Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Η ΟΝΝΕΔ για την κατάληψη του Πολυτεχνείου από αντιεξουσιαστές





Δελτίο Τύπου για την κατάληψη του Πολυτεχνείου

«Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου βρίσκεται στον αέρα». Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η ΟΝΝΕΔ συμφωνεί μέχρι κεραίας μαζί της.

Καθώς, ωστόσο, θεωρούμε αδιανόητο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα να συνεχίζεται η κατάληψη του Πολυτεχνείου όχι μόνον από εγχώριους αλλά και από εισαγόμενους από το εξωτερικό μπαχαλάκηδες ζητάμε από την κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο: να επαναφέρει σήμερα κιόλας την τάξη στο ΕΜΠ και να διεξαχθούν κανονικά οι αυριανές εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Για να το πούμε και στη γλώσσα των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, την πολιτική ευθύνη της εντολής στην αστυνομία για την άμεση εκκένωση του Πολυτεχνείου την έχουν οι ίδιοι και όχι βέβαια οι φοιτητές ακόμη και αν είναι “ρωμαλαίοι”. Σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει την αίσθηση ότι προσβλέπει ακόμη και σε επεισόδια για ματαιωθούν οι εορτασμοί, καθώς, όπως και να το κάνουμε, ένα μήνα μετά τις φιλοφρονήσεις Τσίπρα σε Τραμπ, μια πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία, θα έχει και ένα στοιχείο σουρεαλισμού.

Κατά τα λοιπά εξυπακούεται ότι αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη διαμάχη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις διάφορες φράξιες αριστεριστών. Ας λύσουν τις διαφορές τους μόνοι τους. Αλλωστε αυτές ουδόλως αφορούν τους πολίτες, πόσο μάλλον τους φοιτητές.


Η τραγωδία στην Μάνδρα μόνο ηλίθιους δεν αγγίζει Καρανίκας : «Προχωράμε»


Προκλητικό και βλάκα μπορείς εύκολα να τον χαρακτηρίσεις και δικαίως τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα.

15 νεκροί από την τραγωδία στην Αττική, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ακύρωσε την σημερινή συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα και ο προκλητικός Καρανίκας σαν να μην έχει συμβεί τίποτα ανεβάζει αναρτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, σχολιάζοντας «Προχωράμε!».

Φυσικά και δεν εκπλήσσει κανένα η βλακεία του Καρανίκα μας έχει συνηθίσει, αλλά είναι απορίας άξιο η ανοχή που δείχνει σε ότι κάνει και ότι λέει το Μαξίμου, αλλά μάλλον όλοι εκεί μέσα τέτοιο φτωχό και ανάλγητο μυαλό έχουν.




Ν.Δ. Η υπονόμευση της χώρας, τα ψέματα και το θράσος έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, μετά την νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το σκάνδαλο Καμμένου και την κατηφόρα της χώρας:

«Η κυρία Ξαφά δεν είναι σύμβουλος ή συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως ο κ. Καμμένος είναι συναρχηγός του κ. Τσίπρα. Θα δώσει επιτέλους εξηγήσεις ο κ. Τσίπρας για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου ή θα συνεχίζει να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση διακινώντας ανοησίες;».  

Πλήρης ανακοίνωση

«Το Μέγαρο Μαξίμου μέσα στην απελπισία του καταφεύγει καθημερινά πλέον σε συκοφαντίες και ψέματα. Η τελευταία ανακοίνωσή του πρωθυπουργού για την κυρία Ξαφά στερείται κάθε σοβαρότητας.

Η κυρία Ξαφά δεν είναι σύμβουλος ή συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως ο κ. Καμμένος είναι συναρχηγός του κ. Τσίπρα. Θα δώσει εξηγήσεις ο κ. Τσίπρας για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου ή θα συνεχίζει να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση διακινώντας ανοησίες; 

Ως προς την ουσία τώρα: Εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα που πολεμούσε και πολεμά κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί με κάθε ευκαιρία επενδυτές στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα που η ανερμάτιστη Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να τις διώξει.

Οι πολίτες θυμούνται καλά ότι ο κ. Τσίπρας, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, υπονόμευε κάθε επένδυση και καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ που δήθεν θα καταργούσε και τους φόρους τους επειδή τάχα θα έφερνε σεισάχθεια.

Η υπονόμευση της χώρας, τα ψέματα και το θράσος έχουν από καιρό ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας». 




Εισαγωγή μολυσμένων αυγών με εντομοκτόνο στην Ελλάδα



Την εισαγωγή μιας παρτίδας νωπών αβγών μολυσμένων με το εντομοκτόνο Fipronil στη χώρα μας επιβεβαιώνει στον «Ε.Τ.» ο ΕΦΕΤ. Πρόκειται για εισαγόμενα αβγά από την Ιταλία, τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προορίζονταν για βιομηχανική επεξεργασία.

«Στο τέλος Οκτωβρίου εντοπίσαμε μετά από ελέγχους μια παρτίδα αβγών μολυσμένων με Fipronil, την οποία καταστρέψαμε αμέσως και παράλληλα, μέσω του συστήματος ταχείας ενημέρωσης που διαθέτουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενημερώσαμε τις ιταλικές αρχές. Δεν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά μολυσμένο αβγό», σημείωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Ιωάννης Τσιάλτας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ιδιαίτερα μετά τα «κρούσματα» που σημειώθηκαν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ο φορέας πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το σύστημα αυτοελέγχου των επιχειρήσεων, με το οποίο τόσο οι εγχώριες όσο και οι ξένες εταιρίες ενημερώνουν τον ΕΦΕΤ για τα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνουν στα προϊόντα τους.

Ερωτηθείς ο κ. Τσιάλτας σχετικά με τους λόγους που ο Φορέας δεν δημοσιοποίησε την εισαγωγή μολυσμένων αβγών στην Ελλάδα, τόνισε ότι ο ρόλος του ΕΦΕΤ δεν είναι να κινδυνολογεί και να αναστατώνει τους καταναλωτές, από τη στιγμή που στην αγορά δεν έχουν κυκλοφορήσει μολυσμένα αβγά.

Από την πλευρά τους, οι Ελληνες αβγοπαραγωγοί αναφέρουν ότι ουδέποτε εντοπίστηκε στη χώρα μας μολυσμένο αβγό. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά μολυσμένο νωπό αβγό. Εμείς η μόνη περίπτωση που γνωρίζουμε ότι πιθανώς να έχει μολυνθεί με εντομοκτόνο Fipronil είναι επεξεργασμένο αβγό, σε μορφή σκόνης ή πολτού, που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για την παρασκευή άλλων προϊόντων. Αλλά και πάλι είναι τόσο μεγάλη η αραίωση που δεν μπορεί να ανιχνευτεί», δήλωσε στον «Ε.Τ.» μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας, κ. Νίκος Βαζαίος.

«Δεν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά μολυσμένο αβγό», επισήμανε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας

 Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Τσιάλτας σημειώνοντας ότι το καλοκαίρι οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί από τη Γαλλία ότι σε ένα επεξεργασμένο προϊόν αβγού (σκόνη ή ασπράδι) που εισήχθη στη χώρα μας εντοπίστηκε Fipronil, ωστόσο η ποσότητα ήταν αμελητέα και η αραίωση τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε να ανιχνευθεί. Και το προϊόν όπως ήταν φυσικό ανακλήθηκε από την αγορά.

Σημειώνεται ότι την εισαγωγή παρτίδων με μολυσμένα αβγά από τη Βουλγαρία και την Ιταλία στις 8 Νοεμβρίου κατήγγειλε με ερώτησή του στη Βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., κ. Γιώργος Στύλιος.

Στην ερώτησή του ο κ. Στύλος ανέφερε ότι «καμία ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και προστασίας του καταναλωτή, παρά το νέο κρούσμα εισαγωγής στη χώρα μας μολυσμένων αβγών με το εντομοκτόνο Fipronil».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο δίκτυο RASFF (Rapid Alert Systemfor Foodand Feed), το οποίο είναι το επίσημο δίκτυο της Ε.Ε. για τις ειδοποιήσεις ανάκλησης που διατίθενται από τις αρχές ασφάλειας των τροφίμων και τους υπεύθυνους επιχειρήσεων, καταχωρίσθηκε η εισαγωγή μολυσμένων με Fipronil αβγών από την Ιταλία στις 08-11-2017. Ωστόσο, ο ΕΦΕΤ αρνείται ότι υπήρξε νέο κρούσμα στις 8 Νοεμβρίου υποστηρίζοντας ότι η μοναδική παρτίδα μολυσμένων αβγών εισήχθη από την Ιταλία στα τέλη Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. καταγγέλλει ότι ο ΕΦΕΤ «για μια ακόμη φορά δεν έδωσε κανένα στοιχείο στη δημοσιότητα, ενώ κανένας μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των καταναλωτών δεν ενεργοποιήθηκε». Ο κ. Στύλιος κατέληξε ρωτώντας αν έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί ελέγχου και προστασίας του καταναλωτή και ποιοι είναι αυτοί και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει το ΥπΑΑΤ στους Ελληνες ότι δεν υπάρχουν μολυσμένα αβγά ή προϊόντα αβγών που να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.



ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Ελεύθερος Τύπος


Στο νοσοκομείο ο serial killer Τσαρλς Μάνσον




Ο αμερικανός κατά συρροή δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον, που δολοφόνησε μεταξύ άλλων την ηθοποιό Σάρον Τέιτ το 1969, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται, μετέδωσαν σήμερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ο 83χρονος Μάνσον νοσηλεύεται στο Μπέικερσφιλντ, ένα νοσοκομείο της Καλιφόρνιας. Όπως δήλωσε πηγή που επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος TMZ, ο δολοφόνος διακομίστηκε πριν τρεις ημέρες εκτάκτως στο νοσοκομείο συνοδευόμενος από πέντε αστυνομικούς.

Από την πλευρά της εκπρόσωπος της υπηρεσίας σωφρονισμού και αναμόρφωσης της Καλιφόρνιας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, επικαλούμενη το ιατρικό απόρρητο.

Σύμφωνα με το TMZ, ο Μάσνον είχε νοσηλευτεί και τον Ιανουάριο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εξαιτίας μιας εσωτερικής αιμορραγίας, όμως η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε πολύ εύθραυστη και τον έστειλαν πίσω στη φυλακή.

Ο Μάνσον, ένας από τους πιο διαβόητους δολοφόνους στις ΗΠΑ, βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια.

Τη δεκαετία του 1960 ο Μάνσον, πρώην κατάδικος, συγκέντρωσε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες μια ομάδα ανθρώπων και σχημάτισε την οργάνωση «Οικογένεια Μάνσον», τα μέλη της οποίας έτρεφαν απόλυτη λατρεία προς το πρόσωπό του. Το καλοκαίρι του 1969 ζήτησε από τις νεαρότερες ακολούθους του να δολοφονήσουν επτά ανθρώπους, στο πλαίσιο του σχεδίου του, σύμφωνα με την εισαγγελία, να προκαλέσει φυλετικές συγκρούσεις.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και η Σάρον Τέιτ, η σύζυγος του κινηματογραφιστή Ρόμαν Πολάνσκι που ήταν έγκυος οκτώ μηνών. Δέχθηκε 16 μαχαιριές από τα μέλη της οργάνωσης του Μάνσον.

Το 1971 καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τέσσερα μέλη της οργάνωσής του. Αργότερα οι ποινές τους μετατράπηκαν σε ισόβια.



Πηγή : in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Στις 29 Νοεμβρίου οι πρώτοι 8 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί



Η αυλαία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει με τους πρώτους οκτώ πλειστηριασμούς που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικολάου Τόσκα με μέλη του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου, αλλά και εφεξής, να υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο κ. Κοντονής δεσμεύθηκε για τη νομοθετική ρύθμιση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και τα οποία απαιτούν τροποποίηση του ποινικού κώδικα. Συγκεκριμένα θα θεσμοθετηθεί:

• Η αυτεπάγγελτη δίωξη –και όχι η δίωξη κατ’ έγκληση όπως ισχύει σήμερα– όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλής ή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

• Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Οι συμβολαιογράφοι θα κληθούν στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου να επανεξετάσουν το θέμα της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς, με βάση τα νέα δεδομένα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την προστασία τoυς. Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση, σημειώνεται επίσης ότι συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συμβολαιογραφικού συλλόγου και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα υποβάλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας θα συζητηθούν θέματα όπως η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εγκαινιαστεί στις 29 Νοεμβρίου θα λειτουργεί παράλληλα με τη δυνατότητα για φυσικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να γίνονται κάθε Τετάρτη, όπως συμβαίνει και σήμερα. Μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη θα γίνονται άλλωστε και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – αντί για τρεις φορές την εβδομάδα, που προβλέπει ο σχετικός νόμος, προκειμένου το πρώτο διάστημα να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της διαδικασίας που θα είναι άλλωστε υπό την επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στόχος είναι πάντως σταδιακά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να διευρύνονται και, μέχρι τον Μάιο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί να εγγραφούν στην ηλεκτρονική διαδικασία και να δημιουργηθεί σχετικό πρόγραμμα πλειστηριασμών από τους επισπεύδοντες σε συνεργασία με τους δικαστικούς επιμελητές.



ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
Καθημερινή


Κι όμως η Δούρου έλεγε το 2014 ότι χρειάζεται 6 μήνες για τα αντιπλημμυρικά!


Δείτε τι δήλωνε η περιφερειάρχης το 2014! - Η εξέλιξη της τραγωδίας έδειξε ότι ουσιαστικά υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός της κρατικής μηχανής!

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 15 νεκρούς στη Δυτική Αττική, τους 21 τραυματίες και την καταστροφή χιλιάδων περιουσιών μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Ωστόσο τα τεράστια ερωτηματικά για τα λάθη που άφησαν τις πληγείσες περιοχές ανοχύρωτες, για την καθυστερημένη και ελλιπή παρουσία του κρατικού μηχανισμού και τις πολιτικές ευθύνες που τυχόν υπάρχουν, γίνονται αδυσώπητα.

Η εξέλιξη της τραγωδίας έδειξε ότι ουσιαστικά υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός της κρατικής μηχανής. Η προετοιμασία ήταν τουλάχιστον ανύπαρκτη, παρότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν προαναγγελθεί, η δε προβληματική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής με τα μπαζωμένα ρέματα και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, γνωστή σε όλους.

Και όλα αυτά ενώ η κυρία Δούρου επιχείρησε να αποσείσει τις όποιες ευθύνες της περιφέρειας Αττικής και ζήτησε να… αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους και τις καταστροφές! Ανακοίνωσε δε ότι υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν», όπως δήλωσε. 

Κι όμως η κ. Δούρου τον Απρίλιο του 2014 έλεγε ότι της αρκούν 6 μήνες για έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό! Προκειμένου να επιτεθεί στον τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό έλεγε: «Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η Παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές». Ευλογα προκύπτει το ερώτημα: Αφού χρειάζονταν μόνο έξι μήνες, τι πήγε λάθος τρία χρόνια μετά. Τότε η κ. Δούρου ένιωθε θυμό για τη χαμένη ζωή. Σήμερα θρηνούμε 16...

Δείτε τι δήλωνε η Δούρου στην Κοκκινιά το 2014 


Κι όμως χθες, επί ώρες, κατά την έναρξη του δράματος, η πολιτεία έδινε την εντύπωση του θεατή, η δε περιφέρεια και η κυβέρνηση παντελώς απούσες από το κάδρο, με τους πολίτες να δίνουν μόνοι τους τη μάχη της επιβίωσης.

Στην πραγματικότητα ήταν μία προαναγγελθείσα τραγωδία, με την Πολιτεία να μην αναλαμβάνει έγκαιρα δράση, παρότι όλοι ήξεραν το πρόβλημα, που αργά ή γρήγορα θα εκδηλωνόταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι της επιστημονικής κοινότητας, που είχαν επίγνωση της κατάστασης, όπως ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, δήλωσε ότι το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση τις προηγούμενες καταστροφές! Σημείωσε δε ότι «εάν θέλουμε κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε και να κάνουμε κάτι σωστό πρέπει η περιφέρεια σε συνεργασία με την γραμματεία πολιτικής προστασίας και τους άλλους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται να κάνουν μια μελέτη η οποία ταυτόχρονα θα προτείνει και τα έργα».

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν εκ των υστέρων, αμήχανη και απλώς παρηγορητική. Μόνο αφού η κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη και αφού είχαμε θρηνήσει θύματα, το Μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε σύσκεψη και εμφανίστηκαν οι υπουργοί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρα από την κήρυξη της ημέρας εθνικού πένθους και τα συλλυπητήρια, ανακοίνωσε μέτρα για την επομένη της τραγωδίας, που απλώς προσπαθούν να κλείσουν κάποιες πληγές.

Η κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Δημήτρης Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατέληξε στο καινοφανές συμπέρασμα ότι… «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»!!! 

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κινητοποιήθηκε με παρεμβάσεις της, αλλά τήρησε χαμηλούς τόνους, έναντι της κυβέρνησης, τις πρώτες ώρες της τραγωδίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στον τόπο του δράματος και ενημερωνόταν συνέχεια. Δήλωσε δε ότι «αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία. Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη».

Στην κεντροαριστερά αποφάσισαν να αναβάλουν το ντιμπέιτ των υποψηφίων αρχηγών, σε ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο twitter ότι «το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους» και έδωσε συγχαρητήρια «στην Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία που παλεύουν να σώσουν ότι σώζεται».


Πηγή : protothema.gr


Συνεχίζεται η ανοχή του κράτους στην κατάληψη των αντιεξουσιαστών που προμηθεύονται πολεμοφόδια για συγκρούσεις



Σε «οχυρό» μάχης έχει μετατραπεί ο περιβάλλοντας χώρος της αίθουσας Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και όλα αυτά υπό την ανοχή του υπουργείου δημόσιας τάξης που δεν έχει επέμβει ακόμα, παρά την εικόνα που παρουσίασε η πρυτανεία.

Αυτή είναι η διαπίστωση αρμόδιων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, που εντόπισαν τις κινήσεις αποκλεισμού, στις οποίες προχώρησαν νεαροί Έλληνες και αλλοδαποί καταληψίες, τοποθετώντας περιμετρικά του κτιρίου οδοφράγματα με καρέκλες, θρανία και πόρτες έτοιμοι για μάχη!

Από την πλευρά τους οργανωμένοι φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι σπουδαστές ζητούν την αποχώρηση των αντιεξουσιαστών υποστηρίζοντας ότι με την κατάληψη «ενισχύεται το σχέδιο για διάλυση του τριήμερου εορτασμού του πολυτεχνείου». Αρκετοί φοιτητές μάλιστα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου, ζητώντας να αποχωρήσουν οι καταληψίες. 

Με ανακοίνωσή τους φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, τονίζουν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια της επίθεσης που διεξάγει ενάντια στη νεολαία και τον αγωνιζόμενο λαό, προσπαθεί τώρα με τις δυνάμεις καταστολής να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. 

Αντικειμενικά η κατάληψη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα και να αφήσουν τους ΦΣ να μεταφέρουν τις καταλήψεις τους στο χώρο του Πολυτεχνείου και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ζητούν ακόμη την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ που βρίσκονται έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου τονίζοντας ότι «η διεξαγωγή του τριημέρου εορτασμού του Πολυτεχνείου ήταν και θα είναι στα χέρια του μαζικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας και του αγωνιζόμενου λαού».


Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο



Περίπου 4.900 άνθρωποι έφτασαν παράτυπα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, 25% λιγότεροι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων Frontex, τα οποία επαναβεβαιώνουν τη σταδιακή στροφή των ροών προς το δυτικό τμήμα της Μεσογείου.

Συνολικά το πρώτο 10μηνο του έτους οι αφίξεις στη χώρα μας ανήλθαν σε 31.500, αριθμός που συνιστά πτώση 82% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δικαιούνται άσυλο.

Η μείωση των αφίξεων στη χώρα μας αντανακλά ευρύτερη τάση πτώσης σε όλη την Ευρώπη, όπου την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου καταγράφηκαν περίπου 173.000 αφιχθέντες, 63% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Οι μεγαλύτερες ροές παρατηρούνται σταθερά στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, προς την Ιταλία, η οποία έχει υποδεχτεί περίπου 112.000 ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν τα δύο-τρίτα του συνόλου.

Ωστόσο ακόμα και στην Ιταλία ο όγκος των αφίξεων έχει πέσει κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο 10μηνο του 2016.

Αντίθετα, τα στοιχεία της Frontex επιβεβαιώνουν εκ νέου τη σταδιακή μετατόπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων προς τη Δυτική Μεσόγειο, και ειδικά στην εύκολη διαδρομή Μαρόκο - Ισπανία.

Ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου ανήλθε σε περίπου 3.300, υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Για ολόκληρο το 10μηνο, οι αφίξεις στην Ισπανία έφτασαν τις 15.500, και πάλι υπερδιπλάσιες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016.



Πηγή: skai.gr


Για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια δεν πραγματοποιείται ο εορτασμός του Πολυτεχνείου λόγω κατάληψης



Για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια δεν πραγματοποιείται ο εορτασμός του Πολυτεχνείου. Οι πύλες παραμένουν κλειστές, αφού από τα ξημερώματα της Τετάρτης, νεαροί κουκουλοφόροι έχουν καταλάβει τον χώρο.

Οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, έπειτα από τριήμερο φεστιβάλ με την ονομασία «ΕΞΕΓΕΡΣΗ». Είναι η ίδια λέξη που χρησιμοποιούν και στο κείμενο που ανήρτησαν σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλώντας σε σύγκρουση με την αστυνομία και ζητώντας φαγητό, τσιγάρα και πολεμοφόδια.

Μάλιστα, οι καταληψίες, με φυλλάδια που μοίρασαν το πρωί της Τετάρτης στην πύλη του Πολυτεχνείου, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον Νίκο Μαζιώτη και την Πόλα Ρούπα.

Το βράδυ της Τετάρτης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησε πορεία μπροστά από το Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων, με πανό στα χέρια και συνθήματα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αναρτώνται εντός των ημερών τα τέλη κυκλοφορίας – Μικρές αλλαγές – Ποιοι ωφελούνται



Θέμα ημερών είναι η ανάρτηση στο Taxis, των τελών κυκλοφορίας για το 2018. Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να τα πληρώσουν έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο έως την Δευτέρα θα έχουν οριστικοποιηθεί, οι περιορισμένες αλλαγές, και εν συνεχεία θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών από την αρχή της χρονιάς, αλλά και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ότι αυτά θα αλλάξουν και θα δοθούν κίνητρα, ώστε οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους παλαιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και έχουν καταθέσει τις πινακίδες να τις πάρουν πίσω, μέσω μειωμένων τελών που θα επιβάλουν, εντούτοις αποδείχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά … άνθρακες ο θησαυρός.

Οι αλλαγές θα είναι από μηδενικές έως ελάχιστες, κάτι που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα πληρώσει τα ίδια τέλη που πλήρωνε τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει νέο κύμα ιδιοκτητών που θα σπεύσουν στις εφορίες να καταθέσουν πινακίδες πριν το τέλος του έτους, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή των τελών.

Οι οριακές αλλαγές που εξετάζονται αφορούν τους πολύτεκνους και πιθανόν να υπάρξει μείωση της τάξης του 10-20% αλλά κάτω από αυστηρά κριτήρια (τέσσερα παιδιά, κινητήρας οχήματος πάνω από 1.929 κ.εκ., εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, κ.ά.) και αναμένεται να ωφεληθούν μόλις 2.000 ιδιοκτήτες.

Επίσης μία δεύτερη αλλαγή που εξετάζεται, αφορά περί τους 50.000 ιδιοκτήτες, των οποίων το ΙΧ έχει πρώτη Άδεια Κυκλοφορίας το 2016. Θα πρέπει τα τέλη κυκλοφοράς να είναι αντίστοιχα με αυτά που ήταν πέρυσι για όσα ΙΧ είχαν πρώτη άδεια το 2005, αφού θα συμπληρώνονται 12 χρόνια κυκλοφορίας τους οχήματος,. Από την συγκεκριμένη αλλαγή θα ωφεληθούν περίπου 50.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.

Ωστόσο τα ανωτέρω τελούν υπό την έγκριση της τρόικας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα όχημα με κινητήρα 1,4 λίτρου μοντέλο του 2006 με το ισχύον σύστημα ο κάτοχός του θα πρέπει να πληρώσει 255 ευρώ ενώ αν περάσει στην κατηγορία με τα παλιότερα θα πληρώσει 240 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει 15 ευρώ.

Για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα 1,8 λίτρου και 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2006 τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017 ανέρχονταν σε 300 ευρώ ενώ αν μειωθούν λόγω παλαιότητας θα πληρώσει 280 ευρώ.

Στα οχήματα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. έως και 2.357 κ.εκ. τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2006 ενδεχομένως να μειωθούν από τα 690 στα 630 ευρώ. Δηλαδή οι κάτοχοί τους θα γλιτώσουν 60 ευρώ.

Στα οχήματα με κινητήρες από 2.358 κ.εκ. έως 3 λίτρα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 είναι πιθανό να μειωθούν σε 840 από 920 ευρώ. Δηλαδή 80 ευρώ λιγότερα.

Στα ΙΧ με κινητήρες από 3 έως 4 λίτρα τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι πιθανό να μειωθούν κατά 100 ευρώ και από 1.150 ευρώ οι κάτοχοι των οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας 2006 να πληρώσουν 1.050 ευρώ.

Τέλος οι ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρες από 4 λίτρα και άνω με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2006 είναι πιθανό να πληρώσουν 1.260 αντί 1.380 ευρώ και να γλιτώσουν 120 ευρώ.

Η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, μέσω τραπεζών ή μέσω e-banking καθώς σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα των Τελών Κυκλοφορίας διπλασιάζεται για όσους δεν τα εξοφλήσουν μέχρι τέλος του έτους.

Τέλος όπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και εφέτος αναμένεται ένα πλήθος από ιδιοκτήτες, επιλέξουν την πληρωμή των τελών μέσω καρτών, που εξασφαλίζουν έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΠΑΠΑΔΗΣ
Πηγή : newsit.gr


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες στην τραγωδία της Μάνδρας



Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα μετέβη το απόγευμα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για την ανείπωτη τραγωδία στην Δυτική Αττική. Τον υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου, ενώ στη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Στρατού, όπως και επτά βουλευτές της ΝΔ (Γ. Βλάχος, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γεωργία Μαρτίνου, Θαν. Μπούρας, Β. Οικονόμου και Μ. Χαρακόπουλος) οι οποίοι είχαν ήδη μεταβεί από πρωί στα σημεία που επλήγησαν περισσότερο.


O κ. Μητσοτάκης ρώτησε αρχικώς τους εκπροσώπους των φορέων αν γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι αγνοούνται. Ο Γ.Γ της Πολιτικής Προστασίας τον ενημέρωσε ότι υπάρχουν μεν κάποιοι πολίτες που αναζητούνται, αλλά του επισήμανε ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρός - «κάτω από πέντε», είπε - όπως και ότι οι πληροφορίες σχετικά με τους εν λόγω πολίτες είναι συγκεχυμένες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να μάθει ποιες ενέργειες έχουν γίνει από το πρωί, όπως και τι μέτρα έχουν ληφθεί για τις επόμενες ώρες. «Λόγω του τεράστιου όγκου των φερτών υλικών που παρέσυραν οι χείμαρροι στους δρόμους, δυστυχώς παραμένει ακόμη και τώρα πολύ δύσκολη η πρόσβαση σε κάποιες γειτονιές και δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για το πόσα σπίτια, επιχειρήσεις και εργοστάσια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή και καταστραφεί» ανέφερε ο κ. Καπάκης ο οποίος επιφυλάχθηκε η καταγραφή να γίνει το πρωί. Ενημέρωσε ακόμη τον κ. Μητσοτάκη ότι οι Δήμοι της περιοχής έχουν αναλάβει την ευθύνη να στεγάσουν προσωρινά τους πολίτες των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές, όπως και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αποκατασταθεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στην Μάνδρα.



«Εξυπακούεται ότι δεν ήρθα εδώ για να καταλογίσω ευθύνες, αλλά για να έχω μια πλήρη εικόνα γι αυτήν την ανείπωτη τραγωδία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε πληροφόρηση και για τα δύο βασικά αντιπλημμυρικά έργα στη Νέα Πέραμο και την Μάντρα. «Δυστυχώς έχουν κολλήσει λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας» απάντησαν οι εκπρόσωποι των φορέων, ενώ σε ερώτηση του Προέδρου της ΝΔ για τη σύσκεψη που είχε γίνει προ εννιά ημερών στην Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Αττικής στην οποία είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, οι μετέχοντες στη συνάντηση υποστήριξαν ότι είχαν γίνει όλες οι προληπτικές ενέργειες. 


Τέλος το χάρτινο εισιτήριο από την Πέμπτη – από Δευτέρα κλείνουν οι μπάρες στους σταθμούς


Νέα μετάθεση για το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του μετρό ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, ο οποίος ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα, αντί για αύριο, Τετάρτη, που ήταν προγραμματισμένη. Το κλείσιμο των πυλών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου ξεκινά από μεθαύριο, Πέμπτη, αντί για αύριο. Οι κάτοχοι χάρτινων εισιτηρίων μπορούν, εάν έχουν έως 10 εισιτήρια να προσέρχονται στα εκδοτήρια των ΣΤΑΣΥ στον σταθμό «Ομόνοια» ή στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Παρνασσού 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης) για να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Εάν έχουν περισσότερα από 10, θα προσέρχονται από 20/11 στα κεντρικά του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα). Εκπτώσεις θα προσφέρονται από την ερχόμενη Δευτέρα για ορισμένους τύπους ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 320.000 προσωποποιημένες κάρτες, ενώ θα μπορούν να κατατίθενται φάκελοι για την έκδοση νέων μέχρι τέλος του μήνα (30/11).

Εκπτώσεις

Για την εξοικείωση του επιβατικού κοινού με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε νέα εκπτωτική πολιτική από τις 20 Νοεμβρίου:

- Στα 10+1 εισιτήρια μειώνεται η τιμή κατά 0,50 ευρώ, άρα η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,23 ευρώ,

- Στο 5πλό εισιτήριο μειώνεται η τιμή κατά 0,50 ευρώ, αρά η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,3 ευρώ

- Εισάγεται νέο 2πλό εισιτήριο (μετ’ επιστροφής), με τιμή 2,7 ευρώ (τιμή ανά εισιτήριο 1,35 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο πωλήσεων, ο Οργανισμός κάνει γνωστό πως δημιουργείται δίκτυο πώλησης σε περίπτερα και άλλα σημεία. Από τα περίπτερα στα οποία εστάλησαν επιστολές συνεργασίας (900 επιστολές από Ιούνιο 2017 έως Σεπτέμβριο 2017) ανταποκρίθηκαν 200 περίπτερα, στα οποία δόθηκαν POS του ΟΑΣΑ και το δίκτυο επεκτείνεται και θα φτάσει στα 600 σημεία, αναφέρει.

Για τους κάτοχους ετησίων, εξαμηνιαίων, τριμηνιαίων καρτών, καθώς και για ομάδες δικαιούχων όπως άνεργοι, ο ΟΑΣΑ αναφέρει πως μετακινούνται με επίδειξη των αντιστοίχων εγγράφων στους υπευθύνους της γραμμής των πυλών εκάστου σταθμού. Σε όλες τις πύλες (ανοιχτές ή κλειστές) θα παρευρίσκονται αρμόδιοι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που θα ελέγχουν και θα ενημερώνουν το κοινό. Στους σταθμούς με κλειστές πύλες θα υπάρχει μια τουλάχιστον ανοιχτή πύλη (ΑΜΕΑ), που θα επιδεικνύονται τα αντίστοιχα έγγραφα των ανωτέρω δικαιούχων.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δούρου: Κατέθεσα μήνυση για να τιμωρηθούν κάποιοι...



«Να αποδοθούν ευθύνες» για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από τη φονική καταιγίδα στην περιοχή της Μάνδρας και της Ν. Περάμου, ζητά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Οπως δήλωσε, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτήν τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς, αλλά και για να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν οι πιθανές ζημιές στα σχολικά κτίρια. 

Το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη και ετοιμότητα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, καθώς η κακοκαιρία, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ενταθεί στη διάρκεια της νύχτας. 

Ηδη η μικρής διάρκειας και έντασης βροχόπτωση γύρω στις 21.00 προκάλεσε ξανά την υπερχείλιση των αποτραβηγμένων νερών στους δρόμους, αλλά και νέα ανησυχία στους κατοίκους και τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, που επιχειρούν για την απάντληση των νερών και τη διάνοιξη των δρόμων. 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Ωστόσο, άκρως απογοητευτική ήταν η εικόνα που μετέφεραν ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γιάννα Τσούπρα από την κατάσταση των δρόμων και ειδικότερα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, στο τμήμα από την Ελευσίνα έως τον Αγ. Σωτήρα - περίπου 13 χλμ. - από την αυτοψία που πραγματοποίησαν μια ώρα αργότερα. 

Κατά μήκος της οδού, και από τις δύο πλευρές, βρίσκονταν «στραπατσαρισμένα αυτοκίνητα κάθε είδους και μεγέθους». 

Περισσότερο σοκαριστική ήταν η εικόνα του δρόμου, ο οποίος ήταν «κομμένους σε τρία-τέσσερα σημεία από νέα ρέματα. Τα αρχικά - παρακείμενα της οδού - ρυάκια, εύρους μισού ή ενός μέτρου, είχαν μετατραπεί σε ποτάμια πλάτους 4 και πλέον μέτρων, καταστρέφοντας το οδόστρωμα. 

Επίσης, απογοητευτική ήταν η εικόνα των δρόμων στη Μάνδρα. Για τη διανυκτέρευση των πληγέντων, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, επιλήφθηκαν οι όμοροι δήμοι.


ΤΑ ΝΕΑ


Ζιμπάμπουε: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά το προνουντσιαμέντο


Mπροστά σε απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις βρίσκεται η Ζιμπάμπουε, με τον στρατό να προβαίνει σε καθοριστικούς για το μέλλον της χώρας ελιγμούς. Ύστερα από τέσσερις, περίπου, δεκαετίες τα βλέμματα στρέφονται στις ραγδαίες αλλαγές που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα, ενώ οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα θέτουν στο επίκεντρο την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ζιμπάμπουε. 

Ο στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε σε κατ'οίκον περιορισμό. Σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ο Μουγκάμπε τού διεμήνυσε ότι είναι καλά, ενώ στρατεύματα περιπολούν την πρωτεύουσα της χώρας, μετά την κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης. 

Η καθαίρεση του Μουγκάμπε μοιάζει με «πραξικόπημα» δήλωσε η Αφρικανική Ένωση, που απαίτησε άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη.

Διεθνείς αναλυτές ερμηνεύουν την κίνησης αποπομπής του Μουγκάμπε  ως προσπάθεια αντικατάστασής του με τον έκπτωτο αναπληρωτή της κυβέρνησής του, Έμμερσον Μνανγκάγκοβα.

Στην ηγεσία της χώρας βρίσκεται εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, από το 1980 οπότε και η Ζιμπάμπουε αυτονομήθηκε από τη Βρετανία, ο 93χρονος Μουγκάμπε. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον πόλεμο ηγετών της Δύσης ή των δυνάμεων αντιπολίτευσης της χώρας του, παρόλο που στη χώρα του επικρατεί πολιτική αναταραχή και συχνά γίνεται λόγος για φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησής του. 

Φέρεται να υπερεκτίμησε στα 93 του χρόνια τις δυνατότητές του προσβλέποντας σε επέκταση κυριαρχίας και δημιουργία δυναστείας με την επιβολή της συζύγου του, Γκρέις, στη διαδοχή του. 

Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, αγωνιώντας για την επομένη της καθαίρεσης του Μουγκάμπε. Δυσεπίλυτος γρίφος παραμένει εάν ο Έμμερσον Μνανγκάγκοβα θα οδηγήσει τη χώρα σε πιο υγιή πολιτικά και οικονομικά μονοπάτια. 

Στρατιώτες κατέλαβαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του ZBC, του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, και διέταξαν το προσωπικό του να φύγει. 

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία ζήτησαν ηρεμία και επεσήμαναν την ανάγκη να μην υπάρξουν βίαια επεισόδια.

Έκκληση απευθύνουν οι Βρυξέλλες για διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε.«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και οι συνέπειές τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν να κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, προκαλούν ανησυχία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε ZANU-PF προειδοποίησε την Τρίτη ότι δεν θα υποκύψει στην πίεση του στρατού και χαρακτήρισε «προδοτική συμπεριφορά» την ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ότι θα παρέμβει για να σταματήσει τις εκκαθαρίσεις στους κόλπους του κόμματος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ZANU-PF τονίζει ότι πιστεύει στην αρχή της «υπεροχής της πολιτικής επί των όπλων» και κατηγόρησε τον στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα ότι προσπαθεί να διαταράξει την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας.


Ελισάβετ Σταμοπούλου
Πηγή : in.gr


15 νεκροί, τραυματίες & αγνοούμενοι! Μπάζωσαν το ρέμα και δεν έφτιαξε κανείς αντιπλημμυρικά!



Ακόμα και ο δήμος έφτιαξε αμαξοστάσιο και μπάζωσε τον χείμαρρο στο στενότερο σημείο του - Απανωτές συσκέψεις όπου όλοι οι αρμόδιοι δήλωναν πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα και τελικά καταλήξαμε σε τραγωδία

Ο κίνδυνος καταστροφικής πλημμύρας στην περιοχή της Μάνδρας διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει εδώ και δεκαετίες για το επερχόμενο κακό, αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή εξαγγέλλονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και εννιά μέρες πριν την χθεσινή φονική καταιγίδα η Πολιτεία δήλωσε απόλυτα έτοιμη να την αντιμετωπίσει. Παρόλα αυτά, 15 συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους από τα ορμητικά νερά επιβεβαιώνοντας την επιστημονική άποψη πως για τον συγκεκριμένο τομέα της Δυτικής Αττικής «ο επικρατών μηχανισμός πλημμύρας είναι η παρεμπόδιση ροής».  

Οι ειδικοί δεν αιφνιδιάστηκαν από την χθεσινή τραγική εξέλιξη καθώς ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου σημείωσε πώς η περιοχή της Μάνδρας είχε επιλεγεί στο πανεπιστήμιο ως βασική άσκηση για το θέμα των πλημμυρών ως «μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα». Αλλωστε, το 1996 ακριβώς στο ίδιο σημείο πλημμυρικά φαινόμενα είχαν ως θλιβερό απολογισμό δύο νεκρούς ενώ το 1999 οι κάτοικοι δοκιμάστηκαν ξανά με εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν και την Εισαγγελία να διενεργεί από τότε έρευνα για τα αίτια μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. 

Για ακόμα μία φορά το μπάζωμα ενός χειμάρρου υπήρξε καταστροφικό. Ο μεγάλος όγκος βροχής που έπεσε στο όρος Πατέρα δεν διοχετεύθηκε στη θάλασσα αλλά πέρασε μέσα από τα σπίτια αφήνοντας πίσω του νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Οπως τόνισε ο κ. Παπανικολάου, ο χείμαρρος έχει μπαζωθεί επί μήκους άνω των 500 μέτρων με το στενότερο σημείο του να φράσσεται από το αμαξοστάσιο, που επέλεξε ο τοπικός δήμος να φτιάξει ακριβώς εκεί!

Το πρόβλημα ήταν γνωστό στους αρμόδιους. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής έχει εξαγγελθεί ως προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής. «Η Δυτική Αττική, κυρίως σε κάθε έντονη βροχόπτωση, αντιμετωπίζει και στους πέντε δήμους(Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα-Ειδυλλία, Μέγαρα, Φυλή) το πρόβλημα των πλημμυρών», τόνιζε από πέρυσι η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για τα έργα που πρέπει να γίνουν σε Μέγαρα και Μάνδρα, κάποια εκ των οποίων έχουν δημοπρατηθεί. 

Στις 30 Οκτωβρίου 2017 ο δήμαρχος Μεγαρέων  Γρηγόρης Σταμούλης εκφράζει την ευχή για έναν ήπιο χειμώνα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο υπάγεται η Νέα Πέραμος που επλήγη, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη προετοιμασία του δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα: «Ο δήμος καθαρίζει διαρκώς τα φρεάτια και τα μικρορέματα και υπάρχει άριστη συνεργασία και καλή προετοιμασία της Περιφέρειας, η οποία έχει επιφορτιστεί με τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρων». 

Στις 6 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος τονίζει ότι «οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της Χειμερινής Περιόδου» θωρακίζοντας κατάλληλα την περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου εξαίροντας την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών. Στη σύσκεψη αυτή συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Μεταξύ άλλων, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, ΙωάνναΤσούπρα, ο προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, Ευστράτιος Δαβάκης, ο προϊστάμενος ΠΕ Δυτικής Αττικής Ιωάννης Λειβαδάρος, εκπρόσωποι των Δήμων Ελευσίνας, Μεγάρων, Ασπροπύργου, Μάνδρας- Ειδυλλίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΜΥ, του Συλλόγου Εθελοντών Θριασίου, κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Ολοι μίλησαν για την ετοιμότητα των υπηρεσιών τους σε μία ενδεχόμενη θεομηνία μοιράζοντας διαβεβαιώσεις, που εννιά μέρες αργότερα παρασύρθηκαν στα ορμητικά νερά του χειμάρρου στοιχίζοντας ανθρώπινες ζωές. 

Κανείς από τους αρμόδιους δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως επιχειρεί να αποδώσει ως κύριο και αποκλειστικό αίτιο της τραγωδίας το Μέγαρο Μαξίμου και η Περιφέρεια Αττικής. Ολοι ήξεραν εδώ και χρόνια ότι μία καταιγίδα είναι αρκετή να θρηνήσουμε θύματα. Αλλωστε, η Αττική και ειδικότερα οι δυτικές περιοχές της αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα εκδήλωσης καταστροφικών πλημμυρών ακόμα και με βροχοπτώσεις μικρής σχετικά έντασης και διάρκειας. Η άναρχη αστικοποίηση, η αυθαίρετη δόμηση, η αποδάσωση και κυρίως η εξαφάνιση ή κάλυψη των φυσικών ρεμάτων δημιούργησαν μία ωρολογιακή βόμβα. 

Μετά την καταστροφική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 1977, που άφησε πίσω της 36 νεκρούς, ο προγραμματισμός μελέτης και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική θεωρήθηκε ως προτεραιότητα από το αρμόδιο υπουργείο. Σαράντα χρόνια μετά συζητάμε για τα ίδια θέματα με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα είτε να μην έχουν ολοκληρωθεί, είτε να μην έχουν ξεκινήσει καν. Ειδικότερα, την περιοχή της Δυτικής Αττικής διασχίζουν με προέλευση από τα γύρω βουνά(Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πάστρα, Κιθαιρώνα, Πατέρα και Τρικέρατο) διάφοροι χείμαρροι με κυριότερο τον Σαρανταπόταμο. Το ρέμα, ως φυσικός σχηματισμός, είναι αποδέκτης και αγωγός των νερών της βροχής, του χιονιού και των φυσικών πηγών και εξυπηρετεί την απορροή τους σε άλλους αποδέκτες μεγαλύτερης χωρητικότητας, φυσικούς ή τεχνητούς, που βρίσκονται σε χαμηλότερες στάθμες.

Ομως, «οι κοίτες των υπόψη χειμάρρων, όσο πλησιάζουν προς την έξοδο τους προς τη θάλασσα, ελαττώνονται ή έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτό έγινε φυσιολογικά(ελάττωση ταχύτητας, απόθεση φερτών) είτε κυρίως, τεχνητά(παράνομη δόμηση σπιτιών και βιομηχανιών). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα συνεχή προβλήματα λόγω πλημμυρών στην περιοχή». Πρόκειται για διαπίστωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που αποτελεί επίσημο τεχνικό σύμβουλο του κράτους, 13 χρόνια νωρίτερα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Αττική καταγράφονται ήδη από την εποχή της αρχαιότητας ενώ στους ρωμαϊκούς χρόνους ο Σαρανταπόταμος είχε πνίξει την περιοχή προκαλώντας και ανθρώπινα θύματα και οδηγώντας στην κατασκευή αναχώματος βόρεια της Ελευσίνας. Οι πλημμύρες (1953,1963,1977,1978,1996,2003) αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα του προβλήματος με αποκορύφωμα το χθεσινό φονικό πέρασμα του υγρού στοιχείου από τη Νέα Πέραμο και την Μάνδρα.


Πηγή : protothema.gr