Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

14,5 μονάδες η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Το ΚΙΝΑΛ μισή μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ

 



Την μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας  από τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και την άνοδο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται με προοπτική δεύτερου κόμματος, επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus για τον Alpha TV, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, με τον Αντώνη Σρόιτερ. 

Η δημοσκόπηση της Abacus είναι η πρώτη που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ να παλεύει στα ίσια για την δεύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η διαφορά της μισής μονάδας στην πρόθεση ψήφου είναι πολύ κάτω από τα όρια του στατιστικού λάθους. 



Στο 32% καταγράφεται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17,% και το ΚΙΝΑΛ στο 17. Στο 5% εμφανίζεται το ΚΚΕ, με την Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 να περιορίζονται στο 2%. 



Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ μετρήθηκε μεταξύ του 36%-39%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20%-23% και το ΚΙΝΑΛ στο 18%-21%. Το ΚΚΕ στο 6,5%-7,5% ενώ Ελληνική Λύση και Μέρα 25 στο 2%-2,5%.



Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως «πρόβλημα» για το κόμμα του, με πολύ υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών, που φτάνουν στο 57%. 

Η δημοσκόπηση σε κάρτες :





















Τηλεργασία σε Ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Τηλεκπαίδευση στα σχολεία



Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε:


Για την Περιφέρεια Αττικής και την Κρήτη ισχύουν τα ακόλουθα:


1. Αύριο Πέμπτη 27 και μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ύστερα από συνεννόηση με τις Περιφέρειες τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση.


2. Αύριο Πέμπτη 27 και μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης - ημερήσιας Φροντίδας.


3. Για αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεεργασία στον ιδιωτικό τομέα όπου είναι δυνατόν, ενώ στο Δημόσιο θα υπάρξει τηλεεργασία ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τυχόν προβλήματα πρόσβασης.


4. Αύριο Πέμπτη 27 και μεθαύριο 28 Ιανουαρίου, δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια.


5. Για αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, τα καταστήματα δύναται να λειτουργήσουν από 10.00 έως 18.00.


6. Για αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, δεν επιτρέπονται οι υπηρεσίες διανομής (delivery) και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (courier).


7. Αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένοι παιδικοί εμβολιασμοί στο mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας και στο Παίδων Πεντέλης. Οι υπόλοιποι εμβολιασμοί παιδιών, καθώς και οι εμβολιασμοί ενηλίκων θα γίνουν κανονικά. Για όσους δεν προσέλθουν σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα σταλεί σε κάθε περίπτωση sms για νέο ραντεβού.



Ξεπερνούν τα 6,3 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις που έχουν καταβληθεί σε πληγείσες επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας


 

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με γνώμονα τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και οι οικονομικές απώλειές τους επιτάθηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Βόρεια Εύβοια, προχώρησαν στην τρίτη καταβολή επιχορηγήσεων προς δικαιούχους του ειδικού καθεστώτος για την ενίσχυση επιχειρήσεων στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Ειδικότερα, πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 423 δικαιούχων, ποσό συνολικού ύψους 1.749.236,49 ευρώ ως επιχορήγηση.

Μέχρι σήμερα, έχουν συνολικά διατεθεί 6.339.985,52 ευρώ σε 1.276 επιχειρήσεις - δικαιούχους που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Η επιχορήγηση καταβάλλεται σύμφωνα με τους όρους της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Προσωρινό πλαίσιο» (COVID-19), κατόπιν έγκρισης του καθεστώτος από την Επιτροπή, στην οποία και έχει κοινοποιηθεί.



Κακοκαιρία: Οι ευθύνες θα αποδοθούν

 


Χωρίς αμφιβολία, όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε. Το γιατί δεν λειτούργησε ο σχεδιασμός και σε ποιο επίπεδο, θα εξηγηθεί με απόλυτο τρόπο. Υπήρχαν χιλιάδες κόσμου που ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους και νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 

Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε μία χιονόπτωση, που ο όγκος, η διάρκειά και η σφοδρότητά της  ήταν πρωτόγνωρη για το λεκανοπέδιο, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τα όσα συνέβησαν.

Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και το κάνει. Αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί και αυτό δεν έγινε και αυτές θα αποδοθούν. Οι πολίτες να είναι σίγουροι ότι και αυτό θα γίνει. Ευθύνες όμως υπάρχουν και στους φορείς εκείνους που ήταν επιφορτισμένοι να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.



Κακοκαιρία: Υπήρξε κραυγαλέα αστοχία της Αττικής Οδού

 



Η χώρα μας δεν είναι συνηθισμένη να διαχειρίζεται τέτοια φαινόμενα και εκεί υπήρξε αυτή η μεγάλη αδυναμία της Αττικής Οδού να σταθμίσει σωστά την ένταση του φαινομένου που είχε να διαχειριστεί ώστε σε συνεργασία με την τροχαία να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις πχ ΝΕΑ ΟΔΟΣ.

Υπήρξε κραυγαλέα αστοχία της εταιρίας να διαχειριστεί με υπευθυνότητα την κατάσταση και αυτό αποτυπώνεται στις αποζημιώσεις που ήδη δέχθηκε να δώσει στους εγκλωβισμένους και βεβαίως θα αναζητηθούν οι ευθύνες της εταιρίας και από το κράτος δια της επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Υποδομών.

Να αναφερθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, χθες το βράδυ παραιτήθηκε λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν.

Θυμίζουμε ότι εμείς περάσαμε νομοθεσία που ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων όταν αποτυγχάνουν να εκτελέσουν το έργο που έχουν αναλάβει.



Κυβέρνηση : Οφείλουμε μια μεγάλη συγνώμη σε όσους πολίτες ταλαιπωρήθηκαν

 



Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, με θράσος κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση!! 

Ποιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει πει ποτέ συγνώμη, που δεν έβλεπε πουθενά λάθη στις καταστροφές επί διακυβέρνησης του, που έστηνε σώου δήθεν συντονισμού για να εξαπατήσει τους πολίτες ενώ μετράγαμε πτώματα!!

Αυτός ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πιαστεί ακόμα και από την παγκόσμια πανδημία,  μα πιαστεί από κάθε θεομηνία, από κάθε καταστροφή, και εάν υπάρχουν και νεκροί ακόμα καλύτερα, για να κάνει αντιπολίτευση.

Οι υπεύθυνες κυβερνήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις δηλώσεις λέει η κυβέρνηση. Και συνεχίζει λέγοντας "εμείς δεν είμαστε εδώ για να συγκαλύπτουμε αλλά για να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο, να είμαστε διαφανείς και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας".

"Οφείλουμε λοιπόν μια μεγάλη συγνώμη σε όσους πολίτες ταλαιπωρήθηκαν αλλά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους περισσότερους από 7.000 κρατικούς λειτουργούς (στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, της πολιτικής προστασίας, του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, υλοτόμους και τόσους άλλους) που 35 ώρες τώρα δίνουν μάχη για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Και το έχουμε πετύχει παρά τις αντιξοότητες να απεγκλωβίσουμε όλους τους εγκλωβισμένους, να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση στο 99,5% των νοικοκυριών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να μεταφέρουμε 100αδες άτομα που ζήτησαν βοήθεια στο νοσοκομεία. Άρα ναι, η σφοδρή αυτή κακοκαιρία ήταν ένα crash test που σε κάποια πράγματα πήγαμε καλά και σε κάποια άλλα πρέπει να γίνουμε πολύ καλύτεροι".




Μητσοτάκης : Συγγνώμη για την ταλαιπωρία


 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο είπε:

Καλημέρα σας. 

Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό.

Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο.

Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί. Και, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα.

Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν βλάβη. Και θυμίζω, επίσης, ότι με νόμο αυτής της κυβέρνησης έχει προστεθεί πλέον στις συμβάσεις παραχώρησης και η πρόβλεψη αποζημίωσης -το τονίζω αυτό- ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιωτικές απαιτήσεις μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στο θέμα αυτό.

Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει σε όλα τα στελέχη της πολιτείας αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν οδηγούς, να μην κινδυνεύσουν ζωές. Ήταν μία τιτάνια προσπάθεια σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους υγειονομικούς μας, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας.

Να ευχαριστήσω επίσης και τους εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ για τη δική τους προσπάθεια. Κάθε δέντρο που κόβει μία γραμμή μέσης τάσης ρεύματος είναι μία ξεχωριστή πρόκληση, ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παλέψουν με μισό μέτρο χιόνι. Και για τις ελάχιστες περιοχές που ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό, ζητώ την υπομονή και την κατανόηση των πολιτών. Νομίζω ότι στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα.

Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών.

Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού.

Και θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών.

Πράγματι, μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.

Όμως, θα το ξαναπώ, έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, γίνεται με τις ανάγκες του σήμερα. Αντιλαμβάνομαι πάντα τις αιτιολογίες. Ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία.

Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Και για όλους αυτούς τους λόγους δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων.

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι.

Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε.



Μακρόν – Σολτς: Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό για τη Ρωσία εάν επιτεθεί – «Ετοιμάζουμε κοινή απάντηση»

 


Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας ξεκαθάρισαν, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν σήμερα, Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, πως είναι έτοιμοι μεν να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τη Μόσχα αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις που θα έχουν πολύ υψηλό κόστος εάν η Μόσχα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.  

Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι και οι σύμμαχοί τους είναι «ενωμένοι» απέναντι στο Ουκρανικό και πως ετοιμάζουν μάλιστα μια «κοινή απάντηση» εάν η Ρωσία επιλέξει να κλιμακώσει την πολεμική ένταση. 

«Εάν υπάρξει επίθεση, θα υπάρξουν αντίποινα και το κόστος θα είναι πολύ υψηλό (σ.σ. για τη Ρωσία)», δήλωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση.  

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μάλιστα γνωστό πως πρόκειται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πως Γαλλία και Γερμανία στέκονται «ενωμένες» στο συγκεκριμένο μέτωπο.  

«Περιμένουμε από τη Ρωσία ξεκάθαρα βήματα που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση. Συμφωνούμε όλοι μας πως μια στρατιωτικού τύπου επιθετική κλιμάκωση θα έχει βαριές συνέπειες», σημείωσε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο στη γερμανική πρωτεύουσα. 

«Η Ουκρανία γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί στη Γερμανία», συνέχισε ο Σολτς, στέλνοντας και εκείνος το μήνυμα ότι το κόστος για τη Μόσχα θα είναι πολύ υψηλό εάν εκείνη επιλέξει να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία πρόκειται να έχουν συνομιλίες της Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, στο Παρίσι, στο πλαίσιο του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας. 


Με πληροφορίες από AFP  

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Και ο Σκουρλέτης αιχμές κατά του Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου από τη βάση

 


Τρίζει στα σίγουρα η καρέκλα του Αλέξη Τσίπρα στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, και πώς να μην τρίζει άλλωστε αφού απαξιώνεται και εντός κόμματος.

«Είναι κατ' επίφαση δημοκρατική, χωρίς να ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του κόμματος» αναφέρει σε άρθρο παρέμβασή του στην "ΑΥΓΗ" ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται η ηγεσία από την οργανωμένη, κομματική βάση

Η ανάρτηση του Σκουρλέτη:

«Η ΑΥΓΗ μου ζήτησε, όπως και από άλλους συντρόφους, να καταθέσω την άποψή μου στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε για την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. του κόμματος από το σύνολο των μελών. Επεσήμανα τα εξής:

Το πρώτο που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είναι ένα ενωτικό συνέδριο συσπείρωσης όλων των δυνάμεών του, αλλά και η διατύπωση ενός νικηφόρου σχεδίου για να ηττηθεί η πολιτική της Ν.Δ., ώστε να βρεθεί ξανά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Υπηρετείται αυτή η προοπτική τροφοδοτώντας ένα νέο κύμα εσωστρέφειας και υποτιμώντας τη συζήτηση γύρω από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας; Ασφαλώς όχι. Το ζήσαμε μετά το 2019, όταν σε πολλές περιπτώσεις κατασκευασμένα διλήμματα δίχασαν και αποπροσανατόλισαν την υπόθεση της διεύρυνσης και δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση της πορείας του κόμματος.

Νομίζω πως η αιφνιδιαστική πρόταση (γιατί δεν κατατέθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού τόσους μήνες;) για την απευθείας εκλογή Κ.Ε. και προέδρου από το σύνολο των μελών του κόμματος αποπροσανατολίζει, είναι κατ' επίφαση δημοκρατική, χωρίς να ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του κόμματος. Των μελών που δεν ρωτήθηκαν για την αλλαγή του τίτλου του κόμματος και για την παύση λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Κ.Ε. και της Π.Γ.

Η πρόταση αυτή δεν είναι νέα, την ακολουθούν ήδη τα συστημικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κόμματα που δεν φημίζονται για την εσωτερική δημοκρατία τους. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι οι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν από τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας ενός κόμματος και όχι από το τι προτείνει για τα καθημερινά προβλήματα και την προοπτική της κοινωνίας; Ποιος αμφισβήτησε τον πρόεδρο του κόμματος; Κανείς. Όσοι το επικαλούνται, το κάνουν σκόπιμα, για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η αποσυσχέτιση της εκλογής των οργάνων από τη συζήτηση του συνεδριακού σώματος υποτιμά την εσωτερική δημοκρατία. Συνιστά δε την αποθέωση των μηχανισμών καθώς και την πριμοδότηση όσων έχουν την κάθε είδους αναγνωρισιμότητα, σε βάρος των λιγότερο γνωστών αλλά αναγκαίων συντρόφων, ιδιαίτερα από την περιφέρεια. Έχουμε ανάγκη από προτάσεις που θα ενθαρρύνουν την ουσιαστική συμμετοχή των μελών μας στη διαμόρφωση των αποφάσεων και όχι την αντιμετώπισή τους ως απλών οπαδών. Το κόμμα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε άθροισμα μηχανισμών πολιτευτών. Το παράδειγμα τέτοιου τύπου κομμάτων είναι δίπλα μας και δεν έχει σχέση με ένα νέο μοντέλο άσκησης πολιτικής. Δεν είναι αυτό το κόμμα των μελών που διακηρύσσουμε. Αντίθετα, πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, θεωρώ απαράδεκτη την ενοχοποίηση της κατάθεσης της όποιας άποψης γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα μπροστά στο συνέδριο. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, η στοχοποίηση συντρόφων επειδή συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, είναι έξω από το ήθος της Αριστεράς και συνιστά διολίσθηση σε έναν απίστευτο λαϊκισμό που δεν τιμά κανέναν».


Γαλλία: Πέθανε 16χρονη προσπαθώντας να μιμηθεί ήρωες τηλεοπτικής σειράς

 


Μια 16χρονη πέθανε στη Γαλλία προσπαθώντας να μιμηθεί τους χαρακτήρες της εφηβικής τηλεοπτικής σειράς Euphoria.

Πρόκειται για την παραγωγή του HBO που δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια νεαρή πρώην τοξικομανής και οι φίλες της.

Η 16χρονη Γαλλίδα ήθελε να μιμηθεί τους χαρακτήρες της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς Euphoria, αλλά κατέληξε, καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα φαρμάκων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν στο σπίτι της 14χρονης ξαδέρφης της κοπέλας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής , στο Τονάνς, μία μικρή πόλη στη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι δύο έφηβες βρέθηκαν το επόμενο πρωί αναίσθητες στην κρεβατοκάμαρά τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης απέτυχαν να κάνουν ανάνηψη στην 16χρονη κοπέλα και η ξαδέλφη της νοσηλεύεται, χωρίς η ζωή της να διατρέχει κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι δύο έφηβες θέλησαν να μιμηθούν τη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών της σειράς Euphoria.

Euphoria: «Καμπανάκι» από τη Ζεντάγια 

Αυτή η παραγωγή του HBO δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια νεαρή πρώην τοξικομανής, – την οποία υποδύεται η ηθοποιός Ζεντάγια – και οι φίλες της από το γυμνάσιο.

Στις 9 Ιανουαρίου, ώρες πριν από την πρεμιέρα της 2ης σεζόν της σειράς Euphoria στις ΗΠΑ, η Ζεντάγια προειδοποίησε τους θαυμαστές της ότι η σειρά προορίζεται για ενήλικο κοινό.

«Ξέρω ότι το έχω ξαναπεί, αλλά θέλω να πω σε όλους ξανά ότι το Euphoria προορίζεται για ενήλικο κοινό. Αυτή η σεζόν, ίσως ακόμη περισσότερο από την προηγούμενη, είναι ιδιαίτερα συγκινητική και πραγματεύεται θέματα που μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθήστε», έγραψε η 25χρονη ηθοποιός στον λογαριασμό της στο Instagram, η οποία έχει 125 εκατομμύρια ακόλουθους.


Πηγή : in.gr



Ρομά έβαζαν τα αυτοκίνητα τους στην Αττική οδό για να πάρουν τα 2.000€

 



Σύμφωνα με το synenas.gr, και το ρεπορτάζ της Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη, Ρομά εκμεταλλεύονται τις συνθήκες στην Αττική Οδό για να εισπράξουν τα 2.000€.

Η αποζημίωση των 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο που θα δώσει η Αττική Οδός, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενίσχυσε το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» των Ρομά, οι οποίοι δεν ήθελαν να μείνουν έξω από την…πληρωμή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στο synenas.gr, αστυνομικοί δέχτηκαν κλήση για Ρομά, οι οποίοι έκοβαν συρματοπλέγματα από την Αττική Οδό -στο ύψος του Κορωπί- με σκοπό να καταφέρουν να σπρώξουν τα οχήματά τους και να τα βάλουν και αυτά μέσα στην Αττική οδό, ούτως ώστε να «τσιμπήσουν» και αυτοί το πολυπόθητο διχίλιαρο.




Στον ημιτελικό του Australian Open ο Στέφανος Τσιτσιπάς


 

Συγκλονιστικός ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος πέρασε το εμπόδιο του Ιταλού Γιανίκ Σινέρ και προκρίθηκε άνετα στα ημιτελικά του Australian Open.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση και κέρδισε τον αντίπαλό του με 3-0 σετ (6-3, 6-4, 6-2) στο κατάμεστο με ελληνικές σημαίες Melnourne Park.

Έτσι, ο Έλληνας τενίστας θα βρεθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα μεταξύ του Ντανίιλ Μεντβέντεφ και του Φελίξ Ογκέρ-Αλιασίμ.




Τουρκία: Καταδίκη της από το ΕΔΔΑ για τη φυλάκιση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ

 


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για τη φυλάκιση το 2017 και το 2018 του πρώην ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, μια υπόθεση που είχε δηλητηριάσει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα.

Ο Γιουτσέλ, ο οποίος είχε καλύψει για τη συντηρητική εφημερίδα τη γενικευμένη καταστολή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «προφυλακίστηκε και παρέμεινε προφυλακισμένος ενώ δεν υπήρχαν εύλογοι λόγοι για να θεωρηθεί ύποπτος για διάπραξη ποινικού αδικήματος», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

«Η στέρηση της ελευθερίας» του 48χρονου δημοσιογράφου «αποτελεί ‘ανάμιξη’ στην άσκηση απ’ αυτόν τον τελευταίο του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης», συνεχίζει το πανευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό το τελευταίο υπενθυμίζει «πως η προσωρινή κράτηση επικριτικών φωνών δημιουργεί πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο για το πρόσωπο που κρατείται όσο και για ολόκληρη την κοινωνία».

«Η επιβολή ενός μέτρου που έχει αποτέλεσμα τη στέρηση της ελευθερίας (…) παράγει αναπόφευκτα αποτρεπτικό αποτέλεσμα επί της ελευθερίας της έκφρασης εκφοβίζοντας την κοινωνία των πολιτών και φιμώνοντας τις αποκλίνουσες φωνές», επισήμανε επίσης το δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η σύλληψη του Ντενίζ Γιουτσέλ το Φεβρουάριο του 2017 είχε προκαλέσει ένα κύμα αγανάκτησης και κινητοποίησης στη Γερμανία και είχε δηλητηριάσει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, δύο χώρες που συνδέονται κυρίως λόγω της παρουσίας τριών εκατομμυρίων Τούρκων στη Γερμανία.

Ο Ντενίζ Γιουτσέλ απελευθερώθηκε τελικά το Φεβρουάριο 2018 και του δόθηκε η άδεια να εγκαταλείψει την Τουρκία για τη Γερμανία, κάτι που οδήγησε στο να ξεπαγώσουν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Μάιο 2019, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως ο Γιουτσέλ είχε υποστεί παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.

Όμως τον Ιούλιο 2020, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε ερήμην τον δημοσιογράφο σε φυλάκιση δύο ετών, εννέα μηνών και 22 ημερών για «τρομοκρατική προπαγάνδα» για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έπειτα από μια δίκη η οποία είχε προκαλέσει νέες διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 153η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Άγκυρα να καταβάλει 13.300 ευρώ ως αποζημίωση στον Γιουτσέλ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Αλάτι στους δρόμους: Η καταστροφή του αυτοκινήτου

 


Το αλάτι που ρίχνουν οι Αρχές στους χιονισμένους δρόμους κολλά σαν μαγνήτης αυτοκίνητό μας και μπορεί να προκαλέσει διάβρωση.

Τα περισσότερα μέρη και εξαρτήματα των αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένου του αμαξώματος, της ανάρτησης και πολλά άλλα, είναι κατασκευασμένα από ατσάλι. Το ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου με άνθρακα, και όταν ο σίδηρος έρχεται σε επαφή με νερό και οξυγόνο, δημιουργείται μια χημική αντίδραση που είναι γνωστή ως σκουριά (οξείδωση σιδήρου).

Το αλάτι από την άλλη, επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας σκουριάς σε γυμνά μέταλλα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ο συνδυασμός των δύο είναι “θανατηφόρος” για το αυτοκίνητο.

Η σκουριά εμφανίζεται πρώτα στους μεταλλικούς μεντεσέδες και τα εξαρτήματα της ανάρτησης στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Συνήθως, το χρώμα σε ένα αυτοκίνητο θα προστατεύσει το αμάξωμα περιμετρικά. Ωστόσο, εάν το χρώμα είναι ταλαιπωρημένο για οποιονδήποτε λόγο, είναι ένα πιθανό να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τη δημιουργίας σκουριάς. Τα χαμηλότερα τμήματα του αυτοκινήτου σας είναι πιο πιθανό να “προσβληθούν” από σκουριά, καθώς είναι ευάλωτα σε διάφορα πετραδιάκια πετάγονται κατά την οδήγηση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάμποσα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την διάβρωση του αυτοκίνητου σας:

Κερώστε το αυτοκίνητό σας πριν από τον χειμώνα. Η χρήση ειδικών προστατευτικών και κεριού το φθινόπωρο θα βοηθήσει να δημιουργηθεί το απαραίτητο προστατευτικό φιλμ στο αμάξωμα του αυτοκίνητου.

Πλένετε συχνά του αυτοκίνητό σας. Το πλύσιμο δεν καθαρίζει μόνο βρωμιές, αλλά διώχνει και το αλάτι των δρόμων. Προσπαθήστε να καθαρίσετε καλά την περίοχη του πατώματος, τους θόλους και φυσικά τα μαρσπιέ.

Μην κινείστε πίσω από εκχιονιστικά. Η κίνηση πίσω από ένα εκχιονιστικό μηχάνημα σε έναν χιονισμένο δρόμο είναι ευλογία Θεού, αλλά να ξέρετε ότι δεν καθαρίζει απλά τον δρόμο, ρίχνει και αλάτι. Για αυτό, μόλις φτάσετε στον προορισμό σας μην αμελήσετε το σχολαστικό πλύσιμο του αυτοκίνητου σας.


carandmotor.gr



Βίντεο καταγράφει πυροβολισμούς στο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης

 



Πυροβολισμοί μπροστά στο προσωπικό και τους ασθενείς του Νοσοκομείου «Jacob» στη Νέα Υόρκη.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα των επειγόντων περιστατικών, από άγνωστο κακοποιό.

Βίντεο έχει καταγράψει το συμβάν, με ένα μαυροφορεμένο άνδρα με κουκούλα και μάσκα που περιμένει στη ρεσεψιόν του νοσοκομείου και ξαφνικά βγάζει όπλο και πυροβολεί εν ψυχρώ έναν άλλο ασθενή με μπλε μπλούζα, ο οποίος βρισκόταν στο νοσοκομείο για να νοσηλευτεί για προηγούμενο τραυματισμό.


Το θύμα τρέχει προσπαθώντας να καλυφθεί, καθώς ο άγνωστος κακοποιός τον πυροβολεί, ενώ στην αίθουσα βρίσκονται και άλλα άτομα, όπως μια γυναίκα με ένα παιδί.

Στη συνέχεια ο ύποπτος φεύγει τρέχοντας και για την ώρα διαφεύγει της σύλληψης.



Ο κακοποιός βρισκόταν στο νοσοκομείο του Μπρονξ γύρω στις 12:30 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης, αναζητώντας έναν φίλο που συνελήφθη και πιθανώς να νοσηλευόταν εκεί όταν τσακώθηκε στον χώρο αναμονής με το θύμα , το οποίο φάνηκε να γνωρίζει.

Το 35χρονο θύμα, τραυματίστηκε στο χέρι και σύμφωνα με πληροφορίες, επέζησε και πέρσι από πυροβολισμό.




Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία

 


Πολλές χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς και πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, σχεδιάζει να αναπτύξει ο πρόεδρος Μπάιντεν στη Βαλτική και στην Ανατολική Ευρώπη, διευρύνοντας σημαντικά τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

Η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει κρίσιμη μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, που μέχρι στιγμής είχε επιλέξει συγκρατημένη στάση στο Ουκρανικό. Καθώς όμως ο Ρώσος πρόεδρος οξύνει την επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις εις βάρος της Ουκρανίας και οι αμερικανορωσικές συνομιλίες απέτυχαν να τον αποθαρρύνουν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκαταλείπει την πολιτική αποκλιμάκωσης. Σε σύσκεψη το Σάββατο, η ηγεσία του Πενταγώνου παρουσίασε στον πρόεδρο σειρά εναλλακτικών λύσεων, με στόχο τη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Από 1.000 έως 5.000 άνδρες και γυναίκες θα μεταφερθούν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τον αριθμό τους να μπορεί να δεκαπλασιασθεί εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του στις αρχές του μηνός με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είχε προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία θα προκαλούσε ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων, όπως αυτή που μόλις διέταξε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Κατά τη σύσκεψη του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον, οι επιτελείς εξασφάλισαν την έγκριση του προέδρου για ενίσχυση της συμμαχικής αεράμυνας, των δυνάμεων μηχανικού, επιχειρησιακής υποστήριξης και πυροβολικού, ενώ ο αριθμός μαχητικών αεροσκαφών που μπορεί να αποσταλεί στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής μπορεί να αυξηθεί.


Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικλ Μακόλ κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να πραγματοποιήσει περισσότερες κοινές ασκήσεις με νατοϊκούς συμμάχους στην περιοχή. «Χρειαζόμαστε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία. Να δείξουμε στον Πούτιν ότι είμαστε σοβαροί. Μέχρι στιγμής δεν του έχουμε δώσει την εντύπωση ότι σοβαρολογούμε», είπε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Πολωνίας, στη χώρα βρίσκονται σήμερα σχεδόν 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 1.000 άλλοι στρατιωτικοί από κράτη-μέλη της Συμμαχίας, ενώ ακόμη 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί σε χώρες της Βαλτικής. Οι ΗΠΑ από τα τέλη Δεκεμβρίου πραγματοποιούν τακτικές υπερπτήσεις με κατασκοπευτικά αεροσκάφη RC-135 από βάσεις στη Γερμανία και E-8C με έδρα τη Σούδα, επιτρέποντας την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - HELENE COOPER / THE NEW YORK TIMES



Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού

 



Συναγερμός σήμανε από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί σε 6ωροφο κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού, στον αριθμό 3.

Από την έκρηξη έχει τραυματιστεί  ένας άντρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες  έχει μεταφερθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο.



Έρευνες διεξάγονται για τα αίτια της έκρηξης. Στην περιοχή βρίσκονται αυτή την ώρα πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (ΤΕΕΜ), προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός, η ήταν έκρηξη απο φυσικό αέριο.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή πού σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε τόσο στα νότια προάστια, όπως το Καλαμάκι, όπως και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Ζημιές έχουν προκληθεί και στα απέναντι κτίρια. Μικρές ζημιές και στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής.