Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Ακατάλληλοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ταλαιπωρούν χρόνια συνταξιούχους εξαθλιώνοντας τους.

 


Κρατάει χρόνια αυτή η βρώμικη κολόνια του ΕΦΚΑ, και επιτέλους κάποιος πρέπει να πάρει θέση και να διαλύσει αυτή την υπηρεσία από όσους την απαρτίζουν.

Μόλις είναι να βγεις στην σύνταξη τρέμεις γιατί θα αντιμετωπίσεις αδιάφορους και ανεπαρκής υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, που θα αδιαφορούν για το πότε θα πάρεις σύνταξη και δεν θα απαντήσουν ποτέ στα τηλέφωνα για να σε εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα να είσαι τυχερός εάν θα πάρεις σύνταξη πριν πεθάνεις.

Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τις παθογένειες του ΕΦΚΑ. Παθογένειες στην καθημερινή εξυπηρέτηση αλλά και στην ταχεία απονομή των συντάξεων, γιατί απλά οι υπάλληλοι δεν θέλουν να δουλέψουν όπως πρέπει να δουλέψουν.

Εκτός από τις λειτουργικές αδυναμίες του ΕΦΚΑ που είναι δεδομένες υπάρχουν και παθογένειες που σε σημαντικό βαθμό εκπορεύονται από δεσποτικές αντιλήψεις όπως λέει και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Παθογένειες ορισμένων υπαλλήλων που αποφεύγουν συστηματικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες που υποτίθεται ότι υπηρετούν, με αποτέλεσμα να τους ταλαιπωρούν εγκληματικά.

Το υπουργείο εργασίας ψήφισε ένα νόμο πριν από ένα μήνα (νόμος 4826/2021, άρθρο 78), κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εκκρεμότητα πολλών ετών, αλλά οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα δεν τον εφαρμόζουν! Επικαλούνται την ανάγκη υπογραφής σχετικής εγκυκλίου, ενώ ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος - λέει ότι δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις - και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον πάρουν, να τον διαβάσουν και να τον εφαρμόσουν!

Αυτό το κάνουν ξεκάθαρα για να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, να μην δουλέψουν όπως πρέπει να δουλέψουν, γιατί απλά είναι δημόσιοι υπάλληλοι, και αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει, όποιος δεν θέλει να δουλέψει πάει σε άλλη υπηρεσία, με τον χαρακτηρισμό ανίκανος, και αυτό είναι απαίτηση χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν πέσει στα χέρια συγκεκριμένων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Πόσες φορές έχετε πάρει τηλέφωνα στον ΕΦΚΑ; Πολλές!! Πόσες φορές έχουν απαντήσει οι υπάλληλοι; Ποτέ!! Η άθλια και ανάλγητη νοοτροπία να μην σηκώνουν τα τηλέφωνα και να προκαλούν τους πολίτες. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον ΕΦΚΑ αλλά και στις δομές τις πρόνοιας.

Όπως αναφέρει και ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παράδειγμα αθλιότητας και ανεπάρκειας των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, είναι τα τσουβάλια των εκατοντάδων συνταξιοδοτικών φακέλων διαδοχικής ασφάλισης που λίμναζαν χωρίς κανένας να ασχολείται.

Με λίγα λόγια, ισχυρές μειοψηφίες υπαλλήλων έχουν συμβιβαστεί με τη μετριότητα, τη στενοκεφαλιά και τον δεσποτισμό όπως αναφέρει και ο υπουργός. Αντί να βρίσκουν κάποια λύση για κάθε πρόβλημα, βρίσκουν 15 προβλήματα για κάθε λύση! Και αντί να υπηρετούν στην πράξη τον πολίτη καταλήγουν να τον αντιμετωπίζουν εκδικητικά, αδιαφορώντας στα τηλέφωνα και στην αποτελεσμάτικότητα.

Κάποια στιγμή το κράτος πρέπει να επέμβει δυναμικά, να αντιμετωπίσουν τους ανεπαρκής και προκλητικούς υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και να τους στείλουν σε άλλες υπηρεσίες.

Η μετριότητα δεν μπορεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες ασφαλισμένους που περιμένουν την σύνταξη τους, που είναι στα χέρια ακατάλληλων υπαλλήλων να την αποδώσουν.

Δεν πρέπει το η πολιτεία να αφήσει τις μειοψηφίες να στιγματίσουν την πλειοψηφία των υπαλλήλων που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, πρέπει να δώσει ένα τέλος πρός όφελος των υπαλλήλων που θέλουν να δουλέψουν, και ειδικά πρός όφελος των χιλιάδων ασφαλισμένων που ταλαιπωρούνται απο την ανεπάρκεια και την αθλιότητα ορισμένων. 



Εισαγγελική έρευνα για εγκληματική οργάνωση στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης



Προκαταρκτική εξέταση για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια και τους ξυλοδαρμούς στη Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Καμηλάρης.

Ο κ. Καμηλάρης ζητά να διερευνηθούν, πέραν των ήδη ανοικτών δικαστικών ερευνών, σοβαρότερα αδικήματα, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, με ναζιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

 Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια της παραγγελίας που έδωσε πριν από δύο 24ωρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος, απευθυνόμενος προς του εισαγγελείς Αθηνών και Θεσσαλονίκης (περιοχές όπου εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα περιστατικά βίας), είχε ζητήσει να υπάρξει συνολική διερεύνηση αυτών επεισοδίων και να διακριβωθεί η τέλεση τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αδικημάτων, όπως είναι η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης κ.ά.

Στην παραγγελία του ο κ. Πλιώτας ανέφερε ότι ήδη η δικαιοσύνη έχει παρέμβει για τα συγκεκριμένα περιστατικά, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχει "έδαφος και αφορμή" για περαιτέρω "δικονομική παρέμβαση, προς το σκοπό ελέγχου διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιοποίνων συμπεριφορών, μη καλυπτόμενων από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις".




Θεοδωρικάκος: Ο νόμος για τις πορείες εφαρμόζεται κατά γράμμα

 


«Ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη, τον γενικό γραμματέα, Αθανάσιο Τσαγκάρη, και τον διευθυντή, Σωτήρη Αντωνίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της πρωτεύουσας ότι ο νόμος για τις πορείες εφαρμόζεται κατά γράμμα, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ομαλότητα στις μετακινήσεις των πολιτών και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αθήνα. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης, ότι για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στην περιοχή του κέντρου ενισχύεται με 30 αστυνομικούς το Α.Τ. Ομόνοιας.

«Ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους» τόνισε ο υπουργός στους συνομιλητές του και πρόσθεσε: «Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις με σκοπό να διευκολύνουμε τον εμπορικό κόσμο να πάρει ανάσα μετά από μια δύσκολη περίοδο. Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των εμπόρων της πρωτεύουσας και των καταναλωτών».

Ο υπουργός ζήτησε από τον κ. Καφούνη την αναβάθμιση της συνεργασίας τους με τη συνδρομή και του Δήμου Αθηναίων.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό. Μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα που αφορούν την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης και της αγοράς» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Σταύρος Καφούνης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Κουρτς: Ο καγκελάριος της Αυστρίας κατηγορείται για διαφθορά



Η εισαγγελία διαφθοράς της Αυστρίας έπειτα από σειρά εφόδων το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε πως «ο Σεμπάστιαν Κουρτς και άλλοι εννέα ύποπτοι, καθώς και τρεις οργανισμοί» βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για διάφορες αξιόποινες πράξεις.

Οι έφοδοι έγιναν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών, στα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), στην έδρα μέσου ενημέρωσης και σε κατοικίες διαφόρων πολύ στενών συνεργατών του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον», σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι οποίοι βασίζουν την κατηγορία αυτή σε SMS που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν καγκελάριος, ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον κ. Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν την εποχή στα χέρια των συντηρητικών. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η εφημερίδα που φέρεται να είχε κάνει τη διευθέτηση αυτή κατονομάστηκε ή φωτογραφήθηκε από άλλα αυστριακά ΜΜΕ: πρόκειται για την ταμπλόιντ Österreich. Η εφημερίδα εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις κατηγορίες.

Ο κ. Κουρτς αντιμετωπίζει ήδη έρευνα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, πάντως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ως αυτό το στάδιο.

«Κατασκευασμένες» οι κατηγορίες

Ο 35χρονος καγκελάριος, που συμμετείχε χθες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σλοβενία, τόνισε, σε δήλωσή του που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως πρόκειται για κατηγορίες εντελώς «κατασκευασμένες».

«Ορισμένα αποσπάσματα SMS αποσπάστηκαν από το πλαίσιό τους ή παραμορφώθηκαν και στήθηκε ποινική υπόθεση γύρω από αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες αυτές πολύ σύντομα θα καταπέσουν», διαβεβαίωσε.

Ωστόσο η υπόθεση ενδέχεται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη συμμαχία του μείζονος κόμματος της συμπολίτευσης με τους Πράσινους, καθώς οι δικαστικοί πονοκέφαλοι πολλαπλασιάζονται για τους συντηρητικούς.

Βουλευτής του ÖVP, ο Αντρέας Χάνγκερ, έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η έρευνα σε βάρος του καγκελάριου διενεργείται από «αριστεριστές» στην εισαγγελία· ο ισχυρισμός ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους, να αντιδράσει.

«Η υποψία για μεροληψία της εισαγγελίας που εκφράστηκε από κοινοβουλευτικό υπερβαίνει τα εσκαμμένα», είναι «απαράδεκτη», προειδοποίησε. Ο αρχηγός του κράτους, σε πολύ διαφορετικό τόνο από τον επικεφαλής της κυβέρνησης και την παράταξή του, μίλησε για ασυνήθιστη, πολύ σοβαρή έρευνα.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος, ο Βέρνερ Κόγκλερ, που ανήκει στους Πράσινους, έκρινε πως η υπόθεση δεν επηρεάζει – προς το παρόν – το κυβερνητικό έργο του συνασπισμού.

Ωστόσο και αυτός με τη σειρά του στηλίτευσε τις επιθέσεις των συντηρητικών εναντίον της δικαιοσύνης –το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται στα χέρια των οικολόγων– και διαβεβαίωσε ότι οι δικαστικοί στην Αυστρία έχουν πλήρη ανεξαρτησία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έγινε καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017, έχασε τον πρώτο του κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα της άκρας δεξιάς FPÖ, εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate.

Επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτή τη φορά με τους Πράσινους στο πλευρό του.

Όμως για τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Falter, τον Φλόριαν Κλενκ, «έπειτα από μια πρώτη γρήγορη ανάγνωση των ενταλμάτων έρευνας και των ανταλλαγών μηνυμάτων που περιέχουν, μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ο συνασπισμός του ÖVP και των Πρασίνων δεν πρόκειται να αντέξει. Game over».

Μολαταύτα, ο συνασπισμός έχει ως εδώ ξεπεράσει πολλές δυσκολίες και βαθιές διαφωνίες. Χαρακτηριστικά, ενώ πρόσφατα οι Πράσινοι καλούσαν να υιοθετηθεί ανθρωπιστική προσέγγιση στο ζήτημα των προσφύγων, ειδικά μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το ÖVP του κ. Κουρτς αντίθετα παρέμεινε προσηλωμένο στη σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική και πολιτική του, που κατά δημοσκοπήσεις έχουν ευρεία αποδοχή.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της αυστριακής κάτω Βουλής για να συζητηθεί η υπόθεση και αξίωσαν ο καγκελάριος να παραιτηθεί.


Πηγή



NASA καθαρές εικόνες από μεγάλη αρχαία λίμνη του Άρη

 


Η πρώτη επιστημονική ανάλυση των εικόνων που έστειλε από τον Άρη στη Γη το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» (Επιμονή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), επιβεβαιώνουν τις αρχικές εικασίες των επιστημόνων ότι ο κατάξερος κρατήρας Jezero στον οποίο κινείται, ήταν κάποτε μια μεγάλη λίμνη, που τροφοδοτείτο από το δέλτα κάποιου ποταμού πριν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σήμερα, στον Άρη δεν υπάρχει καθόλου νερό σε υγρή μορφή, καθώς ο πλανήτης είναι πολύ κρύος και η πίεση στην αραιή ατμόσφαιρα του πολύ μικρή. Εκτιμάται ότι ο Άρης ξεράθηκε πριν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια, πιθανώς όταν έχασε το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο του και στη συνέχεια την κάποτε πυκνή ατμόσφαιρά του. Όμως η νέα ανακάλυψη αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι ο γειτονικός πλανήτης ήταν κάποτε αρκετά ζεστός και υγρός για να διαθέτει, όπως και η Γη, ένα δικό του υδρολογικό κύκλο, τουλάχιστον κατά περιόδους.

Επίσης, οι εικόνες από τις κάμερες του «Perseverance», οι οποίες είναι υψηλότερης ανάλυσης και καθαρότητας από εκείνες κάθε άλλου ρόβερ στο παρελθόν, παρέχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πριν δισεκατομμύρια χρόνια ο κρατήρας Jezero διαμέτρου 45 χιλιομέτρων δέχτηκε – για άγνωστη αιτία – ξαφνικές πλημμύρες, με ταχύτητα ροής του νερού έως εννέα μέτρων το δευτερόλεπτο, οι οποίες μπορούσαν να μετακινήσουν έως 3.000 κυβικά μέτρα νερού σε ένα δευτερόλεπτο. Οι πλημμύρες αυτές ήταν αρκετά ισχυρές για να μετακινήσουν μεγάλους βράχους, διαμέτρου ενός μέτρου και βάρους αρκετών τόνων, οι οποίοι αρχικά βρίσκονταν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων εκτός του κρατήρα, και να τους εναποθέσουν τελικά στον βυθό της λίμνης, όπου σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι πια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δεκάδες ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Science», εκτιμούν ότι η λίμνη ήταν ήρεμη για πολύ καιρό, έως ότου κάποια δραματική αλλαγή του κλίματος για άγνωστο λόγο ή κάποια πτώση μεγάλου μετεωρίτη ή μια έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πυροδότησε το μαζικό λιώσιμο πάγων και μετά βίαιες πλημμύρες. Εκτιμάται ότι η λίμνη που κάποτε υπήρχε στον σημερινό κρατήρα, είχε έκταση περίπου 900 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Όταν κοιτάζεις αυτές τις εικόνες, βασικά βλέπεις ένα επικό ερημικό τοπίο. Είναι το πιο μοναχικό μέρος που θα μπορούσε να επισκεφτεί κανείς. Δεν υπάρχει σταγόνα νερού πουθενά, παρόλα αυτά έχουμε πια ενδείξεις ενός πολύ διαφορετικού παρελθόντος. Κάτι πολύ σημαντικό συνέβη στην ιστορία του πλανήτη», δήλωσε ένας από τους επιστήμονες που ανέλυσαν τα στοιχεία, ο καθηγητής πλανητικών επιστημών του ΜΙΤ Μπένζαμιν Γουάις.


Καθώς το ρόβερ – που έχει μέγεθος αυτοκινήτου – εξερευνά τον κρατήρα, όπου είχε φθάσει στις 18 Φεβρουαρίου 2021, έχοντας ήδη διανύσει 2,6 χιλιόμετρα, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν περισσότερα πράγματα για την εξέλιξη του κλίματος στον Άρη. Εξάλλου, έχοντας επιβεβαιώσει ότι ο κρατήρας ήταν κάποτε λίμνη, αισιοδοξούν ότι στα ιζήματα του πρώην βυθού της θα βρουν ίχνη αρχαίας υδρόβιας ζωής. Γι’ αυτό το ρόβερ θα αναζητήσει και θα συλλέξει δείγματα από τέτοια ιζήματα, τα οποία θα σταλούν στη Γη στις αρχές της δεκαετίας του 2030 για εργαστηριακή ανάλυση και ανακάλυψη πιθανών αρειανών «βιο-υπογραφών».

«Έχουμε τώρα την ευκαιρία να αναζητήσουμε απολιθώματα. Θα μας πάρει κάποιο χρόνο έως ότου έχουμε στα χέρια μας πετρώματα στα οποία ελπίζουμε πραγματικά να βρούμε ίχνη ζωής. Είναι ένας μαραθώνιος, αλλά με πολλές προοπτικές», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωβιολογίας του ΜΙΤ Τάνια Μπόζακ



ΕΛΣΤΑΤ καλπάζει η ακρίβεια - "Καίνε" οι τιμές σε μεταφορές, καύσιμα και φρέσκα τρόφιμα


 

Το μέτωπο της ενέργειας, επηρεάζει μεταφορές αλλά και σε πολλά φρέσκα προϊόντα με βάση την ΕΛΣΤΑΤ.

Με ρυθμό 2,2% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εφέτος, μετά από αύξηση 1,9% τον Αύγουστο 2021 και έναντι μείωσης 2% τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, αυτός αυξήθηκε 1,9% τον Σεπτέμβριο, από αύξηση επίσης 1,9% τον Αύγουστο και έναντι μείωσης 2,3% τον Σεπτέμβριο 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα έτος (Σεπτέμβριος 2021 προς Σεπτέμβριο 2020), το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%.

Τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανατιμήσεις υπήρξαν στη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Φυσικό αέριο (12,8%), Ελαιόλαδο (11,8%), Αρνί και κατσίκι (7,3%), Λαχανικά νωπά (6,9%), Ψωμί (2,5%), Φρούτα νωπά (2,2%), Ψάρια νωπά (2,1%), Οικιακές υπηρεσίες (1,9%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,8%), Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,6%), Διαρκή αγαθά αναψυχής (1,3%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,3%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,1%), Μοσχάρι (0,9%), Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (0,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,4%) και Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,3%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Αλλαντικά (2,9%), Τυριά (2,8%), Πουλερικά (2%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,2%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

3,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, αυγά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, αλλαντικά, γιαούρτι, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι.

4,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

0,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.

0,1% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

7,8% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

0,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

 Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,5% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

0,4% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.

0,8% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,4% τον Σεπτέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 1,9% τον Σεπτέμβριο, από αύξηση επίσης 1,9% τον Αύγουστο και έναντι μείωσης 2,3% τον Σεπτέμβριο 2020. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου εφέτος, ο εναρμονισμένος δείκτης σημείωσε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πάντως ήδη οι καταναλωτές σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες όπως η εστίαση βλέπουν εκτίναξη τιμών. Π.χ. στο καφέ ήδη καταγράφονται αυξήσεις που ξεπερνούν το 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καφές «στο χέρι» σε πολλά καταστήματα έχει πάει από 1,5 ευρώ στο 1,7 ευρώ ενώ αλλού από το 1,8 ευρώ τιμολογείται πλέον 1,9 ευρώ.

Κάποια βέβαια καταστήματα, ειδικά φούρνοι, κρατούν τις τιμές σταθερές έχοντας ανεβάσει από 4-10% άλλα προϊόντα ζύμης κτλ.

Παράλληλα όπως φαίνεται και από τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου οι πρώτες ύλες έχουν εκτοξευθεί, π.χ. στο κρέας οι ανατιμήσεις φτάνουν το 10%, στα λαχανικά σχεδόν 7%, , στα υλικά συσκευασίας 30-35% ενώ 20-30% έχει αυξηθεί το κόστος για το φυσικό αέριο και πάνω από 50% το κόστος για ρεύμα ειδικά για όσους έχουν τιμολόγια με ρήτρες. Να σημειωθεί ότι με βάση αναφορές από τον κλάδο μεταποίηση το κόστος ενέργειας σε προϊόντα συσκευασίας όπως κουτάκια αλουμινίου κτλ, αντιστοιχεί στο 14% του συνολικού, που μεταφράζεται σε ένα 7% στο τελικό κόστος παραγωγής προϊόντος.

Στο φόντο αυτό η αγορά ζητεί παρεμβάσεις και στο μέτωπο των έμμεσων φόρων που κρατούν πολύ ψηλά τις τιμές και τροφοδοτούν το λαθρεμπόριο.



Καραγκιοζιλίκια αντιεμβολιαστών έστρωσαν καρό τραπεζομάντηλο για πικ νικ σε πεζόδρομο

 


Σύμφωνα με το Thebest.gr, αντιεμβολιαστές, είπαν «όχι» στο εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, με πικ νικ στην Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα.

Περίπου 50 αντιεμβολιαστές της Πάτρας αφήνοντας άναυδους όσους περνούσαν απόψε από εκεί, είδαν το καραγκιοζιλίκι. 

Όπως, είχαν προαναγγείλει, το απόγευμα της Τετάρτης, αφού πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, προχώρησαν σε μια… πρωτότυπη «καθιστική» διαμαρτυρία στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης στρώνοντας τραπεζομάντηλα και απλώνοντας φαγητά.

Με αυτό τον τρόπο διαμαρτύρονται ανεύθυνα για τον διαχωρισμό των πολιτών και την εξαίρεσή τους από χώρους διασκέδασης.

Απλά αμετανόητοι και προκλητικοί.








Περίεργη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του διοικητή του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματά»

 


Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του διοικητή του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Κούτρα, τον οδήγησαν να υποβάλει την παραίτησή του.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι μέσα από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, σε βάρος του διοικητή του νοσοκομείου κατατέθηκε έγγραφη καταγγελία από την υποδιευθύντρια του «Γ. Γεννηματά», που τον κατηγορεί πως την παρενόχλησε σεξουαλικά.

Κούτρας:  «Υπέβαλα την παραίτησή μου στην κυρία Γκάγκα. Η συνεργασία μου το τελευταίο διάστημα ήταν πάρα πολύ κακή. Παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο σε σχέση με πολλά θέματα. Και αυτό με ανάγκασε να ξαναϋποβάλω την παραίτησή μου. Την είχα υποβάλλει στις 16 Αυγούστου και δεν έγινε δεκτή.

Η καταγγελία σχετίζεται με γεγονότα που συνέβησαν πριν από μερικές μέρες. Πρώτον, γιατί έκανα δύο προκαταρτκτικές εξετάσεις, που εστάλησαν στις 6/10. Έκανα επιθεώρηση στην αποθήκη του νοσοκομείου, όπου διαπίστωσα ότι υπήρχαν 10.000 μάσκες που δεν ήταν δηλωμένες πουθενά. Παραγγέλθηκαν το Δεκέμβριο του 2020 και τις λάβαμε 23/6/21, όταν η τιμή είχε πέσει πολύ χαμηλά… Αυτό πείραξε πάρα πολλούς.

Ήταν σαφώς εκδικητική η καταγγελία απέναντι στο πρόσωπό μου. Τέσσερα άτομα αναφέρονται για σεξιστική συμπεριφορά και υποτιμητικό λόγο απέναντι στο προσωπικό. Υπήρχε διαρκής παράκληση να μη γίνει προκαταρκτική εξέταση.

Η Υγειονομική Περιφέρεια δεν με ενημέρωσε καθόλου για την καταγγελία. Εγώ την ενημέρωση την είχα από το υπουργείο Υγείας. Για να προστατεύσω το όνομά μου, που έχω χτίσει τόσα χρόνια, και την οικογένειά μου θα χρησιμοποιήσω κάθε ένδικο μέσο. Η συνεργασία μου όλο αυτό το διάστημα ήταν κακή, γιατί έχω άποψη».





Μπάιντεν κατά Ερντογάν: «Απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ»

 


Την απόφαση του να παρατείνει την εκτελεστική διαταγή παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Με ημερομηνία 07/10/2021, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποιεί πως παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βάσει εκτελεστικής διαταγής του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία οι ΗΠΑ θεωρούσαν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία εθνική απειλή.

Στην επιστολή κάνει επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη δραστηριότητα της Τουρκίας στη Συρία τα τελευταία χρόνια και σημειώνει πως «ιδιαίτερα οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας, που διεξάγει στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύουν την εκστρατεία επικράτησης σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ή ISIS, και τη σταθερότητα στην περιοχή, και εξακολουθεί να προκαλεί ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε πως είναι «απαραίτητο να συνεχιστεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» για λόγους «σεβασμού αναφορικά με την κατάσταση και τις σχέσεις με τη Συρία».




Επιστρέφει ο Δακτύλιος στην Αθήνα εν καιρώ πανδημίας στις 25 Οκτωβρίου - Το σκεφτήκατε καλά;;;;



Το μέτρο του Δακτυλίου θα κάνει σε λίγες ημέρες την επανεμφάνισή του στην Αθήνα και αυτό δεν ξέρουμε κατά πόσο θα επηρεάσει τις μολύνσεις, αφού θα αναγκαστούν. οι πολίτες να παίρνουν τα Μ.Μ.Μ για να μετακινηθούν και θα διπλασιαστεί ο συνωστισμός.

Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, εξηγώντας ότι ο Δακτύλιος θα τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Οκτωβρίου, αλλά δεν μας εξήγησε κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές για την υγεία των πολιτών.

«Είναι γεγονός ότι η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας έχει επιβαρυνθεί. Όσοι ζούμε στο κέντρο της Αθήνας καθημερινά βιώνουμε αυτή την κατάσταση. Αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίζεται από ένα ή δύο υπουργεία, τον δήμο και την περιφέρεια. Χρειάζεται να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να κάνουμε έναν σοβαρό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό», ανέφερε αρχικά ο υπουργός αλλά δεν είπε ότι υπάρχει λόγος που ο πολίτης προτιμά το αυτοκίνητο του απο τα Μ.Μ.Μ.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «εδώ και καιρό μελετούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων, το οποίο έχουμε ονομάσει “Ανάσα για την Αθήνα”. Το πρώτο από τα μέτρα του σχεδίου είναι αυτό του Δακτυλίου».

«Μπορεί να είναι ξεπερασμένο μέτρο, όμως εμείς θα το εφαρμόσουμε με διαφορετική λογική και θα το ονομάσουμε “Καθαρό Δακτύλιο”. Ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου και βασίζεται σε πρώτη φάση σε διαχωρισμό μονών και ζυγών, αλλά με μια θεμελιώδη διαφορά. Μπαίνει τέλος στις χιλιάδες εξαιρέσεις και κομμένα τα παραθυράκια. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα που εξαιρούνται από τον Δακτύλιο», ανέφερε ακολούθως.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τα μόνα οχήματα που θα μπορούν να εξαιρεθούν θα είναι τα ηλεκτρικά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής είπε ότι έχει ήδη γίνει μελέτη για τον επαναπροσδιορισμό των γεωγραφικών ορίων του Δακτυλίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να «ανοίξει» -δηλαδή να μεγαλώσει.

Όλα αυτά τα είπε ο υπουργός, αλλά δεν ανέφερε τις συνέπειες στην υγεία από αυτό το μέτρο, γιατί καλά τα σχέδια αλλά στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πιέζει και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης να επανέλθει ο δακτύλιος, και δεν ξέρουμε κατά πόσο έχει μελετήσει σωστά το θέμα για το πώς θα επηρεάσει την υγεία των πολιτών!!!





Σταικούρας - Σκρέκας : Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα, ενίσχυση και στη θέρμανση


 

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα και Κώστα Σκρέκα για τα μέτρα κατά των αυξήσεων.

Στην ενημέρωση ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. 

Ειδικότερα, οι υπουργοί Σταικούρας και Σκρέκας, ανακοίνωσαν μηχανισμό αντιμετώπισης των αυξήσεων που έχει επιφέρει η διεθνής ενεργειακή κρίση, ως ανάχωμα προκειμένου η ζημιά να μπορέσει να απορροφηθεί. Το πακέτο στήριξης θα φτάνει συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ.

Διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση η οποία θα είναι παροδική αλλά οξεία. Τόνισε ακόμα ότι η κρίση αυτή δημιουργεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά και πως είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα και επιβάλλει δράση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ανατιμήσεις αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη. Ειδικά στην ενέργεια, οι ανατιμήσεις αποτελούν ενεργειακή κρίση -κρίση παροδική μεν αλλά οξεία, η οποία πλήττει την οικονομία με μεγαλύτερη ένταση και έκταση από τις αρχικές προβλέψεις, με αυξημένο βάρος στα νοικοκυριά είπε ο υπουργός.

Η κρίση αυτή αποτελεί πρόκληση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δράσεις της κυβέρνησης κατά των αυξήσεων:

1. Κατατέθηκε πρόταση στην ΕΕ για μηχανισμό στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από την υγειονομική κρίση

2 Συνυπέγραψα δήλωση που προτείνει συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης κρίσης, μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διεύρυσνη της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου

3. Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αναλυτικά ότι:

Ενισχύεται με 326 εκατομμύρια ευρώ η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Επεκτείνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και αυξάνεται έως 68%

Το επίδομα για κάθε τέκνο προσαυξάνεται κατά 20%

Τα νοικοκυριά που θα αιτηθούν την ενίσχυση για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, καυσόξυλα και βιομάζα θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

Τα μέτρα στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα, εξειδικεύοντας τις πρωτύτερες ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών:

Επιδότηση 18 ευρώ το μήνα από την κυβέρνηση σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος

Οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου θα δικαιούνται 24 ευρώ το μήνα

Από την ενίσχυση των καταναλωτών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή πέλετ ειδικά για τους καταναλωτές φυσικού αερίου έκπτωση 15%.

Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται στο ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων.

Αυξάνεται για μια μέση οικογένεια κατά 59% και φτάνει το 68%.

Το επίδομα αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ.

Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20%. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ.

Πώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια

Για άγαμο από τα 12 στα 14.000 ευρώ

Για οικογένεια με 2 παιδιά από 24.000 στα 26.000 και με τρία παιδιά στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία για άγαμο και για έγγαμους πηγαίνει στα 300.000 ευρώ.




Ξαναχτύπησε ο ακροαριστερός N. Φίλης : Eγκληματικές οι ενέργειες του Ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο

 


Ανακουφισμένοι οι Έλληνες πολίτες που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ακροαριστερά στελέχη που διαθέτει, παρακολουθεί όσα προκλητικά λένε και κάνουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακροαριστεροί Συριζαίοι καταγγέλουν το κράτος που προστατεύει τα σύνορα της χώρας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κάνει λόγω για ανατριχιαστικές αποκαλύψεις δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών για εγκληματικές ενέργειες στο Αιγαίο, μασκοφόρων ανδρών, που ανήκουν στα επίλεκτα σώματα του Eλληνικού Λιμενικού.

Όπως λέει ο Φίλης οι εγκληματικές ενέργειες γίνονται σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων που δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.

Αυτά φυσικά τα λέει ο Φίλης και όποιος θέλει τον παίρνει στα σοβαρά :

"Στο Αιγαίο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη συντελείται ένα ανθρωπιστικό αίσχος και καταπατάται το εσωτερικό και το Διεθνές Δίκαιο. Απαιτείται, επιτέλους, ενδελεχής και αξιόπιστη έρευνα για τα περιστατικά τα οποία έχουν καταγγείλει κατά καιρούς η Ευρωπαία Επίτροπος, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και πληθώρα ανθρωπιστικών οργανώσεων. Περιστατικά στα οποία κι εγώ έχω αναφερθεί συχνά στη Βουλή.

Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος ζητά εξηγήσεις:

• Θα διατάξει η κυβέρνηση έρευνα για τις νέες φρικιαστικές αποκαλύψεις;

• Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για βίαιες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα από το Λιμενικό;

• Ποιος είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας αυτού του αίσχους; Ποιοι τον διοικούν; Από πού εκπορεύονται οι εντολές για αυτές τις δράσεις;

• Πώς έχουν «εξαφανιστεί» μόνο το τελευταίο διάστημα 77 άνθρωποι που περισυνελέγησαν σε Χίο, Αντικύθηρα, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους;

• Είναι σε γνώση του πρωθυπουργού οι παράνομες αυτές ενέργειες που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς;

• Ως πότε ο κ. Μητσοτάκης θα κρύβεται; Ως πότε οι υπουργοί του θα εξευτελίζονται σε όλα τα διεθνή φόρα εμφανίζοντας το άσπρο μαύρο;

Και εντέλει,

• Αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, αν οι καταγγελίες ευσταθούν;

Όσο η κυβέρνηση τηρεί αυτή την απαράδεκτη και προκλητική στάση, καλώ την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον να κάνει πράξη την προειδοποίησή της προς την ελληνική κυβέρνηση για έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα σημείωνε για την Ελλάδα σε επιστολή της προς έξι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 8 Ιουλίου: «Η νομοθεσία της Ε.Ε. απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους και επιχειρήσεις επιτήρησης με πλήρη σεβασμό στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στη σχετική διεθνή νομοθεσία, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης, σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση σε διεθνή προστασία, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ιδίως στην αρχή της μη επαναπροώθησης […] Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση όλων των εξουσιών που της δίνουν οι Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι απαραίτητο, της έναρξης της διαδικασίας για την παραβίαση των Συνθηκών»."



Μητσοτάκης στο ΙΟΒΕ: Η επόμενη 10ετία ίσως είναι θρίαμβος

 


Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη μνήμη του Επίτιμου Προέδρου, Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.

«Έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια, της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, ως προς το εισόδημα, ως προς γενικότερες παροχές. Διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν και οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο, ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη μνήμη του Επίτιμου Προέδρου του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.

«Πολλές αντιλήψεις αλλάζουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει έναν πιο ουσιαστικό και πιο εποικοδομητικό διάλογο. Αρκεί να μπορέσουμε να μείνουμε μακριά από την ακραία πόλωση, από τους διχασμούς, που, δυστυχώς, αποτελούν στοιχείο του πολιτικού διαλόγου σε πολλές χώρες. Ίσως το γεγονός ότι εμείς αναμετρηθήκαμε, με μια έκφανση τουλάχιστον του ελληνικού λαϊκισμού, φτάσαμε κοντά στην χρεοκοπία και μπορέσαμε και ξεφύγαμε από αυτό το vertigo και τώρα βλέπουμε μια άλλη πολιτική προσέγγιση να βοηθήσει συνολικά στην ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας και να μας επιτρέψει πια να μπορούμε να συζητάμε πολιτικά με βάση πραγματικά στοιχεία και πραγματικά δεδομένα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστροφής στην κανονικότητα και στο αν είναι αναγκαία στην πολιτική η ανάληψη ρίσκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Εάν η κανονικότητα είναι η επανάληψη του παρελθόντος, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι. Δεν είναι εύκολο το out of the box thinking στη δική μας τη δουλειά, είναι όμως απολύτως απαραίτητο. Ξέρουμε ότι όταν πρέπει να κινηθούμε γρήγορα θα κάνουμε και λάθη. Αλλά το μεγαλύτερο λάθος το οποίο μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να μην πάρουμε ρίσκα. Και το ρίσκο εν προκειμένω είναι να μην συμβιβάζεσαι κατ’ ανάγκη με αυτό το οποίο βλέπεις ότι συμβαίνει σήμερα αλλά να κάνεις μία στοχευμένη και λογική πρόβλεψη γι’ αυτό το οποίο θα γίνει αύριο – μεθαύριο, αν θέλεις να είσαι έτοιμος για εκείνη την ημέρα, που είναι βέβαιο ότι θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι το περιμένεις».

«Η δεκαετία του 2010 ήταν σχεδόν μια καταστροφή. Ευτυχώς όχι αυτό το οποίο θα μπορούσε να είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε ιστορικά υπερήφανοι. Ίσως η επόμενη δεκαετία να είναι σχεδόν ένας θρίαμβος», σημείωσε κλείνοντας τις τοποθετήσεις του ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθούν οι πλήρεις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης:


Για τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο

«Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την εκδήλωση, για να τιμήσω κι εγώ με τη σειρά μου έναν σπουδαίο επιχειρηματία, έναν σπουδαίο Έλληνα, τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο. Και βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα διότι η εκδήλωση αυτή γίνεται υπό την αιγίδα του ΙΟΒΕ, το οποίο ίδρυσε ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, με σκοπό ακριβώς να εμποτίσει το δημόσιο διάλογο με τη λογική των εφαρμοσμένων πολιτικών που στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία.

Και για να πάρω αφορμή από αυτό το οποίο είπατε κ. Παπαγιαννίδη -για να μπορέσουμε να έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο και να διαφωνούμε επί πολιτικών- πρέπει αυτός ο διάλογος να στηρίζεται πάνω σε κάποιες βασικές παραδοχές. Βασικές παραδοχές του ορθού λόγου, της μη αμφισβήτησης των στοιχείων. Έχουμε όλοι δικαίωμα στην άποψή μας αλλά δεν έχουμε δικαίωμα στα δικά μας στοιχεία.

Και νομίζω ότι ακριβώς αυτή η επικαιρότητα αυτής της προσέγγισης για τη δημόσια πολιτική είναι που κάνει τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, αλλά και το ρόλο του ΙΟΒΕ, τόσο επίκαιρο σήμερα. Πιστεύω ότι ως Κυβέρνηση έχουμε υιοθετήσει μία τέτοια προσέγγιση για τις δημόσιες πολιτικές. Χαίρομαι που το ΙΟΒΕ μας έχει συμβουλεύσει σε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει και πιστεύω ότι σε αυτό ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος ήταν μπροστά από την εποχή του, θέτοντας ένα πλαίσιο το οποίο επέτρεπε και στον ίδιο να είναι ενδεχομένως και πάνω από τα πάθη της εποχής, πάνω από διαχωριστικές γραμμές που εκείνη την εποχή με πολύ μεγάλη ευκολία διαχώριζαν την επιχειρηματική τάξη από τον κόσμο της εργασίας.

Είχε έναν τρόπο, στο λίγο που τον γνώριζα -έχω τη χαρά να γνωρίζω πολύ καλύτερα την επόμενη γενιά- αλλά μου έδινε πάντα την εντύπωση ενός ανθρώπου ο οποίος μπορούσε να υπερβεί αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, ίσως γιατί είχε μία πολύ πιο ολιστική αντίληψη για την επιχειρηματικότητα- και αυτή θα έλεγα μπροστά από την εποχή της- και δεν ήταν το μόνο του μέλημα, η ευημερία των μετόχων.

Έβλεπε κάτι μεγαλύτερο πίσω από την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας του και πίσω από τον ρόλο του ως σημαντικού επιχειρηματία, άρα και ανθρώπου που είχε ευθύνη στην άρθρωση του δημοσίου λόγου για το καλό της ελληνικής επιχειρηματικότητας συνολικά».


Για την ανάγκη της ταχύτητας στη λήψη των αποφάσεων

«Θέλω να σταθώ στην πρώτη αποστροφή σας αυτή, την αίσθηση της ταχύτητας και του κατεπείγοντος, που νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη σε μία χώρα που αισθανόταν πάντα και νομίζω ότι αυτό το έχει αποτυπώσει και ο Στάθης Καλύβας στο δικό του δημόσιο λόγο, αλλά και στα γραπτά του, ότι ακολουθούσε τις εξελίξεις και έπρεπε να τρέξει να προφτάσει. Νομίζω ότι αυτή η αίσθηση, ότι ο χρόνος δεν μπορεί να μας περιμένει, ειδικά σε μία εποχή όπου οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα, ήταν αυτή που νομίζω ότι επέτρεψε και στην επιχείρησή του να δει, να προσαρμοστεί όπως είπε και ο Νίκος Βέττας, στις εξελίξεις των καιρών.

Να διαπιστώσει ότι θα πρέπει να έχει μία Ευρωπαϊκή και μετά παγκόσμια παρουσία και είμαι σίγουρος ότι σήμερα αν ήταν μαζί μας Δημήτρη (Παπαλεξόπουλος), το βασικό το μέλημα θα ήταν πώς θα παράγουμε τσιμέντο με όσο το δυνατόν λιγότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.

Γιατί ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε πέρα από την εποχή του και δεν είχε καμία δυσκολία να αντιληφθεί τις εξελίξεις και πάντως καταλάβαινε πως όταν δεν αλλάζεις, ειδικά στο επιχειρείν, είναι πάρα πολύ πιθανό να σε προσπεράσουν ως σαν να είσαι σταματημένος».


Για τη συνεννόηση και τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων

«Είναι βέβαιο ότι στον τομέα αυτόν είμαστε ακόμα πίσω. Και μας καταδιώκουν στερεότυπα ανταγωνισμού μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όπως μας καταδιώκουν και τολμώ να πω και συμφωνίες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν με μεγάλη άνεση εις βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπου στην ουσία όλοι ήθελα να είναι αρεστοί σε όλους και το αποτέλεσμα το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Δεν θεωρώ ότι και οι κοινωνικοί εταίροι ήτανε άμοιροι ευθυνών για την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ωριμάσει. Και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ωριμάσει. Οι εντός εισαγωγικών εργοδοσία αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από την στενή προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και χρειάζεται ένα ευρύτερο αποτύπωμα παρουσίας.

Το κράτος, ως κυβέρνηση, έχει διευκολύνει πολύ την ελληνική επιχειρηματικότητα αυτά τα δυο χρόνια, μειώνοντας φόρους, μειώνοντας εισφορές, βελτιώνοντας την ρευστότητα, εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα, που τόσο σημαντική είναι εάν θέλει κανείς να κάνει μακροχρόνιες επενδύσεις και νομίζω ότι στο επίπεδο του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου τώρα έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια, νομίζω, της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, προς το εισόδημα, προς γενικότερες παροχές, διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα με ανάπτυξης και να δημιουργηθούν και οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο, ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια. Μια ιστορία ενδιαφέρουσα, μικρή για αυτόν, του τρόπου με τον οποίο ίσως μια νέα γενιά κοινωνικών εταίρων αντιλαμβάνεται τις σχέσεις μεταξύ τους. Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη. Το ανέφερα και χθες στη Βουλή, από την καινούργια γενιά των εκπροσώπων των εργαζόμενων στα ναυπηγεία της Σύρου. Το αναφέρω επειδή είναι ένας κλάδος εξαιρετικά πονεμένος και είδα μια τελείως διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ταύτιση των δικών τους συμφερόντων με το ευρύτερο καλό της επιχείρησης τους. Και νομίζω ότι ήταν μια, έτσι, αισιόδοξη νότα η οποία μου δείχνει εμένα ότι πολλά πράγματα αλλάζουν και πολλές αντιλήψεις αλλάζουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει έναν πιο ουσιαστικό και πιο εποικοδομητικό διάλογο. Αρκεί να μπορέσουμε να μείνουμε μακριά από την ακραία πόλωση, από τους διχασμούς, που, δυστυχώς, αποτελούν στοιχείο του πολιτικού διαλόγου σε πολλές χώρες.

Ίσως το γεγονός ότι εμείς αναμετρηθήκαμε, με μια έκφανση τουλάχιστον του ελληνικού λαϊκισμού, φτάσαμε κοντά στην χρεοκοπία και μπορέσαμε και ξεφύγαμε από αυτό το vertigo και τώρα βλέπουμε μια άλλη πολιτική προσέγγιση να βοηθήσει συνολικά στην ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας και να μας επιτρέψει πια να μπορούμε να συζητάμε πολιτικά- για να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα- με βάση πραγματικά στοιχεία και πραγματικά δεδομένα. Και γνωρίζουν πολύ καλά και οι Υπουργοί, εδώ πέρα η Υπουργός Παιδείας, ότι όταν κάνουμε συζητήσεις για πρωτοβουλίες σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, το φίλτρο το οποίο βάζουμε ώστε οι πολιτικές μας να είναι τεκμηριωμένες και να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, είναι αυστηρό. Γιατί θεωρώ ότι είναι το μόνο ουσιαστικό κριτήριο, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, για να μπορούμε να κάνουμε τελικά το καλύτερο δυνατό και να παίρνουμε αποφάσεις με κριτήριο την ορθή λογική και τα απαραίτητα τεχνοκρατικά κριτήρια, που θεωρώ ότι η δημόσια πολιτική σήμερα πια πρέπει να διαθέτει».


Για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάληψη ρίσκου

«Εάν η κανονικότητα είναι η επανάληψη του παρελθόντος, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι. Δεν είναι εύκολο το out of the box thinking στη δική μας τη δουλειά, είναι όμως απολύτως απαραίτητο.

Και, ναι, αυτό είναι προϊόν και ανθρώπων και διαφορετικής αντίληψης στα πράγματα και της διάθεσης να παίρνεις ρίσκο. Ξέρουμε ότι όταν πρέπει να κινηθούμε γρήγορα θα κάνουμε και λάθη. Αλλά το μεγαλύτερο λάθος το οποίο μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να μην πάρουμε ρίσκα. Και σε αυτό το βαθμό νομίζω ότι ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος κάτι ήξερε γιατί και ο ίδιος ανέλαβε μεγάλα ρίσκα.

Και το ρίσκο εν προκειμένω είναι να μην συμβιβάζεσαι κατ’ ανάγκη με αυτό το οποίο βλέπεις ότι συμβαίνει σήμερα αλλά να κάνεις μία στοχευμένη και λογική πρόβλεψη γι’ αυτό το οποίο θα γίνει αύριο – μεθαύριο, αν θέλεις να είσαι έτοιμος για εκείνη την ημέρα που είναι βέβαιο ότι θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι το περιμένεις.


Για τις προοπτικές της χώρας

«Μια τελευταία παρατήρηση. Αν δει κανείς συνολικά την πορεία του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, στα πρώτα της βήματα ουσιαστικά ήρθε και συνδέθηκε μ’ ένα οικονομικό θαύμα το οποίο δεν πιστεύω ότι έχει αναδειχθεί επαρκώς στην ιστορία του τόπου. Τα 200 χρόνια είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις, που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά από το 1950 μέχρι και το 1970 όπου η Ελλάδα πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης, δεύτερους ουσιαστικά μετά την Ιαπωνία. Και με τα δεδομένα της εποχής και τις συνθήκες της εποχής και τη βιομηχανία της εποχής και το ρόλο του κράτους της εποχής, έκανε ένα πολύ μεγάλο οικονομικό άλμα. Και οι προσδοκίες μας νομίζω σε ορίζοντα δεκαετίας ή εικοσαετίας θα είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε αντίστοιχο τώρα και να μην συμβιβαστούμε όπως σωστά είπε ο Νίκος (Βέττας) ότι θα είμαστε απλά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Γιατί πραγματικά μπορούμε κάτι πολύ μεγαλύτερο και κάτι πολύ περισσότερο. Και όπως ξέρει πολύ καλά ο Στάθης (Καλύβας) και έχει γράψει επανειλημμένα, θρίαμβοι και καταστροφές είναι οι κύκλοι της ελληνικής ιστορίας.

Η δεκαετία του 2010 ήταν σχεδόν μια καταστροφή. Ευτυχώς όχι αυτό το οποίο θα μπορούσε να είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε ιστορικά υπερήφανοι. Ίσως η επόμενη δεκαετία να είναι σχεδόν ένας θρίαμβος».

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Νίκος Βέττας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσής, υπό τον συντονισμό του Γενικού Διευθυντή του ομίλου Economia, Αντώνη Παπαγιαννίδη.



Παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ για την αποχή εκπαιδευτικών επειδή δεν θέλουν να αξιολογηθούν

 


Η απορία της κοινωνίας και των γονιών είναι γιατί δεν θέλουν να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί;

Ποιος ο λόγος; Θα φανεί ότι δεν έχουν την επάρκεια για να εκπαιδεύουν μαθητές, φοιτητές κτλπ και αυτό το φοβούνται;

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της ΑΔΕΔΥ, για τη Δευτέρα, μέσω της οποίας οργανώσεις της εκπαίδευσης καλούσαν σε συνέχιση της απεργίας από κάθε αξιολόγηση, γιατί δεν θέλουν να αξιολογηθούν.

Στην ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης προχώρησε, μέσω Twitter, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Δικαστήριο η απεργία της ΑΔΕΔΥ,μέσω της οποίας συνδικαλιστικές οργανώσεις της εκπαίδευσης καλούσαν σε συνέχιση της απεργίας από κάθε αξιολόγηση.Συνεχίζουμε για ένα καλύτερο σχολείο, αυτό που αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας», έγραψε η υπουργός Παιδείας.




Επιστροφή σε κανονικότητα από σήμερα για εμβολιασμένους


Από σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου ισχύουν νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους, τα οποία, μεταξύ άλλων, βάζουν "τέλος" στα lockdown ακόμα και στις "κόκκινες" περιοχές και περισσότερες ελευθερίες σε εστίαση και διασκέδαση.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί πλέον "διαβατήριο" για τους πολίτες, για μία σειρά από δραστηριότητες, με στόχο την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς περιορισμούς.

Οι εμβολιασμένοι από σήμερα θα έχουν πλήρη ελευθερία σε ψυχαγωγία και εστίαση και τα lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον δε θα εφαρμόζονται, ακόμη κι αν μιλάμε για "κόκκινες" περιοχές.

Ελευθερίες δίνονται και όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι να διασκεδάσουν όπως έκαναν και πριν την πανδημία.