Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή - Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

(Φωτογραφία:  ICON )


Κανονικά θα λειτουργήσουν τα καταστήματα αύριο, Κυριακή, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου που ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου. 

Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα στην Αθήνα και μέχρι τις 8 στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, ακριβότερο κατά 2,42% σε σχέση με το 2015, θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κατά την περίοδο 14 έως 19 Δεκεμβρίου 2016. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μεγάλο ποσοστό, η ετήσια αυξητική τάση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, προέρχεται από την άνοδο των τιμών της κατηγορίας των γλυκών/εδεσμάτων. Η εκτιμώμενη μεσοσταθμική αύξηση, εξαιτίας και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24% στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, η ανοδική τάση του κόστους του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σύγκριση με το 2015, αποτελεί συνέπεια των συνεχών φορολογικών βαρών άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα αλλά και των συρρικνωμένων τζίρων των καταστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει 150,96 ευρώ έναντι 147,39 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, μικρή αύξηση των 3,57 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 2,42%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανοδική τάση των τιμών των γλυκισμάτων (κουραμπιέδες και μελομακάρονα), ενώ οι τιμές των κρεατικών παρουσίασαν οριακή αύξηση (1,52%), η οποία οφείλεται στην αύξηση της τιμής του αρνιού (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των κρεατικών η μικρή άνοδος αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της τιμής του αρνιού κατά 0,2 ευρώ/κιλό, καθώς οι τιμές τόσο της γαλοπούλας όσο και του χοιρινού αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. 

Ανάμικτη, με αυξητικό όμως πρόσημο, είναι η διακύμανση των τιμών των προϊόντων που προμηθεύονται οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, για τα αναψυκτικά, τις μπίρες και τα κρασιά καταγράφεται άνοδος του κόστους, λόγω και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ πτωτικά κινούνται οι τιμές της φέτας και του ελαιόλαδου.

Αναφορικά με τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα (4,62% σε μεσοσταθμική βάση), με την τιμή των πορτοκαλιών να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (22,64%), σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του λάχανου (-16,67%) που σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.

Οι υπολογισμοί για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου 2016 κατά 2,0% - 2,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2015, εδράζονται σε μία αλληλουχία γεγονότων, που επέδρασαν αρνητικά τόσο στη ψυχολογία των καταναλωτών (μείωση δαπάνης), όσο και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δραματικές οι επιπτώσεις από τις περικοπές στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη



Οι πολίτες, και δη οι φτωχότεροι εξ ημών, θα πληρώσουν σε πρώτη φάση το «μάρμαρο». Σε δεύτερο επίπεδο, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και για την Φαρμακοβιομηχανία καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συρρίκνωσης των εσόδων της και οι ελλείψεις είναι προ των πυλών…

Μετά την καταστροφική διασύνδεση των δαπανών για το φάρμακο με το συρρικνούμενο ΑΕΠ της χώρας, τις αρνητικές λίστες, τις οριζόντιες μειώσεις τιμών στα φάρμακα ήρθε φέτος να "απογειώσει" την κατάσταση και ο κλειστός προϋπολογισμός στο νοσοκομειακό φάρμακο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, "στην ήδη βεβαρημένη «κλινική εικόνα» των δημοσίων δαπανών για την υγεία στη χώρα – η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο –έρχονται να προστεθούν και τα νέα προτεινόμενα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική. Η τυχόν εφαρμογή τους συνεπάγεται ολέθριες διαστάσεις, που αγγίζουν την ανθρωπιστική και κοινωνική απειλή. Οι Έλληνες ασθενείς χάνουν με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στην ελπίδα που η εξέλιξη της επιστήμης προσφέρει σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, δικαίωμα που δεν είχε χαθεί μέχρι σήμερα".

Τα νέα μέτρα θα παρεμποδίζουν την πρόσβαση των βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, επιβραδύνοντας, έως και πάνω από 4 χρόνια, την είσοδο νέων και σημαντικών φαρμάκων στη χώρα. Αυτό γιατί θα εισέρχονται στην αγορά εφόσον αποζημιώνονται σε 14 χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων οι 7 θα πρέπει να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας-HTA). Έως πέντε χρόνια καθυστέρησης για ασθενείς, που μια καινοτόμος θεραπεία μπορεί να είναι και η μοναδική τους ελπίδα, είναι καταδίκη. Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου".

Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει πάντα η σοβαρή πιθανότητα να πληγούν σε τέτοιο βαθμό κάποιες φαρμακευτικές επιχειρήσεις που να αναγκαστούν να κάνουν από μειώσεις προσωπικού στην χώρα μας, ως να μην φέρνουν όλα τους τα φάρμακα ή σε μεγάλες ποσότητες.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός διαμήνυσε πάντως ότι δεν κλείνει την πόρτα και είναι ακόμα ανοιχτός σε διάλογο με την Φαρμακοβιομηχανία που έχει και λύσεις και προτάσεις, όπως είναι να στραφούν οι μηχανισμοί προς τον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης...



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Διαδηλωτές απέκλεισαν τη Βουλή στην Πολωνία



Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν αργά το βράδυ της Παρασκευής όλες τις εξόδους του Κοινοβουλίου της Πολωνίας, έπειτα από τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραβίαση του Συντάγματος από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν έντονα στα εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση στην κάλυψη των συνεδριάσεων της Βουλής. Με αστυνομική προστασία αποχώρησαν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και η πρωθυπουργός.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η αστυνομία «έσπασε» τον αποκλεισμό.

Οι έξοδοι του Κοινοβουλίου φυλάσσονταν από εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν περικυκλωθεί από διαδηλωτές που φώναζαν ότι οι βουλευτές θα παραμείνουν υπό αποκλεισμό και καλούσαν τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος να βγει έξω και να τεθεί ενώπιον τους.

«Σύνταγμα», «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», «Δεν θα φύγετε πριν τα Χριστούγεννα», φώναζαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα αρκετοί βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης προσχώρησαν στους διαδηλωτές για να τους υποστηρίξουν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τελικά τους διαδηλωτές τα ξημερώματα του Σαββάτου, κάνοντας χρήση βίας.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο αποχώρησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από το Κοινοβούλιο με αστυνομική προστασία, έπειτα από τη διάλυση της διαδήλωσης.

Νωρίτερα, ορισμένοι βουλευτές είχαν επιχειρήσει να φύγουν από το κτίριο του Κοινοβουλίου με τα οχήματα τους, αλλά εμποδίστηκαν από τους διαδηλωτές.

Την Παρασκευή τρία κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος όταν μετέφερε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενους έτους εκτός της κύριας αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και εμπόδισε τα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την ψηφοφορία.

Την Παρασκευή, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέλαβαν το βήμα του Κοινουβουλίου διαμαρτυρόμενοι σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση μέσων ενημέρωσης σε μαγνητοσκόπηση συνεδριάσεων της Βουλής.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής κρατώντας ένα πλακάτ που ανέγραφε «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» και ο πρόεδρος της Βουλής, που προέρχεται από το PiS, αποφάσισε τον αποκλεισμό του βουλευτή από την συζήτηση και την ψηφοφορία.

Έπειτα από την απόφαση αυτή, βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέβηκαν στο βήμα μαζί με τον βουλευτή, φωνάζοντας «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» και «καμία λογοκρισία».

Καθώς η κατάληψη του βήματος της βουλής συνεχίστηκε, ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην διαμαρτυρία θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Οι κανονισμοί που προτείνει η Κάτω Βουλή της Πολωνίας, θα απαγορεύουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης να μαγνητοσκοπούν συνεδριάσεις της Βουλής, εκτός από πέντε επιλεγμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσιογράφων στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο.




Πηγή : tovima.gr


Υπό έλεγχο 1,23 εκατ. ΑΦΜ με εισαγγελική παραγγελία




Tα φορολογικά έσοδα ήταν διαχρονικά από 5 έως 10 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

«Για την κυβέρνηση της αριστεράς η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί πρώτο στόχο της πολιτικής της, διότι όσοι φοροδιαφεύγουν επιβαρύνουν τους έντιμους φορολογούμενους και στερούν πόρους, ακόμη και από βασικές λειτουργίες του κράτους», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει, όπως είπε, μια σειρά διατάξεων, που έχουν στόχο την αποκάλυψη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η κ. Παπανάτσιου είπε ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν διαχρονικά από 5 έως 10 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που σχετίζεται με την φοροδιαφυγή κάθε είδους, τα φορολογικά παραθυράκια, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο και την εύνοια σε συγκεκριμένες τάξεις και οικογένειες.

Γι’ αυτό, το υπουργείο Οικονομικών κινείται, όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, ώστε οι φοροφυγάδες να νιώθουν ότι οι ελεγκτικές αρχές είναι στο κατόπι τους και στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι διατάξεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να νιώθουν την ανάσα μας».

Για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, η υφυπουργός επανέλαβε ότι δίνεται σε φορολογούμενους η δυνατότητα να υποβάλλουν εκείνοι τη φορολογική τους δήλωση, πριν την εξετάσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Υπογράμμισε πάντως, ότι δεν παρέχεται καμία φορολογική αμνηστία, καθώς ο κύριος φόρος θα καταβάλλεται στο ακέραιο και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής αυτοί στους οποίους έχει κοινοποιηθεί οριστικός προσδιορισμός του φόρου. Όσοι δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη ή είναι σε αρχικό στάδιο ελέγχου, θα έχουν μόνο μειώσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και ποινική αμνηστία για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Κρυφά εισοδήματα

Η κ. Παπανάτσιου είπε, πως όσοι φορολογούμενοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αν επιλέξουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να ξέρουν ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν με τα εργαλεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στα οποία και η διασταύρωση κινήσεων καταθέσεων και εισοδημάτων. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ελέγχονται 1.230.000 ΑΦΜ με εισαγγελική παραγγελία.

Για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είπε ότι επιχειρείται να δοθούν κίνητρα ώστε να περιορίσουν οι πολίτες τις πληρωμές με μετρητά τα οποία αποτελούν το όχημα για απόκρυψη εσόδων από τις επιχειρήσεις. Η υφυπουργός είπε, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, θεσπίζεται το πλαίσιο ώστε να υποχρεωθούν σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις της χώρας να δέχονται ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε, πως θεσπίζονται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί των επιχειρήσεων, μέσω των οποίων θα κάνουν τις συναλλαγές που αφορούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα συναλλαγών.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο σύνδεσης του αφορολόγητου και των δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές, ως κίνητρο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες να τις χρησιμοποιούν και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ταυτόχρονα και διευκολύνει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και δεσμεύεται για τους ηλικιωμένους, ΑμεΑ και κάποιες άλλες κατηγορίες. Όπως είπε, με αποφάσεις που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα, θα αφήνονται να επιλέξουν εκείνοι πως θα γίνεται η εξόφληση των συναλλαγών τους.


Πηγή : protothema.gr


Βεβήλωσαν και έκαψαν Ιερό Ναό έγραψαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»





Να πυρπολήσουν την εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο χωριό Λαγολιό, στην περιοχή της Μεσσαράς, στο Ηράκλειο της Κρήτης, επιχείρησαν άγνωστοι την Παρασκευή! Από το πρωί του Σαββάτου στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της σήμανσης προκειμένου να ψάξει για αποτυπώματα για να εντοπιστούν οι βέβηλοι. 

Οι βέβηλοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του e-mesara.gr πήραν εκκλησιαστικά βιβλία, τα άλειψαν πιθανόν με λάδι και τους έβαλαν φωτιά πίσω από το τέμπο μέσα το Ιερό του Ναού. 



Συγκεκριμένα πίσω από την εικόνα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. 

Η φωτιά απλώθηκε στο τέμπο και ευτυχώς που περνούσε εκείνη την ώρα ένας άνθρωπος, είδε τους καπνούς και έσβησε τη φωτιά. 

Η εικόνα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου υπέστη ζημιές στο πίσω μέρος, αλλά μπροστά αν και είναι καλυμμένη με εύφλεκτα βερνίκια έπαθε πολύ μικρή ζημιά όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες. 



Επίσης έγραψαν με μαύρο σπρέι στα Αραβικά στο δυτικό εσωτερικό τοίχο του ναού «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»… 

Είναι το δεύτερο σοβαρό κρούσμα βεβήλωσης Ιερού ναού στην περιοχή μετά την ανατίναξη του Προφήτη Ηλία στο Αγιοφάραγγο πριν λίγα χρόνια. 



Την υπόθεση ερευνά η Ασφάλεια Ηρακλείου που από χθες το βράδυ βρίσκεται στην περιοχή!



Πηγή : e-mesara.gr


Πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα





Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα κλείσουν για τις γιορτές την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία το νέο έτος, στις 9 Ιανουαρίου 2017. 

Αυτό σημαίνει ότι περιμένουν τους μαθητές 16 γιορτινές ημέρες διακοπών, ξενοιασιάς αλλά και προετοιμασίας για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου.




Γκέτο κακοποιών η Αθήνα χτύπησαν περιπτερά και πυρπόλησαν το περίπτερο του




Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Star, άγνωστοι όπως πάντα έβγαλαν τον περιπτερά έξω με τη βία, χτυπώντας τον και στη συνέχεια πυρπόλησαν το περίπτερο του!

 Η κακουργηματική αυτή ενέργεια έγινε μπροστά στα μάτια των περαστικών, ένας από τους οποίους μάλιστα κατέγραψε τη στιγμή που το περίπτερο καίγεται.

Το περίπτερο βρίσκεται δίπλα στην φωλιά των αναρχικών το Πολυτεχνείο.

Μετά την επίθεση, οι άγνωστοι δράστες διέφυγαν ανενόχλητοι αδιαφορώντας για τους αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ο άτυχος περιπτεράς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.

Κακοποιοί διαπράττουν καθημερινά εγκλήματα στο κέντρο της Αθήνας όπου έχει χαθεί ο έλεγχος και ειδικά στα Εξάρχεια από συμμορίες κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών.

VIDEO :




Κυριάκος Μητσοτάκης:«Έταξαν στους πάντες τα πάντα, φουντώνοντας ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας. Ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκε και απέτυχε»



Την ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια ριζική επανεκκίνηση, εξέφρασε, μιλώντας, σήμερα Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στην Κομοτηνή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε ανάγκη από μια τόσο ριζική επανεκκίνηση. Να αφήσει πίσω του όλο αυτό τον εφιάλτη και να ξαναμπεί σε ένα δρόμο. Και αυτό έχει ως προϋπόθεση μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκε και απέτυχε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  Δεσμεύτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση θα είναι δίκαιη και ακέραια με όλους. «Η στάση μας θα είναι καθαρή έναντι όλων. Λάθη έκαναν και οι δανειστές μας. Υπέδειξαν και ανέχτηκαν και εκείνοι το δρόμο της υπερφορολόγησης αντί αυτού των περικοπών, ειδικά στο πρώτο Μνημόνιο. Σήμερα επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος με αποτέλεσμα να έχει πληγεί η πραγματική οικονομία».



    Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τον οδικό χάρτη εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. «Δεσμευόμαστε για δραστική μείωση φόρων», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δεσμευόμαστε στη μείωση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Και ξέρω πόσο σημαντική είναι αυτή η δέσμευση σε μια περιοχή που έχει υποστεί τις συνέπειες του φορολογικού ανταγωνισμού από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Οι χώρες αυτές τόλμησαν να μειώσουν πολύ τη φορολογία. Διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε πολύ η φορολογική συμμόρφωση, η οικονομία μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης και, τελικά, δεν υπήρξε η υστέρηση των εσόδων, που πολλοί εκτιμούσαν. Πρέπει κι εμείς στη χώρα μας να τολμήσουμε να κάνουμε το ίδιο. Δεσμευόμαστε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, στην επαναφορά του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, καθώς και στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.



  Μία τολμηρή και αποφασιστική απόπειρα υλοποίησης σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, υπάρχει μια παρεξήγηση στην κοινή γνώμη. Οι πολίτες νομίζουν ότι μεταρρύθμιση σημαίνει ότι θα αυξήσουμε τους φόρους και θα περικόψουμε τις συντάξεις. Δεν είναι αυτό μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση είναι τολμηρές αλλαγές στην Παιδεία, για να μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση σε ένα καλό δημόσιο σχολείο. Μεταρρύθμιση είναι να υπάρχουν περισσότερα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ώστε γυναίκες της μειονότητας, που δεν μπόρεσαν να τελειώσουν το σχολείο, να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση. Μεταρρύθμιση είναι η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Μεταρρύθμιση είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία τόσο λυσσαλέα πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μπορέσουμε να προτάξουμε ένα ουσιαστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τότε θα μπορέσουμε να επιδιώξουμε τη συνολική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων. Ειδικά όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα».



   Άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζοντας:«Έταξαν στους πάντες τα πάντα, φουντώνοντας ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας το οποίο κόντεψε να τινάξει τη χώρα στον αέρα … Από τη Μεταπολίτευση και μετά, καμία εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει στην πατρίδα μας τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο χρόνο».

    Ειδικότερα, για τη στάση του κ. Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε: «Αν έχει φιλότιμο, αντί να κουνάει το δάχτυλο, να βγει να ζητήσει συγνώμη. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο πολιτικού ξεπεσμού να ρωτάει “με ποιον είμαστε”. Τα φιλαράκια του Τσάβες και του Μαδούρο, δεν θα κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με την Ελλάδα και τους Έλληνες είμαστε. Με την Ελλάδα και τους Έλληνες που στενάζουν από την πολιτική σας».



  Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό, είπε: «Ο κ. Τσίπρας είναι, σήμερα, ο καλύτερος σύμμαχος όλων εκείνων των ακραίων φωνών στην Ευρώπη που θέλουν την απομόνωση της Ελλάδας».

  Αναφερόμενος στη Θράκη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η σκέψη και η ευγνωμοσύνη μας είναι με τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς στα σύνορά μας» ενώ υπογράμμισε ότι: «Το 1991, ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, κήρυξε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκείας. Μια πολιτική που άλλαξε τη ζωή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και χάρη στην οποία μπόρεσε να ενταχθεί ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική μας ζωή. Οπισθοδρομικές πρακτικές ή καταστάσεις όπως οι μπάρες ή το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγενείας καταργήθηκαν. Ο μειονοτικός πληθυσμός απολαμβάνει όλα τα προνόμια του Έλληνα πολίτη σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Η θρησκευτική ελευθερία γίνεται απολύτως σεβαστή. Η ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης διασφαλίζονται. Οι πολιτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες και αποδεικνύονται από την ισότιμη συμμετοχή κάθε μουσουλμάνου σε οποιαδήποτε κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα».



  Μιλώντας για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε: «Η κατάσταση στην Τουρκία προκαλεί πολλές ανησυχίες. Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να έχει την ίδια επιδίωξη. Θεμέλιο αυτών των σχέσεων είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, από την τουρκική πλευρά, δυστυχώς δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό».

   Για το Κυπριακό, επισήμανε: «Στηρίζουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Είναι πολύ σημαντικό εφόσον πραγματοποιηθεί η πολυμερής διάσκεψη για την επίλυσή του να συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία άλλωστε ανήκει και η Κυπριακή Δημοκρατία».


 Καταλήγοντας, υπογράμμισε τρεις συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις:

  «Πρώτη δέσμευση: Από το δικό μου στόμα, ψέματα δεν θα ακούσετε. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κορόιδεψε τους πολίτες και σήμερα δεν τους ακούει κανείς. Δεν θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος. Θα δεσμευτούμε για 5 πράγματα και θα γίνουν και τα 5. Θα πούμε λίγα, θα γίνουν όλα.

   Δεύτερη δέσμευση: Η πρότασή μας αφορά τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολλών. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η πρότασή μας αφορά κυρίως όσους αισθάνονται ξεχασμένοι.

     Και τρίτη δέσμευση: Θα ενώσουμε πάλι όλους τους Έλληνες. Η πρότασή μας είναι ένα νέο πατριωτικό όραμα. Για να βγει η χώρα από την κρίση και να σταθεί ξανά δυνατή και περήφανη».