Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Διαδηλωτές απέκλεισαν τη Βουλή στην Πολωνία



Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν αργά το βράδυ της Παρασκευής όλες τις εξόδους του Κοινοβουλίου της Πολωνίας, έπειτα από τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραβίαση του Συντάγματος από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν έντονα στα εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση στην κάλυψη των συνεδριάσεων της Βουλής. Με αστυνομική προστασία αποχώρησαν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και η πρωθυπουργός.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η αστυνομία «έσπασε» τον αποκλεισμό.

Οι έξοδοι του Κοινοβουλίου φυλάσσονταν από εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν περικυκλωθεί από διαδηλωτές που φώναζαν ότι οι βουλευτές θα παραμείνουν υπό αποκλεισμό και καλούσαν τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος να βγει έξω και να τεθεί ενώπιον τους.

«Σύνταγμα», «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», «Δεν θα φύγετε πριν τα Χριστούγεννα», φώναζαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα αρκετοί βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης προσχώρησαν στους διαδηλωτές για να τους υποστηρίξουν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τελικά τους διαδηλωτές τα ξημερώματα του Σαββάτου, κάνοντας χρήση βίας.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο αποχώρησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από το Κοινοβούλιο με αστυνομική προστασία, έπειτα από τη διάλυση της διαδήλωσης.

Νωρίτερα, ορισμένοι βουλευτές είχαν επιχειρήσει να φύγουν από το κτίριο του Κοινοβουλίου με τα οχήματα τους, αλλά εμποδίστηκαν από τους διαδηλωτές.

Την Παρασκευή τρία κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος όταν μετέφερε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενους έτους εκτός της κύριας αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και εμπόδισε τα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την ψηφοφορία.

Την Παρασκευή, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέλαβαν το βήμα του Κοινουβουλίου διαμαρτυρόμενοι σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση μέσων ενημέρωσης σε μαγνητοσκόπηση συνεδριάσεων της Βουλής.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής κρατώντας ένα πλακάτ που ανέγραφε «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» και ο πρόεδρος της Βουλής, που προέρχεται από το PiS, αποφάσισε τον αποκλεισμό του βουλευτή από την συζήτηση και την ψηφοφορία.

Έπειτα από την απόφαση αυτή, βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέβηκαν στο βήμα μαζί με τον βουλευτή, φωνάζοντας «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» και «καμία λογοκρισία».

Καθώς η κατάληψη του βήματος της βουλής συνεχίστηκε, ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην διαμαρτυρία θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Οι κανονισμοί που προτείνει η Κάτω Βουλή της Πολωνίας, θα απαγορεύουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης να μαγνητοσκοπούν συνεδριάσεις της Βουλής, εκτός από πέντε επιλεγμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσιογράφων στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο.




Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου