Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ούτε ανελκυστήρα σε νοσοκομείο δεν είναι ικανός ο Πολάκης να ενεργήσει για να φτιαχτεί


Δεν λειτουργεί ο ανελκυστήρας στο Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης

Με τα χέρια πάνω σε ένα καρότσι ή σε καρέκλα μεταφέρονται από όροφο σε όροφο οι ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εδώ και πολλούς μήνες...

Ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο με δυναμικότητα 650 κλινών, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες χωρίς ανελκυστήρα.

Κι αν οι γιατροί και οι νοσηλευτές κάνουν απλά ...γυμναστική, οι ασθενείς που βρίσκονται σε φορείο ή τροχήλατη καρέκλα ή ακόμα είναι ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα περνούν έναν αληθινό Γολθοθά όταν πρέπει να ανέβουν ή να κατέβουν έναν όροφο.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει εδώ και μήνες σχετικές διαμαρτυρίες αλλά κανείς δεν λύνει το σοβαρό αυτό πρόβλημα που -αν και μπορεί να προκαλέσει χαμόγελα στην αρχή καθώς αρνούμαστε να το πιστέψουμε- στην συνέχεια προκαλεί θυμό για την πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Να επισημάνουμε, ότι εκτός από το πρόβλημα με τον ανελκυστήρα, το πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης έχει και πολλές ελλείψεις όπως όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Και το ζήτημα με τον ανελκυστήρα είναι το "κερασάκι στην τούρτα" της ταλαιπωρίας που περνούν εργαζόμενοι, ασθενείς και επισκέπτες.

Η εικόνα να σηκώνουν 4 άνδρες ένα καρότσι με ασθενή και να το ανεβάζουν αγκομαχώντας  έναν όροφο, είναι άλλωστε καθημερινή και επαναλαμβανόμενη στο δημόσιο αυτό ίδρυμα.




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Μαύρες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.



Μαύρες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή.

Όπως αναφέρει στην έκθεση πεπραγμένων για το 2016: «Το 2016 δεν ήταν εύκολο για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ούτε θα είναι εύκολο το 2017 καθώς άρχισε μάλιστα με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (Γ Μνημονίου) και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Αναφέρει ακόμα ότι: «Το ΓΠΚΒ υποστήριξε σε όλες τις εκθέσεις του ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά από κάθε αξιολόγηση αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και ειδικότερα αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει μέσα από την β αξιολόγηση σε μία λύση με μακρόπνοη στόχευση, που θα εμπεδώσει ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση Πεπραγμένων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2016, από τον επικεφαλής του ανεξάρτητου θεσμού, Καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο κ. Βούτσης δήλωσε πως «είμαστε σε μία φάση με θετικό πρόσημο ως προς τη διαδικασία αυτής της μακρόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης». Εξέφρασε δε την ελπίδα τις προσεχείς ημέρες, τις προσεχείς λίγες εβδομάδες, να έχουν επιλυθεί όλα τα επιπλέον ζητήματα, τα οποία θα προσδώσουν σε μία λύση συμφωνημένη με μακρόπνοη στόχευση, θα δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα εμπεδώσουν ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Σε αυτήν την προσπάθεια κάθε επικουρία από όλες τις πλευρές είναι και δεκτή και χρήσιμη και πολύ ωφέλιμη», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής ενώ ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας ευχαρίστησε τον κ. Βούτση γιατί - όπως είπε - έχει σταθεί αρωγός, στο Γραφείο Προϋπολογισμού, προστατεύοντας την ανεξαρτησία του κι επιλύοντας ζητήματα που το απασχολούν.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, παρόντος και του μέλους της επιστημονικής επιτροπής, αν. καθηγητή, Μιχάλη Ρήγινου, αναφέρθηκε και στις διεθνείς δραστηριότητες του Ανεξάρτητου γραφείου.

Όπως τόνισε ο κ. Λιαργκόβας είναι τακτικός συνομιλητής οργανισμών, όπως του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ.ά. και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Βουλής ότι μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις και επιχειρηματολογεί για τη βελτίωσή τους μέσω Εκθέσεων για τη λιτότητα, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, την απαίτηση περί μεγάλου ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, κ.λπ.



Πηγή : newsit.gr


Αποδεικνύετε ότι κάθε μέρα μας κοροϊδεύεις Τσίπρα ! Λαγκάρντ: Ο ίδιος ο Τσίπρας μου ζήτησε την παραμονή του ΔΝΤ



Δεν υπάρχει χειρότερος στο ψέμα και την απάτη από τον Τσίπρα δεν λέει ούτε μία αλήθεια και τέτοιο σημείο που αναρωτιόμαστε πλέον εάν τον λένε και Αλέξη Τσίπρα.

Έβγαιναν στα κανάλια και έλεγαν ότι δεν το θέλουν το ΔΝΤ και από πίσω ο Τσίπρας παρακάλαγε.

Λαγκάρντ: Ο Τσίπρας μου ζήτησε τη δέσμευση του ΔΝΤ για παραμονή στην Ελλάδα αναφέρει η kathimerini.gr

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και στην προσπάθεια που κάνει, προκειμένου να πείσει επ' αυτού τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Parisien», η Κ. Λαγκάρντ αναφέρει σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: «Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες όπως, με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων».
  
Αναφορικά με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να πεισθούν οι πιστωτές, η διευθύντρια του ΔΝΤ, εξηγεί: «Παίρνουμε το ραβδί του προσκυνητή και περιοδεύουμε, εξηγώντας και ξαναεξηγώντας και ξαναεξηγώντας. Αυτό προσπαθώ να κάνω» υπογράμμισε.

Στο ερώτημα κατά πόσο το Brexit αποτελεί ζωτικό κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση η κ. Λαγκάρντ εκτιμά: «Η Μεγάλη Βρετανία εκπροσωπεί περίπου το 13% των εξαγωγών της ευρωζώνης, για τις οποίες ξαφνικά θα τεθούν ερωτήματα, χωρίς να ξέρουμε για την ώρα με ποιον τρόπο θα αντιμετωπισθούν. Έχουμε, επίσης, τους δεσμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και στο θέμα των "διαβατηρίων" για τις τράπεζες που έχουν εγκατασταθεί στη Μ. Βρετανία. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν συνέπειες που δεν μπορούμε ακόμα να μετρήσουμε».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την «επικινδυνότητα» ή μη του Ντόναλντ Τραμπ. «Περιμένω γραπτά κείμενα και ακόμα δεν έχω τίποτα δει. Δεν θέλω να αντιδρώ σε τουΐτ ή άλλα σλόγκαν» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το σίγουρο είναι ότι θεωρούμε απολύτως απαραίτητη μια χρηστή δημοσιονομική ρύθμιση, έναν ισχυρό οικονομικό κανονισμό και επ' αυτού το ΔΝΤ θα επαγρυπνεί» τόνισε.

Σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, εκτιμά ότι η εκλογή του Μαΐου για την προεδρία της χώρας, θα παίξει αποφασιστικό ρόλο, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, διότι «ή θα έχουμε μια ενδυνάμωση του γαλλο-γερμανικού ρόλου, ή μια άλλη κατάσταση, αυτή της εξόδου από το ευρώ, την οποία προτείνουν ορισμένοι υποψήφιοι, με βαριές συνέπειες όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ. Μια τέτοια περίπτωση θα άνοιγε βραχυπρόθεσμα μια περίοδο μεγάλης ανασφάλειας, ανισορροπίας και φτωχοποίησης της Γαλλίας».


Ηχηρό ράπισμα από τη Δικαιοσύνη στην ωμή παρέμβαση που διέπραξαν οι κ. Ξανθός και Πολάκης στις διοικήσεις των νοσοκομείων




Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απομάκρυνση των διοικήσεων των νοσοκομείων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποδεικνύουν, άλλη μια φορά, ότι κυβερνούν με καθεστωτικές πρακτικές. Προχωρούν σε διώξεις και ποδοπατούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης. 

Η απάντηση του κ. Πολάκη στην απόφαση του αρμοδίου τμήματος του ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμες και αντισυνταγματικές τις αποφάσεις για παύση διοικήσεων δημοσίων νοσοκομείων το 2015, δεν αφήνει αμφιβολίες για τις πρακτικές και τις αντιλήψεις τους.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στην ωμή παρέμβαση που διέπραξαν οι κ. Ξανθός και Πολάκης, θέλοντας να χτίσουν ένα κομματικό “παραμάγαζο” και να εξαπολύσουν πογκρόμ διώξεων σε όσα στελέχη των νοσοκομείων δεν τους ήταν αρεστά. 

Παρόλα αυτά, ο κ. Πολάκης επιμένει στις αποφάσεις του και επιτίθεται στο ΣτΕ. 

Η ανοχή τελείωσε. Οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι. 

Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα». 


Ανήλικοι τσιγκάνοι μπούκαραν σε μίνι μάρκετ στην Πάτρα



Οι κάτοικοι παραπονιούνται για την εγκληματικότητα στην περιοχή

Η πηγή του κακού όπως λένε ανοικτά οι κάτοικοι της περιοχής, είναι ο καταυλισμός τσιγγάνων που βρίσκεται στην περιοχή. 





Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα, ζητώντας την απομάκρυνσή του, δηλώνουν ανασφαλείς και καλούν τις αρχές να αναλάβουν δράση.

Ο ιδιοκτήτης του μίνι μάρκετ δήλωσε, οργισμένος, στο tempo24.gr ότι «το συμβάν έρχεται να προστεθεί στις μικροκλοπές που καθημερινά σημειώνονται στο κατάστημα» και κατηγόρησε την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή λέγοντας  «Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού» προσθέτει. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το κατάστημα  γίνεται στόχος, είναι όμως η πρώτη φορά που το 'ντου' των Ρομά έγινε με τόση αγριότητα»  

Το κλειστό κύκλωμα ασφάλειας ενός μίνι μάρκετ έχει καταγράψει καρέ καρέ τις κινήσεις των ανήλικων δραστών όχι πάνω από 12 ετών που φτάνουν έξω από το κατάστημα, κρατώντας σακούλες στα χέρια. 

Το ίδιο κατάστημα, τον Νοέμβριο του 2016, είχε δεχτεί ξανά επίθεση από ανήλικους δράστες, που επιτέθηκαν με ξύλα και καδρόνια, ο ιδιοκτήτης, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, είχε καταφέρει να τους απομακρύνει από το μαγαζί του μόνος του χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας.



Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα χρειάζεται εκλογές




Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί στη διαπραγμάτευση και ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τα νέα μέτρα

Η χώρα χρειάζεται νέες εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τα «υπερβολικά» δημοσιονομικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές για το 2019 και το 2020, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα είναι το τίμημα που η Ελλάδα δυστυχώς πρέπει να πληρώσει για την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας μας έφερε σε αυτό το χάλι. Ισχυρίζεται ότι έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία άρα εξαρτάται από τον ίδιο να φέρει αποτελέσματα».

Η Ελλάδα χρειάζεται εκλογές προκειμένου να αποκτήσει μια καλύτερη κυβέρνηση «που θα αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να βγάλει την Ελλάδα από αυτό το χάλι», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν έχω τρόπο να εξαναγκάσω να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες. «Πάντως, είμαι πεπεισμένος ότι εάν γίνονταν τώρα θα κερδίζαμε».

Η Νέα Δημοκρατία θα προωθήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα αποφύγει δεσμεύσεις που δεν μπορεί να τηρήσει, είπε. Θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία με χαμηλότερους φόρους και θα επιδιώξει ιδιωτικοποιήσεις, που στέλνουν το μήνυμα η Ελλάδα είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις (open for business), πρόσθεσε.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το κόμμα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές ότι χρειάζονται χαμηλότεροι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, δήλωσε ο ίδιος. Ενώ υπάρχει ακόμα λίπος στο δημόσιο τομέα, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερους φόρους», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ακόμα κι αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα σέρνεται», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων διότι έχουμε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αυτή την ιδιόμορφη κατάσταση. Πρέπει να εφαρμόσει ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο δεν πιστεύει». 

Περιοδεία στην Κρήτη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαρτίου.

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τους Δημάρχους της Κρήτης, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παραστεί στα εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, ενώ στις 19:30 θα μιλήσει στον κινηματογράφο «Αστόρια», στην πόλη του Ηρακλείου.

Την Τρίτη 14 Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Ανατολικής Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ακολούθως, θα παραστεί στα εγκαίνια των γραφείων της ΔΗΜΤΟ Χερσονήσου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα επισκεφθεί, στη συνέχεια, τον Άγιο Νικόλαο, όπου και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης κ. Αντώνη Ζερβό, ενώ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους και εργαζομένους του τομέα του τουρισμού, στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)


Πηγή : news247.gr


Και μη χειρότερα Ο «Ο Τσάβες εμπνέει» σε εκδήλωση με παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ



Διαβάζουμε στο iefimerida.gr και ανησυχούμε περισσότερο για το μέλλον μας και το μέλλον της χώρας γενικότερα με κυβέρνηση Τσίπρα.

Γράφει ο Ιάσων Πιπίνης και μας δίνει τροφή για σχολιασμό :

«Η παρακαταθήκη του Τσάβες παραμένει ζωντανή»

Η έκθεση για τον Ούγο Τσάβες πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τον θάνατο του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας και φιλοξενείται στο ισόγειο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στο Κολωνάκι, στον Πολιτιστικό Χώρο «Φρανσίσκο ντε Μιράντα». Σύμφωνα με την πρεσβεία «με τη συμπλήρωση στις 5 Μαρτίου του 2017 τεσσάρων χρόνων από τον θάνατο του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, Ούγο Τσάβες, η παρακαταθήκη της σκέψης του παραμένει ζωντανή, τόσο στη γη που τον γέννησε, όσο και στην Αμερική μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ούγο Τσάβες είναι από εκείνες τις εμβληματικές φιγούρες που περνούν στην ιστορία των αγώνων των λαών για ελευθερία». 

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του κόμματος. Από τη ΛΑΕ έδωσε το «παρών» η κ. Νάντια Βαλαβάνη, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία του στην έκθεση, που είναι αφιερωμένη στον Ούγο Τσάβες, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Κουμουνδούρου με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας». 

Το παρακάτω απο το ρεπορτάζ του Ιάσων Πιπίνη έχει ιδιαίτερη ανάγνωση για να δούμε όλοι με ποιους έχουμε μπλέξει!!

«Προ ημερών μάλιστα ο κ. Μπουρνούς είχε επίσημη συνάντηση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, από τον οποίο ζήτησε να ενημερωθεί για «τις επιθέσεις που δέχεται ο Μαδούρο από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα». 


Το σχόλιο μας είναι  και μη χειρότερα αλλά δεν έχει γιατί είμαστε στα πολύ χειρότερα  στην άμοιρη χώρα μας.




Συντάξεις 152 ευρώ με διάταξη - βόμβα



ΘΥΜΑΤΑ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - Η ΠΑΓΙΔΑ ΚΑΙ Η ΕΞΤΡΑ ΠΟΙΝΗ 

Ανώμαλη προσγείωση στα 91 ευρώ μετά το συμψηφισμό με την προσωρινή -Οι αποφάσεις που αποκαλύπτουν το απίστευτο ψαλίδι και οι δόσεις των 50 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ

Συντάξεις ντροπής των 152 ευρώ το μήνα έφερε η κυβέρνηση με το τρίτο Μνημόνιο μέσα από μια διάταξη-βόμβα, τα αποτελέσματα της οποίας είναι οδυνηρά και γίνονται σήμερα αντιληπτά από χιλιάδες συνταξιούχους, που παίρνουν στα χέρια τους τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης μετά από ενάμιση χρόνο και δεν πιστεύουν στα μάτια τους, βλέποντας ποσά σύνταξης στα 152 και 156 ευρώ το μήνα!

Η διάταξη με την οποία το τρίτο Μνημόνιο κατεβάζει τις συντάξεις σε επίπεδα... Βουλγαρίας για χιλιάδες συνταξιούχους περιλαμβάνεται στην υποπαράγραφο Ε1 και Ε3 του νόμου 4336/2015 (σελ. 981 και 982 του νόμου), όπου οι κυβερνώντες μετά από... σκληρές «διαπραγματεύσεις»  με την τρόικα απεδέχθησαν να καταργηθούν τα κατώτατα όρια σύνταξης για όσους αποχωρούν από 1ης/7/2015 και μετά και είναι κάτω των 67 ετών και αντί για το εγγυημένο μέχρι τότε κατώφλι σύνταξης που ήταν στα 486 ευρώ να παίρνουν μέχρι τα 67 τους μόνον τη σύνταξη που βγάζουν οι εισφορές τους και τα έτη που ασφαλίστηκαν!

Αν οι εισφορές δηλαδή όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος βγάζουν σύνταξη 230 ευρώ, αυτό θα είναι και το τελικό ποσό, και όχι τα 487 ευρώ που ήταν το εγγυημένο κατώφλι σύνταξης. Αν οι εισφορές βγάζουν 400 ευρώ σύνταξη, αυτό θα είναι και το τελικό ποσό. Αν οι εισφορές βγάζουν σύνταξη πάνω από τα 487 ευρώ, π.χ. 600 ευρώ, θα παίρνουν τα 600 ευρώ.

Η παγίδα

Η βόμβα που κρύβεται στο τρίτο Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ψηφίστηκε στη Βουλή το καλοκαίρι του 2015, τινάζει στον αέρα χιλιάδες ασφαλισμένους που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και άλλους φορείς από 1ης/7/2015 μέχρι και 12/5/2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και άλλαξε εκ νέου ο υπολογισμός για όσους υποβάλλουν αίτηση από 13/5/2016 και μετά.

Τα ποσά που λαμβάνουν από τις οριστικές τους συντάξεις είναι κάτω από τα 487 ευρώ για όσους είχαν ηλικία κάτω των 67 ετών και αποδοχές κάτω από 1.160 ευρώ με 15 ως 25 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και ανάλογα έτη και εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Ειδικά στον ΟΑΕΕ, κανείς από όσους αποχώρησαν μετά την 1η Ιουλίου του 2015 και ήταν ασφαλισμένος του ΤΕΒΕ δεν δικαιούται να πάρει το προνοιακό ποσό των 220 ευρώ που πριμοδοτούσε όχι μόνο τις κατώτατες, αλλά και τις μεσαίες ή υψηλότερες συντάξεις.

Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 25 χρόνια, ηλικία 62 και μισθό 800 ευρώ, αν αποχώρησε μετά την 1η Ιουλίου του 2015, θα πάρει 257 ευρώ, ενώ αν παρέμενε το κατώτατο όριο που θα έπαιρνε θα ήταν 487 ευρώ με μείωση 30% λόγω πρόωρης εξόδου, δηλαδή 340 ευρώ.

Εξτρα ποινή

Στον ίδιο νόμο, πέραν της κατάργησης του κατώτατου ορίου, μπήκε και μια πρόσθετη ποινή 10% μείωσης της σύνταξης για όσους αποχωρούν μεν κάτω των 67 ετών αλλά βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε δηλαδή δύο δεινά: και κατάργηση κατώτατης σύνταξης και έξτρα μείωση 10% στην πρόωρη έξοδο.

Τα αποτελέσματα ωστόσο αυτής της διάταξης δεν είχαν γίνει αντιληπτά τους προηγούμενους μήνες επειδή δεν είχαν βγει οι οριστικές συντάξεις για την ομάδα των ασφαλισμένων που είχαν αποχωρήσει από 1ης/7/2015 μέχρι 12/5/2016. Οι συντάξεις τους ήταν προσωρινές στα επίπεδα των 450 ευρώ.
Τώρα όμως που αρχίζουν να βγαίνουν οι οριστικές συντάξεις, αποκαλύπτεται το σοκ από αυτή τη διάταξη-βόμβα που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα και την ενέταξε στα μέτρα του τρίτου Μνημονίου, παριστάνοντας μάλιστα ότι «διαπραγματευόταν» επί μήνες για να αποτρέψει τα μέτρα του e-mail Χαρδούβελη και να... μη μειωθούν οι συντάξεις!!!

Το αποτέλεσμα αυτής της «διαπραγμάτευσης» είναι ότι... κατάφεραν να σταματήσουν τον κατήφορο στις συντάξεις στα 156 ευρώ το μήνα.

Το σοκ γίνεται αντιληπτό σήμερα σε πολλούς ασφαλισμένους που παίρνουν τις οριστικές αποφάσεις με τις συντάξεις... Βουλγαρίας.

Ανώμαλη προσγείωση στα 91 ευρώ μετά το συμψηφισμό με την προσωρινή - Οι αποφάσεις που αποκαλύπτουν το απίστευτο ψαλίδι και οι δόσεις των 50 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ

Τα ντοκουμέντα σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο με τα οριστικά ποσά σύνταξης που βγαίνουν από τις διευθύνσεις του ΕΦΚΑ μιλούν από μόνα τους:

Στην πρώτη απόφαση ο ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ στις 7 Ιανουαρίου του 2016 με 4.855 ένσημα (με μισθό 8ης ασφαλιστικής κλάσης, περίπου 700 ευρώ). Επειδή αποχωρεί μετά την 1η Ιουλίου του 2015, εμπίπτει στη διάταξη «καρμανιόλα» του ν. 4336/2016, δηλαδή χωρίς κατώφλι εγγυημένης σύνταξης. Το ΙΚΑ μέχρι να του υπολογίσει την κανονική σύνταξη, του βγάζει προσωρινή που είναι 446 ευρώ το μήνα. Ο ασφαλισμένος είναι 62 ετών και με το προηγούμενο καθεστώς θα έπαιρνε κανονική σύνταξη 340 ευρώ, επειδή αποχωρεί με μειωμένη 5 χρόνια πριν από το 67ο έτος.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 12 Ιανουαρίου του 2017, το ΙΚΑ, που πλέον έγινε ΕΦΚΑ, του βγάζει την κανονική σύνταξη υπολογισμένη με τη διάταξη του ν. 4336/2015.

Η τελική σύνταξη βγαίνει στο απίστευτο ποσό των 156 ευρώ μηνιαίως! Το σοκ έχει και συνέχεια γιατί η τελική σύνταξη των 156 ευρώ υπόκειται σε κράτηση ασθένειας 6%, ενώ στην απόφαση παραγγέλλεται να κρατηθούν αναδρομικά οι διαφορές με την προσωρινή σύνταξη των 446 ευρώ που έπαιρνε για 12 μήνες. Στο διάστημα αυτό εισέπραξε 5.352 ευρώ (446×12=5.352) από την προσωρινή, ενώ η κανονική σύνταξη με αναδρομικά 12 μηνών είναι 1.872 ευρώ (156×12=1.872).
Αυτά που του ζητούν να επιστρέψει είναι η διαφορά μεταξύ οριστικής και προσωρινής στο τελευταίο 12μηνο, δηλαδή το ποσό των 3.480 ευρώ (5.352-1.872=3.480) που τα χρωστά στον ΕΦΚΑ και θα του τα κρατά με δόσεις των 50 ευρώ από τη σύνταξη των 156 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω συνταξιούχος από τα 156 ευρώ που παίρνει μείον 6% για ασθένεια, μένει με 146 ευρώ σύνταξη και από αυτή θα παρακρατούνται 50 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή πέφτει στα 91 ευρώ σύνταξης, μέχρι να επιστραφούν τα χρωστούμενα από τις προσωρινές συντάξεις!

Για να βγουν τα χρωστούμενα των 3.480 ευρώ με δόσεις των 50 ευρώ το μήνα θα χρειαστούν 69,6 μήνες, δηλαδή για περίπου 5,8 χρόνια θα ζει με 91 ευρώ σύνταξη! Η μόνη ελπίδα για να πάρει κάτι περισσότερο είναι να επανυπολογιστεί η σύνταξή του με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Θα έχει μια θετική διαφορά (αντί για 156 θα πάρει 280-290 ευρώ), αλλά... εντός πενταετίας, από 1ης/1/2019 και μετά! Αυτό λέει ο νόμος που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. μαζί για το ασφαλιστικό και ιδίως για όσους παίρνουν συντάξεις πείνας και στον επανυπολογισμό μπορεί να βγουν κερδισμένοι. Επομένως, τα 290 ευρώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα έρθουν στο τέλος του 2023 και αυτό αν παραμείνουν οι διατάξεις για τις θετικές προσωπικές διαφορές ως έχουν και δεν ξηλωθούν από την τρόικα που ζητάει μειώσεις αντί για διορθώσεις συντάξεων.





Πηγή : newsbomb.gr


Σιγά μην σεβόταν ο Πολάκης απόφαση της δικαιοσύνης; «Δεν τίθεται θέμα επιστροφής όσων "δικαιώθηκαν" από το ΣτΕ»




Αλίμονο και να σεβόταν ο Πολάκης τις αποφάσεις των δικαστηρίων και την ίδια την δικαιοσύνη 

Δεν επιστρέφουν στα καθήκοντά τους οι δέκα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοσίων νοσοκομείων που απομακρύνθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες κρίθηκαν ως μη νόμιμες από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Αυτό γνωστοποίησε μέσω Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας ότι «η απόφαση (του ΣτΕ) δεν παράγει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα καθώς η θεωρητική θητεία αυτών έχει λήξει πλέον, άρα δεν τίθεται θέμα επιστροφής όσων "δικαιώθηκαν" με αυτή την απόφαση ή με μελλοντικές ίδιες αποφάσεις».

Κατά την λογική Πολάκη, «αυτοί οι διοικητές απομακρύνθηκαν με διαδικασία διπλής αξιολόγησης (βαθμολογία από διοικητές των ΥΠΕ και προφορική συνέντευξη από επιτροπή που προβλέπει ο νόμος), που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Διατηρήσαμε 15 που είχαν θετική αξιολόγηση και είχαν παράξει έργο.

Τα νοσοκομεία μας έχουν νόμιμες διοικήσεις επιλεγμένες αξιοκρατικά  και οι οποίες συνεχίζουν κανονικά το έργο τους. ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ΣτΕ και την απόφασή του ... Συνεχίζουμε μέχρι τέλους τον αγώνα για την ανάταξη του δημοσίου συστήματος υγείας και τη μάχη κατά της διαφθοράς στο χώρο».

Την ανάταξη του συστήματος υγείας που ο ίδιος ο κύριος Πολάκης έχει διαλύσει εγκληματικά.



Προανακριτική επιτροπή για τα εξοπλιστικά Παπαντωνίου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ



Με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση «ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και τον νόμο περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών». Αντικείμενο είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και στο στόχαστρο της πλειοψηφίας είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύτηκε ήδη από πολλούς στο Περιστύλιο ως ενέργεια με ξεχωριστή σημασία σε μια συγκυρία που τα προβλήματα με επίκεντρο την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, τα δημοσιονομικά αδιέξοδα και την προοπτική λήψης νέων σκληρών μέτρων για τους πολίτες προκαλούν σοβαρά ζητήματα για την κυβερνώσα πλειοψηφία. Μικρό πλην όμως ενδεικτικό των επιδράσεων που έχει αυτή η εξέλιξη στον δημόσιο διάλογο είναι πως η ανακοίνωση της κατάθεσης της πρότασης στη Βουλή, εξέτρεψε άμεσα το ενδιαφέρον ακόμα και από την εν εξελίξει συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αντικείμενο το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού: στο Περιστύλιο άπαντες συζητούσαν το σκανδαλολογικό νέο θέμα και όχι τα της διαπραγμάτευσης και των κυβερνητικών αδιεξόδων.


Οι υποθέσεις

Στην πρότασή τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναφέρονται σε υποθέσεις και συγκεκριμένα την προμήθεια: 1) Αρμάτων μάχης τύπου Leopard, 2) Επιθετικών ελικοπτέρων τύπου  Apache, 3) Φρεγατών τύπου «S», 4) Συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και, 5) Ελικοπτέρων μεταφοράς τύπου NH90.

Μεταξύ των παράπλευρων αξιοπερίεργων της κίνησης αυτής, είναι και ένα ... φραστικό (;) λάθος που κάνουν οι βουλευτές: αποκαλούν στο κείμενο το οποίο συνέταξαν «φράγματα» τις «φρεγάτες». Κατά τα λοιπά, στο σκεπτικό τους αρχικώς αναφέρουν:

«Τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή κινδύνων για διαφθορά δομών και προσώπων. Τα παρακάτω αναφερόμενα εξοπλιστικά προγράμματα ανάγονται σε μία συνολικότερη περίοδο, κατά την οποία κορυφώθηκαν πράξεις και παραλείψεις του παλαιού πολιτικού συστήματος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, δομημένα ομόλογα, υπερβάσεις ολυμπιακών έργων, δανειοδότηση μέσων μαζικής ενημέρωσης και κομμάτων κτλ. συνέθεταν την εικόνα διαπλοκής και διαφθοράς» αναφέρουν αρχικώς στην εν λόγω πρόταση οι βουλευτές της πλειοψηφίας και συνεχίζουν: «Οι ευθύνες είναι πολιτικές και ποινικές. Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από τον λαό - το εκλογικό σώμα». αναφερόμενοι ειδικά στο πρόσωπο του κ. Παπαντωνίου, σημειώνουν πως από τις «έξι συναφείς μεταξύ των ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον τ. Υπουργό Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας ».

Υπό το πρίσμα αυτό, υποστηρίζουν ότι «συντρέχουν ενδείξεις για Α) τέλεση απιστίας σχετική με την υπηρεσία,  και Β) Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με φερόμενο χρόνο τέλεσης από το 1999 κ.ε.. Ως εκ τούτου» συνεχίζουν, «συντρέχει λόγος για διερεύνηση επί τη βάσει των σχετικών εισαγγελικών παραγγελιών και μάλιστα από κοινού». Στο πλαίσιο αυτό σπεύδουν να προσθέσουν πως δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. «Οι πλείστοι τρόποι τέλεσης τους εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν από τη λήξη της διάρκειάς τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:

«Ως εκ τούτου: Προτείνουμε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, για την ενδεχόμενη τέλεση των παραπάνω αδικημάτων  από τον αναφερόμενο στα έγγραφα των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, πρώην Υπουργό».

Η διαδικασία

Από τη στιγμή που κατατίθεται τέτποιου χαρακτήρα πρόταση στη Βουλή, ο Κανονισμός (Αρθρο 155) προβλέπει την ακόλουθη διαδικασία, η οποία σε κάθε περίπτωση ολοκληρώνεται σε ψηφοφορίες, στις οποίες για τη λήψη απόφασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Πρώτον, η πρόταση άσκησης δίωξης –όπως συνέβη σήμερα στην Ολομέλεια, “αμέσως ανακοινώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής, τυπώνεται και διανέμεται στους Βουλευτές μαζί με την τυχόν κατατεθείσα πρόταση, των Βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση άσκησης δίωξης για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστκής βασιμότητάς τους”.

Δεύτερον, “αν δεν κατατεθεί, μαζί με την πρόταση δίωξης, πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, μπορεί να ζητηθεί αυτή με πρόταση, που κατατίθεται εγγράφως από τουλάχιστον τριάντα (30) Βουλευτές, εντός επτά (7) ημερών από την ανακοίνωση της πρότασης άσκησης δίωξης. Αν την πρόταση άσκησης δίωξης δεν συνοδεύει πρόταση, για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, και αν εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου δεν κατατεθεί τέτοια πρόταση, ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει την πρόταση, άσκησης δίωξης σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής. Σε περίπτωση, που κατατεθεί, εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου, πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, ο Πρόεδρος της Βουλής την εγγράφει σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που έπονται της κατάθεσής της. Με την απόφαση της Βουλής που δέχεται την πρόταση σύστασης γνωμοδοτικού συμβουλίου, τάσσεται προθεσμία για τη διενέργεια του ελέγχου και την παράδοση της γνωμοδότησης στον Πρόεδρο της Βουλής.Σε περίπτωση απόρριψης από τη Βουλή της πρότασης για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει την πρόταση δίωξης σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά την έκδοση της απορριπτικής απόφασης της Βουλής”.

3μελές Συμβούλιοκαι Ειδικό Δικαστήριο.

Τρίτον, “το γνωμοδοτικό συμβούλιο της προηγούμενης παραγράφου συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δυο εισαγγελείς εφετών, οι οποίοι κληρώνονται, με τους αγαπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που πρoσκαλείται ειδικά για το λόγο αυτό, μεταξύ όλων των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και όλων των εισαγγελέων εφετών που υπηρετούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Για τη διενέργεια της κλήρωσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποστέλλει στον Πρόεδρο της Βουλής κατάλογο των αγωτέρω δικαστικών λειτουργών, που υπηρετούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών”.

Τέταρτον, “η γνωμοδότηση του τριμελούς συμβουλίου παραδίδεται στον Πρόεδρο της Βουλήες, ανακοινώνεται στην Ολομέλεια και διαγέμεται στους Βουλευτές. Μετά την ανακοίνωση της γνωμοδότησης, οι ίδιοι Βουλευτές που είχαν υποβάλει την πρόταση για την άσκηση δίωξης μπορούν εντός επτά ημερών να την αποσύρουν, οπότε παύει η πρόοδος της διαδικασίας επί της προτάσεως αυτής ή να την τροποποιήσουν λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση. Ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει σε ειδική ημερήσια διάταξη την πρόταση άσκησης δίωξης μέσα σε επτά ημέρες από την άπρακτη παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας ή την τροποποίηση της πρότασης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για την άσκηδη δίωξης καθώς και της σύστασης τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο αυτό έχει δικαίωμα να υποβάλει στη Βουλή έγγραφο υπόμνημα, που καταχωρίζεται στα Πρακτικά”.

Πέμπτον, “η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος και του άρθρου αυτού είναι μυστική. Σε αυτή δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι Boυλευτής.
Εκτον, “η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς γνωμoδoτικoύ συμβουλίου λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η οικεία πρόταση απορρίπτεται. Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά”.

Αν δρομολογηθεί η διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής, τότε εκείνη μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ολοκληρώνει τις εργασίες της, συντάσσει πόρισμα, το οποίο και τίθεται σε ψηφοφορία. Η απόφαση και πάλι λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση υπερψήφισης περνάμε στο στάδιο της σύστασης Ειδικού Δικαστηρίου.





Χαράτσια, πρόστιμα και κατασχέσεις λογαριασμών – Η νέα “τσιμπίδα” της εφορίας



Ραντεβού μπορεί να έχουν με τον εφοριακό 1,3 εκατομμύρια πολίτες (σε πρώτη φάση) χωρίς καν να το γνωρίζουν ακόμη.

Ουσιαστικά η εφορία βάζει μπροστά τον “Μεγάλο Αδελφό” το σύστημα δηλαδή των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων όλων των κινήσεων των λογαριασμών σε συνδυασμό με τα εισοδήματα που δηλώνει ο καθένας.

Εάν στο σύστημα “χτυπήσει” κόκκινο, εάν δηλαδή κάποια κίνηση του λογαριασμού από έμβασμα, κατάθεση κλπ δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα τότε άμεσα το ποσό ή οι επανακαταθέσεις θα αφαιρούνται από τους λογαριασμούς.

Μικροποσά ( δεν έχει αναφερθεί συγκεκριμένο ύψος) δεν θα λαμβάνονται υπόψη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ωστόσο είναι βέβαιο ότι όταν κάτι “χτυπάει στο μάτι” των εφοριακών τότε εκτός της δέσμευσης των ποσών ή άλλων ποσών σε λογαριασμούς ο πολίτης θα καλείται να δώσει εξηγήσεις, οι οποίες εάν δεν είναι επαρκείς θα έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμα και χαράτσια.

Σε πρώτη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο περίπου 500.000 άτομα τα οποία τα περασμένα χρόνια έχουν κάνει εμβάσματα ή έχουν κινήσεις λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ, όμως στη συνέχεια θα μπουν στο στόχαστρο και άλλοι.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί και θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή η κινήσεις που αφορούν σε περίπου 1.300.000 ΑΦΜ.



Πηγή : newsit.gr


Παραλήρημα Τσαβούσογλου: Ρατσιστής και κακομαθημένος ο Καμμένος



Μετά την επίθεση στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έστρεψε τα πυρά του στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Ξεπερνά κάθε όριο η προκλητικότητα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο, «ηγέτη ρατσιστικού κόμματος» και «κακομαθημένο παιδί» σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Milli Gazete”.

Το νέο παραλήρημα του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται μετά την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τον οποίο υποστήριξε πως οι δηλώσεις του περί αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων «δεν αφήνουν ίχνος υποψίας για την έλλειψη γνώσης βασικών διεθνών κανόνων».

Αυτήν την φορά στο “στόχαστρο” του Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, για τον οποίο είπε πως «είναι ηγέτης ενός ρατσιστικού κόμματος» και τον αποκάλεσε «κακομαθημένο παιδί», ενώ... συνέστησε στην Ελληνική Κυβέρνηση να τον «μαζέψει», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Ελλάδος στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Υπάρχει εκεί (στην Ελλάδα) ένα κακομαθημένο και παιδί και ρατσιστής παράλληλα. Έγιναν αιχμάλωτοι των ρατσιστών της Ευρώπης. Σε όλη την ήπειρο η κατάσταση είναι ίδια. Ο υπουργός Άμυνας είναι πρόεδρος ενός ρατσιστικού κόμματος. Μέσα σε μία ώρα από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό ήρθε μήνυμα. “Εμείς πλέον δεν προβαίνουμε σε καμία δήλωση”, είπε. Έστειλαν μήνυμα και στον Πρωθυπουργό μας. Εμείς δεν είμαστε η πλευρά που το παρατραβάμε, αλλά ας το μαζέψουν αυτό το κακομαθημένο. Τσάμπα μιλάει. Διεξάγονται διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ μας. Για το FIR, για τα νησιά κλπ. Υπάρχει ένας μηχανισμός. Είχαν ξεκινήσει πριν από εμάς. Από την πρώτη κρίση των Ιμίων και μετά ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Πριν από εμάς είχαν γίνει 7 γύροι συνομιλιών ήδη», ανέφερε ο Τσαβούσογλου στην εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας έδωσε αποστομωτική απάντηση στην ανοίκεια επίθεση που δέχθηκε από την Άγκυρα, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει και αντίδραση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.



Πηγή : ant1iwo.com


Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη σε Θεσσαλονίκη-Κιλκίς–Γιαννιτσά



H Ντόρα Μπακογιάννη θα βρεθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στην ετήσια συνεστίαση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Δυτικού Τομέα της πόλης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.30, στην αίθουσα δεξιώσεων «PoulkasHill» στο Δερβένι.

Το πρόγραμμα της Ντόρας Μπακογιάννη

Παρασκευή 10.3.2017

20.20 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτρη Σισμανίδη
20.30 Ομιλία σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Κιλκίς, στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου

Σάββατο 11.3.2017

10.40 Συνάντηση με το ΔΣ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
11.15 Συνάντηση με τα προεδρεία των επιμελητηρίων
13.00 Επίσκεψη στο "Φάρος του Κόσμου"
19.00 Εκδήλωση των τομέων Οικονομίας-Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης  με θέμα: "Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεις εργασίας", στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
21.00 Ομιλία σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα "Πούλκας Hill" στο Δερβένι. 

Κυριακή 12.3.2017

11.00 Ομιλία στην εκδήλωση των Ρόταρυ με θέμα: "Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο, που ζούμε, θα διαγράψουμε τα ΑΜΕΑ;” στο ξενοδοχείο "The MET".
18.15 Ομιλία σε εκδήλωση της ΔΗΜΤΟ Γιαννιτσών στο ξενοδοχείο "Πέλλα"


Ολλανδική κυβέρνηση: Ανεπιθύμητος στη χώρα ο Τσαβούσογλου



Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα υποδεχθεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη χώρα επίσημα, εάν έρχεται για να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία σε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα που θα ενδυναμώσει τον ρόλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έχοντας επιβιώσει ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο, ο Ερντογάν δηλώνει ότι το δημοψήφισμα είναι αναγκαίο ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί τον κατηγορούν ότι έχει χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να προχωρήσει σε αθρόες συλλήψεις και απολύσεις ώστε να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να του δηλώσει ότι η επίσκεψή του είναι ανεπιθύμητη και ότι δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής εάν παρόλα αυτά αποφασίσει να έρθει.

"Δεν αφορά την επίσκεψή του στην Ολλανδία. Μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία", είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, διευκρινίζοντας ότι "απλώς δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσεις".

Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η άρνηση επίσημης υποδοχής ήταν το εντονότερο σήμα που μπορούσε να δώσει η κυβέρνησή του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι νατοϊκός σύμμαχος.

Μετά την άρνηση της πόλης του Ρότερνταμ να επιτρέψει μια συγκέντρωση του Τσαβούσογλου, παρέμεινε αδιευκρίνιστο πού θα δώσει ομιλίες.

Στην Ευρώπη εξαπλώνεται μια ανησυχία για την πρόθεση τούρκων υπουργών να έρθουν στην ήπειρο αναζητώντας ψήφους. Αρκετές συγκεντρώσεις έχουν ακυρωθεί στη Γερμανία, και ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να απαγορεύσει σε αλλοδαπούς να οργανώσουν συγκεντρώσεις στη χώρα.

Στην Ολλανδία, οι επισκέψεις για ψηφοθηρικούς λόγους έχουν γίνει στόχος έντονης διαμάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών την Τετάρτη.

Ο εθνικιστής και πολέμιος του Ισλάμ Γκέερτ Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές δείχνουν δεύτερο σε προτίμηση, κάλεσε για την απαγόρευση εισόδου σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας μετά από την ανακοίνωση της τουρκάλας υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Κάγια να επισκεφθεί τη χώρα.

Ο Βίλτερς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα χάνει έδαφος στα κεντρώα κόμματα, έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία για να ανακτήσει το προβάδισμά του στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας όπου έχουν επικρατήσει διαμάχες, μερικές φορές παθιασμένες, για το Ισλάμ, τη μετανάστευση και την επίδρασή τους στην ολλανδική ταυτότητα.



Πηγή


Εκλογή Τουσκ: Πολωνικός εμφύλιος με τα πυρά να φθάνουν έως το Βερολίνο



Η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλέξουν εκ νέου τον Ντόναλντ Τουσκ ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια δεύτερη θητεία διάρκειας 30 μηνών, ενέτεινε τη σφοδρή πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της Πολωνίας και προσέφερε τη βάση για να εκφραστούν εκ νέου σκληρές αντιγερμανικές και ευρωσκεπτικιστικές θέσεις από την ακραία συντηρητική κυβέρνηση. 

Ο πολιτικός εμφύλιος στην Πολωνία υπόβοσκε εδώ και μήνες, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η στήριξη των χριστιανοδημοκρατών ηγετών της ΕΕ -και όχι μόνο- στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ. 

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη δήλωσε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του κυβερνώντος δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS). Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ παραβίασαν τους κανόνες επιλέγοντας τον Τουσκ. «Ο κανόνας που ορίζει ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πρέπει να έχουν την υποστήριξη της χώρας τους παραβιάστηκε» ανέφερε στους δημοσιογράφους. Είπε μάλιστα ότι η ΕΕ έκανε ένα βήμα στο δρόμο προς τη διάλυσή της, απέρριψε ωστόσο τα σενάρια που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα περί αποχώρησης της Πολωνίας από την Ένωση. 

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Βίτολντ Βαζτσικόφσκι, που κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εκτελεί τις διαταγές του Βερολίνου. «Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου» είπε ο Βαστσικόφσκι. 

Εδώ και μήνες ο Κατσίνσκι έχει ανεβάσει τους τόνους κατά του πρώην πρωθυπουργού Τουσκ, στον οποίο επιρρίπτει «ηθικές ευθύνες» για το αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ το 2010, όπου έχασε τη ζωή του ο Λεχ Κατσίνσκι, τότε πρόεδρος της Πολωνίας και αδερφός του προέδρου του PiS. 

Επιπλέον οι αντίπαλοι του Τουσκ του επέρριπταν «υπερβολική εγγύτητα» στη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, αλλά και «παραβίαση πολιτικής ουδετερότητας», καθώς του καταμαρτυρούν στενούς δεσμούς με την κεντρώα αντιπολίτευση στη χώρα του. Ο ίδιος στήριξε με δηλώσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βρότσλαβ διαδηλωτές που κατηγορούσαν το κυβερνών κόμμα για στρατηγική ανατροπής του κράτους δικαίου στην Πολωνία. 

Αυτό που δεν περίμενε ίσως το υπερσυντηρητικό PiS ήταν υποτήριξη της υποψηφιότητας Τουσκ από τον ομοϊδεάτη πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, για αυτό εξάλλου και ο Κατσίνσκι δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση του. 

Αντιδρώντας στην υποψηφιότητα Τουσκ, η πολωνική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντβο είχε ανακοινώσει μία άλλη υποψηφιότητα, εκείνη του πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιάτσεκ Σάριους Βόλσκι. 

Ο οικονομολόγος και γνώστης της ΕΕ Γιάτσεκ Σαριούζ Βόλσκι ήταν ένας από τους πολιτικούς που προετοίμασαν το έδαφος για την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ. Επί χρόνια ήταν μέλος πολωνικής πλατφόρμας πολιτών που ανήκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και ο Τουσκ. Μόλις ωστόσο η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το κόμμα του τον διέγραψε. 




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αυγενάκης: Προκλητικοί μισθοί κι αυξήσεις σε Golden Boys του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ



Καλεί Τσακαλώτο-Γεροβασίλη να αιτιολογήσουν πώς την ώρα που αυξάνουν «σκανδαλωδώς» τους μισθούς «ημετέρων» μειώνουν μισθούς και συντάξεις. Κατηγορεί την κυβέρνηση για επιχείρηση κατάληψης του κράτους και «κατρακύλα» σε όλα τα επίπεδα.

Για προκλητική αύξηση των μισθών των λεγόμενων «Golden Boys» και των θέσεων «ημετέρων» μετακλητών υπαλλήλων του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Αυγενάκης βάζει στο «κάδρο» το διπλασιασμό των αποδοχών του Γενικού Διευθυντή και του αναπληρωτή του στον ΟΔΔΗΧ (στα 8.315 ευρώ από 4.361 ευρώ), όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτηρίζει «προκλητικές» και «σκανδαλώδεις» τις εν λόγω αυξήσεις και διόλου πειστικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αυτές είναι οι αποδοχές στελεχών αντίστοιχων προσόντων στον τραπεζικό – χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο γραμματέας της ΝΔ εξαπολύει και προσωπική επίθεση στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, με αφορμή την κάλυψη που παρείχε με δηλώσεις του χθες στον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΣΦΑ σχετικά με το «χρυσό εφάπαξ».

Στηλιτεύει, δε, τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση με τις καταστροφικές πολιτικές της οδηγεί εκατοντάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, εναντιώνεται στην ανάπτυξη και παράλληλα ψηφίζει μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων οδηγώντας χιλιάδες πολιτών στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

Την ίδια στιγμή, σκανδαλίζει με την προσπάθεια κατάληψης του κράτους, το διορισμό συγγενών και φίλων της εξουσίας σε κρατικές θέσεις, καθώς και την ευνοϊκή μισθολογική τους μεταχείριση. Η ευνοϊκή αυτή μεταχείριση των ημετέρων, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Οι πράξεις αυτές αναδεικνύουν μια πρακτική που προσωποποιεί την κοινωνική, πολιτισμική, πνευματική και ηθική κατρακύλα της κυβέρνησης»

Την ίδια ώρα, ο κ. Αυγενάκης βάζει στο στόχαστρο και τα όσα συμβαίνουν με τους διορισμούς μετακλητών και ειδικών συμβούλων στα Υπουργεία, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το κόστος μισθοδοσίας. Ο ίδιος επικαλείται δημοσιεύματα, τα οποία όπως τονίζει παρουσιάζουν αδιάσειστα στοιχεία με υπουργικές αποφάσεις δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με αυτά όπως τονίζει διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι:

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τριπλασιάστηκαν από 7 σε 24 αναδρομικά οι θέσεις μετακλητών και ειδικών συμβούλων του Γραφείου του Γιάννη Μουζάλα, ενώ έχουν ήδη προσληφθεί περίπου 700 άτομα στο εν λόγω Υπουργείο. Έτσι, το κόστος εκτοξεύτηκε στις 256.000 ευρώ για το 2017 από 43.000 το 2016

Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υπερδιπλασιάστηκαν από 7 σε 17 μέσα σε 1 μήνα οι θέσεις μετακλητών και ειδικών συμβούλων εκτινάσσοντας το κόστος στα 43.500 ευρώ για το 2016 και 295.000 για το 2017

Στο υπουργείο Τουρισμού προστέθηκαν 3 επιπλέον θέσεις ειδικών συμβούλων αυξάνοντας το κόστος κατά 13.700 ευρώ μόνο για τον τελευταίο μήνα του 2016 και κατά 90.000 για το 2017




Ναντίν Χαρδαλιά
Πηγή: skai.gr


"Σφαλιάρα" στον Πολάκη! Παράνομες οι απολύσεις διοικητών ΕΣΥ, σύμφωνα με το ΣτΕ



Ηχηρό ράπισμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη «μαζική αποπομπή» διοικητών των νοσοκομείων τον Δεκέμβριο του 2015. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε παράνομες τις απολύσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων της χώρας, με το σκεπτικό ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παύθηκαν στερούνται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Μάλιστα, έπονται και άλλες σχετικές αποφάσεις από το ΣτΕ. Προς το παρόν, επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει, καθώς αναμένει να λάβει επισήμως τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή του Π. Πολάκη, παύθηκαν 59 διοικητές. Στην πλειονότητά τους προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, καταγγέλλοντας στην ουσία τη διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγησή τους έγινε αρχικά από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών που απέστειλαν σχετικές εκθέσεις στην ειδική πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης και εν συνεχεία από την ίδια την επιτροπή στην οποία έδωσαν προφορική συνέντευξη οι διοικητές. Πολλοί είχαν καταγγείλει τότε τη διαδικασία, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε ενιαία φόρμα αξιολόγησης των διοικητών. Επικρίσεις είχε δεχθεί και η ολιγόλεπτη προφορική συνέντευξη, ενώ «λάδι στη φωτιά» είχε ρίξει και το ίδιο το υπουργείο Υγείας όταν είχε παραδεχθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής έπαυσε διοικητές, «συνεκτιμώντας το έργο τους και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία».

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις, κρίνοντας ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες, καθώς στερούνται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Το ΣτΕ έκρινε πλημμελώς αιτιολογημένο και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για τη συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσής τους.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν τους Γεώργιο Ραγκούση (νοσοκομείο Σάμου), Αγγελο Λιόση (Θριάσιο), Δέσποινα Τσαγδή (Σισμανόγλειο), Ευαγγελία Γιαννακάκου (Αττικόν), Παύλο Θεοδωράκη (ΨΝΑ), Παναγιώτη Παντελιάδη, (ΑΧΕΠΑ), Απόστολο Λέτσιο (Αγιος Ανδρέας), Αριστείδη Ζούμπου (Παίδων Πεντέλης), Μιλτιάδη Παπασταματίου (Σωτηρία) και Μάριο Τίγκα (Κοργιαλένειο-Μπενάκειο). Κατά πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των διοικητών στις θέσεις τους, καθώς η θητεία τους ακόμα και εάν δεν είχαν παυθεί, θα είχε λήξει εντός του 2016.

Δεύτερη φορά

Είναι η δεύτερη φορά που το ΣτΕ ακυρώνει απόφαση του υπουργείου Υγείας για παύση στελεχών διοίκησης, λόγω της διαδικασίας που επέλεξε να ακολουθήσει. Η πρώτη φορά αφορούσε τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Αθανάσιος Γιαννόπουλος.



Από την Έντυπη Καθημερινή
ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ, ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ