Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Το Eurogroup ενέκρινε την προεξόφληση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

 


Παρά την αυξημένη παγκόσμια αβεβαιότητα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν χθες την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων που είχε λάβει η χώρα μας από το Δ.Ν.Τ., καθώς και την πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την προεξόφληση του Δ.Ν.Τ. η Ελλάδα αποπληρώνει -δύο χρόνια πριν από τη λήξη της- το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η προεξόφληση ξεκίνησε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2019, συνεχίστηκε τον Μάρτιο του 2021 και ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, την Άνοιξη του 2022.

Με την νέα αποπληρωμή εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων, ενώ το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του Δ.Ν.Τ. διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ.



Υποχωρούν οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ

 


Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, όπως σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, με αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες. Δυστυχώς, συμπολίτες μας πεθαίνουν ακόμη καθημερινά, ωστόσο και στο δείκτη των θανάτων έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση. Στον αριθμό των κρουσμάτων παρατηρείται επίσης μία συνεχής πτωτική πορεία.

Το ΕΣΥ δεν πιέζεται πλέον. Εξακολουθούμε  να έχουμε αρκετούς διασωληνωμένους και αρκετές νοσηλείες, όμως τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές.

Επέστρεψε στην κανονική του λειτουργία το Παίδων Πεντέλης.

Νοσοκομεία -όπως το Σισμανόγλειο- τα οποία είχαν διατεθεί αποκλειστικά για Covid περιστατικά, επιστρέφουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην κανονική τους λειτουργία.

Το αργότερο μέχρι την 15η Μαρτίου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν την κλιμάκωση της πανδημίας.

Λόγω της μειωμένης πίεσης στο ΕΣΥ, περιορίζονται και τα περιστατικά τα οποία στέλνονταν σε ιδιωτικές δομές υγείας.




Η Ελλάδα ξανά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας


 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρώπη, την πατρίδα μας και τον κόσμο. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονικής ασφάλειας που οικοδομήθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αμφισβητείται έντονα.

Στην αρχή αυτής της νέας εποχής και σε αυτό τον αγώνα η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη. Η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια της ανεξαρτησίας της, με την σωστή μεριά της ιστορίας, και το ίδιο κάνει και τώρα. Είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα δεν χωρούν.

Είναι επίσης σαφές ότι όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες -σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης-  μιλούσαν επιτακτικά για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας δικαιώθηκαν. Η ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί πια μια αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει να ενισχύει την άμυνά της και το κάνει, κόντρα σε εκείνους που έλεγαν ότι «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός». Και τώρα η ανάγκη αμυντικής θωράκισης τίθεται επιτακτικά επί τάπητος για ολόκληρη την Ευρώπη.

Την Τρίτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Βουλή για τις εξελίξεις σε μια έκτακτη συνεδρίαση στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να πάρουν καθαρή θέση σε αυτή την ιστορική συγκυρία για την πατρίδα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ελπίζουμε να υπάρξει εθνική υπευθυνότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση, γιατί δεν είναι ώρα, σε μια τόσο κρίσιμη, παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία, να μπουν σε πρώτη γραμμή τα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα.




Το νορβηγικό κρατικό ταμείο αποσύρεται από τη Ρωσία

 


Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, θα παγώσει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και θα αρχίσει μια πλήρη έξοδο από τη χώρα αυτή στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

«Ο στόχος είναι το ταμείο να αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το πετρελαϊκό αυτό ταμείο, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ, διαθέτει συμμετοχές περίπου 2,7 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, σύμφωνα με το νορβηγικό Τύπο.




Η BP «εγκαταλείπει» το μερίδιο του 20% της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft

 


Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπερνάρντ Λούνεϊ πρόκειται να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft με άμεση ισχύ.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της BP, Helge Lund, ανέφερε: 

«η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια πράξη επιθετικότητας που έχει τραγικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή. Η BP δραστηριοποιείται στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια, συνεργαζόμενη με εξαιρετικούς Ρώσους συναδέρφους. Ωστόσο, αυτή η στρατιωτική δράση αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή. Έχει οδηγήσει το διοικητικό συμβούλιο της BP στο συμπέρασμα, μετά από ενδελεχή διαδικασία, ότι η εμπλοκή μας με τη Rosneft, μια κρατική επιχείρηση, απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπερνάρντ Λούνεϊ είπε : 

 «Η καρδιά μου είναι με όλους όσους επηρεάστηκαν. Μας έκανε να επανεξετάσουμε ριζικά τη θέση της BP με τη Rosneft. Είμαι πεπεισμένος ότι οι αποφάσεις που λάβαμε ως διοικητικό συμβούλιο δεν είναι το μόνο σωστό, αλλά είναι και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της BP. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα για τους σπουδαίους ανθρώπους μας στην περιοχή και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους στηρίξουμε. Εξετάζουμε επίσης πώς η BP μπορεί να υποστηρίξει την ευρύτερη ανθρωπιστική προσπάθεια».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξέλιξη αυτή μπορεί να στοιχίσει στη Rosneft 25 δισ. δολάρια!



Οι ευρωβουλευτές ΚΚΕ και Ελληνική Λύσης καταψήφισαν την βοήθεια στην Ουκρανία

 



Μετά τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν της ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης καταψήφισαν την βοήθεια στην Ουκρανία.

Πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  υπέβαλε πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (ΜΧΣ) για την Ουκρανία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση της Κομισιόν εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 21 Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν καταψηφίστηκε από τους δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη - Νικολάου Αλαβάνο και από τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκο. Την ίδια ώρα σύσσωμη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται και από τη σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απείχαν από την ψηφοφορία.



Και η Σουηδία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

 


Η Σουηδία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, κράνη και θωράκιση σώματος, ανακοίνωσε  η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα», δήλωσε η Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση αυτή της Σουηδίας δεν έχει προηγούμενο από το 1939, όταν η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ, υπογράμμισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.



Το καθεστώς της Λευκορωσία στέλνει στρατό για να ενισχύσει το καθεστώς της Ρωσίας στην Ουκρανία


 

Ο ένας δικτάτορας, συνδράμει τον άλλο δικτάτορα.

Η Λευκορωσία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη Ρωσία, μεταδίδει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο .

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και η ουκρανική Kyiv Independent επικαλούμενη πολλαπλές πηγές που ανέφεραν ότι είναι πιθανή μια ανάπτυξη Λευκορώσων αλεξιπτωτιστών.

Υπενθυμίζουμε ότι εχθές Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο του είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι δεν θα εμφανιστούν λευκορωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.



ΗΠΑ και Γαλλία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τη Ρωσία

 


Οι ΗΠΑ και η Γαλλία κάλεσαν εχθές Κυριακή τους Αμερικανούς, τους Γάλλους και τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν αμέσως από τη Ρωσία επικαλούμενα τους αυξανόμενους περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως από τη Ρωσία κάνοντας χρήση των επιλογών που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες», αναφέρεται σε ειδοποίηση ασφαλείας με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία ζητάει από τους αμερικανούς πολίτες να έχουν «ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που να μην βασίζεται στην παροχή βοήθειας από την αμερικανική κυβέρνηση».

Στο Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως όλοι οι Γάλλοι πολίτες που πραγματοποιούν βραχυπρόθεσμες επισκέψεις στη Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα και επικαλείται τους αυξανόμενους περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία επειδή εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Λόγω των αυξανόμενων περιορισμών στην αεροπορική κυκλοφορία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους Γάλλους που είναι περαστικοί από τη Ρωσία (τουρίστες, επισκέπτες, φοιτητές, επαγγελματίες σε αποστολή) να λάβουν τα μέτρα τους για να εγκαταλείψουν χωρίς καθυστέρηση τη χώρα με τις υφιστάμενες αεροπορικές συνδέσεις», προσθέτει το υπουργείο και ζητεί «να αναβληθεί κάθε μετακίνηση προς τη Ρωσία».




Έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με κατηγορούμενη την Ρωσία

 



Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε εχθές, κατόπιν αιτήματος των Δυτικών, απόφαση με την οποία συγκαλείται για σήμερα, Δευτέρα, «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες. Η Ρωσία την καταψήφισε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας. Δεν ήταν δυνατή η άσκηση βέτο για τη σύγκληση αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΗΕ.




Μπορέλ: Φοβούμαστε ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

 


Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell, δήλωσε σήμερα ότι η ¨Ένωση ανησυχεί πως η κρίση που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα μπορούσε να διαχυθεί σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

"Ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή”, ανέφερε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κρίση.

"Φοβόμαστε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία και η ρωσική επιρροή μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί στις γειτονικές χώρες”, πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ρωσία είχε ξεκάθαρα απειλήσει με πυρηνική επίθεση σε χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, μετά την εισβολή, αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε την ΕΕ από το να υποστηρίξει τη χώρα.

Απλώς για να αναφέρουμε τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών, είναι μια τεράστια ανευθυνότητα που λέει πολλά για την προσωπικότητα αυτού που το κάνει”, ανέφερε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

"Μας είπε ότι όποιος παρεμβαίνει στην επίθεση μου στην Ουκρανία, όποιος έχει την ιδέα να υποστηρίξει τους Ουκρανούς, θα υποστεί επίθεση όπως δεν την έχει υποστεί ποτέ, κάτι που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ποτέ.

Σίγουρα, αυτό είναι μια αναφορικά στη χρήση πυρηνικών όπλων. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία”.

Αποδεσμεύει 450 εκατ. ευρώ η ΕΕ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για "ιστορική στιγμή", λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.

Με τα 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ θα αγοραστούν όπλα και θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, οι "27" συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν το νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών στην ΕΕ.

Οι "27", ενέκριναν, επίσης, την απαγόρευση του εναέριου χώρου της ΕΕ για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και όλα τα ρωσικά αεροπλάνα, καθώς και την απαγόρευση της μετάδοσης στην ΕΕ του "Russia Today", του "Sputnik" και των θυγατρικών τους που "παραπληροφορούν", όπως είπε ο Μπορέλ.


capital



Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε στην ευρωβουλή την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία


 

Η ντροπή της Ευρώπης και η ντροπή της Ελλάδας ΣΥΡΙΖΑ 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ψηφοφορία για την παροχή 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία

Την μη υπερψήφιση της παροχής ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία επέλεξαν δια της «μεθόδου» της αποχής πριν από λίγες μόλις μέρες όλοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία απειλούσε φανερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το έκαναν αυτό για να μην δυσαρεστήσουν τον δικτάτορα Πούτιν.

Σύμφωνα με τον αναλυτικό κατάλογο για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι προκλητικοί και μοναδικοί ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης, Αλέξης Γεωργούλης και Έλενα Κουντουρά απείχαν από την ψήφιση της πρότασης που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 598 ψήφους υπέρ.

Ο Αρβανίτης εξάλλου πριν δύο ημέρες τήρησε τη γραμμή των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε θύτη και θύμα ακόμα και μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, που συνοδεύεται από βομβαρδισμούς αμάχων, ακόμη και μελών της ελληνικής ομογένειας.

Επίσης ο κ. Κούλογλου δικαιολογούσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι σχεδιαζόταν ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ότι «ο Πούτιν δεν μπορούσε να δεχτεί αυτό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του έχουν γίνει κατάπτυστη από όλη την Ευρώπη για την προκλητικότητα τους.