Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο! Κανένας σοβαρός δεν κάνει τέτοιες γελοιότητες!



Κώστας Βουκελάτος

Απίστευτες σκηνές και ύβρις για το Πολυτεχνείο στο προαύλιο της ΕΡΤ.

"Σκοτώθηκαν" και μεταξύ τους οι "αγωνιστές" της ΕΡΤ, όταν κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του γενικού γραμματέα ενημέρωσης και επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και του προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης από τη ΛΑΕ, αλλά και η Ραχήλ Μακρή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την παρουσία τους, ενώ υπήρξαν και κάποιες φραστικές αντεγκλήσεις.

Χθες έγιναν στο προαύλιο της ΕΡΤ τα αποκαλυπτήρια των νεκρών της ΕΡΤ, με παπά και τρισάγιο εάν είναι δυνατόν!!!

 Κατά την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ το μνημείο έχει τίτλο «Μνήμες και Χρέος», και αιτιολογείται με το σκεπτικό: «Η μνήμη είναι ένα από τα πρωταρχικά συστατικά στοιχεία της πορείας του ανθρώπου στους αιώνες. Χρέος όλων μας είναι να θυμόμαστε τους αγώνες».

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, κατά την ομιλία του τόλμησε χωρίς ίχνος ντροπής να παρομοιάσει  το μνημείο της ΕΡΤ με το Πολυτεχνείο λέγοντας :«Στα κάγκελα της ΕΡΤ, είπε, δεν μπήκε το τανκς και κανένας Ντερτιλής δεν δολοφόνησε τον Διομίδη Κομνηνό και τα άλλα παιδιά την επομένη του Πολυτεχνείου. Στην ΕΡΤ μπήκε όμως το τανκς της ανεργίας και της ανασφάλειας και η ανεργία είναι που έστειλε του ανθρώπους στον άλλο κόσμο».



Και δεν βρέθηκε κανένας σοβαρός να σταματήσει αυτή την ξεφτίλα.

Ζούμε στα χρόνια της απόλυτης αριστερής παρακμής και δεν μας αξίζει.




Βουλή: Τι ανέδειξε η σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη για Καμμένο - Πολάκη



Στήριξη από Τσίπρα – Προσωπικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό από Μητσοτάκη

Μια συζήτηση για την οικονομία και τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup στην παρούσα πολιτική συγκυρία, ήταν αναμενόμενο να επικεντρωθεί στα θέματα που αναταράσσουν το πολιτικό σκηνικό. Η εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση του ισοβίτη Γιαννουσάκη και οι επιθέσεις Πολάκη κατά της Δικαιοσύνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Τσίπρα – Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να καλύπτει πολιτικά τους υπουργούς του και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για «πολιτική παράκρουση και θεσμική εκτροπή». 

«Είστε μια ομάδα εξουσίας παντός καιρού και περιστάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας το «ύφος και το ήθος, την ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας», για τον οποίο διερωτήθηκε αν απολαμβάνει κάποιου είδους πολιτικό, θεσμικό και νομικό ακαταλόγιστο. Ο αρχηγός της ΝΔ προσπάθησε να φέρει πιο κοντά στις ευθύνες του κ. Καμμένου τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο κάλεσε επίμονα να διευκρινίσει αν είχε ενημερωθεί και αν γνώριζε το περιεχόμενο των αλλεπάλληλων συνομιλιών του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών. 

Ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για παραβίαση της διάκρισης εξουσιών με την κάλυψη τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι σε μια Δημοκρατία εκείνος που κρίνει αν κάποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις όσο ισχυρός και να είναι αυτός, είναι η Δικαιοσύνη αφού ολοκληρώσουν το έργο τους οι διωκτικές αρχές. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι δουλειά ούτε του Τσίπρα, ούτε του Καμμένου, ούτε του Μητσοτάκη» και καταλόγισε στην κυβέρνηση παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, κάτι που «αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη». «Όσο αγαθές και να είναι οι προθέσεις όταν συνομιλεί κάποιος με έναν ισοβίτη, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία αυτό αφορά την Δικαιοσύνη», είπε τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει σε μια έρευνα». 

Η «ατζέντα» του κ. Μητσοτάκη δεν περιορίστηκε στον κ. Καμμένο αλλά επεκτάθηκε και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας: «Η εξουσία σάς έχει φθείρει και σάς έχει διαφθείρει πολιτικά, ώστε να έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές», σημείωσε, ενώ αναφερθείς στις παρεμβάσεις Πολάκη για τον ρόλο της Δικαιοσύνης τόνισε: «Είναι κάτι που γίνεται δημόσια, χωρίς ντροπή και αίσθηση κινδύνου, με πρωταγωνιστή, πάντα, τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Δεν είναι απλά πολιτικά ανεύθυνος. Είναι και θεσμικά χυδαίος», είπε. Ενώ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση» τις επιθέσεις του κατά της Δικαιοσύνης. «Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη “στοιχείωση”, όπως λέτε κι εσείς, για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα. Δεν ξεπερνιούνται, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες. Αυτό λέει το Σύνταγμα, του οποίου υποτίθεται ότι ήσασταν κάθε λέξη», ανέφερε στον πρωθυπουργό.

Πιέζοντας τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, κάτι που απέρριψε ο πρωθυπουργός αντιτείνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα από την Δικαιοσύνη, ενώ του απέδωσε ευθύνες είτε γνώριζε είτε δεν γνώριζε τις συνομιλίες: «Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμειξη σε επίπεδο πρωθυπουργού ή δεν το γνωρίζατε, οπότε ο υπουργός Άμυνας έχει αυτονομηθεί πλήρως και δεν πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό. 

Διάσταση του κ. Τσίπρα με τους υπουργούς του, ή έστω κάποιες θεσμικές αποστάσεις από αυτούς, δεν υπήρξαν. Το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός τους επιφύλαξε πλήρη πολιτική στήριξη κατηγορώντας την ΝΔ για «στοχοποίηση και λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη» και καλώντας την αν έχει στοιχεία να τα πάει στην Δικαιοσύνη. Παραδέχθηκε ότι πράγματι ο κ. Καμμένος συνομίλησε «με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές όταν αυτός του ζήτησε βοήθεια προκειμένου να μιλήσει και να μαρτυρήσει, όπως έλεγε, για να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση» και ότι ο υπουργός Άμυνας «του είπε να πάει στη Δικαιοσύνη και να πει ό,τι γνωρίζει». 

Ενώ αξίζει να σημειωθεί η επισήμανσή του ότι «προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε έναν κατάδικο», όπως και η αναφορά του κ. Καμμένου στην ομιλία του σχετικά με όσα ισχυρίζεται ο ισοβίτης, ότι «μπορεί να αποδειχθεί μπορεί και όχι». Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αντιστρέψει τα βέλη περί «θεσμικής χυδαιότητας» που απέδωσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Πολάκη επισημαίνοντας ότι «θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμη και σε σεβαστές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους, στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», συμπληρώνοντας ότι «θεσμική χυδαιότητα είναι να μετατρέπεις μια παράταξη, η οποία έχει μια ιστορία στον τόπο σε βραχίονα επιχειρηματικών συμφερόντων στη Βουλή».




Σταυρόπουλος Λάμπρος
ΒΗΜΑ


Ο Αρτέμης Σώρρας δεν είναι διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων απεφάνθη ο Άρειος Πάγος





Αναιρέθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών που είχε δεχθεί ότι ο φυγόδικος Αρτέμης Σώρρας είναι διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, εξαπατώντας χιλιάδες πολίτες. Μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης η απόφαση αυτή ελέγχθηκε δικαστικά και η δικαιοσύνη μετά από έρευνες οδηγήθηκε σε απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών κατά Σώρρα και στενών του συνεργατών.

Ο Αρτέμης Σώρρας παρά την άσκηση σε βάρος του ποινικών διώξεων μέχρι σήμερα διαφεύγει τη σύλληψη. Η απόφαση που αναιρέθηκε είχε αποτελέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα "σημαία" της προπαγάνδας Σώρρα που στο μεταξύ είχε ιδρύσει και πολιτικό φορέα "Ελλήνων Συνέλευσις" προσδίδοντας στην κίνηση του και πολιτικά χαρακτηριστικά. Μετά την αναίρεση της αποφάσεως αυτής από τον Άρειο Πάγο δεν μπορεί ούτε και τυπικά να γίνεται επίκληση της καθώς αναίρεση σημαίνει πως η απόφαση αυτή εξαφανίζεται και είναι σαν μην εκδόθηκε ποτέ.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε πλήρη σύνθεση έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της επίμαχης απόφασης για τον Σώρρα που είχε γίνει από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου. Με την απόφαση της Ολομέλειας,που φέρει αριθμό 2 του 2017, κρίθηκε ότι η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών έτους 2013, είχε μη ειδική, εμπεριστατωμένη και ελλιπή αιτιολογία, ενώ σε πολλά σημεία είχε εσφαλμένη και ασαφή αιτιολογία.

Ειδικότερα η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρει ότι η απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για το υπέρογκο ή αμύθητο -όπως το χαρακτηρίζει- ποσό των 600 δις δολαρίων δεν προσδιορίζει με ποιό αμετάκλητο πληρεξούσιο είναι διαχειριστής του ο Αρτέμης Σώρρας, με συνέπεια να υπάρχει ελλιπής αιτιολογία για το πώς είναι διαχειριστής του ποσού αυτού. Ακόμη, δεν αναφέρει η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου τα ακριβή στοιχεία των διεθνών γραμματειών που λέει ότι έχει στην κατοχή και που ακριβώς αυτά φυλάσσονται σε Τράπεζα του Καναδά.

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν, ότι ενώ δέχεται ότι το επίμαχο ποσό φυλάσσεται για πίστωση και χορήγηση της Ελλάδος, αντιφατικά δέχεται ότι ο Αρτέμης Σώρρας σκοπεύει να χορηγήσει το ποσό αυτό στο Ελληνικό Δημόσιο με την μορφή δανείου διάρκειας 100 ετών και με επιτόκιο 0,5%. Τέλος, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι η απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου εσφαλμένα και αντιφατικά δέχθηκε ότι δεν προκάλεσε ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολίτες η είδηση ότι έχει αμύθητο ποσό το οποίο θα διαθέσει για την Ελλάδα, ενώ αντικειμενικά μια τέτοια είδηση προκαλεί ανησυχία στους πολίτες γιατί φέρεται ότι το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κρίσης.


Ιωάννα Μάνδρου
Πηγή : kathimerini.gr


Γιαννουσάκης: Κινδυνεύω στη φυλακή - Ο συγκρατούμενος Ψωμιάδης βρέθηκε νεκρός




Είπε ότι δεχόταν πιέσεις να εμπλέξει Μαρινάκη στην υπόθεση Noor 1 - «Τους έχω καταγράψει όλους και θα τους ξεσκεπάσω» - Διαβάστε τι κατήγγειλε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στα δικαστήρια Πειραιά, βρέθηκε σήμερα ο καταδικασθείς πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης με το πλοίο «Νoor 1» τον Ιούνιο του 2014, επιχειρηματίας Ευθύμης Γιαννουσάκης, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Ο Γιαννουσάκης μεταφέρθηκε στα δικαστήρια Πειραιά από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται προσωρινά, συνοδεία πάνοπλων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αιτών υποστήριξε στο δικαστήριο ότι, όσο παραμένει έγκλειστος στον χώρο των φυλακών, εξακολουθεί να κινδυνεύει ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, ενώ, περιγράφοντας τους κινδύνους, υποστήριξε ότι έως σήμερα έχει δεχθεί δύο επιθέσεις, εκ των οποίων η μία με μαχαίρι.

Προσέθεσε ότι, όταν ήταν αρχικά στις φυλακές Κορυδαλλού πριν τη μεταφορά σε Αυλώνα και Χαλκίδα, κάποιοι έγκλειστοι του έδειξαν φωτογραφία του παιδιού του να πηγαίνει στο σχολείο, ενώ πρόσφατα υποστήριξε ότι η σύζυγός του εντόπισε ύποπτες κινήσεις ατόμων σε παρακείμενη κατοικία έξω από το σπίτι όπου διαμένει.

Επίσης, τόνισε ότι το προφίλ της συζύγου του στο Διαδίκτυο, βάσει συγκεκριμένης εφαρμογής που έχει η ίδια κατεβάσει φέρεται ότι παρακολουθείται από Τούρκους, κάτι το οποίο έχει ήδη καταγγελθεί στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ο κ. Γιαννουσάκης ανέφερε εξάλλου ότι, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει μυστικές καταθέσεις, που κατονόμαζε τους τρεις χρηματοδότες του φορτίου, προκειμένου να έχει την απολαβή των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου αυτές πότε δεν χρησιμοποιήθηκαν πρωτόδικα.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο αξιωματικός ανακριτικός υπάλληλος του Λιμενικού, τον πίεζαν να εμπλέξει συγκεκριμένο εφοπλιστή (σ.σ. τον κ. Μαρινάκη) στην υπόθεση και παρά το γεγονός ότι τους είχε δώσει πληροφόρηση για άλλη υπόθεση μεταφοράς φορτίου ηρωίνης, που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε.

Τους έχω καταγράψει όλους και θα τους ξεσκεπάσω, δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά στις φυλακές, είπε ότι δεν έχει σχέση με τον εκβιασμό, αλλά ό,τι έκανε, το έκανε από υπερβάλλοντα ζήλο.

Ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Πειραιά πρότεινε την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Μ. Γιαννουσάκη. 

«Αν είναι πράγματι στόχος, θα αποτελεί εξίσου στόχο κι αν αφεθεί ελεύθερος» υποστήριξε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας στο αίτημα του κ. Γιαννουσάκη.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν θα αποτελεί εξίσου στόχο αν αφεθεί ελεύθερος. Με ποιο τρόπο θα διαχειρίζεται, όπως λέει, ο ίδιος τη σωματική του ακεραιότητα; Πιστεύω ότι υπάρχουν εκβιασμοί, άτομα που ενδεχομένως δεν θέλουν να πει κάποια πράγματα, είναι όμως αντικείμενο διερεύνησης» τόνισε.

«Πιστεύω ότι δεν θα έχει δυνατότητα να εξασφαλίσει ο ίδιος καλύτερες συνθήκες για σωματική του ακεραιότητα από αυτές που του διασφαλίζει φυλακή. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ο Γιαννουσάκης θα είναι εξασφαλισμένος αν πείτε αποφυλακίζεται. Τα κυκλώματα που τον εκβιάζουν έχουν τη δυνατότητα χωρίς αναστολές να απαξιώσουν ανθρώπινη ζωή του ιδίου και της  οικογένεια του. Εύχομαι στον κ. Γιαννουσάκη να έχει καλύτερη μεταχείριση, αν έχει στοιχεία να τα αξιοποιήσει για τον ίδιο και την οικογένεια του και να έχει καλύτερη τύχη. Πιστεύω ότι δεν κινδυνεύει στο χώρο που φυλάσσεται» τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο, ο Μ. Γιαννουσάκης επανέλαβε τις καταγγελίες του.

Γιαννουσάκης: Οι άνθρωποι, το σύστημα με κυνηγούν γιατί τα έχω βάλει με το παρακράτος, ούτε την ασφάλεια μου, ούτε την αξιοπρέπειά μου μπορούν να εγγυηθούν (...) Όσο καιρό είχα δώσει τους χρηματοδότες δεν άνοιγε μύτη, τώρα που έδωσα το παρακράτος, με φυλούν 30 αστυνομικοί: Ακόμη και για να μην βάλω αλεξίσφαιρο υπογράφω χαρτί. Δέχθηκα δύο επιθέσεις στις φυλακές (...) Σήμερα το πρωί ο συγκάτοικος βρέθηκε νεκρός (σ.σ. Παύλος Ψωμιάδης).

Πρόεδρος: Γίνεται έρευνα από τις φυλακές γι' αυτά;
Γιαννουσάκης: Δεν μπορώ να γνωρίζω.
Πρόεδρος: Γιατί δεν ασχολήθηκε αφού υπήρχε αναφορά (σ.σ. για την απόπειρα ανθρωποκτονίας);
Γιαννουσάκης: Ο γιατρός και ο αστυνομικός το έγραψε στο βιβλίο.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν η φυλακή παρενέβη αυτεπάγγελτα;
Γιαννουσάκης: Αυτός ο άνθρωπος που μου επιτέθηκε εκτελεί συμβόλαια θανάτου.
Πρόεδρος: Αναφερθήκατε στο θάνατο του Παύλου Ψωμιάδη. Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο;
Γιαννουσάκης: Σαφέστατα, δεν το αποκλείω να είναι τυχαίο, δεν έχω κανένα στοιχείο ότι δεν είναι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη στη σύζυγό του στο σπίτι τους τον Οκτώβριο του 2016, όταν είδε κάτι "σκιές" και τρόμαξε, ενώ τόνισε ότι το προφίλ της στο Διαδίκτυο το παρακολουθούν Τούρκοι.

Προεδρος: Δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο τι έχει γίνει...
Γιαννουσάκης: Οι επιπτώσεις που έχω από εκβιασμούς έχουν σχέση και με την ασφάλειά μου. Μου λέει ο Χριστοφορίδης στη συνομιλία θα σε πετάξουν στα σκουπίδια (σ.σ. διαβάζει αποσπάσματα). Μου πιστοποιεί ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου, ότι με κρατάει με νύχια και δόντια στην Αυλώνα και αν φύγω να τον πάρω. Τo γνωρίζει ο Χριστοφορίδης ότι έχω δώσει πληροφορίες και υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή μου. Εγώ όταν αποφάσισα να ταχθώ υπέρ των Αρχών, έπεσε στην αντίληψή μου υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών μεγάλη, 20 τόνων. Αν γράψουν τα ονόματα των εμπλεκομένων δεν θα βγάλω εβδομάδα... Έβαλα συγγενικό μου πρόσωπο να πήγαινε σε ραντεβού, σε κάθε συνάντηση γινόταν κατάθεση, το Λιμενικό μου παρείχε και καράβι. Ήταν δουλειά που είχε προχωρήσει, κάποια στιγμή μετέφεραν ναρκωτικά με άλλο καράβι. Το Λιμενικό ξέχασε την αυτήν την δουλειά, μου λέει o Χριστοφορίδης σε πήραν χαμπάρι. Όταν του λέω τι έγινε, μου είπε: "Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αυτή η δουλειά, αλλά μόνο o Μαρινάκης". Μου είπε αν ποτέ αποκαλύψεις αυτό να ξέρεις ότι θα φύγουν μυστικές σου καταθέσεις στους εμπόρους. Αυτός ήταν ο βασικός εκβιασμός. Αυτά λέει Χριστοφορίδης... Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε στο Σκάι κρυφή μου κατάθεση για τα extre. Όχι τη ζωή μου δεν μπορούν να προστατέψουν, αλλά ούτε ένα ανεμιστήρα να μου παρέχουν. Αν αυτή η πληροφορία έχει πάει στους εμπόρους των ναρκωτικών ούτε την εβδομάδα δεν θα βγάλω. Βγάζουν τις μυστικές μου καταθέσεις τη μία μετά την άλλη. Όταν ανοίξω στοιχεία του 2015, τι συνέβη με Κοτσώνη, θα χάσουν τον ύπνο τους και άλλοι μισοί. Είχε δώσει το 2014 το λογαριασμό στη Σκάλπου (σ.σ. την ανακρίτρια ), αλλά επειδή δεν ήταν δικαιούχος ο Μαρινάκης, δεν έκαναν δικαστική συνδρομή, έκαναν μόνον για την Arab waves. Το κατέθεσα και στην Αλβανού.

Προεδρος: Τι λόγους έχει ο Χριστοφορίδης; Ένας λιμενικός είναι.

Γιαννουσάκης: Έχει την άποψη ότι εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που θέλει να βάλει φυλακή τον Μαρινάκη. Ο Χριστοφορίδης με είχε απόλυτα εξαρτώμενο και όργανό του. Δεν έχω δικαίωμα να κάνω πόλεμο με κανέναν, μου είπε είσαι απόλυτο όργανό μου. Όταν του είπα τι γίνεται με αυτοκίνητα που έχουν κατασχέσει και αποδώσει δικαστήριο, μου λέει Γιαννουσάκη εσύ δεν έχεις τίποτα. Έχουν τρακάρει το αυτοκίνητό μου. Η μόνη δυνατότητα που είχα ήταν η ηχογράφηση. Ο Κοντονής λέει για όψιμες καταγγελίες στη Βουλή. Βάζει μπροστά μόνο το νομικό ανάχωμα, το ηθικό ανάχωμα δεν μπορεί να το βάλει; (...) Οι εκβιασμοί που δέχθηκα είναι άμεσα συνδυασμένοι με την προσωπική μου ασφάλεια. Εγώ θα το πάω μέχρι τέλους. Έβαλα συνομιλίες που αφορούν μηνυτήρια αναφορά μου. Δυο χρόνια κατάφερα να παίζω ένα ρόλο. Όπως θα ακούσετε στις συνομιλίες, ο Χριστοφορίδης μου τα έδινε απλόχερα, χωρίς να τα ζητάω, μου τα δίνανε, αν ήθελα θα τα είχα πάρει. Ο κίνδυνος ο δικός μου είναι πολλαπλός και πολυεπίπεδος. Εμένα η αξιοπιστία μου και η ασφάλειά μου εξαρτάται από εσάς. Δεν πρέπει όλη η Ελλάδα να ακούσει τι έγινε εκείνο το βράδυ; Δεν γίνεται να γίνεται ένας πολιτικός μονόλογος στη πλάτη μου.

Πρ: Σας επαναλαμβάνω αυτά δεν αφορούν. Τα συνδέετε με κίνδυνο;
Γιαννουσάκης: Ναι, γιατί μου λέει ότι πρέπει να κανείς εχθρό, είτε την κυβέρνηση είτε τον Μαρινάκη. Δεν λέω ότι κινδυνεύω από αυτούς, αλλά θα με εκθέσουν σε αυτούς που συνδέονται με εμπόρους ναρκωτικών. Έδωσα στη DEA κατάθεση. Καταλαβαίνετε πόσο κινδυνεύω; Δεν υπάρχει φυλακή για μένα.

Πρόεδρος: Η Πολιτεία όλα μπορεί να τα κάνει.
Γιαννουσάκης: Έχει ονομαστεί σε όλη την Ελλάδα ότι έχω δώσει χρηματοδότες και έχω καταγγείλει κρατικούς λειτουργούς. Να κάνω αναφορά για επαφή με Καμμένο;

Πρόεδρος: Σας επαναλαμβάνω αυτά είναι εκτός θέματος
Γιαννουσάκης: Δεν ζητάω πουθενά μεσολάβηση, ζητάω να φτάσω ζωντανός στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Το βράδυ που με πήρε τηλέφωνο ο Καμμένος, δεν πήρε γιατί ζήτησα εγώ, αλλά γιατί αρνήθηκα να δώσω κατάθεση. Είχαν βάλει προμετωπίδα τον Τριανταφυλλόπουλο (...) Δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλα μα όλα τα υπονοούμενα κατά του Μαρινάκη είναι σε δύο μόνο δημοσιογράφους και συγκεκριμένους; Με υποχρεώσανε να αφήνω ανοικτό ενδεχόμενο ενοχής του Μαρινάκη, το έκανα για να μπορέσω να τους ηχογραφήσω (...) Έχω κι άλλες συνομιλίες, αύριο θα ανέβουν στο Διαδίκτυο.

***

Γιαννουσάκης: Εγώ έχω πει ότι εκφραστής όλων αυτών ήταν ο λιμενικός, εγώ αν δεν είχα αρνηθεί να καταθέσω, δεν θα εμφανιζόταν ο Καμμένος. Δηλαδή το "προστάτεψτε με" είναι μόνο "δώσε τον Μαρινάκη". Η ασφάλεια μπήκε και εν συνεχεία αφαιρέθηκε από την οικογένειά μου, όταν αρνήθηκα να δώσω τον Μαρινάκη.

Η εκδίκαση συνεχίζεται στις 10 Ιουλίου 2017.

Οι καταγγελίες Γιαννουσάκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Στη Χαλκίδα με έβαλαν με επτά άτομα στο κρεβάτι που δεν είχε ανεμιστήρα με 40 βαθμούς.
Το σύστημα με κυνηγάει, γιατί τα έχω βάλει με το παρακράτος. έχουν περικυκλώσει την οικογένειά μου.

Το παρακράτος είναι πιο επικίνδυνο από τους διακινητές, τώρα με φέρνουν 30 αστυνομικοί. Πριν δεν άνοιγε μύτη.

Σήμερα το πρωί βρέθηκε vεκρός ο συγκάτοικός μου στο κελί, ο Παύλος Ψωμιάδης, εκεί που τρώω κάθε μέρα και είναι τα φαγητά μου, ο συγκρατούμενος βρέθηκε νεκρός.

Πριν 48 ώρες προσπάθησαν να προσεγγίσουν την κυρία Σταματιάδη να μην πω αυτά που πρέπει να πω. Το Σάββατο την πήρε τηλέφωνο ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος από απόκρυψη, γιατί τώρα προσέχουν, και της ζήτησε να συναντηθούν.

Όσα κατήγγειλα για εκβιασμό έχουν σχέση με την ασφάλειά μου. Ζήτησα από τους λιμενικούς να συνεργαστώ. Δεν φαντάστηκα ότι θα ξέρει και η κουτσή Μαρία τους χρηματοδότες κι αυτοί θα ψάχνουν τον Μαρινάκη.

Βοήθησα τις Αρχές να αποκαλυφθεί φορτίο 20 τόνων. Πήγαινε συγγενής μου στα ραντεβού. Στο τέλος ο Χριστοφορίδης μου λέει «ξέχασε τη δουλειά, σε πήρανε χαμπάρι. Ο Χριστοφορίδης στις 20.3 μου είπε την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αυτή η δουλειά, αλλά μόνο ο Μαρινάκης. Με κρατάει πια όμηρο και λέει αν αποκαλύψεις ό,τι σου ζητάω, θα φύγουν οι μυστικές σου καταθέσεις στους εμπόρους που πήγες να παγιδεύσεις. Στην εφημερίδα Documento διέρρευσαν ήδη οι καταθέσεις και δεν έκρυψαν ούτε το όνομα του λιμενικού.

Πρόεδρος: Ο κ. Χριστοφορίδης είναι ένας λιμενικός. 
Γιαννουσάκης: Δεν έχει την ίδια άποψη, θεωρεί ότι είναι εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που θέλει να βάλει φυλακή τον Μαρινάκη.

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα, για να μην φτάσω στο Εφετείο. Δίνοντας τις καταθέσεις μου για τους εμπόρους. Δεν υπάρχει φυλακή που να μπορεί να με δεχθεί. Σας ζητάω να φτάσω ζωντανός στο Εφετείο.

Τώρα μιλάμε για το '17. Όταν πάμε στο '15 θα χάσουν τον ύπνο τους. Το '14 έδωσα λογαριασμό των εμπόρων, αλλά επειδή δεν ήταν του Μαρινάκη, δεν ζήτησαν ούτε δικαστική συνδρομή.
Το παρακράτος με το οποίο τα έβαλα, έχει τον τρόπο να μην μπορώ να σταθώ. Όποιος με διαψεύδει θα ακούσει τη φωνή του, θα το πάω μέχρι τέλους.

Ο κ. Καμμένος διάβασε στη Βουλή το άρθρο 27 για την περίπτωση που δίνεις το μεγάλο ψάρι. Δεν ήξερα ότι το μεγάλο ψάρι το λένε Μαρινάκη.

Ο κ. Καμμένος δεν θα με έπαιρνε ποτέ τηλέφωνο. Με πήρε γιατί αρνήθηκα να δώσω την κατάθεση που μου ζητούσαν

Ο κ. Κοντονής είπε στη Βουλή ότι ο Γιαννουσάκης έδωσε μια συνέντευξη. Δεν είπε ότι λίγες μέρες πριν έδωσα ένορκη κατάθεση και λέω ό,τι έχω πει το '15. Γιατί δεν με δεχόταν η κυρία Αλβανού και ήθελα να γίνει αναγνωστέο. Μετά καταθέτω για τα extre χωρίς πάλι αναφορά στον Μαρινάκη. Γιατί δεν έδωσε όλη την εικόνα ο κ. Κοντονής;

Με υποχρεώσανε να αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο ενοχής του Μαρινακη. Το έκανα για να με εμπιστευτούν και να μπορώ μετά να τους γράψω.

Άκουσα ότι με διώξανε από τη φυλακή Αυλώνα από τον κ. Κοντονή. Έχουν ζητήσει όλες τις υπηρεσιακές βεβαιώσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά έχω αντίγραφα. Υπάρχει άνθρωπος που τον είπε ο Λαγός στη Βουλή και όπου πάω έρχεται από πίσω μου.

Το καταγραφικό του κ. Τριανταφυλλόπουλου είχε χαλάσει όταν έλεγα ότι ο Μαρινάκης είναι αθώος. Τους κατέγραφα, γιατί ήθελα να τους ξεσκεπάσω. Θα το ανεβάσω στο Internet μέχρι αύριο. Μια ζωή αξίζει μόνο αν δώσω τον Μαρινάκη;».



Πηγή : protothema.gr


Φοβήθηκε την εξεταστική για το Noor 1 ο Τσίπρας και αρνήθηκε την διενέργεια της όπως του πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Φανερά ανήσυχος για τις αποκαλύψεις που αφορούν το Noor 1 ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξεταστική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν γνώριζε για αυτή την επικοινωνία και είπε με έμφαση ότι «όσο αγαθές μπορεί να είναι οι προθέσεις αυτού που εμπλέκεται, αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες».

«Δύο τινά συμβαίνουν. Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμειξη σε επίπεδο πρωθυπουργού σε μια υπόθεση άκρως προβληματική ή δεν τον γνωρίζατε, οπότε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί πλήρως και κακώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν συμφωνεί να γίνει εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα αυτό.

«Ιδού η Ρόδος, ελάτε να φτιάξουμε μια εξεταστική. Εγώ δεν καλύπτω κανένα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η υπόθεση Noor1 διερευνάται από τη Δικαιοσύνη

Εάν έχει την οποιαδήποτε ένδειξη ή παραπάνω στοιχείο αναφορικά με την υπόθεση Noor1 να πάει στη Δικαιοσύνη η οποία ήδη διερευνά την υπόθεση αυτή, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας του σχετικά με την πρόταση του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χαρακτηρίζοντας άσκοπη μια τέτοια πρόταση, εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η υπόθεση αφορά ένα πλοίο που βρέθηκε με πάνω από 2 τόνους ηρωίνης και ότι στη δικαστική εξέλιξη γίναμε μάρτυρες αιφνίδιων θανάτων πολλών εκ των βασικών μαρτύρων. Είπε ότι κάνει εντύπωση σε όλους ότι αυτή υπόθεση δεν ήρθε στη Βουλή όταν το πανελλήνιο βοούσε, αλλά ήρθε προσφάτως όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να εμπλέξει τον υπουργό Άμυνας κατηγορώντας τον για προσπάθεια παρέμβασης στη δουλειά της δικαιοσύνης.

«Η υπόθεση αυτή κ. Μητσοτάκη διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και είναι το λιγότερο άσκοπο να προτείνετε εδώ στη Βουλή να συστήσουμε εξεταστική επιτροπή», τόνισε. Είπε ότι ο υπουργός συνομίλησε όταν αυτός που είναι μέσα του ζήτησε βοήθεια προκειμένου να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση και τον παρέπεμψε στη δικαιοσύνη να πει αυτό που γνωρίζει. Οποιαδήποτε ένδειξη παραπάνω από αυτό έχετε, δεν χρειάζεται να ζητάτε εξεταστική. Πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της Δικαιοσύνης, να πάτε να καταθέσετε ό,τι έχετε, προκειμένου να διερευνηθεί με όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης».

Με λίγα λόγια αποφεύγοντας την διενέργεια εξεταστικής καλύπτει ο Αλέξης Τσίπρας ανοικτά τον εταίρο του κ. Καμμένο και η σκιά παραμένει πάνω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΑΝΕΛ


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει




Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κύριε Τσίπρα, πιστεύω ότι είστε ο τελευταίος σε αυτήν την αίθουσα, που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη Νέα Δημοκρατία, για το πως να ασκεί το ρόλο της Αντιπολίτευσης. Σας θυμόμαστε, στην έξαλλη περίοδό σας. Δεν τα ξεχνάμε έτσι εύκολα. 

 Ζήτησα τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης  για να μάθει ο ελληνικός λαός τις συνέπειες όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Αλλά και για να γίνει μια συνολική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Πρόκειται για μια συμφωνία που φέρει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά το τέλος της συγκυβέρνησης αυτής. Μόνο που από τη μέρα που καταθέσαμε το αίτημα για την προ ημερησίας συζήτηση μέχρι σήμερα, έχετε ξεπεράσει ήδη τους εαυτούς σας.  

Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να θέσω στην αρχή της ομιλίας μου τρία ζητήματα. Όχι μόνο για να επισημάνω την πολιτική ακρότητα στην οποία οδηγείστε, παρασύροντας μαζί και τη δημόσια ζωή, αλλά και για λόγους θεσμικής τάξης. Γιατί φροντίζετε, κάθε μέρα που περνά, να θυμίζετε στον ελληνικό λαό ότι ο πολιτικός κυνισμός σας δεν έχει όρια. Ότι είστε μια ομάδα εξουσίας παντός καιρού και περιστάσεων.

Ζήτημα πρώτον: Πάνος Καμμένος. Είναι ότι αισθανθήκατε την ανάγκη να τον μνημονεύσετε στην ομιλία σας. Το ύφος και το ήθος, να το πω όπως πρέπει, η ασχήμια, της δημόσιας παρουσίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σε γνώση όλων. Προφανώς, κύριε Τσίπρα, τα επιδοκιμάζετε όλα αυτά και ταυτίζεστε μαζί του. Τον προτιμήσατε, άλλωστε, ως κυβερνητικό εταίρο. Πείτε μας όμως: ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους πολιτικό, θεσμικό και τελικά, νομικό ακαταλόγιστο; Μπορεί να ασχημονεί στο διαδίκτυο, να αναρτά χυδαιότητες και μετά το πανδαιμόνιο που δημιουργείται, να επικαλείται το παιδί του; Όλα αυτά με την πολιτική ζωή να συνεχίζεται σαν να μην τρέχει τίποτε; Μπορεί ο κ. Καμμένος να υποτιμά, με τις πρακτικές του, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παραβιάζοντας προκλητικά τους στρατιωτικούς κανονισμούς; Μπορεί να χρησιμοποιεί τα στρατιωτικά ελικόπτερα σαν να είναι το χόμπι του, το παιχνίδι του; Μπορεί, Υπουργός Άμυνας ευνομούμενης δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών;

Πρόκειται για εκτροπή που παραβιάζει τη διάκριση εξουσιών. Μόνο που την κάλυψαν ήδη πολιτικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και εσείς κ. Τσίπρα, για άλλη μια φορά. Πότε έχουν ξαναγίνει αυτά;  Και επειδή σας αρέσει να μπερδεύετε τα πράγματα και να δημιουργείτε ψευδείς εντυπώσεις, επαναλαμβάνω τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, για να γίνει απολύτως αντιληπτή: Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Όπως κι αν λέγεται, όσο ισχυρός κι αν είναι. Και αν βρεθεί ένοχος να πάει φυλακή. Μόνο που σε μια Δημοκρατία, αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη, αφού ολοκληρώσουν το έργο τους οι διωκτικές Αρχές. Δεν είναι δουλειά ούτε του Τσίπρα, ούτε του Καμμένου, ούτε του Μητσοτάκη. Η παρέμβαση της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη. 



Σας  ερωτώ, λοιπόν, ευθέως και θα έχετε τη δυνατότητα να μου απαντήσετε στη δευτερολογία σας: Κύριε Τσίπρα, σας είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ο κ. Καμμένος για την επαφή του με τον ισοβίτη; Είχατε εγκρίνει την πρωτοβουλία του αυτή; Λάβατε γνώση των όσων συζήτησαν μεταξύ τους; Ναι ή όχι; Επισημαίνω ότι οι συνάδελφοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν φαίνεται να ενοχλούνται από όλα αυτά ή να έχουν κάποιο πρόβλημα δημοκρατικής συνείδησης.

Ελάχιστοι, εξάλλου, είναι αυτοί που εξέφρασαν δημοσίως επιφυλάξεις ή πήραν αποστάσεις επωνύμως. Οι υπόλοιποι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εξουσία. Έστω και με τίμημα την πολιτική συνενοχή και την θεσμική ανοχή σε μεθοδεύσεις, όπως αυτές του κ. Καμμένου. Η εξουσία σας έχει φθείρει. Φαίνεται από την αδυναμία σας να βγείτε από τα γραφεία σας. Φαίνεται από το πώς αποφεύγετε κάθε επαφή με την κοινωνία. Το χειρότερο είναι ότι η εξουσία σας έχει διαφθείρει πολιτικά, ώστε να έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Το δεύτερο ζήτημα είναι συναφές: Αφορά τη συνολική πίεση που, σε κάθε ευκαιρία, ασκείτε στη Δικαιοσύνη. Είναι κάτι που γίνεται δημόσια, χωρίς ντροπή και αίσθηση κινδύνου, με πρωταγωνιστή, πάντα, τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Δεν είναι απλά πολιτικά ανεύθυνος. Είναι και θεσμικά χυδαίος. Κύριε Τσίπρα, αντιλαμβάνομαι ότι έχετε αποφασίσει να καλύψετε και τον κ. Πολάκη. Προφανώς, θεωρείτε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή.  Εσείς γνωρίζετε το γιατί.



Όσον αφορά τις αναρτήσεις του είναι τόσο γραφικές, που κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να τις αποδώσει και στον καύσωνα. Οι επιθέσεις του, όμως, στη Δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση και δεν δικαιολογείται σε καμία των περιπτώσεων. Για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα κ. Τσίπρα. Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη «στοιχείωση», όπως λέτε κι εσείς, για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα. Δεν ξεπερνιούνται, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες. Αυτό λέει το Σύνταγμα, του οποίου υποτίθεται ότι ήσασταν κάθε λέξη. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι η δημόσια ζωή έχει χάσει επαφή με την δημοκρατική ομαλότητα και τις εγγυήσεις της νομιμότητας, το Κράτος δικαίου. Όπως η οικονομία έχει χάσει επαφή με την ανάπτυξη, αλλά για αυτά θα μιλήσουμε παρακάτω.

Το τρίτο ζήτημα συνθέτει τα δύο πρώτα σε αυτήν την τριλογία πολιτικής παράκρουσης και θεσμικής εκτροπής.  Επί χρόνια συκοφαντούσατε τους προκατόχους σας – τη δική μας Κυβέρνηση - ότι δήθεν ανέχονταν φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους, συγκαλύπτοντας τη δραστηριότητά τους. Δεν χάσατε ως συνήθως καμία ευκαιρία να κάνετε βουτιά στη λάσπη και να υπονοήσετε ότι το κάναμε αυτό γιατί είχαμε σχέσεις διαπλοκής μαζί τους. Αντίθετα, εσείς, ερχόμενοι στην Κυβέρνηση είπατε ότι θα φέρνατε την κάθαρση και μαζί 3 δις ευρώ που θα εισπράττατε από λίστες υπόπτων και από λαθραία διακίνηση τσιγάρων και καυσίμων. Κάπως έτσι φθάσαμε την περασμένη εβδομάδα να καταθέσουμε ερώτηση για να μάθουμε τί έχει γίνει, επιτέλους, με τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Μπόργιανς και το λαθρεμπόριο καυσίμων.


Οι αριθμοί τα λένε όλα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση γιατί εσείς τους προσκομίσατε: Λέγατε ότι θα εισπράξετε 3 δις ευρώ μέσα σε 6 μήνες. Και έχετε εισπράξει λιγότερα από 100.000.000 σε 30 μήνες. Ειδικά από τη λίστα Μπόργιανς, που την κάνατε σημαία, αφήνοντας πάντα και τα αναγκαία υπονοούμενα, ξέρετε, κ. Τσίπρα, πόσα έχετε εισπράξει; Να σας το πω εγώ, 137.000 ευρώ. Μπράβο σας. Συγχαρητήρια. Στα εμβάσματα εξωτερικού, οι έλεγχοι έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Μόλις 40 έλεγχοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Την περίοδο 2013 - 14 τα εισπραχθέντα ποσά από παραβάσεις καυσίμων ήταν 26.000.000. Την περίοδο 2015 - 2016, μειώθηκαν στα 8.800.000 και φέτος, για το πρώτο εξάμηνο,  έχει εισπραχθεί το συγκλονιστικό ποσό των μόλις 1.300.000 ευρώ. Πρωταθλητές στο να βάζετε φόρους, αλλά ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτοί είστε κ. Τσίπρα.

Θα περιμένω να ακούσω τη δευτερολογία του κ. Τσίπρα για αυτά τα τρία ζητήματα. Δεν περιμένω όμως ότι θα δώσει ουσιαστική απάντηση. Τα έργα όμως μιλούν ήδη και φοβάμαι ότι σκεπάζουν σαν μαύρο σύννεφο τα χαμόγελα και τα λόγια του πρωθυπουργού. Ένα όμως είναι βέβαιο. Εμείς θα διαφυλάξουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας και θα το προφυλάξουμε από τις επιθέσεις του λαϊκισμού, της βίας και της διάχυτης ανομίας. Και εσείς, κάποια στιγμή, θα λογοδοτήσετε για τις συμπεριφορές σας. 

Πάμε τώρα στο κύριο θέμα της σημερινής συζήτησης. Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η Κυβέρνηση για μία ακόμα φορά έσπευσε να δει επιτυχίες εκεί που δεν υπάρχουν. Να σας θυμίσω ότι το έχετε ξανακάνει. Όπως το κάνατε στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Της αξιολόγησης που έκλεισε με μόνιμο «κόφτη», υπερταμείο για 99 χρόνια και το ασφαλιστικό – λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου. «Τα δύσκολα πέρασαν», «Μια νέα εποχή ξεκινά», μας έλεγε και τότε ο πρωθυπουργός. Από τον Ιανουάριο του 2015 η Κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει, κάθε τρεις και λίγο, ότι «η χώρα γυρίζει σελίδα». Κοντεύει πια να σκιστεί το βιβλίο.



Πάμε να θυμηθούμε, λοιπόν κ. Τσίπρα, ποιοι ήταν οι στόχοι που εσείς ο ίδιος είχατε θέσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο για την ελληνική οικονομία. Που; Στη Δ.Ε.Θ. Διαβάζω επί λέξει τι έλεγε: «Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση. Το δεύτερο βήμα είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους. Το τρίτο βήμα είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα αποτελέσει – λέγατε -καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και βεβαίως θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο προς τις αγορές. Το τέταρτο βήμα – λέγατε τότε - είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο βήμα ήταν  να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το ύψος των πλεονασμάτων από 3,5%, που είναι ο στόχος για το ’18, στο 2,5% για το ´19 και στο 2% για το '20». Δικά σας λόγια, κ. Τσίπρα, δικοί σας στόχοι, και τελείως δική σας η αστοχία. Γιατί, κύριε πρωθυπουργέ, αποτύχατε δυστυχώς και στους πέντε στόχους. Στη σύγκριση πραγματικότητα εναντίον Τσίπρα, το σκορ είναι 5 - 0. Αλλά την δική σας αποτυχία την πληρώνει η χώρα.  
  
Ας τα δούμε με τη σειρά. Η δεύτερη αξιολόγηση πότε ήταν να κλείσει;  Τον Φεβρουάριο του 2016. Πότε έκλεισε; Τον Ιούνιο του 2017. 16 μήνες καθυστέρηση. Παρά το γεγονός ότι εσείς οι ίδιοι λέγατε ότι η καθυστέρηση προκαλεί ζημιά. Κύριε Τσακαλώτε, τι λέγατε; Ότι αν  φτάσουμε Μάιο – Ιούνιο, καήκαμε. Και δεν αναφερόσασταν στον καύσωνα. Καθυστερήσατε γιατί θέλατε να πείσετε τα στελέχη σας ότι δήθεν διαπραγματεύεστε. Βάλατε τις ανάγκες της εσωκομματικής διαχείρισης πάνω από τις ανάγκες της χώρας. Είχατε πει ότι δεν θα ληφθεί ούτε ένα νέο μέτρο. Το επαναλάβατε μόλις τον Ιανουάριο του 2017. Και χρειάστηκαν μέτρα 5,1 δις ευρώ, τα οποία ουδείς ζητούσε πριν ένα χρόνο και ένα νέο Μνημόνιο με λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια.



Σας θυμίζω τι ψηφίσατε πριν από 45 μέρες: Μείωση συντάξεων. Μείωση αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ. Μείωση ειδικών μισθολογίων. Κατάργηση επιδομάτων ευπαθών ομάδων. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ανεβήκατε στην Κυβέρνηση με υποσχέσεις για παροχές 12 δις και κρατιέστε σε αυτήν υπογράφοντας μέτρα λιτότητας και επιβαρύνσεις 14,5 δις ευρώ.

Στο ζήτημα του χρέους, το οποίο είχατε κάνει σημαία, επίσης δεν πετύχατε τίποτα. Δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη νέα δέσμευση. Ουσιαστικά επαναλήφθηκαν οι δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Υπάρχουν δε κάποια ψιλά γράμματα, που προκαλούν ανησυχία. Στα οποία φυσικά δεν αναφερθήκατε. Να σας τα θυμίσω. Οι μελετώμενες ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση επίτευξης στόχων. Οι προτεινόμενες επιμηκύνσεις λήξεων αφορούν μόνο το δεύτερο πρόγραμμα, όχι το πρώτο και το τρίτο. Συνεπώς αφορούν μόνο 96 δις από το συνολικό χρέος της χώρας. Για την τυχόν επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων χρησιμοποιείται η έκφραση «από 0 έως 15 χρόνια», το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχουν καν επιμηκύνσεις ή να είναι πολύ μικρές. Και τέλος, δεν υπάρχει συζήτηση για «κλείδωμα» επιτοκίων παρά μόνο για, υπό προϋποθέσεις, αναβολή και κεφαλαιοποίηση τόκων.

Προσπαθείτε να παρουσιάσετε σαν μεγάλη επιτυχία την περιβόητη ρήτρα ανάπτυξης. Τη σύνδεση δηλαδή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με το ύψος της ανάπτυξης. Μόνο που κανείς μπορεί να το διαβάσει και απ’ την ανάποδη. Συνδέοντας τα μέτρα για το χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης σημαίνει πως αν κάποια χρόνια καταφέρουμε να πετύχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αναστέλλονται. Άρα θα πληρώνουμε περισσότερα ως χώρα. Συνεπώς το μέρισμα της ανάπτυξης δεν θα πηγαίνει στους Έλληνες, αλλά στους δανειστές. Είναι σαν να λέτε σε μια οικογένεια που χρωστά στην τράπεζα και κάνει τεράστιες θυσίες για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, πως όταν πάνε τα οικονομικά της να βελτιωθούν θα πληρώνει ακόμη μεγαλύτερη δόση στην τράπεζα. Πριν λίγες μέρες, στο συνέδριο του Economist, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι γνωρίζατε ότι δεν θα ληφθούν τώρα αποφάσεις για το χρέος. Και ερωτώ κ. Τσίπρα: Εσείς δεν λέγατε εδώ στη Βουλή ότι θα περάσετε το πακέτο μέτρων επειδή θα πάρετε το χρέος; Αυτό δεν υποστηρίξατε επίσημα για να πείσετε τους βουλευτές σας να το ψηφίσουν; Και τώρα ομολογεί, με αφέλεια ή κυνισμό, ένας Υπουργός σας ότι ξέρατε πως δεν θα το πάρετε; 

Κοιτάξτε… Το πώς θα αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας είναι δικό σας θέμα. Σας το είχα πει και στη συζήτηση για το τέταρτο Μνημόνιο. Ότι αδίκως μετατρέψατε το χρέος σε δέλεαρ. Θα τα ψήφιζαν όλα ούτως ή άλλως. Για το βουλευτικό τους έδρανο το έκαναν, όχι για το χρέος. Το αποδείξατε. Αν εσείς θέλετε να κοροϊδεύετε ο ένας τον άλλο είναι δικό σας θέμα. Τους πολίτες όμως δεν μπορείτε πια να τους κοροϊδεύετε.

Πάμε στον τρίτο στόχο που είχατε θέσει, στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Ντράγκι τερμάτισε δυστυχώς αυτή τη συζήτηση. Και μαζί με τη συζήτηση αυτή. τερμάτισε και τις όποιες προσδοκίες από μια τέτοια θετική εξέλιξη για την οικονομία. Η Κυβέρνηση τώρα που απέτυχε και σε αυτό το στόχο προσπαθεί να μειώσει τη σημασία του. Τώρα δεν αποτελεί «καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που βεβαίως θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο προς τις αγορές», όπως λέγατε; Αν ήταν έτσι, γιατί δεν το λέγατε εξαρχής;

Πάμε στον τέταρτο στόχο σας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξη. Δυστυχώς αποτυγχάνετε και σε αυτόν. Το λέτε και μόνοι σας. Στον προϋπολογισμό μιλούσατε για ανάπτυξη 2,7% ενώ στο μεσοπρόθεσμο πήγατε στο 1,8%. Εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω και εκτιμούν ότι θα κινηθούμε γύρω στο 1,5% περίπου. Μόνο που κάθε μονάδα λιγότερη στο Α.Ε.Π. σημαίνει λιγότερες δουλειές, μικρότερα εισοδήματα, μεγαλύτερο πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία και στη βιωσιμότητα του χρέους. Σε μια τριετία που με βάση όλες τις προβλέψεις η χώρα θα έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3%, εσείς καταφέρατε να τη βάλετε ξανά σε ύφεση και τώρα  παλεύετε να περάσουμε σε αναιμική ανάπτυξη.



Και φτάνουμε στον πέμπτο στόχο. Αυτόν στον οποίο η αποτυχία είναι η πλέον παταγώδης. Το ζήτημα των πλεονασμάτων. Εσείς κ. Τσίπρα είχατε θέσει ως στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020. Και αντί για μείωση, είχαμε επέκταση. Θα έχουμε 3,5% μέχρι το 2022. Παρά το ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε στο περσινό συνέδριο του Εconomist, πως «είναι αδύνατον να πιάσουμε πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018». Εκτός αν το πράξατε συνειδητά, γνωρίζοντας ότι το 2019 και το 2020 δεν θα είστε εσείς στην Κυβέρνηση και θέλετε με τον τρόπο αυτό να ναρκοθετήσετε την επόμενη Κυβέρνηση της χώρας. Εγκλωβίσατε τη χώρα σε τεράστια πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και σε ίσα ή και μεγαλύτερα του 2% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2060. Για άλλα 43 χρόνια, δηλαδή. Το μέλλον της χώρας προδώσατε, κύριε Τσίπρα. Και τι πήρατε; Μια μικρή δόση ύψους 8,5 δις ευρώ. Η οποία σχεδόν όλη πήγε για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και ένα πολύ μικρό ποσοστό για εγχώριες ανάγκες.

Όπως και αν το δεις, η αποτυχία σας είναι καθολική. Διαβάσατε για άλλη μια φορά λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς. Γιατί ήταν βέβαιο ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ισορροπίες δεν επέτρεπαν να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές. Εσείς επιλέξατε να συνδέσετε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με μια λύση για το χρέος. Αντί να κάνετε το αντίθετο. Να ολοκληρώσετε την δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν ώστε να καρπωθεί η οικονομία τουλάχιστον ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό μέρισμα. Και φάγατε τα μούτρα σας. Αναγκαστήκατε να δεχθείτε όλα τα πρόσθετα μέτρα που ζητούσε το Δ.Ν.Τ. και δεν εξασφαλίσατε τίποτα ουσιαστικό για το χρέος. Να κάνουμε έναν απολογισμό; Περισσότερη λιτότητα, λιγότερη ανάπτυξη, καμία ποσοτική χαλάρωση, μικρότερη δόση, θολούρα για το χρέος. Φοβάμαι ότι μετά το 2015 θα ξαναπάρετε το βραβείο της καλύτερης διαπραγμάτευσης και το 2016 και το 2017.

Υπερηφανεύεστε ότι πάθατε και μάθατε. Και ότι τώρα, μετά από 30 μήνες συνεχών παλινωδιών, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Και είχατε, πράγματι, και το κουράγιο - να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη θράσος – να μιλήσετε σε αυτήν την αίθουσα και να κάνετε μια σύγκριση του τι συνέβαινε στην οικονομία το 2014 και τι συμβαίνει σήμερα. Για πάμε, λοιπόν, κ. Τσίπρα να τα δούμε.

Στο τέλος του 2014 η χώρα έβγαινε από την κρίση. Είχε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Είχε πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας τους φόρους και αποπληρώνοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους. Διότι υπάρχουν δύο τρόποι για να πετύχεις πρωτογενή πλεονάσματα. Ο ένας βάζοντας φόρους και ο άλλος τα πλεονάσματα να προκύπτουν από την ανάπτυξη. Εσείς επιλέξατε το πρώτο. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο. Όχι όπως τώρα που ξεζουμίζετε τους πάντες. Το χρέος τότε, κ. Τσίπρα, το Δ.Ν.Τ.  - με όση αξία έχουν οι μελέτες του - το θεωρούσε βιώσιμο. Είχαμε έκθεση βιωσιμότητας, την οποία τώρα επιζητούμε. Η χώρα είχε πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα, χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς. Είχε βγει δύο φορές στις αγορές με επιτυχία. Είχε συμφωνήσει την έξοδο από τα Μνημόνια, έχοντας εξασφαλίσει ένα απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας με την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης (ECCL), την οποία με μεγάλη άνεση απαξιώσατε και θεωρείτε ότι δεν θα σας είναι χρήσιμη. Σήμερα τα κεφάλαια που θα χρηματοδοτούσαν αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης χάθηκαν.

Η αναπτυξιακή δυναμική είναι πολύ μικρότερη. Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, λέγατε ότι σε μερικές εβδομάδες θα φύγουν. Συμπληρώσαμε δυο χρόνια capital controls. Βάλατε την οικονομία στο γύψο. Η χώρα δεν έκανε απλά βήματα προς τα πίσω. Έχει κατρακυλήσει πολύ χαμηλά. Και αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς. Τα λένε οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και θεσμικοί παράγοντες. Όταν είδατε τον κ. Ρέγκλινγκ, σας μίλησε, κ. Τσίπρα, για την εκτίμησή του ότι η συνολική ζημιά στην οικονομία από τους πρώτους έξι μήνες του 2015 είναι 100 δις;

Η σύγκριση των προβλέψεων των διεθνών οργανισμών το 2014 και σήμερα είναι αποκαλυπτική. Στο Α.Ε.Π. η απώλεια στο τέλος του 2018 θα ανέρχεται σε 29 δις ευρώ. Και αυτό δεν είναι άπαξ. Είναι μια ετήσια απώλεια, η οποία συνοδεύει τη χώρα στο μέλλον. Διότι έχουμε μπει πια σε μια χαμηλότερη αναπτυξιακή τροχιά.

Παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον επί των δικών σας ημερών ήταν πιο ευνοϊκό λόγω ανάπτυξης της Ευρωζώνης, πτώσης του πετρελαίου και ανόδου του τουρισμού, καθώς και λόγω αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Ως προς την πορεία του ελληνικού χρέους, τον Ιούνιο του 2014 το Δ.Ν.Τ. εκτιμούσε ότι το 2060 το χρέος θα ήταν στο 60% του Α.Ε.Π. Τον Φεβρουάριο 2017 έλεγε ότι θα είναι στο 275%. Γιατί αυτή η διαφορά; Διότι φορτώσατε τη χώρα με ένα νέο Μνημόνιο 86 δις, τη γυρίσατε σε ύφεση και ανακόψατε την όποια μεταρρυθμιστική δυναμική υπήρχε. Το 2014 η εκτίμηση για το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης ήταν 1,9%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 είχε μειωθεί στο 1%. Η πολιτική σας έχει δώσει το δικαίωμα σε κάποιους να ισχυρίζονται ότι η χώρα δεν έχει πραγματική μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική. Όταν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.



Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η τελευταία τριετία προκάλεσε ένα βαθύ τραύμα στην ελληνική οικονομία. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς για να αποκατασταθεί. Η ζημιά δεν αφορά μόνο τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας. Αφορά και τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και κατανέμεται ο πλούτος. Αφορά όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ειδικά τους πιο αδύναμους οικονομικά.

Η αύξηση των φόρων κάνει χειρότερη τη ζωή των πολιτών. Οι Έλληνες δεν δουλεύουν για τους εαυτούς τους ή τις οικογένειές τους, αλλά για το Κράτος. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε μία έρευνα του ΚΕΦΙΜ, που έλεγε ότι οι Έλληνες δουλεύουμε 203 μέρες το χρόνο για να καλύπτουμε τις φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις προς το Κράτος. Από τις 175 που ήταν το 2014 πήγαμε στις 203 επί ημερών σας. Αφαιρέσατε από τις τσέπες των Ελλήνων άλλον ένα μήνα δουλειάς. Τα «λουκέτα» δυστυχώς πολλαπλασιάζονται. Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου το 2016 δεν λένε ψέματα. Τα λουκέτα αυξήθηκαν 19%, ενώ συστάθηκαν 7% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2015. Και, δυστυχώς, η τάση αυτή συνεχίζεται και φέτος.  Οι μισθοί μειώνονται. Και στον ιδιωτικό τομέα. Αν οι μισθοί μειώνονται και οι φόροι αυξάνονται, πώς να αντέξουν οι πολίτες; Ας μην αναρωτιέστε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η ζωή της έχει γίνει χειρότερη. Διότι το βιώνουν. Αυτή είναι η απάντηση. Ούτε τα Μ.Μ.Ε. σας φταίνε ούτε η Αντιπολίτευση. Η πολιτική σας φταίει. Γι’ αυτό οι πολίτες σας γυρίζουν πλέον την πλάτη. Γιατί κανείς δεν προσδοκά τίποτα πλέον από εσάς.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Άκουσα με προσοχή όλες τις δηλώσεις και ομιλίες του πρωθυπουργού από το Eurogroup και μετά. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για αλλαγή σελίδας. Όπως είχε κάνει και μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Όπως έκανε και στην πρώτη αξιολόγηση. Όπως έκανε και στο Eurogroup  του περασμένου Δεκεμβρίου.  Όπως κάνει κάθε τρεις και λίγο.

Ο κ. Τσίπρας μιλάει για νέες διεθνείς συμμαχίες. Ενώ η πραγματικότητα είναι πως η διαπραγμάτευση έγινε χωρίς εσάς. Και όταν οι άλλοι κατέληξαν σε συμβιβασμό μεταξύ τους είπαν σε εσάς: «Αυτό είναι, πάρτε το». Ο κ. Τσίπρας επικαλείται δηλώσεις ξένων αξιωματούχων ότι πάμε καλά. Δηλαδή, τι περιμένατε να πουν οι ξένοι; Πώς θα δικαιολογήσουν τη δική τους συμμετοχή στις αποφάσεις; Και πώς θα προστατεύσουν το εύθραυστο, για την Ελλάδα, κλίμα στις αγορές; Και ναι, η χώρα πάει καλύτερα, αλλά μόνο με την έννοια ότι αποφεύγει τελικά την καταστροφή, που παραμονεύει σε κάθε στροφή εδώ και δυόμισι χρόνια που έχετε την εξουσία.
  
Ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί και ως θρίαμβο την πιθανότητα μιας μικρής δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές. Δεν το έκανε σήμερα στην ομιλία του, το έχει κάνει, όμως, σε άλλες ευκαιρίες. Ξεχνά τι έλεγε στις 15 Μαρτίου 2014, όταν η χώρα βγήκε στις αγορές: «…Όσο για τις αγορές, ποιον κοροϊδεύουν; Θα πρόκειται για μια στημένη, θεατρική έξοδο με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα του αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη». Δεν θα σας πω ότι δουλεύετε για τους Ρότσιλντ, όπως θα λέγατε εσείς, αν ήσασταν στη θέση μου. Μακάρι να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, σας το λέω ειλικρινά. Και έστω και με ένα πλαίσιο προστασίας. Εμείς, βλέπετε, καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε συστηματικά εσείς, υπονομεύοντας και ναρκοθετώντας τις προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων.

Ο κ. Τσίπρας μιλάει για ανάπτυξη, ξεχνώντας ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να υπηρετηθεί από ένα Κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ. Με ισχυρές αγκυλώσεις. Με ιδεοληπτικές εμμονές. Με μεγάλη διαχειριστική ανεπάρκεια. Με Υπουργούς συκοφάντες. Με υβριστικό και εμπρηστικό πολιτικό λόγο. Και αποσιωπώντας ότι, αν υπάρχει ακόμα ελπίδα για μια μικρή ανάπτυξη, αυτή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, πέραν της κυκλικότητας της οικονομίας, σε όλα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε.

Στις επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, στις οποίες εναντιωθήκατε. Σε επενδύσεις, όπως αυτή στο Ελληνικό, τις οποίες στελέχη σας, ακόμη και σήμερα υπονομεύουν. Στην επένδυση της Cosco, που πολεμήσατε. Στα οδικά έργα που εμείς σχεδιάσαμε, εμείς ψηφίσαμε, εμείς σώσαμε και εσείς καταψηφίζατε.  Στις όποιες μεταρρυθμίσεις φέρνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που κάποτε καταγγέλλατε και σήμερα τις παραγγέλνετε δυο - δυο. Στις όποιες αποκρατικοποιήσεις αναγκαστήκατε - με το στανιό - να αποδεχτείτε.



Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης,

Αν η χώρα στέκεται ακόμη όρθια μετά από τρία μαύρα χρόνια, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη στάση της Αντιπολίτευσης. Χάρη στη συναίνεση των Κομμάτων που επί χρόνια συκοφαντούσατε απέφυγε η χώρα την τελευταία στιγμή την έξοδο από την Ευρωζώνη το 2015. Χάρη στην υπεύθυνη στάση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, έχουμε αποφύγει τον εκτροχιασμό. Και χάρη στην προσδοκία ότι θα έρθει μια επόμενη Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο σωστό δρόμο, υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη δυνατότητα να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα. 

Οι αγορές κι οι επενδυτές γνωρίζουν κάτι που δεν γνώριζαν το 2014, κ. Τσίπρα, όταν συκοφαντούσατε τη χώρα, ότι δεν έχουν κίνδυνο με την επόμενη Κυβέρνηση. Άρα, τους συμφέρει να επενδύσουν. Τη σημασία των επενδύσεων μετά από 30 χαμένους μήνες, αρχίσατε να την καταλαβαίνετε βλέπω. Εμείς, σε αντίθεση με εσάς, δεν συκοφαντούμε την πατρίδα μας όταν είμαστε Αντιπολίτευση. Δεν επενδύουμε στην καταστροφή και στη ρήξη, όπως κάποιοι άλλοι. Καλούμε τους επενδυτές να έρθουν σήμερα στη χώρα μας. Γιατί κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, εσείς θα φύγετε. Και τότε η ελπίδα θα γυρίσει και η χώρα θα ξεδιπλώσει το αναπτυξιακό της δυναμικό. Η κοινωνία είναι σήμερα έτοιμη για μια μεγάλη προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης.

Διαμορφώνεται ήδη μια νέα εποχή. Οι προτεραιότητες αλλάζουν, οι αξίες και οι συμπεριφορές προσαρμόζονται. Από τη θεοποίηση της κατανάλωσης, αναγνωρίζουμε πια την αξία της επένδυσης και της επιχειρηματικότητας. Από την αγκίστρωση στο πελατειακό Κράτος αναγνωρίζουν οι πολίτες πια τη σημασία της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών για όλους. Και αυτή η αλλαγή νοοτροπίας αναζητά πολιτική έκφραση. 

Η πρώτη μας μέριμνα είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Των πολιτών προς τους Θεσμούς. Αλλά και των ξένων προς τους Έλληνες. Και θα το πετύχουμε. Γιατί έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση. Οι πολίτες θα δουν μια Κυβέρνηση που λέει την αλήθεια και αντιμετωπίζει τους πολίτες ως συμμάχους σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης. Όχι ως αντικείμενα πολιτικής εξαπάτησης. Ο διεθνής παράγοντας και οι αγορές θα δουν μια Κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Και ξέρουμε πώς γίνεται αυτό: Πρώτον και σημαντικότερο, μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία που να στηρίζει ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Ανοίγω μια παρένθεση, κ. Τσίπρα, διότι αναφερθήκατε και πάλι σε αναπτυξιακό σχέδιο. Από πότε είχατε υποχρέωση να καταθέσετε το σχετικό αναπτυξιακό σχέδιο, στη Βουλή, βάσει του τρίτου προγράμματος; Αν δεν κάνω λάθος από τις αρχές του 2016. Ακόμα το περιμένουμε.  Εμείς, λοιπόν, θα απευθύνουμε ένα προσκλητήριο σε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πολιτικής, σε αυτούς που μπορούν και ξέρουν, ώστε η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση. Πέρα και πάνω από τα κόμματα. Πρέπει στην εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης να προσφέρουν οι καλύτεροι, ασχέτως ιδεολογικών καταβολών.

Δεύτερον, αλλαγή μείγματος πολιτικής. Με μείωση φόρων και δαπανών. Μικρότερο και καλύτερο Κράτος. Νοικοκύρεμα σε όλους του τομείς του Δημοσίου.

Τρίτον, κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας. Μέσα από δράσεις για την επιστροφή καταθέσεων, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την άρση των capital controls.

Τέταρτον, διαρθρωτικές αλλαγές, που θα στοχεύουν στις επενδύσεις και στις νέες δουλειές. Μείωση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας.  Απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις επιχειρήσεις. Αξιολόγηση στο Δημόσιο. Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Νέο χωροταξικό σχεδιασμό. Ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας. Κάνατε αναφορά και στην έρευνα σήμερα. Καλά, δεν ντρέπεστε με το νομοσχέδιο που έχετε καταθέσει για την ανώτατη Παιδεία, που διαλύει στην ουσία τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων να συνδεθούν με την αγορά; Και έρχεστε και μιλάτε τώρα εσείς για έρευνα, με αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα που έχετε καταθέσει; Καταλαβαίνω, κ. Τσίπρα, πως αντιλαμβάνεστε τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την πραγματική αγορά.

Στην πραγματικότητα εμείς έχουμε αυτό που δεν έχετε εσείς. Έχουμε πολιτική για την οικονομία. Και όραμα για την Ελλάδα, όχι για την εξουσία. Η αποστολή μας είναι να ξαναπάρουμε τα ηνία μιας χώρας που εσείς τη σέρνετε από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με ταπεινωτικά και καταστροφικά αποτελέσματα. Με μόνο στόχο να κερδίσετε άλλο ένα εξάμηνο στην Κυβέρνηση. Αν δρομολογήσουμε εμείς τις αλλαγές που πρέπει, αν εμείς ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, η θέση της χώρας θα αλλάξει αυτόματα. Και αυτό θα επιτρέψει να αλλάξουμε και τα διεθνή δεδομένα. Να διαπραγματευτούμε μικρότερα πλεονάσματα και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Αυτοί που θέλουν να μας βοηθήσουν θα μπορούν να το κάνουν και μάλιστα με τρόπο αποτελεσματικό. Δεν θα παρεμβαίνουν μονίμως για να σώσουν τη χώρα από τα χειρότερα, όπως γίνεται με εσάς. Γιατί θα έχουμε αποδείξει σε όλους ότι, πρώτα απ’ όλα, εμείς οι ίδιοι θέλουμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Και οι άλλοι, όλοι αυτοί που συνεχίζουν να αμφισβητούν, κρυφά ή φανερά, τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη θα μπουν στο περιθώριο. Γιατί, κακά τα ψέματα, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά κινδύνου όσο εσείς είστε στην εξουσία.  

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός, που πέρσι κάλπαζε, έχει ανακοπεί, από αριστερά όσο κι από δεξιά. Η Ευρωζώνη αναπτύσσεται καλύτερα από ό,τι κάποιοι ανέμεναν.  Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το κύμα των θετικών εξελίξεων. Ξεκίνησα την ομιλία μου με τα λόγια του πρωθυπουργού, που έθετε τους στόχους της διαπραγμάτευσης. Θα κλείσω πάλι με δικά του λόγια. Έλεγε το 2011 ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του για την τότε Κυβέρνηση Παπανδρέου «Είναι δυνατόν να λέει ότι “γαντζώνομαι στην καρέκλα μέχρι το 2013”, όταν ο κόσμος καταρρέει και όταν στις δημοσκοπήσεις παίρνει 15%; Υπάρχει ποτέ Κυβέρνηση στην Ελλάδα με 15% που να λέει “θα φύγω σε δύο χρόνια”;». Μόνος σας τα έχετε πει κ. Τσίπρα. Φύγετε, λοιπόν, εσείς τώρα. Για μια φορά κάντε αυτό που έχετε πει αντί να εμφανίζεστε πάλι εδώ υφαίνοντας νέα ψέματα. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται, όμως, ακόμα περισσότερο αλλαγή νοοτροπίας. Η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο. Χρειάζεται, όμως, ακόμα περισσότερο, ανθρώπους που να μην φοβούνται να την πάνε μπροστά.  Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει.




Παιχνίδι έντασης και εντυπώσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο




Με τρία πολεμικά, που έστειλε στην περιοχή της Ρόδου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, απάντησε η Άγκυρα σε έλεγχο ελληνικού περιπολικού σε εμπορικό μετά από καταγγελίες για ναρκωτικά - Διαμαρτύρεται το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το φως της ημέρας θα φέρει νέα στοιχεία για την κατάσταση στο Αιγαίο, ώστε η Αθήνα να διαμορφώσεις τις εκτιμήσεις της και να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις, μετά την νέα ένταση στην περιοχή. Χθες ανέβηκαν οι «θερμοκρασίες» στο Νότιο Αιγαίο, με το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού να κάνει λόγο για αποστολή τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή όπου νωρίτερα σκάφος του Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο.

Ο καπετάνιος είχε αρνηθεί τη διενέργεια ελέγχου για μεταφορά ναρκωτικών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η πληροφορία για τα ναρκωτικά ήταν βάσιμη και προερχόταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες δίωξης. Πηγές από το υπουργείο Άμυνας, πάντως, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του επίσημου τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκε κινητικότητα στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Όπως μετέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας τα τουρκικά ΜΜΕ τρία τουρκικά σκάφη, δύο ακταιωροί και ένα πολεμικό κατέπλευσαν στο Νότιο Αιγαίο, στην περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο και συνόδευσαν το τουρκικό φορτηγό ACT μέχρι το λιμάνι της Μαρμαρίδας, ενώ δημοσιοποίησαν και σχετικό βίντεο.


Διπλωματικό παιχνίδι

Η Άγκυρα ωστόσο, μετέφερε την ένταση και σε διπλωματικό επίπεδο, αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την Ελλάδα για τις προειδοποιητικές βολές, χαρακτηρίζοντας ως «υπέρμετρη» την ενέργεια των Ελλήνων λιμενικών.  


Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.
Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό». 


Το σχόλιο Κοτζιά

Την απάντηση ότι το πλοίο με τουρκική σημαία που σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά μετά την ολοκλήρωση χθες των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.


Πάλι τα ΜΜΕ της Τουρκίας στην... πρώτη γραμμή

Τη διάσταση που έδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ στο επεισόδιο επισήμανε το mignatiou.com, που μεταδίδει ότι «θα πρέπει να σημειωθεί πως το τουρκικό φιλοκυβερνητικό Κανάλι 24, με τίτλο ‘η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος” ερμηνεύει την κίνηση της Ελλάδας ως προσπάθεια να λήξει τις συνομιλίες.  Η Ελλάδα θα το πληρώσει προσθέτει το τουρκικό κανάλι, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρωτοβουλίες η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο κυπριακό».

Την είδηση για το επεισόδιο με το σκάφος του λιμενικού μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο Deniz News, ενώ το CNN Türk μεταδίδει ότι μίλησε με τον καπετάνιο του φορτηγού πλοίου M/V ACT, ονόματι Χαλούκ Σάμι Κάλκαβαν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 16 τρύπες από σφαίρες στο πλοίο του. Τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν ότι τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού άνοιξαν πυρ σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Ρόδου, αφού πρώτα ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε με εντολή για ελλιμενισμό του πλοίου στο λιμάνι της Ρόδου, καθώς υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει ναρκωτικά.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και είχε προορισμό το Ιζμίτ (Νικομήδεια).


Η ελληνική απάντηση

Με τη σειρά του το ελληνικό Λιμενικό παρουσιάζει εκ διαμέτρου αντίθετη διάσταση από αυτή που δίνουν οι Τούρκοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό έγινε εντός ελληνικών υδάτων και μετά την εντολή για ελλιμενισμό, το τουρκικό πλοίο την αγνόησε, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε στα τουρκικά ύδατα στα οποία δεν ακολούθησε, το σκάφος του λιμενικού:

«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου  μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.  Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή,  σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το  σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής. Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».



Πηγή : protothema.gr