Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Νέο καραγκιοζιλίκι της ΕΦΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Κυριάκου στον Κάρολο

 


Αναρωτιέται κόσμος εάν έχει αναγνώστες η Εφημερίδα των Συντακτών, και μάλιστα γελάνε και με την εφημερίδα, και με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη κατάντια και την παρακμή στην οποία έχουν περιέλθει.




Υπέρ του «όχι», κατά των μέτρων λιτότητας και με δημόσια στήριξη υπέρ Τσίπρα ο τέως το 2015, αλλά «αυλάρχης των Γλύξμπουργκ» είναι ο Μητσοτάκης.



Η εφημερίδα ΕΦΣΥΝ και ο Ηλιόπουλος της Κουμουνδούρου, ξεχνώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός μαζί με την σύζυγο του, είχαν υποδεχθεί τον Κάρολο, θυμήθηκε τους... Γλύξμπουργκ, προκειμένου να ασκήσει αντιπολίτευση στα σχέδια για την αξιοποίηση των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι.



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Σκωτία, κατόπιν πρόσκλησης του πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου. Κατά τη συνάντηση με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για τη μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου.

Το έπιασε ο ΣΥΡΙΖΑ, και είπε να ξεφτιλιστεί μαζί με την την εφημερίδα που τον στηρίζει για να γελάει ο κόσμος μαζί τους.

Η ανακοίνωση καραγκιοζιλίκι του ΣΥΡΙΖΑ:

«Να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι αυλάρχης των Γλύξμπουργκ.

Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ.

Συνιστά δε μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια, λόγω της ανεπάρκειάς του και της ασυλίας που παρέχει στην αισχροκέρδεια, να ταξιδεύει στη Σκωτία για να αποκτήσει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση... βασιλικών κτημάτων.

Το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού, που πλήρωσε γι' αυτόν τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία -ως γνωστόν- είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας.

Το νέο "unfair" της οικογένειας Μητσοτάκη δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας όσον αφορά στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική το πρωτοσέλιδο αυτό. Ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε σωστά υποδεχθεί μαζί με τη σύζυγό του τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου». Και πρόσθεσε: «Αλίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις είναι θεσμική εκτροπή. Ούτε τότε ήταν ούτε σήμερα. Όπως σας είπα η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανάδειξης για το Τατόι το οποίο να σημειώσουμε ότι παρέλαβε σε άθλιες συνθήκες».



Ένας νέος Χίτλερ ο Πούτιν, χτύπησε και την Μολδαβία ο δικτάτορας

 


Εκτός τον απειλών της Ρωσίας με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και τρίτου παγκοσμίου πολέμου, τα εγκλήματα και οι εισβολές σε ξένα κράτη συνεχίζονται.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters, οι κατακτητές του δικτάτορα Πούτιν, έχουν αναγκαστεί να υποχωρήσουν από το Κίεβο και τώρα επιχειρούν μια νέα προέλαση στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Σε ανάρτηση σχετικά με την κατάσταση στη Μολδαβία προχώρησε και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής για την πλευρά της χώρας στις συνομιλίες με τη Μόσχα, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Στη δήλωσή του, ο Ποντόλιακ αναφέρει τα εξής:

«Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας και υπαινίσσεται ότι η Μολδαβία πρέπει να περιμένει ''καλεσμένους''. Άσχημα νέα: αν πέσει η Ουκρανία αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: Η Ουκρανία θα διασφαλίσει σίγουρα τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Πρέπει όμως να δουλέψουμε ως ομάδα».

Η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, είπε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία. «Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς», τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

Στα δυτικά της Ουκρανίας υπήρχαν φόβοι ότι η αναταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί στη Μολδαβία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει μια αυτονομιστική περιοχή κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Η Υπερδνειστερία έχει αυτονομηθεί από τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί πλέον φιλορωσικό θύλακα. Εκρήξεις κατέστρεψαν δύο ραδιοπομπούς νωρίς την Τρίτη, μετά από άλλες εκρήξεις που «ταρακούνησαν» την Υπερδνειστερία τη Δευτέρα.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι Αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με τη Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από τη φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Μολδαβίας, η Σαντού καταδίκασε τις προσπάθειες καταστολής της ειρήνης στη χώρα της και είπε ότι η Μολδαβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση. Ανέφερε, επίσης, ότι το κύμα επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της που υποστηρίζεται από τη Ρωσία ήταν μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι για τις επιθέσεις ευθύνται οι φιλοπολεμικές φατρίες στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η Μολδαβία, μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, στριμωγμένη ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, υφίσταται ήδη τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία με την εισροή 400.000 προσφύγων.



Τζάμπα μάγκας ξυλοκόπησε οδηγό ταξί και το έβαλε στα πόδια

 


Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τζάμπα μάγκα έπεσε ένας οδηγός ταξί στην περιοχή της Γλυφάδας και ο δράστης μετά την πράξη του, βλέποντας ότι μαζεύετε και κόσμος, έφυγε τρέχοντας γρηγορότερα από ότι τρέχει η κότα.



Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν έφτασε στο σημείο ο οδηγός, όπου τον είχε καλέσει μια γυναίκα για να την παραλάβει. Ωστόσο, λίγο πριν ανοίξει την πίσω πόρτα του οχήματος, ένας τζάμπα μάγκας που την ακολουθούσε, την απέτρεψε να μπει μέσα και κινήθηκε βίαια απέναντί της.

Ο οδηγός βγήκε, ώστε να ρωτήσει τι έχει συμβεί και γιατί ο νεαρός επεδείκνυε αυτήν τη συμπεριφορά. Ωστόσο, τα αίματα άναψαν, καθώς μιλούσαν έντονα οι δυο άνδρες και εκείνος που εμπόδισε την κοπέλα να μπει, προχώρησε στη χρήση βίας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο οδηγός: «Φτάνοντας η κοπέλα στο ταξί, πάει να ανοίξει την πόρτα πίσω από τον οδηγό. Δεν μπόρεσε να την ανοίξει, γιατί την έχει φτάσει το παιδί που έτρεχε να την προλάβει. Την πιάνει, την πετάει στην άκρη και μου χτυπάει το ταξί το συγκεκριμένο παλικάρι και μου λέει, βρίζοντάς με: "πάρε το ταξί και φύγε". Εγώ λίγο εκεί σάστισα. Την κοπέλα την πήρε, την πέταξε στην άκρη, είχε σκοπό να τη χτυπήσει, δεν μπόρεσα να συνειδητοποιήσω».

Εκεί ήταν που ξεκίνησε να δέχεται τα χτυπήματα. Κάποια στιγμή ένας περαστικός που είχε παρακολουθήσει τι είχε συμβεί, φώναξε στον νεαρό: «Ρε φίλε, τι φταίει ο άνθρωπος με το ταξί; Επαγγελματίας είναι και σταμάτησε να πάρει μια κούρσα, τι του επιτίθεσαι;».

«Επί τόπου, στην πρώτη γροθιά, μου σπάει το δόντι. Έχω κάταγμα στη μύτη και το κούτελο. Και στην πορεία μου ξαναεπιτίθεται. Συνεχίζει να με γρονθοκοπεί, σταματάει και τον βλέπω να σηκώνεται να φεύγει. Νόμιζα ότι για κάποιο λόγο την κυνηγάει. Να την κλέψει, να τη χτυπήσει; Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω μέσα σε αυτά τα δευτερόλεπτα τι συμβαίνει».

Ο οδηγός του ταξί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένο δόντι και κάταγμα στη μύτη, ενώ έχει και ένα μεγάλο χτύπημα στο κούτελο. Κατέθεσε μήνυση και ήδη η Αστυνομία εξετάζει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και είναι θέμα χρόνου να εντοπίσει τον τζάμπα μάγκα που εξαφανίστηκε μετά την πράξη του.




Απίστευτη επίθεση από Κίνα σε ΗΠΑ: «Είναι ο διάβολος και η Ευρώπη της κρατά το κεράκι»

 


Μια πρωτοφανή επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε σήμερα η Κίνα, μέσα από επίσημες δηλώσεις που έκανε, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Wang Wenbin.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Κινέζος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις «δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες», για να «καταστρέφουν ολοσχερώς κυρίαρχες χώρες».

Από τα… πυρά της Κίνας δεν ξέφυγε, μάλιστα, ούτε η Ευρώπη. «Ελπίζουμε η Ευρώπη να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο» είπε μεταξύ άλλων ο Κινέζος εκπροσώπος, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για μία σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, για δολοφονία 300.000 αμάχων και για τον ξεριζωμό 26.000.000 ανθρώπων ανά τον κόσμο σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ανθρωπότητας». «Οι δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες είναι απλώς ένα πρόσχημα για να επιτίθενται και να καταστρέφουν ολοσχερώς κυρίαρχες χώρες, θα έπρεπε να έχουν ήδη οδηγηθεί στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Wang.

Επιτέθηκε, δε, στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τους Αμερικανούς «άρχοντες της παραπληροφόρησης».

Πρόκειται για τις πιο σκληρές δηλώσεις που έχουν γίνει από το Πεκίνο κατά της Ουάσινγκτον εδώ και πολλά χρόνια, σηματοδοτώντας μία τουλάχιστον φραστική κλιμάκωση, έπειτα και από την επανειλημμένη άρνηση της κινεζικής κυβέρνησης να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Η ελεγχόμενη από το καθεστώς δικαιοσύνη καταδίκασε σε ισόβια τον Οσμάν Καβάλα

 


Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε τον Οσμάν Καβάλα τουρκικό δικαστήριο, ελεγχόμενο από το καθεστώς Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. 

O 64χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος κατηγορείται για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, χρηματοδοτώντας τις διαδηλώσεις του 2013, σε μια υπόθεση την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν ως «πολιτικά υποκινούμενη».

Για «καταστροφικό χτύπημα» στα ανθρώπινα δικαιώματα κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, στην πρώτη αντίδρασή της για την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, και οι αντιδράσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Ο Καβάλα, που ανέκαθεν διακήρυττε την αθωότητά του, κρατείται εδώ και τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί (Σηλυβρία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει πέρσι την αποφυλάκισή του, όμως τουρκικό δικαστήριο διέταξε κατά εντολή του καθεστώτος να παραμείνει προφυλακισμένος.

Οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα και αυτό δείχνει ότι ήταν μια δίκη παρωδία, όπως και ότι οι δικαστές εκτελούσαν εντολές Ερντογάν.

Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.

Ο Καβάλα, γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί», το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το δικαστήριο αποφάσισε να τον απαλλάξει για την κατηγορία της κατασκοπείας λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο νωρίτερα για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβάλα «κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά κανείς δεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».

Η Καρολάιν Στόκφορντ, η εκπρόσωπος του Pen Club, μιας οργάνωσης που προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, προέτρεψε τους δικαστές «να αφήσουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους» για να ακούσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λάμβαναν εντολές μέσω των κινητών τους.

Ο ίδιος ο Καβάλα έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, πριν αποσυρθούν οι δικαστές.

Ο Καβάλα δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.

Ο Καβάλα είχε απαλλαγεί αρχικά τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2013, όμως συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, προτού καν να προλάβει να επιστρέψει στο σπίτι του, και στάλθηκε ξανά στη φυλακή, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης το 2016. Στη συνέχεια, η τουρκική δικαιοσύνη, με εντολές του καθεστώτος Ερντογάν, ακύρωσε την απαλλαγή του για την κατηγορία που αφορούσε τις διαδηλώσεις του 2013.




Ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ

 



Οι Τούρκοι θα είναι πάντα Τούρκοι, και δεν θα ανεχτούν ποτέ την αλήθεια που τους καταδικάζει.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων, που είναι πραγματικότητα, και η ιστορία δεν αλλάζει.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν σημασία για την Άγκυρα και συνέστησε στον αμερικανό ομόλογό του πρώτα «να μάθει καλά την ιστορία». Με αυτό που είπε ο Ερντογάν, καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι ο ίδιος θέλει να παραποιήσει την ιστορία και να θάψει την αλήθεια.

«Οι αξιώσεις των Αρμενίων, που φέρεται να αναγνωρίζονται από τις διοικήσεις διαφόρων χωρών, δεν μας ενδιαφέρουν. Έτσι αντιμετωπίζουμε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν πρέπει να μελετήσει και να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία των Αρμενίων. Εμείς είναι δυνατόν να του συγχωρήσουμε την προσπάθειά του να αμφισβητήσει την Τουρκία χωρίς να γνωρίζει αυτά τα πράγματα» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26/04/2022

|

 07:45

Γαλλικές εκλογές: H μάχη για τις βουλευτικές και ο φόβος της «συγκατοίκησης»

26/04/2022

|

 00:20

«Βόμβες» Λαβρόφ: Υπαρκτός κίνδυνος για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των Αρμενίων που σκοτώθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915. Πριν από ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αποκάλεσε τα γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γενοκτονία των Αρμενίων. Οι προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο.



12 ερωτήσεις κι απαντήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

 



Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5 %;

Η νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού επιτυγχάνει μια χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες. Από την μια πλευρά τον μετριασμό των απωλειών στην αγοραστική δύναμη των μισθών και την ικανοποίηση της εύλογης προσδοκίας των εργαζομένων να έχουν και εκείνοι μέρισμα από την ανάπτυξη που επετεύχθη το 2021. Από την άλλη πλευρά την διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση και την ανεργία.


Πώς διαμορφώνεται ο νέος κατώτατος μισθός και τι σημαίνει αυτό για την τσέπη των εργαζομένων;

Ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται από 1ης Μαΐου κατά 7,5 %, ή 50 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ το μήνα, από 663 ευρώ προηγουμένως. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές αν συνυπολογισθεί η καταβολή 14 μισθών το χρόνο διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής, στο εισόδημά τους.


Δεδομένου ότι είχε δοθεί και μια αύξηση 2 % από 1.1.2022, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για τον εργαζόμενο συνολικά;

Αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7 %, ή 63 ευρώ το μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).


Στην πραγματικότητα ωστόσο η αύξηση του καθαρού μισθού είναι ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 11,81 % αν συνυπολογισθεί η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι που έχει ήδη υλοποιηθεί. Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ.


Τι θα συμβεί με τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προϋπηρεσία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό;

Συνεχίζεται το σημερινό καθεστώς, δηλαδή με άλλα λόγια οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30 %). Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.


Πώς επηρεάζει η αύξηση του κατώτατου μισθού τα επιδόματα του ΟΑΕΔ;

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο.


Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.


Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ήταν διπλάσια από το ποσοστό ανάπτυξης, το οποίο το 2021 ήταν 8,3%. Συνεπώς θα έπρεπε να εγκριθεί αύξηση πάνω από 16% για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις;

Πράγματι το 2021 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,3 %, προηγήθηκε όμως, λόγω κορονοϊού, ύφεση 9 % το 2020! Παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020, η κυβέρνηση αποφάσισε το καλοκαίρι του 2021 μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2 %, με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2022. Συνεπώς η κυβέρνηση είναι συνεπής και με το παραπάνω προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις και την πορεία της οικονομίας. Σημειώνεται πως ούτε η ΓΣΕΕ εισηγείται σε αυτή τη φάση τόσο μεγάλη (16 %) αύξηση του κατώτατου μισθού.


Η αύξηση του κατώτατου μισθού αρκεί για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας;

Η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 (2 % από 1ης Ιανουαρίου + 7,5 % από 1ης Μαΐου) είναι σωρευτικά 9,7 %. Το ποσοστό αυτό υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος το Μάρτιο ήταν 8,9 %. Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα μόνο από τα όπλα για τη στήριξη των εργαζομένων. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ευρεία γκάμα μέτρων που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του κόστους ζωής, ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, που είναι μεγαλύτερες για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση καυσίμων, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, η καταβολή διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κ.α. Πάνω απ΄ όλα η συνολική οικονομική, αδειοδοτική, φορολογική πολιτική που οδήγησε στην σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 η οποία αναμένεται να συνεχιστεί εφέτος. Πολιτική που είχε ως άμεση θετική συνέπεια η ανεργία να υποχωρήσει από το 17,2 % το καλοκαίρι του 2019 στο 12,8 % τον Φεβρουάριο του 2022.


Οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες αυτήν την περίοδο με μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας λόγω της διεθνούς κρίσης. Θεωρείτε ότι θα μπορέσουν, ιδίως οι μικρομεσαίες, να καλύψουν το πρόσθετο μισθολογικό κόστος;

Στην απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη από τη μια πλευρά η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και από την άλλη η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Προφανώς οι δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς, επηρεάζουν και τις επιχειρήσεις. Γι αυτό και δεν υιοθετήθηκαν αιτήματα για αρκετά μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, δεδομένου ότι μια αλόγιστη απόφαση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τόσο στις επιχειρήσεις – με αποσταθεροποίησή τους - όσο συνακόλουθα και στους εργαζομένους που εργάζονται σε αυτές. Από την άλλη πλευρά υπενθυμίζουμε ότι τους τελευταίους 33 μήνες έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μέτρα προς όφελος των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητάς τους όπως μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και μια σειρά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοιού (επιστρεπτέα προκαταβολή, ειδικά προγράμματα στήριξης, κλπ.) Σημειώνεται επίσης ότι όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση (εκπρόσωποι μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, επιστημονικοί φορείς και φυσικά η ΓΣΕΕ) εισηγήθηκαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε διαφορετικό επίπεδο ο καθένας. Δεν υπάρχει κανείς που να προτείνει σήμερα το “πάγωμα” του κατώτατου μισθού.


Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ;

Με την αύξηση που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, από την 11η που βρισκόταν ως τώρα. Συγκεκριμένα με την αύξηση κατά 7,5 % στα 831,8 ευρώ σε 12μηνη βάση, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα μας ανεβαίνουν στην κατάταξη κατά 2 θέσεις ξεπερνώντας την Πορτογαλία (822,5 ευρώ) και την Μάλτα (792,26 ευρώ).


Η σημαντική αυτή αύξηση δεν θα οδηγήσει σε άνοδο της ανεργίας;

Η αγορά εργασίας από το καλοκαίρι του 2019 έχει μπει σε ένα σταθερό ενάρετο κύκλο στον οποίο έχουμε ταυτόχρονα μείωση της ανεργίας, αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και άνοδο των μισθών. Συνεπώς θα μπορέσει να απορροφήσει την αύξηση. Και αυτό λόγω της γενικότερης φιλοεπενδυτικής πολιτικής της κυβέρνησης.


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το καλοκαίρι του 2019 η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες: από 17,2% σε 12,8% τον Φεβρουάριο του 2022, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2010. Παράλληλα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 65% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2009) ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011. Επιπλέον το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό καθώς το 2021 δημιουργήθηκαν 133.082 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες από ότι το 2020 (93 χιλ.) αλλά και το 2019 και (127,6 χιλ.). Και όλα αυτά παρά την κρίση της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός έχει αυξηθεί κατά 4,3% (από 1.072 σε 1.118 ευρώ) σε σχέση με το 2018.


Ωστόσο η κυβέρνηση μελετώντας όλες τις παραμέτρους (αύξηση του ΑΕΠ, παραγωγικότητα, πληθωρισμός κλπ.) θεώρησε σκόπιμο να καταλήξει στην αύξηση η οποία ανακοινώθηκε, την οποία θεωρεί χρυσή τομή μεταξύ ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής προστασίας.


Υπάρχει κίνδυνος η αύξηση του κατώτατου μισθού να ενισχύσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη;

Η αποφυγή ενός πληθωριστικού σπιράλ αποτελεί βασικό μέλημα της κυβέρνησης. Είναι και ένας βασικός λόγος που δεν υιοθετήθηκαν μαξιμαλιστικές προτάσεις οι οποίες ενώ φαίνεται να είναι υπέρ των εργαζομένων θα έφερναν τελικά το αντίστροφο αποτέλεσμα. Η αύξηση που αποφασίστηκε είναι ισορροπημένη και δεν αναμένεται να αποτελέσει γενεσιουργό αιτία πληθωρισμού.


Γιατί δεν αφήνετε τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως ζητούν η ΓΣΕΕ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ;

Οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν την δυνατότητα να συμφωνήσουν υψηλότερες αποδοχές με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση επ’ αυτού. Το σύστημα του διοικητικού καθορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους εφαρμόζεται από τις περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ και επιπλέον είναι το σύστημα που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο Οδηγίας για τους ευρωπαϊκούς κατώτατους μισθούς. Η διαδικασία αυτή αφενός εξασφαλίζει τη διαφάνεια καθώς οι απόψεις όλων των φορέων που συμμετέχουν στη διαβούλευση, δημοσιοποιούνται επισήμως από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων όσο και των ανέργων.