Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Έχουμε την πανδημία, έχουμε τους Συριζαίους, έχουμε και τους Τούρκους να ξεφτιλίζονται! Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης



Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και αυτό που λείπει είναι οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση υπέρ της Τουρκίας.

 Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε να ξεφτιλιστεί διεθνώς μετά την ήττα που υπέστη στον Έβρο και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου:

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες. Τη στιγμή που η γειτονική μας χώρα μιλάει για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για μη υπάρχουσες παρενοχλήσεις, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν και είχε γίνει αποδεκτό ότι στις συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά ότι το καθεστώς των νησιών είναι να είναι αποστρατικοποιημένα, από το 1936 τα νησιά σταδιακά εξοπλίζονται» είπε προκαλώντας και αδιαφορώντας ότι ξεφτιλίζεται.

Μάλιστα για να το τερματίσει απειλεί κιόλας λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο και σε καμία παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ζητά δε από την Ελλάδα «να συμμορφωθεί με τις συνθήκες» και προσθέτει ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά «δεν πρόκειται και να επιδείξουμε αδυναμία σε ό,τι αφορά την άμυνά μας» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός κάνει λόγο για «ανακολουθία μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου» που όπως λέει, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». «Αν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια, εκείνοι ισχυρίζονται ότι ο εναέριος χώρος τους είναι 10 μίλια. Αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ιδίως με τις διεθνείς συμφωνίες» υποστήριξε, λέγοντας ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο και επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της Άγκυρας ότι «καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, δεν έχει ελπίδα επιτυχίας»


Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας



Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση κρουσμάτων κορονοϊού (τεστ) με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, επισκέφθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη διαδικασία επεξεργασίας των δειγμάτων, από το στάδιο της προετοιμασίας έως τον μοριακό έλεγχο. Κατά την περιήγησή του στις εγκαταστάσεις ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη λειτουργία του εργαστηρίου και ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο γίνεται στο ΕΚΕΑ. Θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπό σας όλους τους εργαζόμενους. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης ότι μπορούμε να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του ΕΚΕΑ σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, για να προσθέσουμε σημαντική παραγωγική δυναμικότητα, για να κάνουμε επιπρόσθετα αξιόπιστα τεστ μοριακού ελέγχου.

«Θέλω να σας συγχαρώ, γιατί κάνατε μέσα σε μέρες αυτά τα οποία θα χρειαζόμασταν, υπό κανονικές συνθήκες, μήνες για να κάνουμε. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ, καθώς θα αρχίζουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να μπορούμε να εντοπίζουμε τις όποιες εστίες πολύ γρήγορα και πολύ αξιόπιστα. Για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη δυνατότητα να κάνουμε μοριακά τεστ, δυνατότητα την οποία μας προσφέρετε εδώ, με τρόπο πολύ αξιόπιστο και γρήγορο.

Αυτό μας κάνει και εμάς να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα συνολικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι πρέπει να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τις όποιες νέες πιθανές εστίες. Αν δεν έχουμε αυτά τα εργαλεία στη διάθεσή μας, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το συνολικό μας σχέδιο».

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το προσωπικό του Κέντρου για το έργο του. «Και εγώ τους οφείλω ένα ευχαριστώ. Δεν μπορώ να τους σφίξω το χέρι σε αυτή τη συγκυρία, αλλά θέλω να μεταφέρετε σε όλο το προσωπικό τις προσωπικές μου ευχαριστίες και προφανώς και του Υπουργείου και του κυρίου καθηγητή, διότι το συνολικό σχέδιο το οποίο υλοποιούμε είναι όσο ισχυρό όσο όλοι οι κρίκοι στην αλυσίδα.

Και το ζήτημα των αξιόπιστων τεστ μοριακού ελέγχου -μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε και να εξερευνήσουμε πιθανώς νέες τεχνολογίες οι οποίες όμως ακόμα, θέλω να το τονίσω, είναι στη φάση του δοκιμαστικού ελέγχου- το βαρύ πυροβολικό των τεστ θα είναι πάντα τα αξιόπιστα μοριακά τεστ. Και βέβαια στην πρώτη γραμμή θα βρεθείτε εσείς.

Δεν θέλω, επίσης, να ξεχάσω και να παραμελήσω την πολύ σημαντική δουλειά την οποία κάνετε ούτως ή αλλώς στο μοριακό έλεγχο του αίματος. Με την ευκαιρία αυτή να κάνω ακόμα μία έκκληση για εθελοντές αιμοδότες. Χρειαζόμαστε αίμα, δεν έχει σταματήσει να αρρωσταίνει ο κόσμος μόνο επειδή έχουμε μία πανδημία κορονοϊού. Άρα, αυτή η κουλτούρα εθελοντών αιμοδοτών η οποία πιστεύω ότι έχει ριζώσει για τα καλά στην Ελλάδα, πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Και βέβαια να γνωρίζουν όλοι οι αιμοδότες, αλλά και όλοι όσοι παίρνουν αίμα, ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου της ποιότητας του αίματος, ο οποίος εξασφαλίζει 100% ότι δεν πρόκειται κανείς να πάρει αίμα το οποίο καθ’ οιονδήποτε τρόπο μπορεί να του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Άρα, να μην ξεχνάμε και τη βασική σας δουλειά.

Αλλά νομίζω δείξατε μία πολύ μεγάλη, όπως και όλη η χώρα νομίζω, μία πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα. Το μυστικό της επιτυχίας στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η γρήγορη προσαρμοστικότητα. Να αξιοποιούμε υφιστάμενες παραγωγικές δυνατότητες και ένα μεγάλο μπράβο στον Υπουργό, αλλά και στον Υφυπουργό, ο οποίος από πλευράς Υπουργείου ηγήθηκε όλης αυτής της προσπάθειας. Καλή δύναμη. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την υλικοτεχνική υποδομή του Κέντρου, η οποία επιτρέπει τη μαζική τέλεση μοριακών ελέγχων αίματος και την έκδοση αποτελεσμάτων εντός λίγων ωρών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου το ΕΚΕΑ απέκτησε τρία συστήματα μοριακής εξέτασης cobas 8800. Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε διαγνωστική μέθοδο για τον SARS-CoV-2 που διενεργείται από συστήματα αυτού του τύπου, η χώρα μας κινήθηκε άμεσα και προμηθεύτηκε μία πρώτη ποσότητα 90.000 τεστ.

Το σύστημα cobas 8800 έχει τη δυνατότητα να αποδίδει περίπου 1.000 αποτελέσματα σε διάστημα οκτώ ωρών. Μία από τις τρεις μονάδες έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού, ενισχύοντας περαιτέρω τις διαγνωστικές δυνατότητες της Ελλάδας. Τα νοσοκομεία και ο ΕΟΔΥ έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση στα αποτελέσματα, δίχως να εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα των εξεταζόμενων.

Στο πλαίσιο του πνεύματος των δωρεών που επικρατεί, η αναβάθμιση του εργαστηρίου του ΕΚΕΑ ώστε να έχει το απαιτούμενο επίπεδο πιστοποίησης βιολογικής ασφάλειας, κόστους 93.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από προσφορά ιδιώτη. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν σε διάστημα επτά ημερών οι εργασίες κατασκευής κατάλληλου βιολογικού θαλάμου για τον ασφαλή χειρισμό πιθανώς μολυσματικού υλικού.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου για τον νέο κορονοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου, Κώστας Σταμούλης.




Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Oι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού στην Ελλάδα -Το καλό και το κακό σενάριο



Μια ειδική έκθεση για τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και τον χρόνο εξόδου από την κρίση, συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, υπάρχει εκείνο της γρήγορης επαναφοράς (έξι μήνες) το σενάριο μέτριας επαναφορά (ένα έτος) και το σενάριο της αργής επαναφοράς (δύο έτη).

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας προβλέπονται ισχυρές και θα έχουν αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες στη δημοσιονομική ισορροπία των περισσότερων κρατών μελών ΕΕ τονίζει η έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση το Γραφείο σημειώνει ότι “ δεν είναι γνωστή ούτε η ένταση, ούτε και η διάρκεια αυτής της διαταραχής, συνεπώς είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα τις οικονομικές απώλειες που θα καταγραφούν σε ετήσια βάση. Ακόμα δυσκολότερο είναι να προβλέψει κανείς τις πιο μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες αφού δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι σημερινές καταστάσεις θα επηρεάσουν μελλοντικές οικονομικές συμπεριφορές”

Στην ειδική μελέτη, προβλέπεται μείωση 30% της εισροής εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, μείωση 23,6% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών για ένα τρίμηνο, μείωση των εξαγωγών κατά 50% για 45 ημέρες, δηλαδή 25% για το δεύτερο τρίμηνο και αύξηση στο πριμ κινδύνου (risk premium) για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα καλά νέα, προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 αν και με σημαντική αβεβαιότητα καθώς η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης το 2020, από τα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν στη συνέχεια καθώς και από την πρόοδο της ιατρικής αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 (δημιουργία εμβολίου, κατάλληλων φαρμάκων κλπ).


Από το τρίτο τρίμηνο του 2020 και μετά τα οικονομικά στοιχεία αναμένεται να επιστρέψουν στα «φυσιολογικά» επίπεδα, δηλαδή εκεί που θα οδηγούνταν αν δεν υπήρχε η πανδημία.


Ένα σημαντικό συμπέρασμα είναι η περιορισμένη επίδραση της δημοσιονομικής παρέμβασης στην ένταση της ύφεσης. Ο βασικός λόγος είναι πως η δαπάνη γίνεται είτε με μεταβιβάσεις είτε με αναστολές φόρων που δεν επηρεάζουν άμεσα το ΑΕΠ – όπως θα συνέβαινε αν η δαπάνη γίνονταν με αγορές αγαθών και υπηρεσιών – αλλά έμμεσα μέσω της κατανάλωσης εκείνων που εισπράττουν. Με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος της κατανάλωσης στρέφεται στις εισαγωγές, η θετική επίπτωση στο ΑΕΠ περιορίζεται ακόμα περισσότερο.

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρεται και στις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ (Eurogroup, ΕΚΤ) τα οποία ενισχύουν τη ρευστότητα και διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και την αποφυγή μιας οικονομικής καταστροφής Ωστόσο, σημειώνει, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης και για να περιοριστούν τα αποτελέσματα υστέρησης, δηλαδή να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση της ανεργίας και μια υποβάθμιση του παραγωγικού και κεφαλαιουχικού δυναμικού της χώρας καθώς και μια εκ νέου αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην έκθεση τονίζεται ότι για τη συγκράτηση της ύφεσης θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα που θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν από την «επόμενη μέρα», δηλαδή όταν θα έχει υποχωρήσει η υγειονομική απειλή της πανδημίας και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους επισημαίνει τα ακόλουθα:

Οι επιπτώσεις της πανδημίας τυποποιούνται σε τέσσερις βασικές διαταραχές, μία από την πλευρά της προσφοράς και τρεις από την πλευρά της ζήτησης/δαπάνης. Οι διαταραχές αυτές είναι οι ακόλουθες:

Προσφορά: Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είτε έχει διακοπεί διοικητικά η λειτουργία τους, είτε πλήττονται αντικειμενικά από την πανδημία, αφορούν περίπου το 60% της συνολικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα. Με την υπόθεση ότι η διάρκεια αυτής της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας είναι 45 ημέρες (μισό τρίμηνο), η διαταραχή ποσοτικοποιείται ως μείωση 30% της εισροής εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ζήτηση/Κατανάλωση: Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και η μείωση των εισοδημάτων θα συρρικνώσουν την μη αναγκαία κατανάλωση που αποτελεί το 47,2% της συνολικής κατανάλωσης των νοικοκυριών. Με την υπόθεση διάρκειας 45 ημερών, η διαταραχή ποσοτικοποιείται ως μείωση 23,6% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών για ένα τρίμηνο.
Ζήτηση/Επένδυση: Η αβεβαιότητα και η περιορισμένη ρευστότητα θα προκαλέσουν μια αύξηση στο πριμ κινδύνου (risk premium) για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης κατά 500 μονάδες βάσης (δηλαδή 5 ποσοστιαίες μονάδες).
Ζήτηση/Εξαγωγές: Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της κρίσης θα μειώσει τα εισοδήματα στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και κατά συνέπεια τις εξαγωγές. Υποθέτουμε μείωση των εξαγωγών κατά 50% για 45 ημέρες, δηλαδή 25% για το δεύτερο τρίμηνο.
Προτείνει τέλος, μια αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία η οποία θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα τόσο σε όρους βραχυχρόνιας αποτροπής της ύφεσης όσο – και κυρίως – σε όρους μακροχρόνιας βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του συνόλου των πολιτών που συνδέεται και με υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ν. Παναγιωτόπουλος: Τα μέτρα αποδίδουν - μηδενικά κρούσματα στις στρατιωτικές σχολές



Τα μέτρα αποδίδουν επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Όπως είπε «τα εν ενεργεία κρούσματα κορωνοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε ένα σύνολο 110.000 χιλιάδων στελεχών -στρατευσίμων και μονίμων-, είναι εικοσιένα τον αριθμό. Συνολικά έχουν νοσήσει περίπου τριάντα, επομένως αυτοί οι αριθμοί νομίζω ότι δημιουργούν αίσθηση ότι κάτι πάει καλά, ότι αποδίδουν αυτά τα μέτρα.

Μιλώντας στο Star, επανέλαβε δε ότι στις στρατιωτικές σχολές έχουμε μηδενικά κρούσματα -ούτε ένα κρούσμα- ότι το σύστημα αποδίδει και τελικά οι μαθητές είναι προστατευμένοι».

Παράλληλα γνωστοποίησε  ότι «πρόθεση μας είναι μετά τις 27 Απριλίου -δηλαδή τη Δευτέρα του Θωμά- οπότε έχουμε προσδιορίσει ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση αυτή του εγκλεισμού, θα τους δοθούν κάποιες άδειες για να βγουν από τη Σχολή και να πάνε να δουν τους δικούς τους».

Για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να παραχθούν εντός των ημερών 50 χιλιάδες μάσκες για το προσωπικό μας και στην πορεία άλλες εκατό χιλιάδες.  Επίσης να παραχθούν τόνοι αντισηπτικού το οποίο διανέμεται σε διάφορες συσκευασίες (μεγάλη, μεσαία, μικρή και ατομική ακόμα), σε όλα τα στελέχη. Όσο  βρίσκουμε  πρώτη ύλη, το κατάλληλο ύφασμα για τις μάσκες και το οινόπνευμα για το αντισηπτικό, τόσο εντείνουμε τους ρυθμούς παραγωγής μας.  Η ατομική συσκευασία αντιμετώπισης του κορωνοϊού, πρόσθεσε, θα διανεμηθεί στους νεοσύλλεκτους που θα καταταγούν τον Ιούνιο αλλά ει δυνατόν και στα στελέχη που υπηρετούν σε διάφορες μονάδες. Θέλαμε να ξεκινήσουμε από τα στελέχη που υπηρετούν στα φυλάκια των νησιών».

Περαιτέρω δήλωσε ότι «οι Διοικητές των Μονάδων ψάχνουν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη διατροφή αυτών που στρατωνίζονται στις μονάδες».

Με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα κάνει «λόμπι» εναντίον της Τουρκίας,  ο κ. Παναγιωτόπουλος διερωτήθη "«λόμπι» Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας για να κάνει τι"  παρατηρώντας  ότι αυτό που είδαμε και ζήσαμε στον Έβρο έχει συμβεί.και έχει προβληματίσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ό,τι και να λέει ο κ. Τσαβούσογλου το δεδομένο παραμένει ότι απόπειρα παραβίασης των συνόρων έχει συμβεί.Προέτρεψε δε τον κ. Τσαβούσογλου «ας μην αναζητεί ένοχους ή υποκινητές αλλού. Ας ασχοληθεί περισσότερο με την συμπεριφορά της γείτονος».

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά , ο κ. Παναγιωτόπουλος  κατέστησε σαφές ότι «όποτε  τουρκικά αεροσκάφη επιλέγουν να εισέλθουν στο εναέριο χώρο μας  αναχαιτίζονται. Τώρα τελευταία βεβαίως έχουν αυξηθεί και οι υπερπτήσεις. Ίσως είναι ένα ακόμα δείγμα του εκνευρισμού των γειτόνων, ιδίως με δεδομένο ότι η θέση τους δεν είναι και η καλύτερη αυτή την στιγμή λόγω πολλαπλών προβλημάτων. Ίσως να μην περίμεναν και την αποφασιστική αντίδραση μας στον Έβρο ή αυτή την αποφασιστικότητα να μεταφέρεται και στον τρόπο που αποτρέπουμε στα νησιά», εκτίμησε. «Δεν ήταν συνηθισμένοι σε αυτά κατά το παρελθόν, αλλά τώρα πρέπει να συνηθίσουν», παρατήρησε.

«Η αποτρεπτική μας ικανότητα είναι μεγάλη και κάθε ημέρα θα έλεγα αναδεικνύεται χάρη στην προσπάθεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Αεροπόρους μας, το Ναυτικό μας και φυσικά το Στρατό Ξηράς στα χερσαία σύνορά μας», κατέληξε.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Ποιες διασημότητες του Χόλιγουντ οδηγούν Harley-Davidson


H Harley δεν είναι μία κοινή μοτοσυκλέτα και γιαυτό την χαζεύουν όλοι στο πέρασμα της.

Η πωλήσεις της Harley-Davidson εκτοξεύτηκαν όταν συμφώνησε να κατασκευάσει 100 μηχανές ειδικά για την επιτυχημένη αμερικάνικη σειρά «Sons of Anarchy», αν και αρχικά δεν ήθελε να ταυτίσει το όνομά της με γκάνγκστερ και ανθρώπους του υποκόσμου που κάνουν εμπόριο ναρκωτικών και λευκής σαρκός. Παρατηρήθηκε μάλιστα και σημαντική άνοδος στις πωλήσεις, η οποία άγγιξε το 10% τη περυσινή χρονιά. Η εν λόγω σειρά, που διαδραματίζεται στον κόσμο των συμμοριών και των κλαμπ μοτοσικλετιστών, κέρδισε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια πιστούς φαν και επανέφερε το brandname της Harley-Davidson στην επικαιρότητα.



Χάρη σε αυτή τη σειρά η φίρμα έγινε πιο ελκυστική στο κοινό, σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται ο ηγέτης σε όλα πλέον τα ηλικιακά target group. 

Πολλές διασημότητες όπως ο Τζορτζ Κλούνι, ο Μπραντ Πιτ κτλπ  κυκλοφορούν με μία Harley καθημερινά.

Γνωστός λάτρης των μηχανών ο Μπραντ Πιτ, παίρνει τους δρόμους του Λος Άντζελες με μία Harley-Davidson που ζήτησε με ειδική παραγγελία. 




O Ντέιβιντ Μπέκαμ, λάτρης της ταχύτητας ο Βρετανός πρώην ποδοσφαιριστής, κυκλοφορεί συνήθως με μία Harley του '93. 




Η Harley Davidson της φωτογραφίας κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του διάσημου ηθοποιού Τζίμ Κάρευ


Ο Τζάστιν Τίμπερλεικ δεν αποχωρίζεται την Harley




Ο Τζώρτζ Κλούνεϊ με Harley Davidson. Η φωτογραφία είναι από ταξίδι του στην Ιταλία με την μηχανή που την παίρνει παντού μαζί του. 


Ο Τζών Τραβόλτα έχει στην κατοχή του μια εντυπωσιακή Harley. 


Ο θρύλος της ροκ Μπίλι Άιντολ με την δική του Harley Davidson ανάμεσα σε πολλές άλλες στην 16η συγκέντρωση του κλαμπ φίλων της εταιρίας στο Λος Άντζελες. 


Ο Γάλλος ηθοποιός Όλιβερ Μαρτίνεζ με την Χάλι Μπέρι σε βόλτα τους στο Χόλιγουντ. 


Με Harley 48 και ο νεαρός πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών Hunger Games Τζός Χάντερσον.


Ο γνωστός μουσικός  Τόμι Λι διαφημίζει όπου βρεθεί το στυλ του "κακού παιδιού" που θέλει να λανσάρει καβαλώντας μια ιδιαίτερη Harley


Harley Davidson και Λένι Κράβιτζ, συνδυασμός που ακούγεται απόλυτος. 


Ο Τζέραρντ Μπάτλερ πάντα με μηχανή Harley Davidson, customized και look Harley.




Ο τραγουδιστής των “Maroon 5” Άνταμ Λεβίν oδηγεί μια Harley-Davidson FLSTF Fat Boy


Ο ηθοποιός Jason Momoa οδηγεί μια χειροποίητη Harley



O ηθοποιός Ντουέιν Τζόνσον δεν αποχωρίζεται τις δύο Harley που έχει στο γκαράζ του




Και φυσικά ο Αrnold Schwarzenegger οδηγούσε απο μικρός και συνεχίζει να οδηγάει την αγαπημένη του Harley.





Βίντεο-σοκ με τους 41 νεκρούς μετά από φωτιά σε αεροπλάνο στην Μόσχα to 2019



Στο σοκαριστικό βίντεο, φαίνεται το αεροπλάνο τη στιγμή που πραγματοποιεί δραματική προσγείωση και σέρνεται φλεγόμενο στην ουρά του. Από το αεροπορικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους οι 41 από τους 78 επιβαίνοντες του αεροπλάνου, ενώ ως υπαίτιος της τραγωδίας φέρεται σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν, ο πιλότος για λάθος χειρισμούς.

Μόλις ακινητοποιείται, ανοίγουν οι δύο μπροστινές πόρτες του αεροσκάφους, από τις οποίες κατεβαίνουν το πλήρωμα και οι επιβάτες μέσω της ειδικής τσουλήθρας ασφαλείας, τρέχοντας να σωθούν από τις φλόγες.

5 Μαΐου 2019, το αεροσκάφος της Aeroflot έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Αμέσως, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 41 άνθρωποι.

Ο 42χρονος πιλότος κατηγορείται ότι παραβίασε τους κανονισμούς για την ασφάλεια των μεταφορών. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κυβερνήτης της πτήσης από τη Μόσχα με προορισμό το Μουρμάνσκ επέστρεψε στο αεροδρόμιο από το οποίο είχε απογειωθεί, το Σερεμέτιεβο και πραγματοποίησε ανώμαλη προσγείωση. Ο πιλότος κατηγορείται ότι με τις ενέργειές του, προκειμένου να ελέγξει το αεροσκάφος, παραβίασε τους κανονισμούς και αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιάς και τον θάνατο 40 επιβατών και ενός μέλους του πληρώματος. Άλλοι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν.






Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν Αφγανό που τους επιτέθηκε με μαχαίρι



Αστυνομικοί σκότωσαν σήμερα έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι στο Λα Κουρνέβ, προάστιο του Παρισιού, αφού, σύμφωνα με την αστυνομία, «απείλησε» τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την εισαγγελία του Μπομπινί.

Αυτός ο άνδρας «γεννήθηκε στο Αφγανιστάν», έγινε γνωστό από την εισαγγελία, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Γύρω στις 16.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδας), αστυνομικοί, που έκαναν περιπολία με ποδήλατα, αντιλήφθηκαν τον άνδρα που ήταν οπλισμένος με ένα «μεγάλο μαχαίρι», αναφέρει η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο άνδρας «απείλησε» και «όρμησε» εναντίον των αστυνομικών, συμπληρώνει η αστυνομική διεύθυνση, που διευκρινίζει ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν «πολλές φορές».

«Κανένα σενάριο δεν αποκλείεται, όμως εκ των προτέρων δεν διατυπώθηκαν φράσεις τρομοκρατικού χαρακτήρα», επισημαίνει μια άλλη αστυνομική πηγή.


Πηγή : protothema.gr


103 οι νεκροί στην Ελλάδα



Τους 103 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης μια 57χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης . 

Η άτυχη γυναίκα αντιμετώπιζε σοβαρό υποκείμενο νόσημα, αφού είχε σακχαρώδη διαβήτη. 


2.569 νεκροί σε μία ημέρα στις ΗΠΑ



2.569 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 ως τις 20:30 χθες (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Ο συνολικός επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε έτσι τους 28.326 νεκρούς στην αμερικανική επικράτεια.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε μια ημέρα (2.228) είχε καταγραφεί μόλις την προηγουμένη ημέρα.

Τα βεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 637.000. 


Ο Τραμπ απειλεί να αναστείλει τη λειτουργία του Κογκρέσου



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει τη λειτουργία του Κογκρέσου για να προχωρήσουν οι διορισμοί ομοσπονδιακών δικαστών και άλλων αξιωματούχων, επικαλούμενος ένα άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, έχει αναστείλει τις συνεδριάσεις της ολομέλειάς της ως την 4η Μαΐου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πάντως κάνει τακτικά συνεδριάσεις pro forma. Σε αυτές τις συνεδριάσεις για τους τύπους δεν συμμετέχουν παρά ελάχιστοι γερουσιαστές, που πάντως μπορούν να εγκρίνουν κείμενα ομόφωνα.

«Το Σύνταγμα προσφέρει έναν μηχανισμό στον πρόεδρο ώστε να μπορεί να πληρώσει κενές θέσεις σε τέτοιες περιστάσεις», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Η Γερουσία καλά θα κάνει να εκπληρώσει το καθήκον της και να ψηφίσει επί των διορισμών αυτών ή πρέπει να αναστείλει επίσημα» όλες τις συνεδριάσεις της, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων pro forma, ώστε να «μπορέσουν να γίνουν» οι διορισμοί, είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Η τρέχουσα πρακτική να εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ κάνουν κίβδηλες συνεδριάσεις για τους τύπους, είναι παράβαση καθήκοντος που ο αμερικανικός λαός δεν μπορεί να ανεχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης», εξεμάνη ο Τραμπ πριν διατυπώσει την απειλή του να διακόψει τη λειτουργία του Κογκρέσου.

«Θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιήσω αυτή την εξουσία», είπε πάντως ο αμερικανός πρόεδρος.

Εάν υλοποιήσει την απειλή του, θα πρόκειται για κίνηση άνευ προηγουμένου στην ιστορία των ΗΠΑ, επισήμανε ο Μάικλ Μπέσλος, ιστορικός ειδικευμένος στην προεδρία των ΗΠΑ. «Κανένας πρόεδρος στην ιστορία δεν χρησιμοποίησε ποτέ την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα να προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας του Κογκρέσου», ανέφερε ο Μπέσλος σε ανάρτησή του στο Twitter.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Η χώρα έχει σοβαρή ικανή κυβέρνηση και αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις! 23,3% η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ



Αναγκαία τα μέτρα λέει το 80,4% στη δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha. Το 91,6% των πολιτών δηλώνει στην ίδια έρευνα ότι «θα περάσει μόνο του στο σπίτι» το Πάσχα, το 90,2 % ότι δεν θα εκκλησιαστεί την Μεγάλη Εβδομάδα υπακούοντας στις υγειονομικές προδιαγραφές και το 80,4% χαρακτηρίζει τα μέτρα «αναγκαία», παρά την πρωτοφανή πίεση -ψυχολογική και κοινωνική- που υφίσταται.





Ένας στους 4 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη.Την ίδια στιγμή, «καταλληλότερο» για πρωθυπουργό θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη το 63,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 17,8% τον Αλέξη Τσίπρα και το 19,1% «Κανέναν από τους δύο».





Στο 23,3% το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Η Νέα Δημοκρατία μεγαλώνει την διαφορά που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 23,3 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 43,6% έναντι μόλις 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 3,1% και το ΜέΡΑ 25 με ποσοστό 2%.




Εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα ήταν χειρότερα τα πράγματα. Το 43,8% των ερωτηθέντων αποτιμά ως «μη ρεαλιστικά» τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία, τη στιγμή που το 26,9% δηλώνει ότι «δεν τα έχω ακούσει». Στο ίδιο πνεύμα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν σε ποσοστό 51% ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» στην παρούσα συγκυρία τα πράγματα θα ήταν «χειρότερα», ενώ το 25,5% δηλώνει ότι θα ήταν «τα ίδια» και μόνο 9,9% «καλύτερα».



Μεγάλη αποδοχή των πολιτών έχουν οι Τσιόρδας, Χαρδαλιάς. Τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, η ελληνική κοινωνία,εμπιστεύεται το 94,6% (ως άθροισμα 81,6% «θετικών» γνωμών και 13% «μάλλον θετικών»). Τα ποσοστά απήχησης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι ο κ. Χαρδαλιάς συγκεντρώνει ποσοστά θετικής αναγνώρισης 84,3% ( 66,8% «θετική» και 17,5 % «μάλλον θετική» γνώμη).