Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Τι είναι το casus belli… Ο Νταβούτογλου αποδείχθηκε αφιλόξενος οικοδεσπότης



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ Μπροστά στον σοβαρό κίνδυνο να εμπλέξει και τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό στην προσπάθεια της να διασωθεί από την τροπή που έχει πάρει το μεταναστευτικό βρίσκεται η κυβέρνηση και αυτό διαφαίνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με το παρασκήνιο στο ΝΑΤΟ, την επίσκεψη του κ. Τσαβουσογλου στην Αθήνα και τελικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα στην Σμύρνη.

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός που διπλωματικά πιέζεται στις μυλόπετρες της Καγκελαρίου Μερκελ, των υπολοίπων εταίρων και της Τουρκίας, θεωρεί ότι αρκεί μια απλή αναφορά σε μια συνέντευξη τύπου για τις παραβιάσεις ή το casus belli για να «βγει η υποχρέωση» και ότι το μεταναστευτικο είναι το θέμα το οποίο μπορεί να φέρει κοντά τις δυο χώρες και να συμβάλει στην υπέρβαση των υπολοίπων διαφορών. Δυστυχ’ως, με το background του αριστερού διεθνισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλά πολλές ιδεοληψίες σχετικά με την Τουρκία, που εμποδίζουν την διαμόρφωση μιας σοβαρής πολιτικής έναντι της Άγκυρας.

 Έτσι ο Αλέξης Τσιπρας αναφέρθηκε μεν στις παραβιάσεις και στο casus belli αλλά άθελα του αποκάλυψε τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ως ένα «κατάλοιπο του παρελθόντος, πριν 60 χρόνια» την απειλή πολέμου που έχει διατυπώσει η Τουρκία θέλοντας να επιβάλλει το δικό της status quo στο Αιγαίο. Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Νταβουτογλου επανέλαβε αυτό που όλη η τουρκική ηγεσία από τον Ντεμιρελ και την Τσιλερ μέχρι τον Ετσεβιτ και τον Μπαϋκάλ τόνιζαν. Η απειλή Πολέμου, το casus belli θα αρθεί μόνον όταν η Ελλάδα αποποιηθεί με απόφαση μάλιστα της Ελληνικής Βουλής όλων των δικαιωμάτων που της παρέχει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αυτό αφορά φυσικά κυριως το δικαίωμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ.. Αυτό δεν έχει να κάνει με «κατάλοιπο της ιστορίας», ούτε είναι κάτι που είναι «60 χρόνια πριν». 

Είναι μια παρούσα ζωντανή και καθημερινή τελεσιγραφική απειλή της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας… Αλλά και στο θέμα των παραβιάσεων δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Νταβουτογλου, ο οποίος προφανώς έχει υπόψη του τα όσα συζητώντας μεταξύ των δυο πλευρών και στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, να δηλωσει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να περιορισθούν οι επικίνδυνες αναχαιτίσεις και τέτοιου είδους επεισόδια στο Αιγαίο. Προηγουμένως είχε ακριβώς αναδείξει την ουσία του προβλήματος, διαστρεβλώνοντας όμως την πραγματικότητα, καθώς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου καθώς η Τουρκία δεν θεωρεί τις περιοχές αυτές (μεταξύ 6 και 10 ν.μ ) ως ελληνικό εναέριο χώρο. Φυσικά του επισημάνθηκε ότι πλέον έχουμε πολύ συχνά παραβιάσεις και κάτω των 6 ν.μ. αλλά και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Μπροστά στο προσφυγικό «βάζουμε τα διμερή προβλήματα σε παρένθεση», προσθέτοντας ότι ούτε η Ελλάδα παραιτείται από τα δικά της αιτήματα, ούτε η Τουρκία, οι «διαφορές αφορούν τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, αυτό δεν είναι μυστικό, όμως καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των εντάσεων δεν ωφελεί κανέναν…». 

Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι με αφορμή το προσφυγικό η Τουρκία επεχείρησε να επιβάλλει όλη την διεκδικητική ατζέντα της στο Αιγαίο, ενώ θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί και η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν ακόμη πολλά σκοτεινά σημεία στα επιχειρησιακά σχεδια και θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι απορρίφθηκαν όλες οι τουρκικές απαιτήσεις (για εξαίρεση των νησιών από τον σχεδιασμό της επιχείρησης με το επιχείρημα ότι είναι αποστρατιωτικοποιημένα, την αποφυγή καταγραφής νησιών με ονόματα για τα οποία υπάρχει διαφορά, εναέριος χώρος κλπ) . Ειχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή η γνωστή πια δήλωση του τούρκου υπουργού εξωτερικων Μεβλούτ Τσαβουσογλου, που λίγο πολύ είχε υποστηρίξει ενώπιων του ομόλογου του Νίκου .Κοτζιά, ότι όταν πρόκειται για διάσωση και για μια ανθρωπινή ζωή δεν έχει σημασία η κυριαρχία επί των νησιών…



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ
Πηγή: mignatiou.com


Απίστευτες δηλώσεις από επικίνδυνους πολιτικούς : Δημήτρης Μάρδα για την Τουρκία: «Ή διπλωματική λύση ή πόλεμος!»




Διαβάζουμε στο iefimerida.gr και αναρωτιόμαστε για πόσο ακόμα θα ανέχεται ο ελληνικός λαός τόσο επικίνδυνους και ανίκανους ανθρώπους στο τιμόνι της χώρας

Άρθρο : 

Δεν έχουν προηγούμενο οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα μία ημέρα μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη.

Ο κ. Μάρδας μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM είπε «δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος!», είπε ο Δημήτρης Μάρδας 

Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μάρδας είπε: «Αυτό το θέμα, δεν το ακούμε για πρώτη φορά και όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση. Τι θα έπρεπε να κάνουμε, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία έχει οργανωθεί με ένα μεγάλο σύνολο θεσμών, οι οποίοι επιδιώκουν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με ειρηνικό τρόπο.

Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος).


Εγώ δεν βλέπω καμία υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Υποχώρηση θα ήταν να πηγαίναμε στο ΝΑΤΟ και να λέγαμε «πράγματι η Τουρκία, έχει δίκιο».

«Τo casus belli είναι αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ»
Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το casus belli στο Αιγαίο, είπε: «To casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό το θυμάμαι από τα ακαδημαϊκά μου, είναι ή το άρθρο 2 ή το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη, που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι δεδομένο, λοιπόν από εκεί και πέρα, αυτό το απάντησε (ο πρωθυπουργός)… Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται.

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εδώ και δύο χρονιές, από ό,τι θυμάμαι, είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο. Που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αυτό το κοινοτικό κεκτημένο, το έχει ως δεδομένο, σε ό,τι αφορά δε τα χωρικά ύδατα, εδώ έχουμε πάλι το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε, όπου όλες οι οδηγίες, που αναφέρονται σε διάσωση και αλιεία, προβλέπουν - και είναι ένα από τα κεφάλαια, δεν θυμάμαι το νούμερο, που έχει να εξετάσει η Τουρκία, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. - όχι έως τα 12 μίλια χωρικά ύδατα, 12 μίλια χωρικά ύδατα».





Αρχίστε να ετοιμάζεστε για την επόμενη ύφεση!



του Martin Wolf

Η επόμενη κρίση θα βρει τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη με ελάχιστα μέσα «συμβατικής αντίδρασης». Ποια είναι τα εργαλεία που θα πρέπει να εξετάσουν για να αποτρέψουν νέα παγκόσμια ύφεση. Γράφει ο Μ. Wolf.

Τι θα έκαναν οι κεντρικές τράπεζες, αν η επόμενη ύφεση χτυπούσε ενώ τα επιτόκια ήταν ακόμη μακράν χαμηλότερα σε σχέση με πριν από το 2008; Όπως επιχειρηματολογεί μια έκθεση του Resolution Foundation με έδρα το Λονδίνο, αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό. Οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να είναι προετοιμασμένες γι' αυτό το ενδεχόμενο. Το πιο σημαντικό κομμάτι μιας προετοιμασίας αυτού του είδους είναι να πείσουν το κοινό πως ξέρουν τι να κάνουν.

Σήμερα, 8,5 χρόνια μετά τις πρώτες ενδείξεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το υψηλότερο βραχυπρόθεσμο παρεμβατικό επιτόκιο που εφαρμόζεται από τη Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ιαπωνίας ή την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι το 0,5% της τελευταίας, που βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2009, χωρίς να φαίνεται πως θα αυξηθεί. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας χρησιμοποιούν ακόμη και αρνητικά επιτόκια, η δεύτερη έπειτα από πάνω από 20 χρόνια βραχυπρόθεσμων επιτοκίων 0,5% ή και χαμηλότερα. Ο γολγοθάς για τη Βρετανία ίσως να μην είναι τόσο άμεσος. Εντούτοις, οι πρόσφατες προσδοκίες της αγοράς υπονοούν ένα βασικό επιτόκιο περίπου 1,6% το 2021 και γύρω στο 2,5% το 2025 –κάτω από το μισό του 2007.

Ποιες είναι οι πιθανότητες μιας σημαντικής ύφεσης στη Βρετανία πριν το 2025; Πραγματικά πολλές. Το ίδιο σίγουρα ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Πράγματι, η ανισορροπία στην κινεζική οικονομία, συν τις δυσκολίες σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, δημιουργούν πλέον αυτόν τον κίνδυνο. Οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος είναι πιθανό να βιώσουν μια ύφεση με πολύ μικρότερο περιθώριο για συμβατική νομισματική χαλάρωση σε σχέση με προηγούμενες υφέσεις.

Ποιες θα ήταν τότε οι επιλογές; Μία θα ήταν να μην κάνουν τίποτα. Πολλοί θα έκαναν έκκληση για μια «εξαγνιστική» ύφεση που πιστεύουν πως χρειάζεται ο κόσμος. Προσωπικά, βρίσκω αυτή την ιδέα τρελή, δεδομένης της ζημίας που θα προκαλούσε στον κοινωνικό ιστό.

Μια δεύτερη πιθανότητα θα ήταν να αλλάξουν οι στόχοι, πιθανώς εκείνοι για την ανάπτυξη ή για το επίπεδο του ονομαστικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ή εκείνος για τον πληθωρισμό προς ένα υψηλότερο επίπεδο. Πιθανότατα θα ήταν σοφό να είχαμε έναν υψηλότερο στόχο για τον πληθωρισμό. Αλλά η αλλαγή του όταν οι κεντρικές τράπεζες έχουν σταθεί ανίκανες να πιάσουν το σημερινό χαμηλότερο στόχο, μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις προσδοκίες, χωρίς να βελτιώσει τα αποτελέσματα. Επιπλέον, χωρίς αποτελεσματικά εργαλεία, ένας πιο φιλόδοξος στόχος μπορεί απλά να φαίνεται ως κούφια, στομφώδη λόγια. Επομένως η τρίτη πιθανότητα είναι είτε να αλλάξουν τα εργαλεία, είτε να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα με πιο δυναμικό τρόπο.

Ένα εργαλείο που δεν συζητείται συχνά θα ήταν η οργάνωση της απομόχλευσης των οικονομιών. Αυτό μπορεί να χρειαστεί υποχρεωτική μετατροπή του χρέους σε μετοχές. Όμως, αν και αυτό είναι ελκυστικό σε ακραίες συνθήκες, θα ήταν πρακτικά δύσκολο.

Ένα άλλο θα ήταν μια ποσοτική χαλάρωση ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας. Στα τέλη του τρίτου τριμήνου του περασμένου έτους, ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ιαπωνίας ήταν το 70% του ΑΕΠ, έναντι κάτω του 30% για τη Fed, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας. Οι τελευταίες τρεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πρώτη. Επιπρόσθετα, τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζουν θα μπορούσαν να διευρυνθούν, με μια πιθανότητα να είναι τα ομόλογα σε ξένο νόμισμα. Αλλά αυτό θα ήταν προκλητικό και περιττό. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η ΕΚΤ έχουν πετύχει μια μεγάλη υποτίμηση των νομισμάτων, χωρίς να το κάνουν τόσο κραυγαλέα.

Ένα ακόμη εργαλείο είναι τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία τώρα χρησιμοποιεί η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και οι κεντρικές τράπεζες της Δανίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας. Με έξυπνα τεχνάσματα, είναι πιθανό να εφαρμοστούν αρνητικά επιτόκια στα αποθεματικά των τραπεζών δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικά επιτόκια στις αγορές, χωρίς την επιβολή αρνητικών επιτοκίων στους καταθέτες. Δεν είναι σαφές το πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό, τη στιγμή που τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν εναλλακτική. Από ένα σημείο και μετά, ο κόσμος προσπαθεί να μετακινηθεί στο στρώμα, εκτός και αν επιβαλλόταν τιμωρητικός φόρος για την ανάληψη από τράπεζες ή τα μετρητά καταργούνταν ολοσχερώς. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο οικονομικά αποδοτικά θα ήταν τα αρνητικά επιτόκια, πέραν του ότι θα οδηγούσαν χαμηλότερα τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Ένα τελευταίο εργαλείο είναι τα «helicopter money» -η μόνιμη έκδοση νομίσματος για την προώθηση αγορών αγαθών και προϊόντων είτε από την κυβέρνηση, είτε από τα νοικοκυριά. Από νομισματική άποψη, αυτό ισοδυναμεί με σκόπιμα μόνιμη ποσοτική χαλάρωση. Φυσικά η πραγματική ποσοτική χαλάρωση μπορεί να γίνει μόνιμη μετά την ύφεση: αυτό είναι πλέον πιθανό στην Ιαπωνία. Και πάλι, η υποτιθέμενα μόνιμη έκδοση νομίσματος μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή μετά την ύφεση. Αλλά αν τα χρήματα πήγαιναν κατευθείαν σε επιπρόσθετη δαπάνη από την κυβέρνηση ή σε χαμηλότερους φόρους ή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων, σίγουρα θα είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Το κρίσιμο σημείο είναι να αφήσουμε τον έλεγχο της ποσότητας που θα εκδοθεί στις κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους.

Προσωπικά, θα προτιμούσα το τελευταίο εργαλείο. Αλλά σε αυτό το στάδιο είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη πιθανότητα κάτι πολύ πιο αντισυμβατικό να χρειαστεί να γίνει την επόμενη φορά. Επομένως, προετοιμάστε το έδαφος από πριν.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συμπληρώσουν αυτά τα κενά τώρα, όχι αφού χτυπήσει η επόμενη κρίση.




Πηγή : m.euro2day.gr


Απίστευτο : Παρέδωσαν το «Φρούριο» Τρικάλων σε Πρόσφυγες και Μετανάστες



«Θύελλα» αντιδράσεων για την στέγαση Προσφύγων και Μεταναστών στο πιο ιστορικό κομμάτι της πόλης.

Μια άκρως αψυχολόγητη ενέργεια της Δημοτικής Αρχής Τρικάλων που πέρα από ανίκανη αποδεικνύεται και επικίνδυνη, φέρνει στέγαση Προσφύγων και Μεταναστών στο «Φρούριο» (!!!!).

Με απολύτως κανέναν σχεδιασμό η Δημοτική Αρχή Τρικάλων, επέλεξε το πιο ιστορικό σημείο των Τρικάλων και μέσα στην «καρδιά» της πόλης να στεγάσει 250 Πρόσφυγες και Μετανάστες σε ένα χώρο που δεν έχει τις στοιχειώδης υποδομές για φιλοξενία και ταυτόχρονα «κλείνει» το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης…

Όπως είχε αποκαλύψει το trikalanews.gr στην πρωινή του ανάρτηση, η Δημοτική Αρχή «πέταξε» τον χρόνο που είχε να επιλέξει χώρο και επέλεξε το «Φρούριο» ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με τις ίδιες τις απόψεις του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου περί χώρου φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών «που δεν θα διαταράζει την καθημερινότητα της πόλης»…

Οι αντιδράσεις, ξεκίνησαν ήδη για μια δημοτική Αρχή η οποία είναι προφανές ότι βρίσκεται σε καθεστώς πανικού και προχωρά σε πολύ κακές επιλογές…

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr πέρα της δεδομένης αντίδρασης πολιτών και ειδικά των κατοίκων της ιστορικής συνοικίας του Βαρουσίου, η Αρχαιολογική Υπηρεσία Τρικάλων, ξεκίνησε την διαδικασία να «φρενάρει» την παράλογη μονομερή απόφαση της Δημοτικής Αρχής Τρικάλων για να προστατεύσει το ιστορικό Μνημείο της πόλης...

Μετά την επιλογή του ΕΑΚ Μπάρας υπήρξε και …χειρότερη επιλογή, ενώ ο Δήμαρχος έφυγε για την …Ιταλία (!!) στην  πιο δύσκολη ημέρα για την Δημοτική Αρχή…

Το …ιστορικό «δελτίο τύπου» της Δημοτικής Αρχής αναφέρει τα εξής:

«Ο Δήμος Τρικκαίων ανακοινώνει ότι για το ζήτημα των προσφύγων έχει εργαστεί μεθοδικά και με πρόγραμμα. Σεβόμενος και συμμεριζόμενος τα αναγνωρισμένα αισθήματα αλληλεγγύης του τρικαλινού λαού, συνέβαλε σημαντικά στη συζήτηση για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. Αυτό το κέντρο ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει σε εγκαταλειμμένο στρατόπεδο της Λάρισας, ως χώρος για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

- Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ζήτησε τηλεφωνικώς από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, τη συμβολή του Δήμου στην ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ φιλοξενία ενός αριθμού προσφύγων.

- Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συμφώνησε στη φιλοξενία ενός μικρού αριθμού ατόμων (έως 200 άτομα) για ένα μικρό διάστημα (έως 10 ημέρες, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Υπουργός).

- Ως χώρος επελέγη η υπάρχουσα εγκατάσταση στο Φρούριο, που δεν λειτουργεί. Ο Δήμος δεν μπορεί να δεσμεύσει εκ νέου τον χώρο άθλησης της νεολαίας και των τρικαλινών, το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας.

Επομένως, ο Δήμος Τρικκαίων:

1. Συμβάλλει αποφασιστικά στη επίλυση του προβλήματος των προσφύγων

2. Σέβεται απολύτως την αλληλεγγύη που επέδειξαν και είναι διατεθειμένοι οι τρικαλινοί πολίτες, στηρίζοντας μεθοδικά τις αναπτυσσόμενες δράσεις.

3. Συνεχίζει τη διάθεση χώρου άθλησης στη νεολαία.

4. Λαμβάνει όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την ασφαλή, ομαλή, με αίσθημα ανθρωπισμού, βελτιωμένη προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.

Για κάθε τι νεότερο, θα ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις από τον Δήμο Τρικκαίων».



Ελισάβετ Παπανικολάου
Πηγή : trikalanews.gr



Το trailer για την 6η σεζόν Game of Thrones



Η πρεμιέρα είναι μόλις 47 μέρες μακριά και το HBO έδωσε στη δημοσιότητα, αργά το βράδυ της Τρίτης, το επίσημο trailer για την πολυαναμενόμενη νέα σεζόν του Game of Thrones, και τα εκατομμύρια των θαυμαστών του φανταστικού κόσμου που δημιούργησε ο George R.R. Martin έχουν κάθε λόγο να είναι ενθουσιασμένοι.

Στο trailer δεν βλέπουμε τι έχει γίνει με τον Jon Snow; Είναι τελικά ζωντανός η όχι; Ναι.ο Davos μας λέει πως "είναι χαμένος" αλλά κάτ ι δεν μας αφήνει να το πιστέψουμε.

Η 24 Απριλίου πλησιάζει






«Σφράγισαν» τα σύνορα Σλοβενία και Σερβία - Εκλεισε η «βαλκανική οδός» - Απελπισία στην Ειδομένη


«Σφραγίζουν» τα σύνορά τους Σλοβένοι και Σέρβοι, την ώρα που χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν παγιδευμένοι στη λάσπη της Ειδομένης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα περνάνε μόνο όσοι θα θελήσουν να μείνουν στη χώρα και όσοι κριθεί ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, για να διαβούν τα σύνορα. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για "ανθρωπιστικούς λόγους". Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η Σερβία από εχθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.
Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την πΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την πΓΔΜ.

Τί λένε Αυστρία και Γερμανία

Ο πρέσβης της Αυστρίας στην Σερβία Γιοχάνες 'Αιγκνερ, μιλώντας πάντως σε οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται σε χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Κοπαόνικ, στην κεντρική Σερβία, ανέφερε ότι η Βιέννη δεν ζήτησε το κλείσιμο των συνόρων. «Η Αυστρία δεν έκλεισε τα σύνορα της για τους πρόσφυγες, η Σλοβενία αποφάσισε μονομερώς να το πράξει επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους έχουν διαβατήρια και βίζα», τόνισε στην τοποθέτηση του ο αυστριακός πρέσβης. Διευκρίνισε δε ότι η αυστριακή κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δεν είχε πρόθεση τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων, αλλά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

«Η Αυστρία έχει ανοιχτά τα σύνορα της, απλώς επιβάλλει αυστηρό έλεγχο και έθεσε όριο για τον αριθμό των προσφύγων - σε ετήσια και καθημερινή βάση - στους οποίους θα επιτρέπει τη διέλευση ή θα παρέχει άσυλο», υπογράμμισε ο πρέσβης Γιοχάνες 'Αιγκνερ. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας εκτίμησε ότι θα ανακόψει την εισροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη και θα επιτρέψει σε όσους πραγματικά προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές να βρεθούν στις χώρες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο ταξιδεύοντας κατευθείαν από την Τουρκία χωρίς να ταλαιπωρούνται και να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Την ίδια εκτίμηση έκανε, μιλώντας στο φόρουμ του Κοπαόνικ και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Σερβία 'Αξελ Ντίτμαν ο οποίος επισήμανε ότι στην επόμενη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επικυρωθεί μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό που δεν θα ζημιώνει την Ελλάδα.

Χάος στην Ειδομένη

Την ίδια ώρα ερμητικά κλειστή παραμένει για τρίτη ημέρα η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, από εκεί που πάνω από 13.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, θέλουν να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στο μεταξύ, μάχη με τις λάσπες δίνουν για άλλη μια μέρα οι πρόσφυγες, αφού η βροχή έχει πλημμυρίσει πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.
Η απελπισία των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη, τους ανάγκασε να προχωρήσουν και σε απεργία πείνας, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Πολλές είναι και οι κρίσεις πανικού που παθαίνουν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βλέπουν για πολλοστή μέρα τα σύνορα κλειστά, καθώς κλάματα και φωνές σε κατάσταση υστερίας αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την απελπισία τους. Δεν λείπουν ακόμα τα περιστατικά ξυλοδαρμού μεταξύ των προσφύγων που  βλέπουν σιγά σιγά την ελπίδα να απομακρύνεται...

Σκόπια

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι η ΠΓΔΜ θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο του σημείου αυτού -μέσω του οποίου γινόταν όλους τους προηγούμενους μήνες η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη- μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να μην επιτρέπουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε πρόσφυγες και μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της σχετικά με τη διέλευση προσφύγων από τον αποκαλούμενο Βαλκανικό Διάδρομο, με τις αποφάσεις της Ε.Ε.



Πηγή : imerisia.gr



Αναβρασμός στη Νέα Δημοκρατία από την αντικατάσταση Μεϊμαράκη στη Θεσμών



Τεράστια συζήτηση έχει προκαλέσει στη Βουλή η αντικατάσταση του πρώην προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον Μάκη Βορίδη με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αντικατάσταση γνωστοποιήθηκε την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία ζήτησε με επιστολή των βουλευτών της, σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και την εις βάρος του αναπληρωτού Υπουργού Δικαιοσύνης αναφορά της εισαγγελέως εφετών περί παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Με δεδομένο ότι τόσο ο Δ.Παπαγγελόπουλος όσο και ο Β.Μεϊμαράκης έχουν ως σημείο αναφορά τον Κώστα Καραμανλή οι περισσότεροι έσπευσαν να ερμηνεύσουν την αντικατάσταση Μεϊμαράκη ως αποτύπωμα της διάστασης απόψεων Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη για την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να φέρει στη Βουλή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Η αλήθεια είναι ότι η αντικατάσταση Μειμαράκη δεν έχει σχέση με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Και αυτό γιατί οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν "παγώσει" όταν ο κ. Μεϊμαράκης, αν και μέλος της Επιτροπής απουσίασε από τις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων και τις ψηφοφορίες για το ΕΣΡ εκφράζοντας έτσι και την θεσμική του διαφωνία ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής για το ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συναίνεσε ώστε να συμπληρωθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία για τον ορισμό ηγεσίας σε ανεξάρτητη αρχή. 

Από εκεί και πέρα ωστόσο έχει τεράστιο ενδιαφέρον το ότι τα δύο στρατόπεδα δίνουν εντελώς διαφορετικές εκδοχές για την αντικατάσταση του κ. Μεϊμαράκη. Κι ενώ από νωρίς το μεσημέρι από το γραφείο τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίχθηκε ότι η αντικατάσταση ήταν αίτημα του ίδιου του κ. Μεϊμαράκη, αργά απόψε το βράδυ συνεργάτες του πρώην προέδρου της Βουλής διέψευδαν σε κάθε τόνο ότι ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την αντικατάστασή του.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι ο κ. Μεϊμαράκης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα, πριν να προκύψει η υπόθεση Παπαγγελόπουλου ο οποίος του μετέφερε αίτημα του Προέδρου του κόμματος αν συμφωνεί να αντικατασταθεί λόγω και των πολλών απουσιών του. Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη επεσήμαναν ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής λογω και του βεβαρημένου προγράμματός του δέχθηκε την αντικατάστασή του χωρίς ενόχληση, διευκρίνιζαν ωστόσο ότι αυτό δεν έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη.

ΛΥΚ.

Πηγή : parapolitika.gr


Δυσφορία και στο Βερολίνο για την Τουρκία, «παίζουν τη γάτα με το ποντίκι»


Αντιδράσεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο στη Γερμανία έχει προκαλέσει το σχεδιάγραμμα συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, με στελέχη κυρίως του κεντροδεξιού στρατοπέδου να βλέπουν με δυσπιστία τις προσδοκίες που εμφανίστηκε να έχει η καγκελάριος μετά την Σύνοδο. Στο φόντο των σκληρών τόνων, πάντως, βρίσκονται σίγουρα και οι επικείμενες κάλπες σε τρία κρατίδια.

Πιο ηχηρή ήταν η αναφορά του αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος ανέφερε στην εφημερίδα δήλωσε στην ίδια εφημερίδα «Η Τουρκία παίζει μαζί μας τη γάτα και το ποντίκι».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του CSU Αντρέας Σόιερ, «αδελφού κόμματος» της Μέρκελ στη Βαυαρία, ανέφερε στην Passauer Neue Presse, ότι «η διαπραγματευτική θέση της ΕΕ έχει αναμφίβολα επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των εσωτερικών της διαφωνιών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Η Τουρκία έθεσε νέες απαιτήσεις σαν να ήταν σε παζάρι και εκτόξευσε το τίμημα στα ύψη», είπε, σημειώνοντας πως το βαυαρικό κόμμα είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και κατά της χορήγησης πλήρους βίζας για όλους τους Τούρκους.

Κριτική εξέφρασε για τις διευκολύνσεις στη βίζα και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επίσης του CSU στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine. Η βίζα, όπως την ζητά η Τουρκία πρέπει να υπόκειται σε ξεκάθαρους κανόνες, περιορισμούς και ελέγχους «διαφορετικά πιθανόν να δημιουργήσει τη βάση για νέες παράνομες μεταναστεύσεις».

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ δήλωσε στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post, ότι η λύση της προσφυγικής κρίσης και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ «είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν πρέπει κανείς να συγχέει». Πρέπει να προσέξει κανείς, ώστε το τίμημα το οποίο ζητά η Τουρκία να μην είναι πολύ υψηλό» πρόσθεσε.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και εμπειρογνώμονας εξωτερικών θεμάτων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ρούπρεχτ Πόλεντς είπε στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung: «Η Τουρκία έχει στρατηγική σημασία για την ΕΕ και ανήκει στην ΕΕ». 

Εξέφρασε την άποψη ότι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ετέθη «απολύτως ορθώς» από την Αγκυρα κατά τις διαπραγματεύσεις της προσφυγικής κρίσης και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ευκαιρία για την ΕΕ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. 

Στο ερώτημα αν ανήκουν στην ΕΕ ισλαμικές χώρες, ο Πόλεντς παρέπεμψε στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, όπου υπάρχουν και πολλοί μουσουλμάνοι.



ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Στον Πειραιά ακόμη 529 πρόσφυγες



Σκηνές έχουν στηθεί έξω από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7.00 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», το οποίο μετέφερε 529 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγη ώρα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue star 2» από τα Δωδεκάνησα με 144 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα το πλοίο μεταφέρει 74 άτομα από τη Ρόδο και 70 από την Κω.

Πολλούς από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν από το «Αριάδνη» επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού περίπου 3.070 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε-2 είναι γεμάτος με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές έξω από αυτόν.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να μοιράσουν εντός της ημέρας ξηρά τροφή, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και το πολυϊατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.


Πηγή : naftemporiki.gr


Ο χορός κάνει καλό στην καρδιά



Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σύμφωνα με νέα μελέτη

Η ενασχόληση με τον χορό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην Αυστραλία στην οποία συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Εμμανουήλ Σταματάκης.


Τα ευρήματα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ντάφνα Μέρομ του Πανεπιστημίου του δυτικού Σίδνεϊ,  ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 48.400 ανθρώπους άνω των 40 ετών, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα στην αρχή της μελέτης. Από αυτούς (κυρίως αυτές), οι 3.100 ασχολούνταν με τον χορό, ενώ έως το τέλος της μελέτης είχαν σημειωθεί 1.714 θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια.

Όσοι χόρευαν και όσοι περπατούσαν συστηματικά, είχαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω καρδιοπάθειας. Οι άνθρωποι που χόρευαν, ήσαν συνήθως νεότεροι, είχαν μικρότερο βάρος, λιγότερες χρόνιες ασθένειες και ασκούνταν σωματικά περισσότερο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η προστατευτική δράση του χορού εμφανίζεται σε όσους και όσες ασχολούνται σε μέτριο τουλάχιστον βαθμό, αλλά όχι όταν η ενασχόλησή τους είναι τελείως περιστασιακή διευκρίνισαν. Δεν διευκρίνισαν όμως ποιά είναι η ελάχιστη συνιστώμενη ενασχόληση με το χορό.

«Θα συμβούλευα όσες και όσους βαριούνται κάπως το περπάτημα ή τους αρέσουν οι προκλήσεις, να δοκιμάσουν το χορό», δήλωσε η Μέρομ, η οποία διευκρίνισε ότι όσο πιο γρήγορο ρυθμό έχει ο χορός που κάνει κανείς, τόσο πιο μεγάλο είναι το όφελος για την καρδιά, αλλά και για την ψυχική διάθεση. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Preventive Medicine».



Πηγή : tovima.gr


Νέα Δημοκρατία: Αποκαλύφθηκε το εκ προμελέτης έγκλημα



Για «εκ προμελέτης έγκλημα» μιλάει η Νέα Δημοκρατία για τα όσα έχουν συμβεί το 2015 με την επιβολή capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας έγινε μετά τις αποκαλύψεις που έκανε στην συνέντευξη της η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η οποία κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι κορόϊδευε και τους συντρόφους του όπως τον ελληνικό λαό.  

Η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:  

«Τα όσα παραδέχτηκε η κυρία Κωνσταντοπούλου επιβεβαιώνουν δύο πράγματα: Πρώτον: Ότι τα γεγονότα του 2015, που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και τη χώρα κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, εξελίχθηκαν βάσει κυβερνητικού σχεδίου. Εκ προμελέτης το έγκλημα, λοιπόν. Δεύτερον: Ότι αποδεικνύεται απόλυτα ο χαρακτήρας του κ. Τσίπρα. Με απλά λόγια: όπως κορόιδευε τον ελληνικό λαό, κορόιδευε και τους συντρόφους του».


Ευχολόγια αλλά και καρφιά από Τσίπρα και Νταβούτογλου



Ευχολόγια για το προσφυγικό αλλά και την οικοδόμηση μιας άλλης σχέσης Ελλάδας - Τουρκίας από Τσίπρα και Νταβούτογλου. Δεν έλειψαν τα καρφιά.

Την εικόνα δυο χωρών που αντιμετωπίζουν ένα κοινό πρόβλημα, το προσφυγικό και από κοινού επιχειρούν να το λύσουν εξέπεμψαν ο έλληνας και ο τούρκος Πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη.

«Εγώ και ο Αχμέτ είμαστε εδώ για να δηλώσουμε είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο για τις αξίες και τον πολιτισμό μας. Δεν είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε κάποιο σχέδιο που μας επιβάλλουν οι εταίροι μας. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία. Δεν θα μας επιβάλει κανείς πως θα λυθεί. Ξέρουμε εμείς πως θα λυθεί» ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός  

Ωστόσο παρά το φιλικό κλίμα από πλευράς Νταβούτογλου και τον ενικό της οικειότητας που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας όταν αποκάλεσε τον τούρκο πρωθυπουργό « φίλε Αχμέτ» δεν έλειψαν τα «καρφιά».

Ο κ.Νταβούτογλου μίλησε για «προβλήματα στο Αιγαίο» και   σιβυλλικά παρατήρησε «στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης» .

Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως η μόνη διαφορά στο Αιγαίο είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και γελώντας πρόσθεσε « Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα πείσω και τον Αχμέτ για αυτό». 

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό οι δυο άνδρες υπέγραψαν την επικαιροποίηση του μεταξύ τους συμφώνου για την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

 «Η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου δίνει σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες που έρχονται από τρίτες χώρες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τα καρφιά για Αιγαίο, παραβιάσεις και casus belli 

Ο τούρκος πρωθυπουργός αφού ανέδειξε ότι η Τουρκία « άνοιξε τις πόρτες της» και σήμερα φιλοξενεί 2.7 εκατ. πρόσφυγες και αναγνώρισε ότι και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υφίσταται το πρόβλημα προκάλεσε αίσθηση όταν είπε:«συζητήσαμε σε φιλικό κλίμα τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα και τον ευχαριστώ γι' αυτό» 

Η αναφορά Νταβούτογλου σε «προβλήματα του Αιγαίου» έμεινε αρχικώς αναπάντητη από τον Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός ότι είναι πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 1974 ότι το μόνο «ανοιχτό» θέμα στο Αιγαίο είναι η υφαλοκρηπίδα.  

Ο κ. Τσίπρας  όταν έλαβε το λόγο περιορίστηκε να σημειώσει πως εξέφρασε στον κ. Νταβούτογλου την σαφή ανησυχία της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και την αύξηση των εμπλοκών ιδίως το τελευταίο έτος.

«Αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στο θέμα των παραβιάσεων και του Αιγαίου επανήλθαν οι δύο πρωθυπουργοί όταν ρωτήθηκε ο κ.Νταβούτογλου από έλληνα δημοσιογράφο αν το casus belli συνδυάζεται με το κλίμα που επιχειρείται να οικοδομηθεί .

« Η απόφαση που έλαβε το '96 η τουρκική βουλή ήρθε  μια εβδομάδα αφότου το ελληνικό κοινοβούλιο είχε λάβει μια απόφαση...Σε προηγούμενη συνάντηση είχαμε πει με τον κ. Τσίπρα ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί» είπε ο κ. Νταβούτογλου και διαβεβαίωσε « η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης προς την Ελλάδα και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Πρέπει να βγάλουμε το ζήτημα του πολέμου από το λεξιλόγιο και των δύο χωρών. 

Ωστόσο στις επισημάνσεις του Αλ.Τσίπρα για τις παραβιάσεις ανέφερε « τα σημεία που θεωρείτε εσείς δεν είναι για εμάς παραβιάσεις. Και αντιστρόφως» και πρόσθεσε σιβυλλικά «Στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης.»

Τέλος αστειευόμενος δήλωσε πως η Τουρκία ζηλεύει τις σχέσεις των σκανδιναβικών χωρών. 

Τσίπρας: Η μόνη διαφορά στο Αιγαίο είναι υφαλοκρηπίδα    

«Το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής απάντησε ο κ. Τσίπρας που αυτή τη φορά υπογράμμισε πως η μόνη διαφορά είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και υπάρχει διπλωματική προσπάθεια σε εξέλιξη.

«Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα πείσω και τον Αχμέτ για αυτό» ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός.       

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Νταβούτογλου:

-Τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα ήταν πολύ σημαντικά.

-Σημαντική η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα υπουργεία μας θα αποτελέσουν τη γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον ανάμεσα στις σχέσεις των 2 χωρών.

-Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα έργα που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη. Συνεχίζονται τα έργα για τα τρένα που θα συνδέουν Θεσσαλονίκη με Κωνσταντινούπολη.

-Διαπιστώσαμε σήμερα ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε το συντομότερο τις αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Άγκυρας-Αθήνας. Ελπίζουμε να αρχίσουν με το σημερινό σύμφωνο ειρήνης που συμφωνήσαμε. Καθώς και οι τουριστικές μας σχέσεις να αποτελέσουν στήριξη και για τις δύο χώρες. Εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχιστεί η καλή μας συνεργασία. 

-Δέχθηκα με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόταση για τον επόμενο χρόνο μιας αντίστοιχης συνάντησης που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Θα συζητήσουμε τις δυνατότητες επένδυσης. 

-Εξετάσαμε τα θέματα των παράτυπων μεταναστών. Αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση. Αυτό πηγάζει από τις τρομοκρατικές ενέργειες που απειλούν τους σύρους. Η Τουρκία φιλοξενεί 2,7 εκ. πρόσφυγες. Η Ελλάδα επίσης έχει επηρεαστεί πολύ. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη θάλασσα του Αιγαίου. 

-Συζητήσαμε και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Και ο κ. Τσίπρας έδειξε για τα 2 ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα για να λυθούν. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που θα δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στη γύρω περιοχή. 

-Στη Σύνοδο Κορυφής πάρθηκαν αποφάσεις. Κατ'αρχήν έχουμε τους διακινητές ανθρώπων. Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι όταν βλέπουμε πτώματα μικρών παιδιών στις ακτές. Θα πρέπει να βάλουμε τις πλάτες μας όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης. Εκτός από τους σύρους έχουμε και μετανάστες από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν την Τουρκία και την Ελλάδα ως δρόμο για να περάσουν στην Ευρώπη. Οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στο Αιγαίο θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούμε να τους στέλνουμε στην Ευρώπη. Για αυτό το ζήτημα συζητήσαμε και με τον κ. Ρούτε και την καγκελάριο Μέρκελ. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα που συζητήσαμε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε τους διακινητές. Το πλήθος των μεταναστών στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς και για αυτό έχουμε συζητήσει με την ΕΕ με μεγάλη λεπτομέρεια. Έχουμε ήδη συζητήσει για 10.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στην Ευρώπη. Τα 3 δισ. που έχουμε αιτηθεί θα είναι μια επιπρόσθετη βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

-Για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν αλλάξει αρκετα. Βρεθήκαμε πολλοί υπουργοί σήμερα και συζητήσαμε όλα τα ζητήματα. Μπορεί να έχουμε πολλά θέματα μεταξύ μας, αλλά μπορούμε και τα συζητάμε με αποτελεσματικό τρόπο. Και όσο για τις ενέργειες ΝΑΤΟ, συμφωνήσαμε και οι δύο χώρες σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Για πρώτη φορά, κατέστη δυνατό να συμμετέχει το ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, με σεβασμό οι δύο χώρες ανάμεσά μας. Δώσαμε το πράσινο φως στο ΝΑΤΟ να εισέρχεται και στα ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν βοήθησαν, μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε την προσφυγική κρίση, δε σημαίνει ότι αφήνουμε στην άκρη τα άλλα ζητήματα. Υπάρχουν εντολές που δίνουν και οι δύο χώρες από τη μεριά τους. Για τις εναέριες παραβιάσεις, τα σημεία που θεωρείτε εσείς δεν είναι για εμάς παραβιάσεις. Και αντιστρόφως. Στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης. 

-Για το casus belli: Αναφορικά με την απόφαση που πάρθηκε το '96, μια εβδομάδα πριν το ελληνικό κοινοβούλιο είχε λάβει μια απόφαση και στη βάση αυτή πήρε απόφαση το τουρκικό κοινοβούλιο. Σε προηγούμενη συνάντηση είχαμε πει με τον κ. Τσίπρα ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστει. Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης προς την Ελλάδα και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Πρέπει να βγάλουμε το ζήτημα του πολέμου από το λεξιλόγιο και των δύο χωρών. 


Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του κ. Τσίπρα 

-Να ευχαριστήσω και εγώ τον κ. Νταβούτογλου, τον φίλο Αχμέτ. 

- Αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει αυτή η πόλη, η Σμύρνη. Μια πόλη που στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει τον πόλεμο, τον πόνο, την προσφυγιά. Εικόνες καθόλα γνώριμες με αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας. 

-Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και να μην υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι η Σμύρνη είναι πόλη σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεργασίας, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο και αυτόν τον συμβολισμό έχει η επιλογή να γίνει εδώ το Ανώτατο Συμβούλιο.

-Θέλουμε αυτές οι στιγμές να σηματοδοτούν την κοινή μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα για ένα καλύτερο μέλλον. 

-Σημαντικές προοπτικές που μας δίνει η ενεργειακή συνεργασία, οι αγωγοί φυσικού αερίου, η συνεργασία στο χώρο του τουρισμού. Ανακοινώνουμε την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας-Αθήνας. Συνεργασία λιμανιού Σμύρνης-Θεσσαλονίκης και προσβλέπουμε στη ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο λιμένων. 

-Ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας στις σιδηροδρομικές συνδέσεις. 

-Συμφωνήσαμε να εντείνουμε συνεργασία μεταξύ των ρ/τ σταθμών και των πρακτορείων ειδήσεων. 

-Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από μεγάλες προκλήσεις όπως η προσφυγική κρίση. 

-Αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Δεν θα μας επιβάλει κανένας πως θα λυθεί, είμαστε αποφασισμένοι να λυθεί. 

-Να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια για να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών. 

-Επικαιροποιήσαμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας. Υπάρχει βούληση να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα κοινά μας προβλήματα. 

-Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κεντρική Ευρώπη. 

-Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων που δικαιούνται να διεκδικήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Για αυτό προωθούμε από κοινού στο πλαίσιο της ΕΕ νόμιμης οδού προς της χώρες της ΕΕ, παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων διόδων. 

-Η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου δίνει σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες που έρχονται από τρίτες χώρες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη. 

-Στενότερη συνεργασία λιμενικών μας σωμάτων για διάσωση ανθρώπων στο Αιγαίο και εντοπισμό διακινητών και μείωση ροών. 

-Συζητήσαμε και τα θέματα που μας χωρίζουν. Για το Κυπριακό. Επιτακτική η δίκαιη και βιώσιμη λύση εντός πλαισίου ευρωπαϊκού κεκτημένου και αποφάσεων ΟΗΕ. Μιλήσαμε για την κατάσταση στο Αιγαίο. Εξέφρασα τη σαφή ανησυχία της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος. Αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει. Συζητήσαμε για ενταξιακή πορεία τονίζοντας τη στρατηγική της σημασία. Κατέθεσα τη στήριξη της Ελλάδας, μια διαχρονική στήριξη. Εξαιρετικά σημαντική τόσο για Τουρκία όσο και για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για την ευρύτερη περιοχή συνολικά. 

-Για τη Συνοδο της ΕΕ: Χθες ο Αχμέτ κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης. Πρέπει να δούμε την πρόταση όσον αφορά τη νομική της πλευρά. Όσον αφορά την ηθική της πλευρά να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Αυτή η πρόταση λέει να αποθαρρύνουμε όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη να πέσουν στα δίχτυα των διακινητών και να ανοίξουμε μια νόμιμη δίοδο, ελεγχόμενη ώστε επαρκής αριθμός να περνά με ασφαλή και νόμιμο τρόπο προς την ΕΕ. Η πρόταση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλαξε τα δεδομένα στη Σύνοδο. Θα μας δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη Σύνοδο να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.  

-Πιστεύω ότι το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής. Δε συνάδει με τις προσπαθειες φιλίας και συνεργασίας. Πόσο μάλλον όταν για το ζήτημα της διαφοράς μας στο Αιγαίο, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, υπάρχει διπλωματική προσπάθεια σε εξέλιξη. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα πείσω και το Αχμέτ για αυτό. 


Πηγή : thetoc.gr


Έρευνα "φωτιά": Τρεις στους δέκα μαθητές θύματα σχολικής βίας!



Τρεις στους δέκα μαθητές γυμνασίου και λυκείου έχουν υπάρξει θύματα σχολικής βίας ή/και εκφοβισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η δημοσιοποίηση έγινε με την ευκαιρία της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου με το υπουργείο Δικαιοσύνης και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δικαιωμάτων και της υγείας των παιδιών.

«Tο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρρησία και μακριά από εύκολους εφησυχασμούς, από τη μία, αλλά ψύχραιμα και χωρίς κινδυνολογίες και υπερβολές, από την άλλη», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και προσέθεσε: «Η δύναμη όμως που μπορεί να περιθωριοποιήσει τη σχολική βία είναι το δημοκρατικό σχολειό. Η ανάπτυξη αξιών συλλογικότητας και σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου οδηγούν στην αντιμετώπιση μέσα από τη σχολική διαδικασία, και γενικότερα τη σχολική ζωή, φαινομένων τα οποία οδηγούν σε ξενοφοβία, σε ρατσισμό, σε ομοφοβία, σε τόσα φαινόμενα τα οποία παράγουν τελικά σχολική βία».

Προσπάθεια πρόληψης

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο ΟΚΑΝΑ, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π.&.Α. Κυριακού», το Χαμόγελο του Παιδιού, η Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «Ελίζα», το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 32,98% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε ότι έχει βρεθεί στον ρόλο του θύματος (το 19,68% «σπάνια», το 8,23% «μερικές φορές», το 2,62% «συχνά» και 2,45% «πολύ συχνά»). Επιπλέον, το 30,84% των μαθητών δήλωσε ότι έχει βρεθεί στη θέση του θύτη (το 20,07% «σπάνια», το 6,81% «μερικές φορές», το 1,44% «συχνά» και το 1,89% «πολύ συχνά»). Δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί καλός οιωνός το ότι το 63,90% των μαθητών δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει θύμα φαινομένων βίας ή/και εκφοβισμού και το ότι το 67,62% δεν έχει βρεθεί ποτέ στον ρόλο του θύτη.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το πού απευθύνονται οι μαθητές για να επιζητήσουν λύση των προβλημάτων τέτοιων φαινομένων. Οι μαθητές του δημοτικού, ως επί το πλείστον, απευθύνονται στην οικογένειά τους και στους δασκάλους τους, ενώ οι μαθητές της δευτεροβάθμιας, προτιμούν να απευθύνονται στους συμμαθητές και τους φίλους τους.

Διαφοροποίηση ανάλογα με την ηλικία

Γενικότερα, φαίνεται ότι τα φαινόμενα εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο στις επιμέρους βαθμίδες εκπαίδευσης, και, σε γενικές γραμμές, η σοβαρότητα των περιστατικών τείνει να κλιμακώνεται με την ηλικία. Στο δημοτικό σχολείο οι πιο συνηθισμένες εκφάνσεις εκφοβισμού, με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αφορούν στη σωματική βία, στη λεκτική βία και την άσχημη συμπεριφορά, ενώ στο γυμνάσιο και στο λύκειο τα φαινόμενα εκφοβισμού εστιάζουν στον τόπο/χώρα καταγωγής, στο ότι ανήκει σε κάποια άλλη παρέα ή μειονότητα, ή το φύλο.

Εξάλλου, σε σχέση με τις συμπεριφορές που θα εκδηλώσει το παιδί στο σχολικό περιβάλλον, λειτουργούν καθοριστικά η οικογένεια και οι συνθήκες που βιώνει το παιδί στο οικογενειακό του περιβάλλον, η σχέση του με τους γονείς, η επικοινωνία και η αίσθηση ασφάλειας, τα πρότυπα που η οικογένεια μεταφέρει, η εξοικείωση των παιδιών με τη βία καθώς και η αποδοχή της βίας ως μέσου επίλυσης διαφορών από το στενότερο ή ευρύτερο περιβάλλον, το σχολικό περιβάλλον -που δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας (ή ανασφάλειας) στα παιδιά, που αποτελεί (ή δεν αποτελεί) χώρο δημιουργικής έκφρασης και μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά (ή όχι) στην εκδήλωση φαινομένων εκφοβισμού.

Στο επίπεδο του σχολείου, η ύπαρξη περιστατικών εκφοβισμού που μένουν ατιμώρητα καλλιεργεί κλίμα ατιμωρησίας και προκαλεί φόβο σε ευάλωτα παιδιά. Σε ατομικό επίπεδο, διαταράσσεται η ζωή και η ψυχοσύνθεση των παιδιών που εμπλέκονται άμεσα, ιδίως των θυμάτων. Η άρνηση του παιδιού για το σχολείο είναι «σημάδι», ιδίως στις μικρές ηλικίες, η αλλαγή στη συμπεριφορά, το «κλείσιμο» στον εαυτό του, η απομόνωση και περιθωριοποίηση από το περιβάλλον, η αντικοινωνική συμπεριφορά ή η επιθετικότητα απέναντι σε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Βασική ανάγκη των θυμάτων αποτελεί το να νιώσουν υποστήριξη, και να ενδυναμωθούν, για να μην αισθάνονται ανασφάλεια και να έχουν τη σιγουριά ότι ο θύτης θα τιμωρηθεί.

Οι λύσεις

«Κλειδί» στην αντιμετώπιση του φαινομένου και στην άμβλυνση των συνεπειών που μπορεί να έχει, αποτελεί η συνεργασία και η κοινή δράση οικογένειας και σχολείου. Η συνεργασία σχολείου και οικογένειας αναγνωρίζεται ως καθοριστικής σημασίας, αλλά στην πράξη διαπιστώνεται ότι τα εμπόδια είναι αρκετά και ουσιαστικά, καθώς γονείς και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να οριοθετήσουν τον ρόλο τους, ενώ θεσμοθετημένες μορφές επικοινωνίας και συνεργασίας δεν λειτουργούν ή δεν είναι πάντα αποτελεσματικές.

Η έρευνα διεξήχθη από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που έχει συστήσει το υπουργείο και συμμετείχαν 3.667 μαθητές πρωτοβάθμιας (53,7% αγόρια και 46,3% κορίτσια) και 33.112 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (52,8% αγόρια και 47,2% κορίτσια), και έχει σκοπό «τη διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών στα σχολεία της χώρας», όπως τόνισε η Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής της ΚΕΕ.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr


Βουτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων το Φεβρουάριο




Εντυπωσιακή μείωση 36,3% στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων σημειώθηκε το Φεβρουάριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Η παλινωδίες με την απόσυρση, η συνέχιση των capital controls και το γενικά αρνητικό οικονομικό κλίμα, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την αγορά αυτοκινήτων, ειδικότερα των καινούριων, που παρουσίασε το Φεβρουάριο μια μεγάλη μείωση της τάξης του 36,3%, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016, με μείωση 19,2% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2015. Φέτος η αγορά του αυτοκινήτου υπολόγιζε σε μικρή αύξηση των επιδόσεών της, χωρίς όμως τον «ξενοδόχο», δηλαδή τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Έτσι, σε απόλυτα νούμερα, το Φεβρουάριο του 2016 πωλήθηκαν 3.595 καινούρια αυτοκίνητα έναντι 5.648 το 2015 και το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016 συνολικά 9.843, έναντι 12.176 το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για τα κρατικά έσοδα, που μειώνονται σημαντικά λόγω της απώλειας φόρων. Αντίθετα ωστόσο από τα αυτοκίνητα, με μεγάλο θετικό πρόσημο της τάξης του 30% κινήθηκε η αγορά καινούριων μοτοσικλετών άνω του 50 κ.εκ., καθώς το Φεβρουάριο ταξινομήθηκαν 2.065 έναντι 1.588 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ωστόσο η αύξηση στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είναι πολύ μικρότερη, της τάξης του 6,5%, γεγονός που δείχνει ότι πολλές ταξινομήσεις απλά καθυστέρησαν και προστέθηκαν στο Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας μια πλασματικά μεγάλη αύξηση.

Σημαντικά μειωμένες το Φεβρουάριο είναι και οι ταξινομήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εισαγωγής, δείχνοντας μια γενικότερη τάση ύφεσης στην αγορά που, αν δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις, το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί και το Μάρτιο. Υπενθυμίζουμε ότι σε σχέση με το μέσο όρο πωλήσεων της δεκαετίας 2000 – 2009 η αγορά καινούριων αυτοκινήτων στη χώρα μας έχει υποστεί μια καθίζηση της τάξης του 75% περίπου, από το 2010 έως και σήμερα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε τεράστια συρρίκνωση του κλάδου, μαζικές απολύσεις στελεχών και φυσικά απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δασμούς και φόρους για το κράτος. 





ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΤΙΝΗ




Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου

<< Το πολιτικό σύστημα που κυβερνάει μια χώρα , θριαμβεύει  επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας !>>
Will Durant .

Αγαπημένοι μου τα δικά μας και ...αλλιώς να τα πούμε η έκλειψη που τρώμε στο κεφάλι μας ένα ...κόκο -μπλόκο το έχουμε πάθει !

Η εβδομάδα που πέρασε ένα μουσακά χωρίς κιμά να το πω , χωρίς μπεσαμέλ , με ένα πίκρισμα από την μελιτζάνα στο λαιμό μας άφησε...Με ότι γίνεται στην χώρα μας !

Στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και του πολιτισμού που θέλουν να εξαφανίσουν ...
Οι κυβερνώντες πατάνε πάνω στο φιλότιμο , του Έλληνα που ξέρει καλά από πολέμους και προσφυγιά ! Ε ! Ναι λοιπόν αυτό συμβαίνει !Μας έχουν κάνει να έχουμε ξεχάσει ..λίγο τα προβλήματά μας , και να τρέχουμε να βοηθήσουμε τις 40.000 χιλ . και πλέον πρόσφυγες , λαθρομετανάστες ενώ τα δικά μας παιδιά να μεταναστεύουν .. Ο Ελληνικός λαός υποφέρει από ανεργία , φόρους και χαράτσια αλλά...ποιός νοιάζεται για τους Έλληνες ; Το κουαρτέτο έρχεται ..οι Τούρκοι καραδοκούν ..και οι Κυβερνώντες ..λοιάζονται ή βολεύουν δικούς τους στο Δημόσιο...
200.000 χιλ.επιχειρήσεις έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Βουλγαρία και σε άλλες Βαλκανικές χώρες γιατί έχουν χαμηλή φορολογία . Έτσι οι χώρες των Βαλκανίων είπαν : Ευχαριστούμε την Ελλάδα γιατί έτσι έχουμε ανάπτυξη !

Η δική μας ανάπτυξη που είναι ; Βάζετε φόρους στους φόρους , κόβετε μισθούς , συντάξεις , και έχετε τη απαίτηση ..να πληρωθούν ...Βρέ..πάτε καλά ;

Καλά... από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών βγήκε κατάμαυρος καπνός..
Γιατί περιμένατε μήπως να τα βρούνε...Το μόνο που τους απασχόλησε ήταν πως έχασε 19 κιλά ο Π.Καμμένος , και αν θα φέρει γλυκά ο Κ.Μητσοτάκης που είχε γενέθλια..
Τώρα αν τα βρήκανε λιγο στο προσφυγικό ..Έ ! Έπρεπε κάπου να συμφωνήσουνε...
Με λίγα λόγια ..μάπα το καρπούζι !

Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει επιτέλους να καταλάβουνε ότι πρέπει να τα βρούνε μεταξύ τους , περα από κόμματα και καρέκλες . Ενώ εμείς τρωγόμαστε ( Τι πρωτότυπο ) Μας έχουν κλείσει τα σύνορα , ο Αυστρικός Υ. Εξωτερικών εκείνος ο πιτσιρικάς ο αυτάκιας..μας ρίχνει όλες τις ευθύνες μαζί με τους υπόλοιπους δυτικούς..Έτσι στην Ειδομένη βρισκονται 13.000χιλ.μετανάστες άρρωστοι , πεινασμένοι να σκοτώνονται για ένα κομμάτι ψωμί. Ενώ οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται ..Ποιό ΝΑΤΟ και πράσινα άλογα ;  Για άλλο σκοπο είναι εκεί..Χαζοί δεν είμαστε ...Τους χαζούς κάνουμε ...Ένα τσαντίρι η Ελλάδα !
Κ.Κυβερνώντες σπείρατε θύελλες και θερίζετε καταιγίδες !
Και όσο για το Eurogroup ..Μας παίζουν μπάλα γερά ! Ο Ερντογάν ζητάει την μάνα του και τον πατέρα του για τους λαθρομετανάστες και σε εμάς μας τους φορτώνουν μαζί με τα χράτσια των φρενοβλαβών Εταίρων μας !
Κατά τ' άλλα ο Πρωθυπουργός μαζί με ένα τσούρμο παρατρεχάμενους πήγε στην Σμύρνη που γίνεται το Ανώτατο Συμβούλιο   Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας  την Τρίτη την ημέρα της γυναίκας.Μαζί με τον Νταβούτογλου  μοίρασαν και κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους . Στον Α.Τσίπρα θα απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο .

Πολύ ωραία ..Ζούμε μεγάλες στιγμές ! Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα !

Δεν εχω χάσει μόνο τα λόγια μου ..αλλά και τα ματάκια μου με αυτά που βλέπω ...

Ο Ελληνικός λαός να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και οι κυβερνώντες γατζωμένοι στις καρέκλες ! Μια κυβέρνηση που φώναζε υπέρ των αδυνάτων , και τώρα κάνει τα πάντα να τους εξολοθρεύσει . Ασχολείται βλέπετε με την διαπλοκή...γενικά...ΜΜΕ ...Δικαστικούς...Γάτες Ιμαλαϊων ...Και συνεχίζει να βολεύει τα δικά της παιδια στο δημόσιο όπως σύμβουλος του Α.Τσίπρα ο Κ.Καρανίκας μεγάλος θαυμαστής της Μενεγάκη ..Άλαλα τα χείλη των ασεβών !!!
Κλείνοντας θα πω : << ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΟΥΝ ! >>
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ .

Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε !
Κοντοχωριανοί μου πάμε να δούμε οι σταρούμπες μας πως τα πέρασαν ..
Στην εκπομπή λοιπόν του Π.Κωστόπουλου , η λαμπερή καλεσμένη Κ. Γκαγκάκη  και τι δεν είπε...Πάντως για τον Γ.Λάτσιο ..είπε τα καλύτερα ..όπως πολύ θα τον ήθελε ..και κάτι τέτοια...Έχει κάτι να πεί αυτό απο μόνο του ; Έξυπνα παιδιά είσαστε !

Από την άλλη..Στην εκπομπή του Γ.Αρναούτογλου ο καλεσμένος του Κ.Πρέκας μεταξύ άλλων είπε ότι θα κάνει μήνυση στον Κ.Μπογδάνο . Το γιατί ; Επειδή αποκάλεσε Εβραίο και ομοφυλόφιλο τον Ενθικό μας ποιητή Δ.Σολωμό .Που να μάθει ότι είπε αλκοολικό τον Α. Παπαδιαμάντη ! Έ ρε κάτι μυνήσεις που θα πέσουνε ...
Βρέ Κ.Μπογδάνε ...τα ισοπέδωσες όλα ...

Τα νούμερα τηλεθέασης στο πρωινό του ΑΝΤ-1 έκαναν μεγάλη βουτιά την περασμενη εβδομάδα ! Κλάμα στο σκορδολιαγκέικο...Χαρά στο Καλημερούδια του Mega  που βλέπουν να ανεβαίνει η τηλεθέαση ! Άντε και να δούμε ...
Οτι ανεβαίνει ..κατεβαίνει !

Έτσι ανεβαίνει ψηλότερα λίγο και η ωραία Ελένη προς το Καστρί μεριά , στην καινούρια της έπαυλη 1000τμ ! Γειά σου βρε Ελένη με την σπιταρώνα σου και τα ωραία σου ! Η πιο έξυπνη παρουσιάστρια της Ελληνικής τηλεόρασης ! Όπως είχαμε την Α.Βουγιοκλάκη ..Έ ! Κάτι τέτοιο είναι και η Ελένη !
Το tip της Εβδομάδας ! 
Ερχεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ! Βγείτε , ξεφαντώστε , περάστε καλά γιατί η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας ! 
Αυτά και άλλα χαριτωμένα την 
Άλλη Εβδομάδα με την Χαριτίνη !


Μαινόμενη η Κωνσταντοπούλου προαναγγέλλει κόμμα για να ρίξει τον Τσίπρα




Πνέοντας μένεα κατά του Αλέξη Τσίπρα και με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον Προκόπη Παυλόπουλο, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε την προσφιλή πλέον τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΙ για να προαναγγείλει πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο και δημιουργία κόμματος.

Η κα Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη μετά την αποτυχία του Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο για πρωτοβουλίες «και σε επίπεδο πολιτικού οργανισμού και σε επίπεδο κόμματος», υπογραμμίζοντας ότι έχει ως στόχο να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς, εκφραστής του οποίου είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Βεβαίως θα πάρω πρωτοβουλίες και σε επίπεδο πολιτικού οργανισμού και σε επίπεδο κόμματος και βεβαίως θα κάνω όλα εκείνα που επιβάλλονται προκειμένου να ανατραπεί αυτό το καθεστώς- εκφραστής του οποίου είναι ο κ. Τσίπρας όπως εκφραστής του οποίου διεκδικεί να είναι ο κύριος Μητσοτσάκης, ο κύριος Θεοδωράκης, η κ. Γεννηματά- το μνημονιακό καθεστώς πρέπει να ανατραπεί και εγώ θα συμπράξω με όλους τους τρόπους και στο επίπεδο της κοινωνίας και στο επίπεδο των κινημάτων και στο επίπεδο το κεντρικό πολιτικό για να ανατραπεί αυτό το καθεστώς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι σήμερα είναι αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός «δεν είναι αυτό το οποίο εξήγγειλε και εμφάνισε». «Είμαι αντίπαλος του το λέω και υφίσταμαι φυσικά και τις συνέπειες αυτού μέχρι και τις γελοίες διώξεις εκ μέρους του κ. Βούτση για όλο το έργο που κάνει η επιτροπή αλήθειας του δημόσιου χρέους» πρόσθεσε, παραδεχόμενη ότι έχει κάνει πολλά λάθη, μεταξύ των οποίων και «η μεγάλη εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα».

«Έκανε ότι μπορούσε για να μην υπάρχουν εναλλακτικές και να εμφανιστεί ως αντικειμενική ανάγκη να συμπράξει σε αυτό τον όλεθρο που ήταν η λεγόμενη συμφωνία της 13ης Ιουλίου».

«Είχε συμφωνήσει πριν τις εκλογές»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε «απολύτως πεπεισμένη» ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ενδεχομένως και πριν τις εκλογές» είχε έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Εξηγώντας την εκτίμησή της, η πρώην πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι προσωπικά πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός «πολλές φορές είχε διαμηνύσει προς τους δανειστές να μην ανησυχούν ότι θα υπάρξει συμφωνία». Συνεχίζοντας το σκεπτικό της, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε:

Αυτό, όταν το κάνεις σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης, αυτό είναι αυτοκτονία. Διότι αφαιρείς και το πλεονέκτημα και του αιφνιδιασμού από την ομάδα σου και τη δυναμική που έχει μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά εκλέγεται με τέτοιου είδους εντολή… θεωρώ λοιπόν ότι σε αυτή την διαβεβαίωση που είχε δώσει -δεν ξέρω με τι άλλου είδους πλαίσια και τι άλλου είδους συνεννοήσεις- θεωρώ όμως ότι σε αυτή τη διαβεβαίωση που είχε δώσει εγκλωβίστηκε, χρειάστηκε στο εσωτερικό του να δείχνει ότι προσπαθεί για κάτι άλλο, θεωρώ ότι μπορεί να πίστεψε κιόλας ότι μπορούσε κάτι καλύτερο να επιτύχει από διάφορες μεθόδους αλλά στην πραγματικότητα την δυναμική ισχύ της χώρας και της κυβέρνησης και του λαού, την υπονόμευσε. Εξ’ ου και όταν έφτασε στο χείλος το γκρεμού και είχε εργαλεία που δεν τα περίμενε όπως ήταν το πόρισμα της επιτροπής για το χρέος όπως ήταν η έκθεση για τις γερμανικές οφειλές δεν ήξερε τι να τα κάνει, τα είχε στα χέρια του και δεν ήξερε τι να τα κάνει, αυτό είναι πρωτοφανές για έναν πρωθυπουργό ο οποίος καλείται να δώσει όλο του το είναι για να υπερασπιστεί τον λαό του.

«Ανδρείκελο» ο Προκόπης Παυλόπουλος

Η κ. Κωνσταντοπούλου χρησιμοποίησε έναν βαρύ χαρακτηρισμό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Όπως είπε, «θεωρούσα ότι η συγκρότηση του καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου αλλά και η δυνατότητα η θεσμική που του δινόταν, θα του επέτρεπε να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του και να μη γίνει ένα ανδρείκελο, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δανειστών στη χώρα…»

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «αυτό είναι βαριά κουβέντα», η πρώην πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι «είναι πολύ βαριά αυτά στα οποία έχει εμπλακεί ο κος. Παυλόπουλος…», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο ΠτΔ μπήκε σε διαδικασίες συνεννόησης με τους δανειστές ακόμα και για τη διάλυση της Βουλής.

Υποστήριξε επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αιφνιδιάσει με το όνομα που πρότεινε για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Προσωπικά το όνομα που προτάθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας το πληροφορήθηκα όπως όλο το πανελλήνιο…


Πηγή : tribune.gr