Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Σκότωσαν, έγδαραν και έκοψαν τα όργανα γυναίκας στο Μεξικό



Την αγανάκτηση των αρχών, οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέρους της κοινής γνώμης πυροδότησε ο φόνος 25χρονης το πτώμα της οποίας διαμελίστηκε κατόπιν με φρικιαστικό τρόπο, ειδικά επειδή φωτογραφία από τον τόπο του εγκλήματος βρήκε τον δρόμο ως το πρωτοσέλιδο σκανδαλοθηρικής εφημερίδας.

Οι εισαγγελείς θα ζητήσουν να επιβληθεί η βαρύτερη ποινή — 60 χρόνια κάθειρξη — στον άνδρα που κατηγορείται ότι δολοφόνησε την Ίνγκριντ Εσκαμίγια, τόνισε μέσω Twitter η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, η Κλαούδια Σέινμπαουμ Πάρδο. Ο ύποπτος οδήγησε την αστυνομία στο διαμέρισμα όπου διαπράχθηκε ο φόνος το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει επανειλημμένα διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία σε βάρος των γυναικών. Σε μία από αυτές ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια: συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην κινητοποίηση πυρπόλησαν κυβερνητικό κτίριο.

Κατά μέσο όρο, δολοφονούνταν δέκα γυναίκες την ημέρα στο Μεξικό το 2018, τη χρονιά με τον υψηλότερο αριθμό γυναικοκτονιών των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Πάνω από το 40% των επιθέσεων σε βάρος γυναικών διαπράχθηκε από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.

Οι λεπτομέρειες για την υπόθεση της Ίνγκριντ προκάλεσαν σοκ στο Μεξικό, παρότι η χώρα δεν είναι ασυνήθιστη σε φρικιαστικά εγκλήματα, ιδίως από εκτελεστές του οργανωμένου εγκλήματος.

Όταν η αστυνομία βρήκε το πτώμα της νεαρής, είχε αφαιρεθεί το δέρμα από το μεγαλύτερος μέρος του με μαχαίρι και είχαν κοπεί όργανα. Ένας άνδρας βουτηγμένος από πάνω μέχρι κάτω στο αίμα καταγράφηκε σε βίντεο να μιλάει σε αστυνομικούς. Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον σύντροφο του θύματος. Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας περιορίστηκε να παραπέμψει τις ερωτήσεις για την υπόθεση στην εισαγγελία.

Φωτογραφία του πτώματος δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας Pasala, η οποία δημοσιεύει συχνά μακάβρια ρεπορτάζ με πηχυαίους τίτλους. Στην υπόθεση της Ίνγκριντ, αφέθηκε να εννοηθεί ότι επρόκειτο για έγκλημα «πάθους» με τον τίτλο να ρίχνει το «φταίξιμο» στον «θεό του έρωτα». Η σύνταξη της εφημερίδας δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο.

Η εισαγγελία της μεξικανικής πρωτεύουσας γνωστοποίησε ότι διενεργεί έρευνα σε βάρος έξι δημοσίων λειτουργών και διαβεβαίωσε ότι όποιος διέρρευσε τη φωτογραφία θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί αντέδρασαν στη χυδαιότητα του πρωτοσέλιδου της Pasala μεταφορτώνοντας φωτογραφίες στις οποίες η νεαρή απαθανατίζεται χαμογελαστή, γεμάτη αυτοπεποίθηση, με προσεκτικά χτενισμένα μαλλιά και λαμπερό κραγιόν. «Σεβόμενος εσένα και την οικογένειά σου, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θέλω να σε θυμάμαι», έγραψε κάποιος στο Twitter, όπου η ετικέτα «δικαιοσύνη για την Ίνγκριντ» είναι ανάμεσα στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες από τους χρήστες στο Μεξικό αυτή την εβδομάδα.

Το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γυναικών (INMUJERES) καταδίκασε τη δημοσίευση της φωτογραφίας του πτώματος της νεαρής.

«Το Μεξικό είναι αντιμέτωπο με μια τεράστια πρόκληση όσον αφορά τη βία σε βάρος των γυναικών», τόνισε το Ινστιτούτο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα και προέτρεψε τα μέσα ενημέρωσης να δείχνουν «επαγγελματισμό».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Milenio, η νεαρή είχε υποβάλει καταγγελία σε βάρος του συντρόφου της πριν από λίγους μήνες, αλλά κατόπιν την απέσυρε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου