Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Περνάει ο στρατός του ΣΥΡΙΖΑ και κλείνουν οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ! Κλειστός από τις 17.00 ο σταθμός Μοναστηράκι



Η πορεία γίνεται με αίτημα την απελευθέρωση των μετακινήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους.

Κλειστός θα είναι από τις 17.00 σήμερα το απόγευμα 20/12/2017 ο σταθμός του ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι, μετά από απόφαση της Γενικής Ασφάλειας Αττικής και για την προστασία των πολιτών από τους ανεξέλεγκτους αντιεξουσιαστές που απολαμβάνουν την ανοχή της κυβέρνησης

Ο σταθμός θα κλείσει στις 17.00, καθώς 18:00 υπάρχει προγραμματισμένη συγκέντρωση και πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας και ο θεός βοηθός για εμπόρους και μαγαζιά.




Μόνο με την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρξει οριστική λύση για το ΦΠΑ στα νησιά




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για το Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Χθες το πρωί, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε εκ νέου τροπολογία για να διατηρηθεί για ένα ακόμη έτος, μέχρι το τέλος του 2018, το ισχύον καθεστώς της έκπτωσης 30% στους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Λίγες ώρες αργότερα η Κυβέρνηση έφερε τελικά μια ρύθμιση η οποία παγώνει την εισαγωγή του αυξημένου Φ.Π.Α. μόνο για 6 μήνες και μόνο για 5 από τα 32 νησιά που πλήττονται. 

Λίγο πριν τελειώσει το 2017, το μόνο που θα είχε νόημα θα ήταν να γίνει αποδεχτεί η πρότασή μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα τα οποία δεν επιλύουν το πρόβλημα, καθώς οι νησιώτες μας θα επιβαρυνθούν τελικά με τον αυξημένο Φ.Π.Α. που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2015 στο πλαίσιο της "περήφανης" διαπραγμάτευσης που έκανε».


Προβληματισμός από θεσμούς για το μπαράζ μικρών παροχών



Μετά τις –μικρές έστω– παροχές των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να βάλει μία ακόμη ψηφίδα στο φιλολαϊκό προφίλ της και να εκτονώσει τις αντιδράσεις των νησιωτών βουλευτών της, ανακοινώνοντας εξάμηνη παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ για 5 νησιά και αντισταθμιστικά μέτρα για τα υπόλοιπα 27. Ωστόσο, οι χειρισμοί της ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των θεσμών, που διεμήνυαν χθες ότι οι αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν το πρόγραμμα προσαρμογής, προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη τους.

Ειδικότερα, την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2018, ο οποίος φέρνει νέες επιβαρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε παράταση έως τις 30/6/2018 του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Στα υπόλοιπα νησιά θα δοθεί έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, έως το τέλος του 2017. Από το δεύτερο μισό του 2018 για όλη τη νησιωτική Ελλάδα θα εφαρμοστεί το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου», όπως το ονομάζει το υπουργείο, για την εναρμόνιση του κόστους μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, η παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα πέντε νησιά συμφωνήθηκε με τους θεσμούς.

Ωστόσο, άλλες πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία εξακολουθεί να εκκρεμεί. Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξάλλου, επισήμανε χθες στην «Κ» ότι «οι θεσμοί είδαν την απόφαση που ανακοινώθηκε» και ότι, όπως γνωρίζει η κυβέρνηση, «οι αλλαγές στις δεσμεύσεις του προγράμματος απαιτούν συμφωνία με τους θεσμούς». Το γεγονός αυτό «έχει επισημανθεί στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και τεχνικά», σημείωσε ο αξιωματούχος. Εντονες επιφυλάξεις έχουν, εξάλλου, διατυπώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί για την εξαγγελία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να δοθεί επίδομα 400 ευρώ σε κάθε άνεργο νέο 18-24 ετών, που αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό κόστος 20 εκατ. ευρώ. Κυρίως διαφωνούν με τη χορήγησή του χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς έτσι μπορεί να επωφεληθεί , όπως υποστηρίζουν, ένας άνεργος μεν νέος, αλλά ευκατάστατης οικογένειας.

Ειδικώς, το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές, είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένο με το σίριαλ των κυβερνητικών παροχών και μάλιστα σκοπεύει να αναδείξει το θέμα ως αρνητικό στοιχείο στην εισήγησή του προς το Εκτελεστικό Συμβούλιό του τον Φεβρουάριο, οπότε θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Στους κόλπους του ΔΝΤ, επιπλέον, διατυπώνεται η άποψη πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι πολύ επιεικείς με την Ελλάδα.

Μετά το κοινωνικό μέρισμα, το μπαράζ της παροχολογίας κορυφώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, κυρίως με το επίδομα των 400 ευρώ στους άνεργους νέους, αλλά και με την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 650 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και ανέστειλαν τη λειτουργία τους, το βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά, ακόμη και η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σε επίπεδο υποσχέσεων χωρίς οικονομικό κόστος, εξαγγέλθηκε ότι θα δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής για αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, καθώς και η μετεγγραφή στον τόπο κατοικίας των γονέων, για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

«Κοινωνικό αντιστάθμισμα» στα υπόλοιπα 27 νησιά

Από 1/1/2018 θα δοθεί τέλος στο ειδικό καθεστώς χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σε 27 από τα 32 νησιά, όπου αυτό εφαρμόζεται σήμερα. Συγκεκριμένα, σήμερα ο κανονικός συντελεστής είναι 17% (αντί 24%), ο χαμηλός 9% (αντί 13%) και ο πολύ χαμηλός 5% (αντί 6%). Οι ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων λόγω των χαμηλών αυτών συντελεστών υπολογίζονται σε 70 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επιχείρησε κατ’ αρχάς, στο πλαίσιο της γ΄ αξιολόγησης, να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς τους, αλλά χωρίς επιτυχία. Οπως υποστήριξε πρόσφατα υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή, ένας λόγος για τον οποίο οι θεσμοί αρνήθηκαν είναι η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία, που συνεπάγεται η διατήρηση διαφορετικών καθεστώτων ΦΠΑ.

Τελικώς, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση προκρίθηκε μια ενδιάμεση λύση. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα μόνο για τα 5 νησιά που υφίστανται έντονες πιέσεις λόγω προσφύγων (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) και μόνο για 6 μήνες, έως τις 30/6/2018. Τα υπόλοιπα 27 νησιά θα αρκεστούν σε ένα έκτακτο «κοινωνικό αντιστάθμισμα», για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Από το δεύτερο μισό του 2018 θα εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς στα νησιά με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνυπολογισθούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο.

Επίσης, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Τιμών για τη διασφάλιση της μεταφοράς του οφέλους στον τελικό καταναλωτή.



ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πώς παρουσιάζετε το αυχενικό σύνδρομο και πώς θα το αντιμετωπίσετε;



Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει φέρει και την αύξηση εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου, το οποίο αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα.

Υπάρχουν, όμως, καθημερινές κινήσεις που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα αυτό.
Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από:
Μια δραστηριότητα που βλάπτει το λαιμό
Ένα τραυματισμό

ή από περίεργες κινήσεις όπως:

Κρατώντας το κεφάλι σας προς τα εμπρός ή σε περίεργη θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ εργάζεστε.
Κοιμάστε σε ένα μαξιλάρι που είναι πάρα πολύ υψηλό ή πολύ επίπεδο
Εργάζεστε ή ασκείστε χρησιμοποιώντας το πάνω μέρος του σώματος και τα χέρια.


Επίσης, ορισμένα ιατρικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ινομυαλγία
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
Λοίμωξη ή όγκος στην περιοχή του λαιμού
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα ως παρενέργεια από τη λήψη τους

Εναλλακτικές θεραπείες

Διάφορες εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα από τα συμπτώματα της συνδρόμου.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Μασάζ το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει την περιοχή που προκαλεί πόνο και να χαρίζει ευελιξία.
Γιόγκα ή Qi Gong Qi Gong. Ακολουθώντας αυτά τα προγράμματα ασκήσεων βοηθούν στη χαλάρωση και στη βελτίωση της αναπνοής, ενώ μειώνουν το άγχος και προάγουν τη διατήρηση της υγείας.
Βελονισμός, ο οποίος γίνεται με την εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών στο δέρμα. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου και για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.


Πηγή: iatropedia.gr


Β. Λεβέντης: Αλλοπρόσαλλη και αχάριστη η Μεγαλοοικονόμου



«Η κα Μεγαλοοικονόμου έδειξε αχαριστία. Δεν έχω καταλάβει πιο είναι το θέμα της. Είναι αλλοπρόσαλλη» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σχολιάζοντας τη στάση της ανεξάρτητης βουλευτή η οποία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό.

Η κυρία Μεγαλοοικονόμου τον περασμένο Ιούλιο αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων και ανεξαρτητοποιήθηκε, κατηγορώντας τον κ. Λεβέντη ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του.

Ο κ. Λεβέντης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» είπε ακόμη ότι δεν περίμενε αυτή τη στάση από την κα Μεγαλοοικονόμου την οποία, όπως εξήγησε, εκείνος επέλεξε και έβαλε στις λίστες του κόμματος. «Την έβαλα πρώτη στη λίστα γιατί ήρθε στο γραφείο μου και ήταν σεμνή και κατάγεται από τα Κύθηρα, απ' όπου κατάγεται και η μάνα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή : naftemporiki.gr


Ζωή ξεφτίλισε και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας της πατρίδας μου»



Σκληρή απάντηση έδωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στις έμμεσες αιχμές που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας για την ίδια, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ξεφτιλίζοντας τον πρωθυπουργό για ακόμα μία φορά.

«Έτσι θα μιλάμε από εδώ και πέρα. Ο κ. Τσίπρας ασχολείται ξανά μαζί μου. Πανικόβλητος. 
Αφού γνωρίζει πολύ καλά τι θα λάβει πίσω. Του απαντώ ξανά. Δυστυχώς απαντώ ξανά στο μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα της πατρίδας μου. Ας κρατήσει τις θρασυδειλίες για τους βουλευτές κι ακολούθους του. Εμείς ξέρουμε τι είναι. Εμείς βλέπουμε, γνωρίζουμε και θυμόμαστε. Εγώ θα συνεχίσω να μάχομαι για τους πολίτες της χώρας μου. Όπως έκανα από την αρχή. Όπως κάνω μέχρι σήμερα. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω κάθε μέρα. Ακόμη και αφού πέσει» ανέφερε, με ανάρτησης της η κ. Κωνσταντοπούλου στο Facebook.




Ευρωβαρόμετρο: Κρίση και ανεργία κατέστησαν τους Έλληνες τους πιο απαισιόδοξους πολίτες της Ευρώπης



Μακράν οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι πολίτες είναι οι Ελληνες εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας και της ανεργίας, ενώ 9 στους 10 δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, προφανώς λόγω των αστοχιών της. Αντίθετα, εξακολουθούν να παραμένουν προσηλωμένοι στο ευρώ, ενώ δεν θεωρούν λύση την έξοδο από την Ε.Ε.

Αντίθετα με τους Ελληνες, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μάλλον βρίσκονται στην καλύτερη φάση των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, προφανώς χάρη στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Την ανάκαμψη δηλαδή που οι Ελληνες δεν έχουν δει ακόμη.

Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο σε όλα τα κράτη-μέλη και δημοσιοποιήθηκε χθες από την Κομισιόν.

Στη Βουλή έχει εμπιστοσύνη μόνο το 13% των Ελλήνων, στη Δικαιοσύνη το 47%, στην Αστυνομία το 67%, στο στρατό το 77% και στη Δημόσια Διοίκηση μόνο το 17%

Ειδικότερα, το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας από κακή έως πολύ κακή, ποσοστό με διαφορά το υψηλότερο στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος των θετικών απαντήσεων φτάνει το 48%.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Ελληνες τη χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 30%, ενώ το 70% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

Στην απασχόληση το 98% των ερωτηθέντων στη χώρα μας χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις 2% καλή, που είναι το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 48% των Ευρωπαίων θεωρεί καλή την κατάσταση στην απασχόληση στη χώρα του.

Το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας από κακή έως πολύ κακή, ενώ το ίδιο ποσοστό χαρακτηρίζει κακή την κατάσταση στην απασχόληση. Υπέρ του ευρώ τάσσεται το 66%

Πάντως, η επικείμενη έξοδος από το Μνημόνιο άρχισε να δημιουργεί ένα κλίμα περισσότερο ελπίδας και αυτό φαίνεται από την αύξηση του αριθμού των πολιτών, που προβλέπει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες, το 14% βλέπει βελτίωση, ενώ το 48% περαιτέρω επιδείνωση. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το ποσοστό των πολιτών που βλέπει με πιο αισιόδοξο μάτι την κατάσταση στην οικονομία τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 7 μονάδες, ενώ των απαισιόδοξων μειώθηκε 14 μονάδες.

Σε άλλη ερώτηση για το πώς βλέπουν να εξελίσσεται η απασχόληση τους επόμενους 12 μήνες, το 14% βλέπει βελτίωση και το 46% επιδείνωση. Και εδώ το ποσοστό των πιο αισιόδοξων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες, ενώ των απαισιόδοξων μειώθηκε κατά 15 μονάδες.

Το 38% των Ελλήνων συμφωνεί με την άποψη Ευρωπαίων οικονομολόγων, σύμφωνα με την οποία στην απασχόληση τα χειρότερα στην Ευρώπη τα είδαμε, ωστόσο η πλειοψηφία (59%), που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., εξέφρασε αντίθετη άποψη. Στο σύνολο της Ε.Ε., για πρώτη φορά, καταγράφεται πλειοψηφία σε επίπεδο Ευρωπαίων πολιτών που πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω και το οποίο φτάνει το 44%.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα των Ελλήνων είναι κατά σειρά τα εξής: η ανεργία (49% των ερωτηθέντων), η κατάσταση της οικονομίας (44%), η μετανάστευση (37%), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (35%) και το δημόσιο χρέος 30%.

Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 66% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Μάλιστα, στην Ελλάδα το ποσοστό των υποστηρικτών του ευρώ παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης των 2 μονάδων σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση.

Το 22% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., ενώ το 76% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 42% και 48% αντίστοιχα.

Σε σχέση με την εικόνα της Ε.Ε., το 23% των Ελλήνων τη χαρακτηρίζει θετική και το 60% αρνητική. Πάντως, στην καίρια ερώτηση εάν είναι καλύτερα εκτός Ε.Ε., το 35% απάντησε καταφατικά, ωστόσο το 59% θεωρεί ότι είναι καλύτερα για τη χώρα να παραμείνει μέλος της Ευρώπης. Τα παραπάνω ποσοστά κινούνται πλησίον του μέσου όρου της Ε.Ε.

Για τη μετανάστευση, οι απαντήσεις των Ελλήνων διαφέρουν σχετικά με το αν αυτή προέρχεται από την Ε.Ε. ή από τρίτες χώρες. Στην πλειοψηφία τους (58%) είναι θετικοί στην έλευση μεταναστών στην Ελλάδα από άλλα κράτη-μέλη, ενώ είναι αρνητικοί (76%) εάν προέρχονται από τρίτες χώρες. Μάλιστα το 94% των Ελλήνων, που είναι μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στην Ε.Ε., θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η μετανάστευση από τρίτες χώρες.

ΧΑΜΗΛΑ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΨΗΛΑ ΓΙΑ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ

Μόλις το 11% εμπιστεύεται την κυβέρνηση

 Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 11%, ενώ το 88% απάντησε αρνητικά. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η εικόνα της κυβέρνησης παραμένει στο ίδιο επίπεδο, που είναι και το χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πολιτικά κόμματα, με το 94% των ερωτηθέντων να μην έχει εμπιστοσύνη και μόλις το 4% να απαντάει θετικά. Στη Βουλή έχει εμπιστοσύνη μόνο το 13% των Ελλήνων, στη Δικαιοσύνη το 47%, στην Αστυνομία το 67%, στο στρατό το 77%. Στη Δημόσια Διοίκηση έχει εμπιστοσύνη μόνο το 17% των πολιτών, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Σε ερώτηση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μόνο το 23% των ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο, ενώ το 77% απάντησε αρνητικά. Στην Ε.Ε. το 56% θεωρεί ότι η λειτουργία στη χώρα του είναι ικανοποιητική.

Αναφορικά με τα μέσα ενημέρωσης, οι Ελληνες παραμένουν δύσπιστοι, κυρίως έναντι της τηλεόρασης, όπου το 78% δεν έχει εμπιστοσύνη. Τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα για τις εφημερίδες, όπου το 64% δεν έχει εμπιστοσύνη έναντι 33% που απάντησε θετικά.



Βρυξέλλες,  ανταπόκριση  Νίκος Μπέλλος
Ελεύθερος Τύπος 


Γιούνκερ: Εδώ συνεργάζομαι με τον ακροδεξιό εταίρο του κ.Τσίπρα...



«Εδώ συνεργάζομαι με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ.Τσίπρα και με ακροδεξιά κόμματα της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και αλλού, γιατί μεγαλοποιείτε το θέμα της Αυστρίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας. 

Ο κ. Γιούνκερ, τάχθηκε ενάντια σε κάθε προκατάληψη απέναντι στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας υπό τον συντηρητικό καγελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς που θα συγκυβερνήσει με την άκρα δεξία. 

«Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω το παραμικρό σχόλιο για την κυβέρνηση που σχηματίστηκε. (...) Είμαι εναντίον κάθε προκατάληψης», δήλωσε ο Γιούνκερ έπειτα από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Κουρτς.

Ο Αυστριακός, 31 ετών, έγινε τη Δευτέρα ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο, επικεφαλής ενός σχήματος στο οποίο η άκρα δεξιά κατέχει χαρτοφυλάκια-κλειδιά: το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας.

«Αυτή η κυβέρνηση πήρε θέση πολύ καθαρά υπέρ της Ευρώπης κι αυτό είναι που μετράει για εμένα», επέμεινε ο Γιούνκερ. «Θα κρίνουμε την αυστριακή κυβέρνηση, όπως όλες τις κυβερνήσεις, από τις πράξεις της», πάντως «το κυβερνητικό πρόγραμμα μας βρίσκει σύμφωνους σχεδόν κατά 100%», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος πολλαπλασίασε τελευταία τις δηλώσεις πίστης στην ΕΕ παρά το ότι σχημάτισε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με ένα κόμμα ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό και φιλορωσικό, συνέχισε την επίθεση γοητείας το βράδυ της Τρίτης.

Ο Κουρτς διαβεβαίωσε ότι θέλει να «ενισχύσει την Ευρώπη» στα «σημαντικά ζητήματα» αλλά θέλει οι Βρυξέλλες να διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο στα ελάσσονα κατ' αυτόν θέματα.
«Είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή χώρα, είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», διαβεβαίωσε, ενώ η Βιέννη ετοιμάζεται να αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ντόναλντ Τουσκ, ο ρόλος του οποίου είναι να συντονίζει τις συνόδους κορυφής των 28.

Ο Τουσκ έκανε λόγο για έναν «ενεργητικό, αποφασιστικό και φιλοευρωπαίο ηγέτη» αναφερόμενος στον Κουρτς σε μια ανάρτησή του στο Twitter. Ήδη ο Τουσκ είχε διαβεβαιώσει ότι είναι βέβαιος για τον «εποικοδομητικό ρόλο» που θα διαδραματίσει η κυβέρνηση του Κουρτς στην ΕΕ.Τον Φεβρουάριο του 2000 το FPÖ, υπό τον Γεργκ Χάιντερ τότε, είχε ενταχθεί για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της Αυστρίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Τα δεκατέσσερα άλλα μέλη της Ένωσης, η οποία είχε ακόμη μόνο 15 μέλη, είχαν αποφασίσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Βιέννη, αναστέλλοντας όλες τις διμερείς επαφές τους με την κυβέρνηση της οποίας είχε τεθεί τότε επικεφαλής ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Με αυτόν τον τρόπο, ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συμμαχία του με τους Ελεύθερους, ένα κόμμα που οι αξίες και οι θέσεις του κρίνονταν ασυμβίβαστες με αυτές της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν πάντως άρει τις κυρώσεις αυτές επτά μήνες αργότερα.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα 



in.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ


Νέα Δημοκρατία : 800.000 ευρώ λιγότερα στα ταμεία του ΟΑΣΘ για τον Οκτώβριο



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, έρχονται τώρα τα πρώτα αποτελέσματα των επιλογών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: 800.000 ευρώ λιγότερα στα ταμεία του ΟΑΣΘ  για τον Οκτώβριο».

Πλήρης Δήλωση

«Μετά την κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης έρχονται τώρα τα πρώτα  αποτελέσματα που διαψεύδουν απολύτως τα σχέδια της Κυβέρνησης.

800.000 ευρώ λιγότερα μπήκαν στα ταμεία του ΟΑΣΘ  από εισπράξεις εισιτηρίων τον Οκτώβριο φέτος σε σχέση με  τον ίδιο μήνα πέρσι, τη στιγμή μάλιστα που καταγράφεται αύξηση του αριθμού των επιβατών στα λεωφορεία. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση εσόδων αναμένεται για τον Νοέμβριο.

Εξίσου τραγική είναι και η κατάσταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι βλάβες στα κακοσυντηρημένα λεωφορεία του ΟΑΣΘ είναι καθημερινό φαινόμενο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται  πρωτόγνωρες καθυστερήσεις δρομολογίων οι οποίες έχουν - με τη σειρά τους - ως συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του συνωστισμού στα λεωφορεία και την ατελείωτη ταλαιπωρία των επιβατών. 

Στη Θεσσαλονίκη στην οποία δεν υπάρχει, πλην των λεωφορείων, κανένα άλλο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, οι πολίτες πληρώνουν καθημερινά τη διαχειριστική  ανικανότητα και την ιδεοληψία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των κομματικών φίλων και συγγενών που διόρισαν στη διοίκηση του ΟΑΣΘ».


1.750 αιτήσεις Τούρκων για άσυλο στην Ελλάδα το 2017



«Συνηθισμένο φαινόμενο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το επεισόδιο με τους 32 Τούρκους, οι οποίοι έφθασαν στις Οινούσσες τα ξημερώματα της προηγούμενης Πέμπτης προς Παρασκευή και εκδήλωσαν την πρόθεση να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι παράνομες αφίξεις Τούρκων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι είσοδοι που πραγματοποιούνται από τον Εβρο αφορούν συνήθως μεμονωμένα περιστατικά. Από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι σχεδόν 1.750 Τούρκοι υπήκοοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξάλλου, μέσα στο 2017 πάνω από 4.000 Τούρκοι υπήκοοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στη Γερμανία. Πάντως ακόμα και αν οι Αρχές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός της άφιξης 32 Τούρκων αιτούντων άσυλο, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ακόμα ένα στοιχείο πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, μετά το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας και ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Χθες, καταγράφηκαν οι 32 Τούρκοι υπήκοοι και ακόμα ένας που φέρεται ως διακινητής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Χίο τις προηγούμενες ημέρες γι’ αυτό τον σκοπό. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία όσων καταγράφηκαν, δεν υπάρχει κάποια περίπτωση η οποία να κρύβει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αστυνομικές αρχές. «Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και γιατρούς, που αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ασύλου αμέσως μόλις υπάρξει δυνατότητα διερμηνείας», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι νεοαφιχθέντες πάντως δεν βρίσκονται υπό κράτηση ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μεταφερθούν στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε ανοικτός να συζητήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία και από την ενδοχώρα και όχι μόνο από τα νησιά. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα αποσυμπίεσης των νησιών, ωστόσο, αν ξεκινούσε να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, όσοι μεταφέρονταν στην ενδοχώρα θα έπρεπε να παραμένουν σε περιορισμένο χώρο κατά τη διάρκεια εξέτασης του αιτήματός τους, τονίζουν αστυνομικές πηγές.

Πάντως, αρκετοί μετανάστες έχει μεταφερθεί ως «ευάλωτοι» από τα νησιά στην ενδοχώρα την τελευταία εβδομάδα. Οι μεταφορές αυτές, σε συνδυασμό με τη μείωση του μέσου όρου των καθημερινών αφίξεων ειδικά σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, προκαλούν αισιοδοξία στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για αποκλιμάκωση της έντασης στα νησιά.




ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ρεκόρ ακρίβειας στα ακριτικά νησιά με ΦΠΑ 24% και βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο


Τεράστιο πλήγμα για τα νησιά και τον τουρισμό - Δεν διέσωσε ούτε τους σεισμόπληκτους η κυβέρνηση - Χάνουν το έκτακτο επίδομα οι κάτοικοι στα μεγάλα νησιά.

«Τρίτωσε το κακό» για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου τα οποία, εκτός από τους σεισμούς και τα hot-spot, θα υποστούν το 2018 και την αύξηση του ΦΠΑ κατά 45%. Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες επισήμως το υπουργείο Οικονομικών, διανθίζοντάς την με υποσχέσεις για παροχές που οι περισσότεροι δεν θα λάβουν.

Με βάση την εξέλιξη αυτή, οι κάτοικοι των νησιών θα χάσουν τουλάχιστον το 2018 τουλάχιστον 5% επιπλέον του ετήσιου εισοδήματός τους, μέσω των έμμεσων φόρων που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως σε κάθε τους συναλλαγή. Για παράδειγμα, αν ένα νοικοκυριό δαπανά 10.000 ευρώ τον χρόνο για να ζήσει στα νησιά αυτά, θα χάσει περίπου τα 500, μόνον και μόνον σε έξτρα ΦΠΑ για ό,τι αγοράζει.

Έτσι, ένα λίτρο αμόλυβδη βενζίνη που πωλείται σήμερα στην Κάρπαθο έναντι 1,829 ευρώ, από 1ης Ιανουαρίου θα εκτοξευθεί στα 1,938 ευρώ, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 17% σε 24% και μόνον.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση δεν πέτυχε να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά ούτε την τεράστια φυσική καταστροφή που έπληξε φέτος τη Λέσβο και την Κω, για να τις εξαιρέσει από τις αυξήσεις. Μόνον μια «κουτσή» παράταση έξι μηνών ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά για τα πέντε μεγάλα νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) ώστε η αύξηση να μην επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου, αλλά από 1ης Ιουλίου 2018. Έτσι, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν, στα νησιά αυτά θα πρέπει να αλλάζουν τιμές στα πάντα, ανατρέποντας συμφωνίες για τουριστικά πακέτα που θα έχουν ξεκινήσει στο μεσοδιάστημα. Ο κίνδυνος είναι είτε να χαθούν τουρίστες, είτε οι ντόπιοι επιχειρηματίες να αναγκαστούν να απορροφήσουν οι ίδιοι το κόστος του ΦΠΑ. Έρχεται έτσι να προστεθεί ακόμα ένα πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών.


«Γκρίζα ζώνη» τα αντίμετρα στο Αιγαίο

Ωστόσο και αυτή ακόμα η «χάρη» που τους κάνει η κυβέρνηση να αναβάλλει την αύξηση του ΦΠΑ κατά έξι μήνες, φαντάζει εκ του πονηρού, αφού οι περισσότεροι νησιώτες δεν θα πάρουν ούτε ευρώ από τα αντισταθμιστικά μέτρα που τους υπόσχεται η κυβέρνηση. 

Για παρηγοριά η κυβέρνηση εξήγγειλε, ειδικά για τους κατοίκους που διαβιούν το χειμώνα στα μικρότερα νησιά και έχουν μικρότερο πληθυσμό, ότι θα τους δώσει τις επόμενες μέρες -πριν εκπνεύσει το 2017- ένα ακόμα εφάπαξ έκτακτο βοήθημα, το οποίο θα το εξειδικεύσει τις επόμενες μέρες ή ώρες. Πιθανότατα θα είναι ένα έκτακτο επίδομα της τάξεως των 400-500 ευρώ (πληροφορίες μιλούσαν και 1.000 ενδεχομένως) όπως αυτά που μοιράζει τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Οικονομικών από το υπερπλεόνασμα λιτότητας των προηγούμενων έντεκα μηνών.

Οι νησιώτες των πέντε μεγάλων νησιών όμως, που είναι πολλαπλάσιοι σε σχέση με τους ελάχιστους κατοίκους των μικρών νησιών, θα στερηθούν το βοήθημα, με το αιτιολογικό ότι η αύξηση ΦΠΑ δεν θα ισχύσει την 1η Ιανουαρίου αλλά έξι μήνες αργότερα, την 1η Ιουλίου.

Επιπλέον για όλους τους νησιώτες που θα πληγούν το 2018 η κυβέρνηση προανήγγειλε και ένα άλλο αντισταθμιστικό μέτρο, το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο». Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα υπολογίσει και θα αντισταθμίσει την διαφορά κόστους που έχουν οι μεταφορές στα νησιά, σε σχέση με τις χερσαίες μεταφορές (που όμως και αυτές έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα με υποχρεωτικά διόδια, έμμεσους και ειδικούς φόρους στα καύσιμα, ΦΠΑ 24% κλπ). 

Παραμένει ασαφές όμως τι ακριβώς θα είναι και ποιους τελικά θα ωφελήσει, ενώ εξαγγέλθηκε να προσδιοριστεί και να ισχύσει μετά τα μέσα της χρονιάς. Είναι ένα ακόμη αντισταθμιστικό μέτρο που προαναγγέλλεται για τους νησιώτες από το 2015, σαν εκείνα που εξαγγέλθηκαν για τους φτωχούς κατοίκων νησιών του Αιγαίου που υπέστησαν πρώτοι αυξήσεις τις υπέρογκες ΦΠΑ (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος κλπ) χωρίς όμως ποτέ να εφαρμοστούν -με μόνη εξαίρεση την «πολυτέλεια» να τους επιτραπεί να περιλαμβάνουν και τα ακτοπλοϊκά τους έξοδα στις δαπάνες που ζητάει η εφορία, παρότι δεν είχαν καν υποχρέωση ως τότε να συλλέγουν αποδείξεις για να δικαιούνται αφορολόγητο!


«Καπέλο» 7% στον ΦΠΑ

Η αύξηση του υψηλού ΦΠΑ από 17% σε 24%, του βασικού συντελεστή από 9% σε 13% και του μειωμένου από 4% σε 6% θα επιβληθεί σε δύο «κύματα»:

- Από 1ης Ιανουαρίου 2018 θα επιβαρύνει τους κατοίκους των ακριτικών νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Εκτός από τη Λήμνο, την Ικαρία, την Κάλυμνο, την Πάτμο, την Κάσο, τους Φούρνους, τον Άη Στράτη και τη Νίσυρο, στα περισσότερα από τα υπόλοιπα δεν ζουν παραπάνω από 50 ή 100 άνθρωποι όλοι κι όλοι το χειμώνα, όπως στη Θύμαινα, τον Άγιο Μηνά, το Φαρμακονήσι, τη Σαριά (οι μισοί εκεί είναι επιστήμονες που μελετούν την ζωή της άγριας φώκιας), την Τήλο, τη Σύμη, τη Νίσυρο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, την Ψέριμο, το Αγαθονήσι, τη Λέβιθα, το Καστελόριζο (ή Μεγίστη), την νήσο Γυαλί, την νήσο Κίναρο, την Τέλενδο, την Χάλκη, τα Ψαρά, τις Οινούσσες και  την Αστυπάλαια.

- Από 1ης Ιουλίου 2018 τελειώνει η αναστολή και για Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέρο.

Με την κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ, μαζί με τους συντελεστές αυτούς θα εκτιναχθούν στα ύψη και οι τιμές στα νησιά αυτά, όπου καταγράφονται ήδη και οι υψηλότερες τιμές σε βασικά όπως και στα καύσιμα, με συνέπεια να αναγκάζονται συχνά να αγοράζουν τις προμήθειές τους και από την Τουρκία ακόμα.

Συγκεκριμένα:

α) Θα αυξηθεί από 4% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Από την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις 1,5% στις τιμές των προϊόντων αυτών.

β) Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα,  τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, τα ζώντα ζώα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, τα παραπάνω είδη θα ανατιμηθούν κατά 3,7%-4%.

γ) Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις τουλάχιστον 6% στα παραπάνω προϊόντα και στις παραπάνω υπηρεσίες.





Κωστής Πλάντζος
Πηγή : protothema.gr


Αυξάνεται η απασχόληση, μειώνονται οι μισθοί – Κυρίαρχες οι ευέλικτες μορφές εργασίας



Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται πλέον στα 1.024 ευρώ (μικτά) τον μήνα, έναντι 1.060 ευρώ (μικτά) που ήταν το 2016.

Η μείωση της τάξεως του 3,4%, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρόβλεψη για την Ευρωπαϊκή οικονομία για το 2018, είναι ότι ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 1,5%, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους οικονομολόγους οι οποίοι δηλώνουν ότι με τόσο χαμηλές αυξήσεις είναι αδύνατο να διατηρηθεί βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης.

Γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα ακολουθεί ακόμη και σε μία χρονιά, έστω και ασθενικής ανάπτυξης, αντίστροφη πορεία.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι η μεγάλη μάστιγα της ανεργίας, δείχνει έστω μερικώς να υποχωρεί. Βέβαια κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ελάχιστοι είναι εκείνοι που βρίσκουν εργασία με πλήρη απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ το 2017 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σε σχέση με το 2016.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων ετών προκύπτει ότι κατά το έτος 2017 ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με το 2016, κατά 121.913 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 7,16 %.

Συγκεκριμένα, το 2017 οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανέρχονται σε 1.824.437, ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 1.702.524. Από τις 121.913 νέες θέσεις εργασίας, το 70% (86.120) είναι πλήρους απασχόλησης και το 30% (35.793) μερικής απασχόλησης. Στο σύνολο των εργαζομένων, το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης για το 2017 ανέρχεται σε 68,44% ενώ το 2016 ήταν 68,28%, παραμένει δηλαδή σταθερό.

Αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων και των εργαζομένων

Από την απογραφή των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα προκύπτει ότι κατά το 2017 καταγράφηκαν 14.085 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2016, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση σε ετήσια βάση κατά 6,04%. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για το 2017 ανέρχονται σε 247.236, ενώ για το 2016 ανέρχονταν σε 233.151. Συγκρίνοντας τα στοιχεία των ετών 2014 και 2017, προκύπτει αύξηση της απασχόλησης κατά 293.258 θέσεις εργασίας ή ποσοστό 19,15%.

Από τις 293.258 επιπλέον θέσεις εργασίας, το 63% (184.879) είναι πλήρους απασχόλησης και το 37% (108.379) μερικής απασχόλησης. Στο διάστημα 2014-2017, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν από 1.063.768 σε 1.248.647, δηλαδή κατά 17,37%. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του ενδεκάμηνου Ιανουαρίου– Νοεμβρίου 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 128.230 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση ενδεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

614.044 εργαζόμενοι με μισθούς έως 600 ευρώ

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή 614.044 άτομα (ποσοστό 33,65%) αμείβονται με μικτούς μισθούς έως και 600 ευρώ το μήνα. Συνολικά το 64,27% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με μισθούς μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ μόνο ένα ποσοστό 15,82% αμείβεται με μισθούς που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ μικτά το μήνα.



Πηγή : newsit.gr


Παρέμβαση ΕΦΕΤ για τα δηλητηριασμένα τρόφιμα των αναρχικών



Κάλεσμα του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται τα προϊόντα που απειλούν αντιεξουσιαστές να επιμολύνουν με υδροχλωρικό οξύ.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση «μετά από σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για επαπειλούμενη επιμόλυνση τροφίμων, συνδράμει ενεργά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας».

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

Με κυρίαρχο γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή, ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως για προληπτικούς λόγους, να μην προβούν στην προμήθεια των κάτωθι προϊόντων, ανεξαρτήτως παρτίδας για το χρονικό διάστημα 20 έως 25 Δεκεμβρίου 2017:

• Μεμονωμένες συσκευασίες “COCA – COLA” σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου

• Μεμονωμένες συσκευασίες “COCA – COLA LIGHT” σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου

• Συσκευασίες “Παριζάκι Υφαντής” των 500γρ. και των 350γρ.

• Φρέσκο Γάλα Πλήρες ΔΕΛΤΑ του 1 λίτρου σε χάρτινη συσκευασία μπλε χρώματος

Καλούνται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα, να τα απομακρύνουν άμεσα από το χώρο πώλησης. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι οι εταιρείες, οι οποίες διακινούν στην ελληνική αγορά τα εν λόγω προϊόντα, έχουν αρχίσει την προληπτική απομάκρυνσή τους, συνεργάζονται δε εποικοδομητικά με την Ελληνική Αστυνομία και τον Ε.Φ.Ε.Τ., συμβάλλοντας έτσι και αυτές στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., που σε κάθε περίπτωση έχει ήδη ξεκινήσει τους σχετικούς ελέγχους στις στοχοποιημένες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, θα ήθελε να διαβεβαιώσει τους Έλληνες καταναλωτές ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους από τέτοια συμβάντα».

Αναρχικοί: Ρίξαμε υδροχλωρικό οξύ σε προϊόντα
Επώνυμα προϊόντα -τα οποία θα επανατοποθετήσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ- δηλητηρίασαν για ακόμη μία χρονιά τα μέλη της  ομάδαw «Μαυροπράσινοι Εμπρηστές»  θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο «πράσινη νέμεσις», όπως ανακοίνωσαν με ανάρτηση που έκαναν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Επιλέξαμε να κάνουμε σαμποτάζ στα παρακάτω προϊόντα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για πρακτικούς λόγους παραθέτουμε ένα δείγμα οπτικού υλικού από τα προϊόντα που δηλητηριάσαμε με υδροχλωρικό οξύ, βήμα προς βήμα. Θα ξεκινήσουμε να τα επανατοποθετούμε στα ράφια από τις 20.12 ως και τις 24.12 σε διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την Αθήνα και όλη τη Θεσσαλονίκη. Τα προϊόντα που δηλητηριάστηκαν είναι Coca Cola και Coca Cola light ενάμισι λίτρο, παριζάκι Υφαντής 500 και 350 γραμμάρια και το πλήρες γάλα της Δέλτα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Για κάθε προϊόν δείχνουμε ακριβώς πώς βάλαμε το υδροχλωρικό οξύ και το τελικό αποτέλεσμα όταν αυτό είναι έτοιμο να επανατοποθετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ», πρόσθεσαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το παρελθόν είχαν δηλητηριάσει προϊόντα τα οποία είχαν επανατοποθετήσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αποσκοπώντας στην απόσυρση των προϊόντων και στις οικονομικές απώλειες για τις εταιρίες.







Η «προκήρυξη»

Αυτές τις μέρες των χριστουγέννων χιλιάδες κόσμος αφήνει τον καναπέ για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμίζοντας τις κενές υπάρξεις τους με καταναλωτικά σκουπίδια με όμορφα και αστραφτέρα περιτυλίγματα. Όλο αυτο το πανυγήρι εχει ως θύματα εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα οπου είτε σφάζονται για να φτάσουν στο τραπέζι των ζωντανών/νεκρών, είτε στραγγίζονται μέχρι τελευταίας σταγόνας για να ικανοποιήσουν τις γευστικές ανάγκες τους. Αναγνωρίζουμε πως αυτό γίνεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, απλώς τις συγκεκριμένες ημέρες το φαινόμενο αυτό είναι σε ύφεση.

Γιαυτό το λόγο επιλέξαμε να κάνουμε σαμποτάζ στα παρακάτω προιόντα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για πρακτικούς λόγους παραθέτουμε ένα δείγμα οπτικού υλικού από τα προιόντα που δηλητηριάσαμε με υδροχλωρικό οξύ, βήμα προς βήμα. Θα ξεκινήσουμε να τα επανατοποθετούμε στα ράφια από τις 20.12 ως και τις 24.12 σε διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την Αθήνα και όλη την Θεσσαλονίκη. Τα προιόντα που δηλητηριάστηκαν είναι Coca Cola και Coca Cola light ενάμιση λίτρο, παριζάκι Υφαντής 500 και 350 γραμμάρια και το πλήρες γάλα της Δέλτα.

Για καθε προιόν δείχνουμε ακριβώς πως βάλαμε το υδροχλωρικό οξύ και το τελικό αποτέλεσμα όταν αυτό είναι ετοιμο να επανατοποτετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μαυροπράσινοι Εμπρηστές



Πηγή : protothema.gr


Συνελήφθη ο «δράκος» των Αμπελοκήπων - «Kυνηγούσε» όσες φορούσαν κολάν και τακούνια



Τις άρπαζε από το λαιμό, τις ακινητοποιούσε, έβγαζε τα ρούχα τους και τις χάιδευε στα γεννητικά όργανα - Τουλάχιστον 7 καταγγελίες για επιθέσεις.

Τον τρόμο σκορπούσε σε ανυποψίαστες γυναίκες ένας 25χρονος στους Αμπελοκήπους. Ο νεαρός, ο οποίος έμενε στην Νέα Σμύρνη, τις μεταμεσονύκτιες ώρες πήγαινε με το αυτοκίνητό του στους Αμπελοκήπους και παρενοχλούσε γυναίκες. 

Ο νεαρός άντρας, προγραμματιστής στο επάγγελμα,  έβαζε στο στόχαστρο του όσες γυναίκες φορούσαν κολάν και τακούνια. Μόλις έβλεπε μία γυναίκα που φορούσε κολάν και τακούνια, την άρπαζε από το λαιμό και την ακινητοποιούσε.

Στην συνέχεια της έβγαζε το κολάν, έσκιζε τα εσώρουχά τους και την χάιδευε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.  
Τον νεαρό «πρόδωσαν» οι κάμερες που είχαν καταγράψει τον τρόπο που δρούσε, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. 

Για τις επιθέσεις είχαν γίνει τουλάχιστον επτά καταγγελίες σε βάρος του 25χρονου. 

Ο νεαρός άντρας δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, ενώ τού ασκήθηκαν διώξεις για βιασμό.




Πηγή : protothema.gr


Μυτιλήνη: Τραυματίες και σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας



Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στον καταυλισμό Υποδοχής και Τακτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στην Μόρια με συγκρούσεις μεταξύ Αράβων, Αφγανών και Ιρακινών μεταναστών.

Κατά τις συμπλοκές, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν περίπου δέκα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν από τους διασώστες και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Εντός του καταυλισμού εισήλθαν όλες οι δυνάμεις της μονάδας Αποκατάστασης της Τάξης που επιχείρησαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Ωστόσο οι μετανάστες δεν επέτρεπαν στην Πυροσβεστική να εισέλθει στο καταυλισμό για να σβήσει τις φωτιές.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να γίνει η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε σκηνές και μέρος των εγκαταστάσεων του hotspot.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ανεξάρτητη και ψάχνοντας πολιτική στέγη η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου "έγλυψε" ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε προυπολογισμό



Για ακόμα μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπερψήφιση του Προϋπολογισμού του 2018 από τη Βουλή, έκανε τον ευτυχισμένο και σχολίασε «πάμε καλά» παγώνοντας τους Έλληνες.

Εκτός από τους 153 της καρέκλας που ψήφισαν ναι στον προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε και την ψήφο της ανεξάρτητης βουλευτού -προερχόμενης από την Ένωση Κεντρώων- Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, που ψάχνει πολιτική στέγη και βρήκε την ευκαιρία να κλείσει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση αυτή της  Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να πει "απειλώντας" τους Έλληνες πολίτες και τρομάζοντας τους ότι «πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε».





Αποτύχατε δύο φορές. Την πρώτη φορά μας στοιχίσατε 100 δις ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια ακόμα.



ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες τρία χρόνια από τότε που η απόπειρα εκλογής του κ. Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους: η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ματαίωσαν από πρόθεση, από κομματική σκοπιμότητα την προεδρική εκλογή. Και όχι γιατί το ήθελαν οι δανειστές, όπως εννοούσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Να το πούμε ξεκάθαρα, γιατί αυτό συνέβη, κύριε Τσίπρα και κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης. Εσείς που είπατε τον Γενάρη ότι «θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος», ένα μήνα νωρίτερα είχατε ευτελίσει το Σύνταγμα με τον χειρότερο τρόπο, εργαλειοποιώντας την προεδρική εκλογή. Και ρίξατε την προηγούμενη Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη, για να έρθετε, μετά από ένα καταστροφικό εξάμηνο, να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές που έχει βιώσει ποτέ η χώρα.

Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές. Εκλεγήκατε την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και τη δεύτερη ως μνημονιακοί. Αποτύχατε δύο φορές. Την πρώτη φορά μας στοιχίσατε 100 δις ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια ακόμα.

Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραμένει ακόμα σε Μνημόνια. Και είμαστε η οικονομία με το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Εκτός αν ο κ. Βούτσης με αυτή την ενδιαφέρουσα αποστροφή του εννοούσε κάτι άλλο. Ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από το πως εσείς, ένα λαϊκίστικο μόρφωμα, μετατραπήκατε στο πιο πειθήνιο όργανό τους. Με άλλα λόγια, ότι γίνατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, με την συμπεριφορά σας,  παράδειγμα προς αποφυγή για τους δικούς τους λαϊκιστές. Πως το είχατε πει κ. Τσίπρα κάποτε;  Χρήσιμοι ηλίθιοι.

Ένα είναι βέβαιο. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει.  Αποτύχατε ως αντιμνημονιακοί. Αποτύχατε και ως διαχειριστές του Μνημονίου. Αποτύχατε δυστυχώς για την χώρα παντού και σε όλα. Και εξακολουθείτε να μην έχετε μάθει τίποτε από τα λάθη σας. Εσείς κ. Υπουργέ των Οικονομικών, που σας αρέσουν αυτές οι αναλογίες, θυμάστε τι είχε πει ο Αϊνστάιν. Ότι ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτό ακριβώς κάνετε, δυστυχώς. Ο Προϋπολογισμός σας επαναλαμβάνει την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Είναι ένας ακόμα Προϋπολογισμός λιτότητας. Ένας ακόμα Προϋπολογισμός βαθιά αντιαναπτυξιακός. Ένας ακόμα Προϋπολογισμός φόρων, πολλών φόρων. Ένας Προϋπολογισμός άδικος. Και τελικά βέβαια ένας  Προϋπολογισμός αντιλαϊκός.

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Η Ελλάδα σήμερα σέρνεται. Αυτό το ξέρει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων υπερφορολογείται. Δεν αντέχει άλλο. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Ο ελληνικός λαός αξίζει καλύτερα. Πολύ καλύτερα. Αλλά εσείς και η Κυβέρνησή σας δεν μπορείτε να τους διασφαλίστε τα στοιχειώδη. 

Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα. Ψεύδεστε ακόμη και σήμερα συνειδητά. Δεν έχετε λύσεις.  Και γι’ αυτό, δυστυχώς,  η Ελλάδα είναι εκεί που είναι. Ο ελληνικός λαός σας έχει ήδη ακριβοπληρώσει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει και άλλο το λογαριασμό. Γι’ αυτό και οι πολίτες εύχονται κι ελπίζουν ο Προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί σήμερα να είναι ο τελευταίος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησής σας.

Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης,

Εδώ και 5 ημέρες - με μια ασυνήθιστη βέβαια για τα κοινοβουλευτικά ήθη και έθιμα διακοπή, οι βουλευτές και τα στελέχη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  επαναλαμβάνουν μονότονα τρεις ανυπόστατους ισχυρισμούς. Τους άκουσα και πριν από λίγο και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον κ. Δραγασάκη.

Πρώτον, ότι η οικονομία δήθεν υπεραποδίδει.

Δεύτερον, ότι δήθεν βγαίνουμε από τα Μνημόνια.

Και τρίτον, ότι όλα αυτά έχουν δήθεν κοινωνικό πρόσημο.

Θα αποδείξω με την ομιλία μου ότι και οι τρεις ισχυρισμοί σας είναι ψευδείς.

Η οικονομία, όχι μόνο δεν υπεραποδίδει, αλλά αντιθέτως πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους, με σημαντικότερο όλων το ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος - το ακούσαμε και σήμερα αυτό τον όρο - από τα Μνημόνια δεν υπάρχει.  Έχουν ήδη νομοθετηθεί μέτρα για το 2019 και το 2020. Έχουν ήδη τεθεί υπερβολικά αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί τουλάχιστον μέχρι το 2022. Και όλοι γνωρίζουν ότι θα υπάρξει μια ειδική αυξημένη επιτήρηση μετά τον Αύγουστο του 2018, η οποία  θα συνδέεται και με την όποια λύση δοθεί για το χρέος.

Ποιους κυρίως πλήττει αυτή η καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική σας; Το έχω πει και θα το έχω ξαναπώ: Τα μεγαλύτερα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας. Όχι μόνο γιατί δεν προστατεύονται, αλλά γιατί φτωχοποιούνται κάθε μέρα. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που συνειδητά διαλύετε την μεσαία τάξη. Το έχετε παραδεχθεί μάλιστα - και χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία - σε αυτή εδώ την αίθουσα.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας. Και για να το τεκμηριώσει, επικαλείται την υπέρβαση των στόχων του πλεονάσματος. Είναι ψέμα. Μετά από δύο χρόνια ύφεσης που ήταν το αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία έχει σήμερα έναν αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης, που βρίσκεται πιο κάτω από τις πραγματικές δυνατότητές της.

Υπεραπόδοση σημαίνει η οικονομία να πηγαίνει καλύτερα από τις εκτιμήσεις. Εδώ, όχι μόνο η οικονομία δεν πηγαίνει καλύτερα από τις εκτιμήσεις, αλλά αντιθέτως πηγαίνει πολύ χειρότερα από τις αρχικές δικές σας προβλέψεις. Καμία υπεραπόδοση της οικονομίας δεν υπάρχει. Υπερφορολόγηση, ναι υπάρχει. Αχρείαστη λιτότητα υπάρχει. Και υπάρχει βέβαια και πλεόνασμα αδικίας. Η μόνη υπεραπόδοση που έχετε πετύχει αφορά στην ίδια την αποτυχία σας.

Λοιπόν πάμε να δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Το 2017 προβλέπεται να κλείσει με χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, χαμηλότερη δημόσια κατανάλωση, λιγότερες επενδύσεις και χαμηλότερο εξωτερικό ισοζύγιο, σε σχέση με τις προβλέψεις του περσινού Προϋπολογισμού. Με απλά λόγια, για άλλη μια φορά, πέσατε έξω, που σημαίνει ότι ρίξατε πάλι έξω την οικονομία.  Ο στόχος του 2017 για το ρυθμό ανάπτυξης - το σημαντικότερο μέγεθος - ήταν 2,7%.  Αναμένεται να κλείσει γύρω στο 1,3 στο 1,4 % άντε και στο 1,5%, εάν έχουμε ένα εξαιρετικά καλό τέταρτο τρίμηνο. Δηλαδή στο μισό της αρχικής πρόβλεψης. Κάθε δύο μήνες έχουμε αναθεώρηση των στόχων προς τα κάτω, όταν την ίδια περίοδο σε όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη έχουμε αναθεώρηση των στόχων της ανάπτυξης προς τα πάνω. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που εξακολουθεί να κάνει βήματα πίσω όταν όλοι οι άλλοι πηγαίνουν μπροστά.  Και έχω εδώ ένα πολύ ενδιαφέροντα πίνακα - και θα ήθελα, να τον δώσετε μετά στον Υπουργό Οικονομικών - ο οποίος δείχνει ποιες ήταν οι αρχικές προβλέψεις ανάπτυξης και πως αυτοί οι στόχοι αναθερήθηκαν για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βλέπετε μια μεγάλη εξαίρεση υπάρχει εδώ. Μία εξαίρεση και μόνη. Η Ελλάδα. Μία μόνη εξαίρεση. Οικονομία με το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Για δώστε το παρακαλώ στον κ. Τσακαλώτο και στον κ. Τσίπρα να θαυμάσει τα κατορθώματά του.

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελούμε «αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη». Κι αυτό γιατί επί των ημερών σας, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την άφθονη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές. Δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον στους κυριότερους εμπορικούς μας εταίρους. Αυτή τη συγκυρία τη χάσαμε εξ αιτίας σας. Και βέβαια έτσι χάσαμε και μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα τα τρία αυτά χρόνια. Αυτό κ. Τσίπρα δεν λέγεται υπεραπόδοση, σε κανένα λεξικό. Αυτό λέγεται πλήρης αποτυχία και έχει αποκλειστικά και μόνο τη δική σας υπογραφή. 

Μόνο εσείς μιλάτε για υπεραπόδοση και υποτιμάτε συστηματικά τη νοημοσύνη της ίδιας της κοινωνίας. Για πάμε να δούμε τα υπόλοιπα μεγέθη του Προϋπολογισμού. Επενδύσεις. Ποιος ήταν ο στόχος κ. Τσακαλώτε που είχατε στον Προϋπολογισμό; 9,1%. Που είμαστε; Στο 5,1%.    Ιδιωτική κατανάλωση. Ποια ήταν η πρόβλεψη κ. Υπουργέ; 1,8%. Που είμαστε; Στο 0,9%. Δημόσιες επενδύσεις; Μειώθηκαν 800 εκατομμύρια σε σχέση με το στόχο, με τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας. Και βέβαια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να αυξάνονται. Θα ήθελα να υπενθυμίσω εδώ ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  κατά περίπου 6 δις ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Εσείς, σε μεγαλύτερο διάστημα, καταφέρατε να τις αυξήσετε κατά μισό δις, παρά το ότι έχετε πάρει 5 δις δάνεια ειδικά για την αποπληρωμή τους. Και φυσικά τα χρέη των πολιτών προς την εφορία ξεπέρασαν το αστρονομικό ποσό των 100 δις ευρώ. 4.200.000 συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία. Ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτοι των οφειλών τους. Το ξαναλέω για να το αντιληφθούμε: Οι μισές ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν σήμερα να ανταπεξέλθουν στους φόρους σας.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κομμένη στη μέση, με μια κοινωνία ακρωτηριασμένη. Εξίσου στρεβλό είναι και το κυβερνητικό αφήγημα για το υπερπλεόνασμα του Προϋπολογισμού ως δήθεν απόδειξη επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να μου εξηγήσει γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που μας ζητάνε οι πιστωτές μας; Γιατί πρέπει, σε συνθήκες ύφεσης, να στερούμε πόρους από την πραγματική οικονομία; Γιατί πρέπει να δίνουμε επιχειρήματα σε κάποιους πιστωτές μας που μας λένε:  αφού βγάζετε τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τι τη θέλετε τη μείωση του χρέους, αφού μπορείτε να ανταποκρίνεστε και μόνοι σας στην ανάγκη εξυπηρέτησής του; Μια εξήγηση, λοιπόν, υπάρχει μόνο γι’ αυτήν τη συνειδητή επιλογή να παράγετε πολύ μεγάλα υπερπλεονάσματα: Θέλετε τα υπερπλεονάσματα για να έρθετε να  μοιράσετε κάποια επιδόματα, αντιγράφοντας, δυστυχώς, τις χειρότερες πελατειακές λογικές της μεταπολίτευσης. Από την μία τσέπη παίρνετε 10 για να δώσετε πίσω στην άλλη τσέπη ένα. Γιατί τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα του  2016 και 2017  είναι προϊόν της απαράδεκτης υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι το υπερπλεόνασμα βασίστηκε στα έσοδα από τη μείωση της ανεργίας. Μάλιστα. Και αυτό είναι ψέμα. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια και το γνωρίζουν όλοι, είναι ότι χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Να σας το πω με αριθμούς: Το 60%, 6 στις 10 θέσεις που δημιουργούνται, είναι μερικής απασχόλησης. Ρωτώ λοιπόν: Φέρνει αυτό περισσότερα έσοδα; Εσείς που είστε καλός στα μαθηματικά φαντάζομαι ότι ξέρετε ότι δύο εργαζόμενοι των 350 ευρώ εισφέρουν στα Ταμεία όσα ένας εργαζόμενος των 700 ευρώ. Ο δείκτης της ανεργίας μειώνεται, αλλά χωρίς αύξηση των συνολικών εισοδημάτων.  Γι’ αυτό και τα έσοδα των Ταμείων δεν αυξάνονται με βιώσιμο τρόπο, αλλά συγκυριακά εξαιτίας των «διπλών εισφορών» που επιβάλατε στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αλλά ας εξετάσουμε ακόμα ένα  ψέμα της Κυβέρνησης. Ότι το υπερπλεόνασμα προήλθε και εν μέρει λόγω του περιορισμού της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι. Διότι οι επιδόσεις σας, κύριοι της Κυβέρνησης, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου είναι ανύπαρκτες. Προεκλογικά πόσο είχατε υποσχεθεί; 3 δις - αν θυμάμαι καλά - μέσα από 6 μήνες από τη φοροδιαφυγή. Εισπράξατε - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών - λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ μέσα σε 30 μήνες.

Και επί τη ευκαιρία: Εσείς που τάχα ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μήπως θα κάνετε κάτι για τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο; Για όλους αυτούς που έχουν τους servers τους στη Μάλτα και δηλώνουν ό,τι προαιρούνται; Οικειοθελείς είναι οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος γι’ αυτές τις εταιρίες. Ή μήπως επειδή τελευταία απέκτησαν Μέσα Ενημέρωσης - που όλως τυχαίως στηρίζουν την Κυβέρνηση - θα συνεχίζουν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν;

Τολμάτε να μιλάτε εσείς για διαπλοκή; Να σας πω τι δεν κάναμε. Δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες όταν άλλαζαν οι ιδιοκτησίες των καναλιών. Αυτά δεν τα κάναμε. Όχι. Αυτά τα κάνετε εσείς. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Ξέρετε ότι πολλοί από εσάς σε λίγους μήνες από τώρα δεν θα είστε βουλευτές. Αλλά τουλάχιστον μέχρι που να γίνει αυτό, φερθείτε με αξιοπρέπεια. Σεβαστείτε το Κοινοβούλιο. Όχι μόνο είστε διαπλεκόμενοι, αλλά το παινεύεστε κιόλας.

Κι όλα αυτά, ενώ η υπερφορολόγηση οδηγεί σε έξαρση της φοροδιαφυγής και σε περαιτέρω μείωση των δημοσίων εσόδων. Τα έσοδα από τους φόρους, έμμεσους και άμεσους, μειώνονται, ενώ μειώνονται και τα δηλωθέντα εισοδήματα. Δείτε τι έγινε με του ελεύθερους επαγγελματίες που δήλωσαν 25% χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αποτέλεσμα και αυτό της αύξησης των φόρων και της αύξησης των εισφορών. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει αυξημένη φοροδιαφυγή και μάλιστα παρά την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω των capital controls. Άρα, με τις πολιτικές σας, όχι μόνο δεν είχαμε μείωση της φοροδιαφυγής, όποιος κινείτε σήμερα στην πραγματική αγορά το γνωρίζει, δυστυχώς η φοδιαφυγή αυξάνεται συνεχώς.

Πως προέκυψε λοιπόν το υπερπλεόνασμα; Να το ξαναπούμε άλλη μία φορά να το εμπεδώσετε και εσείς και οι Έλληνες πολίτες που μας ακούν.  Όχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αλλά από την υπερφορολόγηση, από την ανελέητη φορολογική  και ασφαλιστική επιδρομή κατά πάντων. Από τις κατασχέσεις σε 1.000.000 πολίτες και επιχειρήσεις. Με άλλους 700.000 πολίτες να είναι στη ζώνη κινδύνου. Από τη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών. Από τη σκόπιμη καθυστέρηση απονομής 300 χιλιάδων κύριων και επικουρικών συντάξεων. Από τη μείωση επενδυτικών δαπανών κατά 800 εκατομμύρια. Και φυσικά από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών, οι οποίες είχαν προϋπολογιστεί, αλλά δεν τις υλοποιήσατε τελικά. Και αυτό είναι κάτι που σας το είπε και ο κ. Κοστέλο πριν λίγες μέρες. Όλα τα παραπάνω τα καταγράφει, άλλωστε, και η επικαιροποίηση του Μνημονίου, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα και τη  δήθεν υπεραπόδοση της οικονομίας. Και τα μικρο-επιδόματα που δίνετε, δυστυχώς δεν αλλάζουν αυτή την πραγματικότητα. 

Πάμε τώρα στο δεύτερο ισχυρισμό της Κυβέρνησης, τον ισχυρισμό που αποτελεί το νέο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα. Την δήθεν καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Η Κυβέρνησή σας έχει ήδη βάλει τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δις, με  δέσμευση για μείωση του  αφορολόγητου, για μείωση των συντάξεων  και με δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022. Για ποια «καθαρή έξοδο» μιλάτε λοιπόν, όταν υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018;

Και θα ήθελα κ. Τσίπρα να σας θέσω  ένα πολύ απλό ερώτημα και παρακαλώ πολύ να απαντήσετε στην ομιλία σας: Η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όταν βγήκαν από τα δικά τους Μνημόνια είχαν το ίδιο με την Ελλάδα δεσμευτικό πλαίσιο; Ναι ή όχι; Θα σας απαντήσω εγώ και σας προκαλώ να με διαψεύσετε αν μπορείτε.

Ψήφισαν και αυτές οι χώρες  εκ των προτέρων μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματός τους; Όχι, είναι η απάντηση.

Ψήφισαν πλεονάσματα ύψους 3,5% για 5 χρόνια; Όχι είναι η απάντηση.

Υπήρχε  για αυτές τις χώρες το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας που συζητείται  για την Ελλάδα; Όχι είναι η απάντηση.

Υπάρχουν σε αυτές τις χώρες capital controls; Την ξέρετε την απάντηση νομίζω. Όχι. Είναι  μία ελληνική μοναδικότητα τα capital controls  τα οποία εξακολουθούν και ισχύουν και ταλαιπωρούν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια  κ. Τσίπρα θα επιτευχθεί μόνο όταν κάνουμε αυτά που έκαναν η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όταν βγήκαν από τα δικά τους Μνημόνια. Χωρίς προειλημμένα μέτρα για το μέλλον, χωρίς ασφυκτική επιτήρηση, χωρίς δέσμευση για υπερπλεονάσματα εξόντωσης των φορολογουμένων και εξάντλησης της οικονομίας.

Στην Ευρώπη, βεβαίως, το έχουν τούμπανο. Να σας πω ότι στελέχη της Κομισιόν μιλούν ανοιχτά για κάτι που μοιάζει με  νέο Μνημόνιο, που το βαφτίζουν «υβριδικό».  Αυτή είναι η καινούργια ορολογία η οποία χρησιμοποιείται.   Μας είπε ο κ. Δραγασάκης ότι το καθεστώς της Ελλάδας θα είναι το ίδιο με αυτό των υπόλοιπων χωρών. Ο Βίζερ λέει: Η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυστηρή εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμα. Εγώ με την Ελλάδα είμαι. Εσείς δεν ξέρω με ποιους είστε τελικά. Σας λέω τι σας λένε για να μην διαβάζετε επιλεκτικά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων.

Δυστυχώς, εξαιτίας σας, κινδυνεύει να χαθεί κάθε θετική προοπτική για τη χώρα. Όπως χάνονται και όλοι οι στόχοι που είχε θέσει ο κ. Τσίπρας.

Το είπε και η κυρία Γεννηματά, αλλά αξίζει να το επαναλάβω γιατί δεν ήταν ο κ. Τσίπρας στην αίθουσα και μπορεί να μην το άκουσε. Θα το ακούσει τώρα. Να σας πω κ. Τσίπρα τι λέγατε στη συζήτηση πριν ακριβώς από ένα χρόνο από αυτό το βήμα: «Τους επόμενους μήνες, λοιπόν, αναμένεται, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μέτρα για το χρέος, η ένταξη και της χώρας μας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι ένα γεγονός που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας, οδηγώντας και στη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων». Αυτό λέγατε.

Έκτοτε επανειλημμένα έχετε  τονίσει πόσο σκληρά διαπραγματευτήκατε, πόσες ώρες αφιερώσατε για να μπει η Ελλάδα επιτέλους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης  στο γνωστό  QE. Μας είπατε πόσο σημαντικό είναι το QE για να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να δανείζεται από αυτές με λογικά επιτόκια. Και είχατε δίκιο. Μόνο που, εξαιτίας σας κ. Τσίπρα, χάσαμε και το QE. Όπως συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια όταν εσείς ή η Κυβέρνησή σας διαπραγματεύεται: τα δίνετε όλα και δεν παίρνετε τίποτε. Τώρα μας είπατε  ότι  «η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι κρίσιμης σημασίας». Ε, τώρα φταίω εγώ αν σας πω ψεύτη; Η μήπως προτιμάτε τον όρο “κολοτούμπας” τον οποίο έχετε πατεντάρει; Διαλέγετε και παίρνετε. Η πραγματικότητα, όμως, για άλλη μία φορά, δυστυχώς σας διαψεύδει.

Βλέπω ότι τις τελευταίες μέρες πανηγυρίζετε για την αποκλιμάκωση στις τιμές των ομολόγων και είναι πράγματι αυτό μία θετική εξέλιξη και έχει και  τεχνικούς λόγους τους οποίους δεν χρειάζεται να αναλύσω σε αυτή την αίθουσα. Αυτό που δεν μας λέτε είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλά σε σχέση με αυτά της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Και για να σας το πω με αριθμούς για να το καταλάβετε: Ενώ η απόδοση του αντίστοιχου οκταετούς  ομολόγου της Κύπρου είναι 1,54%, της Ελλάδας είναι 3,94%. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Πορτογαλίας είναι 1,80%. Της Ισπανίας είναι 1,46%. Αλλά βλέπετε αυτές οι χώρες είχαν σοβαρές ηγεσίες που τις έβγαλαν από τα Μνημόνια μια ώρα αρχύτερα.

Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα τι σκέφτεστε άραγε όταν βλέπετε το σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας να έχει αυτές τις επιδόσεις. Να σας θυμίσω τι έγινε από το 2014 και μετά. Η Πορτογαλία πρόσθεσε στο Α.Ε.Π. της 11%. Η Ελλάδα πόσο κ. Τσίπρα επί ημερών σας; Μηδέν. Λοιπόν αυτή είναι η σύγκριση με την Πορτογαλία, αφού θέλετε να κάνουμε τις συγκρίσεις κ. Τσίπρα. Και ο Πορτογάλος Υπουργός οικονομικών - κατά τα άλλα σοσιαλιστής  και πανηγυρίζατε που εκλέχθηκε πρόεδρος του  euro group - μας λέει ορθά κοφτά ότι πρώτα θα τελειώσει το πρόγραμμα και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Γιατί το πρόβλημα σας κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο η ιδεολογία σας.

Αμφιβάλλω εξάλλου αν έχετε οποιαδήποτε ιδεολογία. Σας το θυμίζουν μια χαρά οι άλλοτε συνοδοιπόροι σας, η κυρία Κωνσταντοπούλου και ο κ. Λαφαζάνης. Έχει ενδιαφέρον να ακουστεί. να ακουστεί, Πρόεδρο της Βουλής την κάνατε, δεν την κάναμε εμείς. Λοιπόν, τι λέει η κυρία Κωνσταντοπούλου; Είστε, λέει: «μια εγκληματική Κυβέρνηση που ταυτίζει την αριστερά με την ρεμούλα, τον οπορτουνισμό, την απατεωνιά και την κομπίνα δηλητηριάζοντας ολόκληρη την κοινωνία και τις νέες γενιές για να μην πιστέψει κανείς σε τίποτε». Και ο κ. Λαφαζάνης - και αυτός Υπουργός ήταν αν θυμάμαι καλά, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, στα πρώτα ένδοξα, τους πρώτους ένδοξους μήνες – λέει: «Ανοιχτή κοροϊδία του κόσμου από τον Αλέξη Τσίπρα γιατί ο κόσμος βλέπει τη ζωή του να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».

Το πρόβλημα σας, λοιπόν, κ. Τσίπρα είναι ο αφόρητος κυνισμός σας. Είναι τα ατέλειωτα ψέματά σας. Είναι η μνημειώδης ανικανότητά σας. Είναι τελικά η βαθιά σας ανηθικότητα. Αυτά είναι στοιχεία του χαρακτήρα, φοβάμαι. Δεν αλλάζουν. Δεν μασκαρεύονται. Και οι Έλληνες σας γνωρίζουν πια καλά. Όσο παραμένετε στην εξουσία, καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας δεν θα έρθουν.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πίσω από το «Greek comeback», ή όπως το είπατε, εν πάση περιπτώσει, που προσπαθείτε ατυχώς να διαφημίσετε, κρύβονται δυστυχώς μια σειρά από ωρολογιακές βόμβες που η επόμενη Κυβέρνηση θα χρειαστεί να απενεργοποιήσει. Όπως για παράδειγμα η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και η τραγική κατάσταση στη Δ.Ε.Η., η οποία παρουσιάζει μια άκρως ανησυχητική έλλειψη ρευστότητας. Η πιο προβληματική εξέλιξη όμως είναι στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, όπου δυστυχώς η χώρα μας διαρκώς υποχωρεί. Παρά τους χαμηλούς μισθούς. Και παρά την κατάρρευση των αξιών. Στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουμε πέσει έξι θέσεις επί των ημερών σας. Δώστε τα κι αυτά στον κ. Υπουργό να δούμε μήπως τυχόν θέλει και αυτά να τα διαψεύσει.

Όλα αυτά ενώ σημαντικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει και χιλιάδες θέσεις εργασίας καρκινοβατούν. Η περίπτωση του Ελληνικού Χρυσού στην Χαλκιδική. Αποκρατικοποιήσεις σέρνονται.  Όπως το Ελληνικό, η Κασσιόπη, η Αφάντου στη Ρόδο. Μεγάλες επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών κλείνουν τα εργοστάσιά τους και αποεπενδύουν. Εργοστάσια παγωτού της Froneri/Nestle, η πώληση των σημάτων ελαιόλαδου από την ΕΛΑΪΣ/Unilever. Όλα αυτά ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις, στη Βόρεια Ελλάδα, μεταναστεύουν φορολογικά ή στην πραγματικότητα στις γειτονικές χώρες. Όποιες επενδύσεις κατάφεραν κι έγιναν, έγιναν με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και με συνεχή εμπόδια. Και είναι βέβαια πολλές από τις επενδύσεις που είχαν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάποιες σας επιβάλλονται τώρα από τους δανειστές. Τις πολεμούσατε και σήμερα αναγκάζεστε με το ζόρι να τις στηρίξετε. Αλλά εσείς επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορείτε να φέρετε. Από ιδεοληψία; Από ανικανότητα; Είναι πλέον παντελώς αδιάφορο. Το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι αποκαρδιωτικό.  

Πάμε τώρα στο τρίτο μεγάλο σας ψέμα, ότι η πολιτική σας έχει κοινωνικό πρόσημο. Επειδή δήθεν εσείς ως αριστεροί είστε πάντα πιο ευαίσθητοι από την Κεντροδεξιά! Για πάμε, λοιπόν, να δούμε τι έχετε κάνει αυτά τα τρία χρόνια.

Επιβάλατε 27 νέους φόρους. Προχωρήσατε σε 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Μειώσατε 2 φορές, το αφορολόγητο. Ο Υπουργός, ο οποίος έλεγε ότι θα παραιτηθεί εάν μειώσει το αφορολόγητο. Δύο φορές το μειώσατε και ακόμα κάθεστε στη θέση σας και κουνάτε σκωπτικά το κεφάλι σας. Κόψατε το ΕΚΑΣ και το καταργείτε τελείως τον επόμενο χρόνο. Μειώθηκαν οι δικαιούχοι και τα ποσά του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Μειώσατε το επίδομα θέρμανσης. Ποιον πλήττουν όλα αυτά; Αυτούς που είναι σε πιο δύσκολη θέση, τους πιο αδύναμους. Και βέβαια στο νέο Προϋπολογισμό για το 2018, για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχουν πρόσθετα μέτρα ύψους σχεδόν 2 δις ευρώ. 150.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δουν περικοπές στις αποδοχές τους. 2.000.000 Έλληνες θα χάσουν έκπτωση φόρου από τις ιατρικές δαπάνες και μαζί και κάθε κίνητρο να ζητούν απόδειξη, θεριεύοντας με αυτό τον τρόπο κι άλλο τη φοροδιαφυγή. 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν την έκπτωση φόρου που είχαν λόγω της παρακράτησης του φόρου στην πηγή, πριν καν γίνει αυτός γίνει εισόδημα. Περικόπτετε οικογενειακά επιδόματα. Μειώνετε τη φαρμακευτική δαπάνη και τις παροχές ασθένειας. Ποιους πλήττουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους βέβαια.

Και θα συμφωνήσετε, φαντάζομαι μαζί μου -διότι το λέγατε κατά κόρον όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση - ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι, διότι επιβαρύνουν δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενέστερους. Κρατικός Προϋπολογισμός σελίδα 60. Αυτός που καταθέσατε. Πίνακας «Λόγος άμεσων/έμμεσων φόρων», το ‘14 που ενδιαφερόσασταν πόσο ήταν; 1,15. Πόσο είναι το  2018; Έγινε 1,33. Αυξήθηκε ο Φ.Π.Α., αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, ο φόρος στον καφέ, στον καπνό, στα τσιγάρα, στο αλκοόλ, στη συνδρομητική τηλεόραση, στην κινητή τηλεφωνία.

Και τα χειρότερα είναι μπροστά σας. Η μείωση των συντάξεων είναι μπροστά σας. Η μείωση του αφορολόγητου είναι μπροστά σας. Το 4ο Μνημόνιο είναι μπροστά σας.  Είναι το δικό σας Μνημόνιο αυτό. Το Μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου. Και παράλληλα, βέβαια, ξεκίνησαν και οι πλειστηριασμοί. Όλων των κατοικιών.  Ακόμα και των λαϊκών. Αυτά τα κάνετε εσείς, προσωπικά, που φωνάζατε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Για να μην ξεχνιόμαστε. Και λέτε ψέματα όταν ισχυρίζεστε ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι 300.000 ευρώ. Η αλήθεια, κ. Τσίπρα, είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία για την πρώτη κατοικία. Η αλήθεια είναι ότι κατηργήσατε τη διάταξη του ν. 4224/2013 η οποία προστάτευε πλήρως την πρώτη κατοικία μέχρι 200.000 ευρώ.

Σήμερα, προστατεύεται από πλειστηριασμό μόνο η πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη». Όλα τα άλλα είναι ντροπή. Και είναι ντροπή να τα λένε, για τους ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν σήμερα, επί δικών σας ημερών να χάνεται η περιουσία τους. Η αλήθεια είναι ότι όποιος δεν έχει υπαχθεί στο «νόμο Κατσέλη» είναι 100% απροστάτευτος σήμερα κ. Τσίπρα. Αφού, λοιπόν, δεν μπορείτε να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία, αποκαλύψτε τουλάχιστον τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ώστε η έναρξη των πλειστηριασμών να αφορά πρώτα απ’ όλα αυτούς. Και όχι τους πολίτες που εσείς φτωχοποιήσατε.


Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης,

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού απέδειξε για άλλη μια φορά ότι μια ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία, που γαλουχήθηκε σε συνθήκες τυχοδιωκτικής γυμναστικής, δεν μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Δεν έχετε κανένα σχέδιο για τη χώρα, παρά μόνο πως θα μείνετε στην εξουσία για ακόμα λίγους μήνες. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να χτίσετε σχέσεις εκλογικής πελατείας με κοινωνικά στρώματα, τα οποία από τη μια τα φτωχοποιείτε και από την άλλη πάτε να τα δελεάσετε με χριστουγεννιάτικα επιδόματα και προεκλογικά βοηθήματα. Την ίδια ώρα που εξακολουθείτε να κάνετε κάθε προσπάθεια για να εμφυσήσετε το μίσος και τη μισαλλοδοξία.  Και την ίδια ώρα που εξυπηρετείτε μια νέα ολιγαρχία, στην οποία επιτρέψατε να πλουτίσει και να ελέγξει κρίσιμους τομείς, ώστε να διαπλέκεστε και να συναλλάσσεστε μαζί της.

Την ίδια ώρα που, αντί να συμμαζέψτε το Κράτος το ξεχειλώνετε, στέλνοντας τον λογαριασμό στον Έλληνα φορολογούμενο. 

Και επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό. Γονατίζετε κ. Τσίπρα τους Έλληνες στους φόρους, πετσοκόβετε συντάξεις, μειώνετε κοινωνικές δαπάνες και μοιράζετε επιδόματα αφού τα έχετε ήδη υφαρπάξει από τις τσέπες των πολιτών, ενώ παράλληλα χτίζετε το δικό σας κομματικό Κράτος. Έχετε φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα βιομηχανία κατασκευής «Γραμματέων». Γενικών, Ειδικών, Αναπληρωτών, Τομεακών. Κάθε λογής γραμματείς ξεφύτρωσαν ξαφνικά επί των δικών σας ημερών! Από 81 που είχαμε φτάσαμε αισίως στους 156. Όλοι φυσικά με τους μετακλειτούς υπαλλήλους, την υποστήριξη και το κόστος με όλα αυτά που συνεπάγονται.  Αυξήσατε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων κατά 30%. 575 περισσότεροι. Συστήσατε νέες θέσεις Προϊσταμένων και αυξήσατε τις οργανικές θέσεις και στο στενό και στο ευρύτερο Δημόσιο κατά 3.345 με τα καινούργια Προεδρικά Διατάγματα τα οποία δημοσιεύσατε για τους οργανισμούς των Υπουργείων. Αυξήσατε τον αριθμό των συμβασιούχων. Είναι 13.000 περισσότεροι, σχεδόν 22%. Και όλοι αυτοί είναι όμηροι των υποσχέσεών σας για μονιμοποίηση, κόντρα στο Σύνταγμα, κόντρα στους νόμους και κόντρα βέβαια και στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Συστήσατε 48 νέους κρατικούς φορείς με πάνω από 100 αμειβόμενες θέσεις Διοικητικών Συμβουλίων. Και μη μου πείτε ότι όλοι αυτοί ήταν απαραίτητοι. Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης είναι απαραίτητος, όταν υπάρχει ήδη Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης τον οποίον σπεύσατε να κρατικοποιήσετε; Η Δημόσια Αρχή Λιμένων, είναι απαραίτητη όταν υπάρχει ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων; Και βέβαια, το αγαπημένο μου - το έχετε ξανακούσει - το Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος απολύτως απαραίτητο στην κατάσταση της χώρας σήμερα;

Και εδώ θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Θα μπει τέλος στο κομματικό Κράτος των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Εγώ αυτό το έκτρωμα δεν το νομιμοποιώ. Ούτε πρόκειται να υποσχεθώ σε συμβασιούχους μονιμοποιήσεις για να κερδίσω μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Αρκετά πια με τις χρεοκοπημένες πολιτικές της Μεταπολίτευσης. Αρκετά πια με αυτούς που ενώ επαγγέλλονται το νέο, εκφράζουν την χειρότερη Ελλάδα του χθες. Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μια καινούργια αρχή, αυτές τις λογικές πρέπει να τις αφήσουμε οριστικά πίσω μας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια ισχνή οικονομική ανάκαμψη. Χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης. Και μια αποφασισμένη ηγεσία που θα το εφαρμόσει χωρίς αναστολές και επιφυλάξεις και σίγουρα χωρίς την ανάγκη εξωτερικών παραινέσεων. Γιατί θα το πιστεύει. Γιατί το σχέδιο θα το έχει εγκρίνει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

Το σχέδιο μας είναι έτοιμο. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε. Το παρουσίασα στη Δ.Ε.Θ.. Το ενέκρινε το 11ο Τακτικό μας Συνέδριο. Στηρίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας. Έτσι ώστε, με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα και με τη στήριξη ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και αντιγραφειοκρατικού Κράτους, να απελευθερώσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να κερδίσουμε την ευημερία. Όχι τη δανεική ευημερία, αλλά την πραγματική.  Αυτή που θα βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις, που είναι πολλές και  είναι αναξιοποίητες.

Μπορούμε να  μειώσουμε τους φόρους και ταυτόχρονα να συγκρατήσουμε τις δαπάνες. Και σίγουρα μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα του Κράτους στην οικονομία και ταυτόχρονα να επιδιώξουμε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε το Κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο. Ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις που τόσο χρειάζεται ο τόπος. Γιατί εμείς δεν βλέπουμε την υγιή επιχειρηματικότητα με καχυποψία. Γιατί ξέρουμε ότι για να αναδιανείμεις πλούτο πρέπει πρώτα κάποιος να τον παράγει.

Ο δεύτερος άξονας, εξίσου σημαντικός, είναι η διάχυση της ευημερίας σε ολόκληρη την κοινωνία. Με ένα στιβαρό πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Που εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους στην Υγεία, στην Παιδεία και στην Κοινωνική Πρόνοια. Που εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακραίας φτώχιας μέσω της επέκτασης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που εξάλλου αποτελεί πολιτική που πρώτη η Νέα Δημοκρατία θεσμοθέτησε.

Και θα σας το ξαναπώ μήπως επιτέλους το αντιληφθείτε κάποια στιγμή: Η πιο αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα. Είναι οι σταθερές δουλειές. Και αυτές μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων, κυρίως σε εξωστρεφείς κλάδους, όπου η χώρα μας έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και επενδύσεις θα έρθουν μόνο εάν μειώσουμε τη φορολογία, απλοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα και το κρατήσουμε σταθερό για μια πενταετία. Όταν απλοποιήσουμε δραστικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες, ειδικά ως προς τις χρήσεις γης. Όταν αποκαταστήσουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όταν εξασφαλίσουμε πραγματική ασφάλεια δικαίου για όλους. Μεγάλους και μικρούς. Έλληνες και ξένους επενδυτές. Εμείς αυτές τις δεσμεύσεις μας και ξέρουμε και μπορούμε να τις κάνουμε πράξη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κλείνω με την εξής παρατήρηση: Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ θυμού, απαισιοδοξίας και παραίτησης.  Από τον κ. Τσίπρα και από τους Υπουργούς του δεν περιμένω τίποτε πια. Το βάρος της ευθύνης αναπόφευκτα μεταφέρεται στους δικούς μας ώμους. Όλο και περισσότεροι Έλληνες - ακόμη και αυτοί που δεν ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία - αντιλαμβάνονται πια ότι έχουμε και το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αλλά κυρίως έχουμε ευθύνη να ενώσουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι σε ψεύτικους διχασμούς και σε ακραία πόλωση. 

Γιατί δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα - και θα σας το ξαναπώ - δύο Ελλάδες. Οι πατριώτες και οι γερμανοτσολιάδες. Οι μνημονιακοί και οι αντιμνημονιακοί. Οι καλοί και οι κακοί. Οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Η Ελλάδα είναι μία. Και δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν ενώσουμε δυνάμεις μας.  Και αν δεν αντιληφθούμε επιτέλους ότι αυτή η προσπάθεια μας αφορά όλους. Αν βρούμε την αυτοπεποίθηση να κοιταχτούμε με ειλικρίνεια στον καθρέφτη και να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Και την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, όπως το έχουμε κάνει πολλές φορές στην ιστορία μας, κόντρα στις προβλέψεις.

Κύριε Τσίπρα, σε λίγο θα ανεβείτε στο βήμα για μας πείτε πως φέτος θα κάνετε όλα αυτά που μέχρι σήμερα δεν μπορέσατε ή δεν θέλατε να κάνετε - αδιάφορο μου είναι τι από τα δύο ισχύει. Θα μας μιλήσετε για ανάπτυξη, για κοινωνική δικαιοσύνη, για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Κανείς δεν θα σας πιστέψει.  Ίσως, ακόμα χειρότερα, κανείς δεν θα σας ακούσει. 

Θα κάνετε βέβαια - είμαι σίγουρος - και κάτι ακόμα, το οποίο σας είναι εξαιρετικά οικείο.  Θα μας επιτεθείτε πάλι χαρακτηρίζοντάς μας διαπλεκόμενους, καταστροφολόγους, ελίτ, πορφυρογέννητους, παλιούς. Αλλά αυτή η Παράταξη, την οποία με τόση ευκολία απαξιώνετε, έχει αποδείξει ότι έχει ρίζες στην κοινωνία. Γιατί δεν έχει ταξικό πρόσημο. Γιατί είναι γνήσια λαϊκό Κόμμα. Γιατί έχει ιστορία, αρχές και αξίες. Γιατί έχει τη δύναμη να εκσυγχρονίζεται και να ανανεώνεται, να αλλάζει, να μαθαίνει και από τα λάθη της, τα οποία έχει τη γενναιότητα να αναγνωρίζει. Και είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι Αρχηγός της.

Και όταν έρθει η ώρα - το ξέρετε και εσείς, δεν αργεί - θα υπάρξει πράγματι καθαρή έξοδος. Η έξοδος σας από την εξουσία με τη βροντερή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και όταν βρεθείτε πολύ λιγότεροι στα έδρανα της Αντιπολίτευσης, χωρίς τον συγκολλητικό ιστό της εξουσίας και φυσικά χωρίς την προστασία που αυτή σας προσφέρει, εκεί να δούμε πόσο θα αντέξετε.

Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018. Και συνεχίζει το δικό της αγώνα ώστε το 2018 να είναι το έτος της μεγάλης πολιτικής ανατροπής. Για να κερδίσουμε επιτέλους τον χαμένο χρόνο. Να κερδίσουμε το μέλλον.  Το δικό μας μέλλον και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι αξίζουμε καλύτερα από αυτό το οποίο έχουμε.