Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Πανικόβλητο το Μαξίμου με ψέματα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από την προδοσία για την Μακεδονία



Οι Συριζαίοι έχοντας την προδοσία για την Μακεδονία εφιάλτη που θα τους κυνηγάει χρόνια θα κάνουν τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν.

Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει το Μαξίμου με τον γνωστό ακροαριστερό πόλεμο λάσπης και μπόλικο ψέμα, η συμμορία του Τσίπρα προσπάθησε να εμπλέξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μακεδονικό αλλά δεν του βγήκε.

Διαψεύδει η ΝΔ δημοσίευμα της FAZ που μιλά για δέσμευση Μητσοτάκη να μην ακυρώσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό .

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

«Δεν μας εκπλήσσει το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητάει και τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε. Ούτε το γεγονός ότι χαμογελούσε, ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για “Μακεδόνες” εννοώντας τους συμπατριώτες του. “Μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών που ήδη παράγει τετελεσμένα.

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της FAZ, είναι απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη. Εν αντιθέσει με τον Αλ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Όπως ακριβώς η Νέα Δημοκρατία έθεσε προ των ευθυνών της την Κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή».


Παίρνουν στο κυνήγι τα στελέχη των ΑΝΕΛ! Κουφάλα φώναζαν την Κουντουρά στα Χανιά



Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα έξω από τα γραφεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στα Χανιά με συγκεντρωμένους να βρίζουν άσχημα την Έλενα Κουντουρά. 

Σύμφωνα με το zarpanews.gr ομάδα ατόμων που ήταν έξω από το Μέγαρο Πάνθεον στην οδό Κριάρη, όσο ήταν σε εξέλιξη τα εγκαίνια των νέων γραφείων, παρουσία της υπουργού κας Έλενας Κουντουρά φώναζαν κιαι έβριζαν αγανακτισμένοι για την στήριξη που έδωσαν οι ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπουλήσει την Μακεδονία.

Δείτε το βίντεο :




Δέν υπάρχει ένας σοβαρός στους ΑΝΕΛ; Κατσίκης: Και την κυβέρνηση να ρίχναμε, η συμφωνία θα υπογραφόταν



Είναι τραγικά τα όσα συμβαίνουν στην χώρα και όποιος έχει παρακολουθήσει τα τραγικά στελέχη των ΑΝΕΛ που βγαίνουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δεν γελάει κλαίει για την κατάντια της χώρας.

Ο Κατσίκης λέει μιλώντας στο «Θέμα 104,6» είπε ότι «Είμαστε σοβαρό πολιτικό κόμμα, με αρχές και αξίες», αλλά κάποιος πρέπει να του πει ότι οι Έλληνες έχουν άλλη άποψη, ειδικά μετά τα καραγκιοζιλίκια του Σαββάτου και την ψήφο ανοχής τους στον ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα της Μακεδονιάς.

«Και την κυβέρνηση να ρίχναμε, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να αλλάξει» λέει για να δικαιολογήσει το έγκλημα που διέπραξαν οι ΑΝΕΛ ο βουλευτής τους, Κώστας Κατσίκης

«Μπορούσαμε να την εμποδίσουμε;», διερωτήθηκε κιόλας ο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, για να απαντήσει ο ίδιος «Όχι», αλλά εάν ρωτούσε του Έλληνες θα έλεγαν φυσικά και μπορούσατε αλλά οι δικαιολογίες είναι δικαιολογίες. 

Όπως είπε στο «Θέμα 104,6» , η κυβέρνηση δεν θα έπεφτε... αν ψήφιζαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. «Ο κύριος Τσίπρας, θα ήταν ακόμα πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς υπουργός. Δεν θα μπορούσαμε να την εμποδίσουμε. Θα πήγαινα να την υπέγραφαν και μετά θα ξεκινούσαν οι διερευνητικές» είπε εξαπατώντας και κοροιδεύοντας τους πολίτες ο κ. Κατσίκης. 

Για εμάς είπε, πρόκειται για μια προκαταρκτική συμφωνία και όποιες διαφωνίες είναι σεβαστές και αναφερόμενος στην Μανταλένα Παπαδοπούλου, είπε: «Είπε θα πάει σπίτι της. Τέτοια στελέχη κάποια στιγμή θα ξανά στρατευτούν». 

«Είμαστε σοβαρό πολιτικό κόμμα, με αρχές και αξίες» επέμενε να λέει ο Κατσίκης αλλά σημασία έχει τι λένε πλέον οι ΈΛληνες πολίτες και οι πολίτες μόνο για σοβαρούς δεν τους έχουν.


Νέα Δημοκρατία : Οι συγνώμες του Τσίπρα κόστισαν στη χώρα 100 δισ. ευρώ, και δύο αχρείαστα μνημόνια



Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας δηλώνει μετανιωμένος για το δημοψήφισμα του 2015. Άργησε πολύ να καταλάβει ότι οι αποφάσεις του δίχασαν τους Έλληνες, κόστισαν στη χώρα 100 δισ. ευρώ, και δύο αχρείαστα μνημόνια. 

Χθες υπέγραψε μία εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια περιφρονώντας τις ευαισθησίες των Ελλήνων. Είναι ικανός σε τρία χρόνια να μας πει ότι μετάνιωσε και για αυτήν. Ως πότε θα πληρώνουμε τις καθυστερημένες συγγνώμες του;». 


Φωτεινή Πιπιλή: Ο δήμαρχος της Αθήνας θα πρέπει να κυκλοφορεί με ψηλοτάκουνα



Επαναστάτρια με αιτία, που επιστρέφει ξανά «στον τόπο του εγκλήματος»: Αυτή είναι η Φωτεινή Πιπιλή, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών, που ετοιμάζει ξανά «μπαγκάζια» για τη Βουλή, σε συνεννόηση πάντοτε με τον πρόεδρο του κόμματός της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βρίσκει τη συμφωνία για το Μακεδονικό «κακή» στο κομμάτι της γλώσσας και της ταυτότητας που παραδώσαμε στους γείτονες. Γι’ αυτόν τον λόγο απευθύνεται με αγανάκτηση στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ελεος, Αλέξη, δεν μπαίνουμε εμείς στο NATO»! Χαρακτηρίζει «κομμουνιστικο-αναρχικο-ρουβικωνικό» συνονθύλευμα τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι κυρίες έμαθαν μεν να ψωνίζουν, αφού ήρθαν οι καλύτερες απολαβές, πλην όμως τους λείπουν παντελώς το γούστο και το στιλ, όπως με χιούμορ δηλώνει η Φωτεινή Πιπιλή.

Ως ισχυρή δημοτική σύμβουλος και δυο φορές προτεινόμενη για τον Δήμο Αθηναίων, πιστεύει ότι ο δήμαρχος πρέπει να φοράει... ψηλοτάκουνα για μια ώρα της ημέρας στα πεζοδρόμια της Αθήνας, που κόβουν σωρηδόν παραπεμπτικά για το ΚΑΤ. Ο Δήμος Αθηναίων είναι, σύμφωνα με την πρώην βουλευτή, «ο μέγας χορηγός του Νοσοκομείου Ατυχημάτων».

Εχει γίνει γιαγιά από ανιψιό, λατρεύει τις γάτες, απεχθάνεται τον γάμο και τις δεσμεύσεις και δεν έχει χάσει ποτέ τον εαυτό της και την αυτοκυριαρχία της για έναν άντρα.

Πώς κρίνεις τη συμφωνία για τα Σκόπια;

Οταν άκουσα Τσίπρα – Κοτζιά στα διαγγέλματα, είπα: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη από αυτή τη συμφωνία, νιώθω εθνικά υπερήφανη γιατί, επιτέλους, η Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια αγώνων θα μπει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ… Δηλαδή, ρε φίλε, για να μην τρελαθούμε, δεν θέλαμε εμείς να μπούμε στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτοί… Ο,τι κόκκινη γραμμή βάλαμε την κέρδισαν οι Σκοπιανοί. Το μεγαλύτερο λάθος για μένα είναι η γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα.

Ο Τσίπρας σε έναν λαό, που ο ίδιος τον έχει δηλητηριάσει τόσα χρόνια τώρα, ότι η Μέρκελ και οι Αμερικανοί είναι μεγάλοι εχθροί του, έρχεται να του πει ότι αυτοί θέλουν τη λύση και πρέπει να λύσουμε το θέμα. Ελεος, ρε φίλε… Ελεος, Αλέξη».

Θα κατέβεις ξανά στις εκλογές;

Φυσικά. Υπάρχει πολιτική συνέχεια. Εχω μια αυτονόητη πορεία με το εξής δεδομένο: Εχω το μοναδικό προσόν, στο σύνολο σχεδόν των εκλεγμένων βουλευτών, να εκλέγομαι με 10.000 σταυρούς χωρίς να έχω κομματική ταυτότητα. Δεν υπήρξα ποτέ μέλος ή κομματικό στέλεχος της Ν.Δ., αν και ιδεολογικά ήμουν και θα είμαι Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπήρξα συνδικαλίστρια να δημιουργώ πυρήνες, δεν υπήρξα ποτέ κολαούζος και γλείφτρα, λόγω χαρακτήρα, κι επειδή δεν είχα τέτοια ανάγκη, από νωρίς πέτυχα να είμαι αυτοδύναμη. Δεν είχα καν πολιτικό γραφείο. Δεν υπάρχει ψηφοφόρος που να με έχει δει να τον κερνάω καφέ και να μου ζητάει ρουσφέτια στο πολιτικό μου γραφείο. Τα κατάφερνα με τα ποδαράκια μου, κυκλοφορώντας, δρόμο δρόμο, ρούγα ρούγα, γειτονιά γειτονιά. Το ίδιο έκανα, κάνω και θα κάνω.

Στις εκλογές του 2015 ήμουν η μόνη στην Α΄ Αθηνών που δεν είχα υπάρξει ούτε δήμαρχος ούτε υπουργός. Παρ’ όλα αυτά, πήρα 22.000 σταυρούς. Δεν έχει σημασία αν δεν βγήκα, γιατί χάθηκαν τρεις έδρες στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, αλλά ήμουν δίπλα σε θηρία και για 1.000 σταυρούς δεν βγήκα. Αυτό εμένα μου δίνει μια ακαταμάχητη δυναμική. Φυσικά, όλα αυτά τελειώνουν με τη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια. Δεν προκαταλαμβάνουμε τίποτε.

Ποια η σχέση σου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η σχέση που έχω με τον Κυριάκο είναι πολύ δυνατή, αν και δεν τον ήξερα. Οταν εγώ μεσουρανούσα ως δημοσιογράφος, εκείνος ήταν στην Αμερική και σπούδαζε. Τον Κυριάκο, ως δημοσιογράφος, τον παρακολούθησα όταν πρωτοβγήκε βουλευτής και είχε αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Βλέποντάς τον τότε, κι όντας δημοσιογράφος ακόμη, έλεγα: «Ρε, συ, αυτός ασχολείται με έναν τομέα με τον οποίο δεν ασχολείται κανείς». Τον εκτίμησα για αυτό, γιατί το περιβάλλον είναι και δικό μου αγαπημένο θέμα, χωρίς να τον ξέρω προσωπικά. Ελεγε πράγματα τελείως προωθημένα, και ήταν πολύ νέος.

Μετά τον πρόσεξα, ως υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και ήμουν αναφανδόν υπέρ της πολιτικής του, όπως και του Κωστή Χατζηδάκη, γιατί εγώ ανήκω στην πολύ φιλελεύθερη πλευρά της Ν.Δ. και έβλεπα έναν άνθρωπο εργατικό και καθόλου δημοσιοσχεσίτη. Ο Κυριάκος είναι πολύ εργατικός και δεν είναι λαϊκιστής. Αυτό είναι πολύ μεγάλο προσόν.

Ποια η γνώμη σου για την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα;

Ο λαός δεν ψήφισε αριστερά. Ψήφισε ένα κομμουνιστικο-αναρχικο-ρουβικωνικό συνονθύλευμα μόνο και μόνο για να μην πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό έρχεται καπέλο και κουμπώνει ο εθνικολαϊκιστής Πάνος Καμμένος, κι εδώ καίγεται η κοινή λογική. Κι όλα αυτά, για να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, διόδια, για να ανέβει ο κατώτατος μισθός και για να τους προσλάβουν στο Δημόσιο. Αυτό το κράμα δεν έχει πολιτική ιδεολογία. Δηλαδή, δεν πήγε το 36% να ψηφίσει την Αριστερά, ξεκάθαρα, οπότε εκεί θα έλεγα πάσο… Αυτό το συνονθύλευμα δεν μπορεί να κυβερνήσει κι απεδείχθη αυτά τα τριάμισι χρόνια.

Επειδή έχεις μεγάλη εμπειρία στον δήμο. Ποιος από τους φερόμενους ως υποψήφιους δημάρχους σε βρίσκει σύμφωνη;

Δεν θα μπω σε ονοματολογία γιατί δεν ξέρω. Θα σας περιγράψω, όμως, τον δήμαρχο που εγώ θα στηρίξω. Πρέπει να είναι Αθηναίος, να ξέρει πού έχει καλά σουβλάκια η Κυψέλη, πού πουλάνε κουμπιά και κλωστές στην Αθήνα, να ξέρει όλες τις γειτονιές της και να έχει παιδικές αναμνήσεις από την Αθήνα. Θα πρέπει, επίσης, να είναι ο δήμαρχος που θα περπατάει υποχρεωτικά με τακούνια, είτε άντρας είναι είτε γυναίκα. Θα φοράει ως βασανιστήριο παπούτσια με τακούνια και θα περπατάει στα πεζοδρόμια της Αθήνας για να καταλάβει τι περνάμε κάθε μέρα. Θα περπατάει με τακούνια, με καροτσάκι παιδικό, με πατερίτσες, μπαστούνια τυφλών· έτσι, για να αντιληφθεί ότι πρέπει να ξηλωθούν όλα τα πεζοδρόμια και να τοποθετηθούν σωστά τα τραπεζοκαθίσματα.

Δηλαδή, θέλεις δήμαρχο με δωδεκάποντα;

Ναι, ναι! Γιατί δεν περπατάνε να δούνε τι τραβάμε. Σπασμένα πεζοδρόμια, λακκούβες, δέντρα που βγάζουν ρίζες και έχουν σηκώσει τα πεζοδρόμια κι άλλα πολλά. Δεν θα γίνουμε ο μέγας χορηγός του ΚΑΤ επειδή το θέλουν αυτοί. Ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ο μέγας χορηγός του ΚΑΤ.

Ποιος πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, εν τέλει;

Θα κατέβαινα εγώ, εάν είχα τα κότσια πια, αλλά δεν τα έχω.

Ο τωρινός, ο Γιώργος Καμίνης, υπήρξε καλός;

Ο Καμίνης έκανε καλή κοινωνική πολιτική και εκεί τελείωσε η καριέρα του. Αλλά δεν είναι δουλειά του δημάρχου να υποκαταστήσει την πρόνοια, τη Θεανώ Φωτίου.

Οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια περίεργη αισθητική στη Βουλή. Πώς το σχολιάζεις;

Το έλεγα από τότε που ήμουν βουλευτής. Εμπαινα μέσα στο καφενείο κι έλεγα: «Ρε παιδιά, να πλενόμαστε και λίγο», αναφερόμενη γενικώς, και όχι σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Το στιλ τους είναι ιδεολογικό, αν και τώρα έχουν αλλάξει. Αυτό, φυσικά, δεν με ενδιαφέρει, γιατί αν η άλλη δεν θέλει να πηγαίνει κομμωτήριο ή θέλει να ντύνεται σαν πατσαβούρα, αυτό είναι θέμα δικό της, και δεν το κατακρίνω. Εμένα με νοιάζει να μην κυκλοφορούν απαξιωτικά για αυτό που εκφράζει η Βουλή. Να μην μπαίνουν με πέδιλα, με νύχια βρόμικα, όπως έχουμε δει σε φωτογραφίες από συριζοανέλους βουλευτές, να μην είναι ρυπαροί, να μην καπνίζουν…

Βέβαια, τώρα που αποκτήσανε λεφτουδάκια, γιατί η πλειοψηφία στην αφραγκία ήτανε, τις βλέπεις τις κυρίες να φοράνε τα μοντελάκια. Τώρα εάν δεν έχουν γούστο, τι να κάνουμε; Γυαλίζει παιδιά, γυαλίζει πολύ…

Δημοσίως δεν σε βλέπουμε συχνά με παρέες. Πιστεύεις στις φιλίες;

Οι πραγματικοί μου φίλοι είναι πολλά χρόνια μαζί μου. Εγώ, όμως, ποτέ στη ζωή μου δεν έκανα «κολλητηλίκια», λόγω χαρακτήρα. Η καλύτερή μου φίλη εδώ και τριάντα πέντε χρόνια είναι η Λιάνα Βουράκη. Αυτή είναι η σταθερή μου, η πιο καλή μου φίλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με την «κολλητή» μου θα είμαι ταυτισμένη. Ποτέ δεν το είχα αυτό.

Οταν σου συμβαίνει κάτι, σε ποιον τηλεφωνείς πρώτα;

Στα αδέλφια μου. Μόνο με την οικογένειά μου έχω «κολλητηλίκια». Εχω δυο αδέλφια και πέντε ανίψια. Η μεγάλη μου ανιψιά είναι σήμερα 43 ετών. Τώρα έχω και εγγόνι από τον ανιψιό μου. Ναι, είμαι και γιαγιά. Νόνα, που λέμε… Ο Αντώνης είναι τεσσάρων ετών.

Τα ερωτικά με ποιον τα συζητάς;

Με τον εαυτό μου. Δεν θεωρώ τους φίλους εξομολογητές. Δεν αποτελεί τον κορμό της ζωής μου αυτό.

Οχι. Τουλάχιστον φανερά, ποτέ. Δεν επηρέασε ποτέ την κανονικότητά μου. Για μένα, το μεγαλύτερο λάθος μιας γυναίκας είναι να στηρίζεται αποκλειστικά στην παρουσία του άντρα.

Εχεις κάνει έναν γάμο και χώρισες. Γιατί δεν το ξαναδοκίμασες;

Ο γάμος μου κράτησε δέκα χρόνια. Το έκανα μια φορά, αλλά κατάλαβα ότι δεν μου ταιριάζει. Δεν είχα την εικόνα της παντρεμένης. Θυμάμαι μια φορά, όντας παντρεμένη, είχα πάει για πολλοστή φορά στην Αίγυπτο, γιατί είχα φίλους διπλωμάτες και το είχα κάνει Κυψέλη Παγκράτι, κι αποφάσισα ότι πρέπει να πάω στην αρχή του Νείλου, να πάω λίγο και στο Σουδάν… Ηταν εποχές που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και εύκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες. Αναγκάστηκε, λοιπόν, ο άντρας μου, όταν είδε ότι οι δέκα μέρες που του είπα έγιναν μήνας, να με ψάχνει στις πρεσβείες.

Οταν γύρισα, έγινε της τρελής· και δικαίως ο άνθρωπος.

Πηγή : espressonews.gr


Ντόρα: Προκαλώ τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό



Προκαλώ και σήμερα δημοσίως τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό ζήτημα από το 1989 μέχρι και σήμερα.

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή τις συκοφαντίες Κοτζιά

«Αν ο κ. Κοτζιάς ανάλωνε την ίδια ενέργεια στη διαπραγμάτευση που σπαταλάει για να με υβρίζει, δεν θα τρέχαμε τώρα να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. 

Προκαλώ και σήμερα δημοσίως τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό ζήτημα από το 1989 μέχρι και σήμερα. Των δικών του συμπεριλαμβανομένων, αν το αντέχει.

Όσο και να προσπαθεί, από απολογούμενος δεν μπορεί να γίνει κατήγορος. Ο κ. Κοτζιάς οφείλει μια συγγνώμη όχι σε μένα, αλλά στο λαό για την κάκιστη συμφωνία που έφερε στη Βουλή. 

Αν δεν το επιτρέπει ο εγωισμός του, ας προσφέρει έστω μια ύστατη υπηρεσία στην πατρίδα: Να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας».


«Βόμβα» για τα μακεδονικά προϊόντα η συμφωνία στο Σκοπιανό



Μπορεί η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ να προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που μόλις τη διάβασαν έχασαν τον ύπνο τους.

Πρόκειται για επιχειρηματίες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι εταιρίες των οποίων είτε φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη Μακεδονία είτε έχουν εμπορικό σήμα με τη λέξη Μακεδονία είτε τα προϊόντα προέρχονται από τη μακεδονική γη!

Ετσι, πέρα από το γνωστό μακεδονικό χαλβά, σε μπελάδες έχουν μπει οι πιπεριές Φλωρίνης που στο εξωτερικό είναι γνωστές ως μακεδονικές, το πράσινο μακεδονικό πιπεράκι, τα μακεδονικά κρασιά διαφόρων εταιριών, τα διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα υπό τον τίτλο «Μακεδονική Γη», μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ταχίνι, έτοιμα φαγητά σε κονσέρβα, λαχανικά σε βάζο, τουρσιά, τοματοειδή και κομπόστες που διατίθενται στο εμπόριο υπό τον εμπορικό τίτλο «Μακεδονική», η Μακεδονική Βιομηχανία Σωλήνων, τα Μακεδονικά Ζαχαρωτά ακόμη και τα Μακεδονικά Μάρμαρα! Είναι πραγματικά δεκάδες οι εταιρίες στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της, είτε στον τίτλο τους είτε στα προϊόντα τους.

Η συμφωνία

Αυτό που προκάλεσε την αγωνία και την ανασφάλεια στους Ελληνες επιχειρηματίες είναι η παράγραφος που αναφέρεται στο επίμαχο ζήτημα και έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σε σχέση με τα προαναφερόμενα ονόματα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών».

Κοντολογίς, αν εγκριθεί η συμφωνία και ξεκινήσει η εφαρμογή της, η ελληνική κυβέρνηση καλεί τους επιχειρηματίες (τους οποίους έχει φέρει στα όριά τους με την υπερφορολόγηση και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές) να κάνουν «έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο» με τους Σκοπιανούς, και με παρατηρητές ξένους αξιωματούχους, προκειμένου να λυθεί το μυστήριο του… χαλβά. Αν δηλαδή, από το 2022 θα είναι μακεδονικός… Αν όχι, τι θα μπορούσε να είναι; Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα μακεδονικά προϊόντα…


Καμπανάκι

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ και επικεφαλής του Συνδέσμου Οινοποιών & Αμπελουργών της Ζώνης Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Η εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας θα αποτελέσει την ταφόπλακά μας. Δεν είναι ορατός μόνο ο κίνδυνος να απαιτήσουν να αφαιρεθεί κάθε λέξη μακεδονικός από τα έντεκα εκ των 16 συνολικά κρασιών μας που εξάγουμε σε συνολικά 30 χώρες ως ΒΑΕΝΙ και φέρουν τον όρο Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Μακεδονίας, αλλά ελλοχεύει το ενδεχόμενο να πωλούν στις διεθνείς αγορές και οι Σκοπιανοί κρασί με το συγκεκριμένο τίτλο», τόνισε.

Υπενθύμισε ότι πριν από επτά χρόνια το Vaeni και το οινοποιείο Τσάνταλη κέρδισαν τον εξωδικαστικό αγώνα, απαγορεύοντας στους Σκοπιανούς να πωλούν στις ξένες αγορές κρασί με την ονομασία «Μακεδονικό» και τους επιβλήθηκε να τα αποσύρουν από τη γερμανική αγορά όπου ήδη υπήρχαν. «Αν περάσει η συμφωνία, θα καταστραφούμε. Ηδη περνάμε πολύ δύσκολα με τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε στο κρασί. Ενα ακόμη χτύπημα θα είναι το τελειωτικό και θα μας αναγκάσει ή να παραδώσουμε τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας στους κυβερνώντες ή να απαιτήσουμε ίδιους φορολογικούς συντελεστές με τους Σκοπιανούς. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό», κατέληξε.

Ανοίγουν οι εξαγωγές

Μία από τις εταιρίες που προβληματίζεται για τις εξελίξεις είναι η Pitenis-Gourmet Food Industry που έχει έδρα την Κοζάνη. Ενας από τους πιο επιτυχημένους κωδικούς της είναι το γεμιστό μακεδονικό πιπεράκι.

«Μέχρι πρόσφατα δεν μας είχε απασχολήσει το θέμα. Αντιληφθήκαμε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας. Τα πράσινα πιπεράκια Μακεδονίας είναι ειδική ποικιλία. Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα», είπε στον «Ε.Τ.» ο υπεύθυνος εξαγωγών της εταιρίας κ. Δημήτρης Τσιμπέρης.

Τόνισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής εξάγεται και ότι μέχρι τώρα δεν είχε καταγραφεί κάποιο πρόβλημα με τους Σκοπιανούς. «Η αλήθεια είναι ότι και οι Σκοπιανοί καλλιεργούν τη συγκεκριμένη ποικιλία, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα συσκευασίας και εξαγωγών. Επομένως, δεν μας είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στις ξένες αγορές γιατί ακριβώς δεν έχουν παρουσία εκεί. Αντίθετα, αρκετά συχνά ομάδες παραγωγών μάς προσεγγίζουν επιχειρώντας να μας πουλήσουν τη σοδειά τους», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρίας πιπεριών Φλωρίνης Naoumidis Αll Pepper, Πέτρος Ναουμίδης.

«Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι πιπεριές Φλωρίνης εξάγονταν σε όλο τον κόσμο και φυσικά με την επισήμανση ότι ήταν από τη Μακεδονία. Οι Σκοπιανοί -αν και έχουν δική τους παραγωγή- δεν έκαναν εξαγωγές, ακριβώς γιατί είναι εκτός Ε.Ε. Αν προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας και η γειτονική χώρα ξεκινήσει να διακινεί πιπεριές Φλωρίνης στη διεθνή αγορά, έχοντας πάρει το πράσινο φως για την είσοδο στην Ε.Ε., τότε φυσικά θα αξιοποιήσει και το όνομα Μακεδονία. Εκεί, ο καταναλωτής από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και από άλλες χώρες θα μπερδευτεί γιατί γνωρίζει ότι οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν καταγωγή από τη Μακεδονία. Μόνο που το κόστος παραγωγής στα Σκόπια είναι ασύγκριτα φθηνότερο, άρα το προϊόν που θα φτάνει στα ράφια θα είναι σε πολύ χαμηλή τιμή, επομένως έρχονται δύσκολες μέρες για τους καλλιεργητές της πιπεριάς Φλωρίνης», κατέληξε.

Όλοι μαζί

Στο μεταξύ, την ανησυχία των εξαγωγέων για την επίδραση που ενδέχεται να έχει στα εμπορικά σήματα των ελληνικών προϊόντων (ιδίως των αγροδιατροφικών) η συμφωνία εκφράζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

Σημείωσε ότι η προωθούμενη συμφωνία δεν είναι καλή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχει γίνει κατάχρηση του όρου Μακεδονία από προϊόντα της γειτονικής χώρας στις διεθνείς αγορές. «Πολλά μέλη μας εξάγουν προϊόντα με τη μακεδονική ταυτότητα και το μακεδονικό όνομα» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και είπε ότι δεν μπορεί από μόνο του κάθε προϊόν να δίνει τη «μάχη» της κατοχύρωσης της ονομασίας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά χρειάζεται να υπάρχει μία συλλογική διευθέτηση της κατάστασης.

Την ανάγκη προστασίας των ελληνικών εμπορικών επωνυμιών, αλλά και των ελληνικών επενδύσεων επεσήμανε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης. Για «περίπλοκη συμφωνία με γκρίζα σημεία» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισημαίνοντας ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

«Σε κάθε περίπτωση η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία και η αποδοχή της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας συνιστούν πρώτης τάξεως εθνική υποχώρηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσεις ένα πρόβλημα που χρονίζει, ωστόσο η λύση που επιλέχθηκε από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μόνον ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί» σημείωσε ο κ. Καπνοπώλης, υποστηρίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή μετατρέπεται το σκοπιανό πρόβλημα σε ελληνικό. «Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, η λύση, στην τελική της μορφή, θα πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία των ελληνικών επενδύσεων και όλων των ζητημάτων που αφορούν τις εμπορικές χρήσεις των ελληνικών προϊόντων και των επωνυμιών τους και γενικότερα τις ομαλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που δεν θα δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, χαρακτήρισε ως θλιβερή για την Ελλάδα τη συμφωνία. Η συμφωνία «γεμίζει με πικρία το λαό μας και καταπατά την αξιοπρέπειά του, αφού δεν σέβεται την ελληνική ιστορία και παράδοση. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί την άποψη του λαού μας και να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα έρχεται σε αντίθεση με αυτήν. Και εάν αναρωτιέται, ας προχωρήσει σε δημοψήφισμα» υπογράμμισε.

Αγγελος Αγγελίδης
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Συνελήφθη 31χρονος που διέπραττε ληστείες σε βάρος πεζών και κλοπές από οικίες σε περιοχές της Αττικής



Συνελήφθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου, ένας 31χρονος ημεδαπός για ληστείες σε πεζούς και κλοπές από οικίες.

Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, τουλάχιστον από τετραμήνου, ο δράστης μαζί με άγνωστους συνεργούς του που αναζητούνται, διέπρατταν ληστείες σε βάρος πεζών και διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Εισέρχονταν πρωινές και βραδινές ώρες σε διαμερίσματα και οικίες, παραβιάζοντας πόρτες και παράθυρα και αφού ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν κοσμήματα, χρυσαφικά, χρήματα, διάφορα τιμαλφή καθώς και ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί τρείς (3) περιπτώσεις ληστειών και πέντε (5) περιπτώσεις κλοπών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Σοκάρει η άγρια κακοποίηση ενός κουταβιού στήν Τουρκία


Αγανάκτηση της κοινής γνώμης στην Τουρκία και αλλαγή της πολιτικής ατζέντας λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές προκαλεί η υπόθεση ακρωτηριασμού ενός μικρού σκυλιού.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που θεωρείται ύποπτος ότι βασάνισε το κουτάβι, σοκαριστικές εικόνες του οποίου κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Η βάναυση κακοποίηση του μικρού ζώου προκάλεσε αισθήματα οργής και επηρέασε και την πολιτική ατζέντα ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής στην Τουρκία.

Το κουτάβι, του οποίου ακρωτηρίασαν τα τέσσερα πατουσάκια του και την ουρά, βρέθηκε σε ένα δάσος στην περιοχή Σαπάντζα στην επαρχία Σακάρια, στη βορειοδυτική Τουρκία. Το πήγαν στον κτηνίατρο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς, το ζωάκι πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης την περασμένη Παρασκευή.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν χειριστή μηχανημάτων το Σάββατο σε σχέση με τον θάνατο του κουταβιού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι η τουρκική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων θα πρέπει να αλλάξει μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

“Είτε στο σπίτι είτε στον δρόμο, θα εξετάσουμε τον νόμο και θα τον αξιολογήσουμε. Ο εργάτης συνελήφθη… Οι αρχές στην Σαπάντζα διέταξαν τη σύλληψή του” τόνισε.

“Δεν υπάρχει τίποτα το αποδεχτό σε αυτό, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι το αντιλαμβανόμαστε”.

Τουρκία: Το σκυλάκι που ένωσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Το περιστατικό στάθηκε αφορμή για μια σπάνια επίδειξη ενότητας από τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας και τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές. Την ώρα που οι εικόνες και βίντεο του κακοποιημένου ζώου προκάλεσαν την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το περιστατικό και τάχθηκαν υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης των ζώων.

“Η κτηνωδία σε βάρος ενός μικρού πλάσματος είναι μια οδυνηρή απόδειξη της απώλειας των αξιών στην χώρα μας. Ελπίζω στον Θεό ότι όσοι βασανίζουν ένα μικρό κουτάβι να βρουν ό,τι τους αξίζει…” είπε η υποψήφια του Iyi Party Μεράλ Ακσενέρ στο Twitter.



Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
newsit.gr


Γερμανόφωνος Τύπος: Μόνο ένας μπορεί να λέγεται Μακεδονία

AP Photo/Yorgos Karahalis


"Πολλοί Έλληνες φοβούνταν ότι, με την ονομασία Μακεδονία, η γειτονική χώρα θα μπορούσε να προβάλει αξιώσεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής επαρχίας".

Πολλές είναι οι αναφορές στη συμφωνία των Πρεσπών από το γερμανόφωνο Τύπο. "Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία" είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de), που αναφέρει ότι διευθετείται μία διένεξη δεκαετιών για το όνομα "Μακεδονία". Σημειώνει πάντως ότι "είναι άδηλο ακόμη αν η συμφωνία θα περάσει τα εμπόδια της κοινοβουλευτικής έγκρισης και του δημοψηφίσματος. Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Στην Ελλάδα η συντηρητική αντιπολίτευση την απορρίπτει. Πάντως η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Τσίπρα απερρίφθη το Σάββατο με καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο". 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, στην ηλεκτρονική της έκδοση, έχει τίτλο "Μόνο ένας μπορεί να λέγεται Μακεδονία". Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ "πολλοί Έλληνες φοβούνταν ότι, με την ονομασία Μακεδονία, η γειτονική χώρα θα μπορούσε να προβάλει αξιώσεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής επαρχίας. Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα έκλειναν τον δρόμο της Μακεδονίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ". 

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σημειώνει ότι "σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ήδη τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Μακεδονίας θα καταθέσει στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας. Πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα είναι πρόβλημα. Στη συνέχεια η Αθήνα θα αποστείλει προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ επιστολές, με τις οποίες (γνωστοποιεί ότι) δεν θα αντιτίθεται πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ". "Η Μακεδονία αποκτά νέο όνομα" επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο N-TV. "Η Ελλάδα και η Μακεδονία διευθετούν τη διένεξη για την ονομασία" αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).


Πηγή: skai.gr


ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε φεστιβάλ στο Νιου Τζέρσεϊ - Ενας νεκρός, είκοσι τραυματίες




Επεισόδιο με πυροβολισμούς έλαβε χώρα σε ένα ολονύχτιο καλλιτεχνικό φεστιβάλ στο Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ, προκαλώντας πανικό στους παρευρισκόμενους και αφήνοντας έναν από τους υπόπτους νεκρό και είκοσι ανθρώπους τραυματίες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ένας τοπικός εισαγγελέας.

Όπως ανέφερε, τέσσερις από τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένα 13χρονο αγόρι, είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η επίθεση έλαβε χώρα στις 2:45 π.μ. τοπική ώρα, όταν δύο άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον του κοινού του φεστιβάλ. Ο ένας από τους δύο υπόπτους για την επίθεση, ένας 33χρονος άνδρας, έπεσε νεκρός, ενώ ο δεύτερος έχει συλληφθεί και βρίσκεται υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τις αρχές, στον χώρο του φεστιβάλ βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης περίπου 1.000 άτομα. Το φεστιβάλ, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί και την Κυριακή, ακυρώθηκε.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνέλαβαν τον Μπαρμπαρούση στην Πεντέλη



Η σύλληψη Μπαρμπαρούση έγινε μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην περιοχή της Πεντέλης στην Αττική και όχι στην Αιτωλοακαρνανία όπου αναζητούνταν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο βουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέβαλε καμία αντίσταση. Η σύλληψη έγινε το πρωί και ενώ ο Κ. Μπαρμπαρούσης έβγαινε από το σπίτι της οδού Κυβέλης. Όταν είδε τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής, λέγεται ότι σήκωσε τα χέρια ψηλά.


Νέα ξεφτίλα από ΣΥΡΙΖΑΙΟ! Ο Κούλογλου αποκάλεσε την Ελλάδα ψαροκώσταινα! Έξαλλος ο Κικίλιας μαζί του



Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Συριζαίων στην προσπάθεια τους να υποστηρίξουν το ξεπούλημα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.

Η νέα πρόκληση ήρθε από τον ευρωβουλευτή του Σύριζα Κώστα  Κούλογλου και ανάγκασε τον βουλευτής της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια αγανακτισμένο να αποχωρήσει από το πάνελ της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Ο Κώστας Κούλογλου, προκλητικός μίλησε, απαξιωτικά αναφερόμενος στην Ελλάδα, για την ιδεολογία της «Ψωροκώσταινας».

«Είπατε την Ελλάδα ψωροκώσταινα», ρώτησε αμέσως ο Βασίλης Κικίλιας, τον Κούλογλου και του ζήτησε να το πάρει πίσω. «Θα το πάρετε πίσω, αλλιώς θα αποχωρήσω», είπε ο κ. Κικίλας, ο Κούλογλου παρέμεινε προκλητικός και δεν το πήρε πίσω με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο βουλευτής της Ν.Δ. από το πάνελ.






Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία



Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σόκαρε την Ιαπωνία τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο βόρειο τμήμα της νομαρχίας Οσάκα, στα δυτικά της χώρας.

Ο σεισμός στην Ιαπωνία, είχε εστιακό βάθος 15,4 χιλιόμετρα, άφησε πίσω του τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους ένα 9χρονο κορίτσι κι έναν 80χρονο άνδρα. 

Οι τραυματίες φτάνουν τους 200 σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την περιοχή.




Οι κωλοτούμπες Τσίπρα στη Die Welt! Τα ξεπουλάει όλα τα δίνει όλα για να επιβιώσει



Διαβάσαμε αναλυτικά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο eleftherostypos.gr και μείναμε άφωνοι για το πόσο ευλύγιστος είναι στις κωλοτούμπες προσπαθώντας να επιβιώσει πολιτικά.

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι θα ενεργούσε διαφορετικά για το δημοψήφισμα του 2015 αν είχε όλα τα δεδομένα του σήμερα μπροστά του.

Παράλληλα, παραδέχεται ότι η ανεργία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ δικαιώνει τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, λέγοντας πως αν μας ζητηθεί από το δικαστήριο θα καταθέσουμε υπέρ του, ενώ αποθεώνει την Ανγκελα Μέρκελ στην πολιτική της για το προσφυγικό.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Die Welt:

To πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην Κυριακάτικη Die Welt έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε Τσίπρα, στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Μετά θα φύγουν οι θεσμοί από την Αθήνα. Θα είναι αυτή η μέρα η νέα εορταστική αργία της Ελλάδας;

Απ.: Δεν θα πήγαινα τόσο μακριά τώρα. Αλλά είναι ένα ορόσημο για μας ήδη. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί ακόμα καλά- καλά να το συνειδητοποιήσει. Τα προηγούμενα χρόνια, εμείς οι Έλληνες κάναμε μεγάλες θυσίες από τότε που ξέσπασε η κρίση. Το τέλος αυτής της φάσης θα ενισχύσει την ψυχή του λαού μας. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί θα πρέπει να συνεχίσουμε τη σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας της, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ερ.: Ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε την περασμένη βδομάδα στο Μόναχο ότι οι Έλληνες θα μισήσουν τους Γερμανούς και οι Γερμανοί τους Έλληνες. Γιατί μας μισούν οι Έλληνες;

Απ.: Δεν ξέρω τι είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο μυαλό του, όταν τα έλεγε αυτά. Έχει πει συχνά ήδη πάρα πολλά πράγματα σε πολύ λίγο χρόνο. Ένα όμως είναι σίγουρο: Τα πρώτα χρόνια της κρίσης υπήρξαν και στις δύο πλευρές πολλές προσβολές και δυσφορία. Οι Γερμανοί θεωρούν τεμπέληδες τους Έλληνες. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι Γερμανοί εκμεταλλεύονται την Ελλάδα και θέλουν να καθορίζουν τις τύχες της χώρας. Και τα δύο είναι λάθος. Και οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν να αποφεύγουν τη δημιουργία τέτοιων εντυπώσεων.

Ερ.: Η κρίση στην Ελλάδα διαρκεί δέκα χρόνια τώρα. Το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας ξεκίνησε το 2010. Πώς άλλαξε η Ελλάδα;

Απ.: Συγχωρέστε με που θα ήθελα να μιλήσω κυρίως για τα τελευταία τρία χρόνια της δικής μου διακυβέρνησης. Τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχαμε μεν προγράμματα λιτότητας, αλλά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με αυτά η χώρα δεν τους πέτυχε ποτέ. Το έλλειμμα παρέμεινε υψηλό, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν. Πολλά χρήματα δαπανήθηκαν για επιμέρους συμφέροντα του πολιτικού κατεστημένου και όχι για μεταρρυθμίσεις.

Ερ. Άλλαξε η κατάσταση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις με τη δική σας διακυβέρνηση;

Απ.: Ναι, και μάλιστα πολύ σύντομα. Φέραμε τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα πετυχαίνει τώρα στα δημοσιονομικά πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οικονομική ανάπτυξη βρισκόταν στο 2,3% σε σύγκριση με πέρσι. Αυτή τη στιγμή πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ανεργία υποχώρησε κατά 7% στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας. Φέραμε πίσω στην Ελλάδα ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας. Αν μιλήσετε με τον κόσμο, θα διαπιστώσετε ότι έχει επιστρέψει ένα αίσθημα κανονικότητας. Ο ΟΟΣΑ μάλιστα μας αποκαλεί πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων. Πριν κυβερνήσουμε εμείς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Ερ.: Πώς μπορεί να είναι σταθερή μια χώρα, της οποίας η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από 20%, της οποίας η νεολαία δεν έχει δουλειά σε ποσοστό πάνω από 40%, στην οποία το 43% των τραπεζικών δανείων δεν εξυπηρετούνται και γι’ αυτό είναι τοξικά;

Απ.: Έχετε δίκιο, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή. Αλλά όσον αφορά αυτά τα στοιχεία, είναι σημαντικότερο να παρατηρούμε την αλλαγή και τον ρυθμό της αλλαγής, και όχι τους απόλυτους αριθμούς. Το 2013 το ποσοστό της ανεργίας ήταν πάνω από 27%. Η μείωση είναι εντυπωσιακή, όπως και η μείωση των τεράστιων ελλειμμάτων. Αυτές οι αλλαγές είναι πολύ θετικά μηνύματα για ανάκαμψη της χώρας.

Ερ.: Όταν μιλώ με Έλληνες, βλέπουν την κατάσταση διαφορετικά. Συνεχίζει να μην υπάρχει κτηματολόγιο για όλη τη χώρα, οι δίκες διαρκούν αιωνίως. Οι δικαστικές αποφάσεις έρχονται μόνο μετά από χρόνια. Και η είσπραξη των φόρων συνεχίζει να μην είναι ακριβώς αυτή που θα έπρεπε.

Απ.: Μήπως οι φίλοι σας δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι; Ναι, η Ελλάδα δεν είχε πλήρεις δασικούς χάρτες. Ήταν μια πραγματική πληγή της ελληνικής Διοίκησης. Αλλά εν τω μεταξύ έχουμε καταφέρει να χαρτογραφήσουμε το 40%. Μέχρι το 2020 θέλουμε να έχουμε τελειώσει με τη χαρτογράφηση. Και ναι, οι καθυστερήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη αποτελούν πρόκληση για μας. Αλλά και σ’ αυτόν τον τομέα έχουμε σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου. Αλλά για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι, θα χρειαστούμε και περισσότερους ανθρώπους για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν αυτή τη δουλειά. Οι μεταρρυθμιστικοί κανόνες όμως προβλέπουν μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Και όσον αφορά την είσπραξη των φόρων είμαστε στο μεταξύ πολύ καλοί.

Ερ.: Θέλετε τώρα να βγείτε από την εποπτεία των θεσμών χωρίς συνακόλουθο πρόγραμμα. Τόσο πολύ φοβάστε τη συνέχιση του ελέγχου;

Απ.: Όχι, δεν σημαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά πιστεύω ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης είμαστε εν τω μεταξύ σε θέση να καταλάβουμε οι ίδιοι ποιες μεταρρυθμίσεις είναι ορθές για μας. Ίσως μερικές φορές να το ξέρουμε κιόλας αυτό καλύτερα από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν είμαστε τόσο κουτοί να γυρίσουμε για μια ακόμα φορά στην άθλια κατάσταση του 2010.

Ερ.: Οι Ευρωπαίοι, και οι Γερμανοί, δεν είναι και τόσο σίγουροι γι’ αυτό. Φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ανακαλέσει τις μεταρρυθμίσεις, π.χ. τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Το θέλετε αυτό;

Απ.: Εγώ τουλάχιστον θα κάνω ό,τι μπορώ, για να μη σπαταληθούν οι μεγάλες προσπάθειες και επιτυχίες. Δεν θέλω να επανέλθουν στην εξουσία αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, που ήταν υπεύθυνοι για διαφθορά και νεποτισμό και ενίσχυσαν τις πελατειακές σχέσεις. Αλλά μετά τις επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους αδύνατους της κοινωνίας.

Ερ.: Επομένως, θα αυξήσετε και πάλι τις συντάξεις;

Απ.: Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ήταν σκληρή. Σ’ αυτήν χρωστάμε τη δημοσιονομική εξυγίανση. Συνενώσαμε δεκάδες συνταξιοδοτικά ταμεία, για πρώτη φορά – σημειωτέον – μετά τη δεκαετία του ’50. Δεν θα επιτρέψουμε καμία οπισθοδρόμηση σε αυτόν τον τομέα.

Ερ.: Πώς μπορεί να εμπιστευθεί κανείς μια κυβέρνηση, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα μιας χώρας, όταν αυτό προσπαθεί ταυτόχρονα να βάλει στη φυλακή τον Ανδρέα Γεωργίου; Εκείνον τον άνθρωπο, που ως επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2010 για πρώτη φορά διόρθωσε το ελληνικό έλλειμμα από το λανθασμένο 3,9% στο σωστό 15,4%;

Απ.: Θίγετε εδώ ένα πολύ ‘καυτό’ ζήτημα. Αλλά η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου. Εδώ υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Ως Πρωθυπουργός δεν λειτουργώ σχολιάζοντας τη δουλειά του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παρά ταύτα θα ήθελα να πω κάτι. Η δίκη κατά του κ. Γεωργίου αφορά την παράβαση των καθηκόντων του έναντι του εποπτικού συμβουλίου του. Και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι ανεξάρτητη. Κανείς δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της Αρχής.

Ερ.: Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια με αναστολή, επειδή δεν ενημέρωσε ένα εποπτικό συμβούλιο, που προηγουμένως είχε πρόθυμα εγκρίνει ένα λανθασμένο έλλειμμα της τάξης του 3,8%. Έχω την εντύπωση ότι αναζητείται εδώ ένας αποδιοπομπαίος τράγος για την κρίση. Γιατί η κυβέρνηση δεν του συμπαραστέκεται και δεν καταθέτει υπέρ του; Ούτως ή άλλως, εσείς στους σχεδιασμούς σας επικαλεστήκατε τα δικά του στοιχεία.

Απ.: Δεν κρύψαμε ποτέ ότι αναγνωρίζουμε τα αριθμητικά στοιχεία του. Αλλά η δικαιοσύνη και τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα. Αυτήν ακριβώς την ανεξαρτησία θέλουμε να τη βελτιώσουμε στην Ελλάδα. Αν όμως μας ζητήσει το δικαστήριο να καταθέσουμε υπέρ του, θα το κάνουμε.

Ερ.: Στις 21 Ιουνίου συνεδριάζει το Eurogroup για την περαιτέρω τύχη της Ελλάδας. Τι προσδοκάτε;

Απ.: Θεωρούμε δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν τα σημεία της περσινής συμφωνίας με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις του χρέους, για να μπορέσουμε να σταθούμε σταθερότερα στα δικά μας πόδια και να έχουμε διαρκή πρόσβαση στις αγορές.

Ερ.: Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα;

Απ.: Επεξεργαζόμαστε ακόμα τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μελλοντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας μέσω της χρήσης των μη καταβεβελημένων, αλλά ήδη υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής από το 2022 και μετά. Αυτή θα ήταν μια λύση, που δεν θα κόστιζε στους ευρωπαίους φορολογουμένους τίποτα, η οποία όμως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας. Δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας.

Ερ.: Μιλάμε για πολλά χρήματα. Το 2015 ζητήσατε από τον λαό σας να ψηφίσει για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ΕΕ. Είπατε τότε: Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Για ελαφρύνσεις χρέους θα πρέπει να ψηφίσει η γερμανική Βουλή. Κι αυτό σημαίνει δημοκρατία. Πώς θα εξηγούσατε στους σκεπτικιστές γερμανούς βουλευτές αυτά τα σχέδια;

Απ.: Οι βουλευτές δικαίως είναι προβληματισμένοι. Αλλά θα τους έλεγα: Είμαστε συνεπιβάτες στο ίδιο ευρωπαϊκό καράβι. Μια επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης, συνεπώς και της Γερμανίας. Η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες, και η Γερμανία με τη βοήθειά της επίσης. Μια επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής θα διασφάλιζε αυτήν την επιτυχία, χωρίς να ενοχλήσει άλλους επιβάτες.

Ερ.: Ποιο ρόλο θα παίξει το ΔΝΤ μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα;

Απ.: Αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από το ίδιο το ΔΝΤ. Νομίζω ότι μια παραμονή του ΔΝΤ για τους υπόλοιπους μήνες του τρίτου προγράμματος θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας. H Eλλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει. Και νομίζω ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους – για να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαρκή έλεγχο.

Ερ.: Με το χέρι στην καρδιά. Η απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα αποτελούσε σύμβολο εθνικής απελευθέρωσης. Για πολύ καιρό ο οργανισμός θεωρούνταν εργαλείο γερμανικής καταπίεσης.

Απ.: Αυτό είναι κάπως υπερβολικό. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι λύνει η ίδια τα προβλήματά της. Δεν μπορούμε συνέχεια να εμπιστευόμαστε τους άλλους οργανισμούς περισσότερο από τους δικούς μας.

Ερ.: Τον Ιούλιο ο Μακρόν και η Μέρκελ θέλουν να παρουσιάσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια για την Ευρώπη. Τι περιμένετε εσείς;

Απ.: Χρειαζόμαστε μια μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, που θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη του ΕΜΣ, σε περαιτέρω ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης και στη δημιουργία ενός αποθεματικού ανάγκης για αιφνίδιες καταστροφές. Δεν μπορούμε να αντιδρούμε πάντα μόνον όταν είναι πλέον πολύ αργά και έχει γίνει η ζημιά. Χρειαζόμαστε ένα είδος δημοσιονομικού κορβανά, με τον οποίο θα μπορούμε να επεμβαίνουμε από πριν. Η ‘ρέντα’ που έχουν αυτή τη στιγμή οι εχθρικές προς την Ευρώπη δυνάμεις το αποδεικνύει αυτό. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε την Ευρώπη, όχι λιγότερα. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.

Ερ.: Εδώ πολλοί άνθρωποι έχουν διαφορετική γνώμη, το αργότερο μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, κατά την οποία η Ευρώπη δεν έδρασε από κοινού. Είναι σταθερή τώρα η κατάσταση μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία;

Απ.: Δουλεύουμε για να είναι σταθερή. Αυτή η προσφυγική κρίση δυστυχώς δεν είναι παροδικό φαινόμενο. Αυτή η κατάσταση θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, όσο υπάρχουν π.χ. προβλήματα στη Μέση Ανατολή λόγω πολέμου και άλλων γεγονότων. Πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες, και όχι μόνο τις συνέπειες, αλλιώς ποτέ δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το σύνολο.

Ερ.: Έκανε λάθη η Άνγκελα Μέρκελ με την προσφυγική πολιτική της;

Απ.: Για μένα, αυτή η πολιτική είναι μια από τις πιο θετικές πλευρές της κυρίας Μέρκελ. Σ’ αυτήν την προσφυγική κρίση προσπάθησε να δράσει ευρωπαϊκά. Αυτό δεν ήταν εύκολο.

Ερ.: Στη Γερμανία πολλοί το βλέπουν διαφορετικά. Μπορεί στο τέλος να της κοστίσει την εξουσία.

Απ.: Πριν από τρία χρόνια κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι σημαντικές αποφάσεις για χάρη των λαών μας συχνά έχουν ένα πολύ υψηλό πολιτικό τίμημα. Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πρόθυμη να ρισκάρει σ’ αυτήν την κρίση το πολιτικό της κεφάλαιο.

Ερ.: Πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Πόσοι καινούριοι προστίθενται κάθε μήνα;

Απ.: Καθημερινά προς το παρόν έρχονται 50 με 100 πρόσφυγες. Αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχει η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, συνεχίζουν να είναι πολλοί. Για μας δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο. Στην ηπειρωτική χώρα έχουμε περίπου 50.000 πρόσφυγες. Αλλά ειδικά για τα νησιά με τους χώρους υποδοχής τους συχνά η κατάσταση είναι δύσκολη.

Ερ.: Μπορεί κανείς να εμπιστεύεται σ’ αυτή τη συμφωνία την Τουρκία ως εταίρο;

Απ.: Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να αποτίσουμε σεβασμό στην Τουρκία. Εκεί ζουν πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες. Πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα. Αλλά φυσικά νομίζουμε ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που συνεχίζουν να έρχονται σε μας. Η Τουρκία πάλι πιστεύει ότι οι αριθμοί κινούνται στα επίπεδα του εφικτού για μας. Περισσότερα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Ερ.: Μόλις ανακοινώσατε συμφωνία με την κυβέρνηση της «Μακεδονίας», με την οποία συμφωνείτε να δοθεί το όνομα Βόρεια Μακεδονία στην περιοχή που κυβερνάται από τα Σκόπια. Για την Ευρώπη μπορεί να είναι αυτό επιτυχία. Ο λαός σας και η αντιπολίτευση δεν το θεωρούν ευχάριστο.

Απ.: Λύσαμε επιτέλους ένα πρόβλημα, που υπήρχε δύο δεκαετίες και πλέον. Είναι μια ιστορική απόφαση. Για πάνω από 27 χρόνια καμιά άλλη κυβέρνηση δεν τα κατάφερε. Το ότι τώρα η αντιπολίτευση και στις δύο χώρες είναι σχεδόν με την ίδια ρητορική αντίθετη, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές. Και οι δύο θεωρούν τον εαυτό τους χαμένο. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν δύο χαμένοι. Λένε ότι η συμφωνία δεν είναι λύση, παρά μόνο ένα είδος ανακωχής – και για τις δυο πλευρές. Αυτός είναι αρνητικός πατριωτισμός. Αυτοί πιστεύουν ότι όλα μπορούν να μείνουν ως έχουν. Νομίζω ότι πρέπει με διάλογο να κινηθούμε ο ένας προς την πλευρά του άλλου για χάρη των λαών μας.

Ερ.: Κλείνοντας, μια ματιά ακόμα στο παρελθόν: Το 2015 αφήσατε το λαό σας να ψηφίσει και να αποφασίσει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων ήταν αντίθετο και στην πραγματικότητα έπρεπε να είχε ακολουθήσει η έξοδος από την Ευρωζώνη. Η συνέπεια ήταν μια τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης. Το κλείσιμο των τραπεζών. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ήταν λάθος αυτό που έγινε;

Απ.: Η κατάσταση τότε ήταν πολύ δύσκολη. Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου. Αμέσως μετά έδωσα εντολή να ακολουθήσουν εκλογές και τις κέρδισα. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, μπορούσα να είχα κυβερνήσει ακόμα τρεισήμισι χρόνια, χωρίς εκλογές.

Ερ.: Με το δημοψήφισμά σας μπορεί να βάλατε ιδέες στη νέα ιταλική κυβέρνηση, αν βέβαια σχεδιάζει ακόμα να βγει από το ευρώ ή τουλάχιστον θέλει να ασκήσει πίεση στην Ευρωζώνη. Τι θα συμβουλεύατε τους Ιταλούς; Να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι;

Απ.: Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους. Ούτε είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές στην Ιταλία. Αλλά μπορώ να συμβουλέψω τους αναγνώστες σας να είναι υπέρ της περαιτέρω εξέλιξης της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη εκπορεύεται από εκείνες τις δυνάμεις που δεν θέλουν μια κοινή Ευρώπη. Κι αυτοί δεν είμαστε εμείς οι αριστεροί, αλλά ακροδεξιοί λαϊκιστές.


Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο


Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα – Σοκ για τους πελάτες της ΔΕΗ



Άνοιξε παράθυρο για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο πρόεδρος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης, επικαλούμενος το αυξημένο κόστος παραγωγής. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Μ. Σταθάκης είχε τονίζει ότι όχι μόνο δεν θα έρθουν αυξήσεις, αλλά θα δούμε και μειώσεις.

Ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist τόνισε την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής της εταιρίας, γεγονός που αποτελεί πίεση για άνοδο των τιμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Ήδη τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου και συνεπακόλουθα του αερίου, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο της τιμής των πιστοποιητικών CO2, αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και πιέζουν ασφυκτικά για άνοδο των τιμών».

Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω και του γεγονότος πως η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης σημείωσε επίσης τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους, εκτιμώντας ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της συμμετοχής της στο ΑΕΠ από το 9% στο 12% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Κατά τον ίδιο, η επόμενη 15ετία θα είναι η περίοδος της μετάβασης από τον άνθρακα και τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια και θα απαιτηθεί επιπλέον κόστος για τις υποδομές εκείνες που θα χρειαστούν προκειμένου να αντικατασταθεί ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο. Επανέλαβε δε, με έμφαση, την ανάγκη στήριξης του λιγνίτη.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι προς το παρόν δεν είναι υπό επανεξέταση η έκπτωση 15% στα τιμολόγια για τους συνεπείς πελάτες και ότι τα τιμολόγια εξετάζονται πάντα και υπό το πρίσμα της εισπραξιμότητας.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης έδωσε έμφαση στο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ, το οποίο προβλέπει 15πλάσιες ΑΠΕ μέσα στην επόμενη 10ετια, μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος.

Σχετικά με το target model, σημείωσε ότι θα πρέπει να δομηθεί με τρόπο ώστε να μην αναπαράγει τις παθογένειες του υφιστάμενου μοντέλου. Σχολίασε ότι το αρχικό ζητούμενο είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος για διμερή συμβόλαια.

Ο Μ. Παναγιωτάκης επανέλαβε τη στρεβλή εικόνα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η ΔΕH έχει αφενός το 82% σε φορτία αλλά σε όρους πελατών κατέχει το 95%. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της εταιρίας επιδίωξε να καταδείξει τις δυσκολίες του ανοίγματος της αγοράς τονίζοντας επίσης και την αρνητική συνεισφορά των ΝΟΜΕ.


Του Θανάση Παπαδή
Πηγή : newsit.gr


Ο Κοτζιάς ντυμένος καουμπόι θεωρεί ότι το ξεπούλημα είναι πατριωτισμός



Με το γνωστό προκλητικό ύφος, ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του στο ξεπούλημα της Μακεδονίας προκαλεί σε αισχρό βαθμό και θεωρεί ο ανιστόρητος ότι έχει μελετήσει κιόλας.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Κοτζιάς είπε πως «κάθε δύσκολη περίοδος της Ιστορίας έχει διαφορετικές απόψεις. Εμείς έχουμε μελετήσει και προχωρούμε. Εκείνοι έχουν μείνει στην προπαγάνδα που ακούγεται από τους εθνοκάπηλους».

Ο Κοτζιάς συνεχίζοντας να προκαλεί τον Ελληνικό λαό είπε «εμείς είμαστε πατριώτες και υπερασπιζόμαστε το μέλλον της χώρας. Κάποιοι ήθελαν να κρατήσουν τη χώρα φυλακισμένη στην ιστορία. Και μάλιστα στην παραποιημένη Ιστορία. Είμαι με το μέλλον κι όχι με την παραποίηση».

Η ιστορία θα τον κρίνει σίγουρα, και ευτυχώς σε μερικούς μήνες θα είναι παρελθόν από την πολιτική. 


Τι κρύβει μέσα στο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ; Βουλευτής του μετά το ξεπούλημα δηλώνει «Μακεδόνας»



Με το που μπήκε η υπογραφή της συμφωνίας από τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ που ξεπουλάει την Μακεδονία στους γείτονες, άρχισαν να ξεπετάγονται σαν τα σαλιγκάρια οι ανθέλληνες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κώστας Σέλτσας  που δηλώνει πλέον όχι Έλληνας αλλά «Μακεδόνας»!!

Ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας σύμφωνα με τον ίδιο είναι ο... μοναδικός βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο που δηλώνει... «Μακεδόνας»!. 

Οι δηλώσεις Σέλτσα έγιναν στη DW και μίλησε στην αποκαλούμενη πλέον μετά το ξεπούλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «Μακεδονική» και δήλωσε πάρα πολύ χαρούμενος για τη συμφωνία.

Μετά την προκλητική αποκάλυψη και την δημοσιοποίηση των όσων είπε προσπάθησε να ανασκευάσει  και υποστηρίξε ότι οι δηλώσεις του μπορεί να έγιναν στη «Μακεδονική» την οποία γνωρίζει αλλά ο ίδιος είναι Έλληνας και δεν αισθάνεται «Μακεδόνας».