Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Δένδιας: Εφιάλτης να μετατραπεί η ΝΔ σε ακροδεξιό γκρουπούσκουλο


(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Για τον εφιάλτη να μετατρεπεί η Νέα Δημοκρατία σε γκρουπούσκουλο μίλησε ο Νίκος Δένδιας, ζητώντας την πραγματοποίηση συνεδρίου του κόμματος όχι μόνο για νέο αρχηγό αλλά για επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας και επιστροφή στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τη ΝΔ να διολισθήσει και να γίνει ένα ακροδεξιό γκρουπούσκουλο, πρέπει να ξαναδούμε το ιδεολογικό μήνυμα μας, όχι φασιστικό αλλά δημοκρατικό, μνημιονιακό αντί για αντιμνημονιακό»», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Χθες (Κυριακή στην Πολιτική Επιτροπή) είδαμε κλακαδόρους, που δεν είναι μέλη του κόμματος, με συγκεκριμένο σκοπό». «Δεν θυμάμαι να χω ξαναδεί κάτι τέτοιο δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα».

Όσον αφορά το θέμα ηγεσία, που αναζοπυρώθηκε μετά την ΚΟ του κόμματος ανέφερε: «Το πρόταγμα σε ένα συνέδριο δεν είναι η ηγεσία αλλά ο πολιτικός λόγος του κόμματος. Ο στόχος μας είναι να ξαναγίνουμε μεγάλη παράταξη, όπως την οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

«Σημασία δεν έχει πως αυτοπροσδιορίζεται η ΝΔ αλλά πως η κοινωνία προσλαμβάνει τον πολιτικό της λόγο», πρόσθεσε και συμπήρωσε: «Για να διευρύνουμε το ακροατήριο μας πρέπει ορισμένα πράγματα να τα ξανασυζητήσουμε σε ένα Συνέδριο».

«Στη ΝΔ χωρούν όλοι από δημοκρατική δεξιά μέχρι σοσιαλδημοκρατία. Πρέπει να προσθέτουμε και όχι να αφαιρούμε», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Δένδιας δεν στάθηκε μόνο στα εσωτερικά της ΝΔ αλλά μίλησε και για την πολιτική της κυβέρνησης ζητώντας σοβαρότητα, λίγα λόγια και περισσότερες πράξεις.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή





Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε θησαυρός από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου



Εξερευνητές σπηλαίων στο Ισραήλ ανακάλυψαν έναν μικρό θησαυρό από νομίσματα και κοσμήματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, πιθανότατα τα είχαν κρύψει εκεί άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω κάποιου πολέμου.

Ο θησαυρός, ηλικίας 2.300 ετών, είναι ο πρώτος του είδους του που εντοπίζεται στο Ισραήλ και ανάγεται στην περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε ο Άιταν Κλάιν, της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.

Μόλις τον περασμένο μήνα, δύτες είχαν βρει στα ανοιχτά του Ισραήλ έναν ακόμη μεγαλύτερο θησαυρό, αποτελούμενο από περίπου 2.000 χρυσά νομίσματα του 11ου αιώνα. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι το εύρημα αυτό θα ρίξει κάποιο φως στις συνθήκες ζωής που επικρατούσαν την εποχή εκείνη στην περιοχή.

Στο σπήλαιο, στην περιοχή της Γαλιλαίας, οι εξερευνητές βρήκαν χωμένα σε μια στενή ρωγμή δύο αργυρά νομίσματα της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου καθώς και διάφορα ασημένια κοσμήματα όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια και σκουλαρίκια.

"Αυτά τα πολύτιμα είδη μπορεί να τα έκρυψαν στη σπηλιά κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούσαν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια κάποιας αναταραχής, ως αποτέλεσμα του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου. Πιθανότατα τα έβαλαν στην κρυψώνα αυτήν περιμένοντας να έρθουν καλύτερες ημέρες", ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.


Πηγή : ethnos.gr


Ανακάλυψε περισσότερα με μια Harley-Davidson


Θανάσης Χούντρας για το
newsbeast.gr


Η Harley-Davidson αναζητά έναν παθιασμένο μοτοσικλετιστή, πρόθυμο να πραγματοποιήσει δίμηνο ταξίδι στην Ευρώπη με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Και εάν η εμπειρία ενός τέτοιου ταξιδιού δεν είναι αρκετή, τότε ο τυχερός αναβάτης θα κρατήσει ως δώρο τη μοτοσικλέτα που θα χρησιμοποιήσει στο ταξίδι, την Street Glide και θα λάβει αμοιβή 25.000 ευρώ.

Μοιάζει απίστευτο… και όμως δεν είναι. Αυτή είναι η εργασία που προσφέρει σε ένα τυχερό, η θρυλική Harley-Davidson, στο πλαίσιο της ενέργειας «Discover More», όπου ένας περιπετειώδης μοτοσικλετιστής θα «επιβιβαστεί» στην καλύτερη διαδρομή της ζωής του.

Ξεκινώντας αυτό το καλοκαίρι, ο τυχερός νικητής θα πρέπει να προγραμματίσει και να πρωταγωνιστήσει στη δική του οδική περιπέτεια. Έπειτα από ένα μήνα προετοιμασίας και σχεδιασμού, ο μοτοσικλετιστής που θα επιλεχθεί, συνοδευόμενος από μια ομάδα κινηματογραφιστών, θα ταξιδέψει για δύο μήνες με στόχο να καταγράψει αυτή τη μοναδική οδηγική εμπειρία.


Ταξιδεύοντας σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες, θα αναζητήσει τις καλύτερες διαδρομές της ηπείρου και θα μοιραστεί τις εμπειρίες του μέσα από τα social media και την ειδικά σχεδιασμένη για αυτό το ταξίδι ιστοσελίδα. Ο μοτοσικλετιστής θα ξεκινήσει το ταξίδι το Μάιο του 2015.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο www.h-d.com/riderwantedμέχρι τις 20 Μαρτίου 2015 και να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιλεχθούν για αυτό το απίστευτο ταξίδι.

Ο επιλεχθείς θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο και το ταξίδι ζωής θα ξεκινήσει. Όλοι οι υποψήφιοι αναβάτες θα πρέπει να έχουν διαβατήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ισχύ, άδεια οδήγησης για όλους τους τύπους μοτοσικλετών, και το σημαντικότερο, το πάθος να μεταδώσουν μια ιστορία που θα εμπνεύσει και άλλους να βιώσουν μια αντίστοιχη περιπέτεια.


«Την περασμένη χρονιά το Discover More ήταν ένα δοκιμαστικό για αυτό που θα ακολουθούσε το 2015, όπου ένας πρεσβευτής θα δείξει στον κόσμο πόσο απίστευτο μπορεί να είναι ένα τέτοιο ταξίδι, επάνω σε μια Harley», δήλωσε σχετικά ο Harley-Davidson EMEA Marketing Director, Mike Johnstone.

«Το Discover More σχεδιάστηκε για να παρουσιάσει τις καλύτερες διαδρομές στην Ευρώπη και πώς μπορεί να τις απολαύσει ο οδηγός επάνω σε μια Harley, καθώς πρόκειται για μια εμπειρία που πρέπει όλοι να την ζήσουν έστω για μια φορά στην ζωή τους. Θέλουμε να προσκαλέσουμε και άλλους μοτοσικλετιστές να βιώσουν τη μαγική εμπειρία της περιήγησης με μια Harley».

Συμμετέχοντας στο Discover More Η Harley - Davidson θα δώσει την ευκαιρία στους αναβάτες μοτοσικλετών στην Ευρώπη, Μέσης Ανατολή και Αφρική να ανεβάζουν υλικό και να μοιράζονται τα καλύτερα στιγμιότυπα των ταξιδιών τους με άλλους αναβάτες, λάτρεις των περιηγήσεων.


Μια online κοινότητα θα δημιουργηθεί από αναβάτες για αναβάτες, ανεξάρτητα από τη μάρκα ή τύπο μοτοσικλέτας που οδηγούν, που θα τους επιτρέψει να ανακαλύψουν και εξερευνήσουν ενδιαφέρουσες διαδρομές και τοποθεσίες. 

Στο ταξίδι του Discover More που πραγματοποιήθηκε το 2014, μοτοσικλετιστές συμμετείχαν ως μέλη μιας πανευρωπαϊκής εκδρομής σε ένα ταξίδι που διήρκεσε περισσότερο από πέντε μήνες, διανύοντας τη διαδρομή των ονείρων τους. Φέτος, ένας μοτοσικλετιστής θα επιλεχθεί για να μετατρέψει το ταξίδι σε μια προσωπική εξερεύνηση που θα εμπνεύσει κι άλλους. 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.h-d.com/riderwanted.




Η Ελλάδα “στεγνώνει” από ρευστό σε τρεις εβδομάδες - Δήλωση αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες


Στο περιθώριο της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας αρκούν για τρεις εβδομάδες.

Τόνισε, μάλιστα, πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας μπορεί να εξαντληθούν και νωρίτερα, δηλαδή εντός μιας ή δυο εβδομάδων. «Τα όρια των ταμειακών αποθεμάτων της Αθήνας είναι ελαστικά» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αξιωματούχος επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στην επίσκεψη ενός τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα.


Πηγή : newsit.gr


Είναι αυτό το νέο ελικόπτερο - υπερόπλο των ΗΠΑ; ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ



Σε συνεργασία με τη NASA και το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό, ο Αμερικανικός στρατός σχεδιάζει την επόμενη γενιά ελικοπτέρων.

Ο στρατός των ΗΠΑ φαίνεται πως είναι έτοιμος να ολοκληρώσει το σχεδιασμό και βεβαίως την κατασκευή ελικοπτέρων νέας γενιάς, τα οποία θα αποτελούν ένα μόνο μέρος των νέων "υπερόπλων" που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για την επόμενη μέρα.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα, ο Αμερικάνικος στρατός χρησιμοποιεί ελικόπτερα τα οποία που έχουν σχεδιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960!



Η σχεδιαστική ομάδα "AMRDEC VizLab" έχει αναλάβει επίσημα την εικονοποίηση των νέων αυτών ελικοπτέρων του Αμερικάνικου στρατού, και η μελέτη της ομάδας αυτής δημοσιεύεται στο επιστημονικό Aerospace Research Central.
Πριν μερικούς μήνες, το Αμερικάνικο Πεντάγωνο ανέθεσε στις "Sikorsky-Boeing" και "Bell Helicopter" να παρουσιάσουν τα δικά τους σχέδια τους, και αυτό που φαίνεται προς το παρόν να προκρίνεται είναι αυτό της "Bell Helicopter’s", με την κωδική ονομασία το V-280 Valor.





Πηγή : onalert.gr
video : youtube.gr


Πόσα χρωστά ο πλανήτης και πόσα η Ελλάδα;



Τα χρέη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών στον κόσμο ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των  200 τρισ. δολαρίων - Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών τα χρέη όλου του πλανήτη

Μία Γη πνίγεται στα... χρέη. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για το παγκόσμιο χρέος, το οποίο αυξήθηκε ραγδαία από την αμερικανική κρίση του 2008 και επεκτάθηκε στη συνέχεια σαν τσουνάμι στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ο υπερχρεωμένος χρηματοπιστωτικός κλάδος τότε διασώθηκε από τις κυβερνήσεις με συνέπεια τα χρέη να εκτοξευτούν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών. 'Ετσι, από το 2007 έως και το 2014, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το συνολικό χρέος νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών του κόσμου αυξήθηκε κατά 289% ή κατά 57 τρισ. δολάρια (αύξηση αντίστοιχο με το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ), φθάνοντας το συνολικό ποσό στα 200 τρισ. δολάρια περίπου, που αντιστοιχεί στο 286% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ειδικότερα, στοιχεία της McKinsey αναφέρουν ότι μόνο τα κρατικά χρέη αυξήθηκαν κατά 25 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2007 με 2014 και οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για χρηματοδότηση, ιδίως από τις κυβερνήσεις. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες το χρέος αυξήθηκε από το 76% του ΑΕΠ το 2007 στο 112% του ΑΕΠ το 2014 και για τις  αναδυόμενες οικονομίες μόνο 46% του ΑΕΠ.

Από το 2007 το παγκόσμιο χρέος των νοικοκυριών έχει σημειώσει αύξηση +21% και των επιχειρήσεων +47%. Το 74% του χρέους αφορά σε στεγαστικά. Το σύνολο ανέρχεται σε 141 τρισ. δολάρια.


Παρά ταύτα, κάποιες χώρες κατάφεραν να μειώσουν τα χρέη τους, όπως Ισραήλ, Αίγυπτος, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία και Αργεντινή, ενώ αντίθετα κάποιες κατέγραψαν εκτίναξη χρεών, όπως είναι της Ιαπωνίας, Κίνας,  Πορτογαλίας,  Ελλάδας, Σιγκαπούρης και της Ιρλανδίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πρωταθλήτρια παγκοσμίως στα χρέη είναι το 2014, είναι η Ιαπωνία κατά 244% του  ΑΕΠ, η οποία σημείωσε αύξηση δανείων από το 2007 κατά 517%. Μετά το 2007 το χρέος της τετραπλασιάσθηκε στο 282% του κινεζικού ΑΕΠ, των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 269% στο 106% του ΑΕΠ και της Ισπανίας κατά 401% στο 97% του ΑΕΠ.

Οι χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, χρωστούν συνολικά 9.473,8 δισ. Ευρώ ή το 94,% του ΑΕΠ. Πρώτη είναι η Ελλάδα (176% του ΑΕΠ, περίπου 300 δισ. ευρώ και το 2007 ήταν 107,2%), δεύτερη η Ιταλία (131,8%) , τρίτη η Πορτογαλία (127% του ΑΕΠ), τέταρτη η Ιρλανδία (114%), ακολουθούν Βέλγιο (108%) , Κύπρος (104,7%), μετά η Ισπανία, Γαλλία (95,3%), Αυστρία (80,7), Γερμανία (74,8%). Το μικρότερο χρέος έχει η Εσθοσνία με 10,5% του ΑΕΠ.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ανά έτος

Σύμφωνα με στοιχεία του  ΟΔΔΗΧ που είχε καταθέσει στη Βουλή το 2014, τη δεκαετία 2021 με 2030 οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου ανέρχονται στο ποσό των 201, 05 δισ. ευρώ επί του συνόλου υποχρεώσεων 291 περίπου δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2030. Μόνο οι τόκοι που θα πρέπει να εξοφληθούν τη δεκαετία 2021 - 2030 είναι 114,45 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, την περίοδο 2015 με 2020, δηλαδή μέσα σε έξι έτη, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 52,246 δισ. ευρώ σε χρεολύσια και 37,93 δισ. ευρώ σε τόκους, δηλαδή 90,17 περίπου δισ. ευρώ. Επίσης, τη δεκαετία  2021 με 2030 θα πρέπει να καταβάλει 86,6 δισ. ευρώ σε χρεολύσια και 114,4 δισ. ευρώ σε τόκους.

Για το 2015 οι τόκοι υπολογίζονται στα 5,8 δισ. ευρώ και τα χρεολύσια στα 16,08.

Την περίοδο 2021-2024, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 104,7 δισ. ευρώ και οι τόκοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος που αγγίζει τα 66,6 δισ. ευρώ. Μόνο το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για τόκους 24,4 δισ. ευρώ.






Πηγή : protothema.gr


Χαρδούβελης: Φοβήθηκα όπως η μισή Ελλάδα το 2012



Τους λόγους που «έβγαλε» χρήματα στο εξωτερικό το 2012 εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Τα χρήματα είναι δηλωμένα και φορολογημένα» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών,στο Star. «Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ, όπως φοβήθηκε τότε όλη η Ελλάδα. Και εγώ όπως και πολλοί Έλληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματα μου, για να μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου, φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα» παραδέχτηκε.

Αναφερόμενος ειδικά στις μικρές μεταφορές χρημάτων, ο κ.Χαρδούβελης, αποκάλυψε ότι «τα χρήματα τα έβγαζα σε μικρά ποσά στο εξωτερικό, διότι το έκανα μόνος μου μέσω internet».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ενοχλημένος που ενημερώθηκε για το έγγραφο Νικολούδη από μια εφημερίδα και όχι από την Βουλή.

«Δεν είναι σωστό να το μαθαίνω από τον τύπο» είπε ο κ.Χαρδούβελης, τονίζοντας ωστόσο ότι αν ήθελε να κρύψει κάτι, τότε δεν θα μετέφερε μεγάλο ποσό.
«Έβγαλα στο εξωτερικό μόνο ένα μικρό κομμάτι από τα χρήματα μου... Έχω μεταφέρει και χρήματα στην Ελλάδα, με αυτά αγόρασα το σπίτι μου… Η ζωή μου είναι καθρέφτης» πρόσθεσε.
Σε άλλες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ανέφερε: «Έκανα και μια μεγάλη κίνηση, η οποία ελέγχεται και έκανα μέσα από την τράπεζα. Αυτά είναι μικρά ποσά, τα οποία έκανα μέσω του internet και ήθελα να είμαι βέβαιος ότι για τα χρήματα αυτά δεν θα κάνω λάθος. Όλα τα χρήματα είναι φορολογημένα, δηλωμένα και όλα τα χρήματα πού φύγανε υπάρχουν και στο πόθεν έσχες που είχα υποβάλλει όταν ήμουν υπουργός, αργότερα το 2014».
«Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Το 2012 δεν είχα υποχρέωση υποβολής του πόθεν έσχες, όταν έκανα τις κινήσεις δεν ήμουν στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν υπήρχε κυβέρνηση Παπαδήμου, ήταν τον Ιούνιο του 2012. Δεν είμαι και κάποιος ο οποίος έχω ζήσει όλη μου τη ζωή στην Ελλάδα. Δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα, διότι τότε είχα φύγει από την Κυβέρνηση κι έβλεπα ότι χειροτέρευε πάρα πολύ το κλίμα και το λογικό για κάποιον άνθρωπο είναι να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο, ιδίως αν έχει ανάγκες. Επειδή ήξερα ότι είχα άμεσες ανάγκες, το έκανα. Δεν είχα να κρύψω τίποτα από την Τράπεζα της Ελλάδας, διότι άμα είχα να κρύψω κάτι, θα ήταν όλες οι κινήσεις μικρές. Κάνουν κυνήγι μαγισσών τώρα, ότι εγώ είχα κατά νου να κρύψω κάτι. Άμα κάνεις μια κίνηση μεγάλη το βλέπει ο άλλος», συνέχισε ο πρώην υπουργός.


«Εγώ έχω διπλό σκρινάρισμα, που δεν έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης, επειδή είναι κάθε είδους ανίκανοι. Έχω διπλό έλεγχο, ο οποίος έλεγχος βγήκε πριν από πέντε-έξι χρόνια, οι Αμερικανοί θέλουν να ξέρουν ακριβώς κάθε χρόνο τα περιουσιακά σου στοιχεία όλα, εκτός από τις κατοικίες. Άρα εγώ ελέγχομαι και από Ελλάδα και από το εξωτερικό και δεν μπορώ να ξεφύγω από πουθενά, δηλαδή όλα είναι ανοιχτά και δεν έχω να κρύψω απολύτως τίποτα, γι' αυτό και εκπλήσσομαι γι' αυτό που έγινε και έγινε χωρίς να το ξέρω, μέσω του Τύπου να μαθαίνω αυτά τα πράγματα και έχουν ειπωθεί σημεία και τέρατα», τόνισε.
«Ως υπουργός και ως δημόσιος λειτουργός ποτέ δεν έκανα καμία κίνηση, ποτέ δεν κάνω κίνηση για να μην θεωρηθεί ότι κάτι γίνεται. Αλλά συνολικά έχω φέρει στην Ελλάδα πολύ περισσότερα χρήματα, επειδή δούλεψα στο εξωτερικό και έζησα εκεί, πολύ περισσότερα από ό,τι έχω πάρει από την Ελλάδα. Με εξέπληξε. Αν έχει πάει κάτι στη Βουλή για μένα, δεν πρέπει να μου το πουν από τη Βουλή; Πρέπει να το μάθω από το δημοσιογράφο;», διερωτήθηκε ο κ.Χαρδούβελης.
Για την οικονομία και αν πρέπει ο κόσμος να φοβάται το μέλλον
Τώρα, όχι. Πιστεύω ότι ξεφύγαμε (από τον κίνδυνο). Δεν είμαστε στην ίδια πίεση με το 2012. Οι κίνδυνοι δεν είναι ίδιοι, δεν είναι τόσο μεγάλοι και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βάλει ξανά μπρος την οικονομία, αρκεί να δουλέψει, να κάνει πενηνταράκια αυτά που υποσχέθηκε και να μη μένει στα λόγια.

Για το αν «το νόμιμο είναι και ηθικό»
Όχι βέβαια. Πιστεύω, όμως, πως ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου είναι ηθικό και δεν έχω κάνει κάτι για το οποίο να ντρέπομαι.
Τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών για τα περί εμβασμάτων στο εξωτερικό, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι «ο κ. Χαρδούβελης το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα.



Πηγή 


Σαρωτικό κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο



Κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο φέρνουν οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων υπηρεσιών που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο χάρτης των αλλαγών που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων για τα υπουργεία με συγχωνεύσεις υπηρεσιών και ομοειδών φορέων, την αντικατάσταση των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων με νέες δομές και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες, σύμφωνα με το Έθνος.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη συνεργασία των υπουργών με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, που αποτελεί ένα από τα «όπλα» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.


Newsroom ΔΟΛ


Ετσι κατάντησαν το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου οι βάνδαλοι με το γκράφιτι - Φωτογραφίες - ντροπή


Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το ασπρόμαυρο γκράφιτι στο κτίριο του Πολυτεχνείου, από την πλευρά της οδού Στουρνάρη.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το εκτεταμένο γκράφιτι στους τοίχους του ιστορικού κτιρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας, η εισαγγελικής έρευνα θα αναζητήσει τους υπαιτίους για την διάπραξη του, πλημμεληματικού βαθμού, αδικήματος της «διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος».
Θλίψη και οργή από τους πρυτάνεις
Τη θλίψη και την οργή τους εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, τα μέλη του προεδρείου της συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ για «τους πρόσφατους βανδαλισμούς στο ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας».


«Οι βανδαλισμοί των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων τείνουν να γίνουν δυστυχώς μέρος της καθημερινότητάς τους. Η θλιβερή εικόνα του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ αποτελεί την αποκορύφωση των απαράδεκτων αυτών πράξεων.


Οι δράστες βεβήλωσαν ένα ιστορικό κτίριο, μνημείο της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και των δημοκρατικών αγώνων αυτού του τόπου. Δείχνοντας έλλειψη πολιτισμού και σεβασμού στην Ιστορία, πλήττουν με τις πράξεις τους ηθελημένα και συνειδητά το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Η μαύρη και αποκρουστική εικόνα του κτιρίου των οδών Πατησίων και Στουρνάρη βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική εικόνα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου, το οποίο, παρά τα πενιχρά μέσα που του διαθέτει η Πολιτεία, αναδεικνύει την αριστεία, παρέχει ανταγωνιστική εκπαίδευση στους φοιτητές του και διακρίνεται για την έρευνά του» αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων.
Επίσης, οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν τις προτάσεις τους για τα θέματα προστασίας των ΑΕΙ. «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει επανειλημμένα επισημάνει στην Πολιτεία το θέμα της φύλαξης των Πανεπιστημίων τα οποία, με τις συνεχείς μειώσεις στους τακτικούς προϋπολογισμούς τους και την υποστελέχωσή τους σε διοικητικό προσωπικό μέσω της διαθεσιμότητας και όχι μόνο, είναι ανήμπορα να αντιδράσουν.
Η Σύνοδος, μέσω των αποφάσεών της, έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημίων. Καλούμε τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων να ανταποκριθεί σε αυτές.
Ελπίζουμε στην ανταπόκριση του πρωθυπουργού -απόφοιτου του ΕΜΠ- καθώς και του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού Θρησκευμάτων -ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ- ώστε να αποτραπεί η πολύμορφη υποβάθμιση που υφίστανται τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια» σημειώνουν οι πρυτάνεις στην ανακοίνωση τους.



Πηγή : imerisia.gr


Οι απίστευτες ατάκες στην απολογία Βλαστου: Η «πατσαβούρα» Λίτσα, το «Μαντουλίνι» και ο «καρμίρης» Άκης



Ρεσιτάλ έδωσε ο Παναγιώτης Βλαστός μια και κατά τη διάρκεια της απολογίας του, στόλισε με απίστευτα κοσμητικά επίθετα την εξαδέρφη του Λίτσα, υπερασπίστηκε το «Μαντουλίνι», και χαρακτήρισε καρμίρη τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο βαρυποινίτης που ομολόγησε ότι βρίσκεται πίσω από την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου, επί τρεις μέρες έδινε τη δική του οπτική στους ανακριτές, ενώ πρόκειται να οδηγηθεί ξανά μπροστά τους στην ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να συνεχίσει την απολογία του. «Αυτή η πατσαβούρα μόνο τον καφέ ήξερε να λέει και να ρίχνει τα χαρτιά», φέρεται να είπε για την ξαδέρφη του Ευαγγελία Βλαστού, η οποία αποκάλυψε τη δράση του ισοβίτη όταν εντόπισε πακέτο με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το σπίτι της. «Έβαλα τη βόμβα στο σπίτι της με τέτοιον τρόπο για να μη σκάσει και τη δουν οι γείτονες. Ήθελα να καλέσουν την Αστυνομία για να της δημιουργήσουν πρόβλημα. Ήξερα ότι θα μιλήσει, αλλά δεν πίστευα ότι θα πει τόσα ψέματα και ότι θα έμπλεκε τόσο κόσμο. Αυτά που είπε καθώς και ότι έφτιαχνε βόμβες, είναι όλα ψέματα», φέρεται να είπε στους ανακριτές ο Παναγιώτης Βλαστός.

Η διαμάχη μεταξύ τους, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησε όταν εκείνος εμπιστεύτηκε στην ξαδέρφη του 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίζεται μάλιστα ότι την είχε εξουσιοδοτήσει ώστε να  «να κάνει τις δουλειές του» εκτός φυλακής έναντι του ποσού των 1.000 ευρώ που της το παραχωρούσε ως μισθό. Η Λίτσα ωστόσο, καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του. «Μου έφαγε όλα τα λεφτά», είπε στους ανακριτές κι εγώ της είπα «να κόψει τον λαιμό της να τα βρει και να μου τα δώσει», δήλωσε ο Βλαστός.

Η διαφωνία τους μεταξύ τους έχει να κάνει και με το ύψος του ποσού που ισχυρίζεται ότι έχασε ο Βλαστός με τον ίδιο να επιμένει ότι του «έφαγε» 1,5 εκατ. ευρώ. «Μου έφαγε 1,5 εκατ. ευρώ και όχι 250.000 ευρώ, που λέει η ίδια πως έχασε. Με έκλεψε και, όπως πληρώνω εγώ που έκλεψα, έτσι θέλω να πληρώσει κι εκείνη», δήλωνε συνεχώς ο Παναγιώτη Βλαστός που ισχυρίστηκε μάλιστα ότι  είχε αναθέσει σε εκείνη και τον σύζυγό της να επενδύσουν πριν από λίγους μήνες, με χρήματα από το ποσό αυτό, στην αγορά ενός φούρνου γνωστής  αλυσίδας. Η αγορά δεν έγινε ποτέ και σύμφωνα με τον Βλαστό του έδιναν διάφορες δικαιολογίες «ότι ο φούρνος δεν έβγαζε λεφτά» και ότι «δεν έκανε καλό ψωμί».

Όσον αφορά στη δικηγόρο του, το «Μαντουλίνι» όπως συνήθιζε να αποκαλεί στις συνομιλίες τους, δεν έχει καμία σχέση με κάποιο παράνομο ποσό. «Η Αδαμαντία δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα από λύτρα. Δεν της έδωσα ποτέ κανένα παράνομο ποσό», φέρεται να δήλωσε ο Βλαστός.

Όπως φαίνεται μάλιστα, η όλη διαδικασία ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική για τον Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος λίγο πριν οδηγηθεί στο γραφείο του ανακριτή, μοίραζε 200ευρα σε συγκρατούμενούς του που περίμεναν μαζί του στα κρατητήρια. Ο ισοβίτης, με το ιδιαίτερα βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, δε δίστασε να αποκαλύψει επίσης ότι γνώριζε το σημείο που φυλασσόταν η εξαδέρφη του που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ενώ παραδέχτηκε ότι βρίσκεται πίσω από την απαγωγή του επιχειρηματία Γιάννη Ζιώγα το 2001.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ρίξει τα πυρά του και στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Ευάγγελο Σμπώκο για τους οποίους φέρεται να είπε: «Άκης και Σμπώκος είναι και οι δύο καρμίρηδες. Τρώνε το φαγητό της φυλακής και κυκλοφορούν με τρύπια παπούτσια».



Πηγή:  iefimerida.gr


Corriere della Sera σε Βαρουφάκη: Όπως και να το πουν, θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ


Άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης που αφορά την Ελλάδα και ο (ογκώδης) ρόλος του Βαρουφάκη» δημοσιεύει η σημερινή «Corriere Della Sera» με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη την οποία ο υπουργός Οικονομικών παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα.
Η «Κοριέρε» υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων, ότι «η Ευρωζώνη μπορεί να θέσει μια σειρά προϋποθέσεων στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας τα οποία στηρίζει, σχετικά με τον έλεγχο της δημόσιας οικονομίας, ώστε να μην χαθεί η ισορροπία του ευρώ, και για τις μεταρρυθμίσεις, ώστε μια χώρα να συμβάλει θετικά -και όχι ως βάρος- στη δημιουργία πλούτου για όλη τη ζώνη του ευρώ. Η δράση της σταματά εκεί».
Η Κοριέρε, στο άρθρο αυτό του Ντανίλο Τράινο (ο δημοσιογράφος που υπέγραφε και χθες την συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομικών) προσθέτει:
«Αν στη συνέχεια η Ελλάδα ψηφίζει ένα κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να αλλάξει τα πάντα στη χώρα -κάτι το οποίο είναι κατανοητό, αν δούμε πως την διαχειρίστηκαν από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και πέρα- είναι, σαφώς, θέμα που αφορά τους Έλληνες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές, έχει το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στις αλλαγές τις οποίες υποσχέθηκε: αν δεν αποσταθεροποιούν την Ευρωζώνη. Αυτή την στιγμή, δεν φαίνεται να τυχαίνουν σεβασμού αυτά τα πολιτικά όρια, τα όρια νόμιμου δικαιώματος: αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες».
Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας δημιουργεί, κυρίως, την εντύπωση -κάποιες φορές το δηλώνει- ότι επιθυμεί μια αλλαγή καθεστώτος, regime change, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηλαδή την εγκατάλειψη των πολιτικών οι οποίες στηρίζονται από 18 μέλη της Ευρωζώνης σε σύνολο 19».
Σύμφωνα με τον Ντανίλο Τράινο «κάτι τέτοιο εκνευρίζει όχι μόνον τη Γερμανία, αλλά και την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Ισπανία, οι οποίες σεβάστηκαν και σέβονται τις δεσμεύσεις που έλαβαν στην Ευρώπη, και τις χώρες εκείνες της ανατολικής Ευρώπης που είναι φτωχότερες σε κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τα χρήματα των πολιτών τους σε μη ασφαλή προγράμματα βοήθειας».
Η Κοριέρε γράφει, όμως, ότι «από την άλλη πλευρά δεν γίνεται πάντα κατανοητή η σημασία της πολιτικής πρόκλησης που ξεκίνησε στην Ελλάδα με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που αφορά την ανοικοδόμηση ενός συστήματος ικανού να συλλέγει φόρους, τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνείδησης η οποία έχει ατονήσει, την προσπάθεια να ξεριζωθεί η διαφθορά, το μοίρασμα της εξουσίας βάσει ποσοστών ισχύος και ο νεποτισμός, φαινόμενα υπερισχύουν, στα πλαίσια μιας ελληνικής ιθύνουσας τάξης η οποία είναι συχνά ανεύθυνη».
Τα δυο ερωτήματα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τις αλλαγές αυτές στα πλαίσια της Ευρωζώνης, και πως η Ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.
«Σε όλα αυτά προστίθεται και η υπόθεση Βαρουφάκη», γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου και αναφέρει: «Δεν αποτελεί μυστικό το ότι ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και μερικούς συναδέλφους του -της Ευρωομάδας- δεν υπάρχει χημεία. Ισχύει για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ενοχλήθηκε επανειλημμένα από τη συμπεριφορά, ενίοτε αλαζονική, του Βαρουφάκη. Ισχύει για τον Ισπανό Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος δεν εννοεί να ακυρώσει, στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που έχει επιτελέσει η Μαδρίτη. Και ισχύει και για άλλους, οι οποίοι δεν εκτίμησαν το ότι ο Βαρουφάκης, στις διασκέψεις, δεν μιλά ως πολιτικός, αλλά ως οικονομολόγος. Η σχέση του Έλληνα υπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, είναι "τυπική", όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Και πληροφορίες που διαρρέουν -μόνον πληροφορίες- υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τους τρόπους και την διαλεκτική του υπουργού του».
Σύμφωνα με την Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «σήμερα, ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες» και «όλες αυτές οι εντάσεις θα είναι στο τραπέζι».
Η ιταλική εφημερίδα, τέλος, δημοσιεύει και ένα «υστερόγραφον», το οποίο αναφέρει: «Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την Κοριέρε με τον Βαρουφάκη, άνοιξε το θέμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να τελέσει σε περίπτωση που δεχθεί αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις της για συμβόλαιο υπέρ της ανάπτυξης. Δημοψήφισμα για το Ευρώ ή όχι; Όποιο δημοψήφισμα και αν οργανωθεί στην Ελλάδα ως αντίδραση σε ένα όχι των Βρυξελλών, θα ήταν ένα δημοψήφισμα με θέμα ευρώ ναι/ευρώ όχι. Όποιο όνομα και αν αποφασιστεί να του δοθεί. Το ξέρει η κυβέρνηση της Αθήνας και το ξέρει ο υπουργός Βαρουφάκης».

Πηγή : imerisia.gr


Παραπέμπονται σε δίκη 64 άτομα για την υπόθεση Siemens


Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται 64 κατηγορούμενοι, σχεδόν δέκα χρονια μετά την αποκάλυψη για τα μαύρα ταμεια της Siemens, προκειμενου να δικαστούν για τη σύμβαση 8002 που αφορούσε την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Μεταξυ άλλων στο εδώλιο θα καθίσουν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργιου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Θεόδωρος Τσουκάτος, 13 Γερμανοί, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρίας, καθως και πρωην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ. Οι πράξεις που τους αποδίδονται κατά περίπτωση ειναι: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθως και συνεργεία στις πράξεις αυτές.

Με το ίδιο βουλευμα απαλλάσσονται απο την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργανωσης 80 κατηγορούμενοι καθως και κάποιοι εξ αυτών για επιμέρους πράξεις λογω παραγραφης.

Aπο όλες τις κατηγορίες απαλλάσσονται τα παιδιά του έως σημερα καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα, Σάλινα, Αλεξία και Φοίβη.

Με το βούλευμα, τελος, διατηρούνται τα εντάλματα σύλλψης σε βάρους των Μ. Χριστοφοράκου , Χ. Κάραβελα και του τράπεζιτη Ζαν Κλόντ Οσβαλντ.


Πηγή : kathimerini.gr


Αυτοκίνητο με τέσσερις επιβάτες σφηνώθηκε σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της λεωφόρου Κηφισίας



Σε κατάστημα Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας 209, στο Μαρούσι, καρφώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα.

Το ατύχημα συνέβη λίγο μετά τις 02.00 στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα, όταν ο οδηγός του ΙΧΕ αυτοκινήτου έχασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να ξεφύγει από την πορεία του και να σφηνωθεί στο υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μετά την πρόσκρουση ξέσπασε μικρής έκτασης πυρκαγιά η οποία σβήστηκε από άτομα που έτρεξαν να συνδράμουν.

Ωστόσο, χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής με έξι οχήματα και δεκαοκτώ πυροσβέστες για να απεγκλωβιστούν οι τέσσερις επιβάτες.

Ολοι τους μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο ενώ η κατάσταση του οδηγού κρίνεται σοβαρή.


Πηγή : tanea.gr


Sunday Times: Τριακόσιοι επικίνδυνοι τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη Βρετανία



Περισσότεροι από 300 επικίνδυνοι τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη Βρετανία έχοντας πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph.

Η βρετανική κυβέρνηση την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες να επιβιβάζουν Βρετανούς, οι οποίοι θεωρείται ότι θέλουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Περίπου 700 ισλαμιστές που θεωρούνται «επικίνδυνοι» από τις μυστικές υπηρεσίες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ από την αρχή της σύγκρουσης. Από αυτούς, περίπου 320 έχουν επιστρέψει και έχουν επισήμως καταγραφεί ως «άτομα ενδιαφέροντος».

Επιπλέον 700 άτομα -κυρίως μουσουλμάνοι Βρετανοί- που δεν θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια έχουν επίσης επισκεφθεί την περιοχή.

Προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ανέφεραν ότι 500 τζιχαντιστές πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος και ότι οι 250 έχουν επιστρέψει στη χώρα.

Σύμφωνα με την Telegraph, η εφημερίδα διαθέτει πληροφορίες ότι περίπου «24» άτομα που έχουν επιστρέψει στη χώρα εμπλέκονται σε σχέδια για τρομοκρατικές ενέργειες στη Βρετανία που μέχρι στιγμής έχουν αποτραπεί.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, το οποίο και επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες να επιβιβάζουν Βρετανούς, οι οποίοι θεωρείται ότι θέλουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας θα μπορεί να εμποδίζει τις αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν επιβάτες, περιλαμβανομένων παιδιών, που θεωρείται ότι ταξιδεύουν με σκοπό να συμμετάσχουν «σε σχετιζόμενη με τρομοκρατία δραστηριότητα» σε προορισμούς όπως η Συρία, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι κανονισμοί που θα περιλαμβάνονται στη νέα νομοθεσία θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο και θα απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρείες να ζητούν άδεια για να μεταφέρουν τέτοιους επιβάτες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένα ειδικό σύστημα με βάση την λίστα επιβατών που θα παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες θα εντοπίζει τους ταξιδιώτες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα τους απαγορεύει την επιβίβαση.

Μιλώντας την Κυριακή  σε διαδικτυακή συζήτηση, η Έλεν Μπολ, η Ανώτερη Εθνική Συντονίστρια Αντικατασκοπείας της Βρετανίας, είπε ότι τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον 22 οικογένειες στη χώρα κατήγγειλαν την εξαφάνιση νεαρών γυναικών ή κοριτσιών, που πιστεύεται ότι έχουν μεταβεί στη Συρία.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, ΑΠΕ/Γαλλικό


Ισπανία: Ανεβαίνει το κόμμα Ciudadanos, πέφτει το Podemos




To Podemos είναι το κόμμα που τους τελευταίους μήνες είχε μεγάλη άνοδο στην Ισπανία και ειδικά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ωστόσο πλέον υπάρχει και νέα... σφήνα.

Η υποστήριξη προς το μετριοπαθέστερο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες, στα καταλανικά Ciutadans) έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε τέτοιο βαθμό ώστε το νεόκοπο κόμμα να δίνει μάχη με το αριστερό Podemos, τους συντηρητικούς κυβερνώντες και την σοσιαλιστική αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική «El Pais». Οι Ciudadanos, ένα κόμμα 9 ετών με αρχηγό του τον 35χρονο δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα, επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην περιοχή της Καταλονίας μέχρι πρόσφατα.

H ιδεολογία του κόμματος Ciudadanos είναι πιο μετριοπαθής από αυτή των Podemos, παρότι διεκδικεί την εθνική ενότητα και προσελκύει ψηφοφόρους τόσο από την αριστερά όσο και από την δεξιά, κυρίως όσους είναι απογοητευμένοι από τη διαφθορά των πολιτικών.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 18,4% ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να εξασφαλίζει το 18,6%. Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων. Το κόμμα έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.


Πηγή: iefimerida.gr






«Απαιτούν προπληρωμές οι ξένοι προμηθευτές από τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις»


Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται το ελληνικό εμπόριο μετά την απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού να ξαναδιακόψουν την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και να επανέλθουν σε απαιτήσεις προπληρωμών και πλήρους κάλυψης με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων. Για αχαρτογράφητα νερά κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος έστειλε σχετικό υπόμνημα στην κυβέρνηση.

«Οι επιχειρήσεις του εξωτερικού προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, στη μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, καθώς και στην επιστροφή της αμφισβήτησης για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, ενώ υπόσχονται να επανεξετάσουν τη θέση τους, μόλις η κατάσταση βελτιωθεί μετά την οριστική επίτευξη συμφωνίας με του ευρωπαίους εταίρους μας» σημειώνεται στην επιστολή.

Οπως υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τους διεθνείς τρόπους πληρωμής και ελέγχου πιστωτικού κινδύνου INCOTERMS 2010 η Εγγυητική Τραπέζης B/G, η Ενέγγυα Πίστωση L/C καθώς και η ασφάλιση πιστώσεων και κινδύνου θεωρούνται αναπόσπαστα τμήματα των εμπορικών συμβολαίων, αφού διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή της συναλλαγής.

Μ' αυτόν τον τρόπο, ακόμα και σε περίπτωση υψηλού ρίσκου, χωρίς την απαίτηση προπληρωμής της εισαγωγής από τον αγοραστή, παρέχεται η εγγύηση πως ακόμη και αν η επιχείρηση που έχει παραγγείλει το προϊόν δεν κατορθώσει για κάποιο λόγο (πτώχευση, έλλειψη ρευστότητας και άλλα ατυχήματα) να το αποπληρώσει, η τράπεζα που την έχει εκδώσει, αναλαμβάνει να εξοφλήσει τον πωλητή.

Θα οδηγηθούμε σε αυξήσεις βιομηχανικών προϊόντων...

Η ουσία πάντως, κατά τους εμπόρους, είναι πως με την καθημερινή κλιμάκωση της απαίτησης προπληρωμής των ελληνικών παραγγελιών, οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς τις παραγγελίες τους και η εξέλιξη αυτή για το εμπόριο, αλλά και για την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση κρίνεται ως εξαιρετικά ανησυχητική.

Η αξία των εισαγωγών αγαθών στη χώρα μας το 2013 ήταν 46,2 δισ. ευρώ και 46,7 δισ. ευρώ το 2014, ενώ με τη διακοπή των πιστώσεων εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 4-5 δισ. ευρώ ρευστό, για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και άλλα αγαθά. «Εάν μάλιστα συνεχιστεί ένα τετράμηνο αυτή η κατάσταση, τότε αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.α., ενώ ο κίνδυνος ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, είναι ορατός» υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφύγει της προσοχής μας, είπε ο κ. Κορκίδης , πως το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί η χορήγηση εγγυητικών επιστολών από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ πολλές φορές οι προμηθευτές του εξωτερικού, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, απαιτούν εγγυητικές ξένων τραπεζών.

Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει κάθε εισαγωγέας είναι για πόσο καιρό θα διενεργούνται με αυτόν τον τρόπο πληρωμής οι εισαγωγές. Εκτιμάται ότι περί τις 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας, αφενός έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας έκδοσης «ακριβών» εγγυητικών επιστολών και αφετέρου εξαιτίας της μείωσης των ορίων ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους σε μικρότερης αξίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος των εμπορευμάτων από τα μεταφορικά έξοδα.

Σ' αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες με την ετήσια μεταβολή της επιχειρηματικής χρηματοδότησης να συνεχίζει μειούμενη για 4ο χρόνο, με αδιάλειπτοι αρνητική πιστωτική επέκταση επί 50 μήνες.

Κάποιες ελπίδες, τέλος, για διαλλακτικότητα από την πλευρά των προμηθευτών στην πραγματικότητα διαψεύδονται, αναφέρουν οι έμποροι, αφού οι οίκοι του εξωτερικού, που δεν ζητούν προέμβασμα από τους έλληνες εισαγωγείς δίνουν σκόπιμα διπλάσιους και τριπλάσιους, του συνήθους, χρόνους εκτέλεσης των παραγγελιών, ενώ αρκετοί, με ευγενικές επιστολές, ζητούν την αναστολή της συνεργασίας τους με ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η άρση εμπιστοσύνης προς την ελληνική αγορά και η επιστροφή στο καλοκαίρι του 2012 πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.


Πηγή : tanea.gr



Ευρώπη και Ελλάδα βλέπουν ελπίδα, αλλά όχι δόση, στο Eurogroup



Οι ελπίδες επικεντρώνονται στις προσπάθειες να προχωρήσει η προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για τις οριστικές μεταρρυθμίσεις.

Χωρίς προσδοκία για απόφαση για εκταμίευση κάποιας δόσης, αλλά με την ελπίδα για πρόοδο στη συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα, προσέρχεται στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε στο Eurogroup το περίγραμμα επτά μέτρων που προτίθεται να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να του απαντά πως οι ελληνικές προτάσεις είναι μεν «χρήσιμες», αλλά αποτελούν μόνο ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα πρέπει ούτως ή άλλως να εξετασθούν από τους τρεις θεσμούς.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος δήλωσε πως μια απλή επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης δεν αρκεί για να πείσει τους πιστωτές πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν, προσθέτοντας μάλιστα πως ο μόνος τρόπος εκταμίευσης δόσεων στήριξης είναι η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή και η υλοποίησή τους.

«Μια επιστολή εδώ ή εκεί δεν θα αλλάξει πολλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόφσκις στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμώντας πως με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να ληφθεί κάποια απόφαση για αποδέσμευση χρημάτων προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε επίσης πως το κλειδί της διαπραγμάτευσης είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, παρά η παρουσίασή τους. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα φαίνεται πως έχει μια διαφορετική αντίληψη του προβλήματος από εμάς. Πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις».

Πάντως, ούτε η ελληνική πλευρά φαίνεται να αναμένει εκταμίευση χρημάτων στο Eurogroup της Δευτέρας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν πάντως χθες Σάββατο πως η ελληνική αποστολή πιθανώς θα είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις στη συνεδρίαση, όπως προώθηση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση του ΦΠΑ σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές.

Πηγή: skai.gr