Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Μπορέλ: Φοβούμαστε ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

 


Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell, δήλωσε σήμερα ότι η ¨Ένωση ανησυχεί πως η κρίση που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα μπορούσε να διαχυθεί σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

"Ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή”, ανέφερε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κρίση.

"Φοβόμαστε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία και η ρωσική επιρροή μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί στις γειτονικές χώρες”, πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ρωσία είχε ξεκάθαρα απειλήσει με πυρηνική επίθεση σε χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, μετά την εισβολή, αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε την ΕΕ από το να υποστηρίξει τη χώρα.

Απλώς για να αναφέρουμε τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών, είναι μια τεράστια ανευθυνότητα που λέει πολλά για την προσωπικότητα αυτού που το κάνει”, ανέφερε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

"Μας είπε ότι όποιος παρεμβαίνει στην επίθεση μου στην Ουκρανία, όποιος έχει την ιδέα να υποστηρίξει τους Ουκρανούς, θα υποστεί επίθεση όπως δεν την έχει υποστεί ποτέ, κάτι που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ποτέ.

Σίγουρα, αυτό είναι μια αναφορικά στη χρήση πυρηνικών όπλων. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία”.

Αποδεσμεύει 450 εκατ. ευρώ η ΕΕ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για "ιστορική στιγμή", λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.

Με τα 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ θα αγοραστούν όπλα και θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, οι "27" συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν το νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών στην ΕΕ.

Οι "27", ενέκριναν, επίσης, την απαγόρευση του εναέριου χώρου της ΕΕ για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και όλα τα ρωσικά αεροπλάνα, καθώς και την απαγόρευση της μετάδοσης στην ΕΕ του "Russia Today", του "Sputnik" και των θυγατρικών τους που "παραπληροφορούν", όπως είπε ο Μπορέλ.


capital



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου