Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Μειώθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Απρίλιο



Μειώθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των καταθέσεων των επιχειρήσεων, η οποία αντισταθμίστηκε σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μείωση κατά 139 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 278 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 3,1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση οφείλεται στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες υποχώρησαν κατά 583 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, έναντι αύξησης κατά 590 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ανοδικά κινήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, οι οποίες εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 444 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, έναντι μείωσης κατά 312 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. 

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, τον Απρίλιο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,6% από -1,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.029 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 361 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 4,7% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 399 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2017.

Καταθέσεις

Αύξηση κατά 91 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 677 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 27,4% από 13,1% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Μείωση κατά 139 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 278 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 3,1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Μείωση κατά 583 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 590 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 14,5% από 12,7% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 935 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.284 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 352 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2017, έναντι μείωσης κατά 695 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 444 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 312 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,9% από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Απρίλιο του 2017, ήταν θετική κατά 370 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 668 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο -5,4% από -3,9% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Τον Απρίλιο του 2017, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -0,9% από -1,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 659 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 307 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2017, ήταν θετική κατά 763 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 506 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,7% από -0,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,5% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 756 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 471 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 3,0% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 7 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 35 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Απρίλιο του 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 11 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 58 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,1% από -1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 115 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Απρίλιο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 257 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,5% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Φεύγουν οι ηγέτες και μένουν πίσω τα πολιτικά σκουπίδια Καραμέρο



Την ώρα που όλοι οι πολιτικοί της χώρας εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους για τον χαμό του ιστορικού ηγέτη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έκανε την εξής δήλωση: «Ένας μεγάλος κύκλος της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου κλείνει σήμερα με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μιας πολιτικής προσωπικότητας η οποία ταυτίστηκε με εξόχως θετικές και αρνητικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Πλέον η Ιστορία έχει τον τελευταίο λόγο για την αποτίμηση ενός πολιτικού βίου».

Ένα πολιτικό τίποτα από την περιφέρεια Αττικής, εμφανίστηκε και έκανε μια ειρωνική ανάρτηση την ημέρα του θανάτου του επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

Με ένα ειρωνικό σχόλιο εκφράστηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

«Ο μέγας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατόρθωσε στο θάνατό του να τον υμνούν περισσότερο η διαπλοκή & τα χαμαιτυπεία (δικοί του όροι)» έγραψε ο κύριος Καραμέρος που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ και δέχτηκε βροχή επικριτικών σχολίων για την ασεβή του στάση. 


Ο βουλευτής Ρεθύμνου του κόμματος Γιάννης Κεφαλογιάννης, του απάντησε καταλλήλως λέγοντας του ότι είναι ντροπή.


Την ίδια αντίδραση είχε και ο Άδωνις Γεωργιάδης


Κριτική άσκησε και ο Λευτέρης Αυγενάκης για την άθλια ανάρτηση του πολιτικού τίποτα Γιώργου Καραμέρου



Και η χρήστες του Twitter περιέλαβαν καταλλήλως το πολιτικό τίποτα Γιώργο Καραμέρο.




Μπακογιάννη: Ο πατέρας μου είχε το θάρρος να πει αλήθειες



«Έζησε τη δικαίωση»

«Ο πατέρας μου είχε το θάρρος να πει αλήθειες, δύσκολες αλήθειες, που η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Η βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε ότι όταν συγκρούεται ο λαϊκισμός με την αλήθεια, πάντοτε κερδίζει η αλήθεια, όπως φάνηκε και από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.


ΔΟΛ


Έφυγε δικαιωμένος και πλήρης ημερών ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης



Συλλυπητήρια Νέας Δημοκρατίας για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου του Κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Έφυγε δικαιωμένος και πλήρης ημερών ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος που ταύτισε  τη ζωή του και την πολιτική του διαδρομή με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα του δημόσιου βίου, που στη μεγάλη του διαδρομή άνοιγε δρόμους. Για αυτό και περνά στην ιστορία ως ένας πολιτικός πολύ μπροστά από την εποχή του.

Διακρίθηκε για την αντιστασιακή και αντιδικτατορική του δράση. Συνέβαλλε, όσο λίγοι, στην εθνική συμφιλίωση και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Ξεχώρισε με το ήθος του και με τη συνέπεια λόγων και έργων. Ήταν ένας φλογερός πατριώτης, ταυτισμένος με τον τόπο του, την Κρήτη και ταυτόχρονα ένας πολίτης του κόσμου. Αγωνίστηκε για μια Ελλάδα υπερήφανη, στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων.

 Ήταν ο πολιτικός του ρεαλισμού, της συνεννόησης,  των ανοιχτών οριζόντων, που υπηρέτησε με συνέπεια τον ορθό λόγο, την αλήθεια, τις μεγάλες αλλαγές, συχνά κόντρα στο ρεύμα. Με βαθιά πίστη στη Δημοκρατία και στον διάλογο, πορεύτηκε όλη του τη ζωή τιμώντας το ελληνικό Κοινοβούλιο επί 58 χρόνια.

Ένας ευπατρίδης της πολιτικής, με βαθιά ριζωμένη αίσθηση καθήκοντος, που οδήγησε την παράταξη σε τρεις μεγαλειώδεις νίκες,  έχοντας μαζί του σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπηρέτησε τη Νέα Δημοκρατία με αυταπάρνηση και αφοσίωση ως το τέλος της ζωής του.

Σύσσωμη η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, - ο Πρόεδρος, οι βουλευτές, τα στελέχη και όλοι οι φίλοι της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης - αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη και οδύνη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Το 1941 πήρε μέρος ως έφεδρος αξιωματικός στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού μετώπου. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση κατά των κατακτητών ως ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τους Γερμανούς.

Κατά τη δεύτερη φυλάκιση απελευθερώθηκε μετά από ανταλλαγή Βρετανών και Γερμανών αιχμαλώτων, η οποία συμφωνήθηκε σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε το 1986 από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Πρωταγωνίστησε στην πραγματοποίηση των Συμφωνιών του Θερίσσου και της Τρομάρισσας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυγή της εμφύλιας διαμάχης στην Κρήτη.

Οξυδερκής, διορατικός και ρεαλιστής, υπήρξε η φωνή της λογικής, της συναίνεσης και της μετριοπάθειας στη μακρά σταδιοδρομία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που διήρκεσε 58 χρόνια. Η συμβολή του στην άρση των διχαστικών διαχωριστικών γραμμών του εμφυλίου πολέμου και στην ενότητα του Ελληνικού λαού υπήρξε καθοριστική. Εργάστηκε συστηματικά για την σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας και τη συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Στην πολιτική του πορεία ήταν σταθερά αντίθετος στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1946 και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Βουλή το 2004.

Ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου το 1951.

Στις 21 Απριλίου 1967, συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού. Αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και διέφυγε στη Γαλλία. Εκεί, παρέμεινε περίπου πεντέμισι χρόνια, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1973. Μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη εκ νέου και ελευθερώθηκε τελικώς τον Ιούλιο του 1974, οπότε και ανατράπηκε το δικτατορικό καθεστώς.

Το 1977, συμμετείχε στις εκλογές της ως αρχηγός και ιδρυτής του Κόμματος των Νεοφιλελευθέρων και εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Χανίων. Ένα χρόνο αργότερα, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, επί Προεδρίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το Σεπτέμβριο του 1984. Τον Ιούνιο και το Νοέμβριο του 1989 η Νέα Δημοκρατία κατέκτησε στις εκλογές την πρώτη θέση και συνέβαλε στο σχηματισμό της Κυβέρνησης Τζανετάκη σε συνεργασία με το Συνασπισμό και στη συνέχεια της οικουμενικής Κυβέρνησης.

Στις 8 Απριλίου 1990, υπό την ηγεσία του, η Νέα Δημοκρατία νίκησε στις εκλογές, σχηματίζοντας Κυβέρνηση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση στην οποία παρέμεινε ως τις 10 Οκτωβρίου του 1993.

Με πρόταση του Μ. Έβερτ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος στις 3 Νοεμβρίου του 1993.

Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί» για τις δράσεις του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.

Τον Οκτώβριο του 2005, ιδρύθηκε προς τιμήν του έδρα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.


Ο διχαστικός λόγος, η χυδαιότητα και η προτροπή στη βία και την τρομοκρατία έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ.




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οφείλουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ελευθερίας, Δημοκρατίας και ασφάλειας. 

Ο διχαστικός λόγος, η χυδαιότητα και η προτροπή στη βία και την τρομοκρατία έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. 

Αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία, την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή. 
           
Όσο η Κυβέρνηση σιωπά ή αδρανεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες για την πορεία της χώρας.

Καλούμε την Κυβέρνηση, πέρα από τις αυτονόητες δηλώσεις, να δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».


Το twitter ξεφτίλισε τον Πολάκη για την «στήριξη» στον Φιλιππάκη όπως του πρέπει



Τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ανώνυμα και επώνυμα από περιθωριακά άτομα γιατί μόνο τέτοια άτομα μπορούν να εκφράζονται έτσι, δείχνουν ότι η κοινωνία μας με αυτήν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αυτόν το πρωθυπουργό δηλητηριάζεται καθημερινά και ποτίζεται με μίσος.

«Δεν θα με ενοχλούσε αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα» τόλμησε να γράψει γεμάτος μίσος το μέλος της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Φιλιππάκης στον λογαριασμό του στο facebook.

Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να επικροτήσουν την εγκληματική προτροπή που έκανε προς τους τρομοκράτες, ένας από αυτούς που είναι και υπεύθυνος για το μίσος που έχει σπείρει το κόμμα του στην κοινωνία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις σε βάρος του Φιλιππάκη. 

Τα έβαλε και με την δικαιοσύνη όπως κάνει πάντα γράφοντας στο facebook : «Γεια σου ανεξάρτητη δικαιοσύνη με τα αντανακλαστικά σου, κινητοποιείσαι επειδή ο Στουρνάρας έκανε μήνυση σε κάποιον που έγραψε πως δε θα στεναχωρηθεί αν έσκαγε μια βόμβα στα πόδια του όπως του Παπαδήμου (έγραψε ΔΕΝ έβαλε)».

Με το που διάβασαν οι χρήστες του Twitter την νέα αθλιότητα Πολάκη τον γλέντησαν και το ξεφτίλισαν όπως του πρέπει.































Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης




Απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε ανακοίνωσή της, η οικογένειά του ανέφερε: «Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν».

Γιος του πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1884-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και μικρανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 18/10/1918 στα Χανιά. Ο παππούς του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν επίσης πολιτικός, ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος των «Ξυπόλητων» (Φιλελευθέρων).

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυτική Γερμανία.

Το 1941, πήρε μέρος ως έφεδρος αξιωματικός στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου. Το διάστημα 1942-1944 άσκησε τη δικηγορία στην Κρήτη, ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιστασιακών οργανώσεων. Λόγω της δράσης του συνελήφθη δύο φορές από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε σε θάνατο. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε με τα μετάλλια Εθνικής Αντιστάσεως από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Το 1945, επανέκδοσε την ημερήσια εφημερίδα «Κήρυξ Χανίων», η οποία κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.

Το 1946, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τους «Βενιζελικούς Φιλελεύθερους» των οποίων ηγείτο ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

Το 1951, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου.

Το 1961, εξελέγη βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα της Ένωσης Κέντρου που είχε ιδρύσει ο Γεώργιος Παπανδρέου και συμμετείχε στον «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το 1964, πρωταγωνίστησε στις ενδοκομματικές διενέξεις που συγκλόνισαν την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους ήρθε σε ρήξη με τον συνάδελφό του αναπληρωτή υπουργό Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία οξύνθηκε με την αμφιλεγόμενη αποκάλυψη μυστικής οργάνωσης στο στρατό (υπόθεση Ασπίδα) και είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1965, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα «Ιουλιανά» που οδήγησαν στην απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου από το βασιλιά Κωνσταντίνο Β' και στο σχηματισμό αλλεπάλληλων κυβερνήσεων από πρώην στελέχη της Ένωσης Κέντρου που αποχώρησαν από το κόμμα.

Την 21η Απριλίου 1967, συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και ύστερα διέφυγε στη Γαλλία, όπου παρέμεινε περίπου πεντέμισυ χρόνια συμμετέχοντας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Το 1973, επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη και πάλι για να ελευθερωθεί τελικά τον Ιούλιο του 1974, όταν ανατράπηκε η δικτατορία.

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, συμμετείχε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συνδυασμού Νομού Χανίων, αλλά αν και πήρε 11.322 ψήφους, δεν εξελέγη βουλευτής, παρότι κατετάγη δεύτερος σε αριθμό ψήφων στο νομό.

Το 1977, συμμετείχε στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου και εξελέγη στην περιφέρεια Χανίων ως αρχηγός του νεοσυσταθέντος από τον ίδιο κόμματος Νεοφιλελευθέρων.

Το 1978, προσχώρησε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1984, εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 70 ψήφους έναντι 42 του δεύτερου υποψήφιου Κωστή Στεφανόπουλου.

Στις εκλογές του Ιουνίου 1985, μετείχε ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,84% και 126 έδρες.

Το Σεπτέμβριο του 1987, εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Κομμάτων (IDU), θέση στην οποία επανεξελέγη το 1989 και το 1992.

Το 1989, μετείχε για δεύτερη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναδείχτηκε πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας τη σχετική πλειοψηφία με ποσοστό 44,25% και 145 έδρες.

Στις 20 Ιουνίου 1989 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέθεσε την πρώτη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση, την οποία όμως παρέδωσε αφού οι προσπάθειες που κατέβαλε στο τριήμερο που ορίζει το Σύνταγμα απέβησαν άκαρπες.

Στις 11 Απριλίου 1990, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 στις οποίες το κόμμα του δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού στις τρίτες κατά σειράν εκλογές της 8ης Απριλίου 1990, η ΝΔ συγκέντρωσε 150 έδρες (ποσοστό 46,88%) και έλαβε την υποστήριξη του Θ. Κατσίκη μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ.

Στις 12 Ιουλίου 1991, πρότεινε την σταδιακή απομάκρυνση των επιθετικών όπλων από τις περιοχές της ελληνικής Θράκης, της ευρωπαϊκής Τουρκίας και της νότιας Βουλγαρίας. Η πρόταση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Αθήνα, έγινε αμέσως αποδεκτή από τη Βουλγαρία, αλλά δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση από την Τουρκία.

 Το διήμερο 1-2 Μαΐου 1993, υπήρξε ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Διάσκεψης των Αθηνών, η οποία εγκωμιάστηκε ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη γιουγκοσλαβική κρίση, αφού, κατά τη διάρκειά της, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, επείσθη να υπογράψει υπό όρους το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Οουεν.

Η υπογραφή του Σέρβου ηγέτη έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινή γνώμη, ως το πρώτο σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία, αλλά λίγες μέρες αργότερα, το αυτοανακηρυχθέν κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το ειρηνευτικό σχέδιο και παρέπεμψε την έγκρισή του σε δημοψήφισμα.

Στις 11 Οκτωβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 26 Οκτωβρίου 1993, παραιτήθηκε και από πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και στις 3 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόταση του νέου προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

Στις 5 Μαΐου 1994, 42 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση κατηγορίας εναντίον του, για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ, ενώ στις 19 Μαΐου η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την ίδια υπόθεση. Στις 16 Ιουνίου η Βουλή τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των υποκλοπών και στις 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της ΑΓΕΤ. Υπέρ της παραπομπής για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία ψήφισαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις τρεις άλλες κατηγορίες (παθητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών) ψήφισαν υπέρ της παραπομπής και οι βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ).

Στις 16 Ιανουαρίου 1995 η Βουλή, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ταπεινωτική υποχώρηση» ζητώντας να δικαστεί για να "λάμψει η αλήθεια", αποφάσισε την αναστολή της δίωξης για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών.

Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας ''Ιπεκτσί'' για τη δραστηριότητά του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.

Τον Ιανουάριο του 2004, μετά από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή, ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική.

Τον Οκτώβριο του 2005, ιδρύθηκε προς τιμήν του έδρα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Συνέγραψε τον πρόλογο της συλλογικής έκδοσης του βιβλίου "Μπροστά από την εποχή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993", της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός, εκδ. Εστία, 2013.

Παντρεύτηκε την Μαρίκα Γιαννούκου (1930-2012), με την οποία απέκτησε τρεις κόρες και ένα γιό.