Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Δικηγόρος κάτοικος Αυλώνα ο ένας εμπρηστής

 



Νέα στοιχεία για τον έναν από τους προσαχθέντες για εμπρησμό στην περιοχή του Αυλώνα φέρνει στη δημοσιότητα το ethnos.gr.  

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το ένα από τα άτομα που βρίσκεται στα χέρια της ΕΛΑΣ ως ύποπτο για εμπρησμό είναι 51χρονος, κάτοικος Αυλώνας, δικηγόρος στο επάγγελμα ενώ στο όχημά τους βρέθηκαν και σχετικά στοιχεία.

Το άτομο αυτό ήταν παρών τουλάχιστον στις 4 φωτιές. Μάλιστα, κάμερα τον έχει «συλλάβει» να περνάει από δρόμο του Αυλώνα στις 11:45 όταν ξέσπασε η φωτιά στον Άγιο Γεώργιο.

Μαζί με τον δεύτερο ύποπτο που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας, έχουν μεταφερθεί στην ασφάλεια βορειανατολικής Αττικής όπου και ανακρίνονται.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως οι Αρχές καταδίωκαν ύποπτο όχημα το οποίο φέρεται να βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου ξέσπασαν οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 12 εστίες στον Αυλώνα. 



Εμπρηστές τελικά οι 13 λαθρομετανάστες - Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη

 



Ποινική δίωξη για «απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», «κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών» και «παράνομη είσοδο στη χώρα», ασκήθηκε στους 13 μετανάστες, που εντοπίστηκαν μέσα σε τρέιλερ αυτοκινήτου.

Στον ανακριτή θα οδηγηθούν  οι 13 μετανάστες που ήταν κλειδωμένοι μέσα στο τρέιλερ πολίτη. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, οι 13 άνδρες, 9 με καταγωγή από την Συρία και 4 από το Πακιστάν, αρχικά οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης κι αυτός τους παρέπεμψε στον ανακριτή απ’ όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, επίσης την Παρασκευή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ  «προκύπτουν ενδείξεις ότι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε κάποια σημεία».

Οι 13 λαθρομετανάστες εμπρηστές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξής κατηγορίες:

Απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή

Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών

Παράνομη είσοδος στην χώρα

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και στον ιδιοκτήτη του οχήματος που τους «συνέλαβε» και σε δύο συνεργούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις άνδρες, ένας αλλοδαπός και δύο ημεδαποί, οδηγήθηκαν στον ανακριτή απ’ όπου έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή το πρωί στις 10:00.

Οι τρεις συλληφθέντες, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξής κατηγορίες:

Διέγερση για διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα

Αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και κατά συναυτουργία

Έκθεση σε κίνδυνο

Για νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων




Κικίλιας: Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε


 

Με σκληρή γλώσσα μίλησε πριν από λίγο ο Βασίλης Κικίλιας για τις απόπειρες εμπρησμού.

«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», είπε.

Για εννέα απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας.

«Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε», τόνισε.




Μάστιγα η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

 



Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η κακοποίηση ζώων, με τις αρχές να δέχονται εκατοντάδες καταγγελίες και να προχωρούν σε συλλήψεις.

Συγκεκριμένα, σε 1.241 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων έχει ανταποκριθεί η Ελληνική Αστυνομία από τις αρχές Ιουλίου 2023 έως και το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023, ενώ έχουν σχηματισθεί 245 ποινικές δικογραφίες και έχουν συλληφθεί 53 άτομα.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με δήμους, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα σε 282 περιπτώσεις, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στο ποσό των 964.400 ευρώ.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση η ΕΛΑΣ «δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιστή τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, θέτοντας ως στόχο την εξάλειψη περιστατικών κακοποίησης και βασανισμού τους».

Δράσεις της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων

Προς την κατεύθυνση αυτή, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν καταρτιστεί ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, βάσει των οποίων εφαρμόζονται αστυνομικές δράσεις αποσκοπώντας στην πλήρη αντιμετώπιση του φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό «10410» για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων, ενώ στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) παρέχονται χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Τέλος, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της και σε συνεργασία με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς, συνεχίζει καθημερινά την εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα συντελέσουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του αρνητικού φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων, αλλά και ταυτόχρονα της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους.



Επτά απόπειρες εμπρησμού στην Πάρνηθα μέσα σε δύο ώρες - Καταδιώκουν αυτοκίνητο στον Αυλώνα

 



Με τη φωτιά στην Πάρνηθα να εξακολουθεί να καίει, είχαμε επτά απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή, κάτι που δείχνει το βρώμικο σχέδιο κατά της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μέσα σε μόλις δύο ώρες, και συγκεκριμένα από τις 09:00 έως τις 11:00 π.μ., υπήρξαν επτά απόπειρες εμπρησμού στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, προς τον Αυλώνα.

Για το θέμα μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκδηλώθηκαν τουλάχιστον πέντε εστίες πυρκαγιάς στην περιοχή Ασπροχώρι Αυλώνα. Τόνισε ότι η Πυροσβεστική έσβηνε τη μία εστία και μετά από λίγο ξεσπούσε άλλη σε διαφορετικό σημείο στην ίδια περιοχή.

Μίλησε μάλιστα ότι καταδιώκουν στην περιοχή ένα ύποπτο αυτοκίνητο με εμπρηστές.

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε για τις φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα.

Όπως είπε, «τις τελευταίες 24 ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν 12 πυρκαγιές, πριν αυτές επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις».

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Κόκκαλη, έγινε γνωστό στις 12:10 ότι ξέσπασε νέα φωτιά στον Αυλώνα! Αυτή τη στιγμή η φωτιά καίει στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, και συγκεκριμένα στη θέση «Άγιος Γεώργιος». Επιχειρούν 6 πυροσβέστες με δύο οχήματα, ωστόσο οι δυνάμεις ενισχύονται.




Τον έτσουξε τον Ράμα που απαξιώθηκε από τον Μητσοτάκη και δεν πήρε πρόσκληση για Αθήνα

 


Ο καθένας πληρώνει την συμπεριφορά του και τις επιλογές του, και αυτό το κατάλαβε καλά ο Έντι Ράμα κάτι που φαίνεται από την ανακοίνωση του.

Την απουσία του από το δείπνο του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, στην Αθήνα σχολίασε ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Εντι Ράμα με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Ο λόγος, είναι απλός, δε θέλησα να ανησυχήσω τον οικοδεσπότη και τους προσκεκλημένους του αυξάνοντας το θόρυβο πριν οι καλοί μου φίλοι, συγκεντρωμένοι στην Αθήνα ολοκληρώσουν το έργο τους», ανέφερε ο Έντι Ράμα και πρόσθεσε: «Καλύτερα να μη ήμουν στο δείπνο που αξιοποιήθηκε για να αποσταλεί στην Αλβανία ένα αντιφατικό μήνυμα σε σχέση με την ιδιαίτερα φιλόδοξη προσδοκία της πρωτοβουλίας αυτής και ελπίζω ότι το ατυχές αυτό γεγονός να μη μπέρδεψε τους αξιότιμους προσκεκλημένους».

Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι τον προσεχή Οκτώβρη η Αλβανία θα ηγηθεί της Συνόδου της Διαδικασίας του Βερολίνου, στα Τίρανα. «Φυσιολογικά ο αγαπημένος φίλος μου και ο αξιοσέβαστος ομόλογός μου στην Αθήνα θα είναι προσκεκλημένος να μετάσχει και δε θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ να απαντούσα ανάμεσα στα δόντια, καλώντας στη θέση του την Ελληνίδα Πρόεδρο».

Άφησε, τέλος, να εννοηθεί ότι η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να τον παρακάμψει από την άτυπη σύνοδο της Αθήνας, ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από τρίτους”.



Σεν Τροπέ: Ξέφυγαν οι εστιάτορες - Ελάχιστη κατανάλωση 1.500 ευρώ

 


Σε μια εποχή όπου τα τουριστικά θέρετρα καλούνται να διαλέξουν τι είδους τουρισμό θέλουν, το Σεν Τροπέ επιλέγει με ανορθόδοξο και αντιδεοντολογικό τρόπο τους… πιο πλούσιους επισκέπτες, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων και οξεία αντιπαράθεση.

Επιχειρηματίες στην εστίαση του γραφικού και υπερπολυτελούς λιμανιού της Μεσογείου, που εδώ και μισό αιώνα φιλοξενεί την αφρόκρεμα του διεθνούς τζετ σετ, χρησιμοποιούν αμφιβόλου ηθικής πρακτικές για να παραχωρήσουν τραπέζια, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την ελάχιστη κατανάλωση χιλιάδων ευρώ.

Τουρίστες εκφράζουν παράπονα από τη συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν από τα εστιατόρια της κωμόπολης της Κυανούς Ακτής στη Γαλλία για τη συνήθεια των ιδιοκτητών να επιλέγουν τους πελάτες ανάλογα με το πορτοφόλι τους. Η δήμαρχος του Σεν Τροπέ, Σιλβί Σιρί, παραδέχτηκε ότι οι καταγγελίες είναι αληθινές και τέτοιου είδους πρακτικές καταστρέφουν την εικόνα της περιοχής. Απείλησε μάλιστα με κυρώσεις τους εστιάτορες μετά από αναφορές ότι ορισμένοι επιλέγουν τους πελάτες με βάση το μέγεθος των προηγούμενων λογαριασμών και φιλοδωρημάτων και καθορίζουν ελάχιστη κατανάλωση, π.χ. της τάξης των 1.500 ευρώ ή και των… 5.000 ευρώ ανά τραπέζι.

Ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Nice Matin» σημειώνει ότι στο Σεν Τροπέ οι εστιάτορες ελέγχουν τα ονόματα των πελατών τους και αρνούνται κρατήσεις εάν σε προηγούμενή τους επίσκεψη θεώρησαν ότι δεν είχαν ξοδέψει αρκετά ή δεν είχαν αφήσει γερό φιλοδώρημα. Ενας εργαζόμενος στον τομέα της εστίασης είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα: «Είναι απλό: έχετε φουσκωμένο πορτοφόλι ή είστε μικρό ψάρι;». Ενας ντόπιος επιβεβαίωσε την τακτική αυτή των εστιατορίων λέγοντας ότι αν οι εστιάτορες κατατάξουν τον πελάτη στη δεύτερη κατηγορία, θα του πουν ότι δεν έχουν τραπέζια «μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου». Σε άλλη περίπτωση, για την εθνική εορτή του Βελγίου στις 21 Ιουλίου, η επιχείρηση διαφήμιζε τα premium τραπέζια της επισημαίνοντας ότι η κράτηση σημαίνει ελάχιστη κατανάλωση 10.000 ευρώ.

Οι ομορφιές του Σεν Τροπέ ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα από ζωγράφους και συγγραφείς που γοητεύτηκαν από την απλότητά του και το εντυπωσιακό φως της χερσονήσου. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της άγνωστης τότε Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του 1956 «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» εδραίωσε τη δημοφιλία της γαλλικής πόλης. Βέβαια ως το 1989 και η ίδια η Μπαρντό είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε πλέον να ζει στην περιοχή, «αφήνοντάς την στους εισβολείς».

Το Σεν Τροπέ έχει μετατραπεί σε αφιλόξενο τόπο για τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, που διαμαρτύρονται για το γενικότερο κόστος ζωής. Η στέγη, ο ρουχισμός, η εστίαση και η ψυχαγωγία αποτελούν μακρινό όνειρο για τους περισσότερους από αυτούς. Οι κάτοικοι αναγκάζονται πια να αναζητούν φθηνότερες επιλογές για τις παραπάνω υπηρεσίες σε κοινότητες της ενδοχώρας της Προβηγκίας, όπως το Ντραγκινιάν και το Τουρτούρ.


Πηγή



Εκδόθηκε η ΚΥΑ οριοθέτησης πυρόπληκτων περιοχών Ιουλίου 2023

 



Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτηρίων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βάσει των αυτοψιών που διενεργήθηκαν στα πληγέντα κτήρια από τη γενική διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ).

Στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή / ανακατασκευή κτηρίων κάθε χρήσης (κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, επαγγελματικά, αποθήκες κ.λπ.). Η χορηγούμενη στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και από άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν περισσότερες της μιας πληγείσες ιδιοκτησίες με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 150 τ.μ., χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή για όλες τις ιδιοκτησίες και μέχρι εμβαδόν 150 τ.μ., ενώ για τα υπόλοιπα τ.μ. των ιδιοκτησιών χορηγείται άτοκο δάνειο.

  • Αναφορικά με τις τιμές της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής, στην περίπτωση της ανακατασκευής κυμαίνονται ανάλογα με τη χρήση του πληγέντος κτηρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση πληγέντος κτηρίου με χρήση κατοικίας, όταν η νέα κατοικία κατασκευάζεται με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή ή με φέροντα οργανισμό τοιχοποιίας από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή χορηγείται στεγαστική συνδρομή 1000 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου. Όταν ο ιδιοκτήτης προβεί στην κατασκευή κατοικίας εδραζόμενης σε θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα, σταθερά συνδεδεμένη με αυτήν και αα) με σύμμικτο φέροντα οργανισμό (με φέροντα στοιχεία μεταλλικά και από οπλισμένο σκυρόδεμα) και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή αβ) προκατασκευασμένη κατοικία εξ' ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα, χορηγείται στεγαστική συνδρομή 800 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου.
  • Στην περίπτωση της επισκευής, το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων του πληγέντος κτηρίου ορίστηκε σε 300 ευρώ ανά τ.μ. και το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων αυξήθηκε σε σχέση με προγενέστερες πυρκαγιές και ορίστηκε σε 200 ευρώ ανά τ.μ. Οι εν λόγω τιμές ισχύουν για την επισκευή πληγέντων κτηρίων κάθε χρήσης.

 



Οι βασικές ρυθμίσεις που προωθούνται στα εργασιακά

 


Από τη συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤ 1:

Η Κυβέρνησή μας είναι με τον κόσμο της εργασίας. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε μια ανάπτυξη η οποία θα έρθει από συνθήκες «σκλαβιάς» γιατί πέραν του ηθικού ζητήματος, όλοι ξέρουμε ότι αν μια οικονομία δεν στηρίζεται σε υγιείς σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων είναι λίγα τα ψωμιά της. Εμείς δεν θέλουμε πια την Ελλάδα της «αρπαχτής». Θέλουμε την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Και η ευρωπαϊκή Ελλάδα έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Άρα, να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Να διαβάσουν το νομοσχέδιο που θα μπει στη δημόσια διαβούλευση για να δουν με τα μάτια τους πόσο υπέρ των εργαζομένων είναι οι ρυθμίσεις που φέρνουμε, χωρίς να βλάπτουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο:

  • «Δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να πάει να δουλέψει. Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές, άρα, δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει. Είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων ώστε να μην μπορεί ο εργαζόμενος να είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας. Η μαύρη εργασία βλάπτει πρωτίστως τον εργαζόμενο και δευτερευόντως όλη την οικονομία».
  • «Ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει μία επιπλέον σύμβαση εργασίας υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο. Αυτή η ρύθμιση, που έγινε τόση φασαρία, υπάρχει για να δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους που θέλουν να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους».
  • «Σήμερα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με το νόμο που ισχύει από το 2010. Με την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται 6 μήνες. Δηλαδή, η αυτόματη απόλυσή του, που σήμερα είναι 12μηνη γίνεται 6μηνη».
  • «Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται «μαύρα». Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης του προσαυξημένο κατά 40%».
  • «Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας απαλλάσσονται σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στην «ΕΡΓΑΝΗ». Δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών κλπ., άρα ελαφρύνουμε πολύ το γραφειοκρατικό κόστος της επιχείρησης αν επιλέξει να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα και μπορούμε να την ελέγξουμε στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει».
  • «Θεσπίζουμε ως ποινικό αδίκημα την παρεμπόδιση της εισόδου μιας εταιρίας από συνδικαλιστικές δράσεις. Εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν θα απεργούν. Εάν οι εργαζόμενοι όμως θέλουν να δουλέψουν θα δουλέψουν.  Δια της βίας δεν θα εμποδίζεται κανένας για τίποτα. Ούτε για να μην απεργήσει, ούτε για να απεργήσει».


Οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως απαραίτητες


 

Σε όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων, από την κρίση έως την πανδημία και τα εμβόλια, συναντάμε συμπολίτες μας που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας και βλέπουν παντού τσιπάκια και σκοτεινές δυνάμεις. Το μέτωπο με τις δυνάμεις του ανορθολογισμού, το οποίο ενισχύεται και από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, είναι συνεχές.

  • Οι νέου τύπου ταυτότητες δεν θα αναγράφουν τίποτα διαφορετικό από τα βιομετρικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του πολίτη, που θα τον διευκολύνουν στις συναλλαγές και στις μετακινήσεις του.
  • Επίσης οι πολίτες που συνωστίζονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν νέα ταυτότητα παλαιού τύπου πρέπει να καταλάβουν ότι θα αναγκαστούν σε τρία χρόνια να βγάλουν υποχρεωτικά νέα ταυτότητα με τις νέες προδιαγραφές που θα πληρούν στάνταρ ασφαλείας αφού οι παλιές δεν θα ισχύουν.
  • Οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως απαραίτητες για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωσηόπως συμβαίνει για όλες τις χώρες της Ένωσης και με όλους του Ευρωπαίους πολίτες.


Μάχη με τις φωτιές με δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες

 


Αντιμέτωπη με 93 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε η χώρα, υπό το επικίνδυνο μείγμα των υψηλών θερμοκρασιών, των ισχυρών ανέμων και της υψηλής ξηρασίας. Τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής δυσχαίρανε το γεγονός ότι το ένα νέο μέτωπο διαδεχόταν το άλλο, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στην κατανομή των δυνάμεων σε όλη τη χώρα.

Το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύεται το δυσκολότερο ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας διαχρονικά από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται χάρτης επικινδυνότητας. Ο δείκτης επικινδυνότητας έφτασε σε επίπεδα κατάστασης συναγερμού (επίπεδο 5) συνολικά 7 φορές φέτος το καλοκαίρι έως σήμερα συγκριτικά με 4 φορές το 2021, 2 φορές το 2019 και 1 φορά το 2012. Η παρατεταμένη ανομβρία περίπου 2,5 μηνών από τα μέσα Ιουνίου έως τώρα σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους αλλά και την παράνομη ανθρωπογενή δραστηριότητα δημιούργησαν τις συνθήκες για αυτή τη μεγάλη καταστροφή στον Έβρο.
 
Όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις βρίσκονται στα διάφορα μέτωπα, με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα γίνεται κάθε προσπάθεια για την προστασία κρίσιμων υποδομών και των περιουσιών των πολιτών. Όλοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί φωτιά στο δάσος και σε έκταση πολλών χιλιομέτρων.




Προσχηματική η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων


 

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έρχεται τώρα, ενώ η Βουλή είναι κλειστή (οι εργασίες της ξεκινούν στις 28/8), να καταθέσει μια πρόταση νόμου για ένα ζήτημα όπως είναι ο αποκλεισμός μια παράταξης από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων είναι 31/8.

  • Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε αργά να καταθέσει την αντιφασιστική του πρωτοβουλία, κάτι που από μόνο του μαρτυρά και πόση σημασία δίνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία του.
  • Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης συντακτών στις 27 Ιουλίου είχε τονίσει πως: «Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι ο ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄, το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα.  Υπάρχει αυτός ο νόμος, ισχύει δηλαδή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, θα εφαρμοστεί.
  • Αν στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι, όπως ήταν ο στόχος αντίστοιχων προβλέψεων για τις βουλευτικές εκλογές, να μην εκλέγονται καταδικασμένοι για το αδίκημα της ηγεσίας σε εγκληματική οργάνωση ως βουλευτές, υποδυόμενοι τους πολιτικούς αρχηγούς και τους επικεφαλής κομμάτων, και επομένως αναλογικά να μην εκλέγονται περιφερειάρχες ή δήμαρχοι ή περιφερειακοί σύμβουλοι ή δημοτικοί σύμβουλοι τέτοιοι κατάδικοι, τότε υφίσταται ήδη διάταξη που οδηγεί σε έκπτωση από το αξίωμά του κάθε αιρετό που έχει καταδικαστεί για τέλεση κακουργήματος. Άρα η προτεινόμενη ρύθμιση είναι αχρείαστη.
  • Αν στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης, είναι να απαγορευτεί η συμμετοχή στις εμφορούμενες από ναζιστικές ιδέες, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, τότε διευκρινίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι ανάλογες για τις βουλευτικές εκλογές ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί δεν είχαν ποτέ αυτό το στόχο, και πρωτίστως τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν να χορηγήσουν στην δικαστική εξουσία μια τέτοια αρμοδιότητα δικαστικού ελέγχου των ιδεολογιών των κομμάτων.
  • Συνεπώς, η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
    • Δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια κίνηση εντυπωσιασμού. Κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις, ότι κωφεύει και ότι επιδεικνύει ανοχή απέναντι σε νεοναζιστικά μορφώματα, όταν ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτή η οποία πρότεινε τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ψήφισε η Βουλή.
    • Είναι όλως προσχηματική και γίνεται για λόγους εικόνας και όχι ουσίας.  Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στον κατάδικο Κασιδιάρη να καταλάβει οποιοδήποτε αυτοδιοικητικό αξίωμα και επομένως ουδείς λόγος συντρέχει για ανησυχία ως προς αυτό. 


Καταδίωξη Ρομά που χαρτογραφούσαν στόχους στο Μαρούσι

 


Δύο κακοποιοί Ρομά, η μάστιγα σε όλη την χώρα, έπεσαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ έπειτα από καταδίωξη στους δρόμους του Αμαρουσίου. 

Πιο συγκεκριμένα στις 11:30 το πρωί έγινε καταγγελία για φορτηγάκι το οποίο κυκλοφορούσε στην περιοχή «σκανάροντας» δρόμους και πολυκατοικίες για να κτυπήσουν.

Άμεσα επιλήφθηκαν άνδρες της ΔΙ.ΑΣ οι οποίοι και εντόπισαν το φορτηγάκι, έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει, ωστόσο ο Ρομά κακοποιός δεν συμμορφώθηκε και ακολούθησε καταδίωξη σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το ανθρωποκυνηγητό εκτυλίχθηκε σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους, επί της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, προς τον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη».

Κατά την καταδίωξη το φορτηγάκι μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε σε κράσπεδο με αποτέλεσμα να σκάσει το λάστιχο του δεξιού τροχού.

Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ που περιπολούν στα βόρεια προάστια κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους δύο Ρομά και να τους περάσουν χειροπέδες. Οι Ρομά κακοποιοί είναι παλιοί γνώριμοι των Αρχών και μάλιστα ο ένας εκ των δύο μπαινοβγαίνει σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.



Τον "έφαγε" τον κουμπάρο του Πριγκόζιν ο καταζητούμενος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν


 

Ήταν θέμα χρόνου λένε όσοι γνωρίζουν, ο αδίστακτος δικτάτορας της Ρωσίας να δολοφονήσει τον 62χρονο πρώην φίλο του και  επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. 

Στο αεροπλάνο επέβαινε και ο κυριότερος στρατιωτικός ηγέτης της εταιρείας Wagner, ο ακροδεξιός Ντμίτρι Ούτκιν, και άλλοι οκτώ επιβάτες.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής των μισθοφόρων Πριγκόζιν, είχε προχωρήσει σε εξέγερση εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας τον Ιούνιο προτού τη ματαιώσει.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Ροσαβιάτια επιβεβαίωσε χθες πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ντμίτρι Ούτκιν επέβαιναν στο ιδιωτικό τζετ, που εκτελούσε πτήση από η Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, χωρίς να επιζήσει κανείς.

Το αεροπλάνο φαινόταν καλά στα ραντάρ μέχρι τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό της Wagner και συνετρίβη, δεν έδειξε κανένα σημάδι προβλήματος έως ότου σημειωθεί η απότομη πτώση στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πτήσης.

Σύμφωνα με το Reuters, ανώνυμες πηγές είπαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι εκτιμούν πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος. Το Reuters δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει.

Ο κατάλογος των επιβατών που δημοσιοποίησε η Ροσαβιάτια περιλάμβανε τα ονόματα του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του Ντμίτρι Ούτκιν, καθώς και αυτό του Βαλερί Τσεκάλοφ, του επικεφαλής της ασφάλειας του ηγέτη της εταιρείας μισθοφόρων.

Στο αεροσκάφος «επέβαιναν δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη του πληρώματος. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι νεκροί», ανέφερε νωρίτερα μέσω Telegram το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Κατά την ίδια πηγή, το αεροσκάφος Embraer Legacy συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζένκινα, στην περιφέρεια Τβερ, βορειοδυτικά της Μόσχας.