτια της οικογένειάς του. 


Λίτσα Βλαστού - Δάνειζε επιχειρηματίες με επιτόκιο 60%


ΗΛίτσα Βλαστού για πολλά χρόνια έκανε όλες τις βρώμικες δουλειές του συνδικάτου. «Τρία χρόνια διαχειρίστηκα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν περίπου 800.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν κυρίως από τοκογλυφίες. Ο Παναγιώτης μού είχε πει ότι λόγω της κρίσης πολλοί τοκογλύφοι έχουν χάσει πολλά λεφτά, αλλά ο ίδιος, λόγω του “βαρύτατου” ονόματος που έχει, δεν χάνει χρήματα από τις τοκογλυφίες γιατί τον φοβούνται», είπε στη μία από τις πολλές καταθέσεις που έδωσε στους αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα, η οργάνωση δάνειζε σε πολλούς επιχειρηματίες μεγάλα χρηματικά ποσά με επιτόκιο 5% μηνιαίως, δηλαδή 60% ετησίως. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με γνωστό επιχειρηματία που διατηρεί καταστήματα εστίασης. Οπως περιγράφει το βούλευμα, «η οργάνωση σύναψε δανειακή σύμβαση αόριστης διάρκειας με τον επιχειρηματία (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του), ο οποίος λειτουργούσε στο Κολωνάκι, την Κηφισιά και τη Μύκονο εστιατόρια καφετέριες και μπαρ διάφορα χρηματικά ποσά (σ.σ.: αναφέρονται αναλυτικά οι συναντήσεις και τα ποσά) και εκείνος ανέλαβε την υποχρέωση να αποδώσει το ποσό του δανείου εντόκως με μηνιαίο επιτόκιο 5%. Το δάνειο αυτό είναι τοκογλυφικό εν όψει του ότι το συμφωνηθέν επιτόκιο 5% μηνιαίως, δηλαδή 60% ετησίως υπερέβαινε κατά πολύ το νόμιμο τραπεζικό επιτόκιο».

Η ξαδέλφη Λίτσα Βλαστού

Απαγωγή Παναγόπουλου - Στη σακούλα με τα κρέατα τα λύτρα των 2 εκατ. ευρώ


ΗΛίτσα, ζώντας σε μια μονοκατοικία στη Μεταμόρφωση με τον ναυτικό σύζυγό της, που το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου ταξίδευε, και το ανήλικο παιδί τους, που δεν μπορούσε να καταλάβει το παραμικρό για τις βρώμικες μπίζνες της μητέρας του, είχε μπει για τα καλά στον κόσμο της σκληρής παρανομίας. 

Ο αγαπημένος της ξάδερφος ως καλός εργοδότης φρόντισε να της κόψει μηνιαίο μισθό. Αρχικά 600 και στη συνέχεια 1.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα, ο Βλαστός την εμπιστευόταν σε τέτοιο βαθμό που την είχε ορίσει διαχειριστή των 2 εκατ. ευρώ, χρήματα «μαύρα» από την απαγωγή Παναγόπουλου, τα οποία η Λίτσα πήρε τμηματικά από τους γονείς και τον αδερφό του άλλου στελέχους της οργάνωσης Γιάννη Σκαφτούρο, καταχωνιάζοντας από αυτά το 1.500.000 ευρώ κάτω από τα πλακάκια του σαλονιού της. 

Σύμφωνα με το βούλευμα, «στα τέλη του έτους 2012, η Λίτσα μετέβη στην οικία της μητέρας του Γιάννη Σκαφτούρου και παρέλαβε εντός σακούλας κρεάτων το ποσό του 1.100.000 σε χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ. Την Ανοιξη προς καλοκαίρι του 2014 μετέβη σε φούρνο όπου παρέλαβε 400.000 ευρώ τα οποία μετέφερε στην οικία της... (σ.σ.: αναφέρεται το όνομα δικηγόρου)». Το λάθος της, λένε οι αστυνομικοί, ήταν ότι «έχασε» 250.000 ευρώ και όταν ο Βλαστός της ζήτησε να τα φέρει πίσω και αυτή είπε ότι τα πέταξε στη βιασύνη της, το γυαλί ράγισε και ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στα δύο ξαδέρφια. Αρχικά, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2015, η οργάνωση τοποθέτησε μια βόμβα 30 λίτρων έξω από το σπίτι της στη Μεταμόρφωση, η οποία όμως δεν έσκασε, καθώς σκοπός ήταν να τινάξει στον αέρα το σπίτι. Στο βούλευμα περιγράφεται και η συνάντηση που είχαν τα δύο ξαδέρφια μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού: «Η συνάντηση έγινε το πρωί της 5ης Ιανουαρίου του 2015. Το επισκεπτήριο πραγματοποιήθηκε στη ΣΤ’ πτέρυγα και στο χώρο που οι δικηγόροι συναντούν τους πελάτες τους. Παρόντες και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά εξέθεσε η Λίτσα, ο Παναγιώτης Βλαστός ευθύς μόλις είδε την ίδια κατά λέξη της είπε “Λοιπόν Λίτσα, είδες τι έγινε; Για να μη σας τινάξω όλους στον αέρα, πες μου πού είναι τα λεφτά. Είστε όλοι για ξεκλήρισμα. Θα σας καθαρίσω όλους”. Οταν του είπε ότι δεν διαθέτει τα χρήματα που της ζητάει, αυτός της είπε “Τι λες μωρή μη σε θάψω ζωντανή; Θα σας τινάξω όλους στον αέρα”, ενώ αμέσως την άρπαξε από το κεφάλι και τη χτύπησε δύο φορές στο αριστερό ζυγωματικό. Η ίδια άρχισε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια χωρίς όμως οι δύο σωφρονιστικοί να κάνουν κάτι. Στη συνέχεια, την απείλησε εκ νέου λέγοντας “Λίτσα θα σας τινάξω όλους στον αέρα. Ξέρω ακόμη και τα κομμωτηριάκια που πας. Θα δεις τι θα γίνει”. Η ίδια κατευθύνθηκε προς τους υπαλλήλους προκειμένου να τους ζητήσει τα ονόματά τους, πλην όμως αυτοί αρνήθηκαν να τα χορηγήσουν, ενώ ευθύς μόλις αντελήφθη την ενέργειά της αυτή ο Παναγιώτης Βλαστός της είπε “Λίτσα, φύγε μη σε θάψω επιτόπου”».

Καρτέρι θανάτου στην Παρασκευή Καλαϊτζή και τη Σοφία Πετράκη 
«Βρες φωτογραφία της, μη φάμε λάθος άνθρωπο»


Το οργανωμένο έγκλημα είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλία, είτε σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη παρουσιάζει σε αναλογία πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ενα από αυτά είναι να τιμωρούν για παραδειγματισμό και εκδίκηση δικαστικούς λειτουργούς που τόλμησαν να καταδικάσουν κάποια από τα μέλη των μαφιόζικων συνδικάτων. 

Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη που μπήκε στο στόχαστρο ήταν η πρόεδρος που δίκασε τους κατηγορούμενους για τη συμμετοχή στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ο αρχηγός, σύμφωνα με το πόρισμα, ανέθεσε για άλλη μια φορά στο δεξί του χέρι, τη Λίτσα, να ασχοληθεί με την περίπτωση της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή. «Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Λίτσα μετέβη με το αυτοκίνητό της στην οικία της ανωτέρω δικαστικής λειτουργού έχοντας οπτική επαφή μέσω του καθρέπτη του αυτοκινήτου της. Γύρω στις 7:30 ένα συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. στάθμευσε έξω από το σπίτι. Επέβαινε μόνο ο οδηγός, ο οποίος βγήκε, χρησιμοποίησε το κινητό του και μετά από λίγο εμφανίστηκε η δικαστική λειτουργός η οποία επιβιβάστηκε στο όχημα και αποχώρησαν χωρίς η Λίτσα να τους ακολουθήσει. Την ίδια ημέρα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αρχηγό ανέφερε συνθηματικά τη φράση “όλα εντάξει”, εννοώντας ότι η Παρασκευή Καλαιτζή διαμένει πράγματι στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Στο αμέσως επόμενο επισκεπτήριο που πραγματοποίησε η Λίτσα του ανέφερε όλες τις λεπτομέρειες. Σε μεταγενέστερο δε επισκεπτήριο, η Λίτσα ανέφερε ότι της είπε ο αρχηγός σχετικά με τη δικαστικό “Θα δεις τι θα πάθει αυτή”. Επίσης έδωσε εντολή να συνεννοηθεί με τον ήδη συγκατηγορούμενο τους (σ.σ.: αναφέρει το όνομα) προκειμένου να του δείξει την οικία της προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά “Βγάλε φωτογραφία της Καλαιτζή ή βρες φωτογραφίες από το ίντερνετ και δώσε τις στον... (σ.σ.: αναφέρει το όνομα) για να ξέρει ποια είναι μη φάμε λάθος άνθρωπο”. Λίγες ημέρες αργότερα η Λίτσα συνάντησε τον συγκεκριμένο άνθρωπο στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και με το αυτοκίνητό του μετέβησαν στην οικία της προέδρου. Κατευθύνθηκαν πεζή προς το σπίτι και στη συνέχεια η Λίτσα υπέδειξε το ακριβές οίκημα και περιέγραψε φυσιογνωμικά την Παρασκευή Καλαϊτζή. Η Λίτσα επίσης του συνέστησε την προσοχή λέγοντάς του να είναι προσεκτικός επειδή την πρόεδρο Εφετών συνοδεύει τουλάχιστον ένας αστυνομικός αλλά αυτός φέρεται να της απάντησε απαθής “Τότε θα φύγει και αυτός μαζί”. [...] Είχαν αναθέσει να δολοφονήσει την Παρασκευή Καλαϊτζή δολοφονώντας μαζί και τους αστυνομικούς που θα τη συνόδευαν. Το συμβόλαιο θανάτου δεν εκτελέστηκε καθώς ο εκτελεστής συνελήφθη από την Αστυνομία για συμμετοχή σε κύκλωμα μπράβων. Αφού λοιπόν ματαιώθηκε το σχέδιο για την ανθρωποκτονία της προέδρου έδωσαν εντολή να τοποθετήσουν βόμβα. [...] Μετά την έκρηξη στην οικία της δικαστικής λειτουργού (η βόμβα εξερράγη τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου του 2012 προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές), σε επισκεπτήριο που πραγματοποίησε η Λίτσα στις φυλακές Τρικάλων ο αρχηγός της είπε κατά λέξη “Είδες τι έγινε στο Χαλάνδρι; Αστη, να μάθει να μοιράζει ισόβια...” ενώ δεν συνέχισε την αναφορά του περισσότερο καθώς ο ίδιος φοβόταν ότι τον παρακολουθούν με τεχνικά μέσα στο χώρο του επισκεπτηρίου». 

Στις 20 Ιουλίου του 2013 σημειώθηκε έκρηξη και στο σπίτι της εισαγγελέως Πρωτοδικών Σοφίας Πετράκη, στην οποία, σύμφωνα με το βούλευμα, «είχε ανατεθεί η επεξεργασία της ποινικής υποθέσεως που είχε ως αντικείμενο έρευνας την απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων με τη χρήση ελικοπτέρου». Οπως προκύπτει, και αυτή η δικαστικός είχε μπει στο μάτι του συνδικάτου.

Για πλαστές ταυτότητες - Συνεργασία με τους  «Πυρήνες της Φωτιάς»



Ηοργάνωση, μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του αρχηγού της με ελικόπτερο τον Φεβρουάριο του 2013, ρίχνει γέφυρες στους αντεξουσιαστές βοηθώντας ακόμη και τον Χριστόδουλο Ξηρό. Ελπίζουν ότι κάποια στιγμή το μεγάλο σχέδιο να αποδράσουν από τις φυλακές θα γίνει πραγματικότητα, ενώ από την άλλη θέλουν να εκμεταλλευτούν τις γνωριμίες με πλούσιους κρατουμένους της VIP πτέρυγας των φυλακών για να βγάλουν ζεστό χρήμα. 


Ακόμη και τον Χριστόδουλο Ξηρό στήριζε μέσα από τη φυλακή ο Βλαστός

«Τις πλαστές ταυτότητες τις προμηθεύονταν από άτομα του αναρχικού χώρου γιατί αυτοί ήταν πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς καθώς είναι ιδεολόγοι και στην περίπτωση που συλλαμβάνονταν από την Αστυνομία δεν θα ομολογούσαν. Τα άτομα αυτά, ήταν γνωστά του αδερφού του Σπύρου Δραβίλα με τον οποίο η Λίτσα είχε συναντηθεί τουλάχιστον μια φορά», αναφέρει το βούλευμα, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Για την απόπειρα απόδρασής του ο Βλαστός είχε επαφές με άτομα-μέλη της οργάνωσης Πυρήνες της Φωτιάς τα οποία κρατούνταν στον Κορυδαλλό. Πριν την απόδραση η Λίτσα είχε βιντεοσκοπήσει με το κινητό της τηλέφωνο τους χώρους από την είσοδο της φυλακής έως το χώρο του επισκεπτηρίου, έδειξε τη λήψη στον Παναγιώτη Βλαστό και στη συνέχεια διέγραψε το υλικό. Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης είχαν συνεννοηθεί ο Παναγιώτης Βλαστός να έχει μαζί του το πιστόλι στο χώρο του επισκεπτηρίου. Στη συνέχεια, ο ίδιος θα μετέβαινε στο χώρο που θα έκαναν επισκεπτήριο τα άτομα των Πυρήνων με τα οποία θα συνεργαζόταν στην απόδραση. Με την απειλή πιστολιού θα ανάγκαζε τους υπαλλήλους να του ανοίξουν τις πόρτες, όπως και έκανε, πλην όμως φθάνοντας στην τελευταία πόρτα, ο υπάλληλος που ήταν σε αυτή πρόλαβε να την κλείσει. Σε περίπτωση που πετύχαινε η απόδρασή του, αρχικά θα κρυβόταν σε οικία του πρώην συζύγου της συγκατηγορούμενής του... (σ.σ.: αναφέρει το όνομα)».  

Υπόθεση Ναστούλη - Ανοιχτοί λογαριασμοί με τον βαρυποινίτη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του βαρυποινίτη Κωνσταντίνου Ναστούλη, ο οποίος είχε ανοιχτούς λογαριασμούς χρόνων με την οικογένεια Βλαστού. Η οργάνωση αποφάσισε να τον τελειώσει και έτσι ανέθεσαν στη Λίτσα και σε μια ακόμη γυναίκα να συγκεντρώσει στοιχεία για το πού μένει ο Ναστούλης όταν παίρνει άδεια από τις φυλακές και αν επισκέπτεται την Καλλιθέα για να του τη στήσουν. Οι δύο γυναίκες που ανέλαβαν τον ρόλο των πληροφοριοδοτών «κατόρθωσαν μέσω ενός υπαλλήλου ΔΟΥ να βρουν από το ΑΦΜ του Ναστούλη τη διεύθυνση κατοικίας που είχε δηλώσει στις φορολογικές αρχές. Επίσης οι δύο γυναίκες επανειλημμένως το 2011 και το 2012 επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο προκειμένου να διαπιστώσουν αν σύχναζε εκεί τις ημέρες των αδειών. Ωστόσο δεν τον εντόπισαν εκεί. Εξάλλου, οι... (σ.σ.: αναφέρονται τα ονόματα ενός Ελληνα και ενός Αλβανού) αφού προηγουμένως εφοδιάστηκαν από τη Λίτσα με 2-3 καλάσνικοφ και 2-3 πιστόλια μετέβησαν το καλοκαίρι του 2012 στη Λευκάδα όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, παραθέριζε ο Ναστούλης προκειμένου να τον σκοτώσουν», περιγράφεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα. 


Υπόθεση Alpha Bank - Σχέδια απαγωγής με άρωμα FARC

Το 2012 και ενώ η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την Ελλάδα, η οργάνωση αποφασίζει να «επενδύσει» σε απαγωγές μεσαίων οικονομικά στόχων προκειμένου να ζητάνε λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Πρώτο θύμα, διευθυντικό στέλεχος της Alpha Bank σε υποκατάστημα κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Το αρχικό πλάνο έλεγε ότι δύο γυναίκες θα αναλάμβαναν να υλοποιήσουν το σχέδιο. «Τον Ιανουάριο του 2012 οι δύο συγκεκριμένες γυναίκες (σ.σ.: αναφέρονται τα ονόματά τους), για 15 ημέρες μετέβαιναν καθημερινά από τις 6 το πρωί με νοικιασμένο αυτοκίνητο έξω από την τράπεζα Alpha Bank επί της οδού Πανεπιστημίου πλησίον της πλατείας Συντάγματος όπου είχαν πληροφορηθεί ότι εργάζεται ο... (σ.σ.: αναφέρει το όνομα), ο οποίος ήταν διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας. Σε παρακολούθηση προέβησαν επειδή σκόπευαν είτε να τον απαγάγουν και στη συνέχεια να ζητήσουν λύτρα, είτε να τον προσεγγίσουν ερωτικά και στη συνέχεια να του αποσπάσουν χρήματα εκβιάζοντάς τον με την απειλή δημοσιοποίησης φωτογραφιών», αναφέρει το βούλευμα. 


Υπόθεση Μαντούβαλου - Συμβόλαιο θανάτου


Στο στόχαστρο του συνδικάτου του εγκλήματος είχε μπει και ο γνωστός δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, μια και η οργάνωση είχε αναλάβει το συμβόλαιο θανάτου του. Οπως περιγράφεται στο βούλευμα: «Η Λίτσα Βλαστού είχε ενημερωθεί ότι κάποιο πρόσωπο με το επώνυμο Αγγελόπουλος που κρατείται στις φυλακές για υποθέσεις κοκαΐνης σκόπευε να σκοτώσει τον δικηγόρο του Πειραιά Πέτρο Μαντούβαλο επειδή ο τελευταίος του είχε αποσπάσει το ποσό του 1.000.000 και αρνείτο να το επιστρέψει. Το σχετικό συμβόλαιο θανάτου θα εκτελείτο από έναν Αλβανό κρατούμενο των φυλακών της Πάτρας κατά τη διάρκεια της άδειας του ή μετά την αποφυλάκισή του. Για αυτό είχαν αναθέσει στη Λίτσα Βλαστού να βρει φωτογραφία του Πέτρου Μαντούβαλου μέσω του διαδικτύου, να συλλέξει πληροφορίες και να τις παραδώσει στον πατέρα του Αλβανού κρατουμένου. Ωστόσο, τελικά το συμβόλαιο θανάτου παρέμεινε ανεκτέλεστο επειδή είτε ο Αγγελόπουλος δεν διέθετε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό είτε γιατί ο Αγγελόπουλος με τον Μαντούβαλο ήρθαν σε συμβιβασμό» 


Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr


Κρύβουν κατασχέσεις και φουσκωμένα εκκαθαριστικά με «κληρώσεις» για σημαιοφόρους



Βήμα βήμα στήνεται το σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας, κομμένο και ραμμένο, στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Δυόμιση χρόνια μετά την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου του 2015, το Μέγαρο Μαξίμου αργά αλλά σταθερά προχωρά σε «χειρουργικές» κινήσεις, δημιουργώντας  ένα περιβάλλον, το οποίο όπως εκτιμά το ίδιο, θα του δώσει την ευκαιρία να «πολεμήσει» τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Σύμφωνα με την ανάλυση  που κάνει το κόμμα της  αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο η περίφημη κλήρωση για τους σημαιοφόρους όσο και η συζήτηση περί αλλαγής του εκκλησιασμού στα δημοτικά σχολεία.

«Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να εξαπατά τους πάντες. Ουδείς πλέον τον πιστεύει και ουδείς μπορεί να παρακολουθήσει τις παλινωδίες ενός πρωθυπουργού σε παραζάλη, που εξακολουθεί όμως να βλάπτει τη χώρα» αναφέρει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις των τελευταίων ημερών μία οργανωμένη προσπάθεια με ενορχηστρωτή το Μέγαρο Μαξίμου. Το σχέδιο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει δύο κομβικές παραμέτρους, σύμφωνα με την «γαλάζια» ανάλυση.

Πρώτη. Τη δημιουργία μίας εν δυνάμει «εκλογικής» πελατείας , η οποία όταν θα κληθεί να αποφασίσει μπροστά στην κάλπη θα προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση για την κλήρωση δεν ήταν τυχαία. Ήταν μελετημένη με στόχο να βρει έκφραση ένα κομμάτι των πολιτών που μέχρι σήμερα κινούνταν μακριά από την λογική των μεγάλων «επιδόσεων» και της αριστείας αναφέρει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Η εξίσωση των πολιτών προς τα κάτω αποτελούσε βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ΝΔ. Η λογική της μαζοποίησης βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος της σκέψης του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που θα φανεί και στα επόμενα κυβερνητικά βήματα εκτιμούν στην οδό Πειραιώς.

Δεύτερη. Το άνοιγμα της συζήτησης για τις αλλαγές στην παιδεία είναι μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, την ώρα που οι πολίτες βιώνουν δύσκολες στιγμές μέσα από την οικονομική κρίση. 

Κατασχέσεις λογαριασμών και εκκαθαριστικά της εφορίας δημιουργούν ένα ασφυχτικό πλαίσιο σε κάθε νοικοκυριό προκαλώντας ασφυξία. 

«Τι καλύτερο αντίδοτο στη φορολογική λαίλαπα από το να βρίσκεται στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου, ένα άλλο ζήτημα, όπως αυτό της παιδείας» σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση που επιμένουν να μιλούν για παταγώδη κυβερνητική αποτυχία στον τομέα της οικονομίας, η οποία ρίχνει βαριά την σκιά της σε κάθε έκφραση δράσης του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, προετοιμάζει την παρουσία του στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.

 Μια παρουσία, στην οποία θα θελήσει να προσδώσει έντονο χρώμα «κυβερνησιμοτήτας» εκ μέρους της ΝΔ. Κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζητήματα της καθημερινότητας, επιχειρώντας να δώσει ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, σε μια περίοδο που η αναξιοπιστία και η ισοπέδωση του πολιτικού συστήματος αποτελεί μείζον θέμα για την ελληνική κοινωνία.

«Το όλοι το ίδιο είναι» αποτελεί το νούμερο ένα εχθρό του κ. Μητσοτάκη, κάτι το οποίο θα αντιμετωπίσει με την παρουσιάσει δέσμη μέτρων τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Προτάσεις που θα οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα μετά και από συσκέψεις με  τους στενούς του συνεργάτες.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πηγή : liberal.gr


Εν ψυχρώ εκτέλεση μέσα σε κομμωτήριο



Από την Αργεντινή video που δείχνει καρέ-καρέ μια εν ψυχρώ εκτέλεση μέσα σε κομμωτήριο, το θύμα,  ήταν εκτελεστής σπείρας διακίνησης ναρκωτικών.

Στην κάμερα ασφαλείας φαίνεται η στιγμή που ο Όσκαρ Μαρτίν Μεντόζα Μπαρέρο περιμένει τη σειρά του για να κουρευτεί όταν από την είσοδο του κομμωτηρίου μπαίνει ένας άνδρας που φοράει κράνος.




Η Attica Group εξαγόρασε το 50,3% της Hellenic Seaways


Σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και άλλους μετόχους μειοψηφίας για την απόκτηση του 50,3% της «Hellenic Seaways»…
ανακοίνωσε πως ήρθε η «Attica Group», θυγατρική εταιρία του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG) και μητρική εταιρία των «Superfast Ferries» και «Blue Star Ferries».  

Η καταρχήν συμφωνία προβλέπει την αγορά από την Attica Group συνολικά 39.039.833 μετοχών της εταιρείας Hellenic Seaways.   Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Attica Group θα καταβάλλει 30,61 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς και θα διαθέσει 24.145.523 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της, οι οποίες θα προέλθουν από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η αγορά των 1.250.000 μετοχών εκ του ανωτέρω πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Hellenic Seaways έχει ήδη ολοκληρωθεί, δια καταβολής τοις μετρητοίς, ενώ οι υπόλοιπες 37.789.833 μετοχές θα αποκτηθούν βάσει συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων κανονιστικών και λοιπών αρχών.

  Από πλευράς Attica Group, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος για τη συμφωνία διετέλεσε η UBS Limited και Νομικός Σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσας.

Πηγή


Με στρατιωτική επέμβαση απείλησε ο Τραμπ τη Βενεζουέλα



Με στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα απείλησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά, ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα και χιλιάδες έχουν συλληφθεί από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Για μια «πράξη τρέλας» έκανε λόγο ο Βενεζουελανός υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο σχολιάζοντας την απειλή Τραμπ.

«Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ. Ως στρατιώτης, στέκομαι στο πλευρό των βενεζουελανών ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε όλοι στις πρώτες γραμμές της υπεράσπισης των συμφερόντων και της κυριαρχίας της αγαπημένης Βενεζουέλας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Ερνέστο Βιγέγκας χαρακτήρισε το σχόλιο του Τραμπ «άνευ προηγουμένου απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας».

Την Πέμπτη ο Μαδούρο δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια προσωπική συζήτηση με τον Τραμπ, είτε μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη. «Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», τόνισε.

Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν δηλώσει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν μια εισβολή στην χώρα. 

Η Ουάσιγκτον στις 31 Ιουλίου επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του προέδρου και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, μερικές ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης.




Πηγή: ΑΜΠΕ
naftemporiki.gr


Με ένα tweet η ΕΛ.ΑΣ. καλωσόρισε τον νέο συνεργάτη της



Τον νέο συνεργάτης της στην καταπολέμηση του εγκλήματος καλωσόρισε μέσα από το twitter η Ελληνική Αστυνομία.

Πρόκειται για τον FIDEL που έχει εκπαιδευτεί στην ανίχνευση εκρηκτικών.

Το tweet της ΕΛ.ΑΣ. :

Καλή υπηρεσία!
Καλωσορίζουμε τον FIDEL το νέο μας συνεργάτη!
(καφέ Λαμπραντόρ, αρσενικός)
Ειδικότητα: Αστ/κός Σκύλος Ανίχνευσης Εκρηκτ. Υλών




Κρυφά μέτρα στην τρίτη αξιολόγηση: Έρχεται κόφτης στα κοινωνικά επιδόματα



Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ανατροπής του σχεδιασμού της για έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 θα βρεθεί σύντομα η κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και των επόμενων αξιολογήσεων της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ, βρίσκεται, κυριολεκτικά, στον αέρα.

Αιτία είναι μια σειρά από αβεβαιότητες που συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για ορισμένα «μνημονιακά» μέτρα που προωθούνται.

Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση εκφράζονται ήδη φόβοι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών ένα χρόνο νωρίτερα, από την 1η-1-2019, αντί από την 1η-1-2020. Μια τέτοια εξέλιξη θα ξεσηκώσει σφοδρή θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Εμπόδια, θα αποτελέσουν, κατ’ αρχήν, η καθυστέρηση της τρίτης αξιολόγησης την οποία θα προκαλέσουν οι γερμανικές εκλογές καθώς και οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην απόπειρα υλοποίησης της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα και των επαχθών για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες «μεταρρυθμίσεων» στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Προαπαιτούμενα

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που φαίνονται να προβάλλουν στον χρονικό ορίζοντα των επομένων μηνών, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να φέρει σε πέρας με επιτυχία όχι μόνο μία, την 3η, αλλά τρεις συνολικά αξιολογήσεις – 3η, 4η και 5η – έως τον Αύγουστο του 2018! Εχει θέσει μάλιστα ως στόχο να έχει υλοποιήσει έως το τέλος του 2017 τα 90 από τα 113 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Αμφίβολο όμως είναι εάν τελικά θα καταστεί δυνατό όχι μόνο να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου 2017 η 3η αξιολόγηση, αλλά και εάν η ίδια η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να υλοποιήσει έστω και τα μισά από τα 90 προαπαιτούμενα.

Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να συναντά μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά της να πείσει τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων υπουργεία να είναι συνεπή με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσω του Μνημονίου ΙΙΙ. Εκφράζονται δε από πολλές πλευρές πλέον φόβοι ότι η ασυνέπεια πολλών υπουργείων στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων θα προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Εμπόδιο στην υλοποίηση πολλών προαπαιτουμένων αποτελούν και οι ιδεοληψίες του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στην οποία αντιτίθενται και την οποία «τορπιλίζουν» με όλα τα διαθέσιμα μέσα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λυμαίνονται τον δημόσιο τομέα.

Περικοπές

Ενα ακόμη αγκάθι είναι οι «μεταρρυθμίσεις» στα κοινωνικά επιδόματα. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους δανειστές να περιορίσει σημαντικά τους δικαιούχους πολλών επιδομάτων ώστε να εξοικονομήσει πόρους και να τους ανακατανείμει με ακόμη πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε πολύ λιγότερους δικαιούχους. Η προσπάθεια «ανακατανομής» αναμένεται να εγείρει αντιδράσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος αλλά ακόμη και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η όποια προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων αυτών θα προσκρούσει σε αντιδράσεις ευρείας έκτασης από την ελληνική κοινωνία γενικότερα, διότι εάν τελικά ευοδωθεί, θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξαθλίωση εκατοντάδων χιλιάδων ήδη οικονομικά αδύναμων Ελλήνων πολιτών.

Στόχος των «μεταρρυθμίσεων» που έχει δεσμευτεί να προωθήσει η κυβέρνηση είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του συνολικού ύψους των δαπανών για τα κοινωνικά επιδόματα και η… καλύτερη στόχευση των επιδομάτων σε άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Στην ουσία, όμως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περικόψει σημαντικά τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, μεταξύ των οποίων και αυτά που χορηγούνται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, τα επιδόματα αναπηρίας, τις επιδοτήσεις των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς για οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ και τα επιδόματα που δίδονται σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες ζουν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της χώρας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σε τρεις άξονες

Πιο αναλυτικά, το Μνημόνιο προβλέπει «προαπαιτούμενες δράσεις» σε τρεις μεγάλους άξονες:

* Την ανάπτυξη των μηχανισμών του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τη δημιουργία ενός Οργανισμού Παροχών ο οποίος θα λειτουργεί ως ενιαία αρχή πληρωμής για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και τη συγκρότηση τριών μητρώων δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2017.

* Τη στοχευμένη μείωση ορισμένων επιδομάτων (οικογενειακών, θέρμανσης, φοροαπαλλαγών, εισόδου στην αγορά εργασίας) το 2017 και το 2018. Από τις μειώσεις αυτές πρέπει να εξοικονομηθούν 259 εκατ. ευρώ στη διετία.

* Τη θέσπιση πέντε μεταρρυθμίσεων σε αντίστοιχους τομείς επιδομάτων (οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα αναπηρίας, εκπαιδευτικά επιδόματα, επιδόματα στέγασης, μεταφορικών επιδομάτων) μέχρι τέλος του 2017 και εφαρμογή τους από το 2018. Το Μνημόνιο δεν προβλέπει συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Οι «παρεμβάσεις»

Ειδικότερα, για τις μεταρρυθμίσεις στα επιδόματα τέκνων, αναπηρίας, μεταφοράς, εκπαίδευσης, στέγασης η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει:

1 Στη θέσπιση μίας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018.

2 Στη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στον χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τον Νοέμβριο 2017. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των αποζημιώσεων σε μία λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018. Ο σχετικός νόμος θα περάσει τον Μάιο του 2018 και θα εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016. Η εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 (δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση).

3 Στον σχεδιασμό μίας μεταρρύθμισης των επιδομάτων για τις μεταφορές μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών.

4 Στην ολοκλήρωση μίας μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών επιδομάτων (στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων δαπανών) μέχρι τον Ιούνιο του 2017 (σ.σ. ήδη η προθεσμία αυτή έχει παρέλθει) προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έως τον Οκτώβριο του 2017.

5 Στη θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 (με βάση συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας).


Γιώργος Παλαιτσάκης
 Ελεύθερος Τύπος


Απόλυτη διάλυση στην υγεία : Λουκέτο και στα χειρουργεία του Νοσοκομείου Άρτας λόγω έλλειψης υλικών



Σε διακοπή των τακτικών χειρουργείων προχώρησε το νοσοκομείο Αρτας, ελλείψει υλικών, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η απόφαση του διοικητή αναφέρει : «λόγω περιορισμένων πιστώσεων, από σήμερα (σ.σ. 26/7) δεν θα προγραμματίζονται στο νοσοκομείο τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν υλικά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, παρόμοια απόφαση για διακοπή των χειρουργείων υπάρχει και σε άλλο νοσοκομείο της περιοχής, το Χατζηκώστα Ιωαννίνων.

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ.  Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την διακοπή των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Άρτας, λόγω έλλειψης πιστώσεων,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι δυσάρεστες εκπλήξεις, εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας δεν λένε να σταματήσουν στο χώρο της Υγείας. Αυτήν τη φορά θύματα της πιο ανεπαρκούς ηγεσίας που πέρασε ποτέ από το Υπουργείο Υγείας  είναι οι κάτοικοι της Ηπείρου και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού. 

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας μπαίνει τέλος  στις ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές επεμβάσεις  λόγω περιορισμένων πιστώσεων στο νοσοκομείο  τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα μείνει στην ιστορία ως η πιο αποτυχημένη Κυβέρνηση από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Γιατί τα ψέματα έχουν “κοντά ποδάρια” και η ανυπαρξία δεν καλύπτεται από φθηνά επικοινωνιακά σόου».


Διορίστηκε στον ΟΑΣΘ στέλεχος των ΑΝΕΛ που έλεγε να φυτέψουν σφαίρα στον Στουρνάρα




Ο διορισμός του Στέλιου Παππά, πατέρα του υπουργού και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παππά, στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ όπως είναι φυσικό προκάλεσε σάλο και … κάλυψε για λίγο τα υπόλοιπα ονόματα.

Ανάμεσα στα ονόματα που ανακοινώθηκαν πως θα αποτελούν το νέο ΔΣ βρίσκεται και αυτό του στελέχους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ντίμη Αργυρόπουλου. Πρόκειται για τον φωτογράφο ο οποίος είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις το 2013, όταν ως αποτυχών πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων έγραφε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook απευθυνόμενους σε επίδοξους τρομοκράτες(;) να φυτέψουν μια σφαίρα στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Βέβαια λίγο αργότερα το στέλεχος των ΑΝΕΛ δήλωσε μετανιωμένος για τη δήλωσή του: «Ήταν λάθος μου. Επιπολαιότητά μου. Ήταν ένα σχόλιο της στιγμής», είχε πει ο κ. Αργυρόπουλος.

Ο Ντίμης Αργυρόπουλος διορίστηκε ως μέλος της διοίκησης της ΑΣΥΘ «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε.», της εταιρείας που θα συσταθεί ώστε να γίνει ο νέος ΟΑΣΘ. Το κράτος θα ελέγχει –κεντρικά– το 51%, ενώ το 49% μπορεί να παραχωρηθεί σε ΟΤΑ.

Ο Ντίμης Αργυρόπουλος γεννήθηκε στην πόλη των Σερρών στις 10 Μαΐου 1948 και από το 1965 ασχολήθηκε επαγγελματικά με το φωτορεπορτάζ στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από το 1968 οι δραστηριότητες του μεταφέρονται στην Αθήνα όπου συνεχίζει το φωτορεπορτάζ για λογαριασμό του Αθηναϊκού Τύπου και των εφημερίδων της Βόρειας Ελλάδας. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτοειδησεογράφων Ελλάδας από το 1970 και μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ελλάδας) από το 1976. Απέτυχε να εκλεγεί με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.



Πηγή : eleftherostypos.gr


Στο μέλλον το Wi-Fi θα είναι μέχρι και 100 φορές πιο γρήγορο!



Με ταχύτητες που σήμερα είναι αδιανόητες, δηλαδή έως και 100 φορές πιο γρήγορα, θα «τρέχει» στο μέλλον το ασύρματο ίντερνετ. Για πρώτη φορά Αμερικανοί και Γάλλοι μηχανικοί πέτυχαν τη μεταφορά δεδομένων μέσω πολυπλέκτη κυμάτων terahertz, τα οποία είναι μια ακτινοβολία υψηλής συχνότητας (1 THz ισοδυναμεί με 1.000 GHz).

Η πολυπλεξία (multiplexing) είναι η ικανότητα να αποστέλλονται πολλαπλά σήματα μέσω ενός μοναδικού καναλιού, και συνιστά βασικό συστατικό κάθε συστήματος επικοινωνίας φωνής ή δεδομένων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάινελ Μίτλμαν της Σχολής Μηχανικών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπράουν, κατάφεραν να μεταδώσουν σε πραγματικό χρόνο δύο υψηλής ανάλυσης βίντεο μέσω ενός πολυπλέκτη terahertz στις συχνότητες των 264,7 GHz και των 322,5 GHz.

Έτσι για πρώτη φορά κατέστη εφικτό να παντρευτούν οι πολυπλέκτες και τα terahertz, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επόμενη γενιά ευρυζωνικών ασύρματων δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας. Η ταχύτητα μετάδοσης ήταν περίπου 50 gigabits ανά δευτερόλεπτο, γύρω στις 100 φορές πιο γρήγορη από τα σημερινά ταχύτερα ασύρματα δίκτυα που έχουν ταχύτητες έως 500 megabytes το δευτερόλεπτο.

Τα υπάρχοντα δίκτυα χρησιμοποιούν μικροκύματα για την ασύρματη μετάδοση των σημάτων. Καθώς, όμως, μεγαλώνει συνεχώς η ζήτηση για την ταχύτερη μετάδοση ολοένα και περισσότερων δεδομένων, τα δίκτυα μικροκυμάτων φθάνουν πια στα όριά τους. Αντίθετα, τα κύματα terahertz έχουν υψηλότερες συχνότητες και συνεπώς μεγαλύτερη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων.

Οι επιστήμονες μόλις ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τις συχνότητες των terahertz, και το συγκεκριμένο επιτυχημένο πείραμα θεωρείται ότι είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη ενός συστήματος πολυπλεξίας-αποπολυπλεξίας (mux/demux), το οποίο θα επιτρέπει σε ένα καλώδιο να μεταφέρει πολλαπλά τηλεοπτικά κανάλια, ή σε εκατοντάδες χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στα THz.



Πηγή 


«Άτυπες» οδηγίες να μην γίνονται κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ



«Άτυπες» οδηγίες έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στα δικαστικά τμήματα των εφοριών να μην ενεργοποιούν τις κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ σε καμία περίπτωση, είτε βρίσκονται στα χέρια και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, είτε στα χέρια τρίτων.

Οι οδηγίες δόθηκαν παρότι αυτά προβλέπονται και ισχύουν με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιούνιο, 3.805.423 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και για 1.608.263 φορολογούμενους από το σύνολο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ για 951.114 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία από τη Φορολογική Διοίκηση.

1. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος;
Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και είναι: α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, β) κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

2. Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου;
Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου, ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης, ή εάν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.

3. Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
Όχι.

4. Πότε υποχρεούται ο προϊστάμενος της εφορίας να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού;
Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά από την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα, το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω. Οι ως άνω προθεσμίες δεν τηρούνται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου της εφορίας.

5. Η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού μετά από την πάροδο των νόμιμων προθεσμιών επιφέρει ακυρότητα αυτού;
Όχι.

6. Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού;
Με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.

7. Πότε μεταβιβάζεται η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου στον υπερθεματιστή;
Μετά από την μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Έως τότε η κυριότητα παραμένει στον κύριο του ακινήτου.

8. Υποβάλλεται αίτηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και από ποιόν;
Ναι, υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής, προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ, προερχομένων από κάθε αιτία στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών.

9. Πότε αναστέλλεται η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής;
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτής, έως την εξόφληση της οφειλής για την οποία εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση.

10.  Μπορεί να κριθεί ατιμώρητη από την αρμόδια εισαγγελική αρχή η πράξη της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο;
Ναι, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

11.  Μετά από την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο, κατάσχεσης σε περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για άλλες οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο περιουσιακό στοιχείο;
Ναι.

12.  Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;
Ναι, μετά από την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά από την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.

13. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κλπ) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ, καθώς και των άρθρων 53 και 57 του ν. 4174/2013. Αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί έως και 6/4/2014 (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των 500 ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.

14. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και έως του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

15. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;
Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες έως του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

16. Είναι δυνατή η άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων;
Ναι, εφόσον: 1. Εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο στα χέρια τρίτου.
2. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, το οποίο τηρείται και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) έχει εξοφληθεί ποσοστό 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014,
δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης του ν. 4305/2014 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.
3. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015 «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν. 4321/2015,
β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως αναφέρονται στα σχετικά κεφάλαια της αριθ. ΠΟΛ.1080/2015 (Β'628, ΑΔΑ: Β5Ν0Η-ΖΥΠ) απόφασης του υπουργού Οικονομικών «Ειδικά θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση του ν. 4321/2015 (Α' 32)»,
δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4321/2015 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί. Λοιπές επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για τις οποίες δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, δεν αίρονται.



Πηγή : naftemporiki.gr


Ν.Δ: Η περίπτωση του κ. Στέλιου Παππά δεν παραβιάζει μόνο κατάφωρα κάθε έννοια πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας. Καταστρατηγεί και κάθε έννοια αξιοκρατίας




Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2012, με το άρθρο 6 του Ν. 4079/2012, θεσμοθέτησε ως κώλυμα τη συγγένεια α’ και β’ βαθμού για το διορισμό μετακλητών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων και συνεργατών στα πολιτικά γραφεία των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών. 

Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί τότε ότι μια επόμενη Κυβέρνηση το βαθμό συγγένειας θα τον καθιέρωνε ως απαραίτητο προσόν διορισμού για τις διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δημοσίου, των Οργανισμών και των Ανώνυμων Εταιριών δημοσίου συμφέροντος.

Η περίπτωση του κ. Στέλιου Παππά δεν παραβιάζει μόνο κατάφωρα κάθε έννοια πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας. Καταστρατηγεί και κάθε έννοια αξιοκρατίας και απογοητεύει όλα τα νέα παιδιά, που προσπαθούν, με κόπο και θυσίες, να αποκτήσουν πρόσθετα προσόντα. 

Προφανώς η επιλογή αυτή είναι η απάντηση της Κυβέρνησης στην ανάγκη για αποκομματικοποίηση του Κράτους. 

Το μόνο που απομένει είναι να συμπεριλάβουν και επίσημα την κομματική ιδιότητα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και την συγγένεια με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ως απαραίτητο προσόν για κάθε διορισμό.

 Η αξιολόγηση μπορεί να περιμένει…».   


Όταν οι διεφθαρμένοι του ΠΑΣΟΚ κάνουν κάλεσμα στους πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί τσιμπάνε



Μόνο ένα διεφθαρμένο κόμμα τσιμπάει σε κάλεσμα των παλιών διεφθαρμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Όταν το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ κάνει κάλεσμα στους πρώην συντρόφους του ΠΑΣΟΚ και νυν μέλη του διεφθαρμένου ΣΥΡΙΖΑ είναι δυνατόν να μην τσιμπήσουν.

Ένας από τους πρώτους που τσίμπησαν με το άθρο του Κώστα Λαλιώτη, είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νύν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής λέγοντας «Όσοι πιστεύουν ότι αυτά που είπε με το άρθρο του ο Κώστας Λαλιώτης δεν τους αφορούν πλανώνται πλάνην οικτράν».

Και έχει δίκιο ο κ. Κουρουμπλής, όταν η προκλητικότητα και η διαφθορά του ΣΥΡΙΖΑ κοντεύει να ξεπεράσει την διαφθορά του ΠΑΣΟΚ, άρα σίγουρα τους αφορά το κάλεσμα Λαλιώτη.

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει να κάνουν όλοι οι διεφθαρμένοι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, απευθύνοντας κάλεσμα συνεργασίας στη Χαριλάου Τρικούπη.

Και χωρίς να ντρέπεται ο κ. Κουρουμπλής λες και οι Έλληνες δεν έχουν μνήμη, αναφερόμενος, στην παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη,έκανε λόγο για ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν μπορεί η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνει δεκανίκι της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Η μόνη επιλογή της πρέπει να είναι ένα μεγάλο ριζοσπαστικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ». 


Καλά που εμφανίστηκε και ο μπάρμπα Φλαμπουράρης να "σώσει" τον προκλητικό διορισμό του Στέλιο Παππά




Εντάξει αφού πήρε θέση και ο Φλαμπουράρης μπήκαν τα πράγματα στην θέση τους, όλα καλά με τον προκλητικό διορισμό του Στέλιου Παππά στον ΟΑΣΘ.

Ο μπάρμπα Αλέκος, σχολιάζοντας τον προκλητικό διορισμό του Στέλιου Παππά ως επικεφαλής στην διοίκηση του ΟΑΣΘ, είπε «η επιλογή του Στέλιου Παππά για τη διοίκηση του ΟΑΣΘ είναι αμιγώς πολιτική. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία ούτως ώστε να τοποθετηθεί σε μια τέτοια θέση».

Συνέχισε το εγκώμιο του κ. Παππά λέγοντας «έχοντας ασκήσει το επάγγελμα του οικονομολόγου για περισσότερα από 30 χρόνια και έχοντας διατελέσει κατά το παρελθόν πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια επιλογή μάχης, ενός αγωνιστή της Αριστεράς που για πάνω από 55 χρόνια βρίσκεται αδιαλείπτως στα κινήματα και παλεύει για μια καλύτερη κοινωνία».

Ο κ. Φλαμπουράρης τελειώνοντας είπε «ένας τέτοιος άνθρωπος χρειάζεται να μπει στην "φωλιά" των φαύλων. Είναι προφανές ότι οι επιθέσεις που ήδη δέχεται, οφείλονται στο γεγονός ότι αρχίσει να… χαλάει σε κάποιους τη σούπα. Ο Στέλιος Παππάς έχει σταθεί όρθιος στους αγώνες, στις εξορίες και στη ζωή. Προφανώς και δεν θα τον πτοήσουν τώρα οι αήθεις επιθέσεις».