Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ για αντικαρκινικά φάρμακα - ακτινοθεραπείες



Στην μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε φάρμακα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο, προχωρά η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Προβλέπει μεταξύ άλλων την υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%. Έως σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές ΦΠΑ 24% και 13%.

«Με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, μειώνεται το κόστος που επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Είμαστε, σταθερά, δίπλα στους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.



Πηγή


Κοντονής: Επιβαρυντικά τα στοιχεία για τον Παπαγγελόπουλο



Ο Σταύρος Κοντονής στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ, δήλωσε καθαρά ότι προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του πρώην Υπουργού από τις καταθέσεις των 4 εισαγγελέων στην προανακριτική επιτροπή. 

«Είναι σοβαρές καταθέσεις και από ότι έχουμε διαβάσει εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο ίδιος το έχει αρνηθεί. Έχει πει ότι όλα αυτά είναι αναληθή. Το λέω αυτό γιατί εδώ στην εκπομπή δεν είναι δικαστήριο».

Αναφέρθηκε και στο αίτημα του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου λέγοντας ότι αυτό «Αυτό είναι πολύ σοβαρό».

Ο πρώην υπουργός έκανε και μία πρόταση για την εξέταση των κουκουλοφόρων μαρτύρων υποστηρίζοντας ότι η εξέταση θα μπορούσε να γίνει παρουσία δικαστικού λειτουργού σε ένα χώρο και η κατάθεσή του θα ακούγεται, θα μεταδίδεται και θα υποβάλλονται ερωτήσεις.


Εντοπίστηκε στη Γαλλία η μικρή Βαλεντίν με πλαστά έγγραφα



Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε στη Γαλλία η μικρή Βαλεντίν με πλαστά έγγραφα και είναι καλά στην υγεία της.

Η 7χρονη αγνούνταν από τις 23 Ιανουαρίου από το Παγκράτι. 

Οι έρευνες των Αρχών επικεντρώθηκαν στον πατέρα της αγνοούμενης 7χρονης μαθήτριας, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εμπλοκή ή συμμετοχή του, στην περίεργη εξαφάνισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως κατείχε πλαστά έγγραφα παραμονής του στην χώρα και με αφορμή αυτό, εξετάζεται τόσο ο ίδιος όσο και το φιλικό του περιβάλλον για το ενδεχόμενο διακίνησης ή παράνομης υιοθεσίας στο εξωτερικό.

Η Ασφάλεια καλέσε για κατάθεση τον πατέρα, όταν υπέπεσε στην αντίληψη των Αρχών μία δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου ο άνδρας υποστήριξε ότι τον είχαν προσεγγίσει από μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, προτείνοντάς του να δώσει το ανήλικο κορίτσι για υιοθεσία.

Αυτό συνέβη με το που πάτησαν το πόδι τους στη Μυτιλήνη μετά τη φυγή τους από το Κονγκό.

«Ναι, μου πρότειναν να υιοθετήσουν την Βαλεντίν», είπε.

«Στη Μυτιλήνη δυο φορές και μια στην Αθήνα. Μου έκαναν μάλιστα αυτή την πρόταση από ΜΚΟ, αλλά δεν δέχτηκα γιατί είναι το μοναδικό άτομο που έχω στη ζωή μου και είπα ότι αν είναι να πεθάνω, θα πεθάνω μαζί με την Βαλεντίν».

Από την πρώτη στιγμή, οι Αρχές είχαν κατασχέσει το κινητό τηλέφωνο του Αμπελκά, που ισχυρίστηκε  ότι ΜΚΟ τον είχαν πλησιάσει δύο φορές για το ίδιο ζήτημα -την πρώτη φορά όσο ήταν στην Λέσβο και μία ακόμα, όταν είχε πια εγκατασταθεί στο Παγκράτι.

Οι αντιφάσεις του πατέρα της Βαλεντίν - Το χρονικό

Ο άνδρας βρέθηκε στη ΓΑΔΑ από το πρωί της Δευτέρας. 

Αυτό που επιδιώκαν οι αστυνομικοί είναι μέσα από συμπληρωματικές καταθέσεις να «σπάσουν» τη σιωπή του πατέρα της Βαλεντίν, καθώς θεώρησαν ότι υπάρχουν κενά στα λεγόμενά του και δεν τους είχει πει όλη την αλήθεια.

Ο νεαρός άνδρας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εμφάνισή του στο αεροδρόμιο μία μέρα μετά την εξαφάνιση της μικρής και ξανά μετά από τρεις μέρες.

Κατά πληροφορίες, στο κινητό τηλέφωνο του πατέρα της 7χρονης βρέθηκαν επικοινωνίες με άτομα από την Γαλλία, πριν και μετά την εξαφάνιση της κόρης του. Επιπλέον, δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητα των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνούσε στο αεροδρόμιο και στο κέντρο της Αθήνας.

Ερωτήματα προκλήθηκαν και για τον λόγο που ο άνδρας είχε πάει στη Γαλλία λίγους μήνες πριν από την εξαφάνιση της μικρής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γαλλία βρίσκεται η πρώην σύντροφος του πατέρα της Βαλεντίν και εξετάζεται το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη γυναίκα να πήρε μαζί της το παιδί, με σκοπό να το δώσει για υιοθεσία και να λάβει χρήματα.

Οι ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει τη βοήθεια των γαλλικών αρχών στις έρευνες, έτσι ώστε να βρεθεί σε ποιους ανήκουν οι γαλλικοί αριθμοί με τους οποίους επικοινωνούσε ο πατέρας της Βαλεντίν στο αεροδρόμιο, ώστε να βρεθούν τα άτομα αυτά για να εξεταστούν.



Πηγή: skai.gr




Σκότωσαν, έγδαραν και έκοψαν τα όργανα γυναίκας στο Μεξικό



Την αγανάκτηση των αρχών, οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέρους της κοινής γνώμης πυροδότησε ο φόνος 25χρονης το πτώμα της οποίας διαμελίστηκε κατόπιν με φρικιαστικό τρόπο, ειδικά επειδή φωτογραφία από τον τόπο του εγκλήματος βρήκε τον δρόμο ως το πρωτοσέλιδο σκανδαλοθηρικής εφημερίδας.

Οι εισαγγελείς θα ζητήσουν να επιβληθεί η βαρύτερη ποινή — 60 χρόνια κάθειρξη — στον άνδρα που κατηγορείται ότι δολοφόνησε την Ίνγκριντ Εσκαμίγια, τόνισε μέσω Twitter η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, η Κλαούδια Σέινμπαουμ Πάρδο. Ο ύποπτος οδήγησε την αστυνομία στο διαμέρισμα όπου διαπράχθηκε ο φόνος το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει επανειλημμένα διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία σε βάρος των γυναικών. Σε μία από αυτές ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια: συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην κινητοποίηση πυρπόλησαν κυβερνητικό κτίριο.

Κατά μέσο όρο, δολοφονούνταν δέκα γυναίκες την ημέρα στο Μεξικό το 2018, τη χρονιά με τον υψηλότερο αριθμό γυναικοκτονιών των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Πάνω από το 40% των επιθέσεων σε βάρος γυναικών διαπράχθηκε από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.

Οι λεπτομέρειες για την υπόθεση της Ίνγκριντ προκάλεσαν σοκ στο Μεξικό, παρότι η χώρα δεν είναι ασυνήθιστη σε φρικιαστικά εγκλήματα, ιδίως από εκτελεστές του οργανωμένου εγκλήματος.

Όταν η αστυνομία βρήκε το πτώμα της νεαρής, είχε αφαιρεθεί το δέρμα από το μεγαλύτερος μέρος του με μαχαίρι και είχαν κοπεί όργανα. Ένας άνδρας βουτηγμένος από πάνω μέχρι κάτω στο αίμα καταγράφηκε σε βίντεο να μιλάει σε αστυνομικούς. Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον σύντροφο του θύματος. Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας περιορίστηκε να παραπέμψει τις ερωτήσεις για την υπόθεση στην εισαγγελία.

Φωτογραφία του πτώματος δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας Pasala, η οποία δημοσιεύει συχνά μακάβρια ρεπορτάζ με πηχυαίους τίτλους. Στην υπόθεση της Ίνγκριντ, αφέθηκε να εννοηθεί ότι επρόκειτο για έγκλημα «πάθους» με τον τίτλο να ρίχνει το «φταίξιμο» στον «θεό του έρωτα». Η σύνταξη της εφημερίδας δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο.

Η εισαγγελία της μεξικανικής πρωτεύουσας γνωστοποίησε ότι διενεργεί έρευνα σε βάρος έξι δημοσίων λειτουργών και διαβεβαίωσε ότι όποιος διέρρευσε τη φωτογραφία θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί αντέδρασαν στη χυδαιότητα του πρωτοσέλιδου της Pasala μεταφορτώνοντας φωτογραφίες στις οποίες η νεαρή απαθανατίζεται χαμογελαστή, γεμάτη αυτοπεποίθηση, με προσεκτικά χτενισμένα μαλλιά και λαμπερό κραγιόν. «Σεβόμενος εσένα και την οικογένειά σου, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θέλω να σε θυμάμαι», έγραψε κάποιος στο Twitter, όπου η ετικέτα «δικαιοσύνη για την Ίνγκριντ» είναι ανάμεσα στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες από τους χρήστες στο Μεξικό αυτή την εβδομάδα.

Το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γυναικών (INMUJERES) καταδίκασε τη δημοσίευση της φωτογραφίας του πτώματος της νεαρής.

«Το Μεξικό είναι αντιμέτωπο με μια τεράστια πρόκληση όσον αφορά τη βία σε βάρος των γυναικών», τόνισε το Ινστιτούτο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα και προέτρεψε τα μέσα ενημέρωσης να δείχνουν «επαγγελματισμό».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Milenio, η νεαρή είχε υποβάλει καταγγελία σε βάρος του συντρόφου της πριν από λίγους μήνες, αλλά κατόπιν την απέσυρε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα για Κορωνοϊό στο Αττικόν



Αρνητικό στον κορωνοϊό βγήκε το ύποπτο δείγμα του 33χρονου Κινέζου που είχε τεθεί σε καραντίνα στο Αττικόν.

Για την διακομιδή στο «Αττικόν» τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα που έχουν καθοριστεί στο Εθνικό Σχέδιο δράσης για περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στην περίπτωση «εισβολής» του στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 33χρονο Κινέζο που ήρθε στη χώρα μας, εκδήλωσε συμπτώματα και επισκέφτηκε πρώτα ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ο 33χρονος Κινέζος ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα και όταν εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή πυρετό και βήχα, επισκέφθηκε αρχικά ιδιωτική κλινική στο Παλαιό Φάληρο και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης σύμφωνα με το οποίο ασθενοφόρο με πλήρωμα με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό παραλαμβάνει τον ασθενή και τον διακομίζει στο νοσοκομείο αναφοράς όπου επίσης έχει γίνει προετοιμασία και ειδική υποδοχή από τους εργαζόμενους που θα εξετάσουν τον ασθενή.




Video με την πτώση Κατρούγκαλου



Τον τραυματισμό του Κατρούγκαλου που οδήγησε σε κάταγμα, κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ 3.

Ο Κατρούγκαλος συμμετείχε σε αγώνα μπάντμιντον, στο πλαίσιο της ημέρας αθλητισμού που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Κατάρ.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Κατρούγκαλος παραπατάει και πέφτει με την πλάτη προς τα πίσω, στο δάπεδο. 

Από την πτώση ο Κατρούγκαλοςτραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη και μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.






Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών


Με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών συναντήθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αξιολόγησης του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης και του τακτικού προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

Στον απολογισμό για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης περιλαμβάνονται, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, που αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση για τον παγκόσμιο ελληνισμό, πέντε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς και τους πολίτες και 70 δράσεις, προγράμματα και παρεμβάσεις στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τους έξι πρώτους μήνες, επισημάνθηκαν η αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση προβλημάτων που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής, η διασφάλιση πόρων για δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα και η ενεργοποίηση ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καλύτερη συνεργασία Δήμων και Περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα στην καθαριότητα, στο πράσινο και στον φωτισμό. Ειδική μνεία έγινε στη συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει έντονα κοινωνικό χαρακτήρα.

Με βάση τη στρατηγική του Πρωθυπουργού για οικονομική ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια και ανασυγκρότηση του κράτους και ενίσχυση της ενότητας των Ελλήνων, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, το Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες) για να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιοτικής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Επίσης, στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα μέσα από μεταρρυθμίσεις που αφορούν όλα τα πεδία της δημόσιας διοίκησης, ώστε να συνδράμει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εννέα σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους δύο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την ανασυγκρότηση του συστήματος εφαρμογής των προσλήψεων.

Ταυτόχρονα, ξεκινά η υλοποίηση του νέου προγράμματος έργων στην Αυτοδιοίκηση, με καινοτόμες δράσεις και ισχυρό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Κεντρική στρατηγική επιλογή, είναι και η σταθερή προσπάθεια για την επίτευξη συγκλίσεων και συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός, Αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός, Αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Καταρχάς χαίρομαι που σας υποδέχομαι για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου -μετά την συζήτηση που είχαμε χθες με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος- για να συζητήσουμε τα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών, τη δημόσια διοίκηση συνολικά, το επίπεδο των αρμοδιοτήτων το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της Περιφέρειας, τους Δήμους, κάτι το οποίο θα συνιστά και την εμβληματική μεταρρύθμιση των επόμενων έξι μηνών για το Υπουργείο.

Θα συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν ειδικά τη βόρεια Ελλάδα και βέβαια ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, καθώς έχουμε πει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ότι εμπιστευόμαστε τον Έλληνα δημόσιο λειτουργό και θέλουμε να δώσουμε περισσότερα κίνητρα και εργαλεία να κάνει καλά την δουλειά του.

Εξάλλου, μόλις χθες τέθηκε σε εφαρμογή η εμβληματική μεταρρύθμιση του επιτελικού μέρους που αφορά την δυνατότητα η οποία δίνεται πια στους Γενικούς Διευθυντές να εγκρίνουν ατομικές διοικητικές πράξεις. Μία τεράστια τομή στον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης που αποκομματικοποιεί ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος και μεταθέτει βέβαια και το βάρος της ευθύνης στην ανώτατη ιεραρχία των δημόσιων λειτουργών, στους Γενικούς Διευθυντές.

Οπότε και πάλι καλώς ήρθατε και αναμένω με ενδιαφέρον την παρουσία σας».

Απολογισμός Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2019

● Αποκατάσταση κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς με τον ν.4623/19 επιλύθηκαν κρίσιμα ζητήματα που θα εμφανίζονταν από την 1η Σεπτεμβρίου στη διακυβέρνηση Δήμων και Περιφερειών λόγω της άκριτης εφαρμογής της απλής αναλογικής
● Ψήφιση με σχεδόν καθολική συναίνεση από 288 βουλευτές του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό
● Ψήφιση νέου εκλογικού νόμου που διευκολύνει την κυβερνησιμότητα μέσω κλιμακωτού bonus για το πρώτο κόμμα, καταργώντας την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ από τις μεθεπόμενες εκλογές – πραγματοποίηση σειράς τροποποιήσεων που απλοποιούν την εκλογική διαδικασία με καθολική εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη μετάδοση του αποτελέσματος
● Διασφάλιση υλοποίησης έργων 1,3 δισ. ευρώ από τους δήμους, τα οποία είχαν χρηματοδότηση μόλις 134 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης
● Ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης 50 εκ. ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις, πυροπροστασία σχολείων, μελέτες δημοτικών λιμενικών ταμείων και στήριξη της Ελευσίνας, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης
● Θεσμοθέτηση της δυνατότητας ανάθεσης των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού των Δήμων σε ιδιώτες (άρθρο 178 του ν.4635/19)
● Μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής από τους Υπουργούς στους Γενικούς Διευθυντές, ώστε οι ατομικές διοικητικές πράξεις να είναι ευθύνη της διοίκησης κι όχι της πολιτικής ηγεσίας
● Συνέχιση και αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο θα ενισχυθεί με 2.900 μόνιμους υπαλλήλους. Η προκήρυξη για τις προσλήψεις, που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, αναμένεται το επόμενο διάστημα
● Πλήρωση θέσεων Υπηρεσιακών Γραμματέων σε κάθε Υπουργείο από μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους, με διαδικασίες του ΑΣΕΠ
● Ολοκληρώθηκε ο κύκλος του 2019 στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, με υψηλή συμμετοχή φορέων και υπαλλήλων, ενώ η αποτελεσματικότητα του συστήματος ενισχύεται περαιτέρω με την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας
● Ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τον καλύτερο προγραμματισμό προσλήψεων, με σκοπό την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης σχετικών αιτημάτων. Η ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προσφορών σχετικά με την υλοποίηση τμημάτων του έργου αναμένεται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο 2020
● Δρομολόγηση απαιτούμενων δράσεων δημιουργίας ενιαίας πλατφόρμας, βάσει των καλύτερων διεθνών πρακτικών, για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας
● Επανασύσταση των Συμβουλίων Επιλογής σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (προσδοκώμενη ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2020). Προώθηση αλλαγών στα κριτήρια επιλογής Προϊσταμένων (εργασιακή εμπειρία / τυπικά προσόντα)
● Ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της περιόδου 2018 και γνωστοποίηση των οριστικών βαθμολογιών των ηλεκτρονικών εκθέσεων αξιολόγησης 2017 μετά την εξέταση της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης
● Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS)
● Αύξηση των φορέων που έχουν ολοκληρώσει Ψηφιακό Οργανόγραμμα, σε εξέλιξη η Περιγραφή Θέσεων Εργασίας και οι κλάδοι. Ο κατάλογος των γενικών περιγραφών θέσεων εργασίας θα ενημερωθεί και ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου 2020 (Expertise France στο πλαίσιο του SRSP3).

Κυριότερες δράσεις για το 2020

● Προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών, με παράλληλη αύξηση πόρων και προσωπικού. Αναμένεται να υλοποιηθεί προς το τέλος του έτους, κατόπιν διαλόγου με όλους τους φορείς
● Νέο αναπτυξιακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ (2020 – 2023), ύψους 3 δισ. ευρώ, με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης αναμένεται άμεσα
● Νέος τρόπος εκλογής των οργάνων αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού – Κατάργηση της απλής αναλογικής στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια
● Ψηφιακή αίτηση ετεροδημότη εκλογέα – οι ετεροδημότες θα κάνουν την αίτηση ηλεκτρονικά – ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής υποψηφιοτήτων για εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
● Νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της δαιδαλώδους πολυνομίας
● Οριστική επίλυση προβλήματος ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων
● Αποτελεσματικότερη διαχείριση απορριμμάτων, πρωτοβουλία με μακροπρόθεσμη προοπτική. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα των προστίμων που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
● Ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ με ανάθεση των τεχνικών μελετών σε ιδιώτες μηχανικούς, μέσω της ΕΕΤΑΑ, καθώς και σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την εκτέλεση των έργων
● Συνολική ανακατασκευή και προσαρμογή των 14 συνοριακών σταθμών της χώρας στο κεκτημένο Schengen μέχρι το καλοκαίρι του 2021
● Απλοποίηση διόρθωσης ληξιαρχικών πράξεων – Μητρώο Πολιτών
● Εκσυγχρονισμός και κωδικοποίηση Ληξιαρχικού Νόμου για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων
● Ανασχεδιασμός διαδικασίας κτήσης ελληνικής ιθαγένειας, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας αλλά και την εξακρίβωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για απόδοση ιθαγένειας, μέσω πρόβλεψης για σύστημα περιοδικών εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο
● Ψηφιοποίηση φακέλων ιθαγένειας από το 1931
● Εκσυγχρονισμός πλαισίου λειτουργίας ΑΣΕΠ για την επιτάχυνση και απλοποίηση διαδικασιών
● Επιτελικά στελέχη. Ενεργοποίηση του κλάδου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΔ. Διαδικασία σε εξέλιξη (προσδιορισμός συνολικού αριθμού ανά Υπουργείο, έκδοση ΥΑ για κατανομή θέσεων, πρόγραμμα σπουδών και πρόγραμμα πιστοποίησης), με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τα τέλη Ιουνίου 2020
● Μνημόνιο συνεργασίας με Εθνική Αρχή Διαφάνειας – Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας. Ενισχύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση. Προετοιμασία υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για την κατάρτιση του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας (Κώδικας Ηθικής – Ακεραιότητας, Εκπαίδευση Πειθαρχικών Συμβουλίων κ.ά.)
● Ανάπτυξη μοντέλου τηλεργασίας που προωθεί την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
● Εφαρμογή στρατηγικής που καθιστά την απασχόληση πιο φιλική προς τη γήρανση, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης, παροχής κινήτρων για αίτηση ανάληψης σε θέσεις ευθύνης και προώθησης διοικητικής εμπλοκής στο ανώτερο επίπεδο διοίκησης φορέων.


Βενεζουέλα: Ο Χουάν Γκουαϊδό επέστρεψε στο Καράκας -«Η στιγμή έφτασε»



Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στο Καράκας.

Ο αναγνωρισμένος από 50 χώρες, ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, επέστρεψε στο Καράκας μετά από μια διεθνή περιοδεία 23 ημερών στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τι έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter

«Είμαστε στο Καράκας. Μεταφέρω τη δέσμευση του ελεύθερου κόσμου, που είναι έτοιμος να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία (…) Η στιγμή έφτασε», τόνισε με tweet του ο αναγνωρισμένος ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από 50 χώρες της Δύσης.

Κατά την περιοδεία του, ο Γκουαϊδό έγινε μεταξύ άλλων δεκτός στον Λευκό Οίκο και παρευρέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Είχε αναχωρήσει από την χώρα του, αψηφώντας μια απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του έχει επιβάλει δικαστήριο του Καράκας, απόφαση που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε ήδη αψηφήσει στο παρελθόν.

Συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της Βενεζουέλας

Πριν την άφιξή του, ξέσπασαν συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, όπου αναμενόταν ο Γκουαϊδό, ανάμεσα σε βουλευτές της αντιπολίτευσης και σε υποστηρικτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.


Πηγή: iefimerida.gr



171 επιβάτες του Diamond Princess έχουν τον ιό Covid-19



Με τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων, το σύνολο τον μολυσμένων από τον ιό στο κρουαζιερόπλοιο αυξάνεται σε 174.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν σε 53 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο έδειξαν ότι «39 άνθρωποι» έχουν μολυνθεί, και μέσα σε αυτούς και ένας υπεύθυνος για την καραντίνα.

174 από τους περίπου 3.700 επιβαίνοντες στο Diamond Princess έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19 (πρώην 2019-nCoV), μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το πλοίο θα παραμείνει σε καραντίνα.


Χουλιάρας: Είχα προβλέψει τον σεισμό της Καρπάθου



Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας κ. Χουλιάρας, αποκάλυψε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι στις 6 Φεβρουαρίου είχε ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές για την πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Καρπάθου.

Η ανάρτηση: 

«Η συγκεκριμένη πρόγνωση μου, κατατέθηκε στις 6/2 στις 11:02 π.μ για σεισμό με μέγεθος 5 Ρίχτερ και σε παράθυρο χρόνου 7 ημερών έως 13/2 στην περιοχή που φαίνεται στον κύκλο του χάρτη. Σήμερα το πρωί στις 00:46 έγιναν τα 4,7 Ρίχτερ που φαίνονται με το βέλος. Είναι άλλο ένα παράδειγμα που ήθελα να σας δείξω, επειδή γράφονται πολλά αυτές τις ημέρες από πολέμιους της επιστήμης και της μεθόδου του φυσικού χρόνου για την πρόγνωση των σεισμών που ανέπτυξε ο Καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος».




Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου



Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της σήμερα το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος, με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Με τη σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται επίσης η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βύρωνας: Ξυλοκόπησαν μαθητή που υπερασπίστηκε την αδερφή του μέσα στο σχολείο



«Με περίμεναν 17 άτομα και άρχισαν να με χτυπούν, να με γρονθοκοπούν και να με κλωτσούν για ενάμιση λεπτό με ασταμάτητες μπουνιές και κλωτσιές».

Μαθητής λυκείου στον Βύρωνα ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο σχολείο του από συμμαθητές και εξωσχολικούς, επειδή προσπάθησε να υπερασπιστεί την αδελφή του από το bullying που δεχόταν καθημερινά.

«Mε χτυπούσαν άγρια, αλύπητα, με μίσος, το κάνανε για να με τελειώσουν. Εγώ προσπάθησα να αμυνθώ, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Έτρωγα ξύλο από 17 άτομα», δήλωσε ο 17χρονος μαθητής λυκείου στην κάμερα του Star.


Η αδερφή του, που ήταν παρούσα τη στιγμή της επίθεσης δήλωσε: «Πηδούσαν πάνω στο κεφάλι του, τον χτυπούσαν σαν να ήθελαν πραγματικά να τον σκοτώνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η αδερφή του θύματος.

Ο αδερφός της νεαρής προσπάθησε να μιλήσει με ένα από τα παιδιά που της έκαναν bullying, ζητώντας του να το σταματήσουν.

Και τότε ξεκίνησε άγρια επίθεση.

«Με περίμεναν 17 άτομα και άρχισαν να με χτυπούν, να με γρονθοκοπούν και να με κλωτσούν για ενάμιση λεπτό με ασταμάτητες μπουνιές και κλωτσιές».

Η αδελφή του προσπάθησε να τον βοηθήσει, αλλά ένα άλλο παιδί την κράτησε και την χτύπησε στο κεφάλι.

«Δεν ήξερα από που έτρωγα την κάθε μπουνιά και κλωτσιά ήταν τόσο γρήγορο αλλά και τόσο αργό από τον πόνο που είχα», υποστηρίζει ο 17χρονος μαθητής.


Πηγή : news247.gr


Απέρριψαν οι σύζυγοι τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις



Μόλις 8.000 οι αιτήσεις για την υποβολή χωριστών δηλώσεων. Ο πονοκέφαλος τεκμηρίων και πλαστικού χρήματος. Είκοσι κρίσιμες απαντήσεις.

Οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαιτέρως τα ζευγάρια και σύμφωνα με φοροτεχνικούς, υπάρχει εξήγηση: το φορολογικό «διαζύγιο» κόβει τον δρόμο σε κάλυψη τεκμηρίων μεταξύ συζύγων, όπως άλλωστε και τη δυνατότητα «ανταλλαγής» των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Χώρια που από πέρυσι, το εκκαθαριστικό εκδίδεται ξεχωριστά στο όνομα του κάθε συζύγου (ή μέρους Συμφώνου Συμβίωσης), άσχετα με το εάν έχει υποβληθεί αίτηση για χωριστή δήλωση.

Οι παράγοντες αυτοί έρχονται να εξηγήσουν την περιορισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις αρχές Φεβρουαρίου από τους φορολογούμενους, όταν άνοιξε η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αίτησης χωριστών δηλώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως μόλις 8.000 ζευγάρια έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κάνουν χωριστές δηλώσεις και φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι τα νούμερα θα μείνουν χαμηλά έως την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου.

Η ΑΑΔΕ πάντως, με 20 ερωτήσεις-απαντήσεις φωτίζει όλες τις πτυχές των χωριστών φορολογικών δηλώσεων.

1. Πώς μπορώ να γνωστοποιήσω την επιλογή μου να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης | ΑΑΔΕ είτε από εσάς, με τους δικούς σας κωδικούς πρόσβασης, είτε από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

2. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020, τι θα συμβεί;

Στην περίπτωση αυτή, οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2019.

3. Στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης Φ.Ε. συζύγων, θα γίνεται συμψηφισμός φόρου μεταξύ συζύγων και βεβαίωση στο όνομα του συζύγου;

Όχι, θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

4. Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις συζύγων;

Όχι, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους.

5. Είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία;

Όχι, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε., διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

6. Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

7. Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία όταν ένας εκ των δύο συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης;

Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

8. Πώς αναγράφονται τα τέκνα ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε.;

Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.

9. Ποιος δηλώνει το εισόδημα ανήλικου τέκνου που προέρχεται από τον κοινό γάμο στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. όταν αυτό δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Ε.;

Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

10. Ποιος βαρύνεται με τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων;

Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

11. Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο;

Όχι, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

12. Ποια είναι η προθεσμία γνωστοποίησης της επιλογής για χωριστή δήλωση Φ.Ε. συζύγων;

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

13. Μετά τις 28 Φεβρουαρίου η επιλογή για χωριστή δήλωση Φ.Ε. μπορεί να ανακληθεί;

Όχι, δεν ανακαλείται για το έτος στο οποίο αφορά.

14. Ποιος από τους δύο συζύγους μπορεί να γνωστοποιήσει την επιλογή για χωριστή δήλωση Φ.Ε.;

Οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο.

15. Πρέπει η γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης Φ.Ε. να γίνεται κάθε έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου;

Ναι, θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε έτος από τουλάχιστον έναν εκ των δύο συζύγων μέχρι την προθεσμία αυτή, διαφορετικά θα υποβάλλεται κοινή δήλωση.

16. Πρόκειται να τελέσω γάμο τον Μάρτιο του 2020 (μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της γνωστοποίησης). Μπορώ να υποβάλω χωριστή δήλωση Φ.Ε. για το φορολογικό έτος 2019;

Ναι. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

17. Πρόκειται να τελέσω γάμο τον Φεβρουάριο 2020 και θα δηλώσω το γάμο στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2020. Μπορώ να υποβάλω χωριστή δήλωση Φ.Ε. για το φορολογικό έτος 2019;

Ναι. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

18. Πόσες φορές μπορώ να αλλάξω την επιλογή δήλωσης χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. στην περίπτωση που τελέσω γάμο μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2020;

Η δήλωση γίνεται άπαξ ανά έτος.

19. Εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. τα μέρη συμφώνου συμβίωσης;

Όχι, δεν εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων καθόσον εκ του νόμου τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

20. Πρέπει και οι δύο σύζυγοι να διαθέτουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης προκειμένου να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις Φ.Ε.;

Ναι, η σύζυγος που δεν έχει μέχρι τώρα κωδικούς πρόσβασης, οφείλει να αποκτήσει προκειμένου και αυτή να μπορέσει να υποβάλει τη δική της δήλωση.

Έλενα Λάσκαρη
euro2day.gr


Γιατί η Αίγυπτος υπερέχει στρατιωτικά της Τουρκίας



Με 920.000 στρατιώτες και αξιωματικούς, 440.000 στρατιωτικούς υπαλλήλους και σχεδόν μισό εκατομμύριο εφέδρους ο αιγυπτιακός στρατός συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους του κόσμου. Στο Global Firepower Index που δημοσιεύτηκε μάλιστα πρόσφατα, η Αίγυπτος καταλαμβάνει την ένατη θέση επί συνόλου 138 χωρών.

Τα ατού των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δεν περιορίζονται όμως μόνον στον αριθμό των στρατιωτικών. Ο στρατός της χώρας διαθέτει 1.054 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 215 μαχητικά και 81 ελικόπτερα, 4.295 πάντσερ και 11.700 τεθωρακισμένα οχήματα.

Μολονότι η σύγκριση με την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη, τις ΗΠΑ των 2,3 εκατομμυρίων στρατιωτικών και 13.300 αεροσκαφών σχετικοποιεί την ισχύ του αιγυπτιακού στρατού, είναι γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι διαθέτουν τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και δη με διαφορά. Η Τουρκία ακολουθεί στην 11η θέση της κατάταξης, το Ιράν στην 14η ενώ η Σαουδική Αραβία στην 17η.

Μακρά παράδοση

Η ισχύς του αιγυπτιακού στρατού έχει μακρά παράδοση, εξηγεί ο Γκύντερ Μάγερ από το Κέντρο Ερευνών του Αραβικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς: «Χρονολογείται από την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ το 1979. Έκτοτε ο αιγυπτιακός στρατός τροφοδοτείται κάθε χρόνο από τις ΗΠΑ με όπλα αξίας περίπου 1,3 δις ευρώ. Οι Αμερικανοί είχαν δεσμευτεί τότε σε στήριξη τέτοιου ύψους τόσο απέναντι στο Ισραήλ όσο και απέναντι στην Αίγυπτο».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου αλ Σίσι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Αιγύπτου το 2014, η χώρα έχει αυξήσει σημαντικά τον αμυντικό της εξοπλισμό. Σύμφωνα με ανάλυση του Carnegie Middle East Center αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους: στους αυξανόμενους κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, στις αμερικανικές πιέσεις αλλά και στη συνεργασία του αιγυπτιακού στρατού με άλλους εταίρους, κυρίως τη Γαλλία και τη Ρωσία. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αποφασιστικότητα του αλ Σίσι να αποτρέψει το ενδεχόμενο πραξικοπήματος.

Ο αιγυπτιακός στρατός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στο εσωτερικό δραστηριοποιείται κυρίως στη Χερσόνησο του Σινά. Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του εκεί το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, έχει επιδεινωθεί δραστικά η κατάσταση ασφαλείας. Ωστόσο, «παρά την ισχυρή στρατιωτική παρουσία, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξοντώσει ή έστω να θέσει υπό έλεγχο το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Χερσόνησο του Σινά. Αυτό δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εσωπολιτικά προβλήματα», εξηγεί ο ειδικός Γκύντερ Μάγερ


Πηγή


Δραπέτευσε από την Ευελπίδων και τον έπιασαν στα ΚΤΕΛ Κηφισού



Κακοποιός κρατούμενος για ναρκωτικά δραπέτευσε από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, εχθές Τρίτη 11.02.2020.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν άμεσα και τον συνέλαβαν στα ΚΤΕΛ Κηφισού όπου προσπάθησε να διαφύγει.

Ο δραπέτης ήταν κρατούμενος στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής για υπόθεση ναρκωτικών. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και ενώ είχε μεταφερθεί στο σημείο για να περάσει από εισαγγελέα, κατάφερε να διαφύγει και να δραπετεύσει.


Ειδικοί Φρουροί ξυλοκοπήθηκαν άγρια από επικίνδυνους μπράβους στο Γκάζι!



Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από περίπου πέντε μέρες, όταν δυο νέοι στο σώμα από τις τελευταίες προσλήψεις των Ειδικών Φρουρών, διασκέδαζαν εκτός υπηρεσίας σε κατάστημα στο Γκάζι.

Εκεί ήρθαν στα χέρια με μπράβους και υπαλλήλους του καταστήματος, με αφορμή μια κοπέλα εργαζόμενη στο νυχτερινό κέντρο.

Οι δυο Ειδικοί Φρουροί ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τους επικίνδυνους μπράβους που δεν έχουν συλληφθεί ακόμα, ενώ για να διαφύγουν από τα χέρια των μπράβων, χρειάστηκε να πυροβολήσουν μια φορά στον αέρα με υπηρεσιακό όπλο.

Μάλιστα φέρεται οι αντίπαλοι  να πήραν το τσαντάκι με το όπλο ενός εκ των Ειδικών Φρουρών, το οποίο στην συνέχεια πέταξαν σε περιοχή του κέντρου των Αθηνών. Το όπλο βρέθηκε τελικά από τους Αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το περαστικό επιβεβαιώνεται και από αστυνομικές πηγές και μάλιστα γίνεται έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες της συμπλοκής και να αναζητηθούν οι κακοποιοί μπράβοι.




33χρονος Κινέζος στο Αττικόν



Αγωνία για 33χρονο Κινέζο στο Αττικόν

Περιμένοντας τα αποτελέσματα από τις πρώτες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν» το απόγευμα της Τρίτης.

Πρόκειται για έναν 33χρονο Κινέζο που μετήχθη στο νοσοκομείο «Αττικόν» με την υποψία πως έχει προσβληθεί από τον κοροναϊο. Ο άνδρας έχει ταξιδέψει πρόσφατα από την Κίνα στη χώρα μας και μεταφέρθηκε από το Ιατρικό Φαλήρου μετά από ύποπτα συμπτώματα

Ο 33χρονος παρουσιάστηκε ο ίδιος αρχικά  στο Ιατρικό Φαλήρου και από εκεί ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού, τον μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο και τους διασώστες με τις ειδικές στολές στο «Αττικόν».

Αμέσως, σήμανε συναγερμός στο Τμήμα Επειγόντων του θεραπευτηρίου, όπου ελήφθησαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε περίπτωση κοροναϊού.

Στο νοσοκομείο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ έχει οριστεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κοροναϊό.