Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ισπανία: Ανεβαίνει το κόμμα Ciudadanos, πέφτει το Podemos




To Podemos είναι το κόμμα που τους τελευταίους μήνες είχε μεγάλη άνοδο στην Ισπανία και ειδικά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ωστόσο πλέον υπάρχει και νέα... σφήνα.

Η υποστήριξη προς το μετριοπαθέστερο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες, στα καταλανικά Ciutadans) έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε τέτοιο βαθμό ώστε το νεόκοπο κόμμα να δίνει μάχη με το αριστερό Podemos, τους συντηρητικούς κυβερνώντες και την σοσιαλιστική αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική «El Pais». Οι Ciudadanos, ένα κόμμα 9 ετών με αρχηγό του τον 35χρονο δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα, επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην περιοχή της Καταλονίας μέχρι πρόσφατα.

H ιδεολογία του κόμματος Ciudadanos είναι πιο μετριοπαθής από αυτή των Podemos, παρότι διεκδικεί την εθνική ενότητα και προσελκύει ψηφοφόρους τόσο από την αριστερά όσο και από την δεξιά, κυρίως όσους είναι απογοητευμένοι από τη διαφθορά των πολιτικών.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 18,4% ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να εξασφαλίζει το 18,6%. Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων. Το κόμμα έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.


Πηγή: iefimerida.gr






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου