Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Επίθεση κατά πάντων και στον Ιερώνυμο, από τους δικηγόρους του πατέρα Αντωνίου

 


Την απομάκρυνση του πατρός Αντωνίου από όλες τις δομές της «Κιβωτού», σχολίασε ο ένας εκ των συνήγορών του, Θρασύβουλος Κονταξής.

«Το αβυσσαλέο μίσος της επίσημης ελληνικής εκκλησίας για το έργο της «Κιβωτού» συνάντησε την εκλογική αγωνία της κυβέρνησης, η οποία με ένα εγκάθετο ΔΣ, πρόεδρος του οποίου είναι μία κυρία εφοπλιστής, χωρίς καμία προειδοποίηση, παράνομα και αυθαίρετα κλείδωσαν και πέταξαν κυριολεκτικά στον δρόμο την οικογένεια του πατρός Αντωνίου, ο οποίος επιστρεφοντας από ραντεβού δεν μπόρεσε να μπει καν στο γραφείο του», ανάφερε ο κ. Κονταξής.

Ο δικηγόρος είπε επίσης στους δημοσιογράφους  ότι έχουν αλλάξει τις κλειδαριές και η οικογένεια δε μπορεί ούτε τα πράγματά της να πάρει.

«Είναι παράνομο! Θα κάνω ό,τι προβλέπει ο νόμος. Τη Δευτέρα θα δω τον κύριο Ντογιάκο και θα υποβληθεί και έγκληση για συγκεκριμένα αδικήματα» είπε ο δικηγόρος.

Τέλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα με δηλώσεις του πατρός Αντωνίου, ο δικηγόρος ξεκαθάρισε ότι «ο πατέρας Αντώνιος δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση. Ούτε ο πατέρας Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα».

«Βιώνουμε μία κατάσταση πλήρους κατάχρησης του κράτους δικαίου, ευθείας παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, παρατεταμένης κατάστασης ανθρωποφαγίας για έναν άνθρωπο, που έχει δηλώσει ευθύς εξαρχής ότι είναι αθώος», δήλωσε από την πλευρά του ο δεύτερος συνήγορος του πατρός Αντωνίου, Ιωάννης Κώτσος.



Σεισμός 3,9 και 3,8 Ρίχτερ στην Εύβοια

 


Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, με δύο σεισμικές δονήσεις να σημειώνονται πριν από λίγο στα νότια του νησιού μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές αναλύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 3.9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.35  και η δεύτερη, μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, στις 12.51.



Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, σημειώθηκε  σε εστιακό βάθος 9,7 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 8 χιλιόμετρα ανατολικά- νοτιοανατολικά Ζαράκων Ευβοίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.



Έπειτα από 16 λεπτά, στις 12:51 καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο σεισμός σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο ίδιο σημείο, 8 χιλιόμετρα ανατολικά- νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας. 





Μητσοτάκης: Τιμούμε τους πολίτες ΑμεΑ με τέσσερα στοχευμένα βήματα

 


“Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ όχι με αφηρημένα συνθήματα, αλλά με τέσσερα ακόμη στοχευμένα βήματα”  αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Πρωθυπουργού:

“Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ όχι με αφηρημένα συνθήματα, αλλά με τέσσερα ακόμη στοχευμένα βήματα. Έτσι, γενικεύεται για όλες τις κατηγορίες η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που λειτουργεί από 1ης Νοεμβρίου.

Ξεκινά, επίσης, ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ με επιδότηση του μισθού και των εισφορών τους. Ιδρύεται Σχολή Ψηφιακής Κατάρτισης ατόμων με προβλήματα αυτισμού. Ενώ προωθείται πανελλαδικά η πιλοτική εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» στο σπίτι.

Μετά τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της Πολιτείας, προ ημερών στη Βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που βελτιώνει την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία σε προϊόντα και υπηρεσίες. Και, ήδη, λειτουργούν η Εθνική Ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας, τα Ηλεκτρονικά Κέντρα Πιστοποίησης και το Ψηφιακό Μητρώο. Κόμβοι πληροφόρησης, εξυπηρέτησης και, κυρίως, απλοποίησης της συμμετοχής των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή. Ο δρόμος μπροστά μας, ωστόσο, είναι ακόμη μακρύς.

Γι’ αυτό και συναντούμε την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, κάνοντας καθημερινή τη δική μας προσπάθεια να αίρονται τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν σε αυτούς τους συμπολίτες μας να βιώνουν όσα δικαιούνται. Χωρίς διακρίσεις και ξεπερασμένες αντιλήψεις. Σε μία κοινωνία ενότητας, κατανόησης και αλληλεγγύης. Όπου ο καθένας θα αξιοποιεί τις δεξιότητές του, έχοντας συμπαραστάτη του το Κράτος, αλλά και τον διπλανό του. Ώστε όλοι μαζί να ζούμε σε μία Ελλάδα που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά.¨


Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ όχι με αφηρημένα συνθήματα, αλλά με τέσσερα ακόμη στοχευμένα βήματα. Έτσι, γενικεύεται για όλες τις κατηγορίες η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που λειτουργεί από 1ης Νοεμβρίου. Ξεκινά, επίσης, ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ με επιδότηση του μισθού και των εισφορών τους. Ιδρύεται Σχολή Ψηφιακής Κατάρτισης ατόμων με προβλήματα αυτισμού. Ενώ προωθείται πανελλαδικά η πιλοτική εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» στο σπίτι.

Μετά τις ...

Δείτε περισσότερα


Τραυματίστηκε θανάσιμα από όπλο 19χρονος σμηνίτης στο Άκτιο

 


Θλίψη στην Πολεμική Αεροπορία καθώς έχασε τη ζωή του από πυροβόλο όπλο, 19χρονος σμηνίτης στη βάση στο Άκτιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2022, o Σμηνίτης Ζ.Μ., ετών 19,  ο οποίος υπηρετούσε στη Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION, τραυματίστηκε σοβαρά με όπλο, ευρισκόμενος εν υπηρεσία. 

Διεκομίσθη άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται αρμοδίως.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.





Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για τη διήμερη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Χαίρομαι που σας καλωσορίζω και πάλι, ως Καγκελάριο αυτή τη φορά. Την προηγούμενη φορά ήρθατε ως Υπουργός Εσωτερικών. Είναι σημαντική ευκαιρία αυτή η συγκέντρωση των φίλων του ΕΛΚ στην Αθήνα να συζητήσουμε και για τις διμερείς μας προτεραιότητες. Επιτρέψτε μου να τονίσω και πάλι πόσο καλή είναι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και πόσο καλά έχουμε συνεργαστεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλά και πολύ σημαντικά ζητήματα. Και πάλι, καλωσορίσατε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της συνάντησης.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας. Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι εδώ. Πράγματι οι σχέσεις μας είναι καλές και μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές μας σχέσεις. Είναι πολύ θετική πρωτοβουλία να συναντηθούμε πάλι τώρα οι πρωθυπουργοί του ΕΛΚ για να σκεφτούμε το μέλλον του ΕΛΚ. Νομίζω ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε γι’ αυτό καθώς και για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ, διότι έχουμε μεγάλα ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση, η μεταναστευτική κρίση. Το μεταναστευτικό είναι για την Αυστρία ένα θέμα που αποτελεί πλέον σημαντική προτεραιότητα, επειδή έχουμε πολλούς παράτυπους μετανάστες. Επομένως, ναι, έχουμε πολλά να συζητήσουμε», ανέφερε ο Καγκελάριος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή κρίση και το Μεταναστευτικό.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αυστριακό καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και τις υποδομές που αναπτύσσει προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος, που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Karl Nehammer συζήτησαν για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.



Τζόρτζια Μελόνι: Εξυμνεί και φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση το ελληνικό "μεράκι"

 


Στην πολύτιμη σημασία της ελληνικής λέξης "μεράκι" αναφέρθηκε, ως παράδειγμα προς μίμηση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την παρέμβασή της στο οικονομικό συνέδριο του ιδρύματος Γκουίντο Κάρλι.

Πιο αναλυτικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε: “Πρέπει να απελευθερώσουμε τις καλύτερες δυνάμεις που η Ιταλία διαθέτει. Να κάνουμε τις θαρραλέες επιλογές που δεν έγιναν επί πάρα πολλά χρόνια. Είναι η εποχή κατά την οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε εκείνη την προσέγγιση που οι Έλληνες προσδιορίζουν τέλεια, με μια εξαιρετική λέξη: “μεράκι”, δηλαδή να κάνεις κάτι με όλο σου το είναι, με πάθος, με την ψυχή σου”.

Στη συνέχεια η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε: “Είναι μια προσέγγιση η οποία στη φάση αυτή της κρίσης που ζούμε, με τη βαθμιαία έξοδο από την πανδημία αλλά και τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, μπορεί και πρέπει να προσφέρει ευκαιρίες στο έθνος μας”.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας

 


Δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθώς μπαίνουμε πια στον μήνα των γιορτών, ήθελα να σας κάνω μια σύντομη ενημέρωση συνολικά για την πορεία της οικονομίας, όπου έχουμε καλά και λιγότερο καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αποδίδει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές, με έναν ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος θα πλησιάσει το 6% για το 2022. Η χώρα σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων, ξένων αλλά και εγχώριων, με μεγάλη έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και η γενικότερη εικόνα, η οποία υπάρχει στο εξωτερικό, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη μεριά, εξακολουθούμε να είμαστε δέσμιοι και εξαρτημένοι από τις παγκόσμιες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, με έναν πληθωρισμό ο οποίος βαίνει μεν μειούμενος, αλλά εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα πιο αδύναμα και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δοκιμάζονται από αυτή την εισαγόμενη εισβολή ακρίβειας και αυτό καθιστά την υποχρέωση της πολιτείας για ένα ευρύ πλέγμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακόμα πιο επιβεβλημένη. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε.

Ενδεικτικά, θέλω να σας αναφέρω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εκταμιεύσουμε κάτι παραπάνω από 800 εκατομμύρια για να στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, αλλά και με τα 300 εκατομμύρια, τα οποία θα διαθέσουμε στο επίδομα θέρμανσης.

Εκεί τα νέα είναι καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, διότι μαζί με το επίδομα θέρμανσης έχουμε και τιμές, οι οποίες ευτυχώς βαίνουν πτωτικές. Θα θυμάστε ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας αναρωτιόμασταν για το πού θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης – αν θα είναι στο 1,3, στο 1,4 – τώρα ξέρουμε ότι είναι κάτω από 1,2 ευρώ το λίτρο και ελπίζουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί.

Ταυτόχρονα όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια. Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες, με αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία όπως φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών, πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά, τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια.

Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες, αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων, τα οποία, κατά την άποψή μου, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων. Και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μια συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική, προκειμένου να στηρίξουν μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Αυτή η συζήτηση ελπίζω, μάλλον θα σας έλεγα ότι είμαι σίγουρος, ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη. Δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μια τέτοια παρέμβαση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μια λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους δανειολήπτες, αλλά και για τους καταθέτες, αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την πανδημία και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση, καλά είναι τα θετικά νέα, αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για την περίοδο που έρχεται, είναι και χειμώνας, και βεβαίως το μεγάλο βάρος πέφτει στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια, να στηριχθούν αυτά τα τμήματα της κοινωνίας που κυρίως είναι οι συμπολίτες μας, αλλά, όπως είπατε, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης. Ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες – αν μου επιτρέπεται να το πω -, είναι σημαντικός και ελπίζω ότι θα το κάνουν, και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας.



Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Μαθητικής Ρομποτικής να γίνουν μέντορες στα σχολεία

 



Την Εθνική Ομάδα Μαθητικής Ρομποτικής, υποδέχθηκε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου και συνεχάρη τα μέλη της και τους προπονητές τους για την κατάκτηση ενός χρυσού κι ενός χάλκινου μεταλλίου στη φετινή Ολυμπιάδα Ρομποτικής «FIRST Global Challenge», που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο στην Ελβετία και έλαβαν μέρος ομάδες από περισσότερες από 180 χώρες. Ο πρωθυπουργός:


Μίλησε μαζί τους για τις εμπειρίες τους στον διεθνή διαγωνισμό και για τις φιλοδοξίες και επιδιώξεις τους.

Επισήμανε τη σημασία της εξοικείωσης με νέες τεχνολογίες και της καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων από νεαρή ηλικία, αλλά και της ενθάρρυνσης των μαθητών να εξερευνούν πρακτικές ή καινοτόμες εφαρμογές της τεχνογνωσίας που αποκτούν, ενώ παράλληλα παρότρυνε τους νεαρούς επιστήμονες να επισκεφτούν σχολεία και να ενθαρρύνουν μικρά παιδιά να ασχοληθούν με τη ρομποτική.

Η διδασκαλία της ρομποτικής έχει πλέον ενσωματωθεί στο υποχρεωτικό σχολικό πρόγραμμα ήδη από το νηπιαγωγείο, μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, ενώ η Ελλάδα έχει εντάξει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας την προμήθεια περίπου 177.000 εκπαιδευτικών σετ ρομποτικής για τον καλύτερο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.



373,5 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

 


Ποσό ύψους 367.067.027,54 ευρώ για την έκτακτη εισφορά ύψους 90%, με βάση την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, βεβαιώθηκε από τη ΔΟΥ Φ.Α.Ε. Αθηνών. Το ποσό αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι καταβλητέο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Τις αμέσως επόμενες ημέρες βεβαιώνονται και τα υπολειπόμενα ποσά από τις υπόλοιπες ΔΟΥ, ύψους 6.478.194,19 ευρώ. Έτσι, το συνολικό ύψος της έκτακτης εισφοράς της εν λόγω περιόδου ανέρχεται σε 373.545.221,73 ευρώ.

Από τον Ιούλιο 2022 έως και το τέλος Νοεμβρίου 2022, έχει εισπραχθεί μέσω του μηχανισμού παρακράτησης των υπερβαλλόντων εσόδων στο χρηματιστήριο ενέργειας, ποσό ύψους 2.568.412.721,83 ευρώ, εκ του οποίου ποσό ύψους 979.692.524,78 ευρώ αφορά σε παρακράτηση κερδών από τεχνολογίες φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικού και ποσό ύψους 1.588.720.197,05 ευρώ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Με βάση τα ανωτέρω και εξαιρώντας τις ΑΠΕ, έχουν παρακρατηθεί κέρδη συνολικού ύψους 1.353.237.746,51 ευρώ από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα εμφανίζεται, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάλυση του Αμερικανικού οργανισμού taxfoundation και στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, ως μία από τις πρώτες χώρες των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιβάλει εισφορά ή/και παρακράτηση στα υπερβάλλοντα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα με τον μεγαλύτερο συντελεστή. Και τα ποσά αυτά επιστρέφουν στους πολίτες μέσω των μέτρων στήριξης που υλοποιεί η κυβέρνηση, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.



Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ.


 

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει το Ε.Σ.Υ. πιο ελκυστικό για τους γιατρούς, να καλυφθούν τα κενά ιατρικού προσωπικού, που παρουσιάζονται τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές, όσο και συγκεκριμένες ειδικότητες και να βρίσκει ο πολίτης τον γιατρό που χρειάζεται την ώρα που τον χρειάζεται. Για τον σκοπό αυτό αναβαθμίζονται μισθολογικά οι γιατροί και παρέχονται -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- δυνατότητες αφενός για μερική απασχόληση στο Ε.Σ.Υ. γιατρών του ιδιωτικού τομέα και αφετέρου απασχόλησης γιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπονται συγκεκριμένα τρεις παρεμβάσεις:


Πρώτον: Αυξάνονται, σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ., οι αποδοχές των γιατρών. Προβλέπονται συγκεκριμένα: Μεσοσταθμική αύξηση 10% στις απολαβές. Επίδομα στους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών έως 400 ευρώ. Προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης στους γιατρούς των Μ.Ε.Θ. έως 690 ευρώ. Επίδομα σε αναισθησιολόγους 400 ευρώ.

Δεύτερο: Δίνεται -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο Ε.Σ.Υ. γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που γίνεται προκήρυξη για προσλήψεις και δεν έχουν εμφανιστεί γιατροί -κάτι που αφορά αφενός τις απομονωμένες και κυρίως νησιωτικές περιοχές και αφετέρου κάποιες ειδικότητες- παρέχεται δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο Ε.Σ.Υ. γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Τρίτο: Δίνεται η δυνατότητα ήπιου ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. που θα συμμετέχουν στο σύνολο λειτουργίας του νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ.. Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται δυνατότητα σε γιατρούς εφόσον εξαντλούν όλο το πρόγραμμα της εργασίας στο Ε.Σ.Υ., να παρέχουν ιδιωτικό έργο. Θα πρέπει δηλαδή να συμμετέχουν και στις εφημερίες και να κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων και να συμμετέχουν δύο φορές την εβδομάδα στην απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και να έχουν εξαντλήσει αριθμό χειρουργικών πράξεων της πρωινής τους εργασίας. Είναι κάτι που γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι για τα στρατιωτικά νοσοκομεία -όπου οι γιατροί έχουν πλήρη ελευθερία για ιδιωτικό έργο- οι πολίτες διαπιστώνουν ότι λειτουργούν πολύ καλά.

Μόνιμο κλισέ του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του νομοσχεδίου είναι ο ισχυρισμός -που επανέλαβε χθες Πέμπτη στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας- ότι με τις παρεμβάσεις που προωθούνται τάχα αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Ε.Σ.Υ.. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ισχύει το ακριβώς αντίθετο, γιατί καθιστώντας το Ε.Σ.Υ. πιο ελκυστικό στους γιατρούς και καλύπτοντας τα κενά ιατρικού προσωπικού μπορεί να βρίσκει κάθε πολίτης στο Ε.Σ.Υ., την ώρα που χρειάζεται, τον γιατρό που χρειάζεται. Και αυτό -όπως τόνισε χθες Πέμπτη στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- δεν συνιστά αλλοίωση, αλλά ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος. Υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα, απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα:


Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρεμβαίνοντας σε ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τις απολαβές των γιατρών κατά 10%, μιλά για μια αύξηση μισθών των γιατρών που 4,5 χρόνια ως Κυβέρνηση δεν έκανε.

Σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση. Αυτή τη στιγμή στο Ε.Σ.Υ. δεν υπάρχουν γιατροί διαφορετικών ταχυτήτων; Το μπλοκάκι που υπάρχει από το ’12 το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ’15-’19; Αυτή τη στιγμή καλύπτονται θέσεις στα νοσοκομεία μας από ιδιώτες που εργάζονται με μπλοκάκι.

Προβλέπεται μερική απασχόληση μόνον όπου υπάρχει άγονη προκήρυξη. Εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει η πλήρους και αποκλειστική απασχόληση να υπάρχει η μερική από ιδιώτη. Πού αλλοιώνει αυτό το δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ.; Είναι κακό εκεί που δεν καλύπτεται η θέση να μπει οργανωμένα με μερική απασχόληση ο ιδιώτης; Και ποιοι θα ωφεληθούν από αυτό; Δεν θα ωφεληθούν οι πολίτες σε νησιωτικές και άγονες περιοχές όπου δεν υπάρχει γιατρός στο Ε.Σ.Υ.; Ο δημόσιος χαρακτήρας του Συστήματος δεν αλλοιώνεται όταν πηγαίνει κάποιος στο νοσοκομείο και αντί για 8 γιατρούς που πρέπει να υπάρχουν, βρίσκει 5, δεν εξυπηρετείται και χρειάζεται να πάει στην ιδιωτική δομή;

Η δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα παρέχεται με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Θα πρέπει ο γιατρός να έχει εξαντλήσει το πρωινό του ωράριο, να συμμετέχει στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, να έχει κάνει τις εφημερίες, για να μπορεί εκτός χρόνου εργασίας του να έχει ένα ήπιο ιδιωτικό έργο, «έως δύο φορές την εβδομάδα». Με τον τρόπο αυτό, το Σύστημα μπορεί να κερδίσει τα εξής: Γιατροί που θέλουν να αποχωρήσουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε πηγαίνοντας στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα, να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνονται δυνατότητες ήπιου ιδιωτικού έργου έχει απωλέσει τον χαρακτήρα του, το δημόσιο Σύστημα Υγείας;

Δεν αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας όταν κάποιος έχει αναμονή στα χειρουργεία και υποχρεούται να πάει στην ιδιωτική κλινική; Το ’15, το ’16, το ’17, το ’18 δεν γινόταν; Δεν ξέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποιος προκειμένου να μην έχει αναμονή στο Ε.Σ.Υ., πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα; Αν με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις καλυφθούν όλα τα κενά και τελικά γίνονται περισσότερα χειρουργεία αυτομάτως δεν προστατεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Συστήματος;

Το νομοσχέδιο προβλέπει λίστα ηλεκτρονικών χειρουργείων, με την πλήρη παρακολούθηση από το Ε.Σ.Υ., με συγκεκριμένους στόχους που θα έχει ο γιατρός για να μπορεί να κάνει ιδιωτικό έργο.

Πέρα από τις ρυθμίσεις που εισάγονται για να γίνει το Ε.Σ.Υ. πιο ελκυστικό η Κυβέρνηση διαθέτει σημαντικούς πόρους για  την αναβάθμιση των υποδομών του.


Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης διατίθενται για την υγεία 1,5 δισ. και για τα νοσοκομεία 318 εκατ., κυρίως για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και  για την ανακαίνιση των θαλάμων.

Επίσης, έχουν διατεθεί περίπου 1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και διατίθενται από το νέο άλλα περίπου 700 εκατ..

Αυξήθηκαν  τα όρια για τα έξοδα των νοσοκομείων από τα 1,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2018, σε 2,7 δισ. ευρώ σήμερα. 

Άρα, η Κυβέρνηση υποστηρίζει συνολικά το δημόσιο Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα με το νέο νόμο προχωρά μετά από 10 χρόνια σε αυξήσεις των μισθών στους γιατρούς που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ..