Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Τα ΚΤΗΝΗ στο ΙΡΑΝ εκτέλεσαν ανήλικη που δεν ήθελε να παντρευτεί

 


Τρεις γυναίκες εκτελέστηκαν μέσα σε μια μέρα από το ΚΤΗΝΗ στο Ιράν, μεταξύ αυτών και μια κοπέλα που είχε υποχρεωθεί να παντρευτεί στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών.

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τις τρεις γυναίκες την Τετάρτη για τη δολοφονία των συζύγων τους, σύμφωνα με μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Σύμφωνα με την Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, ήταν μεταξύ των 32 ανθρώπων που εκτελέστηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα. 

Οι αρχές εκτέλεσαν διπλάσιο αριθμό ανθρώπων μέχρι στιγμής φέτος συγκριτικά με πέρυσι.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι το Ιράν εκτελεί επίσης περισσότερες γυναίκες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η πλειονότητα των οποίων θεωρείται ότι έχουν κριθεί ένοχες για τη δολοφονία των συζύγων τους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος του ΙΡΑΝ αποτελείται απο ΚΤΗΝΗ που δεν υπολογίζουν τις γυναίκες και την ανθρώπινη ζωή γενικότερα.

Την Τετάρτη, η Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν ανέφερε ότι η πρώην νύφη Soheila Abadi απαγχονίστηκε στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της αφού τον παντρεύτηκε πριν από 10 χρόνια, όταν ήταν 15 ετών.  Σκεφτείτε την κακοποίηση που υπέστη αυτή η γυναίκα από το ΚΤΗΝΟΣ τον Ιρανό άντρα της.

Το δικαστήριο φέρεται να είπε ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν «οικογενειακές διαφορές», για να καλύψει το έγκλημα του ΚΤΗΝΟΥΣ Ιρανού συζύγου.

Οι ακτιβιστές λένε ότι πολλές από τις υποθέσεις αφορούν κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, αλλά ότι τα ιρανικά δικαστήρια συχνά δεν τις λαμβάνουν υπόψη, γιατί μόνο δικαιοσύνη δεν υπάρχει σε τέτοια κράτη όπως το ΙΡΑΝ. 

Ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εκτελέσεων δεν είναι διαθέσιμα, καθώς οι ιρανικές αρχές δεν ανακοινώνουν επίσημα κάθε περίπτωση στην οποία έχει επιβληθεί η θανατική ποινή.



Εντοπίστηκε άντρας νεκρός στου Ρέντη - Γυναίκα έπεσε απο μπαλκόνι - Γυναίκα νεκρή στον ΗΣΑΠ

 



Αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, που αντίκρισαν έναν νεκρό με τυλιγμένο ένα tyre up στον λαιμό εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής, εντός ενός φορτηγού στη Λαχαναγορά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας φέρεται να είναι ιδιοκτήτης καταστήματος στην περιοχή.

Οι Αρχές φαίνεται να εξετάζουν και το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Στη Λαγαχαναγορά του Ρέντη σπεύδουν ιατροδικαστής και αστυνομία αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άνδρας εκτός από δεμένος ήταν και φιμωμένος.



Τραγωδία σημειώθηκε σήμερα το πρωί της Παρασκευής, στον ΗΣΑΠ, μεταξύ των σταθμών «Άνω Πατήσια» και «Περισσός», όταν μία γυναίκα έπεσε στις γραμμές του τρένου και διαμελίστηκε από διερχόμενο συρμό, βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες της πτώσης της. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό της.



Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Πάτρας καθώς λίγο πριν τις 12 μια γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου και σκοτώθηκε, ενώ ένα άτομο φαίνεται να έχει ταμπουρωθεί μέσα στο διαμέρισμα του 3ου ορόφου.

Σύμφωνα με το tempo24.news, όλα ξεκίνησαν αργά το πρωί της Παρασκευής όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε για επεισόδιο στην οδό Ζαΐμη στην Πάτρα. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως μια γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι τρίτου ορόφου και σκοτώθηκε ακαριαία.

Άμεσα έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα στο κτήριο βρίσκεται άτομο που πετά αντικείμενα προς το πτώμα της γυναίκας.

Όπως αναφέρει το thebest.gr, δυνάμεις του ΟΚΠΕ βρίσκονται στο σημείο και ετοιμάζονται να μπουν στην πολυκατοικία. 

Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για ακόμη μία γυναικοκτονία.



Μειώνεται η ανεργία στην χώρα, στο 12,5% , έναντι 15,6% τον Μάιο 2021 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,6% τον Απρίλιο 2022.


 

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 596.056 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 130.016 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2021 (17,9%) και αύξηση κατά 4.495 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 (0,8%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,5% από 19,9% και στους άνδρες σε 9,2% από 12%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ηλικιακή ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 30,1% από 37,1% και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 11,5% από 14,6%.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.170.361 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 228.355 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2021 (5,8%) και αύξηση κατά 53.362 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 (1,3%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.067.657 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 127.661 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2021 (4%) και κατά 60.520 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2022 (1,9%).




Συνεχίζει ο Ηλιόπουλος την παραπλάνηση για να μην φαίνεται ένοχος, σε ότι αφορά τις υποκλοπές Ανδρουλάκη

 


Όλη η Ελλάδα γνωρίζει, ξέρει και είναι πεπεισμένη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μόνος που είχε συμφέρον να παρακολουθήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ώστε να γνωρίζει τι γίνεται στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

O ΣΥΡΙΖΑ «βαφτίζει» ελληνικούς τους... ευρωπαϊκούς «κοριούς»

Συστηματική επίθεση λάσπης και συκοφάντησης που δέχεται η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ και το ΠΑΣΟΚ κινείται σε «θολά νερά», δείχνει μόνο την ενοχή ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. γνωρίζουν πολύ καλά και εγκαίρως ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Και υπάρχει συναγερμός στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, εδώ και καιρό. Γνωρίζουν γιατί συστήθηκε η επιτροπή που εξακρίβωσε την απόπειρα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και πότε, γνωρίζουν επίσης καταγγελίες όπως αυτή του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, που, όπως έγραψαν οι Reuters, παρακολουθούσαν και εκείνου το κινητό του τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε που προσπάθησαν να παρακολουθήσουν και του κ. Ανδρουλάκη! Οπότε εντάξει το καραγκιοζιλίκι του φαιδρού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει κάποιο ίχνος σοβαρότητας, αλλά παρασύρεται απο την φαιδρότητα του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος ευθύνεται για την κατάντια του Νίκου Ανδρουλάκη που ελέγχει το κόμμα;

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ως υπεύθυνη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον ίδιο για το γεγονός ότι το κινητό του κ. Ανδρουλάκη δέχθηκε ηλεκτρονική επίθεση, είναι ευθεία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, είπε χθες ότι ο πρωθυπουργός «με δική του ευθύνη συντονίζει παρακολουθήσεις απέναντι σε δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους».Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μοναδικό κόμμα που ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας, είχε βγει ευθέως να υποστηρίξει την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου!! Ήταν το μοναδικό κόμμα που η επιβίωση του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα, εξαρτάται από το ποιος θα εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, παρά το ότι στο τέλος δείχνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ανεπαρκής για να κάνει την διαφορά, χωρίς όμως να κερδίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Μόνο ένας ένοχος θα συνέχιζε να μιλάει, για αυτές τις καταγγελίες των παραλίγο υποκλοπών στον Νίκο Ανδρουλάκη, και αυτός είναι η Κουμουνδούρου και ο Νάσος Ηλιόπουλος που για να αποποιηθεί των ενοχών και της ρετσινιάς, συνεχίζει να προκαλεί την κοινή γνώμη και την Νέα Δημοκρατία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να λάβουμε απαντήσεις για τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων πολιτικών, πολιτών και δημοσιογράφων», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, για να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, Kontra Channel, επισήμανε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ίδιος έκθετος για την υπόθεση Predator», παρά το ότι όλα οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν το μοναδικό κόμμα που τον ενδιέφεραν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οποιοσδήποτε νοήμων σε αυτή την χώρα, καταλαβαίνει αμέσως ότι αυτή τη τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιώντας την καταγγελία Ανδρουλάκη, γυρνάει μπούμερανγκ σε βάρος του, και δείχνει ενοχή που μένει να αποδειχθεί και εκεί θα γελάσει και κάθε πικραμένος.

Η προσπάθεια του φαιδρού ΣΥΡΙΖΑ που παρασύρει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙ.ΝΑΛ. προσπαθώντας να εμφανίσουν την Ελλάδα ως χώρα «ξέφραγο-αμπέλι» ή ως «δημοκρατία που δεν λειτουργεί» «όπου στην πρώτη περίπτωση ο καθένας παρακολουθεί όποιον θέλει και στη δεύτερη ο πρωθυπουργός δήθεν παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους», μόνο κακό στην χώρα κάνει, και τα αποτέλεσματα αυτής της αθλιότητας θα τα εισπράξουν στην κάλπη και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οπως και να έχει, με την πρωτοβουλία που πήρε ο κ. Μητσοτάκης χθες το πρωί -πριν καταθέσει την πρότασή του στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ- όλα αυτά μπορούν να ξεκαθαρίσουν. Τουλάχιστον, οι πολιτικές προθέσεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες και να ξεφτιλιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα μία φορά, παρασύροντας τον ανεπαρκή Νίκο Ανδρουλάκη.



Και οι ακροαριστεροί του Ρουβίκωνα πιέζουν υπέρ της αποφυλάκισης Μιχαηλίδη

 


Έξω από το σπίτι του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα βρέθηκαν χθες το απόγευμα μέλη της ακροαριστερής αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας.

Τα ακροαριστερά μέλη του Ρουβίκωνα διαμαρτυρήθηκαν για την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του αντιεξουσιαστή κακοποιού Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστού και ως «Τοξοβόλου του Συντάγματος», ο οποίος εδώ και μέρες έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας για να πετύχει την αποφυλάκιση του. Συνταγή εκτελεστή τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα που έκανε το ίδιο, για να μην μεταχθεί από τις Αγροτικές φυλακές, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, κάτι που δεν κατάφερε, παρά τις απειλές, τις μολότοφ, τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τις καταστροφές περιουσιών πολιτών, και τις συγκεντρώσεις, που έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους αντιεξουσιαστές συντρόφους.

Τα συγκεντρωμένα ακροαριστερά μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό έξω από το σπίτι του υπουργού Δικαιοσύνης πιέζοντας και εκβιάζοντας να γίνει άμεσα αποδεκτό το αίτημα αποφυλάκισης.

Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο, προχώρησαν σε συνολικά 19 προσαγωγές.




Τουρκικά ΜΜΕ συντάσσονται με τα ακροαριστερά ελληνικά ΜΜΕ και την κριτική για την συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN

 



Εχθές Πέμπτη, πρώτα από όλους για να προλάβουν και για να έχουν την εύνοια Ερντογάν, σχολίασαν την συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN, τα ακροαριστερά ΜΜΕ που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ.



Σήμερα μια μέρα μετά, τα τουρκικά ΜΜΕ συντάσσονται με την κριτική των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και σχολιάζουν τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς πάμε μόνο με το διεθνές δίκαιο, ζούμε κοντά στην Τουρκία ως γείτονες, έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις, και ο Ερντογάν θα πήγαινε καλύτερα, θα υπηρετούσε καλύτερα τον λαό του αν εστίαζε στην αναβίωση της οικονομίας παρά στην αναβίωση μιας νεο-οθωμανικής αναθεωρητικής φαντασίωσης».

Τι αναφέρει το CNN Turk για τη συνέντευξη Μητσοτάκη

Ρεπορτάζ φιλοξενεί το CNNTurk για τις δηλώσεις Μητσοτάκη με τίτλο: «Και πάλι στόχος του Μητσοτάκη είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, συνεχίζεται με αμοιβαία σκληρές δηλώσεις. Στις σχέσεις με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόγραμμα που συμμετείχε χθες στο CNN International».

«Ο Μητσοτάκης είπε, “Το τελευταίο πράγμα που θέλουν το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη είναι άλλη μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” και υποστήριξε ότι θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι όπως πιστεύει μπορούν οι δυο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τηρώντας το διεθνές δίκαιο, ο Μητσοτάκης επέκρινε επίσης ευθέως τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Στο ίδιο ρεπορτάζ, σημειώνεται ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τις αμοιβαίες δηλώσεις. Ο πρόεδρος Ερντογάν, στοχοποιώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Μάιο, είπε: «Δεν υπάρχει Μητσοτάκης για μένα» και οι δύο ηγέτες δεν συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα.



Σάλος με την νέα αθλιότητα Κρίτωνα Αρσένη ότι ο Μιχαηλίδης έκανε ληστείες για πολιτικούς λόγους


 

Δεν έχουν τέλος οι αθλιότητες του Κρίτωνα Αρσένη, που τον πληρώνει ο Ελληνικός λαός, κακός!! Κάκιστα!!! Για να προκαλεί λέγοντας, και γράφοντας βλακείες ,και ηλιθιότητες!!!


Αυτό το ακροαριστερό τρόλ που μόνο σοβαρότητα δεν διαθέτει, ανέφερε ότι "Ληστεία τράπεζας με πολιτικό κίνητρο δικαιολογείται" το γράφει και δεν ντρέπεται καθόλου;;

Ευχόμαστε αυτό το ακροαριστερό ασόβαρο τρόλ του ΜεΡΑ25 να μην πέσει ποτέ θύμα ληστείας η κλοπής για πολιτικούς λόγους, και βγει μετά να διαμαρτυρηθεί!!!





Αυτές είναι οι περιοχές όπου απαγορεύεται το κολύμπι στην Αττική

 



Έναν κατάλογο με τα τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση για τη θερινή περίοδο 2022, καθώς δεν πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια της νομοθεσίας για μπάνιο, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε παρακάτω πού απαγορεύεται η κολύμβηση στο λεκανοπέδιο Αττικής:


1. Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων.

2. Όλη η περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.

3. Όλη η περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.

4. Όλα τα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.

5. Στην περιοχή από το Βόρειο άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).

6. Στο αριστερό σημείο της ακτής «ΕΔΕΜ» πλησίον εστιατορίου «ΕΔΕΜ» και 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του ρέματος Πικροδάφνης.

7. Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.

Κλείσιμο

8. Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων.

9. Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).

10. Στην Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.

11. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ . Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνεται η ακτή κολύμβησης του ΚΕΔΑ/Ζ.

12. Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.

Η εγκύκλιος κοινοποιείται στις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, από τις οποίες το Υπουργείο Υγείας ζητά να συνεργασθούν με τους υπεύθυνους εκπροσώπους των ΟΤΑ και τις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές ή Οργανισμούς (ΕΟΤ κ.λπ) για την εφαρμογή των αναγκαίων προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων, καθώς και για την τήρηση όρων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντους, δοχεία συλλογής απορριμμάτων κ.λπ.).

Για τις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών για κολύμβηση, θα πρέπει να τοποθετηθεί σχετική σήμανση, δηλαδή απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση, από τους υπεύθυνους των ακτών με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μη καταστρέφονται.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΔΩ.



Νέο έγκλημα από Πακιστανούς - 23χρονη κατήγγειλε τον βιασμό της στην Σέριφο

 



Τρόμος για Ελληνίδα στη Σέριφο, με δράστες δύο λαθρομετανάστες κακοποιούς Πακιστανούς.

Τα εγκλήματα με Πακιστανούς στην χώρα αυξάνονται, και οι δείκτες δείχνουν ότι οι Πακιστανοί λαθρομετανάστες, γιατί για λαθρομετανάστες πρόκειται και όχι πρόσφυγες, είναι πολύ επικίνδυνοι και αδίστακτοι.

Δυο Πακιστανοί, άρπαξαν από κατάστημα στην περιοχή Λιβάδι, 23χρονη Ελληνίδα τουρίστρια απο τα βόρεια προάστια και αφού την έσυραν σε ερημική παραλία τη βίασαν.

Η κοπέλα, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μετέβη στον Αστυνομικό Σταθμό Σερίφου και κατήγγειλε τη φρίκη που βίωσε στα χερια των δυο Πακιστανών βιαστών δίνοντας ακριβή περιγραφή για το προφίλ των βιαστών της. Στο νησί εχει σημάνει συναγερμός με τις αρχές να το «χτενίζουν» απο άκρη σε άκρη προκειμένου να εντοπίσουν τους δυο Πακιστανούς κακοποιούς πριν ξαναχτυπήσουν.

Όλα συνέβησαν το ξημέρωμα της 25ης Ιουλίου μεταξύ 04:00- 04:30. Η κοπέλα διασκέδασε στην παραλία Λιβάδι. Ξαφνικά και χωρίς να θυμάται κάτω από ποιες συνθήκες (οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι κάτι της έριξαν στο ποτό της για κάμψουν τις αντιστάσεις της), οι δυο Πακιστανοί λαθρομετανάστες την άρπαξαν χωρίς τη θέληση της και την οδήγησαν στην παραλία Αυλόμωνας.

Εκεί την πέταξαν στην άμμο, ο ένας έπεσε πάνω της κρατώντας της τα χερια την ίδια ώρα που ο δεύτερος, την ανάγκασε σε στοματικό σεξ και παρά φύσει συνουσία και βιασμό. Μόλις τα κτήνη από το Πακιστάν ολοκλήρωσαν την πράξη τους την παράτησαν λιποθυμη και εξαφανίστηκαν.

Το θύμα μόλις συνήλθε μετέβη στην Αστυνομία και έδωσε τα χαρακτηριστικά των βιαστών της. Όπως ειπε προκειται είτε για Πακιστανούς, είτε για υπηκόους Μπαγκλαντές ηλικίας γύρω στα 30. Ο ένας ηταν μετρίου αναστήματος, εύσωμος με μούσι και ο δεύτερος επίσης μετριου αναστηματος, λεπτος και αξύριστος.

Οι Πακιστανοί, όπως και Μπαγκλαντεσιανοί, αγκαλιάστηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για να γίνουν ψηφοφόροι του, και μάλιστα πολύ Ελληνοποιήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να δικαιούνται, για να μπορούν να γίνουν ψηφοφόροι της ακροαριστεράς.



Συνεχίζουν την βία οι ακροαριστεροί για να αποφυλακιστεί ο αντιεξουσιαστής ο "Τοξοβόλος"

 



Ακροαριστεροί, αντιεξουσιαστές με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25, συνεχίζουν να βιαιοπραγούν, να απειλούν, να καταστρέφουν, να εκβιάζουν, ώστε με το έτσι θέλω να αποφυλακιστεί ο "Τοξοβόλος του Συντάγματος", Γιάννης Μιχαηλίδης που κάνει απεργία πείνας, ίδια τακτική με του τρομοκράτη Κουφοντίνα ώστε για να πετύχει αυτό που θέλει.

Επεισόδια ξέσπασαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια για τον "Τοξοβόλο του Συντάγματος", Γιάννη Μιχαηλίδη που κάνει απεργία πείνας, λίγες ώρες μετά την απόρριψη του αιτήματός του για αποφυλάκιση.

Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, ακροαριστεροί προκάλεσαν ένταση, με αντικείμενα να εκτοξεύονται εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών. Μάλιστα, επιστρατεύτηκε και η "Αύρα" για να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Την συγκέντρωση, πραγματοποίησαν εχθές το απόγευμα περίπου 500 ακροαριστεροί, μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 στα Προπύλαια.



Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.



Άφαντοι οι φίλοι του Τζάκ που σκοτώθηκε στο ελικόπτερο


 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις ελληνικές Αρχές που ερευνούν την υπόθεση του φρικιαστικού δυστυχήματος με θύμα τον Τζακ Φεντον στα Σπάτα, σχετικά με την στάση των φίλων του νεαρού Βρετανού, που βρίσκονταν μαζί του στο ελικόπτερο, αλλά παραμένουν άφαντοι.

Όπως μεταδίδει τo MEGA, τα αρμόδια στελέχη της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων που έχουν αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση θανάτου του Jack Fenton -για τον οποίο οι απόψεις διίστανται- έχουν καταβάλει απέλπιδες προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τους αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας, ωστόσο κατέστη αδύνατον.

Έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες κλήσεις στα κινητά τους τηλεφωνά εκείνα όμως παραμένουν απενεργοποιημένα από το βράδυ της τραγωδίας. Όπως τονίζουν οι ίδιες πήγες, οι μαρτυρίες των τριών φίλων του 22χρονου είναι εξαιρετικά κρίσιμες για να διαπιστώσουν οι Αρχές τι ακριβώς συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας στο ελικοδρόμιο των Σπάτων.



Μειωμένος κατά 58% ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα των σε σχέση με το 2021


 

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διέμεναν κατά τον Ιούνιο του 2022 στη χώρα παρουσιάζεται μειωμένος κατά 58% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Σε όλη την επικράτεια οι διαμένοντες στις Δομές, στα Κ.Υ.Τ. και στα διαμερίσματα του ΕΣΤΙΑ αποτελούν κατά μέσο όρο το 0,19% του πληθυσμού. Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας είναι κάτω από το 0,21% με εξαίρεση τις Περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου (0,95%), της Στερεάς Ελλάδας (0,55%) και της Ηπείρου (0,34%).

Οι  διαμένοντες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου  κατά τον μήνα Ιούνιο του 2022 αποτελούν το 11% του συνόλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούνιο του 2021  ήταν 15%. Σε τοπικό επίπεδο αποτελούν το 0,95% του πληθυσμού ενώ τον  Ιούνιο του 2021 αποτελούσαν το 3,57%.  Είναι δηλαδή λιγότεροι κατά 67%.

Οι ροές κατά το 1ο εξάμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 28% στα νησιά και κατά 23% στο σύνολο, σε σχέση με τον 1ο τετράμηνο του 2021.

Μετά από συστηματικές προσπάθειες, τον  Ιούνιο 2022, αναχώρησαν 604 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 1.129 άτομα.

Οι αιτήσεις Ασύλου τον Ιούνιο του 2022 ήταν αυξημένες κατά 12% σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

Οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών σε ισχύ τον Ιούνιο του 2022 ανέρχονται σε 470.331 μειωμένες κατά 29% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021.

Οι άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή golden visa  που ισχύουν τον Ιούνιο του 2022 ανέρχονται σε 10.262. Ποσοστό 88% αφορούν αρχικές χορηγήσεις και 12% ανανεώσεις.

Τον Ιούνιο  του 2022 είχαμε 15.137 αφίξεις Ουκρανών  (25% αφορά ανήλικους, 23% προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών και το 52% από την ηλικιακή ομάδα 35+ έτη. Από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν αφιχθεί 47.726 Ουκρανοί.



Εισάγεται ο θεσμός του εκπροσώπου Τύπου στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες

 


Με στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη εισάγεται ο θεσμός του εκπροσώπου Τύπου στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας προβλέπεται ο ορισμός εκπροσώπων Τύπου:

Στα Ανώτατα Δικαστήρια.

Τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Τα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.

Τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.

Και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.

Η πρόβλεψη του θεσμού του εκπροσώπου Τύπου στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες καθίσταται αναγκαία, ώστε να αποσαφηνίζονται δικαστικά ζητήματα για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Οι εκπρόσωποι Τύπου θα ορίζονται ανά τριετία και θα επικουρούνται από δικαστικούς υπαλλήλους κατά προτίμηση του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.



Ξεκινά το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»

 


Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, ποδήλατα), στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά».

Η επιδότηση για τα φυσικά πρόσωπα φθάνει στο 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων ενώ έξτρα επιδότηση προβλέπεται για την αγορά οικιακού φορτιστή όπως επίσης και αν αποσυρθεί παράλληλα το παλιό αυτοκίνητο.

Το πρόγραμμα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τέσσερις στόχους, που είναι η ανανέωση του στόλου των οχημάτων, η ανάπτυξη έξυπνων υποδομών φόρτισης, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες.

Επιδοτείται η αγορά μόνο ηλεκτρικών και όχι plug-in υβριδικών οχημάτων, ενώ είναι επιλέξιμες και αιτήσεις για αγορές που έγιναν από 1η Δεκεμβρίου 2021 και μετά.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2023.

Αναλυτικά για τα φυσικά πρόσωπα τα κίνητρα έχουν ως εξής:

Επιδότηση 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ.

Επιδότηση 30% και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς.

Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000 ευρώ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500 ευρώ.

Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου σε ΑΜΕΑ.

Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα (1.000 ευρώ για 3 εξαρτώμενα τέκνα και επιπλέον 1.000 ευρώ ανά επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο έως και 4.000 ευρώ).

Επιπλέον 1.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.

Δυνατότητα εκχώρησης δικαιώματος είσπραξης επιδότησης στην εταιρεία πώλησης.

Επιδότηση έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).



Το myEFKAlive επεκτείνει περαιτέρω τη λειτουργία του στην ηπειρωτική Ελλάδα

 


Στη γεωγραφική επέκταση του myEFKAlive προχωρούν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του πολίτη από υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ μέσω βιντεοκλήσης επεκτείνεται με την ένταξη στο σύστημα των περιοχών της Δ. Μακεδονίας και των υπόλοιπων περιοχών της Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Έτσι, μετά και την έναρξη λειτουργίας της ΣΤ΄ Φάσης, έχουν ενταχθεί στο myEFKAlive στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης του e-ΕΦΚΑ Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ηπείρου & Κέρκυρας, Δυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Λευκάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στόχος είναι σταδιακά το myEFKAlive να επεκταθεί σε όλη την Επικράτεια και μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί με την ένταξη και των περιοχών της Αττικής και της Κ. Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι το myEFKAlive τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2021 και επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την επικράτεια με προτεραιότητα στις απομακρυσμένες περιοχές. Μέσω αυτής της υπηρεσίας δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες, και ιδιαίτερα σε κατοίκους ορεινών, νησιωτικών ή απομακρυσμένων περιοχών καθώς και σε άτομα με αναπηρία, να εξυπηρετούνται με βιντεοκλήση, από το σπίτι ή το γραφείο τους, χωρίς την ανάγκη να μετακινηθούν σε υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ.




Μητσοτάκης στο CNN: Καλύτερα ο Ερντογάν να αναβιώσει την οικονομία παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):


Julia Chatterley: Κύριε Πρωθυπουργέ, χαίρομαι πολύ που σας έχουμε μαζί μας. Ξέρω ότι είστε διαρκώς απασχολημένος. Ας ξεκινήσουμε μιλώντας για την ενεργειακή συμφωνία της ΕΕ. Νομίζω ότι η αντίδραση στην αγορά φυσικού αερίου, από πλευράς τιμών, τα λέει όλα. Υπάρχει ένα κενό αξιοπιστίας. Υπάρχει πραγματικός φόβος για τη δύναμη που συνεχίζει να κατέχει η Ρωσία. Σίγουρα πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχεις δίκιο, Julia. Συμφωνήσαμε επί της αρχής να μειώσουμε τη ζήτηση μας για φυσικό αέριο κατά 15%. Συμφωνήσαμε επίσης ένα υποχρεωτικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης. Αλλά προφανώς πρέπει να στείλουμε ένα ακόμα πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά ότι η προσέγγισή μας είναι αξιόπιστη. Αυτός είναι ο λόγος που έστειλα μία επιστολή στην Ursula von der Leyen, προτείνοντας αυτό που θεωρώ ότι είναι μια λογική μέση οδός μεταξύ των απολύτως υποχρεωτικών και των οικειοθελών μέτρων.


Ουσιαστικά, όπως το περιγράψατε, πρόκειται για έναν μηχανισμό προσαρμογής της ζήτησης στην περιορισμένη προσφορά (demand response) όσον αφορά τη βιομηχανία, ο οποίος θα έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από τον ανάλογο μηχανισμό που συνήθως χρησιμοποιούμε όταν κοιτάμε περιπτώσεις πολύ υψηλής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.


Κατά βάση θα πληρώσουμε τη βιομηχανία προκειμένου να μην παράγει και να μην χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο και για πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση. Έτυχε σχετικά καλής υποδοχής και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε σοβαρή δυναμική σε αυτά τα ζητήματα πριν από τον Σεπτέμβριο, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει προφανώς σημαντική αβεβαιότητα στην αγορά φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί και αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμο.


Η Ελλάδα στηρίζεται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε κατευθύνεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Λαμβάνουμε δικά μέτρα μας για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Είμαστε αναγκασμένοι να επιστρέψουμε στον λιγνίτη για τα επόμενα δύο χρόνια, επιστρατεύουμε επίσης διάφορα άλλα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επίσης με τρόπο αξιόπιστο για τις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου.


Julia Chatterley: Ναι, έχει να κάνει με το να αλλάξεις τα οικονομικά δεδομένα, να παρέχεις κίνητρα για μείωση της χρήσης παρά να επιβάλεις ποινές δυνητικά. Και με το να αμβλύνεις το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει λόγω των μελλοντικών κινδύνων και το οποίο δεν συνδέεται με την προσφορά και τη ζήτηση, ακόμη και όπως είναι σήμερα η κατάσταση, επειδή κάποια στιγμή οι τιμές εκτοξεύονται σε τέτοιο βαθμό που η βιομηχανία δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά ούτως ή άλλως και αυξάνεται το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης σε όλα τα έθνη. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση; Ξέρω ότι έχουν περάσει μόλις τέσσερις μέρες;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολύ νωρίς για να το απαντήσουμε αυτό. Όπως γνωρίζετε, οι Βρυξέλλες δεν είναι και τόσο δραστήριες εν μέσω του θέρους. Αλλά, όσον αφορά τις τιμές, μπορώ να σας πω ότι υποστηρίζουμε από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι κάτι δεν πάει καλά στην αγορά φυσικού αερίου. Όταν κοιτάζει κανείς τη μεταβλητότητα στον δείκτη TTF, δεν υπάρχει λόγος να είναι τόσο ευμετάβλητες οι τιμές. Αν συγκρίνετε, για παράδειγμα, τον δείκτη TTF με την αγορά πετρελαίου, θα παρατηρήσετε σημαντικά μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι κερδίζουν πολλά χρήματα σε βάρος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και, εν τέλει, σε βάρος των ευρωπαίων καταναλωτών.


Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο δραστικά. Πρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν θέσαμε σε εφαρμογή τον μηχανισμό της οριακής τιμής για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν πολύ λογικό. Ήταν μια εποχή που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν ακόμα η πιο ακριβή μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Αλλά τώρα, με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, αυτός ο μηχανισμός δεν έχει κανένα νόημα. Επομένως, ελπίζω πραγματικά ότι, ως Ευρωπαίοι, θα συνεννοηθούμε πριν έρθει ο χειμώνας και θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο αλληλεγγύης, αλλά και αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ουσιαστικά μας επηρεάζει όλους.


Julia Chatterley: Έως σήμερα έχετε δαπανήσει πολλά χρήματα επιδοτώντας, σε μεγάλο βαθμό, τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταναλωτές, για τις αυξήσεις τιμών που έχουν δει. Είμαι σίγουρη ότι οι Έλληνες που μας παρακολουθούν θέλουν να ξέρουν και να καταλάβουν για πόσο καιρό μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, γιατί υπάρχουν και πολιτικές συνέπειες. Βλέπουμε πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, στη βρετανική κυβέρνηση. Ναι, έχουν τους δικούς τους ιδιαίτερους λόγους για την αστάθεια, αλλά ακόμη και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουμε δραματικές συνέπειες για αυτή την κρατική στήριξη.


Η σταθερότητα των κυβερνήσεων αυτή τη στιγμή, που βιώνουμε μία κρίση του κόστους διαβίωσης, είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αναλογιζόμενοι τα όσα ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε δίκιο. Επιτρέψτε μου να απαντήσω στην πρώτη σας ερώτηση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. Διοχετεύουμε τα υπερκέρδη σε έναν μηχανισμό που επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος. Προσπαθούμε λοιπόν να διατηρήσουμε σε λογικά επίπεδα τις ανατιμήσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα νοικοκυριά θα απορροφήσουμε έως και το 90% της αύξησης των τιμών του ρεύματος σε σύγκριση με την τιμή βάσης που ίσχυε, ας πούμε, πριν από δύο χρόνια. Και βέβαια, σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Και είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό γιατί η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ουσιαστικά καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν. Τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και αυτό μας δίνει κάποιο δημοσιονομικό χώρο.


Αλλά, όπως συζητήθηκε στο προηγούμενο μέρος της εκπομπής σας, υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να κάνουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί. Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητη μια ευρωπαϊκή απάντηση. Έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι πρωταρχικής σημασίας αυτές τις μέρες. Έχουμε μια πολύ σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και έχω δεσμευτεί, δημόσια, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της και ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2023, όταν τελειώσει η θητεία μας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι έτσι αντιστεκόμαστε στον πειρασμό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αν και έχουμε μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.


Αλλά είναι σημαντικό, Julia, σε αυτούς τους καιρούς να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και πολιτικής προβλεψιμότητας. Και το ελπίζω πως όταν τελειώσει η θητεία μας, θα πείσουμε ξανά τον ελληνικό λαό ότι αξίζουμε μια δεύτερη θητεία. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο στο τέλος της τετραετίας, το 2023.


Julia Chatterley: Ναι. Όπως γνωρίζετε, έχω περάσει πολλούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάνοντας ρεπορτάζ για τις εκλογές. Και σε ό,τι αφορά το ζήτημα που θέσατε, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μπορείτε να έχετε στρατηγική σχετικά με το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης εκλογών όταν προηγείστε στις κάλπες. Αλλά η απώλεια χρόνου όσον αφορά την ηγεσία και τις κυβερνητικές αποφάσεις θα ήταν τραγική. Οπότε το ζήτημα που θέτετε ακούγεται ορθό. Ας μιλήσουμε και για κάποια από τα καλά νέα. Για τον τουρισμό.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση σχετικά με το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας. Η Ιταλία βυθίζεται σε πολιτική κρίση. Η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερη απόδοση κατά 30 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα ιταλικά ομόλογα. Μολονότι έχουμε υψηλότερο χρέος, έχει πολύ ιδιόμορφα χαρακτηριστικά. Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι επειδή η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και η Ιταλία, επί του παρόντος, είναι πολιτικά ασταθής. Επομένως, σε καμία περίπτωση, Julia, δεν θα έκανα ποτέ συμβιβασμούς ως προς την πολιτική σταθερότητα για να αποκομίσω βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος. Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος διακυβέρνησης μιας χώρας. Και νομίζω ότι ένας από τους λόγους που οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα είναι διότι είμαστε υπεύθυνοι από θεσμικής πλευράς.


Julia Chatterley: Και οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων, νομίζω, το καταμαρτυρούν αυτό. Κύριε Πρωθυπουργέ, ας μιλήσουμε για τον τουρισμό. Λαμβάνω συνεχώς φωτογραφίες από ανθρώπους βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα από αυτούς που προέρχονται από την Αμερική, γιατί προφανώς τους βοηθάει και η καλή ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Και είχατε μερικούς επιφανείς επισκέπτες. Μιλήστε μας για έναν από τους πιο σημαντικούς συντελεστές στην οικονομία σας και την ανάκαμψη που βλέπουμε. Κάτι περισσότερο από ανάκαμψη, μάλιστα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η ανάκαμψη έχει υπάρξει πάρα πολύ εντυπωσιακή. Η Ελλάδα τα πάει εξαιρετικά καλά αυτό το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι μόλις κάνουμε την αποτίμηση στο τέλος της σεζόν, ελπίζω ότι θα βρεθούμε ενωπιον μιας ευχάριστης έκπληξης. Πολλοί έρχονται στην Ελλάδα αλλά το πιο σημαντικό για εμένα, Julia, είναι ότι ο κόσμος είναι χαρούμενος και περνάει φανταστικά στην Ελλάδα. Είτε λοιπόν επισκέπτονται τα νησιά, είτε επισκέπτονται την ηπειρωτική χώρα, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι νέες επενδύσεις στον τουρισμό είναι βιώσιμες και οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να έχουν μία εξαιρετική εμπειρία.


Και το καλό είναι ότι πλέον δεν έρχονται μόνο το καλοκαίρι. Είδαμε φέτος ότι η τουριστική περίοδος ξεκινά πολύ νωρίς και αναμένω πως θα τελειώσει πολύ αργά. Έχουμε εννέα ή δέκα, νομίζω, απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε -για να σας δώσω μια ένδειξη- ένα εκατομμύριο επισκέπτες να φτάσουν στην Αθήνα, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Μας χαροποιεί λοιπόν ιδιαίτερα αυτή η εισροή τουριστών, αλλά και το γεγονός ότι οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερα από ό,τι στο παρελθόν.


Επαναλαμβάνω όμως ότι κύριο μέλημα μας είναι να διασφαλίσουμε ότι διαχειριζόμαστε σωστά τους προορισμούς μας, ότι οι επισκέπτες περνούν υπέροχα, ότι μοιράζονται τις εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι μπορούν να πείσουν ανθρώπους σαν εσάς να έρθουν, να μας επισκεφτούν και ότι μπορούν να επιστρέψουν του χρόνου και να φέρουν ακόμα περισσότερους φίλους στην Ελλάδα.


Julia Chatterley: Το συγκρατώ αυτό. Πρέπει να πω επίσης ότι προσφερθήκατε να παράσχετε ένα ζεστό καταφύγιο στους Γερμανούς, ενδεχομένως αυτόν τον χειμώνα, σε περίπτωση που ήθελαν να έρθουν κι αυτοί. Το παρατήρησα αυτό τους τελευταίους δύο μήνες. Έχετε δει ανταπόκριση;.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας τουριστικός προορισμός. Η Ελλάδα είναι ένας υπέροχος τόπος για να περάσεις όλο το χρόνο. Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε εξαιρετικό προορισμό κατά τη διάρκεια του Covid για όσους ήθελαν να εργαστούν από εδώ. Θέλουμε λοιπόν να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν προορισμό που οι άνθρωποι μπορούν να επισκεφτούν για διακοπές, ένα μέρος από όπου μπορούν να εργαστούν. Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες θα έλεγα, ψηφιακοί νομάδες εργάζονται από την Ελλάδα. Έχουμε συνταξιούχους που επιλέγουν να περάσουν το χειμώνα τους στην Ελλάδα, αντί για τους σκοτεινούς βορειοευρωπαϊκούς χειμώνες, κάτι εξαιρετικό για εμάς, καθώς μας βοηθά να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν. Επομένως, δεν μιλάμε μόνο για ανθρώπους που εκτιμούν την ομορφιά των παραλιών μας το καλοκαίρι. Πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από αυτό.


Julia Chatterley: Θα ήθελα, τέλος, να σας ρωτήσω για την Τουρκία και την τρέχουσα κατάσταση, με την κλιμάκωση των εντάσεων. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρακολουθούν την κατάσταση και ανησυχούν πολύ. Όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και με δεδομένη την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Τι μπορείτε να πείτε για αυτό για να καθησυχάσετε, ενδεχομένως, κάποιες από τις σοβαρές ανησυχίες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που θα έλεγα, Τζούλια, είναι ότι με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε μία γεωπολιτική κρίση που συμβαίνει μία φορά ανά γενιά. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στο νοτιοανατολικό τμήμα της.


Έχουμε υποχρέωση να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Υπάρχει μόνο ένα σύνολο κανόνων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα πάντα συμπεριφερόταν πολύ υπεύθυνα απέναντι στην Τουρκία. Η γεωγραφία έχει ορίσει να συνυπάρχουμε. Ναι, έχουμε παρατηρήσει σειρά προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Erdoğan θα υπηρετούσε πολύ καλύτερα τους Τούρκους πολίτες εάν εστίαζε την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αντί να αναβιώνει νεο-οθωμανικές, αναθεωρητικές φαντασιώσεις.


Πρέπει λοιπόν να καθίσουμε, να συνομιλήσουμε ως υπεύθυνοι ενήλικες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να τροφοδοτούμε εθνικά πάθη. Αυτή είναι μια ανεύθυνη τακτική. Η Ελλάδα θα συμπεριφέρεται πάντα υπεύθυνα, αλλά πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό απλούστατα είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς.