Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Για προσωπικές διαφορές η δολοφονία του επιχειρηματία στην Τρίπολη



Προσωπικές διαφορές 20ετίας και η δηλητηρίαση των σκύλων του δράστη από το θύμα είναι, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, οι αιτίες που όπλισαν το χέρι του 54χρονου, ο οποίος σκότωσε τον 42χρονο επιχειρηματία στα τέλη Οκτωβρίου, στην Τρίπολη.

Ειδικότερα, η Ασφάλεια Τρίπολης, εξιχνίασε πλήρως το έγκλημα και όπως προέκυψε δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ένας 54χρονος έμπορος, κάτοικος Τρίπολης, ο οποίος προσήχθη την Τρίτη και κατά την εξέτασή του ομολόγησε και περιέγραψε με λεπτομέρειες το έγκλημα, αποδίδοντας την πράξη του σε χρόνιες προσωπικές διαφορές με το θύμα.

Σε ότι αφορά το χρονικό της υπόθεσης, το απόγευμα της Κυριακής 26 Οκτωβρίου, σε γραφείο ιδιοκτησίας του 42χρονου ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου της Τρίπολης, ο δράστης πυροβόλησε το θύμα με περίστροφο, τουλάχιστον τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα να το τραυματίσει θανάσιμα, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Μάλιστα, πηγαίνοντας στο γραφείο του θύματος στην οδό Ουάσινγκτον, ο δράστης είχε μεταμφιεστεί, φορώντας περούκα, ψεύτικο μουστάκι και γυαλιά και όταν πυροβόλησε τον 42χρονο του «έπεσαν» το μουστάκι και τα γυαλιά, τα οποία στη συνέχεια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το όπλο του εγκλήματος, το οποίο είχε πετάξει ο δράστης σε αγροτοδασική περιοχή, κοντά στην πόλη. Από τις βαλλιστικές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ταυτοποιήθηκε και εργαστηριακά ότι είναι το όπλο της δολοφονίας. Επιπλέον, δείγμα βιολογικού υλικού που λήφθηκε από τον δράστη, ταυτοποιήθηκε, μετά από συγκριτική εξέταση στα εργαστήρια της ίδιας Διεύθυνσης, με αντίστοιχο υλικό που είχε ανιχνευτεί στο ψεύτικο μουστάκι και τα γυαλιά ηλίου που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Ακόμη, σε έρευνα που διενεργήθηκε χθες στο σπίτι του 54χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι και μία αυτοσχέδια σιδερογροθιά.

Με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ο 54χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.



Δείτε τη φωτογραφία



Πηγή : enikos.gr


Στοιχεία ως αύριο για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα


Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά τη λίστα με επείγον έγγραφο

Διορία μέχρι αύριο Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, θα πρέπει όλοι οι φορείς του δημοσίου να στείλουν στοιχεία για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με έγγραφο του γγ του υπουργείου Θοδωρή Λιβάνιο, με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον».

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο λόγος για την αποστολή των στοιχείων αποτελεί το γεγονός, ότι το υπουργείο έχει γίνει αποδέκτης εγγράφων από υπηρεσίες «σχετικά με υπαλλήλους που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα και δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εκδοθείσες Ανακοινώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επειδή οι τιθέμενες εκ του νόμου προθεσμίες είχαν εκπνεύσει».

Ως εκ τούτου ζητείται απ' όλους τους φορείς να στείλουν στοιχεία για τους υπαλλήλους που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα και για λόγους που δεν ανάγονται σε δική τους υπαιτιότητα (πχ αναπλήρωση εξαιρούμενου από τη διαθεσιμότητα, θέση σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών μετά από έλεγχο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., επαναφορά στην Υπηρεσία με ανάκληση πράξεων λύσης υπαλληλικής σχέσης λόγω πλάνης για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στη συνέχεια θέσης σε διαθεσιμότητα αυτών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν υποψηφίους για πρόσληψη σε θέσεις ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας και υποψήφιοι που καθ' οιονδήποτε νόμιμο τρόπο συμπεριλήφθηκαν στους τελικούς πίνακες διορισθέντων σε δήμους, διορίσθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά τη δημοσίευση του ν.4257/2014) δεν είχαν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε καμία από τις εκδοθείσες έως σήμερα Ανακοινώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως σημειώνεται το ως άνω αρχείο θα βεβαιώνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ/νσης Διοικητικού ή Προσωπικού για την ακρίβεια των στοιχείων του.

Πηγή : newsbeast.gr


Χριστοφοράκος : «Πώς λαδώναμε τα κόμματα στην Ελλάδα»



..το σύνολο της απολογίας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, προς την εισαγγελία Μονάχου, που δόθηκε το 2009, για το «λάδωμα» των ελληνικών κομμάτων από τη Siemens

Μια αποκάλυψη που έρχεται να ταράξει τα... ήσυχα νερά στην

πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Στο newsbomb.gr ο φυγόδικος και προστατευόμενος της Μέρκελ και των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Χριστοφοράκος, που έπρεπε να είχε εκδοθεί εδώ και χρόνια στις ελληνικές αρχές και να δικαστεί επί ελληνικού εδάφους, αναλύει βήμα - βήμα, όλο το σχέδιο χρηματισμού των ελληνικών κομμάτων από τη Siemens, προκειμένου να αποκτήσει η γερμανική εταιρία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «μια καλύτερη τοποθέτηση στην Ελλάδα, για να δικτυωθεί/ολοκληρωθεί όπως οι άλλες επιτυχημένες εταιρείες και ειδικότερα οι ελληνικές εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομής και στο δημόσιο τομέα».

Σε μια προκλητικά κυνική εξομολόγηση προς τον εισαγγελέα Μονάχου, ο Χριστοφοράκος τονίζει ότι... συστήθηκε στη Siemens να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών τέτοιων επιχειρήσεων και να δίνονται τακτικά χορηγίες σε πολιτικά κόμματα για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου. Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι από την αγορά προέκυπτε πως τα ελληνικά κόμματα συνήθιζαν να ζητούν τα ίδια της χορηγίες.

Ο Χριστοφοράκος με απίστευτα... φυσικό τρόπο αποδέχτηκε την ανάμιξή του στο σχέδιο αυτό για τη χρηματοδότηση των ελληνικών κομμάτων, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα συνηθιζόταν οι «χορηγοί» των κομμάτων να μην εμφανίζονται δημόσια. «Τα χρήματα θα δίνονταν βέβαια μυστικά, ότι όμως θα δίνονταν από «μαύρα ταμεία» αυτό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ» ομολογεί και στη συνέχεια αναλύει το... πλάνο των πληρωμών: «Για να μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος των χορηγιών/πληρωμών και να έχουμε συγχρόνως κάποια βάση υπολογισμού, επελέγη από τον κ. Bersnau για σκοπούς υπολογισμού των χορηγιών ως υπόδειγμα, μια τρέχουσα σύμβαση από κάποιο τρέχον έργο. Ως ύψος λήφθηκε υπόψη το 2% του τζίρου της σύμβασης αυτής, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των χορηγιών και των πληρωμών αυτών. Τα τελευταία χρόνια αυτό αντιστοιχούσε στο 0,4% περίπου του ετήσιου συνολικού τζίρου του υποκαταστήματος της Siemens στην Ελλάδα ή στο 0,25% περίπου του ετήσιου συνολικού τζίρου του ομίλου Siemens στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας την απολογία του ο Χριστοφοράκος αποκάλυψε πως κανένας υπάλληλος της Siemens στην Ελλάδα, ούτε και από τα ανώτατα κλιμάκια, γνώρισε το σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων: «Τα χρήματα πήγαιναν αυτόματα στους εκάστοτε ίδιους παραλήπτες και για τον ίδιο σκοπό. Οι πληρωμές γίνονταν μέσω κάποιου λογαριασμού στο Μόναχο και συγκεκριμένα μέσω της εταιρείας PLACID BLUE CORPORATION και αργότερα μέσω της FAIRWAYS Ltd στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου της μητρικής εταιρείας. Ολα ήταν απόρροια της τότε απόφασης αυτής της μητρικής εταιρείας στο Μόναχο».

Διαβάστε αναλυτικά όλο το περιεχόμενο της απολογίας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος χαίρει άκρας... προστασίας από τις γερμανικές αρχές, κυκλόφορώντας ελεύθερος και «ασυλίας» για λόγους που εύκολα γίνονται κατανοητοί, από τις ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν λόγους, όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενο όσων αναφέρει, να μην «καίγονται» για την έκδοσή του στην Ελλάδα, ώστε να λογοδοτήσει για την «αμαρτωλή» υπόθεση της Siemens.

Ο Χριστοφοράκος έχει καταθέσει πως από τα χρήματα που διακινήθηκαν από λογαριασμό που διαχειριζόταν ο κ. Καλδής στο Μονακό, δεν κράτησε ούτε ένα σεντ για τον εαυτό του: «Ολα τα χρήματα, τα οποία διακινήθηκαν μέσω τοτυ καναλιού αυτού, τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα για τα συμφέροντα της Siemens, όπως μου είχε αναθέσει η μητρική εταιρεία. Ο κ. Καλδής έφερνε πάντοτε μετρητά σε μένα στην Ελλάδα, μερικές φορές παραλάμβανα ο ίδιος τα χρήματα από τον κ. Καλδή στην Αθήνα και τα έδινα σχετικά γρήγορα παραπέρα και συγκεκριμένα στα πρόσωπα που ήταν εντεταλμένα από τη Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)»

Και το... εντελώς τρελό της υπόθεσης που... ξέχασε, αλλά αργότερα θυμήθηκε να καταθέσει ο Χριστοφοράκος ήταν πως η συμφωνία με τη μητρική εταιρεία δεν ήταν στον αέρα: «υπήρχε και αντισυμβαλλόμενος και συγκεκριμένα τα ίδια τα κόμματα. Για τα οποία σε τελευταία ανάλυση προορίζονταν άλλωστε τα χρήματα. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται, δέχεσαι συχνά τηλεφωνήματα από το κόμμα και σε παρακαλούν να τους δώσεις οικονομική ενίσχυση»...

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Χριστοφοράκος στον Θεόδωρο Τσουκάτο, λέγοντας ότι έλαβε ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα απευθείας από τη μητρική εταιρεία στο Μόναχο και όχι από τον ίδιο.


Πηγή : bloko.gr





Αμφίπολη: Ανθρώπινες μορφές αποκαλύπτονται στα μαρμάρινα επιστήλια


Παραστάσεις αποκαλύπτονται, σταδιακά καθώς προχωρούν οι εργασίες συντήρησης στα επτά μαρμάρινα τμήματα των «επιστυλίων» που ανήκουν στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, διευκρινίζεται ότι η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο.
Ήταν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, ήτοι μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στο ένα από τα τμήματα των «επιστυλίων», κατά την πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διακρίνονται στο κέντρο ζώο, πιθανόν ταύρος και εκατέρωθεν δύο μορφές, εν κινήσει, γυναικεία και ανδρική. Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές. Η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς ένα τριποδικό λέβητα. Σε πολλά σημεία της παράστασης, όπως στο ένδυμα και στην κεφαλή της γυναικείας μορφής, στο ένδυμα της ανδρικής και της φτερωτής μορφής και στον τρίποδα, είναι εμφανή ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα.
Το άνω μέρος του επιστυλίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου.


Πηγή : imerisia.gr






Πρόταση 7 στελεχών της ΔΗΜΑΡ για πρόεδρο τώρα και εκλογές τον Μάιο


Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, και εκλογές το Μάιο, πρότειναν επτά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής -Σεραφείμ Καρακικές, Θόδωρος Μαργαρίτης, Ευγενία Μπουρνόβα, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Γιώργος Σιακαντάρης, Δημήτρης Χατζησωκράτης - και τον βουλευτή Νίκο Τσούκαλη.

Συγκεκριμένα, τα επτά στελέχη πρότειναν να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία με στόχο την «εθνική συνεννόηση» ώστε: Να ξεκινήσει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή. Να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου.

Ένα μήνυμα στους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Και να υπάρξει συμφωνία για ένα ορατό χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015.

Τα υπόλοιπα δώδεκα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής απέρριψαν την πρόταση και οι επτά δεν ζήτησαν να μπει σε ψηφοφορία. Η άποψη του Φώτη Κουβέλη και της πλειοψηφίας της ΕΕ ήταν ότι δεν μπορεί σαράντα μέρες μετά το συνέδριο του κόμματος να ακυρωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό και παράλληλα η ΔΗΜΑΡ να μεταδώσει ένα θολό στίγμα, την ώρα μάλιστα που φαίνεται να επιταχύνονται οι εξελίξεις προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών.


Αναλυτικά το κείμενο-πρόταση των επτά έχει ως εξής:


«Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα, η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία, που αποτελούν στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:

α) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι, η διαδικασία Aναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, βαθαίνει το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και επιδεινώνεται η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας

β) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου. Ένα μήνυμα στους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα

γ) τη συμφωνία για ένα ορατό χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015

Οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την αλλαγή πολιτικών με τη συμπαράταξη των δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Φωτό : Eurokinissi

Πηγή : tovima.gr


Εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων για τον Ρωμανό


Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους που έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, εξήγγειλε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου.
«Βεβαίως, κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους, γι αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση, όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δι αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του» τόνισε ο υπουργός.
Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε: «Τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο, μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».
Ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων, που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.
«ΑΝΑΖΗΤΩ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ»
Ο υπουργός έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τηλεφώνησαν στο υπουργείο ζητώντας ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν, αλλά έως στιγμής δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία στα τηλέφωνα που άφησαν. Είπε ακόμη πως ενημερώνεται κάθε δύο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατουμένου και πρόσθεσε: «Βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα».
Επιπλέον ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα, παρά μόνο ορθοστατική υπόταση και ότι έχει χάσει δέκα κιλά, ενώ λαμβάνει υγρά τροφή.
Όπως δήλωσε μετά τη συνέντευξη, ο κ. Αθανασίου επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας του Ρωμανού, Φραγκίσκο Ραγκούση, και του ζήτησε να μεσολαβήσει προκειμένου να επικοινωνήσουν οι γονείς του με εκείνον.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο και για «άγρια πολιτική εκμετάλλευση», αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος, που υπάρχει».
«Δηλαδή, τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο, ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης;» αναρωτήθηκε και έδωσε την απάντηση: «Και ο Θεός να κατέβαινε, δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς». Εξηγώντας, δε, το ισχύον καθεστώς, διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια. «Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή, που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω, η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες» διευκρίνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εισήγηση Αθανασίου αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους συνηγόρους του Ν. Ρωμανού καθώς δεν παρέχεται στον εντολέα τους η δυνατότητα εκπαιδευτικής άδειας για δια ζώσης παρακολούθηση μαθημάτων και συμμετοχή στις εξετάσεις.
Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, ο κ. Αθανασίου σημείωσε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του, ή να βγει έξω;».
Σε εξέλιξη, πάντως, είναι συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, με οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι ο κ. Αθανασίου κάλεσε σήμερα εκπροσώπους όλων των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει.

Πηγή : ethnos.gr


Ζητούν από ανασφάλιστους 300 ευρώ για να χειρουργήσουν το 2,5 ετών παιδιού τους!


Την καταγγελία πως το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού αρνείται να προβεί σε προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου επέμβαση σε παιδάκι 2,5 ετών αν οι ανασφάλιστοι γονείς του δεν καταβάλλουν προκαταβολικά 300 ευρώ που απαιτούνται, κάνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σε επικοινωνία με το νοσοκομείο ώστε να εξακριβωθεί γιατί δεν προχωρούν στην δωρεάν νοσηλεία του παιδιού, βάσει του νόμου που είναι σε ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο, η απάντηση ήταν πως κανένας ανασφάλιστος δεν έχει λάβει τα προνόμια του νόμου αυτού τουλάχιστον από το «Αγλαΐα Κυριακού», καθώς το υπουργείο δεν έχει απαντήσει σε δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις που προέκυψαν.
Τα ζητήματα που προέκυψαν σχετίζονται με το ποιος αναλαμβάνει να ερευνήσει εάν όντως ο αιτούμενος είναι ανασφάλιστος, αλλά και το πώς καλύπτονται τα έξοδα, εφόσον το νοσοκομείο δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό.
Ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού:
«Προς το Υπουργείο Υγείας: Πρέπει να θρηνήσουμε ένα νεκρό παιδί για να παρέμβετε;
Είμαστε μάρτυρες μια απίστευτης ιστορίας που εξελίσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Ένας μικρός ασθενής μας, 2.5 ετών δεν μπορεί να κάνει την επέμβαση που πρέπει γιατί το νοσοκομείο ζητά 300 ευρώ από τους ανασφάλιστους γονείς του, οι οποίοι δεν έχουν να τα δώσουν. Το σοβαρό της υπόθεσης – πέρα από την κατάσταση της υγείας του μικρού – είναι ό,τι βάσει του ΦΕΚ Β 1465 με ημερομηνία 05/06/2014, οι ανασφάλιστοι πολίτες δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γονείς ακολούθησαν όλη την διαδικασία που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος αλλά από το λογιστήριο του νοσοκομείου τους είπαν πως η προγραμματισμένη επέμβαση για τις 8-12-14 δεν μπορεί να γίνει μέχρι να εγκριθεί το αίτημα από την τριμελή επιτροπή όπως ορίζει ο νόμος.
Εθελοντής γιατρός μας επικοινώνησε την Τρίτη 02/12/2014 με το λογιστήριο του νοσοκομείου και τον παρέπεμψαν στον ιατρικό διευθυντή που είναι υπεύθυνος για την λειτουργία των τριμελών επιτροπών. Ο συγκεκριμένος γιατρός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, 6 μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου, δεν έχει εγκριθεί κανένα αίτημα ανασφάλιστου πολίτη και δεν πρόκειται να εγκριθεί κανένα εκτός εάν το Υπουργείο Υγείας δεν τους απαντήσει σε επιστολή που έστειλε το ΔΣ του νοσοκομείου στις 10-11-2014 και συγκεκριμένα σε δύο ερωτήματα τα οποία διατύπωσαν, και είναι τα εξής:
Ποιος θα αναλάβει την έρευνα για το εάν τα παιδιά είναι όντως ανασφάλιστα;
Θα τους δώσει δώσει ο υπουργός χρήματα για την κάλυψη της νοσηλείας των ανασφάλιστων παιδιών εφόσον το νοσοκομείο δεν έχει, γιατί είναι ήδη χρεωμένο;
Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο εθελοντής γιατρός μας του απεύθυνε την εξής ερώτηση: «Εάν έχετε περίπτωση παιδιού με καρκίνο, θα το εγκρίνετε;»
Η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Αν ο υπουργός δεν μας δώσει χρήματα, ΟΧΙ!»
Έξι μήνες μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του σχετικού εν ισχύι νόμου, και ενώ ο Υπουργός Υγείας επανειλημμένα και κατηγορηματικά διαψεύδει εμάς αλλά και άλλους φορείς που καταγγέλλουν ό,τι οι ανασφάλιστοι συνεχίζουν να είναι αποκομμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Υπουργείο Υγείας θέτει καθημερινά σε κίνδυνο ζωές ακόμα και μικρών παιδιών, λόγω των κλειστών προϋπολογισμών που έχει επιβάλει στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και λόγω του ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από μέρους του για το εάν οι τριμελείς επιτροπές συνεδριάζουν ή όχι.
Κατά τα φαινόμενα σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από την ημέρα που ο υπεύθυνος του λογιστηρίου στον Ευαγγελισμό πέταξε εκτός χειρουργείου ανασφάλιστο πολίτη».


Πηγή : protothema.gr


Ανακοινώσεις μέσα στη μέρα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση Ρωμανού


Το σήριαλ Νίκου Ρωμανού συνεχίζεται μετά την άρνηση του εισαγγελέα εφετών στο αίτημα του φυλακισμένου για βαριά αδικήματα και υπόδικου καθώς εκκρεμούν και άλλα εντάλματα να του χορηγηθεί άδεια για παρακολούθηση μαθημάτων.

Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να λυθεί το ζήτημα των σπουδών φυλακισμένων, όπως ο Νίκος Ρωμανός που θέλει να παρακολουθήσει τα μαθήματα, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ Αθηνών, όπου πέτυχε την εισαγωγή του με Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις τρεις το μεσημέρι.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για τον λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, σύμφωνα με άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωσή του, είναι ο ειδικός εφέτης- ανακριτής, το οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.

Ο ειδικός εφέτης- ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

Το ίδιο αίτημα είχε απορρίψει πριν από λίγες ημέρες και ο Εισαγγελέας πρωτοδικών.

Το ερώτημα που γεννάται είναι το γιατί κάνουν τα πράγματα τόσο δύσκολα;

Δεν έχουμε προμηθευτεί τα περίφημα βραχιολάκια παρακολούθησης υπόδικων και επικίνδυνων κακοποιών;

Γιατί δεν τοποθετούν ένα βραχιολάκι στον Νίκο Ρωμανό την ώρα που ξεκινάει από τις φυλακές για να παρακολουθήσει το μάθημα του και να το βγάζουν στην επιστροφή έτσι θα ξέρουν που βρίσκεται τις ώρες εξόδου από τις φυλακές και με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται και η απόδραση του.






Δραματική η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία - 2.000 κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών


Δραματική είναι η εικόνα του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του με ιατρικό προσωπικό, με τα νοσοκομεία της περιφέρειας και των νησιών να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Περίπου 2.300 γιατροί έχουν συνταξιοδοτηθεί την τελευταία τριετία ενώ κενές παραμένουν οι θέσεις άλλων 2.000 ειδικευόμενων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, βρίσκονται στη φαση ολοκλήρωσης ( μέσω της διαδικασίας κρίσεων) οι προσλήψεις για μόλις 953 γιατρούς οι οποίες εκκρεμούν για 1.400 κενές θέσεις.

Τα στοιχεία αυτά παρατέθηκαν την Τετάρτη από τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ( ΠΙΣ) στη διάρκεια συνέντευξης, με αφορμή τη θλιβερή, όπως την χαρακτήρισαν, επέτειο της συμπλήρωσης 30 χρόνων μετά την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου για το ΕΣΥ.

«Αντί της ποιοτικής ολοκλήρωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη περίθαλψη, την αποκατάσταση, με κριτήρια ισότιμης και εύκολης πρόσβασης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μιας τουριστικής χώρας όπως η Ελλάδα, κατεδαφίζεται και το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ, στη βωμό των μνημονιακών υποχρεώσεων», επισήμαναν οι γιατροί του ΠΙΣ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας καταλόγισε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «εμπαίζει απροκάλυπτα τους γιατρούς και την ελληνική κοινωνία διότι υπόσχεται την πραγματοποίηση 2.500 προσλήψεων γιατρών το 2015», την ώρα που καμία πρόσληψη γιατρού δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο χάρτης των ελλείψεων στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση των κενών θέσεων στα νοσοκομεία της χώρας που υλοπόιησε η ΟΕΝΓΕ, η κατάσταση έχει ως εξής:

Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ : Ορθοπεδική, Γυναικολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ Κλινική και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Αιμοδοσία, Μικροβιολογικό, Οδοντιατρικό, Πνευμονολογικό Τμήμα με 1 μόνον γιατρό,Παθολογική, Παιδιατρική, Καρδιολογική, Οφθαλμολογική Κλινική και Ακτινολογικό με 2 γιατρούς, αναισθησιολογικό και χειρουργική με 3 γιατρούς.

Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ : υποστελέχωση της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής, της Καρδιολογικής Κλινικής, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Αναισθησιολογικού Τμήματος.

Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
-
Γ.Ν. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ : έκλεισαν τα Τμήματα Πνευμονολογικό, Οφθαλμολογικό, Νευρολογικό, Δερματολογικό, λόγω έλλειψης γιατρών

Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό η ΩΡΛ, το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική

Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉ Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα Ογκολογικό,Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής

Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία και η ΠαιδιατρικήΚλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική. Δεν υπάρχει Γαστρεντερολόγος

Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς Νεφρολόγο. Κενά παρουσιάζουν η Παιδιατρική Κλινική η οποία αδυνατεί να καλύψει το πρόγραμμα εφημεριών της και απειλείται με κλείσιμο ή συγχώνευση με την αντίστοιχη των Τρικάλων, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ : δεν λειτουργεί η ΜΕΘ και η ΜΑΦ, μεγάλα κενά στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, την Γυναικολογική και Παιδιατρική Κλινική, το Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό Εργαστήριο, δεν υπάρχουν Νευρολόγος, Δερματολόγος

Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ : με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική, την Αιμοδοσία και το Μικροβιολογικό Τμήμα.

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ : δεν υπαρχουν : Νευρολόγος, Γαστρεντερολόγος, Παθολογοανατόμος, Δερματολόγος, με 1 γιατρό η ΜΕΘ - Χειρουργική – Παιδιατρική – Οφθαλμολογική – ΩΡΛ – ΤΕΠ - Μικροβιολογικό – Πνευμονολογικό – Ψυχιατρικό, με 2 γιατρούς η Καρδιολογική – Ορθοπεδική – Γυναικολογική – Αναισθησιολογικό - Ακτινολογικό

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ : αναστολή λειτουργίας της Γυναικολογικής Κλινικής, Αιμοδοσία, Πνευμονολογικό, ΩΡΛ, με 1 μόνον γιατρό, Παθολογική, Παιδιατρική, Οφθαλμολογική, Μικροβιολογικό, με 2 γιατρούς, Χειρουργική, Ορθοπεδική, Καρδιολογική, Αναισθησιολογικό, Ακτινολογικό, με 3 γιατρούς
-
Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ : Κενά στη Καρδιολογική Κλινική, στη Χειρουργική, στη Παιδιατρική, στο Ακτινολογικό Εργαστήριο
-
Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ : η Παθολογική Κλινική δανείζεται παθολόγους από το ΓΝ Γιαννιτσών για να καλύψει τις εφημερίες της

Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ : κενά στη Παιδιατρική Κλινική, στη Γυναικολογική, στην Ορθοπεδική, στο Αναισθησιολογικό, στο Ακτινολογικό, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Γ.Ν.ΦΛΩΡΙΝΑΣ : 2 μόνον Χειρουργοί, 2 Ορθοπεδικοί, 2 Γυναικολόγοι, 2 Νεφρολόγοι, 2 Ουρολόγοι, 1 Νεφρολόγος, κανείς Νευρολόγος

Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ : κενά στη Παιδιατρική Κλινική, στην Ουρολογική, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στη ΜΕΘ, στην Αιμοδοσία

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : κενά παρουσιάζουν η Ορθοπεδική, η Παιδιατρική, ηΠαθολογική, η Οφθαλμολογική Κλινική, το Αναισθησιολογικό, το Μικροβιολογικό, δεν λειτουργεί η ΜΕΘ, κανείς Νευρολόγος και ΩΡΛ

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ : μόνον 1 Παιδίατρος, 1 Παθολογοανατόμος, ΑΔΥΝΑΤΟΎΝ ΝΑ ΚΑΛΎΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΊΕΣ ΌΛΟΥ ΤΟΥ ΜΉΝΑ ΛΌΓΩ ΥΠΟΣΤΕΛΈΧΩΣΗΣ, η Ουρολογική, ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Νευρολογική, Ρευματολογική Κλινική

Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ : έκλεισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 1 μόνον ΩΡΛ, 2 Ουρολόγοι, 2 Οφθαλμίατροι, κανείς Παθολογοανατόμος, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στο Αναισθησιολογικό και το Ακτινολογικό

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ : Νευρολογική Κλινική με 1 γιατρό, Καρδιολογική με 2 (( 1 επικουρικός), κενά στο Αναισθησιολογικό, το Ακτινολογικό, την ΜΕΘ, την Παθολογική, Γυναικολογική, Ψυχιατρική και Ορθοπεδική Κλινική

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ : Η Νευροχειρουργική Κλινική με 2 μόνον γιατρούς ( 1 πανεπιστημιακός, 1 ΕΣΥ )
-
Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ : προβληματική η λειτουργία όλων των Τμημάτων του, απαραίτητη η σωστή λειτουργία του για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παραμεθόριου Νομού Έβρου

Γ.Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ : μόνον 1 Γιατρός στο Μικροβιολογικό-Βιοχημικό-Αιματολογικό Εργαστήριο, ελλείψεις στο Ακτινολογικό

Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ : κενά στη Παθολογική Κλινική ( 3 γιατροί ), στη Παιδιατρική ( 2 γιατροί ), στην Ορθοπεδική ( 2 γιατροί ), στη Μ.Τ.Ν. ( μόνον 1γιατρός, κινδυνεύει να κλείσει ), στο Ψυχιατρικό ( μόνον 1 γιατρός ), στο Ακτινολογικό Εργαστήριο (δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος). Στη Μονάδα του ΠΕΔΥ Καρπενησίου υπηρετεί μόνον 1 γιατρός (Πνευμονολόγος )

Γ.Ν.ΑΓΡΙΝΙΟΥ : το Μικροβιολογικό Εργαστήριο με 2 μόνον γιατρούς

Γ.Ν.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ : με 1 Παιδίατρο, 2 Αναισθησιολόγους

Γ.Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ : η Παθολογική και Ουρολογική Κλινική, καθώς και το Ακτινολογικό Εργαστήριο απέμειναν με2 γιατρούς, η Χειρουργική και Καρδιολογική με 3

Γ.Ν. ΤΡΙΠΟΛΗΣ : δεν υπάρχει Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Δερματολόγος, στη Μ.Τ.Ν. υπάρχει 1 μόνον Νεφρολόγος, μεγάλα κενά στη Γυναικολογική – ΩΡΛ – Παιδιατρική – Ουρολογική - Κλινική, στο Αναισθησιολογικό, στη ΜΕΘ, στην Αιμοδοσία, υπάρχει μόνον 1 Παιδοχειρουργός και 1 Γναθοχειρουργός.
-

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ : μεγάλη έλλειψη σε Αναισθησιολόγους ( σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία γιατί απέμειναν 3 από 7 προβλεπόμενους ) και Παθολόγους, δεν υπάρχει κανείς Γαστρεντερολόγος

Γ.Ν.ΚΥΠΑΡΙΣΙΑΣ : δεν υπάρχει Καρδιολόγος

Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : το ΤΕΠ λειτουργεί με 1 μόνον γιατρό, μεγάλα κενά στην Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική

Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : 1 Ψυχίατρος, 1 Νευρολόγος, μεγάλα κενά στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, στο Τμήμα Αιμοδοσίας, στη Καρδιολογική, στη Παιδιατρική, στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική, στο Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο

Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ : κανείς γιατρός στα προβλεπόμενα Τμήματα Θωρακοχειρουργικό, Παιδοχειρουργικό, Γναθοχειρουργικό, Ρευματολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής, Κυτταρολογίας. Μόνον 2 στην Οφθαλμολογική Κλινική, στην Ουρολογική. Δεν λειτουργεί το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής λόγω ελλείψεων και ο Αξονικός Τομογράφος.

Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ : με 1 Καρδιολόγο και 1 Παιδίατρο

Γ.Ν. ΛΗΜΝΟΥ : με 1 Παθολόγο, 1 Χειρουργό, 1 Ακτινολόγο, 1 Νεφρολόγο, 1 Γυναικολόγο

Γ.Ν. ΚΩ : Κανείς Παιδίατρος, 1 Ουρολόγος, Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Ακτινολόγος, Νεφρολόγος, Αιματολόγος, 2 Αναισθησιολόγοι, Ορθοπεδικοί, Μικροβιολόγοι, 3 Παθολόγοι, Γυναικολόγοι

Γ.Ν. ΙΚΑΡΙΑΣ : με 1 Παιδίατρο, 1 Αναισθησιολόγο, 2 Χειρουργούς, Καρδιολόγους, Ορθοπεδικούς, Γυναικολόγους, ΩΡΛ, Γενικούς Γιατρούς, Ακτινολόγους, 3 Παθολόγους, Μικροβιολόγους
Στη ΓΑΥΔΟ και στους ΛΕΙΨΟΥΣ δεν υπάρχει κανείς γιατρός
Στην ΑΛΛΟΝΗΣΟ έφυγε και ο τελευταίος αγροτικός γιατρός

ΜΗΛΟΣ : δεν υπάρχουν Ακτινολόγος, Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος, Μικροβιολόγος

ΠΑΤΜΟΣ : δεν υπάρχει Παιδίατρος

ΝΑΞΟΣ : η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού χωρίς Νεφρολόγους

ΠΑΡΟΣ : δεν υπάρχει Παιδίατρος


Πηγή : protothema.gr


Γελάει η υφήλιος με τον τρελό : Απαγορεύτηκε το όνομα Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα


Έχει τρελάνει και παράλληλα έχει προβληματίσει την υφήλιο ο Κίμ με τις πράξεις του οι οποίες ξεπερνούν σε παραλογισμό και σχιζοφρένεια τους προκατόχους του.

Η Δικτατορία του Κίμ Γιόνγκ Ούν επέβαλε σε όσους πολίτες έχουν το ίδιο όνομα με τον ηγέτη της χώρας να...το αλλάξουν, μετέδωσε σήμερα ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Νότιας Κορέας KBS.

Ανάλογες απαγορεύσεις έχει επιβάλει η Βόρεια Κορέα και για τη χρήση των ονομάτων των δύο προηγούμενων ηγετών της -του πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ- στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής προσπάθειας δημιουργίας ενός μύθου γύρω από το όνομά τους.

Το όνομα του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν επιτρέπεται να δίνεται σε νεογέννητα και όσοι ήδη ονομάζονται έτσι καλούνται, όχι μόνο να πάψουν να το χρησιμοποιούν, αλλά και να το αλλάξουν στο πιστοποιητικό γέννησής τους και στη διεύθυνση κατοικίας τους.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας του σημερινού τρελοηγέτη, έδωσε την εντολή το 2011, όταν είχε ήδη διαφανεί ότι θα τον διαδεχόταν ο γιος του, κάτι που όντως συνέβη μετά τον θάνατο του Κιμ του πρεσβύτερου τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μετέδωσε το KBS.

Δεν είναι πάντως γνωστό πόσοι Βορειοκορεάτες ονομάζονται Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά το Κιμ είναι ένα πολύ κοινό επίθετο και τα Γιονγκ Ουν επίσης συνηθισμένα ονόματα.


ΑΛΟΙΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ : Πού κρυβόταν για 70 χρόνια ο «Χασάπης της Θεσσαλονίκης»

Ο Αλ. Μπρούνερ οργάνωσε την αποστολή 45.620 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα κρεματόρια του Αουσβιτς-Μπίρκεναου


Η υπόθεση του Αυστριακού εγκληματία πολέμου Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη συγκέντρωση και αποστολή στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου πάνω από 130.000 Εβραίων, αρχικά από την Αυστρία (47.000) και στη συνέχεια το 1943 από την Ελλάδα (45.620), τη Γαλλία (23.500) και τη Σλοβακία (14.000), είναι ένα θρίλερ που κρατά σχεδόν 70 χρόνια, από το 1945, όταν για τελευταία φορά εμφανίζεται στη Βιέννη στο τέλος του πολέμου για να συλληφθεί λίγο μετά από τους αντάρτες στην Πράγα και να παραδοθεί στους Αμερικανούς.
Σε αυτό το θρίλερ υπάρχει μια συνεχής εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών διαφόρων χωρών, που είχε ως αποτέλεσμα αντί να οδηγηθεί στο δικαστήριο της Νυρεμβέργης για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, να φυγαδευτεί στο εξωτερικό και να βρει αργότερα καταφύγιο και προστασία από το καθεστώς της Συρίας.
Τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια συγκλίνουν στο ότι ο Αλόις Μπρούνερ δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο των εγκληματιών πολέμου για να δικαστεί, όπως έγινε με τον συνεργάτη του στον εκτοπισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, τον επίσης λοχαγό των SS Ντίτερ Βισλιτσένι, γιατί προστατεύτηκε από το δίκτυο Γκέλεν (Gehlen).
Ο Ράινχαρντ Γκέλεν (Reinhard Gehlen), πρώην αξιωματικός της αντικατασκοπείας της Βέρμαχτ, που είχε στήσει ένα μεγάλο δίκτυο κατασκόπων στη Σοβιετική Ενωση, παραδόθηκε στο τέλος του πολέμου στους Αμερικανούς.
Οι τελευταίοι όμως, μέσω της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τον χρησιμοποίησαν στη συνέχεια για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ίδιους, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το υπάρχον δίκτυό του. Μάλιστα αργότερα ο Ρ. Γκέλεν ανέλαβε και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας από το 1956 μέχρι το 1968!
Αρχεία CIA
Τα τελευταία χρόνια πολλά είναι τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, μέσω της δημοσιοποίησης αρχείων της CIA, που δείχνουν ότι το δίκτυο Γκέλεν βοήθησε πολλούς ναζί ώστε να διαφύγουν είτε στη φασιστική Ισπανία του Φράνκο είτε στη Λατινική Αμερική είτε στη Μέση Ανατολή.
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, πρώην διευθυντής του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου στη Βόρεια Ελλάδα, που ασχολείται εδώ και τριάντα πέντε χρόνια με την υπόθεση Μπρούνερ, έχοντας συγγράψει και ένα βιβλίο με τον τίτλο «Υπόθεση Αλόις Μπρούνερ» που κυκλοφόρησε το 2005, συμφωνεί ότι το δίκτυο Γκέλεν ήταν αυτό που πρόσφερε αρχικά προστασία και αργότερα βοήθησε στη φυγάδευση του Αυστριακού εγκληματία πολέμου.
Αλλωστε το ίδιο έγινε και με τον εγκέφαλο του ολοκαυτώματος, τον περίφημο Αντολφ Αϊχμαν -ο Μπρούνερ θεωρούνταν υπαρχηγός του- ο οποίος φυγαδεύτηκε στην Αργεντινή για να συλληφθεί τελικά εκεί από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ το 1960 και να καταδικαστεί στη συνέχεια σε θάνατο.
Ο Αλ. Μπρούνερ ακολουθεί κι αυτός μια περίπου ανάλογη διαδρομή. Αν και το 1945 παραδίδεται στην Πράγα από τους αντάρτες στους Αμερικανούς, διώκεται μόνο για τη χρησιμοποίηση ψευδών ονομάτων. Κι αυτό ενώ την ίδια ώρα οι αρχές της Ελλάδας ασκούν δίωξη για εγκλήματα πολέμου και είναι ο 13ος στη λίστα των καταζητουμένων. Το 1947 εντοπίζεται στην πόλη Essen να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Alois Schmaldienst. Αλλά και πάλι συλλαμβάνεται μόνο γιατί χρησιμοποιεί ψεύτικο όνομα.
Κατορθώνει και φεύγει από τη Γερμανία με άλλο όνομα και διαβατήριο, που φέρεται ότι του εξασφάλισαν δύο πρώην συνάδελφοί του, ο dr Rudolf Vogel, πρώην μέλος του κλιμακίου προπαγάνδας στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια βουλευτής του κόμματος CDU και ο Georg Fischer πρώην συνάδελφός του SS στο Παρίσι. Πρώτος προορισμός η Συρία, για να αναλάβει ως σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στην υπηρεσία του στρατηγού Gellen.

Ο διαβόητος Αυστριακός εγκληματίας Αλ. Μπρούνερ. Χωρίς να υπάρχουν απτά στοιχεία, θεωρείται εδώ και τέσσερα χρόνια νεκρός. Σε μία απόπειρα δολοφονίας έχασε τέσσερα δάχτυλα από το ένα χέρι του

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΝΕΡ

Δύο απόπειρες δολοφονίας
Πληροφορίες φέρουν τον Μπρούνερ να περνά μετά το 1947 για ένα διάστημα από την Αργεντινή και να επιστρέφει στη Συρία, όπου εντοπίζεται και πάλι την περίοδο 1955-1960.
Το συριακό καθεστώς τον έχει στρατολογήσει και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτό, όπως λέει ο Σπ. Κουζινόπουλος. Ανθρωποι ξένων υπηρεσιών τον εντοπίζουν στη Δαμασκό -μαθαίνουν τη διεύθυνσή του, ακόμα και τα τηλέφωνά που χρησιμοποιεί-, όμως οι Σύροι διαψεύδουν ότι ο καταζητούμενος ζει στη χώρα τους.
Την ίδια περίοδο, 1959, η Ελλάδα με σχετικό νόμο εκχωρεί το δικαίωμα δίωξης των εγκληματιών πολέμου στην Ομοσπονδιακή Γερμανία και το 1961 το δικαστήριο της Φρανκφούρτης εκδίδει ένταλμα σύλληψης του Μπρούνερ. Παράλληλα ξεκινά ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ ανδρών των μυστικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Την ίδια χρονιά γίνεται μία πρώτη απόπειρα δολοφονίας του, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το ένα μάτι του και να νοσηλευτεί με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο. Πολλά χρόνια μετά, το 1980, έγινε και δεύτερη απόπειρα που είχε ως αποτέλεσμα αυτήν τη φορά να χάσει τέσσερα δάχτυλα του ενός χεριού του.
Στις 10 Οκτωβρίου 1984 οι εισαγγελικές αρχές της Κολωνίας εκδίδουν ένταλμα σύλληψής του, όμως ο Μπρούνερ θρασύτατος από τη Δαμασκό δίνει ακόμη και συνέντευξη σε δημοσιογράφο του γερμανικού περιοδικού «Bunte Illustrierte» και προκαλεί: «Δώστε τα χαιρετίσματά μου στην όμορφη Βιέννη, την οποίαν εγώ μετέτρεψα για σας σε μία πόλη καθαρή από Εβραίους». Οπως λέει δεν πάσχει από τύψεις και προσθέτει: ...«Επιτέλους, πετάξαμε αυτά τα σκουπίδια». «Το Ισραήλ δεν θα με πιάσει ποτέ» είναι το μήνυμα του ναζί εγκληματία.
Δεν μετανοώ
Το 1987 ο Μπρούνερ κάνει και πάλι την εμφάνισή του στη Δαμασκό και σε συνέντευξη που δίνει σε ανταποκριτή της εφημερίδας «Sun Times» του Σικάγο δηλώνει: «Οι εξοντωθέντες Εβραίοι κέρδισαν από μόνοι τους τον θάνατο, διότι οι Εβραίοι είναι οι εκπρόσωποι του διαβόλου και αποβράσματα της κοινωνίας. Δεν μετανοώ για τίποτε απ' ό,τι έκανα και ευχαρίστως θα επαναλάβω εκ νέου τις πράξεις μου».
Το 1990 η Ιντερπόλ εκδίδει ένταλμα σύλληψης και οι εισαγγελικές αρχές της Κολωνίας προσφέρουν αμοιβή 500.000 μάρκων για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, για να ακολουθήσει το 2001 η καταδίκη του ερήμην στη Γαλλία σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Εβραίοι
Ζητούν δίκη μετά θάνατον
Μια «δίκη» μετά θάνατον για τον «χασάπη της Θεσσαλονίκης» Αλόις Μπρούνερ, που ήταν αυτός ο οποίος οργάνωσε μόνο από τη Θεσσαλονίκη την αποστολή 45.620 Εβραίων της πόλης στα κρεματόρια του Αουσβιτς-Μπίρκεναου και ήταν από τους πιο διαβόητους καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, προτίθεται να ζητήσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, όπως είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρός της Δαβίδ Σαλτιέλ. «Θέλουμε με κάποιον τρόπο να γίνει μια δίκη για να φωτιστούν τα πραγματικά γεγονότα και να αποδοθούν οι ευθύνες», είπε. Παράλληλα ο Δ. Σαλτιέλ, που υπήρξε και πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου επί έξι χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, μας αποκάλυψε ότι το ΚΙΣ θεωρούσε νεκρό τον Αλ Μπρούνερ εδώ και αρκετά χρόνια, παρότι δεν υπήρχε τίποτα επίσημο, λόγω της μεγάλης του ηλικίας, αφού είχε γεννηθεί το 1912.
Tροπολογία
Αυτός ήταν και ο λόγος που αν και τον Απρίλιο του 2010 με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης καταργήθηκε ο νόμος 3933/1959, ο οποίος προέβλεπε την αναστολή της δίωξης σε βάρος Γερμανών εγκληματιών πολέμου, εκχωρώντας αυτό το δικαίωμα στην πρώην Ομοσπονδιακή Γερμανία (!), δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια ώστε να ζητηθεί επίσημα η έκδοσή του από τη Συρία, ένα ζήτημα που είχε τεθεί επανειλημμένα στις ελληνικές κυβερνήσεις τις περασμένες δεκαετίες.
Το θέμα Μπρούνερ ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή δηλώσεις του επικεφαλής του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ της Ιερουσαλήμ, Εφραίμ Ζουρόφ, ότι ο Μπρούνερ, που ζούσε στη Συρία επί δεκαετίες υπό την προστασία του συριακού καθεστώτος, είναι νεκρός εδώ και τέσσερα χρόνια. Αν και δεν έχουν απτά στοιχεία, όπως είπε, είναι σίγουροι ότι είναι νεκρός και αυτός είναι ο λόγος που εδώ και μήνες έχει αφαιρεθεί το όνομά του από τον κατάλογο των καταζητούμενων ναζί εγκληματιών πολέμου, σημειώνοντας ότι αν ζούσε σήμερα θα ήταν 102 χρόνων.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ


Πηγή : ethnos.gr


Έξαλλη η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Άδωνι Γεωργιάδη :«Πάψε επιτέλους να είσαι τόσο φανατικός με την τρόικα»


Έξαλλη η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Βιβλίο για την τρόικα και το μνημόνιο αποκάλυψε πως γράφει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, όπως γράφει σήμερα ο Βηματοδότης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου αφιερωμένο στα τηλεοπτικά και μη πρόσωπα που άλλα έλεγαν κάποτε για το μνημόνιο και άλλα λένε σήμερα, κατά τη διάρκεια γεύματος με γαλάζιους βουλευτές και στελέχη, σε ταβέρνα στο Παγκράτι.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, η εμμονή του πρώην υπουργού Υγείας με την τρόικα και τα μνημόνια είναι τέτοια που εκνεύρισε όλους τους παρευρισκόμενους, με την Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ήταν παρούσα να αντιδρά.

Η υπουργός Τουρισμού εμφανίζεται να είπε στον κ. Γεωργιάδη: «Πάψε επιτέλους να είσαι τόσο φανατικός με την τρόικα, κάνει κακό. Δεν λέω η τρόικα έφερε ορισμένα καλά, αλλά έφερε και κακά». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αντέτεινε: «θα λέω το σωστό, από την πρώτη στιγμή είμαι σταθερός στις απόψεις μου».

«Έτσι, όπως εμφανίζεται δημιουργείς διαφορετική εντύπωση» φέρεται να του απάντησε η Όλγα Κεφαλογιάννη. «Δουλεύω από μικρό παιδί στο πεζοδρόμιο και δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν» αποκρίθηκε εκείνος. Όπως γράφει ο Βηματοδότης, όλοι κατάλαβαν ότι ήταν άσκοπο να τον μεταπείσουν και η συζήτηση τελείωσε εκεί.


Πηγή : newsbeast.gr



Κεγκέρογλου: Τα προγράμματα για Άτομα με Αναπηρίες διατηρούνται



«Αξιοπρεπής διαβίωση χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις»

Στον απολογισμό των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει το υπουργείο Εργασίας προέβη, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Βασική παράμετρος αυτών των δράσεων είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, «η στήριξη της αυτόνομης διαβίωσης αλλά και η παραμονή στο οικείο περιβάλλον».

«Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη, τα προγράμματα για Άτομα με Αναπηρίες διατηρούνται και ενισχύονται» σημειώνει στη δήλωσή του, ο κ. Κεγκέρογλου.

«Ενδεικτικά, αναφέρουμε το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά με αναπηρία, το περασμένο καλοκαίρι, όπου ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτήσεων. Επίσης, το 2014 για πρώτη φορά δόθηκαν οι κάρτες μετακίνησης ΑμεΑ στους δικαιούχους με αναπηρία, χωρίς προβλήματα και από την αρχή του χρόνου.

Συνεχίζουμε και αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με την επιπλέον θεσμοθέτηση του «Κατ΄ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» για να μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα που προκαλεί η κρίση στους ανήμπορους, ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

Πιστεύουμε ότι η προώθηση της απασχόλησης και η κατοχύρωση της εργασίας αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομικής αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία, της ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της ενεργής συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επαναφορά των Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στην Πρόνοια, ενέργεια η οποία, εκτός των άλλων, παρέχει τη δυνατότητα για στήριξη και εκπαίδευση των ΑμεΑ στην κατεύθυνση της αυτόνομης διαβίωσης, με την αξιοποίηση πόρων της δια βίου μάθησης σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) και όλο το αναπηρικό κίνημα.

Στον τομέα της Κοινωνικής Φροντίδας, κωδικοποιήθηκε και απλοποιήθηκε επιτέλους η διαδικασία για την έγκαιρη επιχορήγηση των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, ώστε να καλύπτουν απρόσκοπτα τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν βαρύτερο αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης χρέος της πολιτείας και των πολιτών είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις» καταλήγει ο κ. Κεγκέρογλου.


Πηγή : newsbeast.gr



3 Δεκεμβρίου 1944: Η κόκκινη γραμμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας


Θανάσης Καραμπάτσος

«Η 3η Δεκεμβρίου 1944 ήταν στην Αθήνα μια μέρα ψυχρή και σκληρή. Μια μέρα που θα έμενε στην Ιστορία. [...] Πυκνά πλήθη συνέρρεαν σαν διογκούμενοι χείμαρροι προς τον ομφαλό της πρωτεύουσας, την πλατεία Συντάγματος. Και οι λέξεις που κυριαρχούσαν ήσαν: "Το απαγορευμένο συλλαλητήριο. Θα το χτυπήσουν;" Πενήντα δύο ημέρες είχαν περάσει από τη 12η Οκτωβρίου, όταν έφυγαν οι τελευταίοι Γερμανοί και έληγε η Κατοχή».

Ήταν η ημέρα που έκτοτε έριξε βαριά τη σκιά της στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία. Το χαρακτηριστικό απόσπασμα που προηγήθηκε ανήκει στον δημοσιογράφο Σόλωνα Ν. Γρηγοριάδη, ο οποίος στα «Φοβερά ντοκουμέντα» του επισημαίνει αυτή την περίοδο ως την έναρξη ενός νέου διχασμού, στη θέση του μέχρι πρότινος διπόλου «βενιζελικοί - μοναρχικοί».

Η Αριστερά μέσω της δράσης της στη γερμανική κατοχή εισήλθε πια ορμητικά στο πολιτικό προσκήνιο λαμβάνοντας κορυφαία θέση για τα τεκταινόμενα. Το ΚΚΕ των μαχητικών λαϊκών κινητοποιήσεων του Μεσοπολέμου τίθεται ως ομοτράπεζος συνομιλητής των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων για την τύχη της χώρας μετά την απελευθέρωση. Πλέον, ο διαχωρισμός δεξιός - αριστερός κυριαρχεί σε πόλεις και χωριά, αφήνοντας το στίγμα ισχυρό σε πολλές περιπτώσεις και 70 χρόνια μετά, κατά τον 21ο αιώνα.

Εκείνο το πρωινό

«Ώρα 10.30 περίπου η μεγάλη πλατεία κόντευε σχεδόν να γεμίσει. Και έως τότε τίποτα το ανησυχητικό δεν είχε συμβεί. Στους εξώστες και στα παράθυρα των ξενοδοχείων "Μεγάλη Βρετανία" και "Κινγκ Τζορτζ", πλήθος Αμερικανών και Άγγλων ανταποκριτών του Τύπου παρακολουθούσαν ζωηρά το θέαμα και τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες. Από τους εξώστες και τα παράθυρα όμως του κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, και προπαντός από τη στέγη των Παλαιών Ανακτόρων, άλλα μάτια ενέδρευαν βλοσυρά και έβλεπαν εχθρικά εκείνο το αποφασισμένο και οργίλο ανθρώπινο ποτάμι.

Ξαφνικά, πέρα από την πλατεία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, ακούστηκαν πυκνοί πυροβολισμοί. [...] Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία έγινε συμπλοκή μεταξύ της φρουράς του και του πλήθους, που κατέβαινε τη λεωφόρο για το Σύνταγμα. [...]

Στο μεταξύ η συρροή του πλήθους στην πλατεία συνεχιζόταν και κατά τις 10.45 ακούστηκε μεγάλη βουή από τη δεξιά πλευρά. Μια τεράστια μάζα που κυλούσε από τη λεωφόρο Αμαλίας κατόρθωσε να διασπάσει την αστυνομική ζώνη και εισόρμησε αλαλάζοντας στον χώρο μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η προπομπή τους, ορμητική και κραυγαλέα, προχώρησε παραπέρα, προς τη Διεύθυνση της Αστυνομίας, ένα ψηλό, τετραώροφο κτήριο που δέσποζε στη διασταύρωση των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Αμαλίας. Τότε έγινε το μεγάλο κακό. [...]

Και κάποια στιγμή, από την πύλη του κτηρίου της Διεύθυνσης της Αστυνομίας, κάποιο άτομο με χακί παντελόνι και λευκό πουκάμισο πετάχτηκε στον δρόμο κραυγάζοντας:
"Πυροβολήστε λοιπόν τους παλιανθρώπους..."»

Η αφήγηση του Σόλωνα Ν. Γρηγοριάδη («Τα φοβερά ντοκουμέντα - Δεκέμβριος 1994 - Το ανεξήγητο λάθος», εκδ. Το Βήμα Βιβλιοθήκη, 2010, σελ. 47-48) είναι γλαφυρή και αποτυπώνει το συννεφιασμένο πρωινό που έμελλε να φέρει αντάρα στην ελληνική πολιτική ζωή.

Εύλογα τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε ως εκείνο τον πρώτο πυροβολισμό· αντίστοιχα πολλές οι απαντήσεις, οι οποίες συγκλίνουν επίσης σε δύο διχασμένες αφηγήσεις για την περίοδο που άλλαξε τη μεταπολεμική Ελλάδα. Ο κόκκινος Δεκέμβρης του '44 για κάποιους αναφέρεται στις αιματηρές συγκρούσεις της Μάχης της Αθήνας και για τους υπόλοιπους στην ευκαιρία του ΕΑΜ, όπου πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές, να πάρει την εξουσία.

Το δίκοπο μαχαίρι

Δεδομένο είναι πάντως ότι το ΕΑΜ και ο στρατιωτικός σχηματισμός του, ο ΕΛΑΣ, είχαν μπει για τα καλά στο παιχνίδι της εξουσίας ελέγχοντας μεγάλο μέρος της ελληνικής υπαίθρου πριν από την αποχώρηση των Γερμανών. Πρωταγωνιστώντας στην αντίσταση κατά του κατακτητή, οι αντάρτικες ομάδες είχαν κερδίσει την εύνοια πλήθους πολιτών σε αστικά κέντρα και ύπαιθρο, ενώ είχαν καταφέρει να εφοδιάζονται με στρατιωτικό -και όχι μόνο- υλικό από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εκτός από τη λαφυραγώγηση των κατοχικών δυνάμεων που νικούσαν στη μάχη και τον «θησαυρό» που απέκτησε με την παράδοση και τον αφοπλισμό της ιταλικής μεραρχίας «Πινερόλο».

Οι δυνάμεις ανταρτών που ήταν πιστές στην κυβέρνηση του Καΐρου είχαν ως κορμό τους τον ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα. Η αντιπαλότητα, σε πολιτική βάση, μεταξύ των δύο ανταρτικών σωμάτων εκδηλώθηκε πριν από την απελευθέρωση. Παράλληλα, άλλες μικρότερες οργανώσεις, όπως η αντικομμουνιστική και φιλοβασιλική Χ του αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Γρίβα, που είχαν αναλάβει δράση, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας», από τον δεύτερο χρόνο της Κατοχής.

Κύριοι αντίπαλοι πάντως για το ΕΑΜ ήταν τα Τάγματα Ασφαλείας. Δρούσαν στο πλευρό των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και ορισμένες φορές τα υποκαθιστούσαν, ενώ έχουν καταγραφεί και αρκετές αγριότητες σε βάρος δυνάμεων του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ, από τις οποίες λάμβαναν λυσσαλέα απάντηση, ακόμη και την περίοδο που ακολούθησε την αποχώρηση των στρατευμάτων της Βέρμαχτ. Συστάθηκαν σε μια περίοδο που το ΕΑΜ είχε εδραιώσει αισθητά την παρουσία του στον αντικατοχικό αγώνα και οι γερμανικές δυνάμεις ζητούσαν «συμμάχους» για να ελαφρυνθούν από το βάρος των απωλειών. Ειδικά σε αυτή την περίοδο, οι άνδρες που στελέχωναν τα Τάγματα Ασφαλείας ήταν σφοδροί πολέμιοι των κομμουνιστών.

Με την αποχώρηση των Γερμανών, ο ΕΛΑΣ ζητούσε από τα Τάγματα Ασφαλείας να παραδοθούν στο όνομα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εκείνη τη στιγμή, «νομιμόφρονες» ήταν οι ανταρτικές ομάδες. Οι ταγματασφαλίτες ωστόσο γνώριζαν ότι κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή από αντίποινα και θα αντιμετώπιζαν τη δικαιοσύνη με βαριές κατηγορίες. Γι' αυτό τον λόγο προτιμούσαν να παραδοθούν με τον οπλισμό τους σε Βρετανούς ή σε εθνικόφρονες ανταρτικές ομάδες.

Η ΟΠΛΑ (Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών) είχε ήδη αναλάβει δράση στο όνομα του ΕΑΜ. Δωσίλογοι και μαυραγορίτες βρήκαν τον θάνατο από τις ένοπλες ομάδες της, αλλά και εθνικόφρονες. Λαϊκά δικαστήρια στήθηκαν με αμφίβολες ετυμηγορίες (η υπόθεση της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη μέσα στην αντάρα των Δεκεμβριανών ήταν χαρακτηριστική). Εν τούτοις, η κατάσταση δεν πήρε διαστάσεις πογκρόμ εναντίον των συνεργατών των Γερμανών, όπως συνέβη στη Γαλλία, ή αντιπάλων. Προκαλούσε κυρίως τρόμο στους αντιπάλους του ΕΑΜ, στον βασικό κορμό των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος ή των βενιζελικών, οι οποίοι δεν ήταν και λίγοι -όπως ήταν φυσικό, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν είχαν απολέσει μεμιάς τους οπαδούς τους, όσο και αν είχε ισχυροποιηθεί η Αριστερά- στα χαμηλότερα στρώματα. Παράλληλα, λειτουργούσε πολιτοφυλακή, εν είδει αστυνομικού σώματος, σε πολλές περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ.

Λιγοστές, συγκριτικά, ήταν και οι δυνάμεις της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας. «Κατά τας αρχάς Οκτωβρίου 1944 ότε ήρξατο και συνετελέσθη η αποχώρησις των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής εξ Ελλάδος αι δυνάμεις του Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής ευρέθησαν συνεπτυγμέναι εις τα μεγάλα αστικά κέντρα, ως εις Αθήνας, Θεσσαλονίκην, Πάτρας, Τρίπολιν, Καλάμαι, Λάρισαν κ.λπ. καθημαγμέναι μεν και αποδεκατισμέναι εκ του τριετούς διμετώπου αγώνος τόσον κατά των εχθρικών δυνάμεων κατοχής, όσον και κατά των εσωτερικών εχθρών του Έθνους των Κομμουνιστών, αλλά με ηθικόν ακμαιότατον και αδάμαστον ψυχικήν αντοχήν, ενδυναμωμένη επί πλέον εκ της προσδοκίας του εγγίζοντος τέλους της Ελληνικής τραγωδίας» αναφέρεται στο βιβλίο «Δράσις της Χωροφυλακής κατά την περίοδον 1941 - 1950» (Αρχηγείον Β. Χωροφυλακής, Διεύθυνσις Οργανώσεως - Τμήμα Μελετών, Τυπογραφείον Β. Χωροφυλακής, Αθήναι 1962). Οι δυνάμεις της «ανήρχοντο τότε εις 2,1/2 - 3 χιλιάδες Αξιωματικούς και οπλίτας και ήσαν σχεδόν άοπλοι».

Πιστοί στην κυβέρνηση του Καΐρου, οι χωροφύλακες δεν προέβαλαν «αντίστασιν εις τον ΕΛΑΣ, πλην εις ελαχίστας περιπτώσεις και όπου οι κομμουνισταί επετέθησαν κατά των δυνάμεων της Χωροφυλακής». Άνδρες του Σώματος από την επαρχία κινήθηκαν προς Αθήνα για να ενταχθούν στις συμπαγείς ομάδες της Χωροφυλακής, στα οποία έστησαν ενέδρες ο ΕΛΑΣ είτε σε ομάδες είτε σε μεμονωμένους άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι. Ο δρόμος για τον Δεκέμβρη είχε στρωθεί.

Το αγγλικό σχέδιο

«Κατά τας παραμονάς της απελευθερώσεως, μέγα μέρος της Ελλάδος, σχεδόν ολόκληρος η ύπαιθρος χώρα, πλην των πόλεων και τινων κωμοπόλεων εις τας οποίας ημύνοντο σθεναρώς αι δυνάμεις της Χωροφυλακής και των Ταγμάτων Ασφαλείας, είχε περιπέσει εις χείρας των ελασιτών, οι οποίοι παρεσκεύαζον δραστηρίως την ολοκληρωτικήν των κυριαρχίαν. Οι Γερμανοί, αρχάς Οκτωβρίου 1944, απέσυρον βαθμηδόν τας δυνάμεις των από τας επαρχίας και συντεταγμένα ισχυρώς ελάμβανον τας οδούς αποχωρήσεως εκ της Ελλάδος» αναφέρεται στην έκδοση της Χωροφυλακής, δείχνοντας γλαφυρά την υπολογίσιμη δύναμη του ΕΑΜ, με τον ΕΛΑΣ να αριθμεί περί τις 15.000 στρατεύσιμους και με τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Απελευθερωτικού Μετώπου να προσφέρουν διαρκή και σημαντικότατη υποστήριξη.

Η ρήξη Αριστεράς - Δεξιάς, η εμβληματική παρουσία του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ και η αδυναμία του ΕΔΕΣ να είναι το αντίπαλο δέος στον αριστερό σχηματισμό, οδήγησαν από νωρίς ακόμα τους Βρετανούς, ήδη από το 1943, να καταστρώσουν τα πλάνα τους για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του «κομμουνιστικού κινδύνου» αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Με ημερομηνία 18 Ιουλίου 1944, ένα άκρως απόρρητο σχέδιο (παρατίθεται μαζί με άλλα ντοκουμέντα στο βιβλίο του Πέτρου Στ. Μακρή-Στάικου «Ο "Δεκέμβρης" του 1944 - Τέσσερα άγνωστα κείμενα», εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 2014) που υπογράφει ο συνταγματάρχης Τζ. Μ. Στίβενς μοιάζει σαν να αποτελεί τα προσχεδιασμένα βήματα για τη δράση των βρετανικών δυνάμεων με σκοπό το κλείσιμο της «ελληνικής περιπέτειας» και τον φραγμό στον «ερυθρό κίνδυνο».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ πάντως λίγες εβδομάδες μετά, τον Αύγουστο του 1944, σημείωνε προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Ίντεν: «...είτε θα υποστηρίξουμε τον Παπανδρέου, αν χρειαστεί και με τη βία όπως έχουμε συμφωνήσει, είτε θα πάψουμε να έχουμε τις οποιεσδήποτε βλέψεις στην Ελλάδα».

Οι ροές οπλισμού και άλλων υλικών προς τον ΕΛΑΣ περιορίζονται δραστικότατα, οι Βρετανοί πασχίζουν να μην πέσουν γερμανικά στρατεύματα -και ο οπλισμός τους φυσικά- στα χέρια των ανταρτών του ΕΛΑΣ διαμηνύοντας στους κατακτητές να μην παραδοθούν σε αυτούς ενώ παράλληλα επιφορτίζονται με τη συγκρότηση ικανού μάχιμου στρατεύματος που θα επιβάλει τη γραμμή Λονδίνου και Καΐρου.

Ενώ ο πρωθυπουργός -με τις ευλογίες των Βρετανών- Γεώργιος Παπανδρέου ζητούσε το καλοκαίρι από τον Τσόρτσιλ «βρετανική ένοπλη βοήθεια» για να δημιουργήσει εθνικό στρατό και αστυνομία, οι Σύμμαχοι είχαν στον νου τους την εν εξελίξει επιχείρηση προώθησης σε ιταλικό έδαφος. Παρ' όλα αυτά, μόλις οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Ελλάδα τον Οκτώβριο, οι Βρετανοί με ρητές εντολές Τσόρτσιλ άφησαν κατά μέρος τα πάντα και επικέντρωσαν τις δυνάμεις τους στην ελληνική υπόθεση.

Ο... ανοιχτός δρόμος του ΕΑΜ

Πάντως κατάλυση εξουσίας καταλογίζεται από αρκετούς στο ΕΑΜ με την κίνηση να μπει στη Θεσσαλονίκη και να την απελευθερώσει παρά τις ρητές εντολές της κυβέρνησης του Καΐρου να μην μπουν ένοπλα τμήματα στα αστικά κέντρα.

«Τα Δεκεμβριανά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για κανέναν από τους εμπλεκομένους. Το ΕΑΜικό κίνημα και η ηγεσία του, αν και βρέθηκαν σε κατάσταση αμύνης, δεν μπορούμε να πούμε πως πιάστηκαν στον ύπνο. Περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν η σύγκρουση, αν και δε φαίνεται να είχαν μαντέψει ούτε την έκταση που πήρε - ούτε τη σημασία της. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, δεν επιδίωξαν να έχουν την πρωτοβουλία σ' αυτήν την εξέλιξη» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ιστορικός και δημοσιογράφος Γιώργος Πετρόπουλος («Ωμή επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα», «Ριζοσπάστης», 3.12.2000).

Έτσι, ενώ ήταν γνωστές οι προθέσεις των Άγγλων, η ηγεσία του ΕΛΑΣ δεν έδωσε σαφή εντολή να τους χτυπήσουν ούτε νωρίτερα όταν είχαν την υπεροπλία, αλλά ούτε και όταν άρχισαν να δέχονται πίεση με αποτέλεσμα οι βρετανικές δυνάμεις να αιχμαλωτίσουν, χωρίς να πέσει πυροβολισμός, ένα ολόκληρο σύνταγμα του ΕΛΑΣ στη Φιλοθέη όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες και εν τέλει να βρεθούν πανέτοιμοι με τη μακρόχρονη προπαρασκευή τους και την αποβίβαση ισχυρών δυνάμεων στον Φαληρικό όρμο.

Στόχος του ΕΛΑΣ ήταν η «ντόπια αντίδραση» και οι δωσίλογοι. Αυτούς γνώριζαν καλά, αυτούς αντιμετώπιζαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής μαζί με τις δυνάμεις της Βέρμαχτ. Φυσικό είναι λοιπόν η εαμική ηγεσία να βρίσκεται με την εντύπωση της ισχύος και την επιθυμία να μην εμπλακεί τελικά σε «εσωτερικές υποθέσεις» ο αγγλικός παράγων - μια στάση που στην τελική ανάλυση οδήγησε στη μάχη της Αθήνας στην οποία μετά τις πρώτες ενθουσιώδεις επιθέσεις βρισκόταν σε όλο και πιο δυσχερή θέση.

Εκτίμηση λανθασμένη -όπως μπορεί να κρίνει κανείς εκ των υστέρων- μαζί με την απρόσκοπτη συγκέντρωση δυνάμεων στο πλευρό της κυβέρνησης Παπανδρέου με την ενεργό συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων.

«Αι απόρρητοι διαταγαί της Κυβερνήσεως είναι κατηγορηματικαί: Καμία εμπιστοσύνη εις τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ και καμία συνεργασία διά την τήρησιν της τάξεως. [...] Τα Τάγματα Ασφαλείας ευρίσκονται εις δυσχερεστάτην θέσιν, διότι έχουσι αποκηρυχθή υπό της Κυβερνήσεως ως προδοτικά. Καταλλήλως, όμως, ο στρατιωτικός διοικητής τα ειδοποιεί να συνεχίσωσι τας υπηρεσίας των με τη δήλωσιν -ουχί ακριβή- ότι θα τύχωσι συγνώμης. Χρειάζονται αυτά ως αντίπαλοι κατά του ΕΑΜ, το οποίο επιμόνως ζητεί τη διάλυσίν των» πληροφορεί ο τότε διοικητής της Ορεινής Ταξιαρχίας συνταγματάρχης Θρασύβουλος Ι. Τσακαλώτος («40 χρόνια στρατιώτης της Ελλάδος - Πώς εκερδίσαμε τους αγώνες μας 1940 - 1949», Αθήναι, εκ των Τυπογραφείων της «Ακροπόλεως», 1960, σελ. 578).

Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης είναι γνωστή, με τα καίρια τηλεγραφήματα του Τσόρτσιλ να βγάζουν από την αμήχανη θέση τον αγγλικό στρατό και να τον θέτει προ των ευθυνών του απέναντι στον κομμουνιστικό κίνδυνο. «Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξεως στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις ομάδες του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη... Μη διστάζετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση» διέταζε τον στρατηγό Ρόναλντ Σκόμπι και ο αρχιστράτηγος των αγγλικών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα έφερε λίαν επιτυχώς σε πέρας τη δύσκολη αποστολή του.

«Για το ΕΑΜ και την Αριστερά η κατάσταση πλησίαζε το αδιέξοδο. Οι δυνάμεις τους ήταν κυρίαρχες σε όλη την εκτός Αθηνών Ελλάδα. Όμως στην πρωτεύουσα χτίζονταν προσεκτικά ένα καθεστώς που καμία συμφωνία δεν είχε προβλέψει. Η βρετανική αποφασιστικότητα εμπόδιζε κάθε συζήτηση και ακύρωνε "εν τη γενέσει" κάθε εναλλακτικό σχέδιο. [...] Από την άλλη η ηγεσία της Αριστεράς έπρεπε να λάβει υπόψη της τόσο την ανάγκη για εξωτερική επισιτιστική βοήθεια όσο και τις περιπλοκές που θα προέκυπταν από τη σύγκρουση με τα συμμαχικά στρατεύματα ενώ ο πόλεμος διαρκούσε ακόμα. Το αδιέξοδο φαινόταν απόλυτο» παρατηρεί ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης («Από τον Λίβανο έως τη Βάρκιζα», στον 17ο τόμο της «Ιστορίας των Ελλήνων», εκδ. Δομή).

Με μεγάλα τμήματά του στην Ήπειρο και στη Μακεδονία, εκτός Αθηνών, με πολεμικό υλικό ετερόκλητο, χωρίς επάρκεια πυρομαχικών και χωρίς σημαντικά βαρέα όπλα, ο ΕΛΑΣ όδευσε στη μάχη του Δεκέμβρη σαν να ήθελε να επιδείξει τον ηρωισμό των ανδρών του και να αποκαλύψει το εν πολλοίς αδιέξοδο στις στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις του. Για κάποιους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αυτοκτονία» έτσι όπως εξελίχθηκε η προπαρασκευή, με διαρκή λάθη και αντικειμενικές δυσκολίες. Αλλά και πρωτύτερα, αν είχε κυριαρχήσει διά των όπλων στα αστικά κέντρα και διεκδικούσε de facto την εξουσία θα είχε καλύτερη τύχη; Πιθανόν, αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις που έχει φροντίσει η ίδια η ορμή της ιστορικής περιόδου να πετάξει στην άκρη. Όπως απορρίφθηκε από τον εμβληματικό κομμουνιστή ηγέτη Γκιόργκι Ντιμιτρόφ (8.12.1944) το αίτημα του ΚΚΕ για συνδρομή από τα κομμουνιστικά κόμματα.

Οι διαδηλώσεις, το πολιτικό «όπλο» του ΕΑΜ

Η κατεχόμενη Αθήνα συνταράχτηκε από αιματηρές διαδηλώσεις και απεργίες που κινητοποίησε το ΕΑΜ, τόσο για την επιστράτευση εργαζομένων ώστε να σταλούν σε εργοστάσια στη Γερμανία όσο και για τις αγριότητες των Βουλγάρων. Αυτή η «παράδοση» συνεχίστηκε και με την απελευθέρωση της πόλης στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Όπως γράφει ο ιστορικός Ιάσων Χανδρινός, «πρώτο κατέβηκε το ΚΚΕ. Την επόμενη της εορταστικής μέρας, ένα τεράστιο "λαϊκό κύμα" με την καθοδήγηση όλων των Αχτίδων της ΚΟΑ, ξεχύθηκε από τους προσφυγικούς συνοικισμούς στη λεωφόρο Πανεπιστημίου με ζητωκραυγές υπέρ του ΕΑΜ και του Κόμματος και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των προδοτών - το πιο "καυτό" αίτημα των ημερών. Στο πλήθος ξεχώριζαν παπάδες (μερικοί με κόκκινες σημαίες), γριές γυναίκες και μικροί μαθητές. Ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς, από τους πιο διεισδυτικούς παρατηρητές της τότε αθηναϊκής καθημερινότητας, δήλωνε στο ημερολόγιό του πως αυτά τα πρωτόγνωρα κοινωνικά φαινόμενα, όπως και τα χιλιάδες σφυροδρέπανα που είχαν πλημμυρίσει τους τοίχους "ξεσκέπαζαν, σε μια απότομη στροφή της ιστορίας, μια πρωτεύουσα κόκκινη". [...] Οι συνθήκες της φασιστικής κατοχής και οι αγώνες κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους, είχαν αναδείξει σε μάρτυρες και ήρωες τα λαϊκά στρώματα που δικαιωματικά αξίωναν πλέον την άνευ όρων ανακατανομή της πολιτικής τράπουλας.

»Τρεις μέρες αργότερα θα ριχνόταν στη "μάχη των εντυπώσεων" και ο αστικός κόσμος. Στο εξίσου ογκώδες συλλαλητήριο, το παρόν έδινε η ευπαρουσίαστη αστική τάξη της Αθήνας: ώριμοι άντρες, οικογενειάρχες, φοιτητές και καλοντυμένες κοπέλες, μια ετερόκλητη συμμαχία με πολιτικές τοποθετήσεις που ποίκιλαν από τη φιλελεύθερη δημοκρατία έως τον "μοναρχοφασισμό". Η έντονη αντιεαμική συνείδηση των μεσοαστικών και μεγαλοαστικών στρωμάτων θα τροφοδοτούσε ένα "μαύρο μέτωπο" το οποίο στις μάχες του Δεκέμβρη θα συναποτελούσαν ο αναβαπτισμένος ελληνικός στρατός της Μέσης Ανατολής (Ιερός Λόχος, ΙΙΙ Ορεινή Ταξιαρχία Ρίμινι), τα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία Πόλεων, Χωροφυλακή, Ασφάλεια) και -φυσικά- οι άνδρες και αξιωματικοί των Ταγμάτων Ασφαλείας που περίμεναν υπομονετικά στους στρατώνες του Γουδή, την εξιλέωση στο πρόσωπο της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης και των Βρετανών» («Αθήνα, Οκτώβριος 1944», 18.11.2012).

Σύγχυση

Ο δρόμος προς τον Δεκέμβρη ήταν γεμάτος αντιφάσεις και απρόοπτα που έθεταν σε τροχιά σύγκρουσης χωρίς να γίνεται η αποφασιστική κίνηση από καμία πλευρά...

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατούσε είναι περιστατικό που δημοσιοποιεί ο ιστορικός Μανόλης Κασιμάτης με την άφιξη του στρατάρχη Αλεξάντερ στην Ελλάδα στις 11.12.1944 (περιλαμβάνεται στη μελέτη «Καταγράφοντας τη δράση της βρετανικής αεροπορίας τον Δεκέμβρη του 1944», Αθήνα 2013). «Το αεροδρόμιον του Καλαμακίου, όπου έφθασα την 2 μ.μ. απέχει περί τα 10 χιλιόμετρα από το κέντρον της πόλεως. Η άμυνά του ήτο ασθενής, η πέριξ περιοχή ήτο εις χείρας του ΕΛΑΣ και η μόνη τηλεφωνική επικοινωνία ήτο δυνατή μέσω ενός σταθμού υπό τον έλεγχον του ΕΛΑΣ. Είχον ως τόσον την ευγένειαν να με συνδέσωσι με το Στρατηγείον του 3ου Σώματος και έπειτα από κάποιαν καθυστέρησιν έφθασε ένα τεθωρακισμένον αυτοκίνητον δια να με παραλάβη. Μετέβην με αυτό εις την Αγγλικήν Πρεσβείαν βαλλόμενος κατά την διαδρομήν» περιγράφει ο στρατάρχης και όπως πολύ εύστοχα σχολιάζει ο κ. Κασιμάτης, «κατέφθασε στην Ελλάδα αεροπορικώς ένας από τους στρατάρχες (ελάχιστους) του Βρετανικού στρατού μαζί με έναν Βρετανό υπουργό. Το τμήμα του ΕΛΑΣ που ήταν κοντά στο αεροδρόμιο, και στο οποίο αναγκάστηκε να αποταθεί ο στρατάρχης ελλείψει μέσων επικοινωνίας, όχι μόνο δεν τον συνέλαβε ως ώφειλε (ήδη εδώ και 5 μέρες είχαν αρχίσει και "επίσημα" οι συγκρούσεις του ΕΛΑΣ με τους Βρετανούς) αλλά τον διευκόλυνε κιόλας να έρθει σε επαφή με το Βρετανικό Στρατηγείο το οποίο έστειλε μάλιστα δύο τεθωρακισμένα να τον παραλάβουν μαζί τους άλλους ανώτατους αξιωματούχους»...

«Η απόφαση "μετατροπής" σε τακτικό στρατό κατέτεινε μάλλον στην προσέλκυση εθελοντών -και δη αξιωματικών- και εν γένει στην πολιτική νομιμοποίηση του Αντάρτικου, παρά στη στρατιωτική αναβάθμιση ή την εξύψωση της πειθαρχίας» επισημαίνει ο Ι. Χανδρινός («Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός», 13.2.2012). Αυτό δεν ήταν αρκετό για τον ΕΛΑΣ στη διαφαινόμενη νέα σύγκρουση. Οι βρετανικές δυνάμεις υπερίσχυσαν με υπέρτερο οπλισμό, με τεθωρακισμένα, πυροβόλα, κανονιοβολούσαν τα ελλιμενισμένα στον Σαρωνικό πολεμικά και -κυρίως- διέθεταν μοίρες της RAF· την από αέρος ανεμπόδιστη επίθεση, που καθόρισε την έκβαση της μάχης.

Οι αριθμοί του πολέμου

«Στην αρχή των μαχών οι Βρετανοί είχαν στην Αθήνα και στον Πειραιά μία ελλιπή ταξιαρχία τεθωρακισμένων, την 23η, η οποία όμως είχε εξοπλιστεί για την περίσταση με μία επιλαρχία αρμάτων Sherman, των 35 τόνων, ακαταμάχητα για οποιοδήποτε όπλο που ο ΕΛΑΣ μπορούσε να διαθέτει. Υπήρχαν επίσης μονάδες αλεξιπτωτιστών και δύο τάγματα πεζικού που έφθασαν αεροπορικώς στην αρχή των γεγονότων, συνολικά 5.000 άνδρες. Αντίθετα υπήρχε ένα πλήθος βοηθητικών μονάδων με το προσωπικό τους, σχεδόν 10.000 άτομα, η προστασία των οποίων έθετε προβλήματα στον γενικό διοικητή, τον στρατηγό Σκόμπυ. Σε αυτές τις δυνάμεις προστέθηκαν τα πιστά στην κυβέρνηση Παπανδρέου ελληνικά στρατεύματα, η 3η Ορεινή Ταξιαρχία με 2.800 άνδρες, μονάδες της Χωροφυλακής, της αστυνομίας και των οργανώσεων τύπου Χ με 2.500 έως 3.000 ενόπλους. Ως εφεδρεία αυτών των δυνάμεων υπολογίζονταν οι περίπου 12.000 άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλων δωσιλογικών σωμάτων που βρίσκονταν "έγκλειστοι" είτε στην Αθήνα είτε σε νησιά του Σαρωνικού. Ο όγκος των βρετανικών ενισχύσεων -τρεις μεραρχίες πεζικού, η 4η Ινδική, η 4η και 46η Βρετανικές, σε πρώτη φάση- θα έφθαναν στα μέσα Δεκεμβρίου.

»Από την άλλη πλευρά η μεγάλη μονάδα του ΕΛΑΣ της Αθήνας, το Α΄ Σώμα Στρατού, είχε μεν στα χαρτιά μία καταγεγραμμένη δύναμη που πλησίαζε τις 20.000 γυναίκες και άνδρες, διέθετε όμως μόλις 6.000 όπλα, πολλά από τα οποία πιστόλια και περίστροφα. Επιπλέον, από την Απελευθέρωση και μετά, οι δυνάμεις του βρίσκονταν σε κατάσταση αποστράτευσης και στην ουσία έπρεπε να συγκροτηθούν από την αρχή. Ο εφοδιασμός σε πυρομαχικά εξαρτιόταν από τη δυνατότητα αφοπλισμού των αντιπάλων του» αναλύει τη δύναμη πυρός ο καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης (ό.π.).

Προς τον Εμφύλιο

«Την τελευταία εβδομάδα του πολέμου, η βρετανική τακτική άλλαξε. Επιδιώχθηκε η στήριξη στα νεοπαγή τάγματα εθνοφυλακής που είχαν συγκροτηθεί από μέλη των δεξιών οργανώσεων τύπου Χ, από χωροφύλακες της επαρχίας και, κυρίως, από μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας που, μετά τον αφοπλισμό τους, φρουρούνταν από τους Βρετανούς σε νησιά και σε φυλακές. Τα τάγματα αυτά εξαπέλυσαν απελπισμένες επιθέσεις ενάντια στις θέσεις του ΕΛΑΣ, υπό βρετανική υποστήριξη, ενώ ανέλαβαν και το αιματηρό έργο της εκκαθάρισης των συνοικιακών δαιδάλων - των προσφυγικών ιδιαίτερα συνοικιών - σε Αθήνα και Πειραιά. Οι απώλειές τους υπήρξαν τρομακτικές - περισσότεροι ίσως από 2.000 νεκροί σε λίγες ημέρες - οι πιέσεις όμως που άσκησαν πάνω στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ υπήρξαν καθοριστικές για την συνέχεια» σημειώνει ο Γ. Μαργαρίτης (ό.π.) και καταλαβαίνει κανείς ότι ο δρόμος για την εμφύλια σύρραξη δεξιών και αριστερών είχε πλέον ανοίξει, με τις δύο πλευρές πλέον σχεδόν ισοδύναμες ύστερα από την καθοριστική βοήθεια του Λονδίνου.

Μες στον Γενάρη του 1945 ακολούθησε η ανακωχή και ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ -διακαής πόθος του Τσόρτσιλ και της κυβέρνησης Παπανδρέου- με τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Προκλήσεις και εκκαθαρίσεις έφεραν εγγύτερα τον Εμφύλιο. Η κόκκινη γραμμή της Ιστορίας παρέμεινε η ίδια: Αριστερά - Δεξιά, μέσα σε έναν διπολικό κόσμο που άρχιζε να διαμορφώνεται (ΗΠΑ - ΕΣΣΔ).

Μια ελληνική «ιδιομορφία» είναι, μέσα από τις συρράξεις του Δεκέμβρη και του Εμφυλίου που ακολούθησε, η αφομοίωση των συνεργατών των Γερμανών στον εθνικό κορμό, η αναβάπτιση των Ταγμάτων Ασφαλείας σε εθνικές δυνάμεις ενάντια στην «κόκκινη απειλή», η «άφεση αμαρτιών» σε δωσίλογους και μαυραγορίτες στις δίκες που ακολούθησαν με τη συσσώρευση του πλούτου τους να επενδύεται στην ανασυγκρότηση μιας ρημαγμένης από τους ναζί χώρας.

«ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - Πολυτεχνείο»

Η νίκη διαφαινόταν ολοκληρωτική στις αρχές της δεκαετίας του 1950 αλλά το πολιτικό σύστημα βρέθηκε υπό την «πίεση» της Αριστεράς μόλις μία δεκαετία μετά την ήττα των κομμουνιστικών δυνάμεων (1958), με την παρουσία της ΕΔΑ στο Κοινοβούλιο ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενεργοποιήθηκε σχέδιο αναχαίτισης και η Ιστορία κύλησε ως την 21η Απριλίου 1967, όταν με πρόσχημα τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» οι συνταγματάρχες αναλαμβάνουν πραξικοπηματικά τα ηνία της διακυβέρνησης.

Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αυτή η «κόκκινη γραμμή» της σύγχρονης Ιστορίας μας επανήλθε. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα στη μεταπολίτευση που συνδέει το ΕΑΜ / ΕΛΑΣ και το Πολυτεχνείο - μάλιστα στα φοιτητικά αμφιθέατρα και πανσπουδαστικά συνέδρια ακουγόταν και το σύνθημα «Δαπίτες, χίτες, ταγματασφαλίτες» που δεν έφτανε να προκαλεί την αντίθετη πλευρά αλλά μάλλον την ευαρεστούσε! Η διαχωριστική αυτή γραμμή παρέμεινε παρά την εκκωφαντική κατάρρευση των καθεστώτων του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» και τις τελεολογικές διακηρύξεις για την Ιστορία.

Η ένταση δεν ήταν πια η ίδια, όμως η Ιστορία δεν ξεχνά και με την εμφάνιση της πρωτόγνωρης για τη μεταπολιτευτική γενιά δύσκολης περιόδου της κρίσης, εικόνες των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου πέρασαν πάλι στο προσκήνιο με τη ρητορική της Χρυσής Αυγής και το εκλογικό «φούσκωμα» ενός αριστερού κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Τα Δεκεμβριανά μάλιστα έφτασαν να γίνουν αφιέρωμα και στη βρετανική εφημερίδα «Observer», με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων, η οποία είδε με αυτοκριτική τη στάση του Λονδίνου στην απελευθερωμένη Ελλάδα. Με τίτλο «Αθήνα, 1944: Το βρώμικο μυστικό της Βρετανίας», καταγράφει την ημέρα που άλλαξε την Ιστορία, μιλάει με επιζώντες δίνοντας ως εξής το στίγμα: «Όταν 28 πολίτες σκοτώθηκαν στην Αθήνα, δεν ήταν οι ναζιστές υπεύθυνοι, ήταν οι Βρετανοί. Ο Εντ Βάλιαλμι και η Έλενα Σμιθ αποκαλύπτουν πώς η επονείδιστη απόφαση του Τσόρτσιλ να στραφεί εναντίον των ανταρτών που πολέμησαν στο πλευρό των Βρετανών καλλιέργησε τους σπόρους της σημερινής ακροδεξιάς στην Ελλάδα».

Από τα έκτροπα των τριεψιλιτών της Θεσσαλονίκης ως την «καθεστηκυία» 4η Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά, η ελληνική Ακροδεξιά βρίσκει συγγενείς τρόπους έκφρασης και δράσης όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς να απολογούνται για τους συνεργάτες των Γερμανών ταγματασφαλίτες και να νιώθουν υπερήφανοι για τις δυνάμεις ασφαλείας που υπερασπίστηκαν το στρατόπεδο της Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη απέναντι στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ έχοντας μάλιστα την καθοριστική συμβολή των αγγλικών βαρέων όπλων. Με ρίζες από την περίοδο εκείνη ήταν και οι συνταγματάρχες του '67 ενώ με τάγματα εφόδου επελαύνουν στις συνοικίες του σήμερα οι πρώτου βαθμού πολιτικοί τους συγγενείς.

Αυτή η «κόκκινη γραμμή» της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας μοιάζει να είναι ατελείωτη.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, «Η σύγκρουση του Δεκεμβρίου 1944», Εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΣτ'
Γιώργος Μαργαρίτης, «Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949», Βιβλιόραμα
Πολυμέρης Βόγλης, Φλώρα Τσίλαγα, Ιάσονας Χανδρινός, Μενέλαος Χαραλαμπίδης (επιμέλεια), «Η εποχή των ρήξεων - Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940», Επίκεντρο
Ιάσονας Χανδρινός, «Το τιμωρό χέρι του λαού - Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Αθήνα (1942 - 1944)», Θεμέλιο
Μαρκ Μαζάουερ, «Σκοτεινή ήπειρος - Ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας», Αλεξάνδρεια
Χάγκεν Φλάισερ, «Στέμμα και σβάστικα - Η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης 1941-1944», Παπαζήση


Πηγή : in.gr






Απορρίφθηκε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια


Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια από τη φυλακή ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή στην οποία πέρασε μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Αρνητική ήταν, όπως αναμενόταν μετά και την πρόταση του εισαγγελέα, η απόφαση των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στη σχολή όπου πέρασε μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης τον Φεβρουάριο του 2013, που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, είχε ζητήσει να του δίνονται οι προβλεπτόμενες από το νόμο άδεια ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αιγάλεω.

Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, με την κατάσταση της υγείας του να είναι κρίσιμη.
Απεργία πείνας, σε ένδειξη συμπαράστασης, κάνουν και οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης, οι οποίοι επίσης έχουν καταδικαστεί για τη ληστεία στο Βελβεντό.

Σήμερα έχουν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό, ενώ αυτή που έγινε χθες στο Μοναστηράκι κατέληξε σε σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, με καμμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία, καμένους κάδους στην περιοχή των Εξαρχείων και ρίψη χημικών από την αστυνομία έξω από το Πολυτεχνείο.

Η αστυνομία έκανε συνολικά 12 συλλήψεις και 31 προσαγωγές.


Πηγή : newsit.gr


ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΙΤΙΝΗ



Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου

Βρέθηκα πρόσφατα σένα δημοτικό σχολείο , όχι των βορείων προαστείων αλλά
της δυτικής αττικής!
Ρώτησα ένα δωδεκάχρονο παιδί πως πηγαίνει στο σχολείο.
Εκείνο μου απάντησε ότι πεινάει...!!!
Το δεύτερο μου είπε ότι κρυώνει..!
Το τρίτο ότι διαβάζει με κερί..!
Το τέταρτο με πλησίασε και μου είπε ..
<<ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΕ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΑΣ?>>
Πότε το κράτος θα δώσει τα λεφτά του παππού μου?
Δεν μπορεί να μου πάρει δώρο για τα Χριστούγεννα!!
Ένοιωσα μικρή και ασήμαντη μπροστά στη μεγάλη αλήθεια των παιδιών!!!
Πώς είναι δυνατόν μία χούφτα πολιτικοί να ισοπεδώνουν την Ελλάδα!!!
Αυτή η γενιά θα σας ζητήσει εξηγήσεις!
Γιατί πεινάει , κρυώνει ,γιατί της κλέψατε το γέλιο και την ελπίδα!!!!!
ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ?
ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΜΕ.ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ
Ν ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΝΑ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ.
ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΟΝ ΕΧΘΡΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ
ΜΟΝΑΧΑ ΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΔΕ ΣΕΒΕΤΑΙ
ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Είδαμε, ακούσαμε, κουτσομπολεύουμε!
Οι εκπομπές μαγειρικής νέα η μόδα της ελληνικής τηλεόρασης!
Η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα μας ,και ο αριθμός των ατόμων
που επισκέπτονται τα συσσίτια αυξήθηκε!
Αλλά τα μαγειρέματα όσο πάνε και γίνονται περισσότερα!
Είναι πρόκληση να βλέπεις όλα αυτά τα φαγητά να περνούν
μπροστά απ' τα μάτια σου!
Ε!!Δεν έχεις παρά να πάρεις μία φρατζόλα ψωμί και νερό
να κοιτάς ,για να χορτάσεις!!
Ωστόσο από τις εκπομπές μαγειρικής αυτή που
ξεχώρισε είναι του Άκη Πετρετζίκη  στο MEGA!
Αν και απέναντι από την Ε.Ψυχούλη στο ΣΚΑΙ !
Σημειώνει ανοδική πορεία και κερδίζει όλο και περισσότερα
νούμερα τηλεθέασης!!!

Dancing withe the stars
Μάθαμε tango, rumba, mambo!!
E! Eντάξει ! Νομίζαμε...στην αρχή ,ότι θα ήταν κάτι καλύτερο!
Βαρεθήκαμε. Για  πέμπτη χρονιά να βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα!
την  ίδια επιτροπή! Οι χορευτές αξιόλογοι, αλλά τ' αστέρια δεν λάμπουν τόσο ώστε
να σου τραβήξουν την προσοχή!
Ο Κ. Μαρτάκης δεν το βρήκε !Εξακολουθεί να είναι αγχωμένος και μπερδεμένος!
Τα νούμερα τηλεθέασης δεν έχουν ανοδική διάθεση!
Ίσως αν έκαναν παύση μία σεζόν?
Λέω εγώ! Ίσως την επόμενη θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον!

Το κανάλι που έκανε την έκπληξη αυτή τη σεζόν είναι ο ΑΛΦΑ!
MEGA και ΑΝΤ1 άργησαν να ξεκινήσουν κι αυτό έδωσε το προβάδισμα
στον ΑΛΦΑ με αξιόλογες σειρές!
Το ΕΨΙΛΟΝ πάλι ανεβαίνει σταθερά !!!!

Το tip της εβδομάδας!!
Αν δεν στολίσατε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι ευκαιρία
το σαββατοκύριακο να το κάνετε με φίλους!
Παίξτε παντομίμα ,γελάστε ,φάτε πίτσα και περάστε όμορφα!!
Αυτά και άλλα χαριτωμένα
την άλλη εβδομάδα
με την Χαριτίνη!!!


Διαστάσεις σίκουελ λαμβάνει η υπόθεση Κουμπαράς : Στην επιτροπή Δεοντολογίας Ξουλίδου, Μελάς, Γεωργιάδης και Μηταράκης για τους «κουμπαράδες» ΙΙ




Συνεδριάζει την Τετάρτη - Στόχος να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα ακούγοντας τους βασικούς πρωταγωνιστές

Διαστάσεις σίκουελ λαμβάνει η υπόθεση «κουμπαράδων» και αργυρώνητων βουλευτών καθώς οι καταγγελίες Ξουλίδου προκαλούν δεύτερο γύρο σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων, δικαστικών και κοινοβουλευτικών ερευνών.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, παράλληλα με την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη, αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση τους βασικούς πρωταγωνιστές της νέας ιστορίας προκειμένου να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της Τετάρτης θα παραστούν η κυρία Σταυρούλα Ξουλίδου, ο κ. Παναγιώτης Μελάς αλλά και οι κ.κ. Αδωνης Γεωργιάδης και Νότης Μηταράκης. Οι δύο τελευταίοι νωρίς το πρωί μετέβησαν αυτοβούλως στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσουν καθώς οι ΑΝΕΛΛ υποστήριξαν πως ο κ. Γ. Σούκουρης ήταν συνεργάτης τους.


Πηγή : protothema.gr


Η ΓΓΔΕ μελετά το μέτρο της επιβράβευσης για αποδείξεις ΦΠΑ


Με κλήρωση καταναλωτές θα κερδίζουν μηνιαίως ποσά από 100 ως 10.000 ευρώ

Ευρεία σύσκεψη έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με θέμα την αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ μέσω της θέσπισης κληρώσεων και επιβράβευσης των κατόχων αποδείξεων.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στην τρόικα την υιοθέτηση του σχετικού συστήματος που εφαρμόζεται σε Σλοβενία, Μάλτα και Πορτογαλία ως μέσου αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης και ως δυνητικής πηγής αύξησης των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά 500 εκατ. ευρώ.

Αν και στο mail που έστειλε σήμερα τα ξημερώματα η τρόικα στην ελληνική πλευρά ζητά πρόσθετες διευκρινίσεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτό η ελληνική πρόταση – η οποία είχε διατυπωθεί αρχικά το 2012 – για την αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ μέσω της συλλογής αποδείξεων με την προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά είναι απλή:

Με την έκδοση κάθε απόδειξης, ο καταναλωτής θα στέλνει στη ΓΓΔΕ τον αριθμό της μέσω SMS, μέσω υπολογιστή, απευθείας σε ειδική εφαρμογή της ΓΓΔΕ ή μέσω της κάρτας αποδείξεων.  Στη συνέχεια, σε μηνιαία βάση θα γίνονται κληρώσεις χρηματικών ποσών, από 100 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με την απόδοση του μέτρου και τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Στην Πορτογαλία το αντίστοιχο μοντέλο οδήγησε σε αύξηση εισπράξεων ΦΠΑ κατά 800 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες.


Πηγή : tovima.gr


Τι και γιατί θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση στο Νόμο Κατσέλη




Του Βασίλη Γεώργα

Έξι σημαντικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη που εδώ και μια πενταετία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών προκειμένου να προστατεύονται από πλειστηριασμούς αλλά και να «παγώνουν» την εξόφληση των στεγαστικών δανείων τους, προωθεί η κυβέρνηση με την προσδοκία ότι θα κάνει τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να λειτουργήσει καλύτερα και πιο δίκαια για τους έχοντες πραγματική ανάγκη δικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η μεταφορά των εκκρεμών αιτήσεων από την Περιφέρεια στα κεντρικά Ειρηνοδικεία της χώρας και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι πιο αυστηρές διαδικασίες για τη αναστολή των πλειστηριασμών και η αξιοποίηση των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης» για τον υπολογισμό της ελάχιστης δόσης που θα καταβάλουν οι δανειολήπτες προς τις τράπεζες μέχρι την εκδίκαση των αιτήσεών τους. Στο πλαίσιο δε του πτωχευτικού πλαισίου, προβλέπεται και η δημιουργία ειδικού επαγγελματικού κλάδου «διαχειριστών πτώχευσης» που θα αποτελείται από λογιστές και δικηγόρους οι οποίοι θα πιστοποιούνται και θα έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν υποθέσεις πτώχευσης.

Η κοσμοσυρροή των 100.000 και πλέον δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στις ευεργετικές προβλέψεις του νόμου -τον οποίο όπως παραδέχεται η κυβέρνηση στο e-mail προς την τρόικα επιμένουν να ναρκοθετούν οι ελληνικές τράπεζες- έχει από τη μια αποσβέσει τους κοινωνικούς κραδασμούς από τον κίνδυνο να βγουν στο σφυρί τα σπίτια ανθρώπων που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, αλλά από την άλλη έχει δώσει λαβή στις τράπεζες να υποστηρίζουν ότι ο νόμος λειτουργεί σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για στρατηγικούς κακοπληρωτές και «μπαταχτσήδες».

Οι αλλαγές δεν έχουν, όμως, μόνο ως στόχο τους τελευταίους, αλλά παράλληλα αποσκοπούν στο να επιταχύνουν τις παράλογα βραδείες διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων για τις οποίες λόγω συμφόρησης των ειρηνοδικείων η εκδίκαση προσδιορίζεται πλέον μέχρι το 2028 (!) και επιπλέον να αυξήσουν τη ροή των καταβολών μιας έστω ελάχιστης δόσης από τους δανειολήπτες, προς τις τράπεζες μέχρι την οριστική εκδίκαση των αιτήσεων, επιτυγχάνοντας παράλληλα την αναβίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο e mail που εστάλη από την κυβέρνηση στην τρόικα:
1. Η πρώτη παρέμβαση ουσίας θα είναι η μεταφορά της εκδίκασης όλων των εκκρεμών αιτήσεων σε κεντρικά Ειρηνοδικεία της χώρας και κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό παράλληλα θα σημάνει τον προσδιορισμό νέας ημερομηνίας δικάσιμου για όλες τις υποθέσεις οι οποίες σήμερα ορίζονται να εκδικαστούν μέχρι το 2028. Ειδικά για τις υποθέσεις που έχουν προσδιοριστεί για μετά την 1.1.2017, οι νέες ημερομηνίες ακρόασης θα προσδιορίζονται είτε μετά από αίτηση του οφειλέτη, είτε μετά από αίτηση των πιστωτών.

2. Η δεύτερη ουσιαστική παρέμβαση συνδέεται με την προσωρινή αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη (πλειστηριασμοί κ.α) που χορηγείται μέχρι την οριστική εκδίκαση της αίτησης για ρύθμιση χρεών και η οποία διευκρινίζεται πως θα περιορίζεται αποκλειστικά μόνο στην κύρια κατοικία.

3. Επιπλέον η μηνιαία καταβολή που υποχρεούται να πληρώνει ο οφειλέτης μέχρι την εκδίκαση της αίτησης και η οποία σήμερα προσδιορίζεται στο 10% της δόσης με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ, θα υπολογίζεται πλέον με βάση τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε οφειλέτη, ανάλογα με το προφίλ του.  Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης που ουσιαστικά αντιστοιχούν στα εισοδήματα τα οποία έχει κριθεί ότι  χρειάζεται για να ζει κανείς αξιοπρεπώς και να καλύπτει τις απολύτως βασικές ανάγκες του πριν ξεκινούν, σύμφωνα με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τα 537 ευρώ «καθαρά» τον μήνα για έναν ενήλικα και φτάνουν ως τα 1.788 ευρώ για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

4. Η προσωρινή διαταγή αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων (πλειστηριασμοί κ,α), θα επανεξετάζεται έπειτα από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα ώστε αν απαιτείται, να αναπροσαρμόζεται η δόση ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Σήμερα προβλέπεται ότι ο ίδιος ο οφειλέτης πρέπει να ενημερώνει το δικαστήριο για οποιαδήποτε μεταβολή της εισοδηματικής του κατάστασης.

5. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει κατηγοριοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων και ιεράρχηση της ημερομηνίας εκδίκασης τους ανάλογα με τα αν οι δανειολήπτες δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αν οι αιτήσεις ρύθμισης αφορούν μόνο την κύρια κατοικία, και αν διαθέτουν και άλλη περιουσία εκτός της κατοικίας τους.

6. Επιχειρείται με αντικίνητρα να αναβιώσει η πρακτική του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προβλέποντας πως όποια από τις δύο πλευρές (τράπεζα ή οφειλέτης) αποδειχθεί ότι απέρριψε αναίτια την πρόταση προδικαστικής διευθέτησης, θα υφίσταται κυρώσεις και θα επιβαρύνεται με τα δικαστικά έξοδα εφόσον η απόφαση του δικαστηρίου είναι ανάλογη της αρχικής πρότασης που έγινε εξωδικαστικά είτε από τον δανειολήπτη, είτε από την τράπεζα.

Δεν υπάρχουν δικαστές
Το κρίσιμο ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα καταφέρει η κυβέρνηση να συνδυάσει όλους αυτούς τους στόχους και να κάνει έναν νόμο ο οποίος εκ του αποτελέσματος σήμερα αξιοποιείται για να κρύβεται κάτω από το χαλί το πρόβλημα της υπερχρέωσης μεταθέτοντας για το απώτερο μέλλον τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, να λειτουργήσει για τον σκοπό τον οποίο φτιάχτηκε: δηλαδή την ελάφρυνση των ιδιωτών από χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν ποτέ. Σήμερα από τις υποθέσεις που εκδικάζονται, περίπου οι μισές καταλήγουν σε διαγραφές χρεών και πραγματική ανακούφιση δανειοληπτών, ενώ οι υπόλοιπες απορρίπτονται. Όμως σε πολλές από τις 100.000 αιτήσεις, ο στόχος είναι να επιτευχθεί η αναστολή της καταβολής δόσεων και των καταδιωκτικών μέτρων και μετά...βλέπουμε.

Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται προς την τρόικα πως το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο νόμος αλλά η αδυναμία της ορθής εφαρμογής του καθώς από τη μια «υπάρχει ανεπαρκής ανταπόκριση εκ μέρους των τραπεζών που αυξάνει το μέγεθος του προβλήματος» και από την άλλη δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Ειρηνοδικών ώστε να εκδικαστούν εγκαίρως οι υποθέσεις, να δοθούν γρήγορες λύσεις και έτσι να απεγκλωβιστούν τόσο οι δανειολήπτες όσο και το δικαστικό σύστημα.


Πηγή:capital.gr